Tablete za dijabetes tipa 1 i 2 - klasifikacija po mehanizmu delovanja, sastavu, nuspojavama i ceni

Medicinski specijalist, odabirom lijeka protiv dijabetesa za pacijenta, treba se voditi nizom faktora, koji uključuju dob i težinu patološkog procesa, prisutnost popratnih bolesti. Osim toga, ovisno o obliku patologije, taktika liječenja bolesti može se promijeniti.

Treba napomenuti da uzimanje samo tableta za dijabetes melitus ne može postići uistinu dugoročni učinak, jer liječenje ove patologije treba biti složeno. Usklađenost s terapijskom prehranom i aktivnim načinom života postaju nezamjenjivi elementi.

Nažalost, dijabetes je bolest koju nije moguće potpuno izliječiti. Ako osobi postavite ovu dijagnozu, to znači da ćete morati značajno promijeniti svoj uobičajeni način života u novi i slijediti ga neprestano.

Medicinski tretman dijabetesa danas nudi sve više novih lijekova koji nemaju tako negativan učinak na ljudski organizam kao lijekovi stare generacije.

Šta je bolest?

U procesu razvoja bolesti dolazi do sporog kršenja svih metaboličkih procesa u tijelu. Glavni razlog ovog neuspjeha nije gušterača koja proizvodi potrebnu količinu hormona inzulina, koji regulira razinu glukoze u krvi.

Kao rezultat toga, ćelije u tijelu ne mogu primati potrebnu energiju i druge važne tvari, a konstantan višak pokazatelja šećera uzrokuje ostale bolesti unutrašnjih organa.

Danas postoje dvije glavne vrste bolesti:

  1. Dijabetes tipa 1. Glavna karakteristika ovog oblika bolesti je nemogućnost gušterače da samostalno proizvodi inzulin. Zato su ljudima koji su prepoznali ovu patologiju (prvog tipa) potrebne stalne injekcije hormona za održavanje njihovih vitalnih funkcija.
  2. Dijabetes tipa 2 je najčešći oblik bolesti. Prema medicinskoj statistici, žene su više izložene riziku od razvoja patologije nego muškarcima. Uz to, stariji su u riziku. Glavna značajka razvoja ovog oblika patološkog procesa je nemogućnost gušterače da proizvodi inzulin u količini koja je potrebna tijelu.

U vrlo rijetkim slučajevima može se javiti i oblik patologije poput gestacijskog dijabetesa. Glavni razlozi njegovog razvoja mogu uključivati ​​sljedeće faktore:

  • period rađanja djeteta u ženi,
  • razvoj hiperglikemije.

Uzroci razvoja bolesti mogu uključivati:

  • genetska predispozicija ili nasljedni faktor,
  • gojaznost i prekomjerna težina
  • jak stres i nervni šokovi,
  • sjedilački način života i nedostatak fizičke aktivnosti,
  • prodiranje u žensko tijelo raznih virusnih infekcija.

Uz to, uzroci manifestacije bolesti mogu uključivati ​​čimbenike kao što su starost, ekologija, normalno funkcioniranje gušterače, prisustvo pravilnog odmora.

Koji simptomi ukazuju na razvoj patologije?

Bez obzira na to koja se vrsta bolesti javlja, simptomi dijabetesa bit će slični.

Kod dijabetesa drugog tipa, prvi se znaci mogu neprimetno pojaviti za pacijenta. Često otkrivanje patologije događa se kada bolest dobije zamah svog razvoja.

Moderan životni stil, neprestano žurenje i prateći stresovi često dovode do toga da osoba jednostavno ne primijeti prve znake bolesti.

Glavni simptomi razvoja dijabetesa mogu biti sljedeći:

  1. Iscrpljenost, gubitak snage i stalni osjećaj umora mogu biti prvi znakovi koji se pojavljuju kod dijabetesa tipa 2. U pravilu, osjećaj slabosti ne ostavlja osobu čak ni nakon dobrog odmora i sna.
  2. Manifestacija letargije, pospanosti i gubitka snage nakon jela, posebno ako to stanje postane norma i manifestuje se redovno.
  3. Konstantna žeđ, koju prati jaka suhoća u usnoj šupljini. Treba napomenuti da, čak i pijući puno vode, čovjek ne može da uguši žeđ. To je takav simptom šećerne bolesti tipa 2 koji je najizraženiji i koji bi trebao služiti kao signal potrebe da se konsultira liječnik.
  4. Česti nagon za mokrenjem i obilno izlučivanje tekućine iz tijela, ukazuje na razvoj bolesti i oslabljen metabolizam vode.
  5. Prekomjerna težina ometa normalnu apsorpciju glukoze. Zato je gojaznost jedan od ogromnih faktora rizika koji doprinose razvoju bolesti. Znakovi šećerne bolesti tipa 2 mogu uključivati ​​povećanu tjelesnu masnoću u struku i trbuhu.
  6. Konstantni višak normalnog krvnog pritiska.
  7. Neodoljiva žudnja za slatkišima i povećanim apetitom. Istovremeno, uprkos konzumiranju više hrane, osoba može izgubiti na težini.
  8. Manifestacija problema s kožom i općenito pogoršanje stanja. Uz to, žene se često žale na svrbež po cijelom tijelu, posebno u prepone. Takođe, na koži se mogu pojaviti razne pustule i akne. Vremenom se koža na dlanovima i stopalima podvrgava promenama - postaju luđačka i keratinizirana. Pažnju treba obratiti i na deformaciju nokatnih ploča, njihovo požutanje i otvrdnjavanje.
  9. Stalne glavobolje, koje mogu biti praćene mučninom i povraćanjem.
  10. Naglo pogoršanje vida.
  11. Pojava boli u teladi i kod grčeva.
  12. Kada prođete urin na analizu, rezultati mogu pokazati prisustvo acetona.
  13. Postoje problemi s menstrualnim ciklusom.

Unatoč razlozima koji su provocirali razvoj bolesti, ako se pojave takvi simptomi, morate kontaktirati medicinsku ustanovu i proći potrebne studije.

Šta je medicinski tretman patologije?

Lijekovi za liječenje dijabetesa propisuju se kada nefarmakološke metode (naime, dijetalna terapija i fizička aktivnost) ne donose odgovarajući rezultat.

Zbog činjenice da postoji problem u radu gušterače, nivo šećera u krvi se ne može normalizovati bez medicinske intervencije.

Danas postoji puno različitih tabletiranih lijekova koji se aktivno koriste za normalizaciju glikemije.

Svi su oni uvjetno podijeljeni u neke skupine i koriste se ovisno o karakteristikama tijeka bolesti u pojedinog bolesnika:

  1. Sekretagoge su lijekovi za dijabetes koji pomažu u poticanju izlučivanja hormona inzulina. Ova grupa lijekova uključuje dvije glavne podskupine - sulfonilureje i meglitinidi.
  2. Senzibilizatori su lijekovi za dijabetes koji blagotvorno djeluju na povećanje osjetljivosti ćelija i tjelesnih tkiva na inzulin proizveden od gušterače. Upravo su takve tablete za dijabetes često korištene u razvoju rezistencije na inzulin. U ovu grupu lekova spadaju preparati dve podgrupe - biguanidi i tiazolidindioni.
  3. Lijekovi protiv dijabetesa, a to su inhibitori alfa-glukozidiaza, koji su odgovorni za regulaciju i normalnu apsorpciju dolaznih ugljikohidrata u crijevima, kao i njihovu ekskreciju. Lijek protiv dijabetesa, koji je glavni predstavnik ove grupe, je Acarbose.
  4. Novi lijekovi protiv dijabetesa su inkretini, koji doprinose proizvodnji inzulina i istovremeno inhibiraju proizvodnju glukogena.

Mnogi savremeni lijekovi koji su veoma efikasni i ne negativno utiču na pacijentovo tijelo (u obliku različitih nuspojava) prilično su skupi. S obzirom na činjenicu da bi njihovu primjenu trebalo provoditi tokom života, mnogi pacijenti jednostavno ne mogu priuštiti takav dijabetes novi lijek. Zato se najčešće koriste lekovi za dijabetes tipa 2 u grupama derivata sulfoniluree i bigvanida. U pravilu takvi lijekovi za dijabetes imaju nisku cijenu i pomažu u postizanju potrebne razine glikemije.

Osim toga, terapijski tretman može kombinirati složenu primjenu lijekova iz različitih grupa (dijabetes upute za upotrebu) da bi se postigao bolji rezultat.

Lijekovi iz grupe derivata sulfoniluree

Derivati ​​sulfonilureje dugo se koriste u terapijskim tretmanima za snižavanje glukoze u krvi.

Uticaj ove grupe lijekova na ljudsko tijelo povezan je s procesom aktivacije beta ćelija gušterače, koji djeluje na stimulaciju i povećanu proizvodnju endogenog inzulina.

Upotreba derivata sulfonilureje javlja se u prisustvu efikasnih i kompletnih beta ćelija u organizmu.

Mehanizam delovanja ove grupe lekova je manifestacija sledećih efekata:

  • stimulacija beta ćelija gušterače i povećanje njihove osjetljivosti na staničnoj raziniꓼ
  • pojačano djelovanje inzulina i suzbijanje hormona koji ga razgrađuje (inzulinaza) ꓼ
  • slabeći odnos inzulina i proteina, smanjujući nivo vezanja inzulina na antitijelaꓼ
  • doprinose povećanju osjetljivosti receptora mišićnog i lipidnog tkiva na inzulinꓼ
  • povećati broj inzulinskih receptora na membranama tkivaꓼ
  • doprinose boljoj upotrebi glukoze u jetri i mišićimaꓼ
  • neutralizirati proces glukoneogeneze u jetriꓼ
  • u lipidnim tkivima suzbija lipolizu i takođe povećava nivo apsorpcije i oksidacije glukoze.

Do danas postoji nekoliko sorti lijekova koji potječu od sulfonilureje.

Lijekovi prve kategorije koji se praktično ne koriste u savremenoj medicini su Tolazamid, Carbutamide. Postali su predstavnici sulfonilureje početkom dvadesetog stoljeća, ali zbog ogromnog broja negativnih učinaka na učinak drugih organa i sustava čovjeka ih moderna medicina više ne koristi.

Druga kategorija, od kojih su predstavnici Glibenklamid, Gliklazid i Glipizid. Takvi se lijekovi često propisuju pacijentima kako bi snizili šećer u krvi. Koristeći takve lijekove potrebno je pažljivo nadgledati stanje glikemije, jer pogrešno odabrana doza može izazvati razvoj hipoglikemije. Glimepirid spada u treću kategoriju.

Šta je dijabetes

To je naziv skupine bolesti endokrinog sustava kod kojih proizvodnja hormona inzulina ne uspijeva i dolazi do povećane količine glukoze u krvi. Danas se razlikuju dva oblika dijabetesa:

  1. Prvi tip (DM 1) - ovaj oblik je ovisan o insulinu, u kojem se hormon uopće ne proizvodi ili ne sintetizira u nedostatnim količinama zbog smrti beta ćelija. Ovaj se oblik primjećuje kod 5-10% svih dijabetičara. To su uglavnom djeca i mladi.
  2. Drugi tip (dijabetes tipa 2) je inzulinski neovisan oblik koji je rezultat kršenja interakcije tjelesnih stanica sa inzulinom ili djelomičnog kršenja njegove sekrecije u ćelijama gušterače. Od nje pate osobe starije od 35 godina, a 90% njih su stariji pacijenti stariji od 50 godina.

U tom slučaju su propisane tablete šećera u krvi

Pacijenti koji pate od dijabetesa tipa 2 mogu dugo vremena proći bez lijekova za snižavanje šećera. Održavaju razinu glukoze u granicama normale zbog potrebne količine tjelesne aktivnosti i prehrane s najmanje ugljikohidrata. Kod mnogih pacijenata unutrašnje rezerve u organizmu su iscrpljene, pa morate preći na uzimanje lijekova. Propisani su im kada, čak i dijetom, šećer 3 mjeseca nastavlja rasti. Taktike liječenja određuju se na temelju individualnih karakteristika svakog pacijenta, uzimajući u obzir sve analize.

Cilj terapije je obnova gušterače, normalizacija metaboličkih procesa i smanjenje nedovoljnog biološkog odgovora tjelesnih stanica na inzulin. Za većinu pacijenata prve se prepisuju tablete za dijabetes na bazi metformina. Povoljno utiče na nivo šećera, doprinosi gubljenju kilograma i ima najmanje nuspojava. Razlikuje se nekoliko faza liječenja kako dijabetes 2 napreduje:

  • prva je dijetalna hrana,
  • drugi je Metformin u kombinaciji sa dijetom,
  • treći je Metformin u složenom tretmanu dijetom i vježbanjem,
  • četvrta je dijeta u kombinaciji sa vježbanjem i kompleksnim liječenjem.

Lijekovi za dijabetes tipa 2

Postoje razne tablete za snižavanje šećera za dijabetes tipa 2. Podijeljeni su u skupine ovisno o načelu djelovanja na tijelo. Prema ovom kriteriju, mogu se razlikovati sljedeće kategorije lijekova:

  1. Inhibitori alfa glukozidaze. Ova kategorija antidijabetičkih lijekova nalazi se izvan spektra hormonske regulacije metabolizma ugljikohidrata zbog činjenice da narušavaju sporu apsorpciju ugljikohidrata iz crijeva. Ovdje se ističu 2 lijeka - Acarbose, Forsig, Vipidia i Miglitol.
  2. Sekretagoge. U ovu grupu tableta spadaju sulfonilureje i meglitinidi. Povećavaju proizvodnju inzulina. Meglitinidi (Novonorm) to rade brže, ali ne traju toliko dugo kao sulfonilureje (Glurenorm, Diabeton).
  3. Incretini. Ovo su tablete nove generacije šećera. Oni uključuju inhibitore dipeptidil peptidaze 4 i agoniste receptora peptida 1. Nalik glukogonu, oni snižavaju glukozu u krvi. U ovu skupinu svrstavaju se lijekovi Januvia, Liraglutid, Exenatide.
  4. Senzibilizatori. Ova grupa lijekova čini tkiva osjetljivijima na inzulin. Ovdje se razlikuju dvije podvrste tableta: tiazolidindioni (Actos, Avandia) i bigvanidi (Metformin, Siofor, Bagomet).

Sulfonilurea preparati

Ove su tablete klasificirane kao sekretagogi. Derivati ​​sulfoniluree koriste se od 1955. Danas ovi lijekovi imaju tri mehanizma djelovanja:

  • povećati lučenje inzulina pomoću ćelija pankreasa,
  • smanjiti proizvodnju glukagona,
  • povećati afinitet receptora ciljnog tkiva na inzulin.

Indikacija za njihovu upotrebu je dijabetes melitus neovisan o inzulinu (NIDDM), u kojem prehrana i režim vježbanja ne donose pozitivan rezultat. Vrijedno je znati da derivati ​​sulfoniluree povećavaju rizik od hipoglikemije i doprinose debljanju. Pored toga, imaju i neke neželjene efekte:

  • alergije
  • probavne smetnje
  • hipoglikemijska koma,
  • hepatotoksične reakcije
  • otpor
  • blokada kalijumskih kanala miokarda.

Ovaj hipoglikemijski lijek iz druge generacije sulfoniluree grupe posebno je efikasan u prvoj fazi proizvodnje inzulina. Aktivna komponenta je gliklazid. Smanjuje vrijeme od jedenja do proizvodnje inzulina.Kao rezultat toga, koncentracija hormona raste prije obroka ili opterećenja glukozom. Uz to, droga ima sljedeće akcije:

  • hemovaskularni
  • antioksidans
  • metabolički.

Tablete protiv dijabetesa Diabeton smanjuje nivo holesterola u krvi i proteina u urinu, potiče prolazak krvi u malim žilama. Glavne karakteristike lijeka:

  1. Indikacije za upotrebu. Šećerna bolest tipa 2 u nedostatku učinka dijetama za mršavljenje.
  2. Nuspojave. u kršenju režima doziranja mogući su glad, glavobolja, umor, afazija, konvulzije, anksioznost i nesanica.
  3. Kontraindikacije Uključuju ketoacidozu, oštećenje bubrega ili jetre, komu, dijabetički prekoma, trudnoću, dijabetes tipa 1.

Sljedeći lijek se zasniva na glimepiridu, tvari koja snižava koncentraciju glukoze u krvi. Mehanizam delovanja je oslobađanje inzulina iz beta ćelija pankreasa. Kao rezultat toga, njihov odgovor na glukozu se poboljšava. Indikacija za upotrebu Amarila je dijabetes tipa 2. Može se koristiti i u kombiniranom liječenju metforminom ili inzulinom. Kontraindikacije za upotrebu su:

  • oslabljena funkcija bubrega i jetre,
  • uzrasta dece
  • osetljivost ili netolerancija na lek,
  • Dijabetes tipa 1
  • trudnoća, dojenje,
  • prekoma, koma, dijabetička ketoacidoza,
  • nasljedna predispozicija za rijetke bolesti.

Liječenje amarilom može biti popraćeno različitim neželjenim efektima koji pogađaju gotovo sve tjelesne sisteme. Glavne nuspojave su:

  • mučnina
  • povraćanje
  • umor
  • depresija
  • glavobolja
  • glad
  • zbrka.

Najmoćniji lijek na bazi glibenklamida, koji potiče proizvodnju inzulina i pojačava učinak glukoze koji oslobađa inzulin. Zbog toga se lijek smatra štetnim. Uz to, ove tablete za dijabetes imaju kardioprotektivni i antiaritmički efekat. Glavne nijanse koje morate znati kada uzimate ovaj lijek:

  1. Nuspojave. Mogući su alergije, debljanje, groznica, kolestaza, artralgija, neurološki poremećaji.
  2. Kontraindikacije Uključuju hiperosmolarnu komu, ketoacidozu, prekomu, komu, dijabetes tipa 1, velike opekotine, povrede, leukopeniju.

Značajka ovog lijeka je eliminacija jetre. Gotovo 95% uzetih lijekova izluči se putem žuči. Iz tog razloga prilagodba doze kod pacijenata sa bubrežnom bolešću nije potrebna. Lijek je propisan onima kojima fizička aktivnost i prehrana ne mogu prilagoditi razinu glukoze. Prije upotrebe, vrijedno je proučiti važne karakteristike Glycvidona:

  1. Nuspojave. u rijetkim slučajevima primjećuju se hipoglikemija, alergije, dispepsija, promjene u krvnoj formuli.
  2. Kontraindikacije Tu spadaju dijabetes 1, dijabetička koma, trudnoća, dojenje, period prije operacije, acidoza, prekoma.

Meglitinidi

Druga podvrsta sekretagoga su meglitinidi, uključujući repaglinide i nateglinide. Takve tablete za dijabetes karakteriziraju brz početak djelovanja. Lijekovi kontroliraju postprandijalnu hiperglikemiju, tj. nivo šećera nakon jela. Mogu se koristiti kod pojedinaca koji imaju nepravilnu prehranu. Tablete iz ove grupe imaju nekoliko nedostataka:

  • ponekad uzrokuju hipoglikemiju,
  • trebate koristiti više obroka,
  • su skupe
  • doprinose povećanju težine,
  • nemaju informacije o dugoročnoj učinkovitosti i sigurnosti.

Ovaj lijek se zasniva na repaglinidu, čiji se efekat ispoljava samo ako je razina šećera povišena. Lijek obnavlja ranu fazu izlučivanja inzulina (čini ga 3-5 puta jačim od derivata sulfoniluree). Kako se nivo glukoze smanjuje, učinak repaglinida slabi. Uz normalnu koncentraciju šećera, izlučivanje inzulina uopće se ne mijenja. Tablete su propisane za dijabetes tipa 2, uzimajući u obzir:

  1. Nuspojave. Moguća je hipoglikemijska koma, vaskularne ili srčane lezije, urtikarija, proliv, povraćanje, vaskulitis.
  2. Kontraindikacije. Ne možete koristiti lijek za infekcije, dijabetičku ketoacidozu, dijabetes tipa 1, preosjetljivost, oslabljenu funkciju jetre, dijabetičku komu.

Ovaj lijek se zasniva na nateglinidu, derivatu fenilalanina. Supstanca obnavlja ranu sekreciju inzulina. Kao rezultat toga, lijek pomaže smanjiti količinu glukoze odmah nakon jela. Kršenje ove faze uočeno je kod dijabetesa tipa 2. Ovo je pokazatelj za upotrebu Starlix-a. Prije početka liječenja, morate ga proučiti:

  1. Neželjene reakcije Moguće je visoko znojenje, vrtoglavica, drhtanje, pojačani apetit, slabost, mučnina.
  2. Kontraindikacije Njihov popis uključuje dijabetes tipa 1, dječje dobi, dojenje, dijabetičku ketoacidozu, trudnice i disfunkciju jetre.

Ova klasa pilula protiv dijabetesa potječe iz skupine za osjetljivost. Ne utiču direktno na gušteraču. Njihovo djelovanje je oslobađanje šećera iz jetre, što doprinosi boljoj apsorpciji i kretanju glukoze u ćelijama i tkivima tijela. Traje oko 6-16 sati. Glavne prednosti ove klase lijekova:

  • poboljšanje lipidnog profila,
  • sposobnost sprečavanja razvoja infarkta miokarda kod osoba koje su pretile,
  • mali rizik od hipoglikemije,
  • prihvatljiva cijena
  • ne utiče na težinu.

Mehanizam djelovanja aktivne supstance metformin još nije razjašnjen. Pretpostavlja se da, kada se učinak realizira, povećava se upotreba glukoze u tkivima, usporava se njegova apsorpcija iz gastrointestinalnog trakta, inhibira se glukogeneza u jetri i povećava afinitet receptora perifernog tkiva za inzulin. Indikacije za upotrebu su:

  • umjereni NIDDM kod pacijenata sa hiperlipidemijom i teškom pretilošću,
  • otpornost na derivate sulfoniluree
  • metabolički sindrom X.

Metformin je jedini lijek koji na osnovu dokaza smanjuje smrtnost kod pacijenata sa NIDDM. Zauzima centralno mjesto u liječenju ove bolesti. Metformin je prvi izbor za dijabetes i predijabetičko stanje. Kontraindikacije za njegov prijem su:

  • bubrežna patologija
  • sklonost ketoacidozi,
  • rehabilitacija nakon operacije.

Siofor 500/850/1000 tablete za dijabetes takođe se baziraju na metforminu. Lijek inhibira apsorpciju glukoze iz probavnog trakta. Često se propisuje osobama s viškom tjelesne težine, jer tablete pomažu u smanjenju težine. Lijek ima mnogo kontraindikacija, s kojima se prvo morate upoznati. Potencijalne neželjene reakcije Siofora:

  • metalik ukusa
  • alergije
  • gubitak apetita
  • povraćanje
  • megaloblastična anemija,
  • bol u trbuhu
  • proliv

Tiazolidindioni

Ova kategorija lijekova relativno je nova. Njihovo djelovanje je utjecati na peroksisomske receptore. Rezultat - poboljšano unošenje glukoze u tkiva i smanjenje oslobađanja šećera iz jetre. Razlika između ove grupe tableta od biguanida jeste veća lista nuspojava po visokoj cijeni. Prednosti uključuju:

  • smanjenje vjerojatnosti makrovaskularnih komplikacija,
  • rizik od hipoglikemije je minimalan,
  • zaštita beta ćelija pankreasa.

Tablete protiv dijabetesa Actos koriste se kao kombinacija ili monoterapija za dijabetes 2. Međunarodno ime je Pioglitazone. Alat je visoko selektivni agonist gama receptora. Maksimalna koncentracija aktivne tvari primijećena je nakon 2-4 sata. Među neželjenim reakcijama mogući su hipoglikemija, oticanje i smanjenje hemoglobina. Kontraindikacije za uzimanje tableta su:

  • dijabetička ketoacidoza,
  • ozbiljno zatajenje srca
  • mlađi od 18 godina
  • Dijabetes tipa 1.

Osnova tableta za Avandia dijabetes je rosiglitazon, koji povećava osjetljivost tkiva na inzulin. Na toj pozadini dolazi do smanjenja glukoze u krvi. Apsolutna bioraspoloživost tvari primijećena je unutar 1 sata nakon primjene. Alat se može koristiti i kao kombinirana terapija s derivatima sulfoniluree ili metforminom. Kontraindikacije su:

  • dijabetes tipa 1
  • trudnoća
  • umjereni ili teški funkcionalni poremećaji u jetri,
  • uzrast djeteta
  • dojenje

Inhibitori Α-glukozidaze

Glavno svojstvo ove kategorije tableta je blokiranje proizvodnje posebnog crijevnog enzima koji rastvara složene ugljikohidrate. Prednost inhibitora je skoro potpuno odsutnost nuspojava. Među takvim modernim pilulama protiv dijabetesa ističu se:

  1. Glucobay. Koristi se za naglo povećanje šećera odmah nakon jela. Plus - dobra tolerancija na lijekove. Indikacija za upotrebu je dodatna terapija sa dijetom bez ugljikohidrata. Tokom liječenja primjećuju se nadimanje, proliv, alergije i otekline. Ne možete uzimati Glucobai s zatajenjem bubrega, gastrointestinalnim bolestima, trudnoćom, dojenjem.
  2. Miglitol. Koristi se za umjereni dijabetes tipa 2. Alergije su moguće nakon uzimanja ovih pilula protiv dijabetesa. Kontraindikacije su velike kile, hronične crevne bolesti, djetinjstvo i trudnoća.

Inhibitor dipeptidil peptidaze

Ovi proizvodi nove generacije se takođe nazivaju inkreti. Njihov učinak je povećavanje proizvodnje inzulina uzimajući u obzir koncentraciju glukoze. U zdravom tijelu, oko 70% ovog hormona proizvodi se upravo pod utjecajem inkretina. Osim toga, smanjuju apetit. Prednosti ove kategorije lekova su:

  • Poboljšanje beta funkcije
  • značajno smanjenje glukoze na testu,
  • nedostatak efekta na tjelesnu težinu,
  • mali rizik od hipoglikemije.

To su tablete obložene enteričkim filmom. Aktivna supstanca u sastavu je sitagliptin u koncentraciji od 25, 50 ili 100 mg. Januvia je u stanju održavati normalnu razinu šećera i na prazan stomak i nakon jela. Kao rezultat uzimanja tableta mogući su glavobolja, proliv, mučnina, povraćanje, nazofaringitis. Lista kontraindikacija uključuje:

  • dijabetička ketoacidoza,
  • SD 1
  • dojenje
  • trudnoća
  • starost manja od 18 godina.

Ove tablete za dijabetes temelje se na vildagliptinu, koji utiče na funkciju gušterače, stimulišući njegovo djelovanje. Lijek je indiciran za monoterapiju dijabetesa tipa 2, koja nadopunjuje fizičku aktivnost i dijetu. Većina pacijenata nema negativnih reakcija kao posljedica prijema. Ne možete koristiti Galvus sa:

  • nasljedna netolerancija nalaktozu,
  • hroničnog zatajenja srca
  • mlađi od 18 godina.

Incretinomimetici

Druga podskupina novih lijekova iz kategorije inkretina su agonisti receptora polipeptida-1 nalik glukagonu. Ovdje se otpušta lijek Exenatide, koji doprinosi sintezi inzulina. U skladu s tim, lijek pomaže smanjenju proizvodnje glukagona. Ovi efekti podržavaju razinu šećera u krvi u granicama normale. Pozitivan učinak Exenatidea zapažen je i u kombiniranoj terapiji s Metforminom ili derivatima sulfoniluree. Prije početka liječenja, vrijedno je ispitati kontraindikacije na lijek:

  • dijabetes tipa 1
  • dijabetička ketoacidoza,
  • ozbiljno zatajenje bubrega,
  • starost do 18 godina
  • istorija pankreatitisa.

Lijekovi iz grupe biguanida

Nemoguće je zamisliti dijabetes melitus bez upotrebe biguanida, koji su se počeli koristiti u medicinskoj praksi prije više od pola vijeka. Neki od predstavnika ove grupe beznadežno su zastarjeli.

U ovom je slučaju glavna komponenta svih modernih biguanida aktivni sastojak metformin hidroklorid. Na njegovoj osnovi dostupno je mnogo različitih lijekova za trgovanje, koji mogu imati različite doze.

Takav lijek za dijabetes ima ne samo hipoglikemijski učinak, nego pomaže i u gubitku kilograma, što je važno za većinu dijabetičara s patologijom neovisnom o insulinu. Jedna od prednosti metformin hidroklorida je ta što on snižava nivo glukoze u krvi bez izazivanja hipoglikemije.

Raznovrsni efekti lijekova s ​​biguanidom usmjereni su na:

  1. Zajedno s inzulinom pomaže da se smanji proizvodnja glukoze u jetri, a istovremeno povećava nivo osjetljivosti hepatocida. Uz to, ova kombinacija dovodi do povećanja sinteze glikogena i smanjenja glikogenolize.
  2. Potiče povećanu izloženost inzulinu.
  3. Blagotvorno deluje na brzo uklanjanje glukoze iz organizma.
  4. Neutralizira apsorpciju glukoze u crijevima.
  5. Poboljšava proces iskorištavanja glukoze u tijelu.

Pravilno odabrani lijek za dijabetes zasnovan na metformin hidrokloridu ne samo da snižava šećer u krvi, već i sprečava njegovo povećanje u budućnosti. Uz to, biguanidi relativno lako podnose većinu pacijenata i nemaju značajan broj kontraindikacija i nuspojava.

Treba napomenuti da se pojavljuju noviji lijekovi za dijabetes, koji postepeno zamjenjuju uporabu biguanida.

Istovremeno, tablete Metformin mogu ublažiti tijek bolesti protiv dijabetesa i najpovoljniji su lijekovi za mnoge kategorije pacijenata.

Da li je moguće izbjeći razvoj bolesti?

Postoje određene rizične skupine za ljude koje mogu postati faktori koji doprinose razvoju dijabetesa.

Tu spadaju, prije svega, žene i muškarci koji imaju nasljednu predispoziciju za razvoj bolesti, ljudi koji su pretili, osobe sa vaskularnom aterosklerozom ili hipertenzijom, žene, ako je tokom trudnoće došlo do manifestacije gestacijskog dijabetesa ili oslabljene tolerancije na glukoze, ženama koje su prije imale pobačaj.

Glavne preporuke koje će pomoći u izbjegavanju razvoja bolesti jesu sljedeće:

  1. Obavljajte redovne provere nivoa glukoze u krvi.
  2. Potpuno pregledajte svoju prehranu, izbjegavajte prejedanje i post. Dijeta bi se trebala sastojati od potpunog odbacivanja slatke hrane i šećera, pekarskih proizvoda, masne i pržene hrane. Dobro dokazani proizvodi kao što su kupus, celer, špinat, žitarice (osim riže i kaše), mahunarke. Prehrambeni jelovnik sa povišenim šećerom trebao bi razviti medicinski stručnjak uzimajući u obzir sve individualne karakteristike pacijenta.
  3. Odbacite loše navike, ne zloupotrebljavajte alkohol i pušenje,
  4. Vodite aktivan životni stil, bavite se sportom. Vježba je potrebna i za regulaciju šećera u krvi. Ponekad je dovoljno jednostavno unijeti svakodnevne šetnje na različitim udaljenostima i raznim intervalima u svoj uobičajeni način života. Idealno mjesto za takav "sport" bila bi šuma ili park. Komplet vežbi možete izvoditi i kod kuće ili u teretani. U ovom je slučaju važno uzeti u obzir sposobnosti i karakteristike vašeg tijela i ne pretjerivati.
  5. Izbjegavajte stresne situacije, pružite dobar odmor i pozitivno prihvatite sve poteškoće.

Ako se pojave neki uznemirujući simptomi, potrebno je odmah konzultirati liječnika i provjeriti nivo šećera u krvi. Dijagnoza bolesti uključuje dva glavna ispitivanja - krv i urin.

Da biste odredili nivo glukoze, krv se mora uzimati ujutro na prazan stomak.U ovom slučaju zadnji obrok treba biti najmanje deset sati prije porođaja. Samo ispravna priprema pomoći će vam da dobijete pouzdane informacije. Ako rezultati ispitivanja ukazuju na moguću bolest, pacijenta mogu uputiti na ultrazvučni pregled gušterače. Dijagnozu i liječenje patologije provodi endokrinolog.

Video u ovom članku govori o tome koji su lijekovi za dijabetes najefikasniji.

Koja je razlika između T1DM i T2DM

Razlika između dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2 je vrlo velika. U prvom slučaju dolazi do smanjenog lučenja hormona gušterače (inzulina), uslijed čega se glukoza, koja ulazi u organizam s hranom, ne razgrađuje i jednostavno se taloži u krvi.

Da se obnovi prirodna proizvodnja inzulina dosad, moderna medicina ne može učiniti. Stoga je opšte prihvaćeno da je dijabetes tipa 1 neizlječiva bolest.

I kod T2DM, inzulin u tijelu se proizvodi u normalnim količinama, ali istovremeno dolazi do kršenja njegove interakcije sa stanicama, što uzrokuje nedovoljno razgradnju glukoze. To jest, u ovom slučaju postoje šanse za potpuni oporavak. Glavna stvar je redovito uzimati lijekove za dijabetes tipa 2 koji vam je propisao liječnik i stalno se pridržavati terapijske prehrane.

U riziku od razvoja T2DM su pojedinci:

  • vođenje sjedilačkog načina života,
  • gojazni
  • ne pazeći na njihovu ishranu, jedu puno slatke i škrobne hrane kao i stalno prejedanje noću,
  • pate od zaraznih bolesti, uključujući infekcije genitourinarnog sistema,
  • u kojoj se primjećuje česta dehidracija tijela itd.

Osobe koje su u riziku da obole od dijabetesa tipa 2 treba periodično testirati na nivo šećera u krvi. A u slučaju njegovog sustavnog porasta, odmah počnite uzimati lijekove koji neće dopustiti da se bolest dalje razvija.

Vrste dijabetesa

Postoje dve vrste bolesti. Oboje karakteriše visoki šećer u krvi, koji se javlja iz različitih razloga. S dijabetesom tipa 1, koji se također naziva i ovisnom o inzulinu, tijelo ne proizvodi samostalno ovaj važan hormon. To se događa zbog uništavanja ćelija pankreasa. A glavni lijek za ovu vrstu dijabetesa je inzulin.

Ako funkcije gušterače nisu oslabljene, ali iz nekog razloga on proizvodi malo hormona ili ćelije tijela ne mogu da ga preuzmu, nastaje dijabetes tipa 2. Nazivaju se i inzulinskom nezavisnom.

U ovom slučaju nivo glukoze može porasti zbog velikog unosa ugljikohidrata, poremećaja metabolizma. Najčešće, kod dijabetesa tipa 2, osoba ima višak kilograma.

Zbog toga se preporučuje ograničiti unos ugljikohidratnih namirnica, posebno proizvoda od brašna, slatkiša i škroba. Ali, osim prehrane, važna je i terapija lijekovima.

Postoje različiti lijekovi za dijabetes tipa 2, propisuje ih liječnik ovisno o pojedinačnim karakteristikama bolesti.
.

Izbor metode liječenja

Nakon dijagnoze dijabetesa tipa 2, liječnik određuje tijek liječenja pacijenta. Prvo na što obratite pažnju je poštovanje ishrane i kompleksa sitnih fizičkih aktivnosti. Takav pristup početnom liječenju starijeg pacijenta trebao bi mu pomoći da se osjeća bolje i čak u nekim slučajevima normalizirati razinu šećera.

U medicinskoj praksi tablete protiv dijabetesa tipa 2 u starijih osoba ne propisuju se odmah. Dovoljna je precizna primjena svih uputstava endokrinologa koja se tiču ​​prehrambenih i sportskih opterećenja. Pacijent također mora stalno pratiti nivo šećera. Ovakav konstantan nadzor pomaže uspostaviti funkcioniranje propisane prehrane.

Ako prema svjedočenju glukometra pacijent nije u stanju postići dobar rezultat u smanjenju šećera dijetom i umjerenim fizičkim naporom, tada endokrinolog odlučuje hoće li uvesti lijekove.

Veoma je važno da lekar bira lek. Iako je fokus svih lijekova identičan, ipak postoji razlika u njihovom djelovanju. Prilikom odabira lijeka, liječnik se fokusira ne samo na njegovo djelovanje, već i na pacijentovo stanje, njegovu težinu, karakteristične znakove bolesti, indikacije glukoze, pridružene kronične patologije koje su prisutne u starijih ljudi.

Doziranje se određuje samo na temelju laboratorijskih ispitivanja. Na primjer, pacijentu s prekomjernom težinom propisan je lijek Metformin u minimalnim dozama. A za dijabetičare s normalnim indeksom tjelesne mase odabiru se tablete koje podstiču proizvodnju hormona (inzulina).

Dijabetes melitus tipa 1 i 2 odnosi se na metaboličke bolesti, pa djelovanje lijekova, prije svega, treba biti usmjereno na dovođenje u normalu metaboličkih procesa u tijelu.

Zbog činjenice da je uzrok dijabetesa tipa 1 smrt beta ćelija koje proizvode inzulin, ovaj hormon se mora primijeniti izvana. Unos inzulina u organizam može se osigurati injekcijom ili upotrebom inzulinske pumpe. Sa dijabetesom ovisnim o inzulinu, nažalost, ne postoji alternativa liječenju inzulinom.

Za liječenje dijabetesa tipa 2, ljekari propisuju razne lijekove koji pomažu u snižavanju šećera u krvi. U ovoj skupini dijabetičara nije potrebno uzimati inzulin.

Naravno, samo liječnik ima pravo propisati lijek za dijabetes tipa 2. A to morate da uradite nakon potpunog pregleda.

Sve tablete koje uzimaju pacijenti sa šećernom bolešću tipa 2 podijeljene su u nekoliko kategorija.

Sulfonilurea. Ovaj lijek smanjuje nivo šećera stimulirajući pankreas koji pod svojim uticajem počinje aktivno proizvoditi inzulin. Postoje lijekovi i prve i druge generacije. Prva uključuje:

Ali u ovom trenutku, svi ti lijekovi se gotovo nikada ne koriste. Ljekari najčešće propisuju novu generaciju tableta, to su:

  • Glukotrol,
  • Glucotrol XL,
  • DiaBeta,
  • Mikronaza
  • Glynase PresTab,
  • Amaryl.

Biguanides. Ovaj lijek pomaže povećati sposobnost inzulina da regulira razinu kretanja šećera u ćelije.

Naročito kada su u pitanju mišićne ćelije. Uz to, uzimanje ovih tableta može blokirati otpuštanje šećera iz jetre.

Ali ti se lijekovi ne mogu koristiti ljudima koji imaju komplikacije u jetri ili srcu. U suprotnom, može postojati opasnost od laktacidoze.

Ova grupa uključuje takve lijekove nove generacije kao što su:

  • Biguanides
  • Glukofag,
  • Riet,
  • Glucophage XR,
  • Glumetza,
  • Fortamet

Tiazolidindioni. Ove tablete pomažu u smanjenju otpornosti na inzulin.

Utječu na mišiće i masno tkivo. U ovoj grupi postoje dva lijeka, i to Actos i Avandia.

To je, takođe, nova generacija lijekova. Ali trebate ih uzimati krajnje oprezno.

Razina šećera u krvi pada samo 1-2 tjedna nakon početka uzimanja ovih lijekova. Istovremeno, Avandia ima snažan negativan uticaj na funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Stoga se starijima ne preporučuje njihovo imenovanje.

Naravno, izbor lijeka ovisi o više faktora. A konačna odluka uvijek ostaje na lekaru.

Tolinaza - lijek za liječenje šećerne bolesti, odnosi se na derivate sulfoniluree prve generacije. Preporučuje se samo u slučajevima kada pacijent nema izražene komplikacije vaskularne prirode.

Uprkos efikasnosti "noviteta", alat nije uvijek propisan za dugotrajnu upotrebu. Činjenica je da ako lijek uzimate duže vrijeme, tada se tijelo "navikne", a učinkovitost lijeka je znatno smanjena.

Doziranje lijeka propisuje se pojedinačno, uzimajući u obzir pokazatelje glukoze na prazan stomak, kao i šećer u ljudskom tijelu nakon opterećenja šećerom.

  1. Za početak mogu preporučiti jednu tabletu dnevno.
  2. S vremenom morate povećati dozu do optimalnog, a određuje se ovisno o dinamici šećera.
  3. Uzimajte nekoliko puta dnevno.
  4. Ako se terapija inzulinom provodi istovremeno, doza lijeka je prepolovljena.

Lijek ima slab laksativni učinak, može izazvati napade mučnine i povraćanja. Sa netolerancijom na lijek ili njegove pomoćne komponente, uočava se alergijska reakcija s manifestacijama na koži.

Strogo je zabranjeno uzimati tokom nošenja djeteta i dojenja. Relativne kontraindikacije: oslabljena funkcija jetre i bubrega.

Proizvođač lijeka je Velika Britanija, cijena kreće od 1500 rubalja i više.

Kod šećerne bolesti drugog i trećeg tipa propisani su posebni lijekovi koji smanjuju šećer u krvi.

Novi lijekovi protiv dijabetesa

Pacijenti koji pate od dijabetesa tipa 2 mogu dugo vremena proći bez lijekova za snižavanje šećera. Održavaju razinu glukoze u granicama normale zbog potrebne količine tjelesne aktivnosti i prehrane s najmanje ugljikohidrata.

Kod mnogih pacijenata unutrašnje rezerve u organizmu su iscrpljene, pa morate preći na uzimanje lijekova. Propisani su im kada, čak i dijetom, šećer 3 mjeseca nastavlja rasti.

Taktike liječenja određuju se na temelju individualnih karakteristika svakog pacijenta, uzimajući u obzir sve analize.

Cilj terapije je obnova gušterače, normalizacija metaboličkih procesa i smanjenje nedovoljnog biološkog odgovora tjelesnih stanica na inzulin. Za većinu pacijenata prve se prepisuju tablete za dijabetes na bazi metformina.

Povoljno utiče na nivo šećera, doprinosi gubljenju kilograma i ima najmanje nuspojava. Razlikuje se nekoliko faza liječenja kako dijabetes 2 napreduje:

  • prva je dijetalna hrana,
  • drugi je Metformin u kombinaciji sa dijetom,
  • treći je Metformin u složenom tretmanu dijetom i vježbanjem,
  • četvrta je dijeta u kombinaciji sa vježbanjem i kompleksnim liječenjem.

Ove su tablete klasificirane kao sekretagogi. Derivati ​​sulfoniluree koriste se od 1955. Danas ovi lijekovi imaju tri mehanizma djelovanja:

  • povećati lučenje inzulina pomoću ćelija pankreasa,
  • smanjiti proizvodnju glukagona,
  • povećati afinitet receptora ciljnog tkiva na inzulin.

Indikacija za njihovu upotrebu je dijabetes melitus neovisan o inzulinu (NIDDM), u kojem prehrana i režim vježbanja ne donose pozitivan rezultat. Vrijedno je znati da derivati ​​sulfoniluree povećavaju rizik od hipoglikemije i doprinose debljanju. Pored toga, imaju i neke neželjene efekte:

  • alergije
  • probavne smetnje
  • hipoglikemijska koma,
  • hepatotoksične reakcije
  • otpor
  • blokada kalijumskih kanala miokarda.

Ovaj hipoglikemijski lijek iz druge generacije sulfoniluree grupe posebno je efikasan u prvoj fazi proizvodnje inzulina. Aktivna komponenta je gliklazid. Smanjuje vrijeme od jedenja do proizvodnje inzulina. Kao rezultat toga, koncentracija hormona raste prije obroka ili opterećenja glukozom. Uz to, droga ima sljedeće akcije:

  • hemovaskularni
  • antioksidans
  • metabolički.

Tablete protiv dijabetesa Diabeton smanjuje nivo holesterola u krvi i proteina u urinu, potiče prolazak krvi u malim žilama. Glavne karakteristike lijeka:

  1. Indikacije za upotrebu. Šećerna bolest tipa 2 u nedostatku učinka dijetama za mršavljenje.
  2. Nuspojave. u kršenju režima doziranja mogući su glad, glavobolja, umor, afazija, konvulzije, anksioznost i nesanica.
  3. Kontraindikacije Uključuju ketoacidozu, oštećenje bubrega ili jetre, komu, dijabetički prekoma, trudnoću, dijabetes tipa 1.

Sljedeći lijek se zasniva na glimepiridu, tvari koja snižava koncentraciju glukoze u krvi. Mehanizam delovanja je oslobađanje inzulina iz beta ćelija pankreasa.

Kao rezultat toga, njihov odgovor na glukozu se poboljšava. Indikacija za upotrebu Amarila je dijabetes tipa 2.

Može se koristiti i u kombiniranom liječenju metforminom ili inzulinom. Kontraindikacije za upotrebu su:

  • oslabljena funkcija bubrega i jetre,
  • uzrasta dece
  • osetljivost ili netolerancija na lek,
  • Dijabetes tipa 1
  • trudnoća, dojenje,
  • prekoma, koma, dijabetička ketoacidoza,
  • nasljedna predispozicija za rijetke bolesti.

Liječenje amarilom može biti popraćeno različitim neželjenim efektima koji pogađaju gotovo sve tjelesne sisteme. Glavne nuspojave su:

  • mučnina
  • povraćanje
  • umor
  • depresija
  • glavobolja
  • glad
  • zbrka.

Najmoćniji lijek na bazi glibenklamida, koji potiče proizvodnju inzulina i pojačava učinak glukoze koji oslobađa inzulin. Zbog toga se lijek smatra štetnim. Uz to, ove tablete za dijabetes imaju kardioprotektivni i antiaritmički efekat. Glavne nijanse koje morate znati kada uzimate ovaj lijek:

  1. Nuspojave. Mogući su alergije, debljanje, groznica, kolestaza, artralgija, neurološki poremećaji.
  2. Kontraindikacije Uključuju hiperosmolarnu komu, ketoacidozu, prekomu, komu, dijabetes tipa 1, velike opekotine, povrede, leukopeniju.

Značajka ovog lijeka je eliminacija jetre. Gotovo 95% uzetih lijekova izluči se putem žuči. Iz tog razloga prilagodba doze kod pacijenata sa bubrežnom bolešću nije potrebna. Lijek je propisan onima kojima fizička aktivnost i prehrana ne mogu prilagoditi razinu glukoze. Prije upotrebe, vrijedno je proučiti važne karakteristike Glycvidona:

  1. Nuspojave. u rijetkim slučajevima primjećuju se hipoglikemija, alergije, dispepsija, promjene u krvnoj formuli.
  2. Kontraindikacije Tu spadaju dijabetes 1, dijabetička koma, trudnoća, dojenje, period prije operacije, acidoza, prekoma.

Međunarodno ime aktivne supstance

Trgovački naziv leka

Sekretarijati - lijekovi koji potiču lučenje inzulina

Pogledajte video: Kako da pobijedite dijabetes za 15 dana (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar