Liraglutid i gojaznost - zašto je lijek pogodan za liječenje patologije?

Lijek je dostupan pod trgovačkim imenima Viktoza i Saksenda. To je bistro, bezbojno rješenje za potkožno davanje. Tečnost se prodaje u staklenim ulošcima, zatvorenim u plastične višeslojne šprice za jednokratnu upotrebu za ponovljene injekcije i smešta u kartonsku ambalažu.

Saxenda i Viktoza imaju identičan sastav. Aktivni sastojak je liraglutid, a dodatne komponente su natrijum hidrogen fosfat dihidrat, hlorovodonična kiselina / natrijum hidroksid, fenol, voda za injekcije, propilen glikol.

Farmakološko djelovanje

Aktivna supstanca lijekova je umjetna kopija peptida-1 sličnog ljudskom glukagonu. Sintetički stvoren GLP-1 praktično se ne razlikuje od originala (stepen sličnosti je 97%), pa tijelo ne vidi razliku među njima. Pomoću supkutane primjene liraglutid se veže na receptore, aktivira proizvodnju glukagona i inzulina. Vremenom, inzulin počinje sam da se proizvodi, što dovodi do normalizacije nivoa šećera u krvi.

Mehanizam djelovanja tvari može se opisati na sljedeći način:

  1. Broj peptida raste.
  2. Rad gušterače se poboljšava, razina šećera u krvi pada na normalu.
  3. Hranjive tvari koje u organizam unose putem hrane apsorbiraju se u potpunosti.
  4. Signal zasićenja ulazi u mozak.
  5. Apetit smanjuje, dolazi do gubitka kilograma.

Indikacije za upotrebu

Lijekovi su propisani odraslim pacijentima sa šećernom bolešću tipa 2 kako bi obnovili glikemijski indeks i izgubili kilograme. Mogu se koristiti kao neovisna sredstva i kao dio kombinirane terapije (s metforminom, inzulinom, tiazolidindionima, derivatima sulfonilureje).

Ako pacijent s dijabetesom ima kardiovaskularne bolesti, liraglutid se koristi kao dio složene terapije za smanjenje rizika od moždanog udara, infarkta miokarda i smrti.

Upute za upotrebu lijeka

Za liječenje gojaznosti koristi se Saksenda - rješenje za potkožno davanje. Lijek se prodaje u obliku olovke za šprice opremljenu skalom za određivanje željene doze. Injekcije možete davati ujutro, popodne ili uveče, bez obzira na obrok. Liječnici preporučuju davanje lijeka u isto doba dana kako bi se osigurali jednaki intervali između injekcija.

Redoslijed primjene lijeka je sljedeći:

  1. Igla se ubacuje pod kožu u skladu s preporukama koje je dobila od medicinske sestre ili ljekara. Šprica se drži tako da je brojač doze vidljiv.
  2. Pritisnite dugme za početak do kraja i držite dok se ispred pokazivača doze ne pojavi brojka 0.
  3. Držite iglu ispod kože i polako izbrojite na 6.
  4. Izvadite iglu. Kad se pojavi krv, na mjesto ubrizgavanja pritisne se sterilni pamučni tampon.

Rastvor treba davati 1 put dnevno u rame, bedra ili trbuh. Dnevna doza ovisi o trajanju upotrebe lijeka:

  • 1 tjedan - 0,6 mg
  • 2 tjedna - 1,2 mg,
  • 3 tjedna - 1,8 mg,
  • 4 tjedna - 2,4 mg,
  • 5 tjedana i nakon toga - 3 mg.

Unošenje više od 3 mg lijeka dnevno je zabranjeno, jer to može dovesti do razvoja predoziranja.

Koliko je efikasan liraglutid za mršavljenje?

Injekcije liraglutida usporavaju proces probave, što dovodi do smanjenja apetita i smanjenja dnevnog kalorijskog unosa dijeta za 15-20%. To objašnjava visoku učinkovitost tvari i veliki broj pozitivnih kritika o njoj.

Za efikasno mršavljenje, samo injekcije nisu dovoljne. Nutricionisti preporučuju korištenje injekcija u kombinaciji s drugim metodama i metodama gubitka kilograma. Sledeće preporuke pomoći će vam da ubrzate postupak:

  1. Pravilna prehrana. Za smanjenje težine potrebno je smanjiti dnevni unos kalorija. Da biste to učinili, napustite brašno i slastičarske proizvode, masnu i prženu hranu. Neki nutricionisti preporučuju jesti male obroke 5 do 6 puta dnevno, ali endokrinolozi tvrde da takva dijeta može izazvati razvoj inzulinske rezistencije.
  2. Fizička aktivnost. Šetnja na svježem zraku, jogging, vježbanje u teretani, plivanje i druge vrste fizičkih aktivnosti pomoći će povećati potrošnju kalorija.
  3. Pridržavanje doza koje preporučuje vaš ljekar. Otopinu treba koristiti 3 mg dnevno (s izuzetkom prva 4 tjedna, kada dolazi do postepenog povećanja doze).

Više od 80% ljudi koji uzimaju liraglutid za gubitak kilograma imaju pozitivan trend. Preostalih 20% promjena nije uočeno.

Interakcija lijekova

Za vrijeme terapije dolazi do kašnjenja pražnjenja želuca, što negativno utječe na stepen apsorpcije drugih lijekova. Takva interakcija je slabo izražena, pa nije potrebno mijenjati dozu lijekova.

Zabranjeno je miješanje otopine s drugim lijekovima, jer je to prepuno uništavanja aktivne komponente lijeka.

Liraglutid se može koristiti istodobno s tiazolidindionom i metforminom kao dio složene terapije.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za upotrebu tvari dijele se na apsolutne i relativne. Strogo je zabranjeno davati injekcije u prisustvu sljedećih stanja i bolesti:

  • individualna netolerancija na aktivne i dodatne komponente otopine,
  • dijabetes tipa 1
  • zatajenje srca (tipovi 3 i 4),
  • karcinom štitnjače
  • teška oštećenja bubrežne ili jetrene funkcije,
  • sindrom multiple endokrine neoplazije,
  • upalne patologije creva,
  • period dojenja, trudnoća.

  • pankreatitis (sigurnost tvari u bolesnika s ovom dijagnozom nije proučena),
  • starost (preko 75 godina),
  • istodobna upotreba inzulina za ubrizgavanje i drugih agonista GLP-1,
  • kardiovaskularne bolesti
  • upotreba drugih tableta i rješenja za gubitak kilograma.

Takođe se ne preporučuje davanje injekcija u detinjstvu i adolescenciji, jer reakcija tela na ubrizgavanu supstancu može biti nepredvidiva. Samo liječnik može propisati lijekove pacijentima mlađim od 18 godina, pazeći da postoje indikacije i da nema kontraindikacija.

Nuspojave

Najčešće pacijenti koji koriste liraglutid imaju neželjene reakcije iz gastrointestinalnog trakta:

  • u 40% slučajeva - mučnina (ponekad praćena povraćanjem),
  • u 5% slučajeva - poremećaji defekacije (zatvor, proliv).

Posebno treba paziti na osobe sa dijabetesom tipa 2. U 3 od 100 pacijenata produljena terapija liraglutidom dovodi do razvoja hipoglikemije.

Ostale nuspojave koje se javljaju tokom liječenja uključuju sljedeće reakcije:

  • glavobolja
  • povećano stvaranje plina,
  • slabost, umor,
  • alergijske reakcije (uključujući oko mjesta ubrizgavanja),
  • zarazne patologije gornjih disajnih puteva,
  • povećan broj otkucaja srca - otkucaji srca.

Većina nuspojava opažena je u roku od 7-14 dana od početka terapije. S vremenom se tijelo navikne na lijek, a nepoželjne reakcije postaju manje izražene. Ako gornje pojave ne prođu same od sebe ili se ne pojačavaju, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Trošak lijekova

Cijena liraglutida u ljekarnama ovisi o trgovačkom nazivu i sadržaju aktivne komponente:

  • Victose, 6 mg / ml, 3 ml, 2 kom. - od 9500 rub.,
  • Victoza, 18 mg / 3 ml, 2 kom. - od 9000 rub.,
  • Saxenda, 6 mg / ml, 3 ml, 5 kom. - od 27000 rub.

Ako primjena lijekova Saxend i Viktoz nije moguća, morate se posavjetovati s liječnikom kako biste odabrali lijek sa sličnim učinkom. Jedan od sljedećih lijekova može postati takav lijek:

  1. Novonorm (tablete). Propisan je bolesnicima sa dijabetesom tipa 2. Koristi se za postepeno snižavanje glukoze u krvi. To je najpristupačniji analog (pakiranje košta 150-250 rubalja).
  2. Liksumiya (rastvor za ispitivanje). Snižava šećer u krvi bez obzira na vrijeme obroka. Košta 2500-7000 rubalja.
  3. Forsiga (tablete). Pomaže usporavanju unošenja glukoze i snižavanju razine šećera nakon obroka. Trošak 1 štrcaljke je 1800-2800 rubalja.
  4. Byeta. Predstavnik amidopeptida aminokiselina. Usporava pražnjenje želuca, suzbija apetit, pokreće proces gubitka kilograma. To je najskuplji analog (1 špric košta oko 10 000 rubalja.).

Samo liječnik može propisati sličan lijek. Nezavisni izbor hipoglikemijskih sredstava prepun je nedostatka terapijskog djelovanja i razvoja neželjenih reakcija iz gastrointestinalnog trakta i drugih tjelesnih sistema.

Inga, 45 godina, Moskva: „Dijabetes melitus sam otkrio pre 5 godina. Nikada nisam bila mršava, ali posljednjih godina tjelesna težina je postala kritična. Pokušao sam smršati preko sporta i pravilne prehrane, ali nije uspjelo. Doktorica je savjetovala da kupite Saksendov lijek u obliku otopine, te pokazao kako pravilno napraviti injekcije. U početku je bilo zastrašujuće i neugodno, ali s vremenom se naviknuo. Tokom tretmana uspeo sam da smršavim 4 kg, i dalje gubim kilograme. “

Kirill, 51, Sankt Peterburg: „Nisam mogao smršaviti dok nisam otišao kod dijetetičara. Nisam našao kontraindikacije za upotrebu Liraglutide-a, tako da me je ljekar savjetovao da dajem injekcije. Po završetku kursa počeo je uzimati diuretike kako bi učvrstio rezultat. Težina se još uvijek ne vraća. "

Larisa, 42, Samara: „Pokušao sam puno dijeta za mršavljenje, ali nijedna od njih nije pomogla. Odlučio sam se zateći na terapiju lijekovima i obratio se endokrinologu, koji mi je propisao injekciju lijeka Saksenda. Za nekoliko mjeseci bilo je moguće izgubiti 5 kg, ali proces gubitka kilograma traje do danas. Želim upozoriti one koji će uzimati ovaj lijek: ništa ne može raditi bez sporta i pravilne prehrane, zato pokušajte voditi zdrav način života za vrijeme i nakon tretmana. "

Indikacije i efikasnost lijeka

Supstanca koja se u medicini naziva liraglutid je umjetni analog hormona koji sintetiše crevna ćelija - glukagonu sličan peptid-1 (GLP-1). Zahvaljujući razvoju potonjeg stvara se efekt zasićenja, čime se izbjegava prejedanje s naknadnim porastom težine. Drugim riječima, GLP-1 je fiziološki regulator apetita i unosa hrane.

Prekomjerni liraglutid koristi se u obliku preparata Saxenda i Victoza. Njihova proizvodnja bavi se kompanija Novo Nordisk (Danska). Lijekovi su dostupni u obliku injekcijske šprice napunjene otopinom koja je namijenjena za potkožno davanje.

Praksa pokazuje da je pravilnom primjenom lijekova koji sadrže liraglutid moguće postići značajno smanjenje tjelesne težine.

Propisani su pacijentima sa:

  • dijabetes tipa 2, koji je praćen gojaznošću,
  • BMI iznad 30 bez pratećih bolesti,
  • BMI od 27, kada se pojave druge patološke nepravilnosti tokom debljanja (na primer, krvni pritisak ili holesterol),
  • apneja, koja je povezana sa pojavom suvišnih kilograma,
  • poremećaji glikemijskog indeksa.

Klinički efekat i svojstva

Budući da je sintetička kopija peptida-1 humanog glukagona-1 (97%), liraglutid pomaže u regulaciji proizvodnje inzulina, što kasnije normalizira glukozu u krvi. Tvar ima dugotrajan učinak, što je posebno posljedica visokog nivoa enzimske stabilnosti.

Zbog liraglutida događa se niz važnih procesa:

  • Poboljšavaju se beta ćelije gušterače koje su uključene u proizvodnju inzulina
  • prekomjerno oslobađanje glukagona je inhibirano.

Ako se šećer u krvi poveća, liraglutid potiče lučenje inzulina i inhibira proizvodnju glukagona. Uz hipoglikemiju, učinak umjetnog analoga GLP-1 usmjeren je na smanjenje oslobađanja inzulina.

Eliminacija nakupljanja viška masnoće tijekom uzimanja liraglutida provodi se smanjenjem gladi i odašiljanjem mozga signalu o brzom zasićenju, dok tijelo u potpunosti asimilira hranjive sastojke koji dolaze s hranom.

Uticaj liraglutida na organizam

Liraglutid je umjetno sintetiziran peptid-1 (GLP-1) glukagona. Kopija od 97% odgovara prirodnom hormonu u strukturnoj strukturi.

Djelovanje u tijelu nakon primjene:

  • snižava šećer
  • stimulira proizvodnju peptida, glukagona i inzulina,
  • doprinosi asimilaciji hranljivih sastojaka u potpunosti,
  • mozak brzo prima signal zasićenja,
  • smanjuje se apetit.

Zahvaljujući uvođenju liraglutida prirodne reakcije proizvodnje inzulina se normaliziraju. Vraćaju se funkcije gušterače, smanjuje se metabolička stopa i smanjuje se apetit.

Glavne kontraindikacije

Ovo hipoglikemijsko sredstvo poznato je ne samo po svojoj sposobnosti da eliminira višak masnoće. Postoji nekoliko kontraindikacija koje treba uzeti u obzir prije početka terapije.

Predstavljen je njihov popis:

  • dijabetes tipa 1
  • teške bubrežne i jetrene bolesti,
  • zatajenje srca 3-4 vrste,
  • upalne patologije creva,
  • dijabetička ketoacidoza,
  • pareza želuca
  • tumori štitnjače,
  • preosjetljivost na komponente lijeka.

Liraglutide je zabranjen za upotrebu do 18. godine i nakon 75. godine, kao i tokom trudnoće i tokom dojenja.

Nuspojave

Često injekcije lijeka uzrokuju neželjene reakcije iz probavnog trakta. Pacijenti pate od mučnine, povraćanja, uznemirenih stolica što često uzrokuje odbijanje upotrebe Liraglutida.

Popis nuspojava treba dopuniti:

  • žučna kamena bolest
  • pankreatitis
  • tahikardija
  • infekcije gornjih disajnih puteva
  • glavobolje
  • umor,
  • alergijska reakcija.

Prema riječima ljekara, negativni simptomi su prisutni prve dvije sedmice nakon početka terapije, nakon čega ona postepeno slabi i nestaje.

Učinkovitost liraglutida za mršavljenje

Učinak gubitka kilograma tijekom prijema primijetili su 80% pacijenata koji su uzimali Victozu od dijabetes melitusa. Kada se koristi liraglutid, stopa asimilacije hrane smanjuje se. Glad je blokiran, apetit se normalizuje i količina pojedene hrane se smanjuje. Porcije postaju otprilike 20% manje.

Da biste saznali koliko je Viktoza efikasan u gubitku kilograma, efekat lijeka testiran je u praksi. U eksperimentu je učestvovalo 564 volontera. Pacijenti su podijeljeni u 3 grupe. Svi su slijedili niskokaloričnu dijetu i svakodnevno trenirali. Umjesto Victoze, prva grupa je dobila placebo. Xenical, lijek za mršavljenje sa svojstvima sagorijevanja masti, dodijeljen je placebo volonterima u drugoj skupini. Pacijentima treće grupe pod istim uslovima radili su injekcije Viktoza.

Praktično su dokazali da su najbolje rezultate postigli dobrovoljci treće grupe. Broj onih koji su smršali 75% je u odnosu na 30% i 45% ostalih grupa.

Pored toga, bilo je moguće utvrditi da za stabilno mršavljenje propisana doza treba biti najmanje 3 mg za djelatnu tvar.

Saznali su i da za mršavljenje nisu dovoljni samo lijekovi. Složene mjere pomažu u smanjenju tjelesne težine: niskokalorična prehrana, fizička aktivnost i upotreba Victoze.Preporučuje se kod upotrebe lijeka potpuno prestati pušiti i piti alkohol.

Obrazac za puštanje proizvoda

Nema dijetalnih tableta s liraglutidom, lijekovi su dostupni u obliku injekcija. U kompleksu za mršavljenje lek se daje supkutano.

Lijekove kupuju u začinjenim špricama koje podsećaju na špriceve inzulina. Svaka šprica ima vagu s odjeljcima, zbog kojih se dozira lijek. Otopina iz jedne štrcaljke dovoljna je za 10-30 injekcija. Potkožne injekcije možete staviti sami, kao što je to zgodnije: u bedro, trbuh ili rame.

Kao dio proizvoda za mršavljenje:

  • liraglutid - aktivni sastojak, u 6 mg,
  • propilen glikol - 14 mg,
  • natrijum hidrogen fosfat dihidrat - 1,42 mg,
  • fenola - 5,5 mg
  • natrijum hidroksid - do 1 ml,
  • klorovodična kiselina - 1 ml,
  • voda za ubrizgavanje

Oba lijeka su dostupna u ljekarnama na recept. Victoza se može kupiti za 9000-10000 rubalja:

  • Rastvor za potkožno davanje u ampulama, 6 mg / ml,
  • Olovka štrcaljke u ulošku u istoj dozi,
  • Olovka za injekciju bez patrone - 18 mg / 3 ml.

Saxenda košta najmanje 27.000 rubalja. U pakovanju od 5 šprica sa spremnikom od 3 ml, takođe 6 mg / ml. Saxenda, koja se prodaje u Rusiji, proizvodi i danska kompanija.

Razlike između Saksende i Viktoze

  1. Saxenda s liraglutidom razvijena je za mršavljenje. Victoza je prvobitno bila namijenjena snižavanju razine šećera na dijabetesu.
  2. U injekcijskoj olovci Saxend postoji više lijeka nego u štrcaljki s Viktozom.
  3. Kada koristite Saxenda za mršavljenje, nuspojave se razvijaju rjeđe.

Uputa za upotrebu s liraglutidom

Nakon kupovine, ambalaža se odmah stavlja u hladnjak, na policu. Kada se zamrzne ili nakon zagrevanja iznad + 25 ° C, lekovita svojstva se ne čuvaju. Trajanje skladištenja 30 meseci od datuma izdavanja.

Primjena je moguća u sklopu složene terapije i kao zaseban lijek. Kada koristite, ponekad se javljaju i nuspojave.

Uputa za upotrebu prilaže se oba lijeka sa liraglutidom. Sadrži preporuke za administraciju. Ako nema posebnih uputstava, daju se prema sljedećoj šemi, bez obzira na oblik oslobađanja.

Proračun primijenjene doze vrši se prema aktivnoj tvari.

  1. U roku od 7 dana od početka liječenja, 3 mg dnevno. Pojedinačna doza izračunava se na osnovu statusa pacijenta. Maksimalna početna doza je 1,8 mg.
  2. Od 2 tjedna doza se povećava za 0,6 mg i naknadno se dodaje svakih 7 dana.
  3. Pad je takođe postepen, od 5 nedelja.
  4. Na kraju kursa, dnevna doza je ponovo 3 mg.
  5. Ako ste iz bilo kojeg razloga propustili vrijeme injekcije, lijek možete unijeti u roku od 12 sati. Sa kašnjenjem većim od pola dana, propušta se injekcija.

Injektiranje ne ovisi o unosu hrane ili režimu rada, ali je preporučljivo istodobno raditi. Mnoštvo injekcija - 1-3 puta dnevno.

Za jednostavniju upotrebu, na špriceve se postavljaju rizici, što odgovaraju mnoštvu od 0,6 mg - od 0,6 do 3 mg, odnosno 0,6, 1,2, 2,4, itd. Trajanje liječenja i doziranje određuju se pojedinačno, minimalni kurs je 4 mjeseca, maksimalni 12 mjeseci.

Nemoguće je smršavjeti na istim injekcijama s liraglutidom. Težina se smanjuje složenim mjerama, uključujući niskokaloričnu dijetu, izvedivu fizičku aktivnost i uzimanje dodatnih lijekova koji ubrzavaju metaboličke procese. Lijekove koji pojačavaju učinak injekcija odabire ljekar, uzimajući u obzir anamnezu.

Kako se rukovati olovkom za špriceve

Prije prve upotrebe:

  1. Obavezno provjerite datum isteka.
  2. Procijenite stanje lijeka. Ako je otopina mutna ili se taloži, injekcija se odbacuje.
  3. Skinite zaštitnu naljepnicu sa igle za jednokratnu upotrebu.
  4. Umetnite iglu čvrsto na štrcaljku, izvadite spoljni poklopac i stavite je tako da se može ponovo koristiti.
  5. Unutarnja kapa se odbacuje.
  6. Lagano pritisnite klip špriceva kako biste izvukli 1 kap otopine. Ako klip ne radi, otopina ne izađe, šprica se odloži.

Kada se ubrizga, koža se ne dodiruje prstima kako se spreči infekcija. Lijek se primjenjuje polako tako da se dispenzer ne kreće naglo. Nakon što se željena doza uvuče pod kožu, igla se ne izvlači odmah tako da lijek ne curi. Preporučuje se brojanje do 6 i tek nakon toga izvadite iglu. Na mjesto ubrizgavanja pritiska se pamučni tampon, koža se ne masira.

Prije uklanjanja štrcaljke sa otopinom za naredne injekcije, upotrijebljena igla se umetne u zaštitni poklopac. Na špricu se stavlja slučaj koji štiti rastvor od svetlosti.

Analozi liraglutida za mršavljenje

Analozi originalnog lijeka na djelu:

  1. Novonorm, tablete, 160 rubalja. Radnja je slična, ali upotreba nije tako zgodna. Učestalost primjene 4 puta dnevno u jednakim dozama u jednakim intervalima. Dnevna doza je 16 mg, tablete se uzimaju prije jela.
  2. Diaglinid, 200 rubalja. Prijem započinje s dozom od 0,5 mg, zatim se postepeno povećava i dovodi se do 12 mg u 3 doze.
  3. Orsoten, 600 rubalja. Preporuke za upotrebu - 30 minuta prije jela ili 45-60 minuta nakon. Dostupna u nedjeljivim kapsulama, količina aktivne tvari u 12 mg. Pijte jednom dnevno.
  4. Reduxin, najpopularniji lijek, 1600 rubalja. Trajanje tečaja je od 3 meseca do 2 godine, dnevna doza od 10 mg, otpuštanje - kapsule.
  5. Forsyga, trošak 2400 rubalja. Preporuke za upotrebu slične su onima Reduxin.
  6. Baeta u olovci za špriceve. Koristi se za smanjenje apetita, smanjuje stopu peristaltike. Trošak od 10 000 rubalja.
  7. Liksumia - 2500-7000 rubalja. Snižava šećer u krvi, bez obzira na unos hrane.

Prije odabira analoga, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom. Kontraindikacije za upotrebu i efekti na tijelo doznih oblika su različiti. Nepismena upotreba negativno utječe na zdravlje.

Koji je analog liraglutida bolji?

Mnogi pacijenti ne mogu sebi da priušte lek zbog njegove velike cene. Takođe je od velike važnosti i velika lista nuspojava. Umjesto da ubrizgavate liraglutid, možete koristiti povoljnije tablete različitih marki. Glavna stvar je da lijek za gojaznost treba odabrati specijalista.

Bilo koji analog također ima kontraindikacije, zato je bolje da se suzdrže od samostalne upotrebe sredstava.

Recenzije o gubljenju kilograma na lijeku

Pacijenti koji pate od gojaznosti različito govore o Lyraglutideu. S jedne strane, lijek zaista može pomoći u rješavanju punoće, a pozitivno djeluje na nivo šećera.

Ali istovremeno, lijek često izaziva neugodne simptome u obliku mučnine i povraćanja, koje je često teško podnijeti. Uz to, pacijenti pripisuju visoku cijenu nedostacima hipoglikemijskog sredstva, što je jedan od glavnih razloga odbijanja injekcija.

U nedostatku kontraindikacija, liječnik može savjetovati liječenje Lyraglutide-om, s kojim je moguće smanjiti višak tjelesne težine i normalizirati razinu glukoze. Za postizanje željenog efekta potrebno je pravilno koristiti lijek, nadopunjujući terapiju dijetom i umjerenom fizičkom aktivnošću.

Ostavite Svoj Komentar