58) Mehanizam oštećenja krvožilnog sustava kod dijabetesa

Dijabetes melitus je progresivna bolest, koja se zasniva na apsolutnom (kada je proces sinteze inzulina poremećen u tijelu) ili relativnom nedostatku inzulina (oslabljena je funkcija inzulinskih receptora), obično imunogenetskog porijekla, što dovodi do poremećaja metabolizma (prije svega ugljikohidrata i lipidi), polihipovitaminoza, imunodeficijencija, razvoj makro i mikroangiopatija, neuropatija, degenerativne promjene u unutrašnjim organima, što dovodi do porasta morbiditeta, invalidnosti i riže od prerane smrti. Dijabetes melitus je nekoliko vrsta i javlja se, uključujući i u djece.

Simptomi dijabetičke vaskularne bolesti

Ako imate vaskularne probleme povezane sa dijabetesom, mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

  • Zamagljen vid
  • Bljeskovi muha pred mojim očima
  • Oticanje lica i udova,
  • Pjenast i zamućen urin
  • Stvaranje čireva na koži donjih ekstremiteta,
  • Gubitak osjeta na rukama i nogama,
  • Bol u nozi prilikom hodanja (povremeno klaudiranje),
  • Povišen krvni pritisak
  • Bolovi u grudima.

Uzroci oštećenja krvnih žila dijabeta

Ako patite od dijabetesa, tada je vjerovatnost oštećenja ove vaskularne bolesti velika. Rizik od razvoja oštećenja krvožilnog sustava povećava se s trajanjem bolesti. Visoki krvni pritisak, kao i pušenje, neadekvatno vježbanje i prehrambene pogreške (jedenje hrane s visokom količinom masti i ugljikohidrata) doprinose povećanom riziku od vaskularnih komplikacija kod dijabetesa.

Životni stil dijabetičke vaskularne bolesti

S promjenom načina života, može se poboljšati zdravlje. Skup mjera za promjenu životnog stila vaskularnih lezija kod dijabetes melitusa prvog ili drugog tipa je sljedeći:

Da bi se spriječila ulceracija, noge treba pregledavati svakodnevno. Ako imate sklonost suhoj koži, tada morate koristiti masti koje sadrže lanolin. Uvek budite oprezni i zaštitite stopala od oštećenja. Morate slijediti dijetu za dijabetes, uzimati lijekove redovno prema rasporedu koji vam je propisao ljekar, i nadzirati nivo šećera u krvi. Sjetite se da njegovo pogoršanje može postati negativna pozadina za razvoj Buergerove bolesti.

Dijagnoza oštećenja krvožilnog sustava kod dijabetesa

Prije svega, liječnik će vam postaviti niz pitanja o vašem zdravlju, pritužbama, povijesti bolesti i simptomima. Potom doktor obavlja pregled. Važna pitanja su pušenje i visok krvni pritisak. Također, liječnik će morati objasniti koliko često se javljaju simptomi koji vas muče i koja je njihova lokalizacija.

Za potvrdu dijagnoze dijabetesa treba odrediti nivo šećera u krvi prema određenom obrascu tokom dana kako je propisao endokrinolog.

Ako postoji sumnja na oslabljenu funkciju bubrega, obavezna je analiza mokraće. Oštećena bubrežna funkcija potvrđuje se određivanjem u urinu visoke koncentracije proteina zvanog albumin. U rijetkim slučajevima može biti potrebna biopsija bubrega za postavljanje diferencijalne dijagnoze, kao i za određivanje težine oštećenog rada bubrega.

Prepoznati dijabetičku retinopatiju (oštećenje žila mrežnice) može samo oftalmolog tijekom oftalmoskopije ili fluorescentnog angiograma. Tijekom oftalmoskopije, krvne žile pregledavaju se oftalmoskopom - posebnim uređajem. A pri obavljanju fluorescentne angiografije uvodi se fluorescein i slika se koristi posebnom kamerom.

Upotrebom niza testova određuje se funkcija i struktura žila donjih ekstremiteta, na koje najčešće pogađa dijabetes melitus. Skup studija je sljedeći: test trkačke staze s fizičkom aktivnošću, određivanje gležanjsko-brahijalnog indeksa i dupleks ultrazvučni pregled krvnih žila. Da biste procijenili funkciju srca, uzima se elektrokardiogram i provodi se stres test, za vrijeme kojeg trčite s postupno povećavajućim opterećenjem na trkačkoj stazi ili vozite bicikl, dok se elektrokardiogram stalno bilježi. Ovaj test pomaže u utvrđivanju cirkulacijskih poremećaja srčanog mišića (ishemijske zone).

Da bi se odredio gležanj-brahijalni indeks, mjeri se krvni pritisak u potkoljenici i ramenu, a zatim uspoređuje na oba udova. Normalan krvni pritisak na oba udova, te na rukama i nogama treba biti isti. Ali ako je arterijski pritisak na nogama dva ili više puta niži nego na rukama, tada se izvodi zaključak o značajnom oštećenju arterija donjih ekstremiteta.

Dupleksni ultrazvuk omogućava korištenje zvučnih talasa za procjenu ne samo strukture, već i protoka krvi u arterijama.

Izvodi se i krvni test kako bi se utvrdio nivo holesterola, drugih lipida i šećera u krvi.

Liječenje dijabetičke vaskularne bolesti

  • Dijeta i farmakološki pripravci. Da bismo održali normalnu razinu glukoze u krvi u liječenju komplikacija šećerne bolesti, krvni tlak i nivo lipida u krvi trebaju se kontrolirati određenom prehranom i farmakološkim pripravcima, što je važno dio kompleksnog liječenja vaskularnih lezija kod dijabetes melitusa. Optimalna prehrana pomoći će vam da odaberete svog liječnika. Lijekovi ili inzulin za snižavanje glukoze u krvi mogu vam pomoći u kontroli šećera u krvi. Lijekovi koji snižavaju krvni pritisak i odobreni su za upotrebu kod dijabetes melitusa su inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin, beta blokatori, blokatori kalcijevih kanala i diuretici. Snižavaju statine holesterola u krvi. Kako biste spriječili krvni ugrušak, mogu vam biti propisani lijekovi koji smanjuju stepen interakcije trombocita među sobom, poput aspirina ili plaviksa.
  • Liječenje retinopatije. Ako imate retinopatiju, onda će vam možda biti preporučeno da se podvrgnete operaciji laserom. Tijekom ove operacije, laserskim snopom izrezuju se patološka žila koja se formiraju u dijabetes melitusu i doprinose oštećenju vida.
  • Liječenje perifernih arterijskih bolesti donjih ekstremiteta. Uz nastanak čira na koži donjih ekstremiteta sa bolešću perifernih arterija nogu, provodi se kirurško liječenje čireva i propisuju se antibiotici za sprečavanje infekcije i stvaranje novih čira. Neblagovremenim liječenjem čirevi se postepeno povećavaju, postaju zaraženi, više tkiva umire i gangrena udova, što će neminovno dovesti do amputacije nogu. Da bi se obnovila oštećena dovod krvi u donjim ekstremitetima i izbegla amputacija, može se obaviti angioplastika i stenting, endarterektomija ili bypass operacija. Ali treba imati na umu da samo vaskularni hirurg može odrediti koja metoda liječenja je za vas.

59) Opći principi za liječenje dijabetesa.

S obzirom da je osnova dijabetesa metabolička

uništavanje metabolizma ugljikohidrata, proteina, masti, najvažniji u

Tokom svih vrsta dijabetesa daje se dijeta. Uravnotežena prehrana je

esencijalni element za efikasnu njegu dijabetesa i uključuje

potrebna količina bjelančevina s ograničenim unosom ugljikohidrata i masti. Takve

dijeta, s jedne strane, smanjuje glukozu u krvi, a s druge, rizik

razvoj ateroskleroze i angiopatija. Sa dijabetesom ovisnom o insulinu

Glavni značaj pripada nadomjesnoj terapiji inzulinom. Sa inzulinom

koristi se neovisna vrsta dijabetesa s pretilošću, samo dijeta,

smanjuje težinu i istovremeno vraća osjetljivost

inzulinski receptori ciljnih ćelija. Sa tipom koji nije ovisan o insulinu

dijabetes bez pretilosti, osim dijeta, efikasan je oralni antidijabetik

lijekovi kao što su tolbutamid, tolazamid, acetoheksamid, čiji efekti

kratkotrajni ili kloronamid, sa dužim trajanjem djelovanja

Wii. Svi oni ili povećavaju izlučivanje inzulina i njegove učinke, ili inhibiraju

apsorpcija glukoze u probavnom traktu, glukoneogeneza u jetri. Sa ozbiljnim nedostatkom

ovi inzulinski oralni dijabetičari nisu efikasni.

Osim toga, umjereni dijabetes preporučuje se bolesnicima sa šećernom bolešću.

fizičke vježbe, isključenje pušenja, jaki stresni utjecaji i

Zarazne bolesti. Umereno vežbanje smanjuje nivo

glukoza u krvi, pušenje ubrzava aterosklerotske promjene

pojave i pridružene infekcije pogoršavaju tok dijabetesa zbog već postojećeg

Znakovi problema s brodovima

S pojavom dijabetesa u tijelu počinje se javljati mnoštvo različitih procesa koji su negativni. To je zbog činjenice da glukoza u neizbavljenom stanju ne bi trebala biti sadržana u visokoj koncentraciji u krvi. Problem sa žilama može se očitovati na različite načine, glavni simptomi se mogu nazvati:

  1. Zamagljen vid. Prehrana očne jabučice prolazi kroz brojne žile. Ako se naruši njihov integritet, vjerovatno je da očne jabučice neće dobiti odgovarajuću količinu hranjivih sastojaka, zbog čega se pojavljuju poremećaji vida. Liječenje u ovom slučaju eliminira vjerovatnoću teških oštećenja vida.
  2. Drugi upečatljiv znak može se nazvati pojava sitnih muha pred očima.
  3. Uz nedovoljnu prehranu stanica, mogu se pojaviti edemi. Određeno stanje krvnih žila kod dijabetesa određuje ono što najčešće bubri lice i udove.
  4. Pojava zamućenosti mokraće.
  5. U nekim slučajevima vjerovatno je da će se na koži pojaviti čirevi. Najčešće se takvi problemi pojavljuju na donjim ekstremitetima.
  6. Nervni sistem također zahtijeva prehranu, koja uključuje transport hranjivih sastojaka kroz krvne žile. Vaskularne bolesti mogu se manifestirati gubitkom osjetnosti na udovima.
  7. Pojava boli u grudima.
  8. Značajan porast krvnog pritiska. Sličan problem se manifestuje češće od ostalih.

Kao i u mnogim drugim slučajevima, pravovremeno liječenje eliminira vjerojatnost komplikacija. Za to se, odmah nakon pojave simptoma, obratite liječniku. Moguće je liječiti bolest povezanu sa vaskularnim problemom koristeći posebne lijekove, kao i slijedeći dijetu i druge preporuke. Vaskularne bolesti sa razvojem dijabetesa mogu uzrokovati druge hronične probleme sa tijelom.

Koji su uzroci oštećenja krvožilnog sustava sa povećanim šećerom?

Da biste propisali pravi tretman, prvo morate utvrditi uzroke bolesti. Treba imati na umu da se rizik od oštećenja kardiovaskularnog sustava povećava s povećanjem trajanja šećerne bolesti.

Glavni razlozi koji dovode do razvoja šećerne bolesti uključuju sljedeće točke:

  1. Pušenje negativno utiče čak i na zdravu osobu. Oštećenja na kardiovaskularnom sistemu od pušenja povećavaju se zbog razvoja dijabetesa.
  2. Nedostatak fizičke aktivnosti može takođe izazvati razvoj razmatranih komplikacija. Da bi poboljšali stanje krvnih žila treba osigurati stalnu, ali ne značajnu fizičku aktivnost. Primjeri uključuju šetnju parkom, lagano trčanje i slično.
  3. Nepoštivanje utvrđene prehrane. Terapija za zaustavljanje bolesti uključuje strogu dijetu s malo ugljikohidrata. Primer je upotreba hrane koja sadrži holesterol.

Kada se uzmu u obzir gore navedene točke, propisuje se liječenje i sastavlja se popis preporuka koje će umanjiti vjerojatnost razvoja razmatranih komplikacija.

Značajke načina života za oštećenje krvožilnog sustava

Životni stil ima snažan uticaj na tijelo. Vaskularna bolest se može razviti i kod zdrave osobe s velikim brojem loših navika. Preporuke za promenu načina života uključuju sledeće tačke:

  1. Kako biste isključili vjerojatnost komplikacija, stalno biste trebali na nogama provjeravati čireve. Ako se primijeti izgled suhoće, tada se preporučuje upotreba posebnih masti.
  2. Slijedite ustaljenu prehranu. Pri zaustavljanju bolesti dijetom uzima se u obzir ne samo potreba za smanjenjem koncentracije glukoze u krvi, već i isključenje iz prehrane hrane koja ima negativan utjecaj na organizam.
  3. Potrebno je slediti preporuke za uzimanje lijekova, ne kršiti doziranje.
  4. Treba biti oprezan pri odabiru alternativnih metoda liječenja, jer neke od njih mogu negativno djelovati na kardiovaskularni sistem.

Visoka fizička napora negativno utječe na tijelo, ali način niske aktivnosti može uzrokovati oštećenje krvožilnog sustava kod pacijenata sa šećernom bolešću. Stoga biste trebali razmotriti značajke fizioterapije za dijabetes melitus, napustiti loše navike i pažljivije odabrati prehrambene proizvode, uzimajući u obzir preporuke liječnika.

Značajke dijagnoze vaskularnih bolesti

Prilikom posjete medicinskoj ustanovi u vezi s prognozom šećerne bolesti dijalog, liječnik treba obratiti pažnju na vjerojatnost razvoja problema sa žilama. Dijagnoza vaskularne bolesti je sljedeća:

  1. Problem sa žilama utječe na cijelo tijelo, što određuje pojavu živih simptoma. Zbog toga doktor započinje pregled pitanjima koja će se ticati zdravlja. Posebna će se pažnja posvetiti povećanju krvnog pritiska i pušenju.
  2. Kada se razvije vaskularni park, ovo stanje se odražava i na ostale unutrašnje organe. Primjer je oštećenje bubrega. Da bi se utvrdilo stanje bubrega, provode se različiti pregledi, uključujući analizu urina. Visoka koncentracija proteina ukazuje na razvoj bubrežne insuficijencije.
  3. Također je vjerojatno da će komplikacije dovesti do dijabetičke retinopatije, bolesti u kojoj su oštećene mrežnice. Oftalmolog može utvrditi ovaj problem.
  4. Odvojeni testovi omogućuju vam da utvrdite u kakvom su stanju posude. Vrlo često se javlja kod dijabetes melitusa oštećenje žila donjih ekstremiteta.

Obvezni postupak može se nazvati testom krvi, u kojem se određuje sastav krvi: koncentracija holesterola, lipida, glukoze i mnogih drugih točaka. Samo rekonstrukcijom opće slike tekućih procesa u tijelu može se spriječiti razvoj krvožilnih bolesti s komplikacijom šećerne bolesti.

Liječenje vaskularnih bolesti koje se razvijaju u pozadini dijabetesa

Glavne metode liječenja vaskularnih bolesti uključuju:

  1. Da bi smanjili šećer i holesterol u krvi, slijedi dijabetička prehrana predstavljena dijetom. Ako je utvrđeno da postoje problemi s žilama, vrlo je važna kontrola krvnog tlaka i razine lipida.Optimalnu dijetu može propisati samo liječnik na osnovu rezultata pregleda.
  2. Neki lekovi mogu značajno poboljšati pacijentovo stanje. U mnogim slučajevima inzulin postaje nezamjenjiv za dijabetičare. Osim toga, mogu se propisati i inhibitori, blokatori kalcijuma i diuretici. Lijek može propisati samo ljekar. Imajte na umu da se vitalni lijek za dijabetičare može dati na beneficije.
  3. S razvojem retinopatije preporučuje se laserska operacija. Sličan postupak se temelji na stvaranju snopa koji pobuđuje zahvaćene žile. Patološka žila može uzrokovati ozbiljno narušavanje vida pacijenta.
  4. Najčešće se opaža situacija u kojoj postoji lezija perifernih arterija donjih ekstremiteta. Ako se na koži formiraju čirevi, tada se propisuje hirurško liječenje. Propisuju se i antibiotici koji podržavaju organizam: potrebni su za sprečavanje infekcije rana i stvaranja novih oštećenja na koži. Prognoza ljekara koja se tiče lezija donjih ekstremiteta treba uzeti u obzir: čirevi se razvijaju vrlo brzo, ćelije kože počinju umirati, što uzrokuje gangrenu. Da bi se spriječilo da pogodi ostatak tijela, vrši se amputacija. Da biste spasili udove, potrebno je na vrijeme konzultirati liječnika koji će vam propisati obilaznu operaciju, stentiranje, angioplastiku. Samo kirurg može odabrati najefikasniju metodu lečenja.

U pravilu je vaskularno oštećenje najčešća komplikacija dijabetes melitusa, jer se glukoza počinje sakupljati u zidovima i mijenjati ih. Stoga, kako bi se isključila vjerojatnost razvoja drugih komplikacija, liječenje vaskularne bolesti trebalo bi provesti na vrijeme.

Suština problema

Dijabetes melitus je metabolička bolest povezana s poremećenim unosom glukoze uslijed nedostatka inzulina (apsolutnog i relativnog, povezanog s patologijom receptora).

Budući da patologija ima progresivan tok i negativno utječe na sve tjelesne sustave, bez odgovarajućeg liječenja brzo dovodi do razvoja komplikacija:

  1. Akutna
  • ketoacidoza
  • hipoglikemija (na primjer, neuhranjenost ili prevelika doza inzulina),
  • koma.
  1. Hronična:
  • retinopatija
  • angiopatija
  • polineuropatija
  • nefropatija,
  • artropatija,
  • encefalopatija.

Sve vaskularne komplikacije dijabetesa mogu se podijeliti u dvije velike grupe - mikroangiopatija i makroangiopatija. Glavni uzročni čimbenik njihovog razvoja je loša korekcija endokrinih poremećaja u kojoj su poremećeni ne samo ugljikohidrati, nego i druge vrste metabolizma.

To dovodi do pogoršanja opskrbe svih tkiva kisikom, uključujući vaskularne zidove, kao i do poremećenog protoka krvi u kapilarnim mrežama.

Makroangiopatija

Vaskularno oštećenje kod dijabetes melitusa prema vrsti makroangiopatije negativno utječe, prije svega, na stanje ciljnih organa:

  • srca
  • mozak
  • donji udovi.

Zapravo se makroangiopatija može nazvati faktorom koji ubrzava razvoj dislipidemijskog sindroma i stvaranje kolesteroloških plakova na unutrašnjoj stijenki krvnih žila. Takvi plakovi su patološka naslaga holesterola koja ometaju normalno opskrbu krvlju organa i dovode do njihovih ishemijskih promjena.

Mikroangiopatija

Poraz malih krvnih žila kod dijabetesa događa se po cijelom tijelu, međutim, najviše pati:

  • mrežnica
  • bubrezi.

Dijabetička angioretinopatija opažena je u 90% pacijenata sa poremećenim metabolizmom glukoze. Karakterizira ga povećanje propusnosti krvno-mrežničke barijere i prodiranja velikih molekula u tkivo mrežnice iz krvotoka. Štoviše, u patogenezi bolesti proces degeneracije i dezorganizacije dolazi do izražaja.

Dijabetička angionefropatija je takođe posljedica kršenja svih vrsta metabolizma u tijelu i može se pojaviti:

  • ateroskleroza bubrežne arterije i njenih grana,
  • glomeruloskleroza (difuzna ili nodularna),
  • hronični pijelonefritis,
  • nekronefroza
  • zatajenje bubrega.

Unatoč mnogim opcijama za tečaj, bilo koja dijabetička vaskularna lezija bubrega ima zajednički mehanizam razvoja, koji je povezan s bubrežnom glomerularnom nefroangiosklerozom.

Simptomi vaskularnih problema

U usporedbi s drugim kasnim komplikacijama endokrine patologije, angiopatije se razvijaju vrlo brzo. Kod većine bolesnika znakovi poremećaja cirkulacije određuju se u prvim godinama bolesti.

Patološke promjene krvnih žila kod dijabetesa obično usporavaju tijek i značajno smanjuju kvalitetu života pacijenata.

Manifestacije makroangiopatije slične su simptomima ateroskleroze. Dakle, oštećenja žila koje opskrbljuju miokard postaju uzrokom razvoja IHD-a i njegovog akutnog (srčani udar, akutni koronarni sindrom, iznenadna srčana smrt) i kroničnog oblika (angina pektoris, kardioskleroza).

Među simptomima:

  • bol iza sternuma (tupi bol ili stezanje, ugnjetavanje), prostire se na leve delove glave i trupa),
  • smanjena tolerancija na vježbanje,
  • kratkoća daha
  • ne oseća se dobro.

Važno! Prema statistici, rizik od smrti nakon srčanog udara u pacijenata s dijabetesom je 2-2,5 puta veći nego kod ljudi s normalnim metabolizmom.

Oštećenje cerebralnih žila kod dijabetesa manifestuje se:

  • oslabljena memorija i pažnja,
  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • poremećena koordinacija pokreta, promene hodanja,
  • emocionalna labilnost, gubitak ličnih kvaliteta,
  • kasnije - neurološki deficit.

Obratite pažnju! Završni stadij cerebralne ateroskleroze je vaskularna demencija ili stečena demencija.

Znakovi angiopatije donjih ekstremiteta su:

  • povremena klaudicacija: oštri bolovi u stopalima kod hodanja uz postepeno smanjivanje bezbolne udaljenosti,
  • hlađenje, blijeda stopala,
  • smanjenje svih vrsta senzacija u nogama,
  • vaskularna bol - kod dijabetesa povezanog sa ishemijom mekih tkiva potkoljenice zbog začepljenih arterija plakovima,
  • pojava trofičnih poremećaja: lomljivi i slojeviti nokti, gubitak kose na nogama, stanjivanje kože.

Važno! Bez pravovremenog liječenja plakovi u žilama nogu mogu dovesti do stvaranja trofičnog čira ili gangrene.

Dijabetičko oštećenje žila mrežnice uzrokuje smanjenje ili potpuni gubitak oštrine vida (sljepoća). Uz angionefropatiju, nastaju edemi, arterijska hipertenzija, znakovi progresivnog zatajenja bubrega.

Aktualni pristupi liječenju angiopatije

Angiopatija je ozbiljna komplikacija dijabetesa koja zahtijeva pažnju ljekara. Važno je da pregled i liječenje pacijenta obavljaju ne samo endokrinolog, već i drugi uski specijalisti - kardiolog, neuropatolog, angiolog, oftalmolog, nefrolog itd.

I kako liječiti krvne žile kod dijabetesa, a kako bi se izbjegao razvoj ozbiljnih zdravstvenih posljedica: shvatimo.

Terapija osnovne bolesti

Liječenje dijabetičkih angiopatija prvenstveno se temelji na korekciji poremećenog metabolizma i normalizaciji razine glukoze u krvi.

Glavni lijekovi koji smanjuju šećer u krvi uključuju:

Liječnik odabire dozu, učestalost i trajanje uzimanja lijeka pojedinačno na temelju karakteristika tijeka bolesti i početne razine šećera u krvi. U slučaju da preparati tableta nemaju željeni učinak ili pacijentu dijagnosticira dijabetes tipa 1, pokazuju se potkožne injekcije produženog i kratko djelujućeg inzulina.

Važno! Smatra se da je ciljna razina glukoze u krvi 3,3-6,5 mmol / L.

Značajke načina života i prehrane

Također, pročišćavanje krvnih žila kod dijabetesa postiže se održavanjem ispravnog načina života i pridržavanjem terapijske prehrane.

Medicinske upute za dijabetičare sadrže sljedeće preporuke:

  1. Snažno odbacivanje loših navika.
  2. Oslobađanje od viška kilograma, održavanje normalnog BMI.
  3. Pridržavanje režima pijenja: pije se najmanje 1,5 litara vode dnevno.
  4. Redovne fizičke aktivnosti dogovorene sa svojim ljekarom. Pješačenje, plivanje, terapijske vježbe su korisni: gotovo svaka redovita aktivnost pozitivno se odražava na žile sa dijabetesom.
  5. Šetnja na svežem vazduhu.
  6. Klinički nadzor od strane endokrinologa i drugih specijalista, pažljivo izvršavanje njihovih imenovanja.

Osim toga, efikasna obnova krvnih žila kod dijabetesa nije moguća bez pridržavanja pravila terapijske prehrane. Pacijente treba hraniti frakcijski, 5-6 puta dnevno.

  • juhe od povrća i slanih mesnih (pilećih) juha,
  • nemasno meso i riba,
  • žitarice (heljda, riža, proso, biserni ječam),
  • mekinje hljeb - u ograničenim količinama,
  • povrće - kupus, sve vrste salate, tikvice, krastavci,
  • jaja - do 1 kom. dnevno
  • bobice i voće (osim slatkih sorti),
  • mliječni proizvodi.

Kod šećerne bolesti i angiopatija kontraindicirani su “brzi” ugljikohidrati (šećer, slatkiši i konditorski proizvodi, brza hrana, peciva) i izvori holesterola (masno meso, masnoće, kašike). Uz to, pacijentima se preporučuje ograničavanje kuhinjske soli na 2,5-3 g / dan.

Važno! Glavno pravilo prehrane za pacijente s dijabetesom tipa 1 je svakodnevni izračun energetske vrijednosti (uključujući sadržaj ugljikohidrata) unosa hrane. Ovo je neophodno za prilagođavanje doze primijenjenog inzulina.

Liječenje lijekovima

I kako liječiti krvne žile kod dijabetesa lijekovima? Moderna farmakologija ima moćan arsenal alata koji sprečavaju uništavanje zidova arterija i poboljšavaju perifernu cirkulaciju krvi.

Dakle, uz makroangiopatiju prepisani su lijekovi za snižavanje lipida koji normaliziraju metabolizam masti i snižavaju kolesterol.

Tabela: Hipolipidemični lekovi koji se koriste za dijabetes:

Aktivna supstancaAkcijaTrgovačka imenaProsječna cijena
  • snižava endogeni holesterol,
  • snižava nivo LDL i VLDL („loše“ frakcije holesterola).
Vasilip10 mg tablete, 28 kom. - 350 p.
Zokor10 mg tablete, 28 kom. - 400 p.

Suzbija sintezu endogenog kolesterola u jetri blokirajući jedan od enzima koji kataliziraju reakcijuLovasterol20 mg tablete, 30 kom. - 300 p.
Kardiostatin20 mg tablete, 30 kom. - 320 p.

  • poput ostalih članova grupe, inhibira sintezu holesterola,
  • smanjuje propusnost arterija i jača vaskularni zid.
Thorvacard10 mg tablete, 30 kom. - 310 p.
Atoris10 mg tablete, 30 kom. –390 p.

Važno! Budući da dugotrajna upotreba statina uzrokuje kršenje jetre, pacijenti trebaju redovito (svakih 3-6 mjeseci) uzimati krvni test kako bi se utvrdili bilirubin i transaminaze.

Terapija cerebralne, koronarne ateroskleroze, kao i drugih oblika makroangiopatije, uključuje obaveznu upotrebu lekova koji poboljšavaju perifernu cirkulaciju krvi i mikrocirkulaciju. Njihov mehanizam djelovanja povezan je s ekspanzijom posuda malog kalibra, povećanjem stabilnosti endotela i stimuliranjem metabolizma u tkivima.

Popularni vaskularni lijekovi za dijabetes:

  • Pentoksifilin (Trental),
  • Bilobil (Ginko Biloba),
  • Rutozid (Rutin, Venorutin),
  • Niacin.

Većina lijekova dostupna je u obliku tableta i pogodna je za dugotrajnu upotrebu, međutim s razvojem akutnih komplikacija mogu se primijeniti i parenteralno. Vaskularne kapi za dijabetes mogu značajno poboljšati protok krvi u ishemijskim tkivima i spriječiti njihovu nekrozu.

Pored toga, liječenje posuda ekstremiteta s dijabetesom provodi se pomoću lokalnih lijekova - kreme, masti. Eliminišu upalne procese u zidovima arterija, blokiraju peroksidaciju lipida i smanjuju periferni edem. Najpoznatija vaskularna mast za dijabetes je Troxevasin.

Kao patogenetska i simptomatska terapija za dijabetes propisana je:

  • antihipertenzivne lijekove
  • diuretici
  • sredstva protiv trombocita
  • metabolički agensi.


Teška makroangiopatija može biti indikacija za hirurško liječenje. Obnavljanje oštećenog protoka krvi vrši se operacijama stentiranja, obilaznim operacijama, angioplastikom.

Učinkovita metoda liječenja kasnih stadija angioretinopatije je laserska fotokoagulacija rastućih žila. S oštećenjem posuda nogu s razvojem ganrenizacije, vrši se amputacija udova.

Patološke promjene krvnih žila kod dijabetes melitusa ozbiljna su komplikacija koja zahtijeva modernu korekciju. Samo integrirani pristup liječenju bolesti i što je najvažnije, normalizacija svih vrsta metabolizma u tijelu spriječit će uništavanje arterija i vena.

Ostavite Svoj Komentar