Da li je dijabetes naslijeđen?

U ovom ćete članku naučiti:

U modernom svijetu, gdje je većina (30%) stanovništva prekomjerna težina ili pretilo, a na policama u trgovinama sve je teže pronaći zdravu hranu, gdje ljudi rade u uredima, voze automobile i općenito imaju sjedeći način života, dijabetes se stiče. revolucija. "

A kad se takav zaključak izda roditeljima, braći, sestrama, tetkama, ujacima, pa čak i bliskim prijateljima, osoba se počne brinuti: „Kakva je to dijagnoza?“, „Da li se dijabetes melitus prenosi nasljeđivanjem?“, „Kako se uopće prenosi?“, „Mogu li se razboliti, deco moja?“ I „Šta mogu učiniti sa ovom naslednošću?“

Šta je dijabetes?

Dijabetes melitus je kronična bolest koju karakterizira porast glukoze u krvi i smanjenje razine inzulina ili pad osjetljivosti inzulinskih receptora u organima i tkivima.

Bolest zapravo nije toliko jasna kao što se čini, već prilično složena. Ne utiče samo na metabolizam ugljikohidrata, već duboko krši SVE razmjene (bjelančevine, masti, ugljikohidrate, minerale). Sve to dovodi do opasnih posljedica - sistemskih vaskularnih komplikacija (oštećenja kardiovaskularnog sistema, bubrega, očiju, mozga, perifernih žila donjih ekstremiteta). Te su posljedice glavni uzrok smrtnosti i pojave invalidnosti kod pacijenata sa šećernom bolešću.

Svako ga može dobiti. Ali još uvijek postoje faktori koji mogu postati "okidač" u razvoju ove bolesti. Najčešća od njih:

Faktori rizika za razvoj tipa 2

  • pretilost (ili prekomjerna težina), prejedanje, jedenje bezvrijedne hrane,
  • dob (nakon 40)
  • bolesti gušterače
  • nasljednost
  • loše navike (alkohol, pušenje),
  • stres
  • niska fizička aktivnost (sjedeći način života).

Dijabetes tipa 1

Najčešće se razbole mladi i djeca. Rizik od razvoja tipa 1 opada s godinama. Njegova suština leži u činjenici da iz nekog razloga stanice B gušterače koje proizvode inzulin umiru. To dovodi do nedostatka inzulina. Prva vrsta dijabetesa naziva se i inzulinsko ovisna, tj. Bez liječenja inzulinom bolest neizbježno dovodi do smrti.

Ako je majka bolesna u porodici, rizik od razvoja dečijeg dijabetesa je 3–7%, ako je otac 10%. Kad su oba roditelja bolesna, rizik se povećava na 70%. Ako je jedan od monozigotskih (identičnih) blizanaca izložen ovoj dijagnozi, onda rizik od dobijanja dva blizanca iznosi 30-50%. Kod dizygotike (više jajašaca) takav rizik prenošenja bolesti je 5%.

Podmuklost leži i u činjenici da se može prenijeti generacijom. Bilo je slučajeva kada je dijabetes tipa 1 dijagnosticirala unuka, a nakon nekog vremena i baka.

Dijabetes tipa 2

Njegovo drugo ime je nezavisno od insulina. Razlika od tipa 1 je što postoji puno inzulina u tijelu, ponekad čak i puno, ali receptori u tkivima i organima smanjuju osjetljivost na njega. Često se razvija sporo i u isto vrijeme je sakrivena što dovodi do kasnog otkrivanja bolesti i prisustva komplikacija kod pacijenta u vrijeme dijagnoze.

U 30–80% slučajeva (prema različitim izvorima) dete će se razboliti ako neko od roditelja ili neposredne rodbine ima ovu bolest. Rizik prenošenja takve dijagnoze veći je od majke nego od oca. Kad su oba roditelja bolesna, vjerovatnost dijabetesa u djeteta je 60–100%. Rizik od razvoja ove vrste povećava se s godinama (> 40 godina).

Kako se prenosi dijabetes?

Za ovu dijagnozu ne postoji takvo pitanje. Dijabetes nije zarazan i ne prenosi se na bilo koji način. Ni u kontaktu s bolesnom osobom, ni putem krvi, ni seksualno. Jedino što može naslijediti od krvnih srodnika. Iako ni to nije istina.

Sama bolest nije nasljedna, nego samo predispozicija za nju. To znači da vam nije nužno da se razbolite kada je jedan od roditelja bolestan. Postoji rizik, ali za razvoj bolesti mora postojati i neki pokretački faktor, na primjer, gojaznost ili virusna infekcija. A ako vodite aktivan i zdrav način života, onda se bolest uopće ne može manifestirati tokom života.

Šta učiniti ako vi i krvni srodnici imate dijabetes?

Porodično genetičko savetovanje u kojem je oboje ili oboje obolelo od dijabetesa (ili ima bolesnih krvnih srodnika) odgovorit će na mnoga pitanja, poput: "Koji je rizik, šta ćete se razboljeti?", "Da li se vaša djeca mogu razboljeti?" prvo se dijete razboljelo, koliki je rizik da dobije drugo i sljedeće dijete? " Procjena rizika za dijabetes izračunava se s vjerojatnošću većom od 80%.

Pogledajte video: Treći element S5E24 Epigenetika - tvoja DNK nije tvoja sudbina (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar