Glucometer test trake

Ruska kompanija ELTA proizvodi satelitske brojila glukoze od 1993. godine. Jedan od najpopularnijih novijih događaja, Satellite Express, zbog svoje dostupnosti i pouzdanosti može konkurirati mnogim zapadnim kolegama. Kao i markirani bioanalizatori, uređaj ima neograničenu garanciju, potrebno je najmanje vremena i krvi da bi se rezultat mogao obraditi.

Glucometer Satellite Express

Uređaj na napredniji elektrohemijski način određuje koncentraciju glukoze u krvi. Nakon uvođenja (ručno) jednokratnog satelitskog ekspresnog test traka na ulazu uređaja, mjeri se struja nastala kao rezultat reakcije biomaterijala i reagensa. Na osnovu serijskog broja test traka, ekran prikazuje šećer u krvi.

Uređaj je dizajniran za samoanalizu kapilarne krvi na šećer, ali može se koristiti i u kliničkoj praksi ako laboratorijske metode tada nisu dostupne. Sa bilo kakvim rezultatima, nemoguće je promijeniti režim doziranja i liječenja bez pristanka liječnika. Ako postoje sumnje u točnost mjerenja, uređaj se može provjeriti u servisnim centrima proizvođača. Na službenoj web stranici dostupan je besplatni telefon telefonske linije.

Kako provjeriti ispravnost uređaja

U kompletu za isporuku, zajedno s uređajem i ručkom s lancetama, možete pronaći tri vrste traka. Upravljačka traka dizajnirana je za provjeru kvalitete brojila kada ga kupite. U zasebnom pojedinačnom pakovanju pakuju se testne trake za analizu. Uz glukometar ih ima 25 i još jednu, 26. kodnu traku, osmišljenu da kodira uređaj na određeni serijski broj potrošnog materijala.

Da biste provjerili kvalitetu mjerenja, set glukometra ima kontrolnu traku. Ako je umetnete u konektor isključenog uređaja, nakon nekoliko sekundi pojavljuje se poruka o zdravlju uređaja. Na ekranu bi se rezultat ispitivanja trebao nalaziti u rasponu od 4,2-4,5 mmol / L.

Ako rezultat mjerenja ne padne u raspon, uklonite upravljačku traku i obratite se servisnom centru.

Za ovaj model proizvođač proizvodi test trake PKG-03. Za ostale uređaje Satelitske linije više nisu prikladni. Za probušenu olovku možete kupiti bilo koju lancetu ako ima četvorostrani presjek. Tai Doc, Diacont, Microlet, LANZO, One Touch zalihe iz SAD-a, Poljske, Njemačke, Tajvana, Južne Koreje isporučuju se u naše ljekarne.

Kodiranje brojila

Na točnu analizu možete računati samo ako se kod na zaslonu uređaja podudara sa brojem serije navedenim na pakiranju test traka. Da biste kodirali bioanalizator iz pakiranja test traka, morate ukloniti kodnu traku i umetnuti je u utor uređaja. Na zaslonu će se prikazati troznamenkasti broj koji odgovara šifri za određeno pakiranje potrošnog materijala. Provjerite odgovara li serijskom broju ispisanom na kutiji.

Sada se kodna traka može ukloniti i koristiti u normalnom režimu. Prije svakog postupka mjerenja potrebno je provjeriti nepropusnost pakiranja i datum isteka test traka označenih na kutiji, kao i na pojedinačnim pakovanjima i na etiketi traka. Oštećeni ili potrošeni potrošni materijal se ne sme koristiti.

Preporuke za test trake

Čak i ako Satellite Express nije prvi glukometar u vašoj kolekciji, pažljivo pročitajte upute prije prve upotrebe. Rezultat ovisi o točnosti poštivanja preporuka u istoj mjeri kao i o operabilnosti uređaja.

  1. Provjerite dostupnost svih potrebnih dodataka: glukometra, olovke za skarifiranje, lanceta za jednokratnu upotrebu, kutije s test trakama, pamučnih tampona natopljenih alkoholom. Vodite računa o dodatnom osvjetljenju (jarka sunčana svjetlost nije prikladna za tu svrhu, bolje umjetna) ili naočalama.
  2. Pripremite probušenu olovku za rad. Da biste to učinili, uklonite poklopac i instalirajte lancetu u utičnicu. Nakon uklanjanja zaštitne glave, kapa se vraća. Ostaje odabrati uz pomoć regulatora dubinu probijanja koja odgovara tipu vaše kože. Prvo možete postaviti prosjek i eksperimentalno ga prilagoditi.
  3. Operite ruke toplom vodom sapunom i osušite ih prirodnim putem ili sušilom za kosu. Ako za dezinfekciju morate koristiti alkohol i pamučnu vunu, morate dobro osušiti tretirani prst, jer alkohol, poput vlažnih i prljavih ruku, može iskriviti rezultate.
  4. Odvojite jednu traku od trake i odvojite je od ivice, otkrivajući njene kontakte. U konektoru potrošni materijal mora biti umetnut sa kontaktima prema gore, gurajući ploču skroz bez posebnih napora. Ako se kôd koji se pojavi podudara sa brojem pakiranja trake, pričekajte da se pojavi treptajuća kap. Ovaj simbol znači da je instrument spreman za analizu.
  5. Kako biste formirali kap za uzorkovanje krvi, nježno masirajte prst. Da biste poboljšali protok krvi, olovku čvrsto pritisnite uz jastučić i pritisnite dugme. Prvu kap je bolje ukloniti - rezultat će biti tačniji. Rubom trake dodirnite drugi kap i držite ga u tom položaju sve dok ga uređaj automatski ne povuče i prestane treptati.
  6. Za analizu mjerača Satellite Expressa dovoljna je minimalna zapremina biomaterijala (1 μl) i minimalno vrijeme od 7 sekundi. Na ekranu se pojavljuje odbrojavanje i nakon nule se prikazuje rezultat.
  7. Traka iz gnijezda može se ukloniti i odložiti u kontejner za smeće zajedno sa lancetom za jednokratnu upotrebu (automatski se skida s drške).
  8. Ako volumen kapi nije dovoljan ili ga traka ne drži na rubu, na zaslonu će se pojaviti simbol pogreške u obliku slova E. sa znakom točke i kapljice. Nemoguće je dodati dio krvi u korištenu traku, morate umetnuti novu i ponoviti postupak. Moguća je pojava simbola E i pruge sa kapljicom. To znači da je traka oštećena ili istekla. Ako je simbol E kombiniran sa slikom trake bez pada, umetnut je već korišten strip. U svakom slučaju, potrošni materijal se mora zamijeniti.

Ne zaboravite zabilježiti rezultate mjerenja u dnevnik samokontrole. To će vam pomoći u praćenju dinamike promjena i učinkovitosti odabranog režima liječenja, ne samo za dijabetičare, već i za njegova liječnika. Bez savjetovanja, samostalno prilagođavanje doze, fokusiranje samo na očitanja glukometra, ne preporučuje se.

Ograničenja u korištenju test traka

Uređaj je napravljen za mjerenje šećera u svježoj kapilarnoj krvi, serumu ili venskoj krvi, kao i biomaterijala koji su se skladištili, u tom slučaju nisu prikladni.

Dozvoljene vrijednosti hematokrita su 20-55%, s razrijeđenom ili zadebljanom krvlju, točnost nije zagarantovana.

Za teške infekcije, rak, veliko oticanje, analiza se ne provodi..

Uređaj nije prikladan za dijagnosticiranje krvi kod novorođenčadi, njegove mogućnosti nisu dovoljne za postavljanje ili uklanjanje dijagnoze šećerne bolesti.

Skladištenje i radni uslovi potrošnog materijala

Preporučljivo je spremiti testne trake s uređajem u originalnom pakovanju. Temperaturni režim je od - 20 ° C do + 30 ° C, mjesto mora biti suho, dobro prozračeno, sjenčano, nedostupno djeci i bilo kakvim mehaničkim uticajima.

Za rad su uvjeti stroži: grijana prostorija sa temperaturnim rasponom od 15-35 stupnjeva topline i vlage do 85%. Ako je pakiranje sa prugama bilo na hladnom, mora se držati u sobnim uvjetima najmanje pola sata.

Ako se trake ne koriste duže od 3 mjeseca, a također nakon zamjene baterija ili ispadanja uređaja, moraju se provjeriti ispravnost.

Prilikom kupovine traka, kao i tokom njihovog rada, provjerite cjelovitost ambalaže i rok trajanja, jer pogreška mjerenja u velikoj mjeri ovisi o tome.

Dostupnost usluge brojila igra odlučujuću ulogu u njenom izboru: možete se diviti zaslugama modernih multifunkcijskih analizatora, ali ako se morate fokusirati na proračunske mogućnosti, izbor je očigledan. Cijena Satelit ekspresa je u prosječnoj cjenovnoj kategoriji (od 1300 rubalja), postoje jeftinije opcije, a ponekad ispuštaju i besplatne dionice. Ali zadovoljstvo ovih „uspešnih“ akvizicija nestaje kada naiđete na njihovo održavanje, jer troškovi potrošnog materijala mogu premašiti cijenu brojila.

Naš model u tom pogledu je povoljna cena: na test trakama Satellite Expressa cena je za 50 kom. ne prelazi 400 rubalja. (uporedite - pakiranje potrošnog materijala slične veličine popularnog analizatora One Touch Ultra košta 2 puta skuplje). Ostali uređaji serije Satelit mogu se kupiti još jeftinije, na primjer, cijena mjerača Satellite Plus iznosi oko hiljadu rubalja, ali potrošni materijal iznosi 450 rubalja. za isti broj traka. Uz test trake morate kupiti i drugi potrošni materijal, ali oni su još jeftiniji: 59 lanceta se može kupiti za 170 rubalja.

Zaključak

Možda domaći Satellite Express na neki način gubi svoje strane kolege, ali definitivno je pronašao svog kupca. Nisu svi zainteresirani za najnovije vijesti, nekolicina penzionera dijabetesa obožava glasovne funkcije, mogućnost komunikacije s računarom, ugrađeni pirser, veliki memorijski uređaj s bilješkama o vremenu obroka, bolus brojači.

Sadrži test trake Keasens

  • visoka preciznost na nivou profesionalnih laboratorija. Brzi testovi široko koriste zaposlenici privatnih laboratorija i javnih zdravstvenih ustanova,
  • nepretencioznost i jednostavna upotreba: zona s reagensom zaštićena je vanjskim zaštitnim slojem, a krv se puni zahvaljujući kapilarnoj strukturi - traka uvlači samu krv u pravoj količini,
  • Za analizu je potreban minimalni volumen krvi (0,5 µl), tako da možete koristiti najtanji lancete za probijanje kože, a uzorkovanje krvi postaje manje traumatično.

Kako otkriti šećer u krvi pomoću test traka CareSens

  • Prije upotrebe dobro operite i osušite ruke.
  • izvadite testnu traku i instalirajte je u merač,
  • stavi kap krvi u poseban otvor,
  • analizator će brojati 5 sekundi i pokazati rezultat.

Opšti opis

Ove test trake koriste se sa satelitskim brojilom. Prije upotrebe uređaja morate unijeti kôd iz paketa. Testne trake mogu dati grešku rezultata unutar 20%, što je norma. Određivanje nivoa glukoze temelji se na elektrohemijskoj analizi. Satelitske trake imaju brojne značajke:

Jednostavan za upotrebu. Za test je dovoljan 1 mikroliter krvi. Trake lijevka apsorbiraju krv u nekoliko sekundi.

Cena Cijena traka ovisi o modelu i broju traka u paketu, a ne prelazi 500 rubalja, što je sasvim pristupačno za svaku osobu.

Dostupnost u slobodnoj prodaji. Satelitske trake možete kupiti u bilo kojoj trgovini test traka ili u ljekarni, kako u internetskoj trgovini, tako i u malim gradovima Rusije. Ovo su uobičajene pruge koje se lako nadopunjuju.

Obrasci satelitske pruge

Satelitske trake dostupne su u nekoliko modela. Svaki model ima dvije sorte - 25 i 50 traka u setu.

Test trake Satellite Express. Kapilarne trake za elektrohemijsku analizu. Vrlo mala kap krvi dovoljna je za analizu. Svaka traka se pakuje odvojeno. Rok trajanja je 18 meseci. Pogodno za satelitski ekspres metar. Jedinica se koristi za skrining studije. Razlikuju se u brzoj brzini analize - samo 7 sekundi.

Satellite Plus. Pogodno za Satellite Plus merač. Rok trajanja je 24 meseca. Trake u pojedinačnom pakovanju.

Preporuke za upotrebu

Ne koristite trake nakon isteka roka valjanosti.

Nabavite se naprijed. Trake uvek trebaju biti pri ruci.

Operite ruke prije analize.

Pratite temperaturu skladištenja traka. Ne koristiti ako je pakovanje oštećeno.

Pažljivo pristupite odabiru traka, održavajte uslove skladištenja i obavezno pratite postupak ispitivanja krvi.

Upute za testiranje Satellite Express uputstva za upotrebu

Satelit ekspres trake br. 50 pogodne su za upotrebu u mjeraču Satellite Express.

Kapilarna elektrohemijska traka za malu kap krvi (to jest, sada za test nije potrebna velika kap krvi). Svaka traka ima svoje pakiranje, koje značajno produžava rok trajanja potrošnog materijala i služi kao pouzdana zaštita od vanjskih utjecaja. Raspon indikacija je od 0,6 do 35,0 mmol / L.

Cijena testnih traka Satellite Express:

Satellite Express po niskoj cijeni možete kupiti u Moskvi u internetskoj ljekarni pharm-market.ru. Redovnim kupcima - vlasnicima kartona na pijaci Farma, popusti se pružaju.

Ljekarne u kojima ima robe:
Ljekarna na ulici 40 godina Pobjede, 33/1
Ljekarna na ulici Atarbekova, 9
Ljekarna na ulici Kommunarov, 71
Ljekarna na ulici Višnjakova, 126
Ljekarna na ulici Sadovaya, 2

* Za tačne informacije o dostupnosti proizvoda obratite se
na telefone naznačene na stranici Kontakt

Pogledajte video: Checking Your Blood Glucose. Diabetes Discharge. Nucleus Health (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar