Actovegin rastvor za ubrizgavanje - zvanična uputstva za upotrebu

Actovegin 10 je lijek koji karakterizira metabolički učinak. Lijek ima tečnu strukturu, ali postoje i druge sorte (u tabletama, u obliku gela, itd.). Sadrži prirodne sastojke. S obzirom da se aktivni sastojak dostavlja direktno u krv, glavni parametri se prate tokom terapije kako bi se izbjegao razvoj komplikacija.

Oslobađanje oblika i sastava

S tim imenom izrađuje se lijek u tabletama, u obliku otopine za injekcije, infuziju (vaskularna primjena tvari). Injekcije se daju intravenski i intramuskularno. Moguća je kupovina gela, kreme ili masti. Infuzijska otopina koristi se za kapljice. Gel, masti i krema - proizvodi za vanjsku upotrebu. Tablete se uzimaju oralno.

Sastav uključuje jednu glavnu komponentu prirodnog porijekla - deproteinizovani hemoderivat dobijen iz krvi teladi.

Željena koncentracija aktivnog spoja može se postići ako se dodatno koriste voda za injekcije i fiziološka fiziološka otopina (natrijum-hlorid).

Zahvaljujući ovim komponentama postiže se prihvatljiv nivo efikasnosti hemoderivata.

Koncentracija glavnog spoja u 1 ampuli tekuće supstance Actovegin (10 ml) je 400 mg. Postoje i druge verzije: otopina od 2 ml (količina hemoderivata je 80 mg), zapremina ampula je 5 ml (koncentracija glavnog spoja je 200 mg). Dostupno u pakovanjima od 5 i 25 ampula. 1 tableta sadrži 200 mg hemoderivata. U prodaji možete pronaći pakete od 10, 30 i 50 kom.

Actovegin uključuje jednu glavnu komponentu prirodnog porijekla - deproteinizovani hemoderivativ dobiven iz krvi teladi.
Koncentracija glavnog spoja u 1 ampuli tekuće supstance Actovegin (10 ml) je 400 mg.
Actovegin je dostupan i u obliku gela i kreme.

Farmakološko djelovanje

Glavno svojstvo lijeka je antihipoksično. Realizacija ove funkcije osigurava se ubrzavanjem isporuke glukoze, kisika i drugih korisnih tvari u tjelesna tkiva. Zbog toga se stanje staničnih membrana normalizira, vjerojatnost niza patologija smanjuje se. Prije svega, smanjuje se rizik od hipoksije.

Hemoderivativ se dobija dijalizom, ultrafiltracijom. Kao rezultat, sirovine koje se koriste za proizvodnju lijeka stječu potrebna svojstva. Zahvaljujući Actoveginu povećava se koncentracija niza korisnih spojeva, uključujući aminokiseline, fosfokreatin itd. Zbog aktivnosti slične insulinu, lijek se koristi u liječenju dijabetičke polineuropatije.

Farmakokinetika

Nakon gutanja, lijek počinje djelovati nakon 30 minuta. Najviši nivo aktivnosti Actovegina 10 primećen je nakon 2-6 sati. U većini slučajeva vrhunska aktivnost dostiže se nakon 3 sata. Efikasnost lijeka se ne smanjuje kod pacijenata s dijagnosticiranim poremećajima bubrega, jetre, metabolizma.

Nakon gutanja, lijek počinje djelovati nakon 30 minuta.

Indikacije za upotrebu

Predmetni lijek koristi se za takve patologije:

  • cerebrovaskularni poremećaji, metaboličke promjene, ako je uzrok pogoršanje dovoda krvi u mozak,
  • razvoj poremećaja u radu perifernih žila i posljedica prouzrokovanih tim procesima (periferna angiopatija, ulcerozne lezije trofičke prirode),
  • dijabetička polineuropatija,
  • simptomi različitih bolesti koje se očituju promjenama u strukturi kože (čirevi na pritisku, čirevi itd.),
  • uticaj visokih i niskih temperatura
  • efekat zračenja na tijelo, što dovodi do kršenja strukture kože.

Kontraindikacije

Predmetni lijek se ne koristi u takvim slučajevima:

  • zatajenje srca u najtežoj fazi,
  • niz bolesti mokraćnog sistema: oligurija, anurija, poteškoće u izlučivanju tečnosti iz organizma,
  • pojedinačna negativna reakcija na aktivni sastojak u sastavu Actovegina ili drugih aktivnih materija sadržanih u preparatima ove grupe,
  • plućni edem.


Actovegin se koristi za vaskularne poremećaje mozga.
Actovegin se ne koristi kod zatajenja srca u najtežim fazama.
Lijek je indiciran za dijabetičku polineuropatiju.

Kako uzimati Actovegin 10?

Lijek u tečnom obliku propisan je uzimajući u obzir raznolikost bolesti. U tom su slučaju doze aktivnog spoja, trajanje tijeka terapije, kao i učestalost upotrebe lijeka, različiti. Upute za upotrebu za liječenje uobičajenih patoloških stanja:

  1. Ishemijski moždani udar: tečna supstanca za infuziju u količini od 250-500 ml dnevno, za injekcije - od 20 do 50 ml. Kurs liječenja je 2 tjedna. Zatim se doza preračunava. Količina aktivnog spoja se smanjuje nakon uklanjanja akutnih simptoma bolesti. U posljednjoj fazi liječenja, otopina za infuziju / injekciju se mijenja u tablete.
  2. Vaskularni poremećaji mozga: režim liječenja je isti, ali otopina za injekcije može se koristiti u količini od 5-25 ml.
  3. Poremećaji perifernih žila, njihove posljedice: 250 ml otopine za vaskularnu infuziju ili 25-30 ml otopine za injekcije.
  4. Zacjeljivanje vanjskog omotača: 250 ml tečne supstance za infuziju, 5-10 ml kada se ubrizgava.
  5. Oštećenje zračenjem: 250 ml rastvora za vaskularnu administraciju ili 5 ml kada se rade injekcije.

Actovegin - upute za upotrebu, kontraindikacije, cijenaActovegin | uputstva za upotrebu (tablete)

Uzimanje lijeka za dijabetes

Ako se dijagnosticira dijabetička polineuropatija, propisano je 250-500 ml otopine za infuziju. Alternativna shema je 50 ml tečne supstance za injekcije dnevno. Nakon 3 tjedna, lijek je propisan u čvrstom obliku. Nakon toga, uzimanje lijeka je potrebno 4-5 mjeseci, 3 puta dnevno po 2-3 tablete.

Iz mišićno-koštanog sistema

Primjećuju se bolovi u mišićima, nelagoda u zglobovima, donjem dijelu leđa, što dovodi do ograničenja pokretljivosti.


Alergijska reakcija na lijek očituje se urtikarijom i vrućicom lijekova.
Tokom terapije Actoveginom primjećuje se pojava bola u donjem dijelu leđa.
Iz mišićno-koštanog sistema primjećuju se bolovi u mišićima, nelagodnost u zglobovima.
Nakon upotrebe lijeka iz imunološkog sistema tjelesna temperatura raste.
Sa kože se manifestuje hiperhidroza.



Posebna uputstva

Kada se ubrizgava direktno u mišićno tkivo, važno je osigurati nisku stopu isporuke lijekova. S obzirom da se prilikom upotrebe Actovegina često razvija anafilaktička reakcija, lijek treba testirati. Ako se nuspojave ne razvijaju uvođenjem otopine u količini od 2 ml, dopušteno je nastaviti liječenje.

Prije upotrebe tekuće tvari, potrebno je procijeniti njegova svojstva: trebao bi imati žućkasti ton, ali boja može malo varirati ovisno o sirovinama koje se koriste u proizvodnji.

Kada se predmetni lijek primjenjuje više puta (što se često događa s produženom terapijom), preporučuje se kontrolirati vodno-elektrolitnu ravnotežu.

Prije upotrebe tekuće tvari, potrebno je procijeniti njegova svojstva: trebao bi imati žućkasti ton (ali boja može malo varirati ovisno o sirovinama koje se koriste u proizvodnji), neprihvatljivo je koristiti lijek koji sadrži strane frakcije.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

Lijek nema značajan uticaj na koncentraciju. Iz tog razloga, tokom terapije Actoveginom, dozvoljeno je upravljanje vozilima i uključenje u druge aktivnosti za koje je potreban visok nivo nege.


Zabranjeno je koristiti proizvode koji sadrže alkohol tokom perioda kada je pacijent podvrgnut terapiji Actoveginom.
Lijek ne utječe značajno na koncentraciju pažnje, iz tog razloga je dozvoljeno upravljati vozilima za vrijeme terapije Actoveginom.
Pacijentima je dopušteno da koriste dotični lijek dok nose dijete, ali pod uvjetom da korist od terapije premaši razinu štete.
Actovegin 10 propisan je djeci u slučajevima kada korist daleko prevazilazi učinjenu štetu.
Tokom dojenja, lečenje se može izvesti bez ponovnog izračuna doze, jer aktivni sastojak ne prodire u majčino mleko.



Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Pacijentima je dopušteno da koriste dotični lijek dok nose dijete, ali pod uvjetom da korist od terapije premaši razinu štete. Napominje se da u većini slučajeva primjena lijeka u trudnica nije uzrokovala negativan efekat. Tokom dojenja, lečenje se može izvesti bez ponovnog izračuna doze, jer aktivni sastojak ne prodire u majčino mleko.

Actovegin doza za 10 djece

S obzirom da nema podataka o učinku ovog lijeka, to nije tijelo pacijenata koji nisu dostigli pubertet, koji ga propisuju u slučajevima kada korist daleko premašuje učinjenu štetu. Preporučuje se da se novorođenčadi i djeci mlađoj od 6 godina daje ne više od 0,5 ml / kg tjelesne težine. Pacijentima od 6 godina i starijim propisuje se 5-15 ml.

Upotreba u starosti

Učinkovitost lijeka se ne smanjuje s razvojem prirodnih procesa starenja, međutim, treba ga propisati s oprezom.

Učinkovitost lijeka se ne smanjuje s razvojem prirodnih procesa starenja, međutim, treba ga propisati s oprezom.

Oblik doziranja:

injekcioni rastvor

Za ampule od 2 ml:

1 ampula sadrži:
glumesupstanca: Actovegin® koncentrat (u smislu suvog deproteinizovanog hemoderivata teleće krvi) 1) - 80,0 mg,
pomoćnisupstanca: voda za injekcije - do 2 ml.

Za ampule od 5 ml:

1 ampula sadrži:
glumesupstanca: Actovegin® koncentrat (u smislu suvog deproteinizovanog hemoderivata teleće krvi) 1) - 200,0 mg,
pomoćnisupstanca: voda za injekcije - do 5 ml.

Za ampule od 10 ml:

1 ampula sadrži:
glumesupstanca: Actovegin® koncentrat (u smislu suvog deproteinizovanog hemoderivata teleće krvi) 1) - 400,0 mg,
pomoćnisupstanca: voda za injekcije - do 10 ml.

bistra žućkasta otopina

Interakcija s drugim lijekovima

U većini slučajeva nema podataka o kombinaciji kombinacije predmetnog lijeka s drugim lijekovima. To je zbog sastava Actovegina (sadrži prirodnu komponentu koja se nalazi u ljudskom tijelu). Ipak, primjećuje se pozitivan učinak istodobnom primjenom ovog lijeka s Curantilom.

Primjena Mexidola i Actovegina također pridonosi oporavku kod različitih poremećaja CVS-a.

Međutim, potrebno je administrirati rješenja koristeći odvojene špriceve. Kod miješanja različitih vrsta lijekova mogu se promijeniti njihova svojstva.

Dozvoljena je upotreba Mildronata zajedno s Actoveginom i Mexidolom. Ova kombinacija daje pozitivan rezultat za ishemiju. Međutim, bolje je izmjenjivati ​​lijekove.

Kod miješanja različitih vrsta lijekova mogu se promijeniti njihova svojstva.

Doziranje i primjena

Intraarterijalno, intravenski (uključujući oblik infuzije) i intramuskularno. U vezi s potencijalom za razvoj anafilaktičkih reakcija, preporučuje se testirati na postojanje preosjetljivosti na lijek prije početka infuzije.

Uputstvo za upotrebu ampula sa prelomnom tačkom:


Postavite vrh ampule gore! Lagano tapkajući prstom i istresući ampulu, dopustite da se otopina sliva s vrha ampule.


Postavite vrh ampule gore! Lagano tapkanje prstom i tresenje ampule omogućavaju da se rastvor spusti sa vrha ampule.

Alergijske reakcije (kožni osip, ispiranje kože, hipertermija) sve do anafilaktičkog šoka.

Interakcija s drugim lijekovima

Trenutno nepoznato.

Posebna uputstva
U slučaju intramuskularnog puta primjene, ne daje se više od 5 ml polako. Zbog mogućnosti anafilaktičke reakcije, preporučuje se provođenje testne injekcije (2 ml intramuskularno).
Otopina za ubrizgavanje ima blago žućkast ton. Intenzitet boje može varirati od jedne do druge serije, ovisno o karakteristikama korištenih polaznih materijala, ali to ne utječe negativno na aktivnost lijeka ili njegovu toleranciju.
Ne koristite neprozirnu otopinu ili rastvor koji sadrži čestice.
Nakon otvaranja ampule, rastvor se ne može čuvati.

Injekcija 40 mg / ml.
2, 5, 10 ml lijeka u bezbojnim staklenim ampulama (tip I, Heb. Pharm.) Sa tačkom pucanja. 5 ampula po plastičnom pakovanju sa blisterima. 1 ili 5 blister pakiranja sa uputama za upotrebu stavljaju se u kartonsku kutiju. Prozirne okrugle zaštitne naljepnice s holografskim natpisima i prvom kontrolom otvaranja lijepljene su na pakovanju.

5 godina Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti.

Na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C u tamnom mjestu. Čuvajte van dohvata djece!

Uvjeti za ljekarne u ljekarni

Po receptu.

Proizvođač
Nycomed Austria GmbH, Austrija
Čl. Peter Strasse 25, A-4020 Linz, Austrija
"Nycomed Austria GmbH", Austrija
St. Peter Strasse 25, A-4020 Linz, Austrija

Zahtjeve potrošača treba poslati na:
Društvo sa ograničenom odgovornošću „Takeda Pharmaceuticals“ (LLC „Takeda Pharmaceuticals“)

Upute za upotrebu Actovegina

Actovegin je lijek koji potiče regeneraciju ćelija i tkiva oštećenih uslijed hipoksije i poremećaja metabolizma. Aktivna aktivna supstanca: hemoderivativ iz krvi teladi. Uzmite lijek pomoću dijalize u krvi teladi, nakon čega slijedi ultrafiltracija.

Lijek se u potpunosti sastoji od fizioloških komponenti i uključuje najvažnije aminokiseline, elemente u tragovima, peptide, umjerenu količinu oligosaharida. Iz ovog medicinskog članka možete se upoznati s lijekom Actovegin, upute za uporabu objasnit će u kojim slučajevima možete uzimati lijek, što pomaže. Učinak Actovegina na apsorpciju i iskorištavanje kisika, kao i aktivnost slična insulinu uz stimulaciju transporta i oksidacije glukoze, značajni su u liječenju dijabetičke polineuropatije.

Actovegin (Aktovegin): upute za upotrebu. U bolesnika sa šećernom bolešću i dijabetičkom polineuropatijom, Actovegin uputstva za upotrebu pouzdano smanjuju simptome polineuropatije (ubodni bol, peckanje, parestezija, ukočenost donjih ekstremiteta). Objektivno se smanjuju poremećaji osjetljivosti, a pacijentovo se mentalno blagostanje poboljšava. Učinak Actovegina počinje se ispoljavati najkasnije 30 minuta (10-30 minuta) nakon parenteralne primjene i dostiže maksimum, u prosjeku, nakon 3 sata (2-6 sati).

Dostupno u obliku otopine za injekcije, gelova i masti. Otopina za ubrizgavanje je žućkasta, gotovo bez čestica. Pomoćne tvari - voda, natrijum-hlorid. Proizvodi se i u obliku tableta, a koristi se kao profilaksa za ispravljanje cerebralne opskrbe krvlju i održavanje mentalne aktivnosti.

Klinička i farmakološka grupa

Lijek koji aktivira metabolizam u tkivima, poboljšava trofizam i potiče proces regeneracije.Ima izražen antihipoksični efekat koji se manifestuje već pola sata nakon uzimanja lijeka, a dostiže najviše 1-2 sata nakon upotrebe lijeka. Učinkovit za smanjenje simptoma polineuropatije kod dijabetičara: smanjuje bol, peckanje, oslabljenu osjetljivost, poboljšava fizičko i psihičko blagostanje pacijenata.

Propisan je bolesnicima sa šećernom bolešću obje vrste za borbu protiv dijabetičke polineuropatije. Ima učinak sličan insulinu, zbog kojeg smanjuje nivo glukoze u krvi, dostavljajući ga stanicama tijela. Zasićuje nervne ćelije esencijalnim supstancama, a da ne izazove oštar pad šećera u krvi. Pacijenti koji su primali Actovegin kurs primijetili su smanjenje bola i obnavljanje osjetljivosti donjih ekstremiteta. Rizik od razvoja dijabetičkog stopala i gangrene je smanjen.

Sastav (rastvor, injekcije)

Otopina za infuziju u rastvoru NaCl ili dekstroze:

  • Glavna supstanca: komponente krvi (Hemoderivat deproteiniziran iz krvi teladi 25 ili 50 ml.),
  • Pomoćne tvari: natrijum-hlorid, voda za injekcije + dekstroza (za rastvor s dekstrozom),
  • Fizičko-hemijska svojstva: bistra otopina, bezbojna ili blago žuta,
  • Pakovanje: 250 ml rastvora u staklenoj bočici sa čepom i aluminijskim poklopcem. Boca se nalazi u kartonskoj kutiji koja je zaštićena prozirnom holografskom naljepnicom na kojoj je vidljiv tamper.

Rastvor za ubrizgavanje:

  • Glavna supstanca: Actovegin koncentrat (u smislu hemoderivata deproteinizovanog iz krvi teladi) 80 ili 200 ili 400 mg.,
  • Pomoćne tvari: natrijum-hlorid, voda za injekcije,
  • Fizikalno-hemijska svojstva: žućkast rastvor, proziran, praktično bez čestica,
  • Pakovanje: Actovegin se proizvodi u ampulama od 2, 5 i 10 ml s lomljenom linijom. 5 ampula u pakovanju (kontura, plastika) - 1 ili 5 pakiranja u pakovanju kartona. Svako pakiranje zaštićeno je prozirnom naljepnicom s hologramom i kontrolom otvaranja.

U vrijeme tečaja potrebno je odustati od upotrebe alkoholnih pića, jer etanol neutralizira čitav terapeutski učinak Actovengina, i ubrzava razvoj degenerativnih promjena u tkivima krvnih žila i živčanih završetaka. Kod vaskularnih bolesti, pušenje treba napustiti, jer nikotin sužava krvne sudove, narušavajući već ometen protok krvi.

Sastav (tablete)

  • Glavna supstanca: komponente krvi: Hemoderivat deproteiniziran iz krvi teladi 200 mg. (Upute za upotrebu Actovegina),
  • Pomoćne materije: Magnezijum stearat, povidon, talk, celuloza. Školjka: gorski glikol vosak, bagremova guma, hipromeloza ftalat, dietil ftalat, žuto kinolinsko bojilo, makrogol, aluminijumski lak, povidon K30, talk, saharoza, titan dioksid,
  • Fizičko-hemijska svojstva: okrugle, sjajne tablete zelenkasto žute boje, obložene,
  • Pakovanje: 50 tableta u bocama od tamnog stakla, u pakovanju kartona.

Sastav (gel 20%)

  • Glavna supstanca: hemoderivativni deproteinizovani iz krvi teladi 20 ml / 100 gr.,
  • Pomoćne tvari: natrijum karmeloza, kalcijev laktat, propilen glikol, metil parahidroksibenzoat, propil parahidroksibenzoat, pročišćena voda,
  • Fizikalno-hemijska svojstva: gel ujednačen, žućkast ili bezbojan,
  • Pakovanje: 20, 30, 50, 100 g u aluminijskim tubama, u pakovanjima od kartona.

Sastav (krema 5%)

  • Glavna supstanca: hemoderivativni deproteinizovani iz krvi teladi 5 ml / 100 g.,
  • Pomoćne materije: makrogol 400 i 4000, cetil alkohol, benzalkonijum hlorid, gliceril monostearat, pročišćena voda,
  • Fizička i hemijska svojstva: homogena bijela krema,
  • Pakovanje: 20, 30, 50, 100 g u aluminijskim tubama, u pakovanjima od kartona.

Sastav (mast 5%)

  • Glavna supstanca: hemoderivativni deproteinizovani iz krvi teladi 5 ml / 100 g.,
  • Pomoćne materije: makrogol 400 i 4000, cetil alkohol, benzalkonijum hlorid, gliceril monostearat, pročišćena voda,
  • Fizikalno-hemijska svojstva: mast homogene konzistencije, bijela,
  • Pakovanje: 20, 30, 50, 100 g u aluminijskim tubama, u pakovanjima od kartona.
  1. Otopina za infuziju u rastvoru NaCl ili dekstroze. Cijena: 700-800 rub.,
  2. Rastvor za ubrizgavanje Cijena: 2 ml 10 kom.: 610-690 rub., 2 ml 25 kom.: 1300-1500 rub., 5 ml 5 kom.: 500-600 rub., 10 ml 5 kom.: 1000-1300 rub.,
  3. Tablete Cijena: 50 kom.: 1400-1700 rub.,
  4. Gel 20%. Cijena: 20 gr.: 170-200 rub.,
  5. Krema 5%. Cijena: 20 gr.: 125-150 rub.,
  6. Mast 5%. Cijena: 20 gr.: 115-140 rub.

Nuspojave

  • Hiperemija kože,
  • Oticanje
  • Kožni osip
  • Anafilaktički šok,
  • Lijek od groznice
  • Hipertermija,
  • Urtikarija.

U / a, u / u (uključujući i u obliku infuzije) i u / m. Zbog potencijala za razvoj anafilaktičkih reakcija, preporučuje se provođenje testa prije početka infuzije. Actovegin će vam pomoći s uputama za upotrebu.

  1. Metabolički i vaskularni poremećaji mozga: od 5 ml do 25 ml (200-1000 mg) dnevno iv dnevno tokom 2 tjedna, nakon čega slijedi prelazak na Actovegin u obliku tableta,
  2. Ishemijski moždani udar: 20-50 ml (800-2000 mg) u 200-300 ml 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida ili 5% -tne otopine dekstroze, dnevno / kapljeći tokom 1 tjedna, zatim 10-20 ml (400-800 mg) u / kapanjem - 2 tjedna s naknadnim prijelazom na Actovegin u obliku tableta,
  3. Zacjeljivanje rana: 10 ml (400 mg) iv ili 5 ml IM dnevno ili 3-4 puta sedmično, ovisno o procesu ozdravljenja (pored topikalnog liječenja Actoveginom u lokalnim doznim oblicima),
  4. Zračni cistitis: dnevno 10 ml (400 mg) transuretralno u kombinaciji sa antibiotskom terapijom. Brzina primjene je oko 2 ml / min. Trajanje tečaja određuje se pojedinačno u skladu sa simptomima i težinom bolesti,
  5. Periferni (arterijski i venski) vaskularni poremećaji i njihove posljedice: 20-30 ml (800-1000 mg) lijeka u 200 ml 0,9% otopine natrijevog klorida ili 5% otopine dekstroze, iv ili iv dnevno, trajanje liječenja je oko 4 tjedna,
  6. Prevencija i liječenje ozljeda kože i sluzokože prilikom zračenja: prosječna doza je 5 ml (200 mg) iv dnevno tijekom pauze radijacije,
  7. Dijabetička polineuropatija: 50 ml (2000 mg) dnevno IV tokom 3 tjedna, nakon čega slijedi prelazak na Actovegin u obliku tableta - 2-3 tablete. 3 puta dnevno najmanje 4-5 mjeseci.

Trajanje tečaja određuje se pojedinačno, ovisno o simptomima i težini bolesti.

Kombinacije koje zahtijevaju oprez

Potrebno je pažljivo nadzirati promjene u tijelu kada se upotrebljava Actovegin u otopini zajedno s diureticima koji potiču nagomilavanje kalijuma (Spironolakton, Veroshpiron), ACE inhibitorima (Lisinopril, Enalapril, itd.).

Uobičajeni lekovi koji se često propisuju kao zamena za Actovegin (Ukrajina, Austrija):

  • Vero-Trimetazidin (Rusija),
  • Curantil (Njemačka),
  • Cortexin (Rusija),
  • Solcoseryl (Švicarska),
  • Cerebrolysin (Austrija).

Mogu li kupiti bez recepta?

Putem mrežnih resursa možete kupiti ovaj lijek, ali istovremeno je vjerovatno da ćete dobiti nelicencirani lijek.


Curantil je analog Actovegina 10.
Solkoseril može biti zamjena za lijek.
Cerebrolysin ima sličan učinak na organizam.
Lijek možete zamijeniti lijekom kao što je Cortexin.
Actovegin 10 možete kupiti samo na recept.



Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Nemoguće je proučiti farmakokinetičke karakteristike (apsorpcija, distribucija, izlučivanje) Actovegin®-a, jer se on sastoji samo od fizioloških komponenti koje su obično prisutne u tijelu.

Actovegin® ima antihipoksični efekat, koji se počinje pojavljivati ​​najkasnije 30 minuta nakon parenteralne primjene i dostiže maksimum u prosjeku nakon 3 sata (2-6 sati).

Farmakodinamika

Actovegin® antihipoksant. Actovegin® je hemoderivativ, koji se dobija dijalizom i ultrafiltracijom (prolaze jedinjenja s molekulskom masom manjom od 5000 daltona). Actovegin® uzrokuje neovisno o organziranju intenziviranje energetskog metabolizma u stanici. Aktivnost Actovegin® potvrđuje se mjerenjem povećane apsorpcije i povećanog iskorištavanja glukoze i kisika. Ta dva efekta su međusobno povezana i dovode do povećanja proizvodnje ATP-a i na taj način ćeliji daju veći stepen energije. U uvjetima koji ograničavaju normalne funkcije energetskog metabolizma (hipoksija, nedostatak supstrata), te s povećanom potrošnjom energije (zacjeljivanje, regeneracija) Actovegin® potiče energetske procese funkcionalnog metabolizma i anabolizma. Sekundarni efekat je povećana opskrba krvlju.

Učinak Actovegin® na apsorpciju i iskorištavanje kisika, kao i aktivnost slična insulinu uz stimulaciju transporta i oksidacije glukoze, značajni su u liječenju dijabetičke polineuropatije (DPN).

U bolesnika sa šećernom bolešću i dijabetičkom polineuropatijom Actovegin® značajno smanjuje simptome polineuropatije (ubodni bol, peckanje, parestezija, ukočenost u donjim ekstremitetima). Objektivno se smanjuju poremećaji osjetljivosti, a pacijentovo se mentalno blagostanje poboljšava.

Pravila i uslovi skladištenja

Lijek treba čuvati izvan dohvata djece, na tamnom mjestu pri temperaturi ne višoj od 25 ° C. Rok trajanja je 5 godina.

S oprezom, lijek se propisuje u situacijama kada postoji visoki rizik pobačaja: s rizikom odvajanja posteljice ili dijagnosticiranim dijabetesom kod majke. U tim slučajevima se lek daje intravenski ili intramuskularno, pod strogim nadzorom lekara.

Djeca s neurološkim lezijama rođenim kao posljedica komplicirane trudnoće propisuju se Actovegin brzinom od 0,4 ml po kg težine. Prije upotrebe provodi se test na osjetljivost na komponente lijeka, odluku o imenovanju i prekidu terapije donosi liječnik. Strogo je zabranjeno postavljati neovisnu dijagnozu!

Nakon otvaranja ampule, rastvor se ne može čuvati.

Actovegin se koristi za kršenje propusnosti vena i arterija, radi nadoknade nedostatka opskrbe krvlju. Lijek pomaže u isporuci glukoze i kisika do stanica, a također ima blagotvoran učinak na zidove krvnih žila. Sprječava taloženje krvnih ugrušaka i u venama i arterijama, obnavlja protok krvi u malim žilama, tonizira glatke mišiće vena i kapilara.

Upute za upotrebu Actovegina koriste se za liječenje tromboflebitisa i varikoznih vena, ublažava oticanje, sprječava istezanje zidova vena i smanjuje trombozu. Pacijenti su primijetili smanjenje peckanja i težinu u nogama, nestanak modrica i smanjenje oteklina.

Uvjeti za ljekarne u ljekarni

Lijek se izdaje na recept.

Jedini lijek koji se s pravom može nazvati analogom Actovegina je Solcoseryl. Ovaj analog se proizvodi u obliku masti, krema i otopina za injekcije. Cijena lijeka je od 200 rubalja. Neki proizvođači naplaćuju visoku cijenu Solcoseryla.

Osim toga, postoje lijekovi sa sličnim farmakološkim učinkom:

  1. Tabletirani oblici. Kurantil i Dipiridamol poboljšavaju procese cirkulacije krvi i mogu djelovati kao analog u liječenju perifernih krvožilnih bolesti, cijena tableta je i do 700 r. Tablete Vero-Trimetazidina efikasne su u lečenju cerebralne ishemije, cena je samo 50 - 90 rubalja,
  2. Sredstva za vanjsku upotrebu. Algofin - mast za zacjeljivanje rana po cijeni od 60 rubalja po epruveti,
  3. Lijekovi koji se ubrizgavaju Cerebrolysin je nootropni lijek i koristi se kao analog Actovegina za patologije centralnog nervnog sistema (cijena 900-1100r). Cortexin poboljšava metabolizam mozga, košta od 700r.

Upute za upotrebu Actovegina često se propisuju zajedno s Mexidolom za ispravljanje metaboličkih procesa u tijelu. Sveobuhvatni tretman omogućava vam postizanje dobrih rezultata, međutim, ne biste trebali unositi oba lijeka u istu špricu, jer miješanjem komponenata može utjecati na strukturu lijekova i spriječiti njihovu apsorpciju.

Prilikom miješanja lijekova povećava se rizik od razvoja alergijske reakcije na komponente Actovegina. Za širenje žila dopušteno je kombinirati Actovegin s Cavintonom i Trentalom. Za korekciju neuropatije preporučuje se kombinacija s Milgama ili vitaminima B. U rehabilitaciji pacijenata sa moždanim udarom koristi se kombinacija Actovegina i Ceraxona.

U liječenju masnog oštećenja jetre često se propisuje kombinacija Actovegina i Mildronata. Za lečenje hroničnih bolesti mozga, Actovegin se kombinira sa Cerebrolysin ili Cytoflavin. Kombinaciju sredstava liječnik odabire na osnovu dijagnoze, na osnovu individualnih karakteristika pacijentovog tijela.

Najjeftiniji analozi su Memoria, Memorin, Omaron, Asafen, Nootropil - njihova cijena je niža od Actovegina. Međutim, njihovo farmakološko djelovanje usmjereno je samo na poboljšanje pamćenja. Treba naglasiti da se sastav analoga Actovegina razlikuje od originalnog lijeka. Postoje brojna ograničenja njihove upotrebe, a nuspojave se javljaju češće.

Predoziranje

Nema podataka o mogućnosti predoziranja Actovegin®-om. Na temelju farmakoloških podataka, ne očekuju se daljnji štetni učinci.

Obrazac za puštanjei ambalaža

2, 5 ili 10 ml lijeka u bezbojnim staklenim ampulama s razlomkom.

5 ampula postavljeno je u plastično pakovanje sa blisterima.

U kartonsku kutiju se nalazi 1 (za 5 ml i 10 ml) ili 5 (za 2 ml) blister pakovanja zajedno sa uputama za upotrebu na državnom i ruskom jeziku.

Prozirne okrugle zaštitne naljepnice s holografskim natpisima i prvom kontrolom otvaranja lijepljene su na pakovanju.

Za ampule od 2 ml i 5 ml oznaka se nanosi na staklenu površinu ampule ili na etiketu nalijepljenu na ampulu.

Za ampule zapremine 10 ml oznaka se nanosi na naljepnici koja se lijepi na ampule.

Proizvođač

"Takeda Austria GmbH", Austrija.


Proizvođač lijeka je tvrtka Takeda Austria GmbH, Austrija.
Cijena lijekova u Rusiji varira od 200 do 1600 rubalja.
Prihvatljiva temperatura na mjestu skladištenja lijeka nije veća od + 25 ° C.

Pregledi ljekara i pacijenata na Actovegin 10

Birin M.S., neurolog

Plus, smatram pristupačnom cijenom lijeka. Efikasan je i u patologijama kardiovaskularnog sistema. Ali ima mnogo nedostataka, uključujući i nedostatak informacija o interakcijama s lijekovima, farmakokinetikama. Ovaj lijek propisujem rijetko i to samo u onim slučajevima kada sam siguran u uspjeh liječenja.

Galina, 33, Krasnodar

U slučaju cerebrovaskularne nesreće, liječnik je preporučio ovaj lijek. Radili su injekcije, doza lijeka, sjećam se, bila je 40 mg. Stanje se poboljšalo, ali tokom lečenja pojavili su se bolovi u zglobovima, koji zatim nisu dugo nestajali.

Evgenia, 39, Moskva

Opsežno iskustvo u primeni. Mučila vrtoglavica, uzimala je različite lijekove, ali zahvaljujući Actoveginu odmah postaje lakše. Doktor ga je propisao djeci koja imaju poremećaje govora. Sada nemamo takvih problema, tako da ću dati najveću ocjenu takvom lijeku.

Ostavite Svoj Komentar