Olovka za injekciju insulina - kako odabrati?

Unošenje inzulina nužan je uvjet za održavanje životne aktivnosti kod dijabetesa ovisnog i o inzulinu. Ovisno o vrsti i stadijumu razvoja bolesti, lijek se daje od nekoliko puta nedjeljno do 6 puta dnevno. Pomoću posebne olovke za šprice, ubrizgavanje insulina može se izvršiti samostalno.

Karakteristike

Olovka štrcaljke dizajnirana je za ubrizgavanje insulina iz spremnika. Sastoji se od tijela, igle i automatskog klipa. Postoji zaštitna kapa, zaštita igle, gumena brtva. Uređaj je opremljen dispenzerom u obliku digitalnog displeja. Pomoću njega možete postaviti tačnu količinu hormona koji se daje. Gumb za otpuštanje nalazi se na suprotnoj strani igle.

Materijal - staklo ili plastika. Popularni su plastični mehanizmi: praktičniji su i otporniji na habanje. Mnogi domaći i strani proizvođači nude izbor originalnih uređaja i dodatnih potrošnog materijala za njih.

Olovke za špriceve se proizvode za jednokratnu i višestruku upotrebu. Uređaji za jednokratnu upotrebu opremljeni su kertridžom koji se ne može zameniti. Kada je lijek gotov, trebate kupiti novi uređaj. Trajanje upotrebe ovisi o učestalosti i dozi primjene inzulina. U prosjeku, uređaj treba mijenjati nakon 18-20 dana.

Olovka za štrcaljku za višekratnu upotrebu traje oko 3 godine. Odlikuje ga mogućnost zamjene patrona i igala. Takvi mehanizmi su pogodni za pacijente koji ubrizgavaju injekciju nekoliko puta dnevno.

Uređaji se razlikuju ovisno o veličini, podjeli koraka i volumenu.

Uobičajeni model je Novopen. Korak podjele je 0,5 jedinica, što vam omogućava točno podešavanje doze. Maksimalna pojedinačna doza je 30 jedinica, zapremina 3 ml.

Humulinska olovka za humulin je vrlo zgodna. Korak podjele je 0,5 jedinica. Ima senzor zapremine otopine: nakon ubrizgavanja čuje se jasan signal u obliku klika. Odlikuje se originalnim dizajnom. Proizvodi se u različitim bojama, zbog čega se može predstaviti kao kreativni poklon.

Šta je olovka za špriceve?

Razmotrimo kompletan set uređaja na primjeru olovke za injekciju NovoPen. Ovo je jedan od najpopularnijih uređaja za precizno i ​​sigurno davanje hormona. Proizvođači naglašavaju da ova opcija ima snagu, pouzdanost i istovremeno elegantan izgled. Futrola je izrađena u kombinaciji plastike i lake legure.

Uređaj ima nekoliko dijelova:

  • krevet za kontejner sa hormonskom supstancom,
  • držač koji drži spremnik u položaju,
  • dozator koji precizno mjeri količinu rastvora za jednu injekciju,
  • dugme koje pokreće uređaj,
  • ploču na kojoj su navedene sve potrebne informacije (nalazi se na kućištu uređaja),
  • poklopac s iglom - ovi dijelovi su za višekratnu upotrebu, što znači da su uklonjivi,
  • brendirano plastično kućište u kojem se olovka za šprice za insulin čuva i transportira.

Važno! Obavezno uključite upute koje objašnjavaju kako koristiti uređaj za učinkovito postizanje svojih ciljeva.

Špricom po svom izgledu podseća na hemijsku olovku, odakle je i potekao naziv uređaja.

Koje su prednosti?

Uređaj je pogodan za primjenu injekcija inzulina čak i onim pacijentima koji nemaju posebnu obuku i vještine. Dovoljno je pažljivo proučiti upute. Pomicanje i držanje gumba za pokretanje pokreće mehanizam automatskog unosa hormona ispod kože. Mala veličina igle čini postupak probijanja brzim, preciznim i bezbolnim. Nije potrebno samostalno izračunavati dubinu primjene uređaja, kao što je slučaj sa uobičajenom insulinskom špricom.

Preporučljivo je sačekati još 7-10 sekundi nakon što signalni uređaj najavi kraj postupka. Ovo je potrebno kako bi se spriječilo istjecanje otopine s mjesta uboda.

Inzulinska šprica lako se uklapa u torbu ili džep. Postoji nekoliko vrsta uređaja:

  • Uređaj za jednokratnu upotrebu - sadrži uložak sa rastvorom koji se ne može ukloniti. Nakon prestanka upotrebe lijeka, takav se uređaj jednostavno odlaže. Trajanje operacije je do 3 tjedna, međutim treba uzeti u obzir i količinu otopine koju pacijent dnevno koristi.
  • Šprica za višekratnu upotrebu - dijabetičar je koristi od 2 do 3 godine. Nakon što se hormon u ulošku potroši, on se mijenja u novi.

Kada kupujete olovku za šprice, preporučljivo je koristiti uklonjive posude s lijekom istog proizvođača, što će izbjeći moguće pogreške tokom ubrizgavanja.

Postoje li nedostaci?

Svaki uređaj je nesavršen, uključujući olovku za špriceve. Njeni nedostaci su nemogućnost popravljanja injektora, visoka cijena proizvoda i činjenica da nisu sve patrone univerzalne.

Osim toga, kada na ovaj način dajete hormon inzulin, trebali biste slijediti strogu dijetu, jer uređaj za olovku ima fiksnu zapreminu, što znači da morate pritisnuti pojedinačni meni u kruti okvir.

Radni uslovi

Da biste pravilno i efikasno koristili uređaj duži vremenski period, morate slijediti savjete proizvođača:

  • Skladištenje uređaja treba se vršiti na sobnoj temperaturi.
  • Ako se u uređaj stavi spremnik s otopinom hormonske tvari, može se koristiti ne više od 28 dana. Ako na kraju ovog perioda lijek i dalje ostane, mora se zbrinuti.
  • Zabranjeno je držati olovku za špriceve tako da na nju padaju direktne sunčeve zrake.
  • Zaštitite uređaj od prekomjerne vlage i vlage.
  • Nakon što je sljedeća igla upotrijebljena, mora se izvaditi, zatvoriti poklopcem i staviti u spremnik za otpadne materije.
  • Preporučljivo je da se olovka stalno nalazi u slučaju kompanije.
  • Svakog dana prije upotrebe uređaj morate obrisati vani vlažnom mekom krpom (važno je da nakon toga na štrcaljki ne ostane mrlja niti niti).

Kako odabrati igle za olovke?

Kvalificirani stručnjaci vjeruju da je zamjena korištene igle nakon svake injekcije najbolja opcija za dijabetičare. Bolesni ljudi imaju različito mišljenje. Smatraju da je to vrlo skupo, pogotovo imajući u vidu da neki pacijenti prave 4-5 injekcija dnevno.

Nakon razmišljanja, donesena je prećutna odluka da je dopušteno koristiti jednu uklonjivu iglu tokom dana, ali pod uslovom da nema pridruženih bolesti, infekcija i pažljive osobne higijene.

Treba odabrati igle koje imaju duljinu od 4 do 6 mm. Omogućuju otopini da uđe tačno potkožno, a ne u debljinu kože ili mišića. Ova veličina igala pogodna je za odrasle dijabetičare, u prisustvu patološke tjelesne težine mogu se odabrati igle dužine do 8-10 mm.

Za djecu, pacijente u pubertetskoj dobi i dijabetičare koji tek počinju terapijom inzulinom, duljina od 4-5 mm smatra se najboljom opcijom. Prilikom odabira morate uzeti u obzir ne samo dužinu, već i promjer igle. Što je manja, injekcija će biti manje bolna, a mjesto uboda će se brže zacijeliti.

Kako koristiti olovku za špriceve?

Video i fotografije kako pravilno ubrizgati hormonski lijek olovkom možete pronaći na web stranici. Tehnika je prilično jednostavna, nakon što prvi put dijabetičar može samostalno izvesti manipulaciju:

  1. Dobro operite ruke, obradite dezinficijensom, pričekajte da se tvar osuši.
  2. Provjerite integritet uređaja, stavite novu iglu.
  3. Pomoću posebnog rotirajućeg mehanizma utvrđuje se doza otopine koja je potrebna za injekciju. Ispravne brojeve možete razjasniti u prozoru uređaja. Moderni proizvođači proizvode da špricevi proizvode specifične klikove (jedan klik jednak je 1 U hormona, ponekad 2 U - kako je navedeno u uputama).
  4. Sadržaj kertridža treba pomešati tako što ćete ga nekoliko puta valjati gore-dolje.
  5. Injekcija se vrši u unaprijed odabrano područje tijela pritiskom na tipku Start. Manipulacija je brza i bezbolna.
  6. Iskorištena igla se odvrne, zatvori zaštitnim poklopcem i odloži.
  7. Špric se čuva u futroli.

Mjesto unošenja hormonskog lijeka mora se mijenjati svaki put. To je način na koji se može spriječiti razvoj lipodistrofije - komplikacije koja se očituje nestankom potkožne masti na mjestu čestih injekcija inzulina. Injekcija se može učiniti u sljedećim područjima:

  • ispod lopatice
  • prednji trbušni zid
  • stražnjica
  • bedro
  • rame.

Primjeri uređaja

Slede opcije za olovke za štrcaljke koje su popularne kod potrošača.

  • NovoPen-3 i NovoPen-4 su uređaji koji se koriste već 5 godina. Moguće je davanje hormona u količini od 1 do 60 jedinica u koracima od 1 jedinice. Imaju veliku ljestvicu doza, elegantan dizajn.
  • NovoPen Echo - ima korak od 0,5 jedinica, maksimalni prag je 30 jedinica. Postoji memorijska funkcija, odnosno uređaj prikazuje datum, vrijeme i dozu zadnje primjene hormona na zaslonu.
  • Dar Peng je uređaj koji sadrži patrone od 3 ml (koriste se samo patrone Indar).
  • HumaPen Ergo je uređaj kompatibilan s Humalog, Humulin R, Humulin N. Minimalni korak je 1 U, maksimalna doza je 60 U.
  • SoloStar je olovka kompatibilna s Insuman Bazal GT, Lantus, Apidra.

Kvalificirani endokrinolog pomoći će vam odabrati pravi uređaj. Propisat će režim terapije inzulinom, odrediti potrebnu dozu i naziv inzulina. Pored unošenja hormona potrebno je svakodnevno nadzirati nivo šećera u krvi. Ovo je važno kako bi se razjasnila efikasnost liječenja.

Opcije olovke za špriceve

Razmotrimo kompletan set uređaja na primjeru olovke za injekciju NovoPen. Ovo je jedan od najpopularnijih uređaja za precizno i ​​sigurno davanje hormona. Proizvođači naglašavaju da ova opcija ima snagu, pouzdanost i istovremeno elegantan izgled. Futrola je izrađena u kombinaciji plastike i lake legure.

Uređaj ima nekoliko dijelova:

  • krevet za kontejner sa hormonskom supstancom,
  • držač koji drži spremnik u položaju,
  • dozator koji precizno mjeri količinu rastvora za jednu injekciju,
  • dugme koje pokreće uređaj,
  • ploču na kojoj su navedene sve potrebne informacije (nalazi se na kućištu uređaja),
  • poklopac s iglom - ovi dijelovi su za višekratnu upotrebu, što znači da su uklonjivi,
  • brendirano plastično kućište u kojem se olovka za šprice za inzulin pohranjuje i transportira.

Važno! Obavezno uključite upute koje objašnjavaju kako koristiti uređaj za učinkovito postizanje svojih ciljeva. Špricom po svom izgledu podseća na hemijsku olovku, odakle je i potekao naziv uređaja.

Ključne prednosti

Značajnu pogodnost u procesu uvođenja komponente lijeka treba smatrati vodećom pozitivnom karakteristikom olovke za špriceve. Zbog toga pacijent više ne treba stalno posjećivati ​​medicinsku ustanovu ili specijaliste kako bi postigao potrebnu dozu hormona.

Uz to, pomoću olovke moguće je odabrati traženi omjer inzulinskih jedinica s prilično visokim stupnjem tačnosti. Dizajn pruža mehanizam koji dozira komponentu i prati svaku jedinicu savršeno izraženim klikom.

Sama injekcija se vrši pritiskom na neko dugme. Želio bih skrenuti pažnju na činjenicu da su igle za olovke za špriceve dostupne u posebnom kompletu, a ubuduće ih možete kupiti zasebno.

Pored toga, govoreći o prednostima, želio bih skrenuti pažnju na to da je predstavljeni uređaj izuzetno pogodan za stalno nošenje. Ručka za unošenje hormonske komponente što je kompaktnija, a karakterizira ju beznačajna težina.

Primjećuje se da čak i malo dijete može uređaj nositi sa sobom. Međutim, za ispravnu terapiju potrebno je odgovoriti na pitanje kako koristiti uređaj.

Prikladna olovka za injekciju Protafan lako se uklapa u vašu torbicu ili džep. U špricu ima dovoljno lijeka za tri dana upotrebe. Protafanovu ručicu za ubrizgavanje nije potrebno skidati. Pacijenti sa slabim vidom mogu odrediti potrebnu dozu zvučnim signalom: jedan klik odgovara dozi od 1 jedinice. Funkcija uređaja:

  • ne zahtijeva vještine za rad,
  • jednostavnost i sigurnost upotrebe,
  • rastvor se automatski unosi u tkivo tijela,
  • pridržavanje tačne doze hormona,
  • Vijek trajanja Protafana - do dvije godine,
  • bez boli.

Dodatna opcija uređaja Protafan je da pacijenta informiše o prekidu davanja hormona. Nakon primanja ovog signala, trebate brojiti do deset i iglu izvaditi iz potkožnog nabora. Važna karakteristika ovog uređaja s uklonjivom iglom je minimalni rizik od oštećenja tkiva prilikom ubrizgavanja.

Glavna prednost uređaja je kombinacija injektora sa spremnikom hormona. Na primjer, Protafan olovka za injekcije FlexPen sadrži 300 IU (međunarodnih jedinica) inzulina.

Uređaj je pogodan za primjenu injekcija inzulina čak i onim pacijentima koji nemaju posebnu obuku i vještine. Dovoljno je pažljivo proučiti upute.

Pomicanje i držanje gumba za pokretanje pokreće mehanizam automatskog unosa hormona ispod kože. Mala veličina igle čini postupak probijanja brzim, preciznim i bezbolnim.

Nije potrebno samostalno izračunavati dubinu primjene uređaja, kao što je slučaj sa uobičajenom insulinskom špricom.

Da bi uređaji bili prikladni za osobe s invaliditetom, proizvođači mehanički dio drške nadopunjuju posebnim signalnim uređajem, koji je neophodan za obavještavanje o završetku primjene lijeka.

Preporučljivo je sačekati još 7-10 sekundi nakon što signalni uređaj najavi kraj postupka. Ovo je potrebno kako bi se spriječilo istjecanje otopine s mjesta uboda.

Inzulinska šprica lako se uklapa u torbu ili džep. Postoji nekoliko vrsta uređaja:

  1. Uređaj za jednokratnu upotrebu - sadrži uložak sa rastvorom koji se ne može ukloniti. Nakon prestanka upotrebe lijeka, takav se uređaj jednostavno odlaže. Trajanje operacije je do 3 tjedna, međutim treba uzeti u obzir i količinu otopine koju pacijent dnevno koristi.
  2. Šprica za višekratnu upotrebu - dijabetičar je koristi od 2 do 3 godine. Nakon što se hormon u ulošku potroši, on se mijenja u novi.

Kada kupujete olovku za špricu, preporučljivo je koristiti uklonjive posude s lijekom istog proizvođača, što će izbjeći moguće pogreške tokom ubrizgavanja.

Pravilna upotreba olovke

Olovka za špricu za insulin izuzetno je jednostavna za upotrebu, ali prije toga želim obratiti pažnju na njenu konfiguraciju.

Dizajn uređaja uključuje takve komponente kao što su kaseta sa inzulinom (alternativni nazivi su toner ili čahura), kućište uređaja.

Osim toga, stručnjaci obraćaju pažnju na prisutnost automatiziranog mehanizma za aktiviranje klipa, igle i kapice koji izvan radnog stanja zatvara iglu.

Skladištenje uređaja treba se vršiti na sobnoj temperaturi.

  1. Ako se u uređaj stavi spremnik s otopinom hormonske tvari, može se koristiti ne više od 28 dana. Ako na kraju ovog perioda lijek i dalje ostane, mora se zbrinuti.
  2. Zabranjeno je držati olovku za špriceve tako da na nju padaju direktne sunčeve zrake.
  3. Zaštitite uređaj od prekomjerne vlage i vlage.
  4. Nakon što je sljedeća igla upotrijebljena, mora se izvaditi, zatvoriti poklopcem i staviti u spremnik za otpadne materije.
  5. Preporučljivo je da se olovka stalno nalazi u slučaju kompanije.
  6. Svakog dana prije upotrebe uređaj morate obrisati vani vlažnom mekom krpom (važno je da nakon toga na štrcaljki ne ostane mrlja niti niti).

Nedostaci uređaja

Među nedostatke u usporedbi s uobičajenom štrcaljkom su sljedeći:

  • Cijena uređaja je veća od troškova špriceva za jednokratnu upotrebu.
  • Olovka za inzulin se ne popravlja. Ako se pokvari, morat ćete kupiti novu.
  • Ako je klijent kupio štrcaljku od jednog proizvođača, tada će moći kupiti dodatne patrone samo od iste kompanije - drugi to neće raditi.
  • Postoje modeli sa izmjenjivim uloškom. Ovo dovodi do povećanja troškova liječenja, jer čim lijek bude gotov, trebate kupiti novu štrcaljku. Kada kupujete uređaj, morate biti izuzetno oprezni.
  • Postoje modeli sa automatskim proračunom doze. To znači da se svaki put, kada se daje automatski određena doza. Pacijent mora prilagoditi svoju prehranu (unos ugljikohidrata) doziranju špriceva.
  • Najneugodnija olovka za šprice izrađena je tako da se igla u njoj ne može mijenjati. Ovo svojstvo uvelike utječe na performanse uređaja jer ćete istu iglu morati koristiti više puta.
  • Neki psihološki osetljivi ljudi ne prihvataju injekcije "u slepo."

Ostale mane pripadaju polju greške. Na primjer, neki pacijenti koji imaju dijabetes smatraju da su za ubrizgavanje inzulina olovkom neophodni odličan vid i koordinacija pokreta.

Ovo nije u redu. Budući da se naknadna injekcija vrši u drugoj zoni, određeno mjesto nije toliko važno.

Kod masaže se ovaj problem uglavnom povlači. A doziranje se izračunava klikovima.

Stoga možete napraviti injekciju, čak i zatvoriti oči.

Mnogi ljudi misle da je olovka za šprice vrlo složen uređaj. I bolje je kupiti samo špric iz kojeg je mnogo lakše ubrizgati inzulin. Olovka zahteva nezavisnu odluku o doziranju. No, prvo, liječnik izračunava dozu, a drugo, lako je postaviti klikove. A onda, kršenje doze od 1 jedinice u bilo kojem smjeru ne utječe značajno na zdravlje pacijenta.

Izaberite iglu za olovku

Kvalificirani stručnjaci vjeruju da je zamjena korištene igle nakon svake injekcije najbolja opcija za dijabetičare. Bolesni ljudi imaju različito mišljenje. Smatraju da je to vrlo skupo, pogotovo imajući u vidu da neki pacijenti prave 4-5 injekcija dnevno.

Nakon razmišljanja, donesena je prećutna odluka da je dopušteno koristiti jednu uklonjivu iglu tokom dana, ali pod uslovom da nema pridruženih bolesti, infekcija i pažljive osobne higijene.

Važno! Nadalje, igla postaje dosadna, uzrokovat će bol za vrijeme punkcije, može provocirati razvoj upalnog procesa.

Treba odabrati igle koje imaju duljinu od 4 do 6 mm. Omogućuju otopini da uđe tačno potkožno, a ne u debljinu kože ili mišića. Ova veličina igala pogodna je za odrasle dijabetičare, u prisustvu patološke tjelesne težine mogu se odabrati igle dužine do 8-10 mm.

Za djecu, pacijente u pubertetskoj dobi i dijabetičare koji tek počinju terapijom inzulinom, duljina od 4-5 mm smatra se najboljom opcijom. Prilikom odabira morate uzeti u obzir ne samo dužinu, već i promjer igle. Što je manja, injekcija će biti manje bolna, a mjesto uboda će se brže zacijeliti.

Odabir najbolje štrcaljke

Ako se klijent odluči kupiti olovku za špriceve, mora imati na umu da postoje 3 vrste olovki za inzulin - s zamjenjivim uloškom, s zamjenjivim spremnikom, za višekratnu upotrebu. Ovo posljednje podrazumijeva da se inzulin ili neki drugi lijek mogu unositi u rukavu zbog lijeka više puta. Igla u njima usmjerena je sa 2 kraja. Prva točka lijekom probija rukav, druga - koža tokom injekcije.

Ostali kriterijumi za dobre olovke uključuju:

  • Mala težina
  • Prisutnost signala o određenoj dozi lijeka,
  • Prisutnost zvučne potvrde o kraju injekcije,
  • Jasan prikaz slike,
  • Tanka i kratka igla
  • Opcije sa rezervnim iglama i patronama,
  • Jasne upute za uređaj.

Vaga na olovci treba biti velikim slovima i sa čestom podjelom. Materijal od kojeg je napravljen uređaj ne smije izazivati ​​alergije. Oštrenje igle treba osigurati zaštitu od patologije potkožnog masnog tkiva - lipidne distrofije.

Brinući se o svojim kupcima, neke su tvrtke dale povećalo s povećalom kroz koje su vidljive podjele čak i slabo vidljivim ljudima. Razmotrite sve prednosti i nedostatke gadgeta i odaberite uređaj koji vam je osobno prikladan.

Prednosti i nedostaci

Mehanizam je jednostavan: djeca ga i stariji lako savladaju. Uređaj je vrlo lagan i kompaktan, tako da se može nositi sa sobom. Prikladna i jasna vaga s velikim brojevima dizajnirana je za brzu orijentaciju pacijenata s oštećenim vidom. Mnogi modeli emitiraju upozorenje kada je ubrizgavanje završeno.

Korisnici primjećuju neke nedostatke olovaka za injekciju insulina.

  • Potreba za nabavkom originalnih uložaka i dodatnih potrepština. Ponekad postoje poteškoće s isporukom ili dostupnošću pravog proizvoda u najbližim ljekarnama i trgovinama.
  • Inzulin u spremnicima uvijek ostaje, jer se zbog toga broj korištenih doza smanjuje.
  • Igle za jednokratnu upotrebu moraju se menjati nakon svake injekcije. Za dijabetes tipa 1 dnevno je potrebno 1 do 6 komada. Njihova stalna kupovina znači puno novca.
  • Zrak se može sakupljati u insulinskoj čahura (vrlo rijetko).
  • Visoka cijena proizvoda.

Međutim, prednosti olovke za štrcaljke su mnogostruko veće od navedenih nedostataka. Pomoću uređaja možete jednostavno i brzo davati precizno postavljenu dozu hormona.

Igle za olovke za špric

Prilikom odabira uređaja za ubrizgavanje važno je uzeti u obzir duljinu, debljinu i oštrinu igle. O tome ovisi stupanj boli zbog injekcije i ispravnost primjene inzulina u potkožno tkivo.

Pomoću posebne brave olovke za štrcaljku možete postaviti željenu duljinu igle. To će spriječiti ulazak inzulina u mišićno tkivo. Hormon se brzo apsorbuje iz vlakana u krv, zbog čega se nivo glukoze ne povećava.

Najoptimalnija dužina igle je 4–8 mm. Promjer mu je samo 0,23 mm. Za poređenje: standardna debljina je 0,33 mm. Što je tanja igla i što je manja dubina uboda, injekcija je manje bolna.

Duljina igle se bira uzimajući u obzir debljinu kože. To ovisi o dobi i individualnim karakteristikama tijela dijabetičara.

Preporučena dužina igle olovke za špriceve
IndikacijeDužina igle (mm)
Početna terapija inzulinom4
Djeca i tinejdžeri4–5
Odrasli i pacijenti s prekomjernom težinom5–8

Igle treba zameniti nakon jedne upotrebe. Uz opetovanu upotrebu, može se deformisati. Kao rezultat toga, probijanje kože je teško, na mjestu ubrizgavanja pojavljuje se mikrodomanje i stvaraju se potkožne plombe. Ako ponovo injicirate inzulin u ta područja, proces apsorpcije hormona može biti poremećen, što će uzrokovati nagle skokove nivoa glukoze.

Nakon duže upotrebe, igla se začepljuje. To narušava primjenu inzulina. Količina vazduha između kertridža i okoline takođe se povećava. Iz tog razloga, otopina može procuriti i izgubiti ljekovita svojstva.

Uslovi korišćenja

Korištenje olovke za inzulin ne zahtijeva posebne vještine ili posebne uvjete. Insulin se može davati bez pomoći zdravstvenog radnika.

Skinite zaštitni poklopac. Umetnite uložak u olovku štrcaljke. Vrši se vizuelnom procjenom, eliminira se oštećenje integriteta boce. Rješenje treba biti bistro, bez taloga. Ako se daje lijek dugog djelovanja, treba ga lako protresti. Kada uzimate kratki inzulin, sadržaj bočice se ne može protresti. Ugradite novu iglu i uklonite zaštitu sa nje. Na dozatoru odaberite željenu dozu ubrizganog hormona.

Obrišite mjesto ubrizgavanja alkoholom da biste dezinficirali. Inzulin se najbolje ubrizgava u potkožno tkivo u trbuhu. Lijek se može uboditi u stražnjicu, bedra ili ramena. U tom se slučaju hormon može apsorbirati sporije, a postoji i rizik od ulaska u mišićno tkivo. Povremeno menjajte zonu ubrizgavanja.

Stavite olovku brizgalice na kožu i pritisnite tipku za zatvaranje. Pričekajte da signal završi injekciju. Pričekajte oko 10 sekundi, a zatim iglu izvadite s kože.

Pridržavajte se uvjeta skladištenja. Kako ne biste oštetili olovku štrcaljke, nosite je u posebnom koferu.

Zbog jednostavnosti dizajna, pacijenti različitih dobnih grupa, kao i pacijenti slabog vida, mogu slobodno koristiti uređaj. Olovka za špric će vam omogućiti da pravovremeno dobijete pravu dozu inzulina na bilo kojem prikladnom mjestu.

Pogledajte video: FlexPen uputstvo za upotrebu (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar