Apotekar Online

Specifičnu dozu i put primjene preporučit će samo liječnik. Doziranje će se postaviti na osnovu trenutne koncentracije šećera u krvi i 2 sata nakon obroka. Uz to će se uzeti u obzir i stupanj tijeka glukozurije i njezine karakteristike.

Gensulin r se može davati na različite načine (intravenski, intramuskularno, subkutano) 15-30 minuta prije planiranog obroka. Najpopularniji način primjene je potkožni. Ostalo će biti prikladno u takvim situacijama:

  • sa dijabetičkom ketoacidozom,
  • sa dijabetičkom komom
  • tokom operacije.

Učestalost primjene tijekom primjene motorne terapije bit će 3 puta dnevno. Ako je potrebno, broj injekcija može se povećati i do 5-6 puta dnevno.

Da se ne bi razvila lipodistrofija (atrofija i hipertrofija potkožnog tkiva), potrebno je redovno mijenjati mjesto ubrizgavanja.

Prosječna dnevna doza lijeka Gensulin r bit će:

  • za odrasle pacijente - od 30 do 40 jedinica (JEDINICE),
  • za djecu - 8 jedinica.

Nadalje, s povećanom potražnjom, prosječna doza bit će 0,5 - 1 PIECES za svaki kilogram mase ili od 30 do 40 PIECES 3 puta dnevno.

Ako će dnevna doza premašiti 0,6 U / kg, u tom slučaju lijek treba primijeniti u obliku 2 injekcije u različite dijelove tijela.

Medicina pruža mogućnost kombiniranja lijeka Gensulin r s inzulinama dugog djelovanja.

Otopina se mora prikupiti iz bočice probijanjem gumene čepove sterilnom iglom u štrcaljki.

Princip izloženosti organizmu

Ovaj lek deluje u interakciji sa specifičnim receptorima na spoljnoj membrani ćelija. Kao rezultat takvog kontakta nastaje kompleks inzulinskih receptora. Kako se produkcija cAMP povećava u ćelijama masti i jetre ili kad direktno prodire u mišićne ćelije, rezultirajući kompleks receptora inzulina počinje stimulirati unutarćelijske procese.

Pad šećera u krvi uzrokovan je:

  1. rast intracelularnog transporta,
  2. povećanu apsorpciju, kao i apsorpciju tkiva,
  3. stimulacija procesa lipogeneze,
  4. sinteza proteina
  5. glikogeneza
  6. smanjenje brzine stvaranja glukoze u jetri.

Nakon potkožne injekcije, lijek Gensulin r počet će djelovati u roku od 20-30 minuta. Maksimalna koncentracija tvari primijetit će se nakon 1-3 sata. Trajanje izlaganja ovom insulinu direktno će ovisiti o dozi, načinu i mjestu primjene.

Vjerovatnoća neželjenih reakcija

U procesu primjene Gensulina r moguće su sljedeće negativne reakcije organizma:

  • alergije (urtikarija, nedostatak daha, groznica, snižavanje krvnog pritiska),
  • hipoglikemija (blijeda, znojenje, pojačan znoj, glad, tremor, pretjerana tjeskoba, glavobolja, depresija, čudno ponašanje, poremećen vid i koordinacija),
  • hipoglikemijska koma,
  • dijabetička acidoza i hiperglikemija (razvija se uz nedovoljne doze lijeka, preskakanje injekcija, odbijanje dijeta): ispiranje kože lica, nagli pad apetita, pospanost, stalni osjećaj žeđi,
  • oslabljena svest
  • prolazni problemi sa vidom,
  • imunološke reakcije tijela na ljudski inzulin.

Osim toga, na samom početku terapije može se pojaviti oticanje i oslabljena refrakcija. Ovi simptomi su površni i brzo nestaju.

Značajke aplikacije

Prije nego što uzmete lijek Gensulin r iz bočice, morate provjeriti prozirnost otopine. Ako se otkriju strana tijela, sediment ili zamućenost neke tvari, strogo je zabranjena upotreba!

Važno je ne zaboraviti na idealnu temperaturu ubrizgavane otopine - ona mora biti sobne temperature.

Dozu lijeka treba prilagoditi u slučaju razvoja određenih bolesti:

  • zarazno
  • Addisonova bolest
  • sa dijabetesom kod pacijenata starijih od 65 godina,
  • sa problemima u funkcionisanju štitnjače,
  • hipopituitarizam.

Glavni preduvjeti za razvoj hipoglikemije mogu postati: predoziranje, zamjena lijeka, povraćanje, probavni poremećaj, promjena mjesta ubrizgavanja, fizičko naprezanje, kao i interakcija s određenim lijekovima.

Smanjenje šećera u krvi može se primijetiti prilikom prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski.

Svaka promjena primijenjene tvari trebala bi biti medicinski opravdana i provedena pod strožim nadzorom liječnika. Ako postoji tendencija razvoja hipoglikemije, u ovom slučaju može se oslabiti sposobnost pacijenata da sudjeluju u cestovnom prometu i održavanju strojeva, posebno automobila.

Dijabetičari mogu samostalno zaustaviti razvoj napredujuće hipoglikemije. To je moguće zahvaljujući konzumiranju male količine ugljikohidrata. Ako je prebačena hipoglikemija, o tome je potrebno obavijestiti svog lekara.

Tijekom terapije Gensulinom r mogući su izolirani slučajevi smanjenja ili povećanja količine masnog tkiva. Sličan se proces opaža u blizini mjesta ubrizgavanja. Moguće je izbjeći ovaj fenomen redovitim mijenjanjem mjesta ubrizgavanja.

Ako se inzulin koristi tijekom trudnoće, važno je uzeti u obzir da se u prvom tromjesečju potreba za hormonom smanjuje, a u drugom i trećem naglo povećava. Za vrijeme porođaja i odmah nakon njih može doći do nedostatka potrebe tijela za injekcijama hormona.

Ako žena doji, tada bi u ovom slučaju trebala biti pod budnim nadzorom ljekara (do trenutka kada se stanje stabilizira).

Bolesnike s dijabetesom koji tijekom dana primaju više od 100 jedinica Gensulina R trebali bi biti hospitalizirani prilikom izmjene lijekova.

Stupanj interakcije s drugim lijekovima

S farmaceutskog stanovišta, lijek nije kompatibilan s drugim lijekovima.

Hipoglikemija može biti pogoršana:

  • sulfonamidi,
  • MAO inhibitori
  • inhibitori ugljične anhidraze,
  • ACE inhibitori, NSAID,
  • anabolički steroidi
  • androgeni
  • Li + preparati.

Suprotan učinak na zdravstveno stanje dijabetičara (smanjenje hipoglikemije) imat će upotreba Gensulina sa takvim sredstvima:

  1. oralni kontraceptivi
  2. diuretici petlje
  3. estrogeni
  4. marihuana
  5. Blokatori histaminskih receptora H1,
  6. nikotin
  7. glukagon
  8. somatotropin,
  9. epinefrin
  10. klonidin
  11. triciklički antidepresivi,
  12. morfij.

Postoje lijekovi koji mogu utjecati na tijelo na dva načina. Pentamidin, oktreotid, rezerpin, kao i beta blokatori mogu i pojačati i oslabiti hipoglikemijski efekat leka Gensulin r.

Ljudski inzulin kratkog djelovanja

ICD: E10 Šećerna bolest ovisna o inzulinu (šećerna bolest tipa 1) E11 Šećerna bolest neovisna o insulinu (šećerna bolest tipa 2)

Gensulin P - humani inzulin dobiven upotrebom rekombinantne DNK tehnologije. To je pripravak inzulina kratkog djelovanja. Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sintezu određenog broja ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza). Smanjenje glukoze u krvi je zbog povećanja njezinog unutarćelijskog transporta, povećane apsorpcije i asimilacije tkiva, stimulacije lipogeneze, glikogenogeneze i smanjenja stope stvaranja glukoze u jetri.
Trajanje djelovanja inzulinskih pripravaka uglavnom se odnosi na brzinu apsorpcije, koja ovisi o nekoliko faktora (na primjer, dozi, načinu i mjestu primjene), pa je stoga profil djelovanja inzulina podložan značajnim fluktuacijama, kako kod različitih ljudi, tako i kod istih osoba.
Profil djelovanja s sc injekcijom (približne brojke): početak djelovanja nakon 30 minuta, maksimalan učinak je u intervalu između 1 i 3 sata, trajanje djelovanja do 8 sati.

Potpunost apsorpcije i početak učinka inzulina ovisi o putu primjene (s / c, i / m), mjestu ubrizgavanja (želudac, bedro, stražnjica), dozi (volumenu primijenjenog inzulina), te koncentraciji inzulina u pripravku. Neravnomjerno je raspoređen po tkivima: h ne prodire.

Obrazac za puštanje

Niste pronašli potrebne podatke?
Još potpunije upute za lijek "gensulin r (gensulin r)" možete pronaći ovdje:

Poštovani doktori!

Ako imate iskustva s propisivanjem ovog lijeka svojim pacijentima - podijelite rezultat (ostavite komentar)! Je li ovaj lijek pomogao pacijentu, je li bilo neželjenih efekata tijekom liječenja? Vaše će iskustvo zanimati i vaše kolege i pacijente.

Dragi pacijenti!

Ako je ovaj lijek propisan vama i podvrgnut ste terapiji, recite mi da li je djelotvoran (da li pomaže), da li ima nuspojava, šta vam se sviđalo / nije sviđalo. Hiljade ljudi traže online recenzije raznih lijekova. Ali samo nekoliko ih napušta. Ako lično ne ostavite povratne informacije o ovoj temi - ostatak neće imati što za pročitati.

Sastav GENSULIN N

Suspenzija za administraciju SC1 ml
inzulinski izofan (humani genetski inženjering)100 jedinica

3 ml - patrone (5) - konturna ćelijska ambalaža.
3 ml - patrone (625) - paketi od kartona.
10 ml - boce (1) - pakovanja od kartona.
10 ml - boce (144) - pakovanja od kartona.

Ljudski inzulin srednjeg trajanja

Gensulin H - humani inzulin dobiven upotrebom rekombinantne DNK tehnologije. To je preparat inzulina srednjeg delovanja. Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sintezu određenog broja ključnih enzima (heksokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza, itd.). Smanjenje glukoze u krvi je zbog povećanja njezinog unutarćelijskog transporta, povećane apsorpcije i asimilacije tkiva, stimulacije lipogeneze, glikogenogeneze i smanjenja stope stvaranja glukoze u jetri. Trajanje djelovanja inzulinskih pripravaka uglavnom se odnosi na brzinu apsorpcije, koja ovisi o nekoliko faktora (na primjer, dozi, načinu i mjestu primjene), pa je stoga profil djelovanja inzulina podložan značajnim fluktuacijama, kako kod različitih ljudi, tako i kod istih osoba.

Profil djelovanja za injekciju sc (približne brojke): početak djelovanja nakon 1,5 sata, maksimalni učinak je između 3 i 10 sati, trajanje djelovanja do 24 sata.

Potpunost apsorpcije i početak učinka inzulina ovisi o mjestu ubrizgavanja (želudac, bedro, stražnjica), dozi (volumen ubrizgavanog inzulina), koncentraciji inzulina u lijeku itd. Neravnomjerno se raspoređuje po tkivima, a ne prodire kroz placentarnu barijeru i u majčino mlijeko. Uništava ga insulinaza uglavnom u jetri i bubrezima. Izlučuje se bubrezima (30-80%).

Način primjene i doziranje GENSULIN N

Gensulin N namenjen je za ispitivanje. Dozu lijeka određuje liječnik pojedinačno u svakom pojedinom slučaju, na osnovu razine glukoze u krvi. U prosjeku, dnevna doza lijeka kreće se od 0,5 do 1 IU / kg tjelesne težine (ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta i razini glukoze u krvi). Temperatura primenjenog insulina treba da bude sobna temperatura.

Gensulin H se obično ubrizgava u bedro. Injekcije se mogu raditi u prednji trbušni zid, stražnjicu ili područje deltoidnog mišića ramena.

Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Gensulin N se može naći i nezavisno i u kombinaciji s inzulinom kratkog djelovanja (Gensulin P).

Nuspojava GENSULIN N

Zbog utjecaja na metabolizam ugljikohidrata: hipoglikemijska stanja (blijeda koža, pojačano znojenje, palpitacije, drhtanje, glad, uznemirenost, parestezija u ustima, glavobolja). Teška hipoglikemija može dovesti do razvoja hipoglikemijske kome.

Alergijske reakcije: rijetko - kožni osip, Quinckeov edem, izuzetno rijetko - anafilaktički šok.

Lokalne reakcije: hiperemija, oteklina i svrab na mjestu ubrizgavanja, uz produženu upotrebu - lipodistrofija na mjestu ubrizgavanja.

Ostalo: edemi, prolazne refrakcijske pogreške (obično na početku terapije).

Simptomi: može se razviti hipoglikemija.

Liječenje: pacijent može eliminirati blagu hipoglikemiju gutanjem šećera ili hrane bogate ugljikohidratima. Zbog toga se bolesnicima sa šećernom bolešću preporučuje neprestano nošenje šećera, slatkiša, kolačića ili slatkog voćnog soka.

U težim slučajevima, kada pacijent izgubi svijest, 40% otopina dekstroze se ubrizgava intravenski, u / m, s / c, u / u glukagonu. Nakon povratka svijesti, pacijentu se preporučuje jesti hranu bogatu ugljikohidratima kako bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije.

Postoji veliki broj lijekova koji utječu na potrebu za inzulinom.

Hipoglikemijski učinak inzulina pojačan je oralnim hipoglikemijskim lijekovima, inhibitorima monoamin oksidaze. ACE inhibitori, inhibitori ugljene anhidraze, neselektivni beta blok adrenergički blokirajući agensi, bromokriptin, oktreotid, sulfanilamidi, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, mebendazol, piridoksin, teofilin, piklofuranol, etil, fenil, fenil, fenil, fenil, fenil Oralni kontraceptivi, glukokortikosteroidi, hormoni štitnjače, tiazidni diuretici, heparin, triciklički antidepresivi, simpatomimetici, danazol, klonidin, blokatori kalcijevih kanala, diazokeid, morfij, fenitoin slabe hipoglikemijski učinak inzulina.

Pod utjecajem rezerpina i salicilata moguće je i slabljenje i povećanje djelovanja lijeka.

Ne možete koristiti Gensulin N, ako nakon potresanja suspenzija ne postane bijela i jednolično zamućena.

Uz pozadinu inzulinske terapije potrebno je stalno praćenje nivoa glukoze u krvi. Uzroci hipoglikemije osim predoziranja inzulinom mogu biti: zamjena lijekova, preskakanje obroka, povraćanje, proliv, pojačana fizička aktivnost, bolesti koje smanjuju potrebu za inzulinom (oslabljena funkcija jetre i bubrega, hipofunkcija kore nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde), promjena mjesta ubrizgavanja, kao i interakcija s drugim lijekovima.

Nepravilno doziranje ili prekidi u primjeni inzulina, posebno kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1, mogu dovesti do hiperglikemije. Obično se prvi simptomi hiperglikemije razvijaju postepeno tokom nekoliko sati ili dana. Tu spadaju žeđ, pojačano mokrenje, mučnina, povraćanje, vrtoglavica, crvenilo i suvoća kože, suha usta, gubitak apetita, miris acetona na izdisaju. Ako se ne liječi, hiperglikemija kod dijabetesa tipa I može dovesti do razvoja dijabetičke ketoacidoze opasne po život. Doza inzulina mora se korigirati zbog oslabljene funkcije štitnjače, Addisonove bolesti, hipopituitarizma, oslabljenog rada jetre i bubrega i dijabetesa kod osoba starijih od 65 godina.

Ispravljanje doze inzulina može se također zahtijevati ako pacijent poveća intenzitet tjelesne aktivnosti ili promijeni uobičajenu prehranu.

Istovremene bolesti, posebno infekcije i stanja praćena groznicom, povećavaju potrebu za inzulinom.

Prijelaz s jedne vrste inzulina na drugu treba obaviti pod kontrolom razine glukoze u krvi.

Lijek snižava toleranciju na alkohol.

Zbog mogućnosti taloženja u nekim kateterima, upotreba lijeka u inzulinskim pumpama se ne preporučuje.

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima Zbog primarne svrhe inzulina, promjene njegove vrste ili uz prisustvo značajnih fizičkih ili mentalnih stresova moguće je smanjiti sposobnost upravljanja vozilima ili upravljanja različitim mehanizmima, kao i uključiti se u druge potencijalno opasne aktivnosti koje zahtijevaju povećana pažnja i brzina mentalnih i motoričkih reakcija.

Lijek čuvajte na temperaturi od 2 do 8 ° C. Ne smrzavajte se. Nakon otvaranja paketa, čuvajte lijek na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C tokom 28 dana, na tamnom mjestu. Čuvati van dohvata dece.

Rok trajanja lijeka je 2 godine. Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti.

Indikacije za upotrebu

Gensulin N preporučuje se kod dijabetes melitusa tipa 1, kao i dijabetes melitusa tipa 2 u fazi otpornosti na hipoglikemijske agense za oralnu upotrebu, djelomične rezistencije na ove lijekove (u slučaju kombiniranog liječenja) i interkurentnih bolesti.

Primjena suspenzije u bočicama

Korištenje jedne vrste inzulina:

  1. Skinite aluminijsku zaštitnu kapicu iz bočice.
  2. Sanitizirajte gumenu membranu na bočicu.
  3. Sakupite zrak u štrcaljku u količini koja odgovara potrebnoj dozi inzulina i unesite vazduh u bočicu.
  4. Okrenite dno bočice s injekcijskom štrcaljkom i skupite potrebnu dozu inzulina u nju.
  5. Izvadite iglu iz bočice, izvadite zrak iz šprice i provjerite je li potrebna doza inzulina.
  6. Učinite injekciju.

Upotreba dvije vrste inzulina:

  1. Skinite aluminijske zaštitne kapice iz bočica.
  2. Sanitizirajte gumene membrane na bočicama.
  3. Neposredno prije biranja, valjajte bočicu inzulina srednjeg (dugog) djelovanja u obliku suspenzije između dlanova ruku dok se sediment ne ravnomjerno raspodijeli i ne stvori bijela mutna suspenzija.
  4. Sakupite zrak u štrcaljku u količini koja odgovara potrebnoj dozi dugotrajnog inzulina, unesite u bočicu suspenziju zraka, a zatim uklonite iglu.
  5. Da biste u špricu uvukli zrak u količini koja odgovara potrebnoj dozi inzulina kratkog djelovanja, unesete zrak u bočicu inzulina u obliku bistre otopine, okrenite dno bočice špricom i ispunite potrebnu dozu.
  6. Izvadite iglu iz bočice, izvadite zrak iz šprice i provjerite je li potrebna doza inzulina.
  7. Umetnite iglu u bočicu sa suspenzijom, okrenite dno bočice špricom i prikupite potrebnu dozu inzulina dugog djelovanja.
  8. Izvadite iglu iz bočice, izvadite zrak iz šprice i provjerite je li ukupna doza inzulina odgovarajuća.
  9. Učinite injekciju.

Važno je uvijek tipkati inzulin u gore opisanom redoslijedu.

Upotreba suspenzije u patronama

Spremnici s drogom Gensulin N namijenjeni su upotrebi samo s olovkama za štrcaljke kompanije "Owen Mumford". Treba poštovati zahtjeve navedene u uputama za upotrebu olovke za štrcaljku za primjenu inzulina.

Prije upotrebe Gensulina H, uložak treba pregledati i provjeriti da nema oštećenja (čipsa, pukotina); ako postoje, toner se ne može koristiti. Nakon umetanja uloška u olovku štrcaljke, u prozoru držača mora biti vidljiva obojena traka.

Prije nego što uložite uložak u olovku štrcaljke, treba ga okrenuti tako da mala staklena kugla izmiješa suspenziju. Postupak okretanja se ponavlja najmanje 10 puta, sve dok se ne stvori bijela i jednoliko zamućena suspenzija. Odmah napravite injekciju.

Ako se uložak prethodno ugradi u olovku, miješanje suspenzije se provodi za cijeli sistem (najmanje 10 puta) i ponavlja se prije svake injekcije.

Po završetku ubrizgavanja, igla mora biti ostavljena ispod kože najmanje još 6 sekundi, a dugme treba držati pritisnutim dok igla ne bude potpuno izvučena ispod kože. Na taj način osigurat ćete pravilno davanje doze i ograničiti mogućnost da krv / limfa dođe u iglu ili uložak za inzulin.

Uložak s lijekom Gensulin N namijenjen je samo za pojedinačnu jednokratnu upotrebu i ne može se puniti.

Nuspojave

  • posljedice utjecaja na metabolizam ugljikohidrata: hipoglikemijska stanja - glavobolja, bljedilo kože, palpitacije, pojačano znojenje, drhtavica, uznemirenost, glad, parestezija u ustima, kao rezultat teške hipoglikemije, može se razviti hipoglikemijska koma,
  • reakcije preosjetljivosti: rijetko - osip na koži, Quinckeov edem, izuzetno rijetko - anafilaktički šok,
  • reakcije na mjestu uboda: oticanje i svrbež, hiperemija, u slučaju duže upotrebe - lipodistrofija na mjestu ubrizgavanja,
  • Ostalo: edemi, prolazne refrakcijske pogreške (obično na početku tečaja).

Simptomi predoziranja mogu biti razvoj hipoglikemije. Za liječenje blagih stanja preporučuje se unos šećera ili hrane bogate ugljikohidratima. Pacijenti s dijabetesom uvijek trebaju nositi šećer, slatkiše, kolačiće ili slatka pića.

U slučaju značajnog smanjenja koncentracije glukoze, u slučaju gubitka svijesti, 40% otopina dekstroze daje se intravenski, glukagon se daje intramuskularno, intravenski ili subkutano. Nakon povratka svijesti, preporučuje se jesti hranu bogatu ugljikohidratima kako bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije.

Posebna uputstva

Gensulin N je zabranjeno koristiti ako suspenzija ne postane bijela i ravnomjerno mutna nakon potresanja.

Prilikom provođenja inzulinske terapije potrebno je stalno pratiti nivo glukoze u krvi. Takav je nadzor potreban jer, osim predoziranja inzulinom, uzroci hipoglikemije mogu biti: preskakanje obroka, zamjena lijeka, proljev, povraćanje, pojačana fizička aktivnost koja smanjuje potrebu za inzulinskom bolešću (zatajenje bubrega / jetre, hipofunkcija kore nadbubrežne žlijezde, štitne žlijezde ili hipofize) mjesta ubrizgavanja, interakcije lijekova s ​​drugim lijekovima.

Pogrešno doziranje ili prekid između injekcija inzulina, posebno kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1, može prouzrokovati hiperglikemiju. Obično se početni simptomi hiperglikemije razvijaju postepeno, tijekom nekoliko sati ili dana. Pojavljuju se suha usta, žeđ, mučnina, povraćanje, vrtoglavica, crvenilo i suvoća kože, gubitak apetita, miris acetona na izdisajem vazduhu, pojačano mokrenje. Ako se ne provede liječenje, tada kod šećerne bolesti tipa 1 hiperglikemija može dovesti do razvoja životno opasnog stanja - dijabetičke ketoacidoze.

Ispravljanje doze inzulina potrebno je kod hipopituitarizma, disfunkcije štitne žlijezde, Addisonove bolesti, zatajenja jetre / bubrega kao i kod starijih pacijenata starijih od 65 godina.

Potreba za prilagodbom doze inzulina može se zahtijevati i s povećanjem intenziteta fizičke aktivnosti ili promjenom uobičajene prehrane.

Potreba za insulinom povećana je pratećim bolestima, posebno zarazne prirode, i stanjima praćenim vrućicom.

Prijelaz s jedne vrste inzulina na drugu također se mora provesti, kontrolirajući razinu glukoze u krvi.

Važno je uzeti u obzir da upotreba inzulina smanjuje pacijentovu toleranciju na alkohol.

Primjena Gensulina N u inzulinskim pumpama nije preporučljiva zbog mogućnosti taloženja suspenzije u nekim kateterima.

Hipoglikemija može smanjiti pacijentovu sposobnost koncentracije i smanjiti brzinu psihofizičke reakcije, što može povećati rizik tokom vožnje vozila i / ili rada sa drugim složenim mehanizmima.

Interakcija lijekova

  • hipoglikemici za oralnu administraciju, inhibitora monoaminooksidaze (MAO inhibitori), angiotenzin konvertirajućeg enzima (ACE inhibitori), neselektivni β-blokatori, karbonski inhibitori anhidraze, bromokriptin, sulfonamida, tetraciklina, oktreotid, anabolički steroidi, klofibrat, Mebendazol, ketokonazol, teofilin, piridoksin, ciklofosfamid, Litijumski preparati, preparati koji sadrže fenfluramin i etanol: pojačavaju hipoglikemijski učinak inzulina,
  • tiazidni diuretici, glukokortikosteroidi (GCS), oralni kontraceptivi, hormoni štitnjače, simpatomimetici, heparin, triciklički antidepresivi, klonidin, danazol, diazoksid, blokatori kalcijevih kanala, fenitoin, morfin, nikotin: oslabiti hipoglikemijski efekat
  • rezerpin i salicilat: mogu i oslabiti i pojačati djelovanje inzulina.

Analozi Gensulina N su: Biosulin N, Vozulim N, Insuman Bazal GT, Insuran NPH, Hitna pomoć protamin-inzulin, Protafan NM, Protafan NM Penfill, Rinsulin NPH, Rosinsulin S, Humodar B 100 Rec.

GENSULIN N - recenzije

Vaša poruka
Prijavite se ili ostavite poruku bez registracije

Dozvoljeni su formati datoteka: jpg, gif, png, bmp, zip, doc / docx, pdf. Pretplatite se na recenzije. Pošaljite. Pretplatite se, pretplatite se i obavijestit ćemo vas o promjenama na mailu.
Nema objavljenih recenzija i komentara.
Vrsta poruke: ŽalbeKoperacija Pitanja na mjestuOpis pristupa e-pošte: Opis: Pošalji

Pogledajte video: Varljivo leto '68 uvidjaj (Septembar 2024).

Ostavite Svoj Komentar