Hitna pomoć protamin insulinom: upute za upotrebu i pregledi

Ako ste trudni ili planirate trudnoću, morate odmah konzultirati liječnika kako biste razgovarali o tome koja će doza inzulina biti potrebna za održavanje kompenzacije dijabetesa i izbjegavanje hiperglikemije (previsokog šećera u krvi) i hipoglikemije (prenizak šećer u krvi), jer oba ova stanja mogu naškoditi nerođenoj bebi. Dojenje tokom tretmana insulinom ne predstavlja nikakvu opasnost za vašu bebu. Međutim, moguće je da će se doza inzulina i prehrana morati prilagoditi.

Doziranje i primjena

ES protamin-inzulin namijenjen je supkutanoj primjeni. Lijek se ne može primijeniti intravenski.

Dozu lijeka liječnik pojedinačno utvrđuje u svakom slučaju na osnovu razine glukoze u krvi. U prosjeku, dnevna doza lijeka kreće se od 0,5 do 1 IU / kg tjelesne težine, ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta i razini glukoze u krvi.

Temperatura primenjenog insulina treba da bude sobna temperatura.

ES protamin-inzulin se obično ubrizgava potkožno u bedro. Kada se daje supkutano u bedro, lijek se apsorbira sporije i ravnomjernije nego kad se ubrizgava na druga mjesta.

Injekcije se mogu raditi u regiji deltoidnog mišića ramena.

Ako se injekcija ubrizga u kožu, smanjuje se rizik od ulaska u mišić. Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Uz intenzivnu insulinsku terapiju, Protamin-inzulin ES može se upotrebljavati kao bazalni inzulin 1-2 puta dnevno (večernju i / ili jutarnju primjenu) u kombinaciji sa inzulinom kratkog djelovanja, koji se primjenjuje prije obroka.

Kod šećerne bolesti tipa 2, Protamin-inzulinski hitni slučajevi mogu se koristiti u kombinaciji s hipoglikemijskim lijekovima koji se uzimaju oralno u slučajevima kada samo-primjena ovih lijekova ne nadoknađuje šećernu bolest.

Farmakološko djelovanje

Ljudski inzulin srednjeg trajanja dobiven upotrebom rekombinantne DNK tehnologije. Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući

sinteza niza ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza). Smanjenje glukoze u krvi je zbog povećanja njezinog unutarćelijskog transporta, povećane apsorpcije i asimilacije tkiva, stimulacije lipogeneze, glikogenogeneze i smanjenja stope stvaranja glukoze u jetri.

Trajanje djelovanja inzulinskih pripravaka uglavnom se odnosi na brzinu apsorpcije, koja ovisi o nekoliko faktora (na primjer, dozi, načinu i mjestu primjene), pa je stoga profil djelovanja inzulina podložan značajnim fluktuacijama, kako kod različitih ljudi, tako i kod istih osoba.

U prosjeku, nakon sc primjene, ovaj inzulin počinje djelovati nakon 1,5 sata, maksimalan učinak razvija se između 4 i 12 sati, trajanje djelovanja do 24 sata.

Farmakokinetika

Potpunost apsorpcije i početak efekta inzulina ovisi o mjestu ubrizgavanja (abdomen, bedro, stražnjica), dozi (volumenu ubrizgavanog inzulina) i koncentraciji inzulina u pripravku.

Neravnomjerno je raspoređen po tkivima, ne prodire kroz placentnu barijeru i u majčino mlijeko. Uništava ga insulinaza uglavnom u jetri i bubrezima. Izlučuje se bubrezima (30-80%).

Dijabetes melitus tipa 1, dijabetes melitus tipa 2: stadijum rezistencije na oralne hipoglikemijske agense, djelomična rezistencija na ove lijekove (tijekom kombinirane terapije), interkurentne bolesti, dijabetes melitus tipa 2 u trudnica.

Kontraindikacije

Hipoglikemija, povećana individualna osjetljivost na inzulin.

Samo za sc administraciju. Dozu lijeka određuje liječnik pojedinačno u svakom pojedinom slučaju, na osnovu koncentracije glukoze u krvi.

U prosjeku se dnevna doza kreće od 0,5 do 1 IU / kg tjelesne težine (ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta i koncentraciji glukoze u krvi).

Nuspojava zbog učinka na metabolizam ugljikohidrata: hipoglikemijska stanja (blijeda koža, pojačano znojenje, palpitacije, drhtanje, glad, uznemirenost, parestezija oralne sluznice, glavobolja, vrtoglavica, smanjena oštrina vida). Teška hipoglikemija može dovesti do razvoja hipoglikemijske kome.

Alergijske reakcije: osip na koži, Quinckeov edem, anafilaktički šok.

Lokalne reakcije: hiperemija, oteklina i svrab na mestu ubrizgavanja, uz produženu upotrebu - lipodistrofija na mestu ubrizgavanja.

Ostalo: oticanje, prolazno smanjenje oštrine vida (obično na početku terapije).

Interakcija lijekova

Hipoglikemijski učinak inzulina poboljšanje oralne hipoglikemika, MAO inhibitori, ACE inhibitori, karbonski inhibitori anhidraze, selektivni beta-blokatori, bromokriptin, oktreotid, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, litijum pripreme preparati koji sadrže etanol.

Hipoglikemijski učinak inzulina ublažen je glukagonom, somatropinom, estrogenima, oralnim kontraceptivima, kortikosteroidima, štitnim hormonima koji sadrže jod, tiazidnim diureticima, „petljim“ diureticima, heparinom, tricikličkim antidepresivima, simpatomimeticima, danazolom, klonidinskim lijekovima, klonidinskim lijekovima, klonidinskim lijekovima. , diazoksid, morfin, fenitoin, nikotin.

Pod utjecajem rezerpina i salicilata moguće je i slabljenje i pojačanje djelovanja inzulina.

Smanjuje toleranciju na etanol.

Posebna uputstva

U skladu sa terapijom inzulinom, potrebno je stalno praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Uzroci hipoglikemije osim predoziranja inzulinom mogu biti: zamjena lijekova, preskakanje obroka, povraćanje, proliv, pojačana fizička aktivnost, bolesti koje smanjuju potrebu za inzulinom (oslabljena funkcija jetre i bubrega, hipofunkcija kore nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde), promjena mjesta ubrizgavanja, kao i interakcija s drugim lijekovima.

Nepravilno doziranje ili prekidi u primjeni inzulina, posebno kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1, mogu dovesti do hiperglikemije. Obično se prvi simptomi hiperglikemije razvijaju postepeno tokom nekoliko sati ili dana.

Tu spadaju žeđ, učestalo mokrenje, mučnina, povraćanje, vrtoglavica, crvenilo i suvoća kože, suha usta, gubitak apetita, miris acetona na izdisaju.

Ako se ne liječi, hiperglikemija kod dijabetesa tipa 1 može dovesti do razvoja po život opasne dijabetičke ketoacidoze.

Doza inzulina mora se prilagoditi u slučaju oslabljene funkcije štitnjače, Addisonove bolesti, hipopituitarizma, oslabljene funkcije jetre i bubrega i dijabetes melitusa kod pacijenata starijih od 65 godina.

S obzirom na povećan rizik od srčanih i moždanih komplikacija hipoglikemije, preparat inzulina treba se oprezno primjenjivati ​​kod bolesnika s ozbiljnom stenozom koronarnih i moždanih arterija.

S oprezom kod pacijenata s proliferativnom retinopatijom, posebno ne primanja liječenja fotokoagulacijom (laserskom koagulacijom) zbog rizika od amauroze (potpune sljepoće).

Ako pacijent povećava intenzitet fizičke aktivnosti ili promijeni uobičajenu prehranu, možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina.

Istovremene bolesti, posebno infekcije i stanja praćena groznicom, povećavaju potrebu za inzulinom.

Prijelaz pacijenta na novi tip inzulina ili inzulinski pripravak drugog proizvođača mora se obaviti pod nadzorom liječnika.

Kada se koriste inzulinski pripravci u kombinaciji s lijekovima iz skupine tiazolidindiona, pacijenti sa šećernom bolešću tipa 2 mogu osjetiti zadržavanje tekućine, što povećava rizik od razvoja i napredovanja hroničnog zatajenja srca, posebno u bolesnika sa bolestima kardiovaskularnog sustava i prisutnosti faktora rizika za kronični zatajenje srca. Pacijente koji primaju takvu terapiju treba redovno pregledavati kako bi se utvrdili znakovi srčane insuficijencije. Ako dođe do zatajenja srca, terapiju treba provoditi u skladu sa trenutnim standardima liječenja. U ovom slučaju potrebno je razmotriti mogućnost otkazivanja ili smanjenja doze tiazolidindiona.

Trudnoća i dojenje

Ne postoje ograničenja u liječenju šećerne bolesti inzulinom tokom trudnoće, jer inzulin ne prelazi placentarnu barijeru. Pri planiranju trudnoće i za vrijeme nje potrebno je intenzivno liječiti dijabetes. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju.

Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti. Ubrzo nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće.

Opis lijeka PROTAMIN-INSULIN ES zasnovan je na službeno odobrenim uputama za uporabu i odobrenim od proizvođača.

Pronašli ste grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

PROTAMIN-INSULIN CHS 100ME / ML 10ML SUSP P / K FLAK

Suspenzija je bijela. Kada stoji, suspenzija se taloži kako bi se stvorio bezbojni ili gotovo bezbojni supernatant i bijeli talog, koji može sadržavati ugruške koji se lako resuspendiraju uz miješanje.

1 ml lijeka sadrži: aktivnu tvar: humani genetski inzulin 100 IU,

pomoćni sastojci: protamin sulfat 0,35 mg, natrijum hidrogenfosfat dihidrat 2,4 mg, cink hlorid 0,018 mg, fenol 0,65 mg, metakrezol 1,5 mg, glicerol (glicerin) 16,0 mg, voda za injekcije do 1 ml .

PROTAMIN-INSULIN HS (PROTAMIN-INSULIN HS)

Uz pozadinu inzulinske terapije potrebno je stalno praćenje nivoa glukoze u krvi.

Uzroci hipoglikemije osim predoziranja inzulinom mogu biti: zamjena lijekova, preskakanje obroka, povraćanje, proliv, fizički stres, bolesti koje smanjuju potrebu za inzulinom (oslabljena funkcija jetre i bubrega, hipofunkcija nadbubrežne kore, hipofize ili štitne žlijezde) i promjena mjesta ubrizgavanja i također interakcija s drugim lijekovima.

Nepravilno doziranje ili prekidi u primjeni inzulina, posebno kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1, mogu dovesti do hiperglikemije. Obično se prvi simptomi hiperglikemije razvijaju postepeno tokom nekoliko sati ili dana.

Tu spadaju žeđ, pojačano mokrenje, mučnina, povraćanje, vrtoglavica, crvenilo i suvoća kože, suha usta, gubitak apetita, miris acetona na izdisaju.

Ako se ne liječi, hiperglikemija kod dijabetesa tipa 1 može dovesti do razvoja po život opasne dijabetičke ketoacidoze.

Doza inzulina mora se korigirati zbog oslabljene funkcije štitnjače, Addisonove bolesti, hipopituitarizma, oslabljene funkcije jetre i bubrega i dijabetesa kod starijih bolesnika starijih od 65 godina.

Istovremene bolesti, posebno infekcije i stanja praćena groznicom, povećavaju potrebu za inzulinom.

Ispravljanje doze inzulina može se također zahtijevati ako pacijentu poveća nivo tjelesne aktivnosti ili promijeni uobičajenu prehranu.

Prelazak s jedne vrste ili marke inzulina na drugi trebao bi se odvijati pod strogim nadzorom liječnika. Promjene koncentracije, marke (proizvođača), vrste (inzulin kratkog, srednjeg i dugog djelovanja itd.)

), tip (čovjek, životinja) i / ili način proizvodnje (životinjski ili genetski inženjering) može zahtijevati prilagođavanje doze primijenjenog inzulina.

Ova potreba za prilagođavanjem doze inzulina može se pojaviti kako nakon prve primjene, tako i tijekom prvih nekoliko tjedana ili mjeseci.

Prilikom prelaska sa životinjskog insulina na hitne situacije Protamin-inzulin, neki su pacijenti primijetili promjenu ili slabljenje simptoma prekursora hipoglikemije.

U slučajevima dobre kompenzacije za metabolizam ugljikohidrata, na primjer, zbog intenzivirane inzulinske terapije, uobičajeni simptomi prekursora hipoglikemije se također mogu promijeniti, na što pacijente treba upozoriti.

Zabilježeni su slučajevi srčanog zatajivanja uz kombiniranu upotrebu inzulina i tiazolidindiona, posebno kod pacijenata koji imaju rizične faktore za zatajenje srca. To treba imati na umu prilikom dodjele ove kombinacije.

Ako je propisana gornja kombinacija, potrebno je pravovremeno prepoznati znakove i simptome zatajenja srca, debljanje, edeme. Primjena pioglitazona mora se zaustaviti ako se simptomi kardiovaskularnog sustava pogoršaju.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Sposobnost pacijenata da se koncentrišu i brzina reakcije može biti smanjena tokom hipoglikemije i hiperglikemije, što može biti opasno, na primjer, tijekom upravljanja vozilima ili rada sa mašinama i mehanizmima.

Pacijente treba savjetovati da poduzimaju mjere kako bi spriječili razvoj hipoglikemije i hiperglikemije prilikom vožnje automobila i rada sa mehanizmima.

To je posebno važno za bolesnike koji nemaju ili umanjuju simptome prekursora u razvoju hipoglikemije ili pate od učestalih epizoda hipoglikemije. U takvim slučajevima treba uzeti u obzir primjerenost vožnje.

Hitna pomoć protamin-inzulin: upute za upotrebu

Samo-lijek može biti štetan za vaše zdravlje.
Potrebno je konsultovati ljekara, kao i pročitati upute prije upotrebe.

Sastav po 1 ml: aktivna supstanca: humani inzulin - genetski inženjering - 100 ME, pomoćni sastojci: protamin sulfat, dinatrijev fosfat dihidrat, cink hlorid, fenol, metakrezol, glicerin, voda za injekcije.

suspenzija za injekcije 100 IU / ml.

Napravljeno u Bjelorusiji - život na vrhovima inzulina

Svetlana KAZACHONOK, Minsk, iskustvo dijabetesa tipa I - 45 godina

Uspjeh u liječenju dijabetesa ovisi o mnogim faktorima, ali jedan od najvažnijih je dostupnost kvalitetnog inzulina. Ovo je moj vlastiti zaključak, zasnovan na 45-godišnjem iskustvu - od 12 godina, iz daleke 1963. godine, morao sam prilagoditi svoju sudbinu i svoj život graditi pod „vrhovima“ delovanja insulina ...

Uspješno sam završio školu, fakultet i dugi niz godina radio u Minskoj tvornici porculana. Dijabetes me gotovo nije lišio životnih radosti, jednostavno je postao svakodnevna osobina. Ali pitanje inzulina je uvijek bilo akutno.

Kao i svaki dijabetičar iz prošlog stoljeća, probao sam puno različitih - svinjetina, govedina, genetski inženjering. U školskim godinama dobila je jedan od najboljih toga vremena - insulin-B. No dok se ona nije prilagodila tome, nije stekla iskustvo, liječenje je stvorilo mnoge probleme.

Tada je ovaj inzulin nestao, pojavio se još jedan - ICCA (amorfni cink - suspenzija inzulina). Ostavio je najgluplje utiske - glavobolju, mučninu, depresiju. Već studirajući BPI, bila je u bolnici nekoliko puta zbog netolerancije na ICCA.

Potom je zamijenjen protamin - cink - inzulinom u kombinaciji sa jednostavnim, a opet je šećer bio slabo smanjen, glava je bolovala i bila mučna. Spremljena mladost. Sa pojavom monotarde osjećala se bolje, ali pojavile su se komplikacije. A monotar je periodično nestajao.

Scenarij posjete endokrinologu 80-ih bio je krajnje jednostavan: doktor je najavio izbor inzulina (vrlo skroman), a ja sam odabrao rafiniraniji. Pokušala je nekoliko puta prebaciti se na bjeloruski inzulin, ali bez uspjeha. Čak i povećanje doze nije dovelo do normalnog smanjenja šećera.

Iz mjeseca u mjesec skoro 25 godina, nisam znao koji ću inzulin ubrizgati sutra. Ali nije sumnjala šta je pred nama.

Najtužnija vremena za bjeloruske dijabetičare su tokom godina perestrojke. 1996. godine sa skokom žabe sa inzulinom započeo sam gnojni artritis, ležao sam u bolnici otprilike 3 mjeseca. Ljekari su pokušali, ali nisu mogli zaustaviti upalni proces.

Više nije mogla hodati, vrištala je od bola, noga se pretvorila u trupcu i otprilike godinu dana imala je temperaturu. Spasenje je stiglo od prijatelja koji je uzeo kvalitetan danski inzulin i glukometar s test trakama.

Kontrolirajući šećer, ne dopuštajući njegove vrijednosti iznad 7–8 mmol / l, postigla je uspjeh, ustala.

Dobro se sjećam juna 2001. godine, kada sam na sastanku kod endokrinologa u svojoj klinici utvrdio da za pacijente uopće ne postoji inzulin. S poteškoćama se spojila, suzbila očaj (kao što je bilo, sestra je bila kod kuće nakon teške operacije, trebala joj je moja pomoć). Opet su prijatelji pomogli.

Od tada sam prestao posjećivati ​​doktora i neovisno se liječio. Prebacio sam se na više injekcija, nabavljajući uvezene uvrede u komercijalnim ljekarnama. Ali krajem 2008. I došlo je do prekida s njima u Minsku.

Morao sam se obratiti gradskom dispanzeru, gdje su mi rekli o novom genetski inženjernom insulinu bjeloruske proizvodnje i ponudili da ga isprobam.

Kako nisam morao birati, pristao sam, međutim, bez entuzijazma.

Sledećeg dana, beloruske insuline su počele da ubrizgavaju. Prethodna doza se nije promijenila. Prošla je sedmica, dvije, tri ... nisam trebala prilagoditi doze, jer

Pokazatelji šećera u krvi bili su identični onima s uvezenim lijekovima. Na primjer, 10 noćnih jedinica inzulina smanjuje mi šećer za oko 3 mmol / L, potpuno isto se dogodilo s ES protaminom - inzulinom.

Nisu se pojavili štetni događaji (glavobolja, mučnina). Osjećam se dobro.

Je li to stvarno učinjeno ?! Pojavio se visokokvalitetni genski inzulin domaće proizvodnje! Na kraju krajeva, to znači da će se mnogi dijabetičari naše republike moći normalno liječiti, provoditi svoje planove i ne umrijeti prije vremena od komplikacija.

Vrlo sam zahvalan ljudima koji su uspjeli realizirati tako vitalni projekt. Napokon, dijabetičari su osjetili brigu o državi. Napravljen je korak u našem smjeru, nadam se da nije zadnji!

NAŠ KOMENTAR

Bjeloruski farmakolozi razvili su novi oblik doziranja gensko inženjerinog inzulina zasnovan na supstanci svjetski poznate skandinavske kompanije. Pre dve godine Belmedpreparaty LLC je apotekama poslao prve serije novih proizvoda.

Odgovor ljudi koji imaju dijabetes bio je dvostruk. S jedne strane, naravno, radost i nada: napokon se pojavio „njihov“ inzulin za genetski inženjering.

Za državnu blagajnu ovo je velika ušteda u valuti, a za dijabetičare to je garancija da su moderni inzulini (oni se još nazivaju i "ljudski") dostupni ne samo djeci, već i odraslim pacijentima, tako da se ne možete bojati prekida isporuke i prisilnog prelaska s jednog inzulina s druge strane (to često dovodi do dekompenzacije dijabetesa).

Ali u isto vrijeme su ljudi imali anksioznost: koliko su kvalitetni i efikasni domaći lijekovi? Mnogi su, poput autora pisma, dobili razlog za uzbunu zbog svog ličnog iskustva iz prošlosti.

Na pozadini ove opreznosti, izolirane negativne činjenice vrlo brzo su se pretvorile u „snežnu kuglu“ - glasina je rasla među dijabetičarima: „I ove domaće uvrede su loše!“ U novije vreme bilo je dosta rasprava i medijskih izveštaja o ovoj temi.

U međuvremenu, stručnjaci - ljekari, naučnici, tehnolozi proizvodnje - tiho su, poslovno obrađivali problem i rješavali problem.

Endokrinološka služba republike otkrila je i analizirala svaku činjenicu nedovoljne efikasnosti ili negativne nuspojave novih bjeloruskih inzulina, kao i prisustvo bijelog sedimenta u bocama, koji se ne uklanja prilikom pripreme otopine za primjenu.

Ova posljednja okolnost bila je razlog ozbiljnog usavršavanja tehnologije proizvodnje inzulina za danas, a proizvođači i ljekari tvrde da je ovo pitanje konačno riješeno, nema „braka“. Međutim, pacijent mora strogo slijediti upute za skladištenje i uporabu lijeka kako bi postigao maksimalni učinak.

Što se tiče mehanizma djelovanja bjeloruskog inzulina, i sami pacijenti dobro su svjesni: ovdje puno ovisi o individualnim karakteristikama tijela, postoje dijabetičari s kojima čak i najsofisticiraniji uvezeni lijekovi "ne idu". Dakle, u rezervi postoje analozi drugih kompanija - za mogućnost pojedinačnog izbora.

Ali tu je i novčić prema naprijed.

Da bi inzulini mogli „djelovati“ sto posto, osoba koja boluje od dijabetesa mora pravilno postupati: redovno mjeriti šećer u krvi, brojati potrošenu količinu ugljikohidrata i odrediti dozu za ubrizgavanje inzulina u skladu s potrebama tijela. To morate naučiti - iz knjiga, u "školi dijabetesa", uz pomoć doktora. I koristite znanje stečeno u svakodnevnom životu. Ali to ne rade svi, pogotovo stariji ljudi.

Natalia Mikhailovna LIKHORAD, šefica endokrinološkog odjela Gradske kliničke bolnice br. 1 u Minsku, kaže: „Kada smo otkrili uzroke dekompenzacije dijabetesa pomoću novih bjeloruskih inzulina, pažljivo smo analizirali situaciju sa svakim takvim pacijentom.

I gotovo su uvijek bili uvjereni: dekompenzacija je bila i prije, na druge uvrede. Razlog je nedostatak dijabetičke pismenosti, nevoljkost nadoknađivanja.

Veliku ulogu odigrao je psihološki stav pacijenata prema negativnoj percepciji novog domaćeg inzulina. "

Stvaranje novog farmaceutskog proizvoda, savladavanje njegovog puštanja veoma je komplikovan, skup i dugotrajan posao. Nije uvijek sve ispalo odmah. To se mora shvatiti. Danas su endokrinolozi uvjereni da nema problema s kvalitetom bjeloruskog inzulina. A sigurni su da će zahvaljujući novim inzulinama u republici biti puno manje problema sa liječenjem dijabetesa.

Mišljenje stručnjaka iznijela je Olga SVERKUNOVA

Protafan: upute za upotrebu. Kako uboditi, šta zameniti

Srednji inzulin protafan: naučite sve što vam treba. Ispod ćete pronaći uputstva za upotrebu napisana jednostavnim jezikom.

Shvatite kako odabrati optimalnu dozu za odrasle i dijabetičnu djecu, koliko puta dnevno ubrizgati ovaj lijek, koje su njegove prednosti i nedostaci.

Pročitajte o efikasnim tretmanima koji održavaju vaš šećer u krvi 3,9-5,5 mmol / L stabilnim 24 sata dnevno, kao kod zdravih ljudi. Sustav dr. Bernsteina, koji živi s dijabetesom više od 70 godina, pomaže u zaštiti od groznih komplikacija.

Protafan je inzulin srednjeg djelovanja koji se koristi za liječenje mnogih dijabetičara u ruskojezičnim zemljama. Proizvodi ga renomirana međunarodna kompanija Novo Nordisk. Srednji inzulin se uvoze i od domaćih preparata Humulin NPH, Insuman Bazal, Biosulin N, Rinsulin NPH i drugih. Ova će stranica biti korisna za dijabetičare koji se liječe tim lijekovima.

Srednji inzulin protafan: Detaljni članak

Mnogi pacijenti se zanimaju čime se Protafan može zamijeniti. Ispod ćete pronaći odgovor na ovo pitanje. Posebno je detaljna usporedba inzulina srednjeg djelovanja i novijeg lijeka Levemir.

Upute za upotrebu

Farmakološko djelovanjeInzulin snižava šećer, uzrokujući ćelije jetre i mišića apsorbiraju glukozu iz krvi. Takođe, ovaj hormon stimuliše sintezu proteina i debljanje, blokira gubitak težine. Protafan je lijek u kojem se djelovanje inzulina usporava upotrebom proteina „neutralni Hagedorn protamin“. U nastavku se ovaj protein jednostavno naziva „protamin“. Izaziva alergijske reakcije kod mnogih dijabetičara.
Indikacije za upotrebuDijabetes tipa 1 kod odraslih i djece, kao i dijabetes tipa 2, u kojem tablete više ne pomažu. Da biste održali stabilnost šećera, pročitajte članak „Liječenje dijabetesa tipa 1“ ili „Inzulin za dijabetes tipa 2“. Ovde također saznajte na kojim nivoima glukoze u krvi se počinje lučiti ovaj hormon.

Kada ubrizgavate inzulin Protafan, Humulin NPH, Insuman Bazal, Biosulin N ili Rinsulin NPH, morate slijediti dijetu.

Dijabetes tipa 2 dijabetes Dijabetes tablica br. 9 Sedmični meni: Uzorak

KontraindikacijeNizak šećer u krvi (hipoglikemija). Insulinoma je tumor gušterače koji nekontrolirano proizvodi inzulin. Netolerancija na izofan inzulina ili alergijske reakcije na pomoćne komponente u sastavu injekcije. Pogotovo je prisutna alergija na protamin - životinjski protein koji usporava učinak lijeka.
Posebna uputstvaPročitajte ovdje zašto je preporučljivo zamijeniti Protafan inzulin Levemirom, Tresibom, Lantusom ili Tujeom. Naučite kako kombinirati inzulinski dijabetes s alkoholom. Pogledajte članak o tome kako stres, fizička aktivnost, zarazne bolesti, pa čak i vrijeme utječu na potrebe dijabetičara za inzulinom.
DoziranjeRaspored injekcija i doze moraju se odabrati pojedinačno. Pročitajte više u članku "Proračun doze srednjeg i dugog inzulina za injekcije noću i ujutro". Dijabetičari koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata trebaju ubrizgati male doze inzulina Protafan. U takvim dozama mora se davati 3 puta dnevno. Dva puta primjena nije dovoljna, čak i više, 1 puta dnevno. Večernja injekcija možda neće biti dovoljna cijelu noć. Protafan se preporučuje zameniti Levemirom, Tresibom, Lantusom ili Tujeom.
NuspojaveNajčešća nuspojava je nizak šećer u krvi (hipoglikemija). Ako je doza inzulina vrlo visoka može doći do kome i smrti. Protafan je u tom pogledu manje opasan od kratkih i ultrazvučnih preparata. Može doći do lipodistrofije zbog kršenja preporuke da se izmjenjuju mjesta ubrizgavanja. Moguće su alergijske reakcije, uključujući i teške: crvenilo, svrbež, oticanje, groznica, kratkoća daha, palpitacije, znojenje, gušenje.

Mnogi dijabetičari koji su liječeni inzulinom nemoguće je izbjeći nagle hipoglikemije. Zapravo, nije tako. Možete zadržati stabilno normalan šećer čak i s teškom autoimunom bolešću.

I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2. Nema potrebe umjetno povećavati razinu glukoze u krvi kako biste se osigurali od opasne hipoglikemije. Pogledajte video u kojem dr. Bernstein raspravlja o ovom pitanju.

Trudnoća i dojenjeProtafan je kao i druge vrste inzulina pogodan za kontrolu visokog šećera u krvi tokom trudnoće. Može se probosti po uputama liječnika. Iz toga neće biti značajne opasnosti ni za ženu ni za plod. Pokušajte se dijetom riješiti injekcija inzulina. Pročitajte članke „Trudnoća za dijabetes“ i „Gestacijski dijabetes“ za više informacija. Trudnicama je bolje zamijeniti Protafan duljim djelovanjem inzulina, na primjer, Levemir.
Interakcija s drugim lijekovimaDjelovanje inzulina pojačano je tabletama za dijabetes, inhibitorima MAO, inhibitorima ACE, inhibitorima ugljične anhidraze, bromokriptinom, sulfonamidima, anaboličkim steroidima, tetraciklinima, klofibratom, ketokonazolom, mebendazolom, piridoksinom, teofilinom, ciklofosfamidom, alkoholom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom, fenilom Slabo: tablete za kontrolu rađanja, hormoni štitnjače, tiazidni diuretici, heparin, triciklički antidepresivi, simpatomimetičari, hormon rasta, danazol, klonidin, blokatori kalcijevih kanala, diazoksid, morfin, fenitoin, nikotin. Pod utjecajem rezerpina i salicilata moguće je i slabljenje i povećanje djelovanja lijeka. Razgovarajte sa lekarom!
PredoziranjeMože doći do teške hipoglikemije, oslabljene svijesti, trajnog oštećenja mozga ili smrti. U tom je pogledu inzulin Protafan manje opasan od lijekova kratkog djelovanja i ultra kratkog djelovanja. Ali još uvijek postoji rizik. Stoga proučite protokole hitne pomoći zbog hipoglikemije koje se moraju poštivati ​​kod kuće i u medicinskoj ustanovi.
Obrazac za puštanjeLijek je dostupan u patronama od 3 ml, kao i u bočicama od 10 ml. U kartonskom pakovanju - 1 boca ili 5 uložaka. Ovaj insulin nije transparentan. Izgleda kao zamućena tekućina koju je potrebno protresti prije nego što uzmete dozu za injekciju.
Pravila i uslovi skladištenjaDa biste izbjegli oštećenje lijeka, proučite pravila za skladištenje inzulina i pažljivo ih slijedite. Rok trajanja suspenzije za supkutano davanje 100 IU / ml je 30 mjeseci. Otvorena boca ili uložak moraju se koristiti u roku od 6 tjedana.
SastavDjelatna tvar je humani genetski inženjering inzulin izofan. Pomoćne tvari - cink-klorid, glicerin, metakrezol, fenol, natrijum hidrogen fosfat dihidrat, protamin sulfat, natrijum hidroksid i / ili klorovodična kiselina za podešavanje pH, voda za ubrizgavanje.

Oči (retinopatija) Bubrezi (nefropatija) Dijabetičko stopalo Bol: noge, zglobovi, glava

Slijede dodatne informacije o srednjim inzulinskim pripravcima.

Da li je protafan lijek koje akcije?

Protafan je inzulin srednjeg dejstva. On počinje snižavati šećer u krvi 60-90 minuta nakon injekcije.

Ima izražen vrhunac delovanja, za razliku od dugih lekova Levemir, Tresiba, Lantus i Tujeo. Taj vrh dostiže se nakon 3-5 sati.

U pravilu, srednji inzulin treba koristiti zajedno s kratkim ili ultra kratkim lijekovima. Pročitajte više u članku “Vrste inzulina i njihovo djelovanje”.

Kako ga ubosti?

Zvanično trajanje svake injekcije je 12-18 sati. Zbog toga se Protafan preporučuje ubrizgavati 2 puta dnevno. Međutim, dijabetičari koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata zahtijevaju doze ovog inzulina 2-8 puta manje od standardnih.

U takvim dozama Protafan vrijedi ne više od 8 sati, a mora se davati tri puta dnevno. Najvjerovatnije, večernja injekcija neće biti dovoljna za cijelu noć.

Da biste izbjegli probleme sa šećerom ujutro na prazan stomak, kao i smanjili rizik od alergijskih reakcija, bolje je zamijeniti Protafan jednim od lijekova Levemir, Tresiba, Lantus ili Tujeo.

Da li se Protafan može podijeliti u 3 injekcije dnevno?

Najbolje je zamijeniti srednji inzulin s Levemirom, Lantusom, Tujeom ili Tresibom.

Pretpostavimo da iz nekog razloga trebate nastaviti koristiti Protafan, Humulin NPH, Insuman Bazal, Biosulin N ili Rinsulin NPH. U ovom slučaju, ima smisla podijeliti ga u tri injekcije dnevno.

Prvi put administrirani ujutro, čim su se probudili. Druga injekcija - za vrijeme ručka, minimalna doza. Treći put - noću prije spavanja, što je moguće kasnije.

Glavni problemi nastaju kod noćne doze. Budući da se djelovanje srednjeg inzulina prerano završava, nije dovoljno cijelu noć. Povećanje doze koja se daje prije spavanja dovest će do noćne hipoglikemije.

Udar inzulina Protafan ili njegovih analoga u umjerenoj dozi, koji ne izaziva noćnu hipoglikemiju, uzrokovaće da šećer ujutro bude visok na prazan stomak.

Ovaj problem nema dobro rješenje, osim prelaska na drugu vrstu inzulina.

Da li se ova vrsta inzulina primjenjuje prije ili nakon jela?

Protafan nije namenjen za apsorpciju hrane. Takođe, nije pogodan u situacijama kada trebate brzo srušiti visoki šećer. Treba ga probosti, bez obzira na obrok, obično svaki dan u isto vrijeme. Obično se paralelno s njim koristi i drugi kratki ili ultrazvučni preparat inzulina, koji se daje prije jela.

Koja je maksimalna dozvoljena dnevna doza?

Službeno, nije utvrđena najveća dopuštena dnevna doza prosječnog inzulina Protafan. Preporučuje se unositi onoliko koliko je potrebno da šećer u krvi dijabetičara ne poraste toliko.

Međutim, visoke doze inzulina uzrokuju skokove razine glukoze, česte i jake napade hipoglikemije. Stoga morate tražiti najbolji kompromis.

Pročitajte više u članku "Proračun doze inzulina: odgovori na pitanja o dijabetesu".

Protafan ili Levemir: koji inzulin je bolji? Koje su njihove razlike?

Levemir je bolji od Protafana jer duže traje. Takođe ne sadrži protein protamin koji često izaziva alergijske reakcije.

Ali Protafan, ako je potrebno, može se razrijediti fiziološkom otopinom, koja se prodaje u ljekarnama. Ovo je važno kod kompenzacije dijabetesa kod djece koja zahtijevaju niske doze inzulina.

Levemir takođe ubrizgava djecu u razrijeđenom obliku, ali proizvođač to nije zvanično odobrio.

Čime mogu zamijeniti Protafan?

Preporučuje se da srednji inzulin zamijenite jednim od sljedećih lijekova: Levemir, Tresiba (najbolji, ali skuplji), Lantus ili Tujeo.

Može se dogoditi da će vam Protafan dobiti besplatno, a za novac ćete morati kupiti druge vrste dugog inzulina. Uprkos tome, lijek vam i dalje treba zamijeniti.

Jer liječenje dijabetesa sa srednjim inzulinom ima značajne nedostatke. Više o njima pročitajte ovdje.

Insulin Protafan: dijabetički pregledi

Mogu li ga trudnice ubosti?

Primjena sekundarnih vrsta inzulina Protafan, Humulin NPH, Insuman Bazal, Biosulin N i Rinsulin NPH tijekom trudnoće i dojenja je prihvatljiva. To je službeno odobreno od Ministarstva zdravstva. Međutim, bolje je koristiti jednu od gore navedenih opcija za dugi (produženi) inzulin. Za kontrolu gestacijskog dijabetesa u trudnica najčešće se propisuje Levemir.

Protamin-inzulin ES - Insulin (ljudski), indikacije za upotrebu, opis, svojstva. Hipoglikemijsko sredstvo, inzulin s produženim djelovanjem - hitnost protamin-inzulina

Proizvođač: RUE Belmedpreparaty Republika Bjelorusija

Kod PBX: A10AC01

Farma Grupa:
Lijekovi za liječenje dijabetesa

Obrazac za puštanje:
Vodeni farmaceutski oblici. Suspenzija za injekcije.

Indikacije za upotrebu:
Slatki dijabetes.

Farmakološke karakteristike:

Farmakodinamika Nakon primjene pod kožom (u potkožnu masnoću), hitnoće Protamin-inzulin počinje djelovati u roku od 1,5 sata i ima najveći učinak između 4. i 12. sata, trajanje lijeka je do 24 sata. Zbog dugog trajanja djelovanja, hitne situacije Protamin-inzulin često se propisuju u sastavima sa kratkotrajnim inzulinskim preparatima.

Način primjene i doza:

Potkožno. Nezdrav, kod kojih se hiperglikemija i glukozurija dijetom ne uklanjaju 2-3 dana, brzinom 0,5-1 U / kg, a potom se doza podešava u skladu s glikemijskim i glukozurnim profilom.

Učestalost primjene treba biti različita (obično se koristi 3-5 puta pri odabiru doze), dok se ukupna loza dijeli na nekoliko dijelova, razmjerno energetskoj vrijednosti preuzete hrane.

Injekcije se obavljaju 15 minuta prije obroka.

Značajke aplikacije:

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima.

U vezi s primarnom svrhom inzulina, promjenom njegove vrste ili uz prisustvo značajnih fizičkih ili psiholoških naprezanja, može doći do smanjenja sposobnosti upravljanja automobilom ili upravljanja raznim mehanizmima, kao i uključivanja u druge potencijalno nesigurne aktivnosti koje zahtijevaju posebnu pažnju i brzinu psiholoških i motoričkih reakcija.

Nuspojave:

ES protamin-inzulin može uzrokovati hipoglikemiju, crvenilo, oticanje i svrbež mogu se pojaviti na mjestu ubrizgavanja (tzv. Lokalna alergijska reakcija). Obično, uz kontinuiranu upotrebu lijeka, ovi simptomi nestaju u roku od nekoliko tjedana.

Prvi put započeti liječenjem inzulinom, on može poremetiti oštećenje vida ili oticanje na udovima.

Vrlo česte injekcije na istom mjestu mogu dovesti do zadebljanja kože ili potkožnog tkiva (lipodistrofija).

Interakcija s drugim lijekovima:

Postoji veliki broj lijekova koji utječu na potrebu za insulinom:

Peroralni hipoglikemijski agensi, inhibitori monoamin oksidaze (MAO), neselektivni beta blokatori, inhibitori angiotenzin pretvarajućeg enzima (ACE), salicilati, anabolički steroidi i glukortikoidi, oralni kontraceptivi, tiazidni diuretici, tiroidni hormoni, tiroidni amidni hormoni, danoidni simpatimidi

Predoziranje

Simptomi: U slučaju predoziranja može doći do razvoja hipoglikemije.

Liječenje: pacijent može sam ukloniti blagu hipoglikemiju, uzimajući u sebi prehrambene dodatke bogate šećerom ili ugljikohidratima. Zbog toga se ne preporučuje da sa sobom nosite šećer, slatkiše, kolačiće ili slatki voćni sok kod nezdravog slatkog dijabetesa.

U tromim slučajevima, kada pacijent izgubi svijest, 40% otopina glukoze ubrizgava se intravenski, intramuskularno, potkožno, intravenski - glukagon. Nakon povratka svijesti, pacijentu se savjetuje da uzima hranu bogatu ugljikohidratima kako bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije.

Uslovi skladištenja:

Bočica s lijekom Protamine-Insulin Emergency, koju trenutno koristite, može se čuvati na sobnoj temperaturi (do 25 ° C) do 6 tjedana.

Bočice s hitnim slučajevima protamin-inzulina nikada ne smiju biti izložene toploti ili direktnom sunčevom svjetlu i nikada ih ne smijete zamrzavati. Čuvajte hitnu pomoć protamin-insulinom na mestima nedostupnim deci.

Nikada ne upotrebljavajte inzulin nakon isteka roka upotrebe ispisanog na pakovanju. Nikada ne koristite Protamin-inzulinsku nuždu ako otopina ne postane bistra, prljava ili gotovo gusta.

Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

Suspenzija za injekcije je bijela, kad stoji, suspenzija se taloži, tekućina iznad taloga je bistra, bezbojna ili gotovo bezbojna, talog se lako resuspendira laganim tresenjem.

1 ml
humani genetski inženjering inzulina100 IU

Pomoćni sastojci: protamin sulfat, dinatrijev fosfat dihidrat, cink hlorid, fenol, metakrezol, glicerol, voda za i.

10 ml - boce (1) - ambalaža.

Kako djeluje inzulin s protaminom?

Posebna supstanca koja se zove protamin dodaje se inzulinu srednjeg djelovanja kako bi se usporila apsorpcija lijeka s mjesta ubrizgavanja. Zahvaljujući protaminu, pad snižavanja šećera u krvi počinje dva ili četiri sata nakon primjene.

Maksimalni učinak se javlja nakon 4-9 sati, a cijelo trajanje od 10 do 16 sati. Takvi parametri brzine nastanka hipoglikemijskog efekta omogućuju da takvi inzulini zamijene učinak bazalne prirodne sekrecije.

Protamin uzrokuje stvaranje kristala inzulina u obliku pahuljica, pa je izgled protamin inzulina zamućen, a svi pripravci kratkih inzulina transparentni. Sastav lijeka uključuje i cinkov hlorid, natrijum fosfat, fenol (konzervans) i glicerin. Jedan mililitar suspenzije protamin-cink-inzulina sadrži 40 PIECES hormona.

Pretaminski inzulinski preparat proizveden od RUE Belmedpreparaty ima komercijalni naziv Protamine-Insulin ChS. Mehanizam delovanja ovog leka je objasnjen takvim efektima:

  1. Interakcija s receptorom na staničnoj membrani.
  2. Stvaranje kompleksa receptora za inzulin.
  3. U ćelijama jetre, mišića i masnog tkiva počinje sinteza enzima.
  4. Glukoza se apsorbuje i apsorbuje u tkivima.
  5. Unutarćelijski transport glukoze se ubrzava.
  6. Potiče stvaranje masti, proteina i glikogena.
  7. U jetri se smanjuje stvaranje novih molekula glukoze.

Svi ovi procesi usmjereni su na snižavanje razine glukoze u krvi i njenom upotrebom za stvaranje energije unutar ćelije. Stopa početka i ukupno trajanje djelovanja Protamin insulina ES ovisi o primijenjenoj dozi, načinu i mjestu ubrizgavanja.

U istoj osobi ti se parametri mogu razlikovati ovisno o danima.

Indikacije za upotrebu i doziranje lijeka

Pripravci protamin-cink-inzulin indicirani su za pacijente s prvom vrstom dijabetes melitusa, a mogu se preporučiti i za visoku razinu glukoze u krvi kod druge vrste bolesti.

To može biti uz otpornost na tablete za smanjenje šećera u krvi, uz dodatak zaraznih ili drugih popratnih bolesti, kao i tijekom trudnoće. Pacijenti sa šećernom bolešću tipa 2 prelaze i na inzulinsku terapiju ako dijabetes prate akutne komplikacije ili vaskularni poremećaji.

Lijekovi poput protamin-cink-inzulina indicirani su kada je operacija potrebna ako se dijagnoza prvo dijagnosticira, a glikemijski broj je prekomjerno visok ili ako postoje kontraindikacije za tablete.

ES protamin-inzulin se daje supkutano, njegova doza ovisi o pojedinačnoj hiperglikemiji i izračunava se u prosjeku po 1 kg tjelesne težine. Dnevna primjena kreće se od 0,5 do 1 jedinice.

Značajke lijeka:

  • Daje se sam samo supkutano. Zabranjeno je intravensko davanje suspenzije insulina.
  • Zatvorena boca čuva se u hladnjaku, a kad se koristi na temperaturi do 25 stepeni do 6 tjedana.
  • Čuvajte upotrijebljenu bočicu inzulina na sobnoj temperaturi (do 25 ° C) 6 tjedana.
  • Temperatura inzulina uz unošenje treba biti sobna temperatura.
  • Pod utjecajem topline, direktna sunčeva svjetlost, smrzavanje, inzulin gubi svoja svojstva.
  • Prije primjene protamin-cinka, cink inzulina treba uvaljati u dlanove dok ne postane glatka i zamućena. Ako se to ne može učiniti, onda se lek ne daje.

Mjesto ubrizgavanja može se odabrati ovisno o pacijentovoj želji, ali mora se imati na umu da se apsorbira ravnomjerno i sporije od bedara. Drugo preporučeno mjesto je područje ramena (deltoidni mišić). Svaki put morate odabrati novu lokaciju unutar iste anatomske zone kako biste izbjegli uništavanje potkožnog tkiva.

Ako je pacijentu propisan intenzivni režim primjene inzulina, tada se primjena inzulina cink protamin provodi ujutro ili navečer, a kad je naznačeno, dva puta (ujutro i navečer). Prije jela koristi se kratka vrsta inzulina.

Kod drugog tipa dijabetesa, češće se primjenjuje Protamin-inzulin ES u kombinaciji sa glipoglikemijskim lijekovima koji su propisani za oralnu primjenu radi pojačavanja njihovog učinka.

Komplikacije liječenja insulinom

Najčešća komplikacija terapije insulinom je smanjenje razine glukoze u krvi ispod normalne razine. To olakšava loša prehrana s niskom količinom ugljikohidrata i velikom dozom inzulina, preskakanje obroka, fizički stres, promjena mjesta ubrizgavanja.

Hipoglikemija je uzrokovana pratećim bolestima, posebno onima koje imaju visoku temperaturu, proliv, povraćanje, kao i istodobnom primjenom lijekova koji pojačavaju djelovanje inzulina.

Nagli napad simptoma hipoglikemije tipičan je za liječenje inzulinom. Najčešće pacijenti osećaju anksioznost, vrtoglavicu, hladan znoj, drhtanje ruku, neobičnu slabost, glavobolju i palpitacije.

Koža postaje blijeda, glad se pojačava istovremeno s pojavom mučnine. Tada se poremeti svijest i pacijent padne u komu. Izraženi pad šećera u krvi remeti mozak i ako se ne liječi, pacijenti prijete smrću.

Ako je bolesnik s dijabetesom svjestan, tada napad možete ublažiti pomoću šećera ili slatkog soka, kolačića. Uz visoki stupanj hipoglikemije, koncentrirana otopina glukoze i intramuskularno glukagon primjenjuju se intravenski. Nakon poboljšanja zdravlja pacijent definitivno treba jesti tako da nema ponovljenih napada.

Nepravilni odabir doze ili propuštena primjena mogu uzrokovati napad hiperglikemije kod pacijenata ovisnih o insulinu. Njeni simptomi se povećavaju postepeno, najkarakterističnija je pojava u roku od nekoliko sati, ponekad i do dva dana. Povećava se žeđ, povećava se količina urina, apetit slabi.

Tada nastaju mučnina, povraćanje, miris acetona iz usta. U nedostatku inzulina, pacijent pada u dijabetičku komu. Potrebna je hitna pomoć zbog dijabetičke kome i ekipa hitne pomoći.

Za ispravan odabir doze potrebno je uzeti u obzir da je prilikom promjene stanja pacijenta ili pridruženih bolesti potrebno prilagođavanje liječenja. Prikazuje se u takvim slučajevima:

  1. Poremećaji štitne žlijezde.
  2. Bolesti jetre ili bubrega, posebno u starosti.
  3. Virusne infekcije.
  4. Povećana fizička aktivnost.
  5. Prelazak na drugu hranu.
  6. Promjena vrste inzulina, proizvođača, prelazak sa životinje na čovjeka.

Upotreba inulina i lijekova iz skupine tiazolidindiona (Aktos, Avandia) povećava rizik od zatajenja srca. Zbog toga se bolesnicima s oštećenom funkcijom srca savjetuje kontrola tjelesne težine kako bi se otkrio latentni edem.

Alergijske reakcije mogu biti lokalne u obliku oteklina, crvenila ili svrbeža na koži. Obično su kratkotrajni i prolaze sami. Uobičajene manifestacije alergija uzrokuju takve simptome: osip po tijelu, mučnina, angioedem, tahikardija, kratkoća daha. Kad se pojave, provodi se specijalizirana terapija.

Hitna pomoć protamin-inzulin je kontraindicirana u slučaju pojedinačne preosjetljivosti i hipoglikemije.

Insulin Protamin tokom trudnoće i dojenja

Budući da inzulin ne prelazi preko placente, u toku trudnoće može se koristiti za kompenzaciju dijabetesa. Pri planiranju trudnoće indiciran je potpuni pregled žena koje imaju dijabetes.

Prvo tromjesečje nastavlja se uslijed smanjene potrebe za inzulinom, a drugo i treće postupnim povećanjem primijenjenog lijeka. nakon porođaja terapija inzulinom provodi se u uobičajenim dozama. U vrijeme isporuke može doći do naglog smanjenja doze lijeka koji se primjenjuje.

Dojenje i primjena insulina mogu se kombinovati jer inzulin ne može prodrijeti u majčino mlijeko. Ali promjene u hormonskoj pozadini žena zahtijevaju češće mjerenje razine glikemije i odabir pravih doza.

Interakcija inzulina sa drugim lijekovima

Djelovanje inzulina je pojačano u kombinaciji s tabletama za snižavanje šećera, beta blokatima, sulfonamidima, tetraciklinom, litijumskim pripravcima, vitaminom B6.

Bromokriptin, anabolički steroidi. Hipoglikemija se može pojaviti kombinacijom inzulina i ketokenazola, klofibrata, mebendazola, ciklofosfamida, kao i etil-alkohola.

Pacijente zanima pitanje kako smanjiti inzulin u krvi. Nikotin, morfin, klonidin, danazol, kontraceptivni tableti, heparin, tiazidni diuretici, glukokortikosteroidi, triciklički antidepresivi, hormoni štitnjače, simpatomimetičari i antagonisti kalcijuma mogu smanjiti aktivnost inzulina.

Videozapis u ovom članku govori kada je inzulin potreban i kako ga ubrizgati.

Indikacije za upotrebu

  • dijabetes melitus tipa 1 (o inzulinu ovisan),
  • dijabetes melitus tipa 2 (neinzulinski ovisan): stadijum rezistencije na oralne hipoglikemijske agense, djelomična rezistencija na ove lijekove (tijekom kombinirane terapije), interkurentne bolesti, trudnoća.

Režim doziranja

Hitni protamin-inzulin namijenjen je primjeni SC-a. Lijek se ne može unijeti / unositi.

Lekar određuje dozu leka pojedinačno u svakom slučaju, na osnovu nivoa glukoze u krvi. U prosjeku, dnevna doza lijeka kreće se od 0,5 do 1 IU / kg tjelesne težine, ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta i razini glukoze u krvi.

Temperatura primenjenog insulina treba da bude sobna temperatura. Hitni protamin-inzulin obično se daje potkožno na bedru. Kada se s / c uvede u bedro, lijek se apsorbira sporije i ravnomjernije nego kod injekcija na drugim mjestima.

Injekcije se mogu raditi u regiji deltoidnog mišića ramena. Ako se injekcija ubrizga u kožu, smanjuje se rizik od ulaska u mišić. Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Uz intenzivnu inzulinsku terapiju, Protamin-inzulinski hitni slučajevi mogu se koristiti kao bazni inzulin 1-2 puta dnevno (večernju i / ili jutarnju primjenu) u kombinaciji sa inzulinom kratkog djelovanja, koji se primjenjuje prije obroka.

Kod šećerne bolesti tipa 2, Protamin-inzulinski hitni slučajevi mogu se koristiti u kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim lijekovima u slučajevima kada samo-primjena ovih lijekova ne nadoknađuje dijabetes.

Trudnoća i dojenje

Ne postoje ograničenja u liječenju šećerne bolesti inzulinom tokom trudnoće, jer inzulin ne prelazi placentarnu barijeru. Pri planiranju trudnoće i za vrijeme nje potrebno je intenzivno liječiti dijabetes. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju.

Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti. Ubrzo nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće.

Ne postoje ograničenja u liječenju šećerne bolesti inzulinom tokom dojenja, kao tretman inzulinom za majku je siguran za bebu. Međutim, možda će biti potrebno smanjiti dozu inzulina, pa je pažljivo praćenje potrebno dok se potreba za inzulinom ne stabilizira.

Hitna pomoć protamin-inzulin, suspenzija za injekcije 100me / ml - katalog - rup Belmedpreparaty

PROTAMIN-INSULIN hitno, suspenzija za injekcije 100 IU / mlMeđunarodno vlasničko imeInzulin (ljudski) .Izulin (ljudski)SinonimiBiosulin N, Gansulin N, Insuman Bazal GT, Insuran NPH, Protafan NMFarmakoterapijska grupaHipoglikemijsko sredstvo, inzulin s produljenim djelovanjemSastav1 ml lijeka sadrži: aktivna tvar je genetski modificiran ljudski inzulin - 100MEATX kod: A10AC01.Farmakološko djelovanjeNakon primjene pod kožom (u potkožno masno tkivo) Hitna pomoć protamin-inzulin počinje djelovati u roku od 1,5 sata i ima maksimalan učinak između 4. i 12. sata, trajanje lijeka je do 24 sata. Zbog dugog trajanja djelovanja, hitne situacije Protamin-inzulin često se propisuju u kombinaciji sa pripravcima inzulina kratkog djelovanja.Indikacije za upotrebuZa lečenje dijabetesa.Doziranje i primjenaPotkožno. Pacijent kod koga se hiperglikemija i glukozurija dijetom ne uklanjaju 2-3 dana, brzinom 0,5-1 U / kg, a zatim se doza podešava u skladu s glikemijskim i glukozurijskim profilom. Učestalost primjene trebala bi biti različita (obično se koristi 3-5 puta pri odabiru doze), dok se ukupna loza dijeli na nekoliko dijelova, razmjerno energetskoj vrijednosti uzete hrane. Injekcije se obavljaju 15 minuta prije obroka.Posebna uputstvaBoca hitne pomoći s protamin-inzulinom koju trenutno direktno koristite možete skladištiti na sobnoj temperaturi (do 25 ° C) najviše 6 tjedana. Nikada ne smijete izlagati bočice s protamin-insulinskim hitnim situacijama vrućini ili direktnoj sunčevoj svjetlosti. svjetlo i nikad se ne smrzava. Držite Protamine-Insulin ES van dohvata djece. Nikada ne upotrebljavajte inzulin nakon isteka roka trajanja ispisanog na pakovanju. Nikad ne upotrebljavajte Protamine-Insulin ES ako otopina prestane biti transparentan, bezbojan ili gotovo bezbojan Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima U vezi s primarnom svrhom inzulina, promjenom njegove vrste ili uz prisustvo značajnih fizičkih ili mentalnih stresova, moguće je smanjiti sposobnost upravljanja automobilom ili kontrolu različitih mehanizama, kao i ostale aktivnosti potencijalno opasne aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu mentalnih i motoričkih reakcija.NuspojavaES protamin-inzulin može uzrokovati hipoglikemiju, crvenilo, oticanje i svrbež na mjestu ubrizgavanja (tzv. Lokalna alergijska reakcija). Obično, uz kontinuiranu upotrebu lijeka, ovi simptomi nestaju u roku od nekoliko tjedana. Prvi tretman inzulinom može poremetiti oštećenje vida ili oticanje ekstremiteta. Prečesto ubrizgavanje na istom mjestu može dovesti do zadebljanja kože ili potkožnog tkiva (lipodistrofija).KontraindikacijeHipoglikemija. Povećana individualna osjetljivost na inzulin ili bilo koju od komponenti lijeka.Interakcija s drugim lijekovimaPostoji veliki broj lekova koji utiču na potrebu za insulinom: oralni hipoglikemijski lekovi, inhibitori monoamin oksidaze (MAO), neselektivni beta blokatori, inhibitori angiotenzin pretvarajućeg enzima (ACE), salicilati, anabolički steroidi i glukortikoidi, oralni kontraceptivi, štitnjačni diuretici, štitnjačni diuretici, simpatomimetičari, danazol i oktreotid.PredoziranjeU slučaju predoziranja, može se razviti hipoglikemija Liječenje: pacijent može eliminirati blagu hipoglikemiju uzimanjem hrane bogate šećerom ili ugljikohidratima. Zbog toga se bolesnicima sa šećernom bolešću preporučuje da stalno nose sa sobom šećer, slatkiše, kolačiće ili slatki voćni sok.U težim slučajevima, kada pacijent izgubi svijest, 40% otopina glukoze daje se intravenski, intramuskularno, potkožno, intravenski - glukagon. Nakon povratka svijesti, bolesniku se preporučuje jesti hranu bogatu ugljikohidratima kako bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije.Obrazac za puštanjeSuspenzija za injekcije 100 IU / ml u bočicama od 10 ml. .Informacije o cijenama

delovanje, inzulin, lek

Hitna pomoć protamin inzulina: upute za upotrebu i pregledi - Protiv dijabetesa

Suspenzija je bijela. Kada stoji, suspenzija se taloži kako bi se stvorio bezbojni ili gotovo bezbojni supernatant i bijeli talog, koji može sadržavati ugruške koji se lako resuspendiraju uz miješanje.

1 ml lijeka sadrži: aktivnu tvar: humani genetski inzulin 100 IU,

pomoćni sastojci: protamin sulfat 0,35 mg, natrijum hidrogenfosfat dihidrat 2,4 mg, cink hlorid 0,018 mg, fenol 0,65 mg, metakrezol 1,5 mg, glicerol (glicerin) 16,0 mg, voda za injekcije do 1 ml .

Protamin insulinum

Da biste smanjili nivo šećera u krvi, dijabetičarima koji boluju od dijabetesa tipa 2 preporučuje se uzimanje lijeka za ubrizgavanje „Protamin-Insulin“, koji pomaže u borbi protiv glikemije. Lijek ima kompleksan učinak i podržava organizam kako tijekom kriznih skokova nivoa glukoze, tako i doprinijeti prevenciji komplikacija.

Šta je ovaj lijek?

Lijek je dobiven rekombinantnom DNK tehnologijom i spada u srednje djelujuće inzuline. Bijela tekućina za ubrizgavanje može imati talog koji se brzo rastvara uz tresenje.

Lijek je pogodan za najširu moguću publiku pacijenata.

Zahvaljujući blagom djelovanju lijeka, terapija inzulinom s agensima koji sadrže protamin omogućava djeci i odraslima da održavaju normalan šećer injekcijama nekoliko puta dnevno.

Kako to funkcionira?

Djelovanje lijeka temelji se na povećanju brzine unutarćelijskog transporta glukoze, zbog čega se postiže smanjenje šećera u krvi.

„Protamin-inzulin“ počinje djelovati sat ili dva nakon primjene, a njegovo djelovanje traje do 10-15 sati. Kod nekih pacijenata delovanje se može produžiti na dan.

Budući da je cink dio farmaceutskog proizvoda, lijek se naziva "Protamin-cink-inzulin". 1 ml rastvora sadrži 40 jedinica hormona.

Indikacije za upotrebu "Protamin-inzulina"

Lijek mogu uzimati osobe oboljele od dijabetesa obje vrste.

Lijek je propisan dijabetičarima tipa 1 i 2. Preporučuje se uzimati prije operacije, kao i pacijentima kod kojih se dijabetes dijagnosticira prvi put, a odabir lijekova vrši se ispočetka.

"Insulin cink" se koristi za glatko smanjenje glukoze i pogodan je za ljude koji nemaju akutnu potrebu za brzinom lijeka. Ako je potrebno, pojačajte učinak kratkog inzulina, oba se lijeka ubrizgavaju u skladu sa šemom odabranom u klinici.

Kako primijeniti i dozirati?

Lijek se daje supkutano u skladu s propisom liječnika. Doziranje se izračunava pojedinačno i može se prilagoditi tokom terapije. Prosječni pokazatelj je fiksiran na nivou od 0,5-1,0 jedinica dnevno. Za dijabetičare s tekućom insuficijencijom bubrega i jetre i starije pacijente, doze se smanjuju kako bi se izbjegle komplikacije.

Injekcije se preporučuju u bedro, želudac, podlakticu ili zadnjicu. Ako je potrebno, da biste postigli učinak brže, odaberite mjesto na stomaku ili bedru. Da bi odgodio djelovanje lijeka, probija se u podlakticu. Injekcije se kod kuće lako izvode samostalno. „Protamin“ kada se daje treba da bude na sobnoj temperaturi.

Da bi se otopina dobro apsorbirala i bila homogena, ampulu morate protresti prije ulaska tekućine u štrcaljku.

"Protamin" se može ubrizgati kratkotrajnim inzulinama kako bi se poboljšao učinak i produžio djelovanje.

Upotreba za trudnice i dojilje

Lijek je siguran za trudnice.

"Protamin-inzulin" je siguran za žene koje rađaju dijete jer ne prelazi preko placente i djeluje isključivo na majčino tijelo.

Tijek liječenja lijekom preporučuje se intenzivirati u pripremi za začeće i porođaj. U prvom tromjesečju doze se smanjuju jer se proizvodi više prirodnih hormona.

Tada se povećava potreba za inzulinom.

Tijekom razdoblja postporođajne rehabilitacije i dojenja lijek nema ograničenja prijema. Doze prilagodi ljekar. Aktivne supstance ne štete novorođenčadi, ali liječenje majke provodi se pod liječničkim nadzorom kako bi se izbjegle krizne rane i komplikacije. Nakon nekoliko mjeseci, nivo inzulina je čak i prenatalni.

Moguće komplikacije

Kliničke studije potvrđuju sigurnost lijeka, komplikacije nastaju kao rezultat kršenja doze i uslijed pojedinačne reakcije tijela. Nuspojave utječu na respiratorni i endokrini sustav.

Pacijenti mogu imati metaboličke poremećaje i kvarove u metaboličkim procesima, oslabljen vid. Najčešća komplikacija je oteklina na mjestu ubrizgavanja. Da bi se smanjili na njih, potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja lijeka.

Mogu se javiti i sledeći simptomi:

Komplikacija nakon uzimanja lijeka može biti ekcem.

  • osip na koži, ekcem, piling epiderme,
  • pojava kratkoće daha, Quinckeov edem,
  • palpitacije, aritmija,
  • glavobolje, drhtavice, blijeda koža, glad i žeđ,
  • hipoglikemija.

Kompatibilnost s drugim tvarima

Neki lijekovi mogu pojačati ili oslabiti učinak lijeka, što dovodi do neispravnog doziranja. Intenziviranje se primjećuje kod uzimanja "Protamina" s drugim hipoglikemijskim agensima, inhibitorima i beta blokatorima.

Sličan efekat nastaje nakon uzimanja smjesa koje sadrže etanol i litij. Da ne bi došlo do negativnih reakcija, pacijent bi trebao stalno pratiti nivo šećera.

Ako namjeravate koristiti nespojivu supstancu u riziku, potrebno je konzultirati se s liječnikom.

Jedenje začinjene hrane utiče na efikasnost leka.

Hipoglikemijski učinak lijeka opada uz istodobnu primjenu oralnih kontraceptiva i estrogena, diuretskih lijekova, glukokortikosteroida, nikotina i morfija, kao i niz drugih tvari, čija je potpuna lista navedena u uputama za farmaceutski proizvod. Začinjena hrana i alkohol mogu utjecati na brzinu i efikasnost lijeka. Reakcija na nadražujuće hranu je individualna.

Analozi lijeka

Za privremenu ili potpunu zamjenu lijeka koriste se slični inzulini srednjeg djelovanja, poput Iletin II NPH, Neosulin NPH, Monodar B.

Zamjena lijeka za terapiju vrši se postepeno. Najbolje je izbjegavati miješanje dvaju ili više sličnih lijekova u jednoj dozi. Liječnik treba odabrati zamjenu.

Neovlašteni prelazak s jednog farmaceutskog proizvoda na drugi prijeti rizikom od komplikacija i alergijskih reakcija tijela.

Hitna pomoć protamin insulinom: upute za upotrebu i pregledi

Liječenje dijabetesa provodi se upotrebom lijekova koji, u nedostatku proizvodnje vlastitog hormona (inzulina), mogu sniziti visoku glikemiju i spriječiti komplikacije bolesti.

Svi lijekovi se mogu podijeliti u dvije glavne grupe: inzulini različitog trajanja djelovanja i tableti na tableti. Kod prve vrste dijabetesa, pacijentima je potreban inzulin, liječenje bolesnika s dijabetesom tipa 2 uključuje njegovo uključivanje u kombiniranu terapiju u prisustvu pojedinačnih indikacija.

Provođenje terapije inzulinom reproducira prirodni ritam proizvodnje i oslobađanja hormona iz otočnih stanica gušterače, stoga su potrebni lijekovi kratkog, srednjeg i dugog djelovanja.

Pogledajte video: GA100 - detaljne korisničke upute za SVE funkcije (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar