Sekundarni dijabetes melitus: kako se bolest razvija, liječenje patologije

Sigurno su mnogi od vas čuli takav koncept - sekundarni dijabetes. Ali, možda je malo onih koji mogu dati razumljivu i jasnu definiciju ove bolesti. Kao što naziv govori, ova je bolest povezana s konvencionalnim dijabetesom, ali koje su njegove razlike? Pokušat ćemo dati konkretan i jasan odgovor na ovo pitanje.

Značajke sekundarnog dijabetesa

Sekundarni dijabetes melitus nastaje zbog oslabljene funkcije pankreasa. Može se dogoditi kada se primijete kvarovi endokrinog sustava.

Često, gušterača prestaje funkcionirati u zdravom režimu nakon bolesti poput raka, hemohromatoze i pankreatitisa. Zbog toga su simptomi sekundarnog šećerne bolesti gotovo u potpunosti slični onima kod dijabetesa tipa I.

Sa gledišta medicine, sekundarni (ili kako ga još nazivaju simptomatski) šećerna bolest je stanje kada razina šećera u krvi ostaje normalna i prije i nakon jela, ali se uvelike mijenja nakon velikog opterećenja glukoze u tijelu.

Uzroci i predisponirajući faktori

Sekundarni dijabetes nastaje zbog abnormalnosti u endokrinom sistemu i zbog nepravilnog rada gušterače. U prvom slučaju uzroci visokog šećera u krvi leže u brojnim bolestima:

  1. Itsenko-Cushingov sindrom, kod kojeg postoji povećana proizvodnja adrenokortikotropnog hormona.
  2. Akromegalija je bolest prednje hipofize, karakterizira je velikom proizvodnjom hormona rasta.
  3. Pheochromocytoma je tumor na nadbubrežnoj žlijezdi kod koga se kateholamini koji povećavaju koncentraciju glukoze oslobađaju u krvi.
  4. Wilsonovu bolest - Konovalov - karakterišu poremećaji u razmjeni bakra, zbog kojih se on nakuplja na unutrašnjim organima.
  5. Hemohromatoza je kršenje metabolizma željeza, zbog kojeg se sakuplja u tkivima unutrašnjih organa, uključujući gušteraču.
  6. Cohnov sindrom je bolest koja pogađa nadbubrežne žlijezde, u kojoj se aldosteron proizvodi u velikim količinama. Ovaj hormon smanjuje koncentraciju kalija koji je uključen u iskorištavanje glukoze.

Također, sekundarni oblici dijabetesa nastaju na pozadini problema sa gušteračom. U njih spadaju tumori - rak, somatostinoma i lucagonoma.

Uklanjanje organa ili pankreatktomije, nekroza pankreasa i pankreatitis takođe ometaju normalnu probavljivost glukoze. Štaviše, uzroci dijabetesa mogu biti oštećenje gušterače ili njegovo redovno trovanje otrovnim tvarima.

Vodeći faktor u nastanku dijabetesa je nasljednost. Zbog toga je potrebno povremeno pregledavati ljude koji u svojoj porodici imaju dijabetičare.

Prekomjerna težina također doprinosi razvoju bolesti. Na kraju krajeva, neispravnosti u probavnom traktu dovode i do povećane koncentracije dipida i holesterola u tijelu. Pri tome se na gušterači stvara masni sloj koji ometa njegovo funkcionisanje.

Sljedeći čimbenici koji ometaju proces prerade šećera u tijelu su neuspjesi u probavnom traktu.

Bubrežni zastoj također vodi razvoju takvog stanja.

Klinička slika

Vodeće mjesto u sekundarnom obliku dijabetesa zauzimaju simptomi bolesti koji su pokrenuli njegovu pojavu. Zbog toga se znakovi javljaju kako se koncentracija glukoze u krvi mijenja.

Pacijenti ovisni o insulinu napomenuli su da su tokom razvoja bolesti imali sljedeće manifestacije:

  • suha usta
  • apatija i malaksalost
  • učestalo mokrenje
  • žeđ.

Suvoća i gorčina u ustima dovode do toga da je osoba neprestano žedna. Takvi se znakovi pojavljuju kada postoji višak glukoze u krvi, zbog kojeg se ubrzava rad bubrega.

Slabost se javlja uslijed intenzivnog rada organa, što pridonosi njihovom brzom trošenju. Takođe, pacijent može imati povećan apetit. Tako tijelo pokušava napuniti energetske rezerve, ali osobitost dijabetesa je da čak i uz visokokaloričnu dijetu pacijent brzo gubi na težini.

Simptomatski dijabetes melitus možda se ne manifestira dugo vremena, stoga će koncentracija glukoze biti normalna. Međutim, nakon naprezanja i opterećenja, njegovi se pokazatelji ubrzano povećavaju. U nedostatku pravodobne dijagnoze i naknadnog liječenja, bolest će preći u otvoren oblik, za koji će biti potrebna terapija inzulinom.

Glavni cilj terapije je eliminirati vodeću bolest ili uzrok koji je izazvao razvoj simptomatske dijabetesa. Dakle, ako je njegov izgled izazvao zatajenje bubrega, tada liječnik propisuje hepatoprotektore i lijekove koji aktiviraju imunološku zaštitu.

Ako je uzrok bolesti prekomjerna težina, tada je neophodna dijeta. U tom se slučaju preporučuje jesti hrana koja ubrzava metaboličke procese i uklanja šećer iz tijela. S problemima sa gastrointestinalnim traktom, morate pravilno jesti i uzimati lijekove koji pomažu poboljšanju probave.

U principu, tretman sekundarnog dijabetesa sličan je tretmanu za dijabetes tipa 2. A to znači da morate slijediti dijetu. U tu svrhu u jednom obroku ne treba pojesti više od 90 g ugljikohidrata.

Takođe strPrije svakog obroka potrebno je izračunati broj jedinica za hljeb. Uz to, važno je ograničiti upotrebu slatkih pića (soda, čaj, kafa, sokovi sa šećerom).

Kao medicinski tretman, lekar može propisati iz grupe sulfonilureje (Diabeton, Amaryl, Maninil). Inovativni lijekovi koji obnavljaju osjetljivost ćelija na inzulin uključuju Pioglitazon, Avandia, Actos i druge.

Kombinovani lijekovi koji se koriste u dijagnostici primarnog dijabetesa melitusa i drugih vrsta bolesti su Glukovani, Metaglip, Glybomet. Sredstva koja normaliziraju koncentraciju glukoze u krvi nakon jela uključuju glinu.

Kao lijekovi koji usporavaju proces probave i lučenja ugljikohidrata u crijevima, koriste se Acarbose, Dibicor i Miglitol. Takođe se mogu propisati tradicionalni antidijabetički lekovi, inhibitori dipeptidil peptidaze. Kao dodatak koristi se fizioterapija za dijabetes.

Fizioterapija je važna za normalizaciju stanja dijabetesa. Dakle, ljudima koji pate od ove bolesti prikazan je isti tip opterećenja, poput:

  1. biciklizam
  2. Planinarenje
  3. plivanje
  4. lagano trčanje
  5. aerobika.

Režim i nivo opterećenja određuje dežurni lekar, na osnovu starosti pacijenta, njegovih fizioloških karakteristika i prisustva pratećih bolesti.

Ali u slučaju uklanjanja gušterače, terapijske taktike se mogu promijeniti. Osim toga, čak i kod sekundarnog oblika dijabetesa, osobi se stalno primjenjuju injekcije inzulina.

Učinkovito liječenje simptomatskog dijabetesa temelji se na stupnju razvoja bolesti. Uz blagi oblik bolesti, liječenje se sastoji u promatranju određene prehrane, održavanju ispravnog načina života i tjelesne aktivnosti.

U srednjem stadijumu bolesti, ako nije moguće normalizirati koncentraciju glukoze, potrebno je slijediti dijetu, vježbanje, odreći se loših navika. Ali u isto vrijeme se pacijentu propisuju antipiretski lijekovi.

U slučaju teškog dijabetesa, terapija je ista. Međutim, regularni mu se inzulin dodaje u dozi koju je propisao ljekar. Video u ovom članku nastavlja temu ranih znakova dijabetesa.

Sekundarni dijabetes - stepeni

Postoje tri stepena sekundarnog dijabetesa - blagi, umjereni i teški.

  • At lako stepeni bolesti mogu se izliječiti strogom dijetalnom terapijom.
  • Prosječno oblik simptomatskog dijabetesa prati liječenje mješovitog tipa - i dijetom i oralnim lijekovima.
  • A šta je sa teška stupanj vrijedi reći nekoliko riječi zasebno - u prisutnosti ove faze pacijent ima stalne skokove u nivou šećera, osim toga potrebna mu je relativno velika doza inzulina.

U principu, liječenje sekundarnog dijabetesa je nešto lakše nego, na primjer, dijabetes tipa I.

Kako se liječi sekundarni dijabetes?

Otkrivši takvu bolest, odmah morate obaviti drugi ljekarski pregled.

Potrebno je razgovarati o prehrani sa liječnikom, obilježjima uzimanja lijekova kao i preventivnim mjerama za razvoj drugih bolesti endokrinog sustava, koje brzo mogu izbiti na pozadini dijabetesa koji se razvija.

I nakon što su izliječili i konsolidirali rezultat, šansa da ponovno dođe do dijabetesa naglo opada.

Sekundarni dijabetes: opće informacije

Sekundarni dijabetes posljedica je kvara u tijelu. Točnije rečeno, dovodi do poremećaja endokrinog sustava općenito, a pankreasa posebno. Zbog toga se naziva simptomatskim.

Ovaj je oblik rijedak - 1% ljudi svih dijabetičara na svijetu. Karakterizira je snažna sličnost s dijabetesom ovisnim o inzulinu, ali u ovom slučaju nema autoimunog uzroka razvoja patologije. Drugim riječima, antitijela na ćelije otočića Largenhansa nisu otkrivena.

Uzroci sekundarnog dijabetesa

Postoje 3 grupe uzroka nastale po principu razvoja ovog stanja:

  1. Patološka stanja gušterače.
  2. Bolesti endokrinog sistema.
  3. Uticaj toksičnih faktora na gušteraču.

Patologije gušterače uključuju:

  • Maligna neoplazma u ovom organu.
  • Glukagonoma.
  • Pancreatectomy
  • Somatostinoma.
  • Oštećenje gušterače zbog traume.
  • Hronični / akutni pankreatitis.

Bolesti endokrinog sistema uključuju:

  • Wilson-Konovalova bolest.
  • Itsenko-Cushingov sindrom.
  • Akromegalija.
  • Feokromocitom.
  • Hemohromatoza.
  • Cohnov sindrom.

Negativni utjecaj na gušteraču lijekovi i toksične tvari mogu uzrokovati razvoj pankreatitisa, kao posljedica toga nastaje pankreatogeni dijabetes melitus. U ovom slučaju je oslabljena proizvodnja inzulina, smanjuje se osjetljivost tkiva na inzulin, pate beta stanice. Kao rezultat toga - hiperglikemija. Ovi lijekovi uključuju grupe kao što su antidepresivi, pesticidi, lijekovi za hemoterapiju, diuretici.

Simptomi i dijagnoza

Sekundarni dijabetes manifestuje se kao glavni oblik ove bolesti. Odnosno, izgleda da se simptomi pojačavaju nakon određenog vremena, naime, zajedno s povećanjem šećera u krvi.

Prvo se pojavljuje neodoljiva žeđ koja, koliko god čovjek popio, ne prolazi. Istovremeno se razvija i poliurija - osoba puno pije, što znači da vrlo često trči do toaleta.

Dehidracija i nedostatak energije dovode do toga da se čovjek brzo umara i stalno želi spavati. Takođe, nedostatak energije utiče na apetit. Da bi se nadoknadio, tijelu je potrebno mnogo hrane. Međutim, pacijent se ne deblja, već mršavi.

Dijagnostičke metode iste su kao i za primarne oblike dijabetesa. Izrazita karakteristika simptomatskog dijabetesa je ta što je indikator na praznom testu krvi normalan, ali nakon pacijentovog opterećenja glukozom naglo raste.

Liječenje sekundarnog dijabetesa

Budući da je sekundarni dijabetes melitus simptomatologija, manifestacija druge ozbiljnije bolesti, princip liječenja sastoji se u upravo od mjera koje imaju za cilj uklanjanje osnovne bolesti. Na primjer, ako se to dogodilo zbog izloženosti gušterače toksičnim tvarima, njihov unos treba hitno prekinuti.

Bez greške, svi pacijenti se moraju pridržavati dijeta. Polaznik endokrinolog piše pacijentu detaljan meni, ili ga osoba samostalno sastavlja, uzimajući u obzir sve preporuke liječnika, i unosi samo one proizvode koji imaju nizak glikemijski indeks.

Sljedeći je pravi način života. To nije samo ishrana, već i odbacivanje loših navika, redovita, ali umjerena fizička aktivnost. Nije potrebno pohađati teretane i unajmiti trenera, posebno jer nemaju svi tu priliku. Svakodnevne šetnje na svežem vazduhu, vožnja biciklom u parku ili šumi, plivanje, skakanje užeta i tako dalje.

Ako je osnovna bolest izliječena, a dijabetes i dalje ne odstupi, tačnije, nije moguće normalizirati šećer u krvi, to znači da dijetalna terapija i fizička aktivnost nisu dovoljni. U ovom se slučaju stabilizacija glukoze provodi pomoću tableta za snižavanje šećera, dok se lijek odabire pojedinačno za svakog pacijenta, ovisno o težini ove patologije.

Kada sve gore navedene metode liječenja nisu dale pozitivan rezultat, što označava teški oblik bolesti, liječnici pribjegavaju injekcijama inzulina. Doza se također odabire pojedinačno.

Vjerovatnoća komplikacija

Nije isključen razvoj komplikacija, jer je dijabetes sam po sebi složena patologija, a ovdje je i ozbiljna osnovna bolest.

Stoga je potrebno započeti liječenje što je brže moguće kako bi se izbjegle sve vrste komplikacija.

Ostavite Svoj Komentar