Živim sjajno!

Dijabetes melitus je hronična bolest prisutnosti. Povećanje šećera u krvi je stalna pojava pod utjecajem određenih faktora.

Uticaj bolesti izaziva poremećaje u funkcionisanju unutrašnjih organa, koji izazivaju komplikacije.

Istovremeno, Elena Malysheva, govoreći o dijabetesu, tvrdi da, pridržavanjem dijeta, pravilnog načina života i odbacivanja loših navika možete u potpunosti živjeti s problemom. O tome da li je to tako, o različitim vrstama dijeta za dijabetičare, Malysheva govori u programu "Živite zdravo", temi "dijabetes".

Malysheva mišljenje o dijabetesu

Govoreći o dijabetesu, Malysheva uvjerava da se bolest može izliječiti odabirom prave prehrane. Ovakve metode pomažu da se vratimo u normalu i dugo održavamo potrebni šećer u krvi. O ovoj i drugim značajkama dijabetesa možete saznati u programu "Živite zdravo".

Prvo što trebate učiniti je odbiti se od konzumiranja gaziranih tekućina s dugotrajnim očuvanjem, posebno uz dodatak pigmenata u boji koji sadrže konzervanse. Ne preporučuje se piće kupljenih sokova iz ambalaže. Malysheva u televizijskom prenosu o dijabetesu uvjerava da bilo koja manifestacija šećera šteti stanju dijabetičara. Ovo je posebno akutno kod proizvoda sa visokim glikemijskim indeksom - sladoleda, slatkiša, kolača i drugih proizvoda konditorske industrije.

Kako bi se tijelo zasitilo potrebnim vitaminima i mineralima, potrebno je povećati količinu voća s malo šećera koja se koristi u hrani, svježem povrću i zelenilu.

Svi ovi proizvodi doprinose smanjenju šećera, pomažu u toniranju unutarnjih organa.

Takođe je potrebno povećati konzumaciju crvenih sorti mesa, špinata, repe i brokule, jer sadrže lipoinsku kiselinu, koja je neophodna organizmu u slučaju bolesti.

TV voditeljica Malysheva smatra dijabetes melitus tipa 2 bolest koja se može, pa čak i treba kontrolirati, što je u više navrata spomenuto u njenim videozapisima. Glad i prekomjerno prejedanje se ne smiju dopustiti. Isto tako, mogućnost tačnog i ispravnog postavljanja količine ugljikohidrata u konzumiranoj hrani neće biti na mjestu. U tu svrhu, stručnjak preporučuje primjenu zanimljivog sustava izračuna pomoću krušnih jedinica. Dakle, u jednu jedinicu hljeba položi se 12 g ugljikohidrata na što biste se trebali osloniti prilikom odabira prehrambenih proizvoda. Mnogi pacijenti za takve svrhe imaju posebnu tablicu s izračunima.

Dijeta Malysheva

Malysheva prehrana za dijabetes tipa 2 sastoji se u stalnom i pažljivom određivanju glikemijskog indeksa svakog proizvoda koji se koristi u prehrani. Nutricionisti razlikuju dvije vrste ugljikohidrata koji su sastavni dio hrane - brzu i sporu probavu.

Spori se smatraju manje opasnim jer se otapaju postepeno i ne dovode do oštrih promjena vrijednosti glukoze. Ovi su proizvodi žitarice raznih sorti koje donose samo koristi pacijentima koji imaju dijabetes.

Zauzvrat, brzo probavljivi elementi bogati su slatkim konditorima, pecivom od brašna i pekarskih proizvoda. Svaki pojesti komad takvih proizvoda uzrokuje nagli skok glukoze, dostižući kritične razine. Malysheva u “Live Healthy” govori o tome kako je dijabetes melitus bolest u kojoj trebate naterati se da napustite hranu bogatu kalorijama i jedete samo zdravu hranu.

TV voditelj nas uvjerava da trebate koristiti proizvode isključivo svježe, ili uz minimalnu toplinsku obradu. Dijabetes melitus tjera vas da podatke o kalorijskoj hrani u hrani uvijek imate pred očima, kaže Malysheva. U časopisu Živjeti zdravo više puta je ponuđen primjer jednodnevnog jelovnika za pacijente koji pate od dijabetesa.

  • Doručak je potrebno uzeti prije 8 sati. Predlaže se parovati zobene pahuljice na vodi, jesti skuti sa niskim sadržajem masti i piti sve s kefirom.
  • Nekoliko sati kasnije, drugi doručak. Najbolje je jesti voće bez šećera, kuhano povrće.
  • Negdje u 12 sati popodne morate ručati. Treba kuhati kuhani riblji file ili nemasno meso s povrćem. Ne koristite začine; sol najmanje. Za pripremu glavnog jela možete uzeti nekoliko malih kašika maslinovog ulja.
  • Za popodnevnu užinu jede se samo kefir ili mlijeko, 1 šoljica.
  • Vrijeme večere je otprilike 19 sati. Ne smijemo zaboraviti da je konzumiranje teške hrane noću štetno. Stoga je idealna opcija za večeru lagana povrća salata, isprana kefirom s niskim sadržajem masti.

Cornelukova dijeta

U svom videu Malysheva je razgovarala o dijabetesu tipa 2 s poznatim izvođačem i kompozitorom Igorom Kornelyukom, koji živi s ovom bolešću. Ovaj čovjek je pio lijekove koji kontroliraju glukozu, jeo je hranu koja sadrži manje ugljikohidrata i povećao je količinu proteinske hrane. Takva dijeta temelji se na snažnom zasićenosti organizma proteinima po principu ishrane francuskog nutricioniste P. Ducana.

Početnim smjerom tehnike smatra se smanjenje tjelesne težine za bolesnike s dijabetesom. Sastoji se od nekoliko faza:

  • Tokom prvih 10 dana traje napadački dio prehrane. Ovdje morate jesti samo proteinsku hranu i ništa više. To znači jesti orahe, ribu, meso, sireve i pasulj.
  • Uslijedi faza krstarenja. Evo naizmjeničnih proizvoda. Tokom dana morate jesti povrće, a nakon jednog dana zamjenjuje ih hrana s malo ugljikohidrata. Ova izmjena se provodi u sljedećim mjesecima.
  • Posljednji dio prehrane je pacijentova glatka navikanost na ograničen, uravnotežen unos hrane, što je dijabetičarima jednostavno potrebno. Proteinska hrana i dalje dominira većim dijelom. Prilikom pripreme posluživanja, morate precizno izračunati količinu proteina, njegovu težinu i kalorijsku vrijednost. Trajanje ove faze dijeta je 7 dana.

Za stabilizaciju stanja i sprečavanje naglih promjena nivoa glukoze važno je u svakodnevnu prehranu uključiti zobene pahuljice kuhane isključivo u vodi. Takođe biste se trebali potpuno zaštititi od masne, začinjene i slane hrane. Strogo je zabranjeno jesti slatkiše.

Glukoza u krvi

Dijabetes zahtijeva stalno praćenje, što je lako učiniti samostalno kod kuće, kako tvrdi Malysheva. U tu svrhu, police za ljekarne pune se posebnim uređajima, za samostalnu upotrebu - glukometrima.

Registrovani pacijenti se povremeno testiraju na laboratorijske testove. Normalna vrijednost glukoze smatra se u rasponu od 3,6 do 5,5. U ovom se slučaju smanjenje do 2,5 mmol / litra smatra kritičnom. Glukoza je važna za rad moždanih stanica, uz smanjenje performansi ovog elementa, razvija se hipoglikemija, koja uzrokuje kvarove u mozgu i živčanom sistemu.

Govoreći o prijenosu dijabetesa tipa 2, Malysheva se fokusira na opasnost naglih promjena šećera u krvi. Takve vibracije uzrokuju uništavanje vaskularnog tkiva.

Sa takvim ozljedama holesterol se apsorbira u rane, što izaziva stvaranje aterosklerotskih plakova, koji provociraju komplikacije. Kada se takav plak pojavi u moždanoj posudi, nastaje moždani udar.

Preporuke za svakodnevni život

Da bi se ubrzali učinci dijetalne prehrane i spriječile komplikacije, kao jednostavni principi se uzimaju temelji.

Tu spadaju:

  • Treba jesti što je češće moguće, od 5 puta dnevno. U tom slučaju osigurajte da su porcije minimalne i niskokalorične. Jedite svakodnevno u isto vrijeme, bez odstupanja od rasporeda.
  • 1300 kcal - norma za jedan dan unosa hrane. Ako pacijent fizički opterećuje tijelo, unos kalorija povećava se na 1500 kcal. Pozornost se posvećuje pravilnoj ishrani i zdravoj hrani: jedite svježe povrće, kiselo-mliječne proizvode, proizvode od cjelovitog hljeba.
  • Prokuhajte dijetalno meso i riblji file, roštilj ili paru. Slatku hranu zamenjuju sušenim voćem. Odbijte štetan način života.

Vitamini i minerali, fizičke vježbe potrebne su dijabetičarima, ne zaboravite na ovo. Samo na taj način može se postići željeni rezultat, pratiti stanje i zdravlje i, naravno, zaboraviti na dijabetes kao bolest opasnu po život.

Ugradi kod

Igrač će se automatski pokrenuti (ako je tehnički moguće), ako je u polju vidljivosti na stranici

Veličina igrača automatski se prilagođava veličini bloka na stranici. Omjer slike - 16 × 9

Igrač će reproducirati videozapis na popisu za reprodukciju nakon reprodukcije odabranog video zapisa

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti u Rusiji, a njena opasnost je da je u početku asimptomatska. Na Svjetski dan dijabetesa endokrinolog će odgovarati na pitanja gledatelja i razbaciti neke popularne mitove vezane za dijabetes - na primjer, je li dijabetičarima moguće jesti med umjesto šećera i je li istina da heljda snižava glukozu u krvi.

Zašto se razvija dijabetes?

Uzroka dijabetesa je mnogo. I sve se temelji na činjenici da gušterača ne proizvodi inzulin u potrebnoj količini ili jetra nije u stanju apsorbirati glukozu u odgovarajućoj količini. Kao rezultat toga, šećer raste u krvi, metabolizam je poremećen.

U svojoj emisiji Malyshev o dijabetesu govori mnogo korisnih stvari. Uključujući pažnju posvećuje se znakovima ove patologije. Uostalom, prepoznavanjem bolesti na vrijeme i započinjanjem liječenja, možete dobiti veliku šansu za oporavak.

Dijabetes se razvija kod:

  • gojaznost. Ugroženi su oni koji imaju problema s prekomjernom težinom. Ako tjelesna težina premaši normu za 20%, vjerovatnoća za razvoj patologije je 30%. A ako višak kilograma bude 50%, osoba može razboljeti u 70% slučajeva. Također, oko 8% normalno-masne populacije podložno je dijabetesu,
  • hronični umor. U tom stanju dovoljna količina glukoze ne ulazi u mišiće i mozak zbog čega se uočavaju letargija i pospanost,
  • šok, značajne povrede pankreasa,
  • stalna glad. Prekomjerna težina prepreka je zasićenju tijela korisnim tvarima. Čak i jedeći mnogo hrane, osoba i dalje doživljava glad. I prejedanje stvara opterećenje na gušterači. Povećava se rizik od razvoja dijabetesa,
  • hormonalni i endokrini poremećaji. Na primjer, s feokromocitomom, aldosteronizmom, Cushingovim sindromom,
  • uzimanje određenih lijekova (antihipertenzivni lijekovi, glukokortikoidi, neke vrste diuretika),
  • nasljedna predispozicija. Ako oba roditelja imaju dijabetes, dijete u 60% slučajeva također može razboljeti. Ako samo jedan od roditelja ima dijabetes, rizik od patologije kod djece je 30%. Nasljednost se objašnjava velikom osjetljivošću na endogeni enkefalin, koji stimulira aktivnu proizvodnju inzulina,
  • virusne infekcije (kozica, hepatitis, zaušnjaci ili rubeola) u kombinaciji s genetskom predispozicijom,
  • hipertenzija.

S godinama se povećava vjerovatnost razvoja bolesti.

Ljudi stariji od 45 godina skloni su dijabetesu.

Često nekoliko uzroka dovodi do pojave patologije. Na primjer, prekomjerna težina, dob i nasljednost.

Prema statističkim podacima, oko 6% ukupnog stanovništva zemlje pati od dijabetesa. A to su službeni podaci. Pravi iznos je mnogo veći. Uostalom, poznato je da se bolest drugog tipa često razvija u latentnom obliku, prelazi s gotovo neprimjetnim znakovima ili je asimptomatska.

Dijabetes je ozbiljna bolest. Ako je šećer u krvi stabilno visok, rizik od moždanog udara, infarkta miokarda povećava se 6 puta. Više od 50% dijabetičara umire od nefropatije, angiopatije nogu. Svake godine preko 1.000.000 pacijenata ostane bez noge, a oko 700.000 pacijenata kojima je dijagnosticirana dijabetička katarakta potpuno izgube vid.

Šta je normalna glukoza u krvi?

Određivanje nivoa glukoze kod kuće je jednostavno. Da biste to učinili, ljekarna treba kupiti poseban uređaj - glukometar.

Pacijentima koji su registrirani, posjećuju ljekare, periodično se propisuje da u laboratoriji uzimaju krvni test na šećer.

Norma se smatra pokazateljem u rasponu od 3,5 do 5,5. Glavno je da nivo ne smije biti niži od 2,5, jer se glukoza hrani ljudskim mozgom. I pri jakom padu ove tvari dolazi do hipoglikemije koja negativno utječe na rad mozga, živčani sistem.

Malyshevov program o dijabetes melitusu kaže da je i fluktuacija glukoze u krvi takođe opasna. To dovodi do razaranja vaskularnih zidova. Holesterol ulazi u pogođena područja, formiraju se aterosklerotski plakovi koji uzrokuju komplikacije.

Kako jesti?

Oko 90% dijabetičara su starije osobe. U ovom slučaju bolest nije urođena, već je stečena.

Često postoji patologija kod mladih ljudi. Česti uzrok razvoja su trovanja i neuhranjenost.

U početnoj fazi oštećenja gušterače, dugi niz godina možete bez tableta za snižavanje šećera.

U programu Live Healthy dijabetes se doživljava kao bolest koja zahtijeva poseban pristup. Jedan od glavnih principa borbe je pridržavanje terapijske prehrane. Jedući samo zdravu hranu i ograničavajući se nezdravom hranom, osoba dobija veliku šansu da se izbori sa patologijom.

Čak ako je osobi potrebno svakodnevno uzimati tablete, ubrizgavanje inzulina, prehrana bi trebala biti ispravna. S povišenim nivoom šećera potrebno je oslobađanje stresa na gušterači, koja je odgovorna za proizvodnju inzulina. Kako se navodi u programu "Živeti zdravo", dijabetes kod pacijenata koji nisu ovisni o inzulinu može se brzo pobijediti odabirom prehrane.

Preporučena dijeta Malysheve za dijabetes temelji se na sljedećim principima:

  • odbijanje gaziranih pića, čuvanje sokova i druge obojene vode u kojoj postoje boje i konzervansi,
  • izuzetak od izbornika slatkiša. Zabranjene su peciva, sladoled, konditorski proizvodi, slatkiši i drugi proizvodi za koje je visok glikemijski indeks,
  • na meniju bi se trebali nalaziti špinat, repa, brokula, crveno meso. Svi ovi proizvodi sadrže lipoičnu kiselinu, koja ima pozitivan uticaj na rad pankreasa, tj.
  • kako biste tijelo zasitili korisnim mikroelementima i vitaminima preporučuje se konzumiranje velike količine povrća, kao i zelenila i nezaslađenog voća. Doprinose toniranju unutrašnjih organa i efikasno smanjuju nivo glukoze u krvi,
  • potrebno je jesti strogo na vrijeme u zadovoljenju malih porcija,
  • ograničite količinu ugljenih hidrata na meniju. Postoji posebna tablica koja omogućava tačan izračun stope ugljikohidrata dnevno za dijabetičare,
  • preporučuje se podvrgavanje proizvoda minimalnoj toplinskoj obradi.

No, prema pravilima zdravog načina života, doza lijekova može se smanjiti. Režim liječenja treba prilagoditi liječnik. U suprotnom postoji opasnost od nanošenja tela.

Dijabetičari tipa 2 moraju strogo kontrolirati glikemijski indeks hrane. Ugljikohidrati luče brzo i sporo.

Brzo se nalazi u slastičarnama, pecivima, slatkišima.Kada se potroše, dolazi do naglog oslobađanja inzulina, razina glukoze raste do kritične razine.

Zbog toga Elena Malysheva savjetuje da u potpunosti isključite visokokaloričnu hranu iz prehrane. Spori ugljikohidrati tijelo se apsorbira postepeno, dakle, ne dovode do oštrog povećanja šećera. Razne žitarice koristit će pacijentima koji imaju dijabetes.

Izborni meni za osobe sa dijabetesom:

  • doručak do 8 sati. Sastoji se od nemasnog sira, ovsene kaše ili kefira,
  • snack. Bolje je davati prednost kuhanom povrću ili nezaslađenom voću,
  • ručak u 12 sati. Jelovnik uključuje kuhano pusto meso, ribu. Kao prilog - povrće. Količina soli i začina bi trebala biti minimalna. Dozvoljeno je dodati malo maslinovog ulja,
  • snack. Čaša mlijeka ili kefira,
  • večera do 19 sati. Važno je da jelo bude lagano. Na primjer, pogodna je povrtna salata ili milkshake.

Ostali obroci, međuobroci za dijetu Malysheve za dijabetes nisu dozvoljeni. Ako vas silno muči glad, možete pojesti mali sendvič s krastavcem i začinskim biljem ili jednim voćem. Tokom dana trebate piti dovoljno mirne vode. Da biste brzo ugasili glad i minimizirali rizik od prejedanja, trebali biste popiti malo tečnosti prije jela. Tada će se tijelo brže zasititi.

Srodni videozapisi

TV emisija „Živite zdravo!“ Sa Elenom Malyshevom o dijabetesu:

Stoga u programu „Živite zdravo“ o dijabetesu s Elenom Malysheva kaže da se bolest pojavljuje kao rezultat zloupotrebe štetnih proizvoda, vodeći sjedilački način života. Odbijanjem loših navika, pregledom prehrane, redovitim fizičkim vježbama, postoji šansa da se spriječi razvoj dijabetesa. Ali čak i ako se bolest pojavila, moguće je živjeti punim životom. Glavna stvar je slijediti neke preporuke i stalno pratiti svoje zdravlje.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Pogledajte video: SASA KOVACEVIC - Slučajno Official Video HD 2013 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar