Mogu li dijabetičari jesti kikiriki?

Incidencija dijabetesa raste svake godine. Sve više i više ljudi pati od neizlječive bolesti. Prvo s čime se pacijenti suočavaju nakon dijagnoze je potreba da promijene način prehrane. Neki se tom pitanju pristupaju previše radikalno, potpuno se ograničavajući u svemu, uskraćujući tijelu potrebne hranjive sastojke. Manjak se može nadoknaditi sintetičkim vitaminima, ali uravnotežena prehrana donosi mnogo više koristi. Jedna od zaboravljenih namirnica koja je potrebna je kikiriki za dijabetes.

Kikiriki je donesen iz Južne Amerike, često se naziva i kikiriki, a to je s biološkog stanovišta netočno. Ova biljka nije orah, ali spada u rod mahunarki. Kruta ljuska pruža dugotrajno skladištenje sjemena, čuva hranjive sastojke. Zrno je prekriveno smeđom kožom, koja se ne preporučuje za hranu, može uzrokovati dijareju. Pročišćeno sjeme jede se na razne načine - sirovo, prženo, u tjestenini i maslacu.

Ko može jesti kikiriki za dijabetes

Postoje dva glavna oblika dijabetesa. S tipom 1 proces nastanka inzulina je poremećen. Kod tipa 2, proizvodnja sekreta gušterače je nedovoljna za potpunu obradu šećera koji ulazi u tijelo. Uz bilo koju vrstu, oslabljena je proizvodnja energije iz glukoze ali mehanizam patologije je različit. Stoga se kikiriki za dijabetes različitih vrsta ne konzumiraju na isti način.

Prednosti kikirikija za dijabetičare

Upotreba kikirikija kao dijetetskog proizvoda ima terapeutski učinak na pacijente:

  • koncentracija glukoze u krvi je smanjena zbog sposobnosti da pojačavaju metabolički proces,
  • povećava se brzina raspada masti, što pomaže u gubitku viška kilograma,
  • poboljšava se regeneracija ćelija
  • jača srčani mišić i krvne žile,
  • hormonalna ravnoteža tijela se vraća u normalu,
  • poboljšava se funkcionalna sposobnost jetre
  • mentalno stanje se normalizuje,
  • pritisak se stabilizira
  • povećana seksualna potencija,
  • obloge postaju glađe, nokti manje lomljivi, kosa bolje raste, tendencija opadanja opada,
  • poboljšava funkciju vizuelnog analizatora,
  • količina holesterolnih plakova se smanjuje,
  • kosti i mišići su ojačani.

Kikiriki ima sljedeća svojstva:

  • antioksidans
  • antitumorsko
  • antidepresiv
  • imunostimulirajuće.

Jedinstvena svojstva kikirikija rezultat su visokog sadržaja različitih hranjivih sastojaka.

Korisne materije

Sastav kikirikija bogat je raznim supstancama. Proteini sadrže 26%, masnoće - 45%, ugljeni hidrati - 9,9%. Prisutne su dijetalna vlakna i voda. Hemijski sastav oraha je neverovatno raznolik.

  • grupa B - tiamin, riboflavin, niacin, piridoksin, holin, folna i pantotenska kiselina,
  • C je askorbinska kiselina,
  • E je tokoferol,
  • H je biotin,
  • K - filokinon.

Makronutrijenti su jednostavna hemijska jedinjenja koja moraju biti prisutna u velikim količinama kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje. Kikiriki sadrži kalijum, kalcijum, hlor, fosfor, silicijum, magnezijum, natrijum i sumpor.

Elementi u tragovima - spojevi čija je potreba ograničena na mikroskopsku količinu. Set elemenata u tragovima u kikirikiju:

Aminokiseline tvore protein u tijelu, ključni faktor u životu čovjeka. Kikiriki sadrži veliku grupu esencijalnih i esencijalnih aminokiselina, uključujući metionin, cistein, arginin, glutaminsku kiselinu, lizin, glicin i druge.

Masne kiseline su takođe neophodne za rad ljudskog ćelijskog sastava. Nisu svi podjednako korisni, ali je neophodno njihovo prisustvo. Kikiriki sadrži polinezasićenu linolnu kiselinu koja se odnosi na omega-6, te mononezasićene oleinske i gadoleinske kiseline povezane s omega-9.

Doziranje za dijabetičare

Kontrola prehrane kod pacijenata s dijabetesom uključuje ne samo praćenje glikemijskog indeksa proizvoda, već i kalorijskog sadržaja. Količina korištenog proizvoda ovisi o hranjivoj vrijednosti. A visoko je s kikirikijem. Sto grama sadrži 552 kilokalorija. Uz to, ne zaboravite na masti, koje čine značajnu količinu. Stoga je upotreba proizvoda dopuštena ne više od 50 grama dnevno.

Vrste kikirikija za jelo dijabetičarima

U trenutku kupovine morate pratiti kvalitetu proizvoda. Neodgovarajući uslovi skladištenja izazivaju razvoj gljivice unutar ljuske. Možete ga otkriti tijekom čišćenja, ako se pojavi prašnjav oblak, onda se kikiriki ne može koristiti kao hrana. Gljiva izlučuje aflatoksin, toksičnu supstancu koja oštećuje jetru.

Pečeni kikiriki

Kompleks hranjivih sastojaka pati od toplotnog izlaganja, ali je okus poboljšan, pa je ova vrsta prerade češća. Uprkos gubicima, takav proizvod ima nekoliko prednosti:

  • pojačana antioksidacijska svojstva,
  • smanjenje alergenosti,
  • potpuno očuvanje tokoferola,
  • nedostatak mogućnosti za razvoj gljivica.

Ali moramo imati na umu da se kalorijski sadržaj pečenih kikirikija povećava, kao i sadržaj vlakana.

Maslac od kikirikija

Ali, maslac od kikirikija je zabranjen zbog visoke razine masnoće. Neuspjeh u potpunosti razgradnje glukoze kako bi se osigurale energetske potrebe tijela prisiljava na upotrebu masti u tu svrhu. U tom se slučaju formiraju ketonska tijela koja inhibiraju nervni sistem. Uz to, masni proizvod izaziva debljanje, što je kontraindicirano u ovoj patologiji.

Kontraindikacije

Bilo koji proizvodi, posebno oni koji se koriste u terapeutske svrhe, imaju niz kontraindikacija:

  • individualna netolerancija,
  • peptički čir želuca i dvanaestopalačnog creva,
  • varikozne vene, povećana gustina krvi,
  • visok stepen gojaznosti,
  • upalne bolesti zglobova
  • astma

Prekoračenje preporučene doze može negativno uticati na rad jetre, posebno kod popratnih bolesti.

Kikiriki je vrijedan u pružanju prehrambene podrške osobama oboljelim od dijabetesa. Korisna svojstva proizvoda dokazana su u brojnim studijama. Ali pristup upotrebi treba biti individualan. Potrebno je promatrati doze koje preporučuju ljekari, uzimati u obzir reakcije i kontraindikacije. Pod svim uslovima, upotreba kikirikija imaće iscjeljujuće djelovanje na tijelo pacijenata sa dijabetesom.

Sirovi kikiriki

Sirovi kikiriki u mnogim slučajevima preferira se prženi i soljeni, jer sadrži najveći sadržaj vitamina koji se uništavaju toplinskom obradom. Sirovi kikiriki sadrže i udarnu dozu proteina, zbog čega ga mnogi sportaši koriste za izgradnju mišića.

U svom čistom obliku orasi sadrže enzime koji ubrzavaju probavu i omogućavaju bržu i potpunu apsorpciju korisnih tvari. Od sirovog proizvoda, postoji više varijacija kuhanja. Na primjer, kikiriki se može kuhati, pržiti. Kuhani orah sadrži nekoliko puta više antioksidanata od sira. Jedine kontraindikacije su alergije na orahe i probavne tegobe.

Slani kikiriki

Slani kikiriki sigurno imaju najbolji okus. Pogotovo ako ima ukusa slaninu, sir i ostale stvari. No dijabetičari bi trebali biti oprezni takvog proizvoda, jer paketi u trgovini sadrže ogromnu količinu štetnih aditiva, konzervansa i još mnogo toga. Ako zaista želite slano, kod kuće pržite orahe i malo dodajte soli sa običnom soli. Ali nemojte se zamarati - kod dijabetesa slani kikiriki su nepoželjni.

Kikiriki i dijabetes

Koristi kikirikija za "slatku" bolest su vrlo značajni. Činjenica je da nizak sadržaj ugljikohidrata ne smanjuje kalorijski sadržaj proizvoda. U 100 g orašastih plodova prisutno je oko 550 kcal. Mali dio njih može se dobro nahraniti.

Uz oprez, kikiriki treba konzumirati dijabetičare s paralelnim napredovanjem gojaznosti (bolest 2 tipa). Velika količina masnoće uz nepravilnu uporabu proizvoda može dovesti do neravnoteže lipida. To već stvara dodatno opterećenje jetre.

Također se morate sjetiti da se u pečenom kikirikiju s dijabetesom tipa 2 krije potencijalna šteta za tijelo. Nakon termičke obrade gube se mnoge korisne karakteristike.

Pod utjecajem topline u proizvodu se povećava koncentracija "lošeg" kolesterola. Dodavanje različitih pojačivača ukusa ili okusa pogoršava situaciju. Slani orasi ne preporučuju dijabetičarima upotrebu.

Uz „slatku“ bolest, važne karakteristike su:

  • Glikemijski indeks (GI). U kikirikiju je 15,
  • Sadržaj kalorija - 550 kcal.

Hrana sa GI ispod 50 sigurna je za dijabetičko zdravlje, međutim, šteta od takve hrane može biti prouzročena kršenjem drugih metaboličkih procesa. Možete zabaviti na kikirikiju, ali u malim količinama.

Moguća šteta

Gotovo svaka supstanca u prirodi opasna je po zdravlje ljudi. Sve zavisi od njegove doze. Možete čak i otrovati se običnom vodom. Negativni odnos kikirikija i dijabetesa tipa 2 leži u njegovoj sposobnosti da utječe na neke metaboličke procese u tijelu.

Orasi sadrže veliku količinu masti i proteina. Odnose se na probavljive tvari. Njihova gutanja dovodi do oslobađanja velikog broja enzima. Povećava se opterećenje na jetri i gušterači.

Zloupotreba kikirikija dovodi do pretjerane aktivnosti tih organa što negativno utječe na opće dobro ljudi. On može primijetiti sljedeće simptome:

Kad se pojave ovi znakovi, prestanite uzimati orahe. Ako je potrebno, obratite se ljekaru za pomoć.

Uslovi upotrebe

Točna doza proizvoda se ne može utvrditi. Prosječna norma je 50 g dnevno. Glavni faktori koji utječu na dnevnu količinu kikirikija u pacijentovoj prehrani jesu:

  • Stadij razvoja i stepen težine bolesti,
  • Individualne karakteristike pacijenta. Važnu ulogu igraju funkcionalna aktivnost jetre, prisustvo drugih patologija (hipertenzija, gastrointestinalne bolesti i slično),
  • Način kuhanja orašastih plodova.

Kikiriki od dijabetesa tipa 2 najbolje se konzumiraju sirovi. Sadrži maksimalno korisne kvalitete. Važno je čuvati na tamnom i suhom mjestu (možete ga u hladnjaku) i ne predugo. U suprotnom se može pogoršati.

Orašasti plodovi se ponekad prethodno namoče u vodi ili limunovom soku. Mogu se dodati u razne voćne ili povrtne salate. Koriste se za izradu dijetalnih pečenih proizvoda. Glavna stvar je minimalna količina šećera u njemu.

Pečene kikirikije (gotovi zalogaji) i maslac treba izbjegavati. Može uzrokovati značajnu štetu pacijentovom metabolizmu ugljikohidrata. Rizik od naglog povećanja koncentracije glukoze u krvi povećava se. Endokrinolozi ne preporučuju upotrebu ovog proizvoda.

Prilikom kuhanja pečenih kikirikija sami morate koristiti biljno ulje i najmanje soli. Bolje je unaprijed kupiti nerafinirani proizvod.

Kada je bolje apstinirati?

Kikiriki je zdrava i ukusna vrsta orašastih plodova. Može se konzumirati kod "slatkih" bolesti u malim količinama. Međutim, postoje posebne situacije u kojima šteta koju proizvod nanosi daleko prelazi potencijalnu korist.

  • Zatajenje jetre. Zbog kršenja funkcije ovog tijela, on ne može u potpunosti sudjelovati u postupcima zbrinjavanja svih tvari koje se nalaze u orasima,
  • Sklonost alergijama. Kikiriki je moćan antigen. Može prouzrokovati neadekvatnu reakciju ljudskog imunološkog sustava s napredovanjem simptoma (osipi na koži, edemi),
  • Peptični čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Orasi mogu mehanički oštetiti sluznicu struktura, pogoršavajući simptome,
  • Akutni pankreatitis. Masti i proteini u kikirikiju imaju snažno opterećenje na gušterači. To dovodi do oslobađanja velikog broja enzima. Bol napreduje i aktivnost upale se povećava,
  • Gihta Orasi stimulišu patološki proces. Povećavaju se bol i oteklina
  • Artroza i artritis.

Uz to, morate imati na umu da kikiriki ima tendenciju zgušnjavanja krvi. Zbog toga treba ga koristiti s oprezom kod ljudi koji pate od raznih bolesti srca i krvnih sudova. Povećava se rizik od tromboze.

Ako imate pitanja ili nedoumice u vezi s jedenjem kikirikija za dijabetes, najbolje je da se prvo konsultujete sa lekarom. Moći će procijeniti zdravstveno stanje određenog pacijenta i savjetovati šta učiniti u takvoj situaciji.

Pogledajte video: Koje je voće najbolje za dijabetičare (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar