Mogu li se istovremeno uzimati lizinopril i indapamid?

Sa godinama osoba sve više pati od visokog krvnog pritiska. Često pacijenti istodobno uzimaju Lisinopril i Indapamid. Lisinopril i Indapamid mogu se nadopunjavati. Važno je da o tome zna i dežurni lekar. Samo liječnik može adekvatno procijeniti sve rizike, ovisno o dijagnozi pacijenta i drugim kroničnim bolestima.

Prije uzimanja bilo kojeg lijeka morate pažljivo proučiti upute za njega, kao i procijeniti prednosti i nedostatke njegove upotrebe. Da biste razumjeli koja su oba lijeka, razmotrite tabelu:

· Morat ćete pročitati: 2 min

Sa godinama osoba sve više pati od visokog krvnog pritiska. Često pacijenti istodobno uzimaju Lisinopril i Indapamid. Lisinopril i Indapamid mogu se nadopunjavati. Važno je da o tome zna i dežurni lekar. Samo liječnik može adekvatno procijeniti sve rizike, ovisno o dijagnozi pacijenta i drugim kroničnim bolestima.

"Lisinopril" i "Indapamid" namenjeni su lečenju akutne hipertenzije.

Prije uzimanja bilo kojeg lijeka morate pažljivo proučiti upute za njega, kao i procijeniti prednosti i nedostatke njegove upotrebe. Da biste razumjeli koja su oba lijeka, razmotrite tabelu:

KriterijLisinoprilIndapamid
IndikacijeHipertenzija, akutno zatajenje srcaArterijska hipertenzija.
Način primjeneUz hipertenziju, 1 tabletu od 10 mg jednom dnevno, ako nema rezultata, povećajte na 2-4 komada (ponekad i do 8). Sa zatajenjem srca, 1 doza od 2,5 mg 1 puta dnevno (doza se može povećati na 20 mg).Jednom dnevno, 1 tableta.
Nuspojave
  • aritmija,
  • glavobolja
  • bolovi u grudima
  • oticanje tokom trudnoće,
  • mogućih oštećenja ploda.
  • vrtoglavica
  • glavobolja
  • depresija
  • sinusitis
  • rinitis.
KontraindikacijeTrudnoća, dojenje, starost i starost do 18 godina, sve vrste edema, proliv, povraćanje.Zatajenje bubrega, trudnoća, dojenje, starost do 18 godina.
Interakcija lijekovaDiuretici pojačavaju učinak, indometacin slabi efekat lijeka.Ne koristiti sa lijekovima koji sadrže kalijum.
PredoziranjeAkutna hipertenzija liječi se unošenjem tjelesne. rešenje.Konvulzije, povraćanje, snažno snižavanje krvnog pritiska. Liječi se ispiranjem želuca.
Obrazac za puštanjeTablete od 2,5 mg, 5 mg, 10 mg 15 komada po pakovanju. Imaju žutu boju.2,5 mg ili 10 mg tablete. 30 komada po pakovanju. Boja bijela
SastavAktivna tvar je lizinopril (količina odgovara vrsti tableta), a pomoćna tvar je škrob, talk, magnezijum i bojilo.Aktivna supstanca je indap 2,5 mg, a pomoćna tvar je škrob, laktoza, magnezijum.

"Lisinopril" i "Indapamid" ne samo da se mogu uzimati istovremeno, već su i potrebni. Njihova kompatibilnost je velika i pritisak brže pada. Preporučuje se sljedeća shema:

  1. Ujutro trebate uzeti „Indapamid“ (jak je diuretik, zato je bolje da ga ne uzimate noću).
  2. Uveče „Lisinopril“.
  3. Ako se pritisak ne smanjuje, onda je bolje piti 1 tabletu svakog lijeka.

Terapiju treba propisati liječnik, na temelju individualnih indikacija pacijenta.

Lisinopril i Indapamid se međusobno nadopunjuju. Ako se tlak značajno povećao (iznad 180/120), tada trebate odmah konzultirati liječnika (posebno ako postoji vjerovatnoća od šloga ili srčanog udara). Istovremeno, nemojte previše povećavati dozu lijekova (Indapamy ne daje bolji rezultat kada se doza poveća, a velika doza Lisinoprila može dovesti do pogoršanja stanja).

Diuretička sredstva koja doprinose uklanjanju suvišne tekućine iz tijela često su propisana za hipertenziju. Jedan od najčešćih lijekova ove orijentacije je Indapamid, čije upute za upotrebu kao i pod kojim pritiskom treba uzeti u obzir, treba detaljno razmotriti.

Jedina indikacija Indapamida je arterijska hipertenzija. Posebno se često propisuje ako je porast krvnog pritiska praćen jakim edemom i zadržavanjem tečnosti. Uklanjanjem suvišne tečnosti, krvni pritisak se smanjuje.

Takvi lijekovi često čine osnovu liječenja. Obično se nadopunjuju s drugim lijekovima protiv hipertenzije. Koliki pritisak zahteva takav lek? Obično se propisuju ako je arterijska hipertenzija uporna, razvije se potpuno arterijska hipertenzija, indikatori pritiska stalno drže iznad 140 na 100 vrijednosti.

Indapamid - diuretik ili ne? Kako je ovaj lijek diuretik, ima diuretski učinak, uklanja tekućinu iz tijela. Treba imati na umu da povećanje doze ne dovodi do povećanja hipotenzivnog efekta, jer je povećan samo diuretik. Stoga nemojte precijeniti doziranje ovog lijeka, posebno ni samog njegovog lijeka.

Prosječna cijena lijeka je 20-50 rubalja, ovisno o ljekarničkoj mreži. Lijek je jedan od najjeftinijih diuretika koji se koristi kod arterijske hipertenzije.

Važno! Ni u kojem slučaju ne biste trebali sami početi uzimati diuretike, posebice s znakovima oštećenja bubrežne funkcije.

Obično se ovaj lijek uzima jednom dnevno, standardna doza je 2,5 mg tvari. Obično se ne mijenja - može se prilagoditi samo dodavanjem drugih sredstava s hipotenzivnim učinkom na terapiju.

Kako ga uzimati - prije jela ili nakon - nije važno. Uputa za lijek kaže da doba dana i obroci ne utječu na učinak lijeka, pa nije potrebno fokusirati se na njih.

Obično, lečenje raznim antihipertenzivnim lekovima tokom akutne faze hipertenzije ne traje dugo - do nekoliko nedelja. Tada, kada krvni pritisak dovoljno stabilno padne, prekida se tijek liječenja. U budućnosti, za održavanje pritiska u granicama normale, važno je pridržavati se pravilne prehrane i drugih preporuka ljekara.

Što se tiče trajanja uzimanja ovog lijeka, prvo biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom. U svakom pojedinom slučaju, tijek terapije bit će različit - sve ovisi o težini bolesti i stanju pacijenta u cjelini.

Indapamid ima niz prilično strogih kontraindikacija. Upotreba ovog lijeka ne smije biti sa zatajenjem bubrega ili jetre. Za kršenje funkcija ovih organa uzima se diuretik isključivo pod strogim nadzorom liječnika, stalno prateći situaciju i dinamiku promjena.

  1. Takođe, ovaj lek se ne sme primenjivati ​​kod intolerancije na komponente sastava, pre svega samog diuretika, kao i druge supstance uključene u lek.
  2. Uključujući, ne biste trebali koristiti lijek za intoleranciju na laktozu, jer je dio same tablete.
  3. Stroga kontraindikacija je starosna dob dece. Do osamnaest godina ovaj lijek protiv hipertenzije ne bi se smio koristiti, jer nema dokaza o njegovoj sigurnosti za djecu.
  4. Indapamid se ne smije koristiti ni tijekom trudnoće: rađanje djeteta i period dojenja prilično su stroge kontraindikacije za uzimanje lijeka.

Važno! Prijem ovog diuretika u starijih osoba poželjno je provoditi pod strogim nadzorom liječnika. U starijih ljudi lijek može negativno utjecati na tijelo.

Ovaj diuretik ima prilično mogućih nuspojava. Ne pojavljuju se tako često ako uzimate Indapamid prema uputama. Obično se razlikuju sledeće grupe nuspojava:

  • vrtoglavica, glavobolja, poremećaji spavanja, astenija, drugi poremećaji nervnog sistema,
  • hipotenzija, poremećaji ritma, ostali nuspojave krvožilnog sistema,
  • jak kašalj, faringitis, sinusitis,
  • razne infekcije iz izlučnog sistema,
  • hematopoeza, promjene u krvnim testovima,
  • sve vrste alergijskih reakcija, kožni osip, urtikarija.

Ove nuspojave su najčešće kada se uzima Indapamid. ali uz pravilno priznanje, vjerovatnost njihove pojave je prilično mala.

Razmislite koji lijek Indapamid može zamijeniti, a koji je bolji.

Concor i Indapamid imaju dobru kompatibilnost, često se propisuju kao zajednička složena terapija. Indapamid se takođe može dobro kombinovati sa drugim beta blokatorima.

Lorista (antagonist angiotenzinskog receptora) i indapamid mogu se kombinovati uz dozvolu liječnika. Dosta često se ova dva lijeka propisuju istovremeno za složenu terapiju.

Prestarium je lijek koji se koristi kod hipertenzije i zatajenja srca. Dešava se da mu se propisuje zajedno sa diureticima, posebno - Indapamidom. Ovi lijekovi su dobro kombinirani.

Kombinacija Lisinoprila i Indapamida omogućava vam brzo i učinkovito spuštanje pokazatelja krvnog pritiska, dok oni dugo ostaju normalni, a hipertenzija se povlači. Lisinopril je ACE inhibitor. U tom slučaju ne biste trebali početi uzimati takvu kombinaciju lijekova samostalno - prvo se morate posavjetovati sa stručnjakom.

Izravni analozi Indapamida su i drugi diuretici na bazi iste aktivne supstance. Na njih se prvenstveno odnosi Arifon. Možete koristiti i druge diuretičke lijekove usmjerene na snižavanje krvnog pritiska. Prije upotrebe analoga, obavezno pročitajte upute za upotrebu.

Prema učinku, možete uporediti samo lijekove jedne grupe - diuretici, koji uključuju Indapamid. Teško je reći što je bolje: Indapamid ili Concor. Ovi lijekovi pripadaju različitim vrstama lijekova i na različite načine utječu na tijelo. Također je nemoguće reći koje je bolje: Indapamid ili Enalapril. Ovo je potpuno drugačije sredstvo sa različitim učinkom na tijelo. Ipak, vrijedno je napomenuti da prije svega treba obratiti pažnju na diuretike ako hipertenziju prati oticanje.

Arifon Retard se takođe temelji na delovanju supstance Indapamid, ali cena ovog analoga je veća. Jedno pakovanje lijeka košta do 300-350 rubalja. Štoviše, u pogledu djelovanja, ta se sredstva praktički ne razlikuju.

Ipak, vrijedno je razmotriti da Arifon ima manje kontraindikacija. U starijoj dobi i uz prisustvo jetre i bubrega bolje je odabrati ga. Indapamid ima negativniji uticaj na organizam.

Veroshpiron je takođe prilično efikasan diuretik kod hipertenzije. Ipak, vrijedno je napomenuti da se ovaj lijek može koristiti za niz drugih bolesti, dok ima manje kontraindikacija od Indapamida. Stoga pri odabiru lijekova vrijedi obratiti pažnju na to, uključujući.

Hipotiazid je također efikasan diuretik za hipertenziju koji se često propisuje kod ove bolesti. Štoviše, on ima veći raspon primjenjivosti. Po kontraindikacijama, ovi lekovi su izuzetno slični.

S arterijskom hipertenzijom je bolje odabrati prvi diuretik, jer je ovaj lijek namijenjen liječenju ove bolesti. Furosemid se obično koristi kod drugih bolesti.

Hidrohlorotiazid je također tiazidni diuretik, kao i Hypothiazide. Na djelu su ti lijekovi sličniji. Odaberite najprikladniju skupinu lijekova treba biti ovisno o indikacijama, tijeku bolesti, pratećim patologijama.

Diuver je po učinku sličan Furosemidu, dok se takođe često propisuje kod arterijske hipertenzije.Ovaj alat posebno pomaže kod povećanog stvaranja edema. Ima više kontraindikacija, pa prije nego što počnete koristiti obavezno morate pročitati upute za upotrebu.

Tijekom složenih liječenja hipertenzije liječnik mora propisati diuretike jer se krvnim tlakom brže smanjuje povlačenjem tekućine iz tijela. Farmaceutska industrija stvorila je mnoge diuretske lijekove. Najčešće, ako ima edema, liječnik propisuje Indapamid za pritisak. Međutim, lijek ima kontraindikacije i obilježja upotrebe, pa treba liječenje koordinirati s liječnikom.

Lijek pripada tiazidnim diureticima produljenog djelovanja, ima blagi snižavajući učinak na krvni pritisak. Indapamid se koristi kod arterijske hipertenzije, kada pritisak počinje prelaziti 140/90 mm Hg. Čl. I hroničnog zatajenja srca, posebno ako pacijent ima oticanje.

Lijek se oslobađa u obliku tableta i kapsula od 1,5 i 2,5 mg. Proizvode se u Rusiji, Jugoslaviji, Kanadi, Makedoniji, Izraelu, Ukrajini, Kini i Njemačkoj. Aktivna supstanca lijeka je Indapamid.

Indapamid je lijek koji čuva kalcijum, što je dobro za hipertenzivne bolesnike sa osteoporozom. Mogu ga koristiti osobe koje su na hemodijalizi, dijabetičari, sa hiperlipidemijom. U teškim slučajevima potrebno je kontrolirati razinu glukoze, kalija, drugih pokazatelja koje preporučuje liječnik.

Kapsule ili tablete od pritiska zbog hipertenzije počinju djelovati 30 minuta nakon konzumacije. Hipotonični efekat traje 23-24 sata.

Smanjenje krvnog pritiska nastaje usljed hipotenzivnih, diuretičkih i vazodilatacijskih učinaka - razina tlaka počinje padati zbog utjecaja aktivne tvari, uklanjanja viška tekućine iz tijela i širenja krvnih žila u tijelu.

Indapamid ima i kardioprotektivno svojstvo - štiti ćelije miokarda. Nakon tretmana hipertenzija značajno poboljšava stanje lijeve srčane klijetke. Lijek također lagano smanjuje otpornost na periferne sudove i arteriole. Budući da umjerenim tempom povećava brzinu stvaranja urina, pri čemu se izlučuje višak tekućine, prikladno je piti lijek ako postoji edematozni sindrom.

Pri visokom pritisku (više od 140/100 mm Hg. Art.), Liječnik pojedinačno bira dozu i trajanje terapije. Indapamid se obično treba uzimati jednom dnevno: ujutro, 1 tableta. Dozvoljeno je piti na prazan stomak ili nakon jela - hrana ne utječe na učinak lijeka.

Pravila obaveznog prijema:

  • koristiti u jasno definiranom vremenu za održavanje intervala od 24 sata,
  • tablete ili kapsule se gutaju u cjelini
  • ispire se mirnom vodom u zapremini najmanje 150 ml,
  • samo po preporuci lekara, promeniti dozu ili prekinuti tok lečenja.

Produljeni učinak Indapamida povezan je s postepenim otapanjem lijeka. Ako samljete tablete ili kapsule prije upotrebe, velika količina aktivne tvari odmah će ući u tkivo, što će uzrokovati nagli pad pritiska. Nagli pad krvnog pritiska remeti rad svih tjelesnih sistema, što je kruto opasnim posljedicama.

S Indapamidom je dozvoljeno uzimanje sljedećih lijekova:

  • Concor i ostali B-blokatori,
  • Lorista (suzbija angiotenzinske receptore)
  • Prestarijum (za zatajenje srca),
  • Lizinopril (ACE inhibitor),
  • drugi lijekovi koje je propisao ljekar.

Naravno, bilo koju kombinaciju lijekova treba odabrati samo liječnik, jer se u slučaju neovisne kombinacije kompatibilnost aktivnih tvari često ne uzima u obzir. To može rezultirati neuspjehom liječenja ili trovanjem lijekom, što je u svakom slučaju opasno po život.

Osoba je često prisiljena uzimati nekoliko lijekova koji spadaju u različite grupe droga.Njihove aktivne supstance mogu smanjiti ili povećati efikasnost Indapamida. Vrijedno je detaljnije se raspitati o tome kako se manifestuju takve „interakcije“.

Antihipertenzivni učinak lijeka se povećava ako se koristi zajedno s antidepresivima, antipsihoticima - to može uzrokovati nagli pad pritiska.

U kombinaciji s eritromicinom osoba razvija tahikardiju; u kompleksu Ciklosporina povećava se nivo kreatinina. Istodobna upotreba zajedno s lijekovima, koji uključuju jod, može izazvati dehidraciju. Gubitak kalijuma potiču laksativi, saluretici i srčani glikozidi.

Treba imati na umu da kortikosteroidi i NSAID (nesteroidni protuupalni lijekovi) smanjuju hipotenzivni učinak Indapamida - to smanjuje efikasnost lijeka. Da bi se izbjegla takva interakcija s drugim lijekovima, liječnik mora osigurati popis svih korištenih lijekova i biljnih lijekova.

Hipertenzivni pacijenti s pratećim bolestima mokraćnog, endokrinog, probavnog i kardiovaskularnog sustava trebaju dodatno konzultirati liječnika. Za neke patologije ovaj lijek ima svojstva upotrebe ili je potpuno kontraindiciran.

Indapamid se ne smije primjenjivati ​​kod djece mlađe od 18 godina, u trudnoći. Ako je lijek propisan ženi tokom dojenja, tada se za vrijeme liječenja beba prebacuje na umjetnu prehranu.

Upotreba Indapamida je kontraindicirana ako se dijagnosticiraju sljedeća stanja:

  • individualna netolerancija,
  • zatajenje bubrega
  • galaktozemija, netolerancija na laktozu,
  • jetrena encefalopatija,
  • poremećaj cirkulacije u mozgu,
  • hipokalemija
  • gihta
  • anuria

Prije kupnje lijeka preporučuje se proučiti službene upute proizvođača (priložene u pakovanju lijeka), jer oni prikazuju potpune podatke o sastavu, karakteristikama upotrebe, kontraindikacijama, drugim podacima.

Pravilnom upotrebom lijeka u 97% slučajeva lijek ne djeluje negativno na organizam. U ljudi koji pripadaju preostalih 3%, Indapamid izaziva nuspojave. Najčešći učinak je kršenje vodno-elektrolitne ravnoteže: nivo kalijuma i / ili natrijuma se smanjuje. Ovo dovodi do dehidratacije (nedostatak tečnosti) u tijelu. Vrlo rijetko lijek može izazvati aritmiju, hemolitičku anemiju, sinusitis i faringitis.

Ostale nuspojave Indapamida:

  • alergije (urtikarija, anafilaksija, Quinckeov edem, dermatoza, osip),
  • Lyellov sindrom
  • suvoća oralne sluznice,
  • Stevens-Johnsonov sindrom
  • kašalj
  • slabost
  • vrtoglavica
  • mučnina, povraćanje,
  • bolovi u mišićima
  • migrene
  • nervoza
  • disfunkcija jetre
  • pankreatitis
  • zatvor
  • ortostatska hipotenzija.

Ponekad indapamid mijenja sastav krvi i urina. U analizama se može otkriti manjak kalijuma, natrijuma, povećana količina kalcijuma, glukoze, kreatinina i uree. Trombocitopenija, leukopenija, anemija, agranulocitoza se javlja rjeđe.

Umesto Indapamida dozvoljen je Indap. Ovaj lijek je istog sastava, ali proizvodi ga drugi proizvođač i može imati različitu dozu aktivne tvari. U slučaju razlike, lekar koji radi mora prilagoditi unos lijekova.

Liječnik će vam također pomoći da pronađete analoge sa sličnom aktivnom supstancom ili djelovanjem. Na pojedinačnom savjetovanju liječnik će vam reći koji je lijek bolje koristiti: Indapamid ili Hypothiazide, Arifon Retard, Veroshpiron, hydrochlorothiazide, Diuver, Acripamide, Ionic, Retapres. Možda je imenovanje drugih diuretika usmjerenih na snižavanje krvnog pritiska.

Lijek Indapamid tijekom dana nježno smanjuje pritisak. Sa redovnom i pravilnom upotrebom, krvni tlak se smanjuje u roku od 7 dana od početka primjene.Ali terapija se ne može prekinuti u ovoj fazi, jer lečenje dostiže svoj maksimum u 2,5 do 3 meseca. Za najbolju efikasnost lijeka, također se morate pridržavati medicinskih preporuka: slijedite dijetu za hipertenziju, prilagodite trajanje odmora, druge recepte.

Indapamid je popularni lijek za liječenje hipertenzije, kao i edema uzrokovanih zatajenjem srca ili drugim uzrocima. To je diuretik, ali u praksi sa hipertenzijom se koristi kao vazodilatator. Ispod ćete pronaći uputstva za upotrebu Indapamida, napisana jednostavnim jezikom. Ispitajte njegove indikacije za upotrebu, kontraindikacije i nuspojave. Naučite kako uzimati ove tablete za visoki krvni pritisak: u kojoj dozi, prije ili nakon jela, ujutro ili uveče, koliko dana liječenje traje. Pročitajte razliku između originalnih lijekova Arifon i Arifon Retard, koji jeftini analozi imaju. Shvatite šta biste trebali uzimati: indapamid, furosemid ili hidroklorotiazid (hipotiazid). U članku je objašnjeno zašto je indapamid prikladan za dijabetičare, starije osobe i druge kategorije bolesnika. Dostavljen je popis s kojim se drugim tabletama za pritisak mogu kombinirati.

Upute za upotrebu

Farmakološko djelovanjeIndapamid se odnosi na diuretike - tiazidne diuretike. Takođe je vazodilatator (vazodilatator). U maloj dozi od 1,5-2,5 mg dnevno smanjuje odgovor krvnih žila na djelovanje vazokonstriktivnih tvari: norepinefrina, angiotenzina II i kalcija. Zbog toga se snižava krvni pritisak. Pored toga što pruža hipotenzivni efekat, poboljšava stanje vaskularnog zida. Ima kardioprotektivni efekat (štiti srčani mišić) kod pacijenata sa hipertenzijom. Pri povećanoj dozi od 2,5-5 mg dnevno smanjuje edem. Ali povećanjem doze ovog lijeka kontrola krvnog tlaka se obično ne poboljšava.
FarmakokinetikaUzimanje uz hranu usporava apsorpciju lijeka, ali ne utječe na njegovu efikasnost. Stoga možete uzimati indapamid na prazan stomak ili nakon jela, po želji. Jetra čisti tijelo aktivne tvari koja cirkuliše u krvi. Ali metabolički proizvodi se izlučuju uglavnom bubrezima, a ne jetrom. Zbog toga, primjena indapamida može stvoriti probleme osobama koje pate od teških bolesti jetre ili bubrega. Tablete koje sadrže indapamid sa produženim oslobađanjem su vrlo popularne. Ovo je Arifon Retard i njegovi analozi. Takvi lijekovi traju duže i glatnije od običnih tableta.
Indikacije za upotrebuIndapamid se koristi za liječenje hipertenzije - primarne (esencijalne) i sekundarne. Takođe se ponekad propisuje kod edema uzrokovanih zatajenjem srca ili drugih uzroka.
KontraindikacijeAlergijske reakcije na indapamid ili pomoćne sastojke u tabletama. Ozbiljna bolest bubrega koja je uzrokovala anuriju je nedostatak urina. Teške bolesti jetre. Akutna cerebrovaskularna nesreća. Nizak nivo kalijuma ili natrijuma u krvi. Indapamid se propisuje sljedećim kategorijama pacijenata ako postoje indikacije za upotrebu, ali budite oprezni kada to radite: starije osobe s aritmijom, gihtom, predijabetesom i dijabetesom melitusom.
Posebna uputstvaAko se osjećate dobro i krvni tlak je normalan, to nije razlog da odbijete uzimati indapamid i druge lijekove za hipertenziju. Nastavite svakodnevno uzimati sve tablete koje su vam propisane. Redovno uzimajte krvne testove za kalijum, kreatinin i druge pokazatelje koji će vas zanimati od vašeg lekara. Ako želite prestati uzimati lijek ili smanjiti dozu, razgovarajte o tome sa svojim liječnikom. Ne mijenjajte režim liječenja bez dozvole.Krenuvši da uzimate lijek s diuretikom, u prvih 3-7 dana suzdržite se od upravljanja vozilima i opasnim mehanizmima. To možete nastaviti kada se uvjerite da se dobro tolerirate.
DoziranjeDoziranje lijeka indapamida za hipertenziju je 1,5-2,5 mg dnevno. Prijem u većoj dozi ne poboljšava kontrolu krvnog pritiska, ali povećava verovatnoću nuspojava. Za smanjenje edema uzrokovanih zatajenjem srca ili drugim uzrocima propisan je indapamid u količini od 2,5 do 5 mg dnevno. Ako uzimate ovaj lijek za visoki krvni tlak u tabletama s produljenim oslobađanjem (Arifon Retard i njegovi analozi), možete smanjiti dnevnu dozu bez slabljenja terapijskog učinka. Međutim, tablete indapamida dugog djelovanja nisu pogodne za uklanjanje edema.
NuspojaveMoguće su slijedeće nuspojave: smanjen kalijum u krvi (hipokalemija), glavobolja, vrtoglavica, umor, slabost, opće neispavanost, mišićni grčevi ili grčevi, trnjenje udova, nervoza, razdražljivost, uznemirenost. Svi gore navedeni problemi su rijetki. Indapamid je mnogo sigurniji diuretik od ostalih diuretika koji se propisuju kod visokog krvnog pritiska i oteklina. Simptomi koje ljudi uzimaju zbog štetnog djelovanja indapamida obično su posljedice ateroskleroze koja utječe na žile koje hrane srce, mozak i noge.
Trudnoća i dojenjeNe uzimajte indapamid neovlašteno tokom trudnoće zbog visokog krvnog pritiska i oteklina. Liječnici povremeno prepisuju ovaj lijek trudnicama ako vjeruju da korist nadmašuje mogući rizik. Indapamid, kao i drugi diuretici, nije prvi izbor za hipertenziju u trudnica. Prije svega, propisani su drugi lijekovi, čija sigurnost je dobro dokazana. Pročitajte članak "Povećan pritisak tokom trudnoće" detaljnije. Ako vas brine edem, posavjetujte se s liječnikom i nemojte samovoljno uzimati diuretičke ili druge lijekove. Indapamid je kontraindiciran kod dojenja, jer njegova koncentracija u majčinom mlijeku nije utvrđena i sigurnost nije dokazana.
Interakcija s drugim lijekovimaIndapamid može negativno djelovati s mnogim lijekovima, uključujući popularne pilule koje su dostupne u ljekarnama bez recepta. Prije nego što vam se propisuje diuretik, obavijestite svog ljekara o svim lijekovima, dodacima ishrani i bilju koje uzimate. Indapamid stupa u interakciju s drugim lijekovima za visoki krvni pritisak, digitalisnim lijekovima, antibioticima, hormonima, antidepresivima, NSAID, tabletama inzulina i dijabetesa. Pročitajte zvanična uputstva za upotrebu detaljnije.
PredoziranjeSimptomi predoziranja - mučnina, slabost, vrtoglavica, suha usta, žeđ, bolovi u mišićima. Svi ovi simptomi su rijetki. Trovanje tabletama indapamida mnogo je teže od drugih popularnih diuretičkih lijekova. Međutim, hitno treba pozvati tim za hitne slučajeve. Prije njenog dolaska uradite ispiranje želuca i dajte pacijentu aktivni ugljen.
Pravila i uslovi skladištenjaČuvati na suhom, tamnom mjestu, na temperaturi od 15 ° do 25 ° C. Rok trajanja - 3-5 godina za različite lijekove, čija je aktivna tvar indapamid.

Kako uzimati indapamid

Indapamid treba uzimati duže vrijeme, možda čak i cijeli život. Ovaj lijek namijenjen je dugotrajnoj upotrebi. Ne očekujte brzi efekt od toga. Počinje snižavati krvni pritisak ne ranije od 1-2 tjedna dnevnog unosa. Svakodnevno pijte propisane tablete indapamida, 1 kom. Ne pravite pauze u njihovom prijemu bez pristanka lekara. Možete uzeti diuretik (vazodilatator) prije ili nakon obroka, kako vam je draže.Preporučljivo je da se to radi u isto vrijeme svaki dan.

Indapamid se mora uzimati kontinuirano, osim ako vam ljekar ne kaže da ga otkažete. Ne bojte se nuspojava. Ovo je vrlo siguran lijek za visok krvni pritisak i zatajenje srca. Neprijatni simptomi koje ljudi uzimaju zbog svog štetnog djelovanja obično su posljedice ateroskleroze, koja utječe na žile koje hrane srce, mozak i noge. Ako prestanete uzimati indapamid, onda simptomi neće nestati, a rizik od srčanog i moždanog udara značajno će se povećati.

Mnogi ljudi misle da se uzimanjem indapamida i drugih lijekova može zaustaviti nakon što imaju normalan krvni pritisak. Ovo je gruba i opasna greška. Otkazivanje liječenja često uzrokuje porast tlaka, hipertenzivnu krizu, srčani udar i moždani udar. Lijekovi za hipertenziju moraju se uzimati kontinuirano, svakog dana, bez obzira na krvni pritisak. Ako želite smanjiti dozu ili potpuno prekinuti liječenje - razgovarajte o tome sa svojim liječnikom. Prelazak na zdrav način života pomaže nekim pacijentima s hipertenzijom toliko dobro da se lijekovi mogu poništiti. Ali to se ne događa često.

Zajedno sa Indapamidom traže:

Tablete pod pritiskom: Pitanja i odgovori

  • Kako normalizovati krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi
  • Pilule pod pritiskom koje je propisao ljekar prije su pomogle da dobro pomognu, ali sada su postale slabije. Zašto?
  • Što učiniti ako čak i najjače tablete ne smanje pritisak
  • Šta učiniti ako lijekovi za hipertenziju imaju prenizak krvni tlak
  • Visoki krvni pritisak, hipertenzivna kriza - karakteristike liječenja u mladoj, srednjoj i staroj dobi

Indapamid za pritisak

Indapamid je postao popularan lijek za visoki krvni pritisak jer ima značajne prednosti. Ovaj lijek dobro snižava krvni pritisak i vrlo je siguran. Pogodan je za gotovo sve pacijente, uključujući dijabetičare, kao i bolesnike s gihtom i starije osobe. Nema štetan uticaj na metabolizam - ne povećava nivo šećera (glukoze) i mokraćne kiseline u krvi. Gore navedene prednosti učinile su da indapamid jednim od lijekova prvog izbora za hipertenziju. To ne znači da se može koristiti za samo-lijek. Uzimajte bilo kakve tablete za pritisak samo prema uputu lekara.

Indapamid nije pogodan za slučajeve kada morate brzo pružiti pomoć kod hipertenzivne krize. Počinje djelovati ne nakon 1-2 tjedna svakodnevnog unosa, već glatko snižava krvni pritisak. Postoje brži i snažniji lijekovi za visok krvni pritisak od ovog lijeka. Ali moćni lijekovi uzrokuju mnogo puta više nuspojava. U pravilu indapamid ne pomaže dovoljno kod hipertenzije ako se on propisuje sam, bez drugih lijekova. Cilj liječenja je održavanje stabilnog krvnog tlaka ispod 135-140 / 90 mm Hg. Čl. Da biste ga postigli, obično trebate uzimati indapamid zajedno s drugim lijekovima koji nisu diuretici.

Desetine studija sprovedenih od 1980-ih dokazale su da indapmid smanjuje rizik od srčanog udara, moždanog udara i drugih komplikacija hipertenzije. Pacijenti su pogodni da uzimaju samo jednu tabletu na pritisak dnevno, a ne nekoliko različitih lijekova. Zbog toga su lijekovi koji sadrže dvije ili tri aktivne sastojke u jednoj tableti postali popularni. Na primjer, Noliprel i Co-Perineva su lijekovi koji sadrže indapamid + perindopril. Lijek Ko-Dalneva istovremeno sadrži 3 aktivna sastojka: indapamid, amlodipin i perindopril. Razgovarajte sa svojim liječnikom o upotrebi kombiniranih lijekova ako imate krvni pritisak 160/100 mmHg. Čl. i više.

Indapamid se često propisuje pacijentima koji boluju od šećerne bolesti zbog visokog krvnog pritiska zajedno s drugim lijekovima.Za razliku od mnogih drugih diuretičkih lekova, ovaj lek obično ne povećava nivo glukoze u krvi. Malo je vjerovatno da će vam trebati povećati dozu inzulina i tableta za snižavanje šećera nakon što počnete uzimati ovaj lijek. Ipak, preporučuje se jačanje kontrole dijabetesa, često mjerenje šećera glukometrom.

U pravilu, dijabetičari su potrebni da uzimaju indapamid ne sami, već u kombinaciji s drugim lijekovima za povišen krvni pritisak. Potražite ACE inhibitore i blokatore receptora angiotenzina II. Lijekovi koji spadaju u ove skupine ne samo da snižavaju krvni tlak, već i štite bubrege od komplikacija dijabetesa. Oni daju zastoj u razvoju bubrežne insuficijencije.

U mnogim kliničkim studijama pacijentima sa dijabetesom propisan je indapamid + perindopril, koji predstavlja ACE inhibitor. Ova kombinacija lijekova ne samo da snižava krvni pritisak, već i smanjuje rizik od kardiovaskularnih komplikacija. Smanjuje količinu proteina u urinu. To znači da bubrezi imaju manje vjerojatnosti da pate od komplikacija dijabetesa. Među dijabetičarima popularne su tablete Noliprel, koje pod jednom ljuskom sadrže indapamid i perindopril. Ciljani krvni pritisak za bolesnike sa šećernom bolešću iznosi 135/90 mm Hg. Čl. Ako Noliprel ne dopušta da se dostigne, tada se amlodipinu može dodati u režim liječenja.

Ispod su odgovori na pitanja koja se često javljaju kod pacijenata o lijeku indapamidu.

Da li su indapamid i alkohol kompatibilni?

Konzumiranje alkohola povećava verovatnoću nuspojava indapamida, koje su obično retke. Možete osjetiti glavobolju, vrtoglavicu ili čak i onesvijestiti se ako pritisak previše padne. Međutim, ne postoji kategorična zabrana pijenja alkohola za osobe koje uzimaju indapamid. Dopuštena je umjerena konzumacija alkohola. U prvih nekoliko dana uzimanja tableta za visoki krvni pritisak, nuspojave navedene u prethodnom tekstu su posebno vjerojatne. Ovih dana nemojte piti alkohol da ne biste pogoršali situaciju. Pričekajte nekoliko dana dok se tijelo ne navikne.

Kako se zove originalni lijek indapamid?

Originalni lijek su Arifon i Arifon Retard tablete proizvođača Servier. Sve ostale tablete koje sadrže indapamid su njihovi analozi. Servier je francuska kompanija. Ali to ne znači da se Arifon i Arifon Retard lijekovi nužno izdaju u Francuskoj. Navedite zemlju porijekla pomoću barkoda na pakovanju.

Koji je jeftini analog ovog lijeka?

Originalni pripravci Arifon (obični indapamid) i Arifon Retard (tablete s produljenim oslobađanjem) imaju brojne analoge, manje ili više jeftine. Imajte na umu da Arifon i Arifon Retard tableti nisu jako skupi. Dostupne su čak i starijim osobama. Zamjena ovih lijekova analogima uštedjet će vam mnogo novca. U ovom slučaju, efikasnost tretmana može se smanjiti i verovatnoća nuspojava može povećati. U Rusiji, jeftine tablete indapamida proizvode Akrikhin, Ozone, Tatkhimpharmpreparaty, Canonpharma, Alsi Pharma, Verteks, Nizhpharm i drugi. Zemlje ZND također imaju svoje lokalne proizvođače jeftinih analoga lijeka Arifon.

Analozi lijeka Indapamid:

Poznati kardiolog u neformalnom razgovoru priznao je da kategorički svojim pacijentima ne preporučuje uzimanje lijekova za hipertenziju i kardiovaskularne bolesti proizvedene u Rusiji i zemljama ZND. Pogledajte ovdje za više detalja. Ako uzmemo analoge, onda obratite pažnju na indapamid, koji je dostupan u Istočnoj Evropi. Riječ je o Indap tabletama kompanije PRO.MED.CS (Češka) i lijekovima proizvođača Hemofarm (Srbija). Postoji i indapamid-Teva, koji je možda dostupan u Izraelu.Prije kupnje bilo kojeg lijeka, navedite zemlju njegovog porijekla pomoću barkoda na pakovanju.

Mogu li uzimati indapamid i Asparkam zajedno?

Indapamid praktično ne uklanja kalijum iz organizma. Zbog toga, obično nije potrebno koristiti Asparkam ili Panangin sa ovim lijekom. Razgovarajte o tome sa svojim lekarom. Ne uzimajte Asparkam na vlastitu inicijativu. Povišena razina kalijuma u krvi nije dobra, već je prilično opasna. Može uzrokovati pogoršanje blagostanja, pa čak i smrt od zatajenja srca. Ako sumnjate da vam nedostaje kalijum, uzmite krvne pretrage za nivo ovog minerala i drugih elektrolita i ne žurite sa uzimanjem lijekova ili dodataka prehrani.

Da li indapamid utiče na mušku potenciju?

Dvostruko slijepa ispitivanja koja su kontrolirana placebom pokazala su da indapamid ne slabi mušku potenciju. Pogoršanje potencijala kod muškaraca koji uzimaju lijekove za hipertenziju obično je uzrokovano aterosklerozom, koja utječe na arterije koje ispunjavaju penis krvlju. Impotencija je često izazvana i komplikacijama dijabetesa, za koje muškarac uopće ne sumnja i ne liječi se. Ako prestanete uzimati lijek, onda se potencija neće poboljšati, a nekoliko godina ranije dogodit će se srčani udar ili moždani udar. Bilo koji drugi diuretički lijekovi propisani za hipertenziju i zatajenje srca utječu na mušku potenciju više nego indapamid.

Nema više kratkoće daha, glavobolje, povišenog pritiska i drugih simptoma HIPERTENZIJE! Naši čitaoci već koriste ovu metodu za liječenje pritiska.

Da li indapamid snižava ili povećava krvni pritisak?

Indapamid snižava krvni pritisak. Koliko - to ovisi o individualnim karakteristikama svakog pacijenta. U svakom slučaju, ovaj lijek ne povećava pritisak.

Mogu li uzimati indapamid pod sniženim pritiskom?

Posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste razgovarali o tome koliko vam je potrebno da smanjite dozu ili čak prekinete davanje indapamida. Nemojte samovoljno mijenjati dozu i učestalost uzimanja lijekova za hipertenziju, osim kad se osjećate stvarno loše zbog niskog krvnog pritiska.

Mogu li uzimati ovaj lijek za giht?

Vjerovatno je danas indapamid najsigurniji lijek s diuretikom za pacijente s gihtom.

Šta pomaže indapamid?

Indapamid je propisan za liječenje hipertenzije, kao i za smanjenje edema uzrokovanih zatajenjem srca ili drugih uzroka.

Mogu li uzimati ovaj lijek svaki drugi dan?

Način uzimanja indapamida svaki drugi dan nije testiran ni u jednoj kliničkoj studiji. Vjerovatno, ova metoda neće vas moći dobro zaštititi od srčanog i moždanog udara. U onim danima kada ne uzimate indapamid, doći će do skokova krvnog pritiska. Štetno je za krvne sudove. Moguća je i hipertenzivna kriza. Ne pokušavajte uzimati indapamid svaki drugi dan. Ako liječnik propiše takav režim, zamijenite ga kvalificiranijim stručnjakom.

Indapamid 1,5 mg ili 2,5 mg: što je bolje?

Konvencionalni indapamidni preparati sadrže 2,5 mg ove supstance, a tablete za trajno oslobađanje (MB, retard) sadrže 1,5 mg. Lijekovi sa sporim otpuštanjem snižavaju krvni tlak u dužem periodu od običnih tableta i glatko djeluju. Vjeruje se da se zbog toga dnevna doza indapamida može smanjiti sa 2,5 na 1,5 mg, a da se ne ugrozi efikasnost. Tablete dugog djelovanja koje sadrže 1,5 mg indapamida su Arifon Retard i njegovi analozi. Imajte na umu da oni nisu prikladni za liječenje edema. Propisani su samo za hipertenziju. Od edema, indapamid treba uzimati onako kako je propisao ljekar u dozi od 2,5-5 mg dnevno. Možda će vam liječnik odmah propisati snažniji diuretik za edeme, diuretik petlje.

Indap i indapamid: u čemu je razlika? Ili je to ista stvar?

Indap je trgovački naziv za lijek koji proizvodi češka kompanija PRO.MED.CS. Indapamid je njegova aktivna supstanca. Stoga možemo reći da su Indap i indapamid jedno te isto. Pored lijeka Indap, u ljekarnama se prodaju i mnoge druge tablete koje sadrže istu diuretičku (vazodilatatornu) supstancu. Najpopularniji od njih zovu se Arifon i Arifon Retard. Ovo su originalni lijekovi, a Indap i svi drugi indapamidni pripravci njihovi su analozi. Nije neophodno da se Indap proizvodi u Češkoj. Prije kupovine savjetuje se da barkodom na pakovanju navedete zemlju porijekla ovog lijeka.

Koja je razlika između normalnog indapamida i indapamida MV Stad?

Indapamide MV Stad proizvodi Nizhpharm (Rusija). MB označava "modificirano otpuštanje" - tablete s produljenim oslobađanjem koje sadrže 1,5 mg aktivnog sastojka, a ne 2,5 mg. Pobliže je opisano kako se doze indapamida 1,5 i 2,5 mg dnevno razlikuju, a također i zašto ne vrijedi uzimati lijekove proizvedene u Ruskoj Federaciji i zemljama ZND-a. U domaćim medicinskim časopisima možete pronaći članke koji dokazuju da indapamid MV Stada pomaže kod hipertenzije ništa gore od izvornog lijeka Arifon Retard. Takvi se članci objavljuju zbog novca, pa treba biti skeptičan prema njima.

Koje je bolje: indapamid ili hidroklorotiazid?

U zemljama koje govore ruski jezik tradicionalno se vjeruje da hidroklorotiazid (hipotiazid) snižava krvni pritisak više nego indapamid, iako uzrokuje više nuspojava. U ožujku 2015. u uglednom se časopisu za hipertenziju pojavio se članak na engleskom jeziku koji dokazuje da indapamid zapravo pomaže kod visokog krvnog tlaka boljeg od hidroklorotiazida.

Tokom godina je provedeno ukupno 14 studija u kojima su upoređeni indapamid i hidroklorotiazid. Pokazalo se da indapamid omogućava postizanje krvnog pritiska za 5 mm RT. Čl. niži od hidroklorotiazida. Dakle, indapamid je bolji lijek za hipertenziju od hidroklorotiazida u smislu efikasnosti, kao i učestalosti i ozbiljnosti nuspojava. Možda hidroklorotiazid bolji od indapamida pomaže kod edema. Iako se oba ova lijeka smatraju relativno slabima. Rijetko se propisuju za teške edeme.

Indapamid ili furosemid: što je bolje?

Indapamid i furosemid su potpuno različiti lijekovi. Furosemid često izaziva nuspojave, a vrlo su teške. Ali ovaj lijek pomaže kod edema u mnogim slučajevima kada je indapamid nemoćan. S hipertenzijom, koja nije komplicirana edemom i zatajenjem srca, liječnik će vjerojatno propisati indapamid. Pametan ljekar vjerojatno neće propisati furosemid za svakodnevnu upotrebu kod hipertenzije zbog visokog rizika od nuspojava. Ali s teškim zatajenjem srca od indapamida malo pomaže. Furosemid ili drugi moćan diuretik iz petlje (Diuver) propisan je za ublažavanje oticanja i kratkoće daha zbog nakupljanja tekućine u plućima. To ne znači da je indapamid bolji od furosemida, ili obrnuto, jer se ti lijekovi koriste u različite svrhe.

Indapamid ili Noliprel: što je bolje?

Noliprel je kombinirana tableta koja sadrži indapamid i drugu dodatnu aktivnu tvar perindopril. Snižavaju krvni pritisak više nego ako uzimate samo indapamid bez drugih lijekova. Za bolesnike s pretilošću i dijabetesom tipa 2, Noliprel je bolji izbor od uobičajenog indapamida. Za tanke starije pacijente Noliprel može biti previše moćan lijek. Možda im je bolje uzimati Arifon Retard tablete ili njihove analoge. Razgovarajte sa svojim lekarom koji je lek za vas najbolji. Ne uzimajte nijedan od gore navedenih lijekova na vlastitu inicijativu.

Mogu li se istovremeno uzimati indapamid i lizinopril?

Da, možete.Ova kombinacija lijekova za hipertenziju među optimalnim je. Ako indapamid i lizinopril zajedno ne dopuštaju snižavanje krvnog pritiska na 135-140 / 90 mm RT. Čl., Onda im možete dodati više amlodipina. Razgovarajte o tome sa svojim lekarom; ne dodajte ga proizvoljno.

Indapamid ili Lozap: što je bolje? Da li su ovi lijekovi kompatibilni?

Ovo ne znači da je indapamid bolji od Lozapa, ili obrnuto. Oba ova lijeka snižavaju krvni pritisak približno jednako. Spadaju u različite grupe lekova za hipertenziju. Indapamid je diuretik koji se koristi kao vazodilatator. Lozap je blokator receptora za angiotenzin II. Ovi lijekovi se mogu uzimati istovremeno. Vjerovatno je da kada se uzimaju zajedno, snižavaju krvni pritisak mnogo više od svakog od njih pojedinačno.

Da li su indapamid i enalapril kompatibilni lijekovi?

Da, mogu se uzimati istovremeno. Enalapril je neugodan po tome što ga treba uzimati 2 puta dnevno. Razgovarajte sa ljekarom o zamjeni jednog od novijih sličnih lijekova, što je dovoljno za uzimanje jedne tablete dnevno.

Saznajte pod kojim pritiskom se uzima Indapamid

Diuretička sredstva koja doprinose uklanjanju suvišne tekućine iz tijela često su propisana za hipertenziju. Svakako treba razmotriti jedno od najčešćih takvih sredstava - Indapamid, upute za upotrebu, pod kojim pritiskom treba uzeti.

  • Za šta se propisuje ovaj lijek?
  • Upute za upotrebu
  • Koliko dugo mogu uzimati indapamid bez odmora?
  • Kontraindikacije
  • Nuspojave
  • Analozi i njihovo upoređivanje
  • Koje je bolje uzeti?

Jedina indikacija Indapamida je arterijska hipertenzija, posebno se propisuje ako je porast krvnog tlaka praćen jakim edemom i zadržavanjem tečnosti. Uklanjanjem suvišne tečnosti, krvni pritisak se smanjuje.

Takvi lijekovi često čine osnovu liječenja. Obično se nadopunjuju s drugim lijekovima protiv hipertenzije. Pod kojim su pritiskom potrebni slični lijekovi? Obično se propisuju ako je arterijska hipertenzija uporna, razvije se potpuno arterijska hipertenzija, indikatori pritiska stalno drže iznad 140 na 100 vrijednosti.

Indapamidni diuretik ili ne? Kako je ovaj lijek diuretik, ima diuretski učinak, uklanja tekućinu iz tijela. Treba imati na umu da povećanje doze ne dovodi do povećanja hipotenzivnog efekta, isključi se samo diuretik. Stoga nemojte precijeniti doziranje ovog lijeka, posebno ni samog njegovog lijeka.

Prosječna cijena ovog proizvoda je 20-50 rubalja, ovisno o lancu ljekarne. Lijek je jedan od najjeftinijih diuretika koji se koristi kod arterijske hipertenzije.

Važno! Ni u kojem slučaju ne biste trebali sami početi uzimati diuretike, posebice s znakovima oštećenja bubrežne funkcije.

Obično se ovaj lijek uzima jednom dnevno, standardna doza je 2,5 mg tvari. Doze se ne mijenjaju u velikoj većini slučajeva, one se mogu prilagoditi samo dodavanjem drugih lijekova s ​​hipotenzivnim učinkom na terapiju.

VAŽNO DA ZNATE! Alat koji će vas u nekoliko trikova spasiti od hipertenzije

Kako ga uzimati - prije jela ili nakon, nije važno. Uputa za lijek kaže da doba dana i obroci ne utječu na učinak lijeka, pa nije potrebno fokusirati se na njih.

Obično, tijek liječenja raznim antihipertenzivnim lijekovima tokom akutne faze hipertenzije ne traje dugo, do nekoliko tjedana. Tada, kada krvni pritisak dovoljno stabilno padne, prekida se tijek liječenja. U budućnosti, kako bi se održao pritisak na normalnim pokazateljima, važno je pridržavati se pravilne prehrane i drugih preporuka liječnika.

Općenito, u vezi s trajanjem ovog lijeka, prvo biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom. U svakom pojedinačnom slučaju tečaj će biti različit, sve ovisi o težini bolesti, stanju pacijenta u cjelini.

U obliku efikasnog lijeka protiv hipertenzije. Savjetuje se uzimanje lijeka "Hypertonium". Ovo je prirodni lijek koji djeluje na uzrok bolesti, a u potpunosti sprečava rizik od srčanog ili moždanog udara. Hipertonijum nema kontraindikacije i počinje djelovati u roku od nekoliko sati nakon njegove upotrebe. Učinkovitost i sigurnost lijeka više puta su dokazana kliničkim studijama i višegodišnjim terapijskim iskustvom. Mišljenje ljekara ... "

Indapamid ima niz prilično strogih kontraindikacija. Ovaj lijek se ne smije primjenjivati ​​u slučaju bubrežne ili jetrene insuficijencije, u slučaju oslabljene funkcije ovih organa, diuretik se uzima isključivo pod strogim nadzorom liječnika, neprestano prateći situaciju i dinamiku promjena.

  1. Takođe, ovaj lek se ne sme upotrebljavati kod intolerancije na komponente sastava, pre svega samog diuretika, i druge supstance uključene u lek.
  2. Uključujući, ne biste trebali koristiti alat za intoleranciju na laktozu, jer je dio same tablete.
  3. Stroga kontraindikacija je starosna dob dece. Sve do osamnaeste godine, ovaj lijek protiv visokog krvnog pritiska ne bi se trebao koristiti, nema dokaza o njegovoj sigurnosti za djecu.
  4. Indapamid se također ne smije koristiti tijekom trudnoće, rađanja djeteta i period dojenja su prilično stroge kontraindikacije za uzimanje lijeka.

Važno! Preporučljivo je uzimati ovaj diuretik u starijih osoba pod strogim nadzorom liječnika, u starijih osoba lijek može štetno djelovati na organizam.

Ovaj diuretik ima vrlo malo mogućih nuspojava, ne pojavljuju se toliko često ako uzimate Indapamid prema uputama. Obično se razlikuju sledeće grupe nuspojava:

  • vrtoglavica, glavobolja, poremećaji spavanja, astenija, drugi poremećaji nervnog sistema,
  • hipotenzija, poremećaji ritma, ostali nuspojave krvožilnog sistema,
  • jak kašalj, faringitis, sinusitis,
  • razne infekcije iz izlučnog sistema,
  • razne poremećaje hematopoeze, promjene indikatora testova krvi,
  • sve vrste alergijskih reakcija, kožni osip, urtikarija.

Ove nuspojave su najčešće kada se uzima Indapamid. Uz pravilno priznanje, verovatnoća njihove pojave je prilično mala.

Razmislite koji lijek može zamijeniti Indapamid, a koji je bolji.

Concor i Indapamid imaju dobru kompatibilnost, prilično su lijekovi propisani zajedno. Indapamid se takođe može dobro kombinovati sa drugim beta blokatorima.

Lorista, antagonist receptora za angitensin i indapamid može se kombinovati uz dozvolu ljekara. Dosta često se ova dva lijeka propisuju istovremeno za složenu terapiju.

Prestarium, lijek koji se koristi protiv hipertenzije i zatajenja srca, ponekad se propisuje diureticima, posebno sa Indapamidom. Ovi lijekovi su dobro kombinirani.

Kombinacija Lisinoprila i Indapamida omogućava vam brzo i efikasno snižavanje pokazatelja krvnog pritiska, a oni dugo ostaju normalni, hipertenzija se povlači. Lisinopril je ACE inhibitor. U tom slučaju ne biste trebali početi samostalno uzimati takvu kombinaciju lijekova, prvo se morate posavjetovati sa stručnjakom.

Izravni analozi Indapamida su i drugi diuretici na bazi iste aktivne supstance. Tu se, prije svega, podrazumijeva Arifon, druge varijante Indapamida.Možete koristiti i druge diuretičke lijekove usmjerene na snižavanje krvnog pritiska. Prije upotrebe analoga, obavezno pročitajte upute za upotrebu.

U ovom slučaju se efekti mogu uporediti samo sa lijekovima iste grupe - diureticima, koji uključuju Indapamid. Teško je reći koji je bolji, Indapamid ili Concor, jer ti lijekovi pripadaju različitim vrstama lijekova i na različite načine utječu na tijelo. Nemoguće je reći i koji je bolji, Indapamid ili Enalapril, jer se radi o potpuno drugačijim lijekovima sa različitim učinkom na organizam. Ipak, vrijedno je napomenuti da prije svega treba obratiti pažnju na diuretike ako hipertenziju prati oticanje.

Arifon Retard se takođe temelji na delovanju supstance Indapamid, ali cena ovog analoga je veća. Jedno pakovanje lijeka košta do 300 - 350 rubalja. Štoviše, što se tiče djelovanja, ta se sredstva praktički ne razlikuju, razlika između njih je minimalna.

Međutim, vrijedno je uzeti u obzir da Arifon ima manje kontraindikacija. U starijoj dobi, uz prisustvo jetre i bubrega, bolje je odabrati. Indapamid ima jači negativni uticaj na organizam.

Veroshpiron je također vrlo djelotvoran kod hipertenzije diuretikom. Ipak, vrijedno je napomenuti da se ovaj lijek može koristiti za niz drugih bolesti, dok ima manje kontraindikacija od Indapamida. Stoga pri odabiru lijekova vrijedi obratiti pažnju na to, uključujući.

Hipotiazid je također efikasan diuretik za hipertenziju koji se često propisuje kod ove bolesti. Štoviše, on ima veći raspon primjenjivosti, više je patologija u kojima možete koristiti. Po kontraindikacijama, ovi lekovi su izuzetno slični.

S arterijskom hipertenzijom je bolje odabrati prvi diuretik, jer je ovaj lijek namijenjen liječenju ove bolesti. Furosemid se obično koristi kod drugih bolesti.

Hidrohlorotiazid se odnosi i na tiazidne diuretike, poput hipotiazida. Na djelu su ti lijekovi sličniji. Odaberite najprikladniju skupinu lijekova treba biti ovisno o indikacijama, tijeku bolesti, pratećim patologijama.

Diuver je po učinku sličan Furosemidu, dok se takođe često propisuje kod arterijske hipertenzije. Ovaj alat posebno pomaže kod povećanog stvaranja edema. Istovremeno, on ima više kontraindikacija, pa prije nego što počnete koristiti, svakako morate pročitati upute za uporabu.

Prema statistici, visoki krvni pritisak može se pripisati oko 7 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Ali studije pokazuju da 67% pacijenata sa hipertenzijom uopće ne sumnja da su bolesni! Kako se možete zaštititi i prevladati bolest? Dr Aleksandar Mjaznikov u svom intervjuu rekao je kako zauvijek zaboraviti hipertenziju ... Pročitajte još ... "

Koliko dugo mogu uzimati tablete indapamida i koje organe treba pregledati nakon njegove dugotrajne upotrebe, a također želim znati reakciju tijela na njegovo povlačenje?

Kako je propisao ljekar, indapamid se može uzimati doživotno. Ne zahtijeva posebne mjere otkaza, ne daje posljedice dugotrajne primjene, otkazuje se po dogovoru s liječnikom. Ocijenite odgovor 10 bodova 9 bodova 8 bodova 7 bodova 6 bodova 5 bodova 4 poena 3 poena 2 poena 1 bod

Glavni cilj prilikom propisivanja lijeka je kontrola krvnog pritiska, trajanje tečaja ovisi o stadiju arterijske hipertenzije. U prvoj fazi je tijek liječenja najmanje mjesec dana, a potom je uz uporno održavanje normalne razine krvnog tlaka moguće povlačenje lijeka. U drugom i trećem stupnju hipertenzije primjena antihipertenzivnih lijekova je doživotna; povlačenje indapamida moguće je samo ako krvni tlak kontroliraju drugi lijekovi (na primjer, inhibitori ACE, antagonisti receptora angiotenzina 2, blokatori B) i ostane ciljna razina krvnog tlaka. Uz dužu upotrebu neophodna je kontrola kalijuma, natrijuma, mokraćne kiseline, glukoze, kreatinina, OAK najmanje jednom u 6 mjeseci. Što se tiče povlačenja lijeka, ovo je moguće bez postepenog smanjivanja doza, ne daje sindrom povlačenja.Ocijenite odgovor 10 bodova 9 bodova 8 bodova 7 bodova 6 bodova 5 bodova 4 poena 3 poena 2 poena 1 bod

Savjetovanje je samo za referencu. Nakon konsultacija obratite se liječniku, uključujući i otkrivanje mogućih kontraindikacija.

Arterijska hipertenzija jedna je od najčešćih bolesti u savremenom svijetu. Na čimbenike pritiska utiču mnogi faktori. Među glavnim se razlikuju genetska predispozicija, nedostatak odmora, stalan stres i komplikacije nakon drugih bolesti. Ljekarnici proizvode široku paletu lijekova koji imaju za cilj obnavljanje tih pokazatelja. Jedan od njih je Indap, upute za upotrebu i pod kojim pritiskom trebate opisati, bit će opisane u članku.

  • Sastav i oblik oslobađanja lijeka
  • Indap od pritiska - mehanizam delovanja
  • Indikacije za upotrebu kapsula
  • Kontraindikacije za upotrebu lijeka
  • Doziranje lijeka
  • Nuspojave
  • Koliki je Indap i njegovi analozi

Indap je lijek koji ima antihipertenzivno i diuretičko svojstvo. Proizvode ga u obliku velikih kapsula, u farmakologiji su pod brojem 4. Njihova je školjka dovoljno gusta, jedna polovina ima plavu ili plavu nijansu, a druga bijelu. Unutar kapsule se nalazi prah, ima bijelu ili blago žućkastu boju. Suha masa je obično homogena, ali se ponekad pronađu i grudice. Lijek se pušta u kartonskim kutijama. Svako pakovanje sadrži 3 blistera, sadrže 10 kapsula. Na kutiji se nalaze i upute za upotrebu koja je važno pažljivo proučiti prije početka terapije.

Važno! Pod kojim pritiskom je lijek propisan? Sastav lijeka uključuje tvari koje obavljaju diuretičke funkcije i smanjuju krvni tlak.

Glavni aktivni sastojak je indapamid. Svaka kapsula sadrži 2,5 mg, ova količina je dovoljna za normalizaciju krvnog pritiska i uklanjanje neugodnih simptoma. Indapa sadrži niz dodatnih komponenti koje su neophodne za složene efekte na organizam:

  • mikrokristalna celuloza,
  • laktoza
  • kukuruzni škrob
  • silika
  • magnezijum stearat.

Za složeni učinak na tijelo, farmaceuti su izmislili kvalitetan sastav same kapsule. Uključuje tvari kao što su indigo, želatina, titanijum dioksid.

Važno! Povećava li Indap pritisak ili smanjuje pritisak? Zbog kvalitativnog sastava, lijek efikasno smanjuje krvni pritisak.

Šta pomaže i kako Indap utiče na organizam? Učinkovit je i dovoljno brz, može sniziti krvni tlak. Ovo svojstvo se objašnjava činjenicom da aktivne komponente postepeno proširuju krvne žile i istovremeno djeluju diuretički. Zbog toga se hlor, natrijum i magnezijum brzo izlučuju iz organizma, što negativno utiče na potpuno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Redovan unos lijeka omogućava da zidovi posuda postanu elastični, kalcijevi kanali su blokirani, a periferni otpor krvnih žila opada.

Kako djeluje lijek? Primjena Indapa ima pozitivan učinak na hormonsku pozadinu tijela. Aktivne komponente kapsula smanjuju osjetljivost vaskularnih zidova na adrenalne hormone (norepinefrin) i hormone koji izazivaju vazokonstrikciju (angiotenzin). Međutim, stručnjaci primjećuju da ova sposobnost lijeka ne smanjuje količinu lipida u plazmi.

VAŽNO DA ZNATE! Alat koji će vas u nekoliko trikova spasiti od hipertenzije

Koliko dugo mogu uzimati Indap? Prve rezultate liječenja trebalo bi očekivati ​​za 10-14 dana. Maksimalni učinak postiže se tokom mjeseca. Nakon završetka upotrebe lijeka, izvrsno stanje traje 2 mjeseca.Ako slijedite sve preporuke liječnika, onda se učinkovitost povećava i na duži period.

Za šta se lijek propisuje? Prema originalnim uputama, Indap tablete preporučuju se kod hipertenzije (visokog pritiska). Često se lijek propisuje pacijentima koji zadržavaju natrijum i tekućinu u tijelu. Ovaj poremećaj je posljedica zatajenja srca.

Važno! Indap i alkohol nisu kompatibilni jer mogu doći do ozbiljnih kršenja.

U obliku efikasnog lijeka protiv hipertenzije. Savjetuje se uzimanje lijeka "Hypertonium". Ovo je prirodni lijek koji djeluje na uzrok bolesti, a u potpunosti sprečava rizik od srčanog ili moždanog udara. Hipertonijum nema kontraindikacije i počinje djelovati u roku od nekoliko sati nakon njegove upotrebe. Učinkovitost i sigurnost lijeka više puta su dokazana kliničkim studijama i višegodišnjim terapijskim iskustvom. Mišljenje ljekara ... "

Indap je lijek. Sastoji se od hemijskih i sintetskih supstanci, tako da postoji grupa ljudi kojima je zabranjeno uzimati ove kapsule. Lijek je zabranjen za pacijente sa takvim bolestima:

  • individualna netolerancija na jednu od komponenti lijeka,
  • cirkulatorna disfunkcija,
  • anuria
  • komplicirani oblik zatajenja bubrega ili jetre,
  • nedostatak kalijuma u organizmu,
  • zajednička terapija lijekovima koji povećavaju interval QT,
  • trudnoća i dojenje,
  • djeca mlađa od 18 godina.

S izuzetnom pažnjom propisuje se lijek za pritisak pacijentima koji imaju dijabetes. Uz hiperuricemiju i druge razmjene vode-elektrolita, ne preporučuje se uzimanje kapsula. Ako pacijent ima umjerenu disfunkciju jetre i bubrega, Indap treba uzimati pod nadzorom liječnika. Ista pravila trebaju se pridržavati osobe s koronarnom bolešću srca i zatajenjem srca.

Kako uzimati pri visokom pritisku? U pravilu liječnici preporučuju uzimanje Indapa ujutro, tako da se osoba osjeća dobro tokom dana. Za postizanje dobrih rezultata dovoljno je piti 25 mg dnevno, odnosno 1 kapsulu. Treba ga piti bez obzira na upotrebu hrane, jer se aktivne tvari u potpunosti apsorbiraju u krv. Lijek nije potrebno žvakati, guta se i ispire pročišćenom vodom. Kurs lečenja je oko 2 meseca.

Kako uzimati lijek? Često se Indap preporučuje uzimati kao monoterapija i u složenom liječenju s drugim lijekovima ove skupine (ACE inhibitori, B-blokatori, BKK). U pravilu se opće stanje pacijenta poboljšava nakon 2 mjeseca. Međutim, ako se za to vrijeme nije poboljšalo, onda liječnici ne preporučuju povećavanje doze jer se povećava rizik od razvoja nuspojava. Obično se ovim kapsulama dodaju antihipertenzivni lijekovi koji nisu diuretični. Na primjer, kombinacija lijekova Concor i Indap zajedno imaju izvrstan učinak na tijelo i normaliziraju krvni tlak.

Važno! Bolesnicima u starijoj dobi Indap se propisuje pažljivo, jer utiče na funkcionalnost bubrega. U tom slučaju doza treba biti minimalna. U tom periodu osoba bi trebala biti pod redovnim nadzorom ljekara.

U pravilu se Indap dobro podnosi, međutim, svi su pacijenti različiti pa se ponekad mogu pojaviti i nuspojave. Glavni razlog njihovog razvoja je nepoštivanje propisanih doza. S obzirom na ovu tačku zabranjeno je samostalno liječenje i odabir koliko kapsula možete uzeti. Režim liječenja treba propisati samo liječnik, na temelju laboratorijskih ispitivanja. Ako zanemarite preporuke liječnika, onda to može izazvati neželjene reakcije različitih organa i sistema:

  • limfa i krv - aplastična i hemolitička anemija, trombocitopenija (obično se takve komplikacije javljaju vrlo rijetko),
  • neurologija - vrtoglavica i bol u različitim dijelovima glave, nesvjestica, stalna pospanost i osjećaj umora,
  • srce - aritmija i tahikardija,
  • organa za varenje - mučnina, koja izaziva povraćanje, suha usta, bol u trbuhu, oslabljenu stolicu (zatvor, proliv), pankreatitis,
  • epidermis - crvenilo, osip, peckanje i svrbež (povreda se najčešće javlja kod osoba koje pate na alergiju),
  • očna jabučica - konjuktivitis, oslabljen vid,
  • Genitourinarni sistem - nokturija, pliurija i rizik od razvoja infekcija.

Na prvim manifestacijama nuspojava treba odmah prekinuti upotrebu kapsula i obratiti se liječniku. Međutim, ako su kliničke manifestacije komplikacija ozbiljne, hitno je pozvati tim hitne pomoći. Neke manifestacije neželjenih reakcija mogu izazvati smrt.

U pravilu, cijena Indapa kreće se od 110-150 rubalja. Međutim, ova vrijednost može varirati zbog različitih faktora. Zanimljivo je da je u različitim gradovima cijena istog lijeka vrlo različita. Kapsule se izdaju samo na recept, može ih izdati samo lekar.

Kako zamijeniti kapsule? Indap je prilično uobičajen lijek, ali ako ga niste mogli pronaći ili želite naći jeftinije analoge, tada biste trebali obratiti pažnju na takve lijekove:

Indap i Indapamid, koja je razlika, koja je bolja? Nema razlike između ovih lijekova. Sadrže iste tvari koje smanjuju pritisak. Jedina razlika je što ih proizvodi drugi proizvođač. Međutim, to ne utječe na kvalitetu tableta.

Mogu li piti Tizalud i Indap zajedno? Ovi lijekovi imaju različite efekte na organizam. Prvo eliminira mišićni spazam, razne disfunkcije kralježnice i mozga. Drugo, snižava krvni pritisak. Terapiju na bazi ovih lekova treba propisati samo lekar.

Indap ili Arifon, što je bolje? Ova dva lijeka imaju jednu te istu aktivnu supstancu, pa su zamjenjiva. Razlika je samo u proizvođaču, tako da izbor ostaje na osobi. Međutim, efikasnost ovih lijekova ostaje na odgovarajućoj razini.

Šta je bolje indap ili verashpiron? Drugi lijek ima širi spektar djelovanja. Propisan je za zastoj srca, hipertenziju, oticanje, cirozu, hipokalemiju. Indap može ukloniti samo višak tekućine i niži krvni pritisak. Ono što je za pacijenta pogodnije, treba preporučiti samo liječnik, na osnovu dobivenih podataka. Kombinovana upotreba ovih lijekova može izazvati kršenje količine kalijuma u krvi, posebno je to primijećeno kod pacijenata s dijabetičkom nefropatijom.

Prema statistici, visoki krvni pritisak može se pripisati oko 7 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Ali studije pokazuju da 67% pacijenata sa hipertenzijom uopće ne sumnja da su bolesni! Kako se možete zaštititi i prevladati bolest? Dr Aleksandar Mjaznikov u svom intervjuu rekao je kako zauvijek zaboraviti hipertenziju ... Pročitajte još ... "

Indapamid je diuretik koji pomaže da se pritisak vrati u normalu. Lijek zajedno s urinom, uklanja natrijum, ubrzava rad kalcijumovih kanala, pomaže u tome da se arterijske stijenke učine elastičnijima. Odnosi se na tiazidne diuretike. Koristi se za liječenje hipertenzije i kao sredstvo koje može ublažiti edeme uzrokovane zatajenjem srca.

Diuretik s aktivnom supstancom je indapamid.

Potonji podsjeća na tiazidni diuretik po strukturi. Indapamid je derivat sulfoniluree.

Zbog osobina mehanizma djelovanja, lijek ne utječe značajno na količinu mokrenja.

Pa nakon svega što je lijek za indapamid? Djelovanje aktivne tvari smanjuje opterećenje na srce, proširuje arteriole, smanjuje krvni pritisak. A istovremeno ne utječe na metabolizam ugljikohidrata i lipida, čak ni kod pacijenata s dijabetesom.

Druga njegova sposobnost je smanjenje perifernog vaskularnog otpora. Sposobna je da smanji volumen i masu leve komore. Hipotenzivni učinak osjećaju čak i pacijenti kojima je potrebna hronična hemodijaliza.

Bioraspoloživost lijeka je 93%. U krvi za 1-2 sata dolazi period maksimalne koncentracije tvari. Indapamid se dobro distribuira u tijelu. U stanju je proći kroz placentnu barijeru i istaknuti se u majčinom mlijeku.

Lijek se veže za proteine ​​u krvi za 71-79% - visoki pokazatelj. Metabolički proces se odvija u jetri uz stvaranje neaktivnih metabolita. Aktivna supstanca izlučuje se iz tijela urinom - 70%, preostalih 30% - izmetom.

Poluvrijeme indapamida je 14-18 sati. Nije poznato mijenja li se ovaj put bubrežna i jetrena insuficijencija.

Indapamid spada u farmakološke grupe:

  • Tiazidni i tiazidni diuretički lijekovi,
  • Lijekovi koji imaju utjecaja na sistem renin-angiotenzin.

Indapamid: indikacije za upotrebu

Esencijalna arterijska hipertenzija

Pijte ne više od jedne kapsule dnevno, uzimajte oralno: trebate progutati cijelu, ne žvakati. Popijte malo tečnosti.

Doziranje je moguće povećati samo nakon konsultacije s ljekarom. Morate biti spremni na veći diuretski učinak, ali istovremeno se ne primjećuje porast hipotenzivnog efekta.

Upotreba lijeka u preporučenim terapijskim dozama, rijetki slučajevi nuspojava. U dugoročnim kliničkim ispitivanjima nuspojave su zabilježene kod samo 2,5% pacijenata. Među njima je česta povreda metabolizma metabolizma. Ostale nuspojave uključuju:

  • Kožne i alergijske reakcije: Lyellov sindrom, Stevens-Johnsonov sindrom, anafilaktički šok, urtikarija, fotodermatoza, kožni osipi, purpura, Quinckeov edem.
  • Uticaj na nervni sistem: mogu se javiti vrtoglavica, parestezija, nervoza, bolovi u telu, vrtoglavica, glavobolja, slabost.
  • Učinak na probavni sistem očituje se mučninom, povraćanjem, suhim ustima, oslabljenom funkcijom jetre, pankreatitisom i zatvorom.
  • Sa strane srca i krvnih žila mogući su: aritmija, produljenje intervala QT na elektrokardiogramu, ortostatska arterijska hipotenzija.
  • Uticaj na laboratorijske testove: retki slučajevi trombocitopenije, anemije, leukopenije, agranulocitoze, hiperkalcemije, hiponatremije, hipokalemije, hiperglikemije, povećanog nivoa uree i kreatinina u krvi.
  • Posledice za respiratorni sistem: kašalj, retki slučajevi faringitisa, sinusitis.

Takođe zahteva stalno praćenje nivoa zaostalog azota, glukoze, mokraćne kiseline, pH. Liječnik mora uzeti pod svoj nadzor bolesnike s kardiovaskularnom insuficijencijom (hronični oblik), koronarnom bolešću srca, cirozom. Navedeni pacijenti imaju veću vjerojatnost od svih ostalih da se mogu razviti metabolička alkaloza i jetrena encefalopatija.

Karakterizacija lisinoprila

Ovaj lek je ACE inhibitor. Njegov aktivni sastojak je lizinopril dihidrat. Lijek inhibira sintezu angiotenzin oktapeptida, koji izaziva visoki krvni pritisak. Zbog pozadine upotrebe lijeka, krvne žile se šire, pritisak se smanjuje i opterećenje na srce je minimalizirano.

Kao rezultat djelovanja Lisinoprila, tijelo se počinje brže navikavati na fizičke napore na pozadini srčanog zatajenja.Lijek ima antihipertenzivno djelovanje, sprječava patološku proliferaciju miokarda i smanjuje rizik od kardiovaskularnih poremećaja. Lijek se u potpunosti i u najkraćem mogućem roku apsorbuje iz crijeva. Njegov efekat se opaža 1-1,5 sati nakon oralne primjene i povećava se tokom dana.

Akcija Indapamid

Ovaj lek je diuretik. Sadrži istu aktivnu tvar. Lijek pomaže uklanjanju magnezijuma, hlora, kalcijuma i natrijuma iz tijela. Kada se uzima, dolazi do porasta diureze i smanjenja osjetljivosti stijenki posuda na učinke angiotenzina tipa 2, uslijed čega se krvni tlak smanjuje.

Farmaceutski proizvod sprječava stvaranje slobodnih radikala, smanjuje koncentraciju vlage u tkivima i širi krvne sudove. Međutim, on ne utiče na nivo triglicerida, glukoze i holesterola u krvnom serumu. Oko 25% indapamida se apsorbira iz jednjaka. Nakon jedne aplikacije, tlak se normalizira u roku od 24 sata. Opće dobro se poboljšava nakon 1,5-2 nedelje lečenja.

Kontraindikacije

Lijekovi imaju niz kontraindikacija. Oni nisu dodijeljeni:

  • za pacijente mlađe od 18 godina,
  • tokom dojenja i gestacije,
  • sa zatajenjem bubrega,
  • s alergijama na sastojke lijekova,
  • ako postoji istorija Quinckeovog edema,
  • u starosti
  • sa smanjenom sposobnošću pretvaranja galaktoze u glukozu,
  • sa dijabetesom
  • kada je nivo kreatinina manji od 30 mmol / l,
  • sa niskom koncentracijom kalijuma u krvnoj plazmi,
  • sa povećanom osetljivošću na laktozu.

Zbog pozadine upotrebe kombinacije Indapamid + Lisinopril, zabranjena je upotreba lijekova na bazi aliskirena. Lijekovi za oprez koriste se za povišenu serumsku koncentraciju mokraćne kiseline, dehidraciju, srčanu ishemiju i za hronično zatajenje bubrega i srca.

Zabranjeno je započinjati terapiju istovremeno s operativnim zahvatom uz korištenje anestetika i lijekova koji sadrže kalij.

Prosječna doza za stabilizaciju tlaka je 5,4 mg lizinoprila dihidrata i 1,5 mg indapamida. Trajanje upotrebe je oko 14 dana.

Kako uzimati lizinopril i indapamid zajedno

Lijekove možete uzimati ujutro ili uveče, bez obzira na hranu. Režim doziranja bira se uzimajući u obzir odgovor na liječenje i stanje pacijentovog tijela.

Lisinopril nije propisan pacijentima mlađim od 18 godina.

Prije upotrebe lijekova, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom i podvrgnuti seriji pregleda.

Nuspojave lizinoprila i indapamila

Kada se koriste kombinacije ovih lijekova, mogu se javiti nuspojave. Najčešći su:

  • kašalj
  • vrtoglavica
  • alergijske manifestacije
  • stanja nesvesti
  • drhtavica
  • problemi sa disanjem
  • povećanje otkucaja srca,
  • smanjenje nivoa hlorida u serumu,
  • angioedem,
  • osjećajući se pospano
  • povećana aktivnost jetrenih enzima,
  • glavobolja
  • povreda jetre i bubrega.

Ako se pojave takve manifestacije, lijekove treba prekinuti i potražiti ljekar.

Mišljenje ljekara

Svetlana Bugrova (kardiolog), 42 godine, Lipetsk

Učinkovita kombinacija ACE inhibitora i diuretika. U svojoj praksi još nisam naišao na efikasnije i sigurnije analoge. Krvni pritisak prilikom upotrebe ovih lijekova se normalizira u 2-4 tjedna.

Arkadij Vasilkov (kardiolog), 51 godina, Ivanovo

Lijekovi rijetko izazivaju neželjene reakcije. Međutim, maloljetnim pacijentima nije dodijeljena kombinacija. Starije osobe i oštećene funkcije bubrega i jetre zahtijevaju prilagođavanje doze.

Pregledi pacijenata

Irina Polosova, 41, Voronjež

Za liječenje hipertenzije istodobno je počela uzimati te lijekove. Ujutro sam pio tablete. Pozitivni rezultati su se pojavili nakon 5-6 dana. Nije bilo negativnih manifestacija. Nisam čak ni morao prilagoditi dozu. Međutim, moj suprug, koji je takođe uzimao kombinaciju Indapamida i Lisinoprila, tokom terapije je značajno smanjio krvni pritisak.

Gennady Utyuzhin, 39, Bryansk

Koristim ove lijekove s visokim krvnim tlakom. Nema negativnih reakcija. Lijekovi se prodaju u bilo kojoj ljekarni.

Preporuke ljekara

  1. Ako u roku od mjesec dana nema rezultata, ni u kojem slučaju ne povećavajte dozu indapamida - to će dovesti do nuspojava. Umjesto toga, režim liječenja treba preispitati.
  2. Ovaj lek se često propisuje kao deo sveobuhvatnog lečenja.
  3. Indapamid je lijek za dugotrajnu upotrebu. Stabilni efekat primjetan je nakon dvije sedmice. Maksimalan učinak je nakon 12 tjedana. Radnja jednokratne upotrebe događa se nakon jednog do dva sata.
  4. Najbolje vrijeme za uzimanje lijeka je ujutro na prazan stomak.

Kada se pojave nuspojave, ljekari govore o dvije moguće opcije djelovanja. Prvo je odustati od upotrebe lijeka. Drugo je smanjenje doze. Druga se opcija rijetko razmatra, jer nuspojave lijeka su opasne. Indapamid će dovesti do poremećaja funkcije jetre, promjena hemijskog sastava krvi, anoreksije.

Kako zameniti?

Ako ljekarna nema opisani lijek, onda ga se može zamijeniti drugim sa sličnim učinkom. U ovom slučaju mogu imati drugačiji oblik: dražeje, tablete, kapsule. Ali to ne utječe na farmakološka svojstva.

Analozi indapamida - identičan efekat u preparatima sa drugom aktivnom supstancom:

  • Ionik
  • Indopres
  • Enzix,
  • Arifon Retard,
  • Indapen
  • Indapamid perindopril.

Sinonimi lijeka indapamid - lijekovi s identičnom aktivnom tvari (INN):

Bez savjetovanja s liječnikom i uz pomoć ljekarnika, indapamid možete samostalno zamijeniti drugim sinonimnim lijekom. Ali analoge treba kupiti tek nakon preporuke liječnika!

Doza od 40 mg je toksična - premašuje dopuštenu pojedinačnu dozu za gotovo 30 puta. Simptomi predoziranja su: oligurija / poliurija, stalna želja za snom, hipotenzija, mučnina / povraćanje, vrtoglavica. Toksična doza narušava ravnotežu soli i vode u tijelu.

Lijek možete ukloniti iz tijela ispiranjem želuca i pijenjem enterosorbenata (aktivnog uglja). Daljnje djelovanje je simptomatsko liječenje, koje se provodi isključivo u bolnici.

Iako tablete indapamida nisu direktno lijekovi koji se mogu koristiti kao doping za poboljšanje atletskih performansi. Ali istovremeno, Svjetska antidoping agencija zabranila je sportašima da koriste bilo koji diuretik. Razlog je što oni pomažu u sakrivanju činjenice dopinga. A identifikacija indapamida u tijelu sportaša tokom takmičenja može ga natjerati da bude diskvalificiran.

Morate biti oprezni prilikom uzimanja lijeka ako ste vozač vozila ili se bavite nekom od potencijalno opasnih aktivnosti. Lijek je zabranjeno propisivati ​​onima koji rade u stalnom napetosti, u stanju povećane koncentracije pažnje, za koje je važna brzina reakcije.

Nedostaci: moguće su nuspojave (ali to je vjerojatnije norma nego negativne).

Dmitrij, 52 godine. Neuropatolog mi je propisao ovaj lijek. Uzimam u kombinaciji s Losartanom, jer stalno povišen krvni pritisak. Indapamid ima kumulativni efekat. Možete se probuditi ujutro, izmjeriti pritisak, ali to je normalno, ali ipak morate popiti lijek, u protivnom učinak lijeka se pogoršava.

  1. Ne patim od stalno povećanog pritiska, ponekad se dešavaju skokovi.Stoga uzimam tablete za indapamidni pritisak ne svakodnevno, već samo ako je potrebno. Njegovu akciju primjećujem nekoliko sati. Nakon skokova pijem 10 dana zaredom za najboljom i stabilnijom normalizacijom krvnog pritiska. Ovaj kurs mi je dovoljan. Prikladno je da ga morate piti jednom dnevno, a ne značajno povećava broj odlaska u toalet.

Lijek me uplašio brojem nuspojava, čitao sam na internetu i već sam mislio da neću kupiti. Ali doktor mi je propisao i poslušno sam počeo da pijem. Za sebe sam donio nekoliko zaključaka:

  • Morate popiti cijeli tečaj, čak i ako se čini da je pritisak već normalan,
  • Lijek djeluje brzo,
  • Nije bilo nuspojava.

Kako se koristi Indapamid

Za liječenje arterijske hipertenzije često se koristi Indapamid. Spada u klasu diuretika i ima umjeren diuretski učinak. Pomaže u povećanju aktivnosti enzima jetre. Ne utječe na metabolizam lipida, uključujući bolesnike sa šećernom bolešću.

Nakon oralne primjene, brzo se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Vezanje za proteine ​​u plazmi iznosi oko 80%. Iz organizma se izlučuje bubrezima.

Uz redovan prijem, terapeutski učinak se javlja nakon 1-2 tjedna, dostiže maksimum do 8-12 tjedana i traje do 2 mjeseca. Nakon uzimanja pojedinačne doze, maksimalni učinak se opaža nakon 24 sata.

Koliko dugo mogu uzimati indapamid bez odmora?

Obično, tijek liječenja raznim antihipertenzivnim lijekovima tokom akutne faze hipertenzije ne traje dugo, do nekoliko tjedana. Tada, kada krvni pritisak dovoljno stabilno padne, prekida se tijek liječenja. U budućnosti, kako bi se održao pritisak na normalnim pokazateljima, važno je pridržavati se pravilne prehrane i drugih preporuka liječnika.

Općenito, u vezi s trajanjem ovog lijeka, prvo biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom. U svakom pojedinačnom slučaju tečaj će biti različit, sve ovisi o težini bolesti, stanju pacijenta u cjelini.

Lisinopril i Indapamid: je li moguće uzimati istodobno?

Kombinacija Lisinoprila i Indapamida omogućava vam brzo i efikasno snižavanje pokazatelja krvnog pritiska, a oni dugo ostaju normalni, hipertenzija se povlači. Lisinopril je ACE inhibitor. U tom slučaju ne biste trebali početi samostalno uzimati takvu kombinaciju lijekova, prvo se morate posavjetovati sa stručnjakom.

Koje je bolje uzeti?

Izravni analozi Indapamida su i drugi diuretici na bazi iste aktivne supstance. Tu se, prije svega, podrazumijeva Arifon, druge varijante Indapamida. Možete koristiti i druge diuretičke lijekove usmjerene na snižavanje krvnog pritiska. Prije upotrebe analoga, obavezno pročitajte upute za upotrebu.

U ovom slučaju se efekti mogu uporediti samo sa lijekovima iste grupe - diureticima, koji uključuju Indapamid. Teško je reći koji je bolji, Indapamid ili Concor, jer ti lijekovi pripadaju različitim vrstama lijekova i na različite načine utječu na tijelo. Nemoguće je reći i koji je bolji, Indapamid ili Enalapril, jer se radi o potpuno drugačijim lijekovima sa različitim učinkom na organizam. Ipak, vrijedno je napomenuti da prije svega treba obratiti pažnju na diuretike ako hipertenziju prati oticanje.

Arifon Retard ili Indapamid

Arifon Retard se takođe temelji na delovanju supstance Indapamid, ali cena ovog analoga je veća. Jedno pakovanje lijeka košta do 300 - 350 rubalja. Štoviše, što se tiče djelovanja, ta se sredstva praktički ne razlikuju, razlika između njih je minimalna.

Međutim, vrijedno je uzeti u obzir da Arifon ima manje kontraindikacija. U starijoj dobi, uz prisustvo jetre i bubrega, bolje je odabrati. Indapamid ima jači negativni uticaj na organizam.

Indapamid ili Veroshpiron

Veroshpiron je također vrlo djelotvoran kod hipertenzije diuretikom. Ipak, vrijedno je napomenuti da se ovaj lijek može koristiti za niz drugih bolesti, dok ima manje kontraindikacija od Indapamida. Stoga pri odabiru lijekova vrijedi obratiti pažnju na to, uključujući.

Diuver ili Indapamid

Diuver je po učinku sličan Furosemidu, dok se takođe često propisuje kod arterijske hipertenzije. Ovaj alat posebno pomaže kod povećanog stvaranja edema. Istovremeno, on ima više kontraindikacija, pa prije nego što počnete koristiti, svakako morate pročitati upute za uporabu.

Terapeutska svojstva lijeka određuju dvije aktivne tvari: perindopril erbumin i indapamid. Kao pomoćne sastojke, pripravak uključuje kukuruzni škrob, koloidni silicijum dioksid, mikrokristalnu celulozu, magnezijum stearat i krospovidon. U malim dozama lijek sadrži željezove okside (crveni i žuti), polivinil alkohol, talk, titanijev dioksid i makrogol - to su komponente filmske membrane.

Kombinacija dva aktivna sastojka čini perindopril „plus“ indapamid odličnim antihipertenzivnim lijekom. Perindopril olakšava rad srca: smanjuje brzinu pulsa, smanjuje pritisak u desnoj i lijevoj klijetci, kao i plućnim kapilarama, poboljšava protok krvi u mišićima. Indapamid smanjuje ukupnu otpornost krvnih žila, povećava tonus arterijskih mišića. Kombinovano delovanje sastojaka dovodi do značajnog pada krvnog pritiska.

Glavna prednost proizvoda je njegova svestranost. Prijem je indiciran za pacijente svih dobnih skupina i apsolutno je neovisan o držanju pacijenta (ležećeg ili aktivnog), što omogućava upotrebu lijeka u bilo kojoj situaciji. Olakšanje stanja počinje 40-60 minuta nakon primjene, nakon 4-6 sati učinak lijeka dostiže vrhunac. Djelovanje tableta traje jedan dan.

„Perindopril-indapamid“ je stekao posebnu ljubav kod starijih pacijenata. Uzimanje lijeka ne izaziva tahikardiju, a njegovo otkazivanje nakon duže upotrebe nije praćeno pritiscima.

Izlučivanje

Tkiva se oslobađaju od indapamida kroz bubrege i creva, ova supstanca napušta tijelo bez problema. Perindopril se izlučuje samo bubrezima, i to ne uvijek željenom brzinom. Usporavanje prolaza primijećeno je kod ljudi s bubrežnom i srčanom insuficijencijom, kao i kod starijih bolesnika. U takvim slučajevima ponekad ljekari prilagođavaju dozu.

Indikacije za upotrebu

Perindopril plus indapamid obično se propisuje pacijentima kojima je prikazana kombinirana terapija. Lijek uspješno liječi sljedeće bolesti:

  • Arterijska hipertenzija
  • Koronarna bolest srca
  • Renovaskularna etiološka hipertenzija
  • Hronična srčana insuficijencija.

Alat se koristi i u preventivne svrhe - smanjuje rizik od ponovnog udara.

Prosječna cijena je od 177 do 476 rubalja.

„Perindopril-indapamid“ se proizvodi samo u obliku tableta. Boja ljuske varira od sivo-zelene do zeleno-sive, iznutra je bijela jezgra. Pilule su okrugle, konveksne sa obje strane.

Radi jednostavne upotrebe i usklađivanja s najtačnijom doziranjem, lansirana su tri oblika:

  • 0,625 mg indapamida u kombinaciji sa 2 mg perindoprila erbumina
  • 1,25 mg prve tvari i 4 mg druge
  • 2,5 mg plus 8 mg.

Pakirane tablete od 10, 30, 60 i 90 komada u jednoj kutiji.

Budući da su tablete dostupne u različitim verzijama, nije potrebno koristiti nekoliko komada odjednom. Obično ljekar propisuje jednu tabletu dnevno. Doza se bira ovisno o dijagnozi pacijenta, njegovom zdravlju i radu bubrega.

„Perindopril-indapamid“ uzima se ujutro, najbolje na prazan stomak i ispere sa malom količinom vode.U nekim slučajevima ovisnost o lijeku prati pospanost i pojačan umor, pa je zato u prva tri dana dozvoljen unos preko noći. Nakon tog razdoblja tijelo se prilagođava lijeku, opet prelaze na jutarnju dozu.

Tokom trudnoće i dojenja

Proizvođači naglašavaju opasnost lijeka za trudnice - lijekovi se ne primjenjuju u sva tri tromjesečja. Ako je žena započela liječenje, a nakon toga saznala za trudnoću, tablete se poništavaju i obavlja se ultrazvučna dijagnoza fetusa. Kada koristite lijek, zdravstveni problemi se javljaju kod beba:

  • Funkcija bubrega opada
  • Usporava okoštavanje lubanje
  • Pojavljuje se trombocitopenija
  • Razvija se hipoglikemija
  • Javlja se hipotenzija
  • Ukupni razvoj se usporava.

Perindopril plus indapamid je takođe opasan za dojilje. Njegov indapamid negativno utječe na proces dojenja. Uz to, ova komponenta prijeti tijelu djeteta: može formirati osjetljivost na sulfonamide, izazvati nuklearnu žuticu, kao i hipokalemiju. Stoga tablete nisu propisane dojiljama, ili, ako je potrebno liječenje ovim sredstvom, oni prestaju dojiti.

Perindopril plus indapamid je apsolutno zabranjeno uzimati ako postoje dijagnoze:

  • Jetrna encefalopatija
  • Hipokalemija
  • Teška bubrežna i jetrena insuficijencija
  • Arterijska hipotenzija
  • Anuria
  • Hiperuricemija
  • Idiopatski angioedem
  • Aortna stenoza
  • Azotemia
  • Hronična srčana insuficijencija
  • Osjetljivost na indapamid i perindopril
  • Hiponatremija.

Budući da lijek sadrži malu količinu laktoze, tablete se ne bi trebale davati ljudima koji ne podnose laktozu, kao i oboljelima od sindroma malapsorpcije glukoze i galaktoze i galaktozemije. Djeca mlađa od 15 godina nisu liječena lijekom, s posebnim oprezom propisanim u takvim situacijama:

  • Dijalizni pacijenti
  • Osobe sa dijabetesom, sklerodermom, sistemskim eritematom lupusa
  • U hipovolemijskim stanjima (uključujući proliv i jako povraćanje)
  • Pacijenti starije dobi.

Ako predstoji hirurška intervencija, „Perindopril-indapamid“ i njegovi analozi (perindopril arginin i drugi) privremeno se poništavaju. Poslednja upotreba je moguća 12 sati pre operacije. O ponovnom pitanju prijema naknadno se razgovara s liječnikom.

Sa alkoholom su ove tablete potpuno nespojive. Čak i kap alkohola izaziva opasnu lančanu reakciju: alkohol, zajedno s lijekom, snažno snižava krvni tlak, osoba naglo izgubi svijest, poremeti se proces cirkulacije krvi. Izuzetno se teško oporaviti nakon smiješno primljenih srčanih udara, moždanih udara i drugih nevolja.

Ako prijateljstvo s drogom traje više od mjesec dana, morate periodično posjećivati ​​laboratoriju kako biste uzeli testove. Obavezna kontrola koncentracije glukoze, kreatinina, mokraćne kiseline i elektrolita: Na +, K + i Mg2 +.

Perindopril plus indapamid moćan je lijek koji ne podnosi uvijek druge lijekove. Ako pacijent već koristi neka sredstva, o tome sigurno morate obavijestiti liječnika. Zajedno sa:

  1. Insulin - pojačava hipoglikemijski efekat
  2. Antipsihotici - razvija se ortostatska hipotenzija
  3. Ciklosporin - bubrežna funkcija je poremećena
  4. Glukokortikoidi - hipotenzivni učinak se smanjuje
  5. Sulfonilurea preparati - pojačan je efekat sulfonilureje.

Rijetki lijek djeluje bez pojave nuspojava, a perindopril plus indapamid nije iznimka. Bilo koji organ može reagovati na nepoželjan način:

  • Gastrointestinalni trakt: apetit će se smanjiti, pojavit će se suha usta, mučnina, dispepsija i zatvor
  • Srce i krvni sudovi: krvni pritisak će pasti niže nego što se očekivalo
  • Koža: osip će se pojaviti, u rijetkim slučajevima, angioedem
  • Nervni sistem: glavobolja, nesanica, promjene raspoloženja, vrtoglavica, ponekad smetaju konvulzije
  • Bronho-plućni sistem: trajni suvi kašalj.

Ako su dnevne doze lijeka bile velike nekoliko mjeseci, mogu se pojaviti agranulocitoza, pankreatitis, neutropenija, trombocitopenija i leukopenija.

Pojava suvih usta može biti uzrokovana ne samo uzimanjem lijekova, već i nizom drugih razloga, pročitajte više u članku: suha usta.

Prevelika doza manifestuje se odmah:

  • Kapi za pritisak
  • Puls se usporava
  • Ravnoteža elektrolita je poremećena
  • Pojavljuju se mučnina i povraćanje
  • Počinje vrtoglavica
  • Dolazi do zatajenja bubrega
  • Osoba padne u omamljenost ili šok.

Bez stručne medicinske pomoći s ovim simptomima ne može učiniti. Prije dolaska liječnika, morate pokušati ukloniti lijek iz tijela: piti pacijenta čistom vodom, izazvati povraćanje, dati tablete aktivnog uglja. Ako se krvni pritisak smanjio, ležite pacijenta tako da noge budu iznad razine glave.

Daljnja bolnička terapija obično uključuje upotrebu enterosorbenata, hemodijalizu i korekciju elektrolitne ravnoteže.

Tablete ne zahtijevaju posebne uvjete i odvojeni smještaj, bit će zadovoljni boravkom u kućnoj ljekarni. Kao i bilo koji antihipertenzivni lijekovi s perindoprilom ili argininom, ove tablete imaju čarobna svojstva koja se rastvaraju na temperaturama iznad 25 stepeni. Zamrzavanje, jaka svjetlost i vlaga uništavaju proizvod.

Prestarium

SERVIER LABORATORIES Ltd, Francuska
Cena od 400 do 700 rubalja.

Antihipertenzivno sredstvo na bazi indapamida i arginina perindoprila. Koristi se kod arterijske hipertenzije i bolesti kardiovaskularnog sistema.

  • Nježno smanjuje pritisak u 100% slučajeva
  • Ne izaziva ovisnost o dugotrajnoj upotrebi
  • Arginin podržava tonus glatkih mišića

  • Negativni uticaj na bubrege
  • Zbog perindoprila, koji je dio arginina, izaziva poremećaje u području genitalija.

Perindopril

Vertex, Rusija, itd.
Cena od 159 do 266 rubalja.

Popularni antihipertenzivni lijek. Jeftini analogni složeni pripravci koji sadrže perindopril, indapamid ili arginin.

  • Niski troškovi
  • Pogodno za pacijente sa dijabetesom tipa 1 i 2
  • Pogodna doza: tablete 4, 5, 8 i 10 mg perindoprila

  • Ogroman broj nuspojava u usporedbi s analogima
  • Ne uzimajte djecu mlađu od 18 godina.

Preuzmite upute za upotrebu

Kombinovani efekat lizinoprila i indapamida

Smatra se da ako se oba leka uzimaju zajedno, može se pojačati antihipertenzivni efekat tih lekova. Zbog svog blagog diuretičkog djelovanja, Indapamid pomaže Lisinoprilu nježno smanjiti pritisak.

Redovan unos ovih lijekova omogućava vam da se borite protiv hipertenzije i stabilizujete krvni pritisak.

Povezano s indapamidom:

  • Teško oštećenje bubrega (klirens kreatinina)
  • Teško narušena funkcija jetre i jetrena encefalopatija.
  • Hipokalemija (kalijum u plazmi
  • Kombinacija s antiaritmičkim lijekovima koji mogu izazvati razvoj paroksizmalne ventrikularne tahikardije tipa „pirouette“.
  • Dojenje.

Kako koristiti Prestarium Arginine Combi?

Za oralnu primjenu.

1 tableta lijeka Prestarium arginin Combi dnevno, najbolje ujutro prije jela.

Ovisno o kliničkoj situaciji, može se preporučiti početak liječenja monoterapijom jednom od aktivnih sastojaka lijeka (perindoprilom u dozi od 2,5 - 5 mg).

Maksimalna dnevna doza je 1 tableta lijeka Prestarium arginin Combi dnevno.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja.

Upotreba lijeka u prvom tromjesečju trudnoće nije preporučljiva. Pri planiranju ili utvrđenoj trudnoći liječenje lijekovima treba što prije prekinuti.Upotreba lijeka u drugom i trećem tromjesečju trudnoće kontraindicirana je.

Upotreba indapamida tijekom perioda laktacije je kontraindicirana, zbog dostupnosti podataka o njegovom prodiranju u majčino mlijeko. Nema podataka o prodiranju perindoprila u majčino mlijeko.

Djeca i tinejdžeri. Djelotvornost i sigurnost lijeka za djecu i adolescente nisu utvrđene. Primjena kod djece i adolescenata se ne preporučuje.

Prije uzimanja lijeka i za vrijeme njegove uporabe potrebno je pratiti krvni tlak, funkciju bubrega (kreatinin u plazmi), kalijumu i natrijum plazmu, posebno u starijih bolesnika i bolesnika u riziku.

Poremećena bubrežna funkcija. U slučaju ozbiljnog oštećenja bubrega (klirens kreatinina)

Poremećena funkcija jetre. Ovaj lek je kontraindiciran kod teškog oštećenja jetre. U slučaju oštećenja funkcije jetre umjerene težine, lijek se može propisati u uobičajenoj terapijskoj dozi.

Iznenadna hipotenzija, hipovolemija i smanjenje nivoa elektrolita. Rizik od razvoja iznenadne hipotenzije povećava se kod pacijenata s hipovolemijom, nedostatkom natrijuma (uslijed dugotrajne upotrebe diuretika, dijeta bez soli), niskim krvnim tlakom, stenozom bubrežne arterije, zatajenjem srca ili cirozom s edemom i ascitesom. Liječenje treba započeti najmanjom mogućom dozom i naknadnim povećanjem. Prije uzimanja lijeka i kada ga upotrebljavate, potrebno je kontrolirati ravnotežu vode i elektrolita. Prolazna hipotenzija nije razlog za povlačenje lijeka. Nakon kompenzacije vodno-elektrolitne ravnoteže, liječenje se nastavlja s nižom dozom ili jednom od komponenti lijeka.

Kalijum plazma. Prije uzimanja lijeka i za vrijeme njegove uporabe potrebno je pratiti kalij u plazmi za pacijente iz rizičnih skupina za pojavu hipo- ili hiperkalemije (stariji bolesnici, bolesnici s neuhranjenošću ili neuhranjenošću, s koronarnom srčanom bolešću, zatajenjem srca, bolesnici sa šećernom bolešću i sl. ciroza jetre sa edemom i ascitesom ili oni koji uzimaju dodatne diuretike). Pacijentima sa zatajenjem srca (IY stepen) ili dijabetes melitusom ovisnim o inzulinu (zbog rizika od spontanog povećanja razine kalija u krvnoj plazmi) preporučuje se početak liječenja u bolnici s minimalnom dozom.

Zbog prisutnosti laktoze u preparatu, ovaj lijek se ne smije propisati ako postoji nasljedna netolerancija galaktoze, nedostatak laktaze, poremećena apsorpcija glukoze / ili galaktoze.

Perindopril Related

Kašalj. Kao i kod drugih ACE inhibitora (ACE inhibitora), može se pojaviti suv kašalj koji nestaje nakon povlačenja. Ako je potrebno, liječenje se može nastaviti.

Stariji pacijenti trebaju započeti liječenje minimalnom dozom (vidjeti odjeljak „Kako koristiti“), posebno s nedostatkom tekućine i elektrolita kako bi se smanjio rizik od iznenadne hipotenzije. Početna doza, ako je potrebno, može se povećati ovisno o odgovoru na liječenje.

Kod pacijenata sa aterosklerozom. Rizik od hipotenzije povećava se kod pacijenata s koronarnom srčanom bolešću ili cerebrovaskularnom insuficijencijom. Za takve bolesnike liječenje treba započeti minimalnom dozom (vidjeti odjeljak „Kako koristiti“).

Renovaskularna hipertenzija. Liječenje takvih bolesnika treba započeti minimalnom dozom (vidjeti odjeljak „Kako se koristi“) u bolničkom okruženju nakon provjere bubrežne funkcije (kreatinin u plazmi) i kalijuma u krvi.

Anemija Pacijenti nakon transplantacije bubrega ili dijalize imaju rizik od anemije. Ovo smanjenje je uočljivije kod većeg broja hemoglobina na početnoj razini. Ovaj efekat nije ovisan o dozi i može biti povezan sa mehanizmom djelovanja ACE inhibitora.Pad hemoglobina je beznačajan, može se javiti tokom prvih 1-6 mjeseci, a zatim se stabilizira. Liječenje ACE-om može se proširiti redovnim praćenjem nivoa hemoglobina.

Rizik od neutropenije / agranulocitoze u bolesnika sa smanjenim imunitetom ovisi o dozi i može se pojaviti kod pacijenta s određenom oštećenom funkcijom bubrega, posebno ako je povezan s kolalagenozom, kao što su sistemski eritematozni lupus, skleroderma i imunosupresivna terapija. Ovi fenomeni nestaju nakon prestanka terapije ACE inhibitorima. Strogo pridržavanje utvrđene doze je ključ za sprečavanje takvih kriza.

Ako pacijent ima operaciju, o primjeni Prestarium arginine Combi potrebno je obavijestiti liječnika. Liječenje ACE-om treba prekinuti dan prije operacije (vidjeti odjeljak „Interakcija s drugim lijekovima“).

U bolesnika s povišenom razinom lipoproteina niske gustine, plazmafereza pomoću dekstrasulfata uz uporabu ACE inhibitora može uzrokovati opasne po život anafilaktičke reakcije. Razvoj anafilaktičkih reakcija može se izbjeći privremenim prekidom liječenja ACE-om prije plazmafereze.

Anafilaktičke reakcije mogu se pojaviti kod pacijenata koji uzimaju ACE inhibitore sa desenzibilizirajućim lijekovima koji sadrže pčelinji otrov. Razvoj ovih reakcija može se spriječiti privremeno zaustavljanjem upotrebe ACE inhibitora. Gore navedene reakcije mogu se pojaviti za vrijeme provokativnih testova.

Aortna stenoza / hipertrofična kardiomiopatija. ACE inhibitore treba propisati s oprezom pacijentima koji imaju opstrukciju izlaznog trakta iz lijeve komore.

Poremećena funkcija jetre. Retko ACE inhibitori su bili povezani sa sindromom koji je počeo sa holestatskom žuticom i napredovao je do brze nekroze jetre, ponekad sa smrtnim ishodom. Mehanizam ovog sindroma nije jasan. Pacijenti koji razviju žuticu s povećanjem razine jetrenih enzima dok uzimaju ACE inhibitore trebaju prestati uzimati ACE inhibitore i osigurati odgovarajući medicinski nadzor.

Nuspojave Prestarium Arginine Combi.

Obično se liječenje Prestarium argininom Combi dobro podnosi. Neželjeni efekti se ponekad mogu pojaviti, nabrojani dolje, koristeći sljedeće pravilo: vrlo često (> 1/10), često (> 1/100 i ≤ 1/10), rijetko (> 1/1000 i ≤ 1/100), rijetko (> 1 / 10,000 i ≤ 1/1000), vrlo rijetko (

  • Hematopoeza: vrlo rijetko se primjenom ACE inhibitora može pojaviti trombocitopenija, leukopenija, agranulocitoza, hemolitička anemija, aplastična anemija, posebno kod bolesnika nakon transplantacije bubrega, kod pacijenata na hemodijalizi.
  • Sa strane živčanog sistema: rijetko - glavobolja, parestezija, astenija, vrtoglavica, narušeno raspoloženje i san.
  • Iz kardiovaskularnog sistema: Ortostatska ili ne-ortostatska hipotenzija rijetko je moguća.
  • Iz respiratornog sistema: često se može pojaviti suh kašalj koji nestaje nakon prekida lijeka.
  • Iz probavnog sustava: često su zatvor, suha usta, mučnina, anoreksija, bol u epigastričnoj regiji trbuha, poremećaj ukusa, vrlo rijetko pankreatitis, u bolesnika sa zatajenjem jetre može se javiti jetrena encefalopatija (vidjeti dijelove 4.3 i 4.4) .
  • Alergijske reakcije: rijetko - najviše u obliku dermatoloških reakcija, posebice u bolesnika sklonih alergijama: makulopapularni osip, purpura, pogoršanje sistemskog eritematoznog lupusa, vrlo rijetko - angioedem.
  • Od mišića: rijetko - grčevi.
  • Sa strane laboratorijskih parametara: može se pojaviti hipokalemija (posebno kod rizičnih bolesnika), hiponatremija (kod dehidriranih pacijenata), porast mokraćne kiseline i glukoze u serumu, blago povećanje plazme i kreatinina u urinu (tipično za bolesnike s bubrežnom stenozom) arterije, arterijska hipertenzija u liječenju diureticima, zatajenje bubrega) koja nestaje nakon prekida lijeka, povećana razina kalijuma (obično privremenog), rijetko - porast altzijum u plazmi.

Povezano s indapamidom.

  • Teško oštećenje bubrega (klirens kreatinina)
  • Teško narušena funkcija jetre i jetrena encefalopatija.
  • Hipokalemija (kalijum u plazmi
  • Kombinacija s antiaritmičkim lijekovima koji mogu izazvati razvoj paroksizmalne ventrikularne tahikardije tipa „pirouette“.
  • Dojenje.

Povezano s lijekom Prestarium Arginine Combi:

  • Preosjetljivost (alergija) na aktivne tvari lijeka (perindopril ili indapamid) ili bilo koju od komponenti lijeka, preosjetljivost na bilo koji ACE inhibitor ili na sulfonamide u povijesti.

Zbog nedostatka dovoljnog kliničkog iskustva, Prestarium Arginine Combi se ne smije koristiti:

Pacijenti na hemodijalizi, Pacijenti s neliječenom dekompenziranom srčanom insuficijencijom.

Kako koristiti Prestarium Arginine Combi?

Za oralnu primjenu.

1 tableta lijeka Prestarium arginin Combi dnevno, najbolje ujutro prije jela.

Ovisno o kliničkoj situaciji, može se preporučiti početak liječenja monoterapijom jednom od aktivnih sastojaka lijeka (perindoprilom u dozi od 2,5 - 5 mg).

Maksimalna dnevna doza je 1 tableta lijeka Prestarium arginin Combi dnevno.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja.

Upotreba lijeka u prvom tromjesečju trudnoće nije preporučljiva. Pri planiranju ili utvrđenoj trudnoći liječenje lijekovima treba što prije prekinuti. Upotreba lijeka u drugom i trećem tromjesečju trudnoće kontraindicirana je.

Upotreba indapamida tijekom perioda laktacije je kontraindicirana, zbog dostupnosti podataka o njegovom prodiranju u majčino mlijeko. Nema podataka o prodiranju perindoprila u majčino mlijeko.

Djeca i tinejdžeri. Djelotvornost i sigurnost lijeka za djecu i adolescente nisu utvrđene. Primjena kod djece i adolescenata se ne preporučuje.

Prije uzimanja lijeka i za vrijeme njegove uporabe potrebno je pratiti krvni tlak, funkciju bubrega (kreatinin u plazmi), kalijumu i natrijum plazmu, posebno u starijih bolesnika i bolesnika u riziku.

Poremećena bubrežna funkcija. U slučaju ozbiljnog oštećenja bubrega (klirens kreatinina)

Poremećena funkcija jetre. Ovaj lek je kontraindiciran kod teškog oštećenja jetre. U slučaju oštećenja funkcije jetre umjerene težine, lijek se može propisati u uobičajenoj terapijskoj dozi.

Iznenadna hipotenzija, hipovolemija i smanjenje nivoa elektrolita. Rizik od razvoja iznenadne hipotenzije povećava se kod pacijenata s hipovolemijom, nedostatkom natrijuma (uslijed dugotrajne upotrebe diuretika, dijeta bez soli), niskim krvnim tlakom, stenozom bubrežne arterije, zatajenjem srca ili cirozom s edemom i ascitesom. Liječenje treba započeti najmanjom mogućom dozom i naknadnim povećanjem. Prije uzimanja lijeka i kada ga upotrebljavate, potrebno je kontrolirati ravnotežu vode i elektrolita. Prolazna hipotenzija nije razlog za povlačenje lijeka. Nakon kompenzacije vodno-elektrolitne ravnoteže, liječenje se nastavlja s nižom dozom ili jednom od komponenti lijeka.

Kalijum plazma.Prije uzimanja lijeka i za vrijeme njegove uporabe potrebno je pratiti kalij u plazmi za pacijente iz rizičnih skupina za pojavu hipo- ili hiperkalemije (stariji bolesnici, bolesnici s neuhranjenošću ili neuhranjenošću, s koronarnom srčanom bolešću, zatajenjem srca, bolesnici sa šećernom bolešću i sl. ciroza jetre sa edemom i ascitesom ili oni koji uzimaju dodatne diuretike). Pacijentima sa zatajenjem srca (IY stepen) ili dijabetes melitusom ovisnim o inzulinu (zbog rizika od spontanog povećanja razine kalija u krvnoj plazmi) preporučuje se početak liječenja u bolnici s minimalnom dozom.

Zbog prisutnosti laktoze u preparatu, ovaj lijek se ne smije propisati ako postoji nasljedna netolerancija galaktoze, nedostatak laktaze, poremećena apsorpcija glukoze / ili galaktoze.

Perindopril Related

Kašalj. Kao i kod drugih ACE inhibitora (ACE inhibitora), može se pojaviti suv kašalj koji nestaje nakon povlačenja. Ako je potrebno, liječenje se može nastaviti.

Stariji pacijenti trebaju započeti liječenje minimalnom dozom (vidjeti odjeljak „Kako koristiti“), posebno s nedostatkom tekućine i elektrolita kako bi se smanjio rizik od iznenadne hipotenzije. Početna doza, ako je potrebno, može se povećati ovisno o odgovoru na liječenje.

Kod pacijenata sa aterosklerozom. Rizik od hipotenzije povećava se kod pacijenata s koronarnom srčanom bolešću ili cerebrovaskularnom insuficijencijom. Za takve bolesnike liječenje treba započeti minimalnom dozom (vidjeti odjeljak „Kako koristiti“).

Renovaskularna hipertenzija. Liječenje takvih bolesnika treba započeti minimalnom dozom (vidjeti odjeljak „Kako se koristi“) u bolničkom okruženju nakon provjere bubrežne funkcije (kreatinin u plazmi) i kalijuma u krvi.

Anemija Pacijenti nakon transplantacije bubrega ili dijalize imaju rizik od anemije. Ovo smanjenje je uočljivije kod većeg broja hemoglobina na početnoj razini. Ovaj efekat nije ovisan o dozi i može biti povezan sa mehanizmom djelovanja ACE inhibitora. Pad hemoglobina je beznačajan, može se javiti tokom prvih 1-6 mjeseci, a zatim se stabilizira. Liječenje ACE-om može se proširiti redovnim praćenjem nivoa hemoglobina.

Rizik od neutropenije / agranulocitoze u bolesnika sa smanjenim imunitetom ovisi o dozi i može se pojaviti kod pacijenta s određenom oštećenom funkcijom bubrega, posebno ako je povezan s kolalagenozom, kao što su sistemski eritematozni lupus, skleroderma i imunosupresivna terapija. Ovi fenomeni nestaju nakon prestanka terapije ACE inhibitorima. Strogo pridržavanje utvrđene doze je ključ za sprečavanje takvih kriza.

Ako pacijent ima operaciju, o primjeni Prestarium arginine Combi potrebno je obavijestiti liječnika. Liječenje ACE-om treba prekinuti dan prije operacije (vidjeti odjeljak „Interakcija s drugim lijekovima“).

U bolesnika s povišenom razinom lipoproteina niske gustine, plazmafereza pomoću dekstrasulfata uz uporabu ACE inhibitora može uzrokovati opasne po život anafilaktičke reakcije. Razvoj anafilaktičkih reakcija može se izbjeći privremenim prekidom liječenja ACE-om prije plazmafereze.

Anafilaktičke reakcije mogu se pojaviti kod pacijenata koji uzimaju ACE inhibitore sa desenzibilizirajućim lijekovima koji sadrže pčelinji otrov. Razvoj ovih reakcija može se spriječiti privremeno zaustavljanjem upotrebe ACE inhibitora. Gore navedene reakcije mogu se pojaviti za vrijeme provokativnih testova.

Aortna stenoza / hipertrofična kardiomiopatija.ACE inhibitore treba propisati s oprezom pacijentima koji imaju opstrukciju izlaznog trakta iz lijeve komore.

Poremećena funkcija jetre. Retko ACE inhibitori su bili povezani sa sindromom koji je počeo sa holestatskom žuticom i napredovao je do brze nekroze jetre, ponekad sa smrtnim ishodom. Mehanizam ovog sindroma nije jasan. Pacijenti koji razviju žuticu s povećanjem razine jetrenih enzima dok uzimaju ACE inhibitore trebaju prestati uzimati ACE inhibitore i osigurati odgovarajući medicinski nadzor.

Indapamide

U bolesnika koji imaju produženi interval QT-a, hipokalemija, poput bradikardije, može doprinijeti razvoju teških srčanih aritmija, uključujući paroksizmalnu ventrikularnu tahikardiju poput pirouette, što može biti fatalno. U svakom slučaju, potrebno je često praćenje nivoa kalijuma u krvi. Prvu analizu treba obaviti tokom prve nedelje lečenja. Uz smanjenje nivoa kalijuma, neophodna je njegova korekcija.

Kalcijum u plazmi. Tiazidni i tiazidni diuretici mogu smanjiti izlučivanje kalcijuma i izazvati neznatno i prolazno povećanje nivoa kalcijuma u plazmi. Uz značajno povećanje kalcijuma u plazmi, potrebno je provesti dodatni pregled i isključiti prisutnost hiperparatiroidizma u pacijenta.

Sportisti Tokom upotrebe lijeka Prestarium arginin Combi, pozitivan rezultat je moguć tijekom doping kontrole kod sportaša.

Pacijenti s povišenim nivoom mokraćne kiseline: može doći do porasta napada gihta.

Mogućnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje vozila ili drugih mehanizama.

Prestarijum arginin Combi ne krši psihomotorne reakcije. Lijek može utjecati na sposobnost vožnje automobila i rada s mehanizmima samo u slučaju naglog snižavanja krvnog tlaka, posebno na početku liječenja.

Nuspojave Prestarium Arginine Combi.

Obično se liječenje Prestarium argininom Combi dobro podnosi. Neželjeni efekti se ponekad mogu pojaviti, nabrojani dolje, koristeći sljedeće pravilo: vrlo često (> 1/10), često (> 1/100 i ≤ 1/10), rijetko (> 1/1000 i ≤ 1/100), rijetko (> 1 / 10,000 i ≤ 1/1000), vrlo rijetko (

  • Hematopoeza: vrlo rijetko se primjenom ACE inhibitora može pojaviti trombocitopenija, leukopenija, agranulocitoza, hemolitička anemija, aplastična anemija, posebno kod bolesnika nakon transplantacije bubrega, kod pacijenata na hemodijalizi.
  • Sa strane živčanog sistema: rijetko - glavobolja, parestezija, astenija, vrtoglavica, narušeno raspoloženje i san.
  • Iz kardiovaskularnog sistema: Ortostatska ili ne-ortostatska hipotenzija rijetko je moguća.
  • Iz respiratornog sistema: često se može pojaviti suh kašalj koji nestaje nakon prekida lijeka.
  • Iz probavnog sustava: često su zatvor, suha usta, mučnina, anoreksija, bol u epigastričnoj regiji trbuha, poremećaj ukusa, vrlo rijetko pankreatitis, u bolesnika sa zatajenjem jetre može se javiti jetrena encefalopatija (vidjeti dijelove 4.3 i 4.4) .
  • Alergijske reakcije: rijetko - najviše u obliku dermatoloških reakcija, posebice u bolesnika sklonih alergijama: makulopapularni osip, purpura, pogoršanje sistemskog eritematoznog lupusa, vrlo rijetko - angioedem.
  • Od mišića: rijetko - grčevi.
  • Sa strane laboratorijskih parametara: može se pojaviti hipokalemija (posebno kod rizičnih bolesnika), hiponatremija (kod dehidriranih pacijenata), porast mokraćne kiseline i glukoze u serumu, blago povećanje plazme i kreatinina u urinu (tipično za bolesnike s bubrežnom stenozom) arterije, arterijska hipertenzija u liječenju diureticima, zatajenje bubrega) koja nestaje nakon prekida lijeka, povećana razina kalijuma (obično privremenog), rijetko - porast altzijum u plazmi.

Interakcija Prestarium Arginine Combi.

Prilikom korištenja lijeka Prestarium arginin Combi potrebno je imati na umu da se radi o kombiniranom pripravku, dakle, za opću procjenu moguće interakcije s drugim lijekovima potrebno je uzeti u obzir oba aktivna sastojka lijeka.

Neželjene kombinacije povezane s lijekom Prestarium arginin Combi

Litijum. Istodobnom primjenom s litijevim preparatima moguće je povećanje razine litija u krvnoj plazmi (zbog smanjenog izlučivanja litija) te pojava simptoma njegove predoziranja. Ako trebate dodijeliti takvu kombinaciju, potrebno je kontrolirati nivo litija u plazmi.

Povezano s perindoprilom.

Kalijum-diuretici (amilorid, spironolakton, triamteren u monoterapiji ili u kombinaciji), kalijumove soli: mogu dovesti do značajnog povećanja nivoa kalija u krvnoj plazmi, što može biti opasno po život. Lijekovi koji mogu povećati razinu kalija ne smiju se propisivati ​​u kombinaciji sa ACE inhibitorima. Ako je istodobna primjena indicirana zbog hipokalemije, treba ih propisati s oprezom i uz često praćenje razine kalija i EKG-a.

Povezano s indapamidom.

Suloprid. Povećava se rizik od ventrikularne aritmije, posebno paroksizmalne ventrikularne tahikardije tipa pirouette (hipokalemija je faktor rizika za ovu nuspojavu).

Kombinacije s Prestarium Arginine Combi

Baclofen pojačava antihipertenzivni efekat leka. Potrebno je pratiti krvni pritisak i rad bubrega.

Sistemski nesteroidni protuupalni lijekovi (posebno indometacin), velike doze salicilata mogu dovesti do smanjenja diuretičkog, natriuretičkog i antihipertenzivnog djelovanja lijeka, rizika od akutnog zatajenja bubrega u starijih i dehidriranih bolesnika (uslijed smanjenja glomerularne filtracije). Potrebno je kontrolirati bubrežnu funkciju na početku liječenja i vratiti vodno-elektrolitnu ravnotežu i osigurati da pacijent konzumira dovoljno vode.

Triciklički antidepresivi (imipramin slični), antipsihotici: dolazi do porasta hipotenzivnog efekta i povećava se rizik od razvoja ortostatske hipotenzije.

GCS, tetrakozaktid (sistemsko djelovanje) smanjuje hipotenzivni učinak lijeka zbog zadržavanja vode i natrijum jona pod utjecajem GCS

Ostali antihipertenzivi u kombinaciji sa perindoprilom / indapamidom mogu uzrokovati dodatno snižavanje krvnog pritiska.

Kombinacije povezane sa perindoprilom

Lijekovi za snižavanje šećera (inzulin, sulfonamidi koji snižavaju šećer). ACE inhibitori mogu pojačati hipoglikemijski efekat kod pacijenata koji primaju inzulin ili hipoglikemijske sulfonamide. Pojava epizoda hipoglikemije je vrlo rijetka i povezana je s poboljšanjem tolerancije na glukozu.

Lijekovi za anesteziju: ACE inhibitori mogu pojačati hipotenzivni učinak nekih lijekova za anesteziju.

Alopurinol, citostatici, imunosupresivni lekovi, sistemski kortikosteroidi ili prokainamid u kombinaciji sa ACE inhibitorima mogu povećati rizik od leukopenije.

Diuretici (tiazidi i petlje). Pretjeravanje s visokim dozama diuretika može dovesti do dehidracije, što može povećati rizik od hipotenzije na početku terapije perindoprilom.

Predoziranje Prestarium Arginine Combi.

U slučaju predoziranja (uzimanjem velike količine lijeka) najčešće se primjećuje neželjena nuspojava poput arterijske hipotenzije, koja ponekad može biti praćena mučninom, povraćanjem, konvulzijama, vrtoglavicom, pospanost, zbunjenosti, oligurijom, koja može prerasti u anuriju (uslijed hipovolemije).Kršenje vode-elektrolitne ravnoteže (smanjenje nivoa kalijuma i natrijuma u krvnoj plazmi).

Lečenje. Lijek je potrebno ukloniti iz tijela: isprati želudac, propisati aktivni ugalj i uspostaviti vodno-elektrolitnu ravnotežu u bolnici.

Kod teške hipotenzije pacijentu se mora dati vodoravni položaj s niskim uzglavljem. Simptomatska terapija Ako je potrebno, provedite intravensku primjenu izotonične otopine ili koristite bilo koji drugi način vraćanja volumena krvi.

Perindoprilat se može ukloniti iz tijela hemodijalizom.

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Perindopril . Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovih lijekova, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o korištenju Perindoprila u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Analozi Perindoprila u prisustvu dostupnih strukturnih analoga. Koristite za liječenje hipertenzije i snižavanja krvnog pritiska kod odraslih, djece kao i u trudnoći i dojenju. Sastav lijeka.

Perindopril - ACE inhibitor. To je prolijek iz kojeg se stvara aktivni metabolit perindoprilat u tijelu. Smatra se da je mehanizam antihipertenzivnog djelovanja povezan s konkurentnom inhibicijom ACE aktivnosti, što dovodi do smanjenja brzine konverzije angiotenzina 1 u angiotenzin 2, koji je moćan vazokonstriktor. Kao rezultat smanjenja koncentracije angiotenzina 2, dolazi do sekundarnog povećanja aktivnosti renina u plazmi zbog uklanjanja negativnih povratnih informacija tijekom oslobađanja renina i izravnog smanjenja izlučivanja aldosterona. Zbog svog vazodilatacijskog učinka, smanjuje OPSS (naknadno opterećenje), pritisak zaglavljenja u plućnim kapilarama (prednaprezanje) i otpornost u plućnim žilama, povećava rad srca i toleranciju na vježbanje.

Antihipertenzivni učinak razvija se tokom prvog sata nakon uzimanja perindoprila, dostiže maksimum do 4-8 sati i traje 24 sata.

Perindopril erbumin + pomoćne tvari.

Perindopril arginin + pomoćne tvari.

Nakon oralne primjene, perindopril se brzo apsorbira iz probavnog trakta. Bioraspoloživost je 65-70%. U procesu metabolizma perindopril se biotransformira uz stvaranje aktivnog metabolita - perindoprilata (oko 20%) i 5 neaktivnih spojeva. Vezanje perindoprilata za proteine ​​u plazmi je neznatno (manje od 30%) i ovisi o koncentraciji aktivne tvari. Ne kumulira se. Ponavljano davanje ne vodi kumulaciji (akumulaciji). Kada se uzima s hranom, metabolizam perindoprila usporava. Perindoprilat se izlučuje iz organizma bubrezima. Kod starijih bolesnika, kao i kod zatajenja bubrega i srca, izlučivanje perindoprilata usporava se.

  • arterijska hipertenzija (pad pritiska),
  • hroničnog zatajenja srca (CHF).

Tablete 2 mg, 4 mg i 8 mg (uključujući obložene tablete).

Upute za upotrebu i doziranje

Početna doza je 1-2 mg dnevno u 1 dozi. Doze za održavanje - 2-4 mg dnevno za kongestivno zatajenje srca, 4 mg (rjeđe - 8 mg) - za arterijsku hipertenziju u 1 dozi.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, potrebna je korekcija režima doziranja ovisno o QC vrijednostima.

  • suvi kašalj
  • dispeptičke pojave
  • suha usta
  • poremećaji ukusa
  • glavobolja
  • poremećaji spavanja i / ili raspoloženja,
  • vrtoglavica
  • grčevi
  • niži nivo hemoglobina (posebno na početku lečenja),
  • smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca i / ili trombocita,
  • reverzibilno povećanje nivoa kreatinina i mokraćne kiseline,
  • angioedem,
  • osip na koži
  • eritem
  • seksualni poremećaji.

  • istorija angioedema,
  • trudnoća
  • dojenje
  • uzrasta dece
  • preosjetljivost na perindopril.

Trudnoća i dojenje

Perindopril je kontraindiciran u trudnoći i dojenju (dojenje).

Upotreba u djece

Kontraindicirano u detinjstvu.

Koristite s oprezom kod zatajenja bubrega i teške arterijske hipertenzije.

Prije početka liječenja perindoprilom, preporučuje se ispitivanje bubrežne funkcije za sve bolesnike.

Tijekom liječenja perindoprilom, bubrežnom funkcijom, aktivnost jetrenih enzima u krvi redovito treba nadzirati, treba obaviti ispitivanja periferne krvi (posebno kod bolesnika s difuznim bolestima vezivnog tkiva, kod bolesnika koji primaju imunosupresivne lijekove, alopurinol). Prije početka liječenja, pacijente s nedostatkom natrijuma i tekućine treba ispraviti zbog poremećaja vode i elektrolita.

Tijekom liječenja perindoprilom, hemodijaliza pomoću poliakrilonitrilnih membrana se ne može provesti (povećava se rizik od anafilaktičkih reakcija).

Perindopril treba primjenjivati ​​s oprezom istovremeno s lijekovima koji mogu uzrokovati porast razine kalija u krvi (indometacin, ciklosporin). Ne preporučuje se istodobna upotreba diuretika koji čuvaju kalijum i preparata sa kalijem.

Istodobnom primjenom antihipertenzivnih sredstava, mišićnih relaksana, anestetika, moguće je pojačati antihipertenzivni učinak.

Istodobnom primjenom diuretika petlje, tiazidnih diuretika moguće je povećanje antihipertenzivnog učinka. Čini se da je teška arterijska hipotenzija, posebno nakon uzimanja prve doze diuretika, posljedica hipovolemije, što dovodi do prolaznog porasta hipotenzivnog učinka perindoprila. Povećani rizik od oštećenja bubrežne funkcije.

Istodobnom primjenom simpatikomimetika moguće je smanjenje antihipertenzivnog učinka perindoprila.

Istodobnom primjenom tricikličkih antidepresiva, antipsihotika (antipsihotici), rizik od razvoja posturalne hipotenzije raste.

Istodobnom primjenom indometacina smanjuje se antihipertenzivni učinak perindoprila, očito zbog inhibicije sinteze prostaglandina pod utjecajem nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) (za koje se vjeruje da igraju ulogu u razvoju hipotenzivnog učinka ACE inhibitora).

Istodobnom primjenom inzulina, hipoglikemijskih sredstava, derivata sulfonilureje, može se razviti hipoglikemija zbog povećane tolerancije na glukozu.

Kombinovana upotreba perindoprila i etanola (alkohola) nije preporučljiva, ali nema posljedice po ljudski organizam.

Istodobnom primjenom diuretika koji štede kalijum (uključujući spironolakton, triamteren, amilorid) mogu se razviti kalijevski pripravci, nadomjesci soli i dodaci prehrani za hranu koja sadrži kalij, hiperkalemija (posebno kod bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega), jer ACE inhibitori smanjuju sadržaj aldosterona, što dovodi do kašnjenja kalija u tijelu na pozadini ograničavanja izlučivanja kalija ili njegovog dodatnog unosa.

Istodobnom primjenom litijum-karbonata moguće je smanjenje izlučivanja litija iz tijela.

Analozi lijeka Perindopril

Strukturni analozi aktivne tvari (uključujući u kombinaciji s drugim elementima):

  • Areentopres
  • Hypernik
  • Dalneva,
  • Coverex,
  • Ko Perineva,
  • Noliprel
  • Noliprel A
  • Noliprel Forte
  • Parnawel
  • Perindid
  • Perindopril Pfizer,
  • Perindopril Richter,
  • Perindopril arginin,
  • Perindopril erbumin,
  • Perindopril Indapamid Richter,
  • Perindopril plus indapamid,
  • Perineva,
  • Perinpress,
  • Pyristar
  • Prestanz
  • Prestarium
  • Prestarijum A
  • Stopress.

U nedostatku analoga lijeka za aktivnu tvar, možete slijediti dolje navedene veze prema bolestima koje pomažu odgovarajućem lijeku i vidjeti dostupne analoge za terapijski učinak.

Indapamid ima blagi efekat za snižavanje krvnog tlaka, ako se pridržavate pravila njegove primjene, rijetko izaziva nuspojave. Lijek pripada diuretskim lijekovima.

Tijekom složenih liječenja hipertenzije liječnik mora propisati diuretike jer se krvnim tlakom brže smanjuje povlačenjem tekućine iz tijela. Farmaceutska industrija je stvorila puno. Najčešće, ako ima edema, liječnik propisuje Indapamid za pritisak. Međutim, lijek ima kontraindikacije i obilježja upotrebe, pa treba liječenje koordinirati s liječnikom.

Lijek pripada tiazidnim diureticima produljenog djelovanja, ima blagi snižavajući učinak na krvni pritisak. Indapamid se koristi kod arterijske hipertenzije, kada pritisak počinje prelaziti 140/90 mm Hg. Čl. I hroničnog zatajenja srca, posebno ako pacijent ima oticanje.

Lijek se oslobađa u obliku tableta i kapsula od 1,5 i 2,5 mg. Proizvode se u Rusiji, Jugoslaviji, Kanadi, Makedoniji, Izraelu, Ukrajini, Kini i Njemačkoj. Aktivna supstanca lijeka je Indapamid.

Indapamid je lijek koji čuva kalcijum, što je dobro za hipertenzivne bolesnike sa osteoporozom. Mogu ga koristiti osobe koje su na hemodijalizi, dijabetičari, sa hiperlipidemijom. U teškim slučajevima potrebno je kontrolirati razinu glukoze, kalija, drugih pokazatelja koje preporučuje liječnik.

Indapamid za hipertenziju

Kapsule ili tablete od pritiska zbog hipertenzije počinju djelovati 30 minuta nakon konzumacije. Hipotonični efekat traje 23-24 sata.

Smanjenje krvnog pritiska nastaje usljed hipotenzivnih, diuretičkih i vazodilatacijskih učinaka - razina tlaka počinje padati uslijed utjecaja aktivne tvari, uklanjanja viška tekućine iz tijela i vazodilatacije u tijelu.

Indapamid ima i kardioprotektivno svojstvo - štiti ćelije miokarda. Nakon tretmana hipertenzija značajno poboljšava stanje lijeve srčane klijetke. Lijek također lagano smanjuje otpornost na periferne sudove i arteriole. Budući da umjerenim tempom povećava brzinu stvaranja urina, pri čemu se izlučuje višak tekućine, prikladno je piti lijek ako postoji edematozni sindrom.

Interakcija s drugim lijekovima

Osoba je često prisiljena uzimati nekoliko lijekova koji spadaju u različite grupe droga. Njihove aktivne supstance mogu smanjiti ili povećati efikasnost Indapamida. Vrijedno je detaljnije se raspitati o tome kako se manifestuju takve „interakcije“.

Antihipertenzivni učinak lijeka se povećava ako se koristi zajedno s antidepresivima, antipsihoticima - to može uzrokovati nagli pad pritiska.

U kombinaciji s eritromicinom osoba razvija tahikardiju; u kompleksu Ciklosporina povećava se nivo kreatinina. Istodobna upotreba zajedno s lijekovima, koji uključuju jod, može izazvati dehidraciju. Gubitak kalijuma potiču laksativi, saluretici i srčani glikozidi.

Treba imati na umu da kortikosteroidi i NSAID (nesteroidni protuupalni lijekovi) smanjuju hipotenzivni učinak Indapamida - to smanjuje efikasnost lijeka. Da bi se izbjegla takva interakcija s drugim lijekovima, liječnik mora osigurati popis svih korištenih lijekova i biljnih lijekova.

Indikacije za istodobnu upotrebu

Kombinacija Lisinoprila i Indapamida efikasna je za liječenje akutne i hronične hipertenzije. Prema nalogu liječnika, oba lijeka se mogu propisati za hronično zatajenje srca.

Lisinopril zajedno sa Indapamidom efikasan je za kompleksno liječenje akutne i hronične hipertenzije.

Kako uzimati Lisinopril i Indapamid

Za poboljšanje stanja i trajno smanjenje pritiska oba lijeka se moraju uzimati duže vrijeme, u nekim slučajevima život. Stoga doziranje lijekova treba izračunati od strane liječnika ovisno o kliničkoj slici bolesti i individualnim karakteristikama pacijenta.

U većini slučajeva početna doza Lisinoprila je tableta 5-10 mg, dovoljno je 2,5 mg Indapamida (1 tableta).

Lijek se uzima oralno, bez žvakanja, sa puno vode.

Nuspojava indapamida

Pravilnom upotrebom lijeka u 97% slučajeva lijek ne djeluje negativno na organizam. U ljudi koji pripadaju preostalih 3%, Indapamid izaziva nuspojave. Najčešći učinak je kršenje vodno-elektrolitne ravnoteže: nivo kalijuma i / ili natrijuma se smanjuje. Ovo dovodi do dehidratacije (nedostatak tečnosti) u tijelu. Vrlo rijetko lijek može izazvati aritmiju, hemolitičku anemiju, sinusitis i faringitis.

Ostale nuspojave Indapamida:

  • alergije (urtikarija, anafilaksija, Quinckeov edem, dermatoza, osip),
  • Lyellov sindrom
  • suvoća oralne sluznice,
  • Stevens-Johnsonov sindrom
  • kašalj
  • slabost
  • vrtoglavica
  • mučnina, povraćanje,
  • bolovi u mišićima
  • migrene
  • nervoza
  • disfunkcija jetre
  • pankreatitis
  • zatvor
  • ortostatska hipotenzija.

Ponekad indapamid mijenja sastav krvi i urina. U analizama se može otkriti manjak kalijuma, natrijuma, povećana količina kalcijuma, glukoze, kreatinina i uree. Trombocitopenija, leukopenija, anemija, agranulocitoza se javlja rjeđe.

Koji su lijekovi "Lisinopril" i "Indapamid"?

"Lisinopril" i "Indapamid" namenjeni su lečenju akutne hipertenzije.

Prije uzimanja bilo kojeg lijeka morate pažljivo proučiti upute za njega, kao i procijeniti prednosti i nedostatke njegove upotrebe. Da biste razumjeli koja su oba lijeka, razmotrite tabelu:

Vratite se na sadržaj

Kako mogu zamijeniti lijek

Umesto Indapamida dozvoljen je Indap. Ovaj lijek je istog sastava, ali proizvodi ga drugi proizvođač i može imati različitu dozu aktivne tvari. U slučaju razlike, lekar koji radi mora prilagoditi unos lijekova.

Liječnik će vam također pomoći da pronađete analoge sa sličnom aktivnom supstancom ili djelovanjem. Na pojedinačnom savjetovanju liječnik će vam reći koji je lijek bolje koristiti: Indapamid ili Hypothiazide, Arifon Retard, Veroshpiron, hydrochlorothiazide, Diuver, Acripamide, Ionic, Retapres. Možda je imenovanje drugih diuretika usmjerenih na snižavanje krvnog pritiska.

Zaključak

Lijek Indapamid tijekom dana nježno smanjuje pritisak. Sa redovnom i pravilnom upotrebom, krvni tlak se smanjuje u roku od 7 dana od početka primjene. Ali terapija se ne može prekinuti u ovoj fazi, jer lečenje dostiže svoj maksimum u 2,5 do 3 meseca. Za najbolju efikasnost lijeka, također se morate pridržavati medicinskih preporuka: slijedite dijetu za hipertenziju, prilagodite trajanje odmora, druge recepte.

Danas je najčešća bolest hipertenzija ili hipertenzija. Drugim riječima, to je visok krvni pritisak. Ova bolest razvija se zbog vanjskih čimbenika, na primjer, stresa, prekomjernog rada, fizičkog napora, nedostatka odmora, oštre promjene vremena ili bolesti unutrašnjih organa. Nažalost, ovu patologiju nije moguće izlečiti u potpunosti - to je hronična bolest.

Pri prvim znakovima hipertenzije treba odmah konzultirati liječnika. Specijalist će odabrati pojedinačni sveobuhvatni tretman koji će pomoći održavanju krvnog pritiska normalnim i uklanjanju teških simptoma. Svaka terapija uključuje diuretike. Ovi lijekovi imaju različit hemijski sastav, ali svi učinkovito uklanjaju suvišnu tekućinu iz tijela. Lijekovi djeluju diuretički. Često liječnik uključuje lijek Indapamid u glavnu terapiju, u čijim se uputama za upotrebu i pod kojim pritiskom lijek treba uzimati, govorit ćemo u ovom članku.

Opće karakteristike lijeka

Indapamid je dobro poznati diuretik koji se aktivno koristi u lečenju hipertenzije, kao i oteklina uzrokovanih zatajenjem srca. Pilule efikasno uklanjaju višak tekućine iz tijela i kvalitativno proširuju krvne žile, što pomaže normalizaciji krvnog pritiska.

Lijek se oslobađa u obliku tableta, koje su na vrhu presvučene bijelom školjkom. U jednom pakovanju može biti 10 ili 30 tableta, što omogućava čovjeku da odabere pravu količinu za sebe.

Lijek proizvode mnoge farmakološke kompanije, ali njihov sastav se ne mijenja. Glavni aktivni sastojak je indapamid. U jednoj tableti sadrži oko 2,5 mg. Pored ove supstance, lek sadrži dodatne komponente koje imaju pozitivan uticaj na organizam. Lijek sadrži takve pomoćne sastojke:

  • krompirov skrob
  • kolidon CL,
  • mliječni šećer ili laktoza,
  • magnezijum stearat,
  • povidone 30,
  • talk u prahu
  • celuloza.

Važno! Koji pritisak pomaže Indapamid? Lijek je propisan za povišeni krvni pritisak. Njegove aktivne komponente sposobne su brzo ukloniti višak tekućine iz tijela, a također kvalitativno proširiti krvne sudove. Zbog ovog efekta, lek efikasno normalizuje krvni pritisak.

Mehanizam delovanja na telo

Lijek ima aktivno djelovanje na tijelo. Njegove komponente brzo uklanjaju tekućinu i nakupljene soli u tijelu. Oni induciraju brzo formiranje urina, što pomaže uklanjanju tekućine iz tkiva i seroznih šupljina.

Farmakološko djelovanje

Indapamid je visokokvalitetni diuretik koji se odnosi na diiatike slične tiazidima. Uz to, lijek proširuje krvne žile i tonira njihove zidove. Zajedno, ove interakcije mogu normalizovati krvni pritisak i poboljšati opće stanje osobe.

Ako je dnevna doza 1,5-2,5 mg, onda je to dovoljno da se spriječi vazokonstrikcija. To znači da će pritisak biti u granicama normale. Osim toga, ova doza pomaže poboljšanju zidova krvnih žila i štiti srčani mišić od promjena krvnog pritiska. U tom slučaju ako se doza lijeka poveća na 5 mg dnevno, tada će ova količina biti dovoljna za ublažavanje oticanja. Međutim, povećana doza ne utječe na razinu tlaka.

Redovnom upotrebom, opipljivi učinak postiže se nakon 7-14 dana uzimanja lijeka. Lijek ima maksimalan učinak nakon 2-3 mjeseca terapije. Pozitivan efekat traje 8 sedmica. Ako se pilula uzme jednom, tada se željeni rezultat javlja za 12-24 sata.

Lijek je bolje uzimati na prazan stomak ili nakon obroka, jer upotreba tablete s hranom usporava njegov utjecaj na tijelo, ali ne utječe na njegovu učinkovitost. Aktivne komponente Indapamida brzo se apsorbuju u gastrointestinalnom traktu, pa ih se ravnomerno raspoređuje po organizmu.

Jetra efikasno čisti tijelo od hemijskih komponenti tableta. Oni se takođe obrađuju bubrezima i izlučuju zajedno s urinom (70–80%) nakon oko 16 sati.Izlučivanje kroz probavni sistem je oko 20-30%. Glavna aktivna komponenta u svom čistom obliku izluči se oko 5%. Svi ostali njegovi dijelovi imaju neophodan učinak na tijelo.

Mogu li koristiti istovremeno?

"Lisinopril" i "Indapamid" ne samo da se mogu uzimati istovremeno, već su i potrebni. Njihova kompatibilnost je velika i pritisak brže pada. Preporučuje se sljedeća shema:

  1. Ujutro trebate uzeti „Indapamid“ (jak je diuretik, zato je bolje da ga ne uzimate noću).
  2. Uveče „Lisinopril“.
  3. Ako se pritisak ne smanjuje, onda je bolje piti 1 tabletu svakog lijeka.

Terapiju treba propisati liječnik, na temelju individualnih indikacija pacijenta.

Lisinopril i Indapamid se međusobno nadopunjuju. Ako se tlak značajno povećao (iznad 180/120), tada trebate odmah konzultirati liječnika (posebno ako postoji vjerovatnoća od šloga ili srčanog udara). Istovremeno, nemojte previše povećavati dozu lijekova (Indapamy ne daje bolji rezultat kada se doza poveća, a velika doza Lisinoprila može dovesti do pogoršanja stanja).

Sa godinama osoba sve više pati od visokog krvnog pritiska. Često pacijenti istodobno uzimaju Lisinopril i Indapamid. Lisinopril i Indapamid mogu se nadopunjavati. Važno je da o tome zna i dežurni lekar. Samo liječnik može adekvatno procijeniti sve rizike, ovisno o dijagnozi pacijenta i drugim kroničnim bolestima.

Prije uzimanja bilo kojeg lijeka morate pažljivo proučiti upute za njega, kao i procijeniti prednosti i nedostatke njegove upotrebe. Da biste razumjeli koja su oba lijeka, razmotrite tabelu:

· Morat ćete pročitati: 2 min

Sa godinama osoba sve više pati od visokog krvnog pritiska. Često pacijenti istodobno uzimaju Lisinopril i Indapamid. Lisinopril i Indapamid mogu se nadopunjavati. Važno je da o tome zna i dežurni lekar. Samo liječnik može adekvatno procijeniti sve rizike, ovisno o dijagnozi pacijenta i drugim kroničnim bolestima.

"Lisinopril" i "Indapamid" namenjeni su lečenju akutne hipertenzije.

Prije uzimanja bilo kojeg lijeka morate pažljivo proučiti upute za njega, kao i procijeniti prednosti i nedostatke njegove upotrebe. Da biste razumjeli koja su oba lijeka, razmotrite tabelu:

  • aritmija,
  • glavobolja
  • bolovi u grudima
  • oticanje tokom trudnoće,
  • mogućih oštećenja ploda.
  • vrtoglavica
  • glavobolja
  • depresija
  • sinusitis
  • rinitis.

"Lisinopril" i "Indapamid" ne samo da se mogu uzimati istovremeno, već su i potrebni. Njihova kompatibilnost je velika i pritisak brže pada. Preporučuje se sljedeća shema:

  1. Ujutro trebate uzeti „Indapamid“ (jak je diuretik, zato je bolje da ga ne uzimate noću).
  2. Uveče „Lisinopril“.
  3. Ako se pritisak ne smanjuje, onda je bolje piti 1 tabletu svakog lijeka.

Terapiju treba propisati liječnik, na temelju individualnih indikacija pacijenta.

Lisinopril i Indapamid se međusobno nadopunjuju. Ako se tlak značajno povećao (iznad 180/120), tada trebate odmah konzultirati liječnika (posebno ako postoji vjerovatnoća od šloga ili srčanog udara). Istovremeno, nemojte previše povećavati dozu lijekova (Indapamy ne daje bolji rezultat kada se doza poveća, a velika doza Lisinoprila može dovesti do pogoršanja stanja).

Diuretička sredstva koja doprinose uklanjanju suvišne tekućine iz tijela često su propisana za hipertenziju. Jedan od najčešćih lijekova ove orijentacije je Indapamid, čije upute za upotrebu kao i pod kojim pritiskom treba uzeti u obzir, treba detaljno razmotriti.

Jedina indikacija Indapamida je arterijska hipertenzija. Posebno se često propisuje ako je porast krvnog pritiska praćen jakim edemom i zadržavanjem tečnosti.Uklanjanjem suvišne tečnosti, krvni pritisak se smanjuje.

Takvi lijekovi često čine osnovu liječenja. Obično se nadopunjuju s drugim lijekovima protiv hipertenzije. Koliki pritisak zahteva takav lek? Obično se propisuju ako je arterijska hipertenzija uporna, razvije se potpuno arterijska hipertenzija, indikatori pritiska stalno drže iznad 140 na 100 vrijednosti.

Indapamid - diuretik ili ne? Kako je ovaj lijek diuretik, ima diuretski učinak, uklanja tekućinu iz tijela. Treba imati na umu da povećanje doze ne dovodi do povećanja hipotenzivnog efekta, jer je povećan samo diuretik. Stoga nemojte precijeniti doziranje ovog lijeka, posebno ni samog njegovog lijeka.

Prosječna cijena lijeka je 20-50 rubalja, ovisno o ljekarničkoj mreži. Lijek je jedan od najjeftinijih diuretika koji se koristi kod arterijske hipertenzije.

Važno! Ni u kojem slučaju ne biste trebali sami početi uzimati diuretike, posebice s znakovima oštećenja bubrežne funkcije.

Obično se ovaj lijek uzima jednom dnevno, standardna doza je 2,5 mg tvari. Obično se ne mijenja - može se prilagoditi samo dodavanjem drugih sredstava s hipotenzivnim učinkom na terapiju.

Kako ga uzimati - prije jela ili nakon - nije važno. Uputa za lijek kaže da doba dana i obroci ne utječu na učinak lijeka, pa nije potrebno fokusirati se na njih.

Obično, lečenje raznim antihipertenzivnim lekovima tokom akutne faze hipertenzije ne traje dugo - do nekoliko nedelja. Tada, kada krvni pritisak dovoljno stabilno padne, prekida se tijek liječenja. U budućnosti, za održavanje pritiska u granicama normale, važno je pridržavati se pravilne prehrane i drugih preporuka ljekara.

Što se tiče trajanja uzimanja ovog lijeka, prvo biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom. U svakom pojedinom slučaju, tijek terapije bit će različit - sve ovisi o težini bolesti i stanju pacijenta u cjelini.

Indapamid ima niz prilično strogih kontraindikacija. Upotreba ovog lijeka ne smije biti sa zatajenjem bubrega ili jetre. Za kršenje funkcija ovih organa uzima se diuretik isključivo pod strogim nadzorom liječnika, stalno prateći situaciju i dinamiku promjena.

  1. Takođe, ovaj lek se ne sme primenjivati ​​kod intolerancije na komponente sastava, pre svega samog diuretika, kao i druge supstance uključene u lek.
  2. Uključujući, ne biste trebali koristiti lijek za intoleranciju na laktozu, jer je dio same tablete.
  3. Stroga kontraindikacija je starosna dob dece. Do osamnaest godina ovaj lijek protiv hipertenzije ne bi se smio koristiti, jer nema dokaza o njegovoj sigurnosti za djecu.
  4. Indapamid se ne smije koristiti ni tijekom trudnoće: rađanje djeteta i period dojenja prilično su stroge kontraindikacije za uzimanje lijeka.

Važno! Prijem ovog diuretika u starijih osoba poželjno je provoditi pod strogim nadzorom liječnika. U starijih ljudi lijek može negativno utjecati na tijelo.

Ovaj diuretik ima prilično mogućih nuspojava. Ne pojavljuju se tako često ako uzimate Indapamid prema uputama. Obično se razlikuju sledeće grupe nuspojava:

  • vrtoglavica, glavobolja, poremećaji spavanja, astenija, drugi poremećaji nervnog sistema,
  • hipotenzija, poremećaji ritma, ostali nuspojave krvožilnog sistema,
  • jak kašalj, faringitis, sinusitis,
  • razne infekcije iz izlučnog sistema,
  • hematopoeza, promjene u krvnim testovima,
  • sve vrste alergijskih reakcija, kožni osip, urtikarija.

Ove nuspojave su najčešće kada se uzima Indapamid. ali uz pravilno priznanje, vjerovatnost njihove pojave je prilično mala.

Razmislite koji lijek Indapamid može zamijeniti, a koji je bolji.

Concor i Indapamid imaju dobru kompatibilnost, često se propisuju kao zajednička složena terapija. Indapamid se takođe može dobro kombinovati sa drugim beta blokatorima.

Lorista (antagonist angiotenzinskog receptora) i indapamid mogu se kombinovati uz dozvolu liječnika. Dosta često se ova dva lijeka propisuju istovremeno za složenu terapiju.

Prestarium je lijek koji se koristi kod hipertenzije i zatajenja srca. Dešava se da mu se propisuje zajedno sa diureticima, posebno - Indapamidom. Ovi lijekovi su dobro kombinirani.

Kombinacija Lisinoprila i Indapamida omogućava vam brzo i učinkovito spuštanje pokazatelja krvnog pritiska, dok oni dugo ostaju normalni, a hipertenzija se povlači. Lisinopril je ACE inhibitor. U tom slučaju ne biste trebali početi uzimati takvu kombinaciju lijekova samostalno - prvo se morate posavjetovati sa stručnjakom.

Izravni analozi Indapamida su i drugi diuretici na bazi iste aktivne supstance. Na njih se prvenstveno odnosi Arifon. Možete koristiti i druge diuretičke lijekove usmjerene na snižavanje krvnog pritiska. Prije upotrebe analoga, obavezno pročitajte upute za upotrebu.

Prema učinku, možete uporediti samo lijekove jedne grupe - diuretici, koji uključuju Indapamid. Teško je reći što je bolje: Indapamid ili Concor. Ovi lijekovi pripadaju različitim vrstama lijekova i na različite načine utječu na tijelo. Također je nemoguće reći koje je bolje: Indapamid ili Enalapril. Ovo je potpuno drugačije sredstvo sa različitim učinkom na tijelo. Ipak, vrijedno je napomenuti da prije svega treba obratiti pažnju na diuretike ako hipertenziju prati oticanje.

Arifon Retard se takođe temelji na delovanju supstance Indapamid, ali cena ovog analoga je veća. Jedno pakovanje lijeka košta do 300-350 rubalja. Štoviše, u pogledu djelovanja, ta se sredstva praktički ne razlikuju.

Ipak, vrijedno je razmotriti da Arifon ima manje kontraindikacija. U starijoj dobi i uz prisustvo jetre i bubrega bolje je odabrati ga. Indapamid ima negativniji uticaj na organizam.

Veroshpiron je takođe prilično efikasan diuretik kod hipertenzije. Ipak, vrijedno je napomenuti da se ovaj lijek može koristiti za niz drugih bolesti, dok ima manje kontraindikacija od Indapamida. Stoga pri odabiru lijekova vrijedi obratiti pažnju na to, uključujući.

Hipotiazid je također efikasan diuretik za hipertenziju koji se često propisuje kod ove bolesti. Štoviše, on ima veći raspon primjenjivosti. Po kontraindikacijama, ovi lekovi su izuzetno slični.

S arterijskom hipertenzijom je bolje odabrati prvi diuretik, jer je ovaj lijek namijenjen liječenju ove bolesti. Furosemid se obično koristi kod drugih bolesti.

Hidrohlorotiazid je također tiazidni diuretik, kao i Hypothiazide. Na djelu su ti lijekovi sličniji. Odaberite najprikladniju skupinu lijekova treba biti ovisno o indikacijama, tijeku bolesti, pratećim patologijama.

Diuver je po učinku sličan Furosemidu, dok se takođe često propisuje kod arterijske hipertenzije. Ovaj alat posebno pomaže kod povećanog stvaranja edema.Ima više kontraindikacija, pa prije nego što počnete koristiti obavezno morate pročitati upute za upotrebu.

Tijekom složenih liječenja hipertenzije liječnik mora propisati diuretike jer se krvnim tlakom brže smanjuje povlačenjem tekućine iz tijela. Farmaceutska industrija stvorila je mnoge diuretske lijekove. Najčešće, ako ima edema, liječnik propisuje Indapamid za pritisak. Međutim, lijek ima kontraindikacije i obilježja upotrebe, pa treba liječenje koordinirati s liječnikom.

Lijek pripada tiazidnim diureticima produljenog djelovanja, ima blagi snižavajući učinak na krvni pritisak. Indapamid se koristi kod arterijske hipertenzije, kada pritisak počinje prelaziti 140/90 mm Hg. Čl. I hroničnog zatajenja srca, posebno ako pacijent ima oticanje.

Lijek se oslobađa u obliku tableta i kapsula od 1,5 i 2,5 mg. Proizvode se u Rusiji, Jugoslaviji, Kanadi, Makedoniji, Izraelu, Ukrajini, Kini i Njemačkoj. Aktivna supstanca lijeka je Indapamid.

Indapamid je lijek koji čuva kalcijum, što je dobro za hipertenzivne bolesnike sa osteoporozom. Mogu ga koristiti osobe koje su na hemodijalizi, dijabetičari, sa hiperlipidemijom. U teškim slučajevima potrebno je kontrolirati razinu glukoze, kalija, drugih pokazatelja koje preporučuje liječnik.

Kapsule ili tablete od pritiska zbog hipertenzije počinju djelovati 30 minuta nakon konzumacije. Hipotonični efekat traje 23-24 sata.

Smanjenje krvnog pritiska nastaje usljed hipotenzivnih, diuretičkih i vazodilatacijskih učinaka - razina tlaka počinje padati zbog utjecaja aktivne tvari, uklanjanja viška tekućine iz tijela i širenja krvnih žila u tijelu.

Indapamid ima i kardioprotektivno svojstvo - štiti ćelije miokarda. Nakon tretmana hipertenzija značajno poboljšava stanje lijeve srčane klijetke. Lijek također lagano smanjuje otpornost na periferne sudove i arteriole. Budući da umjerenim tempom povećava brzinu stvaranja urina, pri čemu se izlučuje višak tekućine, prikladno je piti lijek ako postoji edematozni sindrom.

Pri visokom pritisku (više od 140/100 mm Hg. Art.), Liječnik pojedinačno bira dozu i trajanje terapije. Indapamid se obično treba uzimati jednom dnevno: ujutro, 1 tableta. Dozvoljeno je piti na prazan stomak ili nakon jela - hrana ne utječe na učinak lijeka.

Pravila obaveznog prijema:

  • koristiti u jasno definiranom vremenu za održavanje intervala od 24 sata,
  • tablete ili kapsule se gutaju u cjelini
  • ispire se mirnom vodom u zapremini najmanje 150 ml,
  • samo po preporuci lekara, promeniti dozu ili prekinuti tok lečenja.

Produljeni učinak Indapamida povezan je s postepenim otapanjem lijeka. Ako samljete tablete ili kapsule prije upotrebe, velika količina aktivne tvari odmah će ući u tkivo, što će uzrokovati nagli pad pritiska. Nagli pad krvnog pritiska remeti rad svih tjelesnih sistema, što je kruto opasnim posljedicama.

S Indapamidom je dozvoljeno uzimanje sljedećih lijekova:

  • Concor i ostali B-blokatori,
  • Lorista (suzbija angiotenzinske receptore)
  • Prestarijum (za zatajenje srca),
  • Lizinopril (ACE inhibitor),
  • drugi lijekovi koje je propisao ljekar.

Naravno, bilo koju kombinaciju lijekova treba odabrati samo liječnik, jer se u slučaju neovisne kombinacije kompatibilnost aktivnih tvari često ne uzima u obzir. To može rezultirati neuspjehom liječenja ili trovanjem lijekom, što je u svakom slučaju opasno po život.

Osoba je često prisiljena uzimati nekoliko lijekova koji spadaju u različite grupe droga.Njihove aktivne supstance mogu smanjiti ili povećati efikasnost Indapamida. Vrijedno je detaljnije se raspitati o tome kako se manifestuju takve „interakcije“.

Antihipertenzivni učinak lijeka se povećava ako se koristi zajedno s antidepresivima, antipsihoticima - to može uzrokovati nagli pad pritiska.

U kombinaciji s eritromicinom osoba razvija tahikardiju; u kompleksu Ciklosporina povećava se nivo kreatinina. Istodobna upotreba zajedno s lijekovima, koji uključuju jod, može izazvati dehidraciju. Gubitak kalijuma potiču laksativi, saluretici i srčani glikozidi.

Treba imati na umu da kortikosteroidi i NSAID (nesteroidni protuupalni lijekovi) smanjuju hipotenzivni učinak Indapamida - to smanjuje efikasnost lijeka. Da bi se izbjegla takva interakcija s drugim lijekovima, liječnik mora osigurati popis svih korištenih lijekova i biljnih lijekova.

Hipertenzivni pacijenti s pratećim bolestima mokraćnog, endokrinog, probavnog i kardiovaskularnog sustava trebaju dodatno konzultirati liječnika. Za neke patologije ovaj lijek ima svojstva upotrebe ili je potpuno kontraindiciran.

Indapamid se ne smije primjenjivati ​​kod djece mlađe od 18 godina, u trudnoći. Ako je lijek propisan ženi tokom dojenja, tada se za vrijeme liječenja beba prebacuje na umjetnu prehranu.

Upotreba Indapamida je kontraindicirana ako se dijagnosticiraju sljedeća stanja:

  • individualna netolerancija,
  • zatajenje bubrega
  • galaktozemija, netolerancija na laktozu,
  • jetrena encefalopatija,
  • poremećaj cirkulacije u mozgu,
  • hipokalemija
  • gihta
  • anuria

Prije kupnje lijeka preporučuje se proučiti službene upute proizvođača (priložene u pakovanju lijeka), jer oni prikazuju potpune podatke o sastavu, karakteristikama upotrebe, kontraindikacijama, drugim podacima.

Pravilnom upotrebom lijeka u 97% slučajeva lijek ne djeluje negativno na organizam. U ljudi koji pripadaju preostalih 3%, Indapamid izaziva nuspojave. Najčešći učinak je kršenje vodno-elektrolitne ravnoteže: nivo kalijuma i / ili natrijuma se smanjuje. Ovo dovodi do dehidratacije (nedostatak tečnosti) u tijelu. Vrlo rijetko lijek može izazvati aritmiju, hemolitičku anemiju, sinusitis i faringitis.

Ostale nuspojave Indapamida:

  • alergije (urtikarija, anafilaksija, Quinckeov edem, dermatoza, osip),
  • Lyellov sindrom
  • suvoća oralne sluznice,
  • Stevens-Johnsonov sindrom
  • kašalj
  • slabost
  • vrtoglavica
  • mučnina, povraćanje,
  • bolovi u mišićima
  • migrene
  • nervoza
  • disfunkcija jetre
  • pankreatitis
  • zatvor
  • ortostatska hipotenzija.

Ponekad indapamid mijenja sastav krvi i urina. U analizama se može otkriti manjak kalijuma, natrijuma, povećana količina kalcijuma, glukoze, kreatinina i uree. Trombocitopenija, leukopenija, anemija, agranulocitoza se javlja rjeđe.

Umesto Indapamida dozvoljen je Indap. Ovaj lijek je istog sastava, ali proizvodi ga drugi proizvođač i može imati različitu dozu aktivne tvari. U slučaju razlike, lekar koji radi mora prilagoditi unos lijekova.

Liječnik će vam također pomoći da pronađete analoge sa sličnom aktivnom supstancom ili djelovanjem. Na pojedinačnom savjetovanju liječnik će vam reći koji je lijek bolje koristiti: Indapamid ili Hypothiazide, Arifon Retard, Veroshpiron, hydrochlorothiazide, Diuver, Acripamide, Ionic, Retapres. Možda je imenovanje drugih diuretika usmjerenih na snižavanje krvnog pritiska.

Lijek Indapamid tijekom dana nježno smanjuje pritisak. Sa redovnom i pravilnom upotrebom, krvni tlak se smanjuje u roku od 7 dana od početka primjene.Ali terapija se ne može prekinuti u ovoj fazi, jer lečenje dostiže svoj maksimum u 2,5 do 3 meseca. Za najbolju efikasnost lijeka, također se morate pridržavati medicinskih preporuka: slijedite dijetu za hipertenziju, prilagodite trajanje odmora, druge recepte.

Indapamid je popularni lijek za liječenje hipertenzije, kao i edema uzrokovanih zatajenjem srca ili drugim uzrocima. To je diuretik, ali u praksi sa hipertenzijom se koristi kao vazodilatator. Ispod ćete pronaći uputstva za upotrebu Indapamida, napisana jednostavnim jezikom. Ispitajte njegove indikacije za upotrebu, kontraindikacije i nuspojave. Naučite kako uzimati ove tablete za visoki krvni pritisak: u kojoj dozi, prije ili nakon jela, ujutro ili uveče, koliko dana liječenje traje. Pročitajte razliku između originalnih lijekova Arifon i Arifon Retard, koji jeftini analozi imaju. Shvatite šta biste trebali uzimati: indapamid, furosemid ili hidroklorotiazid (hipotiazid). U članku je objašnjeno zašto je indapamid prikladan za dijabetičare, starije osobe i druge kategorije bolesnika. Dostavljen je popis s kojim se drugim tabletama za pritisak mogu kombinirati.

Opće informacije

Prije nego što počnete zajedno koristiti Lizinopril i Indapamid, morate se upoznati sa svakim farmaceutskim proizvodom zasebno kako biste imali općenitu predstavu o njima. Dakle, Lisinopril djeluje kao inhibitor enzima koji pretvara angiotenzin, a koji je karakteriziran dugotrajnim učinkom. Lijek se proizvodi u tabletama, aktivni sastojak je lizinopril dihidrat. "Lizinropril" je indiciran za upotrebu kod akutne srčane insuficijencije i hipertenzije.

Prilikom uzimanja tableta Lisinoprila mogu se razviti sljedeći neželjeni efekti:

  • glavobolja, vrtoglavica,
  • bolna nelagoda u grudima
  • tremor udova,
  • promjena ukusa, gubitak apetita,
  • umor,
  • pad krvnog pritiska,
  • zbunjenost,
  • akutno zatajenje bubrega
  • brz, bolan otkucaj srca.

Ovaj diuretik obično se propisuje hipertenzivnim pacijentima.

Što se tiče Indapamida, aktivni sastojak je Indapamid, koji leku daje diuretičke, vazodilatativne i hipotenzivne efekte. Lijek se provodi u obliku filmom obloženih tableta. Glavna indikacija za uzimanje "Indapamida" je arterijska hipertenzija.

Ako je pogrešno ili dugoročno uzimati "Indapamid", pacijent će primijetiti takve negativne promjene u tijelu, kao što su:

  • slabost, pretjerani umor,
  • vrtoglavica, bol u sljepoočnici i vratu,
  • poremećaj srčanog ritma,
  • snizujući pritisak
  • smanjenje kalijuma u krvi,
  • povećana mokraćna kiselina
  • problemi sa funkcioniranjem jetre.

Vratite se na sadržaj

Princip rada odvojeno

Djelovanje farmaceutskog proizvoda "Lisinopril" usmjereno je na smanjenje razine angiotenzina 2 i hormona nadbubrežne kore u krvnoj tekućini. Kao rezultat toga, PSS opada i opada krvni pritisak što se događa otprilike 1 sat nakon uzimanja porcije lijeka. "Indapamid" je diuretik sulfonamidnog tipa koji povećava izlučivanje hlorida i natrijuma u urinu, što rezultira povećanom diurezom, a istovremeno pada povišeni krvni pritisak. Uz to, Indapamid smanjuje hipertrofiju lijeve klijetke i ne utječe na metabolizam ugljikohidrata, posebice u bolesnika sa šećernom bolešću, a također ne mijenja metabolizam lipida.

Mogu li uzeti istovremeno?

„Indapamid“ i „Lisinopril“ imaju odličnu kompatibilnost, ali pre upotrebe ove kombinacije lekova za normalizaciju krvnog pritiska bolje je konsultovati se s kardiologom koji će propisati lečenje u skladu sa individualnim indikacijama pacijenta.

Da biste započeli takvu kombiniranu terapiju, prvo je potrebno konzultirati liječnika.

Lijekovi o kojima je riječ nisu samo mogući, već ih je potrebno istovremeno koristiti, jer je u tandemu hipotenzivni učinak izraženiji i pritisak se brže normalizuje. "Indapamid" i "Lisinopril" nadopunjuju se, a čim krvni pritisak snažno poraste, trebalo bi odmah konzultirati liječnika i početi uzimati lijekove. Ne prekoračite doze koje je propisao specijalista, to neće ubrzati pad krvnog pritiska, već će samo dovesti do pogoršanja stanja i izazvati znakove predoziranja.

Treba shvatiti da je kombinacija ACE inhibitora i diuretika bitna ako pacijent ima arterijsku hipertenziju praćenu poremećajem vode-elektrolita ili monoterapiju uzimanjem samog Lisinoprila neefikasno. Ne pribjegavajte liječenju hipertenzije takvim lijekovima za stenozu bubrežne arterije i za vrijeme trudnoće.

Pad krvnog pritiska pri uzimanju lijeka „Lisinopril“ zajedno s diuretikom „Indapamid“ nastaje zbog njegove sposobnosti da uklanja vodu i natrijev klorid, kao rezultat toga se smanjuje volumen cirkulirajuće krvi i srčanog iznosa, a istovremeno smanjuje se i krvni krvotok, smanjuje OSS i zaustavlja hipertenzivna kriza. Prema brojnim naučnim studijama, istodobna upotreba lijekova u malim dozama duže vrijeme je sigurna.

Kako piti?

Kombinaciju Lisinoprila i Indapamida treba propisati samo kardiolog na osnovu stanja bubrežne hemodinamike. Budući da se antihipertenzivni lijekovi eliminiraju radom bubrega, postoji rizik od razvoja bubrežne insuficijencije tijekom liječenja, posebno kod ljudi koji imaju bilateralnu stenozu bubrežne arterije. Ako nema kontraindikacija za primjenu lijekova, tada se Indapamid propisuje 1 tabletu dnevno ujutro, a Lisinopril se obično propisuje navečer, u dozi od 10 mg jednom dnevno. Ako je potrebno, a po nahođenju liječnika, raspored doziranja može se mijenjati, ali samostalno ugađati je strogo kontraindicirano.

Sa godinama osoba sve više pati od visokog krvnog pritiska. Često pacijenti istodobno uzimaju Lisinopril i Indapamid. Lisinopril i Indapamid mogu se nadopunjavati. Važno je da o tome zna i dežurni lekar. Samo liječnik može adekvatno procijeniti sve rizike, ovisno o dijagnozi pacijenta i drugim kroničnim bolestima.

Zašto je propisan

Jedina indikacija Indapamida je arterijska hipertenzija. Posebno se često propisuje ako je porast krvnog pritiska praćen jakim edemom i zadržavanjem tečnosti. Uklanjanjem suvišne tečnosti, krvni pritisak se smanjuje.

Takvi lijekovi često čine osnovu liječenja. Obično se nadopunjuju s drugim lijekovima protiv hipertenzije. Koliki pritisak zahteva takav lek? Obično se propisuju ako je arterijska hipertenzija uporna, razvije se potpuno arterijska hipertenzija, indikatori pritiska stalno drže iznad 140 na 100 vrijednosti.

Indapamid - diuretik ili ne? Kako je ovaj lijek diuretik, ima diuretski učinak, uklanja tekućinu iz tijela. Treba imati na umu da povećanje doze ne dovodi do povećanja hipotenzivnog efekta, jer je povećan samo diuretik. Stoga nemojte precijeniti doziranje ovog lijeka, posebno ni samog njegovog lijeka.

Prosječna cijena lijeka je 20-50 rubalja, ovisno o ljekarničkoj mreži. Lijek je jedan od najjeftinijih diuretika koji se koristi kod arterijske hipertenzije.

Važno! Ni u kojem slučaju ne biste trebali sami početi uzimati diuretike, posebice s znakovima oštećenja bubrežne funkcije.

Koliko dugo mogu potrajati bez odmora?

Obično, lečenje raznim antihipertenzivnim lekovima tokom akutne faze hipertenzije ne traje dugo - do nekoliko nedelja. Tada, kada krvni pritisak dovoljno stabilno padne, prekida se tijek liječenja. U budućnosti, za održavanje pritiska u granicama normale, važno je pridržavati se pravilne prehrane i drugih preporuka ljekara.

Što se tiče trajanja uzimanja ovog lijeka, prvo biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom. U svakom pojedinom slučaju, tijek terapije bit će različit - sve ovisi o težini bolesti i stanju pacijenta u cjelini.

Analozi i njihovo upoređivanje

Izravni analozi Indapamida su i drugi diuretici na bazi iste aktivne supstance. Na njih se prvenstveno odnosi Arifon. Možete koristiti i druge diuretičke lijekove usmjerene na snižavanje krvnog pritiska. Prije upotrebe analoga, obavezno pročitajte upute za upotrebu.

Prema učinku, možete uporediti samo lijekove jedne grupe - diuretici, koji uključuju Indapamid. Teško je reći što je bolje: Indapamid ili Concor. Ovi lijekovi pripadaju različitim vrstama lijekova i na različite načine utječu na tijelo. Također je nemoguće reći koje je bolje: Indapamid ili Enalapril. Ovo je potpuno drugačije sredstvo sa različitim učinkom na tijelo. Ipak, vrijedno je napomenuti da prije svega treba obratiti pažnju na diuretike ako hipertenziju prati oticanje.

Pogledajte video: Pitajte pedijatra - Kako pomoći detetu koje povraća? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar