Pregledi insulina glulisin, pregled lijekova, upute

Glulin inzulin je hipoglikemijski lijek koji se koristi u medicinskoj praksi za liječenje dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu i nije ovisan o inzulinu. U članku ćemo analizirati insulin glulisin - trgovački naziv.

Pažnja! U klasifikaciji anatomsko-terapijsko-hemijske prirode (ATX), lijek je označen oznakom A10AB06. Međunarodno vlasničko ime (latinsko ime): Insulin glulisine.

Primarna struktura inzulina glulisin (C 258H384N64O78S6, M r = 5823 g / mol) gotovo je identična ljudskoj s izuzetkom asparagina. Zamjena asparagina na položaju B3, koji je prisutan u ljudskom inzulinu lizinom, kao i lizin na položaju B29 glutaminskom kiselinom, dovodi do brže apsorpcije lijeka u krv.

Obrazac za puštanje

Najčešći naziv brenda lijekova je Apidra. Sanofi-Aventis brzo djelovanje odobrio je u septembru 2004. godine Evropska komisija.

Apidra je prvi inzulin koji ima cink kao stabilizator (solni most između glutamata B29 i glicina A1). Lijek se dobija tehnologijom rekombinantne DNA iz Escherichia coli.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Apidra ima hipoglikemijska i antidijabetička svojstva. Lijek ima brži početak i kraće trajanje djelovanja s potkožnim davanjem u usporedbi s uobičajenim hormonom. Hipoglikemijski učinak inzulina glulisin počinje 10-20 minuta nakon primjene i traje oko 4 sata.

Insulin se proizvodi u gušterači - beta ćelijama otočića Langerhans. Tijekom stvaranja hormona proinsulin se dijeli na molekulu inzulina i takozvani C-peptid. Kao rezultat, C peptid se može koristiti za utvrđivanje da li tijelo i dalje proizvodi svoj inzulin.

U alfa ćelijama gušterače tijelo stvara i hormonski glukagon. On djeluje gotovo suprotno inzulinu: dok inzulin smanjuje glikemiju, glukagon potiče stvaranje i oslobađanje šećera u krvi u jetri i povećava ga.

Tanko crevo razgrađuje ugljene hidrate u monosaharide. Ti molekuli šećera zatim prolaze kroz crijevnu stijenku u krvotok, a zatim se odatle distribuiraju u stanice u različitim dijelovima tijela gdje se koriste za proizvodnju energije.

Inzulin je hormon koji poboljšava apsorpciju glukoze u ćelijama. Ćelije sadrže mnogo insulinskih receptora. Tako glukoza može iz krvnih žila ući u unutarćelijski prostor. Ako je ovaj mehanizam oštećen, kao što je slučaj s dijabetesom tipa 2, šećer se nakuplja u krvi.

Hormon prenosi šećer uglavnom do stanica mišića, jetre, bubrega i masnog tkiva, ali ne i u mozak. Mozganske ćelije mogu uzimati glukozu bez inzulina. Tijelo također sadrži glukozu koja se pohranjuje kao glikogen u jetri i posebno u mišićima.

Pored ove ključne funkcije, hormon ima i druge funkcije u tijelu. Hormon značajno pojačava apetit i inhibira razgradnju masnog tkiva (lipolizu). Sa potpunim nedostatkom inzulina, kada šećer ne uđe u ćelije, tijelo koristi masno tkivo za proizvodnju energije.

Indikacije i kontraindikacije

  • Dijabetes ovisan o insulinu i ne-inzulinu.

Lijek je kontraindiciran u slučaju preosjetljivosti i hipoglikemije. Potpune informacije o mjerama opreza i interakcijama možete pronaći u uputama ili od svog liječnika.

Doziranje i predoziranje

Prema uputama za medicinsku upotrebu, lek se mora uzimati u roku od 0-15 minuta prije ili odmah nakon obroka. Lijek se ubrizgava supkutano u trbušni zid, bedro ili nadlakticu. Mjesto ubrizgavanja treba redovito mijenjati kako bi se spriječile lokalne nuspojave. Hormon se takođe može davati intravenski pomoću inzulinske pumpe i drugih posebnih sredstava.

Kada se daje supkutano, mora se paziti da korektivni faktori budu konzistentni. U principu se može primenjivati ​​i intramuskularno, ali ova metoda primjene se ne preporučuje, jer može dovesti do uništavanja mišića. Tri vrste davanja imaju različite efekte. Standardne tvrdnje o učincima inzulina uvijek se temelje na supkutanoj primjeni. Intramuskularna primjena obično dovodi do ubrzanja početka učinka za 30-50%. Ako se unese u oštećena područja mišića, učinak može izostati.

Intravenski se inzulin treba davati samo krajnje oprezno, jer dolazi do trenutka početka djelovanja. Šećer u krvi počinje naglo da pada. Brz pad, kao i previsoka razina šećera u krvi, dovode do oštećenja ćelija. Stoga se inzulin daje intravenski samo u hitnim slučajevima, pa čak i u malim dozama.

Da bi se izbjegle naslage kalciju-holesterola na arterijama (kasnije komplikacije) u slučaju visoke hiperglikemije, ne preporučuje se davanje lijeka intravenski. Prednost intravenske primjene inzulina je da efekt gotovo u potpunosti nestaje nakon 50 minuta.

Rizik od hipoglikemije kao rezultat brzog delovanja leka treba sprečiti davanjem glukoze.

Intravenozna terapija inzulinom može se provesti sa standardnim inzulinskim špricama. Ponekad pacijenti osjećaju metalni ukus nakon primjene lijeka.

Interakcija

Kada se uzmu sljedeći aktivni sastojci, učinak ljekovite supstance značajno se povećava:

  • Inhibitori monoamin oksidaze
  • Beta blokatori,
  • Inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin,
  • Antiaritmički lekovi
  • Lijekovi protiv hipohoterola
  • Psihotropni lijekovi - fluoksetin, tetrahidrokanabinol, etanol,
  • Opioidni analgetici - Morfij,
  • Penoxifylline
  • Sulfonamidni antibiotici
  • Acetilsalicilna kiselina.

Preporučuje se da provjerite sa svojim ljekarom o drugim interakcijama. Hipotetski, lijek može komunicirati s bilo kojom supstancom koja utječe na pacijentovu glikemiju. Stoga je prije upotrebe bilo kojeg lijeka potrebno posavjetovati se s liječnikom kako bi se izbjegle posljedice.

Analozi i nadomjesci lijeka:

Naziv lijeka (zamjena)Aktivna supstancaMaksimalni terapeutski efekatCijena po paketu, rub.
TrulicityDulaglutide5-8 sati1000
Rosinsulin M MixInzulin12-24 sata700

Mišljenje ljekara i pacijenta.

Lijek je ultrazvučnog djelovanja pogodan za dijabetičare koji pate od teške postprandijalne hiperglikemije. Prije upotrebe, obavezno morate prilagoditi dozu sa svojim liječnikom kako biste izbjegli hipoglikemiju.

Mihail Aleksandrovič, dijabetolog

Unosim redovno prije doručka. Ne osjećaju nikakve negativne efekte, osim blage treme. Kao što pokazuje glukometar, glikemija ostaje stabilna i nakon srdačnog doručka. Nastaviću da se predstavljam.

Ultra kratki inzulinski glulizin - karakteristike i karakteristike primjene

Video (kliknite za reprodukciju).

Kod dijabetesa tipa 1 pacijent može koristiti brzo djelujući (instant), kratki, srednji, produženi i prethodno miješani inzulin.

Koji će propisati optimalni režim liječenja, ovisi o pojedinačnim karakteristikama tijela. Kada je potreban ultra kratki inzulin, koristi se Glulisin.

Insulin Gululisine analog je ljudskom insulinu koji je u principu sličan ovom hormonu. Ali po prirodi djeluje brže i ima kraći efekat.

Glulisin je predstavljen kao otopina za potkožno davanje. Izgleda poput prozirne tečnosti bez nečistoća.

Trgovački nazivi lekova uz njegovo prisustvo: Apidra, Epidera, Apidra Solostar. Glavni cilj lijeka je reguliranje metabolizma glukoze.

Video (kliknite za reprodukciju).

Prema praktičnom iskustvu, razlikuju se sljedeće prednosti i nedostaci:

  • djeluje brže od ljudskog hormona (+),
  • dobro zadovoljava potrebe za hranom za inzulinom (+),
  • moguća nepredvidivost učinka lijeka na nivo glukoze (-),
  • velika snaga - jedinica smanjuje šećer više od ostalih inzulina (+).

Nakon potkožne primjene dolazi do smanjenja glukoze zbog stimulacije njegove periferne upotrebe u tkivima i suzbijanja tih procesa u jetri. Akcija započinje 10 minuta nakon injekcije.

Uvođenjem glulizina i redovnog inzulina nekoliko minuta prije obroka, bivši vrši bolju kontrolu glikemije nakon jela. Bioraspoloživost tvari je oko 70%.

Komunikacija s proteinima plazme je zanemarljiva. Izlučuje se malo brže od uobičajenog ljudskog hormona ubrizgavanja. Poluvrijeme 13,5 minuta.

Lijek se primjenjuje neposredno prije obroka (10-15 minuta) ili odmah nakon obroka, vodeći računa o općenitom režimu liječenja drugim inzulinama (prema vremenu djelovanja ili porijeklu). Način primjene: potkožno u bedrima, ramenu. Da bi se izbjegle ozljede, masira se mjesto ubrizgavanja. Lijek se primjenjuje na različitim mjestima, ali unutar iste zone.

Glulizin se kombinuje sa sledećim insulinama i sredstvima:

  • sa analogom bazalnog hormona,
  • sa prosekom
  • sa dugim
  • tabletiranim hipoglikemijskim lijekovima.

Dinamika glikemije uz dodavanje inzulina Glulizin terapiji bazalnim insulinom

Ako se otopina namjerava primijeniti pomoću olovki za štrcaljke, injekcije se izvode u skladu s uputama za ovaj mehanizam. Doziranje lijeka odabire se pojedinačno, uzimajući u obzir pacijentovo stanje i razinu nadoknade.

Prije upotrebe Glulizina, punjenog u ulošku, vrši se inspekcija - blatno rješenje s uključenjima nije prikladno za upotrebu.

Video upute za upotrebu olovke za šprice:

Lijek je propisan u sljedećim slučajevima:

Kontraindikacije za imenovanje lijeka su sljedeće:

  • hipoglikemija,
  • preosjetljivost na glulisin,
  • preosjetljivost na pomoćne komponente lijeka.

Tijekom terapije lijekom mogu se javiti neželjene reakcije.

Učestalost nuspojava u brojevima, gdje je 4 vrlo često, 3 je često, 2 je rijetko, 1 je vrlo rijetko:

Tokom predoziranja opaža se hipoglikemija različite težine. Može se pojaviti gotovo odmah ili se razvijati postepeno.

Ovisno o intenzitetu terapije inzulinom, trajanju i težini bolesti, simptomi hipoglikemije mogu biti više zamagljeni. Pacijent treba razmotriti ove informacije kako bi se na vrijeme spriječilo stanje. Da biste to učinili, morate imati sa sobom šećer (bombone, čokoladu, čiste kockice šećera).

S umjerenom i umjerenom hipoglikemijom uzimaju se proizvodi koji sadrže šećer. U teškim stanjima, koja su praćena gubitkom svijesti, bit će potrebna injekcija.

Olakšanje hipoglikemije događa se uz pomoć glukagona (s / c ili i / m), otopine glukoze (i / v). U roku od 3 dana prati se stanje pacijenta. Kako bi se spriječio razvoj ponavljane hipoglikemije, potrebno je nakon nekog vremena uzimati ugljikohidrate.

Na početku terapije ultrazvučnim inzulinom uzima se u obzir njegova interakcija s drugim lijekovima.

Mnogi lijekovi mogu utjecati na metabolizam glukoze, pojačavajući ili smanjujući učinke ultrazvučnog inzulina. Prije liječenja treba obavijestiti pacijenta kako bi se spriječile neželjene posljedice.

Sljedeći lijekovi pojačavaju učinak Glulizina: fluoksetin, hipoglikemijska sredstva u tabletama, posebno sulfonilureje, sulfonamidi, salicilati, fibrati, ACE inhibitori, disopiramid, MAO inhibitori, pentoksifilin, propoksifen.

Sljedeći lijekovi smanjuju učinak inzulinske terapije: atipični antipsihotici, simpatomimetičari, oralni kontraceptivi, hormoni štitnjače, glukagon, ženski polni hormoni, tiodifenilamin, somatropin, diuretici, glukokortikosteroidni lijekovi (GCS), inhibitori proteinaze,

Pentamidin, beta blokatori i klonidin odnose se na lijekove koji nepredvidivo mogu utjecati na jačinu izloženosti Glulisin i razinu glukoze (smanjuje se i povećava). Alkohol ima ista svojstva.

Posebna oprez primjećuje se prilikom propisivanja Pioglitazona pacijentima sa srčanim patologijama. Kada se kombinuju, prijavljeni su slučajevi razvoja zatajenja srca kod pacijenata sa predispozicijom za ovu bolest.

Ako se terapija Pioglitazonom ne može otkazati, potrebno je pratiti stanje. Ako se manifestiraju neki kardiološki znakovi (povećanje telesne težine, oticanje), primjena lijeka se otkazuje.

Pacijent treba uzeti u obzir sledeće:

  1. Uz disfunkciju bubrega ili kršenje rada u njima, potreba za inzulinom može se smanjiti.
  2. Uz disfunkciju jetre, smanjuje se i potreba.
  3. Zbog nedostatka podataka, lijek nije propisan djeci mlađoj od 6 godina.
  4. Koristite s oprezom kod trudnica s čestim praćenjem pokazatelja.
  5. Tijekom dojenja potrebne su prilagodbe doze i prehrane.
  6. Prilikom prelaska na Glulisin iz drugog hormona zbog preosjetljivosti, treba uraditi testove alergija da se isključi unakrsna alergija.

Prilagođavanje doze vrši se prilikom prelaska s druge vrste hormona ubrizgavanja. Pri prelasku sa životinjskog inzulina u glulizin, doza se često podešava u smjeru smanjenja potonjeg. Potreba za lijekom može se promijeniti sa emocionalnim preopterećenjem / emocionalnim poremećajima, za vrijeme infektivne bolesti.

Shema je regulirana uz pomoć tabletnih hipoglikemijskih lijekova. Ako promijenite bilo koju komponentu sheme, možda ćete trebati prilagoditi dozu Glulisina.

U čestim slučajevima hiperglikemije / hipoglikemije, sledeći faktori koji zavise od doze prvo se određuju pre promene doze leka:

  • tehnika i mesto davanja lekova,
  • strogo pridržavanje režima lečenja,
  • uzimajući druge lijekove paralelno
  • psihoemocionalno stanje.

Rok upotrebe nakon otvaranja - mesec dana

Skladištenje - na t od +2 do + 8ºC. Ne smrzavajte se!

Odmor se vrši prema receptu.

Glulizin je analogan ljudskom insulinu:

Glulisin je ultrahortni hormon za regulaciju metabolizma glukoze. Propisan je u kombinaciji s drugim insulinama, uzimajući u obzir odabranu opću shemu. Prije upotrebe važno je proučiti specifična uputstva i interakciju s drugim lijekovima.

Lijek insulin glulisin: upute za upotrebu

Insulin glulisin je lijek za liječenje dijabetesa ovisnog o inzulinu ili ne-inzulinu. U organizam se unosi samo uz pomoć injekcija. Učinkovito kontrolira glikemijske pokazatelje.

Insulin glulisin je lijek za liječenje dijabetesa ovisnog ili o inzulinu.

ATX kodiranje - A10AV06.

Dostupno pod trgovačkim imenima Apidra i Apidra SoloStar.

Lijek je rekombinantni analog ljudskog inzulina.Snaga djelovanja slična je onom hormonu koji proizvodi zdrav pankreas. Glulizin djeluje brže i ima dugotrajni efekat.

Nakon davanja u organizam (potkožno), hormon počinje da reguliše metabolizam ugljenih hidrata.

Supstanca smanjuje koncentraciju šećera u krvi, potiče njegovu apsorpciju tkivima, posebno skeletnim mišićima i masnim tkivom. Inhibira stvaranje glukoze u tkivima jetre. Povećava sintezu proteina.

Kliničke studije pokazuju da glulisin, primjenjen 2 minute prije obroka, osigurava istu kontrolu količine šećera u krvi kao i humani topljivi inzulin, primijenjen pola sata prije obroka.

Djelovanje inzulina ne mijenja se kod ljudi različitog rasnog porijekla.

Nakon potkožnog davanja lijeka, maksimalna koncentracija u krvi postiže se nakon 55 minuta. Prosječno vrijeme zadržavanja lijeka u krvotoku je 161 minut. S potkožnim davanjem lijeka u područje prednjeg trbušnog zida ili ramena, apsorpcija je brža nego s unošenjem lijeka u bedro. Bioraspoloživost je oko 70%. Poluvrijeme eliminacije iznosi otprilike 18 minuta.

Nakon potkožne primjene, glulisin se izlučuje nešto brže od sličnog ljudskog inzulina. Uz oštećenje bubrega, zadržava se brzina nastanka željenog efekta. Podaci o promjenama farmakoloških učinaka inzulina u starijih osoba nisu adekvatno proučavani.

Glulizin je indiciran za dijabetes koji zahtijeva inzulin i dijabetes tipa 2.

Glulizin je indiciran za dijabetes koji zahtijeva inzulin i dijabetes tipa 2.

Lijek je kontraindiciran u slučaju hipoglikemije i preosjetljivosti na Apidru.

Daje se supkutano 0-15 minuta prije obroka. Injekcija se vrši u stomak, bedro, rame. Nakon injekcije, ne možete masirati područje ubrizgavanja. Ne možete miješati različite vrste inzulina u istoj štrcaljki, uprkos činjenici da pacijentu mogu biti propisane različite insuline. Resuspenzija otopine pre njegove primene se ne preporučuje.

Prije upotrebe, morate pregledati bocu. Otopina se može skupiti u štrcaljku samo ako je rastvor proziran i nema krutih čestica.

Istu olovku smije koristiti samo jedan pacijent. Ako je oštećen, nije ga dopušteno koristiti. Pre upotrebe olovke pažljivo pregledajte uložak. Može se koristiti samo kad je rastvor bistr i bez nečistoća. Praznu olovku morate izbaciti kao kućni otpad.

Lijek se daje supkutano 0-15 minuta prije obroka. Injekcija se vrši u stomak, bedro, rame. Nakon injekcije, ne možete masirati područje ubrizgavanja.

Nakon uklanjanja poklopca preporučuje se provjera oznaka i otopine. Zatim pažljivo pričvrstite iglu na olovku štrcaljke. U novom uređaju indikator doze pokazuje "8". U ostalim se aplikacijama treba postaviti nasuprot pokazatelju "2". Pritisnite dugme za raspršivanje do kraja.

Držeći ručicu uspravno, uklonite mjehuriće zraka dodirivanjem. Ako se sve obavi pravilno, na vrhu igle će se pojaviti mala kap inzulina. Uređaj omogućava podešavanje doze od 2 do 40 jedinica. To možete postići okretanjem dozatora. Za punjenje se preporuča povući dugme za raspršivanje koliko god ide.

Umetnite iglu u potkožno tkivo. Zatim pritisnite dugme do kraja. Prije vađenja igle, mora se držati 10 sekundi. Nakon ubrizgavanja, izvadite i izbacite iglu. Vaga pokazuje koliko otprilike inzulina ostaje u šprici.

Ako olovka za štrcaljku ne radi ispravno, otopina se može izvući iz uloška u štrcaljku.

Najčešća nuspojava inzulina je hipoglikemija. Može se pojaviti zbog upotrebe velikih doza lijeka. Simptomi smanjenja šećera u krvi razvijaju se postepeno:

  • hladan znoj
  • blijedost i hlađenje kože,
  • osjećajući se vrlo umorno
  • uzbuđenje
  • poremećaji vida
  • drhtavica
  • velika anksioznost
  • zbunjenost, poteškoće u koncentraciji,
  • jak bol u glavi,
  • palpitacije.

Hipoglikemija može porasti. Ovo je opasno po život, jer izaziva akutni poremećaj mozga, a u težim slučajevima - smrt.

Na mjestu ubrizgavanja može se pojaviti svrab i oticanje. Takva je reakcija tijela prolazna, a ne trebate uzimati lijekove da biste ih se riješili. Možda razvoj lipodistrofije kod žena na mjestu ubrizgavanja. To se događa ako se upiše na istom mjestu. Da se to ne bi dogodilo, mjesto ubrizgavanja treba naizmenično menjati.

Izuzetno je rijetko da lijek može izazvati alergijske reakcije.

Uz hipoglikemiju zabranjeno je voziti automobil ili upravljati složenim mehanizmima.

Prijenos pacijenta na novu vrstu inzulina vrši se samo pod strogim medicinskim nadzorom. U nekim slučajevima može biti potrebna hipoglikemijska terapija. Prilikom promjene fizičke aktivnosti, trebate u skladu s tim prilagoditi dozu.

Lijek se može koristiti u starosti. Zbog toga prilagodba doze nije potrebna.

Ova vrsta inzulina može se propisati djeci od šeste godine.

Postoji ograničen broj dokaza o korištenju ovog leka tokom gestacije i dojenja. Ispitivanja lijeka na životinjama nisu pokazala nikakav utjecaj na tok trudnoće.

Prilikom propisivanja ovog lijeka trudnicama, potrebno je biti vrlo oprezan. Potrebno je pažljivo izmeriti glukozu u krvi.

Pacijenti s gestacijskim dijabetesom trebaju pratiti razinu šećera u krvi. Tokom prvog tromjesečja, potreba za inzulinom može se lagano smanjiti. Prelazi li inzulin u majčino mlijeko nije poznato.

Ne mijenjajte količinu primijenjenog lijeka i režim liječenja za oštećenje bubrega.

Klinička ispitivanja kod pacijenata sa oštećenom funkcijom jetre nisu provedena.

Uz pretjerano primijenjenu dozu, hipoglikemija se brzo razvija i njegov stupanj može biti različit - od blage do teške.

Epizode blage hipoglikemije zaustavljaju se upotrebom glukozne ili slatke hrane. Preporučuje se da pacijenti uvijek sa sobom nose slatkiše, kolačiće, slatki sok ili samo komade rafiniranog šećera.

Uz pretjerano primijenjenu dozu, hipoglikemija se brzo razvija i njegov stupanj može biti različit - od blage do teške.

Sa teškim stepenom hipoglikemije, osoba gubi svijest. Kao prva pomoć daje se glukagon ili dekstroza. Ako na primjenu glukagona nema reakcije, ponavlja se ista injekcija. Nakon povratka svijesti, bolesniku trebate dati slatki čaj.

Određeni lekovi mogu uticati na metabolizam glukoze. Ovo zahtijeva promjenu doze inzulina. Sledeći lekovi povećavaju hipoglikemijski efekat Apidre:

  • oralni hipoglikemijski agensi,
  • ACE inhibitori
  • Disopiramidi,
  • fibrati
  • Fluoksetin,
  • supstance koje inhibiraju monoamin oksidazu
  • Pentoksifilin
  • Propoksifen,
  • salicilna kiselina i njeni derivati,
  • sulfonamidi.

Takvi lijekovi smanjuju hipoglikemijsku aktivnost ove vrste inzulina:

  • GKS,
  • Danazole
  • Diazoksid
  • diuretici
  • Isoniazid,
  • Fenotiazinski derivati
  • Hormon rasta,
  • analozi tiroidnih hormona,
  • ženskih spolnih hormona sadržanih u oralnim kontracepcijskim lijekovima,
  • supstance koje inhibiraju proteazu.

Beta blokatori, klonidin hidroklorid, litijumski preparati mogu ili pojačati ili, obrnuto, oslabiti aktivnost inzulina. Upotreba pentamidina prvo uzrokuje hipoglikemiju, a zatim i nagli porast koncentracije glukoze u krvi.

Inzulin nije potrebno miješati sa drugim vrstama ovog hormona u istoj šprici. Isto se odnosi i na infuzione pumpe.

Konzumiranje alkohola može izazvati hipoglikemiju.

Analozi glulizina uključuju:

  • Apidra
  • Novorapid Flekspen,
  • Epidera
  • insulin izofan.

Apidra je dostupna na recept. Dijabetičari dobijaju lek besplatno.

Trošak olovke za špricu iznosi oko 2 hiljade rubalja.

Neotvorene patrone i bočice čuvajte samo u hladnjaku. Zamrzavanje inzulina nije dozvoljeno. Otvorene bočice i ulošci čuvaju se na temperaturi koja ne prelazi + 25ºC.

Lijek je pogodan 2 godine. Rok trajanja u otvorenoj boci ili ulošku je 4 tjedna, nakon čega se mora odlagati.

Lijek je pogodan 2 godine. Rok trajanja u otvorenoj boci ili ulošku je 4 tjedna, nakon čega se mora odlagati.

Proizvodi se u preduzeću Sanofi-Aventis Deutschland GmbH, Nemačka.

Ivan, 50 godina, endokrinolog, Moskva: „Uz pomoć Apidre moguće je kontrolirati pokazatelje glikemije kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1. Preporučujem davanje inzulina neposredno prije jela. Savršeno gasi moguće navale šećera pokazatelja. "

Svetlana, 49 godina, dijabetolog, Izhevsk: „Glulizin je jedna od najboljih kratkih inzulina. Pacijenti to dobro podnose, ali u skladu s utvrđenim dozama i režimima. Hipoglikemija je izuzetno rijetka. "

Andrei, 45 godina, Sankt Peterburg: „Glulizin ne izaziva nagli pad šećera, što je za mene dijabetičare sa„ iskustvom “važno. Mjesto nakon injekcija ne boli i ne nabubri. Nakon jela očitavanje glukoze je normalno. "

Olga, 50 godina, Tula: „Stare insuline su mi vrtoglavice vrtale, a mesto ubrizgavanja stalno me boli. Glulizin ne izaziva takve simptome. Prikladno je koristiti olovku za špriceve i, što je još važnije, praktično. "

Lidija, 58 godina, Rostov na Donu: „Zahvaljujući Glulizinu, održavam konstantan nivo šećera nakon jela. Strogo pratim dijetu i pažljivo izračunavam dozu lijeka. Praktično nema epizoda hipoglikemije. "

Insulin Gululisine: upute, recenzije, analozi lijeka

Dijabetes melitus je opasna bolest koja može biti ovisna o insulinu (tip 1) ili ne-inzulinskoj ovisnosti (tip 2). U potonjem slučaju bolest se uspješno liječi uz pomoć hipoglikemijskih sredstava i posebnom dijetom. Ali s prvom vrstom bolesti i sa dijabetesom tipa 2, terapija inzulinom nije moguća.

Često se pacijentima s konstantno povećanom koncentracijom šećera u krvi propisuje insulin Glulizin. Ovo je bijela otopina za injekcije, čija je glavna supstanca analogni topljivom ljudskom inzulinu, razvijena genetskim inženjeringom.

Lijek ima kratak efekat usmjeren na brzo smanjenje koncentracije glukoze u krvi. Apidra SoloStar i Apidra pripadaju sredstvima koja sadrže inzulin Glulisin.

Rastvor ima kratak hipoglikemijski efekat. Uz to, aktivira proces apsorpcije glukoze u perifernim tkivima (masna, skeletna mišića), inhibirajući proces stvaranja glukoze u jetri.

Lijek također stimulira sintezu proteina, inhibira proteolizu i lipolizu u adipocitima. Nakon potkožnog davanja, dolazi do smanjenja razine šećera nakon 10-20 minuta.

U slučaju iv primjene, hipoglikemijski učinak uporediv je s djelovanjem humanog inzulina. Dakle, u pogledu učinkovitosti, 1 IU inzulina Glulizin jednak je 1 IU topljivog ljudskog inzulina.

U usporedbi s ljudskim inzulinom, gluluzin se apsorbira dvostruko brže. To se događa zbog zamjene aminokiseline asparagin (položaj 3B) lizinom, kao i lizina (položaj 29B) glutaminskom kiselinom.

Apsorpcija nakon sc primjene:

  1. u bedru - srednja
  2. u trbušnom zidu - brzo,
  3. u ramenu - srednja.

Apsolutna bioraspoloživost je 70%. Kada se uvede u različita područja, on je sličan i ima malu varijabilnost između pacijenata (stopa varijacije od 11%).

Kada se daje supkutano sa dijabetesom tipa 1, 0,15 U / kg TCmax je 55 minuta, a kg Cmax je 80,7-83,3 µU / ml. U drugoj vrsti bolesti, nakon sc primjene lijeka u dozi od 0,2 PIECES / kg, Cmax je 91 mcU / ml.

U sistemskoj cirkulaciji približno vrijeme ekspozicije je 98 min. Sa uključenjem / uvođenjem, zapremina raspodjele je 13 litara, T1 / 2 - 13 minuta. AUC - 641 mg xh / dl.

Farmakokinetika kod dijabetičara mlađih od 16 godina koji imaju prvu vrstu bolesti ista je kao i kod odraslih. Kod sc primjene T1 / 2 je od 37 do 75 minuta.

Insulin glulizin se daje supkutano, doziranje se bira pojedinačno za svakog pacijenta. Injekcija se vrši za 0-15 minuta. prije ili nakon jela.

Glulizin se koristi u terapijskim režimima, uključujući upotrebu inzulina srednjeg ili dugog djelovanja, ili njihovih analoga. Takođe, lek se može koristiti u kombinaciji sa lekovima koji imaju hipoglikemijski efekat, koji se koriste oralno.

Otopina se daje u obliku potkožne injekcije ili infuzije pomoću inzulinske pumpe. Injekcije se rade u predelu ramena, bedara, prednjeg trbušnog zida. A uvođenje sredstava putem kontinuirane infuzije vrši se u peritoneumu.

Zone za injekcije i infuzije moraju se mijenjati svaki put. Brzina apsorpcije, nastanak i trajanje efekta određuju se različitim faktorima (fizička aktivnost, mesto ubrizgavanja). Za bržu apsorpciju lijek se mora ubrizgati na mjesto prednjeg dijela trbušnog zida.

Važno je biti oprezan kako insulin Glulisin ne ulazi u krvne žile. Zbog toga, svaki dijabetičar mora tečno davati insulin. Nakon ubrizgavanja, mjesto injekcije zabranjeno je masirati.

Dozvoljeno je mešanje glulizina sa Isofanom (ljudskim insulinom), ali Glulisin prvo treba uvući u štrcaljku. Upravljanje SC-om treba provoditi odmah nakon miješanja sredstava. U tom slučaju je zabranjeno da se daje intravenski da se daje mešavina izofana i glulizina.

Ako se insulin Glulisin daje pomoću pumpe, onda se komplet mora menjati svaka 4 sata, pridržavajući se antiseptičkih pravila. Uz infuzijski način primjene, lijek se ne smije miješati sa drugim otopinama ili insulinama.

Kod nepravilne upotrebe pumpe ili kršenja njezina rada može se razviti dijabetička ketoacidoza, hiperglikemija ili ketoza. Da biste spriječili pojavu takvih stanja, prije provođenja postupka morate pažljivo proučiti pravila za korištenje sistema i pažljivo izračunati doziranje.

Prije upotrebe otopine, morate provjeriti njegovu konzistenciju, boju i provjeriti da u njemu nema stranih čestica. Ako je proizvod zamućen, obojen ili ima nečistoće, tada ga je zabranjeno koristiti.

Insulin glulizin se ne koristi za liječenje djece mlađe od 6 godina, s hipoglikemijom i preosjetljivošću na njene komponente. Najčešća nuspojava je hipoglikemija. Moguće su i kožne alergijske manifestacije i metabolički poremećaji.

Ponekad se pojave neuropsihijatrijski simptomi kao što su pospanost, umor, trajna slabost, grčevi i mučnina. Pojavljuju se i glavobolja, nedostatak koncentracije, zbunjena svijest i poremećaji vida.

Često, prije neuropsihijatrijskih poremećaja, javljaju se simptomi kontraregulacije adrenergike. Ovo su glad, razdražljivost, tahikardija, nervozno uzbuđenje, hladan znoj, anksioznost, blanširanje kože i drhtanje.

Vrijedi napomenuti da jaki napadi hipoglikemije, koji se stalno ponavljaju, dovode do oštećenja NS. Štoviše, u nekim slučajevima to može rezultirati smrću.

Pored naglog pada razine šećera, na područjima gdje je ubrizgana injekcija mogu se pojaviti lokalne štetne reakcije. To uključuje hiperemiju, oticanje i svrbež, često ove manifestacije nestaju sami od sebe tijekom daljnjeg liječenja. Povremeno, zbog neusklađenosti sa naizmeničenjem mesta primene inzulina, dijabetičar može razviti lipodistrofiju.

Mogući su i sistemski znakovi preosjetljivosti:

  • svrbež
  • urtikarija
  • alergijski dermatitis,
  • stezanje u grudima
  • gušenje.

Generalizovane alergije mogu biti fatalne.

U slučaju predoziranja može doći do hipoglikemije različitog intenziteta. Uz lagani pad šećera u krvi, pacijent treba piti pića ili proizvode koji sadrže šećer.

Uz ozbiljnije stanje i gubitak svijesti, s / c ili v / m daje se dekstroza ili glukagon. Kada pacijent ponovo dobije svijest, treba da konzumira ugljene hidrate, što će izbjeći povraćanje.

Opis aktivne tvari Insulin glulisin / Insulinum glulisinum.

Formula C258H384N64O78S6, hemijski naziv: nema podataka.
Farmakološka grupa: hormoni i njihovi antagonisti / inzulini.
Farmakološko djelovanje: hipoglikemijski.

Dijabetes melitus, koji zahtijeva upotrebu inzulina, kod odraslih i djece starijih od šest godina.

Preosjetljivost na glulisin inzulina (uključujući preosjetljivost na bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka), hipoglikemija, dob do 6 godina.

Trudnoća, dojenje.

Trgovački nazivi za lijekove s aktivnom supstancom insulin glulisin

Apidra®
Apidra® SoloStar®
Insulin glulisin


  1. Moroz B. T., Khromova E. A., Shustov S. B. i dr. Nove tehnologije u operativnoj parodontici u složenom liječenju bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Nauka tiskara - M., 2012. - 160 str.

  2. Bogdanova, O. Velika knjiga dijabetičara. Sve što trebate znati o dijabetesu / O. Bogdanova, N. Bashkirova. - M .: AST, AST Moskva, Prime-Evroznak, 2008. - 352 str.

  3. Dijetalna kuharica, Univerzalno znanstveno izdavaštvo UNIZDAT - M., 2015. - 366 c.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Način upotrebe i kontraindikacije

Glulisin je rekombinantni humani inzulin, međutim, njegova moć je jednaka onoj običnog ljudskog inzulina. Lijek počinje djelovati mnogo brže, ali s kraćim trajanjem. Već 10-20 minuta nakon potkožne injekcije, dijabetičar će osjetiti značajno olakšanje.

Pored potkožnih injekcija, lijek glulisin može se davati kontinuiranom infuzijom u potkožnu masnoću pomoću inzulinske pumpe. Injekcije se najbolje izvode ubrzo ili odmah nakon obroka.

Subkutane injekcije moraju se obavljati u rame, kuk ili trbuh. Ako govorimo o kontinuiranim infuzijama, onda se one izvode samo u stomaku.

Upotreba lijeka se ne preporučuje u takvim slučajevima:

  • uzrasta dece
  • hipoglikemija,
  • prekomjerna osjetljivost.

Insulin glulizin je primenljiv u režimu terapije, koji predviđa inzulin srednjeg ili dugog trajanja. Lijek se koristi u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim agensima u obliku tableta, a također se primjenjuje pomoću inzulinske šprice.

Manifestacija neželjenih reakcija

Negativne reakcije nakon upotrebe lijeka mogu se pojaviti:

  1. pretjerana osjetljivost, na primjer, oteklina, svrab i crvenilo na mjestima manipulacije. Takve reakcije u pravilu u potpunosti nestaju s produljenom terapijom. U nekim je slučajevima moguća manifestacija lipodistrofije (kožni problemi prouzročeni kršenjem izmjene mjesta primjene lijeka),
  2. alergijske reakcije (kratkoća daha, alergijski dermatitis, urtikarija, svrab, grč u bronhijima),
  3. generalizovane reakcije (do anafilaktičkog šoka).

Slučajevi predoziranja

Trenutno medicina nema podatke o slučajevima predoziranja lijekovima, međutim, teoretski je moguća hipoglikemija različitog intenziteta.

Epizode blagog predoziranja mogu se zaustaviti upotrebom hrane koja sadrži glukozu ili šećer. Iz tog razloga, svaki dijabetičar bi sa sobom trebao uvijek imati malu količinu slatkog.

S ozbiljnim i povezanim gubitkom hipoglikemije svijesti, moguće je zaustaviti proces intramuskularnom ili subkutanom primjenom glukagona i intravenskom dekstrozom.

Nakon povratka svijesti, pacijent treba konzumirati ugljene hidrate. To će omogućiti sprečavanje ponovnog razvoja hipoglikemije.

Značajke upotrebe lijeka

Ako se Glulizin koristi u kombinaciji sa sljedećim lijekovima, tada inzulin može pojačati hipoglikemijski učinak i povećati rizik od razvoja hipoglikemije:

  • oralni hipoglikemijski lekovi,
  • disopiramidi
  • ACE inhibitori
  • fibrati
  • MAO inhibitori
  • salicilati,
  • sulfonamidi,
  • propoksifen.

Kombinacijom inzulina s danazolom, salbutamolom, izoniazidima, diazoksidom, derivatima fenotiazina, somatropinom, diureticima, epinefrinom, terbutalinom, inhibitorima proteaza, antipsihoticima, Glulizin će umanjiti hipoglikemijski efekat.

Primjena beta blokatora, litijumskih soli, etanola i klonidina može oslabiti učinak lijeka inzulina Glulizin. Pentamidin izaziva i hipoglikemiju i hiperglikemiju koja je posledica toga.

Upotreba preparata simpatolitičke aktivnosti sposobna je da prikriva manifestacije adrenergičke refleksne aktivacije. Tu spadaju gvanenetin, klonidin.

Ako je pacijent prebačen na drugu vrstu inzulina (ili na lijek novog proizvođača), trebao bi mu biti određen strogi medicinski nadzor. To je važno s obzirom na vjerovatnu potrebu za prilagodbom terapije.

Nepravilne doze inzulina Glulizin ili prekid liječenja uzrokuju brzi razvoj hipoglikemije i dijabetičke ketoacidoze (potencijalno opasna stanja za život).

Vrijeme razvoja hipoglikemijskog stanja ovisit će o brzini početka djelovanja lijekova koji se mogu mijenjati s korekcijom režima liječenja.

Postoje određeni uvjeti koji mijenjaju ili čine predznake nadolazeće hipoglikemije manje živim, na primjer:

  1. dijabetička neuropatija,
  2. intenziviranje tretmana insulinom,
  3. trajanje dijabetesa
  4. upotreba određenih lijekova
  5. prelazak pacijenta sa životinjskog u humani inzulin.

Promjena doze inzulina Glulisin potrebna je prilikom promjene režima konzumiranja hrane ili promjene fizičkog opterećenja pacijenta. Tjelesna aktivnost odmah nakon jela postaje potencijalni rizik od hipoglikemije.

Ako se ubrizgava inzulin kratkog djelovanja, značajno se opaža značajno smanjenje koncentracije glukoze u krvi nego prije upotrebe topljivog ljudskog inzulina.

Nekompenzirana hipoglikemija i hiperglikemijske reakcije mogu postati preduvjeti za gubitak svijesti, razvoj kome i smrt!

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Trudnice bi trebale koristiti insulin Glulisin pod nadzorom liječnika i pod nadzorom razine šećera u krvi.

Tokom dojenja, lek nije u stanju da prodre u mleko i zbog toga je odobren za upotrebu. Za vrijeme laktacije potrebno je prilagoditi primijenjene doze primijenjene tvari. Uz to, promjena doze može biti relevantna u slučaju emocionalnog preopterećenja i pratećih tegoba.

Farmakološki učinak i farmakokinetika

Rastvor ima kratak hipoglikemijski efekat. Uz to, aktivira proces apsorpcije glukoze u perifernim tkivima (masna, skeletna mišića), inhibirajući proces stvaranja glukoze u jetri.

Lijek također stimulira sintezu proteina, inhibira proteolizu i lipolizu u adipocitima. Nakon potkožnog davanja, dolazi do smanjenja razine šećera nakon 10-20 minuta.

U slučaju iv primjene, hipoglikemijski učinak uporediv je s djelovanjem humanog inzulina. Dakle, u pogledu učinkovitosti, 1 IU inzulina Glulizin jednak je 1 IU topljivog ljudskog inzulina.

U usporedbi s ljudskim inzulinom, gluluzin se apsorbira dvostruko brže. To se događa zbog zamjene aminokiseline asparagin (položaj 3B) lizinom, kao i lizina (položaj 29B) glutaminskom kiselinom.

Apsorpcija nakon sc primjene:

  1. u bedru - srednja
  2. u trbušnom zidu - brzo,
  3. u ramenu - srednja.

Apsolutna bioraspoloživost je 70%. Kada se uvede u različita područja, on je sličan i ima malu varijabilnost između pacijenata (stopa varijacije od 11%).

Kada se daje supkutano sa dijabetesom tipa 1, 0,15 U / kg TCmax je 55 minuta, a kg Cmax je 80,7-83,3 µU / ml. U drugoj vrsti bolesti, nakon sc primjene lijeka u dozi od 0,2 PIECES / kg, Cmax je 91 mcU / ml.

U sistemskoj cirkulaciji približno vrijeme ekspozicije je 98 min. Sa uključenjem / uvođenjem, zapremina raspodjele je 13 litara, T1 / 2 - 13 minuta. AUC - 641 mg xh / dl.

Farmakokinetika kod dijabetičara mlađih od 16 godina koji imaju prvu vrstu bolesti ista je kao i kod odraslih. Kod sc primjene T1 / 2 je od 37 do 75 minuta.

Upute za upotrebu lijeka

Insulin glulizin se daje supkutano, doziranje se bira pojedinačno za svakog pacijenta. Injekcija se vrši za 0-15 minuta. prije ili nakon jela.

Glulizin se koristi u terapijskim režimima, uključujući upotrebu inzulina srednjeg ili dugog djelovanja, ili njihovih analoga. Takođe, lek se može koristiti u kombinaciji sa lekovima koji imaju hipoglikemijski efekat, koji se koriste oralno.

Otopina se daje u obliku potkožne injekcije ili infuzije pomoću inzulinske pumpe. Injekcije se rade u predelu ramena, bedara, prednjeg trbušnog zida. A uvođenje sredstava putem kontinuirane infuzije vrši se u peritoneumu.

Zone za injekcije i infuzije moraju se mijenjati svaki put. Brzina apsorpcije, nastanak i trajanje efekta određuju se različitim faktorima (fizička aktivnost, mesto ubrizgavanja). Za bržu apsorpciju lijek se mora ubrizgati na mjesto prednjeg dijela trbušnog zida.

Važno je biti oprezan kako insulin Glulisin ne ulazi u krvne žile. Zbog toga, svaki dijabetičar mora tečno davati insulin. Nakon ubrizgavanja, mjesto injekcije zabranjeno je masirati.

Dozvoljeno je mešanje glulizina sa Isofanom (ljudskim insulinom), ali Glulisin prvo treba uvući u štrcaljku. Upravljanje SC-om treba provoditi odmah nakon miješanja sredstava. U tom slučaju je zabranjeno da se daje intravenski da se daje mešavina izofana i glulizina.

Ako se insulin Glulisin daje pomoću pumpe, onda se komplet mora menjati svaka 4 sata, pridržavajući se antiseptičkih pravila. Uz infuzijski način primjene, lijek se ne smije miješati sa drugim otopinama ili insulinama.

Kod nepravilne upotrebe pumpe ili kršenja njezina rada može se razviti dijabetička ketoacidoza, hiperglikemija ili ketoza. Da biste spriječili pojavu takvih stanja, prije provođenja postupka morate pažljivo proučiti pravila za korištenje sistema i pažljivo izračunati doziranje.

Prije upotrebe otopine, morate provjeriti njegovu konzistenciju, boju i provjeriti da u njemu nema stranih čestica. Ako je proizvod zamućen, obojen ili ima nečistoće, tada ga je zabranjeno koristiti.

Kontraindikacije, nuspojave, predoziranje

Insulin glulizin se ne koristi za liječenje djece mlađe od 6 godina, s hipoglikemijom i preosjetljivošću na njene komponente. Najčešća nuspojava je hipoglikemija. Moguće su i kožne alergijske manifestacije i metabolički poremećaji.

Ponekad se pojave neuropsihijatrijski simptomi kao što su pospanost, umor, trajna slabost, grčevi i mučnina. Pojavljuju se i glavobolja, nedostatak koncentracije, zbunjena svijest i poremećaji vida.

Često, prije neuropsihijatrijskih poremećaja, javljaju se simptomi kontraregulacije adrenergike. Ovo su glad, razdražljivost, tahikardija, nervozno uzbuđenje, hladan znoj, anksioznost, blanširanje kože i drhtanje.

Vrijedi napomenuti da jaki napadi hipoglikemije, koji se stalno ponavljaju, dovode do oštećenja NS. Štoviše, u nekim slučajevima to može rezultirati smrću.

Pored naglog pada razine šećera, na područjima gdje je ubrizgana injekcija mogu se pojaviti lokalne štetne reakcije. To uključuje hiperemiju, oticanje i svrbež, često ove manifestacije nestaju sami od sebe tijekom daljnjeg liječenja. Povremeno, zbog neusklađenosti sa naizmeničenjem mesta primene inzulina, dijabetičar može razviti lipodistrofiju.

Mogući su i sistemski znakovi preosjetljivosti:

  • svrbež
  • urtikarija
  • alergijski dermatitis,
  • stezanje u grudima
  • gušenje.

Generalizovane alergije mogu biti fatalne.

U slučaju predoziranja može doći do hipoglikemije različitog intenziteta. Uz lagani pad šećera u krvi, pacijent treba piti pića ili proizvode koji sadrže šećer.

Uz ozbiljnije stanje i gubitak svijesti, s / c ili v / m daje se dekstroza ili glukagon. Kada pacijent ponovo dobije svijest, treba da konzumira ugljene hidrate, što će izbjeći povraćanje.

Ukratko o insulinu Glulizin

Insulin Gululisine analog je ljudskom insulinu koji je u principu sličan ovom hormonu. Ali po prirodi djeluje brže i ima kraći efekat.

Glulisin je predstavljen kao otopina za potkožno davanje. Izgleda poput prozirne tečnosti bez nečistoća.

Trgovački nazivi lekova uz njegovo prisustvo: Apidra, Epidera, Apidra Solostar. Glavni cilj lijeka je reguliranje metabolizma glukoze.

Prema praktičnom iskustvu, razlikuju se sljedeće prednosti i nedostaci:

  • djeluje brže od ljudskog hormona (+),
  • dobro zadovoljava potrebe za hranom za inzulinom (+),
  • moguća nepredvidivost učinka lijeka na nivo glukoze (-),
  • velika snaga - jedinica smanjuje šećer više od ostalih inzulina (+).

Farmakologija i farmakokinetika

Nakon potkožne primjene dolazi do smanjenja glukoze zbog stimulacije njegove periferne upotrebe u tkivima i suzbijanja tih procesa u jetri. Akcija započinje 10 minuta nakon injekcije.

Uvođenjem glulizina i redovnog inzulina nekoliko minuta prije obroka, bivši vrši bolju kontrolu glikemije nakon jela. Bioraspoloživost tvari je oko 70%.

Komunikacija s proteinima plazme je zanemarljiva. Izlučuje se malo brže od uobičajenog ljudskog hormona ubrizgavanja. Poluvrijeme 13,5 minuta.

Indikacije, nuspojave, predoziranje

Lijek je propisan u sljedećim slučajevima:

  • Dijabetes tipa 1
  • Dijabetes tipa 2,
  • Dijabetes kod djece od 6 godina.

Kontraindikacije za imenovanje lijeka su sljedeće:

  • hipoglikemija,
  • preosjetljivost na glulisin,
  • preosjetljivost na pomoćne komponente lijeka.

Tijekom terapije lijekom mogu se javiti neželjene reakcije.

Učestalost nuspojava u brojevima, gdje je 4 vrlo često, 3 je često, 2 je rijetko, 1 je vrlo rijetko:

Tokom predoziranja opaža se hipoglikemija različite težine. Može se pojaviti gotovo odmah ili se razvijati postepeno.

Ovisno o intenzitetu terapije inzulinom, trajanju i težini bolesti, simptomi hipoglikemije mogu biti više zamagljeni. Pacijent treba razmotriti ove informacije kako bi se na vrijeme spriječilo stanje. Da biste to učinili, morate imati sa sobom šećer (bombone, čokoladu, čiste kockice šećera).

S umjerenom i umjerenom hipoglikemijom uzimaju se proizvodi koji sadrže šećer. U teškim stanjima, koja su praćena gubitkom svijesti, bit će potrebna injekcija.

Olakšanje hipoglikemije događa se uz pomoć glukagona (s / c ili i / m), otopine glukoze (i / v). U roku od 3 dana prati se stanje pacijenta. Kako bi se spriječio razvoj ponavljane hipoglikemije, potrebno je nakon nekog vremena uzimati ugljikohidrate.

Interakcija lijekova

Na početku terapije ultrazvučnim inzulinom uzima se u obzir njegova interakcija s drugim lijekovima.

Mnogi lijekovi mogu utjecati na metabolizam glukoze, pojačavajući ili smanjujući učinke ultrazvučnog inzulina. Prije liječenja treba obavijestiti pacijenta kako bi se spriječile neželjene posljedice.

Sljedeći lijekovi pojačavaju učinak Glulizina: fluoksetin, hipoglikemijska sredstva u tabletama, posebno sulfonilureje, sulfonamidi, salicilati, fibrati, ACE inhibitori, disopiramid, MAO inhibitori, pentoksifilin, propoksifen.

Sljedeći lijekovi smanjuju učinak inzulinske terapije: atipični antipsihotici, simpatomimetičari, oralni kontraceptivi, hormoni štitnjače, glukagon, ženski polni hormoni, tiodifenilamin, somatropin, diuretici, glukokortikosteroidni lijekovi (GCS), inhibitori proteinaze,

Pentamidin, beta blokatori i klonidin odnose se na lijekove koji nepredvidivo mogu utjecati na jačinu izloženosti Glulisin i razinu glukoze (smanjuje se i povećava). Alkohol ima ista svojstva.

Posebna oprez primjećuje se prilikom propisivanja Pioglitazona pacijentima sa srčanim patologijama. Kada se kombinuju, prijavljeni su slučajevi razvoja zatajenja srca kod pacijenata sa predispozicijom za ovu bolest.

Ako se terapija Pioglitazonom ne može otkazati, potrebno je pratiti stanje. Ako se manifestiraju neki kardiološki znakovi (povećanje telesne težine, oticanje), primjena lijeka se otkazuje.

Posebna uputstva

Pacijent treba uzeti u obzir sledeće:

  1. Uz disfunkciju bubrega ili kršenje rada u njima, potreba za inzulinom može se smanjiti.
  2. Uz disfunkciju jetre, smanjuje se i potreba.
  3. Zbog nedostatka podataka, lijek nije propisan djeci mlađoj od 6 godina.
  4. Koristite s oprezom kod trudnica s čestim praćenjem pokazatelja.
  5. Tijekom dojenja potrebne su prilagodbe doze i prehrane.
  6. Prilikom prelaska na Glulisin iz drugog hormona zbog preosjetljivosti, treba uraditi testove alergija da se isključi unakrsna alergija.

Prilagođavanje doze

Prilagođavanje doze vrši se prilikom prelaska s druge vrste hormona ubrizgavanja. Pri prelasku sa životinjskog inzulina u glulizin, doza se često podešava u smjeru smanjenja potonjeg. Potreba za lijekom može se promijeniti sa emocionalnim preopterećenjem / emocionalnim poremećajima, za vrijeme infektivne bolesti.

Shema je regulirana uz pomoć tabletnih hipoglikemijskih lijekova. Ako promijenite bilo koju komponentu sheme, možda ćete trebati prilagoditi dozu Glulisina.

U čestim slučajevima hiperglikemije / hipoglikemije, sledeći faktori koji zavise od doze prvo se određuju pre promene doze leka:

  • tehnika i mesto davanja lekova,
  • strogo pridržavanje režima lečenja,
  • uzimajući druge lijekove paralelno
  • psihoemocionalno stanje.

Dodatne informacije

Rok upotrebe nakon otvaranja - mesec dana

Skladištenje - na t od +2 do + 8ºC. Ne smrzavajte se!

Odmor se vrši prema receptu.

Glulizin je analogan ljudskom insulinu:

  • Insuman Rapid,
  • Humulin
  • Humodar
  • Gensulin P,
  • Vosulin P,
  • Actrapid.

Glulisin je ultrahortni hormon za regulaciju metabolizma glukoze. Propisan je u kombinaciji s drugim insulinama, uzimajući u obzir odabranu opću shemu. Prije upotrebe važno je proučiti specifična uputstva i interakciju s drugim lijekovima.

Preporučeni ostali povezani članci

Farmakološko djelovanje

Lijek je rekombinantni analog ljudskog inzulina. Snaga djelovanja slična je onom hormonu koji proizvodi zdrav pankreas. Glulizin djeluje brže i ima dugotrajni efekat.

Nakon davanja u organizam (potkožno), hormon počinje da reguliše metabolizam ugljenih hidrata.

Supstanca smanjuje koncentraciju šećera u krvi, potiče njegovu apsorpciju tkivima, posebno skeletnim mišićima i masnim tkivom. Inhibira stvaranje glukoze u tkivima jetre. Povećava sintezu proteina.

Kliničke studije pokazuju da glulisin, primjenjen 2 minute prije obroka, osigurava istu kontrolu količine šećera u krvi kao i humani topljivi inzulin, primijenjen pola sata prije obroka.

Djelovanje inzulina ne mijenja se kod ljudi različitog rasnog porijekla.

Farmakokinetika

Nakon potkožnog davanja lijeka, maksimalna koncentracija u krvi postiže se nakon 55 minuta. Prosječno vrijeme zadržavanja lijeka u krvotoku je 161 minut. S potkožnim davanjem lijeka u područje prednjeg trbušnog zida ili ramena, apsorpcija je brža nego s unošenjem lijeka u bedro. Bioraspoloživost je oko 70%. Poluvrijeme eliminacije iznosi otprilike 18 minuta.

Nakon potkožne primjene, glulisin se izlučuje nešto brže od sličnog ljudskog inzulina. Uz oštećenje bubrega, zadržava se brzina nastanka željenog efekta. Podaci o promjenama farmakoloških učinaka inzulina u starijih osoba nisu adekvatno proučavani.

Kako uzimati inzulinski glulisin?

Daje se supkutano 0-15 minuta prije obroka. Injekcija se vrši u stomak, bedro, rame. Nakon injekcije, ne možete masirati područje ubrizgavanja. Ne možete miješati različite vrste inzulina u istoj štrcaljki, uprkos činjenici da pacijentu mogu biti propisane različite insuline. Resuspenzija otopine pre njegove primene se ne preporučuje.

Prije upotrebe, morate pregledati bocu. Otopina se može skupiti u štrcaljku samo ako je rastvor proziran i nema krutih čestica.

Pravila za upotrebu olovke za špriceve

Istu olovku smije koristiti samo jedan pacijent. Ako je oštećen, nije ga dopušteno koristiti. Pre upotrebe olovke pažljivo pregledajte uložak. Može se koristiti samo kad je rastvor bistr i bez nečistoća. Praznu olovku morate izbaciti kao kućni otpad.

Lijek se daje supkutano 0-15 minuta prije obroka. Injekcija se vrši u stomak, bedro, rame. Nakon injekcije, ne možete masirati područje ubrizgavanja.

Nakon uklanjanja poklopca preporučuje se provjera oznaka i otopine. Zatim pažljivo pričvrstite iglu na olovku štrcaljke. U novom uređaju indikator doze pokazuje "8". U ostalim se aplikacijama treba postaviti nasuprot pokazatelju "2". Pritisnite dugme za raspršivanje do kraja.

Držeći ručicu uspravno, uklonite mjehuriće zraka dodirivanjem. Ako se sve obavi pravilno, na vrhu igle će se pojaviti mala kap inzulina. Uređaj omogućava podešavanje doze od 2 do 40 jedinica. To možete postići okretanjem dozatora. Za punjenje se preporuča povući dugme za raspršivanje koliko god ide.

Umetnite iglu u potkožno tkivo. Zatim pritisnite dugme do kraja. Prije vađenja igle, mora se držati 10 sekundi. Nakon ubrizgavanja, izvadite i izbacite iglu. Vaga pokazuje koliko otprilike inzulina ostaje u šprici.

Ako olovka za štrcaljku ne radi ispravno, otopina se može izvući iz uloška u štrcaljku.

Nuspojave insulina glulisin

Najčešća nuspojava inzulina je hipoglikemija. Može se pojaviti zbog upotrebe velikih doza lijeka. Simptomi smanjenja šećera u krvi razvijaju se postepeno:

  • hladan znoj
  • blijedost i hlađenje kože,
  • osjećajući se vrlo umorno
  • uzbuđenje
  • poremećaji vida
  • drhtavica
  • velika anksioznost
  • zbunjenost, poteškoće u koncentraciji,
  • jak bol u glavi,
  • palpitacije.

Hipoglikemija može porasti. Ovo je opasno po život, jer izaziva akutni poremećaj mozga, a u težim slučajevima - smrt.

Na dijelu kože

Na mjestu ubrizgavanja može se pojaviti svrab i oticanje. Takva je reakcija tijela prolazna, a ne trebate uzimati lijekove da biste ih se riješili. Možda razvoj lipodistrofije kod žena na mjestu ubrizgavanja. To se događa ako se upiše na istom mjestu. Da se to ne bi dogodilo, mjesto ubrizgavanja treba naizmenično menjati.

Izuzetno je rijetko da lijek može izazvati alergijske reakcije.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Postoji ograničen broj dokaza o korištenju ovog leka tokom gestacije i dojenja. Ispitivanja lijeka na životinjama nisu pokazala nikakav utjecaj na tok trudnoće.

Prilikom propisivanja ovog lijeka trudnicama, potrebno je biti vrlo oprezan. Potrebno je pažljivo izmeriti glukozu u krvi.

Pacijenti s gestacijskim dijabetesom trebaju pratiti razinu šećera u krvi. Tokom prvog tromjesečja, potreba za inzulinom može se lagano smanjiti. Prelazi li inzulin u majčino mlijeko nije poznato.

Predoziranje insulina glulizinom

Uz pretjerano primijenjenu dozu, hipoglikemija se brzo razvija i njegov stupanj može biti različit - od blage do teške.

Epizode blage hipoglikemije zaustavljaju se upotrebom glukozne ili slatke hrane. Preporučuje se da pacijenti uvijek sa sobom nose slatkiše, kolačiće, slatki sok ili samo komade rafiniranog šećera.

Uz pretjerano primijenjenu dozu, hipoglikemija se brzo razvija i njegov stupanj može biti različit - od blage do teške.

Sa teškim stepenom hipoglikemije, osoba gubi svijest. Kao prva pomoć daje se glukagon ili dekstroza. Ako na primjenu glukagona nema reakcije, ponavlja se ista injekcija. Nakon povratka svijesti, bolesniku trebate dati slatki čaj.

Kompatibilnost s alkoholom

Konzumiranje alkohola može izazvati hipoglikemiju.

Analozi glulizina uključuju:

  • Apidra
  • Novorapid Flekspen,
  • Epidera
  • insulin izofan.

Novorapid (NovoRapid) - analog ljudskog insulina

Izofan preparat inzulina (Isofan insulin)

Kako i kada davati insulin? Tehnika ubrizgavanja i primjena insulina

Proizvođač

Proizvodi se u preduzeću Sanofi-Aventis Deutschland GmbH, Nemačka.

Ivan, 50 godina, endokrinolog, Moskva: „Uz pomoć Apidre moguće je kontrolirati pokazatelje glikemije kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1. Preporučujem davanje inzulina neposredno prije jela. Savršeno gasi moguće navale šećera pokazatelja. "

Svetlana, 49 godina, dijabetolog, Izhevsk: „Glulizin je jedna od najboljih kratkih inzulina. Pacijenti to dobro podnose, ali u skladu s utvrđenim dozama i režimima. Hipoglikemija je izuzetno rijetka. "

Andrei, 45 godina, Sankt Peterburg: „Glulizin ne izaziva nagli pad šećera, što je za mene dijabetičare sa„ iskustvom “važno. Mjesto nakon injekcija ne boli i ne nabubri. Nakon jela očitavanje glukoze je normalno. "

Olga, 50 godina, Tula: „Stare insuline su mi vrtoglavice vrtale, a mesto ubrizgavanja stalno me boli. Glulizin ne izaziva takve simptome. Prikladno je koristiti olovku za špriceve i, što je još važnije, praktično. "

Lidija, 58 godina, Rostov na Donu: „Zahvaljujući Glulizinu, održavam konstantan nivo šećera nakon jela. Strogo pratim dijetu i pažljivo izračunavam dozu lijeka. Praktično nema epizoda hipoglikemije. "

Insulin glulisine (Insulin glulisine): trgovački naziv, karakteristike, upute za upotrebu

Kod dijabetesa tipa 1 pacijent može koristiti brzo djelujući (instant), kratki, srednji, produženi i prethodno miješani inzulin. Koji će propisati optimalni režim liječenja, ovisi o pojedinačnim karakteristikama tijela. Ako vam je potreban ultra kratki inzulin, koristi se Glulisin.

Otopinu za ubrizgavanje naziva "Insulin Glulisin" kupuju u ljekarnama oni pacijenti koji pate od dijabetesa.

Ovaj lijek je potreban ljudima da sniže nivo šećera, a uz to, i za liječenje ove bolesti. Prije svega, ovo je kratki inzulin.

Sastavna je komponenta drugih lijekova za dijabetičare. Ova supstanca ima izražen hipoglikemijski efekat.

Ovo je analogan ljudskom insulinu, koji je u principu sličan ovom hormonu. Ali po svojoj prirodi djeluje brže i ima kratak efekat.

Doziranje i primjena

Ova otopina se koristi supkutano 15 minuta prije jela. Doziranje se bira pojedinačno.

Moguće je koristiti pomoću pump-action sistema. Dnevna potreba čovjeka za inzulinom obično je 0,5 jedinica. po kilogramu mase: od toga je dvije trećine inzulina neposredno prije uzimanja hrane. A jedna trećina je u pozadini inzulina (bazalnog).

Lijek "Apidra" ("Epidera"): opis

Razmotrimo ovaj lijek detaljnije.

Apidra inzulin koristi se za liječenje dijabetesa kod djece od šeste godine života, a koristi se i za odrasle. Preparat sadrži 3,49 miligrama glavne supstance.

Ova komponenta može se uporediti sa 100 IU (međunarodnih jedinica) ljudskog hormona.

Pomoćni sastojci uključuju vodu za ubrizgavanje zajedno s m-krezolom, hloridom i natrijum hidroksidom, koncentriranom solnom kiselinom, trometamolom i polisorbatom.

Apidra inzulin prodaje se u bočici od 10 mililitara ili u spremnicima od 3 mililitara. Prva opcija je pakovana u kartonsku kutiju, a druga je stavljena u konturno pakiranje sa ćelijama. U ovom drugom slučaju postoji pet spremnika koje se pune u posebnu olovku (tj. U špricu) koja se naziva "OptiPen" (ovo je takva olovka za jednokratnu upotrebu).

Proizvođač čini i odvojeni sistem uložaka OptiKlik. Apsolutno u svim posudama postoji bistra tečnost koja nema boju.

Apidra SoloStar

Aktivna komponenta u njemu prisutna je u potpuno istoj količini kao u prethodnoj razmatranoj opciji. "Insulin glulisin" sa trgovačkim nazivom "Apollo marke SoloStar" ima sledeće kontraindikacije:

  • Prisutnost kod pacijenata hipoglikemije i preosjetljivosti tijela na bazu ili pomoćnu supstancu ovog lijeka.
  • Period detinjstva je do šest godina.

Lijekove Apidra i Apidra Solostar možete kupiti u bilo kojoj ljekarničkoj mreži.

Suptilnosti upotrebe ovih lijekova

"Insulin glulisin" je gotovo identičan ljudskom. Izuzetak je samo trajanje izlaganja, koje je znatno kraće. Dovoljno je dati pacijentu samo jednu injekciju ovog lijeka, jer će nakon 15 minuta sigurno osjetiti značajno olakšanje u svom stanju.

Načini unosa mogu se razlikovati. Na primjer, ovo se sredstvo ubrizgava supkutano u određeno područje i nakon toga, pomoću inzulinske pumpe, postupak se završava. Infuzija se može obavljati bez prekida, što se radi u masnom tkivu direktno ispod kože.

Postupak treba obaviti prije jela ili nakon njega, ali ne odmah. Subkutane injekcije najbolje se rade u trbušnoj regiji, ali su dozvoljene i u ramenu, a bedro je još uvijek prikladno. Ali infuzija se može raditi isključivo u trbuhu. Samo liječnik može propisati režim liječenja. Ovaj lijek se koristi za primjenu inzulina u dužem ili srednjem trajanju.

Dozvoljeno je kombinirati unos "Insulina glulisina" sa tabletama (uporaba hipoglikemijskih lijekova).

Doziranje i odabir lijeka određuje lekar, budući da pacijent nema pravo na vlastiti izbor. Činjenica je da je to obuzeto krajnje negativnim posljedicama.

Među važnim uputama za uporabu možete pronaći i preporuke za područje primjene lijeka. Važno je spriječiti oštećenje krvnih sudova.

Kakva su još uputstva za upotrebu sa Insulinom Glulizinom?

Nuspojave aplikacije

Središnji živčani sustav, baš kao i periferni, može reagirati na Insulin Gululisine brzo stabilizirajući razinu glukoze u krvi na početku terapije. Moguća je pojava akutne neuropatije bola, koja može biti različita u prolaznoj prirodi. Među dermatološkim reakcijama vrijedno je spomenuti lipodistrofiju na mjestu uboda ovog lijeka.

Osjetni organi mogu reagirati refrakcijskim greškama, a osim toga, smanjenjem oštrine vida, što će biti povezano i s ubrzanom stabilizacijom prisutnosti glukoze u krvi na početku liječenja. Ovo stanje može biti prolazno. Kao dio upotrebe ovog sredstva nisu isključene alergijske reakcije.

Terapeutski efekat

Glulin inzulin je analog (rekombinantni) ljudski inzulin. Moć njegovog djelovanja jednaka je običnom ljudskom inzulinu. Glulizin počinje brže, ali ima kraće trajanje od topljivog ljudskog inzulina.

Inzulinski glulisin ubrizgan u kožu deluje nakon 10–20 minuta.

Način primjene inzulina glulisin je potkožna injekcija ili kontinuirana infuzija u potkožnu masnoću trbuha putem pumpnog sustava. Insulin se daje kratko (0-15min.) Prije, ili odmah nakon obroka.

Dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom.

Nuspojava

Lokalne reakcije preosjetljivosti (crvenilo, oticanje ili svrbež na mjestu ubrizgavanja). Takve su reakcije obično prolazne, a nestaju s nastavkom liječenja. Ponekad postoje pojave lipodistrofije (što krši izmjenu mjesta ubrizgavanja unutar istog područja).

Alergijske reakcije (urtikarija, kratkoća daha, bronhospazam, svrbež, alergijski dermatitis), uključujući ozbiljne slučajeve generaliziranih alergijskih manifestacija (uključujući anafilaktičke), koje mogu biti opasne po život.

PREPORUKA LIJEKOVA

«Glucberry"- snažan antioksidativni kompleks koji pruža novu kvalitetu života i za metabolički sindrom i za dijabetes. Djelotvornost i sigurnost lijeka je klinički dokazana. Lijek preporučuje za upotrebu od strane Ruske asocijacije za dijabetes. Saznajte više >>>

Dodjela djeci

Ova vrsta inzulina može se propisati djeci od šeste godine.

Ostavite Svoj Komentar