Genetika dijabetesa tipa 1

Jedan od razloga razvoja bolesti je genetska predispozicija za dijabetes. Uz to, postoji niz egzogenih faktora koji povećavaju rizik od njegove manifestacije.

Danas je dijabetes melitus patologija koja se ne može u potpunosti liječiti.

Dakle, pacijent s utvrđenom dijagnozom mora slijediti sve preporuke i upute liječnika kroz cijeli život, jer je nemoguće potpuno izliječiti bolest.

Šta je bolest?

Dijabetes melitus je bolest koja se javlja kao posljedica poremećaja endokrinog sustava. Tokom njegovog razvoja dolazi do kršenja svih metaboličkih procesa u tijelu.

Nedovoljna proizvodnja hormona inzulina ili njegovo odbacivanje od strane stanica tijela dovodi do velikog nakupljanja glukoze u krvi. Osim toga, postoji kvar u radu metabolizma vode, opaža se dehidracija.

Do danas postoje dvije glavne vrste patološkog procesa:

  1. Dijabetes tipa 1. Razvija se kao rezultat neprodukcije (ili proizvodnje u nedovoljnim količinama) inzulina od strane gušterače. Ova vrsta patologije smatra se inzulinsko ovisnom. Osobe s ovim oblikom dijabetesa ovise o stalnim ubrizgavanjem hormona tijekom života.
  2. Šećerna bolest tipa 2 je oblik patologije neovisan o insulinu. Nastaje kao posljedica činjenice da stanice tijela prestaju opažati inzulin proizveden od gušterače. Tako dolazi do postepenog nakupljanja glukoze u krvi.

U rijetkim slučajevima ljekari mogu dijagnosticirati drugi oblik patologije, a to je gestacijski dijabetes.

Ovisno o obliku patologije, uzroci njegovog razvoja mogu biti različiti. U ovom slučaju uvijek postoje faktori koji generaliziraju ovu bolest.

Genetska priroda dijabetesa i njegova genetska predispozicija igraju značajnu ulogu.

Uticaj nasljednog faktora na manifestaciju patologije

Predispozicija za dijabetes može se pojaviti ako postoji nasljedni faktor. U ovom slučaju oblik manifestacije bolesti igra važnu ulogu.

Genetika dijabetesa tipa 1 trebala bi poticati od oba roditelja. Statistički podaci pokazuju da se sklonost za inzulinski oblik bolesti majke pojavljuje samo oko tri posto rođene djece. Istovremeno, sa strane oca se naslednost dijabetesa tipa 1 lagano povećava i dostiže deset odsto. Dešava se da se patologija može razviti i kod oba roditelja. U ovom slučaju dijete ima povećan rizik za dijabetes tipa 1, koji može dostići sedamdeset posto.

Tip bolesti koji nije nezavisan od insulina karakteriše veći nivo uticaja naslednog faktora. To je zbog činjenice da osoba ima genetsku predispoziciju za dijabetes. Prema medicinskoj statistici, rizik da će se gen za dijabetes pokazati kod djeteta, ako je jedan od roditelja prenositelj patologije, otprilike 80%. Istovremeno, nasljednost dijabetesa tipa 2 povećava se na gotovo sto posto ako bolest zahvati i majku i oca.

U prisustvu dijabetesa kod jednog od roditelja, genetičkim aspektima dijabetesa treba obratiti posebnu pažnju prilikom planiranja majčinstva.

Stoga bi genska terapija trebala biti usmjerena na uklanjanje povećanih rizika za djecu kod kojih je barem jednom od roditelja dijagnosticiran dijabetes tipa 2. Do danas ne postoji takva tehnika koja bi omogućila liječenje nasljedne predispozicije.

U tom se slučaju možete pridržavati posebnih mjera i medicinskih preporuka koje će umanjiti rizik ako ima predispoziciju za dijabetes.

Koji drugi faktori rizika postoje?

Egzogeni uzroci također mogu predisponirati manifestaciju dijabetesa.

Treba imati na umu da se u prisutnosti nasljednog faktora rizik od dijabetesa povećava nekoliko puta.

Gojaznost je drugi uzrok razvoja patologije, posebno dijabetesa tipa 2. Neophodno je pažljivo nadzirati svoju težinu za one kategorije ljudi koji imaju povećan nivo tjelesne masnoće u struku i trbuhu. U tom je slučaju potrebno uvesti potpunu kontrolu nad dnevnom prehranom i postepeno smanjivati ​​težinu na normalnu razinu.

Glavni faktori koji doprinose razvoju bolesti jesu sljedeći:

  1. Prekomjerna težina i gojaznost.
  2. Snažan stres i negativni emocionalni preokreti.
  3. Vođenje neaktivnog načina života, nedostatak fizičke aktivnosti.
  4. Ranije prenesene bolesti zarazne prirode.
  5. Manifestacija hipertenzije, protiv koje se manifestuje ateroskleroza, jer zahvaćene žile ne mogu u potpunosti da obezbede svim organima normalno snabdevanje krvlju, gušterača u ovom slučaju najviše pati, što izaziva dijabetes.
  6. Uzimanje određenih grupa droga. Posebnu opasnost predstavljaju lijekovi iz kategorije tiazida, određene vrste hormona i diuretika, antitumorski lijekovi. Zato je toliko važno ne liječiti se samo i uzimati nikakve lijekove samo prema uputu liječnika. Inače, ispostavilo se da pacijent liječi jednu bolest, a kao rezultat dobiva dijabetes.
  7. Prisutnost ginekoloških patologija kod žena. Najčešće se dijabetes može pojaviti kao posljedica takvih bolesti kao policistični jajnici, gestoza tijekom gestacije. Osim toga, ako djevojčica rodi dijete s težinom većom od četiri kilograma, to može predstavljati rizik za razvoj patologije.

Samo pravilna dijetalna terapija za dijabetes i uravnotežena prehrana smanjit će rizik od razvoja bolesti. Posebna uloga mora se pripisati svakodnevnim tjelesnim naporima, koji će pomoći potrošiti višak energije dobivene iz hrane, kao i blagotvorno djelovati na normalizaciju šećera u krvi.

Autoimune bolesti mogu izazvati i dijabetes melitus prvog tipa, poput tiroiditisa i hronični nedostatak kortikosteroidnih hormona.

Mjere za smanjenje vjerovatnoće razvoja bolesti?

Izvrsna preventivna mjera u prisustvu nasljednog faktora može biti fizička aktivnost. Osoba odabire ono što mu se sviđa - svakodnevne šetnje na svježem zraku, plivanje, trčanje ili vježbanje u teretani.

Joga može postati odličan pomoćnik, što ne samo da će poboljšati fizičku kondiciju, već će i doprinijeti mentalnoj ravnoteži. Uz to, takve mjere će vam omogućiti da se riješite viška nakupljanja masti.

Nažalost, nemoguće je eliminirati nasljedni faktor koji može izazvati nastanak dijabetesa. Zbog toga je potrebno neutralizirati ostale gore navedene razloge:

  • izbjegavajte stres i ne nervirajte se
  • pratite svoju ishranu i redovno vežbajte,
  • pažljivo birajte lekove za lečenje drugih bolesti,
  • stalno jačati imunitet kako bi se izbjegla manifestacija zarazne bolesti,
  • blagovremeno proći potrebna medicinska istraživanja.

Što se tiče ishrane, potrebno je isključiti šećer i slatku hranu, pratiti količinu i kvalitet konzumirane hrane. Ne smiju se zloupotrijebiti lako probavljivi ugljikohidrati i instant hrana.

Osim toga, radi utvrđivanja prisutnosti i mogućnosti razvoja bolesti može se obaviti niz posebnih medicinskih ispitivanja. Ovo je, prije svega, analiza na prisutnost antagonističkih ćelija za beta ćelije gušterače.

Obavezno pitajte svog ljekara kako se pripremiti za analizu krvi na šećer i genetsku predispoziciju. U normalnom stanju tijela, rezultati ispitivanja trebali bi ukazivati ​​na njihovo odsustvo. Savremena medicina takođe omogućava otkrivanje takvih antitela u laboratorijama sa posebnim test sistemima. Za to, osoba mora darovati vensku krv.

U videu u ovom članku liječnik će vam reći je li dijabetes naslijeđen.

Dijabetes tipa I

Dijabetes tipa I je autoimuna bolest koju karakteriziraju sljedeći klinički znakovi: visoki stupanj hiperglikemije, prisustvo hipoklikemije i ketoacidoze s dekompenzacijom dijabetesa, brzi razvoj nedostatka inzulina (u roku od 1-2 tjedna) nakon početka bolesti. Manjak inzulina kod dijabetesa tipa 1 nastaje usled gotovo potpunog uništenja β-ćelija pankreasa odgovornih za sintezu inzulina u ljudskom telu. Uprkos velikom broju studija iz ovog područja, mehanizam razvoja šećerne bolesti tipa 1 još uvijek nije jasan. Smatra se da je početni faktor u razvoju dijabetesa tipa 1 oštećenje β-ćelija gušterače djelovanjem jednog ili više nepovoljnih faktora okoline. Takvi faktori uključuju neke viruse, toksične tvari, dimljenu hranu, stres. Ova hipoteza potvrđena je prisutnošću autoantitijela na antigene pankreasnih otočića koji su, prema mišljenju većine istraživača, dokaz autoimunih procesa u tijelu i nisu izravno uključeni u mehanizme uništavanja β-stanica. Pored toga, prirodno je smanjenje broja autoantitijela kako vrijeme prolazi od početka dijabetesa tipa I. Ako se prvih mjeseci od nastanka bolesti antitijela otkriju u 70-90% pregledanih, zatim nakon 1-2 godine od početka bolesti - samo u 20%, dok se autoantitijela otkriju i prije kliničke manifestacije dijabetesa tipa 1 i u rodbine bolesnika, najčešće srodnici s identičnim HLA sistemima. Autoantitijela na antigene pankreasnih otočića su imunoglobulini klase G. Treba napomenuti da za dijabetes tipa I, antitela klase IgM ili IgA nisu otkrivena čak ni u slučajevima akutne bolesti. Kao rezultat uništavanja β-ćelija, oslobađaju se antigeni koji pokreću autoimuni proces. Nekoliko različitih autoantigena aplicira za ulogu aktivacije autoreaktivnih T-limfocita: preproinsulin (PPI), glutamat dekarboksilaza (GAD), antigen 2 (I-A2) povezan sa inzulinom i prenosnik cinka (ZnT8) 30, 32.

Slika 1 - Pretpostavljeni obrazac za razvoj dijabetesa tipa 1, uzimajući u obzir genetske i vanjske faktore

Nakon oštećenja β-ćelija, molekule HLA klase 2 počinju se eksprimirati na njihovoj površini, obično nisu prisutne na površini neimunskih ćelija. Ekspresija HLA antigena klase 2 neimunim ćelijama pretvara ih u stanice koje predstavljaju antigene i ozbiljno ugrožava njihovo postojanje. Razlog za aberantnu ekspresiju MHC proteina klase 2 somatskim ćelijama nije u potpunosti razumljiv. Međutim, pokazano je da je uz produženo in vitro izlaganje β ćelija γ-interferonom takva ekspresija moguća. Upotreba joda na mjestima njegove endemičnosti popraćena je sličnom ekspresijom MHC proteina klase 2 na tirocitima, što dovodi do povećanja broja pacijenata s autoimunim tiroiditisom na tim područjima. Ova činjenica takođe dokazuje ulogu faktora okoline u nastanku aberrantne ekspresije MHC proteina klase 2 na β-ćelijama. Uzimajući u obzir gornje činjenice, može se pretpostaviti da karakteristike alelnog polimorfizma HLA gena kod specifičnih pojedinaca utječu na sposobnost β stanica da eksprimiraju MHC proteine ​​klase 2, i time, na predispoziciju za dijabetes melitus tipa 1.

Pored toga, relativno nedavno je otkriveno da β stanice koje proizvode inzulin izražavaju na površinskim MHC proteinima klase 1 koji peptide predstavljaju citotoksičnim CD8 + T limfocitima.

Uloga T-limfocita u patogenezi dijabetesa tipa 1

S druge strane, polimorfizam gena HLA sistema određuje izbor T-limfocita po sazrevanju u timusu. U prisutnosti određenih alela gena HLA sustava, očigledno, ne postoji eliminacija T-limfocita koji nose receptore za autoantigene (p) stanice pankreasa, dok se u zdravom tijelu takvi T-limfociti uništavaju u fazi sazrijevanja . Dakle, u prisutnosti predispozicije za dijabetes tipa 1, u krvi cirkulira određena količina autoreaktivnih T-limfocita koji se u krvi aktiviraju na određenom nivou autoantigena. Istovremeno, razina autoantigena (i) raste na pragovnoj vrijednosti bilo kao posljedica izravnog uništavanja β-stanica (kemikalija, virusa) ili zbog prisutnosti virusnih uzročnika u krvi čiji antigeni uzajamno reagiraju s pato-staničnim antigenima pankreasa.

Treba napomenuti da su T-regulatorne stanice (Treg) izravno uključene u regulaciju aktivnosti autoreaktivnih T-limfocita, osiguravajući na taj način održavanje homeostaze i auto-tolerancije 16, 29. To jest, Treg ćelije obavljaju funkciju zaštite tijela od autoimunih bolesti. Regulatorne T ćelije (Tregs) aktivno su uključene u održavanje auto-tolerancije, imunološke homeostaze i antitumorskog imuniteta. Smatra se da igraju značajnu ulogu u progresiji raka. Njihov broj u korelaciji je sa agresivnijim statusom bolesti i omogućava predviđanje vremena liječenja. Pored toga, disregulacija funkcije ili učestalosti Tregsovih stanica može dovesti do raznih autoimunih bolesti, uključujući dijabetes tipa 1.

Treg ćelije su subpopulacija T-limfocita koji eksprimiraju receptore interleukina 2 na njihovoj površini (tj. Oni su CD25 +). Međutim, CD25 nije isključivo specifični marker Treg ćelija, jer se njegova ekspresija na površini efektorskih T limfocita događa nakon aktivacije. Glavni marker T-regulatornih limfocita je intracelularni transkripcijski faktor FoxP3 izražen na staničnoj površini, također poznat kao IPEX ili XPID 9, 14, 26. To je najvažniji regulatorni faktor odgovoran za razvoj i funkcioniranje T-regulatornih stanica. Pored toga, egzogeni IL-2 i njegov receptor igraju ključnu ulogu u perifernom preživljavanju Tregovih stanica.

Također postoji pretpostavka da se autoimuni proces pokreće ne uništenjem β-stanica, već njihovom regeneracijom uslijed takvog uništavanja.

Genetska predispozicija za dijabetes

Dakle, glavni genetski doprinos predispoziciji za dijabetes tipa 1 daju geni HLA sustava, odnosno geni koji kodiraju molekule klase 2 glavnog kompleksa histokompatibilnosti čovjeka. Trenutno ne postoji više od 50 HLA regija koje značajno utječu na rizik od dijabetesa tipa 1. Mnoge od tih regija sadrže zanimljive, ali dosad nepoznate gene. Genetske regije koje su povezane s razvojem šećerne bolesti tipa 1 obično se označavaju lokusima IDDM asocijacije. Pored gena HLA sustava (IDDM1 lokus), inzulinska genska regija na 11p15 (IDDM2 lokus), 11q (IDDM4 lokus), 6q i eventualno regija na kromosomu 18 ima značajnu povezanost s dijabetesom tipa 1. Mogući kandidatski geni unutar područja komunikacije uključuju (GAD1 i GAD2, koji kodiraju enzim glutamat dekarboksilaza, SOD2, koji kodira superoksid dismutazu i Kidd lokus krvne grupe) vjerojatno igraju važnu ulogu.

Ostali važni loci povezani s T1DM su 1p13 PTPN22 gen, CTLA4 2q31, receptor interleukin-2α (CD25 kodiran od IL2RA), lokus 10p15, IFIH1 (poznat i kao MDA5) u 2q24 i nedavno otkriveni CLEC16A (KIAA0350) na 16p13, PTPN2 na 18p11 i CYP27B1 na 12q13.

PTPN22 gen kodira protein limfoidne tirozin fosfataze koji se naziva i LYP. PTPN22 je izravno povezan sa aktivacijom T ćelija. LYP potiskuje signal T-staničnog receptora (TCR). Ovaj gen se može koristiti kao meta za regulisanje funkcije T ćelija, pošto on obavlja funkciju inhibiranja TCR signalizacije.

CTLA4 gen kodira su-receptore na površini ćelija T-limfocita. Takođe je dobar kandidat za uticaj na razvoj dijabetesa tipa 1, jer negativno utiče na aktivaciju T-ćelija.

Gen receptora interleukin 2α (IL2RA) sastoji se od osam egzona i kodira α lanac kompleksa receptora IL-2 (poznat i kao CD25). IL2RA ima važnu ulogu u regulaciji imuniteta. IL2RA se izražava na regulatornim T stanicama koje su, kako je spomenuto gore, važne za njihovo funkcioniranje, i sukladno tome za suzbijanje imunološkog odgovora T-ćelija i autoimunih bolesti. Ova funkcija gena IL2RA ukazuje na njegovu potencijalnu ulogu u patogenezi T1DM, vjerovatno uz sudjelovanje regulatornih T ćelija.

CYP27B1 gen kodira vitamin D lα-hidroksilaza. Zbog važne funkcije vitamina D u reguliranju imuniteta, smatra se kandidatom gena. Elina Hipponen i njegove kolege otkrili su da je gen CYP27B1 povezan s dijabetesom tipa 1. Gen vjerovatno uključuje mehanizam za utjecaj na transkripciju. Kao rezultat studija, pokazano je da vitamin D može nekako suzbiti autoimune reakcije orijentirane na p-stanice pankreasa. Epidemiološki dokazi ukazuju da suplementacija vitamina D može ometati razvoj dijabetesa tipa 1.

CLEC16A gen (ranije KIAA0350), koji se ekskluzivno eksprimira u imunološkim ćelijama i kodira proteinski slijed regije tipa lektina tipa C. Izražava se u limfocitima kao specijalizirani APC (stanice koje prezentira antigen). Posebno je zanimljivo da su poznati da lektini tipa C igraju važnu funkcionalnu ulogu u apsorpciji antigena i prezentaciji β ćelija.

Genetska analiza modela dijabetesa ovisnog o inzulinu povezanog s glavnim kompleksom histokompatibilnosti kod miševa pokazala je da glavni kompleks histokompatibilnosti igra veliku ulogu u razvoju bolesti u interakciji s 10 drugih lokusa predispozicije na različitim mjestima genoma.

Vjeruje se da je HLA sustav genetska odrednica koja određuje predispoziciju β-stanica pankreasa virusnim antigenima ili odražava ozbiljnost antivirusne imunosti. Utvrđeno je da se kod dijabetesa melitusa ovisnog o inzulinu često pronalaze antigeni B8, Bwl5, B18, Dw3, Dw4, DRw3, DRw4. Pokazano je da prisustvo B8 ili B15 HLA antigena u pacijenata povećava rizik od dijabetesa od 2 do 3 puta, a istovremeno sa B8 i B15, za 10 puta. Pri utvrđivanju haplotipa Dw3 / DRw3 rizik od dijabetesa povećava se 3,7 puta, Dw4 / DRw4 - 4,9, a Dw3 / DRw4 - 9,4 puta.

Glavni geni HLA sustava povezani s predispozicijom za razvoj dijabetesa tipa 1 su geni HLA-DQA1, HLA-DQA, HLA-DQB1, HLA-DQB, HLA-DRB1, HLA-DRA i HLA-DRB5. Zahvaljujući opsežnim istraživanjima u Rusiji i širom svijeta, ustanovljeno je da različite kombinacije alela HLA gena imaju različite učinke na rizik od dijabetesa tipa 1. Visok stupanj rizika povezan je s haplotipovima DR3 (DRB1 * 0301-DQA1 * 0501-DQB * 0201) i DR4 (DRB1 * 0401,02,05-DQA1 * 0301-DQB1 * 0302). Srednji rizik kombiniran je s haplotipovima DR1 (DRB1 * 01-DQA1 * 0101-DQB1 * 0501), DR8 (DR1 * 0801-DQA1 * 0401-DQB1 * 0402), DR9 (DRB1 * 0902-DQA1 * 0301-DQB1 * 0303) i DR10 (DRB2 * 0101-DQA1 * 0301-DQB1 * 0501). Osim toga, ustanovljeno je da neke alelne kombinacije imaju zaštitni učinak u odnosu na razvoj dijabetesa. Ovi haplotipovi uključuju DR2 (DRB1 * 1501-DQA1 * 0102-DQB1 * 0602), DR5 (DRB1 * 1101-DQA1 * 0102-DQB1 * 0301) - visok stupanj zaštite, DR4 (DRB1 * 0401-DQA1 * 0301-DQB1 * 0301), DR4 (DRB1 * 0403-DQA1 * 0301-DQB1 * 0302) i DR7 (DRB1 * 0701-DQA1 * 0201-DQB1 * 0201) - srednji stepen zaštite. Treba napomenuti da predispozicija za razvoj dijabetesa tipa 1 ovisi o populaciji. Dakle, neki haplotipi u jednoj populaciji imaju izražen zaštitni učinak (Japan), a u drugoj su povezani s rizikom (skandinavske zemlje).

Kao rezultat tekućeg istraživanja, stalno se otkrivaju novi geni koji su povezani s razvojem dijabetesa tipa 1. Dakle, prilikom analize u švedskim porodicama na 2360 markera SNP unutar lokusa glavnog kompleksa histokompatibilnosti i susjednih lokusa u centromere regiji, potvrđeni su podaci o povezanosti dijabetesa tipa 1 s IDDM1 lokusom u glavnom ljudskom kompleksu histokompatibilnosti, najizraženije u HLA-DQ / regiji DR. Također, pokazano je da je u centromernom dijelu vrhunac povezanosti bio u genetičkoj regiji koja kodira inozitol 1,4,5-trifosfatni receptor 3 (ITPR3). Procijenjeni populacijski rizik za ITPR3 iznosio je 21,6%, što ukazuje na važan doprinos gena ITPR3 razvoju dijabetes melitusa tipa 1. Dvostruka lokus regresijska analiza potvrdila je učinak promjena gena ITPR3 na razvoj dijabetesa tipa 1, dok se ovaj gen razlikuje od bilo kojeg gena koji kodira molekule druge klase glavnog kompleksa histokompatibilnosti.

Kao što je već spomenuto, osim genetske predispozicije, na razvoj dijabetes melitusa tipa 1 utječu i vanjski faktori. Kao što su pokazale nedavne studije na miševima, jedan od ovih faktora je prijenos imunoglobulina s bolesne autoimune majke na potomstvo. Kao rezultat ovog prenošenja, 65% potomstva razvilo je dijabetes, dok je istovremeno, kada su blokirali prijenos imunoglobulina s majke na potomstvo, samo 20% umrlo od potomstva.

Genetski odnos dijabetesa tipa 1 i 2

Nedavno su prikupljeni zanimljivi podaci o genetskom odnosu prve i druge vrste dijabetesa. Li et al. (2001) procijenili su prevalenciju porodica s obje vrste dijabetesa u Finskoj i proučavali povezanost između obiteljske anamneze tipa 1, antitijela na glutamat dekarboksilazu (GADab) i genotipa HLA-DQB1 povezanih s prvom vrstom dijabetesa . Potom su u miješanim porodicama s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 istraživali da li je ukupni HLA haplotip u članova porodice s dijabetesom tipa 1 zahvaćen dijabetesom. Među 695 porodica u kojima je bilo više od 1 bolesnika sa dijabetesom tipa 2, 100 (14%) je takođe imalo rođake s dijabetesom tipa 1. Pacijenti s drugim tipom dijabetesa iz miješanih porodica imali su veću vjerojatnost da imaju protutijela na GAD (18% prema 8%) i genotip DQB1 * 0302 / X (25% prema 12%) u odnosu na bolesnike iz obitelji s dijabetesom samo 2 vrste, međutim, oni postojala je niža učestalost genotipa DQB1 * 02/0302 u usporedbi s odraslim pacijentima s dijabetesom tipa 1 (4% prema 27%). U mješovitim porodicama odgovor na inzulin na opterećenje glukozom bio je lošiji kod bolesnika s rizičnim HLA-DR3-DQA1 * 0501-DQB1 * 02 ili DR4 * 0401/4-DQA1 * 0301-DQB1 * 0302 haplotipovima, u usporedbi s pacijentima bez takvih haplotipova. Ta činjenica nije zavisila od prisustva GAD antitijela. Autori su zaključili da su dijabetes tipa 1 i 2 grupirani u istim porodicama. Opća genetska pozadina kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1 predisponira dijabetičare tipa 2 na prisustvo autoantitijela i, bez obzira na prisustvo antitijela, na smanjeno lučenje inzulina. Njihova istraživanja također potvrđuju moguću genetsku interakciju između dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2 zbog lokusa HLA.

Zaključak

Zaključno, može se napomenuti da su u proteklih 10 godina istraživači postigli veliki napredak u proučavanju genetike i mehanizma razvoja dijabetesa tipa 1, međutim, mehanizam nasljeđivanja predispozicije za dijabetes tipa 1 i dalje ostaje nejasan, te ne postoji dobro izbalansirana teorija razvoja šećerne bolesti koja bi objasnila sve nalaze u ovoj oblasti podataka. Čini se da bi glavni fokus u proučavanju dijabetesa u ovom trenutku trebao biti računalno modeliranje predispozicije za dijabetes, uzimajući u obzir različitu dijabetogenost alela u različitim populacijama i njihov međusobni odnos. U ovom slučaju, najzanimljivija sa stajališta šećerne bolesti tipa 1 može biti proučavanje mehanizama: 1) izbjegavanje smrti autoreaktivnih T-limfocita tijekom odabira u timusu, 2) nenormalna ekspresija glavnih molekula histokompatibilnosti s β-stanicama, 3) neravnoteža između autoreaktivne i regulatorne T-limfociti, kao i na traženje funkcionalnih veza između lokusa povezanosti s dijabetesom tipa 1 i mehanizama razvoja autoimunosti. S obzirom na rezultate nedavnih istraživanja, moguće je s malo optimizma pretpostaviti da potpuno otkrivanje genetskih mehanizama razvoja dijabetesa i njegovog nasljeđivanja nije jako daleko.

Šta je dijabetes?

Dijabetes melitus je patologija u kojoj ljudsko tijelo koristi energiju (glukozu) koja dobija putem hrane u druge svrhe. Umjesto da opskrbi tkiva i organe, on se zadržava u krvi, dostižući kritični maksimum.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Kršenje nastaje kao posljedica prestanka ili nedovoljne proizvodnje inzulina - hormona gušterače, koji regulira metabolizam ugljikohidrata u tijelu. Ovaj proteinski hormon potiče promociju glukoze u ćelije, puneći tijelo energijom i oslobađajući krvne žile krvožilnog sustava. Bolest se razvija kada inzulin nije dovoljan za pravovremeno kretanje glukoze u organe. Postoje 2 vrste dijabetesa. Glavna razlika između dijabetesa tipa 1 i tipa 2 je uzrok bolesti. Osim toga, razlike su posebno u razvoju, tijeku i liječenju patologije. Takođe postoje razlike u zavisnosti od spola, starosti i mjesta boravka pacijenta.

Uporedna karakteristika oba tipa

Uporedne karakteristike dijabetesa prvog i drugog tipa prikazane su u tabeli:

Šećerna bolest tipa 1 nastaje kao rezultat povrede ljudskog imunološkog sistema, koju tkivo gušterače doživljava kao strano, oštećujući ih. Kao rezultat toga, stanice koje proizvode inzulin se uništavaju, a proteinski hormon potreban za stabilizaciju nivoa glukoze u krvi se uopće ne proizvodi u tijelu. Razlog za to može biti nekoliko faktora:

  • Virusna infekcija. Bolest može biti posljedica rubeole ili zaušnjaka.
  • Genetska predispozicija. Razvoj patologije moguć je ako oba roditelja pate od neke bolesti.
  • Hranjenje beba posebnim mešavinama.
  • Vrijeme je hladno.

Drugi tip dijabetesa karakterističan je za sedentarne ljude. Glavni razlog razvoja bolesti je prekomjerna težina, koja se javlja kao posljedica prekomjerne konzumacije hrane i inertnog načina života. Postepeno, tijelo krši biološki odgovor tkiva na djelovanje inzulina, uslijed čega stanice nisu u stanju prerađivati ​​glukozu. To dovodi do povećanja šećera u krvi i energetske gladi organa i tkiva.

Znakovi patologije

Simptomi su slični. Razlikuju se sledeći znakovi dijabetesa:

  • stalni osjećaj žeđi i gladi,
  • učestalo mokrenje
  • umor,
  • gag refleks
  • slabost
  • razdražljivost.

Glavna razlika između bolesti je težina pacijenta. Sa dijabetesom ovisnim o inzulinu, pacijent dramatično gubi na težini, dok dijabetičar koji nije ovisan o insulinu brzo ga dobiva. Pored toga, dijabetes tipa 2 karakteriše dermatitis, svrbež, isušivanje kože, „veo“ pred očima, spor oporavak epiderme nakon oštećenja, ukočenost udova.

Razlika u nivou glukoze u krvi kod dijabetesa tipa 1 i 2

Možete razlikovati zdravu osobu od dijabetičara po nivou glukoze u krvi. Kod ljudi bez dijabetesa na prazan stomak, količina glukoze iznosi i do 5,9 mmol / L. Nakon jela hranu, pokazatelj ne prelazi 8 mmol / L. Kod obje vrste dijabetesa kod pacijenata na prazan stomak nivo šećera je 4-7 mmol / l. 2 sata nakon obroka, broj se brzo povećava: kod dijabetes melitusa 1 manji je od 8,5, a kod dijabetičara tipa 2 manji od 9 mmol / l.

Liječenje tegoba

Liječenje obje vrste dijabetesa bitno je različito. Dijabetes tipa 1 ovisi o insulinu jer gušterača uopće ne isporučuje hormon u krv. Da bi se održalo dobro zdravlje, od pacijenta se mora redovno davati injekcije insulina. Ova vrsta ovisi o lijekovima, što znači da je opasniji za ljude, jer može doći do smrti bez odsutnosti injekcija. Dijabetes tipa 2 liječi se posebnim lijekovima za unutarnju upotrebu koji pomažu u održavanju razine šećera u krvi. Osim toga, obje vrste dijabetičara mijenjaju svoju prehranu, isključujući rafinirane ugljikohidrate i vode fizički aktivan stil života. Pacijenti bi trebali redovno pratiti nivo glukoze i holesterola u krvi, kao i krvni pritisak.

Dijabetes tipa 1

Dijabetes tipa 1 ovisi o insulinu. Najčešće se dijagnosticira kod mladih čija dob ne prelazi 40 godina. Ovo je bolest u kojoj krvne ćelije prepune šećera. Razlog za to su antitijela koja uništavaju inzulin. Bolest, čija je pojava povezana s prisustvom takvih antitijela, nije potpuno izliječena.

Dijagnosticiranje ove bolesti uključuje provođenje ozbiljnih laboratorijskih ispitivanja. Ova fotografija nije dijagnosticirana, tako da ne biste trebali vjerovati ljudima koji pokušavaju reći osobi o njegovoj bolesti, a da niste ni vidjeli rezultate ispitivanja. Pri prvoj sumnji na bolest trebate odmah kontaktirati medicinsku ustanovu.

Osobe koje pate od dijabetesa prvog oblika u pravilu imaju mršavu tjelesnu tjelesnost. Potrebne su im redovne injekcije inzulina od trenutka otkrivanja bolesti do kraja života. Medicinska anamneza takvih pacijenata je standardna. Bolest je nasledna.

Oni koji imaju dijabetičare u obitelji imaju genetsku predispoziciju za ovu bolest. Hronična varijanta bolesti ove vrste se javlja kod njih pod određenim okolnostima. To može izazvati niz virusa i bakterija, kao i snažan ili dugotrajan stres. Zbog takvih negativnih faktora stvaraju se antitijela koja mogu uništiti stanice odgovorne za prisustvo inzulina.

Dijabetes tipa 2

Druga vrsta bolesti koja je neovisna o insulinu često se dijagnosticira kod starijih ljudi. Ovo je varijanta bolesti, koju karakterizira nemogućnost inzulina da se nosi sa svojom glavnom funkcijom. Šećer se ne može razgraditi sam i nakuplja se u krvi. Postepeno, "zavisnost" od insulina potpuno se razvija u ćelijama u telu. Sam hormon se proizvodi, nema ga manjak, ali glukoza u sastavu ćelija se ne razgrađuje.

Varijanta ove bolesti koja nije nezavisna od insulina ima svoj napredak u razvoju. Ova se bolest u pravilu otkriva kod ljudi starijih od četrdeset godina, ali ponekad se pronađe i u djece. Za pacijente koji pate od ove vrste dijabetesa karakteristično je prekomjerno tjelesno tijelo. Krvne ćelije takvih ljudi više ne mogu uočiti nikakav učinak inzulina.

Značajke dijabetesa tipa 1

Dijabetes tipa 1 posljedice je nedovoljne sekrecije inzulina (gušterače) gušterače. Stručnjaci imenuju karakteristične simptome koji omogućavaju sumnju na prisustvo ljudske bolesti u ranim fazama.Među njima: stalni osjećaj žeđi, prekomjerna emisija urina, umor, hronični osjećaj slabosti. Potrebno je utvrditi nivo glukoze i inzulina u krvi. Ako se dijagnoza potvrdi, odmah se propisuje liječenje, jer u protivnom pacijent može imati čireve i širok niz drugih komplikacija.

Zašto se razvija dijabetes tipa 1? Klasična medicinska škola daje definitivan odgovor na ovo pitanje. Glavni uzrok ove bolesti je poremećaj gušterače, pri kojem se stvaranje inzulina zaustavlja ili značajno usporava. Također je vrijedno napomenuti da trudnice imaju takozvani gestacijski dijabetes povezan s rizikom od razvoja bolesti ovisnog o inzulinu.

Ne zaboravite da razgovarate o temama i vrlo specifičnim simptomima. Često je dijabetes tipa 1 praćen stvaranjem mirisa acetona u usnoj šupljini. To su prva zvona tijela koja bi trebala upozoriti i navesti osobu da se posavjetuje sa stručnjakom. Što brže pacijent dođe do liječnika u ovom slučaju, veća je vjerojatnost da se bolest može otkriti u ranoj fazi. Međutim, često ljudi, posebno muškarci, zanemaruju posjetu stručnjaku i žive godinu ili nekoliko godina, ni ne znajući dijagnozu, dok ne postanu potpuno nepodnošljive.

Neizravni znakovi dijabetesa tipa 1 uključuju:

  1. Komplikacije u liječenju zaraznih bolesti,
  2. Loše zarastanje rana,
  3. Težina u nogama
  4. Bol u mišićima teladi

Također je važno imati na umu da ljudi koji pate od ove bolesti trebaju stalno pratiti vlastiti krvni tlak i održavati njegovo normalno stanje savremenim lijekovima. Specifične lijekove treba propisati isključivo specijalist, na temelju dijagnoze i individualnih karakteristika pacijenta.

Kako otkriti dijabetes tipa 1?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definirala je postupke kroz koje ljudi trebaju proći ukoliko sumnjaju na ovu bolest. Njihova lista uključuje:

  • Test glukoze u krvi,
  • Studija tolerancije na glukozu,
  • Otkrivanje glukoze u urinu
  • Izračun postotka glikoziliranog hemoglobina,
  • Otkrivanje inzulina i C-peptida u krvi.

Treba znati da se krv daje na analize na prazan stomak. Rezultati ispitivanja uspoređuju se s vrijednostima glukoze utvrđenim u posebnoj tablici. Ako je ovaj nivo:

  1. Ne dostiže 6,1 mmol / l - nema hiperglikemije, bolest je isključena,
  2. To je u rasponu od 6,1 do 7,0 mmol / l - nivo glikemije je blizu maksimalno dozvoljenog,
  3. Prelazi 7,0 mmol / L - prisustvo bolesti je vrlo vjerovatno, ali tačna dijagnoza zahtijeva dodatnu potvrdu.

Osoba predijabetes pokazuje na oštećenu toleranciju na glukozu, povećanu glikemiju koja, međutim, još nije prešla prihvatljive granice. Pacijent s takvim nalazima treba daljnje praćenje i prevenciju.

Kako se liječi dijabetes tipa 1?

Postoje sljedeći načini liječenja ove bolesti: posebna prehrana, vježbanje, lijekovi.

Pravilno odabran sustav prehrane pomaže ublažavanju glavnih simptoma dijabetesa. Glavni cilj prehrane je maksimalno ograničenje unosa šećera u organizam.

Kako liječiti bolest? U situacijama sa prvom vrstom bolesti u većini slučajeva ne možete bez redovitih injekcija inzulina. Specijalisti određuju optimalnu dnevnu dozu ovog hormona za svakog pacijenta ponaosob.

Pripravci koji sadrže inzulin apsorbuju se u krv različitom brzinom i imaju različito vrijeme. Potrebno je odabrati prava mjesta za injekcije. Postoji nekoliko sorti ovog hormona:

  • Kratko djelujući inzulin: njegov se učinak može vidjeti gotovo trenutno. Za dobivanje hormona ovog tipa koristi se lijek Actrapid, koji djeluje oko 2-4 sata,
  • Intermedijalan inzulin se u organizam dostavlja putem lijeka Protafan, koji sadrži tvari koje usporavaju apsorpciju hormona. Ovaj lijek djeluje oko 10 sati,
  • Dugo delujući inzulin. Dostavlja se tijelu kroz brojne posebne pripreme. Za postizanje vrhunskih performansi mora proći oko 14 sati. Homon djeluje najmanje dan i pol.

U pravilu, pacijenti sami primjenjuju lijekove, učeći da ih ubrizgavaju pod vodstvom stručnjaka.

Liječnik na poseban način gradi režim liječenja na osnovu prezentacije pacijenta, odražavajući čimbenike kao što su:

Ako pacijent s dijabetesom ima višak kilograma, tada smanjenje postotka visokokalorične hrane na meniju postaje obvezna mjera liječenja i prevencije. Štetno je korištenje konzervirane hrane, masnog mesa, dimljene hrane, kisele pavlake, majoneza, orašastih plodova i mnogih voća. Morate zaboraviti na slatkiše. Ovo je posebno teško ako se bolest otkrije kod djece ili žena koje su sklone maženju.

Treba potražiti načina da smanjite količinu visokokalorične hrane. Dolazi do energetskog deficita i tijelo troši masno tkivo. Međutim, treba imati na umu da se čovjek ne može dovesti do iscrpljenosti energije.

Fizička aktivnost doprinosi snižavanju razine šećera u krvi. Umjereno vježbanje je potrebno. Vježbe treba raditi redovno, dozirano. Nema potrebe da se naporno opterećujete. Dosta aerobne vježbe.

Takozvane inzulinske pumpe mogu značajno poboljšati kvalitetu života pacijenata. Riječ je o uređajima iz svijeta elektronike koji precizno određuju razinu šećera u krvi, te na temelju dobivenih dokaza samostalno primjenjuju dozirane injekcije inzulina. Oni čine tretman efikasnijim i minimiziraju rizik od komplikacija.

Kako čuvati lijekove s inzulinom?

Otvorene bočice mogu se čuvati na sobnoj temperaturi najviše šest tjedana. Treba ih čuvati na mjestima gdje sunčeva ili umjetna svjetlost ne prodire. Ne čuvajte proizvode koji sadrže inzulin u blizini izvora toplote.

Neprihvatljivost upotrebe lijeka ukazuje na stvaranje filma ili karakterističnih ugrušaka vizualno sličnih ljuskicama unutar boce. Ovaj signal igra važnu ulogu. Upotreba lijeka s istekom roka prijeti da pogorša probleme s bolešću i može čak dovesti do fatalnih posljedica.

Dijabetes tipa 2

Gušterača obolela od dijabetesa tipa 2, samostalno proizvodi dovoljno inzulina, ali tijelo nije u stanju da apsorbuje ovaj hormon zbog neispravnog rada ćelijskih receptora. Glukoza se ne prerađuje pravilno, zbog toga su oštećene krvne žile i unutrašnji organi. To može biti posebno opasno tokom trudnoće. Međutim, oblik neovisan o insulinu karakterističan je za starije ljude.

Dijabetes druge sorte nastaje iz određenih razloga, a glavni se smatraju prekomjernom težinom i genetskom predispozicijom za ovu bolest. Prema statističkim podacima, oko 80% pacijenata sa dijabetesom tipa 2 su pretili. Je li moguće potpuno oporaviti smanjenjem vlastite tjelesne težine? Odgovor će biti negativan, međutim, kao preventivna mjera, ta mjera može biti vrlo efikasna. Prema općeprihvaćenom naučnom konceptu, višak masnih ćelija sprečava tijelo da koristi inzulin.

Simptomi i komplikacije dijabetesa tipa 2

Simptomi prve i druge vrste bolesti su u velikoj mjeri slični: jaka žeđ prati i pretjerano mokrenje, osoba stalno osjeća nelagodu - slabost i umor, bolove razdražljivosti, ponekad mučninu i povraćanje.

Posebnu pažnju treba obratiti na moguće komplikacije. Prema posljednjoj međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MBC 10), njihov je popis prilično obiman i pacijentima pruža značajnu zabrinutost. Ako je krv puna glukoze, tada su patološke promjene gotovo bilo kojih unutarnjih organa neminovne. U naprednim fazama bolesti pacijentima se čak daje i invalidnost.

U bolesnika sa dijabetesom tipa 2 znatno se povećava rizik od infarkta miokarda i moždanog udara, svih vrsta bubrežnih bolesti i oštećenja vida. Čak i manje rane dugo ne zarastaju. Ponekad bolest postane sposobna dovesti do gangrene, što može zahtijevati amputaciju oštećenog ekstremiteta. Lista komplikacija kod muškaraca upotpunjuje impotenciju. Ovako ozbiljna lista negativnih aspekata obvezuje stručnjake da i dalje pronalaze načine za najefikasniju terapiju.

Šta ima smisla raditi kada otkrijete znakove bolesti?

Ako ste prvi posumnjali na dijabetes drugog oblika, morate hitno proći ljekarski pregled. Ljudi koji su svjesni svoje genetske predispozicije za ovu bolest trebali bi redovito nadgledati razinu šećera u krvi i urina. To se posebno odnosi na osobe starije od 50 godina, kao i sve one koji imaju višak kilograma.

Ako je dijagnoza već postavljena, pacijent treba biti pod liječničkim nadzorom i povremeno posjećivati ​​stručnjaka.

Ljudima koji pate od dijabetesa tipa 2, ljekari propisuju:

  • Pratite glukozu i holesterol, kao i telesnu težinu,
  • Promijenite prehranu dodavanjem jelovnika niskokaloričnu hranu koja bi trebala sadržavati što manje šećera. Morate jesti složenije ugljikohidrate i hranu s biljnim vlaknima,
  • Redovno vježbajte.

Pacijenti moraju naučiti samostalno određivati ​​nivo glukoze u krvi. Danas postoje specijalizovani uređaji koji olakšavaju to raditi kod kuće. Nazivaju ih glukometri.

Treba se stalno pridržavati stroge samokontrole. Liječenje je neraskidivo povezano sa dijetalnom terapijom i vježbanjem. Ove točke učinkovito nadopunjuju terapiju koja se temelji na upotrebi lijekova za snižavanje šećera koji se u medicini nazivaju incretomimetici. Najčešće su to tablete, a ne injekcije, kao što je slučaj sa lijekovima koji sadrže inzulin.

Specifični lijek treba propisati isključivo liječnik na temelju svih podataka o pacijentu koji su mu dostupni. Dužan je pojedinačno utvrđivati ​​učestalost naknadnih posjeta. Treba učiniti mnogo testova kako bi se utvrdilo kakvo je opće stanje pacijenta, postoji li opasnost od razvoja komplikacija, što će zahtijevati dodatno liječenje kako bi se spriječilo.

Koristeći se rezultatima brojnih naučnih studija, stručnjaci su mogli utvrditi da, uz smanjenje tjelesne težine, bolest poprima slabiji oblik. Kao rezultat toga, njegovi simptomi manje muče pacijente, a njihova kvaliteta života značajno se poboljšava.

U posljednje vrijeme u medijima se široko oglašava novi lijek - kineski flaster protiv dijabetesa. Njeni proizvođači obećavaju gotovo čudesan učinak, pozivajući da ne štede novac i kupuju svoje proizvode. Međutim, stručnjaci tradicionalne medicine su skeptični prema ovoj mogućnosti liječenja. Ako na Internetu čitate recenzije o ovom flasteru, onda su one izrazito kontradiktorne. Neki pišu da su im navodno pomogli. Ostali su u potpunosti razočarani ovim alatom.

Preventivne mjere

Kao što je već spomenuto, trebali biste vježbati i nadzirati vlastitu prehranu. Postoje posebno dizajnirane prehrane koje su korisne za zdravlje takvih pacijenata. Ako se strogo pridržavate preporuka liječnika, možete značajno poboljšati kvalitetu vlastitog života, riješeći se značajnog dijela simptoma koji prate ovu bolest.

Iz izbornika morate isključiti određene proizvode. Često stručnjaci imenuju takozvanu dijetu 9. Njegov je cilj svesti na najmanju moguću mjeru upotrebu proizvoda koji u svom sastavu imaju veliku količinu ugljikohidrata. Dokazano je da se kod pacijenata koji koriste ovu dijetu funkcija pankreasa značajno poboljšava.

Koja je hrana dozvoljena? Na njihovoj listi nalaze se nemasne sorte mesa i ribe, kupus, krastavci, patlidžan, paradajz i tikvice, heljda, biserni ječam, proso i zobena kaša. Jabuke i jagode su takođe dozvoljene, ali umjereno. Mliječni proizvodi se mogu konzumirati samo s malo masti. Nakon takvog obroka nivo šećera u krvi neće se povećati neprihvatljivom stopom.

Prilikom medicinskog odabira menija obavezno se uzima u obzir strukturni sastav hrane. Dijeta treba da uključuje:

  1. 55% kategorije životinjskih proteina (80-90 grama).
  2. 30% biljne masti (70-80 grama).
  3. 300-350 grama ugljenih hidrata.
  4. 12 grama soli
  5. Jednu i po litara tečnosti.

Dan ne možete pojesti više od 2200-2400 kcal. Morate jesti 5-6 puta dnevno, ravnomjerno „raspoređujući“ potrošnju ugljikohidrata na vrijeme. Morat će se isključiti šećer. Slatka hrana priprema se u malim količinama i to samo s nadomjescima šećera poput stevije, sorbitola ili ksilitola.

Takođe treba ograničiti unos soli. Način kuhanja je važan. Kuhana i pečena jela trebalo bi prevladati u prehrani. Pržena i pirjana hrana smije se jesti u minimalnoj količini. Postoje recepti specijalno dizajnirani za dijabetičare. Nakon njih, možete kuhati ukusna jela koja neće naštetiti vašem zdravlju.

Jednog dana morate se pridržavati određenog menija. Dakle, dijeta broj 9 može biti predstavljena:

  • Ujutro: čaj, kaša od heljde, skuta s malo masti, mlijeko,
  • Drugi obrok: pšenične mekinje (u kuvanom stanju),
  • Ručak: brašno od kupusa sa suncokretovim uljem (vegetarijansko), voćna žele, kuhano meso sa sosom od mlijeka,
  • Snack: mala količina jabuka,
  • Večernji obrok: kuhana riba, sos od pečenog mlijeka, kao i jela od kupusa.

Ponedeljak

Doručak: cikorija, nemasni sir s mlijekom, kaša (heljda).

Ručak: 200 ml mlijeka.

Ručak: supa od kupusa na vegetarijanski način, grudi bijele ptice, voćna mliječ.

Večernji obrok: kuhana riba, čaj, jela od kupusa.

Prije odlaska u krevet: čaša kefira s malo masti.

Prvi obrok: ječam, pileće jaje, radič, pirjani kupus.

Ručak: čaša mlijeka (prikladna je samo niska masnoća).

Ručak: pire od krumpira, kuhana goveđa jetra, salama od rastvora, kompot od sušenog voća.

Snack: voćna mliječ.

Večernji obrok: kuhana piletina, pirjani kupus.

Prije odlaska u krevet: kefir s niskom masnoćom.

Prvi obrok: skuta bez masnoće i mlijeko, radič, zobena kaša.

Ručak: krigla žele.

Ručak: borsch, kuvano meso, kaša od heljde, čaj.

Snack: jedna ili dvije kruške.

Večernji obrok: salata ili vinjegre, jaje, čaj.

Prije odlaska u krevet: čaša nemasnog jogurta.

Prvi obrok: kaša od heljde, radič, skuta sa minimalnim udjelom masti.

Drugi doručak: kefir.

Ručak: slani bor, kompot od sušenog voća, kuhano meso.

Snack: nezaslađena kruška.

Za večernja jela: šnicle kupusa, kuvana riba, čajne variva od niske masnoće.

Prije odlaska u krevet: čaša kefira bez masti.

Prvi obrok: jaje, malo putera, vinaigrette bez krompira sa dodatkom suncokretovog ulja, radiča.

Ručak: kiseli kupus, gulaš ili kuvano meso, supa sa graškom.

Snack: nekoliko svježeg voća.

Večernji obrok: puding sa povrćem, kuhana perad, čaj.

Prije odlaska u krevet: čaša jogurta.

Prvi obrok: kaša od proso, cikorija, malo ljekarske kobasice.

Ručak: pšenične mekinje.

Ručak: kuhano meso, pire krompir, supa od morskih plodova.

Snack: čaša kefira s malo masti.

Večernji obrok: skuta sa minimalnim udjelom masti, čaj, zobene kaše.

Nedelja

Prvi obrok: pileće jaje, cikorija, kaša od heljde.

Ručak: jedna ili dvije jabuke.

Ručak: goveđa kotleta, lagana povrća supa, kaša od ječma.

Snack: obrano mlijeko.

Večernji obrok: povrća salata, kuhana riba, pire krompir.

Prije odlaska u krevet: kefir s niskom masnoćom.

Alternativne metode lečenja

U narodnoj medicini postoji mnoštvo recepata koji sa različitim stupnjem efikasnosti pomažu u borbi s visokim šećerom u krvi. Registrirani ljekari često su sumnjičavi prema takvim metodama liječenja, ali ne zabranjuju pacijentima da ih koriste zajedno sa osnovnom terapijom. Takav „integrirani pristup“ često daje pozitivne rezultate, omogućujući pacijentima da smanje manifestaciju bolnih simptoma.

Najefikasniji recepti za tradicionalnu medicinu:

  • Za prevenciju će vam pomoći jaje s dodatkom limunovog soka. Umutite sadržaj sirovog jajeta, dodajte sok jednog limuna. Recepcija 50-60 minuta prije jela, 3 dana ujutro. Deset dana kasnije kurs se može ponoviti.
  • Ujutro, koristite pečeni luk mjesec dana.
  • Dobar način da snizite nivo glukoze je uz nekoliko senfa ili lanenih semenki dnevno, uz čaj od crne ribizle.
  • Upotreba svježe cijeđenog soka od krompira pomaže u snižavanju razine šećera. Koriste se i maline, bijeli kupus.
  • Tinktura bijele trave (2 kašike / l) priprema se prelivanjem kipuće vode (2 kašike), vrijeme infuzije 2-3 sata, uzimajte 3 puta dnevno.
  • Ne zaboravite na takav narodni lijek kao dekociju zobi. Kašiku zobnih žitarica prelijte vodom (jednu i po šoljicu), pa prokuhajte 15 minuta, naravno - 3 r / d 15-20 minuta prije jela.
  • Cimet pomaže - pola žličice dnevno. Pijte uz čaj.
  • Brusite hrastove hrastove lukove dok ne dobijete prah. Kurs je 1 kašika na prazan stomak ujutro, kao i neposredno prije spavanja, sedam dana.
  • Pregrade oraha (40 g) prelijte kipućom vodom (500 ml) i stavite na vatru. Kuhajte deset minuta. Inzistirajte dok ne omekša, pijte 1 kašiku / l pola sata prije jela.
  • Zalijte kipućom vodom (pola litre) sa kore jastreba (2 stola / kutije), stavite sve na vatru i kuhajte oko 10 minuta. Insistirajući, popijte pola čaše pre jela.
  • Učinkovita infuzija priprema se iz čaše kipuće vode koja se preliva klinčićima (20 kom). Inzistirajte navečer, pijte tri puta dnevno tačno u trećem dijelu čaše. Ne uklanjajte rabljene klinčiće, dodajte im prstohvat večeri, ponovo prelijte kipućom vodom, itd. Kurs lečenja je šest meseci.
  • Napunite pola litre ključale vode sa dvije kašike mješavine koprive i bobicama rogača u omjeru tri do sedam. Insistirajte na redosledu od tri do četiri sata. Uzimajte dva puta dnevno po pola čaše.
  • Korijen lajkova (20 g) prelijte kipućom vodom (čašom), kuhajte u vodenoj kupelji, oko 10 minuta. Tečaj - 3 puta dnevno na stolu ili kutiji prije jela.

Sve informacije dostavljene čitateljima u članku imaju isključivo istraživačku funkciju. Prije upotrebe dobivenih informacija u praksi, savjetujte se o mogućim posljedicama s nadležnim stručnjakom!

TUMAČENJE REZULTATA:

Za svaki polimorfizam obrazac odgovora u stupcu "Rezultat" označava njegovo alelno stanje: "Heterozigota" ili "Homozigota".

Primjer rezultata istraživanja. Genetska predispozicija za dijabetes tipa 1.

Polimorfizam na lokusu C12ORF30 (podjedinica NatB, A> G), rs17696736

Polimorfizam na mjestu CLEC16A (CLEC16A, A> G), rs12708716

Pogledajte video: U SLUŽBI ZDRAVLJA 15 11 2017 DIABETES (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar

ParametarRezultat