Stenoza bubrežne arterije

Stenoza bubrežne arterije je bolest uzrokovana suženjem ili začepljenjem bubrežnih arterija. Podaci iz epidemioloških studija ukazuju na to da se patologija javlja kod 6,8% ljudi starijih od 65 godina. Opasnost od patologije je da u 73% slučajeva prirodnim tokom tijekom sedam godina umiru pacijenti.

  • Uzroci stenoze bubrežne arterije
  • Simptomi stenoze bubrežne arterije
  • Dijagnoza stenoze bubrežne arterije
  • Liječenje stenoze bubrežne arterije
  • Prognoza za stenozu bubrežne arterije

U bolesnika sa stenozom bubrežne arterije, krv teče do bubrega vrlo slabo i u mnogo manjim količinama nego što je potrebno, što dovodi do pogoršanja procesa filtracije i povećanja tlaka. Poremećaji cirkulacije također uzrokuju zatajenje bubrega. Ako se bolest ne liječi duže vrijeme, bubreg smanjuje i više ne može obavljati svoje funkcije. Bolest u cjelini negativno utječe na zdravstveno stanje pacijenta: hormonska ravnoteža je poremećena, gubitak bjelančevina, mijenja se ukupni volumen krvi, a stanje žila se pogoršava.

Uzroci stenoze bubrežne arterije

Među bolestima koje izazivaju stenozu bubrežnih arterija, aterosklerozu i fibromuskularna displazija.

Aterosklerotski, odnosno popraćen formiranjem u arterijama plakovi komadići tkiva koji su se odvojili od zidova, stenoza bubrežne arterije obično je pratilac dijabetes melitusa, koronarne srčane bolesti ili arterijske hipertenzije.

U ovom su slučaju plakovi u većini slučajeva koncentrirani u regiji aorte, što je prepun najozbiljnijih posljedica za pacijenta.

Fibromuskularna displazija kao uzrok stenoze često ima karakter nasljedne patologije i mnogo se češće javlja kod žena u dobi od 30-45 godina. Ova bolest je zadebljanje vlaknastog tkiva ili mišićnog tkiva koje prekriva zidove arterija.

U nekim slučajevima stenoza bubrežne arterije može izazvati arterijske aneurizme, arteriovenske shunde, nespecifični aortoarteritis, trombozu ili emboliju bubrežnih arterija, kompresiju bubrežnih sudova stranim tijelom ili tumorima, nefroptozu.

Simptomi kod kojih se može posumnjati na razvoj stenoze bubrežne arterije su prije svega:

  • visok krvni pritisak
  • zatajenje bubrega
  • smanjenje jednog ili oba bubrega.

Prema statističkim podacima, kod sumnje na stenozu bubrežne arterije, postojani visoki krvni pritisak (hipertenzija) kod osoba mlađih od 50 godina u pravilu ukazuje na fibromuskularnu displaziju, a u bolesnika starijih od 50 godina na aterosklerozu bubrežnih arterija.

Ako stenoza bubrežnih arterija dovede do zatajenja bubrega, to se može očitovati tupim bolom u lumbalnom dijelu, a u poodmakloj fazi bubrežnim infarktom.

Kombinacijom stenoze bubrežne arterije s aterosklerozom u drugim žilama ili, na primjer, nespecifičnim aortoarteritisom, može se razviti ishemija (nedovoljna opskrba krvlju) gastrointestinalnog trakta, gornjih i donjih ekstremiteta.

Dijagnoza i liječenje stenoze bubrežne arterije

Za dijagnosticiranje stenoze bubrežne arterije na flebološkom odjeljenju MedicCity klinike koristi se biohemijski test krvi, ultrazvučni pregled bubrega, uključujući ultrazvučnu dopplerografiju i skeniranje bubrežnih arterija, rentgensku opremu (posebice urografiju i bubrežnu angiografiju).

S dijagnozom stenoze bubrežne arterije, lijekovi su obično potporne prirode i indicirano je kirurško liječenje.

Najčešća vrsta intervencije za stenozu bubrežne arterije uzrokovane fibromuskularna displazijaje endovaskularna balonska dilatacija sa stentiranjem renalnih arterija.

At aterosklerotični Za liječenje se može koristiti stenoza bubrežne arterije:

  • ranžiranje (celijakija, mezenterična, aortna)
  • endarterektomija bubrežne arterije.

U nekim slučajevima naznačena je resekcija stenotičkog odseka bubrežne arterije reimplantacijom u aortu, primjena anastomoze ili protetika bubrežne arterije vaskularnim autograftom ili sintetičkom protezom.

Stenoza bubrežne arterije zbog nefroptoza, obično zahteva primenu nefropeksija.

Ako je nemoguće izvesti rekonstruktivne (obnoviteljske) operacije, ljekari - vaskularni kirurzi pribjegavaju nefrektomiji.

Preporučujemo vam da redovno pregledate srce i krvne žile kako biste izbjegli ozbiljne bolesti i njihove komplikacije. MedicCity pruža sveobuhvatnu, sveobuhvatnu dijagnostiku i liječenje vaskularnih bolesti koristeći najsavremenije metode. Prijem obavljaju iskusni flebolozi visoke kvalifikacije.

Operatori kontakt centra pružit će vam potrebne informacije o svim vašim pitanjima.

Možete i pomoću donjih obrazaca postaviti pitanje našem stručnjaku, zakazati sastanak s klinikom ili zatražiti povratni poziv. Postavite pitanje ili naznačite problem sa kojim želite da nas kontaktirate, a u bliskoj budućnosti ćemo vas kontaktirati kako bismo razjasnili podatke.

Ateroskleroza

Najčešće, stenoza bubrežnih arterija izaziva aterosklerozu. Ovaj izraz se odnosi na proces nakupljanja plaka iz holesterola, masti i kalcijuma u bubrežnim arterijama, što uzrokuje njihovo sužavanje. Rizik od dobijanja ove bolesti raste s godinama. U riziku su pacijenti s lezijama aorte, arterijskom hipertenzijom i lezijama iliakalnih arterija. Ovu patologiju karakterizira poraz jedne grupe žila zbog stenoze, skleroze, obliteracije arterija, aterotrombotskih poremećaja. Često se stenoza nalazi u proksimalnim segmentima bubrežnih arterija u blizini aorte, u srednjim segmentima, na mestu bifurkacije arterija, u udaljenim granama bubrežnih arterija.

Nefrološke patologije

Nefrološke patologije najmanje mogu izazvati stenozu. Takve patologije uključuju aneurizme, hipoplaziju, okluziju i vanjsku kompresiju bubrežnih arterija, vaskulitis, trombozu, nefroptozu, arteriovenske šantove.

Ljekari također identificiraju nekoliko faktora rizika koji pridonose bolesti. Ovi predisponirajući faktori uključuju:

  • pušenje
  • loša prehrana (preovlađivanje hrane s visokim sadržajem šećera, masti i kolesterola u prehrani),
  • gojaznost
  • genetska predispozicija
  • hronična bolest bubrega
  • povećanje glukoze i holesterola u krvi,
  • starije dobi.

Simptomi stenoze bubrežne arterije

Opsežni pregled kod nefrologa je za pacijente koji su zabrinuti zbog sledećih stanja:

  • Zatajenje bubrega - pojavljuje se zbog oslabljene funkcije bubrega, uzrokovano usporavanjem njihovog opskrbe krvlju zbog smanjenja promjera arterija.
  • Visoki krvni pritisak koji se ne može smanjiti imenovanjem antihipertenzivnih lijekova.
  • Pojava buke koja se može otkriti prilikom pregleda trbuha stetoskopom.
  • Povišen krvni pritisak (težak ili umjeren) kod pacijenata sa istorijskim moždanim udarom ili infarktom miokarda.
  • Povećani pritisak kod pacijenata mlađih od 30 i starijih od 50 godina.
  • Oštećena funkcija bubrega nakon uzimanja antihipertenzivnih lijekova, poput blokatora angiotenzinskog receptora ili inhibitora enzima koji pretvara angiotenzin.

Stoga možemo reći da se stenoza bubrežne arterije nalazi kod pacijenata s hipertenzijom i oštećenom funkcijom bubrega. Uobičajeni simptomi stenoze bubrežne arterije uključuju: vrtoglavicu, poremećaj spavanja, kratkoću daha, palpitacije, mišićnu slabost, slabljenje pamćenja, bol u donjem dijelu leđa, emocionalnu nestabilnost, muhe pred očima, oticanje u gležnjevima, povraćanje i mučninu, smanjeno ili pojačano mokrenje.

Dijagnoza stenoze bubrežne arterije

  1. Laboratorijska istraživanja. Povećani azot uree u krvi i kreatin u serumu su prvi pokazatelji bolesti na koje ljekar obraća pažnju. Za dijagnozu je propisan i urin test koji pokazuje, u prisustvu bolesti, slab urinarni sediment i proteinuriju.
  2. Dupleksni ultrazvuk bubrežnih arterija najprihvatljiviji je i najprecizniji način dijagnosticiranja bolesti, koji vam omogućava da procijenite težinu stenoze procjenom brzine protoka krvi u arterijama. Prisutnost patologije ukazat će na ubrzani protok krvi, provociran suženjem arterija. Ipak treba imati na umu da kod pacijenata s pretilošću ili nadimanjem rezultati ultrazvuka mogu biti nepouzdani.
  3. Scintigrafija bubrega: koristi se za usporedbu perfuzije lijevog i desnog bubrega. Ova metoda se koristi i za mjerenje brzine glomerularne filtracije u bubrezima.
  4. Angiografija magnetne rezonance. Ovom tehnikom možete dobiti sliku bubrežnih arterija i aorte. Prednosti MRI-ja za dijagnozu stenoze su njegova neinvazivnost i mogućnost dobivanja trodimenzionalne slike zahvaćenog područja arterije. Međutim, ova tehnika ima i nedostatke: visoku cijenu, precjenjivanje ozbiljnosti stenoze, nemogućnost u nekim slučajevima razlikovanja stenoze od okluzije.
  5. Selektivna bubrežna arteriografija: omogućava vam određivanje razmjera i lokacije lezije arterije. Potrošite ga uvođenjem lijekova s ​​radioaktivnom bojom.

Liječenje stenoze bubrežne arterije

U početku je lečenje stenoze bubrežne arterije podrazumevalo uklanjanje pogođenog organa. Ali ovih dana postoje efikasne hirurške i konzervativne metode za otklanjanje ove bolesti.

Liječenje patologije ovisi o stupnju:

  • Prvi stadijum (umjerena hipertenzija). U ovoj fazi patologije pacijent je dobrog zdravlja i normalne funkcije bubrega, tlak je normalan ili prelazi njegovu gornju granicu. Za liječenje stenoze, liječnik može propisati antihipertenzivne ili diuretičke lijekove.
  • Druga faza (kompenzacija). Klinička slika bolesti u ovoj fazi je izraženija: pojavljuje se perzistentna hipertenzija, oslabljena bubrežna funkcija, kao i njihovo smanjenje. Pacijentu je potreban sveobuhvatan tretman pod nadzorom lekara.
  • Treća faza (dekompenzacija). Pacijent ima tešku hipertenziju, koju nije moguće eliminirati uz pomoć antihipertenzivnih lijekova, bubrezi praktički prestaju raditi i značajno smanjuju veličinu. Budući da se pacijentovo zdravlje brzo pogoršava, njegovo liječenje provodi se isključivo u bolnici.

U svim fazama bolesti liječnici obično propisuju lijekove iz skupina blokatora receptora angiotenzin-II i ACE inhibitora. Za snižavanje holesterola u krvi i stabilizaciju aterosklerotskih plakova u arterijama propisuju se lijekovi iz klase statina.

Za efikasno liječenje stenoze preporučuje se prestanak pušenja i gubitak težine u slučaju pretilosti. Uz to, morate slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, koja će pomoći u snižavanju razine šećera u krvi i tako spriječiti oštećenje dijabetičkog bubrega. Takva prehrana pomoći će i smanjenju kolesterola u krvi, što će usporiti razvoj i ateroskleroze i stenoze.

Hirurško liječenje

U teškim slučajevima stenoza se ne može izlečiti konzervativnim metodama, stoga je neophodno pribeći hirurškim. Obično se operacija propisuje za sljedeće indikacije: nestabilna angina pektoris ili plućni edem u prisustvu hemodinamički značajne stenoze, hronično zatajenje bubrega, arterijska stenoza u prisustvu jednog radnog bubrega, nekontrolirana hipertenzija, bilateralna hemodinamički značajna stenoza.

  • Bypass operacija - stvara se drugi put za protok krvi (zaobilazeći zahvaćeno područje arterije) pomoću šantova.
  • Angioplastika je proširenje sužene žile uvođenjem balona u nju.
  • Stentiranje je širenje bubrežne arterije mrežasti ili opružni stent, koji se postavlja unutar posude, čime se proširuje i poboljšava protok krvi.
  • Resekcija mjesta arterije - uklanjanje zahvaćenog područja arterije.
  • Protetika je rekonstruktivna operacija koja se obično izvodi nakon resekcije bubrežne arterije. Propisana je za vraćanje normalnog protoka krvi protetikom implantata bubrežne arterije.
  • Nefrektomija je radikalna metoda liječenja patologije, koja uključuje potpuno uklanjanje pogođenog organa.

Prognoza za stenozu bubrežne arterije

Neblagovremeno liječenje bolesti može izazvati takve posljedice kao moždani udar, zatajenje bubrega i srca, vaskularnu aterosklerozu. U slučaju pravodobnog liječenja, kad patologija još nije prešla u težak stadij, prognoza za pacijenta je povoljna. Trebat će oko 4-6 mjeseci da se stenoza potpuno oporavi.

Da biste spriječili stenozu bubrežne arterije:

  • podvrgavati se fizičkom pregledu jednom godišnje kako biste bili sigurni da su funkcija bubrega i krvni pritisak normalni,
  • jesti pravilno - dajte prednost mršavom mesu, voću, ograničite unos soli, konzervirane hrane, slatkiša, krofne, čipsa, putera, masti i mlijeka,
  • redovno vježbajte
  • održavati zdravu težinu
  • odustati od alkohola i pušenja,
  • Izbjegavajte emocionalni i fizički stres,
  • vježba kontrolu tlaka.

Opće informacije

Stenoza bubrežne arterije jedan je od najznačajnijih problema moderne urologije. Patologija se razvija kao rezultat urođenih i stečenih promjena u arterijskim žilama, što dovodi do smanjenja bubrežnog protoka krvi i razvoja nefrogene hipertenzije. Za razliku od parenhimske hipertenzije uzrokovane primarnim bolestima bubrega (glomerulonefritis, pijelonefritis, nefrolitijaza, hidronefroza, policistiza, tumori, ciste, tuberkuloza bubrega i dr.), Sa stenozom bubrežnih arterija nastaje sekundarna simptomatska ne-vazenska arterijska hipertenzija, povezana s ne-arterijskom hipertenzijom.

Hipertenzija uzrokovana okluzivnim i stenozirajućim lezijama bubrežnih arterija zabilježena je u 10-15% bolesnika s esencijalnom i u 30% s nefrogenom hipertenzijom. Bolest može biti popraćena životnim komplikacijama: kardiovaskularni zastoj, moždani udar, infarkt miokarda, hronično zatajenje bubrega.

Najčešći uzroci stenoze bubrežne arterije su ateroskleroza (65-70%) i fibromuskularna displazija (25-30%). Aterosklerotska stenoza se javlja kod muškaraca starijih od 50 godina 2 puta češće nego kod žena. Istovremeno, ateromatozni plakovi se mogu lokalizirati u proksimalnim segmentima bubrežnih arterija u blizini aorte (u 74%), u srednjim segmentima bubrežnih arterija (u 16%), u zoni arterijske bifurkacije (u 5%) ili u distalnim granama bubrežnih arterija (u 5% slučajeva) . Aterosklerotske lezije bubrežnih arterija posebno se često razvijaju u pozadini šećerne bolesti, prethodne arterijske hipertenzije, ishemijske bolesti srca.

Patologija zbog urođene segmentarne fibromuskularne displazije (vlaknasto ili mišićno zadebljanje membrane arterija) je 5 puta veća vjerojatnost da će se pojaviti kod žena starijih od 30-40 godina. U većini slučajeva stenozna lezija je lokalizovana u srednjem segmentu bubrežne arterije.U skladu s obilježjima morfoloških i arteriografskih karakteristika razlikuju se intimalna, medijalna i peromedijalna fibromuskularna displazija. Stenoza bubrežne arterije sa fibromuskularnom hiperplazijom često ima bilateralnu lokalizaciju.

Otprilike u 5% slučajeva bolest je uzrokovana drugim uzrocima, uključujući arterijsku aneurizmu, arteriovenozne šantove, vaskulitis, Takayasu bolest, trombozu ili emboliju bubrežne arterije, kompresiju bubrežnih sudova izvana stranim tijelom ili tumorom, nefroptozu, koartaciju aorte itd. aktivira složeni mehanizam sistema renin-angiotenzin-aldosteron, koji je praćen stabilnom bubrežnom hipertenzijom.

Stenozu bubrežne arterije karakterišu dva tipična sindroma: arterijska hipertenzija i ishemijska nefropatija. Oštar razvoj uporne hipertenzije mlađe od 50 godina u pravilu nas tjera da razmišljamo o fibromuskularnoj displaziji, a kod bolesnika starijih od 50 godina - o aterosklerotskoj stenozi. Arterijska hipertenzija s ovom patologijom rezistentna je na antihipertenzivnu terapiju i karakterizira je visoka stopa dijastoličkog krvnog pritiska, dostižući 140-170 mm RT. Čl. Hipertenzivne krize sa vazorenalnom hipertenzijom su retke.

Razvoj arterijske hipertenzije često je praćen cerebralnim simptomima - glavobolja, vrućica, jakost u glavi, bol u očne jabučice, zujanje u ušima, treperenje “muha” pred očima, oštećenje pamćenja, poremećaj sna, razdražljivost. Preopterećenje lijevog srca doprinosi pojavi srčane slabosti, što se očituje palpitacijama, bolom u srcu, osjećajem stezanja iza sternuma, kratkoćom daha. U ozbiljnoj stenozi može se razviti ponavljajući plućni edem.

Vasorenalna hipertenzija se razvija u fazama. U fazi kompenzacije uočava se normotenzija ili umjereni stupanj arterijske hipertenzije, korigirane lijekovima, funkcija bubrega ostaje netaknuta. Stadij relativne kompenzacije karakterizira stabilna arterijska hipertenzija, umjereno smanjenje bubrežne funkcije i neznatno smanjenje njihove veličine.

U fazi dekompenzacije arterijska hipertenzija postaje jaka, vatrostalna prema antihipertenzivnoj terapiji, funkcije bubrega se značajno smanjuju, veličina bubrega se smanjuje na 4 cm. bubrezi 5 ili više cm.

Nefropatija se manifestuje simptomima ishemije bubrega - osjećajem težine ili tupim bolovima u donjem dijelu leđa, infarktom bubrega - hematurijom. Često se razvija sekundarni hiperaldosteronizam, karakteriziran mišićnom slabošću, poliurijom, polidipsijom, nokturijom, parestezijama i napadima tetanije.

Kombinacija stenoze bubrežne arterije sa oštećenjem ostalih vaskularnih bazena (s aterosklerozom, nespecifičnim aortoarteritisom) može biti praćena simptomima ishemije donjih ili gornjih ekstremiteta, organa probavnog trakta. Progresivni tijek patologije dovodi do opasnih vaskularnih i bubrežnih komplikacija - retinalna angiopatija, akutni cerebrovaskularni udes, infarkt miokarda i zatajenje bubrega.

Prognoza i prevencija

Hirurško liječenje stenoze bubrežne arterije omogućava normalizaciju krvnog pritiska u 70-80% bolesnika sa fibromuskularnom displazijom i 50-60% sa aterosklerozom. Period postoperativne normalizacije krvnog pritiska može trajati i do 6 mjeseci. Za uklanjanje zaostale arterijske hipertenzije propisani su antihipertenzivni lijekovi. Pacijentima se preporučuje dispanzerno promatranje od strane nefrologa i kardiologa. Prevencija uključuje pravovremenu dijagnozu i liječenje bolesti koje dovode do razvoja stenoze.

Opće informacije i kôd za ICD-10

Arterijska stenoza znači sužavanje promjera jedne ili više bubrežnih arterija odjednom ili njihovih grana što je popraćeno smanjenjem perfuzije bubrega. Čudno je da se ova patologija smatra jednom od najozbiljnijih ne samo u nefrologiji i urologiji nego i u kardiologiji.

U zdrave osobe krv se filtrira bubrezima, uslijed čega nastaje primarni urin čija je gustoća jednaka gustoći krvi, a tijekom blokade količina krvi koja ulazi u mokraćne organe postaje primjetno manja, a filtrira se mnogo gore, što je razlog da osoba povisuje krvni tlak.

Stenoze su klasificirane prema lokaciji:

  • lijevi strani
  • desnom rukom
  • bilateralna.

Bolest je dobila svoj kod prema MKD - I15.0 - revaskularnoj hipertenziji.

Uzroci pojave

Glavni uzrok patologije (u 7 od 10 slučajeva) je pojava ateromatoznih plakova na zidovima arterija. Ostali faktori koji provociraju bolest su:

  • fibromuskularna displazija (urođena ili stečena),
  • povreda bubrega
  • promjene u organima povezane s godinama
  • pretežak
  • dijabetes melitus.

Nakon što se poremeti dotok krvi u bubrežna tkiva, oni osjećaju gladovanje kisikom, što dovodi do degenerativnih promjena i gube funkciju filtriranja.

Stenoza koja nastaje zbog pojave aterosklerotskih plakova dvostruko je verovatnija da pogađa muškarce nego žene. Ali fibromuskularna displazija češće postaje uzrok bolesti kod žena starijih od 40 godina.

Postoji niz drugih bolesti koje provociraju pojavu ove patologije (otprilike 5% od 100%):

  • arterijska aneurizma,
  • vaskulitis
  • Takayasuova bolest
  • tromboza bubrežne arterije,
  • vanjska kompresija posude
  • nefropotoza.

Bez obzira na to što je uzrokovalo bolest, dovodi do poremećaja cirkulacije krvi i oštećenja unutrašnjih organa.

Simptomi

Za stenozu bubrežnih arterija karakteristična su dva glavna simptoma - arterijska hipertenzija i ishemijska nefropatija.

Prvo prate glavobolja, nelagoda u očima, zujanje u ušima, pojava "zvezda" pred očima, slabljenje pamćenja, poremećaj sna, razdražljivost.

Zbog kršenja u radu kardiovaskularnog sistema dolazi do povećanja otkucaja srca, javlja se pritisak pritiska iza grudi, pojavljuje se kratkoća daha. Također, pacijenti mogu osjetiti trajne bolove u leđima, hematuriju, grčeve.

Znakovi u različitim fazama

Bolest u svom razvoju prolazi kroz nekoliko stadija, od kojih svaki ima svoje simptome.

  1. Početni stadij karakterizira očuvanje bubrega, pacijent pokazuje normotenziju ili umjerenu arterijsku hipertenziju, što se može prilagoditi lijekovima.
  2. Stadij subkompenzacije očituje se oštećenom funkcijom bubrega, arterijska hipertenzija je stabilna. Sami mokraćni organi mogu se neznatno smanjiti.
  3. Dekompenzacija - manifestuje se zatajenje bubrega, arterijska hipertenzija postaje stabilno teška, teško se liječi, upareni organi mogu se smanjiti u veličinu do 4 cm.
  4. Terminalni stadij - hipertenzija postaje maligna, krvni tlak dostiže 250-280 jedinica i nije podložan terapiji lijekovima. Organ ne obavlja svoje funkcije, veličina se može smanjiti za više od 5 cm.

Hronično zatajenje bubrega, postaje završni stadij bolesti, pacijent ima stalne simptome intoksikacije - mučninu i povraćanje, glavobolju, oticanje. Takvi su bolesnici skloni čestim upalom pluća, upalom trbušne šupljine.

Ko će kontaktirati i kako dijagnosticirati

Ako postoje bilo kakvi simptomi koji ukazuju na probleme s bubrezima, prvo je potrebno posavjetovati se s terapeutom, ako je prikupio anamnezu, liječnik će posumnjati da simptomi bolesti govore o patologiji bubrega, a zatim će se pacijent savjetovati da se posavjetuje s urologom ili nefrologom.

Da bi se dijagnosticirali patolozi, potrebno je izvršiti niz specifičnih studija, uključujući sljedeće postupke:

  • Ultrazvuk bubrega i abdomena
  • Dopplerometrija
  • CT angiografija
  • arteriografija
  • urografija
  • PET
  • scintigrafija,

Pored visoko specijalizovanih studija, pacijent prolazi i druga ispitivanja čija je glavna svrha otkriti uzrok stenoze:

  • klinički i biohemijski test krvi,
  • analiza mokraće
  • elektrokardiografija
  • perfuzija.

Sve dijagnostičke postupke bira liječnik pojedinačno, ovisno o simptomima.

Terapije

U novije vreme jedinom metodom koja se koristila za lečenje stenoze bubrežne arterije smatralo se hirurškom - to jest, uklonjen je oštećeni bubreg.

Prije početka liječenja, pacijentu se savjetuje da odustane od upotrebe soli, alkohola i pušenja, osim toga, ako je pacijent pretilo, tada prije svega treba smršavjeti.

Medicinske metode

Uz ovu patologiju, terapija lijekovima je više pomoćnog karaktera, ne može eliminirati korijenski uzrok hipertenzije i ishemije bubrega.

Prije svega potrebno je normalizirati pritisak, za to se koristi tandem antihipertenzivnih te diuretika i blokatora. Pri korištenju ovih lijekova važno je kontrolirati rad mokraćnih organa kako im liječenje ne bi naštetilo.

Dakle, Captopril se može koristiti, obično je doza 6,25-12,5 mg tri puta dnevno, ako se tlak ne vrati u normalu u roku od tjedan dana, doza se povećava na 25 mg 4 puta dnevno.

Ovaj lek se ne može koristiti kod pacijenata sa šećernom bolešću i teškim zatajenjem srca. U takvim slučajevima se može primeniti sledeće:

  1. Kardioselektivni beta blokatori (Egiloc u dozi od 100 mg dnevno, u teškim uvjetima je dozvoljeno povećanje do 200 mg).
  2. Spori blokatori kalcijevih kanala (nifedipin do 20 mg dnevno),
  3. Diuretici u petlji (Furosemid - doza se odabire pojedinačno),
  4. Agonisti receptora za imidazolin (Moxonidine 0,2-0,6 mg dnevno, ovisno o preporukama liječnika).

Tokom odabira doze lijekova potrebno je pratiti nivo kreatinina i kalija u pacijentovoj krvi.

Za pacijente sa aterosklerotskom stenozom, potrebni su statini za snižavanje holesterola, na primjer:

  • Atoris: unos obično započinje s 10 mg dnevno, maksimalna doza je 80 mg,
  • Rosucard: doza od 5 do 40m dnevno, ne koristi se kod teškog zatajenja bubrega,
  • Liptonorm: doza ovisno o pacijentovom stanju od 10 do 40 mg dnevno.

Izbor lijeka i doza u svakom slučaju biraju se pojedinačno, uzimajući u obzir filtraciju, moguće bubrege.

Pacijentima sa dijabetesom može se propisati insulin.

Hirurška intervencija

Ako se lumen žila suži za više od 65%, tada liječenje lijekovima neće imati pozitivan učinak, jedini način za obnavljanje dovoda krvi u bubreg je operacija. Pored toga, indikacije za hiruršku intervenciju su:

  • hemodinamički značajan bilateralni prikaz,
  • u slučaju da se patologija razvije u jednom bubregu koji funkcionira,
  • stenoza koja dovodi do nekontrolirane hipertenzije.

Ako se pacijentu dijagnosticira bilateralna stenoza, balonska angioplastika je najefikasnija metoda liječenja - to je uvođenje posebnog balona kroz femoralnu arteriju u područje sužene arterije, koje se naknadno postepeno napuhuje, što doprinosi širenju arterije.

Može se koristiti i metoda stentiranja - pomoću balonskog katetera stent (mikrotubula) se dovodi do mjesta suženja posude, zatim se balon napuhava i stent se pritisne u stijenku posude, zadržavajući njezin lumen u budućnosti.

Ponekad pacijent podvrgne protetiku arterija, u kojima je zahvaćeno područje rekonstruirano, ova operacija se izvodi nakon resekcije pogođenog područja žile - koristi se poseban implantat za obnavljanje protoka krvi u organu ako je prethodno izvršena resekcija

Ako je zahvaćen veliki broj žila, a organ je izgubio funkciju, tada se uklanja.

Više o stenozi bubrežne arterije

Stenoza bubrežne arterije je sužavanje lumena sudova zbog različitih patoloških stanja. Bolest se pripisuje nefropatskim patologijama. Bubrežne arterije su velike žile koje dovode krv u tkivo organa. Sa stenozom primjetno opadaju u promjeru. Kao rezultat toga, poremećena je dotok krvi u bubrege. Ova patologija dovodi do tako ozbiljnih poremećaja kao što je sekundarna arterijska hipertenzija, hronično zatajenje bubrega. Postoje dva mehanizma za razvoj stenoze. Među njima su:

  1. Aterosklerotska opcija. Primjećuje se kod većine bolesnika koji pate od ove patologije. Sličan mehanizam za razvoj stenoze je postepeno začepljenje lumena posude holesterolnim plakovima. Često se primjećuje jaka okluzija žila u starosti.
  2. Fibromuskularna displazija. Ova je mogućnost razvoja patologije rjeđa. Može se pojaviti u žena srednjih godina, kao i kod mladih djevojčica. Mišična displazija je nasljedna urođena mana.

Tek nakon instrumentalnog pregleda može se utvrditi dijagnoza stenoze bubrežne arterije. ICD je klasifikacija patologija koja se koristi u cijelom svijetu. Uključuje mnoge bolesti od kojih svaka ima specifičan kod. Stenoza bubrežne arterije kodirana je na 2 načina, ovisno o uzroku njene pojave. Jedna od opcija je kod I15.0, što znači "obnavljajuća hipertenzija". Drugi ICD kod je Q27.1. Zalaže se za "prirođenu stenozu bubrežne arterije". Oba stanja zahtijevaju liječenje urologa ili vaskularnog hirurga.

Stenoza bubrežne arterije: uzroci patologije

Sužavanje lumena perifernih arterija odnosi se na patologiju vaskularnog sistema. Postoje različiti uzroci stenoze. Najčešća od njih je ateroskleroza. Kao što znate, u većini slučajeva je promatrana kod ljudi s prekomjernom težinom, koji vode sjedilački način života ili pate od dijabetesa. Ateroskleroza se tokom vremena može razviti. Međutim, rijetko se dijagnosticira dok se ne pojave simptomi začepljenih arterija. Ostali uzroci stenoze uključuju:

  1. Fibromuskularna displazija. Ovaj se termin odnosi na urođenu genetsku manu koja rezultira nedostatkom mišićnih vlakana u stijenci žila. Patologija se opaža kod žena bilo koje dobi.
  2. Aneurizma arterija bubrega.
  3. Tumori perifernih žila.
  4. Kongenitalni i stečeni vaskulitis.
  5. Kompresija bubrežne arterije novotvorinama koje potiču iz tkiva susjednih organa.

Navedeni razlozi nalaze se u rijetkim slučajevima. Stoga se dijagnosticiraju tek nakon isključenja ateroskleroze.

Mehanizam razvoja hipertenzije

Glavni simptom stenoze arterija bubrega je porast krvnog pritiska. Zbog toga je sa ovim kliničkim sindromom neophodan pregled bubrežnog sistema. Kako su povezani stenoza i hipertenzija bubrežne arterije? 2 mehanizma su uključena u povećanje krvnog pritiska:

  1. Aktivacija renin-angiotenzinskog sistema. Pod utjecajem ovih bioloških tvari razvija se suženje arteriola. Kao rezultat toga, povećava se otpor perifernih žila. Dakle, krvni pritisak u arterijama raste.
  2. Djelovanje aldosterona.Ovaj hormon se proizvodi u kore nadbubrežne žlijezde. Normalno, on je stalno prisutan u tijelu. Međutim, sa stenozom arterije, njegova proizvodnja se povećava. Zbog prekomjerne količine aldosterona, tjelesni i natrijevi ioni nakupljaju se u tijelu. To, sa svoje strane, takođe uzrokuje porast krvnog pritiska.

Kao rezultat kronične hipertenzije, na kardiovaskularnom sistemu nastaju promjene. Lijeva komora se postepeno hipertrofira i proteže. To je još jedan uzrok hipertenzije.

Diferencijalna dijagnoza

S obzirom na činjenicu da hipertenzivni sindrom vodi, stenoza bubrežne arterije se razlikuje od srčanih patologija, ateroskleroze aorte. Simptomi mogu sličiti i Itzingo-Cushingovoj bolesti i feokromocitomu.

Ako prevladavaju znakovi ishemijske nefropatije, tada se stenoza diferencira s upalnim patologijama bubrega. Tu spadaju pielo- i glomerulonefritis. Takođe, slični simptomi se mogu uočiti i kod komplikacija dijabetesa.

Konzervativna terapija za stenozu bubrežne arterije

Liječenje stenoze bubrežne arterije započinje konzervativnim metodama. Uz hipertenziju uzrokovanu suženjem bubrežnih žila, potrebna je kombinacija više lijekova. Preferiraju se inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin. Ali ovi lijekovi se ne preporučuju za teške aterosklerotske vaskularne lezije. Kombinacija se sastoji od sledećih grupa lekova:

  1. Beta blokatori Uključuju lijekove „Metoprolol“, „Coronal“, „Bisoprolol“.
  2. Diuretici u petlji. Lijek izbora je ljekovita tvar Furosemid.
  3. Blokatori kalcijumovih kanala. Među njima su lekovi „Verapamil“, „Diltiazem“.

Pored toga, pacijent treba uzimati lijekove potrebne za liječenje osnovne bolesti (ateroskleroza, dijabetes melitus).

Prognoza nakon hirurškog liječenja stenoze

Bez obzira na kojoj strani je bila lezija (stenoza lijeve bubrežne arterije ili desne), prognoza nakon operacije ovisi o preporukama liječnika i pacijentovom fizičkom stanju. Često se kirurškim liječenjem može postići pozitivan rezultat. Nakon nekoliko mjeseci, normalizacija krvnog pritiska događa se kod 60-70% pacijenata.

Prevencija

Preventivne mjere uključuju stalno praćenje krvnog pritiska u slučaju pritužbi na vrtoglavicu i zujanje u ušima, prestanak pušenja i alkohola. Kako bi izbjegli napredovanje ateroskleroze, potrebno je slijediti posebnu prehranu s hipokoterolom, voditi aktivan način života. Neki pacijenti trebaju uzimati posebne lijekove - statine.

Narodna medicina

Poput terapije lijekovima, narodni se recepti ne mogu izliječiti od stenoze, međutim moguće je poboljšati stanje krvnih žila i smanjiti kliničke simptome. U takve svrhe mogu se koristiti ljekovite infuzije, dekocije.

  1. Kora planinskog pepela. Da biste to učinili, 200 gr. sipajte koru 600 ml vode i kuhajte na laganoj vatri 3 sata, piće treba biti 3 kašike. kašike pre jela.
  2. Beli luk. Samljeti 80 grama češnjaka u blenderu, dodati 200 grama votke i inzistirati 10 dana na mraku. Uzimajte 10 kapi dva puta dnevno prije jela.
  3. Glog i divlja ruža. Uzmite 10 kašika. l glog i 5 žlica. kašike divlje ruže, samljeti i sipati dve litre ključale vode. Zavijte tavu peškirom i stavite na toplo mesto jedan dan. Procijedite, koristite 1 kašiku. prije jela.

Naravno, nemoguće je pobijediti stenozu ovim receptima, ali možete poboljšati kvalitetu života, jedini uvjet takve terapije je konzultacija s liječnikom.

Komplikacije i posljedice

Pojava ove patologije je izuzetno opasno stanje zbog mogućih ozbiljnih komplikacija. Dakle, može uzrokovati:

  • hronična ishemija
  • zatajenje bubrega
  • plućni edem,
  • angiopatija mrežnice,
  • srčani udar
  • moždani udar.

U svakom slučaju, što duže pacijent odgodi posjet specijalisti i ne obraća pažnju na simptome, veća je vjerojatnost ozbiljnih komplikacija.

Zašto postoji stenoza desne, lijeve bubrežne arterije, bilateralna

Ogromna većina pacijenata (oko 70%) ima aterosklerozu kao glavni etiološki faktor. Na muškarce nakon 50 godina pogađa mnogo češće nego žene. Tipična lokalizacija aterosklerotskog plaka je grana od aorte. Pozadinske razmere koje su prethodile stenozi su: hipertenzija i ishemijska bolest, dijabetes melitus.

Kongenitalno zadebljanje slojeva arterija dijagnosticira se, u pravilu, kod žena nakon 35 godina. Točka sužavanja u tim se slučajevima nalazi u srednjim segmentima. Povećanje može zahvatiti unutrašnju ili srednju membranu jedne, ali češće, obe arterije bubrega.

Među manje uobičajenim uzrocima su:

  • aneurizma ili koarktacija aorte,
  • arteriovenska veza (abnormalnost u razvoju),
  • Takayasu sindrom
  • sistemski vaskulitis
  • blokada arterije trombom, embolusom,
  • pritisak na tumorsku posudu,
  • izostavljanje bubrega.
Aneurizma aorte - jedan od uzroka stenoze bubrežne arterije

Manjak protoka krvi doprinosi aktiviranju sistema renin-angiotenzin-aldosteron. To dovodi do trajnog toka arterijske hipertenzije.

Preporučujemo čitanje članka o liječenju bubrežne hipertenzije. Iz nje ćete naučiti o opasnosti bolesti i njenoj dijagnozi, načinima liječenja i mogućim komplikacijama.

I ovdje je više o sekundarnoj hipertenziji.

Simptomi početka bolesti

U početnom otkrivanju visokog krvnog pritiska uvijek je potrebno isključiti njegovo bubrežno podrijetlo, uključujući i arterijsko porijeklo. Glavna karakteristika takve hipertenzije je obično visok broj nižeg (dijastoličkog) pritiska. Može se povećati na 140 - 160 mm RT. Čl. u normi od 90. Bubrežna hipertenzija rijetko dovodi do kriza i karakterizira je slaba reakcija na antihipertenzivne lijekove.

Uz povećani pritisak pacijenti primjećuju sljedeće simptome:

  • bol u zadnjem dijelu glave, očne jabučice, težina u glavi,
  • vrući bljeskovi
  • zujanje u ušima
  • poremećaj sna, razdražljivost, umor,
  • treperenje tačaka ili mrlja pred očima,
  • povećana brzina otkucaja srca
  • kratkoća daha
  • kardijalgija, pritisak iza sternuma,
  • plućni edem s recidivirajućim tokom teške patologije.

S glatkim porastom tlaka, primjećuju se sljedeći stadiji bolesti:

  1. Nadoknada je umjereno povećanje, spuštanje lijekovima, bubrezi normalno funkcioniraju.
  2. Relativna kompenzacija - stalno povećavani pritisak, smanjujući filtrirajuću sposobnost bubrega, smanjujući njihovu veličinu.
  3. Dekompenzacija - teška hipertenzija, ne može se ukloniti lijekovima, zatajenje bubrega, naborani bubrezi.

Za nefropatiju su karakteristične manifestacije bol, težina u lumbalnom predjelu, oticanje na nogama i ispod očiju, mišićna slabost, pojačano mokrenje i žeđ, količina noćnog urina koja prelazi dnevnu, peckanje i konvulzivno trzanje udova.

Pogledajte video o simptomima i liječenju bubrežnog pritiska:

Što je opasna stenoza bubrežne arterije

Konstantno povišeni krvni pritisak dovodi do takvih komplikacija:

  • angiopatija mrežnice i smanjen vid,
  • akutna ili hronična cerebrovaskularna nesreća (moždani udar ili ishemijski napad),
  • infarkt srčanog mišića,
  • zastoj cirkulacije
  • smanjena filtracija krvi, uremija.

Dijagnoza pacijenta

Prilikom pregleda može se uočiti blijedost kože i lepljenje nogu i lica. Perkusijom se granice miokarda šire zbog lijeve komore. Slušanje srca otkriva naglašeni 2 ton iznad aorte i tipično mrmljanje u gornjem dijelu trbuha.

Za razjašnjenje dijagnoze propisan je takav pregled:

  • biohemija krvi - povećani bubrežni testovi,
  • analiza mokraće - crvena krvna zrnca, protein,
  • Ultrazvuk bubrega - smanjenje veličine bubrežnog tkiva,
  • urografija - niskog intenziteta i usporenog kontrasta bubrega,
  • radioizotopski renogram otkriva promjenu veličine i oblika zahvaćenog bubrega, njegovog funkcioniranja i cirkulacije krvi,
  • arteriografija pojašnjava mesto i dužinu stenoze, njeno poreklo i značaj.

Lijekovi

Koriste se antihipertenzivni lijekovi - blokatori beta receptora, renin, kalcijevi kanali, aldosteron, jer su najefikasniji za bubrežno porijeklo hipertenzije.

Ali kod stenoze, njihova je uloga mala, jer je ovaj oblik bolesti otporan na većinu lijekova za snižavanje krvnog pritiska. Najčešće se koriste kada je nemoguće izvesti operaciju ili za predoperativne pripreme.

S obzirom na ACE inhibitore, položaj ljekara je nejasan, oni se ne preporučuju pacijentima koji imaju ozbiljnu ili bilateralnu stenozu, pa se ne koriste za monoterapiju.

Također, uz potvrđeno aterosklerotsko podrijetlo patologije, preporučljivo je preporučiti dijetu i lijekove za snižavanje kolesterola u krvi. Ako funkcija bubrega nije dovoljna, može se propisati hemodijaliza.

Hirurgija

Ako se stenoza bubrežne arterije potvrdi na angiogramu, onda je to indikacija za kirurško liječenje. Mogu se izvršiti sljedeće vrste:

  • ekspanzija balona endovaskularnom metodom,
  • operacija stentiranja ili bypass,
  • resekcija suženog područja i zašivanje preostale arterije na aortu ili postavljanje proteze,
  • uklanjanje unutrašnje membrane zajedno sa aterosklerotskim plakovima,
  • podupiranje bubrega pri spuštanju,
  • uklanjanje kada je nemoguće vratiti propusnost arterije.

Što učiniti ako se razvije stenoza i hipertenzija bubrežne arterije

Takva bolest se ne može izlečiti bez upotrebe hirurških metoda revaskularizacije bubrega. Samo-obnavljanje prohodnosti arterije takođe nije određeno.

Stoga je jedina nada za izlječenje operacija. Ako se ne provodi u pravo vrijeme (sve dok bubreg ne izgubi funkciju), tada će umjesto intravaskularne metode liječenja, koja se može provesti bez hospitalizacije, biti potrebno uklanjanje bubrega. Ovo je posebno opasno kod bilateralne lezije.

Prognoza za pacijenta

Ovisno o uzroku stenoze, kirurškim liječenjem se vraća normalan krvni tlak od 70% (zadebljanjem membrane arterija) do 50% (s aterosklerotičnim promjenama). Nakon endovaskularne hirurgije rehabilitacija traje od 1 do 3 mjeseca, a kod konvencionalne abdominalne intervencije može potrajati i do šest mjeseci.

Kod teške stenoze, posebno istovremeno desne i lijeve bubrežne arterije bez operacije, pacijenti su osuđeni, postoji veliki rizik od smrti od zatajenja bubrega, srca, akutnih vaskularnih nesreća.

Preporučujemo čitanje članka o stenozi karotidne arterije. Od njega ćete naučiti o simptomima patologije i faktorima rizika, vrstama patologije, dijagnozi i liječenju.

I ovdje je više o aterosklerozi trbušne aorte.

Stenoza bubrežne arterije razvija se s urođenim zadebljanjem zida ili aterosklerotskom lezijom. Glavne manifestacije su teški oblik hipertenzije, rezistentan na lijekove, nefropatija. Za liječenje se mogu koristiti lijekovi i narodni lijekovi u fazi umjerene hipertenzije. U svim ostalim slučajevima, samo operacija može pomoći - plastična operacija, ranžiranje ili stentiranje, uklanjanje stenoziranog područja.

Potreba za liječenjem bubrežne hipertenzije javlja se zbog simptoma koji ozbiljno narušavaju kvalitetu života. Tablete i lijekovi, kao i alternativni lijekovi, pomoći će u liječenju hipertenzije sa stenozom bubrežne arterije, sa zatajenjem bubrega.

ACE inhibitorima su propisani lijekovi za liječenje hipertenzije. Njihov mehanizam djelovanja pomaže posudama da se prošire, a klasifikacija vam omogućuje odabir posljednje generacije ili prve, uzimajući u obzir indikacije i kontraindikacije. Postoje neželjeni efekti, poput kašlja. Ponekad piju diureticima.

Smatra se jednim od najmodernijih Valsartana od pritiska. Antihipertenzivno sredstvo može biti u obliku tableta i kapsula. Lijek pomaže čak i onim pacijentima koji imaju kašalj nakon uobičajenih lijekova za pritisak.

Otkriveni plakovi za holesterol u karotidnoj arteriji predstavljaju ozbiljnu prijetnju za mozak. Lečenje često uključuje operativni zahvat. Uklanjanje alternativnim metodama može biti neefikasno. Kako očistiti dijetom?

Životne tromboze bubrežnih arterija teško su lečiti. Razlozi za njegovu pojavu su oštećenja ventila, udar u trbuh, ugradnja stenta i drugi. Simptomi su slični akutnim bubrežnim kolikama.

Ateroskleroza bubrežnih arterija razvija se zbog starosti, loših navika, prekomerne težine. U početku se simptomi skrivaju, ako se pojave, onda bolest uvelike napreduje. U tom slučaju su neophodni lijekovi ili operacija.

Nakon 65 godina, nestenotička ateroskleroza trbušne aorte i iakalnih vena javlja se kod 1 od 20 osoba. Koji je tretman u ovom slučaju prihvatljiv?

Kao rezultat ateroskleroze i drugih bolesti može se pojaviti stenoza karotidne arterije. Može biti kritičan i hemodinamički značajan, imati različite stupnjeve.Simptomi će brzo otkriti mogućnosti liječenja, uključujući i kada je potrebna operacija. Kakva je prognoza za život?

Denervacija bubrežne arterije provodi se sa stabilnim oblikom hipertenzije, pri čemu standardni lijekovi nemaju odgovarajuće djelovanje. Simpatičko oštećenje bubrega ima kontraindikacije.

Pogledajte video: Suženje bubrežnih arterija (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar