Kako povećati šećer u krvi: kakvu hranu jesti

Dijeta s visokim šećerom u krvi je prevencija razvoja dijabetesa. S obzirom na postojeću bolest, pomaže u sprječavanju razvoja komplikacija.

Hiperglikemija može biti fiziološko ili patološko stanje u kojem osoba ima porast koncentracije glukoze u krvi.

Znakovi visokog šećera u krvi uključuju slabost, umor, letargiju, stalnu žeđ, suha usta, povećan izliv urina, učestalo mokrenje (uključujući noću), smanjenu tjelesnu težinu tokom normalnog apetita, loše zarastanje površinskih oštećenja , pojava na koži gnojnih osipa, groznica, svrbeža kože i sluznica, smanjenja imuniteta. Takođe, pacijenti sa hiperglikemijom često se žale na glavobolje, smanjen vid, pospanost, razdražljivost.

Bolesnicima s hiperglikemijom treba ograničiti unos jednostavnih ugljikohidrata, osigurati dovoljnu obogaćivanje hrane, pridržavanje dijeta.

Šta jesti sa visokim šećerom u krvi

Dijeta s visokim šećerom u krvi uključuje frakcijsku prehranu (5-6 puta dnevno u malim obrocima), ako imate prekomjernu težinu, trebali biste ograničiti dnevni unos kalorija na 250-300 kcal. Ne smije se dopustiti prejedanje. Preporučuje se kuhati hranu, kuhati na pari, pirjati ili peći.

Potrebe tijela za ugljikohidratima (250-300 g dnevno) treba osigurati povrćem, nezaslađenim voćem, žitaricama od cijelog zrna (heljda, zobena kaša, rjeđe ječam, biserni ječam i proso). Žitarice se koriste za kuhanje žitarica, prvih jela, posuda. Kaša se kuha u vodi, mlijeko je prihvatljivo. Dozvoljeni raženi ili pšenični hljeb od brašna drugog razreda, proizvodi od brašna od brašna od cijelog zrna.

Mahunarke se mogu uključiti u ishranu 2-3 puta nedeljno. Svakodnevno se preporučuje jesti svježe povrće, moguće je u obliku salata začinjenih biljnim uljem, limunovim sokom, zelenim lukom, peršunom, koprivom. Kuhana ili kuhana jela pripremaju se od bijelog kupusa i cvjetače, brokule, tikvice, tikvica, bundeve i patlidžana, paradajza, luka. Dozvoljeno je jesti češnjak, špinat, celer. Proizvodi od soje dozvoljeni su u malim količinama. Krompir, repa, kuvani grašak, mrkva treba biti uključeni u prehranu ne više od 3 puta nedeljno. Dozvoljeno je koristiti borovnice, borovnice, brusnice, jabuke, lubenice, grejpfrut.

U procesu razvoja dijeta s visokim šećerom u krvi uzimaju se u obzir tjelesna težina pacijenta, prisustvo individualne netolerancije na određenu hranu, pretilost, prateće bolesti, kao i glukoza u krvi.

Dijeta treba da sadrži fiziološku količinu proteina. Prednost treba dati sledećim proteinskim proizvodima:

  • mliječni proizvodi s niskim udjelom masti (kefir, prirodni jogurt bez aditiva, skuti sir, jogurt, sir),
  • jaja i bjelanjka (ne više od tri nedeljno),
  • riba (poljok, bakalar, smuđ, štuka, štuka),
  • plodovi mora (dagnje, tikvice, škampi, hobotnice, lignje).

Jednom nedeljno je dozvoljeno jesti namočene haringe. Kefir ili prirodni jogurt preporučuje se u količini od dvije čaše dnevno. Meso treba biti izabrano s niskim udjelom masti. Osobe sa hiperglikemijom moraju jesti govedinu, teletinu, svinjetinu i janjetinu bez masnoće, piletinu i ćuretinu bez kože. Dozvoljeno je jesti zeca, dijetalnu kobasicu, kuhan jezik. Starijem pacijentu s visokom glukozom u krvi savjetuje se da smanji količinu mesa u svojoj prehrani, radije od ribe.

Masti, od kojih polovina treba biti zastupljena biljnim uljima, ograničene su na 60 g dnevno. Krem ili pavlaka (ne više od 10% masnoće) mogu se dodati u gotova jela (ne više od jedne žlice). Upotreba putera je ograničena na 20 g dnevno, treba ga dodati gotovim obrocima. Salate se začinju biljnim uljem, a može se koristiti i u pripremi prvih jela.

Prva jela bi se trebala sastojati uglavnom od žitarica i povrća, mogu biti mliječna. Za pacijente sa hiperglikemijom možete kuhati supu, kupus čorbu, borsch, cveklu na juhi od mekinja. Juha u mesnom ili ribljom juhu dozvoljena je jednom u deset dana. Okroshka je dozvoljena na surutki ili kefiru.

Od začina za hiperglikemiju možete koristiti cimet, kurkumu, šafran, đumbir, vanilin, trebali biste ograničiti upotrebu senfa i hrena. Dozvoljeno je dodavati jabukovo sirće u hranu. Umaci se mogu pripremiti sa povrtnim juhom ili mlijekom.

Uz hiperglikemiju i istodobnu hiperholesterolemiju, proizvodi koji imaju lipotropni učinak trebaju biti uključeni u prehranu da bi smanjili kolesterol.

Zamjena za šećer mogu biti zaslađivači, koji su prirodni (stevija, fruktoza, ksilitol, sorbitol) i sintetički (saharin, aspartam, sukraloza), dok se potonji preporučuje konzumirati u malim količinama. Dnevna doza ksilitola ne smije biti veća od 35 g, jer u protivnom može biti poremećena crevna aktivnost. Fruktozu kao zamjenu za šećer treba koristiti i u ograničenim količinama.

Keksi i slatkiši na fruktozi ili ksilitolu dozvoljeni su, med je dozvoljen u malim količinama. Od voća možete kuhati žele (najbolje na agaru), mousse, kompot.

Pacijentima sa hiperglikemijom dozvoljena je biljna, bobica i nezaslađeni voćni sokovi, radič, bujona od bundeve, slab čaj, prirodna crna ili mliječna kafa i mineralna voda. Dnevna količina vode treba biti 1,2-1,5 litara.

U slučaju visokog krvnog pritiska i oslabljene srčane aktivnosti na pozadini hiperglikemije, sol treba isključiti iz prehrane. Svim ostalim bolesnicima s visokim šećerom u krvi dozvoljen je dnevni unos ne više od 4 g soli.

Uz hiperglikemiju i istodobnu hiperholesterolemiju, proizvodi koji imaju lipotropni učinak trebaju biti uključeni u prehranu da bi smanjili kolesterol. U tu svrhu preporučuju se biljna ulja (maslinovo, kukuruzno, laneno sjeme), govedina, tofu, hrana bogata vlaknima. Jod pomaže da se poboljša metabolizam masti, zbog čega je preporučljivo uključiti alge u ishranu. Osušene morske alge mogu se mljeti u mlincu za kafu i koristiti kao sol. Preporučuje se u prehranu uključiti mekinje koje možete preliti kipućom vodom, a potom pomiješati sa jogurtom, kefirom, skutom ili sokom. Dekocija mekinja se može koristiti za pravljenje pića i supa.

Da bi se normalizirala razina glukoze, osim što slijedite dijetu, preporučuje se svakodnevno izvođenje vježbi sa vježbanjem.

Bolesnicima s hiperglikemijom treba ograničiti unos jednostavnih ugljikohidrata, osigurati dovoljnu obogaćivanje hrane, pridržavanje dijeta. U procesu razvoja dijeta s visokim šećerom u krvi uzimaju se u obzir tjelesna težina pacijenta, prisustvo individualne netolerancije na određenu hranu, pretilost, prateće bolesti, kao i glukoza u krvi. Uz hiperglikemiju, preporučuje se kreiranje menija za sedmicu prije dozvoljenih namirnica.

Koja se hrana ne može jesti sa visokim šećerom u krvi

Dijeta s visokim šećerom u krvi zahtijeva isključivanje iz prehrane alkoholnih pića, masnog mesa, ribe, obloga (srce, jetra, bubrezi, pluća, mozak), dimljenog mesa i ribljih proizvoda, konzervirane hrane, mesnih umaka, svinjetine, govedine ili janjeće masti, kavijar.

Oštri i slani čvrsti sirevi sa sadržajem masti većim od 40%, masna kisela pavlaka i vrhnje, jogurti za dugotrajno skladištenje sa šećerom i / ili voćem, deserti od sira su nepoželjni. Banane, ananas, datulje, smokve, grožđe i grožđice, džem, sladoled, kakao i čokolada, zapakirani sokovi, slatka bezalkoholna pića, kao i tjestenina, zdrob, riža isključeni su iz prehrane.

Potrebno je potpuno odustati od upotrebe šećera i vrhunskog brašna, kao i proizvoda koji ih sadrže. Začinjeni umaci, margarin, kisele i pržene namirnice s visokim šećerom u krvi također bi trebali biti isključeni iz jelovnika.

Prehrana sa visokim šećerom u krvi tokom trudnoće

Dijetalna prehrana preporučuje se i trudnicama sa hiperglikemijom - hranu treba uzimati u malim porcijama svaka tri sata, s razmakom od najviše 10 sati. Noću ne jedite mlijeko ili voće.

Hrana sa visokim vlaknima, uključujući keks keksa, preporučuje se za doručak.

Ne smije se dopustiti prejedanje. Preporučuje se kuhati hranu, kuhati na pari, pirjati ili peći.

Treba dati prednost pustom mesu, pokušavajući što više ukloniti svu vidljivu masnoću. Prihvatljivo je koristiti pileće juhe; u prehranu treba uključiti sirovo povrće (uključujući povrtne salate), bobice i nezaslađeno voće.

Ne preporučuju se gljive, crveno meso i začinjena jela. Kremni sir, margarin, umaci nisu uključeni. Hrana ne bi trebala sadržavati velike količine soli i ulja.

Sa povećanom koncentracijom glukoze u krvi, trudnice trebaju piti najmanje 1-1,5 litara vode dnevno.

Da bi se normalizirala razina glukoze, osim što slijedite dijetu, preporučuje se svakodnevno izvođenje vježbi sa vježbanjem.

Osnovne metode prevencije šećera

Da biste pravovremeno poduzeli akciju, važno je znati simptome hipoglikemije. Slede glavni simptomi:

  • osjećaj vrućine i nalet krvi u lice,
  • glavobolje koje se izmjenjuju sa vrtoglavicom,
  • izražena slabost i „pamučnost“ tela,
  • drhtanje u tijelu, drhtanje.

Navedeni simptomi se u pravilu oštro manifestuju, dok je karakterističan snažan osjećaj gladi.

Moraju se poduzeti hitne mjere za poboljšanje općeg blagostanja i povećanja šećera. Ključni princip u pružanju pomoći je osigurati stalnu opskrbu ugljikohidratima.

Za podizanje šećera u krvi nije potrebno odmah započeti liječenje lijekovima.

Međutim, u mnogim slučajevima postoji potreba za propisivanjem lijekova, ali to zavisi od oblika u kojoj je osobi bolest. Učinkovito stabilizira proizvode koji vam omogućavaju povećanje šećera u krvi zbog ugljikohidrata koji ulaze u tijelo.

Najlakši način za to je jesti slatkiše i drugu slatku hranu. Kao preventivnu mjeru uvijek možete nositi nekoliko slatkiša sa sobom. Kad je čovjek kod kuće, treba ga jesti med ili konzerve. Takva hrana prepoznata je kao glavni dobavljač lako probavljivih ugljikohidrata, a šećer se lako može podići.

Tako da brže prođe proces cijepanja i asimilacije ugljikohidrata, možete piti slatku vodu ili čaj.

Slatki čaj je idealna opcija kako bi se povećala koncentracija šećera u krvi, pa bi ga trebalo piti na prvi znak hipoglikemijskog stanja. Olakšanje će doći u prvim minutama.

Nadalje, važno je održavati visoku koncentraciju šećera u krvi, na primjer, jesti bijeli hljeb ili kolačiće. Mora se imati na umu da ovi proizvodi brzo povećavaju razinu šećera, ali i brzo odlaze. Dakle, postoji prilično visok rizik od hipoglikemije.

Nakon jela bilo koje slatke hrane ili proizvoda od brašna (na primjer, krafne, bijeli hljeb ili kolači), glad se brzo ponovo pojavljuje, što je povezano s visokim glikemijskim indeksom tih proizvoda.

Trebali biste jesti hranu koja pruža duži unos šećera u krvi.

Unos određenih sorti voća utiče na nivo glikemije. Ovo su namirnice koje povećavaju koncentraciju šećera u krvi koji se konzumiraju tokom popodnevne užine, između doručka, ručka ili večere. Međutim, ako pacijent ima dijabetes, morate znati što voće može biti s dijabetesom.

Plodovi su indicirani za ljude koji su u riziku od hipoglikemije. To se može primijetiti kod:

  • intenzivni sportovi
  • sistematski fizički rad
  • niskokalorična dijeta.

Osoba je u stanju uspješno spriječiti hipoglikemiju ako u svoju prehranu uključite smokve, grožđice ili grožđe.

Pored toga, napominjemo:

  1. Ne treba praviti duge pauze između obroka.
  2. Ako energija tijela iz hrane dođe na kraj, a sve su unutrašnje rezerve već iskorištene, tada se razvija nagli pad razine šećera.
  3. Važno je jesti pravilno i redovno, najbolje 4-5 puta dnevno.
  4. Važno je konzumirati manje brašna i slatkih namirnica, te umanjiti unos alkohola i gaziranih pića.
  5. Ovi proizvodi sadrže veliku količinu šećera, što brzo povećava razinu glukoze u krvi.

Međutim, nakon toga dolazi do obrnutog procesa: skok u suprotnom smjeru. Stoga se ponovno javlja hipoglikemijsko stanje, a opet, tijelu je potreban šećer.

Učinak lijekova na šećer u krvi

Pacijenti registrirani kod endokrinologa moraju znati da postoji prilično velika lista lijekova koji mogu povećati šećer

Lijekove koji povećavaju šećer u krvi treba uzimati s oprezom ako postoji poremećen metabolizam ugljikohidrata. Mnogi hormonalni lijekovi doprinose razvoju hiperglikemije:

  • ženskih spolnih hormona
  • hormoni koje proizvodi nadbubrežna kora ili glukokortikoidi
  • hormoni koji se koriste za liječenje poremećaja štitne žlijezde: trijodtironin, tiroksin.

Često se poremećaji metabolizma ugljikohidrata pojavljuju na pozadini druge patologije, što se prije svega odnosi na organe unutrašnje sekrecije.

Ako osoba prima liječenje koje normalizuje razinu glukoze, tada se paralelni unos drugih lijekova treba odvijati pod strogim nadzorom liječnika, uz imenovanje testa krvi. Usput, pored farmakologije, dobro je znati koje biljke snižavaju šećer u krvi kako bi bile spremne za promjene u svom nivou.

U žena se hormonska nadomjesna terapija mora provoditi nakon koagulograma. Doze lijekova koje liječnik propisuje kao dio specifičnog liječenja dijabetes melitusa direktno ovise o razini glukoze.

Psihosomatika

Posljednjih godina povećao se broj psihosomatskih poremećaja. U stanju stalnog stresa, gotovo je nemoguće da se ljudsko tijelo samostalno odupire negativnim faktorima, što dovodi do pogoršanja bolesti i patologija.

Jedan od načina liječenja ove vrste bolesti su sedativi, sredstva za smirenje. Sistematična upotreba lijekova ove vrste utječe na metabolizam ugljikohidrata, pa time počinje šećerati porast šećera u krvi.

Prije nego što započnete terapijski tečaj sa sedativima ili lijekovima za smirenje, morate provesti početno istraživanje stanja metabolizma ugljikohidrata, uključujući određivanje glikemije na testu.

Sva odstupanja od normalnih vrijednosti, bilo da su visoki ili niski šećer, trebali bi postati temelj za temeljitije istraživanje osobe i savjetovanje endokrinologa.

Lijekove koji snižavaju šećer u krvi, glukozu, trebalo bi propisati vrlo oprezno u pozadini granične glikemije.Dodatni učinak na metabolizam ugljikohidrata rizikuje pokretanje ozbiljnijeg poremećaja.

Osoba s endokrinom patologijom ili sklonošću ka njoj, mora neovisno kontrolirati razinu glukoze, za to se može upotrijebiti, na primjer, krug glukometra tc, a u slučaju bilo kakvih odstupanja od normalne razine, obavijestiti svog liječnika.

Pogledajte video: Ne gojimo se zato što jedemo više (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar