Mjesta ubrizgavanja inzulina

Mnogi dijabetičari koji su se tek nedavno razbolili pitaju se: "Gdje ubaciti inzulin?" Pokušajmo to shvatiti. Inzulin se može ubrizgati samo u određenim područjima:

"Trbušna zona" - zona pojasa s desne i lijeve strane pupka s prijelazom na leđa
„Zona ruku“ - spoljni deo ruke od ramena do lakta,
„Područje nogu“ - prednji dio bedara od prepona do koljena,
"Skapularno područje" je tradicionalno mjesto ubrizgavanja (škapularna baza, s desne i lijeve strane kralježnice).

Kinetika apsorpcije inzulina

Svi dijabetičari trebaju biti svjesni da učinkovitost inzulina ovisi o mjestu ubrizgavanja.

  • Iz „trbuha“ inzulin djeluje brže, apsorbira se oko 90% primijenjene doze inzulina.
  • Oko 70% davane doze apsorbuje se iz "nogu" ili "ruku", inzulin se odvija sporije (deluje).
  • Samo 30% primijenjene doze može se apsorbirati iz „škapule“, a nemoguće je ubrizgati u samu škapulu.

Pod kinetikom inzulin treba da se kreće u krv. Već smo saznali da taj proces ovisi o mjestu ubrizgavanja, ali to nije jedini faktor koji utječe na brzinu djelovanja inzulina. Učinkovitost i vrijeme upotrebe inzulina ovisi o sljedećim faktorima:

  • mesto ubrizgavanja
  • odakle je inzulin dobio (seks na koži, u krvne žile ili mišiće),
  • od temperature okoliša (toplina povećava djelovanje inzulina, a hladnoća usporava),
  • od masaže (inzulin se brže apsorbuje laganim milovanjem po koži),
  • od nagomilavanja rezervi inzulina (ako se ubrizgavanje vrši kontinuirano na jednom mestu, inzulin se može akumulirati i odjednom sniziti nivo glukoze nakon par dana),
  • od pojedinačne reakcije tijela na određenu marku inzulina.

Gdje mogu ubrizgati inzulin?

Preporuke za dijabetes tipa 1

  1. Najbolje točke za injekcije su s desne i lijeve strane pupka na udaljenosti od dva prsta.
  2. Nemoguće je cijelo vrijeme uboditi u iste točke, između točaka prethodne i sljedećih injekcija potrebno je promatrati udaljenost od najmanje 3 cm. Injekciju možete ponoviti u blizini prethodne točke samo nakon tri dana.
  3. Ne ubrizgavajte inzulin ispod lopatice. Naizmenično ubrizgavaju u stomak, ruku i nogu.
  4. Kratki inzulin najbolje se ubrizgava u želudac, a produžuje u ruku ili nogu.
  5. Možete ubrizgati inzulin olovkom za šprice u bilo koju zonu, ali je nezgodno ubrizgati običnu štrcaljku u ruku, pa naučite nekoga iz vaše porodice da daje inzulin. Iz ličnog iskustva mogu reći da je moguća samostalna injekcija u ruku, na to se jednostavno trebate naviknuti i to je to.

Video tutorial:

Osjećaji na injekcijama mogu biti različiti. Ponekad ne osjetite bol, a ako upadnete u nerv ili u krvne žile osjetit ćete blagi bol. Ako injekciju napravite tupom iglom, tada će se sigurno pojaviti bol i na mjestu ubrizgavanja može se stvoriti mala modrica.

Učinkovitost apsorpcije i djelovanja inzulina ovisno o mjestu ubrizgavanja

Mesto ubrizgavanjaUsisna efikasnost u (%)Efikasnost akcije
Trbuh90Počinje da se brže ponaša
Ruke, noge70Radnja se odvija sporije
Oštrice30Djelovanje inzulina je najsporije

Pošto su injekcije ispod ramena najefikasnije, obično se ne koriste.

Najbolje i najefikasnije mjesto za injekciju su područja koja se nalaze lijevo i desno od pupka, na udaljenosti od dva prsta. Međutim, morate zapamtiti: ne možete cijelo vrijeme ubadati na istim mjestima! Injekcije u trbuh su najosjetljivije. Lakše je uboditi u nabore trbuha, bliže stranama. Probijanje u ruku je bezbolno. Injekcije u nogu su najočitije.

Mjesto ubrizgavanja ne može se trljati alkoholom, već se opere toplom vodom i sapunom. Za ubrizgavanje prstima lijeve ruke kožu treba povući na pravo mjesto i iglu umetnuti u bazu kožnog nabora pod kutom od četrdeset i pet stupnjeva ili okomito na vrh kožnog nabora. Štap štrcaljke je lagano pritisnut. Zatim pričekajte još pet do sedam sekundi (računajte do deset). Izvadite iglu i pumpajte klip nekoliko puta da biste se riješili ostataka inzulina u igli i sušite ga iznutra strujom zraka. Stavite kapicu i stavite špricu na mesto.

Gumeni čep, koji je zatvoren na vrhu boce, nije potrebno uklanjati. Probadaju je špricom i skupljaju inzulin. Pri svakom probijanju šprica se potamni. Zato uzmite debelu iglu za medicinsku štrcaljku i nekoliko puta probušite plutu u središtu. Umetnite iglu injekcijske igle u ovu rupu.

Prije ubrizgavanja, bočicu insulina mora se nekoliko sekundi prebaciti između dlanova. Ova je operacija potrebna za srednje ili dugo djelujuće insuline, jer produživač mora biti pomiješan sa inzulinom (on se sleže). Osim toga, inzulin će se zagrevati, pa je bolje unijeti ga toplo.

Injekcije se rade ili sa inzulinskom špricom ili sa olovkom za injekciju. Koristeći špricu, nezgodno je ubrizgati sebe u ruku. Morate pribjeći vanjskoj pomoći. Na sve te prostore možete bez problema izvući olovku za špriceve.

Potrebno je promatrati udaljenost (najmanje dva centimetra) između prethodne i sljedeće injekcije. Ponavljanje injekcije na istom mjestu moguće je tek nakon najmanje dva do tri dana.

Učinkovitost inzulina ne ovisi samo o mjestu ubrizgavanja. To ovisi i o temperaturi okoline: hladnoća usporava djelovanje inzulina, toplina se ubrzava. Ako ste napravili nekoliko injekcija zaredom na jednom mestu, ona se može "nakupljati" u tkivima, a efekat će se pojaviti kasnije, što može dovesti do smanjenja glukoze u krvi.

Za bržu apsorpciju inzulina možete učiniti laganu masažu mjesta ubrizgavanja.

Špricevi za ubrizgavanje proizvode se u mnogim zemljama u mnogim firmama. Špric inzulina je proizvod napravljen od prozirne plastike, koji se sastoji od četiri dijela: cilindričnog tijela s oznakom, pomičnog stabla, igle i kapice na sebi. Jedan kraj šipke klipa vodi se u kućištu, a drugi ima neku vrstu ručke kojom se štap i klip pomiču. Igla kod nekih modela šprica može biti uklonjiva, u drugima je čvrsto povezana tijelom.

Špricevi za inzulin su sterilni i za jednokratnu upotrebu. Standardna špric je dizajnirana za jedan mililiter inzulina u koncentraciji od 40 U / ml. Oznaka na tijelu štrcaljke nanosi se u jedinicama inzulina, jednim korakom i brojevima 5,10,15, 20, 25, 30, 35, 40.

Za one kojima je potrebno primijeniti više od četrdeset jedinica, postoje veće šprice dizajnirane za dva mililitara i sadrže 80 PIECES inzulina uobičajene koncentracije (40 PIECES / ml).

Najbolje je koristiti špricu jednom, tako da ne osjetite bol. Ali takva se šprica može ubrizgati tri do četiri puta (mada je od injekcije do injekcije dosadan). Da se ne povrijedite, ubodite dok je šprica oštra, prvo dva ili tri puta - u stomak, a zatim - u ruku ili nogu.

Olovke za brizgalice prvo je razvio Novo Nordisk. Prvi model je u prodaji stigao 1983. godine. Trenutno nekoliko kompanija proizvodi olovke za špriceve. Olovka za brizgalicu je složeniji proizvod od štrcaljke. Po dizajnu i izgledu podseća na uobičajenu olovku sa klipom za klip.

Olovke za špriceve imaju svoje prednosti i nedostatke. Glavna im je prednost što se inzulin može davati bez previjanja, bilo gdje. Igla olovke za štrcaljku je tanja od igle u dobroj štrcaljki. Praktično ne ozljeđuje kožu.

Obično se u njegovu šupljinu ubacuje čahura s inzulinom, a s druge strane se nalazi gumb okidača i mehanizam koji omogućava postavljanje doze s točnošću od 1 ED (mehanizam klikne prilikom postavljanja doze: jedan klik - jedna jedinica).

Takva se šprica obično postavlja u kutiju sa sličnim futrolom za nalivpero. Kako koristiti olovku za štrcaljku - navedeno je u uputama.

Veliki problem

Najčešće su mladi na inzulinskoj terapiji, uključujući vrlo malu djecu sa dijabetesom tipa 1. S vremenom nauče vještinu rukovanja s injekcijskom opremom i potrebna znanja o ispravnom postupku, dostojnom kvalifikacije medicinske sestre.

Trudnicama s oštećenom funkcijom gušterače propisan je pripravak inzulina za određeni period. Privremena hiperglikemija, za čije liječenje zahtjeva hormon proteinske prirode, može se javiti kod ljudi koji imaju druge hronične endokrine bolesti pod utjecajem jakog stresa, akutne infekcije.

Kod dijabetesa tipa 2 pacijenti uzimaju lijek oralno (kroz usta). Neravnoteža šećera u krvi i pogoršanje dobrobiti odraslog pacijenta (nakon 45 godina) mogu se dogoditi kao rezultat strogog kršenja prehrane i ignorisanja preporuka liječnika. Loša nadoknada glukoze u krvi može dovesti do inzulinske faze bolesti.

Zone za ubrizgavanje moraju se mijenjati zbog:

  • brzina apsorpcije inzulina je različita,
  • učestala upotreba jednog mjesta na tijelu može dovesti do lokalne lipodistrofije tkiva (nestanak masnog sloja u koži),
  • može se nakupiti višestruka injekcija.

Akumulirani subkutano inzulin „u rezervi“ može se pojaviti iznenada, 2-3 dana nakon injekcije. Znatno niža glukoza u krvi, izazivajući napad hipoglikemije. Istovremeno, osoba razvija hladan znoj, osjećaj gladi, a ruke drhtaju. Njegovo ponašanje može biti potisnuto ili, obrnuto, uzbuđeno. Znakovi hipoglikemije mogu se pojaviti kod različitih osoba s vrijednostima glukoze u krvi u rasponu od 2,0 do 5,5 mmol / L.

U takvim je situacijama potrebno brzo povećati razinu šećera kako bi se spriječio početak hipoglikemijske kome. Prvo biste trebali piti slatku tekućinu (čaj, limunada, sok) koja ne sadrži zaslađivače (na primjer, aspartam, ksilitol). Zatim jedite ugljikohidratnu hranu (sendvič, kolačići s mlijekom).

Zoniranje za ubrizgavanje u pacijentovo telo

Učinkovitost hormonskog lijeka na tijelu ovisi o mjestu njegove uvođenja. Injekcije hipoglikemijskog sredstva različitog spektra djelovanja izvode se na ne jednom mjestu. Pa gdje mogu ubrizgati pripravke od inzulina?

  • Prva zona je trbuh: uz struk, s prijelazom prema leđima, udesno i lijevo od pupka. Apsorbuje do 90% primijenjene doze. Karakteristično je brzo odvijanje djelovanja lijeka, nakon 15-30 minuta. Vrhunac se javlja nakon otprilike 1 sata. Injekcija u ovo područje je najosjetljivija. Dijabetičari ubrizgavaju kratki inzulin u želudac nakon jela. „Da biste smanjili simptom boli, ubodite u potkožne nabora, bliže stranama“, - takvi savjeti endokrinolozi često daju svojim pacijentima. Nakon što pacijent može početi jesti ili čak napraviti injekciju s hranom, odmah nakon obroka.
  • Druga zona su ruke: vanjski dio gornjeg udova, od ramena do lakta. Injekcije u ovo područje imaju prednosti - to je bezbolno. Ali, pacijentu je nezgodno raditi injekciju u ruku sa inzulinskom špricom. Iz ove situacije postoje dva načina: ubrizgavanje inzulina olovkom za šprice ili podučavanje voljenih osoba da daju injekcije dijabetičarima.
  • Treća zona su noge: vanjska strana bedara od ingvinalnog do zgloba koljena. Iz zona smještenih na udovima tijela, inzulin se apsorbira do 75% primijenjene doze i odvija se sporije. Početak akcije je za 1,0-1,5 sati. Koriste se za injekcije s lijekom, dugotrajnog (produženog, produženog u vremenu) djelovanja.
  • Četvrta zona su lopatice: nalaze se na leđima, ispod iste kosti. Brzina razvijanja inzulina na određenoj lokaciji i postotak apsorpcije (30%) su najniži. Oštrica se smatra neefikasnim mjestom za ubrizgavanje inzulina.

Najbolje bodove sa maksimalnim učinkom je pupčana regija (na udaljenosti od dva prsta). Nemoguće je stalno ubadati na "dobrim" mjestima. Udaljenost između posljednje i nadolazeće injekcije trebala bi biti najmanje 3 cm. Ponavljano ubrizgavanje do prethodne točke dozvoljeno je nakon 2-3 dana.

Ako sledite preporuke da se ubode „kratko“ u stomak, a „dugo“ u bedro ili ruku, tada dijabetičar mora istovremeno zauzvrat da napravi 2 injekcije. Konzervativni pacijenti radije koriste miješane inzuline (Novoropid mix, Humalog mix) ili samostalno kombiniraju dvije vrste u štrcaljki i rade jednu injekciju na bilo kojem mjestu. Nisu sve insuline dopuštene da se mešaju jedna s drugom. Mogu biti samo spektri kratkog i srednjeg djelovanja.

Tehnika ubrizgavanja

Dijabetičari nauče proceduralne tehnike u učionici u specijalizovanim školama, koja je organizovana na bazi odjeljenja za endokrinologiju. Premalo ili nemoćni pacijenti ubrizgavaju ih njihovi najmiliji.

Glavne radnje pacijenta su:

  1. Prilikom pripreme područja kože. Mjesto ubrizgavanja treba biti čisto. Obrišite, pogotovo trljanje, koži ne treba alkohol. Poznato je da alkohol uništava inzulin. Dovoljno je oprati dio tijela sapunom toplom vodom ili se tušiti (kadu) jednom dnevno.
  2. Priprema inzulina ("olovka", šprica, bočica). Lijek se mora valjati u vašim rukama 30 sekundi. Bolje ga je uvesti dobro izmiješano i toplo. Birajte i provjerite tačnost doze.
  3. Izvođenje injekcije. Lijevom rukom napravite pregib kože i umetnite iglu u njen temelj pod kutom od 45 stepeni ili prema vrhu, držeći špricu okomito. Nakon spuštanja lijeka, pričekajte 5-7 sekundi. Možete računati do 10.

Promatranja i senzacije tokom injekcije

U osnovi, ono što pacijent doživi injekcijama smatra subjektivnim manifestacijama. Svaka osoba ima prag osjetljivosti na bol.

Postoje opšta zapažanja i senzacije:

  • nema ni najmanjeg bola, što znači da se upotrebljavala jako oštra igla i nije ulazila u nervni završetak,
  • može doći do blage boli ako udari nerv
  • pojava kapi krvi ukazuje na oštećenje kapilara (malih krvnih žila),
  • modrice su posljedica tupe igle.

Igla u olovci štrcaljke je tanja nego u inzulinskim špricama i praktično ne ozljeđuje kožu. Za neke pacijente je upotreba potonjeg poželjna iz psiholoških razloga: postoji nezavisan, jasno vidljiv set doza. Davani hipoglikemik može ući ne samo u krvne žile, već i ispod kože i mišića. Da biste to izbjegli, potrebno je prikupiti nabor kože kao što je prikazano na fotografiji.

Temperatura okoline (topli tuš), masaža (lagano milovanje) mjesta ubrizgavanja mogu ubrzati djelovanje inzulina. Prije upotrebe lijeka, pacijent mora provjeriti primjereni rok trajanja, koncentraciju i uvjete čuvanja proizvoda. Lijek dijabetičara ne smije se zamrzavati. Može se čuvati u hladnjaku na temperaturi od +2 do +8 stepeni Celzijusa. Bočica koja se trenutno koristi, olovka za špricu (jednokratna ili napunjena insulinskim omotačem) dovoljna je za čuvanje na sobnoj temperaturi.

Pogledajte video: Kako sami sebi da date subkutanu injekciju Imunofana (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar