PROTAFAN NM PENFILL 100ME

Za smanjenje visoke razine glukoze u krvi koriste se lijekovi od kojih je najefikasniji inzulin. Kod dijabetesa tipa 1, kada gušterača nije u stanju da osigura potrebu za ovim hormonom, inzulin je jedini način da se očuva zdravlje i život pacijenata.

Inzulin se daje strogo kako je propisao liječnik i pod nadzorom šećera u krvi. Izračun doze ovisi o sadržaju ugljikohidrata u hrani. Režim liječenja određuje se individualno za svakog pacijenta i ovisi o glikemijskom profilu.

Da bi se stvorila koncentracija inzulina bliska prirodnom, koriste se inzulini kratkog, srednjeg i dugog djelovanja. Srednje insuline uključuju preratrat proizveden iz danske kompanije Novo Nordisk - Protafan NM.

Obrazac za puštanje i skladištenje Protafana


Suspenzija sadrži inzulin - izofan, odnosno ljudski inzulin proizveden genetskim inženjeringom.

U 1 ml sadrži 3,5 mg. Osim toga, postoje pomoćne tvari: cink, glicerin, protamin sulfat, fenol i voda za injekcije.

Insulin Protafan hm predstavljen je u dva oblika:

  1. Suspenzija za subkutano davanje 100 IU / ml 10 ml u bočicama zapečaćenim gumenim poklopcem, obloženim aluminijskim naljepnicom. Boca mora imati zaštitnu plastičnu kapicu. U pakovanju pored boce postoji i uputstvo za upotrebu.
  2. Protafan NM Penfill - u staklenim ulošcima od hidrolize, prekrivenim gumenim diskovima s jedne strane i gumenim klipima s druge strane. Da bi se olakšalo miješanje, ovjes je opremljen staklenom kuglom.
  3. Svaki uložak je zapečaćen Flexpen olovkom za jednokratnu upotrebu. Pakovanje sadrži 5 olovaka i uputstva.

U bočici od 10 ml inzulina Protafan sadrži 1000 IU, a u bočici od 3 ml u špricu - 300 IU. Kada stoji, suspenzija se stratificira u talog i bezbojnu tečnost, tako da te komponente prije upotrebe moraju biti izmiješane.

Za skladištenje lijeka mora se staviti na srednju policu hladnjaka, temperatura u kojoj treba održavati od 2 do 8 stepeni. Držite dalje od smrzavanja. Ako se otvori bočica ili uložak Protafan NM Penfill, čuva se na sobnoj temperaturi, ali ne višoj od 25 ° C. Primjena inzulina Protafan mora se provesti u roku od 6 tjedana.

Flexpen se ne čuva u hladnjaku, temperatura za održavanje njegovih farmakoloških svojstava ne smije biti veća od 30 stepeni. Da biste se zaštitili od svetlosti, na dršku mora biti kapa. Drška mora biti zaštićena od padova i mehaničkih oštećenja.

Spolja se čisti pamučnim tamponom natopljenim alkoholom, ne može se uroniti u vodu ili podmazati, jer se time krši mehanizam. Ne ponovo punite ponovo olovku.

Oblik za suspenziju i olovku u spremnicima ili olovkama izdaje se iz ljekarni na recept.

Cijena inzulina u obliku olovke (Flexpen) veća je od cijene Protafan NM Penfill-a. Najniža cijena suspenzije u bocama.

Kako koristiti Protafan?


Insulin Protafan NM daje se samo supkutano. Ne preporučuje se intravenska i intramuskularna primjena. Ne koristi se za punjenje insulinske pumpe. Obavezno provjerite zaštitnu kapu prilikom kupovine u ljekarni. Ako je odsutan ili labav, nemojte koristiti inzulin.

Lijek se smatra neprikladnim ako su kršeni uvjeti skladištenja ili je smrznut, a ako nakon miješanja ne postane homogen - bijel ili zamućen.

Subkutano davanje inzulina vrši se isključivo inzulinskom špricom ili olovkom. Kada koristite špric, trebate proučiti razmjere jedinica djelovanja. Zatim se zrak uvuče u štrcaljku prije podjele preporučene doze inzulina. Preporučuje se da se bočica za miješanje suspenzije kotrlja dlanovima. Protafan se uvodi tek nakon što suspenzija postane homogena.

Flexpen je napunjena olovka za štrcaljke sa mogućnošću izdavanja od 1 do 60 jedinica. Koristi se s iglama NovoFayn ili NovoTvist. Dužina igle je 8 mm.

Upotreba olovke za špricu provodi se prema sljedećim pravilima:

  • Provjerite naljepnicu i cjelovitost nove olovke.
  • Prije upotrebe inzulin treba biti na sobnoj temperaturi.
  • Skinite poklopac i pomaknite ručicu 20 puta tako da se staklena kugla može kretati duž spremnika.
  • Lijek je potrebno miješati tako da postane ravnomerno oblačno.
  • Prije sljedećih injekcija, morate ručicu pomicati gore-dolje najmanje 10 puta.

Nakon pripreme suspenzije, injekcija se provodi odmah. Za stvaranje ujednačene suspenzije u olovci ne treba biti manje od 12 IU inzulina. Ako potrebna količina nije dostupna, tada se mora koristiti nova.

Da bi se igla pričvrstila, zaštitna naljepnica se uklanja i iglom čvrsto zavrtite na olovku štrcaljke. Zatim trebate odspojiti vanjsku kapu, a zatim unutrašnju.


Kako spriječite da mjehurići zraka prodru na mjesto ubrizgavanja, birajte 2 jedinice okretanjem birača doze. Zatim iglu usmjerite prema gore i dodirnite uložak da biste oslobodili mjehuriće. Pritisnite dugme za pokretanje do kraja, dok se izbornik vraća na nulu.

Ako se na kraju igle pojavi kap inzulina, možete je ubrizgati. Ako nema kapi, zamenite iglu. Nakon što šest puta promijenite iglu, morate otkazati uporabu ručke, jer je neispravna.

Da bi se utvrdila doza inzulina, potrebno je pridržavati se takvih radnji:

Selektor doze postavljen na nulu.

  1. Selektor okrenite u bilo kojem smjeru za odabir doze povezujući ga s pokazivačem. U tom slučaju ne možete pritisnuti dugme za pokretanje.
  2. Uhvatite kožu u nabora i umetnite iglu u njezinu bazu pod uglom od 45 stepeni.
  3. Pritisnite dugme "Start" sve do pojave "0".
  4. Nakon ubacivanja, igla treba biti ispod kože 6 sekundi, kako bi se dobio sav inzulin. Prilikom uklanjanja igle gumb za pokretanje mora biti pritisnut.
  5. Stavite poklopac na iglu i nakon toga možete ga ukloniti.

Ne preporučuje se skladištenje Flexpena iglom jer inzulin može iscuriti. Igle se moraju pažljivo odlagati, izbjegavajući slučajne injekcije. Sve šprice i olovke su samo za ličnu upotrebu.

Inzulin koji se najslabije apsorbira uvodi se u kožu bedara, a najbrži put primjene nalazi se u stomaku. Za injekciju možete odabrati gluteusni ili deltoidni mišić ramena.

Mjesto ubrizgavanja mora se promijeniti tako da se ne uništi potkožna masnoća.

Namjena i doziranje


Inzulin počinje djelovati 1,5 sat nakon primjene, dostiže maksimum u roku od 4-12 sati, izlučuje se dnevno. Glavna indikacija za uporabu lijeka je dijabetes.

Mehanizam hipoglikemijskog djelovanja Protafana povezan je s primjenom glukoze unutar stanica i stimulacijom glikolize za energiju. Inzulin smanjuje razgradnju glikogena i stvaranje glukoze u jetri. Pod utjecajem Protafana, glikogen se pohranjuje u rezerve u mišićima i jetri.

Protafan NM aktivira sintezu i rast proteina, staničnu deobu, smanjuje razgradnju proteina zbog čega se manifestuje njegov anabolički efekat. Inzulin utječe na masno tkivo, usporava razgradnju masti i povećava njegovo taloženje.

Koristi se uglavnom u zamjenskoj terapiji za dijabetes tipa 1 ovisnog o inzulinu. Manje često se propisuje pacijentima drugog tipa tokom hirurških intervencija, u prilogu zaraznih bolesti, u trudnoći.

Trudnoća, poput laktacije, nije kontraindikacija za upotrebu ovog insulina. Ne prelazi preko placente i ne može doći do bebe sa majčinim mlekom. Ali tokom trudnoće i dojenja, morate pažljivo odabrati i stalno prilagođavati dozu kako bi stabilizirali razinu glukoze u krvi.

Protafan NM može se propisati samostalno i u kombinaciji s brzim ili kratkim insulinom. Doza ovisi o nivou šećera i osjetljivosti na lijek. Uz pretilost i pubertet, pri visokoj tjelesnoj temperaturi ona je veća. Povećava i potrebu za inzulinom kod bolesti endokrinog sistema.

Nedovoljna doza, inzulinska rezistencija ili propusti dovode do hiperglikemije sa sledećim simptomima:

  • Žeđ raste.
  • Rastuća slabost.
  • Mokrenje postaje učestalije.
  • Apetit opada.
  • Iz usta se oseća miris acetona.

Ovi se simptomi mogu pojačati u roku od nekoliko sati, ako se šećer ne smanji, pacijenti mogu razviti dijabetičku ketoacidozu što vodi ozbiljnim posljedicama, posebno kod dijabetesa tipa 1.

Neželjeni efekti Protafan NM-a


Hipoglikemija, ili pad šećera u krvi, najčešća je i najopasnija nuspojava primjene inulina. Javlja se s velikom dozom, povećanim fizičkim naporom, promašenim obrokom.

Kad se razina šećera nadoknadi, simptomi hipoglikemije mogu se promijeniti. Uz dugotrajno liječenje dijabetesa, pacijenti gube sposobnost prepoznavanja početnog pada šećera. Lijekovi koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska, posebno neselektivni beta blokatori i sredstva za smirenje, mogu promijeniti prve znake.

Zbog toga se preporučuje učestalo mjerenje razine šećera, posebno u prvoj sedmici upotrebe Protafan NM-a ili pri prelasku na njega s drugog inzulina.

Prvi znakovi snižavanja šećera u krvi ispod normalnih mogu biti:

  1. Iznenadna vrtoglavica, glavobolja.
  2. Osjećanje anksioznosti, razdražljivosti.
  3. Napad gladi.
  4. Znojenje
  5. Drhtanje ruku.
  6. Brz i intenzivan rad srca.

U težim slučajevima, sa hipoglikemijom zbog poremećaja u aktivnosti mozga, razvija se dezorijentacija, konfuzija, što može dovesti do kome.

Da biste bolesnike uklonili od hipoglikemije u blagim slučajevima, preporučuje se uzimanje šećera, meda ili glukoze, slatkog soka. U slučaju oslabljene svijesti, 40% glukoze i glukagona ubrizgavaju se intramuskularno u venu. Tada vam treba hrana koja sadrži jednostavne ugljikohidrate.

Uz intoleranciju na inzulin mogu se pojaviti alergijske reakcije u obliku osipa, dermatitisa, urtikarije, u rijetkim slučajevima se događa anafilaktički šok. Nuspojave na početku liječenja mogu se očitovati kršenjem refrakcije i razvojem retinopatije, oticanjem, oštećenjem živčanih vlakana u obliku bolnog oblika neuropatije.

U prvoj sedmici terapije inzulinom mogu se povećati oticanje, znojenje, glavobolja, nesanica, mučnina i pojačani rad srca. Nakon navikavanja na lijek, ovi se simptomi smanjuju.

Na mjestu ubrizgavanja inzulina može biti oteklina, svrab, crvenilo ili modrice.

Dozni oblik

Suspenzija za s / c davanje bijele boje, kada je slojevita, formira bijeli talog i bezbojni ili gotovo bezbojni supernatant, uz miješanje, sediment treba resuspendirati

izofan inzulin (ljudski genetski inženjering) 100 IU *

Pomoćne tvari: cink-klorid, glicerol, metakrezol, fenol, natrijev hidrogen fosfat dihidrat, protamin sulfat, solna kiselina i / ili otopina natrijum hidroksida (za održavanje pH), voda d / i.

* 1 IU odgovara 35 μg bezvodnog ljudskog inzulina.

Farmakodinamika

Protafan® NM Penfill® je neutralna suspenzija biosintetskog humanog inzulina, a sastoji se od izofan-inzulina.

Biosintetski ljudski inzulin se proizvodi rekombinantnom DNK tehnologijom, koristeći stanice kvasca kao organizam koji proizvodi. Lijek je monokomponentni pročišćeni inzulin identičan ljudskom inzulinu.

Unutar Penfill® čahure je staklena kugla koja služi za ravnomjernu raspodjelu bijelih čestica inzulina. Kada okrenete Penfill nekoliko puta gore, dolje, tekućina postaje mutno bijela i ujednačena.

Profil djelovanja za potkožnu injekciju (približne brojke):

početak akcije nakon 1,5 sata, maksimalni učinak: od 4 do 12 sati, trajanje akcije: 24 sata.

Značajke prodaje

- dijabetes melitus ovisan o insulinu (tip I),

- dijabetes melitus neovisan o insulinu (tip II): stadijum rezistencije na oralne hipoglikemijske agense, djelomična rezistencija na ove lijekove (tijekom kombinirane terapije), interkurentne bolesti, operacije, trudnoća

Interakcija lijekova

Postoji veliki broj lijekova koji utječu na potražnju za inzulinom. Stoga, ako uzimate bilo koji lijek, obratite se svom ljekaru.

  • Protafan nm penfill 100me / ml 3ml n5 uložak možete kupiti u Moskvi u ljekarni prikladnoj za vas, tako što ćete naručiti na Apteka.RU.
  • Cijena Protafan nm penfill 100me / ml 3ml n5 patrone u Moskvi iznosi 800,00 rubalja.
  • Upute za upotrebu za Protafan nm penfill 100me / ml 3ml n5 kartona.

Ovdje možete pogledati najbliže točke isporuke u Moskvi.

Cijene Protafan Nm-a u ostalim gradovima

Dozu lijeka liječnik postavlja pojedinačno u svakom slučaju. Lijek se koristi samo za potkožne injekcije. Nakon ubrizgavanja, igla treba ostati ispod kože nekoliko sekundi, što osigurava punu dozu.

U slučaju dijabetesa melitusa ovisnog o inzulinu (tip I), lijek se koristi kao bazni inzulin u kombinaciji sa brzo djelujućim inzulinskim pripravkom.

Uz dijabetes melitus koji nije ovisan o insulinu (tip II), lijek se može koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s brzo djelujućim inzulinama.

Prilikom prebacivanja pacijenta iz visoko pročišćenog svinjskog ili humanog inzulina u Protafan NM Penfill, doza lijeka ostaje ista.

Prilikom prelaska s goveđeg ili miješanog inzulina na Protafan NM Penfill, dozu treba smanjiti za 10%, osim ako početna doza nije manja od 0,6 U / kg tjelesne težine.

Kod dnevne doze veće od 0,6 U / kg, inzulin se mora primijeniti u obliku 2 ili više injekcija na različitim mjestima

Interakcije lijekova


Istovremena primjena lijekova može pojačati učinak inzulina. Oni uključuju inhibitore monoamin oksidaze (Pirazidol, Moclobemide, Silegilin), antihipertenzivne lijekove: Enap, Kapoten, Lisinopril, Ramipril.

Takođe, upotreba bromokriptina, anaboličkih steroida, Colfibratea, Ketokonazola i vitamina B6 povećava rizik od hipoglikemije sa terapijom insulinom.

Hormonski lijekovi imaju suprotan učinak: glukokortikosteroidi, hormoni štitnjače, oralni kontraceptivi, triciklički antidepresivi i tiazidni diuretici.

Povećanje doze inzulina može biti potrebno prilikom propisivanja heparina, blokatora kalcijevih kanala, Danazola i klonidina. Video u ovom članku dodatno će pružiti informacije o protofanovom inzulinu.

Protafan inzulin: opis, recenzije, cijena

Insulin Protafan odnosi se na humani inzulin srednjeg djelovanja.

Potreba da se koristi lijek Insulin Protafan HM Penfill može se javiti s nekoliko bolesti i stanja. Prije svega, s dijabetesom tipa 1 i 2. Pored toga, lijek je indiciran u fazi otpornosti na početne hipoglikemijske lijekove.

Lijek se koristi i s kombiniranom terapijom (djelomični imunitet na oralne hipoglikemijske lijekove), ako se dijabetes dijagnosticira u trudnica i ako dijetalna terapija ne pomogne,

Interkurentne bolesti i hirurške intervencije (kombinirana ili monoterapija) također mogu biti razlog za imenovanje.

Značajke lijeka

Lijek je suspenzija koja se unosi pod kožu.

Grupa, aktivna supstanca:

Isulin inzulinski humani semisintetis (semisintetski humani). Ima prosječno trajanje akcije.Protafan NM je kontraindiciran kod: insulinoma, hipoglikemije i preosjetljivosti na djelatnu tvar.

Kako uzimati i u kojoj dozi?

Inzulin se ubrizgava jednom ili dva puta dnevno, pola sata prije jutarnjeg obroka. U tom slučaju, gde će se raditi injekcije, to treba stalno menjati.

Dozu treba odabrati za svakog pacijenta ponaosob. Njegov volumen ovisi o količini glukoze u mokraći i protoku krvi, kao i o karakteristikama tijeka bolesti. U osnovi se doza propisuje 1 put dnevno i iznosi 8-24 IU.

U djece i odraslih osoba s preosjetljivošću na inzulin, količina doze se smanjuje na 8 IU dnevno. I za pacijente sa niskim nivoom osjetljivosti, liječnik može propisati dozu veću od 24 IU dnevno. Ako dnevna doza prelazi 0,6 IU po kg, tada se lijek daje u dvije injekcije, koje se rade na različitim mjestima.

Pacijenti koji primaju 100 IU ili više dnevno, prilikom promjene inzulina moraju stalno biti pod nadzorom ljekara. Zamjena lijeka drugim treba provoditi uz stalno praćenje razine glukoze u krvi.

Farmakološka svojstva

Svojstva Insulina Protafan:

  • snižava nivo glukoze u krvi,
  • poboljšava unos glukoze u tkiva,
  • doprinosi poboljšanoj sintezi proteina,
  • smanjuje brzinu stvaranja glukoze u jetri,
  • pojačava glikogenogenezu,
  • poboljšava lipogenezu.

Mikrointerakcija s receptorima na vanjskoj ćelijskoj membrani potiče stvaranje kompleksa receptora za inzulin. Stimulacijom u ćelijama jetre i masnim ćelijama, sintezom CAMP-a ili prodorom u mišić ili ćeliju, kompleks receptora inzulina aktivira procese koji se odvijaju unutar stanica.

Takođe započinje sintezu nekih ključnih enzima (glikogen sintetaza, heksokinaza, piruvat kinaza itd.).

Smanjenje glukoze u krvi uzrokovano je:

  • povećani transport glukoze unutar ćelija,
  • stimulacija glikogenogeneze i lipogeneze,
  • povećana apsorpcija i apsorpcija glukoze u tkivima,
  • sinteza proteina
  • smanjenje stope proizvodnje šećera u jetri, tj. smanjenje razgradnje glikogena i tako dalje.

Nuspojave

Hipoglikemija (oslabljen vid i govor, blijeda koža, zbunjeni pokreti, pojačano znojenje, čudno ponašanje, palpitacije, iritacija, drhtanje, depresija, povećan apetit, strah, uznemirenost, nesanica, anksioznost, pospanost, parestezija u ustima, glavobolja ,

Alergijske reakcije (snižen krvni pritisak, urtikarija, kratkoća daha, groznica, angioedem),

Povećanje titra anti-inzulinskih antitijela s daljnjim porastom glikemije,

Dijabetička acidoza i hiperglikemija (na pozadini infekcija i vrućice, nedostatak prehrane, promašena injekcija, minimalne doze): ispiranje lica, pospanost, gubitak apetita, stalna žeđ),

U početnoj fazi terapije - refrakcijske greške i edemi (privremena pojava koja se javlja s daljim liječenjem),

Pogoršanje svijesti (ponekad se razvije koma i prekomatozno stanje),

Na mjestu uboda, svrab, hiperemija, lipodistrofija (hipertrofija ili atrofija potkožnog masnog tkiva),

Na početku liječenja je prolazni poremećaj vida,

Unakrsne imunološke reakcije s ljudskim inzulinom.

  • grčevi
  • znojenje
  • hipoglikemijska koma,
  • otkucaji srca
  • nesanica
  • oštećenje vida i govora,
  • drhtavica
  • zapetljani pokreti
  • pospanost
  • povećan apetit
  • čudno ponašanje
  • anksioznost
  • razdražljivost
  • parestezije u usnoj šupljini,
  • depresija
  • blijedi
  • strah
  • glavobolja.

Kako liječiti predoziranje?

Ako je pacijent u svjesnom stanju, tada liječnik propisuje dekstrozu, koja se primjenjuje kapanjem, intramuskularno ili intravenski. Glukagon ili hipertonična otopina dekstroze se takođe daje intravenski.

U slučaju razvoja hipoglikemijske kome, 20 do 40 ml, tj. 40% rastvora dekstroze sve dok pacijent ne izađe iz kome.

  1. Prije nego što uzmete inzulin iz paketa, morate provjeriti ima li otopina u bočici providnu boju. Ako su vidljivi oblaci, padavine ili strana tijela, rješenje je zabranjeno.
  2. Temperatura lijeka prije primjene trebala bi biti sobna temperatura.
  3. U slučaju zaraznih bolesti, nepravilnog rada štitne žlijezde, Addiosove bolesti, hroničnog zatajenja bubrega, hipopituitarizma, kao i dijabetičara starosti, dozu inzulina potrebno je individualno prilagoditi.

Uzroci hipoglikemije mogu biti:

  • predoziranje
  • povraćanje
  • promjena lijeka
  • bolesti koje smanjuju potrebu za inzulinom (bolesti jetre i bubrega, hipofunkcija štitne žlijezde, hipofize, nadbubrežne kore),
  • ne slijedi obrok,
  • interakcija s drugim lijekovima
  • proliv
  • fizički prenaponi,
  • promjena mjesta ubrizgavanja

Prilikom prelaska pacijenta iz životinjskog inzulina u ljudski inzulin može se pojaviti smanjenje glukoze u krvi. Prelazak na ljudski inzulin treba biti opravdan s medicinskog stajališta i trebao bi biti izveden pod strogim nadzorom liječnika.

Tokom i nakon porođaja, potreba za inzulinom može se znatno smanjiti. Tokom dojenja, majku trebate pratiti nekoliko meseci, sve dok se ne stabilizuje potreba za inzulinom.

Predispozicija za napredovanje hipoglikemije može uzrokovati pogoršanje sposobnosti bolesne osobe da vozi vozila i održava mehanizme i mašine.

Uz pomoć šećera ili hrane s visokim sadržajem ugljikohidrata, dijabetičari mogu zaustaviti blagi oblik hipoglikemije. Preporučljivo je da pacijent uvijek ima sa sobom najmanje 20 g šećera.

Ako je hipoglikemija odložena, potrebno je obavestiti lekara koji će izvršiti prilagodbu terapije.

Tokom trudnoće treba razmotriti smanjenje (1 trimestra) ili povećanje (2-3 trimestra) potrebe tijela za inzulinom.

Interakcija s drugim lijekovima

  • MAO inhibitori (selegilin, furazolidon, prokarbazin),
  • sulfonamidi (sulfonamidi, hipoglikemijski oralni lekovi),
  • NSAID, ACE inhibitore i salicilate,
  • anabolički steroidi i metandrostenolon, stanozolol, oksandrolon,
  • inhibitori ugljične anhidraze,
  • etanol
  • androgeni
  • hlorokin
  • bromokriptin
  • kinin
  • tetraciklini
  • kinidin
  • klofribati
  • piridoksin
  • ketokonazol,
  • Li + preparati,
  • mebendazol,
  • teofilin
  • fenfluramin,
  • ciklofosfamid.

  1. H1 blokatori - receptori za vitamin,
  2. glukagon,
  3. epinefrin
  4. somatropin,
  5. fenitoin
  6. GKS,
  7. nikotin
  8. oralni kontraceptivi
  9. marihuana
  10. estrogeni
  11. morfij
  12. diuretici petlje i tiazidi,
  13. diazoksid
  14. BMKK,
  15. antagonisti kalcijuma
  16. hormoni štitnjače,
  17. klonidin
  18. heparin
  19. triciklički antidepresivi,
  20. sulfinpirazona
  21. danazol
  22. simpatomimetičari.

Postoje i lijekovi koji mogu i oslabiti i pojačati glikemijski učinak inzulina. Tu spadaju:

  • pentamidin
  • beta blokatori,
  • oktreotid
  • rezerpin.

Protafan nm penfill - upute za upotrebu, cijena, recenzije i analozi

Protafan NM Penfill je terapeutsko sredstvo čije je djelovanje usmjereno na liječenje šećerne bolesti. Lijek, ako se pravilno koristi, omogućava vam da se pridržavate potrebne razine glukoze u krvi, a da ne naštetite zdravlju pacijenta.

Međunarodno vlasničko ime

A.10.A.C - inzulini i njihovi analozi sa prosječnim trajanjem djelovanja.

Suspenzija za subkutano davanje 100 IU ml dostupna je u obliku: boca (10 ml), uloška (3 ml).

Sastav od 1 ml lijeka sadrži:

  1. Aktivni sastojci: insulin-izofan 100 IU (3,5 mg).
  2. Pomoćne komponente: glicerol (16 mg), cink hlorid (33 μg), fenol (0,65 mg), natrijum hidrogen fosfat dihidrat (2,4 mg), protamin sulfat (0,35 mg), natrijum hidroksid (0,4 mg) ), metakrezol (1,5 mg), voda za injekcije (1 ml).

Suspenzija za subkutano davanje 100 IU ml dostupna je u obliku: boca (10 ml), uloška (3 ml).

Farmakološko djelovanje

Odnosi se na hipoglikemijske agense koji imaju prosječno trajanje djelovanja. Proizvodi se rekombinantnom DNK tehnologijom upotrebom Saccharomyces cerevisiae. Interakcija je s membranskim receptorima, formira kompleks receptora inzulina koji poboljšava sintezu enzima koji su uključeni u život (heksokinaze, sinteza glikogena).

Lek podstiče transport proteina kroz ćelije tela. Kao rezultat toga, poboljšava se unos glukoze, stimulira se lipo- i glikogeneza, a proizvodnja glukoze u jetri smanjuje. Uz to se aktivira sinteza proteina.

Farmakokinetika

Učinkovitost lijeka i brzina njegovog cijepanja određuju se doziranjem, mjestom primjene, načinom ubrizgavanja (potkožno, intramuskularno), sadržajem inzulina u lijeku. Maksimalni mogući sadržaj komponenata u krvi postiže se nakon 3-16 sati nakon supkutane injekcije.

Kako uzeti Protafan NM Penfill?

Uradite intramuskularnu ili subkutanu injekciju. Doziranje se bira uzimajući u obzir specifičnosti i karakteristike bolesti. Dozvoljena količina inzulina varira između 0,3-1 IU / kg / dan.

Inzulin se ubrizgava olovkom za špriceve. Osobe s otpornošću na inzulin doživljavaju povećanu potražnju za inzulinom (u vrijeme seksualnog razvoja, prekomjerne tjelesne težine), pa im se propisuje maksimalna doza.

Kako bi se rizik od lipodistrofije smanjio na minimum, potrebno je naizmjenično mjestiti mjesto primjene lijeka. U suspenziju je prema uputama strogo zabranjeno ulaziti intravenski.

Sa dijabetesom

Protafan se koristi za bilo koju vrstu dijabetesa. Terapijski kurs počinje s dijabetesom tipa 1. Lijek tipa 2 propisuje se ako nema rezultata derivata sulfonilureje, u vrijeme trudnoće, za vrijeme i nakon operacije s pratećim patologijama koje negativno utječu na tijek dijabetesa.

Nuspojave Protafan NI Penfill

Neželjeni događaji primijećeni kod pacijenata u vrijeme terapijskog kursa uzrokovani su ovisnošću i povezani su s farmakološkim djelovanjem lijeka. Među čestim neželjenim reakcijama zabilježena je hipoglikemija. Pojavljuje se kao rezultat neusklađenosti s propisanom dozom inzulina.

U teškoj hipoglikemiji mogući su gubitak svijesti, konvulzije, oslabljena moždana aktivnost, a ponekad i smrt. U nekim slučajevima dolazi do kršenja metabolizma ugljikohidrata.

Sa imunološkog sistema su mogući: osip, urtikarija, pojačano znojenje, svrbež, kratkoća daha, poremećaj srčanog ritma, snižavanje krvnog pritiska, gubitak svijesti.

Sa imunološkog sistema su moguće negativne posljedice: osip, urtikarija, svrbež.

Ugrožen je i nervni sistem. U rijetkim slučajevima javlja se periferna neuropatija.

Posebna uputstva

Nepravilno odabrana doza ili prekid terapije izaziva hiperglikemiju. Početni simptomi počinju se pojavljivati ​​za nekoliko sati ili dana. Ako se pomoć ne pruži na vreme, povećava se rizik od razvoja dijabetičke ketoacidoze, koji štetno deluje na život neke osobe.

S istodobnim patologijama koje se očituju groznicom ili zaraznom infekcijom, povećava se potreba za inzulinom kod pacijenata. Ako je potrebno, promijenite dozu koja se može prilagoditi u vrijeme prve injekcije ili daljnjim liječenjem.

Upotreba u starosti

Pacijenti do 65 godina nemaju ograničenja na uzimanje lijeka. Kada dostignu ovu dob, pacijenti bi trebali biti pod nadzorom liječnika i razmotriti povezane faktore.

Može se koristiti za djecu mlađu od 18 godina. Doziranje se utvrđuje pojedinačno na osnovu ankete. Najčešće se koristi u razblaženom obliku.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Koristi se tokom trudnoće, kao ne prelazi preko placente. Ako se dijabetes ne liječi tijekom gestacijskog razdoblja, rizik za plod se povećava.

Komplicirana hipoglikemija nastaje nepravilno odabranim postupkom liječenja, što povećava rizik od oštećenja kod djeteta i prijeti mu intrauterinom smrću. U prvom tromjesečju potreba za inzulinom je manja, a u 2. i 3. povećava se. Nakon porođaja, potreba za inzulinom postaje ista.

Lijek nije opasan pri dojenju. U nekim je situacijama potrebno prilagoditi režim ubrizgavanja ili prehranu.

Predoziranje Protafan NI Penfill-a

Nisu utvrđene doze koje dovode do predoziranja. Za svakog pacijenta, uzimajući u obzir specifičnosti tijeka bolesti, postoji visoka doza, koja dovodi do pojave hiperglikemije.

S blagim stanjem hipoglikemije, pacijent se može samostalno izboriti jedući slatku hranu i hranu koja sadrži veliku količinu ugljikohidrata.

Ne boli uvijek imati na ruci slatkiše, kolačiće, voćne sokove ili samo komad šećera.

U teškim oblicima (bez svijesti), u venu se ubrizgava otopina glukoze (40%), 0,5-1 mg glukagona, ispod kože ili mišića. Kad se osoba privede svijesti, kako bi se izbjegao rizik od recidiva, ona daje hranu s velikim ugljikohidratima.

Uvjeti skladištenja lijeka

Lijek se mora čuvati na hladnom i tamnom mjestu pri temperaturi od + 2 ... + 8 ° C (može se staviti u hladnjak, ali ne u zamrzivač). Ne podliježe zamrzavanju. Uložak morate čuvati u ambalaži kako biste ga zaštitili od sunčeve svetlosti.

Otvoreni uložak čuva se na 30 ° C najviše 7 dana. Ne čuvati u hladnjaku. Ograničite pristup deci.

Proizvođač

NOVO NORDISK, A / S, Danska

Protafan inzulin: opis, recenzije, cijena

Analog ljudskog insulina Protafan

Svetlana, 32 godine, Nižnji Novgorod: „Tokom trudnoće koristila sam Levemir, ali hipoglikemija se stalno manifestovala. Lekar koji je prisustvovao preporučio je prelazak na injekcije Protafan NM Penfill-a. Stanje se stabiliziralo, nuspojave tijekom trudnoće i nakon toga nisu primijećene. "

Konstantin, 47 godina, Voronjež: „Već 10 godina razvio sam dijabetes melitus. Kroz svo vrijeme nisam mogla izabrati za sebe pogodan lijek za održavanje glukoze u krvi. Prije samo šest mjeseci kupio sam injekcije na recept Protafan NM Penfill i zadovoljan sam rezultatom. Sve poteškoće i komplikacije koje se pojave ranije ne daju se više osjećati. Pristupačna cijena. "

Valeria, 25 godina, Sankt Peterburg: „Bolela sam od dijabetesa od detinjstva. Isprobao sam više od 7 lijekova, a nijedan nije u potpunosti zadovoljan. Zadnji lijek koji sam kupio prema uputama liječnika bila mi je suspenzija Protafan NM Penfill-a.

Donedavno sam sumnjao u njegovu efikasnost i nisam se posebno nadao da će se situacija promijeniti. Ali primijetila je da pojava hipoglikemije prestaje da se uznemirava, opšte zdravstveno stanje je bilo normalno. Kupujem u bocama.

Proizvod je praktičan za upotrebu i jeftin je. "

Protafan - detaljna uputstva za upotrebu

Dijabetes melitus se odnosi na sistemska hronična oboljenja koja pogađaju sve organe. Osnovni mehanizam razvoja povezan je s nedostatkom hormona inzulina, koji je odgovoran za iskorištenje glukoze u stanicama. Kao rezultat toga, dolazi do neravnoteže u metabolizmu, nivo glukoze u krvi raste. Terapija šećerne bolesti svodi se na doživotnu zamjenu hormona.

Razvijena je čitava linija umjetnih inzulina. Jedan od njih je i Protafan. Upute za upotrebu sadrže potpune informacije neophodne za neovisnu upotrebu ovog vitalnog lijeka.

Sastav i oblik oslobađanja

Aktivna supstanca je humani insulin, sintetizovan tehnologijama genetskog inženjeringa. Dostupno u nekoliko oblika doziranja:

  1. "Protafan NM": ovo je suspenzija u bočicama, svaka 10 ml, koncentracija inzulina 100 IU / ml. Pakovanje sadrži 1 bocu.
  2. Protafan NM Penfill: uložak koji sadrži 3 ml (100 IU / ml). U jednom blisteru - 5 uložaka, u pakovanju - 1 blister.

Pomoćne tvari: voda za injekcije, glicerin (glicerol), fenol, natrijum hidrogen fosfat dihidrat, protamin sulfat, metakrezol, natrijum hidroksid i / ili klorovodična kiselina (za podešavanje pH), cink hlorid.

Principi upotrebe Protafana

Lijek se koristi kod bilo koje vrste dijabetesa. Kod tipa I, s njim se odmah započinje liječenje, u tipu II, Protafan je indiciran u slučajevima neučinkovitosti derivata sulfoniluree, u trudnoći, za vrijeme i nakon operacija, u prisutnosti popratnih bolesti koje kompliciraju tijek dijabetesa melitusa.

Klinička farmakologija

Početak djelovanja bilježi se 1,5 sat nakon subkutane primjene. Maksimalna efikasnost - nakon 4-12 sati. Ukupno trajanje akcije je 24 sata.

Takva farmakokinetika određuje opće principe upotrebe "Protafana":

  1. Dijabetes melitus ovisan o insulinu - kao osnovno sredstvo u kombinaciji sa kratko djelujućim inzulinama.
  2. Dijabetes melitus neovisan o insulinu - dozvoljena je monoterapija ovim sredstvom, kao i kombinacija lijekova koji brzo djeluju.

Ako se lijek koristi kao mono tretman, probija se prije jela. U osnovnoj upotrebi, primjenjuje se jednom dnevno (ujutro ili navečer).

Na pitanje da li se Protafan može izbaciti obično ima negativan odgovor, to je uvek osnova za lečenje bolesti koja se ne može izbaciti.

Način primjene

Lijek se ubrizgava pod kožu. Tradicionalno mjesto je područje kukova. Injekcije su dopuštene u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida, stražnjice i deltoidni mišić na ruku. Mjesto ubrizgavanja mora se izmjeniti kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije. Neophodno je dobro povući kožni nabor kako bi se spriječio intramuskularni ulazak inzulina.

VAŽNO! Intravenska primjena inzulina i njegovih pripravaka strogo je zabranjena u bilo kojoj situaciji.

Tehnika upotrebe olovke za šprice za insulin "Protafan"

Dugotrajna samostalna primjena injekcijskih oblika zahtijeva što pojednostavljenje ovog postupka. Za to je razvijena olovka za špriceve koja se puni pomoću patrone Protafana.

Svaki pacijent s dijabetesom trebao bi znati upute za njegovu upotrebu napamet:

  • Prije punjenja uloška provjerite ambalažu kako biste bili sigurni da je doziranje ispravno.
  • Obavezno pogledajte sami uložak: ako ima oštećenja ili je vidljiv jaz između bijele trake i gumenog klipa, tada se ta ambalaža ne koristi.
  • Gumena membrana se tretira dezinfekcijskim sredstvom pomoću pamučnog brisa.
  • Pre ugradnje kertridža, sistem se pumpa. Da biste to učinili, promijenite položaj tako da se staklena kugla unutar kuće pomiče s jednog na drugi kraj najmanje 20 puta. Nakon toga, tečnost bi trebala postati ravnomerno mutna.
  • Samo one patrone koje sadrže najmanje 12 jedinica inzulina potrebno je miješati u skladu s gore opisanom metodom. Ovo je minimalna doza za punjenje u olovku štrcaljke.
  • Nakon umetanja u kožu, iglica treba ostati tamo najmanje 6 sekundi. Samo u tom slučaju doza će se unijeti u potpunosti.
  • Nakon svake injekcije, igla se uklanja iz špriceva. Time se sprječava nekontrolirano istjecanje tekućine, što dovodi do promjene preostale doze.

Protafan: upute za upotrebu, cijena, recenzije i analozi

Na tržištu lijekova postoji puno lijekova koje proizvode ugledne farmaceutske kompanije, ali pronaći je idealnog za svakog pacijenta s dijabetesom vrlo teško. Prema uputstvu za upotrebu, „Protafan NM“ ima dobra svojstva i prilično je pristupačan. Razmotrite ovaj lijek detaljnije.

Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

Lijek je bijela suspenzija. Kada se skladišti, pretvara se u bezbojnu tečnost s bijelim talogom. To ne znači da je droga propadala - uz potresanje, suspenzija se vraća u prethodno stanje.

  • inzulin-izofan u koncentraciji od 100 IU na 1 ml,
  • cink hlorid
  • glicerin (glicerol),
  • metakrezol
  • fenola
  • natrijum hidrogen fosfat dihidrat,
  • protamin sulfat,
  • natrijum hidroksid i / ili klorovodična kiselina,
  • voda za ubrizgavanje

Dostupno u obliku patrone (5 komada po pakovanju) ili u bočicama od 10 ml.

INN proizvođača

Međunarodni nelastnički naziv je insulin-izofan (ljudski genetski inženjering).

Proizvođač: Novo Nordisk, Bugswerd, Danska. U Rusiji postoji predstavništvo.

Varira od 400 rubalja (za bocu od 10 ml) do 900 rubalja (za kertridže). Online ljekarne možete naći po nižim cijenama.

  • dijabetes tipa 1 i 2
  • dijabetes tipa 2 kod trudnica.

Upute za upotrebu (doziranje)

Određuje se pojedinačno, ovisno o potrebi tijela za inzulinom. Propisuje ga dežurni ljekar prema rezultatima analiza. Prosječna doza je od 0,5 do 1 IU / kg dnevno.

Koristi se samo za potkožno davanje. Može se koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s drugim lijekovima. Najčešće se injekcija radi u bedro, rame, stražnjicu ili trbuh. Potrebno je naizmjenična mjesta ubrizgavanja kako bi se izbjegao razvoj lipodistrofije. Zbog toga, u roku od mjesec dana, ne možete dva puta uboditi drogu na isto mjesto.

Trudnoća i dojenje

Može se koristiti tokom cijelog razdoblja gestacije i u vrijeme dojenja, jer ne predstavlja prijetnju razvoju ploda i ne prelazi u majčino mlijeko.

Majci je potrebno stalno prilagođavanje doze, jer tokom različitih razdoblja trudnoće potreba za inzulinom može se mijenjati. Dakle, obično se smanjuje u prvom tromjesečju i povećava naknadno.

Zbog toga uvijek trebate pratiti svoje stanje i sprečavati hipoglikemiju koja je posebno štetna za dijete.

Pravila i uslovi skladištenja

Rok trajanja - 2,5 godine, nakon isteka roka upotrebe.

Čuva se na suhom, tamnom mjestu, u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 ° C. Ne smrzavajte se! Nakon otvaranja paketa, rok trajanja je 6 tjedana na temperaturi koja ne prelazi 30 stepeni.

Mora biti zaštićeno od djece.

Usporedba s analogima

Postoji nekoliko osnovnih analoga ovog lijeka.

Ime, aktivna supstancaProizvođačZa i protivCijena, rub.
Humulin, izofanski insulin.„Eli Lilly“, SAD, „BIOTON S.A.“, Poljska.Pros: može se koristiti tokom trudnoće i kod djece mlađe od 18 godina.

Protiv: cijena je veća, oprezno ih koristite kod osoba starijih od 65 godina.

od 500 (za bocu od 10 ml), od 1100 (za uloške). "Biosulin", inzulin-izofan.Pharmstandard-Ufavita, Rusija.Pros: nije mnogo nuspojava.

Kontra: kod primjene starijih pacijenata potreban je nadzor liječnika, a potrebno je dugo čekati da se započne djelovanje.

od 500 (boca od 10 ml), od 900 (ulošci za olovke za špriceve). Levemir, insulin detemir.Novo Nordisk, Danska.Pros: Traje duže, ne sadrži protamin, koji može izazvati alergije.

Kontra: vrlo skupo, ne preporučuje se djeci mlađoj od 6 godina.

od 1800. (olovke za špriceve).

Zamena jednog leka drugim je moguća samo od strane lekara. Samo-lijek je zabranjen!

Insulin Protafan: upute za zamjenu i koliko

Savremena terapija dijabetesa uključuje upotrebu dvije vrste inzulina: za pokrivanje osnovnih potreba i nadoknađivanje šećera nakon jela. Među lijekovima srednjeg ili srednjeg djelovanja, prvu liniju na ljestvici zauzima inzulin Protafan, čiji je tržišni udio oko 30%.

Proizvođač, kompanija Novo Nordisk, svjetski je poznat u borbi protiv dijabetesa. Zahvaljujući njihovim istraživanjima, inzulin se tijekom daleke 1950. godine pojavio dužim djelovanjem, što je omogućilo značajno pojednostavljenje života pacijenata. Protafan ima visok stepen pročišćavanja, stabilan i predvidljiv učinak.

Kratko uputstvo

Protafan se proizvodi na biosintetski način. DNA potrebna za sintezu inzulina unosi se u mikroorganizme kvasca, nakon čega počinju proizvoditi proinsulin. Insulin dobijen nakon enzimatskog tretmana potpuno je identičan ljudskom.

Da bi produžili svoje delovanje, hormon se meša sa protaminom i oni se kristaliziraju posebnom tehnologijom. Lijek proizveden na ovaj način karakteriše konstantan sastav, možete biti sigurni da promjena boce neće utjecati na šećer u krvi.

Za pacijente je to važno: što manje faktora utječe na funkcioniranje inzulina, to će biti bolja kompenzacija za dijabetes.

Protafan HM dostupan je u staklenim bočicama s 10 ml otopine. U tom obliku lijek primaju medicinske ustanove i dijabetičari koji injekcijom inzulina ubrizgavaju. U kartonskoj kutiji 1 bočica i upute za upotrebu.

Protafan NM Penfill je patrona od 3 ml koja se može staviti u NovoPen 4 olovke za šprice (korak 1 jedinica) ili NovoPen Echo (korak 0,5 jedinica). Za praktičnost miješanja u svakom ulošku staklena kugla. Pakovanje sadrži 5 patrona i uputstva.

Smanjenje šećera u krvi transportujući ga u tkiva, pojačavajući sintezu glikogena u mišićima i jetri. Ona stimulira stvaranje bjelančevina i masti zbog toga pridonosi debljanju.

Koristi se za održavanje normalnog šećera na posta: noću i između obroka. Protafan se ne može koristiti za ispravljanje glikemije, kratki inzulini su namenjeni za ove svrhe.

Potreba za inzulinom raste s mišićnim stresom, fizičkim i mentalnim ozljedama, upalama i zaraznim bolestima. Upotreba alkohola kod dijabetesa je nepoželjna, jer pojačava dekompenzaciju bolesti i može izazvati tešku hipoglikemiju.

Prilikom uzimanja određenih lijekova potrebno je prilagoditi dozu. Povećajte - uz upotrebu diuretika i nekih hormonskih lekova. Redukcija - u slučaju istodobne primjene tableta za snižavanje šećera, tetraciklina, aspirina, antihipertenzivnih lijekova iz skupine blokatora receptora AT1 i ACE inhibitora.

Najčešći štetni učinak bilo kojeg inzulina je hipoglikemija. Kada koristite NPH lijekove, rizik od pada šećera noću je veći jer imaju vršno djelovanje.

Noćna hipoglikemija najopasnija je kod šećerne bolesti jer pacijent ne može samostalno dijagnosticirati i eliminirati ih.

Nizak šećer noću rezultat je nepravilno odabrane doze ili pojedinačne metaboličke osobine.

U manje od 1% dijabetičara, Protafan inzulin uzrokuje blage lokalne alergijske reakcije u obliku osipa, svrbeža, oteklina na mjestu uboda. Vjerovatnoća teških generaliziranih alergija je manja od 0,01%. Mogu se javiti i promjene u potkožnom masnom tkivu, lipodistrofija. Njihov rizik je veći ako se ne slijedi tehnika ubrizgavanja.

Protafan je zabranjen za upotrebu kod pacijenata s izraženom alergijom ili Quinckeovim edemom na ovaj inzulin. Kao zamjenu bolje je koristiti ne NPH insuline sličnog sastava, nego analoge inzulina - Lantus ili Levemir.

Protafan ne smiju koristiti dijabetičari sa sklonošću hipoglikemiji ili ako se simptomi izbrišu. Utvrđeno je da su analozi inzulina u ovom slučaju mnogo sigurniji.

OpisProtafan, kao i svi NPH inzulini, eksfolira u bočicu. Ispod je bijeli talog, iznad - prozirna tečnost. Nakon miješanja, cjelokupna otopina postaje jednolično bijela. Koncentracija aktivne tvari je 100 jedinica po mililitru.
Obrasci za izdavanje
SastavAktivni sastojak su inzulin-izofan, pomoćni: voda, protamin sulfat za produženje trajanja djelovanja, fenoli, metakrezol i joni cinka kao konzervansi, supstance za podešavanje kiselosti otopine.
Akcija
IndikacijeDijabetes melitus kod pacijenata kojima je potrebna terapija inzulinom, bez obzira na starosnu dob. Sa bolešću tipa 1 - od početka poremećaja ugljikohidrata, sa tipom 2 - kada tablete za snižavanje šećera i dijeta nisu dovoljno učinkovite, a glikolirani hemoglobin prelazi 9%. Gestacijski dijabetes u trudnica.
Odabir dozeUputa ne sadrži preporučenu dozu jer je potrebna količina inzulina za različite dijabetičare značajno različita. Izračunava se na osnovu podataka o glikemiji na testu. Doza inzulina za jutarnje i večernje uzimanje odabira se odvojeno - izračunava se doza inzulina za obje vrste.
Podešavanje doze
Nuspojave
Kontraindikacije
SkladištenjeZahtijeva zaštitu od svjetlosti, temperatura smrzavanja i pregrijavanja (> 30 ° C). Bočice se moraju čuvati u kutiji, inzulin u olovkama za štrcaljke treba biti zaštićen poklopcem. U vrućem vremenu, posebni uređaji za hlađenje koriste se za prevoz Protafana. Optimalni uvjeti za dugoročno (do 30 tjedana) skladištenja su polica ili vrata hladnjaka. Na sobnoj temperaturi Protafan u započetoj bočici traje 6 tjedana.

Vreme akcije

Brzina ulaska Protafana iz potkožnog tkiva u krvotok kod pacijenata s dijabetesom je različita, pa je nemoguće precizno predvidjeti kada inzulin počne djelovati. Prosječni podaci:

  1. Od ubrizgavanja do pojave hormona u krvi prođe oko 1,5 sati.
  2. Protafan ima vršno djelovanje, kod većine dijabetičara javlja se 4 sata od vremena primjene.
  3. Ukupno trajanje akcije dostiže 24 sata. U ovom se slučaju utvrđuje ovisnost trajanja rada od doze. Uvođenjem 10 jedinica inzulina Protafan primijetit će se efekt snižavanja šećera oko 14 sati, 20 jedinica oko 18 sati.

Režim ubrizgavanja

U većini slučajeva s dijabetesom dovoljno je dvostruko uzimanje Protafana: ujutro i prije spavanja. Večernja injekcija trebala bi biti dovoljna za održavanje glikemije tijekom cijele noći.

Zdravo Moje ime je Alla Viktorovna i više nemam dijabetes! Trebalo mi je samo 30 dana i 147 rubalja.da se šećer vrati u normalu i da ne bude ovisan o beskorisnim lijekovima s hrpom nuspojava.

>>Moju priču možete detaljno pročitati ovdje.

Kriteriji za pravu dozu:

  • šećer je ujutro isti kao i pred spavanje
  • noću nema hipoglikemije.

Najčešće, šećer u krvi raste nakon 3 sata ujutro, kada je proizvodnja kontransularnih hormona najaktivnija, a učinak inzulina oslabljen.

Ako se vrhunac Protafana završi ranije, moguća je opasnost po zdravlje: neprepoznata hipoglikemija noću i povišen šećer ujutro. Da biste to izbjegli, trebate periodično provjeravati razinu šećera u 12 i 3 sata.

Vrijeme večernjeg ubrizgavanja može se mijenjati, prilagođavajući se karakteristikama lijeka.

Značajke djelovanja malih doza

Sa dijabetesom tipa 2, gestacijskim dijabetesom trudnica, djece, odraslih na dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata, potreba za NPH inzulinom može biti mala. S malom pojedinačnom dozom (do 7 jedinica), trajanje djelovanja Protafana može se ograničiti na 8 sati. To znači da dvije injekcije date u uputstvu neće biti dovoljne, a između njih će se povećati šećer u krvi.

Ovo se može izbjeći ubrizgavanjem Protafan inzulina 3 puta svakih 8 sati: prva se injekcija daje odmah nakon buđenja, druga tokom ručka s kratkim inzulinom, treća, najveća, prije spavanja.

Pregledi dijabetičara, ne uspijevaju svi na ovaj način postići dobru nadoknadu za dijabetes. Ponekad noćna doza prestaje da djeluje prije buđenja, a ujutro je šećer visok. Povećanje doze dovodi do predoziranja inzulina i hipoglikemije. Jedini izlaz iz ove situacije je prelazak na analoge inzulina sa dužim trajanjem djelovanja.

Ovisnost o hrani

Dijabetičarima na insulinskoj terapiji obično se propisuju i srednji i kratki inzulin.Kratka je potrebna za snižavanje glukoze koja iz hrane ulazi u krvotok. Koristi se i za ispravljanje glikemije. Zajedno s Protafanom, bolje je koristiti kratki pripravak istog proizvođača - Actrapid, koji je dostupan i u bočicama i ulošcima za olovke za špriceve.

Vrijeme primjene inzulina Protafan ni na koji način ne ovisi o obrocima, približno su isti razmaci između injekcija. Nakon što odaberete pogodan trenutak, potrebno ga je stalno pridržavati.

Ako odgovara hrani, Protafan se može ublažiti kratkim inzulinom.

Istovremeno njihovo miješanje u istoj štrcaljki je nepoželjnojer je verovatno da će pogriješiti u dozi i usporiti djelovanje kratkog hormona.

Maksimalna doza

Kod dijabetes melitusa trebate ubrizgati inzulin onoliko koliko je potrebno da biste normalizirali glukozu. Uputa za upotrebu nije utvrdila maksimalnu dozu. Ako prava količina inzulina Protafan raste, to može ukazivati ​​na inzulinsku rezistenciju. Sa ovim problemom treba da se posavjetujete sa ljekarom. Ako je potrebno, propisat će vam tablete koje poboljšavaju djelovanje hormona.

Upotreba trudnoće

Ako s gestacijskim dijabetesom nije moguće postići normalnu glikemiju isključivo prehranom, pacijentima se propisuje inzulinska terapija. Lijek i njegova doza biraju se posebno pažljivo, jer i hipo- i hiperglikemija povećavaju rizik od malformacija kod djeteta. Insulin Protafan je dozvoljen za upotrebu u trudnoći, ali u većini slučajeva dugi analozi će biti efikasniji.

Muči vas visoki krvni pritisak? Znate li da hipertenzija dovodi do srčanih i moždanih udara? Normalizirajte svoj pritisak ... Mišljenje i povratne informacije o metodi pročitajte ovdje >>

Ako se trudnoća dogodi sa dijabetesom tipa 1, a žena uspješno nadoknadi bolest Protafan, promjena lijeka nije potrebna.

Dojenje dobro ide uz insulinsku terapiju. Protafan neće naštetiti zdravlju bebe. Inzulin prodire u mlijeko u minimalnim količinama, nakon čega se razlaže u probavnom traktu djeteta, kao bilo koji drugi protein.

Analozi protafana, prelazak na drugi inzulin

Kompletni analozi Protafan NM-a sa istim aktivnim tvarima i blizu vremena rada su:

  • Humulin NPH, SAD - glavni konkurent, ima tržišni udio veći od 27%,
  • Insuman Bazal, Francuska,
  • Biosulin N, RF,
  • Rinsulin NPH, RF.

S gledišta medicine, promjena Protafana na drugi NPH lijek nije prelazak na drugi inzulin, a čak je u receptima naznačeno samo aktivna tvar, a ne određena marka.

U praksi, takva zamjena ne može samo privremeno narušiti glikemijsku kontrolu i zahtijevati prilagođavanje doze, već i izazvati alergije.

Ako je glikovani hemoglobin normalan, a hipoglikemija rijetka, nije preporučljivo odbiti inzulin Protafan.

Razlike analoga inzulina

Dugi analozi inzulina, poput Lantusa i Tujea, nemaju vrhunac, bolje se podnose i manje vjerovatno mogu izazvati alergije. Ako dijabetičar iz noćnih razloga ima noćnu hipoglikemiju ili šećer preskoči, Protafan treba zamijeniti modernim inzulinama dugog djelovanja.

Njihov značajan nedostatak su visoke cijene. Cijena Protafana je oko 400 rubalja. za bocu i 950 za pakiranje uložaka za olovke za špriceve. Analozi inzulina gotovo su 3 puta skuplji.

Obavezno naučite! Mislite li da su tablete i inzulin jedini način da se šećer kontrolira? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem ... čitaj više >>

Ostavite Svoj Komentar