Da li je moguće imati djecu s dijabetesom?

Nemojmo sve uljepšati, ali govoriti sa dijabetesom vrlo je teško roditi i roditi zdravu bebu. Želio bih se podsjetiti da se prije šezdeset godina vjerovalo da je kod dijabetesa trudnoća strogo kontraindicirana i treba odmah obaviti pobačaj. Ali, hvala Bogu, nauka napreduje i u naše vrijeme sve je postalo mnogo jednostavnije i lakše.
Danas su razvijene nove metode prevencije kao i liječenje ove teške bolesti koje omogućavaju ženi da zatrudni i pravilno rodi zdravu djecu. Istovremeno, vrijedi primijetiti da takve tehnike neće zahtijevati da trudnica ima jaku snagu volje niti da cijelu trudnoću pronađe unutar zidova bolnice. Za vrijeme trudnoće s dijabetesom vrlo je važno razviti pravi tijek liječenja i održavati zdravlje buduće bebe na vrijeme, to treba učiniti dežurni liječnik, jer samo on zna značajke vašeg zdravlja i povijest vaših bolesti, a samo on mora reći možete li zatrudnjeti i možete li da li imate dete.

Razvoj gestacijskog dijabetesa

Gestacijski tip dijabetesa (ili kako ga još zovu i trudnički dijabetes) često se počinje razvijati čak i kod zdravih žena, pogotovo često se može dijagnosticirati počevši od 21. tjedna trudnoće. Vrijedi napomenuti da 8% potpuno zdravih žena može otkriti razvoj gestacijskog dijabetesa. Glavna raznolikost takvog dijabetesa je ta da nakon porođaja bolest može nestati sama od sebe, ali se relapsi često javljaju tokom druge trudnoće.

Nažalost, naučnici još uvijek ne mogu utvrditi tačan uzrok gestacijskog dijabetesa. Poznati su samo opći mehanizmi razvoja bolesti. U posteljici žene stvaraju se hormoni koji su odgovorni za razvoj i rast bebe. U isto vrijeme, ponekad mogu blokirati majčin inzulin, zbog čega ćelije ženskog tijela gube osjetljivost na inzulin i razinu šećera počinju rasti. Istovremeno, pridržavajući se pravilne ishrane i liječenja, možete roditi dijete i ne razmišljati o bolestima.

Prvi simptomi dijabetesa


Vrlo je važno da buduća majka pitanju planiranja trudnoće pristupi s velikom odgovornošću i posveti posebnu pažnju svom zdravlju i načinu života u predivnom periodu trudnoće. Veoma je važno da se blagovremeno konsultujete sa svojim lekarom, što je posebno neophodno za sledeće simptome:

  • Osjećam se vrlo suvo u ustima
  • učestalo mokrenje ili inkontinencija mokraće noću,
  • jaka žeđ (posebno noću),
  • oštro pojačan apetit,
  • pojavila se slabost i razdražljivost,
  • ako ste počeli brzo gubiti ili dobijati kilograme,
  • pojavila se svrbež kože
  • bolesti zglobova.

Ako bilo koji od ovih simptoma počne vas mučiti, odmah trebate konzultirati liječnika. Budući da pravovremeno traženje pomoći i savjeta ne može naštetiti ne samo mami, već i njenoj nerođenoj bebi. Zato ni u kojem slučaju ne puštajte sve slučajno.

Dijeta i esencijalna terapija

Ako je nakon potpunog pregleda i pregleda liječnik došao do zaključka da se trudnoća može i treba održavati, glavna stvar koju treba učiniti je potpuno nadoknaditi dijabetes. Ovo upućuje na to da se, prije svega, buduća majka mora početi pridržavati dijeta (najčešće propisane prehrane broj 9). Bit će potrebno iz prehrane isključiti sve slatkiše i šećer. Broj kalorija ne može preći 3000 kcal. Istovremeno je potrebno da dijeta bude izbalansirana, kao i da bi u njenom sastavu bila impozantna količina minerala i vitamina.

Također je veoma važno pridržavati se strogog rasporeda unosa i količine hrane, kao i praviti pravovremene injekcije inzulina. Sve trudnice sa šećernom bolešću prenose se na inzulin, jer konvencionalni lijekovi za snižavanje šećera ne daju tako brz učinak i strogo su zabranjeni tijekom trudnoće. Ne zaboravite da ako je inzulin propisan tijekom trudnoće, nakon porođaja neće nikamo otići i injekcije će trebati raditi tokom života. Dakle, bolje je zaštititi svoje zdravlje i spriječiti razvoj bolesti poput dijabetesa.

Porođaj

Često je u trudnoći s dijabetesom potrebna hospitalizacija najmanje 3 puta tokom cijele trudnoće (broj hospitalizacija može se smanjiti, ali samo uz dozvolu lekara koji prolazi). Tijekom posljednje hospitalizacije odlučuje se kada će biti moguće roditi i način porođaja. Takođe, ne zaboravite, da bi trudnica, da bi imala dijete bez patologija, trebala biti pod stalnim nadzorom i nadzorom endokrinologa, ginekologa i akušera. Najvažnije je pitanje porođaja, jer se placentalna insuficijencija može povećati i morate pravovremeno roditi dijete jer prijetnje smrću fetusa mogu porasti. Glavni problem je što se kod dijabetesa djeca u maternici razvijaju vrlo brzo i dostižu velike veličine. Ljekari smatraju da kod dijabetesa trebate roditi dijete unaprijed (najčešće u dobi od 36 - 37 tjedana). Prilikom rađanja djeteta odlučuje se potpuno pojedinačno, moguće je i potrebno voditi računa o stanju fetusa i njegove majke, a također ne zaboraviti na porodničko porodništvo.

Vrijedi napomenuti da u većini slučajeva žene s dijabetesom mogu roditi carskim rezom. Istovremeno, bez obzira na to da li je žena sama rodila ili je carski rez, ubrizgavanje inzulina ne prestaje tijekom porođaja. Također želim napomenuti da ih, unatoč činjenici da takva novorođenčad imaju prilično veliku tjelesnu težinu, doktori i dalje smatraju preuranjenim i zahtijevaju posebnu njegu. Obično prvih nekoliko sati života takve bebe strogo kontroliraju ljekari koji provjeravaju otkrivanje, kao i pravovremenu borbu sa različitim problemima s disanjem, mogućom hipoglikemijom i mogućim oštećenjima bebinog centralnog nervnog sistema.

Bolje planirajte decu

Želim vam skrenuti pažnju na činjenicu da sa dijabetesom vrijedi planirati trudnoću. Naravno, svaka žena želi i sanja da rodi zdravu bebu, a za to mora biti spremna na činjenicu da će se morati pridržavati najstrožeg režima: slijediti određenu dijetu, napraviti injekcije inzulina i povremeno biti hospitalizirana. Ne zaboravite da ako ste prije razdoblja trudnoće šećer lako kontrolirali lijekovima za snižavanje šećera i imali pravilnu prehranu, onda tijekom trudnoće to apsolutno neće biti dovoljno.

Također, ne zaboravite da su lijekovi za snižavanje šećera strogo zabranjeni za upotrebu tijekom trudnoće jer mogu kod nerođene bebe izazvati urođene mane. Sve ovo ukazuje da ako planirate trudnoću s dijabetesom, tada ćete neko vrijeme prije planiranog začeća trebati započeti s injekcijama inzulina i potpuno se prebaciti na njega. Da, to su svakodnevne vrlo neugodne injekcije, ali istovremeno ćete roditi zdravu bebu koja će vam biti zahvalna cijeli život. Imati djecu nije kontraindicirano kod dijabetesa i djeca neće nužno imati urođenu dijabetesu, tako da sve ovisi o budućim roditeljima.

Mogu li roditi dijabetes?

Možete roditi s dijabetesom, ali detaljnija rasprava o ovom pitanju ovisi o dobi pacijenta, fluktuaciji razine glukoze i drugim detaljima. Treba imati na umu da će se opterećenje na ženskom tijelu povećati, što može dovesti do brojnih komplikacija povezanih s bubrezima, srčanim i krvožilnim sistemom. Obratite pažnju na to da:

  • kod žene, zbog dijeta ili pogrešne doze hormonalne komponente, može se pojaviti hipoglikemijska koma,
  • ako se trudnoća s dijabetesom stvori bez sudjelovanja liječnika, postoji mogućnost smrti embrija u početnim fazama,
  • u buduće majke fetus može dostići veliku tjelesnu težinu što će znatno usložiti pokušaje rađanja dijabetesa.

Zarazne bolesti su izuzetno opasne. Ako se u slučaju normalnog zdravlja primjenjuju udarci gripe, tada se za nositelje endokrinih bolesti takvo cjepivo ne koristi. Također ćete morati pažljivo nadgledati ličnu higijenu i izbjegavati kontakt sa pacijentima.

Za donošenje odluke da li je moguće imati djecu bit će potrebna cjelovita dijagnoza. Najbolje ga je izvoditi u pripremnoj fazi, međutim, ako je činjenica trudnoće bila neočekivana, pregledi su preporučljivi u prvim tjednima. Ovo će ustanoviti je li predstavnica sposobna da rodi dijete, koji su mogući rizici.

Prema riječima stručnjaka, ako se muškarac suočio sa bolešću, vjerojatnost nasljedne patologije pojavit će se u 5% kada su u pitanju žene, tada oko 2% mrvica riskira da stekne bolest. Ništa manje visoki pokazatelji (25%) za par u kojem se oba partnera mogu žaliti na slične probleme.

Planiranje rađanja

Vodeća preporuka treba uzeti u obzir najraniju moguću dijagnozu. Ovo je važno zbog velikog rizika kod pacijenata sa bolešću neovisnom o insulinu, kao i zbog formiranja gestacijskog tipa. Toplo preporučujemo:

  1. pažljivo planiranje
  2. naknada prije trudnoće, tokom njenog trajanja, za vrijeme i nakon porođaja,
  3. osiguravanje prevencije i liječenja komplikacija,
  4. izbor termina i metodologije za rješenje postupka materinstva
  5. provođenje ispravnih mjera oživljavanja i njege.

Planiranje rađanja djece s dijabetesom podrazumijeva naknadno praćenje potomstva. Provođenje ovog postupka trebalo bi osigurati u ambulantnom i bolničkom okruženju. Preporučuju se tri planirane hospitalizacije, od kojih je prva neophodna u ranim fazama i omogućava rješavanje problema održavanja stanja, pruža preventivni tretman i kompenzaciju patologije.

Drugi se takođe provodi u bolnici, u periodu od 21 do 25 sedmica. To je obično relevantno u vezi s pogoršanjem tijeka dijabetesa i komplikacijama stanja. Potreban je odgovarajući tretman i pažljivo podešavanje odnosa hormonske komponente.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Treća hospitalizacija pruža se u fazi od 34 do 35 tjedana i uključuje najspremnije praćenje fetusa. Liječenje akušerskih i dijabetičkih komplikacija, izbor termina i načina daljnjeg porođaja su neophodni. Treba imati na umu da je, na primjer, s oblikom ovisnim o inzulinu, porođaj propisan ranije, optimalno razdoblje je 38 tjedana. Ako se to ne dogodi prirodnim putem, kontrakcije će biti stimulirane ili carskim rezom.

Rizici i moguće komplikacije

S razvojem bolesti povećava se vjerojatnost stvaranja različitih oštećenja embrija. To je posljedica činjenice da fetus od majke uzima prehranu s ugljikohidratima i istovremeno s konzumiranom glukozom ne dobiva potreban omjer hormona. Pankreas bebe nije razvijen i nije u stanju da proizvodi inzulin. Obratite pažnju na to da:

U bilo kojoj vrsti bolesti, trajna hiperglikemija utječe na nedovoljnu proizvodnju energije. Rezultat toga je neispravno oblikovanje djetetovog tijela.

Vlastiti gušterača kod buduće bebe razvija se i funkcionira već u drugom tromjesečju.

U slučaju viška šećera kod majke, organ se suočava s povećanim opterećenjem. To je zbog činjenice da hormon ne samo da koristi glukozu u vlastitom tijelu, već i stabilizira razinu žene u krvi.

Takva proizvodnja inzulina utječe na stvaranje hiperinzulinemije. Povećana proizvodnja komponente utječe na hipoglikemiju u plodu, osim toga identificirani su i respiratorno zatajenje i asfiksija. Izuzetno nizak omjer šećera može ugroziti smrt nerođenog djeteta.

Osim toga, ne bismo trebali zaboraviti na niz svojstava karakterističnih za takvo potomstvo. Ovaj specifičan izgled je okruglo lice u obliku mjeseca, razvijeno masno tkivo. Mnogo je krvarenja na epidermi i udovima, edemi, cijanoza. Obratite pažnju na veliku masu, značajnu učestalost oštećenja, funkcionalnu nezrelost organa i fizioloških sistema.

Upravljanje i rešavanje porođaja

Prakticira se stroga i stabilna kompenzacija, koja uključuje poboljšanje metabolizma ugljikohidrata, detaljnu metaboličku kontrolu. Značajan korak je slijediti dijetu. U prosjeku kalorija dnevno treba da bude od 1600 do 2000 kcal, dok 55% pripada ugljikohidratima, 30% mastima, 15% proteinima. Jednako važan dio treba uzeti u obzir i dovoljan omjer vitamina i mineralnih sastojaka.

Pri planiranju porođaja daje se procjena stupnja zrelosti ploda. Imajte na umu da:

  • najbolja metoda je rađanje prirodnim putem,
  • sličan proces se provodi pod stalnim nadzorom pokazatelja glikemije (svakih 120 minuta), anestezijom, s izuzetkom fetoplacentalne insuficijencije i pravilne terapije inzulinom,
  • s pripremljenim porođajnim kanalima, algoritam počinje amniotomijom s daljnjim formiranjem hormonske pozadine,
  • ako se dijagnosticira efikasna aktivnost, porođaj se nastavlja prirodno aktivnom upotrebom antispazmodičkih imena,
  • da bi se isključila slabost patrimonalnih snaga, prakticira se intravenska primjena oksitocina i nastavlja se sve dok se dijete ne rodi.

Uz nespremni porođajni kanal, izostanak efekta postupaka ili pojavu simptoma progresivne fetalne hipoksije, proces se dovršava carskim rezom.

Oživljavanje novorođenčadi

Deca koja se pojave na ovaj način potrebna su specijalizovana nega. Obratite pažnju na prepoznavanje i kontrolu respiratornih poremećaja, hipoglikemije, acidoze i oštećenja živčanog sistema.

Principi se nazivaju isključenje šećera za snižavanje, dinamičko praćenje bebe, koje se može roditi normalno, ali u sljedećim satima nakon toga njegovo će se stanje pogoršati. Prakticira se sindromska terapija, osiguravajući isključenje svakog novog sindroma.

S tim u vezi je osiguran toalet gornjih disajnih puteva, umjetna ventilacija pluća. U slučaju hipoglikemije manje od 1,65 mmol i s predviđenim smanjenjem glukoze koristi se 1 g / kg tjelesne težine intravenski ili kapi (u početku 20%, zatim 10% otopina).

Ako prevladavaju vaskularni poremećaji, oni osiguravaju borbu protiv hipovolemije (koristite albumine, plazmu, proteinske formulacije). Prisutnost hemoragičnog sindroma (petehijalna krvarenja) neutralizira se Vikasol-om vitamina kategorije B, 5% rastvora kalcijum-hlorida.

U početnoj fazi neonatalnog razdoblja djeca se teško prilagođavaju, što je povezano s stvaranjem specifične žutice, toksičnog eritema. Može se prepoznati značajan gubitak težine i spor oporavak.

Kontraindikacije za majčinstvo

U nekim situacijama žena ni u kojem slučaju ne bi trebala roditi, ograničenja na to se nazivaju:

  • Prisutnost vaskularnih komplikacija koje se brzo razvijaju i koje se javljaju u teškim slučajevima bolesti (na primjer, retinopatija). Oni pogoršavaju samu trudnoću i pogoršavaju prognozu za majku i bebu.
  • Prisutnost inzulinsko rezistentnih i labilnih oblika.
  • Identifikacija bolesti kod svakog od roditelja, što značajno povećava vjerovatnoću da će se u budućnosti razviti patologija kod djeteta.
  • Kombinacija bolesti i Rh senzibilizacije majke, što menja prognozu za bebu.
  • Kombinacija endokrine bolesti i aktivnog stadija plućne tuberkuloze.

Diabetes mellitus koji preporučuje DIABETOLOG s iskustvom Aleksey Grigorievich Korotkevich! ". pročitajte više >>>

Pitanje mogućnosti trudnoće, njenog očuvanja ili potrebe za prekidom odlučuje se uz konsultaciju. U postupak učestvuju akušeri-ginekolozi, terapeuti i endokrinolozi do perioda od 12 tjedana.

Pogledajte video: Koji su prvi znakovi dijabetesa? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar