Plavi nožni prsti za dijabetes

Ako pacijent ima plavi prst s dijabetesom - to je loš znak i ne može ga se zanemariti. Ali trebate osigurati da je plavčina povezana s ovom bolešću. Razlog ovog stanja mogu biti loše odabrane cipele. Jednostavno razlikovanje pomoći će jednostavnoj promjeni neudobnih cipela i rezultat će biti vidljiv odmah.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i uznapredovali dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije i bolnica. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Uzroci plavih prstiju kod dijabetesa

Dijabetes ima mnogo komplikacija. Jedan od njih je sindrom dijabetičkog stopala. Razlog ovog stanja je oštećenje vaskularnog zida i, kao rezultat, pogoršanje dovoda krvi u organe. Zbog poremećaja metabolizma, u krvi se nakuplja ogromna količina balastnih proizvoda koji začepljuju krvotok. Zbog toga funkcionirajuće žile postaju sve manje, što dovodi do gladovanja kisikom distalno lociranih tkiva i dijelova tijela, od kojih prvi trpe donji udovi. Kao rezultat toga, mala žila koja se hrane živcima prestaju raditi i narušava se inervacija čija manifestacija je neuropatija stopala kod dijabetesa. Rizici razvoja neuropatije:

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

  • nepravilnog lečenja i nemogućnosti nadoknade šećerne bolesti,
  • dugogodišnje iskustvo dijabetičara,
  • upalni procesi u nervima,
  • alkohol i pušenje.
Vratite se na sadržaj

Kurs neuropatije

Neuropatija nogu ne javlja se odmah. Pacijenti možda čak i ne primjećuju kada su i kako noge postale plave. Prvo možete vidjeti da nožni prsti postaju plavi, a zatim pacijent počinje osjećati peckanje, bol pri produženom hodanju, peckanje. Nakon nekog vremena, noge s dijabetesom počinju poprimati blijedo ili plavkast izgled. I posljednja faza u razvoju procesa su komplikacije. Obično se počinju pokazivati ​​formacijama malih ulkusa koji se ne muče, ali ne zarastaju. Upravo ovaj stadij čini da pacijent razmišlja i konsultuje ljekara.

Najčešće dijagnosticiram neuropatiju kod dijabetičara u posljednjem stadiju, kada se noga više ne može spasiti i jedini izlaz je amputacija udova. Da biste to izbjegli, s bilo kakvim promjenama boje ili senzacija, potrebno je da se obratite endokrinologu.

Liječenje neuropatije

Ako prst postane plav kod dijabetesa, prvo se provjerava glikemija. Prva faza liječenja je postići kompenzaciju dijabetesa i održavati razinu šećera konstantnom. To se postiže upotrebom tableta za snižavanje šećera ili inzulinske terapije, što ovisi o vrsti i težini bolesti. Da bi poboljšali inervaciju i opskrbu krvlju koriste se sljedeći lijekovi:

  • Alpha Lipoic Acid - pomaže u obnavljanju živaca
  • Actovegin - poboljšana mikrocirkulacija,
  • "Ceftriaxone" - antibiotik, uz dodatak sekundarne infekcije,
  • "Amitriptilin" - za smanjenje boli,
  • „Benfotiamin“ - aktivira nervne impulse.

Pored konzervativne terapije, koristi se magnetoterapija, laserska terapija. Ali važno je da sve zavisi samo od samog pacijenta. Pravilna prehrana, odgovarajuća fizička aktivnost, povremeni odlasci endokrinologu, stalna mjerenja razine šećera u krvi neće dovesti do komplikacija ili će biti eliminirane u početnim fazama razvoja.

Metode prevencije

Važno je koliko je pacijent spreman nadzirati svoje stanje. Uostalom, prevencija ne uključuje samo pravilnu prehranu, već i kategorično odbacivanje alkohola i pušenja. Pacijent mora slijediti pravila higijene i brinuti se za donje ekstremitete, ne dopustiti razvoj procesa rane. Pacijentove cipele trebaju biti prirodne i udobne. I naravno, kada dođe do minimalne nelagodnosti, plavetnila, bola ili ukočenosti, odmah se obratite svom ljekaru.

Oticanje nogu sa dijabetesom

Dijabetes melitus je teško liječiti bolest. Manifestira se na različite načine - slabost, stalan osjećaj gladi, dugo zarastanje rana na tijelu. Ali najčešći znak njegovog razvoja je oticanje donjih ekstremiteta. Uzroci njegove pojave su različiti, a važno je pravodobno reagirati na pojavu ovog simptoma jer ako ne poduzmete bilo kakve mjere, možete dobiti puno zdravstvenih problema kao „bonus“ dijabetesu.

Šta je edem?

Oticanje je stanje pri kojem se tekućina nakuplja u tkivima tijela. Dešava se lokalno (samo na određenim mjestima, na primjer na licu ili nogama) ili općenito. Općim edemom u tijelu se nakuplja puno tekućine, što ometa normalno funkcioniranje svih unutrašnjih organa i sistema.

Mehanizam razvoja edema je jednostavan. Nastaje zbog oslobađanja krvne plazme kroz oštećene stijenke krvnih žila. Smješta se u međućelijski prostor, držeći tamo tekućinu. Stoga su u većini slučajeva uzrok natečenosti razne bolesti kardiovaskularnog sistema kod kojih dolazi do smanjenja tonusa i povećanja propusnosti vaskularnih zidova. Ali poremećaji autonomnog nervnog sistema, patološke promjene u radu bubrega, mozga, itd., Također mogu izazvati pojavu ovog stanja.

Međutim, ako osoba zna koje mjere treba poduzeti kada se edemi pojave, lako može izbjeći sve ove probleme.

Oticanje kod dijabetesa javlja se prilično često. Postoji nekoliko razloga za to:

  • Dijabetička neuropatija. Ova bolest često prati dijabetičare, jer se razvija direktno pod utjecajem visokog šećera u krvi, a karakterizira je oštećenjem živčanih završetaka. Ova opasnost znači da se osjetljivost osobe postepeno smanjuje. Prestao je osjećati temperaturne promjene, bol itd. I upravo zbog smrti nervnih završetaka izaziva oticanje. Treba napomenuti da ga dijabetičari često ne primjećuju zbog smanjene osjetljivosti. Osim edema, kod dijabetičke neuropatije, oni, osim toga, ne primjećuju na vrijeme čireve, rane i pukotine na tijelima. A s obzirom na to da su procesi zarastanja ove bolesti vrlo spori, rizik od gnojne rane sa naknadnom infekcijom, kao i od razvoja gangrene, povećava se nekoliko puta.
  • Angiopatija. Ovo se stanje karakterizira izravno oštećenjem zidova krvnih žila. U tom su slučaju najviše izložena plovila koja se nalaze u donjim ekstremitetima. Kao rezultat toga, dolazi do aktivnog prodora krvne plazme u međućelijski prostor, što povlači za sobom pojavu edema kod dijabetes melitusa.
  • Metabolički poremećaj. Često s razvojem dijabetesa kod pacijenata dolazi do kršenja metabolizma vode i soli. Soli se nakupljaju u tkivima tijela, privlačeći tekućinu u sebe. Vrijedi napomenuti da se u većini slučajeva s poremećenom razmjenom primjećuje opći edem. Lokalni su izuzetno rijetki.
  • Patologija bubrega. Bubrezi su glavni organi koji su odgovorni za uklanjanje tekućine iz tijela. No kako pod utjecajem visokog šećera u krvi njihova funkcionalnost također je narušena, počinju se razvijati razne patologije među kojima je najčešća bubrežna insuficijencija. Manifestira se raznim simptomima, uključujući oticanje.
  • Gojaznost Pri prekomjernoj težini tijelo doživljava konstantno opterećenje, s čime se nije u stanju izboriti. Kao rezultat toga, rad mnogih organa i sistema je poremećen, pojavljuju se neugodni simptomi u obliku kratkoće daha, brzog umora, bolova u leđima i nogama, oticanja.
  • Greške u ishrani. Kod dijabetesa je vrlo važno stalno nadzirati svoju prehranu, isključujući iz nje svu hranu koja može doprinijeti povećanju šećera u krvi. Tu se ubrajaju razni kiseli krastavci, dimljeno meso, slatkiši, masna i pržena hrana. Ali osim činjenice da povećavaju razinu glukoze u krvi, doprinose i zadržavanju tekućine u tijelu.

S razvojem edema nogu u starijih ili mladih osoba klinička slika uvijek je ista. Krajnici su modificirani - proširuju se ili skraćuju. Prsti također mijenjaju oblik - postaju zaobljeni.

Pored toga, uz edeme mogu se primijetiti sljedeći simptomi:

  • ukočenost stopala
  • smanjena osetljivost udova
  • pojava plikova na površini stopala i kože,
  • osjećaj zategnutosti kože i sticanje neprirodnog sjaja.

Provjera da li vam noge stvarno nabreknu ili ne je jednostavno. Da biste to učinili, prstom pritisnite na njihovu površinu. Ako se tečnost nakuplja u međućelijskom prostoru, na ovom će mestu ostati jama koja će nakon nekoliko sekundi nestati.

Koja je opasnost od oteklina?

Mora se liječiti sistematski edem. I poanta ovdje nije uopće u tome što uzrokuju puno neugodnosti pacijentu, nego predstavljaju i ozbiljnu prijetnju zdravlju dijabetičara. Kada se tekućina nakuplja u međućelijskom prostoru, koža postaje krhka i tanja. Čak i manji udarac ili ozljeda može dovesti do dubokih rana. A budući da liječe dijabetes vrlo dugo, rizici prodora infekcije u njih i razvoj gnojnih procesa povećavaju se nekoliko puta.

Ali ovo nije najgore. Ako ne liječite otekline na nogama, onda to na kraju može dovesti do razvoja duboke venske tromboze. Možete ga prepoznati po sljedećim simptomima:

  • neujednačeno oticanje, tj. jedna noga postaje veća od druge,
  • ujutro nema natečenosti, popodne se pojavljuje,
  • koža na ekstremitetima poprimi crvenkast ton,
  • nelagodnost u nogama
  • bol u stopalima i teladi kada stojite.

Kako tretirati?

Edemi kod dijabetes melitusa tip 1 i 2 ne nestaju sami. Oni zahtijevaju poseban tretman, koji može odabrati samo liječnik. U pravilu se liječenje izvodi uz uporabu lijekova koji poboljšavaju cirkulaciju krvi, povećavaju stijenke krvnih žila i snižavaju šećer u krvi.

U ovom slučaju je obavezno:

  • održavanje dijeta bez soli
  • smanjenje fizičke aktivnosti,
  • određivanje režima pijenja.

Ako je oteklina jaka i javlja se sistematski, diuretici pomažu da se ona ukloni. Ali obično se propisuju rijetko, jer doprinose eliminaciji korisnih mikro i makro elemenata iz tijela, što se također može negativno odraziti na stanje dijabetičara.

Ako se kod dijabetičara otkriva nefropatija, koriste se odgovarajući lijekovi koji osiguravaju obnavljanje funkcije bubrega. Čim se njihova funkcionalnost vrati u normalu, edemi više neće smetati pacijentu.

Kada pacijent ima rane na udovima, propisuju se lokalni lijekovi koji doprinose njihovom brzom zacjeljivanju. Među njima su furatsilin, diaoksidin i hlorheksidin. Ta sredstva imaju aseptični učinak i sprečavaju razvoj gnojnih procesa i gangrene.

U onim slučajevima kada konzervativni tretman ne daje pozitivne rezultate i pacijent počne razvijati gnojne i nekrotične procese na udovima, provodi se operacija tijekom koje se vrši amputacija stopala. Ali prije toga liječnici moraju provesti aktivnosti koje omogućuju pretvaranje vlažne gangrene u suhu.

Dijabetes, trudnoća i natečenost

Prisutnost dijabetesa nije kontraindikacija za rađanje djeteta. Ali s početkom trudnoće, simptomi ove bolesti se samo pojačavaju. Edemi počinju mučiti ženu u prvom tromjesečju, ali u pravilu su beznačajni. Međutim, s vremenom oni postaju izraženi i uzrokuju veliki nemir ženi.

Uprkos tome, ljekari ne preporučuju trudnicama da uklanjaju edeme diureticima, jer to negativno utječe na zdravlje nerođenog djeteta. Stoga se pribjegavaju drugim metodama, među kojima su:

  • dijeta
  • uzimanje biljnih čajeva koji poboljšavaju proces eliminacije viška tekućine iz organizma (o tome se prethodno raspravlja sa ljekarom),
  • časovi terapije za vežbanje (sprovode se pod strogim nadzorom lekara u posebnim medicinskim ustanovama).

Liječenje edema kod trudnica koje pate od dijabetesa izuzetno je rijetko. Njoj pribjegavaju samo u hitnim slučajevima, kada natečenost snažno ugrožava život trudne majke. U većini slučajeva liječenje se provodi tek nakon porođaja.

Liječenje narodnim lijekovima

Alternativna medicina nudi mnoštvo recepata za pripremu dekocija i infuzija koji pomažu u borbi protiv oticanja i visokog šećera u krvi. Ali treba imati na umu da se o njihovoj uporabi mora razgovarati s liječnikom, jer imaju kontraindikacije i mogu izazvati pogoršanje općeg blagostanja u prisutnosti drugih zdravstvenih problema.

Dakle, sljedeća alternativna medicina je najefikasnija u liječenju edema kod dijabetesa:

  • Terapijska infuzija. Priprema se od sastojaka kao što su zob, grah, ribizla i pupoljci jorgovana. Pomiješajte ih u jednakim količinama u čistoj suvoj tegli. Zatim uzmite 2 kašike. dobijenu zbirku, prelijte čašu kipuće vode i inzistirajte 2 sata. Uzmite infuziju u napregnutom obliku po 1 kašiku. 4-5 puta dnevno. Kurs liječenja je 2-3 sedmice.
  • Dekocija lanenih sjemenki. On se priprema jednostavno. Uzmite 2 kašike. sirovine, sipao 0,5 litara vode i pirjao oko pola sata. Nakon toga se juha ohladi, filtrira i uzima se u ½ šalice svako jutro tokom nekoliko tjedana. Posebnost ove dekocije je što on ne samo da pomaže u borbi protiv natečenosti, već pomaže u uklanjanju težine i bolova u nogama, kao i u poboljšanju metaboličkih procesa u tijelu.
  • Kompot od smokava. Ima diuretski učinak, ali pruža tijelu sve potrebne vitamine i minerale. Kompot se priprema na sljedeći način: plodovi smokve se režu na nekoliko dijelova, prelije vodom i kuha na laganoj vatri 20-30 minuta (poput običnog kompota). Prije nego što ga uklonite sa šporeta, dodajte 1 kašika kašike. soda bikarbona. Tada možete započeti liječenje. Da biste uklonili natečenost, kompot od smokava uzima se u ¼ čaše 5 puta dnevno.

Treba shvatiti da oticanje kod dijabetesa može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, stoga ga ne možete ostaviti bez nadzora! Slijedite sve preporuke liječnika, koristite dodatne mjere za borbu protiv edema, bavite se gimnastikom, pratite prehranu i tada ne možete samo kontrolirati dijabetes, nego i izbjeći ozbiljne posljedice njegovog razvoja.

Uzroci oštećenja nogu kod dijabetesa

Destruktivno djelovanje glukoze na krvne žile očituje se u razvoju angiopatije. Mijenja se propusnost i vaskularni tonus, zidovi kapilara se zadebljavaju, protok krvi usporava, a povećana viskoznost krvi dovodi do stvaranja ugrušaka i krvnih ugrušaka. Prehrana tkiva je poremećena, što dovodi do ishemijske boli, sporog zaceljivanja rana s ozljedama.

Živčana vlakna kod dijabetesa oštećuju se i zbog poremećene opskrbe krvlju, i pod utjecajem sorbitola, koji se formira unutar ćelije u nedostatku dovoljne količine glukoze. Povećana razina slobodnih radikala koja prati dijabetes uništava i strukturu živčanog tkiva.

Kao rezultat toga, narušavaju se sve vrste osjetljivosti - na hladnoću, vrućinu, bol, vibracije, dodir. U ovom slučaju, manje ozljede mogu proći nezapaženo, a na svom mjestu se nakon toga formiraju ulcerozne greške, koje se ne liječe dugo i podložne su infekciji.

Simptomi dijabetesne neuropatije

Žalbe pacijenata da im se noge neprestano smrzavaju, noge ne mogu ugrijati čak ni u toplim čarapama, stopalo mi postane plavo, tipično za pacijente sa polineuropatijom. Istovremeno se pridružuju bol i ukočenost, osjećaj puzanja mrava. Prvo se prsti muče, a zatim se proces širi na stopalo, donji dio potkoljenice.

Uz poremećen dotok krvi, hladne noge, ne samo zimi nego i u toploj sezoni, pacijenti primjećuju da hodanje uzrokuje bol: ne mogu dugo hodati, moram često prestati. Nakon odmora, bol odlazi. Pri pregledu koža na nogama je bledo, s plavkastim tonom. Prilikom sondiranja pulsa na arterijama nogu teško je odrediti ili izostati.

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Uz prisustvo mikrotraume stopala, dijabetes može dovesti do stvaranja trofičnih čira, koje je teško liječiti. Ovakve komplikacije karakteristične su za kompenzirani tijek dijabetesa melitusa, posebno u kombinaciji s aterosklerozom ili obliterantnim endarteritisom.

Pretežno lezija živčanih vlakana, pacijenti se žale na smanjenje osjetljivosti: noge su pamučne, ne osjećam toplinu i hladnoću, ne osjećam bol od posjekotina, a dodirivanjem pokrivača može uzrokovati bol. Gubitak osjetljivosti karakterizira vrsta čarapa ili rukavica, a u posebno teškim slučajevima može zahvatiti kožu trbuha i grudi.

Nakon pregleda, primećuju se sledeći simptomi:

  • Koža nogu je uobičajene boje.
  • Stopala topla na dodir.
  • Na mjestima visokog pritiska i kontakta s cipelama koža se zadebljava.
  • Prskanje arterije je normalno.

Pritužbe na činjenicu da se u nogama mogu osjećati hladno ili tople noge su teške, praktično se ne događaju.

Liječenje periferne neuropatije

Što učiniti ako nožni prst ima plavi dijabetes i koja metoda je najefikasnija - takva se pitanja postavljaju kod pacijenata s pojavom simptoma polineuropatije najčešće. Da biste koristili bilo koju vrstu terapije za komplikacije dijabetesa, prvo morate smanjiti hiperglikemiju.

Ako pacijent uzima tablete za dijabetes tipa 2, tada se liječenje dopunjuje injekcijama inzulina ili se potpuno prebaci na njega. Kao rezultat toga, mora se postići potpuna kompenzacija hiperglikemije, hiperholesterolemije i stabilizacija krvnog pritiska na nivou od 130/80 mm Hg. Čl.

Za to se kod dijabetesa melitusa tipa 1 primjenjuje intenzivni režim terapije inzulinom: bolesniku se propisuje inzulin s produljenim djelovanjem dva puta dnevno, a 30 minuta prije jela propisuju se kratke insuline 3 puta dnevno, a češće po potrebi.

Da bi se liječila bol polineuropatijom, prvo je potrebno obnoviti mikrocirkulaciju i provođenje živčanih vlakana. Actovegin je dobro uspostavljen kao takav lijek. Glavni terapeutski efekti:

  1. Poboljšanje apsorpcije kisika i glukoze u tkivima.
  2. Povećana proizvodnja energije unutar ćelije.
  3. Jačanje vaskularnog zida
  4. Obnavljanje opskrbe krvlju oštećenim tkivima.
  5. Smanjenje boli
  6. Oporavak refleksa osjetljivosti i tetiva.

Pored Actovegina, alfa-lipoična kiselina, B vitamini, antioksidanti, ATP i nootropni lijekovi koriste se za obnavljanje metaboličkih procesa u donjim ekstremitetima. Liječenje je obično dugo, nakon 2-3 tjedna primjene injekcija prelaze na terapiju održavanja tabletama, a traju do 2-4 mjeseca.

Lijekovi koji se koriste u liječenju dijabetičke polineuropatije: Espa-Lipon, Thiogamma, Berlition, Milgamma, Neurobion, Trigamma, Neurobeks.

Uklanjanje sindroma boli polineuropatijom prilično je težak zadatak, jer nema upotrebe uobičajenih lijekova protiv bolova. Zbog toga se koriste antidepresivi i antikonvulzivi. Triciklički antidepresivi imaju centralni analgetski učinak, djelujući na receptore adrenalina i histamina.

Najčešće se koriste amitriptilin i imipramin. Kontraindikacije na njihov recept su starosna bolest i koronarna bolest srca. U takvim su slučajevima propisani sigurniji venlafaksin i fluoksetin, ali njihov analgetski učinak je manje izražen.

Antikonvulzivi blokiraju impulse boli. Koriste se sledeći lekovi:

  • Karbamazepin: Finlepsin, Zeptol, Tegretol.
  • Okskarbazepin: Trileptal, Oxapine.
  • Gabapentin: Gabagamma, Neurontin, Tebantin.
  • Pregabalin: Lyrics.

Za lokalnu upotrebu se preporučuje lek sa ekstraktom bibera, Capsicam, on podstiče oslobađanje lijeka protiv boli, trošijući njegove rezerve, što dovodi do inhibicije prenošenja impulsa boli. Nuspojava se manifestuje peckanjem i iritacijom kože. Kontraindiciran kod hronične venske insuficijencije.

Za lokalnu anesteziju koriste se i lijekovi koji sadrže lidokain - flaster ili Versatis mast, Lidokain aerosol. Za ublažavanje bolova, ne preporučuje se upotreba ugrijavajućih kompresa ili grijaćih jastučića, jer postoji opasnost od toplinskih opeklina na pozadini smanjene osjetljivosti na temperaturu.

Upotreba Tramadola opravdana je ako nema učinka drugih metoda liječenja, jer su velike doze lijeka pokazale za ublažavanje bolova kod dijabetičke polineuropatije, koje izazivaju ovisnost, čiji se rizik povećava ako je potreban dugi tijek liječenja.

Od metoda koje se ne koriste lijekom (u nedostatku dekompenzacije ili ozbiljnog stanja pacijenta):

  1. Hiperbarična oksigenacija.
  2. Elektroforeza
  3. Laserski tretman.
  4. Magnetoterapija.
  5. Dijadinamičke struje.
  6. Akupunktura.
  7. Električna stimulacija.

Prevencija dijabetičke neuropatije

Kako bi se spriječila komplikacija šećerne bolesti u obliku polineuropatije, potrebno je postići smanjenje šećera u krvi i njegovu stabilizaciju na preporučenoj razini. Važan uvjet je strogo pridržavanje preporuka o dijetalnoj prehrani i upotrebi lijekova.

Praćenje šećera u krvi treba biti svakodnevno, a s unošenjem inzulina, ponavljano tokom dana i prije spavanja. Osim toga, preporučuje se mjerenje krvnog pritiska dva puta dnevno. Povremeno se ispituje sadržaj holesterola i lipida u krvi, kao i nivo gliciranog hemoglobina.

Potrebno je potpuno odustati od nikotina i alkohola, jer se njihov učinak manifestuje vazospazmom i toksičnim djelovanjem na nervna vlakna. Za prevenciju lezija donjih ekstremiteta potrebno je barem 20 minuta dnevno baviti se terapijskim vježbama, češće hodanjem. Ipak je korisna joga za dijabetičare i plivanje.

Video u ovom članku govori o liječenju i prevenciji neuropatije kod dijabetesa.

Srodna i preporučena pitanja

Zdravo Tamara Vladimirovna.

Trebate što pre prijaviti se za lični pregled na hirurg. Promjena boje kože znak je razvoja komplikacija šećerne bolesti, takva pitanja ne rješavaju se u odsutnosti.

S poštovanjem, Nadežda Sergejevna.

Tamara Vladimirovna, u ovoj situaciji će se apsolutno nalaziti netačno i opasno oslonite se na "kućne" tretmane. Ne gubite vrijeme, kontaktirajte svoj ured što je prije moguće hirurg.

S poštovanjem, Nadežda Sergejevna.

Tamara Vladimirovna, što više vremena izgubite, veća je vjerovatnoća da će biti potrebna operacija. Mogu dati ispravne preporuke, ali nemoguće je prisiliti pacijenta da ih slijedi bez njegove želje. Izbor i odgovornost za to ostaje na vama.

S poštovanjem, Nadežda Sergejevna.

Što trebam učiniti ako imam slično, ali drugačije pitanje?

Ako među odgovorima na ovo pitanje niste pronašli potrebne informacije ili ako je vaš problem malo drugačiji od onog predstavljenog, pokušajte postaviti liječniku dodatno pitanje na istoj stranici ako je on na glavnom pitanju. Možete postaviti i novo pitanje i nakon nekog vremena naši liječnici će odgovoriti na njega. Besplatno je. Možete potražiti relevantne informacije o sličnim pitanjima na ovoj stranici ili putem stranice za pretraživanje web lokacije. Bićemo vrlo zahvalni ako nas preporučite svojim prijateljima na društvenim mrežama.

Medportal 03online.com pruža medicinske konsultacije u prepisci s ljekarima na licu mjesta. Ovdje dobivate odgovore od stvarnih vježbača u svom području. Trenutno web lokacija može pružiti savjete u 45 područja: alergolog, venereolog, gastroenterolog, hematolog, genetičar, ginekolog, homeopat, dermatolog, pedijatrijski ginekolog, pedijatrijski neurolog, pedijatrijski hirurg, pedijatrijski endokrinolog, nutricionista, imunolog, kardiolog, infektolog, infektolog, specijalista infektivnih bolesti logoped, ENT specijalista, mamolog, medicinski pravnik, narkolog, neurolog, neurohirurg, nefrolog, onkolog, onkolog, ortopedski trauma hirurg, oftalmolog, pedijatar, plastični hirurg, proktolog, psihijatar, psiholog, pulmolog, reumatolog, androlog, stomatolog, urolog, farmaceut, fitoterapeut, flebolog, hirurg, endokrinolog.

Odgovaramo na 95,69% pitanja..

Kompleti dijabetesa i nogu. Dijabetes boli noge - liječenje

Dijabetes često daje komplikacije na nogama. Problemi sa stopalima tokom života javljaju se kod 25-35% svih dijabetičara. I što je stariji pacijent, veća je vjerojatnost njihove pojave. Bolesti nogu s dijabetesom donose puno problema pacijentima i ljekarima. Noge boli od dijabetesa - nažalost, jednostavno rješenje za ovaj problem još ne postoji. Morat ću dati sve od sebe da se liječim. Štaviše, morate vas liječiti samo profesionalni ljekar, a nikako "narodnim lijekovima". U ovom ćete članku naučiti što treba učiniti. Ciljevi liječenja:

  • Ublažite bol u nogama, a još bolje - potpuno ih se riješite,
  • Spremite mogućnost da se krećete „sami“.

Ako ne obratite pažnju na prevenciju i liječenje komplikacija dijabetesa na nogama, pacijent može izgubiti cijeli nožni prst ili stopalo.

Kod dijabetes melitusa noge boli jer ateroskleroza rezultira previše uskim lumenom u krvnim žilama. Tkiva nogu ne primaju dovoljno krvi, „guše se“ i stoga šalju signale boli. Operacija za obnavljanje protoka krvi u arterijama donjih ekstremiteta može ublažiti bol i poboljšati kvalitetu života dijabetičara.

Postoje dva glavna scenarija za probleme nogu s dijabetesom:

  1. Hronično povišen šećer u krvi utječe na nervna vlakna te prestaju provoditi impulse. To se naziva dijabetička neuropatija pa zbog njega noge gube osjetljivost.
  2. Krvne žile koje hrane noge začepljuju se zbog ateroskleroze ili stvaranja ugruška krvi (ugruška krvi). Razvija se ishemija - gladovanje gladi tkiva. U tom slučaju noge obično bole.

Sindrom dijabetičkog stopala

Oštećenje živaca zbog povišene glukoze u krvi naziva se dijabetička neuropatija. Ova komplikacija dijabetesa dovodi do činjenice da pacijent izgubi sposobnost da osjeća dodirivanje u nogama, bol, pritisak, toplinu i hladnoću. Sad ako ozlijedi nogu, neće je osjetiti. Većina dijabetičara u ovoj situaciji ima čireve na nogama i stopalima koji liječe dugo i teško.

Ako je osjetljivost nogu oslabljena, tada rane i čirevi ne uzrokuju bol. Čak i ako dođe do dislokacije ili preloma kostiju stopala, tada će to biti gotovo bezbolno. To se naziva sindromom dijabetičkog stopala. Budući da pacijenti ne osjećaju bol, mnogi od njih su previše lijeni da slijede preporuke liječnika. Kao rezultat toga, bakterije se umnožavaju u ranama, a zbog gangrene noga se često mora amputirati.

  • Kako se liječiti od dijabetesa tipa 2: tehnika korak po korak
  • Lijekovi za dijabetes tipa 2: detaljni članak
  • Siofor i Glucofage tablete
  • Kako naučiti uživati ​​u fizičkom vaspitanju

Bolest perifernih arterija kod dijabetesa

Ako propusnost krvnih žila opadne, tada tkiva nogu počinju „gladovati“ i šalju signale boli. Bol se može pojaviti u mirovanju ili samo pri hodanju. U određenom smislu, ako su vaše noge boli od dijabetesa, čak je dobro. Jer bol u nogama potiče dijabetičara da vidi doktora i izliječi se svim silama. U današnjem ćemo članku razmotriti upravo takvu situaciju.

Problemi s krvnim žilama koje hrane noge nazivaju se "bolest perifernih arterija". Periferna - znači daleko od centra. Ako je lumen u žilama sužen, tada se najčešće javlja dijabetes s povremenim klaudikacijama. To znači da zbog jakih bolova u nogama pacijent mora polako hodati ili stati.

Ako je bolest perifernih arterija praćena dijabetičkom neuropatijom, bol može biti blaga ili čak potpuno odsutna. Kombinacija vaskularne blokade i gubitka osjetljivosti na bol dramatično povećava vjerovatnoću da će dijabetičaru morati amputirati jednu ili obje noge. Budući da tkiva nogu i dalje propadaju zbog „gladi“, čak i ako pacijent ne oseća bol.

Šta rade testovi ako vam noge bole od dijabetesa

Potrebno je svakodnevno pažljivo pregledati noge i stopala, posebno u starosti. Ako je protok krvi kroz žile poremećen, tada možete primijetiti rane vanjske znake toga. Simptomi rane faze bolesti periferne arterije:

  • koža na nogama postaje suva
  • možda će se početi ljuštiti, u kombinaciji sa svrbežom,
  • na koži se može pojaviti pigmentacija ili depigmentacija,
  • kod muškaraca kosa na potkoljenici sijedi i ispada,
  • koža može postati stalno blijeda i hladna na dodir,
  • ili obrnuto, može postati toplo i poprimiti cijanotsku boju.

Iskusni liječnik može provjeriti dodirom kakav puls ima pacijent u arterijama koje hrane tkiva nogu. Ovo se smatra najjednostavnijom i najpovoljnijom metodom otkrivanja poremećaja periferne cirkulacije. Istodobno, pulsiranje na arteriji se zaustavlja ili značajno smanjuje samo kad joj se lumen suzi za 90% ili više. Prekasno je za sprečavanje gladovanja tkiva.

Zbog toga se koriste osjetljivije metode istraživanja koristeći modernu medicinsku opremu. Izračunava se odnos sistoličkog („gornjeg“) pritiska u arterijama potkoljenice i brahijalne arterije. To se naziva gležanj-brahijalni indeks (LPI). Ako je u opsegu od 0,9-1,2, tada se protok krvi u nogama smatra normalnim. Mjeri se i pritisak prste arterije.

Gležanj-brahijalni indeks daje neistinite podatke ako su žile pogođene Menkebergovom aterosklerozom, to jest da su iznutra prekrivene kamenčanom skalom. Kod starijih pacijenata to se događa vrlo često. Zbog toga su potrebne metode koje daju preciznije i stabilnije rezultate. Ovo je posebno važno prilikom rješavanja pitanja operacije za vraćanje vaskularne propusnosti kako noge više ne bole.

  • Program liječenja dijabetesa tipa 1 za odrasle i djecu
  • Tehnika bezbolnih injekcija insulina
  • Dijabetes tipa 1 kod djeteta liječi se bez inzulina primjenom ispravne prehrane. Intervjui sa porodicom.
  • Kako usporiti razaranje bubrega

Transkutana oksimetrija

Transkutana oksimetrija je bezbolna metoda koja vam omogućava da procijenite koliko su dobro kisikova tkiva. Transkutano znači „kroz kožu“. Na površinu kože postavlja se poseban senzor, koji vrši mjerenje.

Tačnost testa ovisi o mnogim faktorima:

  • stanje plućnog sistema pacijenta,
  • nivo hemoglobina u krvi i rad srca
  • koncentracija kisika u zraku,
  • debljina kože na koju se senzor nanosi,
  • upala ili oteklina na području mjerenja.

Ako je dobivena vrijednost ispod 30 mm RT. Art., Tada se dijagnosticira kritična ishemija (gladovanje kisikom) nogu. Točnost metode transkutane oksimetrije nije visoka. No i dalje se koristi, jer se smatra prilično informativnim i ne stvara probleme pacijentima.

Ultrazvuk arterija koje dovode krv u noge

Dupleksno skeniranje (ultrazvuk) arterija donjih ekstremiteta - koristi se za procjenu stanja protoka krvi prije i nakon izvedenih hirurških operacija na žilama. Ovom metodom povećavaju se šanse da će biti moguće na vrijeme otkriti opstrukciju arterije trombom ili opetovano sužavanje lumena u žilama nakon operacije (restenoze).

Ultrazvuk krvnih žila omogućava vam proučavanje problematičnih područja, odnosno segmenata koji su kao rezultat razvoja bolesti bili „isključeni“ iz krvotoka. Pomoću ove metode možete dobro razmotriti stanje posuda i unaprijed isplanirati tijek operacije kako biste vratili njihovu propusnost.

Rendgenska kontrastna angiografija

Rendgenska kontrastna angiografija je metoda ispitivanja u kojoj se kontrastno sredstvo ubrizgava u krvotok, a potom su žile "prozirne" rendgenima. Angiografija znači „vaskularni pregled“. Ovo je najinformativnija metoda. Ali neugodno je za pacijenta, i što je najvažnije - kontrastno sredstvo može oštetiti bubrege. Stoga se preporučuje koristiti samo kad se odluči na pitanje provođenja hirurške operacije za vraćanje vaskularne propusnosti.

Faze komplikacija dijabetesa na nogama

Postoje 3 stepena poremećaja perifernog protoka krvi u bolesnika sa šećernom bolešću.

1. stepen - nema simptoma i znakova bolesti krvnih žila u nogama:

  • osjeti se arterijska pulsacija
  • gležanj-brahijalni indeks 0,9-1,2,
  • indeks prstiju i ramena> 0,6,
  • stopa transkutane oksimetrije> 60 mmHg. Čl.

2. stepen - postoje simptomi ili znakovi, ali još uvek nema kritične gladovanja tkiva kisikom:

  • povremena klaudikacija (bolne noge)
  • gležanj-brahijalni indeks od 30 mm RT. Čl.
  • transkutana oksimetrija 30-60 mm RT. Čl.

3. stepen - kritično gladovanje tkiva kisikom (ishemija):

    sistolni pritisak u arterijama nogu

Zbog ove pozadine dijabetičari su skloni gljivičnim infekcijama koje u većini slučajeva pogađaju nožne prste. Uzročnik gljivica u ovom slučaju je trihofit. Uporedo sa zamračenjem ploče nokta, dijabetičari imaju i crveni osip na prstima sa malim svijetlim vezikulama.

Takvi osipi ne mogu se zanemariti, jer bez adekvatnog liječenja vezikule će brzo potamniti, što znači da će se infekcija pridružiti.

Pod utjecajem dijabetesa dolazi do promjene u strukturi noktiju: oni postaju vrlo krhki i lomljivi. Pored toga, moguć je razvoj pogoršanih varikoznih vena ili oslabljena vaskularna propusnost. Sve ove patologije mogu nepovoljno utjecati na stanje prstiju i noktiju.

Obično sva ova stanja kod dijabetičara nisu popraćena bolnim ili drugim simptomima. Međutim, bez odgovarajućeg liječenja dijabetičara, opće dobro se postepeno pogoršava: pojavljuje se slabost, koja u nekim slučajevima prati gubitak svijesti. Ovaj simptom označava pripojenje infekcije ili razvoj ozbiljnijih patologija.

Problem uraslih noktiju

Dijabetes melitus na prstu ili nožnom palcu često prati urasli nokti u meka tkiva. Ova se patologija objašnjava slabim radom mišića, što dovodi do loše cirkulacije krvi u stopalu. Nepravilan i neudoban položaj prstiju dok hoda izaziva ulazak ivice nokatne ploče u kožu, što dovodi do crvenila i oteklina.

Nakon nekog vremena, zbog uraslog nokta, može početi suppuration, koja preraste u infekciju mekih tkiva prstiju. Ova situacija prijeti pacijentu ozbiljne probleme: kirurško uklanjanje nokta ili čak cijelog prsta i pojava dijabetičkog stopala.

Stoga bi dijabetičari trebali obratiti posebnu pažnju na njegu noktiju: vrlo pažljivo ih izrežite, ostavljajući uglove, podrezujte ih pomoću posebne datoteke za nokte, a isto tako tjedno rade kozmetičke pedikure.

Kako bi se spriječio pritisak na noktima, potrebno je kupiti udobne cipele, po mogućnosti od prirodnih materijala i strogo veličine. Žene moraju izbjegavati nošenje trendi cipela ili sandala s uskim vrhom i visokim potpeticama.

Ako su vam nožni prsti bolovi od dijabetesa, ne biste trebali odgađati posjet liječniku - pravovremeno uklanjanje uzroka boli spasiće vas od ozbiljnijih problema.

Gangrena nožnih prstiju kod dijabetesa

Složene posljedice dijabetesa mogu se pripisati suvoj i mokroj gangreni. Razvoj prvog je prilično spor - proces traje mjesecima, pa čak i godinama. U početku pacijent osjeća hladnoću u prstima. Bol i peckanje se postepeno dodaju ovom osećaju. Vremenom, pogođena područja gube osjetljivost.

Lokalizacija suhe gangrene obično se opaža na prstima donjih ekstremiteta: stvara se nekrotični fokus koji je okarakteriziran blijedom kožom. U nekim je slučajevima moguća ružičasta ili plava boja.

Koža je jako suha, primjećuje se piling. S razvojem bolesti nastaje mumificiranje oštećenih tkiva i njihovo odbacivanje. Sa suhom gangrenom obično ne postoji opasnost po život, ali u većini slučajeva se u takvim slučajevima vrši amputacija nožnog zgloba kod dijabetes melitusa. Tako se smanjuje rizik od mogućih komplikacija.

Naglo se razvija vlažna gangrena. Vrlo je lako prepoznati zelenkastu ili plavo-ljubičastu boju zahvaćenog prsta, gnojni oštar miris, stvaranje mjehurića na predjelu sa mrtvim tkivom.

Također, patologiju karakteriše neutrofilna leukocitoza i povećana ESR. Pogođeni su koža, kosti, mišići, potkožno tkivo i tetive. U tom slučaju dijabetičar ima visoku temperaturu, a opće stanje zahtijeva hitnu hiruršku intervenciju. U takvim situacijama život osobe je u opasnosti.

Da li se gangrena može izliječiti?

Hirurška intervencija vlažne gangrene je izrezati mrtvo tkivo iznad mesta nekroze. To se radi tako da gangrena uzrokovana dijabetesom na prstu ne dovodi do potrebe za amputiranjem čitavog stopala. Pored hirurške intervencije važno je poduzeti i niz mjera kako bi se spriječio razvoj infekcija i intoksikacija. U tu svrhu:

  • propisan je antibiotik širokog spektra,
  • vrši se transfuzija krvi,
  • propisati tretman detoksikacije.

Važno je zapamtiti da je mnogo lakše slediti recepte lekara prilikom lečenja dijabetesa prsta, nego otkloniti ozbiljne posledice patologije - gangrene. Kako bi se spriječio njegov razvoj, potrebno je stalno pratiti nivo šećera u krvi, slijediti posebnu dijetu, stalno uzimati lijekove za snižavanje šećera ili, po potrebi, inzulina. Svako, pa i manje oštećenje kože potrebno je pravodobno tretirati.

Obvezna bi trebalo biti svakodnevno ispitivanje kože nogu i prstiju. To će vam omogućiti da na vrijeme otkrijete kukuruz, uraslu ploču nokta ili druga neprimjetna oštećenja, što može uzrokovati ozbiljne komplikacije. Pravovremeni pristup liječniku i pravilno liječenje pomoći će u sprečavanju dijabetičara od mnogih problema i često spasiti život.

Gangrena donjih ekstremiteta - uzroci, simptomi, prevencija

Savjet hirurga V. Kapralova

Uzroci gangrene donjih ekstremiteta: stres, traume kože, hronične bolesti (dijabetes melitus), nošenje uskih cipela posebno nakon hipotermije stopala, zloupotrebe alkohola i pušenja.
Prvi simptomi gangrene: bol u nožnim prstima, peckanje potplata, crvenilo, oticanje, noge počinju smrzavati se čak i u toploj sobi, dok se bolovi u hodu pojavljuju u teletu, palac postaje crn
Ako ste na hladnom i zamrznite noge, morate hitno poduzeti mjere i obnoviti cirkulaciju krvi. Tople (ali ne vruće!) Kade s infuzijom koprive, senfom, terpentinom pomoći će - ugrijati noge i masirati ih.

Prevencija gangrene donjih ekstremiteta:

  1. Tijek aspirina (domaćeg) 1/2 tablete 2 puta dnevno tokom mjesec dana.
  2. Prostrane cipele.
  3. Svakodnevno pranje stopala u hladnoj vodi, nakon čega masaža crveni ručnikom za kupanje.
  4. Pomičite se više i jedite manje.
  5. Ne jedite životinjske masti bogate holesterolom, koji se talože u žilama i otežava cirkulaciju krvi.
  6. Odbijte začinjenu i slanu hranu, alkohol i pušenje.
  7. Nemojte nakratko urezati nokte, sjednite u udoban položaj bez da zatrpate žile.
  8. Hodite bosonogi češće.

Preporuke novina “Vestnik ZOZH” 2010, br. 10, str. 14-15.

Liječenje gangrene donjih ekstremiteta kod kuće ribanim krumpirom.

Žena je patila od tromboflebitisa donjih ekstremiteta. Na koži su bili brojni čirevi, noge su bile natečene do koljena, koža je grimizno plava, čirevi su isticali limfu. Lijekovi nisu pomogli, pacijent mjesec dana nije mogao ustati iz kreveta, pripremao se za amputaciju. Jednom je prijatelj došao u posjet i ponudio je jednostavan narodni lijek protiv gagrene. Istrljala je ružičasti krumpir s oguljenjem, obložila noge, povrh polietilena i učvrstila platnenim zavojima. Ujutro je koža postala lagana, rane su zarastale, žena je mogla ustati iz kreveta. Uveče, postupak se ponavljao i tako se obavljalo svake večeri, nakon nedelju dana noge su poprimile normalan izgled. Povratne informacije iz novina “Vestnik ZOZH” 2003, br. 17, str. 11

Komprese s krompirom spasile su ruku od amputacije.
Ženi je data injekcija "vrućeg" klorida u venu, ali je medicinska sestra probila venu i ubrizgavala joj lek u mišić. Sat vremena kasnije na ovom je mjestu otekla kvrga, poslije tri cijela ruka je bila naglo otečena, započeo je pakleni bol. Žena se okrenula medicinskoj sestri i užasnula se. Počeo sam uzimati injekcije magnezije, ne krijući da su ove mjere već zakasnele, a blokadu je trebalo provesti u prvih sat vremena. U suprotnom, tkivo može umrijeti. Klor se već proširio i počeo je destruktivno djelovanje. Medicina je bila nemoćna, ženi je prijetila amputacija ruke. Zatim je odlučila iskoristiti priliku i primijeniti jednostavan narodni lijek - naribani krumpir. Sestra je otrčala do trgovine po krompir, žena ju je oprala i protrljala, stavila joj kašu na ruku. Nakon nekoliko sati, bol se smanjila. Na današnji dan, dva puta je zamotala ruku u krompir, a noću je napravila kompresu iz urina.
Ljekari su pribjegli da saznaju kako se stvari odvijaju, a također su odobrili ovu metodu liječenja. Nakon tjedan dana boja kože se vratila u normalu, tumor je slegao. Ali nekoliko meseci kasnije ruka me boli. ali ipak uspeo da ga sačuva.

Liječenje gangrene stopala bez amputacije burdokom.

Povratne informacije iz novina “Vestnik ZOZH” 2010, br. 12, str. 4.
Tokom zavarivanja, iskre s kapljicama zagrejanog metala pale su na čovjekovu nogu tik iznad gležnja. Mjesto opeklina pocrvenjelo, pojavila se jaka bol, ubrzo je oštećena površina opekline pala, odlučili smo da će to biti sve. Ali ne, noga od skočnog zgloba do prepona je bila upaljena, natečena, postala je grimizna. Ali čovek se nikome nije žalio, samo je legao u krevet i odgovarao svima „bolestan“. Kada se temperatura popela na 40 stepeni, a bolovi postali nepodnošljivi, zatražila sam da pozovem doktora. Kada su doktor i rodbina vidjeli nogu, bila je u užasnom stanju - natekla je, počela je crniti. Odveli su ga u bolnicu i tamo videvši ljude s amputiranim udovima pacijent je odlučio pobjeći. Kod kuće je iz kabineta izvadio vezivo za „zdrav način života“, odabrao sve recepte i počeo liječiti gangrenu narodnim lijekovima. Ujutro je kroz rosu išao bosonog u vrt, otkinuvši tamo koprivu i snagom ga udario po nozi. Potom je uzeo lišće sjemenki oraha, zgužvao ih tako da sok izađe, omotao je ovo lišće na bolnu nogu i zavezao ih trakama starog plahta. To sam radio 4-5 puta dnevno. Shevčeninu mešavinu sam uzimala i 4 puta na dan. Postepeno, crvenilo je sišlo sa nogu, oteklina je opala, sve se vratilo u normalu.

Kako liječiti gangrenu nogu kod kuće burdokom.

Povratne informacije iz novina „Vestnik ZOZH“ 2002, br. 22, str. 5.
Muškarac je primljen u bolnicu - gangrena nogu, u ponedjeljak je određena amputacija. Supruga mu je u petak došla s vrećicom suhog lišća repe, i počela sama da liječi. Umočila je listove burdoka u kotlić za 2-3 komada, odmah ih položila na lim tako da staklena voda stavi nekoliko listova na svaku bolnu nogu, a zatim je omotala filmom, krpama, toplom šalom. Promijenio sam zavoje ujutro i navečer. Kada su ljekari stigli u ponedjeljak, ugledali su otoke ružičaste kože. Nije potrebna operacija

Kako liječiti gangrenu nogu bez amputacije - pomogao je sok od mrkve.

Povratne informacije Kako ste uspjeli izliječiti gangrenu narodnim lijekovima.
Muškarac je smrznuo noge, počela je gangrena, propisana je amputacija, ali medicinska sestra je savjetovala pacijenta da odustane od operacije i obećala je da će ga sama izliječiti. Svakog dana je pacijentu zalijevala svježe cijeđenim sokom od mrkve. Nakon tri mjeseca takvog liječenja, gangrena se povukla - nije bilo amputacija.

Liječenje gangrene sokom od mrkve.
Noge drugog čovjeka već su mu bile amputirane, ubrzo je primijetio da su jastučići na dlanovima počeli pocrnjeti, počeo je piti sok od mrkve, crnina je nestala.
Povratne informacije iz novina Vestnik ZOZH 2001, br. 19, str. 6.

Liječenje gangrene stopala kod kuće komprimiranim jogurtovima

Povratne informacije iz novina „Vestnik ZOZH“ 2004, br. 2, str. 10.
Muškarac je ozlijedio nogu i nije obraćao pažnju dok ga nije počela mučiti, okrenuli su se ljekarima, prepoznali su gangrenu nogu, bilo je prekasno za propisivanje liječenja, odlučili su amputirati. Ali muškarac je odbio operaciju i otišao kući. Nisam spavao kod kuće nekoliko noći - to nije davalo bol. Jednom kada mu je pogled pao na kiselo mlijeko, odlučio je staviti jogurt na kožu da ga ne bi tako izgorilo. Napravio je kompres i spavao dva dana. Kada sam se probudio i odvojio zavoj, vidio sam da se stanje značajno popravilo, oteklina je zaspala. Počeo je i dalje da pravi komprese od jogurta, gangrena nogu je prošla.

Kako liječiti gangrenu s dijabetesom kod kuće.

Povratne informacije iz novina Vestnik ZOZH 2008, br. 14, str. 9.
Muškarac star oko 20 godina imao je dijabetes. Bolest je dala komplikaciju - noge su počele nabrekati, a zatim je palac na desnoj pocrnio, a cijeli potplat postao tamnoplav, prijetila je amputacija. Počeo je tražiti narodne lijekove, podstakao mu recept s jogurtom. Čovjek je uzeo seosko mlijeko, fermentirao ga, namočio gazu u 4 jogurta u 4 sloja i umotao stopalo i područje za podizanje. Na vrh je stavio plastičnu vrećicu, sve popravio krpom. Ovaj kompres je ostavio za noć. Ujutro je oprao stopalo bez sapuna. Uveče sam ponovio postupak. Lečenje sprovedeno mesec dana. Pomagalo mu je - stopalo je poprimilo normalan izgled, koža je postala meka.

Glineni oblozi

Povratne informacije iz novina „Vestnik ZOZH“ 2007, str. 28, br. 13
Tradicionalni iscjelitelj iz Chuvashije liječi gangrene glinom. Bolje je uzgajati glinu u kobi i kravljem urinu, možete koristiti vlastiti urin, uzgajati glinu tankom vodom na tankim konjima: za 3 kg gline - 3 litre tekućine. Pomešajte glinu dok gusta kisela pavlaka, ostavite preko noći. Ujutro bolesna područja kože namažite primjenom otopine gline direktno na rane. Zatim pokriti folijom 2 sata. Nakon 2 sata očvrsnutu glinu lagano operite vodom. Ako su rane duboke, tada držite glinu 3-4 sata.Radite ovaj postupak svakodnevno. Nakon 10 dana, rezultat će biti vidljiv. Ovaj narodni lijek pomaže i izliječenje artroze donjih ekstremiteta, tromboflebitisa.

Tretman glinene gangrene kod kuće.
Povratne informacije iz novina Vestnik ZOZH 2005, br. 8, str. 26.
Evo slučaja kada je žena uspjela da spasi ruke glinom. Zimi ih je snažno smrznula, pocrnele su i počele gnojiti, uplašila se da ode u bolnicu, jer je odlučila da su joj amputirane ruke te započela tražiti načine liječenja gangrene narodnim lijekovima. Susjeda je izjavila da je uspjela izliječiti svoju 80-godišnju majku od nekroze stopala glinom. Glinu treba razrijediti vodom do takve konzistencije da se može nanositi na upaljeno mjesto debljine 2-3 cm. Nanesite glinu na pocrnjelu kožu kroz 1 sloj gaze, komprimirajte papir na vrhu, a zatim popravite vunenim šalom. Preporučljivo je otići u krevet i pokriti se toplim pokrivačem. Kompres držite 2-3 sata. S jakim bolovima zadržite koliko možete izdržati. Nakon kraćeg odmora, ponovo nanesite kompres.

Gangrena kod dijabetesa - liječenje bez amputacije narodnim lijekovima.

U ženi, njen sin pati od dijabetesa dugi niz godina. Takvi narodni lijekovi pomažu u liječenju gangrene stopala i gnojnih rana:

    Masaža sa ovom bolešću, ljekari ne savjetuju da se radi, ali žena to radi. Vrlo lagano, kao da se gusjenica puzi.

Kupatilo takođe se ne preporučuje, ali puno pomaže. Noga (čak i s gnojnim ranama) zavođena je sterilnim zavojem, stavljena u čistu čarapu - i naprijed.

  • Tinktura sofore - dobro uklanja crninu sa kože. Svježe voće Sofore mora se oprati, nasjeckati, presaviti u staklenku i sipati votku u omjeru 1: 1. Inzistirajte 10 dana, procijedite, cijedeći plodove. Gusta tkiva dobro je zapečaćena u tinkturi i nanesena na zahvaćeno područje. Brzo se suši pa je morate ponovo navlažiti svakih nekoliko sati. Umjesto zavoja, bolje je koristiti trake sa starih listova, dobro ih prokuhati.
  • Ružičasti krompir - takođe dobro uklanja crninu. Mora se naribati i nanijeti na bolno mjesto. Svakih 2-3 sata menjati na svež.
  • Jogurt - Pomaže u liječenju gangrene stopala. Da bi ga skuhala, žena skuha 1 litru mleka, ohladi da se zagreje, doda 1 kašiku. l kiselo vrhnje, posolite i - u termosici. Termos se trese nekoliko puta, svaka 1-2 sata. Nakon 6 sati, jogurt je spreman.
  • Pečeni luk pomaže kod gnojnih rana (ako se gnoj slabo uklanja). Žarulja se mora prepoloviti i pričvrstiti na ranu.
  • Brezov katran Pomaže i za liječenje gnojnih rana. Mora se pomiješati drvenom kašikom s pilećim bjelanjkom u omjeru 1: 1. Jaja treba uzimati ne više od 3 dana svježa. Smjesa treba biti malo gušća od vode.
  • Narodna metoda iz novina "Vestnik ZOZH" 2015, br. 4, str. 7.

    Liječenje gangrene komfrijem.
    Comfrey mast.
    Comfrey je divno narodno sredstvo za liječenje gangrene. Aktivno potiče stvaranje novih ćelija oštećenog tkiva, ubrzava zarastanje rana. Za vanjsku upotrebu, komfrejska mast ima najviše ljekovitih svojstava. Mast se može pripremiti iz jednog soka, ali bolje je učiniti to u kombinaciji sa cvjetovima kestena i bijelim cvjetovima akacije. Evo jednog od recepata za mast od gangrene za dijabetes: pomiješajte 5 dijelova korijena komfreje i 1 dio cvijeta kestena i akacije, navlažite votkom, ostavite 30 minuta na toplom mjestu. Dodajte 3-4 dijela unutrašnje svinjske masti i pirjajte u rerni 2-3 sata, izbjegavajući ključanje. Ovaj narodni lijek će vam pomoći i u liječenju varikoznih vena, modrica, potresa, bolova u zglobovima.
    Način primjene: oštećeno područje raširite i prekrijte listom burdoka (zimi - krpom ili listom kupusa) i zavojite ga (recept iz novina Vestnik ZOZH 2011, br. 10, str. 28)
    Dekoracija korijena
    Ali jednostavniji narodni lijek za gangrenu, koji je čitatelj pronašao u starom narodnom lijeku: 2 kašike. l isjeckani korijeni brašna prolijte 1 šolju vruće vode, kuhajte 10 minuta i napravite oblog od procijeđenog juhe.
    Narodna metoda iz novina "Vestnik ZOZH" 2006, br. 17, str. 30

    Kako liječiti gangrenu s dijabetesom. Ljekovita mast

    Dugo je čovjek bolovao od dijabetesa. Unatoč činjenici da je pacijent pratio nivo šećera, a šećera nakon jela bilo 6-7 jedinica, počele su komplikacije, naime gangrena stopala. Izveli su operaciju, stavili stent, poboljšala se cirkulacija krvi u nogama, ali čir nije zacelio, počeo je osteomijelitis prsta. Hirurg je insistirao na amputaciji prsta, ali pacijent nije pristao. Mast je pripremljena prema receptu HLS-a (br. 19 za 2004. godinu), počeli su primjenjivati ​​obloge s mazivom 2 puta dnevno, promatrajući sterilnost. Tada su se presvlake počele mijenjati 1 put dnevno. U proleće, kad su se pojavili prvi listovi plantain, repe, počeli su dodavati lišće ovoj masti. Oporavak je bio spor, trajalo je oko 4-5 mjeseci. Doktor nije vjerovao svojim očima, rekao je da nije vidio ni jedan slučaj oporavka od osteomijelitisa.
    Recept za mast.
    Sve se komponente uzimaju u jednakim dijelovima - po 50 g: kolofonija, voska, meda, nesoljene rastopljene masnoće, sapuna za rublje, suncokretovog ulja - sve se usitni i dovede do vrenja, temeljito promiješa. Kad se masa malo ohladila, dodajte luk, češnjak i aloe naribani na sitnoj rerni - takođe po 50 g. Masti treba čuvati u frižideru, ali prije nanošenja na ranu, desni dio zagrijte u vodenoj kupelji. Narodna metoda iz novina "Vestnik ZOZH" 2010, br. 23, str. 23.

    Šta učiniti ako noga trune. Povratne informacije o liječenju gangrene donjih ekstremiteta.
    Starije žene s dijabetesom i gangrenom u posljednjem stadiju otpuštene su kući da umru, jer je imala kontraindikacije za operaciju amputacije. Noge su bile crne i trule. Seoska baka pomogla je izliječiti gangrenu nogu kod kuće - prijavila je gore opisani recept za mast. Počeli su svakodnevno nanositi ovu mast na bolno stopalo. Bol nije popuštala 30 dana. 31. dana počelo je krvarenje. Ispustila je crna krv, ali bol je prestala. Krvarenje se otvorilo još nekoliko puta. Postepeno se rana zacelila. S vremenom je čak i mlad nokat narastao. Nije bilo traga od one crne truleži koja je bila umjesto noge. Pregled iz novina „Vestnik ZOZH“ 2004, br. 19, str. 26

    Narodni lijekovi za liječenje gangrene stopala kod dijabetes melitusa opisani su u velikim količinama u članku "Dijabetičko stopalo"

    Liječenje gangrene kod kuće - narodni lijekovi koji su pomogli da se izbjegne amputacija

    Gangrena donjih ekstremiteta - liječenje kod kuće sa zlatnim brkovima.
    Kad je čovjekovo stopalo počelo crniti, pomogli su mu zlatni brkovi. Sjeckao je lišće i brkove zlatnog brka u mlinici za meso, razblaživši dobivenu masu alkoholom 1: 1. Dan i noć pravio je komprese, vlažeći tkaninu u ovoj tinkturi, tako da je tkanina neprestano mokra, nemoguće je prekriti polietilenom. Recept iz novina „Vestnik ZOZH“ 2011, br. 6, str. 38.

    Pijavice su pomogle da se spasi noga.
    U 50-ima se čovjek razboleo od potkoljenice, natečen, pocrnio, oblikovali su se čirevi i počela je gangrena zbog svih simptoma. Jednom je, dok je pecao, pao duboko u vodi, a kada je izašao, ugledao je da je bolna noga u potpunosti prekrivena pijavicama. Dugo ih je skidao s kože. Ali dogodilo se čudo - oteklina se umirila, postepeno se noga potpuno zacijelila. Povratne informacije iz novina Vestnik ZOZH 2012, br. 18, str. 41.

    Alternativno liječenje gangrene prsta alojom.
    Muškarac na poslu probio mu je prst. Nakon nekog vremena, prst je nabrekao, pojavila se bol. Sutradan je ljekar dijagnosticirao "erizipele". Odložili su ga u bolnicu, liječili su ga antibioticima, ali prst je bolio i oteknuo. Gnoj je uklonjen hirurškim putem; ubrzo mu je s prsta ostao crni neumoljivi ubod s neugodnim mirisom. Osim toga, cijela ruka se razbolila, a liječnici nisu mogli zaustaviti proces. Tada je žena ove pacijentkinje odlučila da svog supruga leči po metodi Bolotove. Da bi to učinila, ona je miješala meso lista aloe (1 deo) sa soli (9 delova), prstom je namazala hidrogen peroksidom i nanijela zavoj sa slanom pulpom aloe. Ovlačenje se mijenjalo svaka 2 dana. Ponovio sam to 10 puta. I oporavak je počeo, gangrena je zaustavljena! Prst je prestao gnjaviti, nestala je crnina, nestao je gnojni miris, nakon 1,5 mjeseca prst je postao prekriven ružičastom kožom, bol je nestala. Aloe preljevi nastavili su se primjenjivati, novi nokat je postepeno rastao. Povratne informacije iz novina „Vestnik ZOZH“ 2011, br. 24, str. 30

    Amanita tinktura
    Noga žene postala je crno-plava. Dijagnosticirali su „gangrenu donjih ekstremiteta“ i propisali amputaciju. Neko od cimerki savjetovao joj je narodni lijek - mljevenje iz mušica. Muž joj je donio votku i mušmar, sve je to kombinovala i, ne čekajući da se napuhne, započela s liječenjem. Protrljao sam ovu masu nogom, izdržao je i nakon nekog vremena ponovo je protrljao. Noću ga je vlažnom votkom - masom od gljiva omotala oko noge. Nekoliko dana kasnije, noga je posvijetlila, dobila osjetljivost, ljekari su odlučili odgoditi operaciju za 10 dana. Tokom tih 10 dana crnina je potpuno nestala, koža je postala ružičasta. Povratne informacije iz novina „Vestnik ZOZH“ 2001, br. 23, str. 23.

    Vishnevsky mast
    Žena je doživjela moždani udar, lijeva strana je paralizirana. Ubrzo je paralizovana noga počela da bubri. Čitava noga je bila natečena i crvenila, a peta je postala plava, počela je gangrena, a stanje se pogoršalo. Rođaci su se već spremali za najgore, ali je to potaknuto narodnim lijekom za gangrenu.
    Potrebno je uzeti pamučnu tkaninu, navlažiti votkom, zamotati nogu, gusto razmazati Višnjevsku mast na vrhu tkanine, prekriti pergamentnim papirom i popraviti trakama tkanine.
    Tri noći zaredom noću pacijent je napravio takav kompres na cijelu nogu, ujutro mu je uklonjen oblog, a koža obrisana vodkom. Četvrtog dana, tumor je opao. Povratne informacije iz novina "Vestnik ZOZH" 2009, br. 6, str. 31.

    Žaba
    Žena je imala dijabetes, stopalo joj je počelo crniti, ljekari su predložili amputaciju. Ali prijatelj mi je savjetovao da isprobam neobičan alat. Na bolnu nogu trebate obući čarapu i uvući žabu u čarapu. Žaba, puzeći po koži, upijala je toksine i brzo uginula. Nakon toga posadili su drugu žabu itd. Tako je žena tri dana mijenjala žabe, koža je dobila normalnu boju, gangrena stopala je prešla. Povratne informacije iz novina Vestnik ZOZH 2008, br. 19, str. 31-32.

    Ulje heljde u narodnim lijekovima za liječenje gangrene
    Povratne informacije iz novina Vestnik ZOZH 2008, br. 10, str. 25.
    Čovjek, sijekući nokte na stopalu, nehotice je odsjekao dio kože, strujala je krv. Nije obraćao pažnju na to, nije obrađivao ništa kako ne bi umakao krevet krvlju, stavio čarapu i otišao u krevet. Ujutro je skinuo čarapu i ustanovio da je oštećeni prst pocrnio. U bolnicu nije mogao ići, jer bio invalid osobe 1 grupe, odlučio je liječiti gangrenu prsta kod kuće narodnim lijekovima. Od pogodnih narodnih lijekova, imao je samo ulje heljde. Ovim uljem noću je mazao prst, na vrhu ga omotao polietilenom i stavio čarapu. Nakon 20 minuta počela je jaka bol od prsta do koljena. Pacijent je popio pentalgin, nakon 10 minuta bol je nestao. Nastavio je da razmazuje ulje morskim stabljikom 5 dana - petog dana crnilo je nestalo s prsta

    Četvrti napitak narodni je lijek protiv gangrene donjih ekstremiteta.
    Igle su pomogle izliječenju gangrene. 5 žlica. l dodajte nasjeckane iglice sa 0,5 litara vode, kuhajte u emajliranoj tavi 10 minuta, zatim zamotajte tavu i ostavite noć. Tokom dana pijte toplo umjesto vode. Ovaj recept pacijentu je dao lekar iz Simferopolja. Čovjek je dodavao iglama nekoliko bobica ružinog luka i nekoliko ljuski luka.
    Narodna metoda iz novina "Vestnik ZOZH" 2004, br. 16, str. 23.

    Ulje bijelog ljiljana
    Staklenu teglu napunite bijelim cvjetovima ljiljana, možete zajedno sa stabljikama sipati nerafinirano suncokretovo ulje i staviti na tamno hladno mjesto 2 tjedna. Zatim procijedite. Naneti tkivo namočeno u ovo ulje na zahvaćeno područje na vrhu pergamenta. Svaka tri sata promijenite oblog i liječite bolno mjesto otopinom kalijevog permanganata. Uz pomoć ovog narodnog lijeka, pacijent je uspio izliječiti pocrnjeli i raspadajući nožni prst. Narodna metoda iz novina "Vestnik ZOZH" 2003, br. 8, str. 19.

    Domaća mast od ulja, voska i žumanca.
    Sipajte 1 šalicu biljnog ulja u emajliranu posudu, dodajte vosak veličine šibice. Staviti na tihoj vatri da se vosak rastopi. Od tvrdo kuhanog jaja odvojite pola žumanjka, izgnječite ga i ubacite u sitne čestice u kipuću smjesu. Smjesa se odmah počne pjenati i istječe iz posude - morate je brzo ukloniti sa vatre. Kad se kihanje smiri, baci sljedeću partiju žumanca. Zatim procijedite smjesu kroz najlonsku krpu.O mast je spremna. Prije upotrebe, ugrijte psa željenom konzistencijom u vodenoj kupelji.

    Ovom masti liječe se trofični čir i gangrena - na rane nanesite salvete s masti, mijenjajte svaka 2 sata. Pus će obilno otići od rana. Recept iz novina „Vestnik ZOZH“ 2004, br. 23, str. 10

    Zašto se kod dijabetesa mogu javiti trofični čir

    Dijabetes melitus je bolest koja zahtijeva ne samo stalno praćenje šećera i prehrane u krvi, već i preventivni tretman zbog mogućih neurovaskularnih komplikacija. To je potrebno jer su kod dijabetes melitusa vaskularni zidovi i živčani završeci oštećeni zbog metaboličkih poremećaja, nedostatka kisika u tkivima i viška toksičnih produkata metabolizma ugljikohidrata.

    Naravno, to se događa brže i ima izraženiji karakter s visokom razinom šećera u krvi i ketoacidozom: oba se primjećuju, u pravilu, u slučaju kada se dijabetes otkrije u vrlo kasnim fazama. Najčešće se to događa kod dijabetesa tipa 2.

    Također, ketoacidoza i visoki šećer u krvi nastaju ako pacijenti svoju bolest ne shvataju ozbiljno i ne posvete dužnu pažnju kontroliranju šećera u krvi ili to ne rade redovno. A onda je ponekad to trofični čir koji je prvi znak koji će nas natjerati da posumnjamo u ozbiljnost bolesti i nedopustivost nedostatka kontrole našeg stanja.

    Šta bi još ljudi trebali imati dijabetes? Činjenica da bi, počevši od trenutka otkrivanja bolesti, trebali vrlo pažljivo paziti na stopala, jer je stopalo s dijabetesom "najslabija karika" u vezi s pojavom trofičnih čira. Ponekad je i najmanja ozljeda kože stopala dovoljna da se pretvori u nezacjeljujuću ranu, odnosno u trofični čir.

    Zašto se ovo događa? Jer kod dugotrajne dijabetesa nastaju njegove komplikacije - dijabetička angiopatija (oštećenje malih žila) i dijabetička neuropatija (oštećenje malih živčanih završetaka). Sve zajedno dovodi do narušavanja stanja tkiva i stvaranja takozvanog dijabetičkog stopala, sklonog stvaranju ne samo trofičnih čira, već čak i gangrene, kojoj se kompetentna skrb pomaže oduprijeti, ali ne najmanje bitno.

    Kako izgleda trofični čir kod dijabetesa

    Trofični ulkusi kod dijabetes melitusa najčešće se javljaju na nožnim falangama nožnih prstiju. Ponekad na petama. I po pravilu nastaju trofični čirevi kod dijabetesa koji potiču naočnjake, mikrotraume pri nošenju neudobnih cipela ili kao rezultat neuspjelog pedikura, opekotina na nogama, ogrebotina itd. Kao rezultat toga, čak i takve male ozljede ne zacjeljuju u roku od nekoliko tjedana, već postaju veće veličine i dublje, pretvarajući se u trofični čir.

    Značajke i razlike trofičnih čira na šećernoj bolesti su sljedeće:

    • S malim veličinama čira mogu se pojaviti vrlo jaki bolovi, pogoršani noću.Iako je moguće i polarno stanje: kod trofičnog ulkusa s jakom dijabetičkom polineuropatijom bol ne može postojati ni kod velikih i dubokih trofičnih čireva. Oboje su znak dijabetičkog trofičnog čira.
    • Trofični čir kod dijabetičke angiopatije i polineuropatije ne zaraste.
    • Trofični ulkusi kod dijabetes melitusa mogu se produbiti i pretvoriti u gangrenu, što zahtijeva amputaciju. Stoga je prevencija i liječenje trofičnih čira na šećernoj bolesti izuzetno važno i trebalo bi ih provoditi odmah nakon otkrivanja trofičnih čira i dijabetes melitusa kao takvih.

    Važno je zapamtiti da se kod pacijenta koji imaju dijagnosticirani dijabetes melitus i varikozne vene mogu pojaviti trofični čir. Zbog toga uvijek trebate provesti dodatne studije (krvni test za šećer, urinarnu analizu, doplersku studiju žila na nogama itd.) Kako biste otkrili prave uzroke trofičnih čira i propisali efikasno liječenje.

    Stadiji trofičnog čira na šećernoj bolesti

    1. Stadij trofičnog čira.

    Trofični čir postupno se povećava, produbljuje, dno mu je prekriveno dodirom bjelkaste, sivkasto ili prljavo sive boje. Čir obično ima neugodan miris. Umor i hlađenje stopala i nogu, osećaj puzanja može poremetiti.

    Stadij čišćenja trofičnih čira.

    Plak u trofičnom čiru postepeno nestaje, a dno poprima svijetlo ružičastu boju. Trofični čir više ne raste i ne postaje dublji.

    Stadij zarastanja trofičnih čira.

    Zacjeljivanje trofičnog čira počinje, u pravilu, s njegovih rubova - trofični čir počinje postepeno smanjivati ​​veličinu. A s učinkovitim općim i lokalnim liječenjem, ublažavajuće se otoke mogu pojaviti i u samom čiru.

    Ovako izgleda uspješan tijek trofičnih čira na šećernoj bolesti. Međutim, to se ne promatra uvijek. Kada se pripoji infekcija, upala se može proširiti na tetive i čak koštano tkivo, te pojava gnojnog procesa koji zahtjeva hiruršku intervenciju.

    Ako trofični ulkus napreduje i ne pređe iz prve faze u drugu, ali se produbljuje (obično se to događa zbog nedostatka liječenja dijabetesa i njegovih neurovaskularnih komplikacija) može doći do gangrene. Pa, gangrena je po život opasno stanje koje u većini slučajeva zahtijeva amputaciju (na nivou stopala, potkoljenice ili čak bedara - ovisno o dubini i rasprostranjenosti procesa).

    U ovom slučaju, oštećenje kože sa vanjske strane može biti malo. Trofični čir može se malo odgoditi po ivicama, a u dubini se proces može nastaviti, zato je zabranjeno samo-liječenje trofičnih čira na slučaju dijabetesa!

    Liječenje trofičnog čira na šećernoj bolesti

    Liječenje trofičnih čira na šećernoj bolesti provodi se uzimajući u obzir fazu procesa rane i samo pod nadzorom liječnika. Pacijentima je dodijeljen režim kreveta ili polovine kreveta, racionalna prehrana obogaćena vitaminima, mineralima i proteinima, stalno praćenje razine šećera u krvi pod nadzorom endokrinologa. Ako nije moguće prilagoditi razinu šećera u krvi ambulantno (ili kod neodgovornih bolesnika), bolje je da se to učini u endokrinološkoj bolnici.

    Podsjetimo još jednom: u slučaju šećerne bolesti liječenje bilo kakvih ozljeda stopala treba provesti nakon savjetovanja u specijaliziranom odjelu dijabetičkog stopala ili u podološkoj ordinaciji, koja se organizira posebno za bolesnike sa šećernom bolešću. Nemoguće je biti tretiran na vlastitu odgovornost i rizik!

    Liječenje trofičnog čira na početku

    U liječenju trofičnih čira na fazi njegove pojave na prvom su mjestu temeljita i stabilna korekcija razine šećera u krvi i opće liječenje. Kao općeniti tretman trofičnih čira djeluju tečajevi injekcijske terapije vaskularnim lijekovima i imenovanje lijekova koji poboljšavaju prehranu (trofično) pogođenih tkiva udova. Cilj liječenja trofičnog čira u ovoj fazi je zaustavljanje njegove napredovanja.

    Lokalno liječenje trofičnog ulkusa u fazi njegovog nastanka sastoji se u liječenju rubova rane alkoholnom otopinom antiseptika (jod, sjajno zeleni, 70% alkohol), temeljito ispiranje rane vodenim otopinama antiseptika (furatsilin, hidrogen peroksid, blago ružičasta otopina kalijevog permanganata (kalijev permanganat) itd. d.).

    Nakon toga je potrebno primijeniti lijek na područje trofičnog čira koji ubrzava zacjeljivanje čira (stimulirajući i razmnožavanje stanica i pospješujući sintezu kolagena) i prehranu tkiva. Ovaj lijek treba biti samo u obliku gela, koji ne stvara nepropusni film. Obloge treba obaviti 1-2 puta na dan, sa svim preventivnim mjerama za opažanje trofične ulkusne infekcije: liječiti ruke, koristiti samo sterilne instrumente (jednokratna upotreba) i obloge.

    Liječenje trofičnih ulkusa u fazi čišćenja

    Sva opšta terapija (vaskularna i trofična) i kontrola šećera u krvi trebaju se nastaviti.

    U drugom stupnju se posebna pažnja mora posvetiti čišćenju trofičnog čira. Za to se rubovi rane prvo liječe alkoholnom otopinom antiseptika. Kod kuće možete liječiti salicilnim alkoholom ili alkoholnom tinkturom od kalendule. Zatim temeljito isperite ranu 3% -tnom otopinom hidrogen peroksida. Nakon ovoga, preporučljivo je svakodnevne 20-minutne kupke za stopala sa slabom otopinom kalijevog permanganata (kalijev permanganat) na sobnoj temperaturi, a plak odvojiti od čira, naizmjenično obloge s gelovima koji poboljšavaju prehranu tkiva, s preljevima s tvarima koje pomažu u čišćenju trofičnog čira. Takvi se preljevi rade 2 puta dnevno dok se rana u potpunosti ne očisti.

    Pažnja! Ako postoji crvenilo kože oko rane, što ukazuje na upalu, tjelesna temperatura raste, slabost, lupanje boli u stopalu, trebali biste uzeti inokulaciju iz rane, odrediti osjetljivost rezultirajućih mikroorganizama na antibiotike i započeti antibiotsku terapiju. U nekim slučajevima može biti potrebno hirurško liječenje za otvaranje rane i njeno opsežno hirurško liječenje.

    Liječenje trofičnih čira u fazi zarastanja

    Najvažnija stvar u liječenju zacjeljujućih trofičnih čira je upotreba masti i gelova koji pridonose ovom procesu i podržavaju adekvatnu prehranu tkiva.

    Gel se nanosi na svijetla krvava područja čistog trofičnog čira, mast - na ona područja koja se isušuju i na rubove rane. Kako se ulkusi zacjeljuju, koriste se samo masti.

    U fazi zacjeljivanja trofičnog čira, oblozi se mogu raditi ne 2 puta dnevno, već jedan. I takve obloge rade se sve dok trofični čir ne zacijeli u potpunosti.

    Metode liječenja koje nisu lijekovi također se široko primjenjuju u liječenju trofičnih čira na svim fazama - d'arsonval struje, terapija udarnim talasima, ozonska terapija, lasersko zračenje krvi, ultraljubičasto zračenje krvi, hirudoterapija (liječenje pijavicama).

    Metode za prevenciju trofičnih čira na šećernoj bolesti

    Rano otkrivanje šećerne bolesti samo po sebi, posebno drugog tipa, i njegov adekvatan tretman postizanjem stabilne normalizacije razine šećera u krvi glavna je metoda za prevenciju trofičnih čira na šećernoj bolesti. Ako je potrebno, trebalo bi da sledite dijetu, uzimate lijekove za snižavanje šećera i ubrizgavate inzulin.

    Budući da su dijabetička polineuropatija i angiopatija vrlo česte komplikacije dijabetesa, njihovo preventivno liječenje treba započeti što je moguće ranije, u prvim godinama nakon pojave dijabetesa. I osim toga:

    • Osobe s dijabetesom trebale bi nositi samo udobne (ili bolje, posebne ortopedske) cipele primjerene sezoni.
    • Kod dijabetes melitusa trebali biste pažljivo nadgledati stanje stopala, sprečavajući pojavu osipa i mikrotrauma na vrijeme.
    • Izbjegavajte pretjerano opterećenje na nogama (dugo hodanje).
    • Izbjegavajte prekomjerno hlađenje i pregrijavanje stopala.
    • Pri najmanjoj ozljedi stopala odmah započnite liječenje pod nadzorom ljekara.

    Pogledajte video: Gangrena noge (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar