Acarbose: obrasci za recenziju i puštanje, upute za upotrebu

Acarbose je hipoglikemijsko sredstvo koje se koristi u medicinskoj praksi za liječenje šećerne bolesti tipa 2. U članku ćemo analizirati što je akarboza - upute za upotrebu.

Pažnja! U klasifikaciji anatomsko-terapijsko-hemijske (ATX) oznaka „Acarbose“ označena je oznakom A10BF01. Međunarodno vlasničko ime: Acarbose.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Akarboza je pseudotetrasaharid koji sintetišu aktinomiceti. Lijek konkurentno i reverzibilno inhibira crijevne α-glukozidaze uključene u razgradnju di-, oligo- i polisaharida. U tankom crijevu čovjeka, doza akarboze ovisi o razgradnji ugljikohidrata do apsorbiranih monosaharida (glukoze, fruktoze). Stvarni proces apsorpcije akarboze ne utiče.

Budući da hidrolatna aktivnost različitih glukozidaza može značajno varirati između pojedinaca, može se očekivati ​​da apsorpcija ugljikohidrata može varirati ovisno o konkretnoj dozi lijeka. Nedovoljno razgrađeni ugljikohidrati ne razlučuju se u tankom crijevu (malapsorpcija), već fermentiraju u debelom crijevu bakterije kako bi kratkom lancu masne kiseline i plinove. Proizvodi fermentacije apsorbiraju i koriste tijelo.

Samo 1-2% oralno primijenjenog lijeka apsorbira se nepromijenjeno. U crijevima metaboliti stvaraju probavni enzimi i crijevne bakterije. Otprilike 1/3 oralne doze apsorbira se u krvi u metabolizovanom obliku. Proizvodi metabolizma akarboze izlučuju se uglavnom putem bubrega.

Indikacije i kontraindikacije

U dvostruko slijepom ispitivanju, učinkovitost akarboze (100 mg tri puta dnevno) u usporedbi s placebom testirana je kod 94 dijabetičara tokom 24 tjedna. Pacijenti nisu uzimali antidijabetičke lijekove i nisu slijedili određenu dijetu. U intervalima od 4 tjedna naučnici su izmjerili glukozu u krvi na prazan stomak i nakon jela (400 kcal, 50% ugljikohidrata). Istraživači su takođe izmerili koncentraciju glikiranog hemoglobina (Hb-A1), C-peptida, plazmozulina i triglicerida. Pacijenti iz skupine akarboza pokazali su značajno smanjenje glikemije nakon jela (do 5 sati nakon jela): prosječna razina šećera u krvi (jedan sat nakon jela) bila je 14,5 mmol / L prije liječenja, a 10,5 mmol / nakon uzimanja akarboze l

U skupini koja je primala placebo razina glukoze nakon jela neznatno se smanjila. Razina HbA1 blago se smanjila uz unos akarboze (sa 9,3% na 8,7%), dok se placebo nije mijenjao. Akarboza je takođe smanjila nivo postprandijalne koncentracije inzulina i triglicerida.

Daljnja ispitivanja provedena su uglavnom s malim brojem pacijenata. Lijek se koristi kod osoba sa vrlo različitim stupnjem dijabetesa (od pacijenata kojima je potrebna samo dijeta, do teško oboljelih dijabetičara). Općenito, ove studije su dale sličan rezultat gore opisanom istraživanju: došlo je do manje ili više izraženog smanjenja glikemije nakon jela i manjeg izlučivanja glukoze u urinu. Blagotvorni učinci na glukozu u krvi naglo ili HbA1c utvrđeni su samo u pojedinačnim studijama. Nivo inzulina u plazmi i tjelesna težina nisu promijenjeni u većini studija.

U dvostruko kontroliranom slijepom istraživanju, akarboza nije mogla zamijeniti efekte sulfonilureje. U 29 bolesnika prekinuta je terapija sulfonilureama i zamijenjena akarbozom ili placebom. Doza akarboze postepeno je povećavana sa 150 mg na dan na 500 mg / dan. Nakon 16 tjedana terapije, nivo monosaharida (mjereno nasumično) bio je 50% viši, a nivo HbA1 za 18% veći nego kod sulfonilureje. Acarbose i placebo nisu se mnogo razlikovali po svom efektu.

Davanje akarboze pacijentima dijabetesom tipa I smanjila je glikemiju. Činjenica da akarboza može spriječiti noćnu hipoglikemiju nije dokazana na temelju objavljenih podataka.

Nuspojave: opis

Lijek uzrokuje nadimanje kod mnogih pacijenata, rjeđe proljev i bolove u trbuhu. Više od 50% ljudi žali se na nadimanje, oko 5% liječenja je prekinuto zbog gastrointestinalnog poremećaja.

S vremenom bi ovi simptomi trebali opadati. Manje od 5% pacijenata osjeća mučninu, zatvor ili glavobolju. Hipoglikemija se ne javlja češće nego kod placeba. Zapaženo je ponavljano, neobjašnjivo reverzibilno povećanje transaminaza, u nekim je istraživanjima bilo zahvaćeno oko 5% pacijenata.

Doziranje i predoziranje

Acarbose je dostupan u tabletama od 100 mg. Početna doza obično je 50 mg 3 puta dnevno, nakon 1 do 2 tjedna možete koristiti prosječnu dnevnu dozu od 300 mg. Moguće povećanje doze na 600 mg / dan. Tablete treba progutati cijele s tekućinom neposredno prije jela.

Lijek treba pojedinačno dozirati tako da se izbjegne jaka nelagoda u želucu. Kod težih poremećaja preporučuje se promjena ishrane i, eventualno, smanjenje doze lijeka.

Ako su pacijenti skloni niskim monosaharidima u krvi u određeno doba dana, preporučuje se prilagodba doze. Pacijenti mlađi od 18 godina, kao i trudnice i dojeće žene ne bi smjele uzimati lijek. Lijek u pravilu trebaju izbjegavati i pacijenti s kroničnom bolesti crijeva.

Upute za upotrebu lijeka

Za Acarbose upute za uporabu daju potpune informacije o učinku lijeka na organizam.

Prije upotrebe, pažljivo pročitajte preporučene doze i moguće negativne aspekte.

Ovaj se lijek izdaje iz ljekarni samo ako postoji recept liječnika. U isto vrijeme, cijena tableta dostupna je svim kategorijama stanovništva.

Dozvoljene doze uzimanih lijekova izračunavaju se na osnovu tjelesne težine pacijenta. U ovom slučaju, početna pojedinačna doza u prvim fazama tijeka liječenja ne smije prelaziti dvadeset i pet miligrama. Tablete se moraju uzimati tri puta dnevno prije ili za vrijeme glavnog obroka.

Ako navedena doza ne donese pozitivan rezultat, u dogovoru sa liječnikom, može se povećati do najviše šest stotina miligrama dnevno. Medicinski specijalist samostalno određuje potrebne doze ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta i njegovoj ukupnoj kliničkoj slici.

Ne preporučuje se povećanje doziranja starijih osoba, kao ni onih koji imaju probleme sa normalnim funkcijama jetre.

Lijek počinje djelovati sat vremena nakon uzimanja. Njegova aktivnost traje dva sata. Ako je lijek promašen, kod sljedeće uporabe nije potrebno povećati dozu. Akaroza se dobro kombinira sa sulfonilureama, derivatima metformina ili injekcijama insulina.

Tijek liječenja lijekom mora biti praćen obaveznom dijetom. U suprotnom se može javiti probava.

Pripravak tableta mora se čuvati na sobnoj temperaturi, izbjegavajući direktnu sunčevu svjetlost.

Cijena lijeka varira od 350 do 500 rubalja po pakovanju (30 tableta s dozom od 50 mg).

Interakcija

Adsorbensi i probavni enzimi smanjuju učinak lijeka. Kod pacijenata koji uzimaju laksative, uočeni su ozbiljni gastrointestinalni poremećaji. Ne preporučuje se kombiniranje akarboze s raznim laksativnim lijekovima.

Glavni analozi (nadomjesci) lijeka:

Naziv lijekaAktivna supstancaMaksimalni terapeutski efekatCijena po paketu, rub.
GlucobayAcarbose1-2 sata670
MetforminMetformin1-3 sata55

Mišljenje nadležnih ljekara i pacijenata koji uzimaju lijekove.

Doktor mi je propisao službeni recept za lijek, prema kojem sam ga uspio kupiti u ljekarni. Potrebno mi je nekoliko mjeseci i vidim da se pokazatelji glukometra postepeno smanjuju. Moj lijek izazvao je laganu žgaravicu i mučninu, koja je nestala tjedan dana nakon liječenja.

Hipoglikemijski lijekovi brzo smanjuju koncentraciju glukoze u krvotoku, bez utjecaja na gušteraču. Glavna prednost je odsutnost izraženih štetnih efekata koji se koriste prilikom upotrebe drugih lijekova. Duga upotreba dovodi do statistički značajnog smanjenja glikemije.

Maksim Olegovič, dijabetolog

Cijena (u Ruskoj Federaciji)

Lijek se trenutno koristi izuzetno rijetko kod dijabetesa. Uz dnevnu dozu od 300 mg akarboze, cijena liječenja iznosi 3000 rubalja mjesečno. Za usporedbu, liječenje glibenklamidom (dnevna doza: 7,5 mg mikroniziranog aktivnog sastojka) košta manje od 1000 rubalja mjesečno.

Savjet! Prije upotrebe bilo kojeg lijeka, potrebno je posavjetovati se sa stručnjakom kako biste izbjegli moguće negativne efekte. Samo-lijek je zabranjen. Samo-lijek može dovesti do nepredvidivih i, u nekim situacijama, nepovratnih poremećaja. Za bilo kakve alarme morate potražiti savjet liječnika.

Ostavite Svoj Komentar