Priprema se za darivanje krvi za holesterol

Nivo kolesterola je jedan od najvažnijih pokazatelja u analizi sastava krvi. Doista, njegova visoka koncentracija izuzetno negativno utječe na rad kardiovaskularnog sustava i uzrokuje najozbiljnije posljedice.

Međutim, glavna opasnost je da je znakove povećanja kolesterola gotovo nemoguće primijetiti u početnoj fazi razvoja patologije.

Zbog toga nakon 30 godina ljekari preporučuju godišnje davanje krvi za analizu nivoa holesterola. Dakle, razvoj ateroskleroze, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti koje zahtijevaju trenutno liječenje može se pravovremeno otkriti.

Kako se pripremiti za darivanje krvi?

Da bi rezultati bili što tačniji, važno je slijediti neke preporuke ljekara. Glavno pravilo - prije uzimanja krvi za kontrolu kolesterola strogo je zabranjeno jesti. Potrebno je suzdržati se od konzumiranja masne hrane i alkohola 48 sati prije davanja krvi, a od konzumiranja bilo koje druge hrane - 8-10 sati prije davanja krvi.

Inače, organske tvari koje dolaze iz hrane, ulazeći u krv, mijenjaju svoj sastav, što naravno utječe na rezultate biohemijske analize.

Takođe, pre darivanja krvi, lekari preporučuju:

  1. Za analizu u intervalu između 8 i 10 ujutro, u ovom trenutku svi biološki procesi stabilno teku, a osjećaj jutarnje gladi nije tako jak.
  2. Prije darivanja krvi zabranjeno je piti bilo kakva pića, čak i poput čaja. Dozvoljena je samo čista pitka voda.
  3. Nekoliko tjedana prije porođaja (osim posljednja dva dana), savjetuje se pridržavati se prethodne prehrane i ne pokušavati je poboljšati. Nesumnjivo da će to dovesti do promjene podataka, ali u vašem je najvećem interesu da znate krajnje stvarno stanje vašeg zdravlja.
  4. Veoma je nepoželjno darivati ​​krv tokom prehlade i drugih akutnih respiratornih virusnih infekcija. Ako je pacijent bolestan, poželjno je prenijeti uzimanje uzorka krvi i izvršiti nekoliko dana nakon potpune normalizacije zdravlja.
  5. Nije preporučljivo izvoditi teške fizičke vježbe ili biti izloženi stresnim situacijama tijekom dana prije predaje. Ako je potrebno, popejte se stepenicama do željene ordinacije, prije uzimanja krvi bolje je pričekati 10 minuta dok se disanje i rad srca ne normaliziraju.
  6. Pušenje nije dozvoljeno 2 sata prije isporuke.
  7. Obavezno je o uzimanju bilo kakvih lijekova obavijestiti liječnika koji daje uputnicu za krvni test. Tako će specijalista tu analizu ne samo uzeti u obzir prilikom analize rezultata, nego će vam reći i kako se pravilno pripremiti za test za holesterol, bez prekida prethodnog liječenja lijekovima.

Biohemijski test krvi za holesterol i njegove rezultate

Bolje je darivati ​​krv u dobrim specijaliziranim medicinskim centrima, koji su opremljeni modernim laboratorijama koje omogućavaju najpouzdaniji rezultat.

Specijalist koji tamo radi detaljno će vam reći kako će se odvijati ovaj postupak, stoga pacijentu su potrebne samo manje mjere za prethodno opisanu preliminarnu pripremu. U pravilu se krv uzima iz vene, ali u nekim slučajevima za analizu može biti potrebna krv iz prsta. Rezultati su obično spremni nakon nekoliko sati ili sljedećeg dana.

Postoji nekoliko laboratorijskih metoda određivanja koji se temelje na analizi krvnog seruma, odnosno krvne plazme bez fibrinogena. Serum se smatra stabilnijim i u kombinaciji sa modernim shemama analize omogućuje vam da dobijete najtačniji rezultat.

Najefikasnije i najčešće korištene metode laboratorijskih istraživanja su:

  • Zlatkis-Zach metoda,
  • Ilkin metod,
  • Liberman-Burchard metoda.

Točnost podataka dobivenih upotrebom bilo koje od metoda gotovo je ista, razlikuju se samo u izboru reagensa, u složenosti i vremenu reakcije.

Samo-dekodiranje rezultata

U roku od nekoliko sati ili sljedećeg dana dobit ćete obrazac s rezultatima, koji možete sami dešifrirati ili kontaktirati svog liječnika. U pravilu su svi pokazatelji napisani na ruskom jeziku, a norme su označene s desne strane rezultata, a mogu malo varirati ovisno o podacima klinike. Standardna mjerna jedinica je mmol / L. Slijedi primjer praznog obrasca za rezultate biohemijskih analiza.

U pravilu, holesterol se u biohemijskoj analizi krvi označava kao "Ukupni holesterol" ili u ruskim slovima "XC". Ostale oznake ne uzrokuju poteškoće. Međutim, oznake napisane na engleskom ili latinskom jeziku mogu se rijetko naići na, što običnoj osobi stvara poteškoće u dekodiranju. Do toga dolazi zbog provođenja studije u poluautomatskom režimu, odnosno obrazac popunjavaju analizatori stranih izrada, laboratorijski radnik daje samo uzorke krvi za studiju.

Dakle, često u obliku rezultata možete vidjeti:

  • Chol ili (holesterol) - ukupni holesterol,
  • HDL ili (lipoprotein visoke gustine) - lipoproteini velike gustine,
  • LDL ili (lipoprotein niske gustine) - lipoproteini male gustine.

Općenito, biohemijski test krvi je sveobuhvatna dijagnoza njegovog sastava zbog sadržaja bioloških i hemijskih supstanci, čija su glavna bjelančevine, masti, ugljikohidrati, trigliceridi, lipidi itd. Radi potpunosti, pored ukupnog holesterola, koncentracija HDL - najmanje aterogenih frakcija i koncentracija LDL - njegovih najjačih aterogenih frakcija ukazuju direktno na obrascu rezultata analize holesterola.

Ukupni holesterol

Ukupna razina kolesterola u krvi podrazumijeva ukupni sadržaj svih njegovih frakcija koje imaju različitu razinu aterogenosti, odnosno sposobnost naseljavanja na zidovima krvnih žila. Normalno, njegova razina je oko 3 mmol / L, pokazatelji iznad 4 mmol / L smatraju se kršenjem koje zahtijeva liječenje. Međutim, pokazatelji ukupnog kolesterola snažno ovise o njegovoj dobi, bliži 50. godini, nivo od 5 mmol / l smatra se normom. Ispod je tabela prosečne norme ukupnog holesterola u skladu sa godinama osobe.

Kada nivo ukupnog holesterola odstupi od norme, rizik od razvoja ateroskleroze značajno raste. Tokom pretjeranog viška, vitalna komponenta smješta se na zidove krvnih žila i formira reljefne holesterolove koji ometaju normalan protok krvi. Što je viši pokazatelj ukupnog kolesterola, brži se taj proces događa, pa stoga, u slučaju značajnog odstupanja od norme, pacijentu je potrebno trenutno sveobuhvatno liječenje.

Lipoproteini velike gustoće, ili takozvani „dobar holesterol“, praktično se ne talože na zidovima krvnih žila, što znači da ne povećavaju rizik od razvoja ateroskleroze i njenih posledica. Osim toga, doprinose razgradnji i eliminaciji zasićenih masti iz organizma. Vrijednosti u rasponu od 0,9-2 mmol / L smatraju se normalnim. Ali opet, njihova koncentracija ovisi o starosti.

Kada su koncentracije HDL niže od 0,9 mmol / L, rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti značajno se povećava. Da bi povećao nivo lipoproteina visoke gustoće, pacijentu se propisuje polikozanol. Do danas su fibrati izuzetno efikasni u ove svrhe.

Lipoproteini niske gustine ili "loši kolesterol" - oni se zajedno s lipoproteiniima vrlo niske gustine, u visokim koncentracijama, talože na zidovima krvnih žila, stvarajući na kraju kolesterolove plakove koji ometaju normalnu cirkulaciju krvi. Obično njihov indikator ne smije prelaziti 3,5 mmol / l.

Moguće je smanjiti blagi višak LDL norme za 1-1,5 mmol / l uz pomoć dobro sastavljene prehrane s hipohoterolom. U slučaju ozbiljnijih odstupanja, pacijentu je potrebna isključivo složena terapija koja uključuje i upotrebu statina, pridržavanje normalnog režima (rad / odmor) i laganu fizičku aktivnost.

To su općenito samo opći pokazatelji koji omogućuju ljekaru da brzo utvrdi pacijentovo stanje krvi. Ako se utvrde kršenja, kako bi se utvrdila tačnija slika, liječnik analizira čitav lipidni spektar, koji sadrži još mnogo drugih karakteristika sastava krvi. Detaljnije ćemo o tome govoriti kasnije.

Samo merenje holesterola

Pored laboratorijskih metoda, postoji i opcija provođenja brzog ispitivanja krvi na holesterol u kući. Da biste to učinili, morate kupiti poseban uređaj, on se zove prijenosni biohemijski analizator.

Obično se radi o baterijskom elektroničkom uređaju koji se isporučuje sa posebnim papirnim trakama sa reagensima.

Da biste dobili prilično precizan rezultat, dovoljno je samo padanje na traku jedne male kapi krvi. Uređaj sam pokazuje rezultat za nekoliko minuta.

Da biste testirali nivo holesterola, morate:

  1. Umetnite baterije u analizator, uključite ga, podesite vrijeme i datum.
  2. Iz skupa test traka potrebno je odabrati i umetnuti u uređaj koji odgovara odabranom kodnom ključu.
  3. Uzorkovanje krvi vrši se s prsta uz pomoć posebnog auto-piercera, a prije pucanja potrebno je dezinficirati prst. Za analizu je dovoljno staviti jednu kap krvi na test traku.
  4. Nakon 2-3 minute (ovisno o modelu analizatora), rezultat će se prikazati na ekranu.

Ovo je općenito načelo na kojem ti uređaji rade, detaljnija uputa po pravilu je priložena ekspresnom analizatoru. Cijena za njih počinje od 3.000 rubalja, što je prilično korisna investicija za ljude kojima je potrebno redovno mjerenje nivoa holesterola, pošto je trošak jedinstvenog biohemijskog testa krvi u regiji od 300-500 rubalja, ovisno o klinici i regiji.

Među prednostima ovih uređaja valja napomenuti nisku invazivnost (lanceta samo malo probija kožu prsta), praktičnost i jednostavnost upotrebe bez potrebe da posjećujete kliniku. Analizator je pogodan za provjeru nivoa holesterola kod žena i muškaraca, pa čak i djece, svi parametri se mogu lako podesiti.

Kompletan lipidni profil

Lipidogram je još uvijek isti biohemijski test krvi, ali uključuje detaljniji popis tvari. Analiza svakog od njih doprinosi najtačnijoj dijagnozi i, shodno tome, imenovanju najefikasnijeg načina liječenja. Izvodljivost njegove provedbe javlja se samo u prisutnosti odstupanja od norme glavnih pokazatelja krvi opisanih ranije.

  1. Trigliceridi. Organske tvari koje obavljaju strukturne i energetske funkcije su vitalna komponenta stanične membrane. No, s prekomjernom nakupljanjem, oni formiraju visoku koncentraciju lipoproteina vrlo niske gustoće (VLDL) - najviše aterogenih i najopasnijih lipoproteina. Vrijednosti u regiji od 0,5-3,62 mmol / L kod muškaraca i 0,42-2 mmol / L kod žena smatraju se normom triglicerida u krvi. Dolaze s hranom bogatom biljnim mastima, pa je terapija prije svega isključiti ove proizvode iz prehrane.
  2. Aterogeni koeficijent. Relativna je vrijednost između anti-aterogenih i aterogenih frakcija, odnosno između dobrog i lošeg kolesterola. Omogućuje vam prosuđivanje stupnja rizika od stvaranja plazme kolesterola i razvoja ateroskleroze. Indeks aterogenosti = (ukupni holesterol - HDL) / HDL. Vrijednost u području od 2-3 jedinice smatra se normalnom. Kod ljudi koji vode zdrav način života i poštuju pravilnu, uravnoteženu prehranu može biti značajno niža od normalne, što je sasvim prirodno i ukazuje na izuzetno nizak rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Vrijednosti iznad norme ukazuju na visok rizik od nastanka kardiovaskularnih patologija.

Dakle, nakon analize svih ovih pokazatelja, liječnik može uspostaviti ne samo točnu dijagnozu, već u većini slučajeva utvrditi tačan uzrok kršenja, što će omogućiti izgradnju efikasnije strategije liječenja.

Gde i kako se uzima krvni test za holesterol

Možete napraviti ogradu i izvršiti krvni test na holesterol u biohemijskoj laboratoriji. Koristi potpunu dijagnozu stanja ljudskog tijela uz prepoznavanje pokazatelja metabolizma ugljikohidrata, proteina ili masti. Na osnovu analize možete izvući tačne zaključke o radu unutrašnjih organa. Treba imati na umu da pokazatelji kolesterola normalno variraju ovisno o dobi - što je starija osoba, to su viši pokazatelji. Značajnu ulogu igra spol pacijenta. U srednjim godinama će norma za muškarce biti malo viša nego za žene. Ali ako je osoba starija od 50 godina, norma za žene postaje veća nego za muškarce.

Za analizu u laboratoriji krv se vadi iz vene. Za to je potrebno oko 4,5 ml. Potrebna oznaka se nanosi na epruvetu i šalje na ispitivanje. Bolje je darivati ​​krv od 8 do 10 sati, Upravo je u to vrijeme primijećena najveća aktivnost biohemijskih procesa.

Kako se pripremiti za test

Pogledajmo kako se pravilno pripremiti za darivanje krvi za kolesterol. Priprema analize to je preduvjet za pacijenta. Prije nego što krenete davati krv, osoba se mora obratiti svom liječniku sa zahtjevom da u uputstvu za analizu navede sve raspoložive bolesti i nazive lijekova koje je uzeo tijekom liječenja. Nadalje, da bi stekao ispravne pokazatelje, pacijent mora poštovati sljedeća jednostavna pravila:

  1. Bar dvije sedmice morate jesti na uobičajeni način i ne slijediti nikakvu dijetu. Ovo je izuzetno neophodno za dobivanje pouzdanih informacija o sastavu krvi.
  2. Ujutro prije analize ne može se jesti apsolutno ništa, dozvoljena je samo negazirana voda.
  3. Posljednji obrok ne smije biti prije 10 - 12 sati prije uzorkovanja krvi. Optimalno vrijeme za večeru je 18 - 19 sati.
  4. Dan prije analize ne možete piti alkoholna pića.
  5. Najbolje je suzdržati se od pušenja, barem sat vremena.
  6. Neposredno prije davanja krvi za holesterol, morate mirno sjediti i opustiti se nekoliko minuta.
  7. Ako su pacijentu na današnji dan bili propisani bilo koji drugi medicinski pregledi kao što su ultrazvuk, MRI ili rendgenski snimak, tada je bolje da ih provedete nakon uzorkovanja krvi.

Što pokazuje dešifriranje

Sad razjasnimo što nam pokazuje opća biohemijska analiza i kako je holesterol indiciran u krvnom testu. Prilikom provođenja biohemijskog ispitivanja krvi može se utvrditi samo ukupni udio kolesterola. U prosjeku će indikator za odraslu i zdravu osobu biti približno u opsegu 3,2 - 5,6 mmol / l. Određivanje holesterola u biohemijskoj analizi krvi vrši se slovima XC.Uprkos činjenici da holesterol ima sorte, u ovom istraživanju je naveden samo njegov ukupni sadržaj.

Ako pokazatelj premašuje normu, onda to može ukazivati ​​na prisustvo sljedećih bolesti: ateroskleroza, koronarna bolest srca, bubrežne bolesti, pretilost, dijabetes, alkoholizam itd. Pokazatelj holesterola ispod norme signalizira bolesti različite vrste: hroničnu anemiju, infekcije, bolesti koštane srži i itd.

Nemojte se iznenaditi da će u različitim laboratorijima rezultat biti malo drugačiji, ali u svakom slučaju, ako pokazatelj holesterola premaši dopuštenu normu od 5,6 mmol / L., potrebna je dodatna detaljna studija, nazvana lipogram.

Ako u općoj analizi vidimo samo opći pokazatelj holesterola, tada ćemo tijekom lipograma vidjeti njegove frakcije, trigliceride i indeks ili koeficijent aterogenosti. Ovi će podaci omogućiti liječniku da preciznije procijeni rizik od razvoja ateroskleroze. Oznaka holesterola u detaljnom biohemijskom testu krvi izgledat će ovako:

  1. α-holesterol pokazuje nivo HDL-a, što ukazuje na prisustvo lipoproteina, takozvanih lipoproteina visoke gustoće. Odnose se na holesterol koji pomaže u borbi protiv aterosklerotskih plakova.
  2. β-holesterol pokazuje LDL, odnosno "loš" holesterol.
  3. KA - aterogeni koeficijent, prikazuje odnos "dobrog" i "lošeg" holesterola.
  4. S pokazateljem ispod 3, nema aterosklerotskih naslaga i u bliskoj budućnosti se neće pojaviti.
  5. Indikator iznad 5 pokazuje da je ateroskleroza već zahvatila žile, a bolest napreduje.

Ekspresna analiza

Neke bolesti zahtijevaju stalno praćenje nivoa holesterola u krvi. Ti faktori uključuju:

  • prisutnost ateroskleroze,
  • razne vrste srčanih bolesti,
  • starost veća od 60 godina.

U ove svrhe pacijenti obično koriste uređaje za ekspresnu dijagnostiku. Analizatori se prodaju u ljekarnama. Ovo je mali uređaj sa baterijom. Komplet ovog prijenosnog uređaja sadrži test trake, koji, nažalost, uz dodatnu kupovinu imaju prilično visoku cijenu. Ovaj aspekt je glavni nedostatak ovog uređaja.

Ekspresna analiza je vrlo jednostavna. Ovo će zahtijevati samo kap krvi uzetu od uboda na prstenastom prstu. Nakon tri minute, rezultat studije će biti vidljiv na ekranu analizatora. Veliki plus takvih uređaja je što će podaci prošlih mjerenja još dugo biti u memoriji uređaja. Priprema za uzimanje testova na ovaj način ne razlikuje se od pripreme za uzorkovanje krvi u laboratoriji.

Pogledajte video: ALFALAB LABORATORIJA - VAĐENJE KRVI (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar