Najbolji lijek za hipertenziju kod dijabetesa tipa 2

Prilično je teško odabrati lijekove za smanjenje pritiska kod dijabetesa melitusa tipa 2, jer poremećaj metabolizma ugljikohidrata dovodi do mnogih ograničenja upotrebe lijekova za hipertenziju.

Prilikom odabira lijekova za visoki krvni pritisak liječnik mora voditi računa o nivou šećera u krvi, kako pacijent kontrolira svoju kroničnu bolest, koje su povezane patologije u povijesti.

Dobar lijek protiv šećerne bolesti protiv visokog krvnog pritiska trebao bi imati niz svojstava. Tablete bi trebale značajno smanjiti dijabetes i DD, a istovremeno ne daju nuspojave.

Morate odabrati lijek koji ne utječe na glukozu, nivo "lošeg" kolesterola i triglicerida, štiti kardiovaskularni sustav i bubrege, štetni za visoki šećer i pritisak.

Prema statističkim podacima, kod 20% dijabetičara dijagnosticirana je arterijska hipertenzija. Odnos je jednostavan, jer uz visoki šećerni metabolički procesi u tijelu su poremećeni, što značajno narušava proizvodnju nekih hormona. Glavni "udar" pada na krvne žile, odnosno srce, povećavajući krvni pritisak.

Koji lijek za dijabetes treba uzeti, liječnik odlučuje isključivo, imajući u vidu sve nijanse kliničke slike. Uostalom, važno je ne samo smanjiti dijabetes i DD, već i spriječiti skok glukoze.

Hipertenzija kod dijabetičara često se javlja zbog povećanja volumena tekućine u cirkulaciji. Takođe su pacijenti osjetljiviji na sol, pa su u režim liječenja primarno uključeni diuretski lijekovi. Praksa pokazuje da diuretici pomažu mnogim pacijentima.

Liječenje hipertenzije kod dijabetesa tipa 2 uključuje upotrebu sljedećih diuretskih lijekova:

  • Hidroklorotiazid (tiazidna skupina).
  • Indapamid Retard (odnosi se na lijekove slične tiazidima).
  • Furosemid (diuretik petlje).
  • Manitol (osmotska grupa).

Ovi lijekovi se mogu koristiti za snižavanje krvnog pritiska uz uporno visoki šećer u krvi. U većini slučajeva preferiraju se tiazidni lijekovi. Budući da smanjuju vjerojatnost razvoja srčanog i moždanog udara za 15% kod pacijenata.

Primijećeno je da diuretski lijekovi u malim dozama ne utječu na šećer u krvi i tok osnovne bolesti, ne utječu na koncentraciju "lošeg" kolesterola.

Tiazidna skupina nije propisana ako su dvije bolesti komplicirane hroničnim zatajivanjem bubrega. U ovom slučaju se preporučuju pripravci za petlje. Oni efikasno smanjuju oticanje donjih ekstremiteta. Međutim, ne postoje dokazi o zaštiti krvnih žila i srca.

Uz hipertenziju u kombinaciji s drugom vrstom dijabetesa, često se propisuju male doze diuretika u kombinaciji s ACE inhibitorima ili beta blokatorima. Kao mono-lijek tablete se ne preporučuju.

Dijabetičarima nikada nisu propisani osmotski i kalijumi diuretici. Dobri lijekovi protiv hipertenzije efikasne su tablete za pritisak, koje bi trebale imati niz svojstava: niži krvni pritisak, nemaju negativne efekte, ne narušavaju ravnotežu šećera u krvi, ne podižu kolesterol, štite bubrege, srce.

Da bi se riješile dvije podmukle bolesti moraju se integrirati. Svaki pacijent s hipertenzijom i dijabetičarima značajno povećava rizik od komplikacija na srcu, krvnim žilama, ne isključuje gubitak vida itd., Negativne posljedice kompenziranih patologija.

Beta blokatori se propisuju ako pacijent ima anamnezu koronarne srčane bolesti, bilo koji oblik zatajenja srca. Također su potrebni kao prevencija infarkta miokarda.

U svim ovim kliničkim slikama beta blokatori značajno smanjuju rizik od smrti od kardiovaskularnih i drugih uzroka. Skupina lijekova podijeljena je u određene kategorije.

Kod dijabetesa je potrebno uzimati selektivne lijekove, jer oni daju dobar učinak pri pritisku većem od 180/100 mm Hg, a ne utiču na metaboličke procese u organizmu.

Lista beta blokatora za dijabetes:

  1. Nebilet (supstanca nebivolol).
  2. Koriol (aktivni sastojak karvedilol).

Ovi selektivni lijekovi imaju brojne prednosti. Oni smanjuju krvni pritisak, neutraliziraju negativne simptome, a istovremeno pomažu u poboljšanju metabolizma ugljikohidrata. Takođe može povećati osjetljivost mekih tkiva na inzulin.

U liječenju arterijske hipertenzije prednost se daje lijekovima nove generacije koji se odlikuju dobrom tolerancijom, minimalnim nuspojavama.

Kod dijabetesa ne bi se trebali propisivati ​​neselektivni beta blokatori koji nemaju vazodilatacijsku aktivnost, jer takve tablete pogoršavaju tijek osnovne bolesti, povećavaju imunitet tkiva na inzulin i povećavaju koncentraciju “opasnog” kolesterola.

Blokatori kalcijevih kanala su najčešći lijekovi koji su uključeni u gotovo sve režime liječenja dijabetesa i hipertenzije. Ali lijekovi imaju brojne kontraindikacije, a pregledi pacijenata nisu uvijek pozitivni.

Mnogi ljekari se slažu da antagonisti kalcijuma daju isti efekat kao i preparati magnezijuma. Manjak mineralne komponente znatno narušava funkcionalnost tijela, što dovodi do labilnosti krvnog pritiska.

Blokatori kalcijumovih kanala dovode do probave, glavobolje, oticanja donjih ekstremiteta. Tablete magnezijuma nemaju takve neželjene efekte. Ali oni ne liječe hipertenziju, već samo normaliziraju aktivnost centralnog nervnog sistema, umiruju, poboljšavaju funkcionalnost gastrointestinalnog trakta.

Dijetalni dodaci magnezijumu su potpuno sigurni. Ako pacijent ima problema s bubrezima, tada ih ne uzima.

Problem je što se moraju uzimati antagonisti kalcijuma, međutim, samo male doze ne utječu na metaboličke procese, ali također ne daju potpuni terapijski rezultat.

Ako povećate dozu, tada će se tijek dijabetesa pogoršati, ali će se pritisak vratiti u normalu. Kada je doziranje prosječno, slatka bolest je pod kontrolom, dolazi do skokova krvnog tlaka. Stoga se dobija začarani krug.

Antagonisti kalcijuma se nikad ne propisuju takvim slikama:

  • Koronarna bolest srca.
  • Nestabilan oblik angine pektoris.
  • Zatajenje srca.
  • Istorija srčanog udara.

Preporučljivo je koristiti Verapamil i Diltiazem - ovi lijekovi pomažu u zaštiti bubrega, a to su dokazale brojne studije. Blokatori kalcijuma iz kategorije dihidropiridina mogu se koristiti samo u kombinaciji sa ACE inhibitorima, jer ne daju nefroprotektivni efekat.

Riješavanje visokog pritiska je složen zadatak. Pacijentu je potrebna posebna prehrana kojom se sprječavaju skokovi šećera i dijabetesa i DD, optimalna fizička aktivnost, zdrav životni stil općenito. Samo niz događaja omogućava vam da živite bez komplikacija.

Upotreba tableta za visoki krvni pritisak kod dijabetesa tipa 2 nije potpuna bez grupe lijekova koji su inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin, posebno ako dođe do kršenja funkcionalnosti bubrega.

Međutim, oni nisu uvijek propisani.Ako pacijent ima povijest stenoze arterija jednog bubrega ili bilateralnu stenozu, ona se mora otkazati.

Kontraindikacije za upotrebu ACE inhibitora:

  1. Visoka koncentracija kalijuma u organizmu.
  2. Povećani kreatinin u serumu.
  3. Trudnoća, dojenje

Za liječenje srčane insuficijencije bilo kojeg oblika, ACE inhibitori su lijekovi prve linije, uključujući dijabetičare prvog i drugog tipa. Ovi lijekovi doprinose poboljšanju osjetljivosti tkiva na inzulin, što rezultira profilaktičkim učinkom na napredovanje "slatke" bolesti.

Inhibitori se preporučuju za dijabetičku nefropatiju. Pošto pomažu u zaštiti bubrega od poremećaja, sprječavaju razvoj zatajenja bubrega.

Dok uzimate inhibitore, potrebno je stalno nadgledati krvni pritisak, kreatinin u serumu. U starosti, prije upotrebe tableta, obavezno je isključena bilateralna stenoza bubrežne arterije.

Blokatori receptora za angiotenzin-2 koštaju više od inhibitora. Međutim, ne doprinose razvoju neproduktivnog kašlja, imaju manji spisak nuspojava, a dijabetičari ih bolje podnose. Doziranje i učestalost upotrebe određuju se pojedinačno. Uzmite u obzir nivo krvnog pritiska i pokazatelje šećera u tijelu.

Za liječenje hipertenzije kod dijabetesa uzimajte Losartan, Teveten, Mikardis, Irbesartan.

Kao što vidite, hipertenzija je vrlo opasna komplikacija. Ako se visok krvni pritisak kombinira s dijabetesom, vjerojatnost takvih komplikacija brzo se povećava. Za liječenje je potrebna procjena rizika za svakog određenog dijabetičara, bez obzira na vrstu bolesti.

Kao što je već napomenuto, veza između ove dve bolesti je očigledna. Ako se ne liječi, to značajno povećava rizik od smrti zbog komplikacija. Uz pritisak iznad 150/100 i visoku glukozu u krvi, sve narodne lijekove treba upotrebljavati samo uz dozvolu lekara. Strogo je zabranjeno otkazati konzervativno liječenje, čak i ako se primijeti nizak nivo pritiska.

Terapija alternativnim sredstvima uvek je duga. Obično traje od 4 mjeseca do jedne godine. Svake dvije sedmice terapijskog kursa potrebno je napraviti pauzu od 7 dana, budite sigurni da pratite dinamiku snižavanja dijabetesa i DD. Ako se osjećate bolje, krvni tlak se smanjio za 10-15 mmHg, tada se doza narodnog lijeka smanjuje za četvrtinu.

Nemoguće je konkretno reći koliko će vremena proći prije nego što se blagostanje poboljša. Pošto su aspekti dveju bolesti nadslojeni. Ako tijekom kućnog liječenja pacijent osjeća lagano pogoršanje, skoči šećer ili pritisak, tada morate odmah potražiti liječničku pomoć.

Narodni lijekovi za dijabetes i hipertenziju tipa 2:

  1. Operite 200 g ploda gloga, osušite. Samljeti dok ne porumeni, sipati 500 ml vode. Ostavite da vari 20 minuta. Uzimajte pet puta dnevno, 100 ml prije jela. Recept normalizira krvni pritisak zbog vazodilatacijskog učinka, pomaže u smanjenju šećera u tijelu. Ne preporučuje se piti dekokt tokom gestacije i tokom dojenja.
  2. Uzmite jednaku količinu sjeckanih lišća i grana dunje, izmiješajte. Ulijte 250 ml ključale vode, ostavite sat vremena. Nakon što zagrijte na vatri, ohladite i procijedite gazom. Uzimajte tri kašike dva puta dnevno. Prijem ne ovisi o hrani.
  3. Da se nosi sa visokim krvnim pritiskom i visokom glukozom pomaže grožđa voda. Listove i grančice grožđa potrebno je skuhati u 500 ml vode, staviti da prokuha na laganoj vatri. Uzimajte 50 ml prije svakog obroka.
  4. Biljna kolekcija za dijabetes i hipertenziju je brza i efikasna, pomažući poboljšanju pacijentovog stanja.Pomiješajte jednake količine listova ribizle, viburnuma, matičnjaka i origana. Jednu kašiku u čaši vode, kuhajte 15 minuta. Podijelite na nekoliko jednakih obroka, pijte dnevno.

Liječenje hipertenzije kod dijabetičara je težak zadatak. Da biste smanjili krvni pritisak, morate koristiti nekoliko antihipertenzivnih lijekova koji ne utječu na ugljikohidrate i metaboličke procese u tijelu. U idealnom slučaju trebali bi pojačati osjetljivost tkiva na inzulin.

Terapija je duga, traje čitavog života. Tablete se biraju pojedinačno, u početku je potreban stalni medicinski nadzor, praćenje dinamike krvnog pritiska i glukoze, što vam omogućava da brzo prilagodite recept ako je potrebno.

Opasnost od kombinacije dijabetesa i hipertenzije reći će stručnjaku u videu u ovom članku.

Tablete za visoki krvni pritisak (antihipertenzivi) u modernoj klasifikaciji predstavljaju 4 glavne grupe: diuretici (diuretici), antiadrenergički (alfa i beta blokatori, lijekovi koji se nazivaju „lijekovi centralnog djelovanja“), periferni vazodilatator, antagonisti kalcijuma i ACE inhibitori ( enzim koji pretvara angiotenzin).

Na ovom se popisu ne nalaze antispazmodici, poput papaverina, jer daju slab hipotenzivni učinak, blago smanjujući pritisak zbog opuštanja glatkih mišića i njihova je svrha nešto drugačija.

Mnogi se odnose na lijekove protiv pritiska i narodne lijekove, ali to je, uglavnom, svačiji posao, no razmotrit ćemo ih, jer su u mnogim slučajevima zaista djelotvorni kao pomoćno liječenje, a u nekim (u početnoj fazi hipertenzije) zamijenite glavni.

Takva je izjava apsolutno tačna. Skup tableta pod pritiskom propisanih u klinici, u pravilu uključuje diuretike:

  • S obzirom na brzo i moćno djelovanje petljičnih diuretika (furosemid), oni se propisuju u kombinaciji s drugim lijekovima pod pritiskom, uglavnom radi brzog postizanja željenog efekta, na primjer, hipertenzivnu krizu. Za stalnu i dugotrajnu upotrebu, diuretici ove skupine nisu baš prikladni, jer brzo uklanjaju mikroelemente, posebno kalij i natrijum, čiji nedostatak pacijentu pretpostavlja pojavu aritmija i drugih tegoba, koji su opisani u članku o diureticima.
  • U pravilu, primjena diuretika iz petlje zahtijeva zaštitu srčanog mišića, što se postiže imenovanjem lijekova koji sadrže kalijum (panangin, aspark) i dijetom koja je bogata kalijem.
  • Tiazidni diuretici su se pokazali vrlo dobro kao monoterapija u početnim fazama hipertenzije (indapamid, arifon) ili u kombinaciji sa ACE inhibitorima. Čak i uz dužu upotrebu, navedeni diuretici ne dovode do hipokalemije, aritmija i drugih posljedica, to jest da uglavnom nemaju negativan utjecaj na organizam.
  • Diuretici koji čuvaju kalijum (veroshpiron, spironolakton) imaju slabe hipotenzivne sposobnosti, pa ih se obično smatra lijekom za pritisak u kombinaciji s drugim diureticima - tiazidom ili loopbackom.

Diuretičke tablete za pritisak nisu propisane za arterijsku hipertenziju (AH) praćenu teškim zatajenjem bubrega. Izuzetak u ovom slučaju je samo furosemid. U međuvremenu, hipertenzivnim pacijentima koji imaju simptome hipovolemije ili znakove teške anemije, takvi diuretici poput furosemida i etakrilne kiseline (uregitis) strogo su kontraindicirani.

Ako je hipertenzija povezana s dijabetesom, onda pokušajte ne uzeti u obzir hipotiazid ili propisivati ​​ga s velikom pažnjom. Veroshpiron se zaobilazi ako se u biohemijskoj analizi pacijentove krvi zabeleži povišena koncentracija kalijuma ili u slučaju registracije atrioventrikularne blokade od 1-2 stepena.

Oni su heterogeni, razlikuju se među sobom i u mehanizmu djelovanja, pa se kombiniraju u grupe:

  1. Lijekovi koji djeluju unutar neurona ("centralnog" djelovanja), uključuju guanethidine i alkauide serpentina Rauwolfia: rezerpin, raunatin,
  2. Centralni agonisti, čiji su predstavnici klonidin (klonidin, hemiton, katapresan) i metildopa (dopegin, aldomet),
  3. Blokatori perifernih α-receptora, koji su prazolin (pratsiol, minipress - selektivni antagonist postsinaptičkih α-receptora),
  4. Blokatori Β-adrenoreceptora: neselektivni - propranalol (anaprilin, obzidan), oksprenolol (trazikor), nadolol (korgard), sotalol, pindolol (viscenski), timolol, kardioselektivni - kordan (talinolol), atenolol, metproprol
  5. Blokatori α- i β-adrenergičkih receptora, koji uključuju labetolol (tradate, albetol).

Dakako, ove grupe imaju razlike, kako među sobom tako i unutar sebe, što ćemo pokušati dokučiti dajući kratak opis nekih od predstavnika.

Lijekovi koji djeluju unutar neurona:

  • Reserpin daje središnji sedativni učinak, ne dopušta taloženje kateholamina ni u hipotalamusu, ni na periferiji. Reserpin u tabletama od pritiska počinje djelovati tek za 5-6 dana, ali ako se daje intravenski, učinak se javlja nakon otprilike 2-4 sata. Pored prednosti (snižavanje krvnog pritiska), rezerpin ima i nedostatke koji otežavaju liječenje. Kada se koristi ovaj alat, pacijenti se često žale na nazalnu kongestiju koja se ne uklanja uobičajenim vazokonstriktivnim lijekovima, povećana pokretljivost crijeva i proliv (očituje se vazotropni efekat). S tim u vezi, postoji potreba da se istovremeno utječe na sluznicu nosa (atropinske kapi), uzimaju želudačni lijekovi i pređu na štedljivu dijetu. Pored toga, rezerpin može dati bradikardiju, slabost, vrtoglavicu, kratkoću daha, crvenilo očiju, utjecati na psihu pacijenta (psihoza, depresija), pa prije nego što je postavite, vrijedno je zainteresovati se za povijest pacijenta i njegove rodbine u vezi s mentalnim bolestima. Reserpin sam po sebi nije često propisan, međutim, zajedno s hipotiazidom dio je prilično poznatih lijekova: adelfan, adelfan-ezidrex, trirezid K. Puštaju se samo na recept.
  • Raunatin (Rauwazan). Antihipertenzivni učinak razvija se polako. U svakom pogledu se smatra boljim i mekšim od rezervskog. Jačanje glomerularne filtracije, povećava cirkulaciju krvi u bubrezima, pomaže u vraćanju ritma, pomalo smiruje središnji živčani sustav.
  • Guanedin (oktadin, ismelin, izobarin) karakteriše spora manifestacija hipotenzivnog efekta (do jedne sedmice), koja može trajati i do dvije sedmice nakon otkazivanja. Ima mnogo nuspojava: ortostatsku hipotenziju prilikom ustajanja, pa se pacijenta uči da zauzme uspravan položaj kako ne bi pao. Takvim je pacijentima posebno teško izdržati dugo ili ostati u prljavštini i na vrućini. Proliv, pretjerana slabost, oštar pad performansi, oslabljena ejakulacija - to je takođe nuspojava guanedina. Kontraindikacije: teška ateroskleroza cerebralnih i koronarnih arterija, moždani udar, infarkt miokarda, hronično zatajenje bubrega (CRF), feokromocitom (nadbubrežni tumor).

Očito je da su ti lijekovi za pritisak prilično komplicirani i daju se kako bi upozorili pacijenta da isti lijekovi nisu prikladni za sve te da čak i sićušna tableta može biti vrlo opasna i može se koristiti samo prema uputama liječnika.

Predstavnici prve grupe (centralni agonisti) takođe se puštaju na recept. Neki od njih stekli su kriminalnu, a ponekad i tužnu slavu (smrt u kombinaciji s alkoholom). Centralni agonisti uključuju:

  1. Metildopa (dopegit, aldomet).Ostavljajući srčani rad nepromijenjen, smanjuje ukupni periferni otpor (OPS) i na taj način smanjuje krvni tlak 4-6 sati nakon primjene, održavajući taj učinak do 2 dana. Metildopa ima i brojne nuspojave, slične su onima guanedina: suha usta, pospanost, poremećaj ejakulacije, ortostatska hipotenzija (u manjem obimu), ali primjena metildope može stvoriti komplikacije u obliku imunoloških poremećaja: hronični aktivni hepatitis, akutni hepatitis, hemolitički anemija, miokarditis. Lijek nije propisan protiv oštećenja jetre, u toku trudnoće i u slučaju feokromocitoma!
  2. Klonidin (klonidin, hemiton, katapresan) - mehanizam delovanja vrlo je sličan metildopu. Antihipertenzivni učinak je specifičan. Odmah nakon davanja krvni pritisak se za kratko vrijeme podiže, a zatim počinje padati. Ako se uzima oralno, učinak lijeka se pojavljuje u prosjeku za pola sata, dok intravenska primjena smanjuje vrijeme na 5 minuta, što omogućava njegovu uporabu u hitnim slučajevima kada vrlo visok pritisak prijeti komplikacijama (moždani udar) i zahtijeva brzi odgovor liječnika. Nuspojava se, u principu, malo razlikuje od djelovanja drugih simpatolitika, ali klonidin ima vrlo izražen sindrom povlačenja, koji daje sliku hipertenzivne krize praćene tahikardijom, agitacijom, anksioznošću, pa se stoga poništava postupno (u roku od tjedan dana). Kombinacija klonidina i alkohola može dovesti do smrti pacijenta. Stroge kontraindikacije za klonidin: teška ateroskleroza koronarnih i moždanih žila, teško zatajenje srca, depresija, alkoholizam.

Periferni blokatori alfa receptora su prazosin (pratsiol, minipress), koji je u stanju proširiti krvne žile venskog korita, smanjiti prednaprezanje, smanjiti OPS i na opušten način utjecati na glatke mišiće vaskularne stijenke i time smanjiti krvni tlak. Izraženi hipotenzivni učinak kasni i očituje se tek nakon 7-8 dana od početka terapije. Lijek ima nekoliko prednosti u odnosu na druge antihipertenzive, jer se ne razlikuje u množini nuspojava, osim povremene vrtoglavice i glavobolje, zbog čega se često propisuje za liječenje hipertenzije kod pacijenata sa sporijom atrioventrikularnom provodljivosti i sinusnom bradikardijom.

β-blokatori su poznata i raširena skupina lijekova za pritisak i ne samo. Liječenje niza kardiovaskularnih patoloških stanja (angina pectoris, aritmija) nije kompletno bez korištenja predstavnika ove skupine, čiji je popis toliko opsežan da će biti potrebno više od jednog članka koji može ispuniti sve karakteristike.

Beta-blokatori su po strukturi slični endogenim kateholaminima, pa su u stanju blokirati negativan učinak potonjeg na kardiovaskularni sistem vezujući se na β-adrenergičke receptore postsinaptičkih membrana. Hipotenzivni učinak ovih lijekova za pritisak temelji se na mogućnosti da unaprijed predvide tahikardiju i pretjerano visok pritisak u slučaju fizičkih napora i psihoemocionalnih stresova.

Pilule pod pritiskom iz skupine beta-blokatora ne samo da rade sjajan posao svog glavnog zadatka, već pokazuju i jedinstvene sposobnosti u smislu sprečavanja razvoja ozbiljnih komplikacija hipertenzije: infarkta miokarda i po život opasnih poremećaja srčanog ritma. Pacijent ponekad ne zna da su beta-adrenergički blokatori propisani za hipertenziju, a istovremeno nježno štite od groznih posljedica osnovne bolesti. Ovi lijekovi za pritisak su vrlo efikasni u slučajevima umjerene hipertenzije. Sve gore navedeno ne znači da ih pacijent može sam propisati, jer imaju i nuspojave i kontraindikacije.

Lijekovi ove farmaceutske grupe dijele se na neselektivne i kardioselektivne β-blokatore. Prva podskupina (neselektivna) su:

  • Propranolol (Obzidan, Anaprilin, Inderal),
  • Nadolol (korgard),
  • Oxprenolol (trasicor, slow-trasicor),
  • Sotalol
  • Pindolol (Wisken),
  • Timolol
  • Alprenolol (aptin).

Popis ključnih selektivnih beta blokatora uključuje:

  1. Kordanum (talinolol),
  2. Atenolol (tenormin, atkardil, betakard, katenol, prinorm, falitensin, tenolol),
  3. Acebutolol (sektralni),
  4. Metoprolol (betalok, spesikor, seloken).

Doza beta blokatora odabire se za svakog pacijenta pojedinačno, na osnovi rezultirajućeg kliničkog učinka, brzine otkucaja srca (HR) i visine krvnog tlaka! Ako je odabrana doza, nema nuspojava, pacijent sigurno prelazi na dugotrajnu terapiju održavanja ovim lijekovima.

Indikacije za upotrebu beta blokatora, pored visokog pritiska, su:

  • Angina pectoris,
  • Srčane aritmije,
  • Opstruktivna kardiomiopatija,
  • Hipertenzivna vegetativno-vaskularna distonija (trasikor),
  • Infarkt miokarda.

Osim toga, neki beta blokatori (propanolol) često se koriste ne samo kao hipotenzivni i antiaritmički lijek, već i za liječenje tirotoksikoze, migrene, glavobolje uslijed vaskularnog spazma, za prevenciju krvarenja s portalnom hipertenzijom, kao i za liječenje raznih vrsta fobije, strahovi, neuroze.

Ne uzimajte ovu grupu lijekova u slučaju:

  1. Sinusna bradikardija,
  2. Insuficijencija cirkulacije 2A (i više), čl.
  3. Atrioventrikularni blok
  4. Atrioventrikularni blok (više od 1 stepena),
  5. Kardiogeni šok,
  6. Dijabetes melitus neovisan o insulinu,
  7. Egzacerbacije peptičnog čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu,
  8. Zastoj srca.

Neselektivni β-blokatori se ne propisuju ako pacijent pati od bronhijalne astme, opstruktivnog bronhitisa, Raynaudova sindroma, obliterativnih bolesti sudova nogu. Oni također pokušavaju učiniti bez upotrebe tih lijekova za pritisak, ako pacijent ima krvni pritisak od 100 mm RT. Čl. i niže, ili brzina otkucaja srca od 55 otkucaja / min ili manje.

Vrijedi podsjetiti da su kod uzimanja ovih lijekova (međutim, kao i svi drugi) moguće nuspojave:

  • Poremećaj spavanja (nesanica, noćne more),
  • Opća slabost, smanjena učinkovitost, u nekim slučajevima i poremećaj seksualnih sposobnosti,
  • Episodično smanjenje glukoze u serumu kod dijabetičara,
  • Rast zagušenja usled zatajenja srca,
  • Pojava atrioventrikularnog bloka,
  • Bol u stomaku (kod "čira"),
  • Otkazni sindrom u slučaju naglog prestanka uzimanja lekova (tahikardija, glavobolja, kardijalgija, anksioznost),
  • Hipertenzivne krize zbog prisustva feokromocitoma.

Labetolol (tradate, albetol) odnosi se na lijekove koji blokiraju i alfa i beta receptore u omjeru 1: 3. Njegovo djelovanje usmjereno je na smanjenje PS (periferni otpor), ostavljanje normalnog ili neznatno smanjenog srčanog rada i smanjenje aktivnosti renina u plazmi.

Intravenska primjena daje učinak lijeka 2 minute nakon injekcije (zapravo na iglu), ali ako se primi oralno, ovaj učinak se odlaže do 2 sata.

Kod opstruktivnih bolesti bronha, atrioventrikularne blokade i tijekom trudnoće (prvo tromjesečje) primjena labetolola je neprihvatljiva.

Periferni vazodilatator (PV), koji predstavljaju heterogenu skupinu (arteriolarni i mješoviti vazodilatator). Arteriolarni vazodilatatori uključuju: hidralazin (apresin), diazoksid (hiperstat), minoksidil, mešovite - izosorbid dinitrat, natrijum nitroprusid.

Arteriolarni vazodilatati smanjuju OPS, što ipak izaziva refleksnu reakciju homeostaze, što djelomično eliminira ovu akciju. Simpatodadrenalni sistem aktivira i pojačava volumen otkucaja srca i moždani udar, povećavajući aktivnost renina. Ovo je negativan efekat PV.

Mješoviti vazodilatatori šire arterijske žile (arteriole). Istovremeno, utiču i na venske, odnosno proširuju se i na taj način smanjuju povratak venske krvi u srce što može dovesti do venske zagušenja. A to je ujedno i nedostatak.

Čisti PV-ovi apsolutno nisu pogodni za samoliječenje arterijske hipertenzije, po pravilu se propisuju s β-blokatorima i diureticima, koji ublažavaju nuspojave perifernih vazodilatatora.

Najistaknutiji predstavnici PV uključuju:

  1. Hidralazin (apresin) je dostupan u tabletama, međutim, pacijent se mora sjetiti, ako odjednom želi sniziti pritisak samo na njih i zanemariti druge svrhe, simptomi poput glavobolje, tahikardije, razvoj nestabilne angine odmah će se osjetiti. Osim toga, apresin ima nekoliko kontraindikacija: SLE (sistemski eritematozni lupus), hronični aktivni hepatitis, čir na želucu i dvanaesniku. Dugotrajno uzimanje lijekova koji sadrže hidražlazin može proizvesti lupusu sličan sindrom kod žena s otkrivanjem markera (LE ćelija) u krvnom serumu.
  2. Dijazoksid (hiperstat) kada se daje intravenski brzo (2-5 min) smanjuje krvni pritisak (sistolički i dijastolički). Nisu dostupne tablete.
  3. Minoksidil - proizvodi se u tabletama protiv visokog krvnog pritiska, ali upotrebljava se samo s beta blokatorima i diureticima (!).
  4. Natrijum nitroprusid može brzo smanjiti pre i posle opterećenja i povećati volumen udara. Strogo intravenska kaplje! Neposredni efekat koji zahteva stalno nadgledanje krvnog pritiska! Naravno, imenovanje, liječenje i kontrola posao su bolničkog liječnika, u drugim situacijama se lijek ne koristi. Indikacije: hipertenzivna kriza, akutno zatajenje lijeve komore. Kontraindikacije - koartacija aorte, arteriovenski šantovi.

Periferni vazodilatatori uključuju nadaleko poznati dibazol, koji ima i antispazmodični i, naravno, hipotenzivni učinak. Donedavno je dibazol naznačen čak i u protokolu hitne pomoći za ublažavanje hipertenzivne krize (dibazol + papaverin). Međutim, s obzirom na njegovu sposobnost da prvo kratko, ali oštro, podigne krvni pritisak, a tek onda počne da se spušta, nije se koristio pri tlaku od 200 mm RT. Čl. i viša (velika vjerovatnoća moždanog udara). Sada je lek ustupio mesto drugim antihipertenzivima i prestao je da koristi hitnu pomoć.

Pacijentima se prepisuju sami i kombinirani lijek papazol, koji uključuje gore spomenuti dibazol i uz antispazmodični učinak papaverina (ublažava grč glatkih mišića, odnosno krvnih žila). S vremena na vrijeme, uz epizodno povećanje krvnog tlaka, može se koristiti papazol, no jasno je da se on neće moći nositi s arterijskom hipertenzijom i prije ili kasnije morat će odabrati tablete za visoki krvni tlak iz drugih skupina.

Zanimljiv lijek koji sadrži PV naziva se andipal. Andipal, pored dibazola, sadrži analgin, papaverin, fenobarbital i na taj način daje širok efekat. Lijek, ublažavajući grčeve žila u mozgu, ublažava napad boli izazvan migrenom, pomaže u blagom smanjenju pritiska s blagim oblikom arterijske hipertenzije. Pojačava hipotenzivni učinak nitrata, antagonista kalcijuma, beta i ganglion blokatora, antispazmodika i diuretika. U međuvremenu, s obzirom na njegov sastav (fenobarbital), malo je vjerovatno da će odgovarati ljudima čija profesija zahtijeva povećanu pažnju, na primjer, vozači. I obični ljudi koji će voziti.

Antagonisti kalcijuma imaju nekoliko naziva i kako ih pacijent ne odvaja od „sporih“ blokatora kalcijevih kanala ili blokatora kalcijumovih jona koji ulaze u stanice glatkih mišića, požurimo vas obavestiti da su to različiti nazivi lekova koji pripadaju istoj klasi.

Glavnim lijekom u ovoj skupini smatra se nifedipin (Corinfar), djeluje nježno, ne pokazujući posebno njegove negativne strane. Uz to, Corinfarum se dobro kombinira s β-blokatorima, pa čak i sa dopegitisom. Kao što su pokazala iskustva nekih kardiologa, kod hipertenzivnih bolesnika koji imaju znakove miokardijalne ishemije i uzimaju korinfar, završni dio EKG-a vraća se u normalu. Nažalost, trajanje djelovanja ovog lijeka je kratko, pa ga treba uzimati 3 puta dnevno i ne manje. Za hipertenziju se koriste i drugi lijekovi, koji su antagonisti kalcijuma i dijele ih u tri podskupine.

Derivati ​​fenilalkilamina, koji se značajno razlikuju na mišićnu membranu srca, krvožilnu stijenku i provodni sistem miokarda:

  • Verapamil (izoptin, fenoptin), koristi se kao hitni tretman za ozbiljne poremećaje ritma, jer ako se daje intravenski, daje efekat već nakon 5 minuta, dok uzimanje tableta daje rezultat tek nakon 1-2 sata,
  • Anipamil
  • Falipamin
  • Tiapamil.

  1. Koji ima vazodilatacijske sposobnosti nifedipin (Corinfar),
  2. Druga generacija antagonista kalcijuma je nikoardipin i nitrendipin,
  3. Pokazujući vrlo specifičan učinak na nimodipin na moždane sudove,
  4. Nisoldipin, koji prvenstveno pogađa koronarne žile,
  5. Karakterizira ga snažan, dugotrajan učinak s minimalnim nuspojavama - felodipin, amlodipin, izradipin.

Lijek, smješten u svojstvima između korinfaruma i verapamila, naziva se diltazem, ubraja se u treću skupinu blokatora „sporih kalcijumovih kanala“ i spada u derivate benzotiazepina.

Osim toga, postoji skupina lijekova koji blokiraju protok jona kalcijuma u stanicu (neselektivni antagonisti Ca), to su derivati ​​piperazina (flunarizin, prepilamin, lidoflazin itd.).

Kontraindikacije za imenovanje antagonista kalcijuma su početni niski krvni pritisak, slabost sinusnog čvora, trudnoća i nuspojave crvenilo kože lica i vrata, hipotenzija, zadržavanje stolice, povećanje otkucaja srca, oticanje i vrlo rijetko (kada se verapamil primjenjuje intravenski) - bradikardija, atrioventrikularna blokada.

Inhibitori sinteze angiotenzina su takođe prilično impresivna skupina koja se koristi za liječenje arterijske hipertenzije. Njihov glavni zadatak je blokiranje enzima koji angiotenzin I pretvara u njegov aktivni oblik - angiotenzin II i istovremeno uništava bradikinin.

ACE inhibitori smatraju se lijekovima za hipertenziju, međutim, osim toga, imaju i druge prednosti i uspješno se koriste za liječenje različitih patoloških stanja: posljedice infarkta miokarda (narušeno funkcioniranje lijeve komore), sprečavanja nastanka srčane hipertrofije ako proces napreduje (hipertrofija LV-a), koronarne bolesti srca i dr. dijabetička nefropatija.

Lista predstavnika ovog lijeka u većoj mjeri u odnosu na druge antihipertenzive periodično se nadopunjava najnovijim lijekovima za pritisak. Do danas se naširoko koriste sledeći lekovi pod pritiskom, zvani ACE inhibitori:

  • Captopril (Kapoten) - može usmereno blokirati ACE. Captopril je poznat po početnim hipertenzivnim osobama i osobama s iskustvom u ovom polju kao prva pomoć za povećanje krvnog pritiska: tableta ispod jezika - nakon 20 minuta pritisak se smanjuje,
  • Enalapril (renitec) je vrlo sličan kaptoprilu, ali ne zna kako tako brzo promeniti krvni pritisak, mada se manifestuje sat vremena nakon primene. Njegov efekat je duži (do jedan dan), dok je kaptopril nakon 4 sata i nema traga,
  • Benazepril
  • Ramipril
  • Quinapril (acupro),
  • Lisinopril - djeluje brzo (nakon sat vremena) i dugo vremena (dan),
  • Lozap (losartan) - smatra se specifičnim antagonistom receptora za angiotenzin II, smanjuje sistolni i dijastolički krvni pritisak, koristi se već duže vrijeme, jer se maksimalan terapeutski efekat postiže nakon 3-4 nedelje.

ACE inhibitori nisu propisani u slučajevima:

  1. Istorija angioedema (vrsta netolerancije na ove lijekove, koja se očituje kršenjem akta gutanja, otežano disanje, oticanje lica, gornjih udova, promuklost). Ako se ovo stanje javlja prvi put (kod početne doze) - lijek se odmah otkazuje,
  2. Trudnoća (ACE inhibitori negativno utječu na razvoj ploda, što dovodi do različitih abnormalnosti ili smrti, stoga se otkazuje neposredno nakon utvrđivanja ove činjenice).

Pored toga, za ACE inhibitor postoji lista posebnih uputa koje upozoravaju na neželjene posljedice:

  • Uz SLE i sklerodermu, prikladnost upotrebe lijekova ove grupe je vrlo dvojbena, jer postoji značajan rizik od promjena u krvi (neutropenija, agranulocitoza),
  • Stenoza bubrega ili oba, kao i presađeni bubreg, mogu prijetiti stvaranju bubrežnog zatajenja,
  • Hronično zatajenje bubrega zahtijeva smanjenje doze
  • Kod teške srčane insuficijencije moguće je funkcionalno oštećenje bubrega, čak i kobno.
  • Oštećenja jetre s oštećenom funkcijom uslijed smanjenja metabolizma određenih ACE inhibitora (kaptoprila, enalaprila, kinaprila, ramiprila), koja mogu dovesti do razvoja kolestaze i hepatonecroze, zahtijevaju smanjenje doze ovih lijekova.

Postoje i nuspojave o kojima svi znaju, ali ne mogu ništa s njima. Na primjer, kod ljudi sa funkcionalnim oštećenjem bubrega (posebno, ali ponekad i bez njih), kada se koristi inhibitor ACE, biokemijski parametri krvi mogu se mijenjati (sadržaj kreatinina, uree i kalija povećava se, ali nivo natrijuma opada). Često se pacijenti žale na pojavu kašlja, koji se posebno aktivira noću. Neki odlaze u kliniku po drugi lijek protiv hipertenzije, dok drugi pokušavaju izdržati ... Istina, prenose ACE inhibitore u jutarnje sate i pomalo pomažu.

Ostali lijekovi se tradicionalno upotrebljavaju u liječenju arterijske hipertenzije koji, uglavnom, nemaju izražena obilježja svojstvena nijednoj određenoj skupini antihipertenziva. Na primjer, isti dibazol ili, recimo, magnezijum sulfat (magnezija), koji ljekari hitne pomoći uspješno koriste za zaustavljanje hipertenzivne krize. Uveden u venu, sulfatni magnezij ima antispazmodično, sedativno, antikonvulzivno i blago hipnotičko dejstvo. Međutim, vrlo dobar pripravak nije jednostavan za primjenu: treba ga raditi vrlo sporo, tako da se rad proteže na 10 minuta (pacijentu postaje nepodnošljivo vruće - liječnik stane i čeka).

Za liječenje hipertenzije, posebno kod teških hipertenzivnih kriza pentamin-N (holinoblokator simpatičkih i parasimpatičkih ganglija, koji smanjuje tonus arterijskih i venskih žila), benzoheksonijum, sličan pentaminu, arfonad (ganglioblocker) i aminazin (derivati ​​fenotiazina ponekad). Ovi lijekovi namijenjeni su hitnoj ili intenzivnoj njezi, tako da ih može koristiti samo liječnik koji dobro poznaje njihove karakteristike!

U međuvremenu, pacijenti pokušavaju biti u tijeku s najnovijim dostignućima farmakologije i često traže najnovije lijekove za pritisak, ali novi ne znači najbolji, i nije poznato kako će tijelo na to reagirati. Već se takvi preparati ne mogu sigurno propisati. Ipak, htio bih malo upoznati čitatelja s ovim najnovijim lijekovima za pritisak, za koje se polako nadaju.

Pored liste inovacija, antagonisti receptora angiotenzina II (ACE inhibitori) vjerovatno su bili najuspješniji. Lijekovi poput kardosala (olmesartan), termisartan, koji, kažu, sada nisu niži od najpopularnijeg ramiprila, pojavili su se na ovoj listi.

Ako pažljivo čitate o antihipertenzivnim lijekovima, vidjet ćete da krvni tlak povećava misterioznu supstancu - renin, s kojom se nijedan od gore navedenih lijekova ne može nositi. Međutim, na zadovoljstvo pacijenata koji pate od visokog krvnog pritiska, nedavno se pojavio lijek - rasiloza (aliskiren), koji je inhibitor renina i možda će moći riješiti mnoge probleme.

Najnoviji lijekovi za pritisak uključuju nedavno razvijene antagoniste endotelnih receptora: bosentan, enrasentan, darusentan, koji blokiraju proizvodnju vazokonstriktivnog peptida - endotelina.

S obzirom na sve vrste sredstava koja se mogu nositi s visokim krvnim tlakom, teško je zanemariti recepte za tinkture, dekokcije, kapi koje su ljudi napustili. Neki od njih su usvojeni od strane službene medicine i uspješno se koriste za liječenje početne (granične i „meke“) arterijske hipertenzije. Pacijenti vrlo vjeruju lijekovima, čija izrada ide na bilje koje raste na ruskim livadama ili na organe drveća koja čine floru naše ogromne domovine:

  1. Tinktura od imele bijele boje, uzeta prema 2 kašike. kašike 3-4 puta dnevno (za inzistiranje: 10 g biljke + 200 ml vode),
  2. Ljekovita kolekcija koja se sastoji od cvijeta gloga, trava hrenovke, bijele imele, jagoda i lišća sitnog perivinja. Jednostrana doza sastoji se od 10 grama mješavine biljaka i 200 ml vruće kuhane vode, koju treba zagrijavati još 15 minuta u vodenoj kupelji, a zatim procijediti, dodati vodu u njen prvobitni volumen i piti tokom dana (1 šoljica). Lečenje traje 3-4 nedelje,
  3. Tinktura trave močvarnog cimeta (15 g), ljekovite slatke djeteline (20 g), poljskog hrenovke (20 g), astragala vunene (20 g) također se priprema prema gore navedenom receptu,
  4. Terapeutski čaj za pripremu sličan je prethodnom, ali sastoji se (u gramima) gloga (40), močvarnog cimeta (60), smilja smilja (50), slatke djeteline (10), lišća breze (10), korijena sladića (20), listova kopriva (20), hrenovka (30), travnata trava (30).
  5. Sok od čajevca pije se u 50 ml pola sata prije jela 3 puta dnevno,
  6. Viburnum se široko koristi kao dodatak hipertenziji: tinktura suhe ili svježe bobice s medom, koja se priprema kao čaj, džem i marmelada, kao i kora ove biljke, kuhana vodom. Neki vole koristiti ovaj recept: 3 čaše svježeg bobica viburnuma prelijte vrućom prokuhanom vodom (2 l), ostavite 8 sati na sobnoj temperaturi. Zatim infuziju treba filtrirati, a preostale bobice obrisane u staklenu ili emajliranu posudu dodati pola litre meda. Uzimajte 20 minuta prije jela po 1/3 šalice tri puta dnevno u toku mjeseca. Čuvajte tinkturu na hladnom mjestu. Treba napomenuti da viburnum ima kontraindikacije, što bi trebalo uzeti u obzir pri odlučivanju o upotrebi ovog narodnog lijeka kao lijeka: gihta, trudnoća, sklonost trombozi i sl.
  7. Narodni lijekovi, koji se baziraju na češnjaku, posvećeni su cijelim člancima na raznim medicinskim web mjestima, pa ćemo, na primjer, dati samo jedan recept za tinkturu, koji se sastoji od 2 velike glavice češnjaka i čaše (250 g) votke. Lijek se priprema 2 tjedna i uzima se 20 kapi u žlici hladne kuhane vode četvrt sata prije jela, tri puta dnevno.

O korištenju samostanske pristojbe za hipertenziju treba govoriti zasebno, previše je pitanja koja postavljaju to „najnoviji narodni lijek“, koji se kao pomoćna ili preventivna mjera zaista dobro pokazao. Nije ni čudo - monaška zbirka za hipertenziju sadrži listu ljekovitog bilja koje poboljšavaju srčanu aktivnost, rad mozga, pozitivno utječu na funkcionalne sposobnosti vaskularnog zida i puno pomažu u početnom stadiju hipertenzije.

Nažalost, ovaj lijek neće uspjeti u potpunosti zamijeniti tablete za visoki krvni pritisak uzimane tokom godina s uznapredovalim slučajevima arterijske hipertenzije, mada je sasvim moguće smanjiti njihov broj i dozu. Ako stalno pijete čaj ...

Da bi pacijent sam mogao razumjeti prednosti pića, smatramo ispravnim da se prisjetimo sastava manastirskog čaja:

U principu, mogu postojati neke varijacije recepta, koje ne bi trebale uznemiriti pacijenta, jer u prirodi ima toliko ljekovitih biljaka.

Liječenje bolesnika s arterijskom hipertenzijom zahtijeva mnogo vremena. Korištenjem metode pokušaja i pogreške, liječnik za svakog pacijenta traži svoj lijek, vodeći računa o stanju cijelog organizma, dobi, spola, pa čak i struke, jer neki lijekovi daju nuspojave koje otežavaju profesionalni rad. Naravno, pacijentu će biti teško riješiti takav problem, ukoliko, naravno, on nije liječnik.

Hipertenzija je kada je krvni pritisak toliko visok da će terapijske mjere imati mnogo više koristi za pacijenta od štetnih nuspojava. Ako imate krvni pritisak 140/90 ili viši - vrijeme je da aktivno ozdravite. Jer hipertenzija nekoliko puta povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara, zatajenja bubrega ili sljepoće. Kod dijabetesa tipa 1 ili tipa 2, maksimalni prag krvnog pritiska pada na 130/85 mm Hg. Čl. Ako imate veći pritisak, morate se potruditi da ga spustite.

Kod dijabetesa tipa 1 ili 2, posebno je opasna hipertenzija. Jer ako se dijabetes kombinira s visokim krvnim tlakom, rizik od smrtnog srčanog udara povećava se za 3-5 puta, moždani udar 3-4 puta, sljepoća za 10-20 puta, zatajenje bubrega za 20-25 puta, gangrena i amputacija nogu - 20 puta. U isto vrijeme, visoki krvni pritisak nije tako teško normalizirati, samo ako vam bolest bubrega nije otišla predaleko.

Pročitajte o kardiovaskularnim bolestima:

Uzroci hipertenzije kod dijabetesa

Kod dijabetesa tipa 1 i 2, uzroci razvoja arterijske hipertenzije mogu biti različiti. Kod šećerne bolesti tipa 1 hipertenzija se u 80% slučajeva razvija kao oštećenje bubrega (dijabetička nefropatija). Kod dijabetesa tipa 2, hipertenzija se obično razvije kod pacijenta mnogo ranije od poremećaja metabolizma ugljikohidrata i samog dijabetesa. Hipertenzija je jedna od komponenti metaboličkog sindroma, koji je prethodnica dijabetesa tipa 2.

Uzroci razvoja hipertenzije kod dijabetesa i njihova učestalost

  • Dijabetička nefropatija (bubrežni problemi) - 80%
  • Esencijalna (primarna) hipertenzija - 10%
  • Izolovana sistolna hipertenzija - 5-10%
  • Ostale endokrine patologije - 1-3%
  • Esencijalna (primarna) hipertenzija - 30-35%
  • Izolovana sistolna hipertenzija - 40-45%
  • Dijabetička nefropatija - 15-20%
  • Hipertenzija zbog oslabljene propusnosti bubrežnih žila - 5-10%
  • Ostale endokrine patologije - 1-3%

Napomene uz tabelu. Izolovana sistolna hipertenzija specifičan je problem kod starijih pacijenata. Pročitajte više u članku "Izolovana sistolna hipertenzija u starijih osoba." Druga endokrina patologija - to može biti feokromocitom, primarni hiperaldosteronizam, Itsenko-Cushingov sindrom ili druga rijetka bolest.

Esencijalna hipertenzija - znači liječnik nije u mogućnosti utvrditi uzrok povećanja krvnog tlaka. Ako se hipertenzija kombinira s pretilošću, tada je, najvjerovatnije, razlog netolerancija na ugljene hidrate iz hrane i povećana razina inzulina u krvi. To se naziva "metaboličkim sindromom", i to je vrlo izlječivo. Može biti i:

  • manjak magnezijuma u organizmu,
  • hronični psihološki stres,
  • intoksikacija živom, olovom ili kadmijumom,
  • sužavanje velike arterije zbog ateroskleroze.

I zapamtite da ako pacijent stvarno želi živjeti, onda je medicina nemoćna :).

Kod šećerne bolesti tipa 1, glavni i vrlo opasan uzrok povišenog tlaka je oštećenje bubrega, posebno dijabetička nefropatija. Ova komplikacija se razvija kod 35-40% pacijenata sa dijabetesom tipa 1 i prolazi kroz nekoliko faza:

  • stadij mikroalbuminurije (mali molekuli albuminskog proteina se pojavljuju u urinu),
  • stadij proteinurije (bubrezi se filtriraju još gore i veliki se proteini pojavljuju u urinu),
  • stadijum hroničnog zatajenja bubrega.

Prema podacima Federalnog državnog instituta za endokrinološka istraživanja (Moskva), među pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1 bez patologije bubrega, 10% pati od hipertenzije. U bolesnika u fazi mikroalbuminurije ta se vrijednost povećava na 20%, u fazi proteinurije - 50-70%, u fazi kroničnog zatajenja bubrega - 70-100%. Što se više proteina izluči u urinu, to je i veći pacijentov krvni pritisak - ovo je opšte pravilo.

Hipertenzija s oštećenjem bubrega razvija se zbog činjenice da bubrezi loše izlučuju natrij u urinu. Natrijum u krvi postaje veći i tečnost se nakuplja kako bi ga razrijedila. Prevelika količina cirkulirajuće krvi povećava krvni pritisak. Ako je koncentracija glukoze povećana zbog dijabetesa u krvi, tada se s njom izvlači još više tekućine, tako da krv ne bude previše gusta. Tako se volumen cirkulirajuće krvi i dalje povećava.

Hipertenzija i bolesti bubrega formiraju opasan začarani ciklus. Tijelo pokušava nadoknaditi loše funkcioniranje bubrega, a samim tim i krvni pritisak raste. Povećava pritisak unutar glomerula. Takozvani filtrirajući elementi unutar bubrega. Kao rezultat toga, glomeruli postupno umiru, a bubrezi rade lošije.

Ovaj se proces završava bubrežnim zatajenjem. Srećom, u ranim fazama dijabetičke nefropatije začarani ciklus može se prekinuti ako se pacijent pažljivo liječi. Glavna stvar je sniziti šećer u krvi na normalno. ACE inhibitori, blokatori receptora za angiotenzin i diuretici takođe pomažu. Više o njima možete pročitati u nastavku.

Davno prije razvoja „pravog“ dijabetesa tipa 2, proces bolesti započinje otpornošću na inzulin. To znači da se smanjuje osjetljivost tkiva na djelovanje inzulina. Da bi kompenzirao otpornost na inzulin, previše inzulina cirkuliše u krvi, a to samo po sebi povećava krvni tlak.

Tijekom godina, lumen krvnih žila se sužava zbog ateroskleroze, a to postaje još jedan značajan „doprinos“ razvoju hipertenzije. Paralelno, pacijent ima pretilost u trbuhu (oko struka). Vjeruje se da masno tkivo oslobađa tvari u krvi koje dodatno povećavaju krvni tlak.

Cijeli ovaj kompleks naziva se metabolički sindrom. Ispada da se hipertenzija razvija mnogo ranije od dijabetesa tipa 2. Često se nalazi kod pacijenta odmah kada mu je dijagnosticiran dijabetes. Srećom, dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata pomaže istovremeno kontrolirati dijabetes i hipertenziju tipa 2. Detalje možete pročitati u nastavku.

Hiperinsulinizam je povećana koncentracija inzulina u krvi. Nastaje kao odgovor na inzulinsku rezistenciju. Ako gušterača mora proizvesti višak inzulina, ona se intenzivno "troši". Kad se s godinama prestane baviti, šećer u krvi raste i nastaje dijabetes tipa 2.

Kako hiperinzulinizam povećava krvni pritisak:

  • aktivira simpatički nervni sistem,
  • bubrezi izlučuju natrijum i tekućinu gori u urinu,
  • natrijum i kalcijum se nakupljaju u ćelijama,
  • višak inzulina doprinosi zadebljanju zidova krvnih žila, što smanjuje njihovu elastičnost.

Sa dijabetesom je poremećen prirodni dnevni ritam kolebanja krvnog pritiska. Normalno, kod osobe ujutro i noću tokom spavanja, krvni pritisak je 10-20% niži nego tokom dana.Dijabetes dovodi do činjenice da se kod mnogih hipertenzivnih pacijenata tlak noću ne smanjuje. Štoviše, uz kombinaciju hipertenzije i dijabetesa, noćni tlak je često viši od dnevnog.

Smatra se da je ovaj poremećaj posljedica dijabetičke neuropatije. Povišeni šećer u krvi utiče na autonomni nervni sistem, koji reguliše život organizma. Kao rezultat toga, sposobnost krvnih žila da reguliraju svoj ton, tj. Da sužavaju i opuštaju se ovisno o opterećenju.

Zaključak je da uz kombinaciju hipertenzije i dijabetesa nisu potrebna jednokratna mjerenja tlaka tonometrom, već i 24-satno praćenje. Izvodi se pomoću posebnog uređaja. Prema rezultatima ove studije možete prilagoditi vrijeme uzimanja i doziranje lijekova za pritisak.

Praksa pokazuje da su pacijenti s dijabetesom tipa 1 i 2 obično osjetljiviji na sol od hipertenzivnih pacijenata koji nemaju dijabetes. To znači da ograničavanje soli u ishrani može imati snažan ljekoviti učinak. Ako imate dijabetes, pokušajte jesti manje soli za liječenje visokog krvnog pritiska i procijenite šta će se dogoditi za mjesec dana.

Visoki krvni pritisak kod dijabetesa često je kompliciran ortostatskom hipotenzijom. To znači da se pacijentov krvni tlak naglo smanjuje pri prelasku iz ležećeg u stojni ili sjedeći položaj. Ortostatska hipotenzija manifestuje se nakon oštrog porasta vrtoglavice, potamnjenja u očima ili čak nesvjestice.

Kao i kršenje cirkadijanskog ritma krvnog pritiska, ovaj se problem javlja zbog razvoja dijabetičke neuropatije. Nervni sistem postepeno gubi sposobnost kontrole krvožilnog tonusa. Kada se osoba brzo digne, teret se odmah povećava. Ali tijelo nema vremena da poveća protok krvi kroz žile, a zbog toga se zdravlje pogoršava.

Ortostatska hipotenzija komplicira dijagnozu i liječenje visokog krvnog pritiska. Mjerenje krvnog pritiska kod dijabetesa potrebno je u dva položaja - stojeći i ležeći. Ako pacijent ima ovu komplikaciju, tada bi trebao ustajati polako, „u skladu sa svojim zdravljem“.

Naša web stranica kreirana je za promociju prehrane s niskom razinom ugljikohidrata za dijabetes tipa 1 i 2. Jer je jesti manje ugljikohidrata najbolji način za snižavanje i održavanje šećera u krvi. Vaša potreba za insulinom će se smanjiti, a to će pomoći poboljšati rezultate vašeg liječenja hipertenzijom. Jer što više inzulina cirkuliše u krvi, to je i veći krvni pritisak. O ovom mehanizmu smo već detaljno raspravljali gore.

Preporučujemo vašim člancima:

  • Insulin i ugljikohidrati: istina koju biste trebali znati.
  • Najbolji način za snižavanje šećera u krvi i njegovo održavanje u normalu.

Dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata za dijabetes pogodna je samo ako još niste razvili zatajenje bubrega. Ovaj stil prehrane potpuno je siguran i koristan tokom faze mikroalbuminurije. Jer kad šećer u krvi padne u normalu, bubrezi počinju normalno raditi, a sadržaj albumina u urinu vraća se u normalu. Ako imate fazu proteinurije - budite oprezni, obratite se svom ljekaru. Pogledajte i Dijabetesnu bolest bubrega.

Ovdje su dostupni recepti za dijetu s malo ugljikohidrata za dijabetes tipa 1 i 2.

Bolesnici s hipertenzijom sa šećernom bolešću su pacijenti s visokim ili vrlo visokim rizikom od kardiovaskularnih komplikacija. Preporučuje se snižavanje krvnog pritiska na 140/90 mm RT. Čl. u prve 4 nedelje ako dobro podnose upotrebu propisanih lekova U sljedećim tjednima možete pokušati sniziti tlak na oko 130/80.

Glavno je kako pacijent podnosi terapiju lijekovima i njegove rezultate? Ako je loše, onda niži krvni pritisak treba da bude sporije, u nekoliko faza. U svakoj od ovih faza - za 10-15% od početnog nivoa, u roku od 2-4 nedelje.Kada se pacijent prilagodi, povećajte doziranje ili povećajte broj lijekova.

Ako snižavate krvni pritisak u fazama, tada se izbjegavaju epizode hipotenzije i tako smanjuje rizik od infarkta miokarda ili moždanog udara. Donja granica praga za normalan krvni pritisak je 110-115 / 70-75 mm RT. Čl.

Postoje grupe pacijenata sa dijabetesom koji svoj „gornji“ krvni pritisak mogu spustiti na 140 mmHg. Čl. i niži mogu biti preteški. Njihova lista uključuje:

  • pacijenti koji već imaju ciljne organe, posebno bubrege,
  • pacijenti sa kardiovaskularnim komplikacijama,
  • starije osobe, zbog ateroskleroze povezane sa starenjem vena.

Može biti teško odabrati tablete za krvni pritisak pacijentu koji boluje od dijabetesa. Zbog poremećaja metabolizma ugljikohidrata nameću se ograničenja upotrebe mnogih lijekova, uključujući i za hipertenziju. Prilikom odabira lijeka, liječnik uzima u obzir kako pacijent kontrolira dijabetes i koje su prateće bolesti, osim hipertenzije, već razvijene.

Dobre tablete za pritisak protiv dijabetesa trebale bi imati sljedeća svojstva:

  • značajno snižavaju krvni pritisak uz minimiziranje nuspojava
  • ne pogoršajte kontrolu šećera u krvi, ne povećavajte nivo „lošeg“ holesterola i triglicerida,
  • štite srce i bubrege od štete koju uzrokuju dijabetes i visoki krvni pritisak.

Trenutno postoji 8 grupa lijekova za hipertenziju, od kojih je 5 glavnih, a 3 dodatna. Tablete, koje pripadaju dodatnim grupama, propisuju se u pravilu kao dio kombinirane terapije.

Grupe za lijekove pod pritiskom

  • Diuretici (diuretski lijekovi)
  • Beta blokatori
  • Antagonisti kalcijuma (blokatori kalcijumskih kanala)
  • ACE inhibitori
  • Blokatori receptora za angiotenzin-II (antagonisti receptora angiotenzin-II)
  • Rasilez - direktan inhibitor renina
  • Alfa blokatori
  • Agonisti receptora imidazolina (lijekovi centralnog djelovanja)

U nastavku dajemo preporuke za primjenu ovih lijekova pacijentima s hipertenzijom kod kojih je kompliciran dijabetes tipa 1 ili 2.

Klasifikacija diuretika

Tiazidni diureticiHidroklorotiazid (diklotiazid)
Lijekovi koji nalikuju tiazidimaIndapamid retard
Diuretici u petljiFurosemid, bumetanid, etakrilna kiselina, torasemid
Diuretici koji čuvaju kalijumSpironolakton, triamteren, amilorid
Osmotski diureticiManitol
Inhibitori karbonske anhidrazeDiacarb

Detaljne informacije o svim ovim diuretičkim lijekovima možete pronaći ovdje. Sada razgovaramo o tome kako diuretici liječe hipertenziju kod dijabetesa.

Hipertenzija kod pacijenata s dijabetesom često se razvija zbog činjenice da je povećana količina krvi u cirkulaciji. Također, dijabetičare odlikuje povećana osjetljivost na sol. U vezi s tim, diuretici se često propisuju za liječenje visokog krvnog pritiska kod dijabetesa. A za mnoge pacijente dobro pomažu diuretski lijekovi.

Liječnici cijene tiazidne diuretike jer ovi lijekovi smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara za oko 15-25% u bolesnika s hipertenzijom. Uključujući i one koji imaju dijabetes tipa 2. Smatra se da u malim dozama (ekvivalent hidroklorotiazida iznosi 6 mmol / L,

  • porast kreatinina u serumu za više od 30% od početnog nivoa u roku od 1 tjedna nakon početka liječenja (predajte analizu - provjerite!),
  • trudnoća i period dojenja.
  • Za liječenje srčane insuficijencije bilo koje težine, ACE inhibitori su lijekovi prve linije izbora, uključujući bolesnike s dijabetesom tipa 1 i 2. Ti lijekovi povećavaju osjetljivost tkiva na inzulin i time profilaktički djeluju na razvoj dijabetesa tipa 2. Ne pogoršavaju kontrolu šećera u krvi, ne povećavaju "loš" holesterol.

    ACE inhibitori su lijek # 1 za liječenje dijabetičke nefropatije.Pacijentima dijabetesa tipa 1 i 2 prepisuju se ACE inhibitori čim testovi pokažu mikroalbuminuriju ili proteinuriju, čak i ako krvni pritisak ostane normalan. Zato što štite bubrege i odgađaju kasnije razvoj kroničnog zatajenja bubrega.

    Ako pacijent uzima ACE inhibitore, tada se snažno preporučuje da ograniči unos soli na najviše 3 grama dnevno. To znači da hranu uopće morate kuhati bez soli. Jer se već dodaje gotovim proizvodima i poluproizvodima. Ovo je više nego dovoljno da nemate manjak natrijuma u organizmu.

    Tokom liječenja ACE inhibitorima treba redovno mjeriti krvni tlak, a treba nadzirati kreatinin i kalijum u serumu. Starije pacijente sa općom aterosklerozom treba testirati na bilateralnu stenozu bubrežne arterije prije propisivanja ACE inhibitora.

    Ovdje možete pronaći detaljne informacije o ovim relativno novim lijekovima. Za liječenje visokog krvnog pritiska i problema s bubrezima kod dijabetesa propisuju se blokatori receptora angiotenzina II ako pacijent razvije suhi kašalj od ACE inhibitora. Ovaj problem se javlja kod otprilike 20% pacijenata.

    Blokatori receptora za angiotenzin-II skuplji su od ACE inhibitora, ali ne izazivaju suv kašalj. Sve što je u ovom članku gore napisano u odjeljku o ACE inhibitorima odnosi se na blokatore angiotenzinskih receptora. Kontraindikacije su iste i trebalo bi uzimati iste testove dok uzimate ove lijekove.

    Važno je znati da blokatori receptora angiotenzina-II smanjuju hipertrofiju lijeve komore bolje od ACE inhibitora. Pacijenti ih tolerišu bolje od bilo kojeg drugog lijeka za povišen krvni pritisak. Nemaju više nuspojava od placeba.

    Ovo je relativno novi lijek. Razvijen je kasnije od ACE inhibitora i blokatora receptora angiotenzina. Rasilez je zvanično registrovan u Rusiji
    jula 2008. Rezultate dugoročnih studija njegove učinkovitosti tek se očekuje.

    Rasilez - direktan inhibitor renina

    Rasilez se propisuje zajedno sa ACE inhibitorima ili blokatorima angiotenzin-II receptora. Takve kombinacije lijekova imaju izražen efekat na zaštitu srca i bubrega. Rasilez poboljšava holesterol u krvi i povećava osjetljivost tkiva na inzulin.

    Za dugotrajno liječenje arterijske hipertenzije koriste se selektivni alfa-1-blokatori. Lijekovi iz ove grupe uključuju:

    Farmakokinetika selektivnih alfa-1-blokatora

    Prazosin7-102-36-10
    Doksazosin241240
    Terazosin2419-2210

    Nuspojave alfa blokatora:

    • ortostatska hipotenzija, do nesvesti,
    • oticanje nogu
    • sindrom povlačenja (krvni pritisak snažno skače "skok")
    • uporna tahikardija.

    Neka su istraživanja pokazala da alfa blokatori povećavaju rizik od zatajenja srca. Od tada ovi lijekovi nisu bili previše popularni, osim u nekim situacijama. Propisuju se zajedno s drugim lijekovima za hipertenziju, ako pacijent ima benigne hiperplazije prostate.

    Kod dijabetesa je važno da imaju blagotvoran učinak na metabolizam. Alfa blokatori snižavaju šećer u krvi, povećavaju osjetljivost tkiva na inzulin i poboljšavaju holesterol i trigliceride.

    Istovremeno, zastoj srca je kontraindikacija za njihovu upotrebu. Ako pacijent ima autonomnu neuropatiju koja se manifestuje ortostatskom hipotenzijom, tada se alfa blokatori ne mogu propisati.

    Posljednjih godina sve je više liječnika sklonih vjerovati da je za liječenje visokog krvnog tlaka bolje propisati ne jedan, već odmah 2-3 lijeka. Zato što pacijenti obično imaju nekoliko mehanizama razvoja hipertenzije istovremeno, a jedan lek ne može uticati na sve uzroke.Pilule za pritisak stoga su podijeljene u skupine jer djeluju drugačije.

    Jedan lijek može sniziti tlak na normalan kod više od 50% pacijenata, čak i ako je hipertenzija u početku bila umjerena. Istovremeno, kombinirana terapija omogućava vam korištenje manjih doza lijekova i dalje postižete bolje rezultate. Uz to, neke tablete međusobno slabe ili potpuno uklanjaju nuspojave.

    Hipertenzija sama po sebi nije opasna, već komplikacije koje ona uzrokuje. Njihov popis uključuje: srčani udar, moždani udar, zatajenje bubrega, sljepoću. Ako se visoki krvni pritisak kombinira s dijabetesom, tada se rizik od komplikacija povećava nekoliko puta. Liječnik procjenjuje ovaj rizik za određenog pacijenta i tada odlučuje hoće li započeti liječenje jednom tabletom ili odmah koristiti kombinaciju lijekova.

    Objašnjenja za figuru: Pakao - krvni tlak.

    Rusko udruženje endokrinologa preporučuje sljedeću strategiju liječenja umjerene hipertenzije kod dijabetesa. Prije svega, propisan je blokator receptora za angiotenzin ili ACE inhibitor. Zbog toga što lijekovi iz ovih grupa bolje štite bubrege i srce u odnosu na druge lijekove.

    Ako monoterapija ACE inhibitorom ili blokatorom receptora angiotenzina ne pomaže dovoljno sniziti krvni tlak, preporučuje se dodavanje diuretika. Koji diuretik odabrati, ovisi o očuvanju rada bubrega kod pacijenta. Ako nema hroničnog zatajenja bubrega, mogu se koristiti tiazidni diuretici. Lijek Indapamid (Arifon) smatra se jednim od najsigurnijih diuretika za liječenje hipertenzije. Ako se bubrežni zastoj već razvio, propisuju se diuretici u petlji.

    Objašnjenja za lik:

    • Pakao - krvni pritisak
    • GFR - brzina glomerularne filtracije bubrega, za više detalja pogledajte "Koje testove treba uraditi da biste provjerili svoje bubrege"
    • CRF - hronično zatajenje bubrega,
    • BKK-DHP - blokator kalcijevih kanala dihidropiridin,
    • BKK-NDGP - ne-dihidropiridinski blokator kalcijevih kanala,
    • BB - beta blokator,
    • ACE inhibitor ACE inhibitor
    • ARA je antagonist angiotenzinskog receptora (blokator receptora angiotenzin-II).

    Preporučljivo je propisati lijekove koji u jednoj tableti sadrže 2-3 aktivne tvari. Jer što su tablete manje, to ih pacijenti spremnije uzimaju.

    Kratki popis kombiniranih lijekova za hipertenziju:

    • Korenitec = enalapril (renitec) + hidroklorotiazid,
    • foside = fosinopril (monopril) + hidroklorotiazid,
    • ko-diroton = lizinopril (diroton) + hidroklorotiazid,
    • gizaar = losartan (cozaar) + hidroklorotiazid,
    • noliprel = perindopril (prestarijum) + tiazidni diuretik indapamid retard.

    Smatra se da ACE inhibitori i blokatori kalcijevih kanala poboljšavaju međusobnu sposobnost zaštite srca i bubrega. Zbog toga se često prepisuju sledeći kombinovani lekovi:

    • tarka = trandolapril (hopten) + verapamil,
    • prestanz = perindopril + amlodipin,
    • ekvator = lizinopril + amlodipin,
    • exforge = valsartan + amlodipin.

    Snažno upozoravamo pacijente: ne prepisujte sebi lijekove za hipertenziju. Možete biti ozbiljno pogođeni nuspojavama, čak i smrću. Pronađite kvalificiranog doktora i kontaktirajte ga. Svake godine doktor opaža stotine pacijenata sa hipertenzijom i zato je stekao praktično iskustvo, kako djeluju lijekovi i koji su efikasniji.

    Nadamo se da vam je ovaj članak koristan o hipertenziji kod dijabetesa. Visok krvni pritisak za dijabetes predstavlja ogroman problem za ljekare i za same pacijente. Sve je relevatniji materijal koji je ovdje predstavljen. U članku “Uzroci hipertenzije i kako ih eliminirati. Testovi na hipertenziju “možete saznati detaljno koje testove trebate proći za efikasno lečenje.

    Nakon čitanja naših materijala pacijenti će moći bolje razumjeti hipertenziju dijabetesa tipa 1 i 2 kako bi se pridržavali strategije učinkovitog liječenja, produžili svoj životni i pravni kapacitet. Informacije o tabletama protiv pritiska su dobro strukturirane i služit će kao liječnički priručnik za varanje.

    Želimo još jednom naglasiti da je dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata učinkovito sredstvo za snižavanje šećera u krvi kod dijabetesa i za normalizaciju krvnog pritiska. Korisno je pridržavati se ove prehrane za bolesnike sa šećernom bolešću ne samo 2., nego čak i 1. vrste, osim u slučajevima teških problema s bubrezima.

    Pratite naš program dijabetesa tipa 2 ili dijabetes tipa 1. Ako ograničite ugljikohidrate u svojoj prehrani, to će povećati vjerojatnost da ćete krvni tlak vratiti u normalu. Jer što manje inzulina cirkuliše u krvi, to je lakše učiniti.

    Statistika morbiditeta je svake godine sve tužnija! Rusko udruženje za dijabetes tvrdi da jedna od deset osoba u našoj zemlji ima dijabetes. Ali surova istina je da zastrašujuća nije samo bolest, već njene komplikacije i stil života u koji vodi. Kako mogu prevladati ovu bolest, kaže u intervjuu ...

    Životni ritam tjera vas da krenete naprijed, zaboravljajući sebe, ne mareći za zdravlje i opuštanje. Kao rezultat toga, malo ljudi uspijeva dostići skoro zdravu dob do 40-50 godina. Tamo gdje češće buket hroničnih bolesti postaje svake godine veličanstveniji. Moderna medicina omogućava prilično uspješno liječenje mnogih od njih.

    Ali što ako su lijekovi koji poboljšavaju tijek nekih "čireva" kategorički kontraindicirani kod drugih? Koje tablete za dijabetes mogu piti od pritiska?

    Riječ "dijabetes" u prijevodu znači "isteklo vrijeme". Točno opisuje šta se događa u tijelu dijabetičara - u stvari, sirup teče kroz vene.

    Svaku hranu, osim masti, ćelije organizma konzumiraju u obliku glukoze - šećera rastvorenog u krvi. Prehrana ulazi u naše ćelije putem hormona inzulina. Tijelo reagira na proizvodnju hormona inzulina za svaki dio glukoze koji ulazi u krvotok.

    U zdrave osobe, pankreas se pravodobno nosi sa svojim zadatkom. Nakon što je ispunio funkciju kanalizacije glukoze kroz stanične membrane, šalje viškove u jetru i depoe masti. Kod dijabetičara je ovaj proces oslabljen.

    Insulin se ili ne proizvodi u dovoljnim količinama, ili njegovo odlaganje kasni. Dijabetes melitus je bolest kod koje se stvara previše glukoze u krvi.

    Postoje 2 glavne vrste dijabetesa:

    1. Zavisni inzulin (dijabetes tipa I) - gušterača potpuno prestaje proizvoditi inzulin, ili on stvara izuzetno loše, nedovoljno za metabolizam,
    2. Nezavisni inzulin (dijabetes tipa II) - inzulin se proizvodi normalno ili čak u povećanom volumenu, ali stanice tijela ga ne percipiraju i zbog toga šećer ne ulazi unutra i ne postaje energetski izvor, već visi u krvi.

    Zauzvrat, ovi se tipovi dijele na nekoliko podvrsta. Već je potvrđeno postojanje 5 vrsta dijabetesa. No, istraživači imaju verzije da možda postoji više tipova. Svi nosioci bolesti imaju poremećen metabolizam ugljikohidrata.

    Uzroci dijabetesa su mnogobrojni: od jakog stalnog stresa, do pretilosti, od genetskih poremećaja do komplikacija drugih bolesti.

    Dakle, konstantno povećani pritisak može izazvati razvoj dijabetesa. U tom slučaju vaskularni završeci gube osjetljivost, a glomerularna filtracija bubrega se pogoršava. Dolazi do hormonskog neuspjeha, a gušterača prestaje pravovremeno primati signal o primanju glukoze u krv.

    Kad razina šećera počne da se spušta u skali, inzulin se konačno proizvodi i u "hitnom režimu" koristi višak u jetri i u tjelesnoj masti.Štaviše, višak masnoće povećava imunitet ćelije na inzulin.

    Plovila koja pate od visokih doza šećera gube elastičnost i dobivaju oštećenja tokom protoka krvi. Tijelo zakrpa ove mikro-rane plakovima kolesterola, zbog čega ga proizvodi u povećanom volumenu, narušavajući metabolizam lipida. Vaskularna propusnost se pogoršava od plakova, raste pritisak i ometa glomerularna filtracija, a iz začaranog kruga započinje novi krug ...

    Pacijent nakuplja čitav gomilu međuovisnih bolesti. Dijabetes melitus i

    Na žalost, oni su vrlo često takvi sateliti.

    Liječenje hipertenzije kod dijabetesa

    Hipertenzija ima pogubni učinak na ljudsko tijelo i sposobnosti. Izaziva probleme u radu kardiovaskularnog sustava, postajući uzročnici srčanih bolesti, ometa rad mozga, postaje faktor pogoršanja vida i očnih bolesti te šteti bubrezima i drugim unutrašnjim organima. U određenim okolnostima, kao i nakon starosne dobi 40-50, može postati smrtonosna.

    Ako su istovremeno prisutni dijabetes i pritisak, ovaj je zadatak kompliciran potrebom odabira tretmana koji ne utječe na razinu glukoze u krvi.

    Zato neke od metoda za borbu protiv arterijske hipertenzije nisu pogodne za pacijente sa dijabetesom:

    • Ne možete sniziti visoki krvni tlak kod šećerne bolesti s većinom diuretika koji uklanjaju višak tekućine iz tkiva, jer s smanjenjem volumena krvi povećava se koncentracija šećera,
    • Lijekovi za krvni tlak kod dijabetesa također ne bi trebali sniziti razinu šećera, jer su kod lijekova za snižavanje šećera mogući hipoglikemijski uvjeti, nesvjestica, pa čak i koma.
    • Oprez treba uzimati pod pritiskom na mnoge namirnice, poput bobica, mlijeka, cimeta. Mnoge od njih sadrže veliku količinu ugljikohidrata, koje tijelo odmah pretvara u glukozu i pogoršava stanje dijabetičara. Pod potpunom zabranom meda.

    Uz prisustvo dvije tako ozbiljne i opasne bolesti kao što su hipertenzija i dijabetes melitus, strogo je kontraindicirano baviti se lijekom.

    Samo kvalificirani stručnjak može procijeniti prednosti i štete određenih sredstava i odrediti put liječenja.

    Svi antihipertenzivi su podijeljeni prema prirodi djelovanja:

    1. Diuretici (diuretici) - doprinose uklanjanju vlage iz tkiva, a pritisak smanjuje,
    2. ACE inhibitori (enzim koji pretvara angiotenzin) - smanjuju količinu enzima bez koje nije moguće pretvoriti hormon angiotenzin I u hormon angiotenzin II, čime se sprečava vaskularni spazam i naknadna hipertenzija,
    3. Blokator receptora sartanca ili angiotenzina II (ARBs) - blokiraju efekte angiotenzina II, ne nastaje vazospazam i krv slobodno teče kroz vene, pritisak se smanjuje,
    4. Beta blokatori - usporavaju ili ubrzavaju rad srca, zbog čega dolazi do preraspodjele opskrbe krvlju, opterećenja na žilama smanjuju se,
    5. Blokatori kalcijevih kanala (BCC) - sprečavaju prijenos kalcijevih jona kroz međućelijske membrane i na taj način smanjuju njegovu koncentraciju u ćelijama i brzinu metaboličkih procesa u njima. Potreba za kisikom iz tkiva opada, a opterećenje na srce smanjuje se, količina krvi koju izbacuje postaje manjom.

    Ovi lijekovi smanjuju količinu tekućine koja cirkuliše u tijelu, što pozitivno utiče na krvni pritisak. Međutim, kod dijabetesa tipa 2, takvi lijekovi mogu biti opasni. Prvo, većina ovih pilula od pritiska inhibira bubrežnu funkciju, što otežava samostalno uklanjanje viška šećera hiperglikemijom.

    Drugo, smanjenjem volumena krvi povećava se koncentracija glukoze u njemu. A ako je kod dijabetesa tipa 1 moguće na vrijeme poduzeti mjere za ispiranje prave količine inzulina, tada će pacijenti s T2DM vratiti šećer u normalu za nekoliko dana.

    Štoviše, mnogi pacijenti s dijabetesom tipa 2 ne uzimaju lijekove, normalizirajući razinu glukoze samo uz strogu dijetu i sport. Za njih, uzimanje diuretika može značiti prelazak na terapiju lijekovima.

    Prilikom propisivanja dijabetičarima dijabetičarima za snižavanje krvnog pritiska, liječnik uvijek korelira potencijalne koristi i štete. Samo prebacivanje na diuretike je vrlo nepoželjno!

    Diuretici, koje vam lekar može propisati za pritisak od dijabetesa uključuju:

    1. Tiazidi i tiazidne supstance su lijekovi srednje jačine, njihovo djelovanje javlja se nakon otprilike 2 sata i traje 11-13 sati. Imaju blag efekat, ali pojačavaju efekat diuretika drugih grupa. Tiazidi se najčešće propisuju zajedno sa ATP inhibitorima i beta blokatorima. Tu spadaju: hidroklorotiazid, indapamid, klortalidon, klopamid, hipotiazid, arifon retard itd.
    2. Diuretici u petlji su najmoćnija grupa diuretika, koji ispiraju kalcijum, natrijum, kalijum i magnezijum iz tkiva. S smanjenjem njihovog broja, srčani ritam je poremećen, razvija se aritmija i druge bolesti srca. Primanje sredstava iz petlje moguće je samo u vrlo kratkom periodu, za ublažavanje akutnih stanja i jakog oticanja. Uz to bi njihov učinak trebao biti kompenziran istodobnim unosom kalijuma i magnezijuma. Među prednostima ove grupe diuretika je nepostojanje efekta na holesterol. Takvi lijekovi uključuju: furosemid, laziks, etakrilnu kiselinu.
    3. Osmotski diuretici se uglavnom koriste u postoperativnom razdoblju za ublažavanje traumatičnih natečenosti. Imaju negativno svojstvo za dijabetičare - doprinose stvaranju glikogena. Ovu supstancu jetra oslobađa u krv kada osoba dugo nije jela, a razina šećera je snižena. Posebno se takve emisije redovno javljaju tokom noćnog spavanja. Nagli porasti šećera negativno utječu na zdravlje dijabetičara, te stoga njima praktički nisu propisani diuretici za osmotsku skupinu (bumetanid, torsemid, klortalidon, poltiazit, xipamid).
    4. Diuretici koji čuvaju kalijum - ne uklanjaju kalijum iz organizma. Tu spadaju spironoksan, veroshpiron, unilan, aldokson, spirix, triamteren, amilorid. Imaju meko ekskretorno dejstvo, ali se razlikuju u brzini izlaganja. Najčešće se propisuju istovremeno s drugim diureticima.

    Lijekovi iz ove grupe su najviše propisane tablete za pritisak protiv dijabetesa. Pored svoje glavne funkcije, ACE inhibitori potiču glomerularnu filtraciju u bubrezima, štite ih od učinaka visokih nivoa glukoze, pozitivno utječu na metabolizam lipida, štite očne žile, usporavaju razvoj dijabetičke retinopatije, smanjuju rizik od moždanog udara i srčanog udara i poboljšavaju unos glukoze u stanicama.

    Najčešći inhibitori ATP-a: enalapril, kinapril, lizinopril, kao i generički lijekovi ovih lijekova.

    Dodijelite bolesnicima sa šećernom bolešću sa srčanim komplikacijama, kao što su angina pektoris, ubrzani puls, zatajenje srca. Neki beta blokatori imaju visoku kardioselektivnost i nemaju značajan uticaj na metabolizam ugljikohidrata. Među njima: bisoprolol, atenolol, metoprolol i drugi lijekovi s ovim aktivnim tvarima.

    Nažalost, takvi lijekovi povećavaju holesterol u krvi, kao i povećavaju otpornost na inzulin kod dijabetesa tipa 2, koji smanjuju unos glukoze u tijelo. Karvedilol i nebivolol, kao i njihovi generički resursi, u manjoj mjeri utiču na metabolizam lipida.

    Uzimanje beta blokatora može ugušiti znakove hipoglikemije (kritičnog pada glukoze u krvi), pa ih treba uzimati s oprezom.

    Antihipertenzivni lijekovi iz ove grupe dobro su prikladni za liječenje hipertenzije kod dijabetes melitusa.Osim što normaliziraju pritisak, oni poput ACE inhibitora imaju nefroprotektivni učinak, smanjuju otpornost stanica na inzulin, ne utječu na metabolizam lipida i ugljikohidrata te ih dobro podnose stariji pacijenti.

    Na najbolji način, sartani razvijaju svoje djelovanje, 2-3 tjedna nakon početka prijema. To su lijekovi: losartan, kandesartan, valsartan, telmisartan, eprosartan.

    Lijekovi iz skupine blokatora kalcijevih kanala takođe ne utječu na metabolizam ugljikohidrata i lipida, stoga se mogu koristiti za liječenje hipertenzije kod dijabetičara. Njihov učinak je manje izražen nego onaj ACE i ARB inhibitora, ali ima pozitivan učinak na tok IHD-a i angine pektoris.

    Neki od ovih lijekova imaju produženo djelovanje, a potrebno ih je uzimati samo 1 put dnevno, što je važno kod velikog broja recepata, kao i u starosti. Grupa uključuje: nifidipin (u tabletama Corinfar Retard), amlodipin, felodipin, lerkanidipin i druge lijekove s ovim aktivnim sastojcima. Među negativne posljedice je mogućnost oticanja i brzi puls.

    Zaključujući pregled, još jednom ističemo da, koliko god članaka o pritisku i dijabetesu pročitali, oni neće zamijeniti medicinsko obrazovanje i iskustvo.

    Ne bavite se liječenjem! I budi zdrav!

    Hipertenzija je prilično česta kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2. Ova kombinacija bolesti vrlo je opasna, jer su značajno povećani rizici od oštećenja vida, moždanog udara, zatajenja bubrega, srčanog udara i gangrene. Zbog toga je vrlo važno odabrati pravu tabletu pritiska za dijabetes tipa 2.

    Uz razvoj hipertenzije u kombinaciji sa dijabetesom, važno je pravovremeno se konzultirati s liječnikom. Na osnovu podataka analiza i studija specijalista će moći odabrati optimalan lijek.

    Izbor lijeka za hipertenziju kod dijabetes melitusa nije sasvim jednostavan. Dijabetes prati metaboličke poremećaje u tijelu, oslabljenu bubrežnu aktivnost (dijabetička nefropatija), a drugu vrstu bolesti karakteriziraju pretilost, ateroskleroza i hiperinzulinizam. Nisu svi antihipertenzivi u takvim uvjetima. Na kraju krajeva, moraju ispunjavati neke zahtjeve:

    • ne utiču na nivo lipida i glukoze u krvi,
    • biti visoko efikasan
    • imaju minimum nuspojava
    • posjeduju nefroprotektivne i kardioprotektivne efekte (štite bubrege i srce od negativnih efekata hipertenzije).

    Stoga se kod dijabetesa tipa 2 mogu koristiti samo predstavnici sljedećih skupina lijekova:

    • diuretici
    • ACE inhibitori
    • beta blokatori
    • ARB
    • blokatori kalcijumovih kanala.

    Diuretici su predstavljeni brojnim lijekovima koji imaju različit mehanizam za uklanjanje viška tekućine iz tijela. Dijabetes karakterizira posebna osjetljivost na sol, što često dovodi do povećanja količine cirkulirajuće krvi i, kao rezultat, povećanja tlaka. Zbog toga, uzimanje diuretika daje dobre rezultate s hipertenzijom kod dijabetesa. Često se koriste u kombinaciji s ACE inhibitorima ili beta blokatorima, što može povećati efikasnost liječenja i smanjiti broj nuspojava. Nedostatak ove grupe lijekova je slaba bubrežna zaštita, što ograničava njihovu upotrebu.

    Ovisno o mehanizmu djelovanja, diuretici se dijele na:

    • petlja
    • tiazid
    • tiazidni,
    • kalijuma
    • osmotski.

    Predstavnici tiazidnih diuretika propisuju se s oprezom kod dijabetesa. Razlog za to je sposobnost inhibiranja rada bubrega i povećanja holesterola i šećera u krvi kada se uzimaju u velikim dozama. Istovremeno, tiazidi značajno smanjuju rizik od moždanog i srčanog udara.Stoga se takvi diuretici ne koriste u bolesnika s bubrežnim zatajenjem, a kada se uzimaju, dnevna doza ne smije prelaziti 25 mg. Najčešći predstavnik je hidroklorotiazid (hipotiazid).

    Lijekovi nalik tiazidu najčešće se koriste kod tlaka dijabetesa. U manjem broju oni uklanjaju kalijum iz organizma, pokazuju blago diuretičko dejstvo i praktično ne utiču na nivo šećera i lipida u organizmu. Pored toga, glavni predstavnik podgrupe indapamid ima nefroprotektivni učinak. Ovaj tiazidni diuretik dostupan je pod imenima:

    Diuretici u petlji koriste se u slučaju kroničnog zatajenja bubrega i jakih edema. Tijek njihove primjene trebao bi biti kratak, jer ovi lijekovi potiču snažnu diurezu i izlučivanje kalija, što može dovesti do dehidracije, hipokalemije i, kao rezultat, aritmija. Primjena diuretika iz petlje mora biti dopunjena kalijumskim pripravcima. Najpoznatiji i korišteni lijek podskupine je furosemid, poznat i kao Lasix.

    Osmotski i kalijumi diuretici kod dijabetesa obično se ne propisuju.

    Mnogi stručnjaci smatraju inhibitore ACE kao lijekove izbora za hipertenziju kod dijabetes melitusa. Pored efikasnog snižavanja krvnog pritiska, ovi lekovi:

    • imaju izražen nefroprotektivni efekat,
    • povećati osjetljivost tjelesnih stanica na inzulin,
    • povećavaju unos glukoze
    • imaju pozitivan uticaj na metabolizam lipida,
    • usporiti napredovanje očnih lezija,
    • smanjuju rizik od moždanog udara i infarkta miokarda.

    Važno je uzeti u obzir da poboljšani unos glukoze može dovesti do hipoglikemije, pa će biti potrebno prilagođavanje doze lijekova za snižavanje glukoze. ACE inhibitori takođe zadržavaju kalijum u tijelu, što može dovesti do hiperkalemije. Stoga se liječenje ovim lijekovima ne može nadopuniti dodatkom kalijuma.

    ACE inhibitori se razvijaju postepeno, u periodu od 2-3 nedelje. Najčešća nuspojava ovih lijekova je suhi kašalj, koji zahtijeva njihovo povlačenje i imenovanje lijeka visokog pritiska iz druge grupe.

    ACE inhibitore zastupljeni su mnogim lekovima:

    • enalapril (Enap, Burlipril, Invoril),
    • kinapril (Akkupro, Quinafar),
    • lizinopril (Zonixem, Diroton, Vitopril).

    Beta blokatori

    Imenovanje beta blokatora indicirano je kod hipertenzije kod šećerne bolesti koja je komplicirana zatajenjem srca, brzim pulsom i anginom pektoris. Istovremeno, prednost se daje kardioselektivnim predstavnicima skupine koji praktično nemaju negativni uticaj na metabolizam dijabetesa. To su lijekovi:

    • atenolol (Atenobene, Atenol),
    • bisoprolol (Bidop, Bicard, ConcorCoronal),
    • metoprolol (Emzok, Corvitol).

    Međutim, čak i ovi lijekovi negativno djeluju na tijek dijabetesa, povećavajući razinu kolesterola i šećera u tijelu, kao i povećavajući otpornost na inzulin. Stoga, trenutno ne postoji nedvosmisleno mišljenje o prikladnosti imenovanja ovih sredstava.

    Najprihvatljiviji beta blokatori za dijabetes su:

    • karvedilol (Atram, Cardiostad, Coriol),
    • nebivolol (Nebival, Nebilet).

    Ova sredstva imaju dodatni vazodilatacijski učinak. Ove tablete visokog pritiska pomažu u smanjenju otpornosti na inzulin i blagotvorno djeluju na metabolizam ugljikohidrata i lipida.

    Imajte na umu da beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije. Ovo je posebno važno kod onih ljudi koji ne razlikuju pojavu hipoglikemije ili je uopšte ne osjećaju.

    Sartani ili ARB (blokatori receptora angiotenzina II) sjajni su za liječenje hipertenzije povezane s dijabetesom. Ove pilule za hipertenziju, pored antihipertenzivnog delovanja:

    • imaju nefroprotektivni efekat,
    • niža otpornost na inzulin
    • ne utječu negativno na metaboličke procese,
    • smanjiti hipertrofiju lijeve komore,
    • Odlikuje ih dobra tolerancija i rjeđe od ostalih antihipertenzivnih lijekova negativno djeluju na organizam.

    Djelovanje sartana, kao i ACE inhibitora, razvija se postepeno i dostiže svoju najveću ozbiljnost za 2-3 tjedna primjene.

    Najpoznatiji ARB-ovi su:

    • losartan (Lozap, Kazaar, Lorista, Closart),
    • kandesartan (Candecor, Advant, Candesar),
    • valsartan (Vasar, Diosar, Sartokad).

    Antagonisti kalcijuma

    Blokatori kalcijevih kanala mogu se koristiti i za snižavanje krvnog pritiska kombinacijom hipertenzije i šećerne bolesti jer ne utječu na metabolizam ugljikohidrata i lipida. Manje su efikasni od sartana i ACE inhibitora, ali su odlični u prisustvu istodobne angine i ishemije. Takođe, ovi lijekovi su propisani prvenstveno za liječenje starijih pacijenata.

    Prednost se daje lijekovima sa produženim efektom, čiji je unos dovoljan da se izvodi jednom dnevno:

    • amlodipin (Stamlo, Amlo, Amlovas),
    • nifidipin (Corinfar Retard),
    • felodipin (Adalat SL),
    • lerkanidipin (Lerkamen).

    Nedostatak antagonista kalcijuma je njihova sposobnost provociranja povećanog broja otkucaja srca i izazivanja oticanja. Često jaka natečenost uzrokuje povlačenje ovih lijekova. Do sada je jedini predstavnik koji nema ovaj negativan uticaj Lerkamen.

    Ponekad hipertenziju nije moguće izliječiti lijekovima iz gore opisanih grupa. Tada se, kao izuzetak, mogu koristiti alfa blokatori. Iako ne utiču na metaboličke procese u tijelu, imaju mnogo negativnih efekata na organizam. Posebno, alfa blokatori mogu izazvati ortostatsku hipotenziju, što je već karakteristično za dijabetes.

    Jedina apsolutna indikacija za propisivanje grupe lijekova je kombinacija hipertenzije, dijabetes melitusa i adenoma prostate. Predstavnici:

    • terazosin (Setegis),
    • doksazosin (Kardura).

    Hipertenzija - visok krvni pritisak. Tlak kod dijabetesa melitusa tipa 2 treba održavati na 130/85 mm Hg. Čl. Veće stope povećavaju verovatnoću moždanog udara (3-4 puta), srčanog udara (3-5 puta), slepila (10-20 puta), zatajenja bubrega (20-25 puta), gangrene s naknadnom amputacijom (20 puta). Da biste izbjegli takve ogromne komplikacije, njihove posljedice, morate uzeti antihipertenzivne lijekove za dijabetes.

    Šta kombinira dijabetes i pritisak? Ono kombinira oštećenja organa: srčani mišić, bubrezi, krvne žile i mrežnicu oka. Hipertenzija kod dijabetesa je često primarna, a prethodi bolesti.

    Vrste hipertenzijeVerovatnoćaRazlozi
    Osnovno (primarno)do 35%Razlog nije utvrđen
    Izolovani sistolnido 45%Smanjena vaskularna elastičnost, neurohormonalna disfunkcija
    Dijabetička nefropatijado 20%Oštećenja bubrežnih žila, njihova sklerotizacija, razvoj zatajenja bubrega
    Bubrežnido 10%Pijelonefritis, glomerulonefritis, polikitoza, dijabetička nefropatija
    Endokrinado 3%Endokrine patologije: feokromocitom, primarni hiperaldosteronizam, Itsenko-Cushingov sindrom

    1. Ritem krvnog pritiska je poremećen - kada su mjerenja pokazatelji noći noćni nego dnevni. Razlog je neuropatija.
    2. Učinkovitost koordiniranog rada autonomnog nervnog sistema se mijenja: regulirana je tonusa krvnih žila.
    3. Razvija se ortostatski oblik hipotenzije - nizak krvni pritisak kod dijabetesa. Oštar porast kod osobe uzrokuje napad hipotenzije, zamračenje očiju, slabost, javlja se nesvjestica.

    Kada započeti liječenje hipertenzije kod dijabetesa? Koji je pritisak opasan za dijabetes? Čim se nekoliko dana tlak kod dijabetesa tipa 2 zadrži na 130-135 / 85 mm. Hg. Čl., Treba liječenje. Što je rezultat veći, veći je rizik od različitih komplikacija.

    Liječenje treba započeti diuretičkim tabletama (diureticima). Esencijalni diuretici za tip 2 dijabetičara 1

    JakEfikasnost srednje jačineSlabi diuretici
    Furosemid, Mannitol, LasixHipotiazid, hidroklorotiazid, klopamidDihlorfenamid, Diacarb
    Dodjeljuje se za ublažavanje jakih edema, cerebralnog edemaLijekovi dugog djelovanjaDodeljeno u kompleksu za terapiju za održavanje.
    Brzo uklanjaju višak tekućine iz tijela, ali imaju brojne nuspojave. Kratko se koriste kod akutnih patologija.Meko djelovanje, uklanjanje hipostazaPojačava djelovanje drugih diuretika

    Važno: Diuretici narušavaju ravnotežu elektrolita. Oni uklanjaju soli magije, natrijuma, kalijuma iz organizma, stoga, za vraćanje ravnoteže elektrolita, propisuju se Triamteren, Spironolactone. Svi diuretici se prihvaćaju samo iz medicinskih razloga.

    sadržaj ↑ Antihipertenzivi: grupe

    Izbor lijekova je prerogativ ljekara, samo lijek je opasan za zdravlje i život. Prilikom odabira lijekova za pritisak protiv šećerne bolesti i lijekova za liječenje dijabetesa tipa 2, ljekari se vode prema bolesnikovom stanju, karakteristikama lijekova, kompatibilnosti i odabiru najsigurnije oblike za određenog pacijenta.

    Antihipertenzivni lijekovi prema farmakokinetikama mogu se podijeliti u pet grupa.

    Važno: Tablete za visoki krvni pritisak - Beta blokatori s vazodilatacijskim učinkom - najsavremeniji, praktički sigurni lijekovi - proširuju male krvne žile, blagotvorno utječu na metabolizam ugljikohidrata i lipida.

    Napominjemo: Neki istraživači vjeruju da su najsigurnije tablete za hipertenziju kod dijabetes melitusa, dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu, Nebivolol, Carvedilol. Preostale tablete beta-blokatora smatraju se opasnim, nespojivim s osnovnom bolešću.

    Važno: Beta-blokatori maskiraju simptome hipoglikemije, stoga ih treba propisivati ​​s velikom pažnjom.

    Važno: Selektivni alfa blokatori imaju „efekat prve doze“. Prva pilula uzima ortostatski kolaps - zbog širenja krvnih žila, oštar porast uzrokuje odliv krvi s glave prema dolje. Osoba gubi svijest i može biti povrijeđena.

    Ambulantne tablete za hitno snižavanje krvnog pritiska: Andipal, Captopril, Nifedipin, Clonidine, Anaprilin. Akcija traje do 6 sati.

    Lijekovi za snižavanje krvnog pritiska nisu ograničeni na ove liste. Popis lijekova se stalno ažurira novim, modernijim i efikasnijim kretanjima.

    Victoria K., 42, dizajner.

    Već dvije godine imam hipertenziju i dijabetes tipa 2. Nisam pio tablete, liječio sam se biljem, ali više nisu od pomoći. Šta da radim Prijateljica kaže da se visokog krvnog pritiska možete riješiti ako uzimate bisaprolol. Koje tablete protiv pritiska je bolje piti? Šta da radim

    Victor Podporin, endokrinolog.

    Draga Viktorija, ne bih vam savjetovao da svoju djevojku saslušate. Bez recepta doktora, ne preporučuje se uzimanje lekova. Visoki krvni pritisak kod dijabetesa ima različitu etiologiju (uzroke) i zahtijeva drugačiji pristup liječenju. Lijek za visoki krvni pritisak propisuje samo liječnik.

    Arterijska hipertenzija uzrokuje kršenje metabolizma ugljikohidrata u 50-70% slučajeva. U 40% bolesnika, arterijska hipertenzija razvija dijabetes tipa 2. Razlog je inzulinska rezistencija - inzulinska rezistencija. Dijabetes melitus i pritisak zahtijevaju trenutno liječenje.

    Liječenje hipertenzije narodnim lijekovima za dijabetes trebalo bi započeti uz poštivanje pravila zdravog načina života: održavati normalnu težinu, prestati pušiti, piti alkohol, ograničiti unos soli i štetne hrane.

    Liječenje hipertenzije narodnim lijekovima za dijabetes nije uvijek djelotvorno, pa uz biljnu medicinu morate uzimati i lijekove. Narodne lijekove treba upotrebljavati vrlo oprezno, nakon konsultacija s endokrinologom.

    Dijeta protiv hipertenzije i dijabetesa tipa 2 usmjerena je na snižavanje krvnog tlaka i normalizaciju razine glukoze u krvi. Prehrana za hipertenziju i dijabetes melitus tipa 2 treba da se dogovore s endokrinologom i nutricionistom.

    1. Uravnotežena prehrana (tačan omjer i količina) proteina, ugljikohidrata, masti.
    2. Hrana sa malo ugljikohidrata, bogata vitaminima, kalijumom, magnezijumom, elementima u tragovima.
    3. Pije se više od 5 g soli dnevno.
    4. Dovoljna količina svježeg povrća i voća.
    5. Frakcijska prehrana (najmanje 4-5 puta dnevno).
    6. Pridržavanje dijeta br. 9 ili br. 10

    Lijekovi protiv hipertenzije prilično su široko zastupljeni na farmaceutskom tržištu. Originalni lijekovi, generički lijekovi različitih cjenovnih politika imaju svoje prednosti, indikacije i kontraindikacije. Dijabetes melitus i arterijska hipertenzija prate jedni druge, zahtijevaju posebnu terapiju. Stoga se ni u kojem slučaju ne smijete samo liječiti. Samo moderne metode liječenja dijabetesa i hipertenzije, kvalificirani sastanci endokrinologa i kardiologa dovest će do željenog rezultata. Budite zdravi!

    ← prethodni članak Što kaže šećer u krvi: norme i moguća odstupanja Sljedeći članak → Što je krvni test za dijabetes i njegove vrste

    Arterijska hipertenzija se često dijagnosticira kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1 i 2. Ponekad se patologija razvija mnogo ranije od metaboličkog cidroma, a u nekim slučajevima uzrok visokog krvnog pritiska je kršenje bubrega (nefropatija). Stresni uslovi, ateroskleroza, trovanje teškim metalima i nedostatak magnezijuma takođe mogu biti provocirajući faktori. Liječenje hipertenzije s dijabetesom melitusa tipa 2 koji nije ovisan o inzulinu pomaže izbjegavanju razvoja ozbiljnih komplikacija, poboljšanju pacijentovog stanja.

    Koje lijekove mogu piti s dijabetesom za snižavanje krvnog pritiska? Pripravci skupine ACE inhibitora blokiraju enzime koji proizvode hormon angiotenzin, koji pomaže u sužavanju krvnih žila i potiče nadbubrežnu koru da sintetiše hormone koji zarobljavaju natrij i vodu u ljudskom tijelu. Tijekom terapije antihipertenzivnim lijekovima klase inhibitora ACE za pritisak kod šećerne bolesti tipa 2 dolazi do vazodilatacije, nakupljanja natrijuma i viška tekućine, što rezultira snižavanjem krvnog tlaka.

    Lista tableta visokog pritiska koje možete piti s dijabetesom tipa 2:

    Ovi lijekovi su propisani pacijentima koji imaju hipertenziju jer štite bubrege i usporavaju razvoj nefropatije. Male doze lijekova koriste se za sprečavanje patoloških procesa u organima mokraćnog sistema.

    Terapeutski učinak uzimanja ACE inhibitora pojavljuje se postepeno. Ali takve tablete nisu pogodne za sve, kod nekih bolesnika postoji nuspojava u obliku upornog kašlja, a liječenje nekim pacijentima ne pomaže. U takvim slučajevima propisuju se lekovi drugih grupa.

    Blokatori receptora za angiotenzin II (ARBs) ili sartanti blokiraju proces pretvorbe hormona u bubrezima, što izaziva porast krvnog pritiska. ARB-i ne utječu na metaboličke procese, povećavaju osjetljivost tjelesnih tkiva na inzulin.

    Sartanci imaju pozitivan efekat s hipertenzijom ako se povećava leva klijetka, što se često događa na pozadini hipertenzije i zatajenja srca.Lijekovi za pritisak ove skupine dobro se podnose kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Sredstva možete koristiti kao monoterapiju ili za liječenje u kombinaciji sa diureticima.

    Lista lijekova (sartana) za hipertenziju za smanjenje pritiska koji se mogu uzimati kod dijabetesa tipa 2:

    Liječenje ARB-om ima daleko manje nuspojava od ACE inhibitora. Maksimalni učinak lijekova se opaža 2 tjedna nakon početka terapije. Dokazano je da sartanti štite bubrege smanjujući izlučivanje proteina mokraćom.

    Diuretici pojačavaju djelovanje ACE inhibitora, pa su stoga propisani za složeno liječenje. Tiazidni diuretici imaju blagi efekat kod dijabetesa melitusa tipa 2, imaju mali učinak na izlučivanje kalijuma, nivo glukoze i lipida u krvi i ne ometaju rad bubrega. U ovu grupu spadaju Indapamid i Arefon Retard. Lijekovi imaju nefroprotektivni učinak u bilo kojoj fazi oštećenja organa.

    Indapamid potiče vazodilataciju, potiče proizvodnju blokatora agregacije trombocita, kao rezultat uzimanja lijeka za dijabetes tipa 2, atrijsko opterećenje i smanjenje krvnog tlaka. U terapijskim dozama indapamid izaziva samo hipotenzivni efekat bez značajnog povećanja izlučivanja urina. Glavno područje djelovanja Indapamida je krvožilni sustav i bubrežno tkivo.

    Liječenje Indapamidom ne utječe na metaboličke procese u tijelu, stoga ne povećava razinu glukoze, lipoproteina niske gustine u krvi. Indapamid brzo apsorbira njihov gastrointestinalni trakt, ali to ne smanjuje njegovu efikasnost, jelo malo usporava apsorpciju.

    Indapamid dugog djelovanja može smanjiti količinu lijekova. Terapeutski učinak postiže se do kraja prve sedmice uzimanja tableta. Potrebno je piti jednu kapsulu dnevno.

    Koje tablete s diuretikom mogu piti od visokog krvnog pritiska za dijabetes?

    Diuretičke tablete propisane su za visok krvni pritisak (esencijalna hipertenzija) kod dijabetesa tipa 2. Liječnik koji provodi liječenje treba odabrati lijekove, uzimajući u obzir težinu bolesti, prisustvo oštećenja bubrežnog tkiva i kontraindikacije.

    Furosemid i Lasix su propisani za jače oticanje u kombinaciji sa ACE inhibitorima. Štaviše, kod pacijenata koji pate od zatajenja bubrega poboljšava se rad pogođenog organa. Lijekovi se ispiraju iz tjelesnog kalijuma, pa morate dodatno uzimati proizvode koji sadrže kalij (Asparkam).

    Veroshpiron ne izlučuje kalij iz pacijentovog tijela, ali je zabranjen za upotrebu kod zatajenja bubrega. Uz dijabetes, liječenje takvim lijekom se propisuje vrlo rijetko.

    LBC blokira kalcijeve kanale u srcu, krvnim žilama, smanjujući njihovu kontraktilnu aktivnost. Kao rezultat toga, dolazi do širenja arterija, smanjenja pritiska s hipertenzijom.

    Lista lijekova za LBC koji se mogu uzimati s dijabetesom:

    Blokatori kalcijevih kanala ne sudjeluju u metaboličkim procesima, imaju neke kontraindikacije za visoku razinu glukoze, oslabljenu funkciju srca i nemaju nefroprotektivna svojstva. LBC-ovi proširuju žile mozga, ovo je korisno za prevenciju moždanog udara u starijih osoba. Pripreme imaju razlike u stupnju aktivnosti i utjecaju na rad drugih organa, stoga se dodjeljuju pojedinačno.

    Koje su antihipertenzivne tablete štetne za dijabetičare? Zabranjeni, štetni diuretici za dijabetes uključuju hipotiazid (tiazidni diuretik). Ove tablete mogu povećati nivo glukoze u krvi i loš nivo holesterola. U slučaju bubrežnog zatajenja, pacijent može osjetiti pogoršanje funkcioniranja organa. Pacijentima sa hipertenzijom propisuju se diuretici drugih grupa.

    Lijek Atenolol (β1-adenoblocker) za dijabetes tipa 1 i 2 uzrokuje povećanje ili smanjenje nivoa glikemije.

    S oprezom je propisana za oštećenje bubrega, srca. Uz nefropatiju, Atenolol može uzrokovati nagli pad krvnog pritiska.

    Lijek remeti metaboličke procese, ima veliki broj nuspojava iz nervnog, probavnog i kardiovaskularnog sistema. Na osnovu uzimanja Atenolola kod šećerne bolesti tipa 2, primećuje se prenizak krvni pritisak. To uzrokuje oštro pogoršanje dobrobiti. Uzimanje lijeka otežava dijagnosticiranje razine glukoze u krvi. U bolesnika ovisnih o insulinu, Atenolol može uzrokovati hipoglikemiju zbog poremećaja oslobađanja glukoze iz jetre i stvaranja inzulina. Lekaru je teško pravilno postaviti dijagnozu, jer su simptomi manje izraženi.

    Uz to, Atenolol smanjuje osjetljivost tjelesnih tkiva na inzulin što dovodi do pogoršanja stanja pacijenata s dijabetesom tipa 2, neravnoteže u ravnoteži štetnog i korisnog kolesterola i doprinosi hiperglikemiji. Prijem Atenolola ne može se naglo zaustaviti, potrebno je konsultovati ljekara o njegovoj zamjeni i prebacivanju na druga sredstva. Naučna istraživanja dokazuju da dugotrajna primjena Atenolola kod pacijenata s hipertenzijom postepeno dovodi do razvoja šećerne bolesti tipa 2, jer se osjetljivost tkiva na inzulin smanjuje.

    Alternativa Atenololu je Nebilet, β-blokator koji ne utječe na metabolizam i ima izražen vazodilatacijski efekat.

    Tablete za hipertenziju kod šećerne bolesti treba odabrati i propisati ih od strane liječnika uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta, prisutnost kontraindikacija, težinu patologije. Ne preporučuje se upotreba β-blokatora (Atenolol), petljećih diuretika, jer ovi lijekovi negativno utječu na metaboličke procese, povećavaju razinu glikemije i kolesterol niske gustine. Lista korisnih lijekova uključuje sartan, tiazidne diuretike (Indapamid), ACE inhibitore.

    Lijekovi za hipertenziju: šta su oni

    Hipertenzija je stalni porast krvnog pritiska: sistolni "gornji" pritisak> 140 mm Hg. i / ili dijastolički "niži" pritisak> 90 mm Hg Ovdje je glavna riječ "održiva". Arterijska hipertenzija se ne može dijagnosticirati na osnovu jednog slučajnog merenja pritiska. Takva mjerenja treba provoditi najmanje 3-4 u različite dane, a svaki put kada se krvni tlak povisi. Ako vam još uvijek dijagnosticiraju arterijsku hipertenziju, tada ćete najvjerovatnije trebati uzeti tablete za pritisak.

    Dugi niz godina neuspješno se bori s hipertenzijom?

    Voditeljica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti hipertenziju uzimajući je svakodnevno.

    Riječ je o lijekovima koji snižavaju krvni tlak i ublažavaju simptome - glavobolja, muhe pred očima, krvarenje iz nosa itd. Ali glavni je cilj uzimanja lijekova za hipertenziju smanjiti rizik od srčanog udara, moždanog udara, zatajenja bubrega i drugih komplikacija.


    • Koronarna bolest srca

    • Infarkt miokarda

    • Zatajenje srca

    • Dijabetes melitus

    Dokazano je da tablete pritiska, koje su uključene u 5 glavnih razreda, značajno poboljšavaju kardiovaskularnu i bubrežnu prognozu. U praksi to znači da uzimanje lijekova daje kašnjenje od nekoliko godina u razvoju komplikacija. Takav učinak će se dogoditi samo ako hipertenzivni pacijenti redovito (svaki dan) uzimaju tablete, čak i kad ništa ne boli i zdravlje im je normalno. Kojih su 5 glavnih klasa lijekova za hipertenziju - detaljno je opisano u nastavku.
    Šta je važno znati o lijekovima za hipertenziju:

    1. Ako je "gornji" sistolni pritisak> 160 mmHg, tada morate odmah početi uzimati jedan ili više lijekova da biste ga smanjili.Jer pri ovako visokom pritisku postoji izuzetno veliki rizik od srčanog udara, šloga, komplikacija bubrega i vida.
    2. Više ili manje siguran smatra se tlakom od 140/90 ili nižim, a za bolesnike s dijabetesom 130/85 ili niži. Da biste smanjili pritisak na ovu razinu, obično morate uzimati ne jedan lijek, nego nekoliko odjednom.
    3. Pogodnije je uzimati ne 2-3 tablete za pritisak, već jednu pojedinačnu tabletu, koja sadrži 2-3 aktivne materije. Dobar ljekar je onaj koji to razumije i pokušava propisati kombinirane tablete, a ne pojedinačno.
    4. Liječenje hipertenzije treba započeti jednim ili više lijekova u malim dozama. Ako se nakon 10-14 dana pokaže da ne pomaže dovoljno, tada je bolje ne povećavati doziranje, već dodavati druge lijekove. Uzimanje tableta za pritisak u maksimalnim dozama je slijepa ulica. Pogledajte članak „Uzroci hipertenzije i kako ih eliminirati“. Slijedite preporuke koje su u njemu navedene, a ne samo ublažavanju pritiska tabletama.
    5. Preporučljivo je liječiti se tabletama za pritisak, što je dovoljno uzeti 1 put dnevno. Većina savremenih lekova su upravo to. Nazivaju ih lijekovima za hipertenziju dugog djelovanja.
    6. Lijekovi za snižavanje pritiska produžavaju život čak i starijim osobama 80 i više godina. To dokazuju rezultati dugih međunarodnih studija u kojima su učestvovale hiljade starijih pacijenata s hipertenzijom. Pilule pod pritiskom ne uzrokuju baš senilnu demenciju ili čak inhibiraju njen razvoj. Štoviše, vrijedi uzimati lijekove za hipertenziju u srednjim godinama kako se ne bi dogodio iznenadni srčani udar ili moždani udar.
    7. Lijekovi za hipertenziju moraju se uzimati kontinuirano, svaki dan. Zabranjeno je neovlašteno pauze. Uzmite antihipertenzivne tablete koje su vam propisane, čak i onih dana kada se osjećate dobro i pritisak je normalan.

    Ljekarna prodaje do stotine različitih vrsta pilula protiv pritiska. Podijeljeni su u nekoliko velikih skupina, ovisno o njihovom kemijskom sastavu i utjecajima na pacijentovo tijelo. Svaka skupina lijekova za hipertenziju ima svoje karakteristike. Da bi odabrao koje tablete propisati, liječnik ispituje podatke o pacijentovoj analizi, kao i prisutnost popratnih bolesti, osim visokog krvnog pritiska. Nakon toga donosi odgovornu odluku: koji lijek za hipertenziju i u kojoj dozi propisati pacijentu. Lekar uzima u obzir i dob pacijenta. Pročitajte napomenu "Koji se lekovi za hipertenziju prepisuju starijim osobama."

    Naši čitaoci su uspješno koristili ReCardio za liječenje hipertenzije. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

    Oglašavanje često obećava da će vam život postati samo "slatkiš" čim počnete uzimati ovaj ili onaj novi hipotenzivni (snižavajući krvni pritisak) lijek. Ali u stvari je sve tako jednostavno. Jer svi „hemijski“ lekovi za hipertenziju imaju nuspojave, manje ili više jake. Samo prirodni vitamini i minerali koji normaliziraju krvni pritisak mogu se pohvaliti potpunim nedostatkom nuspojava.

    Dokazano efikasni i ekonomični aditivi za normalizaciju pritiska:

    • Magnezijum + vitamin B6 iz tvrtke Natural Naturals,
    • Taurine by Jarrow Formulas,
    • Riblje ulje iz Now Foods.

    Više o tehnici pročitajte u članku "Liječenje hipertenzije bez lijekova". Kako naručiti dodatke hipertenziji iz SAD-a - preuzmite upute. Vratite svoj pritisak na normalu bez štetnih nuspojava koje „hemijske“ pilule izazivaju. Poboljšajte rad srca. Budite mirni, riješite se tjeskobe, spavajte noću poput djeteta. Magnezijum sa vitaminom B6 čini čuda za hipertenziju. Imaćete odlično zdravlje, zavist vršnjaka.

    U nastavku ćemo detaljno raspravljati koje grupe lijekova za hipertenziju postoje i u kojim slučajevima se pacijenti iz jedne ili druge grupe propisuju pacijentima. Nakon toga moći ćete pročitati pojedinačne detaljne članke o specifičnim pilulama pritiska koje vas zanimaju. Možda vi i vaš liječnik odlučite da je bolje promijeniti antihipertenzivni (snižavajući krvni pritisak) lijek, tj. počnite uzimati lijek druge klase. Ako biste bili upućeni u pitanje, koji su lijekovi protiv hipertenzije, možete postaviti kompetentna pitanja svom liječniku. U svakom slučaju, ako se dobro poznajete s lijekovima, kao i razloge zbog kojih su vam propisani, bit će vam lakše uzimati ih.

    Indikacije za propisivanje lijekova za hipertenziju

    Doktor pacijentu propisuje lijek za hipertenziju ako rizik od komplikacija prelazi rizik od nuspojava:

    • Krvni pritisak> 160/100 mm. Hg. Čl.,
    • Krvni pritisak> 140/90 mm. Hg. Čl. + pacijent ima 3 ili više faktora rizika za komplikacije hipertenzije,
    • Krvni pritisak> 130/85 mm. Hg. Čl. + dijabetes melitus ili cerebrovaskularna nesreća, ili koronarna bolest srca, bubrežni zastoj ili teška retinopatija (oštećenje mrežnice).
    • Diuretički lijekovi (diuretici),
    • Beta blokatori
    • Antagonisti kalcijuma,
    • Vazodilatori,
    • Inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin-1 (ACE inhibitor),
    • Blokatori receptora angiotenzina II (sartanci).

    Prilikom propisivanja lijeka za hipertenziju pacijentu liječnik treba dati prednost lijekovima koji pripadaju grupama navedenim u ovoj napomeni. Pilule za hipertenziju iz ovih grupacija ne samo da normaliziraju krvni pritisak, već i smanjuju ukupnu smrtnost pacijenata, sprečavaju razvoj komplikacija. Svaka od skupina pilula koje snižavaju krvni tlak ima svoj poseban mehanizam djelovanja, vlastite indikacije, kontraindikacije i nuspojave.

    Slede preporuke za propisivanje lekova za hipertenziju različitih grupa, u zavisnosti od specifične situacije pacijenata:

    Grupe lijekova za hipertenziju

    IndikacijeDiureticiBeta blokatoriACE inhibitoriBlokatori receptora angiotenzina IIAntagonisti kalcijuma Zatajenje srcaDaDaDaDa Infarkt miokardaDaDa Dijabetes melitusDaDaDaDaDa Hronična bolest bubregaDaDa Prevencija moždanog udaraDaDa

    Preporuke Europskog kardiološkog društva:

    Lijekovi za hipertenziju

    Diuretici (diuretici)Zastoj srca

    • Tiazidni diuretici
    • Starost
    • Koronarna bolest srca
    • Afričkog porijekla
    • Diuretici u petlji
    • Zatajenje bubrega
    • Zastoj srca
    • Aldosteronski antagonisti
    • Zastoj srca
    • Infarkt miokarda
    Beta blokatori
    • Angina pectoris
    • Infarkt miokarda
    • Kognitivno zatajenje srca (uz individualni odabir minimalne efektivne doze)
    • Trudnoća
    • Tahikardija
    • Aritmija
    Blokatori kalcijumovih kanalaStarost
    • Dihidroperidin
    • Koronarna bolest srca
    • Angina pectoris
    • Periferna vaskularna bolest
    • Karotidna ateroskleroza
    • Trudnoća
    • Verapamil, Diltiazem
    • Angina pectoris
    • Karotidna ateroskleroza
    • Srčana supraventrikularna tahikardija
    ACE inhibitori
    • Zastoj srca
    • Poremećena funkcija lijeve komore
    • Infarkt miokarda
    • Nondiabetička nefropatija
    • Nefropatija kod dijabetesa tipa 1
    • Proteinurija (prisustvo proteina u urinu)
    Blokatori receptora angiotenzina II
    • Nefropatija za dijabetes tipa 2
    • Dijabetička mikroalbuminurija (albumin otkriven u urinu)
    • Proteinurija (prisustvo proteina u urinu)
    • Hipertrofija lijeve komore
    • Kašalj nakon uzimanja ACE inhibitora
    Alfa blokatori
    • Benigna hiperplazija prostate
    • Hiperlipidemija (problemi sa holesterolom u krvi)

    Dodatni aspekti koje treba uzeti u obzir pri odabiru lijeka za hipertenziju:

    Grupe lijekova za hipertenziju

    Tiazidni diureticiOsteoporozaBeta blokatori

    • Thyrotoxicosis (kratki kursevi)
    • Migrene
    • Esencijalni tremor
    • Postoperativna hipertenzija
    Antagonisti kalcijuma
    • Raynaudov sindrom
    • Neki poremećaji srčanog ritma
    Alfa blokatoriHipertrofija prostateTiazidni diuretici
    • Gihta
    • Teška hiponatremija
    Beta blokatori
    • Bronhijalna astma
    • Opstruktivna bolest pluća
    • Atrioventrikularni blok II - III stepena
    ACE inhibitori i blokatori receptora angiotenzina IITrudnoća

    Izbor lijekova za hipertenziju u određenim istodobnim stanjima (preporuke iz 2013. godine)

    Hipertrofija lijeve komoreACE inhibitori, antagonisti kalcijuma, sartani Asimptomatska aterosklerozaAntagonisti kalcijuma, ACE inhibitori Mikroalbuminurija (proteina ima u urinu, ali ne mnogo)ACE inhibitori, sartanci Smanjena funkcija bubrega, ali bez simptoma zatajenja bubregaACE inhibitori, sartanci StrokeBilo koji lijek za snižavanje krvnog pritiska na sigurne vrijednosti Infarkt miokardaBeta blokatori, ACE inhibitori, sartani Angina pectorisBeta blokatori, antagonisti kalcijuma Hronična srčana insuficijencijaDiuretici, beta blokatori, sartani, antagonisti kalcijuma Aneurizma aorteBeta blokatori Atrijalna fibrilacija (za sprečavanje epizoda)Sartanci, ACE inhibitori, beta blokatori, antagonisti aldosterona Atrijska fibrilacija (za kontrolu ventrikularne stope)Beta blokatori, ne-dihidropiridinski antagonisti kalcijuma Puno proteina u urinu (otvorena proteinurija), bolesti bubrega u stadijumu (dijaliza)ACE inhibitori, sartanci Oštećenje perifernih arterija (žila na nogama)ACE inhibitori, antagonisti kalcijuma Izolovana sistolna hipertenzija u starijih osobaDiuretski lijekovi, antagonisti kalcijuma Metabolički sindromACE inhibitori, antagonisti kalcijuma, sartani Dijabetes melitusACE inhibitori, sartanci TrudnoćaMetildopa, beta blokatori, antagonisti kalcijuma

    • Sartani su blokatori receptora angiotenzina II, koji se nazivaju i antagonisti angiotenzin-II receptora,
    • Antagonisti kalcijuma - koji se nazivaju i blokatori kalcijumovih kanala,
    • Antagonisti aldosterona - lijekovi spironolaktona ili eplerenona.
    • Najbolji način za izlečenje hipertenzije (brzo, lako, zdravo, bez „hemijskih“ lekova i dodataka prehrani)
    • Hipertenzija je narodni način oporavka od nje u 1. i 2. fazi
    • Uzroci hipertenzije i kako ih otkloniti. Testovi za hipertenziju
    • Učinkovit tretman hipertenzije bez lijekova

    Diuretski lijekovi za hipertenziju

    U preporukama iz 2014. diuretici (diuretici) zadržavaju svoju poziciju kao jedna od vodećih klasa lijekova za hipertenziju. Jer su najjeftinije i pojačavaju učinak bilo koje druge tablete na pritisak. Hipertenzija se naziva malignom, teškom ili postojanom samo ako ne reaguje na kombinaciju 2-3 lijeka. Štaviše, jedan od tih lekova mora biti diuretik.

    Najčešće se diuretik propisuje kod hipertenzije, indapamida, kao i starog starog hidroklorotiazida (aka diklotiazida i hipotiazida). Proizvođači pokušavaju natjerati indapamid da istisne hidroklorotiazid s tržišta, a koji se koristi već oko 50 godina. Da biste to učinili, objavite brojne članke u medicinskim časopisima. Ne veruje se da Indapamid ima štetan uticaj na metabolizam. Dokazano je da smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara kod pacijenata sa hipertenzijom.Ali smanjuje pritisak ne više od hidroklorotiazida u malim dozama i vjerojatno ne puno bolje smanjuje rizik od komplikacija hipertenzije. A to košta puno više.

    Spironolakton i eplerenon su posebni diuretski lekovi, antagonisti aldosterona. Propisani su za tešku (rezistentnu) hipertenziju kao četvrti lijek, ako kombinacija 3 lijeka ne pomogne dovoljno. Prvo, pacijentima sa ozbiljnom hipertenzijom propisuju se blokator renin-angiotenzinskog sistema + obični diuretik + blokator kalcijumovih kanala. Ako se pritisak ne smanji dovoljno, tada se dodaje spironolakton ili noviji eplerenon, koji ima manje nuspojava. Kontraindikacije za imenovanje antagonista aldosterona su povećana razina kalijuma u krvi (hiperkalemija) ili stopa glomerularne filtracije bubrega ispod 30-60 ml / min. U 10% bolesnika hipertenzija nastaje zbog primarnog hiperaldosteronizma. Ako testovi potvrde primarni hiperaldosteronizam, tada se pacijentu automatski propisuje spironolakton ili eplerenon.

    • Diuretici (diuretici) - opće informacije,
    • Diklotiazid (hidrodiuril, hidroklorotiazid),
    • Indapamid (Arifon, Indap),
    • Furosemid (Lasix),
    • Veroshpiron (spironolakton),

    ACE inhibitori

    Provedeno je desetine rigoroznih studija, čiji rezultati pokazuju da ACE inhibitori hipertenzije smanjuju rizik od srčanog udara i moždanog udara, štite krvne sudove i bubrege. Ovi lijekovi se prije svega propisuju pacijentima koji imaju visok krvni pritisak zbog akutne ili hronične srčane bolesti, zatajenja srca, dijabetesa melitusa i hronične bolesti bubrega.

    Velika potražnja je za lijekove protiv hipertenzije, koji u jednoj tableti sadrže 2 aktivna sastojka. Obično je to kombinacija ACE inhibitora sa diuretikom ili antagonistom kalcijuma. Nažalost, 10-15% ljudi koji uzimaju ACE inhibitore razvija hronični suhi kašalj. Ovo se smatra uobičajenim nuspojavama ove klase lijekova. Ako pacijenti manje čitaju o tome, onda bi se njihov kašalj razvijao rjeđe. U takvim slučajevima, ACE inhibitori se zamjenjuju sartanima, koji imaju isti učinak, ali ne izazivaju kašalj.

    • ACE inhibitori - opće informacije
    • Captopril (Capoten)
    • Enalapril (Renitec, Burlipril, Enap)
    • Lisinopril (Diroton, Irumed)
    • Perindopril (Prestarium, Perineva)
    • Fosinopril (Monopril, Fosicard)

    Blokatori receptora za angiotenzin II (sartanci)

    Od početka 2000-ih, indikacije za upotrebu blokatora receptora angiotenzin-II značajno su se proširile, uključujući u slučaju hipertenzije kao lijeka prvog izbora. Ovi lijekovi se dobro podnose. Nuspojave uzrokuju ne češće nego placebo. Smatra se da hipertenzijom smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, štite krvne žile, bubrege i druge unutrašnje organe ništa gore od ACE inhibitora.

    Možda su sartanci poželjniji izbor od ACE inhibitora za nekompliciranu hipertenziju, kao i za bolesnike s dijabetesom tipa 2 u prisustvu dijabetičke nefropatije (komplikacije bubrežnog dijabetesa). U svakom slučaju, propisani su ako pacijent razvije neugodan suhi kašalj od uzimanja ACE inhibitora. Jedini problem je što blokatori receptora angiotenzina II još uvijek nisu dovoljno razumljivi. Na njima je urađeno mnogo istraživanja, ali još uvijek manje nego na ACE inhibitorima.

    Kod hipertenzije blokatori receptora angiotenzina II se široko koriste u tabletama koje sadrže fiksne kombinacije 2 ili 3 aktivna sastojka. Uobičajena kombinacija: sartan + tiazidni diuretik + blokator kalcijevih kanala. Antagonisti receptora angiotenzina II mogu se kombinovati sa amlodipinom, kao i sa ACE inhibitorima. Ova kombinacija pomaže u smanjenju oticanja nogu kod pacijenata.

    Blokatori receptora za angiotenzin-II hipertenzije takođe su propisani u sledećim situacijama:

    • koronarna bolest srca
    • hroničnog zatajenja srca
    • dijabetes tipa 2
    • dijabetes melitus tipa 1, bez obzira na to da li su već razvijene komplikacije bubrega.

    Sartani se još uvek ne propisuju kao lekovi prvog izbora, ali uglavnom zbog netolerancije na ACE inhibitore. To nije zbog činjenice da antagonisti receptora angiotenzin-II djeluju slabije, već zbog činjenice da oni još uvijek nisu dobro razumjeli.

    • Blokatori receptora angiotenzina II - općenito
    • Losartan (Lorista, Cozaar, Lozap)
    • Aprovel (Irbesartan)
    • Mikardis (Telmisartan)
    • Valsartan (Diovan, Valz, Valsacor)
    • Teveten (Eprosartan)
    • Candesartan (Atacand, Candecor)

    Lijekovi za hipertenziju druge linije

    Lijekovi za hipertenziju druge linije po pravilu snižavaju krvni tlak ne lošije od lijekova iz 5 glavnih skupina koje smo gore pregledali. Zašto su ti lijekovi imali pomoćne uloge? Budući da imaju značajne nuspojave ili se jednostavno ne razumiju dobro, malo je istraživanja o njima. Lijekovi hipertenzije drugog reda propisani su uz glavnu tabletu.

    Ako pacijent ima hipertenziju adenoma prostate, liječnik će mu propisati alfa-1-blokator. Metildopa (dopegija) je lek izbora za kontrolu visokog krvnog pritiska tokom trudnoće. Moksonidin (fizioteni) nadopunjuje kombinirani tretman hipertenzije kod osoba suvremenog dijabetesa tipa 2, metaboličkog sindroma, a također i ako je funkcija bubrega smanjena.

    Klonidin (klonidin) snažno snižava krvni pritisak, ali ima jake nuspojave - suha usta, letargija, pospanost. Ne liječite se hipertenzijom klonidinom! Ovaj lijek uzrokuje značajne skokove krvnog pritiska, rollercoaster-a koji je štetan za krvne žile. Uz liječenje klonidinom, srčani udar, moždani udar ili zatajenje bubrega dogodit će se mnogo brže.

    Aliskren (rasiloza) je direktan inhibitor renina, jednog od novih lijekova. Trenutno se koristi za liječenje nekomplicirane hipertenzije. Ne preporučuje se kombinacija racileze sa ACE inhibitorima ili blokatorima angiotenzin-II receptora.

    • Methyldopa (Dopegit)
    • Klonidin (klonidin)
    • Fizioteni (moksonidin)
    • Koenzim Q10 (Kudesan)

    Vrijedi li pacijent provesti vrijeme kako bi dobro razumio kako se različite tablete međusobno razlikuju od hipertenzije? Naravno, da! Zapravo, ovisi o tome koliko će još godina hipertenzivni pacijenti živjeti i koliko će „kvalitetnih“ biti ove godine. Ako se prebacite na zdrav način života i odaberete prave lijekove, tada se vjerovatno mogu izbjeći smrtne komplikacije hipertenzije. Uostalom, iznenadni srčani udar, moždani udar ili zatajenje bubrega lako mogu pretvoriti energičnu osobu u slabog invalida. Naučnici agresivno istražuju nove, naprednije grupe lijekova za hipertenziju koji će pomoći smanjiti učestalost komplikacija.

    • Učinkovit tretman hipertenzije bez lijekova
    • Kako odabrati lijek za hipertenziju: opći principi
    • Kako uzimati lijekove za hipertenziju kod starijih osoba

    Pogledajte video: Webupdate 2018 - Savremeno lečenje dijabetesa tip 2 (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar