Vitaxone - vitaminski lijek za ublažavanje bolova

Vitaxone je neurotropni lijek B vitaminikoji imaju pozitivan uticaj na degenerativni i / ili upalni bolna stanja mišićno-koštani i nervozan sistem. Ova grupa lijekova je indicirana da spriječava nedostatni uslovi.

U visokim dozama se poboljšava cirkulacija krvipokazuje analgetski učinak, doprinosi normalizaciji procesa hematopoeze i aktivnosti nervnog sistema.

Jedan od aktivnih sastojaka vitamin b1 fosforiliranje u tijelu tvori biološki aktivne tvari: tiamin trifosfat (TTR) i tiamin difosfat (kokarboksilaza) Kako koenzim, kokarboksilaza sudjeluje u metaboličkim procesima nervna vlakna i procese metabolizam ugljikohidratau sinapsama utiče na ponašanje nervni impulsi.

Sa nedostatkom Vitamin B1dolazi do nakupljanja metabolita u tkivima, prije svega pyruvic i mliječna kiselinašto može dovesti do različitih poremećaja i patoloških stanja funkcionalnosti nervnog sistema.

Fosforilirani oblik vitamin b6 (piridoksal-5-fosfat, PALP) je koenzim grupe enzima koji su zajednički metabolizam aminokiselina (neoksidativno). Pomoću dekarboksilacije učestvuju u stvaranju fiziološki aktivnih amina (histamin, adrenalin, serotonin, tiramin, dopamin itd.) transaminacijom koja je uključena u kataboličke i anaboličke metabolički procesi (npr. glutamat oksalacetat transaminaza) i različiti postupci replikacije i cijepanja aminokiseline.

Piridoksin utječe na 4 različite faze pretvorbe metabolizma triptofanu sinteza hemoglobina djeluje kao katalizator za proizvodnju kiseline α-amino-β-ketoadinin.

Vitamin B12neophodan u tom procesu ćelijski metabolizamima uticaja na hematopoetska funkcija (antianemijski vanjski faktor), uključen je u nastajanje metionin, kolin, nukleinske kiseline, kreatininpokazuje analgetsko djelovanje.

Kada se uzima oralno, uz pomoć crevnih fosfataza, deposforilacija benfotiamin nastaje do masno rastvorljivog S-benzoil tiamina (SBT), koji ima visok stupanj propusnosti i apsorbuje se bez značajne konverzije tiamin.

Usisavanje piridoksinpoput njegovih derivata, brže se javlja u gornjim gastrointestinalnim traktima koristeći pasivnu difuziju, sa otpuštanjem tokom 2-5 sati. Piridoksal i piridoksal-5-fosfat u plazmi vežu se albumin. Piridoksal je prenosiva forma. Za prodiranje kroz stanične membrane povezane sa albumin piridoksalni 5-fosfat se hidrolizira u piridoksal uz pomoć alkalna fosfataza.

Benfotiaminza razliku od toga tiamin, kinetika zasićenja nije svojstvena. U vrijeme kada je apsorpcija topiva u vodi Vitamin B1 ostaje na niskom nivou, bioraspoloživost benfotiamin jednako je gotovo 100%. Takođe benfotiamin ostaje duže u tkivima.

Uvođenjem lijeka dolazi do parenteralne raspodjele tiamin u telu. Otprilike 1 mg tiamin podložan metabolizmu svakodnevno, s izlučivanjem metabolita kroz bubrege. Proces dephosforilacije posmatran je u bubrezima, sa T1 / 2 oko 21 minut. Zbog niske rastvorljivosti kumulacije u masti tiamin u telu se ne primećuje.

Injekciona transformacija i eliminacija piridoksin se događa po istoj šemi kao i oralno.

Sa parenteralnom primenom cijanokobalamin formira komplekse za transport proteina koji se prilično brzo apsorbuju koštana sržpećnicaeNova i druga tela. Vitamin B12 ulazi u žuč i učestvuje u crevno-jetrenom krvotoku, a takođe prodire posteljica.

Vitaxone tablete

Simptomatsko liječenje raznih bolnih stanja nervnog sistema:

  • alkohol i dijabetička polineuropatija,
  • neuroloških bolesti sistemske prirode, zbog nedostatak vitamina B1, B6.

Vitaxonove injekcije

Patološka stanja neurološke sfere različitog porijekla:

  • neuralgija,
  • tinea versicolor,
  • mijalgija,
  • alkohol i dijabetičarpolineuropatija,
  • radikularni sindrom,
  • neuritis,
  • paraliza lica,
  • retrobulbarni neuritis.

Farmakološke karakteristike

Sastav lijeka uključuje vitamine B skupine, koji u složenoj terapiji pomažu da se brzo riješe problema mišićno-koštanog sistema i liječe upalne bolesti nervnog sistema. Stimuliše cirkulaciju krvi i proces stvaranja krvi. Zbog toga se poboljšava metabolizam i stanje nervnog sistema.

Vitaxone djeluje u rekordnom vremenu jer se apsorbira intramuskularno u prvih 15 minuta nakon primjene lijeka. Posebnost lijeka je u tome što se aktivne komponente nakupljaju u tijelu i opskrbljuju osobu potrebnom količinom vitamina B, čak i nakon prestanka liječenja.

"Vitaxone" je propisan za imunodeficijenciju. Kako bi se olakšao tijek bolesti, lijek je propisan u povećanoj dozi, što vam omogućava ublažavanje bolova

Prema uputama, lijek je propisan za neurološka oboljenja različite etiologije:

  • infekcija perifernog živca,
  • bol u mišićima koji je primećen u opuštenom i stresnom stanju,
  • oštećenja perifernog nervnog sistema, koje se mogu razviti u pozadini alkoholizma ili dijabetesa,
  • ublažavanje radikularnog sindroma,
  • paraliza lica,
  • liječenje retrobulbarnog neuritisa,
  • tinea versicolor
  • u dijagnostici bolesti centralnog i perifernog nervnog sistema toksičnog i vaskularnog porijekla,
  • bolesti neurološke prirode, koje se razvijaju u pozadini nedostatka vitamina grupe B.

Sastav i oblik oslobađanja lijeka

Lijek "Vitaxone" zapravo su vitamini grupe B. Lijek je dostupan u obliku tableta i otopine za injekcije. Tablete okruglog oblika su filmom obložene. Glavne aktivne tvari u ovom slučaju su benfotiamin i piridoksin hidroklorid. Jedna tableta sadrži 100 mg ovih supstanci.

Kao pomoćne komponente ovde su prisutni kukuruzni škrob, mikrokristalna celuloza, kao i kalcijum stearat, bezvodni koloidni silicijev dioksid, talk i povidon. Premaz filma sadrži talk, titanijum dioksid, polivinil alkohol, a takođe i polietilen glikol. Pakirane tablete u blistere od 10 komada. U ljekarni možete kupiti kartonsku ambalažu sa 30 tableta.

Otopina za injekcije je bezbojna tečnost, smeštena u staklene ampule od 2 ml. 1 ml takve otopine sadrži 50 mg piridoksin hidroklorida, 50 mg tiamin hidroklorida i 0,5 mg cijanokobalamina. U otopini su prisutne i druge tvari, posebno lidokain hidroklorid, benzil alkohol, otopina natrijevog hidroksida, natrijev polifosfat, kalijev heksacijanoferrat III i pročišćena voda za injekcije. Ljekarna prodaje pakete od 5 ili 10 boca.

Farmakološka svojstva lijeka

Koja su svojstva lijeka "Vitaxone"? Uputa za upotrebu upućuje na to da lijek ima blagotvoran učinak na funkcioniranje nervnog sistema. Posebno, ovaj kompleks vitamina B skupine je efikasan u prisustvu upalnih i degenerativnih procesa u mišićima i živčanim tkivima. U većim dozama ove tvari potiču procese formiranja krvi, poboljšavaju cirkulaciju krvi, a imaju i analgetski učinak.

Tiamin (vitamin B1) aktivno sudjeluje u metaboličkim procesima. Posebno utječe na metaboličke procese u živčanim tkivima i na brzinu električnog impulsa. Uz nedostatak ove tvari u tijelu se akumulira veliki broj metabolita: mliječna i piruična kiselina.

Vitamin B6 sudjeluje u razmjeni aminokiselina, a također osigurava normalnu sintezu amina kao što su tiramin, histamin, serotonin i dopmin. Ništa manje važan za život nije vitamin B12, koji sudjeluje u sintezi nukleinskih kiselina, osigurava normalne metaboličke procese u stanicama, a također utječe na procese formiranja krvi. U visokim dozama ima analgetska svojstva.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja Vitaxone-a je rješenje za intramuskularnu (IM) primjenu: bistra crvena tekućina s karakterističnim mirisom (2 ml u staklenim ampulama, 5 ampula u polimernom blisteru, 1 ili 2 blistera u kartonskom snopu).

1 ml rastvora sadrži:

  • aktivni sastojci u smislu 100% suhe (bezvodne) supstance: piridoksin hidroklorid - 50 mg, tiamin hidrohlorid - 50 mg, lidokain hidrohlorid - 10 mg, cijanokobalamin - 0,5 mg,
  • pomoćni sastojci: natrijum-polifosfat, rastvor natrijum-hidroksida 0,1 M, kalijev heksacijanoferrat III, benzil alkohol, voda za injekcije.

Farmakokinetika

Kada se daje intramuskularno, tiamin se apsorbira velikom brzinom od mjesta ubrizgavanja i prodire u krv (15 minuta nakon primjene 50 mg Vitaxona prvog dana upotrebe, koncentracija tvari je 484 ng / ml). Vitamin B1 raspoređuje se neravnomerno u organizmu: u krvnoj plazmi njegov sadržaj ne prelazi 10%, u leukocitima dostiže 15%, a u crvenim krvnim ćelijama - 75%. Ova supstanca prelazi barijeru krvi i mozga i placente te se nalazi u majčinom mlijeku. Tiamin se izlučuje putem bubrega u α fazi nakon 0,15 sati nakon primjene, u β fazi nakon 1 sata, u terminalnoj fazi 2 dana. Glavni metaboliti su piramina, tiaminokarboksilna kiselina i niz nepoznatih metaboličkih produkata. Od svih vitamina, tiamin se nakuplja u minimalnim količinama. Odrasla osoba sadrži približno 30 mg vitamina B1, 10% iznosa u obliku tiamin trifosfata, 80% u obliku tiamin pirofosfata, a ostatak u obliku tiamin monofosfata.

Kada se daje intramuskularno, piridoksin se brzo apsorbuje u sistemsku cirkulaciju i distribuira u organima i tkivima. Njegov aktivni metabolit je piridoksalfosfat, koji je nastao tokom fosforilacije CH2OH grupe na 5. poziciji. Otprilike 80% vitamina B6 veže se na proteine ​​plazme. Piridoksin se distribuira u cijelom tijelu, prelazi placentarnu barijeru i otkriva se u majčinom mlijeku. Supstanca se taloži u jetri i učestvuje u oksidativnim reakcijama, formirajući 4-piridoksičnu kiselinu, koja se izlučuje urinom (maksimalno vreme izlučivanja je 2–5 sati nakon apsorpcije). Ljudsko tijelo sadrži od 40 do 150 mg piridoksina, a njegova dnevna stopa eliminacije iznosi otprilike 1,7-3,6 mg, sa stopom nadoknade vitamina od 2,2 do 2,4%.

Nakon parenteralne primjene, cijanokobalamin formira komplekse s transkobalaminim transportnim proteinima, koji se brzo apsorbiraju u koštanoj srži, jetri i drugim organima. Vitamin B12 izlučuje žučom i sudjeluje u procesima crevno-jetrene recirkulacije, a također prelazi placentarnu barijeru.

Indikacije za upotrebu

Prema uputstvu, Vitaxone se koristi kao deo složene terapije sledećih patologija:

  • neuropatska bol koja je nastala na pozadini dijabetičnih, alkoholnih i drugih vrsta polineuropatije,
  • neuralgija i neuritis: trigeminalna neuralgija, interkostalna neuralgija, bol u bolestima kralježnice (lumbalna ishijalgija, dorsalgija, pleksipatija, radikularni sindrom s degenerativnim promjenama kralježnice), neuritis lica.

Kontraindikacije

  • akutno dekompenzirano zatajenje srca,
  • teške poremećaje provodljivosti u provodnom sistemu srca,
  • razdoblje trudnoće i dojenja zbog visokog sadržaja (100 mg po ampuli) vitamina B skupine6,
  • uzrasta dece
  • individualna netolerancija na Vitaxone komponente.

Upute za upotrebu Vitaxone-a: metoda i doziranje

Injekcije Vitaxona daju se duboko intramuskularno.

  • sindrom jakog i / ili akutnog bola: 2 ml jednom dnevno tokom nekoliko dana (period neophodan za postizanje dovoljnog nivoa koncentracije lijeka u krvnoj plazmi),
  • blag oblik borbenog sindroma, uključujući nakon smanjenja jake boli: 2 ml jednom dnevno svaka 2-3 dana, u intervalima između intramuskularnih injekcija, treba uzimati slične oralne oblike doziranja.

Upotreba Vitaxone-a mora biti praćena tjednim medicinskim promatranjem, što će omogućiti, ako se poboljša kliničko stanje, pacijentu da što prije primi slične lijekove unutar.

Nuspojave

Upotreba Vitaxone-a može izazvati razvoj sljedećih neželjenih efekata:

  • u nekim slučajevima: pojačano znojenje, tahikardija, akne, kožne reakcije (uključujući svrbež, urtikarija), reakcije preosjetljivosti u obliku osipa, kratkoća daha, anafilaktički šok, angioedem,
  • retko: zbog benzil alkohola u sastavu leka - reakcije preosjetljivosti,
  • nepoznata frekvencija: pečenje na mjestu ubrizgavanja,
  • drugi: na pozadini brzog otpuštanja lijeka u tijelo (uzrokovanog unošenjem u tkiva bogata opskrbom krvlju ili nenamjenskim intravaskularnim ubrizgavanjem) ili prekomjernim dozama - sistemskim reakcijama, uključujući vrtoglavicu, povraćanje, zbunjenost, aritmiju, bradikardiju, konvulzije.

Trudnoća i dojenje

Preporučeni dnevni unos vitamina B1 kada se koristi trudnicama i dojiljama 1,4-1,6 mg, te vitamin B6 - 2,4-2,6 mg. Prekoračenje ovih doza tijekom trudnoće dopušteno je samo s točno dijagnosticiranim nedostatkom tiamina i piridoksina, jer sigurnost davanja ovih vitamina u dozama koje prelaze potrebnu dnevnu potrebu nije dokazana. Takođe vitamini B1 i B6 utvrđena u majčinom mlijeku i visokim dozama vitamina B6 smanjuju stvaranje mleka. Iz tih razloga je primjena Vitaxona tijekom trudnoće i dojenja kontraindicirana.

Interakcija lijekova

Uz istovremeno korištenje Vitaxone:

  • Otopine koje sadrže sulfit doprinose potpunoj razgradnji tiamina, prisustvu produkata raspada vitamina B1 može inaktivirati druge vitamine u rastvoru,
  • levodopa može smanjiti svoj terapeutski učinak,
  • epinefrin i norepinefrin, zbog prisutnosti lidokaina u sastavu lijeka, povećavaju rizik od nuspojava od srca (u slučaju predoziranja lokalnim anesteticima, one nisu dopuštene).

Uz to, moguća je interakcija s penicilaminom, izoniazidom, ciklosporinom, sulfonamidima.

Analozi Vitaxona su: Hypoxene, Neurox, Vitagamma, Trigamma, Combilipen, Mexiprim, Mexidant, Mexidol, Cytoflavin.

Recenzije o Vitaxone

Uglavnom liječnici i pacijenti ostavljaju povoljne kritike o Vitaxoneu. Oni potvrđuju njegovu učinkovitost i nizak rizik od nuspojava, međutim, savjetuje se korištenje lijeka samo nakon savjetovanja sa stručnjakom.Eliminira bol u leđima (na primjer, kod osteohondroze) i upalne procese u živčanim tkivima i mišićima, dobro anestezira i ublažava ukočenost u zglobovima. Ponekad lijek propisuju gastroenterolozi za upalu crijeva. Međutim, injekcije Vitaxone-a mogu biti prilično bolne.

Kako koristiti Vitaxone?

Lijek Vitaxone - novi oblik doziranja vitamina B grupe, koji se nazivaju neurotropnima, njihovo djelovanje ima selektivni smjer. Ovi lijekovi imaju specifičan učinak na funkcionalnu aktivnost centralnog nervnog sistema (mozga) i na periferni sistem (nervni završeci, čvorovi).

U medicinskoj praksi bolesti povezane sa akutni nedostatak B vitamina, koje ne proizvodi ljudsko tijelo i dolaze samo s biljnom hranom ili s proizvodima životinjskog porijekla.

Dijeta bogata ugljikohidratima, loše navike alkohola i duhana, dugotrajno uzimanje lijekova, kronična oboljenja praćena su oštrim padom vitamina B u tijelu, što dovodi do poremećaja nervnog sistema.

  • Opis svojstava vitamina vitamina droga Vitaxone
  • Sastav, oblik oslobađanja lijeka
  • Indikacije za upotrebu rastvora i tableta
  • Upute za upotrebu
  • Neželjene reakcije na tablete i injekcije
  • Kontraindikacije
  • Dodatni uslovi upotrebe
  • Recenzije

Koji su znakovi bolesti i zašto treba uzimati multivitaminski lek Vitaxone? Prema riječima ljekara, ovaj lijek se pokazao u terapijskom liječenju bolesti uzrokovanih sljedećim faktorima:

  • Poremećaji cirkulacije krvi u mozgu uzrokovani nedostatkom vitamina B, što dovodi do destabilizacije mišićno-koštanog sistema.
  • Bolesti periferne zone nervnog sistema uzrokovane bolnim upalnim procesima i povezane s kršenjem strukture živčanih vlakana.
  • Upala nekih dijelova živčanih završetaka u udaljenim predjelima ruku i nogu, uzrokujući njihovu laku atrofiju, neuromuskularnu distrofiju, djelomičnu paralizu.

Vitaxone sadrži multivitamine u visokim dozama, što pozitivno utječe na rast i stvaranje novih živčanih stanica, obnavlja njihov oštećeni mehanizam u živčanim završetcima, potiče aktivnu cirkulaciju krvi u stanicama mozga i ima analgetski učinak.

Opis svojstava vitamina vitamina droga Vitaxone

Neurotropni lijek sadrži tri važna vitamina za ljudsko tijelo:

  1. Tiamin ili vitamin B1 sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata, ubrzava provođenje moždanih impulsa do živčanih stanica. Nedostatak ovog vitamina dovodi do nakupljanja štetnih aminokiselina, što dovodi do poremećaja nervnog sistema.
  2. Piridoksin, aka Vitamin B6, doprinosi proizvodnji biološki aktivnih enzima za važne metaboličke procese u tijelu. Naziva se zdravstvenim vitaminom. Zajedno s drugim vitaminima skupine B sprečava bolesti moždanih žila, štiti organizam od infekcija, održava hormonsku ravnotežu i poboljšava mentalne performanse.
  3. Vitamin rastvorljiv u vodi (cijanokobalamin) reguliše funkcije formiranja krvi, potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca, sudjeluje u razgradnji složenih proteina na jednostavne aminokiseline, održava razinu hemoglobina u krvi i pokazuje analgetsko djelovanje.

Zahvaljujući ovoj kombinaciji, lijek Vitaxone omogućava živčanom sistemu normalno funkcioniranje, stabilizira njegov rad i ublažava uzbuđeno stanje živaca.

Sastav, oblik oslobađanja lijeka

Na tržištu ljekarni zastupljen je tabletama za oralnu primjenu i otopinom za injekcije.

  • Tablete prekrivena školjkom, s obostranom konveksnom površinom, okrugla, bijela, upakovana u mjehuriće od po 10 komada. Tableta uključuje: benfotiamin 100 mg biološki aktivne tvari vitamina B1 i piridoksina 100 mg (vitamin B6), koji su glavna aktivna tvar. Dodatni sastojci tableta omogućavaju brzu i sigurnu apsorpciju osnovnih tvari u tijelu.
  • Rastvor za ubrizgavanje dostupno je u ampulama od smeđeg stakla, u svake 2 ml bistre tečnosti sa crvenkastim tonom. Spakirani u pakovanja, 5 ili 10 ampula, ugrađenih u ploče sa ćelijama. U vodi aktivne supstance u 1 ampuli: 50 mg vitamina B1, B6, B12 (tiamin hidrohlorid, piridoksin, cijanokobalamin). Razni sastojci dodani u otopinu doprinose ravnomjernoj raspodjeli aktivne tvari u tjelesnim sustavima.

Dozni oblik

Filmsko obložene tablete

Jedna tableta sadrži

aktivne supstance - benfotiamin 100 mg u smislu 100% suhe tvari, piridoksin hidroklorid 100 mg u smislu 100% suhe tvari,

pomoćni sastojci: mikrokristalna celuloza (101) i (102), kukuruzni škrob, povidon (K 29/32), kalcijum stearat, talk, bezvodni koloidni dioksid silicijum dioksid (Aerosil 200),

sastav školjke Opadry II 85 F 18422 Bijeli: polivinil alkohol, polietilen glikol, talk, titanijum dioksid (E 171).

Bijele ili gotovo bijele tablete, okruglog oblika, s dvostrukom izbočenom površinom, filmom obložene

Uputstvo za upotrebu

Oralni oblik lijeka propisan je 1 tabletu 3 puta dnevno. Obavezno pijte puno vode.

Injekcija "Vitaxone", koristi se za ublažavanje teških simptoma boli. Unosi se duboko intramuskularno u 2 ml jednom dnevno. Doziranje se postepeno smanjuje na 2 ml dnevno, uzimajući pauzu od jednog dana između injekcija.

Terapija je odabrana 30 dana. Samo dežurni lekar može produžiti vreme lečenja ili propisati tablete kako bi se sprečio povratak. Važno je zapamtiti da prije upotrebe lijeka koji sadrži lidokain, treba obaviti pojedinačni test tolerancije.

Za injekcije

  • preosjetljivost,
  • dojenje
  • dekompenzirana akutna zatajenje srca,
  • uzrujan srčana provodljivost akutna
  • trudnoća
  • psorijaza,
  • uzrasta dece.

Nuspojave

Lijek se percipira savršeno, ali u slučaju predoziranja ili pojedinačne netolerancije moguće su takve neželjene reakcije:

  • urtikarija ili drugi dermatološki problemi,
  • akne.,
  • grčevi
  • palpitacije srca,
  • vrtoglavica
  • pretjerano znojenje
  • kratkoća daha ili kratkoća daha
  • akutna alergijska reakcija, koja može dovesti do anafilaktičkog šoka.

Ako se pojavi jedan od ovih simptoma, prestanite uzimati lijek i odmah se obratite medicinskoj ustanovi.

Neželjene reakcije na tablete i injekcije

Ljekari u svojim pregledima ističu da su svi vitamini skupine B prirodni za ljude, a nuspojave uzimanja Vitaxone-a su male, rijetke i zbog individualnih karakteristika tijela.

  • Uzimanje tableta može uzrokovati manje osipe na koži, praćene blagim svrbežom. Lijek se apsorbira kroz tanko crijevo, pa mogu nastati neki njegovi poremećaji: blaga trbušna bol, osjećaj mučnine, proljev.
  • Brza injekcija uzrokuje sljedeće kratkotrajne posljedice: vrtoglavica, zastoj srčanog ritma, kratkoća daha, pojačano znojenje. U ostalim su slučajevima moguće alergijske reakcije: osip, iritacija na koži, urtikarija. Na mjestu ubrizgavanja ponekad se javljaju edemi, javlja se crvenilo i stvara se stezanje tkiva.

Produljena upotreba tableta ili postupaka s injekcijama, u rijetkim slučajevima, pacijenta dovodi do prenasičenosti tijela vitaminskim lijekom. Dolazi do jake vrtoglavice, povraćanja, konvulzija, aritmije, gubitka svijesti. Odmah trebate nazvati liječnika i pružiti pacijentu prvu pomoć: učiniti ispiranje želuca i dati sredstvo protiv intoksikacije, enterosorbent.

Indikacije za uzimanje lijeka

U kojim se slučajevima Vitaxone propisuje pacijentima? Uputa ukazuje da je ovdje raspon aplikacija prilično širok. Lijekovi se koriste za simptomatsko liječenje raznih bolesti nervnog sistema. Konkretno, efikasan je kod neuralgije, neuritisa, polineuropatije, kao i kod vaskularnih i toksičnih lezija nervnog sistema. Indikacije za upotrebu su i poremećaji koji se javljaju u pozadini akutnog nedostatka vitamina B. Lijek je dio liječenja za paralizu lica, mijalgiju, dijabetičku i alkoholnu polineuropatiju, retrobulbarni neuritis. Takođe se koristi za ublažavanje radikularnog sindroma i nelagode kod šindre.

Vitaxone tablete, upute za upotrebu

Tablete su indikovane za oralnu primjenu (oralno) sa vodom.

Preporučena dnevna doza je 1 tableta u tri podijeljene doze.

U akutnoj boli i u teškim slučajevima, kako bi se brzo povećala razina lijeka u plazmi, koristi se otopina za ubrizgavanje. Za nastavak terapije u pravilu je potreban dnevni unos 1 tablete tokom 30 dana.

Lijek "Vitaxone": upute za upotrebu (tablete)

Danas je mnogim pacijentima propisana terapija ovim lijekom. Pa kako uzeti lijek "Vitaxone"? Tablete se mogu piti bez obzira na obrok, ali budite sigurni da pijete puno čiste vode. U pravilu ljekari preporučuju uzimanje 1 tabuta. 3 puta dnevno. Trajanje liječenja određuje se pojedinačno u svakom pojedinom slučaju. Međutim, najčešće kurs terapije traje oko mjesec dana.

Vrijedi napomenuti da je u posebno teškim slučajevima dozvoljeno oralno davanje otopine za injekcije. Sličan postupak preporučuje se ako hitno i brzo povećate koncentraciju aktivnih komponenti lijeka u krvi. Kako se simptomi smanjuju, pacijent se postepeno prenosi na tablete.

Predoziranje

Uz predoziranje bilo kojeg oblika doziranja Vitaxone-a, uočeno je povećanje nuspojava lijeka: vrtoglavica, aritmijamučnina bradikardija, grčevipovećao znojenje.

Indicirano je simptomatsko liječenje.

Interakcija

U kombinaciji s lijekovima, uključujući Levodopa, povećava se njegova periferna dekarboksilacija i smanjuje se antiparkinsonova efikasnost.

Benfotiamin nekompatibilan sa alkalnim spojevima i oksidantima: gvožđe-amonijum citrat, jodidživog hlorida karbonat, taninska kiselina, acetat, a takođe sa Riboflavin, Fenobarbital, Benzilpenicilinmetabisulfit i glukoza, jer se u njihovom prisustvu pojavljuje on inaktivacija.

S povećanjem pH veće od 3 vrijednosti tiamin gubi na efikasnosti.

Pripreme bakar ubrzava cijepanje benfotiamin.

Pri interakciji s rješenjima sulfati dolazi do potpunog raspada tiamin.

Posebna uputstva

Izuzetno oprezno, tablete Vitaxone treba propisati bolesnicima sa akutnom i ozbiljnom bolešću dekompenzirano zatajenje srca.

Propisivanje tableta bolesnicima sa netolerancijomgalaktozamalapsorpcija galaktoza i glukozadeficit laktaze.

Kod pacijenata sa preosjetljivostuvod Vitamin B12 intramuskularno može dovesti do anafilaktoidni reakcije.

  • Hypoxene,
  • Vitagamma,
  • Kombilipen,
  • Mexidant,
  • Mexiprim,
  • Mexidol,
  • Neurox,
  • Trigamma,
  • Citoflavin itd.
  • Combigamma,
  • Milgamma,
  • Neurobion,
  • Neurolek,
  • Neurorubin,
  • Neuromax,
  • Neovitam,
  • Neurobion itd.

Nema iskustva sa Vitaxone tabletama u detinjstvu.

Upotreba otopine za ubrizgavanje lijeka je zabranjena.

Dodatni uslovi upotrebe

Vitaxone se ne može kombinovati sa drugim multivitaminima.

S terapijskim liječenjem treba uzeti u obzir kompatibilnost drugog propisanog lijeka s vitaminskim pripravkom Vitaxone kako bi se izbjegao gubitak njegovih ljekovitih svojstava.

Injekcija se ne smije miješati i davati istodobno s drugim lijekovima.

Vlasnici automobila ili radnici na motornim vozilima mogu koristiti Vitaxone za liječenje.

U ljekarnama se na recept izdaje neurotropni vitamin vitamin Vitaxone. Kupcu je dostupna cijena tableta i injekcija.

Način primjene

Lijek Vitaxon ubrizgava se polako duboko u mišić.
U teškim slučajevima bolesti i akutnih bolova radi brzog povećavanja razine vitamina u krvi propisano je 2 ml otopine intramuskularno 1 put dnevno. Nakon što egzacerbacija nestane i kod blažih oblika bolesti propisano je 2 ml 2 do 3 puta tjedno.
Kurs liječenja traje najmanje 1 mjesec.

Neobavezno

:
Intramuskularne injekcije vitamina B12 mogu prouzrokovati anafilaktoidnu reakciju u bolesnika sa preosjetljivošću.
Sposobnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje ili rada s drugim mehanizmima. Ne utječe na brzinu reakcije tijekom upravljanja vozilima i rada s drugim mehanizmima. Pacijenti koji imaju vrtoglavicu nakon primjene lijeka trebali bi se suzdržati od upravljanja vozilima ili rada sa drugim mehanizmima.

Lijek "Vitaxone" (injekcije): upute za upotrebu

Naravno, samo liječnik može propisati lijek i odrediti najprikladniju dozu - upute sadrže samo opće preporuke. Pa kako koristiti ovaj lijek? Otopina se prodaje gotova, tako da ovdje samo trebate slijediti opća higijenska pravila za injekcije. Injekcija se radi intramuskularno.

Za jake bolove preporučena doza je 2 ml rastvora (jedna ampula) jednom dnevno. U blažim slučajevima količina primenjenog leka može se smanjiti - injekcije se daju jednom u dva dana.

Postoje li kontraindikacije?

Mnogo ljudi je zainteresirano za pitanje može li se Vitaxone uzimati za sve kategorije pacijenata. Uputa ukazuje na to da još uvijek postoje kontraindikacije za terapiju, mada ih nema previše. Za početak, vrijedi reći da lijek ima određena starosna ograničenja - nije propisan pedijatrijskim pacijentima. Osim toga, kontraindikacije uključuju povećanu osjetljivost na bilo koji sastavni dio, pa se obavezno upoznajte s sastavom prije početka upotrebe.

Lijek se ne može uzimati sa nekim bolestima probavnog sistema, posebno sa akutnim poremećajima srčane prevodnosti, kao i akutnim oblikom dekompenziranog zatajenja srca. Ostale kontraindikacije uključuju psorijazu.

Trebali bismo razgovarati i o upotrebi lijeka tokom trudnoće. Injektiranje lijeka u ovom periodu strogo je zabranjeno. U nekim slučajevima liječnik može propisati tablete, ali trebate ih uzimati vrlo pažljivo i to samo u situacijama kada očekivana korist za žensko tijelo prelazi potencijalnu štetu za plod u razvoju.

Moguće komplikacije i neželjene reakcije

Do kojih komplikacija može dovesti lek Vitaxone? Uputa za upotrebu kaže da se pojava nuspojava rijetko bilježi. Ipak, komplikacije su moguće, pa bi se trebali upoznati s njihovim popisom.

Pilule ponekad uzrokuju neke dispeptičke simptome, na primjer, trbušni bol, mučninu i poremećaj stolice. Možda je razvoj alergijskih reakcija, koje su popraćene svrbežom, osipima, crvenilom kože, urtikarijom. Uz povećanu osjetljivost, moguć je anafilaktički šok.

Koje druge nuspojave mogu uzrokovati Vitaxone? Injekcije mogu doprinijeti nekim privremenim poremećajima, uključujući vrtoglavicu, mučninu, disitmiju i pretjerano znojenje. Quinckeov edem, problemi sa disanjem i pojava napadaja mnogo su rjeđa.

Je li moguće predoziranje? Simptomi i liječenje

Postoje li slučajevi predoziranja Vitaxoneom? Uputa za upotrebu upućuje na to da je moguća slična pojava. S druge strane, statistička istraživanja potvrđuju da je predoziranje u modernoj medicini izuzetno rijetko i obično je povezano s produljenom uporabom visokih doza.

U pravilu, takvo stanje prati pogoršanje nuspojava. Neki pacijenti se žale na mučninu, što se često pretvara u povraćanje. Može se javiti i jaka vrtoglavica. Simptomi uključuju konvulzivne kontrakcije mišića, kao i bradikardiju. Mnogo rjeđe dolazi do snižavanja krvnog pritiska, pojačanog znojenja. U najtežim slučajevima predoziranje prati inhibicija aktivnosti nervnog sistema, zastoj disanja.

Osobu sa sličnim simptomima treba hitno pokazati ljekaru. Ispiranje želuca i upotreba sorbenata (na primjer, aktivni ugljen) preporučljivi su samo ako je lijek uzet nedavno i nije imao vremena za adsorpciju u probavnom traktu. Daljnja terapija usmjerena je na uklanjanje simptoma i ovisi o kliničkoj slici. Na primjer, u prisutnosti napadaja pacijentima se propisuju antikonvulzivi, a kada prestaje disanje, propisuju se intubacija i umjetna ventilacija.

Koliko je droga?

Naravno, pitanje troškova važno je za svakog pacijenta. Ali vrijedi shvatiti da iznos koji ćete morati platiti za lijek ovisi o mnogim faktorima, uključujući proizvođača, financijsku politiku ljekarne itd. Dakle, koliko će koštati lijek Vitaxone?

Cijena pakiranja tableta (30 komada) se kreće od 200 do 300 rubalja. Ali pakiranje pet ampula rastvora košta oko 150-250 rubalja. Slažete se, u usporedbi s nekim drugim lijekovima, cijena ovog lijeka je prilično pristupačna.

Postoje li efikasni analozi?

Mnogi pacijenti kojima je propisan ovaj lijek zanimaju se dodatne informacije o Vitaxoneu. Tablete, upute za njihovu upotrebu, postojanje kontraindikacija itd. - ova su pitanja izuzetno važna. Ali ponekad osoba nema priliku uzimati upravo ovaj lijek (na primjer, kod preosjetljivosti ili nedostatka lijekova u ljekarnama). Da li je moguće nešto zamijeniti?

Naravno, suvremeno tržište farmaceutskih proizvoda nudi puno lijekova koji imaju slična svojstva. Na primjer, s neuralgijom dopušteno je koristiti takve lijekove kao što su Vipratox, Neurobeks, Neurorubin, Neuromultivit, Nerviplex i mnogi drugi. I ne zaboravite da se bol može ukloniti uz pomoć odgovarajućeg nesteroidnog protuupalnog lijeka, uključujući Nurofen i Ibuprofen. Ali, opet, ne biste trebali sami tražiti analogno - neka dežurni ljekar izabere najpogodniju zamjenu za vas.

Pregledi pacijenata i ljekara

Naravno, mnoge ljude zanimaju pitanja o tome što Vitaxone zapravo jest. Upute, cijena, indikacije i kontraindikacije, naravno, su glavne točke. Ipak, vrijedno je upoznati se sa mišljenjima ljekara s tim u vezi.

Većina stručnjaka vjeruje da lijek zaista radi svoj posao, ublažava bol, normalizuje rad nervnog sistema i nadoknađuje nedostatak vitamina. Štoviše, lijek ima vrlo malo kontraindikacija, a nuspojave su izuzetno rijetke.

Pacijent također pozitivno reagira na ovaj lijek. Pozitivan učinak može se primijetiti već od prvih dana prijema. Osim toga, zdravstveni rizik u ovom slučaju je minimalan, jer su B vitamini prirodne tvari za tijelo. Jedino što vrijedi upamtiti: morate pažljivo slijediti preporuke liječnika. I naravno, relativno pristupačna cijena je još jedna prednost ovog lijeka.

Značajke recepcije

Lijek ne utječe na brzinu reakcije. Dopušteno osobama koje upravljaju vozilima.

Lijek se propisuje s oprezom pacijentima koji imaju povijest srčanog zatajenja, u fazi dekompenzacije. Uvođenjem injekcije potrebno je neprestano nadgledanje pacijentovog stanja.

Vitaxone se čuva 24 mjeseca. Nakon određenog perioda, droga je zabranjena. Obavezno očistite proizvod na tamnom mjestu koje nije dostupno djeci. Temperatura skladištenja nije viša od 15 ° C.

Recenzije o upotrebi Vitaxone-a

Gotovo svi odgovori o uzimanju lijeka su pozitivni. Pacijenti primjećuju visoku efikasnost lijeka i njegovu povoljnu cijenu.

"Vitaxon" brzo pomaže kod složenog liječenja bolesti nervnog i mišićno-koštanog sistema.

Glavni nedostatak injekcija je bolnost postupka, ali već nakon prve injekcije primjećuje se pozitivna dinamika.

Ako se pojavi alergijska reakcija, svi simptomi nestaju sa smanjenjem doziranja.

Lijek ispunjava sve zahtjeve navedene u uputama.

"Vitaxone" je visoko efikasno sredstvo koje će vam pomoći da se izbori s masom neprijatnih bolesti i ukloni bolne senzacije.

Ostavite Svoj Komentar