AlAT i AsAT u krvi: test jetre na jetrene enzime

Skraćenica AlAT označava se kao pokazatelj krvnih enzima alanin aminotransferaza, AsAT - aspartanska aminotransferaza. AST i ALT dio su biohemijskog testa krvi.

Otkriveni su u medicini relativno nedavno. Krvni test za AST i ALT provodi se zajednički i u skladu s tim njihova norma treba biti ista i u potpunosti ovisiti jedni o drugima.

Takav pokazatelj analiza, kao što je porast ALT-a i AST-a u krvi 2 ili više puta, trebao bi vas natjerati da razmišljate o pojavi određenih bolesti. Prvo morate shvatiti što su ALT i AST. Koja je norma ovih spojeva u krvi i šta treba učiniti ako se barem jedan pokazatelj poveća?

Koliki je porast ALT-a i AST-a iznad norme?

U odraslih, sadržaj ALT-a i AST-a u različitim organima nije isti, dakle, porast jednog od tih enzima može ukazivati ​​na bolest određenog organa.

  • ALT (ALaT, alanin aminotransferaza) je enzim koji se nalazi uglavnom u ćelijama jetre, bubrega, mišića, srca (miokarda - srčani mišić) i gušterače. Ukoliko su oštećeni, velika količina ALT-a napušta uništene ćelije, što dovodi do povećanja njegove razine u krvi.
  • AST (ASaT, aspartat aminotransferaza) je enzim koji se nalazi i u srčanim ćelijama (u miokardu), jetri, mišićima, živčanim tkivima i u manjoj mjeri u plućima, bubrezima, gušterači. Oštećenja na gore navedenim organima dovode do povećanja razine AST u krvi.

U osnovi, norma ALT i AST u krvi u potpunosti ovisi o radu najvažnijeg parenhimskog organa - jetre, koja obavlja takve funkcije kao:

  1. Sinteza proteina.
  2. Proizvodnja biohemijskih supstanci neophodnih organizmu.
  3. Detoksikacija - uklanjanje otrovnih tvari i otrova iz tijela.
  4. Čuvanje glikogena - polisaharida, koji je neophodan za potpuno funkcionisanje organizma.
  5. Regulacija biohemijskih reakcija sinteze i propadanja većine mikročestica.

Uobičajeno, sadržaj ALT-a i AST-a u krvi ovisi o spolu. U odrasle žene nivo ALT i AST ne prelazi 31 IU / L. Kod muškaraca normalan ALT ne prelazi 45 IU / L, a AST 47 IU / L. Ovisno o dobi djeteta, nivo ALT i AST se mijenja, dok sadržaj ALT ne smije biti veći od 50 PIECES / L, AST - 140 PIECES / L (od rođenja do 5 dana) i ne veći od 55 PIECES / L za djecu mlađu od 9 godina.

Ovisno o opremi koja se koristi za ispitivanje, moguće je mijenjati norme i referentne vrijednosti razine enzima. Povećanje brzine obnavljanja enzima i oštećenja ćelija dovode do povećanja razine transaminaza u krvi.

Razlozi povećanja ALT i AST

Zašto su ALT i AST povišene kod odraslih, što to znači? Najvjerovatniji uzrok povećanih enzima jetre u krvi su:

  1. Hepatitisi i druge bolesti jetre (ciroza, masna hepatoza - zamjena ćelija jetre masnim ćelijama, rak jetre itd.).
  2. Povećani ALT i AST kao rezultat bolesti drugih organa (autoimuni tiroiditis, mononukleoza).
  3. Infarkt miokarda je nekroza (smrt) dijela srčanog mišića, uslijed čega se ALT i AST puštaju u krv.
  4. Difuzne lezije jetre koje mogu biti uzrokovane alkoholom, lijekovima i / ili djelovanjem virusa.
  5. Opsežne povrede mišića, kao i opekotine, uzrokuju porast ALT-a u krvi.
  6. Akutni i hronični pankreatitis.
  7. Metastaze ili neoplazme u jetri.
  8. Odgovor lijeka.
  9. Uzimam anaboličke steroide.

AST i ALT važni su pokazatelji stanja različitih organa. Povećanje ovih enzima ukazuje na oštećenje organa, kao što su jetra, srce, mišići, gušterača, itd. Dakle, smanjenje njihove razine u krvi događa se nezavisno kada se eliminira osnovna bolest.

Vrijednost jetrenih enzima

Transferaze, katalizatori za prijenos molekularnih ostataka i funkcionalnih skupina iz molekula u molekulu, služe kao zasebna enzimska klasa.

Transferaze su uključene u konverziju nukleinskih i aminokiselina, lipida i ugljikohidrata. Najznačajnijim enzimima jetre smatraju se pokazatelji AlAT i AsAT, koji obavljaju nekoliko zadataka odjednom.

  • Molekularna unutarćelijska sinteza pruža dovoljnu funkcionalnost jetre.
  • Enzimijadijagnostika koja se vrši mjerenjem stepena aktivnosti enzima u krvi. Pouzdanost ove metode temelji se na činjenici da se jetreni enzimi kod zdrave osobe nalaze unutar ćelije, ostavljajući je tek nakon smrti same ćelije.
  • Prognostička uloga enzima povezana je s osobinama njihove dinamike u sastavu krvi, što izravno ovisi o prirodi tijeka i težini bolesti.
  • Ljekovita uloga enzima je upotreba posebnih enzimskih pripravaka kada oni imaju nedostatak u organizmu.

Što je alanin aminotransferaza (AlAT)

Djelovanje ljudskog tijela osigurava više hemijskih procesa koji su istovremeno ciklički i međusobno povezani, kontinuirani i uzastopni. Enzimi igraju veliku ulogu u sustavima za filtraciju i probavu krvi. Alanin aminotransferaza (AlAT) je glavni jetreni enzim koji sudjeluje u metabolizmu aminokiselina. Većina enzima nalazi se u jetri, mala količina u bubrezima, srčanom i skeletnom mišiću.

Alanin je važan kao izvor brze proizvodnje glukoze za ishranu mozga i centralnog nervnog sistema. Ispitivanje nivoa AlAT i AsAT u krvi uvelike olakšava dijagnozu i prognozu teških bolesti i povreda jetre, srca i gušterače.

Specifičnost AlAT-a omogućava nam razlikovanje bolesti prema stupnju koji prelazi standardne vrijednosti, što je vrlo važno za blage simptome, sličnost manifestacija različitih bolesti. Koristeći ALAT indikatore u kombinaciji s drugim testovima, liječnik može utvrditi stepen oštećenja organa i predvidjeti tijek bolesti.

AlAT i AsAT. Šta je ovo

Aminotransferaze su grupa enzima koji mogu katalizirati reakcije transaminacije, a imaju vodeću ulogu u metabolizmu proteina, kao i održavanju veze između metabolizma proteina i ugljikohidrata. Najznačajniji prirodni katalizatori reakcija transaminacije u ljudskom tijelu su alanin aminotransferaza (inače ALT, ALAT) i aspartat aminotransferaza (inače AST, AsAT).

Ovi enzimi prisutni su u tkivima mnogih organa. Normalno se aminotransferaze praktično ne otkriju u krvi. Minimalna aktivnost enzima određena je prirodnim regenerativnim procesima u tijelu. Povećana razina AlAT i AsAT visoko su osjetljivi markeri oštećenja tkiva u kojem su sadržani.

Metoda za određivanje aminotransferaza u biohemijskom testu krvi naširoko se koristi u kliničkoj praksi zbog visoke osjetljivosti i specifičnosti.

AsAT i AlAT. Norma

Normalno, aspartat aminotransferaza ne prelazi 31 IU / L kod žena i 37 IU / L kod muškaraca. U novorođenčadi pokazatelj ne smije prelaziti 70 PIECES / L.

ALAT kod žena obično ne prelazi 35 IU / l, a kod muškaraca - 40 IU / l.

Također, rezultati analize mogu se predstaviti u molima / satu * L (od 0,1 do 0,68 za AlAT i od 0,1 do 0,45 za AsAT).

Šta može uticati na nivo transaminaze

Sljedeće može dovesti do izobličenja rezultata analize:

  • upotreba određenih lijekova:
    • nikotinska kiselina
    • imunosupresivi
    • koleretike
    • hormonska kontrola rađanja itd.),
  • gojaznost
  • trudnoća
  • nedostatak vježbanja ili pretjerana fizička aktivnost.

Kako je studija

Za analizu se uzima krv iz vene. Rezultati hitne studije daju se u roku od 1-2 sata. Sa standardnom dijagnostikom, tokom dana.

Da biste postigli najpouzdanije rezultate, morate:

  • isključiti upotrebu lijekova tjedan dana prije ispitivanja (ako to nije moguće, potrebno je obavijestiti liječnika o uzimanim lijekovima),
  • doniraju krv samo na prazan stomak
  • dan prije ispitivanja isključuje fizičku aktivnost, pušenje, alkohol, masnu i prženu hranu - dva dana unaprijed.

Što analize o ALaT i AsAT mogu reći?

Alanin aminotransferaza i aspartat aminotransferaza karakteriše selektivna aktivnost tkiva. Viđeno smanjivanjem sadržaja ovih enzima u organima i tkivima, lista će izgledati ovako:

  • alanin aminotransferaza: jetra, bubreg, miokard, mišić,
  • aspartat aminotransferaza: miokard, jetra, mišići, mozak, bubrezi.

To jest, uzimajući u obzir tkivne lokalizacije enzima, AsAT se može smatrati najspecifičnijim markerom oštećenja miokarda, a AlAT - jetre.

Usporedba aktivnosti enzima omogućava nam da procijenimo dubinu oštećenja staničnih struktura. To se objašnjava činjenicom da je AlAT lokaliziran u citoplazmi, a AcAT u mitohondrijama i djelomično u citoplazmi.

Odnos: aspartat aminotransferaza / alanin aminotransferaza, naziva se koeficijent de Ritis. Za zdrave ljude pokazatelj koeficijenta se kreće od 0,91 do 1,75 i nema dijagnostičku vrijednost. Izračun omjera mora se provesti kad postoji odstupanje od norme u biohemijskoj analizi.

Na primjer, za bolesti jetre alanin aminotransferaza smatra se osjetljivim markerom. Kod hepatitisa njegova aktivnost može porasti više od 10 puta, međutim, značajno povećanje AsAT-a kod takvih bolesnika ukazivat će na ozbiljnu nekrozu ćelija jetre.

Ako razina aminotransferaze aspartata značajno prelazi ALAT indikator, to može ukazivati ​​na prisutnost izraženih fibrotičkih promjena u jetri kod osoba sa kroničnim hepatitisom. Takođe, ovakve promjene su uočene kod hroničnog alkoholizma i hepatitisa droga.
U tom pogledu je koeficijent de Ritis od velike kliničke važnosti. Kod hepatitisa virusne etiologije opaža se smanjenje koeficijenta ispod 1 (niži je pokazatelj, što je lošija prognoza bolesti). Pokazatelji od jedan do dva karakteristični su za kronične jetrene bolesti, popraćene distrofičnim promjenama. Povećanje vrijednosti koeficijenta iznad 2 može se primijetiti s nekrozom ćelija jetre, u pravilu je to tipično za alkoholnu cirozu.

Kod infarkta miokarda pokazatelj je 2 ili više.

Aspartat aminotransferaza je povišena, što to znači

Normalno, transaminaze ulaze u krvotok samo tijekom prirodnih procesa smrti starih stanica. Značajno povećanje ovih enzima opaženo je kada dolazi do razaranja tkiva na neprirodan način, tj. Kao posljedica ozljeda, ishemije, distrofičnih, upalnih i nekrotičnih procesa, autoimunih reakcija, teških intoksikacija, dugotrajnih fizičkih i emocionalnih preopterećenja, kao i u prisustvu zloćudnih novotvorina.

U akutnom infarktu miokarda nivo AsAT može porasti za 20 puta od normalnih vrijednosti. Također treba napomenuti da se promjene u biohemijskim analizama primjećuju i prije pojave klasičnih znakova srčanog udara na EKG-u.

U akutnoj koronarnoj insuficijenciji dijagnosticira se porast aspartat aminotransferaze tijekom dana, u budućnosti vrijednost enzima počinje opadati i za nekoliko dana dostiže normalne vrijednosti.

Razina acAT-a također se povećava s jakim napadima angine, teškim poremećajima srčanog ritma praćenim napadima tahiaritmije, akutne reumatske bolesti srca, tromboze plućne arterije, kod pacijenata nakon angiokardiografije ili kardiološke operacije

„Ekstrakardijalni“ uzroci povećanja aspartat aminotransferaze najčešće su oboljenja jetre različite etiologije. Može biti:

  • hepatitis:
    • alkohol
    • virusnih
    • toksična geneza
  • ciroza
  • maligne neoplazme (oboje sa primarnom lokalizacijom u jetri i metastaziranjem u hepatobilijarni sistem),
  • stagnacija žuči (kolestaza povezana sa začepljenjem žučnog kanala)
  • upala žučne kesice (holecistitis) i žučnih kanala (holangitis).

Norma ALT i AST u ljudskoj krvi

Da bi se utvrdili pokazatelji enzima u krvožilnom sistemu, provodi se biohemijski test krvi. Da bi se dobili tačni rezultati, studija se radi ujutro na prazan stomak. Prije nego što odete na kliniku na analizu, hranu ne možete jesti najmanje osam sati. Pri određivanju razine ALT-a i AST-a potrebna je venska krv.

U žena je norma mnogo niža nego u muškaraca i iznosi 31 jedinica / litra. Kod muškaraca se rezultat ALT ne smatra višim od 45 U / L, AST 47 U / L. U djetinjstvu ALT ne smije biti veći od 50 U / L. AST kod dojenčadi nije veći od 149 jedinica / litra, u djece mlađe od jedne godine ne više od 55 jedinica / litra. Do tri godine, nivo ALT-a enzima iznosi 33 jedinice / litra, do šest godina - 29 jedinica / litra. U adolescenciji nivo ALT ne bi trebao biti veći od 39 jedinica / litra. Općenito, u djetinjstvu se mogu primijetiti mala odstupanja od norme, što je povezano s neujednačenim razvojem tijela.

Mora se shvatiti da će rezultati ispitivanja ovisiti o opremi na kojoj je vršen krvni test. Stoga tačne pokazatelje može reći samo profesionalni ljekar koji je upoznat sa interpretacijom rezultata.

Analiza takođe može pokazati netačne podatke ako je pacijent uzimao aspirin, paracetamol ili kontrolu porođaja dan ranije. Konkretno, lijekovi iz valerijane ili ehinaceje djeluju na tijelo na sličan način. Povećanje pokazatelja može uzrokovati pretjeranu fizičku aktivnost ili unošenje lijeka intramuskularno.

Razlozi za objesiti ALT

Ako je analiza pokazala da je indeks enzima u jednom ili drugom organu povećan, to ukazuje na prisustvo bolesti ovog organa. Porast pokazatelja može biti zbog nekoliko razloga.

  • Razina enzima može biti povišena kao posljedica hepatitisa ili drugih ozbiljnih oboljenja jetre, poput difuznih promjena jetre. Uz hepatitis raznih oblika dolazi do aktivnog uništavanja stanica uslijed kojih ALT ulazi u cirkulacijski sustav. Uz to, pacijent ima žutost kože, bol ispod desnog rebra, trbuh nabrekne. Test krvi takođe može pokazati povećanje nivoa bilirubina. Što se nivo enzima u krvi povećava, pacijentova bolest je toliko razvijena.
  • Kao rezultat infarkta miokarda dolazi do smrti srčanih mišićnih stanica što dovodi do ulaska ALT-a i AST-a u krv. Pacijent dodatno doživljava bol u predjelu srca koja se daje lijevoj strani tijela. Bol se ne oslobađa i traje najmanje pola sata. Pacijent ima kratkoću daha, slabost, vrtoglavicu i panično očekivanje smrti.
  • Srčane bolesti drugačije prirode također vode do činjenice da je razina ALT-a u cirkulacijskom sustavu povišena. Dugotrajna bolest postepeno uništava mišićno tkivo srca, povećavajući količinu enzima. U tom slučaju pacijent pati od kratkoće daha, palpitacija, učestalog snižavanja krvnog pritiska.
  • Također, razina enzima u krvi može biti povećana zbog različitih tjelesnih ozljeda, što dovodi do oštećenja mišićnog sustava. Uključujući pokazatelji, značajno utječu opekotine i druge rane.
  • Zbog upale tkiva pankreasa razvija se pankreatitis u kojem se znatno povećava indeks enzima.Pacijent doživljava bol u trbuhu, dolazi do naglog smanjenja težine, trbuh nabrekne i uočena su česta labava stolica.

Razlozi povećanja AST-a

AST se povećava kod bolesti kardiovaskularnog sistema, gušterače i jetre. Postoji nekoliko razloga povećanja razine enzima u krvi.

  1. Glavni razlog zašto je povišen nivo AST-a najčešće je infarkt miokarda. U usporedbi s ALT-om, koji se neznatno povećava, AST se povećava više puta s ovom bolešću.
  2. ALT je povišen posle operacije na kardiovaskularnom sistemu. Takođe, pokazatelji se povećavaju zbog drugih bolesti srca.
  3. Često, povećana razina AST, poput ALT-a u krvi, uzrokuje cirozu jetre, alkoholnu intoksikaciju, hepatitis, rak i druga oboljenja jetre.
  4. Razina enzima može biti povišena zbog ozbiljnih ozljeda i opekotina od opekotina.
  5. Prisutnost akutnog ili hroničnog pankreatitisa može uzrokovati nagli porast enzima u krvi.

Ako je ALT povišen kod trudnica

Unatoč činjenici da norma enzima kod žena nije veća od 31 jedinice / litre, u prvim mjesecima trudnoće, transkript analize može pokazati neznatno povećanje pokazatelja. To se smatra normalnim i ne zahtijeva dodatno liječenje.

U posljednjem tromjesečju trudnoće, žena može razviti gestozu blage ili umjerene težine, što dovodi do povećanog pritiska, slabosti, vrtoglavice i česte mučnine. To uzrokuje povećanje nivoa ALT-a. Osim toga, važno je stalno pratiti i znati. koja je norma holesterola u trudnica.

Što viši pokazatelj pokazuje analizu, to je teže gestoza kod trudnice. Čitav razlog je značajno opterećenje jetre, koja nema vremena da se izbori s njima. Ako se rezultati ATL-a nepotrebno premaše, potrebno je dodatno ispitivanje da bi se utvrdio uzrok.

Kako spustiti ALT

Da biste smanjili nivo enzima u krvi, prvo je potrebno da biste se riješili uzroka povećanja nivoa ALT. Budući da najčešće liječnici dijagnosticiraju bolest jetre, morate proći kompletan pregled, proći sve potrebne testove i započeti liječenje.

Nakon što pacijent završi sve postupke i tijek uzimanja lijekova, liječnik propisuje dodatni test krvi. Ako je pacijent slijedio terapijsku dijetu, uzimao propisane lijekove i slijedio zdrav način života, ALT indikator nakon tijeka liječenja vratit će se u normalu.

U nekim slučajevima liječnik može propisati posebne lijekove za snižavanje razine enzima u cirkulacijskom sustavu. Takvi lijekovi uključuju Duphalac, Heptral i Hofitol. Moraju se uzimati strogo prema uputama i pod nadzorom lekara. Važno je da uzimate kontraindikacije prije uzimanja lijekova.

U međuvremenu, lijekovi će samo ublažiti nečije stanje, ali neće se riješiti razloga povećanja nivoa ALT-a. Nakon što pacijent neko vrijeme uzima lijek, broj enzima će se neko vrijeme smanjivati. Međutim, važno je utvrditi osnovni uzrok bolesti i podvrgnuti se liječenju.

Aspartat aminotransferaza (AST)

Supstanca je enzim koji potiče transport aminokiselina u ljudskom tijelu. AST (sinonimi,) prisutan je u ćelijama čitavog organizma, ali najveći deo se primećuje u jetri i srcu, nešto manje u mišićnom tkivu, bubrezima, slezini i gušterači. Funkcije enzima uključuju i sudjelovanje u proizvodnji žuči, proizvodnji potrebnih proteinskih struktura, pretvorbi hranjivih sastojaka i razgradnji toksičnih spojeva. Norma stanja krvi osigurava minimalnu količinu enzima u krvotoku, s promjenom razine, može se pretpostaviti ozbiljna patologija. Promjena vrijednosti AsAT-a uočena je ranije od specifičnih simptoma bolesti.

Povećanje stope

Povišena razina AST kod ljudi se opaža ako su prisutni sledeći fenomeni:

  • Patologija jetre (od hepatitisa do ciroze i raka),
  • Poremećaji u radu srca (srčani udar, zatajenje srčanog ritma),
  • Tromboza velikih posuda,
  • Izgled mesta nekrotizacije (gangrene),
  • Ozljede (mehanička oštećenja mišića), opekotine.

Razlozi niskog porasta AST-a mogu ukazivati ​​na značajnu fizičku aktivnost ili na nedavnu injekciju ili oralnu upotrebu lijeka, vakcine ili vitamina.

Normalna vrijednost

Stopa razine ACAT razlikuje se ovisno o metodologiji istraživanja. Rezultati dobiveni raznim metodama određivanja ne mogu se upoređivati ​​jedni s drugima. Imajte na umu da sustav ispitivanja laboratorij navodi u obrascu za analizu. To također znači da svaka laboratorija ima svoje referentne vrijednosti koje se mogu razlikovati od standarda prihvaćenih u drugim laboratorijama.

Rezultat AU 680

Za djecu mlađu od mjesec dana količina AsAT-a iznosi 25–75 jedinica po litri. U starijih bolesnika (do 14 godina) prosjek je 15–60.

Kod odraslih muškaraca i žena norma je različita:
Za muškarce - 0-50.
Za žene - 0–45.

Rezultat Cobasa 8000

AsAT indikator se takođe izračunava po litri krvi i mjeri se u proizvoljnim jedinicama:

StarostGornja granica AST / AsAT / AST standarda za Cobas 8000 sistem
do 1 godine58
1–4 godine59
5-7 godina48
8–13 godina44
14-18 godina39
Odrasli muškarci39
Odrasle žene32

Alanin aminotransferaza (ALT)

ALT (sinonimi,), poput AST, je enzim, ali alanin aminotransferaza je odgovorna za kretanje aminokiseline alanin iz jedne stanice u drugu. Zahvaljujući enzimu, središnji živčani sustav prima energiju za svoj rad, jača se imunitet i metabolički procesi se normaliziraju. Tvar je uključena u stvaranje limfocita. Normalno, ALT je prisutan u krvi u malim količinama. Najveća koncentracija enzima posmatra se u tkivima jetre i srca, nešto manje - u bubrezima, mišićima, slezini, plućima i gušterači. Promjena sadržaja ALAT-a u krvi primjećuje se kod ozbiljnih bolesti, ali može biti i varijanta normalnog stanja.

Kada je zakazana studija

Liječnik može naložiti biohemijsku analizu za ispitivanje razine enzima AST i ALT ako postoje znakovi oštećenja jetre ili neki faktori koji mogu utjecati na njeno funkcioniranje.

Uobičajeni simptomi bolesti jetre:

  • Gubitak apetita
  • Slučajevi povraćanja
  • Prisutnost osjećaja mučnine
  • Bol u trbuhu
  • Izmet blage boje,
  • Mračan urin
  • Žućkast nijansa očiju ili kože,
  • Prisutnost svrbeža,
  • Opća slabost
  • Umor.

Čimbenici rizika za oštećenje jetre:

  • Zloupotreba alkohola
  • Hepatitis ili žutica
  • Prisutnost patologije jetre kod bliskih srodnika,
  • Upotreba potencijalno toksičnih lijekova (anabolički steroidi, protuupalni, anti-tuberkuloza, antifungalni lijekovi, antibiotici i drugi),
  • Dijabetes melitus
  • Gojaznost

Analiza enzima AsAT i AlAT može se provesti za procjenu učinkovitosti liječenja (ako se povišena razina postupno smanjuje, dijagnosticira se pozitivan učinak terapije lijekovima).

Dijagnostičke karakteristike

U dijagnostičke svrhe važna je ne samo činjenica promjene krvnih parametara AsAT i AlAT, već i stupanj njihovog povećanja ili smanjenja, kao i omjer broja enzima među sobom. Na primjer:

Infarkt miokarda ukazuje na porast oba pokazatelja (AST i ALT) u analizi za 1,5 do 5 puta.

Ako je omjer AST / ALT u rasponu od 0,55–0,65, možemo pretpostaviti da je virusni hepatitis u akutnoj fazi, veći od koeficijenta 0,83 ukazuje na teški tijek bolesti.

Ako je nivo AST mnogo viši od nivoa ALT-a (omjer AcAT / AlAT je mnogo veći od 1), tada alkoholni hepatitis, oštećenje mišića ili ciroza mogu biti uzrok takvih promjena.

Za otklanjanje grešaka, liječnik treba procijeniti i ostale krvne parametre (u slučaju patologije jetre to je disocijacija bilirubin aminotransferaze). Ako je povećana razina bilirubina na pozadini smanjenja razine predmetnih enzima, tada se pretpostavlja akutni oblik zatajenja jetre ili subhepatička žutica.

Pravila za polaganje biohemijskog testa krvi

Nepoštivanje pravila pripreme za analizu može dovesti do svjesno lažnih rezultata, što će podrazumijevati potrebu za dodatnim pregledom i dugim postupkom razjašnjenja dijagnoze. Priprema uključuje nekoliko glavnih tačaka:

  1. Dostava materijala vrši se na prazan stomak ujutro,
  2. Izuzmite masnu, začinjenu hranu, alkohol i brzu hranu uoči davanja krvi,
  3. Ne pušite pola sata prije postupka,
  4. Isključite fizički i emocionalni stres noć prije i ujutro prije uzimanja krvi,
  5. Ne uzimajte materijal odmah nakon radiografije, fluorografije, fizioterapije, ultrazvuka ili rektalnog pregleda,
  6. Prije propisivanja biohemijske studije potrebno je obavijestiti liječnika o svim lijekovima, vitaminima, dodacima prehrani i cijepljenju.

Dijagnoza bolesti prema rezultatima testa krvi složen je proces koji zahtijeva dostupnost odgovarajućeg znanja, pa se dešifriranje rezultata mora povjeriti kvalificiranim liječnicima.

Što je AST u krvi i što pokazuje?

AST, ili aspartat aminotransferaza, je enzim koji je uključen u konverziju aspartanske aminokiseline u ćeliju. Najveća količina AcAT nalazi se u miokardu (srčani mišić), jetri, bubrezima i skeletnim mišićima.

AST je lokaliziran u mitohondrijima i citoplazmi ćelija i stoga se, kad je stanica oštećena, brzo otkriva u krvi. Brz porast koncentracije aspartičke aminotransferaze vrlo je karakterističan za akutno oštećenje miokarda (na primjer, za srčani udar). Povećanje enzima u krvi primjećuje se nakon 8 sati od vremena lezije i dostiže svoj maksimum nakon 24 sata. Smanjenje AST koncentracije tokom srčanog udara događa se 5. dana.

Potrebno je procijeniti AST indikator zajedno s ALT indikatorom. Ovo su takozvani testovi "jetre" koji se mogu koristiti za ocjenjivanje aktivnosti procesa. Ponekad je porast ovih pokazatelja jedini simptom koji ukazuje na razvoj ozbiljne bolesti.

Analiza za AST nije skupa i može se uzeti apsolutno u bilo kojoj laboratoriji.

Što je ALT u krvnom testu

ALT, ili alanin aminotransferaza, u krvnom testu je unutarćelijski enzim koji je uključen u metabolizam ćelija, posebno u raspadu aminokiseline alanin. Većina alanin aminotransferaze nalazi se u ćelijama jetre, manje - u miokardu, skeletnim mišićima i bubrezima.

Povećanje ALT-a u krvnom testu događa se pri bilo kojem oštećenju hepatocita (ćelija jetre). Povećanje enzima uočeno je već u prvim satima nakon oštećenja i postepeno se povećava ovisno o aktivnosti procesa i broju oštećenih stanica.

Ovisno o koncentraciji ALT-a u biokemijskom ispitivanju krvi, može se prosuditi stupanj aktivnosti hepatitisa (hepatitis s minimalnim, srednjim ili visokim stupnjem enzimske aktivnosti), što je nužno naznačeno u kliničkoj dijagnozi. Dešava se da hepatitis prođe bez povećanja navedenog enzima. Tada se govori o oštećenju jetre bez enzimske aktivnosti.

Općenito govoreći, krvna slika ALT i AST povišena je u hepatitisu i odražava stupanj citolize - uništavanja ćelija jetre. Što je aktivnija citoliza, manje je povoljna prognoza bolesti.

Norme AsAT i AlAT u analizi krvi

Referentne vrijednosti AST i ALT su obično vrlo niske i ovise o spolu i dobi. Na primjer, oba su pokazatelja kod muškaraca viša nego u žena.

Tabela normi AsAT i AlAT za odrasle muškarce i žene:

S povećanjem AST ili AST kod muškaraca ili žena preporučljivo je izračunati koeficijent de Ritis - omjer AST prema ALT (AsAT / ALAT). Normalno, njegova vrijednost je 1,33 ± 0,42.

Ako je koeficijent de Ritis manji od 1 (to jest, ALT prevladava), tada možemo sa sigurnošću reći o oštećenju hepatocita (ćelija jetre). Na primjer, kod aktivnog virusnog hepatitisa koncentracija ALT-a povećava se 10 puta, dok AST premašuje normu za samo 2-3 puta.

Kao što je spomenuto gore, koeficijent je moguće izračunati samo ako se vrijednosti ALT ili AST povećaju. Također je potrebno imati na umu da se referentne vrijednosti biokemijskih parametara u svakoj laboratoriji razlikuju i ne mogu podudarati s gore navedenim.

Razlozi povećanja AsAT-a i AlAT-a

Povećanje alanina i aspartinske aminotransferaze može se povećati kod mnogih bolesti.

Razlozi za porast AST-a u pretrazi krvi:

  • Akutni miokarditis
  • Infarkt miokarda
  • Plućna tromboembolija,
  • Akutna reumatska bolest srca
  • Nestabilna angina,
  • Razne miopatije,
  • Ozljede skeletnih mišića (jaka uganuća, suze),
  • Miozitis, miostrostrofija,
  • Razne bolesti jetre.

Uzroci povećanja ALT u krvi:

  • Ciroza jetre (toksična, alkoholna),
  • Akutni pankreatitis
  • Kolestaza, holestatska žutica,
  • Oštećenje jetre od alkohola
  • Masna hepatoza,
  • Akutni i hronični virusni hepatitis (hepatitis C, hepatitis B)
  • Maligne neoplazme jetre i žučnih puteva, metastaze na jetri,
  • Alkoholizam
  • Teške opekotine,
  • Prihvaćanje hepatotoksičnih lijekova (oralni kontraceptivi, psihotropni lijekovi, antikancerogeni lijekovi, hemoterapijski lijekovi, sulfonamidi itd.)

Ako se utvrdi visoka razina AST i ALT u krvnom testu, odmah trebate konzultirati liječnika kako biste saznali uzrok ove pojave, jer porast ovih pokazatelja često znači prisutnost ozbiljnih bolesti.

Smanjeni AsAT i AlAT

U praksi, ponekad postoje slučajevi da vrijednosti ACAT ili ALAT padnu ispod norme. To se može dogoditi s ozbiljnom i opsežnom nekrozom jetre (na primjer, u slučaju uznapredovalog hepatitisa). Smanjenje nivoa AST i ALT na pozadini progresivnog povećanja bilirubina ima naročito nepovoljnu prognozu.

Činjenica je da je vitamin B6 neophodan za sintezu AST i ALT normalno. Smanjenje koncentracije B6 može biti povezano s produženim liječenjem antibioticima. Njegov nedostatak moguće je nadoknaditi uz pomoć lijekova (intramuskularna primjena vitamina) i prehrane. Najveća količina piridoksina nalazi se u sadnicama žitarica, lješnjaka, oraha, spanaća, mahunarki, soji, ribi i jajima.

Sniženi jetreni enzimi mogu se javiti i kao posljedica ozljede jetre (na primjer, s rupturom organa). Međutim, takvi su uvjeti izuzetno rijetki.

Norma transaminaze kod djeteta

Granice normalnih vrijednosti za AST i ALT u velikoj mjeri ovise o dobi djeteta:

StarostGranice norma ALT, mkkat / lGranice norme AST, mkkat / l
0-6 nedelja0,37-1,210,15-0,73
6 sedmica - 1 godina0,27-0,970,15-0,85
1 godina - 15 godina0,20-0,630,25-0,6

Porast aktivnosti AST i ALT u krvi deteta, kao i kod odraslih, ukazuje na uticaj štetnih faktora na hepatocite. Ali, za razliku od odraslih, ovo povećanje je rijetko povezano s akutnim i hroničnim hepatitisom.

Često je povećanje jetrenih enzima sekundarno, odnosno razvija se nakon neke vrste patologije. Na primjer, porast koncentracije AST i ALT može se dogoditi s distrofijom miokarda, leukemijom, limfogranulomatozom, vaskulitisom itd.

Dešava se da se AST i ALT kod djece povećaju kao odgovor na određene lijekove.na primjer aspirin, paracetamol.Važno je također zapamtiti da AST i ALT mogu ostati povećani neko vrijeme nakon oporavka od infektivne bolesti.

Prevencija

Kako bi se osiguralo da norma pokazatelja ne prelazi dopuštene granice, preporučuje se izbjegavanje dugih doza lijekova.

Ako ovo nije moguće zbog kronične bolesti, tada je bolje redovno testirati na AcAT kako ne bi bio povišen ili spriječiti ozbiljno povećanje vremena. Periodično morate posjetiti gastroenterologa i hepatologa, koji će moći prepoznati moguću bolest i propisati liječenje.

Šta učiniti ako su ALT i AST povišene

Da bismo brzo i objektivno shvatili pravi razlog povećanja razine aktivnosti enzima ALT i AST, potrebno je dodatno proći biohemijske analize.

Prije svega, poželjno je utvrditi nivo ukupne bilirubina, alkalne fosfataze i GGTP (gama-glutamiltransferaza) i procijeniti stupanj očuvanja osnovnih funkcija jetre. Da bi se isključila virusna priroda oštećenja jetre (akutni virusni hepatitis), koja je također praćena porastom ALT-a i AST-a u krvi, potrebno je donirati krv na specifične antigene virusnih hepatitisa i specifična antitijela na te antigene.

U nekim slučajevima je ukazan PCR test serumom u krvi na prisustvo HBV DNK i HCV RNA.

Za što se radi AlAT test?

Endogeni enzim AlAT služi kao pouzdan marker testova jetre - patologije jetre u laboratorijskoj dijagnostičkoj praksi. Alanin aminotransferaza nastaje zahvaljujući intraćelijskoj sintezi, pa je zato prisutna u krvi u malim dozama.

Krvni test za održavanje AlAT kod zdrave osobe pokazuje minimalnu vrijednost. Bolesti ili oštećenje jetre uzrokuju smrt njegovih ćelija, dok se intracelularni jetreni enzim AlAT oslobađa u krvotok, što je zajedno s ostalim pokazateljima prilično informativan pokazatelj bolnih procesa. Svaka odstupanja pokazatelja enzima od normativnog raspona, posebno naviše, neosporni su znak početne bolesti jetre ili opsežnog procesa njegovog uništavanja

Može se primijetiti i povećana razina ALAT-a u trudnica, sa srčanim udarom i određenim patološkim stanjima. Povećanje doze AlAT u krvi uočeno je prije manifestacija žutice, što omogućava ranu dijagnozu jetrenih bolesti.

Kome je propisan test za AlAT

Test za AlAT propisan je u prisustvu određenih simptoma i faktora:

Simptomi bolesti jetre:

  • slabost, nedostatak apetita, mučnina i povraćanje,
  • bolovi u stomaku, žutica,
  • taman urin i pročišćen izmet.

Čimbenici rizika za bolest jetre:

  • prethodni hepatitis
  • ovisnost o alkoholu
  • dijabetes i gojaznost,
  • nasljedni uzroci
  • uzimanje lijekova koji agresivno djeluju na jetru.

AlAT test krvi izvodi se za sljedeće svrhe:

  • provjera mogućih oštećenja jetre uslijed ozljeda,
  • otkrivanje ovisnosti o drogama i alkoholu u okviru skupa međusobno povezanih pokazatelja,
  • procjena učinaka antihosterološke terapije i niza drugih lijekova koji su relativno toksični za jetru,
  • saznati uzrok žutice kod pacijenta - bolest jetre ili narušenu krvnu funkciju.

Pacijent kojem je propisan AlAT test treba obavijestiti svog liječnika o postojanju razloga koji mogu umanjiti točnost rezultata analize:

  • uzimanje određenih lijekova, dodataka prehrani i biljnih infuzija (oralni kontraceptivi i aspirin, varfarin i paracetamol, infuzije valerijane i ehinaceje),
  • moguća trudnoća
  • alergije
  • Intramuskularna injekcija
  • razdoblje rehabilitacije nakon srčane hirurgije ili kateterizacije srca,
  • aktivna fizička aktivnost prije testa.

Test se temelji na pacijentovoj venskoj krvi, rezultati mogu biti spremni za oko 12 sati.

AlAT nivoi poboljšanja

Normativni pokazatelj AlAT kao dijela dijagnostičkog kompleksa „biohemija krvi“ može se neznatno razlikovati u različitim laboratorijama, ali u prosjeku su granice ovog pokazatelja za muškarce 10–40 jedinica / litra, za žene - od 7 do 35 jedinica / litra. Kriteriji za diferencijaciju bolesti su razine koje prelaze normu AlAT:

Minor:

  • uzimanje lijekova i hemikalija (antibiotici i barbiturati, hemoterapija i lijekovi),
  • ciroza jetre
  • oštećenje masne jetre,

Umereno i srednje:

  • trovanje alkoholom
  • neki oblici hepatitisa
  • problemi s rastom kod adolescenata,

Visoka:

  • nekroza raka,
  • virusni hepatitis,
  • stanje šoka.

Kako nivoi hepatitisa Alanin Aminotransferaze ovise o spolu

Ruski naučnici, pregledavši 320 ljudi, među kojima su bili i bolesni i zdravi (kontrolna grupa), otkrili su da u žena s CVH pokazatelj ALaT u 78,6% slučajeva ne odgovara težini bolesti. Kod nekih pacijenata čak je zabilježena i normalna razina alanin aminotransferaze.

Kod muškaraca je broj slučajeva hepatitisa, koji nije praćen viškom koncentracije ovog enzima, bio samo 21,4%, odnosno razlika između spolova je 3,7 puta. Štoviše, čak i s približno istom težinom bolesti, kod žena je taj pokazatelj bio 1,5 puta niži.

Žensko tijelo ima veliki potencijal u borbi protiv patologije jetre, stoga, ako predstavnik slabijeg spola ima očigledne znakove prisutnosti „problema sa jetrom“, tada jedan analiza Alanin aminotransferaza nije dovoljna - možda nije informativna. Potrebno je, makar, proći ultrazvuk jetre.

Kako biste dobili stvarnu sliku jetre, trebate obaviti druge pretrage jetre, tada možete preciznije reći da li žena ima ovu patologiju ili ne. U predstavnika dobrog spola vjerojatnije je da će imati latentan tijek CVH-a, kada se simptomi oštećenja jetre pojave kasnije, u prisustvu izraženih, ponekad i nepovratnih promjena. Pored toga, njih karakterizira brža obnova normalne razine ALaT nakon Botkinove bolesti, koja je također povezana s fiziološkim karakteristikama ženskog tijela.

Svi ovi faktori moraju se uzeti u obzir pri ispitivanju muškaraca i žena na prisutnost jetrenih patologija.

Spolna ovisnost nivoa alanin aminotransferaze u virusnom hepatitisu

Norma ALaT s raznim vrstama hepatitisa može se povećati 20 ili čak 100 puta. Štoviše, uzrok ove patologije (virusi, trovanja, hemoliza eritrocita) ne igra ulogu.

  • Sa Botkinovom bolešću porast ovog biokemijskog parametra može se primijetiti i prije pojave žutice i drugih kliničkih simptoma. Takođe norma ALAT u krvi može se povećati još neko vrijeme nakon oporavka, vraćajući se u normalu (žene - 31 jedinica / litra, muškarci - 45 jedinica / litra) za dvije do tri sedmice.
  • Sa "špricom" virusnog hepatitisa, posebno onih sa kroničnim i dugotrajnim tokom (CVH), ovaj pokazatelj može neprestano oscilirati u manjem ili većem smjeru. Ponekad to ovisi o stadiju infektivnog procesa, a u nekim su slučajevima takve skokove teško objasniti.
  • Opstruktivna žutica također uzrokuje nagle promjene koncentracije ALaT. Sa ovom patologijom nivoa Alanin aminotransferaza u krvi može porasti do 600 IU / L dnevno, a zatim bi se spontano vratila u normalu negdje za dva dana.

Ako se opstruktivna žutica pojavila zbog primarnog karcinoma jetre, tada koncentracija alanin aminotransferaze ostaje stabilno visoka.

Značajke normi AlAT u trudnica

U zdrave žene, AlAT, norma tijekom trudnoće se ne mijenja i trebala bi se podudarati s vrijednostima prije začeća. U slučajevima kada je AlAT blago povišen tokom trudnoće, mogu se uzeti u obzir uzroci koji nisu povezani sa bolestima:

  • tečaj intramuskularne injekcije,
  • Prekomjerna vježba za trudnicu
  • ovisnost o brzoj hrani,
  • nekontrolirani unos dodataka prehrani,
  • gojaznost
  • fetalni pritisak na bilijarni trakt koji sprečava odliv žuči.

Normalizacija prehrane, umjerena fizička aktivnost, kontrola tjelesne mase i choleretic lijekovi normaliziraju enzimske parametre.

Zavisnost razine AlAT-a od starosti i drugih pokazatelja

Tokom života osobe nivo nivoa ALaT se menja. To je potrebno znati kako bi se pravilno dešifrirao ALaT u biohemijskom testu krvi.

  • U zdrave novorođenčadi norma alanin aminotransferaze je od 10 do 17 U / L.
  • Ako se beba rodila prerano, taj podatak može biti 13–26 U / L, a nivo ove materije u krvi takvih beba mijenja se gotovo svakodnevno.
  • Od šestog dana života pa sve do šest mjeseci starosti gornja granica indeksa alanin aminotransferaze lagano raste i iznosi 30 U / L. To je zbog činjenice da se u prvih šest meseci u bebinom tijelu svi biohemijski mehanizmi postepeno pokreću, jer se dijete prilagođava postojanju izvan majčine materice.
  • Od sedam mjeseci do godinu dana, ovaj pokazatelj kreće se od 13–29 U / L. U ovom trenutku, indikatori za dječake i djevojčice još nisu različiti.
  • Od godine do 14. godine koncentracija alanin aminotransferaze u dječaka i djevojčica je različita. Štaviše, u ženskom tijelu će biti niže nego u muškom. Za djevojčice predškolskog uzrasta koncentracija 13-18 U / L smatrat će se normom, a za dječake gornja granica već je 22 U / L. Ovaj trend će se nastaviti tokom života.

Nivoi Alanin Aminotransferaze za odrasle

  • Do 60. godine, alanin aminotransferaza kod muškaraca iznosi 10–45 U / L, dok je ALaT u žena u ovom periodu normalan samo 10–31 U / L.
  • Razina ove tvari u krvi može se promijeniti samo tijekom trudnoće, a zatim ne kod svih žena. U nekim slučajevima ostaje nepromijenjen. Ako buduća majka ima blago povišenu razinu ALaT i iznosi 35 U / L, to nije razlog za zabrinutost. Povećanje ALaT tijekom trudnoće uzrokovano je činjenicom da povećana maternica može malo stisnuti žučne kanale ili se pojavi blagi zavoj u bilijarnom traktu. Ne treba se bojati ovakvog stanja - nakon rođenja maternica će se smanjiti, a pokazatelji će se vratiti u normalu. Međutim, ako se porast porasta ALaT u krvi tijekom trudnoće nastavi, a koncentracija ove tvari dosegne visoke brojke, potrebno je poduzeti dodatne pretrage, jer to može biti povezano s kršenjem jetre, bubrega i srca.
  • Kada ljudi "pređu" 60-godišnju barijeru, brzina alanin aminotransferaze u krvi se takođe menja. ALaT obično kod muškaraca ove dobi iznosi od 10 do 40 jedinica / litra, a za žene će biti 10–28 jedinica / litra. Na ovom nivou koncentracija alanin aminotransferaze ostaje do kraja života.

Međutim, ne uvijek normalna razina određene tvari u krvi govori o tome da je osoba zdrava. U nekim slučajevima, čak i kod teških patologija jetre i bubrega, pokazatelj se ne mijenja, posebno za slabiji spol. Zato je izolirano istraživanje koncentracije ovog enzima u krvi propisano veoma rijetko. Najčešće se paralelno analiziraju i drugi biohemijski parametri, što omogućava znatno precizniju predstavu o stanju organizma.

Što je aspartat aminotransferaza (AsAT)

Endogeni enzim aspartat aminotransferaza (AcAT) odgovoran je za ubrzanje oslobađanja amonijaka iz aminokiselina radi njegove daljnje prerade u ciklusu uree. AsAT se nalazi ne samo u jetri, već i u srčanom mišiću i mozgu, bubrezima i slezini, plućima i gušterači. Zbog unutarćelijske prirode sinteze, AcAT se uspješno koristi u dijagnostici stanja miokarda i jetre. Koristeći biohemijski test krvi za AsAT i AlAT, kao i njihov omjer, liječnici uspijevaju predvidjeti srčani udar i prije pojave glavnih simptoma.

AsAT se koristi i kao marker u diferencijalnoj dijagnozi niza bolesti:

  • Ciroza i hepatitis,
  • Metastaze na jetri
  • Žutica različitog porijekla.

Ako su prema rezultatima ispitivanja visoke ALAT vrijednosti mnogo veće od prekoračenja norme za AsAT, ovo je karakterističan znak oštećenja jetre. Ako je AsAT porastao više od AlAT, trebalo bi razmotriti verziju smrti miokarda. Prekomjerna aktivnost alanin aminotransferaze moguća je i tijekom uzimanja određenih lijekova. Moguće su niže vrijednosti AcAT i AlAT tijekom trudnoće, zatajenje bubrega ili nedostatak piridoksina.

Gdje proći testove jetre u St.

Možete obaviti bilo koje testove, uključujući testove za jetrene enzime AlAT i ASaT, u modernom medicinskom centru Diana. Klinika se nalazi u Sankt Peterburgu, u blizini metroa. Garantujemo tačne rezultate, sterilnost i poverljivost.

Ako pronađete grešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter

Ostavite Svoj Komentar