Može li se dijabetes naslijediti?

Dijabetes melitus jedna je od najgroznijih i najopasnijih bolesti našeg vremena, broj bolesnika sa kojima se godišnje povećava.

Tijelo svake druge osobe zahvaćeno je ovom bolešću, pa je pronalazak odgovora na pitanje da li je dijabetička bolest naslijeđena hitan problem.

Simptomi bolesti su obično izraženi, ovisno o varijanti bolesti.

Pisma naših čitalaca

Moja baka duže vrijeme je bolesna od dijabetesa (tip 2), ali nedavno su komplikacije prešle na njene noge i unutrašnje organe.

Slučajno sam na internetu pronašao članak koji mi je bukvalno spasio život. Telefoni su me besplatno kontaktirali i odgovarali na sva pitanja, rekli kako liječiti dijabetes.

2 sedmice nakon kursa, baka joj je čak promijenila raspoloženje. Rekla je da joj noge više ne bole, a čirevi ne napreduju; sljedeći tjedan idemo u liječničku ordinaciju. Širite vezu na članak

Nasljednost i dijabetes

Medicina, kao nauka, ne može nedvosmisleno odlučiti da li se naslednim faktorom prenosi dijabetesna lezija ili ne. U tom slučaju dijete može naslijediti predispoziciju od jednog od svojih roditelja, ovisno o utvrđenoj vrsti bolesti. Bilo koja vrsta ove bolesti može se naslijediti sa vlastitim karakteristikama.

Ljekari prepoznaju sljedeće moguće mogućnosti razvoja dijabetičke lezije u prisustvu ili odsustvu kod roditelja:

  • Ako su roditelji dobrog zdravlja, njihovo dijete može dobiti dijabetes tipa 1 ako je u obitelji imalo dijabetičare. To je zbog sposobnosti bolesti da se očituje čak i kroz generacije. Prema statističkim podacima, od 5% do 10% djece može dobiti sličnu dijagnozu.
  • Ako je bolest prvog tipa dijagnosticirana kod jednog od roditelja, postotak infekcije kod djeteta i dalje nije visok - od 5% do 10%.
  • Kad su mama i tata bolesni od ovisnosti o inzulinu, tada rizik od nasljednosti iznosi 20-21%.
  • Zavisnost od inzulina tipa 2 širi se među rođacima mnogo brže i lakše. Kada je barem jedan od roditelja bolestan, rizik da obično dijete dobije sličnu dijagnozu je oko 80%.

Pri rođenju blizanca u pravilu se opaža ista slika hroničnih bolesti. Ako je jednoj od beba u ranoj dobi dijagnosticiran dijabetes melitus, naslijeđen ili stečen zbog predispozicije, to će se također otkriti u njegovom blizancu.

Ponekad su roditelji samo nosioci gena za bolest, ali sami ne dobijaju.

Obično dijete je pod visokim rizikom za dijagnosticiranje dijabetesa. Da biste prepoznali ovisnost o hormonu inzulinu, potreban je određeni podsticaj u obliku nepravilnog načina života i loše prehrane. Održavanje zdravog načina života značajno odgađa trenutak dijagnoze, jer se dijabetes ni na koji način ne manifestira.

Verovatnoća prenošenja dijabetesa sa majke na dete

Ukupna vjerojatnost neispravnosti u proizvodnji hormona inzulina nasljednim faktorom iznosi oko 80% svih mogućih uzroka oštećenja tijela ovisnosti o inzulinu. Štaviše, nasljeđivanje dijabetesa najčešće se primjećuje na očevoj, a ne na majčinoj strani.

Djetetove šanse da obole od dijabetesa prvog stepena od majke su praktički jednake, dok ako muškarac pati od te bolesti, rizik se povećava na 5%.

Situaciju mogu pogoršati faktori koji nepovoljno utječu na opće zdravlje - nepravilna prehrana i neuravnotežena prehrana.

Rizik od razvoja dijabetesa tipa 1 povećava se ako je beba tokom trudnoće pretrpjela intrauterinu infekciju, na primjer, klamidiju ili toksoplazmozu. On izaziva poremećaj u proizvodnji inzulina i ranu infekciju bebe odmah nakon rođenja. Često se infekcija unese u dijete u porodilište, što u velikoj mjeri narušava njegov imunološki sistem.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Ako majka djeteta ima dijabetes, to ne znači da novorođeno dijete nakon toga rizikuje da oboli od ove bolesti. U stvari, čak i žene s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2 imaju djecu bez inzulinske ovisnosti.

Kako smanjiti rizik od dijabetesa

Ljekari ne vjeruju da se dijabetes širi direktno s roditelja na djecu. Savremena medicina smatra vjerovatnim da je opasnost od prenošenja upravo predispozicija koja se može razviti zbog različitih faktora. Prijenos ovisi o klasi bolesti, a svaka od njih ima svoje karakteristike.

Obje vrste ovisnosti o inzulinu mogu se genetski naslijediti, u skladu s tim, određena grupa gena odmah utječe na rizik od razvoja bolesti.

Roditelji mogu smanjiti rizik od zaraze dijabetičkim lezijama poštujući sledeća pravila:

  • Potrebno je redovno temperirati djetetov imunološki sustav, jer slab imunitet dovodi do stalnih virusnih infekcija. Redovne prehlade i virusi, zauzvrat, povećavaju rizik od razvoja inzulinske zavisnosti u prisustvu genetske predispozicije za njegov razvoj od jednog od roditelja.
  • Od ranog djetinjstva preporučuje se beba vezati za zdrav životni stil, na primjer, kako bi se identifikovala u odjeljku za sport bilo koji sport. Plivanje ili gimnastika su poželjniji.
  • Potrebno je obratiti pažnju na uravnoteženu ishranu djeteta, kontrolisati njegovu težinu i omjer hrane koju konzumira fizička aktivnost. Ne preporučuje se uključivanje u brzu hranu i prekomjerno hranjenje djeteta, jer povećana težina pogoršava sliku i jedan je od glavnih faktora rizika za razvoj ovisnosti o inzulinu.
  • Dijete ne bi trebalo da doživi neke ozbiljne stresne situacije i emocionalne promjene. Nestabilnost nervnog sistema često dovodi do otkrića dijabetesa.
  • Dječji unos bilo kojih lijekova za utvrđene kronične bolesti treba provoditi samo pod nadzorom liječnika, u strogo propisanim dozama. Nepravilno uzimanje lijekova određenim lijekovima može izazvati dijabetes kod djece s izraženom predispozicijom.
  • Posebnu pažnju treba obratiti na stanje djeteta gušterače. Često upalni procesi u njemu izazivaju razvoj dijabetesa ako postoji predispozicija.
  • Opasni su svi poremećaji protoka krvi koji se mogu otkriti tokom trudnoće. U prisustvu patoloških problema sa vaskularnim sistemom, morate stalno pratiti nivo šećera u krvi djeteta. Defektni metabolizam doprinosi oslabljenoj proizvodnji inzulina ili će njegov utjecaj na razinu šećera biti minimalan.

Roditelji ne bi trebali dopustiti djetetu sjedeći način života, to se u većoj mjeri odnosi na onu djecu koja vole provoditi sate u blizini računara ili televizora.

U ovom slučaju, postoji visoki rizik za razvoj dijabetičke bolesti tipa 1, pod uslovom da postoji nasljedna predispozicija, naročito ako jedan od roditelja pati od dijabetesa. Uz stalni sjedeći način života javlja se atrofija žlijezda odgovornih za normalnu proizvodnju hormona inzulina.

Prevencija i preporuke

Ako nasljednost nije uspješna, osoba koja rizikuje od razvoja šećerne bolesti tipa 1 i 2, mora tijekom svog života slijediti neke preventivne mjere. U većini slučajeva moguće je izbjeći manifestaciju i razvoj bolesti, pod uvjetom da se poštuju pravila zdravog načina života. Najčešće je moguće sprečiti razvoj bolesti drugog stepena.

Važna tačka u prevenciji nasljeđivanja dijabetesa je prilagođavanje prehrane. Treba poštovati sljedeće principe:

  • Odbijanje od brzih ugljikohidrata koji se razlikuju u lakoj probavljivosti. Tu spadaju: peciva, bilo koji pekarski proizvodi od brašna za pečenje, slatkiši bilo koje vrste, rafinirani šećer.
  • Idite na upotrebu složenih ugljikohidrata, ali možete ih jesti samo ujutro, jer za vrijeme njihovog cijepanja odvija se proces fermentacije. To dovodi do stimulacije proizvodnje glukoze i doprinosi normalnom funkcioniranju gušterače.
  • Za kontrolu upotrebe soli, čija prekomjerna količina nepovoljno utječe na stanje vaskularnog sistema i krvotoka.

Pored prehrane, osoba koja ima nasljednu predispoziciju za dijabetes bilo koje vrste potrebna je redovnim ljekarskim pregledima i nadziranjem nivoa šećera u cirkulacijskom sistemu. U zoru bolesti može se zaustaviti, ne dopuštajući napredak.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Dakle, uprkos prisutnosti nasljedne predispozicije za faktor dijabetesa, sasvim je moguće izbjeći njegov izgled i razvoj. Preporučuje se nadzirati vaše zdravlje i pridržavati se jednostavnih pravila.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Pogledajte video: Love, Simon (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar