Hipoglikemija kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2

Podsjetimo to hipoglikemija - Ovo je smanjenje šećera u krvi ispod donje granice normale, odnosno ispod 3,3 mmol / L. Hipoglikemija se može razviti samo kod pacijenta s dijabetesom koji prima tablete za smanjenje inzulina ili šećera. Bez lijekova, nakon dijeta i primjene tjelesne aktivnosti, hipoglikemije se ne može bojati.

Hipoglikemija se razvija brzo, iznenada, dok pacijent osjeti oštru slabost, znojenje, ruke mogu drhtati ili se može pojaviti osjećaj unutrašnjeg drhtanja. Karakteristični su i anksioznost, strah, palpitacije. Može potamniti u očima, glavobolja. Neki pacijenti osjećaju glad, drugi to ne primjećuju.

U nekim slučajevima, ako se hipoglikemija ne ukloni brzo, ona se može intenzivirati i dovesti do ozbiljnog stanja, kada pacijent padne u omamljenost i ne može se sam pomoći. Dalji razvoj hipoglikemije prepun je hipoglikemijske kome - stanja gubitkom svijesti, koje predstavlja opasnost za život.

Naravno, blaga hipoglikemija može proći sama od sebe, bez prelaska u težak oblik, pa čak i bez liječenja, jer u ljudskom tijelu postoji zaštitni mehanizam u slučaju naglog pada razine šećera: jetra mobilizira zalihe šećera iz glikogena, dostavljajući ga krvi. Međutim, tome se ne treba nadati - svaka hipoglikemija potencijalno je opasna.

Ponekad se postavlja pitanje, jesu li senzacije slične hipoglikemiji zaista hipoglikemija? Na kraju, u tim senzacijama nema ništa konkretno. Zaista, ko povremeno ne doživljava slabost, vrtoglavicu, nagli osjećaj gladi? Uz to, kod dekompenziranih bolesnika s dijabetesom osjećaji hipoglikemije često se pojave kada razina šećera u krvi dosegne normalnu razinu. To plaši pacijenta, on takvo stanje doživljava kao stvarnu hipoglikemiju.

U slučaju sumnje potrebno je utvrditi nivo šećera u krvi tijekom perioda osjetljivosti hipoglikemije, odnosno potvrditi. Ali istovremeno, ne povlačite se predugo s unosom lako probavljivih ugljikohidrata!

Uzroci hipoglikemije

Hipoglikemija se razvija u situaciji kada je efekat lekova za snižavanje šećera: insulin ili tablete - preterana je. To se može dogoditi kad se prekorači doza jedne ili druge, na primjer, bolesnik je pogriješio i ubrizga više jedinica inzulina nego inače ili slučajno, zbog zaborava, dva puta uzme tablete. S druge strane, hipoglikemija se može razviti i tijekom uzimanja uobičajene doze lijeka, ako je pacijent jeo hranu s nedovoljnim udjelom ugljikohidrata ili uopće nije jeo i uzimao lijekove koji smanjuju šećer.

Ponekad se hipoglikemija može dogoditi bez ikakvih grešaka od strane pacijenta. U tim se slučajevima u pravilu događaju sve promjene u tijelu, primjerice, smanjuje se tjelesna težina, uslijed čega se osjetljivost na inzulin poboljšava. Takve situacije zahtijevaju smanjenje doza lijekova koji smanjuju šećer.

Postoje još dva faktora koja mogu potaknuti ili pogoršati hipoglikemiju.

Prvo, to je fizička aktivnost. Aktivno djelujući mišići u velikim količinama apsorbiraju šećer iz krvi, kao rezultat toga njegov nivo u krvi počinje opadati. U normalnim uslovima, odgovor osobe na to odmah će smanjiti količinu proizvedenog inzulina i kao rezultat toga nivo šećera u krvi ostaće u granicama normale. Kod pacijenta koji ima dijabetes koji je uzimao tablete za snižavanje šećera ili ubrizgavao inzulin, njihov učinak se nastavlja bez obzira na učinak fizičke aktivnosti. Kao rezultat toga, šećer u krvi može pretjerano pasti, odnosno razvija se hipoglikemija.

Drugi faktor koji doprinosi razvoju hipoglikemije je unos alkohola. Poznato je da alkohol štetno deluje na jetru. Njegov učinak koji uzrokuje hipoglikemiju povezan je također s jetrom. Pod utjecajem alkohola u njemu je blokiran proces opskrbe šećera iz zaliha glikogena u krv, zbog čega se njegova razina u krvi smanjuje. Ako je pacijent s dijabetesom uzeo hipoglikemijske tablete ili ubrizgao inzulin, moguća je hipoglikemija.

Treba napomenuti da se alkohol, naravno, ne može koristiti kao sredstvo za snižavanje šećera u krvi kod dijabetesa. Uostalom, kao što je opisano, on ne smanjuje šećer u krvi uklanjanjem nedostataka prisutnih kod dijabetesa. Ne poboljšava osjetljivost na inzulin i ne pojačava aktivnost gušterače, a njegov učinak na jetru u cjelini je čisto negativan.

Lečenje hipoglikemije

Da biste brzo povećali razinu šećera u krvi, potrebno je uzimati lako probavljive ugljikohidrate, to jest ono što dijabetes pacijent obično izbjegava: šećer, med, slatka pića (vidi Sl. 19).

Slika 19. Lako probavljivi ugljikohidrati.

Kao rezultat, nakon nekoliko minuta, nivo šećera u krvi počet će se vraćati u normalu, a simptomi hipoglikemije postepeno će nestajati.

Važno je znati količinu ugljikohidrata koji pouzdano uklanja hipoglikemiju.

Šećer treba pojesti 4-5 komada, - manja količina možda neće biti dovoljna.

Pijte voćni sok ili drugi slatki napitak (limunada, Pepsi-kola) 200 ml, odnosno čašu. Voćni sok može se upotrebljavati prirodno, bez dodanog šećera.

Pacijent s dijabetesom koji prima lijekove za snižavanje šećera uvijek treba nositi sa sobom lako probavljive ugljikohidrate!

U tom smislu, šećer u komadima, malo pakiranje voćnog soka ili drugi slatki napitak najpovoljniji su za ublažavanje hipoglikemije.

Med je nezgodan za doziranje, slatkiši se ili teško žvaču (karamela), ili sadrže tvari koje usporavaju apsorpciju ugljikohidrata (čokolada, soja), pa je upotreba tih proizvoda manje pouzdana.

S ozbiljnom hipoglikemijom (ukočenost uz nemogućnost samostalnih adekvatnih akcija ili potpun gubitak svijesti - hipoglikemijska koma), pacijent, naravno, ne može sebi pomoći. Budući da je potrebna pomoć drugih, preporučljivo je obavijestiti svoje najmilije o mogućnosti takvog stanja.

Usput, znakovi hipoglikemije koji bi se mogli primjetiti kod drugih su blijedost i nagle promjene u ponašanju: razdražljivost ili letargija itd.

Pomoć kod teške hipoglikemije je sljedeća. Ako se očuva svijest, bolesnika trebate piti ili nahraniti slatkim. U slučaju gubitka svijesti, to se ne može učiniti, jer pacijent ne može gutati. Tada pacijenta trebate položiti na bok, osloboditi usnu šupljinu (na primjer, od proteza, hrane) za slobodno disanje, a zatim pozvati hitnu pomoć. Ljekar mora biti obaviješten da pacijent ima dijabetes.

Hipoglikemijska koma leči se intravenskom glukozom.

Postoje i preparati glukagona (na primjer, GlucagenGipoKit), koji se koriste za hipoglikemiju. Glukagon se daje intramuskularno ili subkutano i zato ga mogu koristiti ne samo medicinski profesionalci, već i obučeni rođaci pacijenata s dijabetesom.

Potrebno je pažljivo samo nadgledanje (i prije i nakon vježbanja) i snabdijevanje lako probavljivim ugljikohidratima, za svaki slučaj više nego inače. Ako imate intenzivne i dugotrajne fizičke aktivnosti, ovog će dana možda trebati smanjiti doze lijekova za snižavanje šećera. Ali takvu je odluku nepoželjno donositi sami, potreban vam je savjet liječnika.

Teško je dati jasne preporuke u vezi s alkoholom, posebno zbog različite osjetljivosti pojedinca na njega i nepredvidivih učinaka u različitim situacijama. Važno je ne piti velike doze alkohola. Smatra se relativno sigurnim uzimati 30-40 g alkohola tjedno. U pogledu jakih pića, poput votke, to će biti oko 100 g.

Alkohol je potpuno kontraindiciran kod bolesti jetre.

Ponavljana hipoglikemija zahtijeva obaveznu posjetu ljekaru. Možda ćete trebati revidirati režim liječenja: vrste i doze lijekova koji smanjuju šećer.

I.I. Dedov, E.V. Surkova, A.Yu. Majori

Značajke kliničkih manifestacija

Uopšteno, simptomi hipoglikemije nisu naročito različiti jedni od drugih, ovisno o vrsti bolesti. Ne razvijaju se tako brzo, ali ne donose ni manje nelagode. Osoba može osjetiti takve znakove:

  • vrtoglavica
  • slabost
  • pojačano znojenje
  • palpitacije
  • nervoza ili zbunjenost,
  • Goosebumps
  • umor
  • glad.

S obzirom da se dijabetes melitus tipa 2 razvija u sredovječnih i starijih osoba, pored klasičnih znakova s ​​niskom razinom glukoze u krvi, imaju i neurološke simptome. Može se izraziti takvim manifestacijama:

  • poteškoće u pokušaju koordinacije pokreta ruku i nogu (čak i najjednostavnijih),
  • teška agresija prema drugima, sumnja i nepovjerenje,
  • suza
  • oštećenje govora
  • naglašeno drhtanje ruku
  • poremećaji vida.

Prva pomoć bi trebala biti klasična - morate osigurati unos brzo apsorbiranih ugljikohidrata u organizam. Za to su dobro pogodni slatki čaj, bijeli hljeb sa sirom, slatkiši ili slatki šankovi. Važno je pružiti osobi odmora i položiti ga na udoban krevet. Soba u kojoj se nalazi dijabetičar treba imati svjež zrak i prigušeno svjetlo. Ako se u roku od 15 minuta ne osjeća bolje ili se simptomi počnu pogoršati ranije, odmah morate potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Uzroci

Hipoglikemijsko stanje se najčešće razvija usled takvih faktora:

  • dugi periodi posta (pauza između obroka duže od 6 sati),
  • previsoka fizička aktivnost,
  • konzumiranje alkohola
  • mali obroci s vrlo niskom prehranom ugljikohidrata
  • nepravilno odabran lijek za snižavanje šećera ili predoziranje uobičajenog odgovarajućeg lijeka,
  • istodobna primjena lijekova nespojivih sa tabletama za liječenje dijabetes melitusa koji nije ovisan o insulinu.

Lijekovi za snižavanje razine šećera izlučuju se prvenstveno bubrezima. Ako je njihova funkcija narušena, razina lijeka u krvnoj plazmi ostaje povišena i smanjuje se vrlo sporo. Ova akumulacija sredstava u tijelu može uzrokovati razvoj hipoglikemije.

Ne možete posebno držati šećer na razini puno nižoj od preporučene od liječnika. Umjetno vozeći tijelo u stresnim uvjetima, možete značajno naštetiti. Terapija lijekovima za liječenje šećerne bolesti tipa 2 pojedinačno odabire endokrinolog, na temelju objektivnih laboratorijskih podataka i pritužbi pacijenta. Ona je usmjerena na održavanje određene razine šećera, koja se ne može pokušati sniziti bez pristanka liječnika. Rezultat takvih eksperimenata može biti trajna hipoglikemija, slabo se liječi.

Ponekad suvremene bolesti hipofize ili teški metabolički poremećaji koji nisu izravno povezani sa dijabetesom mogu izazvati hipoglikemiju. No, kako ova bolest pogađa sve sustave i organe, mnoge popratne bolesti napreduju i aktivno se razvijaju u pozadini.

Koji je glikemijski profil?

Glikemijski profil je pokazatelj koji prikazuje promjene glukoze u krvi tokom 24 sata. Može pokazati hipoglikemiju čak i u onim fazama kada je asimptomatska, iako je to prilično rijetko. Rezultati ove studije mogu postati češća prilika za neovisno nadziranje nivoa šećera u krvi, a u slučaju hipoglikemije na vrijeme poduzeti potrebne mjere.

Takođe, ova analiza omogućava vam da procijenite nivo efikasnosti terapije dijetama i lijekovima. Nepravilno odabrani lijekovi u prevelikoj dozi u kombinaciji s dijetom s malo ugljikohidrata mogu dovesti do naglog pada šećera u krvi i razvoja opasnih komplikacija. I zahvaljujući ovoj studiji, možete na vrijeme prilagoditi plan liječenja i prehranu pacijenta. Preporučljivo je napraviti ovu analizu nekoliko puta u kratkim intervalima kako bi se procijenila dinamika stanja.

Zašto tablete za snižavanje šećera mogu izazvati hipoglikemiju?

Nažalost, ne postoje univerzalni i idealni hipoglikemijski lijekovi za liječenje dijabetesa tipa 2. Neki od njih djeluju brže, ali imaju mnogo nuspojava. Ostali imaju minimalne neželjene efekte, ali se šećer smanjuje vrlo sporo. Postoje lijekovi koji dugotrajnom upotrebom iscrpljuju gušteraču. Samo liječnik može odabrati pravi moderni lijek za pacijenta, koji će mu donijeti maksimalnu korist uz minimalan rizik od nuspojava.

Jedan od nepoželjnih efekata uzimanja određenih lijekova za snižavanje šećera je razvoj hipoglikemijskog stanja. U većoj mjeri to je tipično za sulfonilureje i glineide, iako dobro odabrane doze i stalno praćenje nivoa glukoze to sprečavaju. U početnim fazama šećerne bolesti tipa 2 endokrinolozi često preporučuju pokušati bez bilo kakvih tableta, pri čemu posebnu pažnju posvećuju prehrani, umjerenim fizičkim aktivnostima i kontroli dobrobiti. Ako bolest ne napreduje, dok se nivo šećera zadrži na prihvatljivoj razini, onda u terapiji lijekovima u pravilu nema smisla.

Hipoglikemija kod dijabetesa bilo koje vrste opasno je stanje za zdravlje pacijenta. No, s tipom ove bolesti, rizik od komplikacija povećava se zbog dobi pacijenta, oslabljenog tijela i povećane sklonosti pretilosti. Iako se hipoglikemija javlja mnogo rjeđe, važno je ne zaboraviti na mogućnost ove patologije i obratiti pažnju na alarmantne simptome.

Liječenje blage hipoglikemije

Šta dalje činiti?

Ako se prije sljedećeg obroka radi vrlo dugo (na primjer, hipoglikemija se razvila noću), tada je nakon prestanka hipoglikemije poželjno pojesti 1 sporije probavljivi XE (1 komad hljeba, npr.
ili nekoliko krekera ili muesli bar).

Nije preporučljivo zaustaviti hipoglikemiju sa čokoladnim i čokoladnim bombonama, sendvičima s maslacem, sirom, kobasicama, koliko sadrže
u njima masti usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata.

Liječenje teške hipoglikemije

Pravila za eliminaciju od teške hipoglikemije:

  • Pozovite hitnu pomoć
  • Glavna metoda liječenja je intravenska mlaznica 40-100 ml 40% otopine glukoze
    do potpunog oporavka svesti.

Šta se može učiniti prije dolaska ekipe hitne pomoći?

  • Kod teške hipoglikemije kontraindiciran je unos ugljikohidrata u čvrstom ili tekućem obliku
    zbog rizika od razvoja asfiksije (gušenja),
  • Ako su sačuvana svijest i sposobnost gutanja, tada trljajte gel koji sadrži glukozu
    zu, ili med,
  • Optimalna alternativa uvođenju glukoze kod kuće prije dolaska ljekara je unošenje
    glukagon.

Glukagon je hormon pankreasa koji se oslobađa
glukozu iz jetre i na taj način povećava njen nivo u krvi.
Možete ga kupiti u ljekarni.

Nakon primjene glukagona, svijest se obično oporavlja za 5-10 minuta. Ako se to ne dogodi, uvod se može ponoviti. Nakon povratka svijesti, potrebno je uzimati probavljive ugljikohidrate kako biste obnovili zalihe glikogena u jetri. Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnosti nabavke lijeka i tehnici njegove primjene, tako da u budućnosti možete pravilno educirati one koji će ga moći primijeniti.

Ne zaboravite da fizička aktivnost zahtijeva dodatni unos ugljikohidrata ili smanjenje doze inzulina. Više o tome pročitajte u članku "fizička aktivnost".

Za dodatnu sigurnost uvijek nosite medicinsku narukvicu / privjesak / privjesak sa svojim podacima i informacijama o svojoj bolesti.

Možete sa sobom nositi putovnicu „pacijenta sa dijabetesom“, gde će biti napisano o bolesti koja se leči, zahtev da hitno pozovete tim hitne pomoći u slučaju neprimjerenog ponašanja ili nedostatka svijesti, telefonski broj svog ljekara i druge ljude koji trebaju biti obaviješteni o tome što se dogodilo.

Pročitajte sigurnosna pravila, uključujući hipoglikemiju,
u dijelu za dijabetes i vožnju.

S tijekom bolesti pacijent može razviti hipoglikemiju
kemii (asimptomatska hipoglikemija). Prestati ćete se osjećati ranim prekursorima, osjećati ćete se dobro čak i ako je razina glukoze u krvi ispod 3,9 mmol / L, a simptome ćete početi doživljavati tek na mnogo nižim i opasnijim razinama koma. Raspravite o ovoj situaciji sa svojim liječnikom: možda ste revidirali ciljeve liječenja i terapiju za smanjenje šećera, kao u slučaju neprepoznavanja hipoglikemije, sigurnije je održavanje glukoze u krvi u višem rasponu.

Posebna pažnja zahtijeva noću hipoglikemiju, čiji su razlozi možda prevelika doza baznog inzulina prije spavanja ili prandialni inzulin prije večere, unos alkohola ili previše intenzivne fizičke aktivnosti u popodnevnim satima. O propuštenoj noćnoj hipoglikemiji svjedoče noćne more, vlažni plahti, glavobolja ujutro, vrlo visoke jutarnje vrijednosti glukoze u krvi. Ako sumnjate na noćnu hipoglikemiju, izmjerite glukozu u krvi od 2 do 4 ujutro. To se može redovno raditi - na primjer, jednom sedmično.

Pogledajte video: Kako prepoznati dijabetes? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar