Angioflux - zvanična uputstva za upotrebu

Angioflux je angioprotektor. Može ga propisati samo iskusni specijalista koji je prethodno dijagnosticirao, na osnovu dijagnostičkih mjera.

Angioflux je angioprotektor.

Oslobađanje oblika i sastava

Pacijent može kupiti ovaj lijek u 2 oblika oslobađanja: otopina za intravensku i intramuskularnu primjenu i kapsule za oralnu primjenu. Aktivni sastojak je sulodeksid. Kao pomoćne supstance lauril sulfat i neke druge komponente su uključene u sastav natrijuma.

1 ml otopine sadrži 300 LU (600 LU u 2 ml) (jedinica lipoprotein lipaze). Postavlja se u ampulama. Pakovanje od 10

Jedinica lijeka sadrži 250 LU.

Farmakološko djelovanje

Aktivna supstanca u lijeku je prirodni proizvod. 80% njegovog sastava čini frakcija nalik heparinu, 20% je dermatan sulfat. Lijek ima izraženo antitrombotsko djelovanje i angioprotektivni učinak. Zahvaljujući upotrebi lijeka, smanjuje se koncentracija fibrinogena u krvnoj plazmi.

Zahvaljujući lijekovima, vraća se strukturni integritet vaskularnih endotelnih ćelija. Reološka svojstva krvi su stabilizirana.

Aktivni sastojak je sulodeksid.

Farmakološka grupa kojoj sredstvo pripada su antitrombotski lijekovi.

Farmakokinetika

Parenteralna primjena potiče prodiranje aktivne tvari u veliki krug cirkulacije krvi. Distribucija tkiva je ravnomerna. Apsorpcija aktivnog sastojka događa se u tankom crevu. Razlika od hefarina koji nije frakcioniran je u tome što aktivna supstanca ne podliježe odsumporavanju. To dovodi do činjenice da se lijek brže izlučuje iz pacijentovog tijela.

Indikacije za upotrebu

Ovaj lijek je propisan za takve patologije kao što su:

  • makroangiopatija dijabetesa melitusa,
  • angiopatije, kod kojih je rizik od tromboze povećan,
  • mikroangiopatija (retinopatija, neuropatija i nefropatija),
  • sindrom dijabetičkog stopala.


Lijek je propisan za makroangiopatiju s dijabetesom.
Uz angiopatiju, ljekari često propisuju angioflux.Nefropatija je indikacija za upotrebu ovog lijeka.

Kontraindikacije

Ovaj lek ima nuspojave i kontraindikacije. Neželjene manifestacije mogu se pojaviti ako pacijent uzima lijek, usprkos nekim osobitostima njegovog zdravlja i postojećim kontraindikacijama. Samo u ovom slučaju, nuspojave mogu steći opasniji tok.

Ako pacijent ima zdravstvene probleme navedene u nastavku, on se neće moći liječiti lijekom:

  • hemoragična dijateza i druge patologije kod kojih je zabilježena hipokoagulacija (pad koagulacije krvi),
  • povećana osjetljivost na aktivnu tvar lijeka.

Budući da je natrij prisutan u sastavu lijeka, ne treba ga propisivati ​​onima koji su na dijeti bez soli.

Doziranje i primjena Angioflux

Uobičajeno je da se lijek daje intravenski i intramuskularno, ako se koristi u obliku otopine. Intravenozno davanje vrši se bolusno ili kapalno (pomoću kapalice). Točno doziranje lijeka i režim liječenja mora odabrati liječnik, uzimajući u obzir patologiju koja je u toku i podatke o pregledu te individualne karakteristike pacijenta. Ovo se odnosi i na unošenje rastvora i na oralnu primenu kapsula.

Prije liječenja, svaki pacijent mora pažljivo proučiti upute za upotrebu.

Uz hemoragičnu dijatezu zabranjena je upotreba ovog lijeka.

Da biste stavili kapaljku, prvo morate razrijediti lijek u 0,9% otopini natrijum hlorida - 150-200 mg.

Standardni režim liječenja uključuje parenteralnu primjenu 15-20 dana. Nakon toga, pacijent se liječi kapsulama 30-40 dana.

Takav tretman je indiciran dva puta godišnje. Doziranje može varirati ovisno o promjeni stanja pacijenta.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

U prvom tromjesečju ne možete propisati lijekove. U drugom i trećem tromjesečju možete propisati lijek samo kao krajnje sredstvo, ako korist za trudnicu prelazi potencijalni rizik za razvoj ploda.

Tokom trudnoće upotreba lijeka je nepoželjna.

Interakcija s drugim lijekovima

Antikoagulantni učinak heparina je pojačan dok se uzima s navedenim lijekom. Isto se odnosi na antikoagulacijske lijekove indirektnog djelovanja i sredstva protiv trombocita. Iz tog razloga treba izbjegavati kombiniranu upotrebu ovih lijekova jer oni utječu na hemostatski sistem. Može doći do pogoršanja srčane bolesti.

Kritike za Angioflux

N. N. Podgornaya, lekar opšte prakse, Samara: „Često prepisujem lek u obliku injekcija. Nuspojave su rijetka pojava, a to je više nego zadovoljno i ne može ugoditi pacijentima. Važno je da čitavo razdoblje liječenja pacijent bude pod budnom pažnjom ljekara, jer će biti potrebno prilagoditi dozu ako se pojave poboljšanja. I u većini slučajeva oni dugo ne dolaze. Stoga smatram da je lijek djelotvoran i produktivno djelujući na tijelo. "

A. E. Nosova, kardiolog, Moskva: „Lijek je odličan za makroangiopatiju. Ovo je jedno od najefikasnijih sredstava u poređenju s drugima. Mora se razumjeti da bez kontrole ljekara mogu biti izabrani štetni zdravstveni efekti. Ali to se više odnosi na uvođenje otopine, a ne uzimanja kapsula. Mogu se bezbjedno uzimati kod kuće, nuspojave rijetko smetaju pacijentu. Ali ako je patologija teška, gotovo uvijek zahtijeva uvođenje rješenja i liječenje u bolnici. Ali postoje izuzeci od pravila. "

Pušta se iz ljekarni uz recept liječnika.

Mihail, 58 godina, Moskva: „Lečio se ovim lekom u bolnici. Doktor je detaljno govorio o tome koji se lijekovi koriste u terapiji i točno se sjećam da je taj lijek spomenut. Bilo mi je drago što je detaljno objašnjeno kakvo liječenje se koristi i zašto je potrebno. Zbog toga sam se osjećao sigurno. Kroz vrijeme terapije, provedeni su dijagnostički postupci, bilo je potrebno uzeti testove kako bismo otkrili kako se stanje mijenja i postoji li dinamika. Proizvod ima efikasan učinak na tijelo, preporučujem ga svima. "

Polina, 24 godine, Irkutsk: „Uzela sam kapsule sa navedenim imenom. Popratna bolest bila je dijabetes melitus. Brinuo sam se za svoje stanje s obzirom na to da su lečene 2 opasne patologije. Odluku o odlasku u bolnicu nije donijela liječnica, iako je i sama razmišljala o tome. No, poverila je mišljenju doktora, koji joj je propisao dijagnozu i isporuku testova. Liječenje je trajalo nekoliko mjeseci, ali nisu korišteni samo navedeni lijekovi, već i neki drugi lijekovi. Rezultati zadovoljni, toplo preporučujem. Cijena je niska. "

2. Kvantitativni i kvalitativni sastav

ANGIOFLUX 600 LU * / 2 ml, rastvor za intravenozno i ​​intramuskularno davanje.
Jedna ampula sadrži: aktivnu supstancu - sulodeksid 600 LU, ANGIOFLUX 250 LU, meke kapsule.
Jedna kapsula sadrži: aktivnu supstancu - sulodeksid 250 LU, pomoćne tvari: vidi odlomak 6.1. * - jedinice lipoprotein lipaze.

4.2. Doziranje i primjena.

Intravenski (bolus ili kaplje) ili intramuskularno: 2 ml (1 ampula) dnevno. Za intravenozno kapljanje, lijek se prethodno razrjeđuje u 150-200 ml 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida.
Oralno: 1-2 kapsule 2 puta dnevno između obroka.
Liječenje se preporučuje započeti parenteralnim davanjem lijeka 15-20 dana, nakon čega prelaze na uzimanje kapsula na 30-40 dana. Kompletan kurs lečenja sprovodi se 2 puta godišnje.
Trajanje tečaja i doza lijeka mogu varirati ovisno o rezultatima kliničko dijagnostičkog pregleda pacijenta.

5.1. Farmakodinamika

Angioflux ima vazoprotektivni, antitrombotički, profibrinolitički, antikoagulantni, lipido-snižavajući efekat.
Mehanizam antitrombotskog delovanja povezan je sa suzbijanjem faktora Xa i IIa. Profibrinolitički učinak lijeka posljedica je njegove sposobnosti povećavanja koncentracije tkivnog aktivatora plazminogena (TAP) u krvi i smanjenja sadržaja inhibitora tkivnog aktivatora plazminogena (ITAP) u krvi.
Mehanizam vazoprotektivnog djelovanja povezan je s obnavljanjem strukturnog i funkcionalnog integriteta vaskularnih endotelnih stanica, obnavljanjem normalne gustoće negativnog električnog naboja pora vaskularne bazne membrane.
Lijek normalizira reološka svojstva u krvi smanjujući koncentraciju triglicerida jer stimulira lipolitički enzim lipoprotein lipazu, hidrolizirajući trigliceride.
Učinkovitost angiofluksa kod dijabetičke nefropatije određena je njegovom sposobnošću da smanjuje debljinu bazne membrane i proizvodnju izvanstanične matrice smanjujući proliferaciju ćelija mezangija.

6.3. Obrazac za puštanje

Rastvor za intravensku i intramuskularnu primenu, 600 LU / 2ml.
2 ml u ampulama od tamnog stakla s razlomljenim prstenom.
5 ampula u blister pakovanjima. 2 blistera s uputama za upotrebu stavljaju se u pakovanje od kartona.
Kapsule, 250 LE.
25 kapsula u blister pakovanjima. 2 blistera s uputama za upotrebu stavljaju se u pakovanje od kartona.

Ostavite Svoj Komentar