Anatomija i funkcija pankreasa i slezine

U osnovi, tandem ovih organa je odgovoran za metabolizam i povezan je s kanalima za čišćenje našeg tijela, a to su bubrezi i jetra. Važnu ulogu željeza u slezini i gušterači igraju u energetskom krugu reproduktivnog sistema. Proizvodnja sperme je njihov kvalitet i količina kod muškaraca, kao i za funkciju maternice u žena.

Ako se ovaj energetski kanal podvrgne promjenama insuficijencije ili viška, može izazvati anksioznost, osjećaj depresije i osjećaj prijetnje životu. Osoba ima sve vrste fobija, opreznosti i snova koji vrše pritisak na psihu. Kada je ovaj kanal oštećen, kod čovjeka nastaju misli o smrti, a to vodi energetskom trošenju tijela. Istočna medicina vjeruje da su gušterača i slezina jedno te isto. U zapadnoj medicini se tumače kao dva nezavisna organa koji rade u paru, odgovorni za različite funkcije našeg tela.

Pankreas

Gušterača ima egzokrinu funkciju vanjske sekrecije koja je odgovorna za lučenje soka pankreasa koji sadrži enzime za probavu. Ona ima endokrinu funkciju, odnosno unutrašnju koja je odgovorna za proizvodnju određenih hormona i regulira metabolizam proteina, masti i ugljikohidrata. Unutrašnja struktura žlijezde je poput grozda bez bobica. Ime označava lokaciju ovog organa u našem tijelu.

Važno je. Gvožđa slezene i gušterače igraju važnu ulogu u fiziološkom procesu prerade hrane, metabolizmu tečnosti i stvaranju krvi.

Gušterača je izduženi organ dužine oko 20 cm, koji ima sledeću strukturu:

  • Tijelo u obliku konusa smješteno iza stomaka i u kontaktu s njim.
  • Glava koja se nalazi u blizini debelog creva i povezana je s kanalima kroz koje želudačni sok ulazi u dvanaestopalačno crevo.
  • Rep je u obliku konusa ili kruške, koji se nalazi u neposrednoj blizini slezene.

Kao jedan od organa za probavu, pankreas je odgovoran za ovaj proces, za koji je potreban sok pankreasa. Ako nije dovoljno, gastrointestinalni trakt će se početi urušavati zbog izlaganja klorovodičnoj kiselini.

Sve do 20. vijeka zapadna medicina je ovaj organ smatrala sekundarnim i suvišnim kao prilog. U drevnoj medicini, od davnina znaju o važnosti ovog organa za naš organizam i čak smatraju ovaj organ drugom "majkom". Proliv je dio ljudskog imunološkog sistema. Najmanja promjena u energetskom kanalu ovog unutarnjeg organa odmah se odražava na zdravlje i fizičko stanje. Osoba počinje osjećati nelagodu, počinje doživljavati depresiju, razdražljivost i vrtoglavicu.

Protiv slezine je oval spljoštenog oblika i tamnocrvene boje. Dio je sustava za pročišćavanje krvi od virusa, bakterija, a također je uključen u metabolički sistem. Proliv je smješten u lijevom hipohondrijumu ispod dijafragme. Pored nje su debelo crevo, bubrezi i pankreas. Slezina kontroliše sljedeće funkcije:

  • Aktivnost živih ćelija. Uništava potrošena crvena krvna zrnca, čiji ostaci prelaze u jetru.
  • Tokom trudnoće odgovoran je za proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i crvenih krvnih zrnaca.
  • Zaštitna funkcija u kojoj djeluje kao filter. Protiv slezine nedostaje sve što je neophodno za organizam i sprečava prodiranje štetnih supstanci.
  • Deo je sistema za proizvodnju željeza potrebnog čovjeku.
  • Sudjeluje u svim važnim procesima imunološkog sistema. Bez njega je proces sinteze imunoglobulina odgovornog za zaštitu imunološkog sistema nemoguć.

Važno je. Proliv nema receptore za bol, ali zbog činjenice da je blizu gušterače, bubrega i želuca, tokom upalnih procesa nastaju neprijatne senzacije zbog njegovog povećanja.

Koja je razlika između organa

Otkrivanje da li su gušterača i slezina iste ili nisu jednostavne, samo pregledavanjem slike organa. Protiv slezine u obliku zrna kafe ili ljudskog bubrega, pripada imunološkom sistemu, a gušterača je izduženija i odnosi se na probavni i endokrini sistem.

Protiv slezine obavlja pomoćnu funkciju, a gušterača - sekretorna, uključena je u probavu i metaboličke procese.

Lokacija i anatomija

Gušterača je vitalni organ. Smješten iza stomaka, u susjedstvu dvanaestopalačnog crijeva, u kontaktu sa slezinom u gornjoj lijevoj strani trbuha. Pankreas se razlikuje od slezine po obliku, strukturi, boji.

  1. Protiv slezene je podijeljen na dvije površine: pol, okrenut prema natrag, i prednji kraj, "gledajući" naprijed prema dolje.
  2. U gušterači se razlikuju trup, rep i glava. Neki izvori još uvijek ispuštaju vrat. Stražnji dio tijela pridružuje kralježnici, bubrežnim venama, trbušnoj aorti. Sa prednje strane je odvojen oštrom ivicom. Kroz nju prolazi arterija zvana slezina. Doseže do repa gušterače, gdje se odvaja u grane usmjerene prema slezini.
Anatomija probave

Struktura gušterače je složenija od strukture limfoidnog organa:

  1. Gušterača se sastoji od lobula povezanih žicama. Sadrže žile, kanale, živce, lamelarna tijela, nervne ganglije.
  2. U lobulama su zaobljene formacije (acini). Sadrže odjeljenje za lučenje koje izlučuje probavne enzime i umetnute kanale.
  3. Između acinija nalaze se otočići Langerhans. Proizvode hormone inzulin, polipeptid pankreasa, glukagon.

Slezina je „vezana“ za druge unutrašnje organe listovima peritoneuma:

  1. Spolja je organ prekriven gustom školjkom-kapsulom vezivnog tkiva. Iz njene unutrašnjosti prolaze "grede" - trabekule. Kroz njih se krv pohranjena u organu pušta u krvotok.
  2. Unutra se nalazi kaša od dve vrste. Crveno je uključeno u stvaranje krvi. Bela akumulira limfocite.
  3. Između pulpe razlikuje se rubna zona koja ima antibakterijsku funkciju.

Funkcionalni

Zadaci gušterače su dobro proučeni i sledeći:

  • Proizvodnja probavnih enzima.
  • Proizvodnja hormona koji utiču na apsorpciju šećera iz krvi.

Ali slezina je dugo ostala tajnoviti organ. U posljednje se vrijeme vjeruje da luči hormone koji reguliraju rad koštane srži i obavlja druge funkcije, djelomično spomenute gore:

  1. „Nakupljanje“ određene količine krvi koja se u slučaju značajnog gubitka krvi ispušta u krvotok.
  2. Proizvodnja bijelih krvnih zrnaca, antitijela, njihovo obogaćivanje krvi.
  3. Apsorpcija uništenih ćelija, trombocita, pročišćavanje krvi od stranih čestica.
  4. Pokretanje mehanizma nastanka crvenih krvnih zrnaca, koji se događa u fazi ljudskog embrionalnog razvoja.

Uz dobro funkcioniranje slezine, osoba je manje podložna prehladama. Njeno stanje je povezano sa zdravljem sljedećih organa:

  • srce
  • pluća
  • urogenitalni trakt
  • bubrezi
  • gastrointestinalni sistem
  • mjehura
  • gušterače.

Protiv slezine je najveći dio ljudskog imunološkog sistema, kojeg još nazivaju i limfni. Ona je odgovorna za transport intersticijske tekućine u tijelu (limfe):

  1. Filtrira štetne materije.
  2. U njemu se stvaraju limfociti - ćelije za borbu protiv zaraznih bolesti.

Limfa "putuje" iz intersticijskih prostora do kanala, ulazi u limfne čvorove, čisti se, obogaćuje limfocitima i gvožđem i ulazi u krvotok.

Zastoj intersticijske tečnosti uzrokuje tumore, edeme tkiva, što utiče na opšte stanje osobe. Brzina kretanja limfne tečnosti ovisi o radu mišićnog i kardiovaskularnog sustava. Kretanje dijafragme, negativni pritisak tokom izdisaja utiče na limfne žile crijeva, zapravo istiskujući limfu, ubrzavajući njeno kretanje duž kanala.

Kontrakcija mišića i opuštanje tokom vežbanja “ubrzavaju” limfu i čine je da se kreće. Zahvaljujući tome, metabolizam se poboljšava, stanje otečenih tkiva i zglobova se normalizira.

Uzroci problema i njihove posljedice

Takvo oticanje tkiva (limfedem) nastaje ako limfni sistem ne radi dobro, na primjer, s poremećenim protokom limfe i cirkulacijom krvi, koje osiguravaju isti mehanizam. Uključuje srce, pluća, dijafragmu, pa je često limfedem posljedica venske zastoja, isprovociran poremećajima u kardiovaskularnoj aktivnosti.

Zagušenje limfe negativno utječe na jetru, bubrege ili crijeva, gušteraču, do kojih se prodire limfnim žilama i imaju zajedničke limfne čvorove sa slezinom.

Prisutnost upalnog procesa signalizira ne samo povećanje gušterače, već i limfni čvorovi u koje se stanice razvijaju u borbi protiv bolesti. Ako se imunološki sustav slabo nosi s funkcijama, povećava se ranjivost tijela, rizik od infekcija, upalnih procesa i oteklina.

Patološki povećana slezina (fenomen nazvan splenomegalija) ukazuje na:

  • upalni proces u tijelu
  • pogrešan rad drugih sistema
  • vrlo retko - problemi u samoj slezini.

Na primjer, hronični gastritis, bolesti krvi, tromboza, maligni tumori utječu na veličinu limfoidnog organa.

U nekim se slučajevima slezina uklanja jer nije vitalni organ. Riječ je o:

  • ozbiljne štete, poput suza,
  • blokada krvnih sudova
  • ciroza jetre, anemija, neke nasledne bolesti,
  • rak krvi
  • prisutnost u tijelu apscesa, malignih tumora.

Odgovor na pitanje da li je moguće živjeti bez slezine je pozitivan, međutim, osoba kojoj je izvađen ovaj organ vjerovatnije je prehlađena.

Probavni organi su međusobno povezani, problemi jednih mogu negativno utjecati na drugi. Da biste održali dobru ishranu, vežbajte i podvrgavajte se redovnoj dijagnostici.

Problemi s gušteračom javljaju se u većini slučajeva zbog nezdrave prehrane i konzumiranja alkohola. Ponekad se gušterača upali kao reakcija na bolesti drugih obližnjih organa.

Simptomi bolesti

Povećanje organa nije jedini simptom koji ukazuje na problem. Postoje i drugi simptomi:

  1. Bolna bolest kada dodirne mesto projekcije organa ukazuje na upalni proces, zaraznu bolest.
  2. „Fosil“ tkiva je znak hronične patologije.
  3. Sa nekim bolestima, na primjer, slezenim srčanim udarom, osoba je bolesna, povraća.
  4. Toplina, zimica, tup bol u bočnoj strani ispod rebara ukazuju na apsces.

Patologija slezene često se brka sa bolestima gušterače. Sa bolestima u razvoju u oba slučaja, osoba primećuje:

Osjećaj okusa se mijenja i gubi, apetit opada.

Kako održavati organe zdravima

Da biste "raspršili" limfni tok, uradite masažu. Uzrok ustajalih procesa u limfnom sistemu su hladna hrana, vlaga. Osoba mora:

  1. Obucite se toplije, štiteći tijelo od hladnog i vlažnog vremena.
  2. Žvakaće hranu temeljito.
  3. Postoje proizvodi koji blagotvorno utiču na limfni sistem. Dijeta za slezinu uključuje hercule, marelice, jabuke, celer. Bosiljak, kurkuma, kardamom, đumbir, hren, laneno sjeme, morske alge su dobri.
  4. Redovito vježbajte, radite vježbe disanja.
  5. Pijte biljne čajeve od žalfije, koprive, soka od bijelog kupusa.

Zdravlje vitalnih organa, kvaliteta ljudskog života ovisi o stanju slezine. Trebali biste voditi zdrav način života, raditi vježbe, wellness postupke. Zdravlje gušterače lako je održavati bez zloupotrebe alkohola i davanja prednosti zdravoj prehrani.

Gdje se nalazi slezina i koje funkcije obavlja?

Proliv je važan organ imunološkog sistema. Ona kontrolira stvaranje krvi, sudjeluje u metaboličkim procesima. Nalazi se oko 2 cm lijevo od želuca, obrubljen je repom gušterače, poprečnim debelim crevom, lijevim bubregom.

Unatoč svom prisustvu u trbušnoj šupljini, slezina se ne odnosi na probavu. Ovo tijelo odgovorno za imunitet i stvaranje krvi obavlja sljedeće funkcije:

  1. Sinteza imunoglobulina - ćelije imune odbrane koje uništavaju patogene koji ulaze u organizam. Ovo su proteini koji učestvuju u imunološkoj odbrani.
  2. Stvaranje limfocita i monocita.
  3. Proliv je groblje crvenih krvnih zrnaca: hemoglobin nastaje iz gvožđa uništenih crvenih krvnih zrnaca koji učestvuje u stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca, a bilirubin - kasnije je dio žuči.
  4. Proizvodnja krvnih zrnaca u prenatalnom periodu treba da stvori trombocite. Bliže rođenju, koštana srž preuzima tu funkciju. Ako koštana srž odrasle osobe prestane da stvara trombocite zbog bolesti, taj se proces ponovo događa u slezini.
  5. Protiv slezene je kap krvi: ako se poremeti odljev, ona može primiti veliku količinu krvi, značajno povećavajući veličinu. Sa normalizacijom procesa, baca krv u vaskularni krevet, opet pretpostavljajući normalne veličine.

Kako shvatiti da slezina boli?

Proliv, kao i jetra, nema receptore za bol. Dakle, ne boli, već značajno povećava veličinu uz patologiju ili opterećenje i može komprimirati okolne organe. Rijetko se očituje, samo u dalekim slučajevima, kada su njezine promjene i veličine dostigle velike vrijednosti.

U procesu razvoja bolesti, koji može trajati nekoliko mjeseci, patologija slezine se može otkriti samo funkcionalnim istraživanjem. Koristeći iste metode možete razlikovati izvor boli - gušterače ili slezine.

Uzroci boli

Slezina nema receptore za bol, pa sam organ ne boli. Ali, položaj u neposrednoj blizini drugih organa (želudac, gušterača, crijeva, lijevi bubreg i nadbubrežna žlijezda) dovodi do edema tkiva. Splenomegalija uslijed teške bolesti (s cirozom, bolestima krvi, virusnim infekcijama) uzrokuje bol zbog istezanja kapsule i pritiska na susjedne organe.

Najčešće se slezina zbog povrede ošteti. To se obično događa oštrim udarcem ili padom. Oštećenja mogu biti različita, sve do puknuća organa. Često ozljede oštećuju slezenu arteriju: jaka krvarenja nastaju kada krv uđe u parenhim organa, a potom u trbušnu šupljinu. U takvim se slučajevima slezina uklanja, ali osoba u potpunosti živi bez ovog organa, a ne javljaju se snažne vitalno opasne promjene bilo koje funkcije.

Pored traume, postoje i drugi uzroci boli:

  • teške infekcije koje vode do sistemskih poremećaja (tuberkuloza, virusni hepatitis),
  • srčani udar zbog nagle arterijske tromboze,
  • apsces, kao rezultat teške bakterijske infekcije,
  • ciste velike veličine koje se razvijaju u parenhimu,
  • neoplazme.

Simptomi i priroda bola

Priroda bola, njegov intenzitet i lokalizacija ovise o patološkom procesu i njegovoj učestalosti:

  1. Ozljeda (često modrica, ruptura organskih tkiva) uzrokuje oštre oštre bolove koji zrače u leđa i ispod lopatice. Prate ga teške kliničke manifestacije: hladan znoj, žeđ, povraćanje, oštar pad krvnog pritiska.
  2. Apsces se očituje intenzivnom boli u lijevom hipohondriju koja daje u lijevo rame, visokoj hipertermiji, zimici.
  3. Plućnu tuberkulozu prati jaka bolna bol u lijevom hipohondriju zbog značajnog povećanja slezine, pojavljuju se i promjene u krvi.
  4. Infarkt slezene dovodi do intenzivnog simptoma boli u lijevom hipohondriju. Vraća se u donji dio leđa i pojačava se disanjem.
  5. Cista ili upalni proces tkiva slezine (splenitis) očituje se bolnom kroničnom boli u hipohondrijumu i leđima, praćenom pogoršanjem općeg stanja: zabrinjavaju opća slabost, nedostatak apetita, stalna mučnina. Ako se opazi subfebrilna temperatura u ovom stanju, to može značiti neoplazmu - benignu ili malignu.
  6. Bol u slezini se javlja tokom akutne virusne bolesti. Nije povezana s patologijom samog organa i brzo prolazi zajedno s infekcijom.
  7. Kongenitalna patologija uz neuravnoteženu prehranu takođe dovodi do bola. Otkrivaju se patološke manifestacije u obliku pomaka ligamenata i njihovih oštećenja.

Prva pomoć za bol

Ako se pojavi iznenadna bol u slezini, treba učiniti sljedeće:

  • pozovite tim za hitne slučajeve
  • je prikladno položiti pacijenta na leđa da postane što opušteniji,
  • ne dajte nikakve lijekove (ne smijete davati analgetike i antispazmodike da ne biste razmazili kliničku sliku),
  • Ne primjenjujte komprese (ne treba koristiti vruće ni hladne) - to može dovesti do lošeg zdravlja.

Patologije nastale u slezini

Pored povreda, cista je na prvom mestu među uzrocima različitih vrsta bolova. Najčešće se kod žena formiraju ciste. Ovo je dugotrajan proces koji traje godinama. Žena možda ne sumnja da ima stvaranje tekućine sve dok njena veličina ne postane veća od 6-7 cm, ili iz nekog razloga cista nije ispunjena gnojem. Tada će se opće stanje početi pogoršavati, pojavit će se nevolje, slabost, nemotivirani umor, prigušeni neizraženi bol u lijevom hipohondriju i leđima.

Apetit se može značajno smanjiti, pojavi se stalna mučnina. Ponekad se bol manifestira u stomaku, crevima i bubrezima. Ako se u cisti pojave gnojni sadržaji, to dovodi do temperature koja traje mjesecima, počiva na subfebrilnim brojevima i iscrpljuje tijelo.

Kada cista pukne i gnoj uđe u trbušnu šupljinu, opasne komplikacije nastaju sve do peritonitisa.

S malim veličinama stvaranja tekućine, potrebno je pratiti dinamiku razvoja, provođenje ultrazvuka nekoliko puta godišnje. Ako su veličine velike - cista se operativno uklanja u specijalizovanom odjeljenju. Operacija je komplicirana, pacijenta mora liječnik dugo promatrati.

Infarkt slezene među patologijama koje dovode do razvoja boli na drugom je mjestu. Razvija se kao posljedica akutne tromboze slezinske arterije nakon infekcija ili operacija. Postupak pojedinačno: češće - sa oštrim simptomom boli u stomaku i leđima. Ali neki ne doživljavaju nikakve senzacije - razvija se bezbolan oblik.

Apsces se pojavljuje u parenhimu slezine nakon teških bakterijskih infekcija. Uzrok može biti blaga povreda, neblagovremeno dijagnosticirana. Prolazi teško, sa visokom vrućicom, zimicom, paroksizmalnim lupanjem bolova u trbuhu i leđima.

Tuberkuloza slezene javlja se sa bolom u lijevom hipohondrijumu i leđima, no u posljednje vrijeme je vrlo rijetka. Dijagnosticira se također izuzetno rijetko, jer se razvija dugo, a u ranim fazama se ne može otkriti.

Neoplazme u slezini se rijetko razvijaju. Ako se to dogodi, onda se pojavljuju tipični simptomi: bol u trbuhu, mučnina, loš apetit, niska temperatura, opće neispravnost. Benigne formacije u slezini uključuju:

Lista zloćudnih novotvorina je opširnija, ali su vrlo rijetka:

  • angiom, limfa, fibro, retikulosarkom,
  • hemangioendothelioma.

Za slezinu su karakteristične lezije njegovih metastaza iz susjednih organa, a ne razvoj tumora. Ako se neoplazma počela razvijati, tada je u početnim fazama bez pregleda vrlo teško posumnjati. Prvi znakovi patologije pojavljuju se samo sa značajnim rastom, kada se pojave značajne nepovratne promjene:

  • težina i nelagoda u levom hipohondriju,
  • jaka slabost
  • pretjerano znojenje
  • gubitak kilograma
  • ascites je tečnost u trbušnoj šupljini.

Oštećenje slezine prati i druge patološke sindrome:

  • hepatitis raznih etiologija,
  • hemolitička anemija
  • leukemija
  • hepatolienalni sindrom,
  • sindrom slezinog zavoja debelog creva (dolazi do nakupljanja gasova u zavojima creva).

To je praćeno bolom, mučninom, slabošću, općim lošim zdravljem i potrebna je hitna diferencijalna dijagnoza i adekvatan tretman. Samo-lijek se ne preporučuje zbog težine i ozbiljnosti lezije.

Dijagnoza bolesti

U dijagnozi patologije slezine koristi se nekoliko metoda. Budući da se nalazi u trbušnoj šupljini, prošireni organ može se palpirati prilikom objektivnog pregleda. To se obično događa s cirozom različite etiologije (alkoholna, virusna), kada slezina dostigne veliku veličinu, a njen rub napusti hipohondrijum. Obično se to ne može učiniti.

Ako nema splenomegalije, neće biti moguće utvrditi slezinu tokom pregleda čak ni s patologijom koja je u njoj prisutna. Najprikladnija metoda za provjeru nekih promjena u tkivima organa je ultrazvuk. Pomoću sonografije utvrđuju se dimenzije organa, njegov oblik, ujednačenost strukture, patološke formacije i inkluzije. Ultrazvuk je sigurna metoda, stoga se pre svega ultrazvukom pregleda pacijent sa sumnjama na promene na slezini. Ova se tehnika može koristiti za ispitivanje djeteta.

Ozljedu prati krvarenje, promjene se mogu otkriti prilikom ultrazvuka ili CT pretrage - tomografskim pregledom. CT je metoda visoke preciznosti koja vam omogućava da detaljno identificirate bilo kakve promjene u organu, izvedene ako postoje kontraindikacije za MRI - magnetsku rezonancu.

U slučaju bilo kakvih ozljeda potrebno je odmah pregledati slezinu i susjedne organe, uključujući gušteraču, jer se neopaženo krvarenje može završiti smrtno.

Koriste se laboratorijske metode:

  • opšti test krvi
  • određivanje testa krvi za utvrđivanje otpornosti crvenih krvnih zrnaca,
  • dijagnostički test adrenalinom (Freyev test): zdravom slezom njegova se veličina smanjuje za pola, a s patologijom slezine značajno se povećava, to je potrebno za razlikovanje jednostavnog uvećanja organa od tumorske lezije.

Metode liječenja

Terapija ovisi o utvrđenoj patologiji. Ako je došlo do povrede rupture slezene, uklanja se operativnim zahvatom. Hirurške metode se koriste i za otkrivene gnojne ciste, apscese, neoplazme, krvarenja.

Ako tkivo slezine nije oštećeno, propisano je simptomatsko liječenje. To uključuje:

  • lijekovi protiv bolova
  • anti-upalna terapija
  • lijekovi za poboljšanje rada probavnog sistema,
  • antipiretik,
  • antibiotici
  • lijekovi za poboljšanje cirkulacije krvi.

Terapija koja je propisana je složena i individualna, ovisi o utvrđenoj bolesti, njenim manifestacijama, promjenama sonografije i laboratorijskih ispitivanja, kao i o kliničkim simptomima. Tokom liječenja potreban je potpuni odmor: pacijent je na počiniku u krevetu. Svaka fizička aktivnost je isključena. Samo-lijek je strogo zabranjen zbog ozbiljnih komplikacija.

Uz hemolitičke bolesti vrši se splenektomija (uklanjanje slezine), a u budućnosti - lijek. Uz nagomilavanje plinova u zavoju debelog creva propisuju se sredstva protiv pena, enzimski pripravci (ako postoji pankreatitis), antispazmodici.

S otkrivenim apscesima malih veličina propisana je antibiotska terapija.

Kako utvrditi šta boli gušterača ili slezina

Da biste saznali koji organ uzrokuje bol - slezina ili gušterača, potrebno je obaviti temeljit sveobuhvatan pregled kako bi se utvrdilo koje su funkcije ovih organa izgubljene. Slezina ne boli zbog nepostojanja receptora za bol u njoj. Simptom boli razvija se samo ako je njegova veličina značajno premašila normu. To se događa sa edemom ili proliferacijom metastaza, benignim ili malignim tumorima i pojavom apscesa.

Bol u gušterači je lokaliziran: mogu se pojaviti u desnom hipohondrijumu, biti pojas. Štoviše, simptom boli prati povraćanje, koje ne donosi olakšanje, proliv gušterače, nadimanje, podrigivanje. Svaka greška u prehrani, pa čak i nekoliko gutljaja alkohola, može izazvati napad bolova u pankreasu.

Dijeta i prevencija bolesti slezine

Sastavni deo složenog tretmana je dijeta. Morate se pridržavati određenih prehrambenih pravila:

  • hranu uzimajte u malim porcijama, ali često,
  • izuzeti vrlo topla ili hladna jela i pića,
  • ne prejedajte,
  • ne jesti masno, prženo, začinjeno, slano, ograničiti slatko,
  • eliminirati teško probavljivu hranu.

Za vrijeme liječenja važno je isključiti alkohol i pušenje. Takođe se preporučuje za smanjenje psiho-emocionalnog stresa i stresa, jer negativno utiču na čovekovo stanje tokom terapije.

Ako postoji potreba za hirurškim liječenjem, a pacijent je podvrgnut splenektomiji, tijelo će i dalje normalno funkcionirati. Kataralne bolesti mogu postati učestalije zbog činjenice da će zbog odsutnosti slezine - glavnog imunološkog organa - imunoglobulini prestati proizvoditi.

I iako će vam uklanjanjem slezene život nastaviti dalje bez katastrofalnih gubitaka, morate biti pažljiviji na svom zdravlju. Preporučuje se izbjegavati opasne situacije koje mogu dovesti do ozljeda, slijediti dijetu i odustati od loših navika, kako ne biste pogoršali pankreatitis ili gastritis i ne patili od bolne nelagode ne samo u gušterači, već i u slezini.

Gdje se nalazi slezina i koje funkcije obavlja

Da biste shvatili da li su gušterača i slezina iste ili ne, vrijedno je pogledati sliku organa i gdje se svaki od njih nalazi. Slezina i gušterača su značajni u fiziološkoj aktivnosti obrade hrane, metabolizmu tečnosti i produktivnosti krvi. Protiv slezine obavlja pomoćne aktivnosti, gušterača - sekretorno, učestvuje u probavi i metabolizmu.

Žlijezda je nešto izdužena, veličina gušterače je oko 20 cm, svrstava se u probavni i endokrini sustav. Sila organa nalazi se iza želuca i ima direktan kontakt s njim. Glava je lokalizirana u blizini debelog crijeva, povezujući se s kanalima kroz nju, kroz njih tajna želuca ulazi u dvanaesnik. Repna regija je kruškasta, u uskom je kontaktu sa slezinom.

Spolja, slezina, poput zrna kafe, bubreg, ima spljošten oblik, tamnocrvene boje. Deo je imunog sistema. Nalazi se 2 cm lijevo od želuca, uz rep gušterače, debelog crijeva, bubrega.

Iako se nalazi u peritoneumu, to nema nikakve veze s probavnim procesima.

To je tijelo koje je odgovorno za stvaranje krvi i imunitet, obavljajući brojne funkcije.

  1. Stvaranje limfocita - koji su imune ćelije, oni su odgovorni za zaštitu organizma.
  2. Poremećaj istrošenih ćelija - u medicini je uobičajeno označavati skladištenje crvenih krvnih zrnaca. Kad crvena krvna zrnca zastarje, oni se nalaze u trabekulama organa, gdje umiru, osiguravaju željezo koje je potrebno za strukturu obnovljenih ćelija i bilirubin, koji potom ulazi u strukturu žuči.
  3. Stvaranje krvnih zrnaca tokom razvoja fetusa produkt je trombocita. Bliza rođenju bebe, ovu funkciju obavlja koštana srž. Kada koštana srž odrasle osobe prestane stvarati trombocite zbog patologije, u slezini se opet opaža povorka.
  4. To je skladište krvi. Kada se otpad poremeti, moći će da apsorbuje mnogo krvi, što će organ povećati. Ako se pojava normalizuje, tada slezina izbacuje krv u krvotok, pa ponovno postaje iste veličine.

Patologije nastale u slezini

Pored trauma, od patologija koje nastaju u tijelu, postoje:

  • cista - koja se manifestuje komplikacijom dobrobiti, prigušenim jakim bolovima ispod lijevog rebra, leđa,
  • infarkt organa - pojavljuje se zbog akutne faze arterijske tromboze nakon hirurškog tretmana, infekcije. Neočekivani su bolovi u trbuhu, leđima, ponekad nema simptoma,
  • apsces - nastaje zbog prošlih ozbiljnih infekcija, teškog tečaja - visoke temperature, bolova u trbuhu, leđima,
  • tuberkuloza - boli ispod lijevog rebra, leđa,
  • benigni, maligni tumori.

Kada se razviju bolesti gušterače i slezine, koriste se alternativnim metodama liječenja. Ljekovite biljke za liječenje poznate su već duže vrijeme.

  1. Propolis - ima antimikrobno dejstvo.
  2. Hmelj - smanjuje nelagodnost bola.

Proces ozdravljenja utvrdit će se uzrokom bolesti. Kada se gušterača podvrgne upali, uklanja se infekcija antibioticima. Leukemija se liječi hemoterapijom.

Bolesti gušterače i slezine

Sa ovom bolešću moguća je upotreba tradicionalne medicine. Lijekovi za slezinu i gušteraču poznati su ljudima već odavno. Za to se vrlo često koristi propolis koji ima antimikrobna svojstva. Tinktura od nje 30 minuta prije obroka. Preporučena doza je 20 kapi tri puta dnevno.

Za smanjenje bola hmelj ima sjajan efekat. Kašika četinjača četinjača prelivena je 200g kipuće vode. Pola sata se popije i uzima se 2 kašike svakog dana prije jela. Liječenje ovih organa ovisi o tome šta je uzrokovalo bolest. Ako je slezina i gušterača podvrgnuta upalnom procesu, za uklanjanje infekcije koriste se antibiotici i drugi lijekovi. Kod leukemije koristi se metoda hemoterapije.

Povećanje ovih organa se posmatra kod ciroze jetre, anemije, bilo koje vrste infekcija u različitim fazama i sa krvnim bolestima. Najčešće se ovaj proces događa tokom palpacije. Kad se slezina ne uveća, gotovo je nemoguće palpirati. Ako se ovaj organ poveća, moći će prikupiti više krvi. Ali ovaj proces ima negativne efekte, jer slezina smanjuje filtriranje. Kao rezultat toga, mnoge ćelije oslobađaju se iz krvi, a to uzrokuje anemiju.

Važno je. Povećanje gušterače nastaje zbog urođenih povreda, zaraznih bolesti i oštećenja trbušne šupljine.

Utvrđivanje stanja organa prema kineskoj metodi

Prema teoriji istočne medicine, energetski kanal koji uključuje željezo u slezini i gušterači utiče na čovjekov intelekt, mišljenje, kreativne vještine i njegovu maštu. Znakovi nedostatka energije u ovim organima su nadutost, otečenost unutrašnjih površina mišića nogu, oštećenje pamćenja, dnevna pospanost, slabost i snažna žudnja za slatkišima. Ne samo sluznica usta, već i usne osobe mogu govoriti o zdravlju ovog kanala. Ako je rad slezine normalan, tada su usne vlažne i imaju ružičastu boju. Blijede usne sive boje signal su da tijelu nedostaje energije. Simptomi kao što su česta i obilna stolica, bol u gušterači, varikozne vene u nogama i pojalovivi bolovi u struku, ukazuju na to.

Sljedeći simptomi ukazuju na pretjerano preplavljenost kanala energijom: zimica i vrućica, spastični bolovi u gastrointestinalnom traktu, zatvor nekoliko dana, pukotine na usnama, bol u zglobovima donjih ekstremiteta, prozračno belching, učestalo umor sa željom za ležanjem.

Kako postići energetsku ravnotežu

Za uravnoteženje energije u kanalu slezine i gušterače obično se koristi emetika. To je zbog činjenice da se energija kreće prema gore. Klasično se za to koristi kardamomski medij. Ako je energija u kanalu više nego potrebna, za hlađenje koriste proizvode - to su celer i zeleni čaj. Uz veliki višak, korijen lotosa i rajčica dobro pomažu. Ako kanalu nedostaje energije, tada se uz kardamom sredinu, đumbir, češnjak, crvenu papriku i druge zagrijavajuće začine koriste za balansiranje.

Maksimalna aktivnost na kanalu je vrijeme od 9 do 11 sati. Na osnovu toga određuje se vrijeme drugog doručka. Ako je kanal u dobrom stanju, tada je za doručak potrebno svjetlo. Potreban je za funkcioniranje enzimskog sistema kanala.

U kanalu postoje kršenja pravila. Zbog ovih problema, tečnost ne može napustiti tijelo i taloži se. U takvim slučajevima diuretički čaj može pomoći. Ljudima koji pate od raznolike anemije savjetuje se jesti janjetinu ili goveđu jetru. Takođe morate uključiti biljne sokove u svoju prehranu. Za to su dobri sokovi od repe, komorača i celera.

Prevencija bolesti

Do sada niko nije uspio pobiti istinu da je spriječiti bolest mnogo lakše nego liječiti je. Glavna prevencija je održavanje zdravog načina života. Potrebno je pridržavati se pravila lične higijene, kako biste u potpunosti uklonili štetne prehrambene navike. Važno je da se pridržavate svih mjera opreza u vrijeme aktivnog fizičkog treninga. Sve to pomoći će vam da izbjegnete ne samo kvar u organima, već i većinu drugih bolesti.

Pogledajte video: OVO su SIMPTOMI RAKA PANKREASA - Prepoznajete li ih (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar