Etamsilat: upute za upotrebu

Etamsilat je hemostatsko sredstvo, koje karakteriše angioprotektivno i proagregaciono delovanje. Lijek ubrzava razvoj trombocita i njihov izlazak iz koštane srži, normalizuje stabilnost zidova kapilara tako da oni postaju manje prodorni. U stanju je povećati adheziju trombocita i inhibirati biosintezu prostaglandina.

Upotreba Etamsilata ubrzava stvaranje primarnog tromba i pojačava njegovo povlačenje, praktično bez utjecaja na sadržaj fibrinogena u krvi i protrombinsko vrijeme. Nema hiperkoagulacijska svojstva, upotreba u terapijskim dozama ne utječe na stvaranje krvnih ugrušaka.

S intravenskom primjenom (iv), aktiviranje procesa hemostaze događa se u roku od 5-15 minuta nakon injekcije, a maksimalan učinak postiže se nakon 1-2 sata. Trajanje djelovanja je 4-6 sati.

Kada se uzimaju Ethamsylate tablete, maksimalan učinak se bilježi nakon 2-4 sata. Efektivna koncentracija aktivne supstance u krvi je 0,05-0,02 mg / ml. Lijek se izlučuje urinom (80%), u maloj količini sa žuči.

Nakon tečaja terapijski učinak traje 5-8 dana, postepeno slabi. Visoka efikasnost i mali broj kontraindikacija lijeka daju pozitivne kritike o lijeku Etamsilate od strane liječnika.

Lijek nije propisan za akutnu porfiriju, trombozu i trudnoću.

Oblik doziranja:

Etamsilat je dostupan kao otopina za intravensku i intramuskularnu injekciju, u tabletama i tabletama za decu.

Indikacije Ethamsilate

Prema uputstvu za upotrebu Etamsilata, lek se koristi za monoterapiju i u složenim režimima lečenja za:

  1. Zaustavljanje i sprečavanje kapilarnog krvarenja na pozadini dijabetičke angiopatije,
  2. Hirurške intervencije u otolaringološkoj praksi (tonzilektomija, mikrokirurgija uha i dr.),
  3. Oftalmička hirurgija (uklanjanje katarakte, keratoplastika, antiglaukomatozna hirurgija),
  4. Stomatološke operacije (uklanjanje granuloma, cista, vađenje zuba),
  5. Urološke operacije (prostatektomija),
  6. Druge, uključujući ginekološke intervencije - posebno na organima i tkivima s velikom cirkulacijskom mrežom,
  7. Hitna pomoć kod plućnih i crevnih krvarenja,
  8. Hemoragična dijateza.

Uputa za upotrebu Etamsilat - tablete i injekcije

Injekcije etamsilata primjenjuju se intravenski i intramuskularno, u oftalmološkoj praksi - u obliku kapi za oči i retrobulbara.

Standardna doza za odrasle:

Iznutra, pojedinačna doza Ethamsilata za odrasle je 0,25-0,5 g, prema indikacijama doza se može povećati na 0,75 g, parenteralno - 0,125-0,25 g, ako je potrebno i do 0,375 g.

Hirurške intervencije - za prevenciju etamsilata ubrizgavaju se u / u ili u m 1 sat prije operacije u dozi od 2-4 ml (1-2 ampule) ili unutar 2-3 tablete (0.25 g) 3 sata prije operacije .
Ako je potrebno, ubrizgavajte 2-4 ml lijeka tokom operacije.

Kada postoji rizik od postoperativnog krvarenja, daje se 4 do 6 ml (2-4 ampule) dnevno ili se daje 6 do 8 etamsilata u tabletama dnevno. Doziranje se ravnomjerno raspoređuje na 24 sata.

Hitno: ubrizgavanje odmah, unutar ili intramuskularno, a zatim svakih 4-6 sati u / u, u / m ili unutra. Preporučuje se ubrizgavanje.

U liječenju metro- i menoragija, u uputama za uporabu etahamzilata za menstruaciju preporučuje se doza od 0,5 g oralno ili 0,25 g parenteralno (zaobilazeći probavni trakt) nakon 6 sati tijekom 5-10 dana.

Posle u preventivne svrhe - 0,25 g oralno 4 puta dnevno ili 0,25 g parenteralno 2 puta dnevno tokom krvarenja (krvarenja) i dva u poslednja nekoliko ciklusa.

Kod dijabetičke miakroangiopatije injekcije etamsilata u ulju se daju 10-14 dana u jednoj dozi od 0,25-0,5 g 3 puta dnevno ili u toku 2-3 meseca, s dozom od 1-2 tablete 3 puta dnevno.

S hemoragičnom dijatezom, režim liječenja predviđa unošenje lijeka u obrocima od 1,5 g dnevno u pravilnim intervalima od 5 do 14 dana. U težim slučajevima terapija započinje parenteralnom primenom 0,25-0,5 g 1-2 puta dnevno tokom 3-8 dana, a zatim se propisuje oralno.

Za liječenje disfunkcionalnog krvarenja iz maternice, Ethamsilat se mora uzimati oralno u 0,6 grama svakih 6 sati. Trajanje terapije je oko 10 dana. Tada se propisuje doza održavanja od 0,25 g 4 puta dnevno izravno tijekom krvarenja (posljednja 2 ciklusa). Parenteralno se daje 0,25 g 2 puta dnevno.

U oftalmologiji lijek se primjenjuje subkonjuktivno ili retrobulbarno - u dozi od 0,125 g (1 ml 12,5% -tne otopine).

Za djecu:

Tokom operacije profilaktički, oralno, u dozi od 10-12 mg / kg u 2 podijeljene doze u trajanju od 3-5 dana.

Hitna pomoć tokom operacije - ubrizgavanje etamzilata intravenozno 8-10 mg / kg tjelesne težine.

Nakon operacije za prevenciju krvarenja - iznutra, u 8 mg / kg.

Sa hemoragičnim sindromom kod djece, Ethamsylate se propisuje u jednoj dozi od 6-8 mg / kg oralno, 3 puta dnevno. Trajanje liječenja je 5-14 dana, ako je potrebno, tečaj se ponavlja nakon 7 dana.

Lijek se koristi kod djece starije od 6 godina. Ne propisivajte u prisustvu hemoblastoza.

Veterinar:

Etamsilat se koristi i u veterinarskoj praksi. Doziranje za mačke je 0,1 ml po kg životinjske mase, 2 puta dnevno (injekcije).

Kontraindikacije Etamsilat

Kontraindikacije lijeka povezane su sa povećanom trombozom i povezanim stanjima:

  • Preosjetljivost na komponente lijeka,
  • Tromboza, tromboembolija, pojačano zgrušavanje krvi,
  • Akutni oblik porfirije,
  • Hemoblastoza (limfna i mijeloična leukemija, osteosarkom) kod dece.

Oprez s krvarenjem na pozadini predoziranja antikoagulansima.

Farmaceutski nespojiva s drugim lijekovima. Ne miješajte u istoj štrcaljki s drugim lijekovima i supstancama.

Nuspojava Etamzilat

  • osjećaj nelagode ili peckanja u predelu grudi,
  • osjećaj težine u trbuhu
  • glavobolja i vrtoglavica,
  • razgranavanje mreže žila u licu
  • pad sistolnog krvnog pritiska,
  • neugodan osjećaj nekroze kože (ukočenost), stvaranje "guske izbočina" ili neprirodno, prigušeno bolovanje prilikom dodira.

Analozi Etamsilata, lista

Kada tražite zamjenu, imajte na umu da je jedini registrirani potpuni analog Etamsilata Dicinon. Ostali analozi o utjecaju na tijelo:

Svaka zamena Etamzilata analogima mora biti dogovorena sa lekarom! Važno je razumjeti da se ovo uputstvo za upotrebu Etamsylate tableta i injekcija ne odnosi na analoge i ne smije se koristiti kao vodič za djelovanje bez imenovanja i savjetovanja s liječnikom.

Uslovi skladištenja
Čuvati na tamnom mjestu daleko od djece na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C.

Farmakološko djelovanje

Hemostatsko, angioprotektivno sredstvo.

Djeluje na trombocitnu vezu hemostaze. Stimulira stvaranje trombocita i oslobađanje trombocita iz koštane srži, povećava njihov broj i fiziološku aktivnost. Povećava brzinu primarnog stvaranja tromba, što može biti posljedica umjerene stimulacije stvaranja tromboplastina u tkivu i pojačava povlačenje tromba. Ima antihijaluronidazno djelovanje, inhibira cijepanje mukopolisaharida vaskularne stijenke i stabilizira askorbinsku kiselinu, uslijed čega se povećava otpornost kapilara, smanjuje se propusnost i krhkost mikrovesela. Nema hiperkoagulantni efekat, ne utiče na nivo fibrinogena i protrombinsko vreme.

Maksimalni učinak kada se uzima oralno primjećen je nakon 3 sata. U rasponu doza od 1-10 mg / kg, intenzitet djelovanja proporcionalan je dozi, daljnje povećanje doze dovodi samo do blagog povećanja učinkovitosti. Nakon tretmana, efekat traje 5-8 dana, postepeno slabi.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene gotovo se potpuno apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Maksimalna koncentracija u krvi postiže se nakon 3-4 sata, a terapijska efikasna koncentracija u krvi je 0,05-0,02 mg / ml. Slabo se veže na proteine ​​i krvne ćelije. Ravnomerno je raspoređena u raznim organima i tkivima (ovisno o stupnju njihove opskrbe krvlju). Otprilike 72% primijenjene doze izlučuje se tijekom prva 24 sata urinom u nepromijenjenom stanju. Etamsilat prelazi placentnu barijeru i ulazi u majčino mlijeko.

Indikacije za upotrebu

Prevencija i kontrola krvarenja u površnim i unutrašnjim kapilarima različite etiologije, posebno ako je krvarenje uzrokovano oštećenjem endotela:

- prevencija i liječenje krvarenja tokom i nakon hirurških operacija u otolaringologiji, ginekologiji, akušerstvu, urologiji, stomatologiji, oftalmologiji i plastičnoj hirurgiji,

- prevencija i liječenje kapilarnih krvarenja različitih etiologija i lokalizacija: hematurija, metroragija, primarna hipermenoreja, hipermenoreja kod žena s intrauterinim kontraceptivima, krvarenje iz nosa, krvarenje desni.

Doziranje i primjena

Primjenjuje se iznutra bez obzira na unos hrane.

Za vrijeme hirurških intervencija, odraslima se propisuje 0,5-0,75 g (2-3 tablete) 3 sata prije operacije, djeci starijoj od 12 godina propisuje se brzinom od 1-12 mg / kg tjelesne težine (1 / 2-2 tableta) po dan u 1-2 doze, u roku od 3-5 dana prije operacije.

Ako postoji opasnost od postoperativnog krvarenja, odraslima se propisuju 1-2 g (4-8 tableta), djeci starijoj od 12 godina propisano je 8 mg / kg tjelesne težine (1-2 tablete) ravnomjerno (u 2-4 doze) tokom prvog dana nakon operacije.

U slučaju hemoragične dijateze (trombocitopatija, Villeurbrand-ova bolest, Wörlhoff-ova bolest), odraslima se propisuju kursevi od 1,5 g (6 tableta), djeci starijoj od 12 godina propisano je 6-8 mg / kg tjelesne težine dnevno u 3 podijeljene doze u pravilnim intervalima vreme 5-14 dana. Tijek liječenja, ako je potrebno, može se ponoviti nakon 7 dana.

Kod dijabetičkih mikroangiopatija (retinopatije s krvarenjima) odraslima se propisuju tečajevi od 0,25-0,5 g (1-2 tablete) 3 puta dnevno u trajanju od 2-3 mjeseca, djeci starijom od 12 godina - 0,25 g (1 tableta ) 3 puta dnevno tokom 2-3 meseca.

U liječenju metroa i menoragije propisuje se 0,75-1 g (3-4 tablete) dnevno u 2-3 doze, počevši od 5. dana očekivane menstruacije do 5. dana sljedećeg menstrualnog ciklusa. Nema dokaza o potrebi prilagođavanja režima doziranja kod osoba s oštećenom funkcijom jetre i bubrega.

Nuspojava

Iz nervnog sistema: retko - glavobolja, vrtoglavica, crvenilo, parestezija u nogama.

Iz probavnog trakta: mučnina, povraćanje, proliv, epigastrični bol.

Iz respiratornog sistema: bronhospazam.

Sa imunološkog sistema: retko - opisani su alergijske reakcije, groznica, kožni osipi, slučaj angioedema.

Iz endokrinog sustava: vrlo rijetko - pogoršanje porfirije.

Iz mišićno-koštanog sistema: rijetko - bol u leđima.

Sve nuspojave su blage i prolazne.

U djece koja su liječena etamsilatom radi sprečavanja krvarenja u akutnoj limfnoj i mijeloidnoj leukemiji češće se primjećuje teška leukopenija.

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar