GENTADUETO - (JENTADUETO) upute za upotrebu

Filmsko obložene tablete 2,5 mg / 850 mg, 2,5 mg / 1000 mg

Jedna tableta sadrži

aktivne tvari: linagliptin 2,5 mg,

metformin hidroklorid 850 mg ili 1000 mg,

pomoćne tvari: arginin, kukuruzni škrob, kopovidon, bezvodni koloidni silicijum dioksid, magnezijum stearat,

filmski premaz: titan dioksid (E171), željezo (III) oksid žuto (E172) (za doziranje 2,5 mg / 850 mg), željezo (III) oksid crveno (E172), propilen glikol, hipromeloza 2910, talk.

Tablete su obložene filmskom školjkom svijetlo narandžaste boje, ovalne, s dvostrukom konveksnom površinom, s graviranjem logotipa BI kompanije s jedne strane i graviranjem "D2 / 850" na drugoj strani (za doziranje 2,5 mg / 850 mg).

Tablete su obložene filmskom školjkom svijetlo ružičaste boje, ovalne, s dvostrukom konveksnom površinom, s graviranjem logotipa BI kompanije s jedne strane i graviranjem "D2 / 1000" na drugoj strani (za doziranje 2,5 mg / 1000 mg).

Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

Tablete, obložene filmom, svijetlo su narančaste boje, ovalne su, bikonveksne, ugravirane su s Beringer Ingelheim logotipom s jedne strane i ugravirane s "D2 / 850" s druge strane.

1 tab
linagliptin2,5 mg
metformin850 mg

Pomoćni sastojci: arginin, kukuruzni škrob, kopovidon, silicijum dioksid, bezvodni koloidni, magnezijum stearat.

Školjka: titan dioksid (E171), željezni oksid crveni (E172), željezo oksid žuti (E172), propilen glikol, hipromeloza 2910, talk.

10 kom - blisteri (6) - pakovanja od kartona.

karticu. filmski premaz, 2,5 mg / 1000 mg: 60 kom.
Reg. Br: 10072/13/16/18 od 05.05.2018. - reg. Roka valjanosti otkucaja nije ograničeno

Tablete su filmom obložene svijetlo ružičastom bojom, ovalne su, bikonveksne, ugravirane su s logotipom kompanije s jedne strane i ugravirane s "D2 / 1000" s druge strane.

1 tab
linagliptin2,5 mg
metformin1000 mg

Pomoćni sastojci: arginin, kukuruzni škrob, kopovidon, silicijum dioksid, bezvodni koloidni, magnezijum stearat.

Školjka: titanov dioksid (E171), željezni oksid crveni (E172), propilen glikol, hipromeloza 2910, talk.

Oblik za puštanje, pakiranje i sastav

Tablete obložene filmskom školjkom svijetložute boje, ovalne su, dvokosove, s graviranjem logotipa firme s jedne strane i gravurom "D2 / 500" na drugoj strani.

1 tab
linagliptin2,5 mg
metformin hidroklorid500 mg

Pomoćne tvari: arginin - 12,5 mg, kukuruzni skrob - 20 mg, kopovidon - 47,5 mg, bezvodni koloidni silicijev dioksid - 2,5 mg, magnezijum stearat - 5 mg.

Sastav filmske prevlake: titanov dioksid (E171) - 2,88 mg, žuto bojilo željeznog oksida (E172) - 0,12 mg, propilen glikol - 0,6 mg, hipromeloza 2910 - 6 mg, talk - 2,4 mg.

10 kom - blisteri od PVC / PCTFE / Al (3) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri od PVC / PCTFE / Al (6) - pakovanja od kartona.

Farmakološko djelovanje

Kombinovani hipoglikemijski lek za oralnu primenu. Gentadueto ® je fiksna kombinacija dve hipoglikemijske supstance - linagliptin i metformin hidrohlorid.

Linagliptin je inhibitor enzima DPP-4 (dipeptidil peptidaza 4, EC oznaka 3.4.14.5), koji sudjeluje u inaktivaciji hormona inkreta - glukagonu sličnog peptida-1 (GLP-1) i inzulinotropnog polipeptida (GIP) ovisnog o glukozi. Ti se hormoni brzo uništavaju enzimom DPP-4. Oba ova incretina su uključena u fiziološku regulaciju homeostaze glukoze. Bazalna razina izlučivanja inkreta tijekom dana je niska, brzo se podiže nakon jela. GLP-1 i GIP pojačavaju biosintezu inzulina i njegovu sekreciju beta ćelijama gušterače u prisustvu normalne i povišene razine glukoze u krvi. Pored toga, GLP-1 smanjuje lučenje glukagona alfa ćelijama gušterače, što dovodi do smanjenja proizvodnje glukoze u jetri. Linagliptin se efikasno i reverzibilno veže za DPP-4, što uzrokuje neprestano povećanje nivoa inkretina i dugotrajno održavanje njihove aktivnosti. Linagliptin povećava izlučivanje inzulina ovisno o razini glukoze i smanjuje lučenje glukagona, rezultirajući poboljšanjem homeostaze glukoze. Linagliptin se veže na DPP-4 selektivno, in vitro njegova selektivnost premašuje selektivnost za DPP-8 ili aktivnost za DPP-9 za više od 10.000 puta.

Tretman linagliptinom značajno poboljšava surogatne markere funkcije beta-ćelija, uključujući HOMA (model za procenu homeostaze), odnos proinzulina i inzulina i odgovor beta ćelija prema testu tolerancije na hranu.

Metformin je biguanid i ima hipoglikemijski učinak, snižavajući bazalnu i postprandijalnu razinu glukoze u plazmi. Metformin ne potiče lučenje inzulina i stoga ne dovodi do hipoglikemije.

Metformin hidroklorid ima 3 mehanizma delovanja:

1. smanjuje stvaranje glukoze u jetri inhibiranjem glukoneogeneze i glikogenolize,

2. povećanje unosa glukoze u skeletnim mišićima i njegovo korištenje povećanjem osjetljivosti na inzulin,

3. usporavanje apsorpcije glukoze u crevima.

Metformin stimulira unutarćelijsku sintezu glikogena djelovanjem na glikogen sintetazu.

Metformin hidroklorid povećava transportni kapacitet svih vrsta trenutno poznatih transportera glukozne membrane.

Metformin hidrohlorid u ljudi, bez obzira na njegov uticaj na glikemiju, ima blagotvoran uticaj na metabolizam lipida:

  • smanjuje ukupni holesterol, holesterol u LDL i trigliceridima.

Dodavanje linagliptina u terapiju metforminom

Učinkovitost i sigurnost linagliptina, koji se koristi u kombinaciji s metforminom u bolesnika s glikemijom, koja nije bila adekvatno kontrolirana monoterapijom metforminom, proučavana su u brojnim dvostruko slijepim, placebo kontroliranim studijama.

Kombinacija linagliptina i metformina pruža značajno i značajno poboljšanje glikemijskih parametara bez promjene tjelesne težine od uzimanja svake komponente odvojeno. Konkretno, nivo glikoziliranog hemoglobina A (HbA1c), glukoze u plazmi naglo (GPN), glukoze u plazmi 2 sata nakon obroka (GLP) značajno se smanjuje.

Prospektivna meta-analiza kod 5.239 pacijenata sa dijabetesom tipa 2 koji su učestvovali u 8 kliničkih ispitivanja pokazala je da liječenje linagliptinom ne povećava kardiovaskularni rizik (kardiovaskularna smrt, nefatalni infarkt miokarda, nefatalni moždani udar ili hospitalizacija zbog nestabilne angine pektoris).

Farmakokinetika

Studije bioekvivalencije provedene na zdravim dobrovoljcima pokazale su da je Gentadueto ® bioekvivalentan zasebno korištenom linagliptinu i metforminu.

Primjena Gentadueto ® s hranom nije dovela do promjene farmakokinetičkih parametara linagliptina. AUC metformina nije se promijenio, ali prosječni serumski metformin C max u slučaju lijeka s hranom smanjen je za 18%. U slučaju upotrebe lijeka s hranom, primijećeno je povećanje vremena postizanja C max metformina u plazmi za 2 sata.Klinički značaj ovih promjena nije vjerojatan. Slijede odredbe koje odražavaju farmakokinetička svojstva pojedinih aktivnih sastojaka Gentadueto ®.

Nakon oralne primjene linagliptina u dozi od 5 mg, lijek se brzo apsorbuje, C max u plazmi (medijan T max) je postignut nakon 1,5 sata.Koncentracija linagliptina u plazmi smanjuje se dvofazno. Apsolutna bioraspoloživost linagliptina iznosi otprilike 30%. Budući da primjena linagliptina zajedno s hranom koja sadrži veliku količinu masti nije imala klinički značajan utjecaj na farmakokinetiku, linagliptin se može primjenjivati ​​i s hranom i bez obzira na unos hrane.

Nakon uzimanja linagliptina u jednoj dozi od 5 mg prosječni Vd iznosi otprilike 1110 L, što ukazuje na veliku distribuciju u tkivima. Vezanje linagliptina na proteine ​​u plazmi ovisi o koncentraciji lijeka. Ako je koncentracija 1 nmol / L, vezanje iznosi oko 99%, a s povećanjem koncentracije linagliptina na ≥30 nmol / L, vezanje opada na 75-89%, što odražava zasićenost povezanosti lijeka s DPP-4 kao porast koncentracije linagliptina. U visokim koncentracijama linagliptina, kada je vezanje na DPP-4 potpuno zasićeno, 70-80% linagliptina veže se na ostale proteine ​​plazme, a 20-30% lijeka je bilo u slobodnom stanju.

U slučaju uzimanja linagliptina u dozi od 5 mg 1 put / dan, Cs lijeka u plazmi postignut je nakon treće doze, dok je AUC linagliptina u plazmi porastao za oko 33% u odnosu na prvu dozu. Koeficijenti varijacije za AUC linagliptina bili su mali (12,6% i 28,5%, respektivno). Vrijednosti AUC linagliptina u plazmi s povećanjem doza povećavale su se manje proporcionalno. Farmakokinetika linagliptina kod zdravih i bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 bila je općenito slična.

Studije in vitro pokazale su da je linagliptin supstrat P-glikoproteina i CYP3A4. Ritonavir, snažni inhibitor P-glikoproteina i CYP3A4, doveo je do dvostrukog povećanja izloženosti (procijenjene na osnovu AUC) linagliptina, a opetovana primjena linagliptina zajedno s rifampicinom, snažnim induktorom P-glikoproteina i CYP3A, dovela je do smanjenja AUC stanja atiniliumina za 40% %, uglavnom zbog povećanja (ili, shodno tome, smanjenja) bioraspoloživosti linagliptina uslijed inhibicije (ili, shodno tome, indukcije) P-glikoproteina.

Metabolizam i izlučivanje

Mali dio primljenog lijeka se metabolizira. Glavni put izlučivanja je kroz creva (oko 85%). Približno 5% linagliptina izluči se mokraćom. Identificiran je jedan glavni metabolit lijeka, čija je relativna izloženost u ravnotežnoj fazi bila 13,3% izloženosti linagliptinu. Ovaj metabolit nema farmakološku aktivnost i ne doprinosi inhibicijskoj aktivnosti linagliptina protiv plazme DPP-4.

Terminal T 1/2 dugačak - više od 100 sati, što se uglavnom događa zbog zasićenog, stabilnog vezanja linagliptina s DPP-4 i ne dovodi do nakupljanja lijeka. Efektivni T 1/2 za nakupljanje linagliptina, određen nakon ponovljenog davanja linagliptina u dozi od 5 mg, iznosi otprilike 12 sati

Bubrežni klirens je približno 70 ml / min.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

U bolesnika s bilo kojim stupnjem zatajenja bubrega, promjene u doziranju linagliptina ne smatraju se potrebnim. Blaga bubrežna insuficijencija nije uticala na farmakokinetiku linagliptina kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

U bolesnika s blagom, umjerenom ili teškom insuficijencijom jetre, promjene doze linagliptina nisu potrebne.

Ispitivanja farmakokinetike lignagliptina kod djece nisu provedena.

Promjene doziranja ovisno o spolu, indeksu tjelesne mase, rasi, dobi pacijenata nisu potrebne.

Nakon unosa metformina, Cma u plazmi se postiže nakon 2,5 sata, a kod zdravih dobrovoljaca apsolutna bioraspoloživost metformin hidroklorida nakon oralne primjene u dozi od 850 mg iznosi približno 50-60%. Nakon uzimanja lijeka unutra, oko 20-30% lijeka se ne apsorbira i izlučuje kroz crijeva nepromijenjeno.

Metformin hidroklorid karakteriše nelinearna apsorpciona farmakokinetika. Kada se metformin hidroklorid koristi u preporučenim dozama, Cs u plazmi postiže se u roku od 24-48 sati i, u pravilu, iznosi manje od 1 µg / ml.

Hrana smanjuje apsorpciju metformin hidroklorida i donekle usporava brzinu apsorpcije. Nakon upotrebe lijeka u dozi od 850 mg s hranom, C max je bio 40% manji, AUC 25% manji, a vrijeme za postizanje C max povećalo se za 35 minuta. Klinički značaj pada ovih pokazatelja nije poznat.

Vezivanje metformina na proteine ​​plazme je zanemarivo. Metformin hidroklorid veže se na crvena krvna zrnca. Sa maks. Metforminom u krvi je niži nego u plazmi, a postiže se približno istovremeno. Smatra se da crvena krvna zrnca predstavljaju dodatno odjeljenje za distribuciju lijekova. Prosječni V d varira od 63 do 276 litara.

Metabolizam i izlučivanje

U ljudi metaboliti lijeka nisu identificirani. Metformin hidroklorid se izlučuje bubrezima u nepromenjenom stanju. Bubrežni klirens metformin hidroklorida prelazi 400 ml / min, što ukazuje na izlučivanje lijeka glomerularnom filtracijom i tubularnom sekrecijom. Nakon gutanja, terminal T 1/2 je otprilike 6,5 sati

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, bubrežni klirens lijeka smanjuje se srazmjerno CC, dakle, T 1/2 se produžava, što dovodi do povećanja razine metformin hidroklorida u plazmi.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

Nakon jednokratne primjene metformina u dozi od 500 mg kod djece, farmakokinetički profil bio je sličan onom u zdravih odraslih ispitanika.

Nakon opetovane primjene lijeka u dozi od 500 mg 2 puta / dan tijekom 7 dana kod djece s dijabetesom, C max u plazmi i AUC 0-t bili su približno 33% i 40% manji nego u odraslih bolesnika s dijabetesom koji su primali metformin u dozi od 500 mg 2 puta / dan tokom 14 dana. Budući da se doza lijeka odabire pojedinačno, ovisno o stupnju kontrole glikemije, ti podaci imaju ograničen klinički značaj.

Indikacije za upotrebu

Šećerna bolest tipa 2:

  • u cilju poboljšanja kontrole glikemije (u kombinaciji s dijetom i vježbanjem) u slučajevima kada je istodobna primjena linagliptina i metformina preporučljiva: kod bolesnika kojima samo liječenje metforminomom nije dovoljno učinkovito, ili kod bolesnika koji već primaju kombinaciju linagliptina i metformina kao zasebne lijekovi s dobrim učinkom,
  • u kombinaciji s derivatima sulfoniluree (trostruka kombinirana terapija), osim prehrane i vježbanja za bolesnike kod kojih liječenje metforminom i derivatima sulfonilureje u maksimalno toleriranim dozama nije dovoljno efikasno.

Režim doziranja

Za oralnu primjenu.

Preporučena doza je 2,5 mg / 850 mg ili 2,5 mg / 1000 mg 2 puta dnevno.

Doziranje treba odabrati pojedinačno, na osnovu trenutnog režima liječenja pacijenta, njegove djelotvornosti i podnošljivosti. Maksimalna preporučena dnevna doza Gentadueto® je 5 mg linagliptina i 2000 mg metformina.

Gentadueto ® treba uzimati s hranom kako bi se smanjile štetne reakcije iz probavnog trakta izazvane metforminom.

Pacijentima kod kojih dijabetes melitus tipa 2 nije dovoljno kontroliran monoterapijom metforminom u maksimalnoj toleriranoj dozi, Gentadueto® se obično propisuje tako da doza linagliptina iznosi 2,5 mg 2 puta dnevno (dnevna doza od 5 mg), a doza metformina ostaje ista. kao i prije.

Pacijentima koji se prenose iz kombinirane primjene linagliptina i metformina treba propisati Gentadueto ® tako da su doze linagliptina i metformina iste kao i prije.

Za pacijente kod kojih dijabetes melitus tipa 2 nije dovoljno kontroliran dvostrukom kombiniranom terapijom primjenom maksimalnih toleriranih doza metformina i derivata sulfoniluree, obično se propisuje Gentadueto® tako da je doza linagliptina 2,5 mg 2 puta dnevno (dnevna doza 5 mg), a doza metformin je bio isti kao i prije.

Kada se Gentadueto ® koristi u kombinaciji s derivatom sulfoniluree, potrebna je manja doza derivata sulfonilureje da bi se smanjio rizik od hipoglikemije.

Kako bi se koristile različite doze metformina, Gentadueto ® je dostupan u sljedećim doznim oblicima:

  • linagliptin 2,5 mg + metformin hidrohlorid 850 mg ili metformin hidrohlorid 1000 mg.

Gentadueto ® (zbog prisustva metformina u njegovom sastavu) je kontraindiciran kod pacijenata sa umerenim ili teškim oštećenjem bubrega (CC

Gentadueto ® (zbog prisustva metformina u njegovom sastavu) je kontraindiciran kod pacijenata sa zatajenjem jetre.

Budući da se metformin izlučuje bubrezima, a u starosti postoji tendencija smanjenja bubrežne funkcije, kod starijih bolesnika koji uzimaju Gentadueto ® potrebno je redovno nadzirati bubrežnu funkciju.

U slučaju da nestane lijek, treba ga uzimati čim se pacijent toga sjeti. Ne uzimajte dvostruku dozu istovremeno.

Nuspojave

U bolesnika koji su primali kombinaciju linagliptina i metformina u fiksnoj dozi

Često:

  • smanjen apetit, proliv, mučnina,
  • hipoglikemija.

Retko:

  • nazofaringitis,
  • hiperaktivnost bronha,
  • povećana aktivnost amilaze,
  • preosjetljivost (angioedem, urtikarija, osip).

Retko:

  • glavobolja, vrtoglavica,
  • povraćanje
  • pankreatitis
  • kašalj
  • svrbež

Kod pacijenata koji su primali monoterapiju metforminom

Često:

  • poremećaji ukusa,
  • bolovi u stomaku
  • hepatobilijarni poremećaji - promjena pokazatelja funkcije jetre, hepatitis,
  • eritem, urtikarija.

Retko:

  • metabolički poremećaji - laktacidoza,
  • kršenje apsorpcije vitamina B 12 (uz produženo liječenje) može dovesti (u vrlo rijetkim slučajevima) do klinički značajnog nedostatka vitamina B 12, na primjer, megaloblastične anemije.

Kontraindikacije

  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • dijabetes tipa 1
  • dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma,
  • zatajenje bubrega ili oslabljenu funkciju bubrega (KK ® je kontraindiciran u trudnoći i dojenju (dojenje).

Studije o utjecaju lijeka na plodnost kod ljudi nisu provedene. U pretkliničkim ispitivanjima koja su koristila maksimalno proučenu dozu linagliptina (240 mg / kg / dan) koja je prekoračila izloženost ljudima za više od 900 puta, negativni efekti na plodnost nisu utvrđeni.

Adekvatna i dobro kontrolirana ispitivanja lijeka Gentadueto ® ili njegovih pojedinačnih komponenti na trudnicama nisu provedena. U pretkliničkim reproduktivnim studijama nije bilo teratogenih učinaka povezanih s kombiniranom uporabom linagliptina i metformina. Podaci o upotrebi metformina u trudnica su ograničeni.

Gentadueto ® se ne smije koristiti tijekom planirane trudnoće. Treba koristiti inzulin koji omogućava održavanje koncentracije glukoze u krvi na razini bliskoj normalnoj i smanjuje rizik od poremećaja u razvoju fetusa uzrokovanih visokim nivoom glukoze.

Metformin se izlučuje u majčinom mlijeku. Nema dokaza o mogućnosti prodiranja lignagliptina u majčino mlijeko kod ljudi.

Posebna uputstva

Gentadueto ® je kontraindiciran bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 1 ili za liječenje dijabetičke ketoacidoze.

Upotreba lijeka Gentadueto® u kombinaciji s inzulinom nije na odgovarajući način proučena.

Hipoglikemija je poznata komplikacija sulfonilureje. Stoga se prilikom upotrebe lijeka Gentadueto® u kombinaciji s derivatima sulfoniluree preporučuje oprez. Treba uzeti u obzir izvodljivost smanjenja doze derivata sulfoniluree.

Monoterapija metforminom ne izaziva hipoglikemiju, ali ova komplikacija može se razviti ako se smanje kalorije u hrani, ako se značajna fizička aktivnost ne nadoknadi unosom dodatnih kalorija ili ako se koriste drugi hipoglikemijski lijekovi (na primjer, derivati ​​sulfoniluree i inzulin) ili etanol.

Laktacidoza je vrlo rijetka, ali ozbiljna metabolička komplikacija koja se može dogoditi zbog nakupljanja metformin hidroklorida. Objavljeni slučajevi laktične acidoze kod pacijenata koji su primali metformin hidroklorid nastali su uglavnom kod dijabetes melitusa praćenog teškim zatajenjem bubrega, kao i u prisustvu faktora rizika kao što su loše kontrolirani dijabetes melitus, ketoza, dugotrajno gladovanje, prekomjerna konzumacija alkohola, zatajenje jetre i bilo koja stanja praćena hipoksijom.

Dijagnoza laktacidoze:

  • rizik od laktične acidoze trebalo bi uzeti u obzir u slučaju razvoja nespecifičnih tegoba poput spastičkih bolova u trbuhu i teške astenije.

Laktacidozu karakteriše acidotična kratkoća daha, bol u trbuhu i hipotermija, praćen razvojem kome. Promjene u laboratorijskim parametrima imaju dijagnostičku vrijednost - smanjenje pH u krvi, porast razine mliječne kiseline u plazmi više od 5 mmol / l, porast deficita aniona i omjera laktata / piruvata. Ako se sumnja na metaboličku acidozu, treba obustaviti metformin, a pacijenta odmah smjestiti u bolnicu.

Budući da se metformin hidroklorid izlučuje bubrezima, preporučuje se da se ubuduće redovno utvrdi nivo kreatinina u serumu, pre nego što započne terapija i:

  • kod pacijenata sa normalnom funkcijom bubrega, barem jednom,
  • u bolesnika s razinom kreatinina u serumu koji su konzistentni s VGN-om, a u starijih bolesnika barem 2-4 puta godišnje.

U starijih bolesnika često se opaža asimptomatsko smanjenje bubrežne funkcije. Posebno se mora paziti u situacijama koje mogu dovesti do smanjenja bubrežne funkcije, na primjer, u slučaju početka antihipertenzivne, diuretičke terapije ili upotrebe NSAID-a. Treba biti oprezan u liječenju pacijenata starijih od 80 godina.

Budući da intravaskularna primjena jodiranih kontrastnih materija za radiološke studije može dovesti do zatajenja bubrega, upotrebu metformin hidroklorida treba prekinuti unaprijed ili za vrijeme ovih studija. Primjena metformin hidroklorida može se nastaviti 48 sati nakon završetka ovih ispitivanja i tek nakon primanja rezultata ponovne procjene bubrežne funkcije, što ukazuje na nikakvu promjenu.

Metformin hidroklorid treba prekinuti 48 sati prije izborne hirurgije primjenom opće, kičmene ili epiduralne anestezije. Upotreba lijeka može se nastaviti ne ranije od 48 sati nakon operacije ili nakon nastavka prehrane usnim putem, i samo ako se dobiju rezultati ponovne procjene bubrežne funkcije, što ukazuje na odsutnost promjena.

Tokom razdoblja nakon registracije zabilježen je razvoj akutnog pankreatitisa kod pacijenata koji su uzimali linagliptin. U slučaju pankreatitisa, Gentadueto ® treba prekinuti.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Nisu provedene studije koje bi proučavale učinak lijeka na sposobnost upravljanja vozilima i obavljanje poslova koji zahtijevaju visoku koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija. S obzirom na slučajeve vrtoglavice prilikom uzimanja lijeka, treba biti oprezan. Ako pacijenti imaju vrtoglavicu, trebali bi izbjegavati potencijalno opasne aktivnosti, uključujući vožnja vozila i kontrola mašina.

Predoziranje

Tokom kontroliranih kliničkih ispitivanja na zdravim ispitanicima, dobro su podnošene pojedinačne doze linagliptina, koje su dostigle 600 mg (120 puta više od preporučene doze). Iskustvo u upotrebi lijeka u dozama većim od 600 mg kod ljudi nije dostupno.

Kada se metformin koristio u dozama većim od 850 mg, nije primijećena hipoglikemija, iako je bilo slučajeva laktacidoze. Značajno predoziranje metformina može dovesti do laktacidoze. Laktacidoza spada u kategoriju hitnih medicinskih situacija, liječenje se u takvim slučajevima provodi u bolnici.

Simptomi

  • moguća je hipoglikemija, mučnina, vrtoglavica.

Liječenje:

  • ispiranje želuca, unos adsorbensa,
  • provođenje simptomatske terapije - unošenje / unošenje tekućina, kontrola i normalizacija glikemijskog profila. Najefikasnija metoda uklanjanja laktata i metformin hidroklorida je hemodijaliza.

Interakcija lijekova

Istodobna višestruka primjena zdravih dobrovoljaca linagliptin (10 mg 1 put / dan) i metformin (850 mg 2 puta dnevno) nisu značajno promijenili farmakokinetiku linagliptina ili metformina.

Farmakokinetička ispitivanja interakcije lijekova Gentadueto ® nisu provedena, međutim, takva su istraživanja provedena s pojedinačnim aktivnim komponentama Gentadueto ®, linagliptinom i metforminom.

Linagliptin nije imao klinički značajan efekat na farmakokinetiku metformina, glibenklamida, simvastatina, pioglitazona, varfarina, digoksina i oralnih kontraceptiva, što je odgovaralo in vivo podacima o slaboj interakciji lijekova sa supstratima za CYP2C8, 4 izoenzima, CYP2A4, glikoprotein i prenos organskih kationa (TOK).

Metformin. Istodobna primjena metformina (opetovana primjena u dozi od 850 mg 3 puta dnevno) i linagliptina (u supteraterapeutskoj dozi od 10 mg 1 put / dan) ne dovodi do klinički značajnih promjena u farmakokinetikama linagliptina ili metformina.

Derivati ​​sulfonilureje. Kombinirana primjena linagliptina oralno (višestruke doze od 5 mg) i glibenklamila u jednoj dozi (gliburid 1,75 mg) ne mijenja farmakokinetiku linagliptina u ravnoteži. Međutim, postoji klinički beznačajan pad AUC i C max glibenklamida za 14%. Budući da se glibenklamid metabolizira uglavnom pomoću CYP2C9, ovi podaci također potvrđuju zaključak da linagliptin nije inhibitor CYP2C9. Ne očekuje se klinički značajna interakcija s drugim derivatima sulfoniluree (npr. Glipizidom, tolbutamidom i glimepiridom), koji se poput glibenklamida uglavnom metaboliziraju s CYP2C9.

Tiazolidindioni. Kombinovana upotreba linagliptina (jednom 10 mg / dan) i pioglitazona (višestruke doze od 45 mg / dan), koji je supstrat za CYP2C8 i CYP3A4, nema klinički značajan uticaj na farmakokinetiku linagliptina ili pioglitazona, odnosno aktivnih metabolita pioglitazona.

Ritonavir. Kombinirana primjena linagliptina (pojedinačna doza od 5 mg / dan) i ritonavira (višestruke doze od 200 mg oralno) povećava AUC i C max linagliptina, otprilike, za oko 2 i 3 puta. Ove promjene farmakokinetike lignagliptina ne smatraju se klinički značajnim. Stoga se ne očekuje klinički značajna interakcija s drugim inhibitorima P-glikoproteina / CYP3A4, a promjene doze nisu potrebne.

Rifampicin. Višestruka kombinirana primjena linagliptina i rifampicina dovodi do smanjenja AUC i C max linagliptina u ravnoteži za 39,6%, odnosno 43,8%, te do smanjenja inhibicije bazne aktivnosti DPP-4 za oko 30%. Stoga se očekuje da će se zadržati klinička učinkovitost linagliptina u kombinaciji s aktivnim induktorima P-glikoproteina, iako se možda neće u potpunosti očitovati.

Digoksin. Kombinovana višestruka upotreba linagliptina (5 mg / dan) i digoksina (0,25 mg / dan) ne utiče na farmakokinetiku digoksina.

Warfarin. Linagliptin, korišten više puta u dozi od 5 mg / dan, nije promijenio farmakokinetiku S (-) ili R (+) varfarina, što je supstrat za CYP2C9, što ukazuje na odsustvo sposobnosti linagliptina da inhibira CYP2C9.

Simvastatin. Linagliptin, koji se opetovano primjenjuje u superterapeutskoj dozi od 10 mg / dan, ima minimalan učinak na farmakokinetiku simvastatina, koji ne zahtijeva prilagođavanje doze.

Oralni kontraceptivi. Kombinovana primjena linagliptina u dozi od 5 mg s levonorgestrelom ili etiniil estradiolom ne mijenja farmakokinetiku ovih lijekova u ravnoteži.

Metformin. Upotreba metformina tijekom akutne intoksikacije alkoholom povećava rizik od laktacidoze (posebno u slučaju gladovanja, neuhranjenosti ili zatajenja jetre). Treba izbjegavati alkohol i lijekove koji sadrže etilni alkohol.

Kationski lijekovi koji se izlučuju bubrežnom tubularnom sekrecijom (npr. Cimetidin) mogu komunicirati s metforminom, nadmećući se za uobičajene bubrežne tubularne transportne sisteme. Stoga je, uz istodobnu upotrebu kationskih lijekova koji se izlučuju bubrežnom tubularnom sekrecijom, potrebno pažljivo praćenje glikemije, promjena doze metformina unutar preporučenog režima doziranja i (ako je potrebno) korekcija terapije dijabetesa melitusa.

Farmakološka svojstva

Studije bioekvivalencije provedene na zdravim dobrovoljcima pokazale su da je GENTADUETO bioekvivalentan odvojeno korištenom linagliptinu i metformin hidrokloridu u kombiniranoj terapiji.

Primjena lijeka GENTADUETO 2,5 / 1000 mg s hranom ne dovodi do promjene farmakokinetičkih parametara linagliptina. Područje ispod krivulje metformina koncentracija-vrijeme (AUC) ne mijenja se, međutim, prosječna vrijednost maksimalne koncentracije metformina u serumu u slučaju uporabe lijeka s hranom smanjuje se za 18%. Upotreba lijeka na prazan stomak dovodi do kašnjenja u postizanju maksimalne koncentracije metformina u serumu za 2 sata. Ove su promjene klinički neznatne.

Slijede podaci koji odražavaju farmakokinetička svojstva pojedinih aktivnih sastojaka lijeka GENTADUETO.

Farmakokinetika lignagliptina dobro je proučena kod zdravih dobrovoljaca i bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (dijabetes tipa 2). Nakon oralnog uzimanja linagliptina u dozi od 5 mg, lijek se brzo apsorbira, najveće koncentracije u plazmi (srednja Tmax) dostižu se nakon 1,5 sata. Koncentracije linagliptina u plazmi smanjuju se trofazno. Terminalni poluživot je dug (više od 100 sati), što je posljedica intenzivnog, stabilnog vezanja linagliptina s DPP-4 i ne dovodi do nakupljanja lijeka. Efektivni poluživot za nakupljanje linagliptina, određen nakon ponovljenog davanja linagliptina u dozi od 5 mg, iznosi otprilike 12 sati. Nakon pojedinačne doze od 5 mg linagliptina, koncentracija lijeka u plazmi u fazi dinamičke ravnoteže postiže se nakon uzimanja treće doze, dok se AUC linagliptina u plazmi povećava za oko 33% u odnosu na prvu dozu. Koeficijenti varijacije za AUC linagliptina bili su mali: 12,6% i 28,5%. Farmakokinetika lignagliptina je nelinearna zbog ovisnosti lignagliptina o koncentraciji s DPP-4. Ukupna plazma AUC linagliptina povećava se manje doze ovisna od nevezanog AUC-a, povećavajući više doza ovisna. Farmakokinetika linagliptina slična je kod zdravih i kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Apsorpcija: Apsolutna bioraspoloživost linagliptina iznosi otprilike 30%. Prijem linagliptina s hranom s visokim udjelom masti povećava vrijeme postizanja maksimalne koncentracije u plazmi (Cmax) za 2 sata i dovodi do smanjenja Cmax za 15%, ali ne utječe na AUC0-72h. Nema klinički značajne promjene u Cmaxu i Tmaxu, stoga se linagliptin može koristiti bez obzira na unos hrane.

Raspodjela: kao rezultat vezivanja tkiva, prosječni volumen raspodjele u fazi dinamičke ravnoteže nakon pojedinačne doze od 5 mg iznosi otprilike 1110 litara, što ukazuje na veliku distribuciju u tkivima. Vezanje linagliptina na proteine ​​u plazmi ovisi o koncentraciji lijeka i smanjuje se za 99% pri 1 nmol / L na 75-89% pri ≥30 nmol / L, što odražava zasićenost povezanosti lijeka s DPP-4 s povećanjem koncentracije lignagliptina. U visokim koncentracijama linagliptina, kada je vezanje na DPP-4 potpuno zasićeno, 70-80% linagliptina veže se na ostale proteine ​​plazme (ne DPP-4), a 30-20% lijeka je u slobodnom stanju.

Metabolizam i izlučivanje: Nakon uzimanja 10 mg linagliptina, približno 5% se izluči urinom. Metabolizam ima sekundarnu ulogu u eliminaciji linagliptina. Identificiran je jedan glavni metabolit bez farmakološke aktivnosti i s relativnim učinkom 13,3% linagliptina u fazi dinamičke ravnoteže, stoga on ne pokazuje inhibirajući učinak linagliptina na DPP-4 u plazmi. Otprilike 85% izlučuje se (s izmetom 80% i urinom 5%) unutar 4 dana nakon primjene. Bubrežni klirens u dinamičkoj ravnoteži je približno 70 ml / min.

Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega: u fazi dinamičke ravnoteže kod bolesnika s blagim stupnjem oštećenja bubrežne funkcije, profil izloženosti linagliptinu sličan je profilu izloženosti u zdravih dobrovoljaca. U bolesnika s prosječnim stupnjem bubrežne insuficijencije primjećeno je umjereno povećanje profila izloženosti od približno 1,7 puta u usporedbi s kontrolnom skupinom. Profil izloženosti kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 i teškim zatajenjem bubrega povećao se za približno 1,4 puta u usporedbi s bolesnicima sa dijabetesom tipa 2 s normalnom funkcijom bubrega. Predviđene vrijednosti AUC linagliptina u fazi dinamičke ravnoteže u bolesnika s oštećenjem bubrega u krajnjem stadiju ukazuju na usporedivu razinu izloženosti lijekovima u bolesnika s umjerenim ili teškim oštećenjem bubrega. Pored toga, linagliptin se ne izlučuje u terapeutski značajnom stepenu tokom hemodijalize ili peritonealne dijalize. U bolesnika s bilo kojim stupnjem oštećenja bubrega, prilagođavanje doze linagliptina nije potrebno, stoga možete nastaviti uzimati linagliptin u obliku jedne tablete u dnevnoj dozi od 5 mg, ako DENTADUETO otkaže zbog prisutnosti oštećene funkcije bubrega.

Bolesnici s oštećenom funkcijom jetre: u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre bilo kojeg stupnja (Child-Pugh klasa A, B i C), prosječne vrijednosti AUC i Cmax lignagliptina bile su slične kontrolnoj skupini nakon uzimanja višestrukih doza lignagliptina od 5 mg.

Prilagođavanja doze na osnovu spola, indeksa tjelesne mase (BMI), rase i dobi pacijenta nisu potrebna.

Apsorpcija: nakon uzimanja Metformina unutra, Tmax se postiže nakon 2,5 sata. U zdravih dobrovoljaca apsolutna bioraspoloživost metformin hidroklorida nakon oralne primjene u dozi od 500 mg ili 850 mg iznosi otprilike 50-60%. Nakon uzimanja lijeka unutar, oko 20-30% lijeka se ne apsorbira i izlučuje u izmetu nepromijenjeno.

Apsorpcija metmorfin hidroklorida je zasićena i nepotpuna, farmakokinetika apsorpcije je nelinearna. Prilikom uzimanja preporučenih doza metformin hidroklorida, stabilne koncentracije u plazmi postižu se u roku od 24-48 sati i, u pravilu, manje od 1 µg / ml. U kliničkim studijama nivo Cmax u metformin hidrokloridu u plazmi nije premašio 5 µg / ml, čak ni pri maksimalnim dozama. Prehrana smanjuje apsorpciju metformin hidroklorida i donekle ga usporava. Nakon upotrebe lijeka u dozi od 850 mg, zajedno s hranom, očitavanja Cmaxa su 40% manja, AUC 25% niža, Tmax povećava se za 35 minuta. Klinički značaj pada ovih pokazatelja nije poznat.

Distribucija: Vezivanje metformina sa proteinima plazme je zanemarivo. Metformin hidroklorid se distribuira crvenim krvnim ćelijama. Maksimalna koncentracija lijeka u krvi je niža nego u plazmi i postiže se približno istovremeno. Smatra se da crvena krvna zrnca predstavljaju dodatno odjeljenje za distribuciju lijekova. Prosječna zapremina distribucije (Vd) varira od 63 do 276 litara.

Metabolizam i izlučivanje: metformin hidroklorid se izlučuje bubrezima u nepromenjenom stanju. U ljudi metaboliti lijeka nisu identificirani. Bubrežni klirens metformin hidroklorida prelazi 400 ml / min, što ukazuje na izlučivanje lijeka glomerularnom filtracijom i tubularnom sekrecijom. Nakon uzimanja lijeka unutar, terminalni poluživot je otprilike 6,5 sati.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, bubrežni klirens lijeka smanjuje se srazmjerno klirensu kreatinina, pa se poluživot produžava, što dovodi do povećanja razine metformin hidroklorida u plazmi.

GENTADUETO je fiksna kombinacija dva spoja za snižavanje šećera - linagliptina i metformin hidroklorida, s komplementarnim mehanizmom djelovanja za poboljšanje hipoglikemijske kontrole u krvi pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Linagliptin je inhibitor enzima DPP-4 (dipeptidil peptidaza 4), koji sudjeluje u inaktivaciji hormona inkreta - glukagonu sličnog peptida-1 (GLP-1) i inzulinotropnog polipeptida (GIP) ovisnog o glukozi. Ti se hormoni brzo uništavaju enzimom DPP-4. Oba incretina su uključena u fiziološku regulaciju homeostaze glukoze. Bazalna razina izlučivanja inkreta tijekom dana je niska, brzo se podiže nakon jela. GLP-1 i GIP pojačavaju biosintezu i izlučivanje inzulina beta-ćelijama pankreasa u normalnim i povišenim nivoima glukoze u krvi. Pored toga, GLP-1 smanjuje lučenje glukagona alfa ćelijama gušterače, što dovodi do smanjenja proizvodnje glukoze u jetri.

Linagliptin se efikasno i reverzibilno veže za DPP-4, što uzrokuje neprestano povećanje nivoa inkretina i dugo vremena zadržava njihovu aktivnost. Linagliptin povećava lučenje zavisnog od glukoze i smanjuje lučenje glukagona, poboljšavajući homeostazu glukoze. Linagliptin se selektivno veže za DPP-4; in vitro njegova selektivnost premašuje onu DPP-8 ili njegovu aktivnost protiv DPP-9 za više od 10.000 puta.

Metformin hidroklorid je biguanid i ima hipoglikemijski efekat, smanjujući bazalnu i postprandijalnu razinu glukoze u plazmi. Metformin ne potiče lučenje inzulina i stoga ne dovodi do hipoglikemije.

Metformin ima 3 mehanizma delovanja:

- smanjenje stvaranja glukoze u jetri inhibiranjem mišićne glukoneogeneze i glikogenolize

- povećanje perifernog nakupljanja i unosa glukoze u skeletne mišiće povećanjem osjetljivosti na inzulin

- usporavanje apsorpcije glukoze u crevima

Metformin hidrohlorid stimulira unutarćelijsku sintezu glikogena djelovanjem na glikogen sintetazu.

Metformin hidroklorid povećava transportni kapacitet svih poznatih tipova membranskih transportera glukoze.

Bez obzira na svoj učinak na glikemiju, metformin hidroklorid blagotvorno utječe na metabolizam lipida: smanjuje nivo ukupnog kolesterola, kolesterola u LDL i trigliceridima.

Dodatak linagliptina u terapiju metforminom: efikasnost i sigurnost linagliptina u kombinaciji sa metforminom u bolesnika s neadekvatnom kontrolom glikemije monoterapijom metforminom proučavane su u nizu dvostruko slijepih, placebo kontroliranih studija koje su trajale 24 tjedna. Kombinacija linagliptina i metformina pruža značajno poboljšanje glikemijskih parametara bez promjene tjelesne težine od uzimanja svake komponente odvojeno. Razina glikoziliranog hemoglobina A (HbA1c) značajno je smanjena u usporedbi s placebom, od prosječne početne razine, kao i glukoze u plazmi natašte (GPN), glukoze u plazmi 2 sata nakon obroka (GLP) u usporedbi s placebom i višim udio pacijenata koji dosežu ciljane razine HbA1c.

Učinkovitost i sigurnost lignagliptina u dozi od 2,5 mg dva puta dnevno u usporedbi s 5 mg jednom dnevno u kombinaciji s metforminom u bolesnika s neadekvatnom kontrolom glikemije tijekom monoterapije metforminom ocjenjeni su u dvotjednom dvostruko slijepom, placebo kontroliranom ispitivanju. Prijem linagliptina u dozi od 5 mg jednom dnevno i 2,5 mg dva puta dnevno osigurao je uporedivo klinički značajno smanjenje razine HbA1c od početne razine u usporedbi s placebom. Primjećena hipoglikemija kod bolesnika koji su primali linagliptin bila je slična onoj u skupini koja je primala placebo. Značajne razlike u tjelesnoj težini između grupa nisu izostale.

Linagliptin kao dodatak terapiji upotrebom kombinacije derivata metformina i sulfoniluree: za procjenu efikasnosti i sigurnosti linagliptina (5 mg) u usporedbi s placebom, provedeno je 24-tjedno placebo kontrolirano istraživanje kod bolesnika koji nisu primali kombinirano liječenje metforminom i derivatima sulfoniluree pozitivan rezultat. Linagliptin je pružio značajno poboljšanje HbA1c u odnosu na placebo. Prijem linagliptina značajno je poboljšao stanje pacijenata koji su dostigli ciljani nivo HbA1c, kao i glukozu na post (GPN) na post u odnosu na placebo. Značajne razlike u tjelesnoj težini između grupa nisu izostale.

Linagliptin kao dodatno sredstvo za liječenje metforminom i empagliflozinom: U bolesnika s neadekvatnom kontrolom glikemije tijekom uzimanja metformina i empagliflozina (10 mg ili 25 mg), 24-tjedno liječenje 5 mg linagliptinom, koje je djelovalo kao dodatno sredstvo, dovelo je do značajnog smanjenja prosječne prilagođene vrijednosti HbA1c u odnosu na početnu vrijednost u usporedbi s dodatnom placebo terapijom, respektivno. Kada su uzimali linagliptin 5 mg, statistički značajan veći broj bolesnika s HbA1c> 7,0% u početku je dostigao ciljni HbA1c

Doziranje i primjena

Dozu lijeka GENTADUETO treba odabrati pojedinačno, u skladu s trenutnim režimom liječenja pacijenta, njegovom djelotvornošću i podnošljivošću.

Preporučena doza je 2,5 mg / 850 mg ili 2,5 mg / 1000 mg dva puta dnevno. Maksimalna preporučena dnevna doza GENTADUETO je 5 mg linagliptina i 2000 mg metformina.

Upute za upotrebu: GENTADUETO treba uzimati dva puta dnevno uz obroke kako bi se smanjio rizik od štetnih događaja u gastrointestinalnom traktu izazvanih metforminom.

Pacijenti bi se trebali pridržavati propisane prehrane s umjerenim unosom ugljikohidrata tijekom dana. Pacijenti s prekomjernom težinom trebaju slijediti niskokaloričnu dijetu.

Propuštena doza: u slučaju da nedostaje lijek treba ga uzimati čim se pacijent toga sjeti. Ne uzimajte dvostruku dozu istovremeno u jednom danu, u tom slučaju recepciju treba preskočiti.

Za pacijente koji ne primaju metformin

Za bolesnike koji ne primaju metformin, preporučena početna doza je 2,5 mg linagliptina / 500 mg metformin hidroklorida dva puta dnevno.

Za bolesnike čiji dijabetes tipa 2 nije adekvatno kontroliran monoterapijom metforminom u maksimalnoj dozi, početna doza lijeka treba biti 2,5 mg linagliptina dva puta dnevno (dnevna doza od 5 mg), a doza metformina ostaje ista kao prethodno uzeta .

Pacijentima koji se prenose s kombinirane terapije linagliptinom i metforminomom treba propisati lijek GENTADUETO tako da su doze linagliptina i metformina iste kao prethodno uzimane.

Za bolesnike kod kojih dijabetes tipa 2 nije adekvatno kontroliran dvostrukom kombiniranom terapijom primjenom maksimalnih dozvoljenih doza metformina i derivata sulfoniluree, lijek DENTADUETO propisan je tako da je doza linagliptina 2,5 mg dva puta dnevno (dnevna doza od 5 mg), a doza metformin je isti kao i ranije.

Kada se koristi GENTADUETO u kombinaciji sa derivatima sulfoniluree, potrebna je manja doza derivata sulfonilureje da bi se smanjio rizik od hipoglikemije.

Pacijentima koji imaju dvostruku kombiniranu terapiju inzulinom i maksimalnu dozu metformina, koji ne osiguravaju dovoljnu glikemijsku kontrolu, lijek GENTADUETO obično se propisuje tako da je doza linagliptina 2,5 mg dva puta dnevno (dnevna doza od 5 mg) i doza metformina bila je jednaka ranije uzetoj.

U kombinaciji s kombinacijom linagliptina i metformina s inzulinom, potrebna je manja doza inzulina za smanjenje rizika od hipoglikemije.

Kako bi se koristile različite doze metformina, GENTADUETO je dostupan u sljedećim kombinacijama doza: linagliptin 2,5 mg + metformin 850 mg ili metformin 1000 mg.

Posebne grupe pacijenata

Oštećena bubrežna funkcija: lijek se može uzimati u bolesnika s umjerenim stepenom oštećene bubrežne funkcije (stadij 3a, klirens kreatinina od 45-59 ml / min ili sa brzinom glomerularne filtracije (GFR) od 45-59 ml / min / 1,73 m2), samo u nedostatku druge okolnosti koje mogu povećati rizik od laktacidoze u sljedećem odabiru doze: najveća preporučena doza metformina je 500 mg dva puta dnevno.

Potrebno je pažljivo nadzirati funkciju bubrega (vidjeti odjeljak "Posebna uputstva").

Ako je klirens kreatinina

Interakcije lijekova

Opšta uputstva. Kombinovana primjena višestrukih doza linagliptina (10 mg jednom dnevno) i metformina (850 mg dva puta dnevno) nije značajno utjecala na farmakokinetiku linagliptina ili metformina kod zdravih dobrovoljaca.

Ispitivanja farmakokinetičke interakcije lijeka GENTADUETO s drugim lijekovima nisu provedena, međutim u vezi s tim, proučavani su pojedinačni aktivni sastojci lijeka GENTADUETO, linagliptin i metformin.

In vitro Linagliptin je slab konkurentski inhibitor CYP3A4 (CYP izoenzim), ima slabu ili umjerenu sposobnost da nepovratno inhibira CYP3A4 zbog svog mehanizma djelovanja, ali ne inhibira druge CYP izoenzime. Linagliptin nije induktor CYP izoenzima.

Linagliptin je supstrat za glikoprotein-P (P-gp) i inhibira (u maloj meri) transport digoksina posredovanog P-gp. Na temelju ovih rezultata i podataka dobivenih u studijama interakcija lijekova in vivo, sposobnost linagliptina da uđe u interakciju lijeka s drugim supstratima za P-gp smatra se malo vjerojatnom.

In vivo. Sljedeći klinički podaci ukazuju na mali rizik od klinički značajne interakcije lijekova s ​​istodobnom primjenom lijekova. Nisu primijećene klinički značajne interakcije koje zahtijevaju prilagođavanje doze.

Linagliptin nije imao klinički značajan efekat na farmakokinetiku metformina, glibenklamida, simvastatina, pioglitazona, varfarina, digoksina ili oralnih kontraceptiva, što pokazuje nisku sposobnost izazivanja međudržavnih interakcija in vivo sa supstratima CYP3A4, CYP2C2, G-prenosa i P-prenosivih spojeva.

Metformin. Kombinirana terapija metforminom (višestruke dnevne doze od 850 mg 3 puta dnevno) i linagliptin u dozi od 10 mg jednom dnevno ne dovodi do klinički značajnih promjena u farmakokinetikama linagliptina ili metformina. Dakle, linagliptin nije inhibitor transportnih molekula organskih kationa.

Derivati ​​sulfonilureje. Farmakokinetika 5 mg linagliptina u fazi dinamičke ravnoteže ne mijenja se ako se uzme pojedinačna doza od 1,75 mg glibenklamida (gliburida). Ipak, zabilježeno je klinički beznačajno smanjenje AUC i Cmax glibenklamida za 14%.Budući da se glibenklamid metabolizira uglavnom pomoću CYP2C9, stoga linagliptin nije inhibitor CYP2C9. Klinički značajne interakcije ne očekuju se s drugim derivatima sulfoniluree (na primjer, glipizidom, tolbutamidom i glimepiridom), koji se poput glibenklamida uglavnom metaboliziraju uz sudjelovanje CYP2C9.

Tiazolidindioni. Primjena linagliptina u više doza maksimalne terapijske doze od 10 mg dnevno i pioglitazona više doza od 45 mg dnevno, što je supstrat za CYP2C8 i CYP3A4, nema klinički značajan utjecaj na farmakokinetiku metabolizma linagliptina i pioglitazona ili aktivnih pioglitazona.

Ritonavir. Kombinovana primjena linagliptina u jednoj dozi od 5 mg i ritonavira u višestrukoj dozi od 200 mg povećava AUC i Cmax linagliptina za oko dva i tri puta. Klinički značajne interakcije s drugim P-gp i CYP3A4 inhibitorima se ne očekuju i promjene doza nisu potrebne.

Rifampicin. Višekratna upotreba linagliptina i rifampicina dovodi do smanjenja AUC, Cmax i smanjenja inhibicije bazne aktivnosti DPP-4. Klinička učinkovitost linagliptina, koji se koristi u kombinaciji s P-gp aktivnim induktorima, zadržat će se iako se možda neće u potpunosti očitovati. Istodobna primjena s drugim moćnim induktorima P-gp i CYP3A4, poput karbamazepina, fenobarbitala i fenitoina, nije proučavana.

Digoksin. Ponovljena upotreba linagliptina u dozi od 5 mg dnevno i digoksina u dozi od 0,25 mg dnevno ne utječe na farmakokinetiku digoksina.

Warfarin. Ponavljana upotreba linagliptina u dozi od 5 mg dnevno ne mijenja farmakokinetiku S (-) ili R (+) varfarina, koji je supstrat za CYP2C9, stoga lignagliptinu nedostaje sposobnost inhibicije CYP2C9.

Simvastatin. Višekratna primjena linagliptina u maksimalnoj terapijskoj dozi od 10 mg dnevno ima blagi učinak na farmakokinetiku simvastatina i ne zahtijeva prilagođavanje doze. Nakon svakodnevne primjene linagliptina u maksimalnoj terapijskoj dozi od 10 mg i simvastatina 40 mg tokom 6 dana, AUC simvastatina porastao je za 34%, a Cmax u plazmi za 10%. Stoga se linagliptin smatra slabim inhibitorom metabolizma koji posreduje CYP3A4, pa nije potrebno prilagođavanje doze lijekova metaboliziranih CYP3A4.

Oralni kontraceptivi. Primjena linagliptina u dozi od 5 mg s levonorgestrelom ili etiniil estradiolom ne mijenja stabilno stanje farmakokinetike ovih lijekova.

Kombinacije koje zahtijevaju mjere predostrožnosti: glukokortikoidi (koriste se sistemski i topički), beta-2 agonisti i diuretici imaju svoje hiperglikemijsko djelovanje. U liječenju takvih lijekova, posebno na početku njihove primjene, pacijente treba obavijestiti o tome i treba provoditi češće praćenje razine glukoze u krvi.

Preporučene kombinacije: upotreba metformina tijekom akutne alkoholske intoksikacije povećava rizik od laktacidoze, posebno u slučaju gladovanja, neuhranjenosti ili zatajenja jetre. Treba izbjegavati alkohol i lijekove koji sadrže etilni alkohol.

Kationski lijekovi koji se izlučuju tubularnom sekrecijom, poput cimetidina, mogu djelovati sa metforminom, nadmećući se za zajednički tubularni sistem bubrežnog transporta. Stoga je, uz istodobnu upotrebu kationskih lijekova, potrebno pažljivo praćenje glikemije, promjena doze metformina unutar preporučenog režima doziranja i korekcija terapije dijabetesa melitusa, ako je potrebno.

Intravaskularna primjena kontrastnih sredstava na bazi joda tijekom rendgenskih studija može dovesti do razvoja zatajenja bubrega s nakupljanjem metformina i opasnošću od laktacidoze.

Pacijenti s GFR> 60 ml / min / 1,73 m2 trebali bi prestati uzimati lijek prije ili za vrijeme pregleda i ne nastavljati ga tijekom sljedećih 48 sati. Za bolesnike s umjerenim stupnjem oštećenja bubrežne funkcije (s GFR-om između 45 i 60 ml / min / 1,73 m2) primjena metformina treba prekinuti 48 sati prije primjene radioaktivnih sredstava koja sadrže jod i ne smije se nastaviti prije 48 sati nakon rendgenskog pregleda i procjene bubrežne funkcije. .

Oblik za puštanje i pakiranje

10 tableta se stavlja u pakovanje u blister traku od filma polivinilhlorida / poliklorotrifluoroetilena (PVC / PCTFE) i aluminijske folije.

6 pakiranja sa blisterima, zajedno s uputama za medicinsku upotrebu na državnom i ruskom jeziku, smešteno je u pakovanje od kartona.

Pitanja, odgovori, recenzije o lijeku Gentadueto


Pružene informacije namijenjene su medicinskim i farmaceutskim stručnjacima. Najtačnije informacije o lijeku nalaze se u uputama koje ste dobili s proizvođačem ambalaže. Nema informacija objavljenih na ovoj ili bilo kojoj drugoj stranici našeg web mjesta može poslužiti kao zamjena za lični zahtjev stručnjaku.

Šta je Jentadueto?

Jentadueto sadrži kombinaciju linagliptina i metformina. Linagliptin i metformin su oralni lijekovi za dijabetes koji pomažu u kontroli šećera u krvi. Metformin djeluje na način da smanjuje proizvodnju glukoze (šećera) u jetri i smanjuje apsorpciju glukoze u crijevima. Linagliptin djeluje regulirajući razinu inzulina koji vaše tijelo proizvodi nakon jela.

Jentadueto se koristi zajedno s dijetom i vježbanjem za poboljšanje kontrole šećera u krvi kod odraslih s dijabetesom tipa 2.

Jentadueto nije namijenjen liječenju dijabetesa tipa 1.

Važne informacije

Ne smijete koristiti Jentadueto ako imate ozbiljnu bolest bubrega ili dijabetičku ketoacidozu (posavjetujte se s liječnikom radi liječenja).

Neki ljudi razvijaju laktacidozu dok uzimaju metformin. Rani simptomi se s vremenom pogoršavaju, a ovo stanje može biti fatalno. Prestanite uzimati Jentadueto i potražite hitnu medicinsku pomoć ako čak imate blage simptome, kao što su bol u mišićima ili slabost, kratkoća daha, bol u stomaku, mučnina i osjećaj vrlo slabosti ili umora.

Dijapozitivi FDA lijekovi za mršavljenje zadovoljni FDA: Mogu li vam pomoći?

Prije nego što uzmete Jentadueto, obavijestite svog liječnika ako imate bolest jetre, ozbiljnu infekciju, bolest srca, istoriju pankreatitisa, ako ste nedavno imali srčani udar ili ako imate više od 80 godina i ako niste pregledali rad bubrega.

Ako vam je potrebna operacija ili rendgenski ili kompjuterski pregled tomografije pomoću boje koja se ubrizgava u vene, morate privremeno prestati uzimati Jentadueto.

Prije uzimanja ovog lijeka

Ne smijete koristiti Jentadueto ako ste alergični na metformin (Actoplus Met, Avandamet, Fortamet, Glucophage, Riomet) ili linagliptin, ili:

Ako ste ikada imali ozbiljnu alergijsku reakciju (problemi sa disanjem, oticanje, jaki osip na koži) na linagliptin (Tradjenta),

Ako imate ozbiljnu bolest bubrega, ili

Ako imate dijabetičku ketoacidozu (potražite liječnika na liječenju).

Neki ljudi koji uzimaju metformin razvijaju ozbiljno stanje zvano laktacidoza. To je vjerovatnije da imate bolesti jetre ili bubrega, zatajenje srca, srčani udar ili moždani udar, tešku infekciju, ako imate preko 65 godina, ako ste dehidrirani ili ako pijete puno alkohola. Razgovarajte sa ljekarom o svom riziku.

Da biste bili sigurni da je Jentadueto siguran za vas, recite svom lekaru da li imate:

Bolest bubrega (možda će trebati provjeriti vašu funkciju bubrega prije nego što uzmete ovaj lijek),

žučni kamenci

Visoki trigliceridi (vrsta masti u krvi)

Istorija alkoholizma, ili

Ako imate više od 80 godina i niste nedavno testirali funkciju bubrega.

Ako vam je potrebna operacija ili rendgenski ili kompjuterski pregled tomografije pomoću boje koja se ubrizgava u vene, morate privremeno prestati uzimati Jentadueto. Provjerite da li njegovatelji unaprijed znaju da koristite ovaj lijek.

Slijedite upute liječnika o upotrebi Jentadueto ako ste trudni ili dojite. Kontrola šećera u krvi vrlo je važna tokom trudnoće, a vaše doze mogu biti različite u svakom tromjesečju trudnoće. Vaše doze mogu biti različite dok dojite.

Nije poznato da li linagliptin i metformin prelaze u majčino mlijeko ili mogu li utjecati na bebu. Obavestite svog lekara ako dojite.

Jentadueto nije odobren za upotrebu od strane osoba mlađih od 18 godina.

Kako trebam uzimati jentadueto?

Uzmite Jentadueto tačno onako kako vam je propisao ljekar. Slijedite sva uputstva na etiketi recepta. Ne uzimajte ovaj lijek u većim ili manjim količinama, ili duže nego što je preporučeno.

Jentadueto uzimajte dva puta dnevno s hranom, osim ako vam liječnik ne kaže drugačije.

Nizak šećer u krvi (hipoglikemija) može se dogoditi svima koji imaju dijabetes. Simptomi uključuju glavobolju, glad, znojenje, razdražljivost, vrtoglavicu, mučninu, ubrzan rad srca i osjećaj anksioznosti ili drhtavice. Da biste brzo izliječili nizak šećer u krvi, uvijek uz sebe držite brzi izvor šećera, poput voćnog soka, karamele, krekera, grožđica ili sode bikarbone.

Vaš lekar može propisati komplet za injekcije glukagona za hitne primene za upotrebu u slučajevima teške hipoglikemije i ne može jesti ili piti. Obavezno obavestite porodicu i bliske prijatelje kako vam u hitnim slučajevima mogu dati injekciju.

Takođe pazite na znakove visokog šećera u krvi (hiperglikemija), poput povećane žeđi ili mokrenja, zamagljenog vida, glavobolje i umora.

Vaš ljekar će možda htjeti da na kratko prestanete uzimati Jentadueto ako vam se razboli, imate vrućicu ili infekciju ili ako imate operaciju ili hitnu medicinsku pomoć.

Razina šećera u krvi može ovisiti o stresu, bolesti, operaciji, vježbanju, alkoholu ili preskakanju. Pitajte svog lekara pre nego što promenite raspored doziranja ili lekova.

Jentadueto je samo dio cjelovitog programa liječenja, koji može uključivati ​​dijetu, vježbe, kontrolu tjelesne težine, redovito testiranje šećera u krvi i posebnu medicinsku njegu. Vrlo pažljivo pratite uputstva lekara.

Čuvajte Jentadueto na sobnoj temperaturi daleko od vlage i toplote.

Podaci o doziranju Linagliptina i metformina

Uobičajena doza za odrasle za dijabetes Jentadueto tipa 2:

Linagliptin-metformin tablete za trenutno oslobađanje:
- Početna doza za pacijente koji trenutno ne primaju metformin: linagliptin 2,5 mg / metformin 500 mg oralno dva puta dnevno
- Početna doza za pacijente koji trenutno primaju metformin: 2,5 mg linagliptina u kombinaciji sa polovinom trenutne doze metformina, oralno, dva puta dnevno
- Početna doza za pacijente koji trenutno primaju linagliptin i metformin kao odvojene komponente: prebaciti se na kombinirani proizvod koji sadrži istu dozu svake komponente oralno dva puta dnevno
Doza održavanja: Individualna doza na osnovu sigurnosti i efikasnosti.
Maksimalna doza: linagliptin 5 mg / dan, metformin 2000 mg / dan

Linagliptin-metformin tablete s produljenim oslobađanjem:
- Početna doza za pacijente koji trenutno ne primaju metformin: linagliptin 5 mg / metformin s produljenim oslobađanjem 1000 mg oralno jednom dnevno
- Početna doza za pacijente koji trenutno primaju metformin: linagliptin 5 mg u kombinaciji sa sličnom ukupnom dnevnom dozom metformina oralno jednom dnevno
- Početna doza za pacijente koji trenutno primaju linagliptin i metformin kao odvojene komponente: prebacite se na kombinirani proizvod koji sadrži istu dozu svake komponente oralno jednom dnevno
Doza održavanja: Individualna doza na osnovu sigurnosti i efikasnosti.
Maksimalna doza: linagliptin 5 mg / dan, metformin 2000 mg / dan

Komentari:
Pacijenti s dvije tablete s 2,5 mg / metforminom s produženim oslobađanjem od 2,5 mg / metformin linagliptin trebali bi uzimati 2 tablete jednom dnevno.
-Kad se koristi u kombinaciji s inzulinom ili sekretorom insulina, za smanjenje rizika od hipoglikemije može biti potrebna niža doza ili sekrecija inzulina.

Upotreba: Da bi se poboljšala kontrola glikemije kod odraslih sa šećernom bolešću tipa 2 kao dodatak prehrani i vježbanju kada je liječenje i linagliptinom i metforminomom prikladno.

Pogledajte također: Informacije o doziranju (detaljnije)

Što se događa ako predoziram?

Pozovite hitnu medicinsku pomoć ili nazovite liniju za pomoć Poison na broj 1-800-222-1222. Možete imati znakove niskog šećera u krvi, kao što su ekstremna slabost, zamagljen vid, znojenje, nemir, drhtanje, bol u stomaku, zbunjenost i grčevi.

Jentadueto nuspojave

Pozovite hitnu medicinsku pomoć ako imate znakove alergijske reakcije na Jentadueto: osip, otežano disanje, oticanje lica, usana, jezika ili grla.

Prestanite uzimati Jentadueto i odmah nazovite liječnika ako imate simptome pankreatitisa: jaka bol u gornjem dijelu želuca širi se na leđa, mučninu i povraćanje, gubitak apetita ili ubrzan rad srca.

Neki ljudi razvijaju laktacidozu dok uzimaju metformin. Rani simptomi se s vremenom pogoršavaju, a ovo stanje može biti fatalno. Pozovite hitnu medicinsku pomoć ako imate čak i blage simptome, kao što su:

Bol u mišićima ili slabost

Umor ili osećaj hladnoće u rukama i nogama,

Vrtoglavica, vrtoglavica, umor ili vrlo slabo,

Bol u stomaku, mučnina s povraćanjem ili

Usporen ili neujednačen puls.

Odmah pozovite lekara ako imate:

Jaka autoimuna reakcija - svrab, plikovi, uništavanje spoljnog sloja kože,

Jaka ili uporna bol u zglobovima,

Oticanje, brzo debljanje ili

Jaka kožna reakcija je groznica, grlobolja, oticanje na licu ili jeziku, peckanje u očima, bol na koži, a zatim crveni ili ljubičasti osip na koži koji se širi (naročito na lice ili gornji dio tijela) i uzrokuje napuhavanje i piling.

Uobičajene neželjene pojave Jentadueto mogu uključivati:

Bol u sinusima, napučen nos ili

Ovo nije potpuni popis nuspojava, a mogu se pojaviti i druge. Pitajte svog ljekara o nuspojavama. Neželjene efekte FDA možete prijaviti na 1-800-FDA-1088.

Pogledajte također: Nuspojave (detaljnije)

Koji će drugi lekovi uticati na Jentadueto?

Ostali lijekovi mogu povećati ili umanjiti efekte Jentaduetoa na snižavanje šećera u krvi. Obavestite svog lekara o svim svojim trenutnim lekovima i onome što započinjete ili prestajete da koristite, posebno:

Rifampin (za liječenje tuberkuloze), ili

Insulin ili drugi oralni lijekovi protiv dijabetesa.

Ovaj spisak nije potpun. Drugi lijekovi mogu komunicirati s linagliptinom i metforminom, uključujući lijekove na recept i bez recepta, vitamine i biljne proizvode. Nisu sve moguće interakcije navedene u ovom vodiču za lijekove.

Ostavite Svoj Komentar