Unitiol za alkoholizam: primjena

Unitiol je dostupan u obliku otopine za intramuskularnu i supkutanu primjenu: bistra, ružičasta ili bezbojna, s blagim mirisom sumporovodika (5 ml u staklenim ampulama, 5 ampula u blister pakiranjima, 2 pakiranja u kartonskom pakovanju).

Sastav od 1 ml rastvora:

  • aktivna tvar: unitiol (dimerkaptopropansulfonat natrijum monohidrat) - 50 mg,
  • pomoćne komponente: sumporna kiselina 0,1 M, Trilon B (dinatrijev edetat), voda za injekcije.

Doziranje i primjena

Unitiol se daje intramuskularno ili subkutano.

  • trovanje arsenom: 5-10 ml (5 mg po 1 kg tjelesne težine) 3-4 puta prvog dana, 2-3 puta drugog dana i 1-2 puta u slijedećim danima,
  • trovanje živom: prema gornjoj šemi, 6-7 dana (dok simptomi intoksikacije ne nestanu),
  • trovanje srčanim glikozidom: prva 10 dana 5-10 ml 5% vodene otopine lijeka 3-4 puta dnevno, zatim 5-10 ml 1-2 puta dnevno (dok kardiotoksični učinak ne nestane),
  • olakšanje delirija: 4–5 ml Unitiola jednom,
  • Wilson-Konovalova bolest: 5-10 ml 5% vodenog rastvora intramuskularno 1 put dnevno svaki dan ili svaki drugi dan, 25-30 injekcija potrebno je za jedan tijek liječenja, ako je potrebno, kurs se ponavlja nakon 3-4 mjeseca,
  • hronični alkoholizam: 3-5 ml 2-3 puta nedeljno.

Unitiol: cijene u internetskim ljekarnama

UNITIOL 5% 5ml 10 kom. injekcioni rastvor

Unitiol 50 mg / ml otopina za intramuskularnu i subkutanu primjenu od 5 ml 10 kom.

Unitiol 50 mg / ml otopina za intramuskularnu i subkutanu primjenu od 5 ml 10 kom.

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

U Velikoj Britaniji postoji zakon prema kojem kirurg može odbiti da izvede operaciju na pacijentu ukoliko puši ili ima prekomjernu težinu. Osoba bi se trebala odreći loših navika i tada mu, možda, neće biti potrebna hirurška intervencija.

Milioni bakterija rađaju se, žive i umiru u našem crijevu. Mogu se vidjeti samo pri velikim uvećanjima, ali kad bi se udružili, uklopili bi se u običnu šalicu kafe.

Prvi vibrator izumljen je u 19. vijeku. Radio je na parnom stroju i trebao je liječiti žensku histeriju.

U nastojanju da izvuku pacijenta, doktori često idu predaleko. Tako je, na primjer, izvjesni Charles Jensen u periodu od 1954. do 1994. preživjelo je više od 900 operacija uklanjanja neoplazme.

Više od 500 miliona dolara godišnje se troši samo na lijekove protiv alergija u Sjedinjenim Državama. Da li još uvijek vjerujete da će se pronaći način kako konačno pobijediti alergije?

Kada se ljubavnici poljube, svaki od njih izgubi 6,4 kcal u minuti, ali istovremeno razmjenjuju gotovo 300 vrsta različitih bakterija.

Ljudske kosti su četiri puta jače od betona.

Ljudska krv "teče" kroz žile pod ogromnim pritiskom, a ako joj se naruši integritet može pucati i do 10 metara.

Prosječni životni vijek lefti je manji od pravaša.

74-godišnji australijski stanovnik James Harrison postao je darivatelj krvi oko 1.000 puta. Ima rijetku krvnu grupu, čija antitijela pomažu novorođenčadi koja boluje od teške anemije u preživljavanju. Tako je Australijanac spasio oko dva miliona djece.

Lijek protiv kašlja „Terpincode“ jedan je od lidera u prodaji, uopće ne zbog svojih ljekovitih svojstava.

Ako se smiješite samo dva puta dnevno, možete sniziti krvni tlak i smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara.

Nekada je zijevanje obogatilo tijelo kiseonikom. Međutim, ovo gledište je opovrgnuto. Naučnici su dokazali da zijevanjem čovjek hladi mozak i poboljšava njegove performanse.

Mnogi lijekovi su u početku plasirani kao droga. Heroin je, na primjer, u početku plasiran kao lijek protiv kašlja. A kokain su ljekari preporučivali kao anesteziju i kao sredstvo za povećanje izdržljivosti.

Posao koji osoba ne voli mnogo je štetniji za njegovu psihu nego nedostatak posla uopće.

Svako se može suočiti sa situacijom kada izgubi zub. To može biti rutinski postupak koji obavljaju stomatolozi ili posljedica povrede. U svakom i.

Obrazac za puštanje

Bistro, bezbojno rješenje.

  • 5 ml takve otopine u ampuli, 10 ampula u pakovanju od kartona.
  • 5 ml takve otopine u ampuli, 100 ili 75 ampula u kartonskoj kutiji.
  • 5 ml takve otopine u ampuli, 10 ampula u blister pakovanju - dvije, petnaest ili dvadeset pakovanja u kartonskoj kutiji.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Farmakodinamika

Unitiol je detoksikacija radnja. Eliminira nedostatak sulfhidrilne grupe. Prema načinu rada, blizak je kompleksnima. Sumporne grupe reagirati s tiolni otrovi u tkivima i u krvi, tvoreći bezopasne komplekse koji se evakuišu urinom. Blokiranje otrova obnavlja funkcioniranje enzimskih sustava u ćelijama pod utjecajem otrovnih tvari. Koristi se kao protuotrov za trovanje. teški metali, arsen i njihova jedinjenja.

Kod osoba sa srednjom amiloidoza i polineuropatija dijabetičkog porijekla pomaže u smanjenju boli, poboljšanju rada nervnog sistema, regulira propusnost kapilara.

Farmakokinetika

Nakon ubrizgavanja, molekuli lijeka aktivno prodiru u krv. Najveća koncentracija u krvi zabilježena je pola sata nakon intramuskularne injekcije. Poluvrijeme eliminacije doseže 2 sata. Izlučuje se mokraćom, uglavnom u obliku produkata nepotpune oksidacije.

Indikacije za upotrebu

  • hepatocerebralna distrofija (Wilson-Konovalov sindrom),
  • opijenostživa, arsen, hrom, bizmutili srčani glikozidi,
  • u alkoholizam hroničnog tipa i alkoholni delirijumkao komponenta složenog tretmana.

Kontraindikacije

  • zatajenje jetre,
  • senzibilizacijado droge
  • starost do 18 godina
  • trudnoća ili dojenje,
  • arterijska hipertenzija.

Upute za upotrebu Unitiola (Metoda i doziranje)

Upute za upotrebu Unithiol propisuje davanje lijeka intramuskularno ili subkutano.

U tretmanu toksičnost arsena lijek se primjenjuje u količini od 50 mg aktivne tvari na 10 kg težine (250-500 mg), prvog se dana savjetuje davanje takve doze do 4 puta, drugog dana - do 3 puta, sljedećih dana - jednom dnevno.

U tretmanu trovanje živom soli lijek se koristi u skladu s gornjom shemom tjedan dana ili dok simptomi intoksikacije ne nestanu.

U tretmanu trovanje srčanim glikozidom prvog i drugog dana lijek se primjenjuje u količini od 50 mg aktivne tvari na 10 kg težine (250-500 mg) do četiri puta dnevno, sljedećih dana - dva puta dnevno dok znakovi ne nestanu kardiotoksičnost.

U tretmanu hepatocerebralna distrofija savjetuje se intramuskularno ubrizgati 5-10 ml standardne otopine za koncentriranje (50 mg / ml) svaki dan ili svaka dva dana, trajanje liječenja obično je 26-30 injekcija, ako je potrebno, tijek terapije se ponavlja nakon 4 mjeseca.

Unitiol za alkoholizam

U tretmanu hronični alkoholizam Do tri puta tjedno daje se 4-5 ml standardne otopine za koncentraciju.

Tokom terapije delirijum Jednom se ubrizga 5 ml standardne koncentracije.

Posebna uputstva

U liječenju akutnih trovanja lijek je propisan zajedno s dodatnim postupcima liječenja: kiseonička terapija, ispiranje želuca, injekcije Dekstroza.

Unitiol-Binergia, R-X-1, Unitiol-Ferein, Zorex.

Ne odnosi se na osobe mlađe od 18 godina.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

V / m, s / c. Uz intoksikaciju arsenom - 250-500 mg lijeka (5-10 ml 5% vodene otopine), brzinom 0,05 g / 10 kg, prvog dana - 3-4 puta, drugi dan - 2-3 puta, sljedeći - 1-2 puta. U slučaju trovanja Hg spojevima - po istoj šemi 6-7 dana. Liječenje se provodi sve dok znakovi intoksikacije ne nestanu. Kod intoksikacije digitalisom daje se 250-500 mg (5-10 ml 5% vodene otopine) 3-4 puta dnevno u prva 2 dana, zatim 1-2 puta dnevno dok se kardiotoksični učinak ne zaustavi. S hepatocerebralnom distrofijom - IM 250-500 mg (5-10 ml 5% -tne otopine) dnevno ili svaki drugi dan, tijek liječenja - 25-30 injekcija, ako je potrebno ponovite nakon 3-4 mjeseca. Kod hroničnog alkoholizma propisuje se 150-250 mg (3-5 ml 5% -tne otopine) 2-3 puta tjedno. Za zaustavljanje delirija - jednom 200-250 mg (4-5 ml 5% rastvora). Kod dijabetičke polineuropatije - iv, 250 mg (5 ml 5% -tne otopine), tijek liječenja je 10 injekcija.

Iznutra, 30 minuta prije jela, sa malo vode.

Sindrom povlačenja alkohola, trovanje s As spojevima i solima teških metala: 250-500 mg (1-2 kapsule) dnevno, ako je potrebno, doza se može povećati na 750 mg (3 kapsule) dnevno, podijeljeno u nekoliko doza. Liječenje se provodi sve dok simptomi intoksikacije ne prestanu.

Hronični alkoholizam: 500 mg lijeka (2 kapsule) 2 puta dnevno, u sklopu složene terapije.

Dijabetička polineuropatija: 250 mg (1 kapsula) dnevno 10 dana.

Farmakološko djelovanje

Komplicirajuće sredstvo ima detoksikativni učinak. Aktivne sulfhidrilne skupine, interakcijom sa tiolnim otrovima i formiranjem s njima netoksičnih spojeva, obnavljaju funkcije enzimskih sustava tijela zahvaćenih otrovom. Povećava izlučivanje određenih kationa (posebno Cu2 + i Zn2 +) iz ćelijskih enzima koji sadrže metal.

Kod dijabetičke polineuropatije smanjuje iritativni bol, poboljšava stanje perifernog nervnog sistema i normalizuje propusnost kapilara.

Opis lijeka i njegov sastav

"Unitiol" je lek koji se široko koristi u toksikologiji. Zahvaljujući svojstvima, pomaže tijelu da se izbori s trovanjem, ukloni štetne otrove iz njega.

Lijek se proizvodi u obliku otopine koja je namijenjena unošenju u mišić ili ispod kože. Unitiol je protuotrov. Kad lijek uđe u organizam, počinje da komunicira s toksinima. On ih povezuje, pretvara u sigurne komplekse koji više ne predstavljaju opasnost za ljude i uklanja ih iz tijela.

Lijek je dostupan u ampulama, u svakoj od kojih 5 mililitara otopine. To uključuje:

Uzimanje droge protiv alkoholizma

"Unitiol" za alkoholizam propisuje se prilično često. Uprkos tome, to nije glavna terapija za ovaj problem, i ne obeshrabruje želja za pijenjem alkohola. Lijek je propisan u kombinaciji s drugim sredstvima.

Unitiol je propisan zbog činjenice da je etilni alkohol moćan otrov. Redovnim unosom u organizam, pa čak i u velikim količinama, dolazi do nakupljanja toksina, odlažu se teški metali. Ovo je ogromno opterećenje za njega.

Ovaj lek je propisan osobama sa alkoholnom zavisnošću kako bi:

  • Da bi se zaštitila i po potrebi obnovila centralni nervni sistem koji prvenstveno pati od redovnog pijenja. Lijek održava broj sulfidnih skupina na odgovarajućem nivou. Pozitivno djeluje na neurone i njihove procese, jer podržava njihov integritet i omogućava im da normalno funkcioniraju.
  • Sprečiti pojavu alkoholnog delirija. Većina ljudi koji redovno i u velikim količinama piju alkohol doživljava slušne i vizualne halucinacije. To se događa u pravilu na osnovu oštrog odbacivanja alkohola. U razdoblju pojave delirija, čovjek je opasan po društvo i može sebi naštetiti.

Pažnja! Vrijedi napomenuti da se „Unitiol“ ne koristi za ublažavanje simptoma mamurluka ili kao lijek za trovanje alkoholom. Štoviše, ako ga uzimate istovremeno s alkoholom, možete izazvati akutno trovanje.

Lijek treba nadgledati ljekar. Zbog toga se prva injekcija preporučuje povjeriti stručnjaku u bolnici. To će omogućiti praćenje reakcije tijela na lijek, a ako se dogodi alergijska reakcija, pružiti pacijentu potrebnu pomoć.

Pri zaustavljanju delirija jednom se daje 4-5 mililitara 5% -tne otopine

Daljnji tretman može se provesti kod kuće. U tom je slučaju potrebno strogo pridržavati doze lijeka koju liječnik pojedinačno propisuje svakom pacijentu.

Kod hroničnog alkoholizma pacijentu se obično propisuju 2-3 injekcije tokom sedmice. Odjednom se ubrizga 3 do 5 mililitara 5% -tne otopine. U ovom slučaju „Unitiol“ deluje kao dodatni lek u složenom lečenju alkoholizma.

Pri zaustavljanju delirija jednom se unese 4-5 mililitara 5% -tne otopine.

Rezultati uzimanja lijeka i nuspojave

Unitiol pokazuje dobre rezultate u lečenju alkoholizma. U stanju je očistiti tijelo od toksina, spriječiti njegovo trovanje i zaštititi nervni sistem od uništenja. U tom pogledu recenzije o njemu uglavnom su pozitivne.

Ali dešava se i da ovaj efikasni lijek nanosi štetu ljudskom tijelu. U pravilu se to dešava zbog činjenice da nije primijećeno doziranje otopine koje je liječnik naznačio. U tom slučaju možete naići na akutno predoziranje, koje karakteriziraju sljedeći simptomi:

  • Problematično disanje, kratkoća daha. Osobi postaje teško udahnuti i izdahnuti zrak. Osjeća nedostatak kisika, pa uzima veći broj udisaja, koji u nekim slučajevima mogu doseći 20 puta u 1 minuti.
  • Zbog činjenice da dolazi do kratkoće daha i poremećaja cirkulacije krvi, koža postaje blijeda, a usne i udovi mogu početi plaviti.
  • Otkucaji srca postaju učestaliji, javlja se tahikardija. U nekim slučajevima puls može usporiti.
  • Grčevi se javljaju u udovima, često se mogu nehoteno trzati.
  • Osoba je u inhibiranom stanju i može pasti u komu.

Posljedice predoziranja lijekom su prilično ozbiljne. Ako se nakon unošenja injekcije gore navedene promjene počnu pojavljivati ​​u tijelu, potrebno je što prije obavijestiti liječnika - ako ste u bolnici. U slučaju da se liječenje provodi kod kuće, morate odmah pozvati hitnu pomoć.

Zanemarujući simptome predoziranja, nedostatak pravovremene pomoći može dovesti do smrti.

Neželjene reakcije se takođe javljaju zbog pojedinačne netolerancije na lijek. U tom slučaju se mogu pojaviti sljedeći simptomi:

  • Pojavljuje se alergijski osip na koži ili Quinckeov edem.
  • Pojavljuje se nelagodna mučnina, povraćanje.
  • Postaje bolestan ili vrtoglavica.
  • Postoji slabost.
  • Koža postaje blijeda.
  • Učestalost otkucaja srca se povećava.

Ako se pojave takvi simptomi, trebali biste odbiti dalje uzimati lijek. U pravilu je to dovoljno za normalizaciju stanja u tijelu.

Posljedice predoziranja lijekom su prilično ozbiljne

Kolika je droga

"Unitiol" je relativno jeftin lek, osim toga, nije ga teško kupiti. To se preporučuje u pouzdanim ljekarnama koje prodaju visokokvalitetne lijekove koji imaju svu potrebnu dokumentaciju.

Lijekovi lošeg kvaliteta u najboljem slučaju neće dati nikakav učinak na recepciji. U najgorem slučaju, lažnjak može nanijeti nepopravljivu štetu tijelu pijane osobe, pa čak i prouzrokovati smrt.

Cijena lijeka u ljekarnama u Rusiji iznosi od 290 do 500 rubalja.
Unitiol je univerzalni lijek. Ne samo da pomaže u tretmanu ovisnosti o alkoholu produktivnijim, već je propisan i za druge vrste trovanja. Lijek pomaže u uklanjanju iz tijela:

  • Arsen
  • Soli teških metala.
  • Srčani glikozidi.

Opis, sastav, oblik otpuštanja lijeka i ambalaže,

U kom obliku se lijek „Unitiol“ može naći u ljekarnama? Uputa za upotrebu (ovaj lijek se ne primjenjuje u tabletama) upućuje na to da je sredstvo dostupno u obliku bistre otopine koja je namijenjena za potkožno ili intramuskularno davanje. Ima slab miris sumporovodika, kao i svijetlo ružičastu boju (mogu biti i bezbojni).

Koje su komponente preparata Unitiol? U uputstvu za upotrebu se navodi da je aktivni sastojak ovog sredstva natrijum-dimerkaptopropanesulfonat monohidrat. Također, lijek uključuje pomoćne spojeve u obliku sumporne kiseline, dinatrijevog edetata (Trilon B) i vode za injekcije.

U prodaji se ovaj lijek nalazi u staklenim ampulama od 5 ml. Spakuju se u konturne ćelije, koje se stavljaju u snopove papira.

Farmakodinamička svojstva

Kako djeluju lijekovi Unitiol? Upute za uporabu govore da je to sredstvo za detoksikaciju koje brzo eliminira nedostatak sulfhidrilnih skupina. U svom načinu djelovanja, ovaj lijek je vrlo blizak kompleksonima.

Prema riječima stručnjaka, sulfhidrilne skupine sposobne su reagirati s tiolnim otrovima u krvi i tkivima, pritom formirajući bezopasne komplekse evakuirane mokraćom.

Blokiranje otrova pomaže u vraćanju rada svih enzimskih sustava u ćelijama koje su bile pod utjecajem otrovnih tvari. Ovaj lijek koristi se kao protuotrov za trovanje arsenom, teškim metalima i njihovim spojevima.

Kod osoba koje imaju polineuropatiju dijabetičkog porijekla i sa sekundarnom amiloidozom, ovaj lijek slabi bol, poboljšava rad NS, a također regulira propusnost kapilara.

Kinetičke karakteristike

Koja su kinetička svojstva svojstvena Unitijolu? Uputa za upotrebu kaže da nakon potkožne ili intramuskularne injekcije, molekuli lijeka aktivno prodiru u krvotok. Najveća koncentracija lijeka zabilježena je nakon otprilike 40 minuta (nakon i / m davanja).

Poluživot lijeka je dva sata. Lijek se izlučuje zajedno s urinom u obliku proizvoda nepotpune oksidacije.

Indikacije rješenja

Po kojim indikacijama se pacijentu mogu prepisivati ​​untiol lekovi? Uputa za upotrebu (injekcije treba izvesti samo iskusni medicinski stručnjak) upućuje na to da se ovaj alat koristi za:

  • intoksikacije bizmutom, arsenom, hromom, živom ili srčanim glikozidima,
  • hronični alkoholizam i delirijum tremens kao dio kombiniranog liječenja,
  • hepatocerebralna distrofija (Wilson-Konovalov sindrom).

Lijek "Unithiol": upute za upotrebu

U ampulama se ovaj alat može kupiti u bilo kojoj ljekarni. Prema uputama, ovaj lijek se mora davati supkutano ili intramuskularno.

U liječenju intoksikacije arsenom lijek se koristi u količini od 50 mg aktivnog sastojka na 10 kg težine žrtve (to jest 250-500 mg). Prvog dana liječenja naznačena doza mora se davati do 4 puta, drugog - do 3 puta, a sljedećeg jednom.

U liječenju trovanja živinim solima lijek se koristi u skladu s gornjom shemom sedam dana ili dok potpuno ne nestanu znakovi opijenosti.

Pri liječenju trovanja srčanim glikozidom prvog i drugog dana lijek se primjenjuje u količini od 50 mg aktivne komponente na 10 kg težine pacijenta (tj. 250-500 mg) četiri puta dnevno, a sljedećeg dana dva puta ili dok simptomi kardiotoksičnosti ne nestanu.

U liječenju hepatocerebralne distrofije lijek se daje intramuskularno u dozi od 5-10 ml u standardnoj koncentraciji svaki dan ili dva dana kasnije. Trajanje terapije je 26-30 injekcija. Po potrebi se tečaj ponavlja nakon 4 mjeseca.

Za liječenje kroničnog alkoholizma lijek se koristi u količini od 4-5 ml u standardnoj koncentraciji do 3 puta tjedno.

U lečenju delirija lek se daje jednom (5 ml u standardnoj koncentraciji)

Interakcije predoziranja i lijekova

U slučaju predoziranja, pacijent razvija nedostatak daha, hiperkinezu, letargiju, konvulzije i letargiju. U tom se slučaju provodi simptomatska terapija.

Ovaj lijek je farmakološki nespojiv sa sredstvima koja uključuju teške metale, kao i sa lužinama. Takođe, nije imenovan sa "Atsizol".

Recenzije potrošača o predmetnom alatu izuzetno su rijetke. To je zbog činjenice da se ovaj lijek koristi uglavnom u bolničkoj praksi.

Što se tiče iskusnih ljekara, oni govore o otopini Unitiol kao o vrlo efikasnom i efikasnom sredstvu koje evakuira toksine, uključujući i u slučaju trovanja alkoholom.

Farmakokinetika

Maksimalna koncentracija u krvnoj plazmi postiže se 15-30 minuta nakon intramuskularne injekcije. Lijek se distribuira uglavnom u vodenoj fazi (krvna plazma). Poluvrijeme eliminacije je 1-2 sata. Izlučuju bubrezi, uglavnom u obliku produkata nepotpune ili djelomične oksidacije, djelomično u nepromijenjenom obliku. Ne kumulira se.

Doziranje i primjena

Za lečenje akutno i kronično trovanje arsenskim i živim spojevima Unitiol se daje intramuskularno ili subkutano (5-10 ml otopine od 50 mg / ml). Liječenje treba započeti što ranije. U slučaju trovanja arsenovim spojevima, injekcije se rade svakih 6-8 sati prvog dana, 2-3 injekcije svakog dana 8-12 sati, drugi dan 1-2 injekcije.

At trovanje soli živom tretman se provodi u istim dozama najmanje 6 dana.

At trovanje srčanim glikozidom u prva 2 dana daje se 5 ili 10 ml otopine od 50 mg / ml unitiola intramuskularno ili subkutano. Uvođenje se provodi 3-4 puta dnevno, zatim 1-2 puta dnevno dok prestane kardiotoksični učinak.

At hepatocerebralna degeneracija odrediti intramuskularno 5-10 ml otopine od 50 mg / ml dnevno ili svaki drugi dan, kurs je 25-30 injekcija sa pauzom između kurseva od 3-4 mjeseca.

At dijabetička polineuropatija nanesite 5 ml otopine od 50 mg / ml tokom 10 dana.

At hronični alkoholizam ubrizgavaju intramuskularno 3-5 ml rastvora od 50 mg / ml 2-3 puta nedeljno.

Mjere sigurnosti

Uvođenje unitiola u akutnom trovanju ne isključuje upotrebu drugih terapijskih mjera (ispiranje želuca, udisanje kisika, davanje glukoze).

Upotreba kod djece. Nema podataka o učinkovitosti i sigurnosti upotrebe lijeka Unithiol u djece.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i drugih potencijalno opasnih mehanizama. Zbog rizika od nuspojava pri korištenju Unitiola (vrtoglavica, povišen krvni pritisak, tahikardija), tokom lečenja lijekom, treba se suzdržavati od upravljanja vozilima i uključivanja u aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje.

Pogledajte video: 겨울별미를 찾아서 촉촉 '황태구이' #황태고추장구이 #속초강릉맛집 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar