Kako uzimati Diagninid za dijabetes?

Jedna tableta sadrži:

Repaglinid u smislu 100% supstance - 0,5 mg, 1 mg i 2 mg,

Poloksamer (tip 188) 3 mg, 3 mg ili 3 mg, meglumin 10 mg, 10 mg ili 13 mg, laktoza monohidrat 47,8 mg, 47,55 mg ili 61,7 mg, mikrokristalna celuloza 33,7 mg, 33, 45 mg ili 45 mg, kalijum polakrilin 4 mg, 4 mg ili 4 mg, koloidni silicijev dioksid 0,5 mg, 0,5 mg ili 0,7 mg, magnezijum stearat 0,5 mg, 0,5 mg ili 0,6 mg respektivno.

Farmakodinamika

Hipoglikemijski lijek kratkog djelovanja. Stimuliše oslobađanje inzulina iz funkcionalnih beta ćelija gušterače. Blokira ATP-ovisne kanale u membrani beta ćelija putem ciljnih proteina, što dovodi do depolarizacije beta ćelija i otvaranja kalcijevih kanala. Pojačani priliv kalcijevih jona potiče lučenje inzulina. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 opaža se inzulinotropni odgovor na unos hrane u roku od 30 minuta nakon uzimanja lijeka. To omogućava smanjenje koncentracije glukoze u krvi tokom čitavog perioda unosa hrane. U tom se slučaju koncentracija repaglinida u plazmi brzo smanjuje, a 4 sata nakon uzimanja lijeka otkrivena je niska koncentracija repaglinida u plazmi pacijenata s dijabetesom tipa 2. Kod primjene repaglinida u rasponu doza od 0,5 do 4 mg, primjećuje se smanjenje koncentracije glukoze u ovisnosti o dozi.

Farmakokinetika

Ako se uzima oralno, velika je apsorpcija repaglinida iz gastrointestinalnog trakta. Vrijeme postizanja maksimalne koncentracije je 1 sat, a prosječna bioraspoloživost repaglinida je 63% (koeficijent varijabilnosti je 11%). Budući da se titriranje doze repaglinida provodi ovisno o odgovoru na terapiju, interindividualna varijabilnost ne utječe na učinkovitost terapije.

Zapremina distribucije - 30 l. Komunikacija sa proteinima plazme - 98%.

Potpuno se metabolizira u jetri izloženim CYP3A4 neaktivnim metabolitima.

Izlučuje se uglavnom kroz creva, bubrezima - 8% u obliku metabolita, kroz creva - 1%. Poluživot je 1 sat.

Primjena repaglinida u uobičajenim dozama u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre može dovesti do veće koncentracije repaglinida i njegovih metabolita nego u bolesnika s normalnom funkcijom jetre. U tom je pogledu primjena repaglinida kontraindicirana u bolesnika s teškim oštećenjem jetre, a u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre blagih do umjerenih repaglinida jetre treba primjenjivati ​​s oprezom. Potrebno je povećati i intervale između prilagođavanja doze kako bi se preciznije procijenila reakcija na terapiju.

Područje ispod krivulje koncentracija-vrijeme (AUC) i maksimalna koncentracija repaglinida u plazmi (C)max) iste su u bolesnika s normalnom funkcijom bubrega i u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega blage ili umjerene težine. U bolesnika s ozbiljnim oštećenjem bubrega zabilježeno je povećanje AUC i Cmaxmeđutim, otkrivena je samo slaba povezanost između koncentracije repaglinida i klirensa kreatinina. Čini se da pacijentima s oštećenom funkcijom bubrega nema potrebe prilagođavati početnu dozu. Međutim, naknadno povećanje doze kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 u kombinaciji s teškim oštećenjem bubrega, za koje je potrebna hemodijaliza, treba obaviti s oprezom.

Dijagninid: Indikacije

Dijabetes melitus tipa 2 (s neučinkovitom dijetalnom terapijom, gubitkom težine i fizičkom aktivnošću) u monoterapiji ili u kombinaciji s metforminom ili tiazolidindionima u slučajevima kada nije moguće postići zadovoljavajuću kontrolu glikemije monoterapijom repaglinidom ili metforminom ili tiazolidindionima.

Dijagninid: Kontraindikacije

- poznata preosjetljivost na repaglinid ili neku od komponenti lijeka,

- Dijabetes tipa 1

- dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma i koma,

- zarazne bolesti, velike hirurške intervencije i druga stanja koja zahtijevaju insulinsku terapiju,

- teška oštećenja funkcije jetre,

- istovremeno imenovanje gemfibrozila (vidjeti „Interakcija s drugim lijekovima“),

- Nedostatak laktaze, netolerancija na laktozu, malapsorpcija glukoze i galaktoze,

- Trudnoća i dojenje,

- Starost dece do 18 godina.

Klinička ispitivanja kod pacijenata mlađih od 18 godina i starijih od 75 godina nisu provedena.

S pažnjom (potrebu za pažljivijim nadzorom) treba koristiti za oslabljene funkcije jetre blagog do umjerenog stupnja, febrilni sindrom, hronično zatajenje bubrega, alkoholizam, opće ozbiljno stanje, neuhranjenost.

Trudnoća i dojenje

Ispitivanja upotrebe repaglinida u trudnica nisu provedena. Zbog toga, sigurnost repaglinida kod trudnica nije proučena.

Period dojenja

Studije o primjeni repaglinida kod žena tijekom dojenja nisu provedene. Ako je potrebno koristiti lijek tijekom dojenja, dojenje treba prekinuti.

Doziranje i primjena

Lijek Diagnlinid ® propisan je kao dodatak dijetalnoj terapiji i tjelesnim aktivnostima za smanjenje koncentracije glukoze u krvi, njegova primjena treba uskladiti s obrokom.

Lijek se uzima oralno prije glavnog obroka 2, 3 ili 4 puta dnevno, obično 15 minuta prije obroka, ali može se uzimati i u rasponu od 30 minuta prije obroka do neposrednog trenutka jela.

Doza lijeka odabire se pojedinačno za svakog pacijenta, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi.

Početna doza je 0,5 mg / dan (ako je pacijent uzimao drugi oralni hipoglikemijski lijek - 1 mg). Prilagođavanje doze vrši se 1 puta tjedno ili 1 put u 2 tjedna (uz fokusiranje na koncentraciju glukoze u krvi, kao pokazatelja odgovora na terapiju). Maksimalna pojedinačna doza je 4 mg. Maksimalna dnevna doza je 16 mg.

Prenos pacijenata sa terapijom drugim oralnim hipoglikemijskim lekovima Repaglinidna terapija može se odmah obaviti. Međutim, nije otkrivena tačna veza između doze repaglinida i doze drugih hipoglikemijskih lijekova. Preporučena maksimalna početna doza repaglinida pri prenošenju s drugih hipoglikemijskih lijekova iznosi 1 mg prije glavnog obroka.

Repaglinid se može propisati u kombinaciji s metforminom ili tiazolidindionima u slučaju neadekvatne kontrole glukoze u krvi na monoterapiji metforminom, tiazolidindionima ili repaglinidom. U ovom se slučaju koristi ista početna doza repaglinida kao i kod monoterapije. Zatim izvršite prilagođavanje doze svakog lijeka ovisno o postignutoj koncentraciji glukoze u krvi.

Posebne grupe pacijenata

(pogledajte poglavlje „Posebna uputstva“).

Ne preporučuje se primjena repaglinida osobama mlađim od 18 godina zbog nedostatka dovoljnih podataka o njegovoj sigurnosti i djelotvornosti u ovoj skupini bolesnika.

Dijagninid: Nuspojave

Najčešća nuspojava je hipoglikemija, čija učestalost ovisi, kao i kod bilo koje vrste terapije šećerne bolesti, od pojedinačnih faktora poput prehrambenih navika, doze lijeka, tjelesne aktivnosti i stresa.

Slede neželjeni efekti koji su uočeni uz upotrebu repaglinida i drugih oralnih hipoglikemijskih sredstava. Sve nuspojave su grupisane prema učestalosti razvoja, definirane kao: često (≥1 / 100 do

Uz predoziranje, može se razviti hipoglikemija.

Simptomi glad, pojačano znojenje, palpitacije, drhtavica, tjeskoba, glavobolja, nesanica, razdražljivost, depresija, poremećen govor i vid.

Kada se koristi repaglinid u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 u tjednoj povećanoj dozi od 4 do 20 mg 4 puta dnevno (uz svaki obrok), opaženo je relativno predoziranje u trajanju od 6 tjedana, što se očitovalo prekomjernim padom koncentracije glukoze s razvojem simptoma hipoglikemije.

U slučaju simptoma hipoglikemije treba poduzeti odgovarajuće mjere za povećanje koncentracije glukoze u krvi (uzimati dekstrozu ili hranu bogatu ugljikohidratima iznutra). Kod teške hipoglikemije (gubitak svijesti, koma) dekstroza se daje intravenski. Nakon oporavka svijesti - unos lako probavljivih ugljikohidrata (kako bi se izbjegao ponovni razvoj hipoglikemije).

Interakcija

Moguća interakcija repaglinida s lijekovima koji utječu na metabolizam glukoze mora se uzeti u obzir.

Metabolizam, a samim tim i uklanjanje repaglinida, mogu se promijeniti pod utjecajem lijekova koji utječu, suzbijajući ili aktivirajući enzime iz skupine citohroma P-450. Posebnu opreznost treba poštivati ​​uz istodobnu primjenu inhibitora CYP2C8 i CYP3A4 sa repaglinidom. Studije su pokazale da istovremena primjena Deferasirox-a, koji je slab inhibitor CYP2C8 i CYP3A4, i repaglinida dovodi do porasta sistemskog učinka repaglinida, uz lagani, ali značajni pad koncentracije glukoze u krvi. Istodobnom primjenom Deferasiroxa i Repaglinida potrebno je razmotriti smanjenje doze Repaglinida i pažljivo pratiti koncentraciju glukoze u krvi.

Istodobnom primjenom klopidogrela, inhibitora CYP2C8 i repaglinida, uočeno je povećanje sistemske izloženosti repaglinidu i neznatno smanjenje koncentracije glukoze u krvi. Ako se istovremeno koriste repaglinid i klopidogrel, potrebno je pažljivo pratiti koncentraciju glukoze i kliničko promatranje.

Inhibitori prenosa proteina anjona OATP1B1 (npr. Ciklosporin) takođe mogu povećati koncentraciju repaglinida u plazmi.

Sledeći lekovi mogu pojačati i / ili produžiti hipoglikemijski efekat repaglinida:

Gemfibrozil, trimetoprim, rifampicin, klaritromicin, ketokonazol, itrakonazol, ciklosporin, drugi hipoglikemijski lekovi, inhibitori monoamin oksidaze, neselektivni inhibitori blokiranja beta adrenergika, inhibitori enzima angiotenzina, salicilat, nesteroididalid.

Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije.

Istodobna primjena cimetidina, nifedipina ili simvastatina (koji su supstrati CYP3A4) s repaglinidom ne utječe značajno na farmakokinetičke parametre repaglinida.

Repaglinid ne klinički značajno utječe na farmakokinetička svojstva digoksina, teofilina ili varfarina kada se koristi kod zdravih dobrovoljaca. Stoga nema potrebe za prilagođavanjem doze ovih lijekova u kombinaciji s repaglinidom.

Sledeći lekovi mogu oslabiti hipoglikemijski efekat repaglinida:

Oralni kontraceptivi, rifampicin, barbiturati, karbamazepin, tiazidi, glukokortikosteroidi, danazol, hormoni štitnjače i simpatomimetici.

Zajednička prijava oralni kontraceptivi (etinil estradiol / levonorgestrel) ne dovodi do klinički značajne promjene u ukupnoj bioraspoloživosti repaglinida, iako je maksimalna koncentracija repaglinida postignuta ranije. Repaglinid ne klinički značajno utiče na bioraspoloživost levonorgestrela, ali njegov uticaj na bioraspoloživost etiniil estradiola ne može se isključiti.

U vezi s tim, tijekom imenovanja ili otkazivanja navedenih lijekova, pacijente koji već primaju repaglinid treba pomno nadzirati radi pravodobnog otkrivanja kršenja kontrole glikemije.

Posebna uputstva

Repaglinid je indiciran za lošu kontrolu glikemije i postojanost simptoma dijabetesa melitusa tokom dijetalne terapije, vježbanja i gubitka kilograma.

Pošto je repaglinid lijek koji potiče lučenje inzulina, on može uzrokovati hipoglikemiju. S kombiniranom terapijom povećava se rizik od hipoglikemije.

Veće hirurške intervencije i ozljede, velike opekotine, zarazne bolesti sa febrilnim sindromom mogu zahtijevati prekid oralnih hipoglikemijskih lijekova i privremeni propisivanje inzulinske terapije.

Potrebno je redovno nadzirati koncentraciju glukoze u krvi na prazan stomak i nakon jela. Pacijenta treba upozoriti na povećan rizik od hipoglikemije u slučaju unosa alkohola, NSAID-a, kao i tokom posta.

Prilagođavanje doze je potrebno za fizičko i emocionalno preopterećenje, promjenu prehrane.

U bolesnika s neuhranjenošću, kao i u bolesnika koji primaju neuhranjenost, mora se voditi pažnja pri odabiru početne i održavajuće doze i njenom titraciji, kako bi se izbjegla hipoglikemija.

Posebne grupe pacijenata

Odabir doze kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 u kombinaciji s ozbiljno oslabljenom funkcijom bubrega treba provoditi s oprezom.

Davanje konvencionalnih doza repaglinida kod pacijenata s oštećenom funkcijom jetre može dovesti do veće koncentracije repaglinida i njegovih metabolita nego u bolesnika s normalnom funkcijom jetre. U tom je pogledu imenovanje repaglinida kontraindicirano kod pacijenata s teško oštećenom funkcijom jetre (vidjeti dio „Kontraindikacije“), a u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre blagog do umjerenog stupnja repaglinida treba primjenjivati ​​s oprezom. Potrebno je povećati i intervale između prilagođavanja doze kako bi se preciznije procijenila reakcija na terapiju.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima

Sposobnost pacijenata da se koncentrišu i brzina reakcije mogu biti smanjeni za vrijeme hipoglikemije i hiperglikemije, što može biti opasno u situacijama kada je ta sposobnost posebno potrebna (na primjer, tijekom upravljanja vozilima ili rada sa mašinama i mehanizmima). Pacijente treba savjetovati da poduzimaju mjere kako bi spriječili razvoj hipoglikemije i hiperglikemije prilikom upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima. To je posebno važno kod pacijenata bez ili smanjenih simptoma prekursora u razvoju hipoglikemije ili sa čestim epizodama hipoglikemije. U tim slučajevima treba razmotriti izvedivost takvog rada.

Indikacije i kontraindikacije

Kao i drugi lijekovi, i Diclinid ima svoje indikacije za upotrebu. Kao što je već spomenuto, propisan je dijabetičarima tipa II za normalizaciju šećera u krvi. Pod uvjetom da ranije provedene aktivnosti u obliku prehrane i sporta nisu dale potreban terapeutski učinak.

Ne možete uzimati lijek ako pacijent ima preosjetljivost na lijek u cjelini ili njegove komponente, jer to može dovesti do alergijske reakcije različite težine.

Lijek se nikad ne propisuje za liječenje šećerne bolesti prvog tipa, dijabetičkog oblika ketoacidoze, prekomatoznog stanja, kome, oslabljenog rada jetre, nedostatka laktaze, osjetljivosti na laktozu.

Lista kontraindikacija nije mala i uključuje sljedeće uvjete:

  • Period gestacije, dojenja.
  • Dječja dob, to jest do 18 godina.
  • Ne možete kombinirati lijek s gemfibrozilom.
  • Opsežna operacija.
  • Infektivne patologije.
  • Razne teške povrede.

Gore navedene kontraindikacije su apsolutne. Drugim riječima, lijek se nikada ne propisuje ako imaju povijest pacijenta. Uz njih, razlikuju se i relativne kontraindikacije.

To znači da prije propisivanja lijeka liječnik uspoređuje vjerovatnoću učinka terapije i rizik od nuspojava i drugih komplikacija.

Relativne kontraindikacije uključuju febrilni sindrom, hronični oblik zatajenja bubrega, pothranjenost, hronični oblik alkoholizma i opće ozbiljno stanje pacijenta.

Lijek je prošao sva klinička ispitivanja. Međutim, istraživanja do 18. i starije od 75 godina nisu provedena.

Vjerovatne neželjene reakcije od upotrebe lijeka

Recenzije pacijenata primjećuju da lijek relativno brzo pomaže u smanjenju razine šećera i poboljšanju blagostanja. Uz to, mnogi govore o nuspojavama koje su postale posljedica upotrebe lijeka.

Najčešća neželjena reakcija je hipoglikemijsko stanje. Nažalost, gotovo je nemoguće spriječiti nagli pad šećera. Kako ovo stanje ovisi o mnogim faktorima: doziranju lijeka, prehrani, fizičkoj aktivnosti, stresnoj situaciji, neurozi, jakim osjećajima, itd.

Neželjeni efekti mogu se pojaviti na strani metaboličkih procesa: kao što je već napomenuto, ovo je prije svega hipoglikemija. U pravilu je dovoljno uzeti malu količinu ugljikohidrata za normalizaciju dobrobiti pacijenta. Izuzetno, u rijetkim slučajevima, može biti potrebna hitna medicinska pomoć.

Sažetak lijeka bilježi sljedeće nuspojave:

  1. Sa imunološkog sistema: generalizovane reakcije osetljivosti, poput vaskulitisa, alergijske reakcije sa manifestacijama na koži - osip, svrbež, crvenilo kože.
  2. Poremećaj probavnog i gastrointestinalnog trakta, bol u trbuhu, napadi mučnine i povraćanje.
  3. Pojačana aktivnost jetrenih enzima, oslabljena funkcija jetre.

Primjećuje se da uzimanje lijeka može izazvati poremećaj vida.

U pravilu je ovaj simptom privremen, samo-izravnavajući se za vrijeme terapije. Izuzetno u rijetkim slučajevima, povlačenje lijeka može biti potrebno.

Upute za upotrebu

Lijek Diclinid nije panaceja, to je dodatak tjelesnoj aktivnosti i dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetičare. Samo u tom slučaju može se postići željeni terapeutski učinak liječenja.

Doziranje lijeka se uvijek bira pojedinačno. Glavni kriterij su početni pokazatelji šećera u krvi. Prilikom odabira doze dodatno se uzimaju u obzir i popratne bolesti i drugi faktori.

Uputa za upotrebu kaže da tablete treba piti četvrt sata prije glavnog obroka. Međutim, možete uzeti pola sata prije obroka.

Karakteristike terapije kroz Diagninid:

  • Standardna doza za pacijente koji ranije nisu uzimali tablete za snižavanje šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2 je 0,5 mg.
  • Ako je pacijent prethodno uzeo bilo koji hipoglikemijski agens, tada je početna doza 1 mg.
  • Po potrebi je dopušteno prilagođavanje doze lijeka jednom u svakih 7-14 dana.
  • Kada se govori u prosjeku, nakon svih povećanja standardna doza je 4 mg lijeka, koji su podijeljeni u tri doze na dan.
  • Maksimalna doza lijeka je 16 mg.

Ako pacijent uzme drugo hipoglikemijsko sredstvo i mora ga zameniti iz bilo kojeg medicinskog razloga, tada se prelazak na Diagninid provodi bez intervala. Pošto je nemoguće utvrditi tačan omjer doze između dva lijeka, ali prva doza nije veća od 1 mg.

Navedene doze održavaju se bez obzira na način primjene lijeka. Posebno, kako u monoterapiji, tako i u složenom tretmanu dijabetes melitusa tipa 2. Cijena je od 200 rubalja.

Analozi dijaglinida, cijene i recenzije

Dijaglinid ima malo analoga, a NovoNorm, kao i Repaglinid, navode se na njih. Cijena NovoNorma varira od 170 do 250 rubalja. Lijekovi se mogu kupiti u ljekarni ili ljekarni na kiosku, dozvoljeno je kupiti lijekove na Internetu.

Lijek se čuva na tamnom mjestu, nedostupnom maloj djeci. Rok trajanja lijeka je dvije godine.

Nakon analize brojnih pregleda dijabetičara, možemo zaključiti da se lijek učinkovito nosi sa zadatkom, pomaže u normalizaciji šećera i drži ga na ciljanoj razini. Međutim, pacijentu su potrebni napori u obliku prehrane i fizičke aktivnosti.

Postoje i negativni pregledi, koji u najvećoj mjeri uzrokuju neusklađenost sa preporučenom doziranjem lijeka, kao i pogreške u prehrani.

I šta možete reći o ovom lijeku? Jeste li uzimali tablete i kako su funkcionirali u vašoj situaciji?

Ostavite Svoj Komentar