Palačinke od zobene kaše - 6 jednostavnih i ukusnih recepata

Jučer me je supruga zamolila da pripremim palačinke sa ovsenom kašom po nekom receptu. Pitao sam - jesam. Jedan, dva, tri - i gotovi ste! Sjajan jednostavan recept za palačinke sa ovsenom kašom.

Proizvodi (2 porcije)
Zobene pahuljice (instant kuhanje) - 60 g (6 kašika)
Mlijeko - 250 ml
Jaja - 2 kom.
Šećer - 1 kašika. kašika
Biljno ulje - 2 kašike. kašike
Brašno - 4 žlice. kašike

Pripremamo proizvode za palačinke od zobene kaše.

U blenderu izmiksajte sve osim brašna.

Dobivenu smjesu izlijte u posudu, dodajte brašno i ponovo umijesite tijesto za palačinke u mlijeku, s ovsenom brašnom.

Zagrijavamo tavu i pržimo palačinke od zobene kaše poput palačinki.

Palačinke od jedne, dve, tri - i ovsene kaše su spremne!
Dobar apetit!

0
1 hvala ti
0

Sva prava na materijale koji se nalaze na web stranici www.RussianFood.com zaštićena su u skladu s važećim zakonom. Za bilo kakvu upotrebu materijala sa stranice, potrebna je hiperveza na www.RussianFood.com.

Uprava web mjesta nije odgovorna za rezultat primjene kulinarskih recepata, načina njihove pripreme, kulinarskih i drugih preporuka, dostupnosti resursa na koje se postavljaju hiperveze i za sadržaj oglasa. Administracija web lokacije možda ne dijeli stavove autora članaka objavljenih na web stranici www.RussianFood.com



Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje najbolje moguće usluge. Boravkom na web lokaciji prihvaćate pravila web lokacije za obradu ličnih podataka. SAglasan sam

Kuhanje u koracima:

Sljedeći sastojci su uključeni u recept za ove nježne i mirisne palačinke: zobeno brašno, mlijeko (koristim 1,7% bilo kojeg sadržaja masti), pileća jaja, granulirani šećer, sol i rafinirano biljno ulje (imam suncokretovo ulje). Koristim naočare kapaciteta 250 mililitara. Dakle, 1 takva čaša zobene kaše iznosi oko 110 grama, a potrebno će biti oko 375 mililitara mlijeka. Svi proizvodi moraju biti na sobnoj temperaturi, stoga ih unaprijed izvadite iz hladnjaka.

Tijesto za palačinke možete napraviti u bilo kojem dubokom tanjuru. U posudi razbijemo jaja, dodamo sol i šećer.

Sve tucite mikserom ili tucite oko minutu da se dobije homogena vazdušna masa.

Zatim ubacite zobene pahuljice, koje po želji (to nije neophodno ako ste sami napravili brašno) možete prosijati kroz sito.

Ulijte čašu mlijeka i tuku sve dok ne postane glatko i potpuno homogeno, tako da nema grudica.

Nakon toga sipajte preostalo mlijeko i opet sve dobro izmiksajte ili mikserom umutite. Zbog ove tehnike (kada se tečnost ubrizgava u dijelove) nikada neće biti grudica u tijestu za palačinke!

Ulijte biljno ulje bez mirisa i umiješajte ga žlicom ili lopaticom. Testo za palačinke ostavimo da odstoji 10 minuta, da gluten u brašnu ne nabubri - tada su palačinke elastične i neće se raspasti.

Konzistencija tijesta za palačinke od zobene kaše je tečna i ne razlikuje se puno od tijesta za ostale palačinke u mlijeku.

Zagrejemo tavu (imam posebnu tešku palačinku) i prelijemo nekoliko kašika tijesta. Brzim pokretima u krugu raspoređujemo tijesto i pečemo zobene palačinke na vatri tik ispod prosjeka do ružičaste donje strane. Za prvu palačinku možete tavu namazati uljem.

Zatim palačinku okrenemo i drugu stranu dovedemo u pripravnost. Slično ispecite i preostale palačinke od zobene kaše u mleku dok sve tijesto ne bude gotovo.

Palačinke od zobene kaše su gotove - ako želite, svaku možete namazati maslacem, tada će one biti još nježnije.

Pomozite sebi, prijatelji, sa mirisnim i ukusnim palačinkama od zobenih pahuljica. Mogu se poslužiti upravo tako ili aromatizirani medom, pavlakom, džemom ili džemom. Šalica vrućeg čaja ili čaša mlijeka takođe će biti dobrodošli.

Klasične palačinke od zobene kaše

Prije nego što započnete peći klasične palačinke s ovsenom brašnom, trebali biste se upoznati sa značajkama testa. Tada će rezultat biti odličan.

Svakako, za one koji su zainteresirani za dijetalna svojstva zobenih palačinki, preporučujemo upotrebu niskokalorične hrane - mliječne komponente s niskim udjelom masti, voda umjesto mlijeka, otpadni šećer, integralno pšenično brašno. Zaboravite na žumance, uzmite samo bičve vjeverice za pripremu tijesta za palačinke.

Uz to, palačinke sa ovsenom kašom su dobre za doručak, jer sadrže mnogo sporih ugljikohidrata koje organizam apsorbuje nekoliko sati. To omogućava kontinuirano održavanje energije. Stoga se zobene palačinke odlično jedu prije treninga snage, a ne nakon njega.

Da li je moguće potpuno uklanjanje ulja iz recepta prilikom pečenja zobenih palačinki? Ako koristite posudu sa posebnim premazom, odgovor je da. U drugim slučajevima čak i „tefal“ treba barem malo podmazati uljem - kremastim ili biljnim. U tijesto možete sipati malo ulja, a zatim ne morate svaki put da prekrijete površinu tave masnoćom.

Tanko elastično tijesto je pogodno za proljetna peciva, tako da mu ne morate dodavati soda. Ako više volite debele palačinke od nozdrva, tada je bolje koristiti prašak za pecivo. Treba napomenuti da je zobena kaša gušća nego inače. Stoga prije kuhanja potrebno je prosijati brašno da bi ono bilo obogaćeno kisikom, baza postaje prozračna i lagana.

Pripremite sastav:

  • zobena kaša - čaša,
  • mlijeko - 3 čaše,
  • jaja - 2 kom.,
  • šećer - kašičica
  • soli
  • soda.

Umutite jaja sa solju i šećerom, pomiješajte smjesu s mlijekom. Zatim u porcijama sipajte prosijano brašno, dobro promiješajući da ne nestanu sve grudice. Možete dodati sodu bikarbonu, nakon što je ugasite jabukovim sirćetom ili limunovim sokom. Tijesto je spremno kada pečete palačinke, pokušajte koristiti što manje ulja.

Recept za palačinke od zobene kaše

Sve više i više ljudi na putu je zdravog načina života, ovo se odnosi na tjelesni odgoj, odustajanje od loših navika i promjene prehrane. Onima koji ne mogu odmah odbiti jela od brašna, peciva, nutricionisti se savjetuju da se oslanjaju na zobene pahuljice ili zobene pahuljice.

Možete ih kuhati na dva načina: kuhati kašu po uobičajenoj tehnologiji, a zatim, dodajući određene sastojke, ispeći palačinke. Druga metoda je jednostavnija - odmah zamijesite tijesto od zobene kaše.

Sastojci

  • Zobena kaša - 6 žlica. l (sa klizačem).
  • Mleko - 0,5 l.
  • Pileća jaja - 3 kom.
  • Biljno ulje - 5 kašika. l
  • Sol
  • Šećer - 1 kašika. l
  • Škrob - 2 kašike. l

Algoritam akcija:

  1. Prema tradiciji, jaja se tuku sa solju i šećerom do homogene konzistencije.
  2. Zatim u ovu smjesu sipajte mlijeko i miješajte dok se šećer i sol ne otope.
  3. Sipajte skrob i zobene kaše. Mešajte sve dok se grudice ne rasprše.
  4. Na kraju sipajte biljno ulje.
  5. Bolje je pržiti u teflonskoj tavi. Pošto je biljnom ulju dodano biljno ulje, teflonska tava po izboru ne može biti podmazana. Kuhari preporučuju podmazati bilo koju drugu tavu biljnim uljem.

Palačinke su prilično tanke, osjetljive, ukusne. Poslužuje se s džemom ili mlijekom, toplom čokoladom ili medom.

Palačinke napravljene od zobene kaše u mleku - korak po korak fotografija recepta

Palačinke se pripremaju praznicima i radnim danom. Njihova raznolikost je nevjerovatna. Na primer, palačinke sa ovsenom kašom razlikuju se ne samo po ukusu, već i u strukturi testa. Ispada da su mršavija, pa domaćice često imaju problema s pečenjem. Ali slijedeći recept tačno i ovaj problem se može izbjeći.

Uputstvo za kuvanje

Stavite zobene kaše u blender.

Samljeti ih do stanja zrna.

Stavite šećer i jaja u posudu. Umutiti šlagom.

U zasebnoj zdjeli pomiješajte mljevenu zobene kašu s mlijekom i solju.

Ostavite ih da se nabubre 40 minuta. Za to vrijeme, oni upijaju najveći dio mlijeka, a masa će postati poput tekuće kaše.

Unesite pretučena jaja.

Razmjena. Dodajte brašno, limunsku kiselinu i sodu.

Ponovo miješajte da dobijete gusto tijesto.

Zalijte ga kipućom vodom.

Ulijte ulje, dobro izmešajte pjenjačom.

Tijesto nije potpuno homogeno, ali tako treba biti.

Tepsiju podmažite četkicom za ulje (ili koristite papirnati ručnik), zagrejte je na srednje jakoj vatri. U sredinu izlijte dio tijesta. Brzo, mijenjajući položaj tave kružnim pokretima ruku, oblikujte krug od tijesta. Nakon nekog vremena površina palačinke se prekrije velikim rupama.

Kada je sve tijesto postalo, a donja strana porumena, okrenite palačinku širokom lopaticom.

Dovedite ga u pripravnost, a zatim ga razvaljajte na ravno tanjur. Savijte palačinke na ovsenoj kaši.

Palačinke su debele, ali vrlo meke i labave. Prilikom savijanja otrgavaju se na nabora, tako da nisu punjena. Možete ih poslužiti sa bilo kojim slatkim sosom, kondenzovanim mlijekom, medom ili pavlakom.

Dijetalne palačinke od zobene kaše na kefiru

Da bi ovsene palačinke postale još manje hranjive, domaćice mlijeko zamjenjuju običnim ili nemasnim kefirom. Istina, palačinke se u ovom slučaju dobivaju ne suptilne, ali veličanstvene, ali ukus, svejedno, ostaje neuporediv.

Sastojci

  • Zobena kaša - 1,5 tbsp.
  • Šećer - 2 žlice. l
  • Kefir - 100 ml.
  • Pileća jaja - 1 kom.
  • Jabuka - 1 kom.
  • Sol
  • Soda je na vrhu noža.
  • Limunov sok - ½ kašike kašike
  • Biljno ulje.

Algoritam akcija:

  1. Priprema takvih palačinki započinje dan ranije, uveče. Zobenu kašu treba napuniti kefirom (prema normi), ostaviti u hladnjaku preko noći. Do jutra će biti spremna vrsta zobene pahuljice koja će poslužiti kao osnova za gnječenje tijesta.
  2. Prema klasičnoj tehnologiji, jaja će se morati tući sa soli i šećerom, dodavati zobene pahuljice i tamo sipati sode bikarbone.
  3. Svežu jabuku naribajte na krupnoj rerni, poškropite limunovim sokom da ne potamni. Masu dodajte u testo od zobene kaše.
  4. Dobro gnječite. Možete početi pržiti palačinke. Po veličini treba da budu nešto veće od fritaja, ali manje od klasičnih palačinki napravljenih od pšeničnog brašna.

Ukusni slajd palačinke sa ovsenom kašom postat će pravi ukras stola, međutim vrijedi upamtiti da, iako je jelo ukusno i zdravo, ne biste trebali prejesti.

Kako kuhati palačinke sa ovsenom kašom na vodi

Palačinke s ovsenim brašnom možete kuhati i na vodi, takvo jelo sadrži najmanje kalorija, zasićuje energijom, korisnim vitaminima i mineralima.

Sastojci

  • Zobene pahuljice pahuljice, "Hercules" - 5 tbsp. l (sa klizačem).
  • Vrela voda - 100 ml.
  • Pileća jaja - 1 kom.
  • Slatka kaša - 1 kašika. l
  • Sol
  • Biljno ulje, na kojem će se pržiti palačinke.

Algoritam akcija:

  1. Prema tehnologiji izrade palačinki prema ovom receptu, postupak će se morati započeti i dan ranije, ali ujutro će cijela obitelj uživati ​​u ukusnim palačinkama, ne sumnjajući u nisku kalorijsku vrijednost i cijenu finalnog jela.
  2. Zobeno brašno mora se sipati kipućom vodom. Temeljito promiješajte. Ostaviti na sobnoj temperaturi do jutra.
  3. Pripremite tijesto za palačinke - dodajte kašu, sol, dobro mljeveno pileće jaje u ovsenu kašu.
  4. Zagrejati tavu, pržiti na tradicionalan način dodajući malo biljnog ulja.

Pošto tijesto ne sadrži šećer, malo slatkiša za takve palačinke neće nauditi. Priručnik s džemom ili medom dobro će doći.

Palačinke od zobene kaše

Ovsena kaša jedna je od najzdravijih namirnica na planeti, ali postoji njen "srodnik" koji je po broju minerala i vitamina daleko ovse ostavio. Govorimo o ovsenom brašnu, brašnu, koje se priprema od žitarica žitarica.

Prvo se pare, suše, potom drobe u minobacu ili meljeju u mlinu, a potom prodaju gotove u trgovini. Takvo je brašno hranjivije i korisnije, prikladno je i za pravljenje palačinki (palačinki).

Sastojci

  • Zobena kaša - 1 kašika. (oko 400 gr.).
  • Kefir - 2 žlice.
  • Pileća jaja - 3 kom.
  • Sol je na vrhu noža.
  • Šećer - 1 kašika. l

Algoritam akcija:

  1. Prelijte kefir preko vlakana, ostavite neko vreme.
  2. Zatim dodajte preostale sastojke u testo.
  3. Temeljno promiješajte da dobijete homogenu masu. Vlakna će se nabubriti, tijesto će biti srednje gustoće.
  4. Koristite kašiku, da u ugrijano ulje stavite male porcije tijesta na bazi zobene pahuljice.
  5. Zatim pređite na drugu stranu, smeđu.

Savjetuje se da palačinke odmah poslužite na stolu, bolje je da ih jedete tople. Mješavina ovsa i kefira daje jedinstven kremasto-sirnasti okus (mada tijesto ne sadrži ni jedan ni drugi sastojak).

Savjeti i trikovi

Postoji još nekoliko trikova koji će vam pomoći da ispečete palačinke sa ovsenom kašom bez većih poteškoća.

  • Osim Herculesa, u tijesto možete dodati i pšenično brašno. To bi trebalo biti oko pola manje od zobene kaše.
  • Ako tijesto zakuhate kipućom vodom, onda se palačinke iz njega neće lijepiti za tavu i lako će se prevrnuti.
  • Palačinke trebaju biti male (promjera ne više od 15 cm), u protivnom će se prevrnuti na sredini kada ih okrenete.
  • Tijesto za palačinke od zobene kaše mora biti gušće od pšeničnog brašna.
  • Klasičan način miješanja tijesta uključuje šlag bjelančevina s pola norme šećera, žumanjke razmutite drugom polovicom staviti šećera.
  • Ako slijedite dijetu, bolje je zamijeniti mlijeko s kefirom ili kuhati zobene pahuljice u vodi, a zatim mijesiti tijesto na njegovoj osnovi.

Palačinke, iako od zobene pahuljice, još su uvijek prilično kalorično jelo pa ih treba servirati za stolom ujutro, u idealnom slučaju za doručak ili ručak.

Nezaslađene ovsene palačinke možete poslužiti uz ribu, skute, kuhano meso ćuretine ili piletine. Palačinke poslužite s ljutim umakom. Najjednostavnija se, na primjer, sastoji od kisele pavlake i začinskog bilja, operanog i sitno sjeckanog peršina, kopra.

Među slatkim punjenjem idealno je voće i bobice natopljene šećerom ili medom. Dobri jogurti, kondenzovano mlijeko, slatki umaci različitih ukusa.

Recept "Palačinke od zobene kaše":

Izmjerimo 1 šalicu brzo probavljive ovsene kaše od TM Mistral

Ulijte mlijeko u lončić, stavite na štednjak, dovedite da prokuha. U vruće mlijeko sipajte zobene kaše i ostavite da se ohlade do sobne temperature.

Samljeti zobene kaše natopljene u mlijeku mikserom.

U mliječnu smjesu dodajte jaja, šećer, sol, brašno, prašak za pecivo, sve dobro promiješajte pjenjačom.

U smjesu za palačinke sipajte biljno ulje, dobro promiješajte.
Palačinke pečem u staroj tavi, namijenjenoj samo za palačinke, imam vremena da je provjerim i neću je promijeniti za nijednu drugu.
Prije pečenja palačinki zagrijavam tavu, namažem je sa lukom, oljuštim i nakon toga sve napravim prema scenariju. Ladla ulijte testo, pecite, okrenite na drugoj strani.
Svaku spremnu palačinku namažite maslacem.

Ispada da su ovako sjajne palačinke.

Za palačinke danas imam kiselu pavlaku.

Ovaj recept je učesnik akcije "Kuhamo zajedno - kulinarska sedmica". Rasprava o pripremi na forumu - http://forum.povarenok.ru/viewtopic.php?f=34&t=6353

Pretplatite se na Cook in VK grupu i dobijte deset novih recepata svakog dana!

Pridružite se našoj grupi u Odnoklassniki i svakodnevno dobivajte nove recepte!

Podijelite recept sa svojim prijateljima:

Kao i naši recepti?
BB kod za umetanje:
BB kod koji se koristi na forumima
HTML kod za umetanje:
HTML kôd koji se koristi na blogovima kao što su LiveJournal
Kako će izgledati?

Komentari i recenzije

7. januara Lyudmila NK # (autorica recepta)

15. marta 2018. GourmetLana #

15. marta 2018. Lyudmila NK # (autorica recepta)

7. januara 2017. Innel br.

7. januara 2017. Lyudmila NK # (autorica recepta)

23. oktobra 2016. lina0710 #

23. oktobra 2016. Lyudmila NK # (autorka recepta)

9. oktobra 2016. Laka-2014 #

10. oktobar 2016. Lyudmila NK # (autorica recepta)

10. oktobra 2016. Laka-2014 #

11. listopada 2016. Lyudmila NK # (autorka recepta)

1. marta 2016. Marusjala #

1. marta 2016. Lyudmila NK # (autorka recepta)

25. februara 2016. Olyushen #

25. februara 2016. Lyudmila NK # (autorica recepta)

25. februara 2016. Olyushen #

26. februara 2016. vlirli #

26. februara 2016. Olyushen #

26. februara 2016. vlirli #

17. juna 2015. Anya Boychuk #

23. lipnja 2015. Lyudmila NK # (autorica recepta)

3. aprila 2015. liliana_777 #

3. travnja 2015. Lyudmila NK # (autorica recepta)

12. marta 2015. mamsik50 #

12. marta 2015. Lyudmila NK # (autorica recepta)

12. februara 2015. Vensa #

12. februara 2015. Lyudmila NK # (autorica recepta)

9. februara 2015. mamsik50 #

9. februara 2015. Lyudmila NK # (autorica recepta)

6. februara 2015. Abrikosin1 #

6. veljače 2015. Lyudmila NK # (autorica recepta)

6. februara 2015. Marta #

6. veljače 2015. Lyudmila NK # (autorica recepta)

17. novembra 2014. veronika1910 #

18. novembra 2014. Lyudmila NK # (autorica recepta)

15. novembra 2014. Natalia Wozniuk #

15. novembra 2014. Lyudmila NK # (autorica recepta)

15. novembra 2014. Natalia Wozniuk #

3. novembra 2014. okrasuta #

3. novembra 2014. Lyudmila NK # (autorica recepta)

25. rujna 2014. korolina #

26. rujna 2014. Lyudmila NK # (autorica recepta)

22. septembra 2014. propust #

22. rujna 2014. Lyudmila NK # (autorica recepta)

Pogledajte video: Palačinke od banana i zobenih pahuljica - Easy and healthy Banana Oatmeal Pancakes (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar