Trental: upute za upotrebu, indikacije, pregledi i analozi

Lijek inhibira fosfodiesterazu, pozitivno utječe na reološka svojstva krvi, poboljšava se mikrocirkulacija, povećava koncentraciju ATP-a u crvenim krvnim ćelijama i koncentraciju cAMP u trombocitima. Istovremeno, pod utjecajem lijekova, primjećuje se zasićenje energetskog potencijala, što dovodi do smanjenja OPSS-a, vazodilatacije, povećanja IOC-a i CRI-a bez značajnog utjecaja na puls. Zbog širenja lumena koronarnih arterija, pentoksifilin povećava protok kisika do tkiva miokarda, pružajući antianginalni efekat. Lijek poboljšava oksigenaciju krvi širenjem lumena sudova pluća. Trental povećava tonus respiratornih mišića: dijafragme i interkostalnih mišića. Kada se daje intravenski, poboljšava kolateralna cirkulacija, povećava volumen krvi po jedinici sekcije. Lijek ima pozitivan učinak na bioelektričnu aktivnost mozga, povećavajući koncentraciju ATP-a. Trental 400 povećava elastičnost crvenih krvnih zrnaca, pospješuje raščlanjivanje trombocita, smanjuje stopuviskoznost krvi. U području s oštećenim dovodom krvi, pentoksifilin poboljšava mikrocirkulaciju. At povremena klaudifikacija, s okluzivnim lezijama perifernih arterija, lijek uklanja bol u mirovanju, uklanja noćne grčeve u telećim mišićima i pomaže u produljenju putanje hodanja.

Aktivna supstanca se dobro apsorbuje i metabolizira. Poluvrijeme tableta je oko sat i pol, za rješenje - nešto više od sat vremena. Izlučuje se uglavnom putem bubrega (više od 90 posto), kao i izmetom u manjoj mjeri.

Indikacije Trental

Šta lijek pomaže?

Indikacije za upotrebu lijeka su periferni poremećaji cirkulacije: obliterantni endarteritisIsprekidna klaudifikacija u dijabetička angiopatija. Lijek je efikasan u kršenju trofičnog tkiva: promrzlina, gangrena, varikozne vene, post-trombotički sindrom, trofični čir na nozi.

Koje indikacije za upotrebu Trentala još uvijek postoje? Lijek se koristi zaRaynaudova bolestsa cerebralnom aterosklerozom, cerebrovaskularnom nesrećom, s neuroinfekcijom virusnog porijekla, discirkulatorna encefalopatija, nakon infarkta miokarda, s koronarnom srčanom bolešću, s impotencijom vaskularnog porekla, bronhijalnom astmom, KOPB, otoskleroza, akutni poremećaji cirkulacije u koreoidi i mrežnici.

Kontraindikacije

Lijek se ne koristi kod porfirije, akutnog infarkta miokarda, netolerancije na derivate ksantina, dok dojite, masovno krvarenje, s krvarenjima mrežnice, s hemoragičnim moždanim udarom. Intravenozne infuzije su neprihvatljive u nekontroliranom toku arterijske hipotenzije, s teškom aterosklerozom cerebralnih i koronarnih arterija, s aritmijama. S peptičnim ulkusom probavnog sustava, srčanom insuficijencijom, labilnošću krvnog pritiska, s nedostatkom bubrežnog i jetrenog sustava nakon operacije primjenjuje se pentoksifilin s oprezom. U trudnoći se Trental ne koristi.

Nuspojave

Nervni sistem: grčevi, tjeskoba, vrtoglavica, glavobolja, poremećaji spavanja.

Potkožna masnoća, koža: povećani lomljivi nokti, oticanje, „vrućica“ protoka krvi u lice, grudi, hiperemija kože.

Digestivni trakt:kolestatski hepatitispogoršanje holecistitisa, crevna atonijasmanjen apetit, suha usta.

Nuspojave senzornih organa: oštećenje vida, scotoma.

Kardiovaskularni sistem: pad krvnog pritiska, progresija angine pektoris, kardijalgija, aritmija, tahikardija.

Sistem hemostaze, organi hematopoeze: krvarenje u crevima, želucu, sluzokoži, koži, hipofibrinogenemija, pancitopenija, leukopenija, trombocitopenija. Alergijske reakcije u obliku anafilaktičkog šoka, urtikarija, svrab, angioedem, hiperemija kože. Zabilježeno je i povećanje jetrenih enzima, alkalna fosfataza.

Trental ampule, upute za upotrebu

U pravilu napravite 2 intravenske infuzije ujutro i popodne, 200–300 mg aktivne tvari, zajedno sa otopinom natrijum-hlorida. Intravenske infuzije se izvode polako, 50 mg se daje tokom 10 minuta (zajedno sa 10 ml natrijum-hlorida), nakon čega prelaze na 100 mg na kapaljku (zajedno s 250 ml natrijum-hlorida, daje se najmanje sat vremena). Maksimalna doza dnevno može biti od 0,6 mg aktivne tvari na 1 kg ljudske težine na sat.

Intramuskularne injekcije se izvode duboko 2-3 puta dnevno, za 100-200 mg.

Moguće je uzimati oralne oblike lijeka u dozi od 800-1200 mg dnevno za 2-3 doze. Početna doza je 600 mg dnevno. Uz pozitivan trend, količina pentoksifilina smanjuje se na 300 mg dnevno.

Predoziranje

Manifestirano tonično-klonični napadiuzbuđenje, pospanost, tahikardija, stanja nesvjestice, sniženi krvni pritisak, vrtoglavica, slabost, povraćanje "kafene baze" i drugi znakovi gastrointestinalno krvarenje. Potrebni su hitni ispiranja želuca, uvođenje enterobrendera, aktivnog uglja i sindromna terapija.

Interakcija

Prema napomeni, Trental pojačava efekat lekova koji utiču na zgrušavanje krvi (trombolitička sredstva, antikoagulansi direktni i indirektni efekti), antibiotici (cefotetan, cefoperazon, cefamandol i drugi cefalosporini), valproična kiselina. Pentoksifilin pojačava djelovanje oralnih hipoglikemijskih sredstava, inzulina, antihipertenzivnih lijekova. Cimetidin je u stanju da poveća nivo leka u krvi, poveća težinu nuspojava. Istodobnom primjenom drugih ksantina primjećuje se pretjerano nervno uzbuđenje pacijenata.

Posebna uputstva

Zahtijeva kontrolu koagulabilnosti krvi uz istodobnu terapiju antikoagulansima. Pentoksifilinska terapija se provodi pod obaveznom kontrolom krvnog pritiska. U pacijenata sa dijabetesom lijekovi mogu izazvati hipoglikemija. Nakon hirurških intervencija potrebno je nadzirati hematokrit i hemoglobin. Uz nestabilni i niski krvni pritisak doza lijeka se smanjuje. Ne postoje pouzdani podaci o sigurnosti i efikasnosti upotrebe lijeka Trental u djece. Udisanje duvanskog dima izaziva smanjenje terapijske efikasnosti leka. Uz intravenske infuzije, pacijent treba biti u ležećem položaju.

Na Wikipediji nema opisa lijeka.

Oblik i sastav izdavanja

  • filmom obložene tablete s enteričkim filmom: okrugle, bikonveksne, bijeli filmski premaz (10 kom u blisterima, 6 blistera u kartonskoj kutiji),
  • koncentrat za pripremu otopine za infuziju: bezbojna, gotovo prozirna tečnost (5 ml u ampulama, 5 ampula u kartonskom pakovanju).

Sastav za 1 tabletu Trental:

  • aktivna supstanca: pentoksifilin - 100 mg,
  • pomoćne komponente: skrob, magnezijum stearat, talk, laktoza, koloidni silicijum dioksid,
  • prevlaka enteričkog filma: talk, natrijum hidroksid, kopolimer metakrilne kiseline, makrogol (polietilen glikol) 8000, titan dioksid (E171).

Sastav na 1 ml Trental koncentrata:

  • aktivna supstanca: pentoksifilin - 20 mg,
  • pomoćne komponente: natrijum hlorid, voda za injekcije.

Filmsko obložene tablete

Trental tablete uzimaju se oralno tokom obroka ili odmah nakon obroka, gutajući se cijelo i pijući puno vode.

Preporučena doza: 1 kom. (100 mg) 3 puta dnevno uz postepeno povećavanje doze na 2 kom. (200 mg) 2-3 puta dnevno, maksimalna doza: jednokratna - 400 mg, dnevno - 1200 mg.

U bolesnika sa zatajivanjem bubrega u CC

Trental: cijene u internetskim ljekarnama

TRENTAL 2% 5ml 5 kom. koncentrat za infuziju

Trental 20 mg / ml koncentrat za otopinu za infuziju 5 ml 5 kom.

Trental otopina za injekcije 100mg 5ml №5

Koncentrat za infuziju trental 20 mg / ml 5 ml 5 amp

Trental 400 20 kom. filmom obložene tablete

Trental 100 mg enterički obložene filmske tablete 60 kom.

TRENTAL 100mg 60 kom. tablete

Kartica Trental. p.p. na ksh / sol 100mg n60

Trental 400 400 mg filmom obložene tablete 20 kom.

Trental tablete 100 mg n60

Trental tab.prolong.p.p.o. 400mg n20

Trental TBL p / o 100mg No. 60

Trental tbl PO 400mg br. 20

Trental tablete 400 mg n20

Trental 400 400 mg filmom obložene tablete 60 kom.

Trental tab.prolong.p.p.o. 400mg n60

Trental 400 60 kom. filmom obložene tablete

Trental TBL p / pl / o 400mg produljene akcije br. 60

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Najrjeđa bolest je Kuru. Samo su predstavnici plemena Fore u Novoj Gvineji bolesni od nje. Pacijent umire od smijeha. Vjeruje se da je uzrok bolesti jedenje ljudskog mozga.

Američki naučnici sproveli su eksperimente na miševima i zaključili da sok od lubenice sprečava razvoj ateroskleroze krvnih sudova. Jedna grupa miševa pila je običnu vodu, a druga sok od lubenice. Kao rezultat toga, posude druge grupe bile su bez holesterola.

Karijes je najčešća zarazna bolest na svetu sa kojom se čak ni grip ne može boriti.

Naučnici sa Univerziteta Oxford proveli su niz studija tokom kojih su došli do zaključka da vegetarijanstvo može biti štetno za ljudski mozak, jer dovodi do smanjenja njegove mase. Zbog toga, naučnici preporučuju ne isključivanje ribe i mesa iz njihove prehrane.

Dobro poznati lijek "Viagra" prvobitno je razvijen za liječenje arterijske hipertenzije.

Obrazovana osoba manje je podložna bolestima mozga. Intelektualna aktivnost doprinosi stvaranju dodatnog tkiva za nadoknadu obolelih.

U Velikoj Britaniji postoji zakon prema kojem kirurg može odbiti da izvede operaciju na pacijentu ukoliko puši ili ima prekomjernu težinu. Osoba bi se trebala odreći loših navika i tada mu, možda, neće biti potrebna hirurška intervencija.

U nastojanju da izvuku pacijenta, doktori često idu predaleko. Tako je, na primjer, izvjesni Charles Jensen u periodu od 1954. do 1994. preživjelo je više od 900 operacija uklanjanja neoplazme.

Svaka osoba nema samo jedinstvene otiske prstiju, već i jezik.

Ljudske kosti su četiri puta jače od betona.

Tokom kihanja naše tijelo potpuno prestaje raditi. Čak i srce zastaje.

Težina ljudskog mozga je oko 2% ukupne tjelesne težine, ali on troši oko 20% kisika koji ulazi u krv. Ta činjenica čini ljudski mozak izuzetno osjetljivim na oštećenja uzrokovana nedostatkom kisika.

Prema studijama, žene koje piju nekoliko čaša piva ili vina tjedno imaju povećan rizik od dobijanja raka dojke.

Pored ljudi, samo jedno živo biće na planeti Zemlji - psi, pati od prostatitisa. Ovo su zaista naši najverniji prijatelji.

Milioni bakterija rađaju se, žive i umiru u našem crijevu. Mogu se vidjeti samo pri velikim uvećanjima, ali kad bi se udružili, uklopili bi se u običnu šalicu kafe.

Polioksidonijum se odnosi na imunomodulatorne lekove. Djeluje na određene dijelove imunološkog sistema, pridonoseći tako povećanoj stabilnosti.

Indikacije za upotrebu Trental

Šta pomaže Trentalu? - Dokazana je efikasnost leka u sledećim bolestima:

  • Raynaudova bolest
  • Impotencija uzrokovana krvožilnim problemima,
  • Koronarna bolest srca
  • Otoskleroza,
  • Bronhijalna astma,
  • Discirkulatorna encefalopatija,
  • Emfizem
  • Degenerativne promjene na pozadini patologije žila unutrašnjeg uha i gubitka sluha,
  • Vaskularne patologije očiju (akutna / hronična insuficijencija opskrbe krvi horoidom i mrežnicom).

Indikacije za upotrebu lijeka su:

  • Postthrombotic sindrom,
  • Trofični čir na nozi,
  • Poremećaji periferne cirkulacije,
  • Obliterantni endarteritis,
  • "Isprekidana" lijenost kod dijabetičke angiopatije,
  • Poremećaji trofičnog tkiva
  • Promrzline, gangrene,
  • Varikozne vene.

Ovo nije cijeli popis bolesti kod kojih se Trental može koristiti, ali u svakom slučaju trebao bi ga propisati liječnik i tek nakon utvrđivanja konačne dijagnoze.

Za bilo koju od gore navedenih bolesti mogu se propisati i injekcije i tablete. Ako pacijent ima teške poremećaje cirkulacije, tada mu može biti propisana intravenska primjena Trentala infuzijskim putem, drugim riječima, putem kapaljka.

Uputa za upotrebu Trental, doziranje

Doza i režim doziranja određuju se težinom poremećaja krvotoka, kao i uzimajući u obzir individualnu toleranciju lijeka i karakteristike pacijenta.

Trental tablete propisuju se oralno, gutajući cijele, za vrijeme ili odmah nakon obroka, pijući puno vode.

Standardna doza je 1 tableta. Trental 100 mg 3 puta dnevno, nakon čega slijedi polako povećanje doze na 200 mg 2-3 puta dnevno. Maksimalna pojedinačna doza je 400 mg.

Maksimalna dnevna doza lijeka je 1200 mg.

Injekcije trental

Najčešće se pacijentu propisuju dvije injekcije od 2-3 ampule, koje su otopljene u 250 ml ili 500 ml 9% rastvora natrijum hlorida.

Za pripremu rastvora koristi se i Ringer-ova i fiziološka otopina glukoze kao otapalo. Doziranje lijeka je 100-600 mg 1-2 puta dnevno. Lijek se primjenjuje polako: 100 mg 60 minuta ili više. Vrijeme infuzije mlaznice je najmanje 5 minuta.

U kombiniranoj terapiji s lijekom u obliku tableta i injekcija potrebno je osigurati da ukupna doza pentoksifilina ne prelazi 1200 mg.

Značajke aplikacije

Terapijska efikasnost Trental može smanjiti pušenje.

Intravenska infuzija se izvodi tek nakon što se pacijent postavi u skloni položaj.

Postizanje terapijskog učinka uočeno je 1 sat nakon uzimanja tableta u obliku lijeka. Neutralizacija aktivne tvari događa se u jetri, a njeni ostaci izlučuju se putem mokraćnog sistema.

Istodobna primjena ovog lijeka i alkoholnih pića nije dozvoljena. To može biti uzrok pojave kod pacijenta poremećaja središnjeg živčanog sustava s nepredvidivim posljedicama.

Zbog vjerojatnosti nuspojava iz središnjeg živčanog sustava u rijetkim slučajevima, potrebno je biti oprezan oprezno tijekom rada s preciznim i potencijalno opasnim mehanizmima, kao i tijekom vožnje.

Nuspojave i kontraindikacije Trental

Neželjeni efekti lijeka mogu se pojaviti u obliku:

  • kršenje stolice
  • mučnina, povraćanje,
  • poremećaj srčanog ritma,
  • glavobolja, migrena,
  • nesanica, pospanost, anksioznost, konvulzivni sindrom, konfuzija,
  • hiperemija kože,
  • urtikarija, svrbež.

Predoziranje

Simptomi: vrtoglavica, povraćanje, pad krvnog pritiska, tahikardija, aritmija, crvenilo kože, gubitak svijesti, zimica, arefleksija, tonično-klonični napadi. Najčešće, predoziranje prati zaustavljanje disanja, neispravnost srca, nesvesticu.

S razvojem takvih simptoma trebate odmah potražiti medicinsku pomoć u medicinskoj ustanovi ili pozvati tim hitne pomoći.

Simptomatska terapija se provodi uz održavanje normalne razine paklenih i respiratornih funkcija. Za ublažavanje napadaja pacijentu se daje diazepam.

Kontraindikacije:

  • povećana individualna osjetljivost na komponente lijeka,
  • tendencija krvarenja
  • svako masovno krvarenje koje pacijent ima u vrijeme početka terapije,
  • hemoragični moždani udar,
  • krvarenje mrežnice,
  • period trudnoće i dojenja.

Upotreba Trentala od djece je nepoželjna, jer ne postoje pouzdani podaci o sigurnosti lijeka u ovoj dobi.

Trental i analozi trebaju se pažljivo propisati bolesnicima s teškom aterosklerozom koronarnih i moždanih žila, s nestabilnim krvnim tlakom, čirima na želucu, srčanom zastoju i postoperativnim bolesnicima.

Trentalni analozi, lista lijekova

Trentalni analozi su lijekovi (lista):

  1. Agapurin.
  2. Arbiflex.
  3. Saksija za cvijeće.
  4. Pentilin.
  5. Pentohexal.
  6. Pentomere
  7. Radomin.
  8. Penntoxifylline.
  9. Latren.
  10. Trenpental.
  11. Flexital.
  12. Pentamon.
  13. Ralofect.

Važno - upute za uporabu Trental, cijena i recenzije ne odnose se na analoge i ne mogu se koristiti kao vodič za upotrebu lijekova sličnog sastava ili djelovanja. Sve terapijske termine trebao bi dati liječnik. Kada zamjenjujete Trental analognim, važno je dobiti savjet stručnjaka, možda će vam trebati promijeniti tijek terapije, doziranje itd. Nemojte samo-liječiti se!

Velika većina komentara liječnika o Trentalu pozitivna je - nakon prolaska tijeka liječenja poboljšava se cirkulacija krvi u udovima, nestaju konvulzije, grčevi, bolovi. Pacijenti primjećuju i poboljšanje pažnje, koordinacije i pamćenja, mnogi obnavljaju funkcije disanja, vida i sluha, zujanje u ušima nestaje, kod muškaraca se aktivira potencija.

Recenzije ljekara

Veoma efikasan, zaista poboljšava mikrocirkulaciju, koristi se za dijabetes. Možete koristiti Trental iv i u tabletama od 100 i 400 mg aktivne tvari. Nuspojave su česte. Tečnost krvi iz rastvora i tableta Trental povećava se, što omogućava krvarenje u očima, stoga je bolje da se pre upotrebe posavetujete sa oftalmologom.

Trental i Trental 400 tableta

Lijek u obliku tableta uzima se oralno, za vrijeme obroka ili odmah nakon obroka. Tabletu treba progutati cijelu s dovoljnom količinom vode.

Standardna početna doza Trentala je 1 tableta (100 mg) tri puta dnevno. Tada se doza postepeno povećava na 200 mg dva ili tri puta dnevno. Maksimalna pojedinačna doza lijeka je 400 mg.

Tablete dugog djelovanja Trental 400 propisuju se po 1 tabletu dva ili tri puta dnevno.

Maksimalna doza je 1200 mg pentoksifilina dnevno.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, moguće je smanjenje doze do 1-2 tablete dnevno.

Trental infuzija

Lijek u obliku otopine za infuziju daje se intravenski, kapanjem. Način primjene i dozu određuje dežurni ljekar, koji uzima u obzir težinu poremećaja cirkulacije i individualnu toleranciju pentoksifilina.

Standardna doza je 200 mg (2 ampule) ili 300 mg (3 ampule) dva puta dnevno (ujutro i popodne). Prije primjene koncentrat se razrijedi u 250 ml ili 500 ml otapala. Kao otapalo može se koristiti Ringerova otopina ili 0,9% -tna otopina natrijum-hlorida. Samo su prozirna rješenja pogodna za primjenu.

Trajanje intravenske infuzije treba biti najmanje 60 minuta. Kod zatajenja srca možda će biti potrebno koristiti lijek u manjim količinama.

Nakon dnevne infuzije moguć je dodatni unos 2 tablete Trental 400. S dužim intervalom između dvije infuzije, jednu od dodatno propisanih tableta moguće je uzimati i ranije (u podne).

Ako je intravenska infuzija moguća samo jednom dnevno, propisane su dodatne 3 tablete Trental 400 (2 tablete u podne i 1 tableta navečer).

U težim slučajevima (s gangrenom i trofičnim čirima) indicirana je produljena intravenska infuzija tokom 24 sata.

Maksimalna doza pentoksifilina koja se daje parenteralno tokom 24 sata ne smije prelaziti 1200 mg.

Kod bubrežnog zatajenja potrebno je smanjiti dozu za 30-50% (ovisno o pojedinačnoj toleranciji lijeka). Kod teško oslabljenih funkcija jetre potrebno je i smanjenje doze.

U bolesnika sa niskim krvnim pritiskom i osoba u riziku od hipotenzije liječenje započinje malim dozama koje se postepeno povećavaju.

Sastav i oblik oslobađanja

Trental je angioprotektivni lijek

Trental 100 tableta je vazodilatacijsko sredstvo u kojem je pentoksifilin glavni aktivni sastojak.

Tablete su enterično obložene i prodaju se u pakiranjima od 10 u blister pakiranju. Na raspolaganju su tablete od 100 mg i 400 mg aktivnog sastojka.

Pored pentoksifilina, u sastavu Trental tableta nalaze se i sljedeće pomoćne komponente:

  • magnezijum stearat
  • laktoza
  • talk u prahu
  • skrob
  • natrijum hidroksid
  • makrogol
  • silicijum dioksid koloidni

Drugi oblik oslobađanja lijeka Trental je injekcija koja se ubrizgava u tijelo intravenski ili kapanjem. Sastav ampule uključuje pentoksifilin i vodu za injekcije.

Lijek pomaže smanjiti viskoznost krvi i riješiti se neugodnih simptoma kao što su migrena, nesanica i glavobolja. Lijek možete kupiti u bilo kojoj ljekarni, a cijena tableta Trental 100 u iznosu od 60 komada iznosi 7-10 dolara.

Kada se propisuju tablete?

Lijek poboljšava mikrocirkulaciju u područjima oštećene cirkulacije

Medicinska praksa pokazuje da su najčešće Trental tablete propisane za liječenje sljedećih patoloških stanja tijela:

  • sklerotične lezije žila donjih ekstremiteta
  • opekotine različitog stepena
  • vaskularne bolesti mrežnice i ostalih struktura organa vida
  • degenerativne patologije vaskularne geneze u polju organa sluha
  • posljedice produženog izlaganja niskim temperaturama
  • ishemijski moždani udar
  • dijabetička angiopatija
  • zagušenja u karličnoj šupljini
  • unutrašnji i vanjski hemoroidalni čvorovi
  • čirevi na koži i gangrena
  • patologija respiratornog sistema
  • vaskularna impotencija zbog poremećene cirkulacije
  • Raynaudova bolest
  • kršenje procesa mikrocirkulacije krvi u tijelu
  • upalni procesi različite složenosti u tijelu
  • ateroskleroza

Za liječenje bolesti bira se specifična doza lijeka. Iz tog razloga Trental treba propisati samo lekar nakon potpunog pregleda pacijenta i dobivanja detaljne kliničke slike.

Upotreba i učinak lijeka

Tablete treba uzimati tokom ili neposredno nakon obroka

Trental 100 tableta često se propisuje paralelno s uzimanjem lijeka u obliku otopine. Doziranje tableta ovisi i o dijagnozi i o težini patologije. Standardni tijek liječenja uključuje uzimanje pacijenta 2-3 tablete dnevno 3 puta.

Lijek treba oprati puno vode, gutati i istovremeno ne žvakati. Trental tablete je najbolje uzimati nakon obroka.

Maksimalna doza Trentala dnevno nije veća od 1200 mg. Treba imati na umu da, ako se liječenje bolesti izvodi uz pomoć injekcija i tableta, treba osigurati da ukupna količina lijeka ne prelazi dozvoljenu dozu.

Pored uzimanja tableta, Trental se može davati kap po kap ili intravenski u pacijentovo telo.

Da biste pripremili otopinu, fiziološka fiziološka otopina ili 5% glukoza se meša sa 1-6 ampula Trental. Dobivenu smjesu treba unositi u pacijentovo tijelo prilično polako, a to se obično dešava u roku od sat vremena. U slučaju da pacijent ima ozbiljnih problema sa cirkulacijom krvi, tada infuzija može trajati jedan dan. Učestalost primjene je 1-2 puta dnevno, a maksimalna doza ne smije prelaziti 12 ampula.

Trental, ulazeći u sistemsku cirkulaciju, brzo odlazi u zahvaćene kapilare. Pod utjecajem aktivne aktivne tvari vraća se elastičnost zidova crvenih krvnih zrnaca, izrazito se smanjuje koagulacija trombocita i poboljšava se fluidnost krvi zbog smanjenja njegove viskoznosti. Uz to, Trental pomaže proširiti vaskularne zidove i to se događa zbog smanjenja spazma u njima.

Upotreba Trental u liječenju različitih patologija omogućava normalizaciju metaboličkih procesa u tkivima kralježnice i njenih struktura, kao i obnavljanje razmjene plinova. Osim toga, kretanje krvi kroz žile kičmene moždine nakon moždanog udara se normalizira. Trental obnavlja živčani provod i to se događa uslijed pravilne prehrane i dotoka krvi do živčanih završetaka u zahvaćenom području.

Izvodljiva nuspojava

Medicinska praksa pokazuje da je Trental najčešće toleriran ljudskim tijelom i široko se koristi za kompleksno liječenje. Međutim, u nekim slučajevima primjena lijeka može biti praćena razvojem nuspojava iz gastrointestinalnog trakta.

Predoziranje ili nepravilna upotreba mogu uzrokovati nuspojave.

Pacijent se može žaliti na:

  1. mučnina i povraćanje
  2. problemi sa odlaskom u toalet
  3. jaka bol u trbuhu
  4. krvarenje u stomaku

Sa strane kardiovaskularnog sistema moguće je razviti tešku anemiju, snižavajući pritisak i anginu pektoris. Uz to, mogu započeti trombocitopenija i hipofibrinogenemija.

Sa strane nervnog sistema mogu se pojaviti sledeće štetne reakcije:

  • povećana razdražljivost
  • osjećajući se anksiozno
  • stres i panika
  • vrtoglavica i jake glavobolje
  • uporna vrtoglavica

Pored nuspojava, alergijska reakcija može se pojaviti u obliku anafilaktičkog šoka, Quinckeovog edema i urtikarije. Liječenje Trentalom može se nadopuniti pojavom alergijskog rinitisa, pojavom jakog svrbeža kože i urtikarije.

U slučaju da pacijent ima nuspojave za vrijeme liječenja Trentalom, potrebno je prestati ga uzimati i potražiti savjet specijaliste. Smanjit će dozu lijeka i promijeniti tijek terapije.

Više informacija o Trentalu možete pronaći u videu:

Treba imati na umu da uzimanje Trentala s fibrinolitičkim lijekovima može pojačati njihov učinak. S oprezom treba uzimati lijekove sa ACE inhibitorima i inzulin.

Farmakološke karakteristike

Djelovanje lijeka Trental usmjereno je na poboljšanje mikrocirkulacije u područjima oštećene cirkulacije, do kojih dolazi zbog djelovanja crvenih krvnih zrnaca na patološki izmijenjenu deformabilnost.

Aktivna komponenta Trentala - pentoksifilin - poboljšava protok krvi, što direktno utječe na mikrocirkulaciju. Tijekom upotrebe Trentala dolazi i do neznatnog širenja koronarnih žila, što generalno dovodi do značajnog poboljšanja cerebrovaskularnih poremećaja.

Uoči povremene klaudikacije, uspjeh liječenja očituje se smanjenjem noćnih grčeva u telećim mišićima, porastom udaljenosti hoda i nestankom boli u mirovanju.

Zašto se propisuje Trental: indikacije za upotrebu

Šta pomaže Trentalu? Propisati lijek sa sljedećim indikacijama:

  • Cerebrovaskularna nesreća (cerebralna ateroskleroza, čije su posledice vrtoglavica, oslabljena koncentracija i oštećenje pamćenja),
  • Stanja posle moždanog udara i ishemije,
  • Poremećaji periferne cirkulacije aterosklerotskog porijekla (npr. Dijabetička angiopatija, isprekidano klaudiranje), posttrombotski sindrom, promrzlina, trofični poremećaji (npr. Gangrena, trofični čir na nozi) (za lijek u obliku otopine za infuziju),
  • Gubitak sluha, otoskleroza i degenerativne promjene na pozadini patologije krvnih žila unutrašnjeg uha,
  • Poremećaji cirkulacije u horoidi i mrežnici.

Injekcije trental: upute za upotrebu

U pravilu napravite 2 intravenske infuzije ujutro i popodne, 200–300 mg aktivne tvari, zajedno sa otopinom natrijum-hlorida. Intravenske infuzije se izvode polako, 50 mg se daje tokom 10 minuta (zajedno sa 10 ml natrijum-hlorida), nakon čega prelaze na 100 mg na kapaljku (zajedno s 250 ml natrijum-hlorida, daje se najmanje sat vremena).

Maksimalna doza dnevno može biti od 0,6 mg aktivne tvari na 1 kg ljudske težine na sat.

Intramuskularne injekcije se izvode duboko 2-3 puta dnevno, za 100-200 mg.

Moguće je uzimati oralne oblike lijeka u dozi od 800-1200 mg dnevno za 2-3 doze. Početna doza je 600 mg dnevno. Uz pozitivan trend, količina pentoksifilina smanjuje se na 300 mg dnevno.

Kako uzeti djecu?

Trental je kontraindiciran kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina (djelotvornost i sigurnost upotrebe nije dokazana).

  1. Agapurin.
  2. Agapurin Retard.
  3. Arbiflex.
  4. Saksija za cvijeće.
  5. Pentamon.
  6. Pentilin.
  7. Pentilin forte.
  8. Pentohexal.
  9. Pentoksifilin.
  10. Pentomere
  11. Radomin.
  12. Ralofect.
  13. Trenpental.
  14. Flexital.

Prilikom odabira analoga važno je razumjeti da se upute za upotrebu Trental-a, cijena i recenzije lijekova sa sličnim učincima ne primjenjuju. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Interakcija lijekova

Bilo koja sredstva za razrjeđivanje krvi povećavaju svoju učinkovitost pod utjecajem lijekova (antikoagulansi, antiagregacijski agensi i trombolitičari), uključujući valproičnu kiselinu.

Potencijalni su i antibiotici. Učinkovitost oralnih hipoglikemijskih lijekova, uključujući inzulin, raste.

Ksantini istovremeno s bilo kojim drugim se ne prihvaćaju jer to pretjerano potiče pacijentovo mentalno stanje. Cimetidin povećava koncentraciju pentoksifilina u krvi.

O kojim recenzijama se govori?

Recenzije ljekara: Vrlo djelotvoran, stvarno poboljšava mikrocirkulaciju, koristi se za dijabetes. Možete koristiti Trental iv i u tabletama od 100 i 400 mg aktivne tvari.

Nuspojave su česte. Tečnost krvi iz rastvora i tableta Trental povećava se, što omogućava krvarenje u očima, stoga je bolje da se pre upotrebe posavetujete sa oftalmologom.

Pogledajte video: Tablet trental 400 pentoxifyline ER use ,dose , side effects , जनए full review hindi (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar