Juhe protiv pankreatitisa recept za supe od povrća i dijeta

Sav iLive sadržaj pregledavaju medicinski stručnjaci kako bi se osigurala najveća moguća točnost i dosljednost činjenicama.

Imamo stroga pravila pri odabiru izvora informacija i pozivamo se samo na ugledna mjesta, akademske istraživačke institute i, ako je moguće, na dokazana medicinska istraživanja. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (,, itd.) Interaktivne poveznice na takve studije.

Ako mislite da je bilo koji od naših materijala netačan, zastareo ili na drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Liječenje bilo koje bolesti probavnog sustava zahtijeva strogo pridržavanje prehrane. U suprotnom, nijedan lijek i nikakav postupak neće biti efikasni. Pankreatitis je bolest kod koje se gušterača upali, pa kao rezultat toga ne proizvodi pravilno probavni sok. I tijekom pogoršanja i za vrijeme remisije prehrana bi trebala biti dijetalna. Od posebnog značaja su supe kod pankreatitisa. Oni imaju maksimalan pozitivan uticaj ne samo na sam organ, već i na njegovu funkciju, normalizujući varenje.

Mogu li jesti supu kod pankreatitisa?

Definitivno bi tečnu hranu trebalo konzumirati svakodnevno. Oni smanjuju iritaciju, ublažavaju upalni proces. Osigurajte tijelu potrebnu količinu energije, bez velikog opterećenja probavnog trakta. Svako tekuće jelo potiče proizvodnju probavnog soka, enzima, poboljšava probavne procese i povećava apsorpciju.

Juha je prvo jelo koje se sastoji od tečnog dela. Ono nužno sadrži druge komponente koje djeluju kao hemijska iritanta. Tijelo prima potrebnu količinu tekućine i potrebne hranjive tvari.

Juhe protiv akutnog pankreatitisa

Ako je bolest u akutnom stadijumu, u akutnom obliku supe su osnovna komponenta prehrane. U isto vrijeme, tečne supe napravljene na juhi napravljenoj od nemasnog mesa pokazale su se na najbolji način. Prozirne supe, pire jela takođe pozitivno utiču na zdravlje. Ako kuhate dressing juhu, napravite je bez preljeva.

Hronična supa protiv pankreatitisa

Osoba sa hroničnim oblikom bolesti ima više „prednosti“, jer može se pripremiti mnogo veća raznolikost. U ovom slučaju su pogodne praktično sve moguće mogućnosti, bilo da je to obična supa na juhi, mliječna supa kuhana na kvasu, ili povrće i voćne juhe, ili supa od punjenja. Jedino što se mora poštivati ​​je da se osigura da juha ne bude masna i da ne sadrži veliki broj začina, konzervansa. Bolje ih je potpuno eliminirati. Takođe, supa ne sme da bude začinjena ili previše slana. Treba ga koristiti samo u toplom obliku, jer i vrući i hladni proizvodi djeluju nadražujuće na zidove i mogu izazvati upalni proces. Korištenje bilo kojeg ulja, masti, začina, začina mora biti smanjeno. Ako ste kuhali čorbu, koja prema receptu uključuje jesti rashlađeno, trebalo bi se držati sobne temperature, ali ne jesti direktno iz frižidera.

Juhe protiv holecistitisa i pankreatitisa

Optimalno jelo bila bi supa bez masnoća i začina, svježe pripremljena, na bazi juha s niskim udjelom masti. U ovom slučaju juha može biti bilo što: i od kostiju i mesa, te ribe, pa čak i povrća. U ovom slučaju, vrijedi probati čorbu od juhe, prozirnu supu, ali bolje je potpuno isključiti supu za punjenje.Juhe od gljiva i na bazi kisele pavlake, umaci su potpuno kontraindicirani.

Juha za pogoršanje pankreatitisa

Tokom egzacerbacije pankreatitisa, jela na juhi pokazala su se najboljima. Oni moraju biti hranjivi, sadržavati sve potrebne komponente i hranjive tvari, a u isto vrijeme ne bi trebali vršiti pritisak na unutrašnje organe, posebno probavne. U supe morate uključiti raznovrsno zelje, što je veoma korisno za organizam i sadrži veliku količinu vitamina. Za pripremu juhe bolje je koristiti kosti krupnih životinja, ali piletina neće biti toliko korisna, jer može doprinijeti jačanju upalnog procesa. Piletina senzibilizira tijelo, što rezultira oslobađanjem histamina. To povećava rizik od razvoja alergijske reakcije i podržava upalni proces.

Bolje je kuhati goveđu ili janjeću supu. Te su kosti hipoalergene. Pored toga, za razliku od mesnih kostiju, one se mogu više puta kuhati. Kada koristite kosti sitnog goveda, prvo ih treba potapati kipućom vodom ili ih lagano pržiti. Tada nisu u stanju da iritiraju crijevnu stijenku, i povećaju upalu. Kosti treba isjeckati i uzima se ovo izračunavanje: 1 kg kostiju se izlije sa oko 3-3,5 litara vode. Zagrijte na jakoj vatri, čim juha prokuha, učvrstite i počnite kuhati dok ne omekša i zasiti boja. U tom će slučaju površina biti prekrivena pjenom, koja se mora postepeno uklanjati, jer se formira od denaturiranih proteina koji nepovoljno djeluju na organizam, posebno tijekom upalnih procesa. Masnoća koja se formira tokom kuvanja takođe negativno utiče. Osobito je štetan u razdoblju bolesti, pa ga treba povremeno uklanjati radi sprečavanja emulgiranja masti.

Dijetalne supe za pankreatitis

Dijetalne supe zastupljene su uglavnom laganim obrocima na nemasnoj osnovi. Juhe od pire, prozirne supe najbolje su prikladne. Možete čak i koristiti obične juhe s drobljenim komadima mesa, ali supe za punjenje bolje je ne koristiti. Da biste pripremili supu od punjenja, potrebna vam je zasebna juha i zasebna priloga. Luk je najbolje napraviti jak i zasićen. Razjašnjeno je pomoću posebno pripremljene zagrade. Upravo je tip koji omogućuje pripremu lagane juhe koja će biti ne samo ugodna i ukusna po izgledu, već će biti i korisna za zdravlje. Možete biti sigurni da su sve štetne tvari koje mogu dobiti zajedno s proizvodima uklonjene tijekom pripreme jela, a proizvodi nastali tijekom prženja neutralizirani su s odgodom.

Također vam omogućuje ne samo poboljšati kvalitetu ukusa, već i uklanjati čestice koje mogu povećati upalu ili izazvati alergijsku reakciju. Odgoda također jelo obogaćuje aromatične komponente, aromatične tvari, koje značajno poboljšavaju probavu, a također izazivaju nesvjesnu reakciju, tokom koje dolazi do refleksnog izlučivanja sline i izlučivanja probavnih enzima. Najčešće, kod pankreatitisa, koriste supu na mesu, jer ima štedljiviji učinak. Kao kašnjenje upotrebljava se goveđi trup bez krvi. Vratilo, stub se uglavnom koristi. Pozitivno djeluje na probavni trakt.

Da biste pripremili momka, meso trebate samljeti u brusilici za meso, staviti ga u hladnu vodu. U ovom slučaju se morate pridržavati omjera 1: 2. Insistiramo u frižideru u proseku sat vremena. Za to vreme, svi rastvorljivi proteini prelaze u vodu. Ako dodate malo soli, proces difuzije će se intenzivirati, odnosno brzina tranzicije će se povećavati. Također, ako želite da kapuljača bude aktivnija, morate dodati dodatni sok koji ostane nakon odmrzavanja.Dodavanjem odmrznutog mesa i jetre možete više puta povećati brzinu reakcije i njen intenzitet. Mnogi bilježe pozitivan rezultat ako dodate bjelanjke, dok ih je potrebno intenzivno miješati. Momak mora biti razblažen malom količinom koštanog bujona, što u ovom slučaju treba dobro izmiješati. Za razrjeđivanje koristite preostalu količinu juhe. U tom slučaju temperatura ne bi trebala preći 50 stepeni. Ovo će omogućiti topljivim proteinima da brzo i bez gubitaka odu u juhu, a da pri tome ne izgube svoju hranjivu vrijednost. Osim toga, mogu se ravnomjerno rasporediti po cijeloj masi. Zatim, kad je juha skoro gotova, za otprilike 10-15 minuta možete dodati korijenje, luk i brzo dovesti do vrenja. Proteini se zgrušavaju veoma brzo, to dovodi do bistrenja bujona. Cijeli proces kuhanja trebao bi se odvijati pri malom vrenju. Trebao bi biti malo uočljiv kako ne bi došlo do snažnog isparavanja. Ovo će se u potpunosti zasititi ekstraktivnim komponentama koje ublažavaju upalni proces. Uz to, podstiču probavu.

S sporim vretjem, tvari mogu međusobno djelovati, što rezultira širokim rasponom ukusa i mirisa karakterističnih za visokokvalitetni mesni juh, a boja se pojačava. Nakon završetka ključanja, momak će se sam smjestiti na dno, što je signal za kraj kuhanja. Zagrijavanje se zaustavlja, nakon čega buji se daje mogućnost infuzije. Masnoća se uklanja s površine, juha se slani i filtrira kroz tkivo koje treba biti dovoljno gusto. Pokazatelj kvalitete juhe je odsustvo na površini sjaja, mrlje od masnoće, smeđe nijanse. Za prozirnu supu, odvojeno morate pripremiti prilog, koji se prelije s juhom neposredno prije posluživanja. Kao prilog idealni su rezanci, riža, tjestenine, mesne okruglice. Takođe se poslužuje proizvod za hleb. Prednost treba dati tortama, krutonima, protrifolima.

Pire kaša ima jednoliku konzistenciju. Za njegovu pripremu koristite povrće, žitarice, mahunarke, mesne proizvode. Svi proizvodi se kuhaju odvojeno. Treba prokuhati snažno, prije propadanja. Takođe, žitarice se kuvaju, takođe do potpunog ključanja. Jetra, meso, kravlje se kuhaju, prže se sa obje strane. Potom se sve to zajedno s juhom procijedi kroz mlin za meso. Ako postoje razne mlaznice, bolje je koristiti rešetke za paste. Zatim morate razrijediti dobivenu masu s bijelim umakom pripremljenim unaprijed. Zajedno sa umakom, prokuhajte. Nakon spremnosti, u supu dodajte puter, sol. Sve se to dobro izmiješa i ohladi. Do stola treba poslužiti začinjeno mješavinom tučenog jaja sa mlijekom. Upotreba treba biti sa krutonima. U ovom slučaju, najbolji način pripreme krutona biće njihovo prirodno sušenje na zraku: hljeb treba isjeći na male kockice i osušiti

,

Lagane juhe protiv pankreatitisa

Postoji prilično lagana juha, ali najlakša se od svih smatra hladnom. Mliječnu čorbu možete razmotriti kao opciju, ali ako osoba nema pojedinačnu netoleranciju na laktozu. Slatka čorba često se preporučuje za upotrebu kod pankreatitisa. Za pripremu mliječnih supa najbolje su pogodne žitarice, tjestenine, povrće. Također biste trebali uzeti u obzir: ako koristite proizvode biljnog podrijetla, posebno žitarice, oni loše prokuhavaju. Stoga ih treba kuhati jako dugo. Tako se npr. Biserni ječam kuha 2-3 sata, tek tada će dostići svoj najbolji kvalitet. Luk je prvo prvo kuhati dok se napola ne skuva u običnoj, malo zasoljenoj vodi, a tek nakon toga možete vodu ocijediti, kašu preliti mlijekom. Ako se koristi mlečni prah, on se uglavnom dodaje nakon kuhanja, onda kada je jelo gotovo spremno.Slatka supa začinjena je solju, šećerom, mlijekom u prahu i ostalim aromama po ukusu. Možete koristiti med i džem, razne džemove. Prije posluživanja, u svaku porciju stavite puter. Također, žitarice koje se slabo probavljaju, preporučuje se kuhati dok se ne zdrobite u smrvljenom obliku, a tek nakon što ste spremni dodati mlijeko u prahu, prethodno razrijeđeno u toploj vodi. Poslužite takvo jelo sa knedlama.

Hladne supe uključuju prije svega čorbu na bazi kvasa, kao i juhu od povrća. Na kvasu možete kuhati jela poput povrća, mesa ili ekipnog okroshka, cvekle. Za pripremu slatkih supa koristi se svježe, smrznuto i sušeno voće, kao i povrće i bobice. Zimi su dobro pogodni smrznuti plodovi. Oni su razvrstani, otpada, uklanjaju se i dodatni dijelovi. Sušeno voće se takođe sortira, pokvareni dijelovi se uklanjaju. Potom ih prelije hladnom vodom, šećer se može dodati po ukusu i staviti na vatru. Prvo je prokuhajte na laganoj vatri, a zatim učvrstite i kuhajte dok ne kuha na laganoj vatri. Kuhanje u prosjeku traje 10-15 minuta.

U međuvremenu se škrob zasebno uzgaja, pa ga polako, uz stalno miješanje, izlijte u prokuhanu juhu i nastavite kuhati još 5-10 minuta. Juha se jede i u hladnom i u toplom obliku, odvojeno posluženi knedle, tepsije, manta. Takođe dobro ide sa vrhnjem i pavlakom.

Recepti za supu protiv pankreatitisa

Možete probati i Запорожni kupus: on nije samo zdrav, već i ukusan. Priprema se na bazi svinjetine. Prvo se svinjetina kuha. U ovo vrijeme odvojeno počnite pirjati kiseli kupus. Prije nego što počnete sa gašenjem, morate ga istisnuti od viška vlage. Pirjajte dok ne bude gotovo. Zeleno meso narežite na trakice (peršin, kopar, pastrnjak i celer dobro se slažu). Luk i šargarepa se takođe režu, po mogućnosti i slamke. Sve to se prži u ulju. Prebacite masnoću kroz stroj za mljevenje mesa, dobivenu masu usitnite nasjeckanim začinskim biljem i opranim prosojem. Filtrirajte jedan i po litra juhe od ukupne mase, pa u nju stavite krumpir. Preporučuje se rezanje krompira na kockice. Krumpir kuhajte 10-15 minuta, a zatim dodajte pirjani kupus, salatu, sve začine i začinsko bilje prethodno zakuhajte i kuhajte dok ne skuhaju. Prilikom posluživanja morate jelo malo ohladiti, a u tanjir staviti krišku svinjetine, pavlake, zelje.

Osnovna pravila prehrane za pankreasne bolesti

Sviđalo vam se to ili ne, uobičajenu prehranu morat ćete značajno promijeniti. Prije svega, morate zaboraviti na masna, začinjena, slana i pržena - jedenje takvih jela štetno je za zdravlje.

Takođe među zabranjenim proizvodima bile su mahunarke, kupus i pšenica u različitim oblicima.

Uzgred, mahunarke, u koje spada i grašak, sadrže pristojnu količinu supstanci koje blokiraju enzim, što pomaže ubrzavanju probave proteina, posljedica jedenja graška ili grahove juhe je nagomilavanje neprovrelog proteina u debelom crijevu, pa tamo u kombinaciji s bakterijama stvara otrovne plinove .

Video (kliknite za reprodukciju).

Općenito, prehrana treba biti u skladu s određenim BZHU standardima, ovisno o težini pankreatitisa.

Kako skuhati dijetalnu povrtnu supu s pankreatitisom koja ima dobar ukus i nije istovremeno štetna za zdravlje?

Juhe od povrća važan su element prehrane za pankreatitis, čiji su recepti rašireni, a uz pravilnu pripremu mogu biti vrlo ukusne, uprkos ograničenim sastojcima.

U ovom procesu nema ništa komplicirano, samo trebate odabrati proizvode koji nisu štetni za tijelo i istovremeno se lako probavljaju, u protivnom mogu prouzročiti bol pacijentu.

Ne zaboravite da tople i hladne supe također nisu najbolja opcija, u idealnom slučaju prvo jelo treba poslužiti toplo.Tečna jela možete pripremiti na ne baš masnom pilećem juhu. Osim toga, kuhanjem povrtne juhe u sporoj šporet s pankreatitisom, možete značajno smanjiti vrijeme provedeno u kuhinji.

Internet nudi mnogo odgovora na vaš zahtjev za receptima vegetarijanskih supa protiv pankreatitisa, ali koji su od njih najukusniji?

Da biste pripremili 4 obroka potrebno vam je:

  • 800 g repe
  • 200 g mrkve
  • 100 g luka
  • jedna kašika biljnog (po mogućnosti maslinovog) ulja,
  • svježe zelje.

Kuhajte povrće i naribajte na rerni srednje veličine, dodajte ih sitno sjeckanom luku prženom na malo ulja, koja bi u ovom trenutku trebala biti blago zlatne boje.

U međuvremenu, dokuhajte do litra vode, a nakon ključanja dodajte cijelu povrtnu smjesu i kuhajte najmanje 20 minuta.

Kad su svi sastojci mekani, u šerpu dodajte sitno sjeckano zelje. Prvo poslužite s jogurtom ili pavlakom.

Da biste skuhali dovoljno prvog za cijelu porodicu, morate imati:

  • Cvjetovi cvjetače od 12-13,
  • 2-3 šargarepe,
  • 4-5 krompira,
  • 500 ml mleka
  • 500 ml vode
  • 250 g tvrdog sira s niskim udjelom masti.

Sve povrće mora se oprati, oguliti, sjeckati i prokuhati u vodi sa mlijekom. Dok se sve komponente kuhaju, naribajte sir na sitnoj rerni i pripremite blender.

Posolite pripremljeno povrće, posolite sol i, miješajući ih sa sirom, kuhajte još 4-5 minuta. Nakon što isključite posudu potrebno je da se malo ohladi i stavite na sto.

Takva supa od karfiola s pankreatitisom postati će nezamjenjiva hrana u pacijentovoj prehrani nakon što prođe akutni stadijum bolesti.

Računajući na četiri osobe koristi se:

  • ne jaka juha od pilećeg fileta - 900ml,
  • Japanski sir tofu (soja) - 200 g,
  • pire od kuhanog povrća (cvjetača, bundeva, šargarepa) - 300 g,
  • krekeri.

Uz pomoć juhe, razrjeđujemo povrtni pire, ali pazite da konzistencija ostane pire - to je ipak krem ​​čorba. Dodajte malo soli, sitno sjeckani ili naribani tofu sir i kuhajte cijelu smjesu nekoliko minuta.

Gotovo jelo može se jesti uz kriške sušenog hljeba kao ukras.

Ovo je još jedna povrtna supa od pankreatitisa, čiji se recept sastoji od:

  • jedan luk
  • jedna šargarepa
  • jedna srednja tikvica,
  • 3 krompira
  • kašika suncokretovog ulja,
  • soli
  • zelje.

Oprani i nasjeckani krumpir počne kuhati u jednoj i pol litre vode, dok ostalo povrće sitno nasjeckajte. Pržite luk u tavi samo nekoliko minuta, a zatim dodajte mrkvu i, nakon nekoliko minuta, tikvice.

Pirjajte biljnu smjesu na laganoj vatri nekoliko minuta, neprestano miješajući, izbjegavajući stvaranje pržene kore. U posudu izlijte pirjano povrće nasjeckan krumpir i dovedite supu do spremnosti. Pomoću miksera tucite supu i nakon što se ohladi, poslužite je do stola sa začinskim biljem.

Napominjemo da se takva jela mogu jesti kada prođe akutni stadij bolesti - 2-3 mjeseca nakon napada.

  • povrtni pire (cijeli kuhani luk, mrkva i krompir, doveden do konzistencije pire krumpira mikserom ili guračem) - 400 g,
  • ribani sir - 150 g,
  • škampi bez školjki - 70 g.

Gotov pire od kuhanog povrća preporučuje se malo razrijediti vodom u kojoj su bili pripremljeni, odnosno ne jakim pilećim juhom.

Nakon što ključate povrtni pire od povrća sa sirom nekoliko minuta, trebate u njega sipati oguljene kozice i kuhati sa njima još 3-4 minute. Poslužite jelo na stolu preporučuje se nakon hlađenja.

  • 200 grama ječma (isperite i napunite vodom 2,5-3,5 sati),
  • 1 tikvice
  • 1 paradajz
  • 2 šargarepe
  • biljno ulje
  • povrtni ili pileći juha,
  • kiselo vrhnje i začinsko bilje po ukusu.

Procijedite žitarice, pa kuvajte oko 60 minuta, pa ponovo procijedite. Pomiješajte kašu s povrćem, prethodno pirjano u loncu na biljnom ulju i malo količine juhe.

Kuhajte sve komponente najmanje 20 minuta, a zatim isključite i poslužite do stola sa pavlakom i začinskim biljem.

Lista proizvoda:

  • 500 gr. riba s niskim udjelom masti (fileta oslića ili polloka),
  • 50 gr mrkva
  • 40 gr tikvice
  • 50 gr luk
  • 2 žlice. l brašno
  • 150 ml mlijeka
  • 50 gr celer
  • zelje
  • so.

Ribu skuhajte u slanoj vodi i uklonite joj pjenu kad prokuha, a zatim izvadite ribu iz lonca. U dobijeni riblji luk dodajte narezani krompir i kuhajte dok ne omekša, dodajte tikvice kasnije.

Pomiješajte sitno naribanu mrkvu sa nasjeckanim lukom i dinstajte na bilo kojem biljnom ulju, a zatim dodajte krompir i tikvice. U ovo vrijeme pržite brašno do zlatno smeđe boje i na isti način ga pomešajte sa čorbom.

4-6 minuta prije nego što završite kuhanje, dodajte file, prethodno nasjeckan. Ribu držite van probave.

Pripremljenu supu ohladite i tukli mikserom, a zatim dodajte prokuhano mleko. Rezultat je nježna i ukusna supa od pire krumpira ukrašena celerom i začinskim biljem.

Kako kuhati povrtnu čorbu s pankreatitisom? Na ovaj zahtjev postoji mnogo odgovora. Međutim, nisu dobre samo vegetarijanske supe za pankreatitis. Izmišljeni recepti neobični za nas, ali iz ovog ništa manje privlačnog slatkog prvih jela.

Trebat će vam:

  • suhe marelice - 100 gr.,
  • suhe jabuke - 100 gr.,
  • kaša od bundeve - 200 gr.,
  • šećer i cimet - mali prstohvat,
  • skrob.

Ulijte oprano i nasjeckano sušeno voće u hladnu vodu i kuhajte na laganoj vatri 20-25 minuta. Nakon što prođe vrijeme, luk ocijedite, a suho voće u pireu pažljivo pržite cjediljkom, dodajući mu šećer i cimet. Odvojeno isecite nasjeckanu kašu tikvice dodajući voćni brod po potrebi.

Umutite bundevu mikserom, dodajte voćni pire i zajedno prokuhajte još malo u voćnom bujonu. U posljednjoj fazi, smjesu se mora ohladiti i uvesti škrob, koji je prethodno razrijeđen malom količinom ohlađenog voćnog juha. Kada se svi sastojci sjedine, dovedite smjesu do vrenja.

Ukratko, vrijedi reći da proizvodi u cjelini imaju mogućnost izbora prema svom ukusu, slušajući glavno pravilo - da ne naštetite gušterači. Za ljubitelje začina dozvoljena je kurkuma i ograničen korijen đumbira. Imaju protuupalno djelovanje i smanjuju proizvodnju želudačnog soka.

U stvari, recepti za povrtne supe sa pankreatitisom su vrlo raznoliki, a svaka osoba može izvršiti podešavanja u trenutku pripreme, glavna stvar je ne naštetiti pacijentu.

  • Upotreba manastirske naknade za liječenje pankreatitisa

Iznenadit ćete se koliko brzo se bolest povlači. Pazite na gušteraču! Više od 10.000 ljudi primijetilo je značajno poboljšanje svog zdravlja samo pijući ujutro ...

Dijete salate protiv pankreatitisa

Povrće se preporučuje koristiti u kombinaciji sa mesom i ribom. Takođe zadržavaju sve hranjive sastojke zahvaljujući nežnoj termičkoj obradi.

Recepti za sufle protiv pankreatitisa kao dijeta

Upotreba takvog proizvoda apsolutno je sigurna za pankreatitis i često se praktikuje dodavanjem takvih pacijenata u prehrambeni meni. Nježna struktura jela djeluje na gastrointestinalni trakt vrlo nježno

Skuta od sira s pankreatitisom

Tepsije se svakodnevno preporučuju kao doručak. Jela na bazi skute, značajno smanjuju opterećenje gušterače, pomažu u smanjenju stvaranja gasova

Prosojna kaša sa pankreatitisom

Prosojna kaša sa pankreatitisom priprema se na više načina, međutim, najpopularnije i najukusnije jelo je dodavanje bundeve.Ova kaša treba biti mrvica! Ovo jelo se preporučuje za večeru.

Juhe protiv pankreatitisa prilično su zdravo jelo.

Uostalom, s pogoršanjem bolesti morate smanjiti opterećenje gušterače i ne jesti tešku hranu, a prvo jelo je dobro probavljeno.

Postoji puno dijetalnih recepata za supe, tako da možete jesti ukusno s pankreatitisom. Razmotrite koje su juhe protiv pankreatitisa i njihovi recepti.

Dijeta kod upale gušterače je prilično stroga. Ne možete jesti ne samo masne, začinjene i pržene, već i neke žitarice i povrće, poput kupusa, mahunarki i prosa.

Obavezno slijedite dijetu broj 5 str.

Dijetalne supe mogu se podijeliti u četiri kategorije:

  • povrća
  • juhe od pire, uključujući supe od sira,
  • na juhu
  • mliječni prvi tečajevi.

Nisu važni samo sastojci, već i sam proces kuhanja. Morate zaboraviti na pasivnost luka i mrkve, kao i dodavanje začina. Sve komponente trebaju se lako probaviti kako pacijent ne bi imao bol.

Najlakše za pripremu je juha od povrća. Dovoljno je povrće oguliti i nasjeckati i prokuhati. Možete kuhati na laganoj pilećoj juhi.

Prvo jelo se mora jesti u toplom obliku: jedenje hladne hrane može izazvati napad pankreatitisa.

Supe od žitarica na juhi prilično su korisne. Dodavanjem zobene kaše u prvo jelo dobijemo sluzav, pa je začinimo naribanim sirom. Heljda se često koristi kao žitarice ili riža.

Da biste skuhali supe od pirea, kupite blender.

Recepti za dijetalne supe prilično su jednostavni, razmotrite ih detaljnije.

Juhe od povrća korisne su u svim oblicima pankreatitisa.

Sasvim jednostavno je prvo jelo s krompirom, šargarepom i lukom koji se kuhaju u laganom povrtnom juhu. Proces kuhanja traje ne više od 30 minuta. Ovaj je recept pogodan za najstrožu dijetu u prvim danima napada.

Nudimo sljedeće recepte za dijetalne supe za pankreatitis:

  1. Krompir Da biste ga skuhali trebat će vam takvi sastojci - 1,5 litara. povrtni juha, mrkva, luk, 4 krompira, 10 gr. puter i sol. Za preljev su pogodne kisela pavlaka i bilje. Prvo luk i mrkvu zakuhajte vodom i maslacem. Potom ulijte povrtni luk, dodajte sjeckano preostalo povrće i kuhajte 30 minuta. Prije jela začinite kiselom pavlakom.
  2. Krompir juha s mesnim okruglicama. Proces kuhanja sličan je prethodnom, samo zajedno s povrćem dodajte pileće mesne okruglice.
  3. Povrća supa sa rižinom žitaricom. Pirjanom luku i šargarepi dodajte krompir i otprilike 50 gr. pirinčane žitarice. Kuhajte na povrtnom čorbu oko 30 minuta nakon ključanja.
  4. Vitaminska supa. Za kuhanje će vam trebati mrkva, luk, 4 krompira, paradajz, krastavac, 2 paprike, puter, maslac, zelje i sol. Začinite luk i šargarepu s maslacem. Dodajte vodu i sitno sjeckano povrće. Kuhajte 15 minuta.

Postoji mali broj recepata s povrćem prvog jela, što se ne može reći za juhe od pire.

Nudimo recept za juhu protiv pankreatitisa, koji je pogodan za najstrožu dijetu.

  1. U šerpu sipati malu količinu biljnog ulja.
  2. Stavite nasjeckani luk i rendanu mrkvu, pa pirjajte na laganoj vatri.
  3. Dodajte krompir i vodu.
  4. Kuvajte 30 minuta.
  5. Samljeti u blenderu.

Tokom obroka, rakija se dodaje direktno u posudu sa jelom, tako će biti zadovoljavajući.

Možete čak i samljeti povrtne juhe blenderom i dobiti sasvim novo jelo.

Možete napraviti prvokomponentno jelo, na primjer, uzmite bilo koje povrće kao glavni sastojak: bundevu, cvjetaču, mrkvu, krompir ili tikvice.

Nudimo recept za neobično jelo s ovsenom kašom i šljivama. Ispada malo sluzi.

  • 200 gr. voda
  • 30 gr zobena kaša
  • 10 gr. puter
  • mrkva
  • luk
  • 30 gr suve šljive
  • so.

Prije kuhanja šljive se moraju dva sata natopiti u vrućoj vodi. Rendanu mrkvu i sjeckani luk pirjajte na maslacu.Zobene kaše operimo od ljuske, napunemo je vodom i kuhamo 20 minuta. Nakon toga dodajte pirjano povrće i kuhajte još 10 minuta. Filtrirati masu kroz sito i samljeti ga blenderom. Opet ga napunite čorbom i dodajte seckane suve šljive (bez vode). Donesite kuhati i skloniti sa vatre.

Jelo je spremno za jelo.

Među svim juhama, pire krumpir može se razlikovati riba. Uostalom, prvim tečajevima povrća brzo se dosadi, želim nešto ukusnije i zadovoljnije. Riba u prvom jelu ima puno korisnih tvari.

Sledeći sastojci su potrebni za kuhanje:

  • 0,5 kg ribe (bolje je uzeti štuku ili oslić),
  • 75 gr. mlijeko
  • 2 žlice. l brašno
  • 3 žlice. l puter
  • zelje (peršun, kopar),
  • mali luk
  • 2 krompira
  • so.

Za jelo možete uzeti gotov fileti ili odvojiti kašu od kostiju sami, dobro je isprati i ukloniti gorčinu.

Ribu napunite vodom i kuhajte, nakon ključanja uklonite nastalu pjenu i masnoću. Dodajte nasjeckani krompir. Odvojeno procijedite luk, stavite ga u riblji čorbu, pa dodajte i zelje i sol. Gotovu masu samljeti mikserom. Začinite mlijekom i kuhajte još dvije minute. Ispada nježna krem ​​čorba.

Juhe od pire je idealan dodatak prehrani. Doprinose pravilnoj probavi jer ne vrše pritisak na gušteraču.

Vrijedi napomenuti da se mogu pripremiti ne samo slane, već i slatke, na primjer, slatka riža ili juha od bundeve. Razmotrimo recepte za mliječne prve obroke koji po svojim korisnim svojstvima za pankreatitis nalaze na drugom mjestu nakon krem ​​supa.

Recepti za mliječne supe sa pankreatitisom su prilično raznoliki. Ovdje sastojci mogu biti žitarice, povrće i voće.

Recepti za supe na mlijeku:

  1. Sa rižom.
  2. Sa heljdom.
  3. Povrće.
  4. Sa mrkvom i kašom.
  5. S ovsenom kašom.
  6. Sa jabukama.
  7. Sa bundevom i grizom.

Razmislite o receptima za slatke prve tečajeve.

Veoma ukusna je juha od maslačka s mrkvom.

  • 0,5 l udio mliječne masti do 2,5%,
  • 50 gr voda
  • 250 gr mrkva
  • 3 žlice. l kaša
  • 1 kašika kašike. šećer i puter,
  • so.

Mrkva se mora isjeći na kolutiće i pirjati vodom dok ne omekša, a potom isjeckati u blenderu. U kašu, postepeno unesite kašiku, obavezno promiješajte, u protivnom će se stvoriti kvržice. Kuvajte oko 10 minuta. Zatim pospite mrkvu, dodajte sol i šećer i kuhajte još 5 minuta. Gotovo jelo premažite uljem.

Slatka supa od heljde mlijeko se takođe lako priprema, recept je sljedeći:

  1. 3 žlice. l sortirajte, heljdu, operite i kuhajte u slanoj vodi dok ne omekša.
  2. Ulijte vruću kašu od 0,5 litara. mlijeko s malo masti.
  3. Dodajte 1 kašika kašike. šećera i 1 kašika kašike. puter, kuhajte dok ne omekša.

Ispada da se čini i prilično ukusna juha od jabučnog mlijeka.

Trebat će vam ovi sastojci:

  • 0,5 l mlijeko
  • 200 gr. jabuke
  • 1 kašika. l šećer
  • 1/3 žlice skrob
  • pileći žumanca
  • so.

Takvo jelo je pogodnije kao desert.

Za kuhanje, ogulite jabuke, isecite na kockice, pirjajte sa vodom i šećerom. U ovo vrijeme žumanca izmiksajte sa šećerom, škrobom i dodajte oko 100 g. mlijeko. U ovu masu sipajte kipuće mlijeko. Nakon hlađenja dodajte jabuke.

Gotovo jelo možete naribati kroz sito ili usitniti u blenderu.

Ljudi koji su patili od akutnog pankreatitisa neko vrijeme trebaju slijediti strogu dijetu. Pacijenti s kroničnim oblikom bolesti trebaju stalno pratiti dijetu.

U tom se slučaju pridržavajte sljedećih preporuka:

  1. Prva jela se ne mogu pripremiti od mesa mlade piletine.
  2. Preporučljivo je koristiti piletinu, nema kožu, tetive i masti.
  3. Meso kuhajte najmanje 20 minuta, nakon čega se juha ocijedi, pa meso prelijte čistom vodom. Nastavite kuhati oko pola sata. Kuhanje prvih jela s takvom bolešću moguće je samo na drugom juhu.
  4. Gotov juha je posoljena i dodaje se zelje, ponekad začinjeno kiselim vrhnjem. Za juhu se dodaje povrće ili žitarice.

Za pacijente sa upalom gušterače postoji puno recepata za prve kurseve. Ali ne može svatko biti prikladan za određenog pacijenta, jer morate uzeti u obzir tok bolesti i prisutnost pogoršanja. Preporučljivo je konzultirati se s liječnikom koji prati dijetu, bez njegovog odobrenja za napuštanje dijeta ne može. To se posebno odnosi na vrhnje i mlijeko, koji su dozvoljeni samo jedinicama.

Pankreatitis je hronično oboljenje gušterače, u čijoj se obradi poseban naglasak stavlja na dijetnu hranu. Stroga dijeta smanjuje opterećenje na zahvaćeni organ, pomaže u povećanju perioda remisije i vraćanju snage tijela. Juhe su osnova pravilne prehrane za ovu bolest. Međutim, nisu svi prvi tečajevi dozvoljeni osobama koje pate od patologije pankreasa. Naš članak će vam reći kako kuhati dijetalne supe za pankreatitis i otkrit će vam principe kuhanja prvih jela.

Mnogi se pitaju da li je moguće jesti supe kod bolesti gušterače. Prva jela s pankreatitisom su neophodna, jer mogu imati terapeutski učinak, ne samo umanjiti bol, već i ugasiti upalu organa. Vrijednost tečnog posuđa je u tome što:

  • ugraditi veliki broj elemenata u tragovima i vitamina,
  • uklanja toksine
  • poboljšati rad probavnog trakta.

Na osnovu tih pokazatelja, nutricionisti daju prednost juhama. Naravno, dopušteno je odabrati komponentu jela po vlastitom ukusu, ali strogo se treba pridržavati preporuka nutricionista i ljekara.

Tokom pripreme prvih tečajeva potrebno je obratiti pažnju na proizvode koji čine njihov sastav. Prije svega, njihovo djelovanje treba biti usmjereno na normaliziranje rada gušterače. Nutricionisti primjećuju:

Borsch je najčešće jelo koje mnogi vole. Za njegovu pripremu osobama koje pate od upale gušterače, tijekom kuhanja moraju se pridržavati nekih pravila.

Sljedeći recepti omogućit će vam pripremu dijetalnih supa za pankreatitis:

Nakon ublažavanja egzacerbacije i završetka trodnevnog posta, u prehranu se postepeno uvode tekuće sluzave supe, koje pomažu obnavljanju sluznice probavnog trakta. Ova vrsta prvog tečaja ima jedinstvenu shemu kuhanja, koja se sastoji u dugom vremenu kuhanja, filtriranju, preljevu uljem. Ako zrno prethodno operete, osušite i usitnite, možete značajno smanjiti vrijeme njegove proizvodnje. Dijetalna mukozna supa trebala bi biti jednolike konzistencije, ugodnog mirisa. Najpopularnije dijetalne mukozne supe su:

Pileća supa protiv pankreatitisa uvijek će biti na listi zabranjene hrane tokom pogoršanja. Kada dođe do duge remisije, dopušteno je postepeno uključivanje ovog proizvoda. Uz ovu bolest, zabranjeno je korištenje mlade piletine. Trebali biste kupiti odraslu pticu, koja ne sadrži veliki broj aktivnih tvari. Još bolje, koristite grudi.

Prije kuhanja potrebno je obaviti temeljno čišćenje, ukloniti tetive, kožu, hrskavicu, svu masnoću s piletine. Potom, pticu temeljito isperite i kuhajte na laganoj vatri pola sata, a zatim iscedite čitav juhu, isperite meso i kuhajte sekundarni juhu. Treba je posoliti, malo preliti zelenilom, krompirom, vermicellijem. Na stolu je dozvoljeno posluživanje sa 1 kašikom kisele pavlake.

Moguće je raznolikost prehrane učiniti sa juhom od bundeve sa sirom. Ova vrsta je dopuštena za uporabu samo nakon pogoršanja, tijekom razdoblja duge remisije. Jelo se mora kuhati na sekundarnom ili tercijarnom juhu u koju treba dodati bundevu, cvjetaču, mrkvu, mljevenu na blenderu.Dobijeni zadebljani pire krumpir kuhajte do tekuće konzistencije. Kuhani juha treba pire. Zatim sol. Dozvoljeno je dodavanje krekera.

Za pacijente s pankreatitisom od velike je važnosti dijetalna prehrana, bazirana na juhama. Važan uvjet su svježi i rafinirani proizvodi.

Pankreatitis je bolest od koje prvo pati gušterača, pa pacijenti s ovom dijagnozom moraju pridržavati stroge prehrane. Juhe za pankreatitis su korisne i potrebne, ali morate znati kako ih pravilno kuhati.

Juhe za pankreatitis su korisne i potrebne, ali morate znati kako ih pravilno kuhati.

Gastroenterolozi preporučuju da pacijenti sa upalom gušterače svakodnevno konzumiraju prve obroke. Recepti za ova jela su jednostavni, jer s pankreatitisom možete jesti ograničenu količinu hrane.

Od žitarica je poželjno odabrati heljdu i zobene kaše. Od povrća preferira se mrkva, krompir i cvjetača. Dodavanje sira može poboljšati ukus jela.

Jelovnik za pankreatitis može uključivati ​​pileći fond, ali samo sekundarni. Dozvoljeno je dodati omlet kuhan u biljnom ulju i isječen na sitne komade.

Postoje sporovi oko upotrebe riblje čorbe za pankreatitis, ali gastroenterolozi i dalje dopuštaju njegovu upotrebu od strane pacijenata kada se poštuju sve preporuke. Za kuhanje čorbe birajte ribu samo nemasnih sorti, jer će masno uho dati dodatno opterećenje jednjaku i može izazvati pogoršanje bolesti gušterače. Ne može se dodati paprika i začinsko bilje.

Riblje čorbe treba filtrirati i konzumirati u toplom obliku. Uz pankreatitis, ne biste trebali jesti toplo ili hladno uho. U prehranu se može uvesti samo u remisiji ili pola mjeseca nakon pogoršanja.

Za pripremu riblje čorbe trebalo bi odabrati ribu samo s niskim udjelom masti.

Kod pankreatitisa se treba pridržavati općih pravila za pripremu prvih tečajeva za mliječne proizvode:

  1. Prilikom pripreme supa, mlijeko treba razrijediti vodom u omjeru 1: 1. Ne treba konzumirati puno mlijeko.
  2. Nije dozvoljena upotreba ječmenog brašna i prosa.

Prilikom pripreme supa, mlijeko treba razrijediti vodom u omjeru 1: 1.

Najčešći jelovnici za pankreatitis uključuju supe od riže i heljde s mlijekom. Za pripremu prvog jela od riže potrebno je uzeti sljedeće sastojke:

  • 0,5 l mleka,
  • 50 g žitarica riže,
  • 1 kašika. l šećer
  • 0,5 l vode
  • 10 g putera,
  • prstohvat soli.

Rižu je potrebno sortirati i temeljito oprati u toploj vodi. U lagano posoljenoj vodi kuhajte oko 15 minuta, a zatim ulijte mlijeko i dodajte šećer. Kuhajte dok ne omekša. Nakon vađenja iz šporeta dodati ulje. Juha od heljde kuha se na isti način.

Najčešći jelovnici za pankreatitis uključuju mliječnu čorbu s rižom.

Prvo jelo s mrkvom i kašom ima neobičan ukus. Da biste ga pripremili, trebat će vam sljedeći proizvodi:

  • 0,4 l mleka,
  • 2 male šargarepe,
  • 2 žlice. l kaša
  • 0,4 l vode
  • 10 g putera,
  • 10 g šećera
  • prstohvat soli.

Mrkvu operite, ogulite i narežite na velike komade. Pirjajte u malo vode dok ne omekša, a zatim pirjajte. Mleko razblažite vodom, stavite da prokuha, ulijte kašu i kuhajte 5 minuta, neprestano mešajući. Dodajte pire od mrkve, šećer i sol po ukusu. Ostavite na vatri još 5 minuta. Napunite uljem.

Prvo jelo s mrkvom i kašom ima neobičan ukus.

Sir se ne preporučuje za upotrebu u fazi pogoršanja pankreatitisa, ali u periodu remisije dozvoljeno je ući u ishranu u malim obrocima. Gastroenterolozi savjetuju kupovinu japanskog tofua u obliku skute.

Za razne dijetalne prehrane za pankreatitis možete pokušati skuhati juhu od sira od bundeve. Da biste to učinili, potrebna vam je sekundarna pileća juha.U vodi skuhajte narezanu bundevu, šargarepu i karfiol. Samljeti povrće mikserom i pomešati sa juhom. Malo posolite šlag, dodajte pire od japanskog tofua i pirjajte 3 minuta. Poslužite s krekerima.

Za one koji preferiraju povrtne juhe, pogodna je juha od sira s povrćem. Uzmite 1 mrkvu, 1 srednji luk i 1-2 krompira. Povrće kuhajte dok ne omekša, isjeckajte ga u blenderu i vratite nazad u juhu. Dodajte sir i pavlaku. Po želji možete jelo ukrasiti kuhanim škampima. Dovoljno je da ih uzmete 50 g.

Gastroenterolozi savjetuju kupovinu japanskog tofua u obliku skute.

Kod hroničnog oblika pankreatitisa kisela pavlaka i vrhnje mogu se koristiti samo uz dozvolu lekara. Tijekom egzacerbacije gušterača je pod stresom pa je upotreba tih proizvoda kontraindicirana.

Vegetarijanske supe pripremaju se na povrtnom juhu od luka i šargarepe. Korisno je takvim prvim jelima dodati žitarice.

U periodu remisije pankreatitisa preporučuje se uvrštavanje supe od koprive na jelovnik.

Najkorisnije je jelo s povrćem na dekociji ječmenog grožđa. Da biste ga pripremili, kuhajte 50 g žitarica u 2 l vode dok ne omekša. Filtrirajte dobivenu juhu. Na njegovoj osnovi možete kuhati povrtnu juhu ili samo sol, dodati krekere i jesti kao samostalno jelo.

Juhe od povrća veoma su korisne za bolest pankreasa.

Lagana pirinčana supa biće korisna kod akutnog pankreatitisa i kod hroničnog toka bolesti. Da biste ga pripremili, ogulite i operite 1 krompir, 1 luk i 1/4 dijela mrkve. Krompir i luk sitno nasjeckajte, mrkvu naribajte. Namočite 50 g riže u hladnu vodu i isperite. Brašno i povrće umočite u 800 ml kipuće vode, dodajte malo soli i kuhajte 15 minuta.

Juha od kiselog šećera, graha i graška sa pankreatitisom strogo je zabranjena.

Najčešće se pripremaju jela od povrća od krompira, šargarepe, bundeve, cvjetače, tikvice i repe.

Ako je pankreatitis u remisiji oko šest mjeseci, tada piletina može biti uključena u prehranu. Preporučljivo je koristiti ga kao prvi kurs. Izbor peradi kod pankreatitisa treba tretirati s oprezom. Preporučuje se kupnja odrasle piletine, a ne piletine, jer sadrži manje štetnih tvari. Sva hrskavica, kosti, koža i tetive moraju se pažljivo ukloniti. Dobra opcija bila bi piletina.

Ako se pacijentovo stanje poboljša, tada se u prehranu postepeno uvodi kuhano pileće meso.

Meso se prvo namoči u hladnoj vodi, a potom se kuva 20-25 minuta. Ovu juhu treba isušiti i kuhati sekundarno - bit će manje masna i bogata, tako da neće naštetiti gušterači oslabljenoj pankreatitisom.

Sekundarni juhu za vrijeme kuhanja, možete malo posoliti i dodati sjeckani peršunov list.

Da biste poboljšali ukus, dopušteno je da jelo začinite vrhnjem i dodate rezanci od riže.

Pored piletine, možete pripremiti prvo jelo s mesnim okruglicama ili kuhati čorbu od mršave govedine ili zeca. Za njegovu pripremu trebat će vam meso s niskim udjelom masti - pileća prsa ili govedina dobro očišćena od filmova. Sjeckajte meso u mljeveno meso, dodajte sitno sjeckani luk i malo soli.

Pored piletine, možete napraviti i supu od mršave govedine.

Mala količina zelenila također neće pokvariti proizvod. Preporučeno je da mljevenom mesu ne dodajete jaja kako bi čorba ne izgubila prozirnost. Mesne kuglice možete kuhati na vodi, gotovom mesnom ili povrtnom juhu. U gotovo jelo dodajte vrhnje ili pavlaku.

Sluzave juhe popularne su za pankreatitis. Pripremaju se varenjem žitarica do stanja sluzi. Takva jela pomažu u obnovi jednjaka i gušterače. U tu svrhu možete koristiti bilo koju žitaricu, osim proso. Zobeno brašno je najbolje.

Koristite za pripremu sluzavih juha mogu biti bilo koje žitarice, osim proso.

Kod pankreatitisa su važna glavna jela. Dijeta br. 5 preporučuje da prvo prokuhate supu, a potom je izrišete u blenderu. Ova metoda liječenja pomaže u smanjenju opterećenja na gušterači. Rub se poslužuje povrća, mesa, pa čak i mliječnih proizvoda.

Pire od čorbe, poput sluzave, smanjuje opterećenje na jednjaku. Uz to, ovo originalno jelo pomaže u raznolikosti jelovnika za pankreatitis. Poslužite ga s krekerima. Takva se jela prvo kuhaju dok se ne skuhaju, a zatim umutite u blenderu i pirjate na laganoj vatri. Premažite vrhnjem, pavlakom ili sirom.

Juhe od pire pripremaju se od povrća, pilećeg fileta, ribe s niskim udjelom masti dozvoljene za pankreatitis. Juha od gljiva ne preporučuje se, jer je preteška za probavni trakt.

Juhe od pire pripremaju se od povrća, pilećeg fileta, ribe s niskim udjelom masti dozvoljene za pankreatitis.

Metoda liječenja pankreatitisa zobenom kašom popularna je jer povoljno utječe na funkcioniranje gušterače i jetre.

U zobenim pahuljicama nalaze se enzimi slični onima koje proizvodi tijelo.

Jušna kaša od jušne kaše lako je napraviti. Uzimamo sljedeće sastojke:

  • 200 ml mleka
  • 600 ml vode
  • 30 g putera,
  • 1 jaje
  • 0,5 šoljica zobene kaše.

Luk isperite, prokuhajte i samljejte u blenderu. Potom je ponovno dovedite do vrenja i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi. Umutite jaje sa mlekom da biste napravili mlečni preljev. Zatim izmiješajte kašu s dresingom i solju.


  1. Prospekti Novo Nordisk, Eli Lilly, Hoechst, Beringer Mannheim, Roche Diagnostics, LifeScan, Becton Dickinson.

  2. Kasatkina E.P. Dijabetes melitus kod djece. Moskva, izdavačka kuća „Medicina“, 1990., 253 str.

  3. Radkevich V. Diabetes mellitus, GREGORY -, 1997. - 320 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Kako kuhati dijetu prve tečajeve

Dijeta kod upale gušterače je prilično stroga. Ne možete jesti ne samo masne, začinjene i pržene, već i neke žitarice i povrće, poput kupusa, mahunarki i prosa.

Obavezno slijedite dijetu broj 5 str.

Dijetalne supe mogu se podijeliti u četiri kategorije:

  • povrća
  • juhe od pire, uključujući supe od sira,
  • na juhu
  • mliječni prvi tečajevi.

Nisu važni samo sastojci, već i sam proces kuhanja. Morate zaboraviti na pasivnost luka i mrkve, kao i dodavanje začina. Sve komponente trebaju se lako probaviti kako pacijent ne bi imao bol.

Najlakše za pripremu je juha od povrća. Dovoljno je povrće oguliti i nasjeckati i prokuhati. Možete kuhati na laganoj pilećoj juhi.

Prvo jelo se mora jesti u toplom obliku: jedenje hladne hrane može izazvati napad pankreatitisa.

Supe od žitarica na juhi prilično su korisne. Dodavanjem zobene kaše u prvo jelo dobijemo sluzav, pa je začinimo naribanim sirom. Heljda se često koristi kao žitarice ili riža.

Da biste skuhali supe od pirea, kupite blender.

Recepti za dijetalne supe prilično su jednostavni, razmotrite ih detaljnije.

Povrće prvih povrća

Juhe od povrća korisne su u svim oblicima pankreatitisa.

Sasvim jednostavno je prvo jelo s krompirom, šargarepom i lukom koji se kuhaju u laganom povrtnom juhu. Proces kuhanja traje ne više od 30 minuta. Ovaj je recept pogodan za najstrožu dijetu u prvim danima napada.

Nudimo sljedeće recepte za dijetalne supe za pankreatitis:

  1. Krompir Da biste ga skuhali trebat će vam takvi sastojci - 1,5 litara.povrtni juha, mrkva, luk, 4 krompira, 10 gr. puter i sol. Za preljev su pogodne kisela pavlaka i bilje. Prvo luk i mrkvu zakuhajte vodom i maslacem. Potom ulijte povrtni luk, dodajte sjeckano preostalo povrće i kuhajte 30 minuta. Prije jela začinite kiselom pavlakom.
  2. Krompir juha s mesnim okruglicama. Proces kuhanja sličan je prethodnom, samo zajedno s povrćem dodajte pileće mesne okruglice.
  3. Povrća supa sa rižinom žitaricom. Pirjanom luku i šargarepi dodajte krompir i otprilike 50 gr. pirinčane žitarice. Kuhajte na povrtnom čorbu oko 30 minuta nakon ključanja.
  4. Vitaminska supa. Za kuhanje će vam trebati mrkva, luk, 4 krompira, paradajz, krastavac, 2 paprike, puter, maslac, zelje i sol. Začinite luk i šargarepu s maslacem. Dodajte vodu i sitno sjeckano povrće. Kuhajte 15 minuta.

Postoji mali broj recepata s povrćem prvog jela, što se ne može reći za juhe od pire.

Recepti za juhu od pire

Nudimo recept za juhu protiv pankreatitisa, koji je pogodan za najstrožu dijetu.

  1. U šerpu sipati malu količinu biljnog ulja.
  2. Stavite nasjeckani luk i rendanu mrkvu, pa pirjajte na laganoj vatri.
  3. Dodajte krompir i vodu.
  4. Kuvajte 30 minuta.
  5. Samljeti u blenderu.

Tokom obroka, rakija se dodaje direktno u posudu sa jelom, tako će biti zadovoljavajući.

Možete čak i samljeti povrtne juhe blenderom i dobiti sasvim novo jelo.

Možete napraviti prvokomponentno jelo, na primjer, uzmite bilo koje povrće kao glavni sastojak: bundevu, cvjetaču, mrkvu, krompir ili tikvice.

Nudimo recept za neobično jelo s ovsenom kašom i šljivama. Ispada malo sluzi.

  • 200 gr. voda
  • 30 gr zobena kaša
  • 10 gr. puter
  • mrkva
  • luk
  • 30 gr suve šljive
  • so.

Prije kuhanja šljive se moraju dva sata natopiti u vrućoj vodi. Rendanu mrkvu i sjeckani luk pirjajte na maslacu. Zobene kaše operimo od ljuske, napunemo je vodom i kuhamo 20 minuta. Nakon toga dodajte pirjano povrće i kuhajte još 10 minuta. Filtrirati masu kroz sito i samljeti ga blenderom. Opet ga napunite čorbom i dodajte seckane suve šljive (bez vode). Donesite kuhati i skloniti sa vatre.

Jelo je spremno za jelo.

Recept za riblje čorbe

Među svim juhama, pire krumpir može se razlikovati riba. Uostalom, prvim tečajevima povrća brzo se dosadi, želim nešto ukusnije i zadovoljnije. Riba u prvom jelu ima puno korisnih tvari.

Sledeći sastojci su potrebni za kuhanje:

  • 0,5 kg ribe (bolje je uzeti štuku ili oslić),
  • 75 gr. mlijeko
  • 2 žlice. l brašno
  • 3 žlice. l puter
  • zelje (peršun, kopar),
  • mali luk
  • 2 krompira
  • so.

Za jelo možete uzeti gotov fileti ili odvojiti kašu od kostiju sami, dobro je isprati i ukloniti gorčinu.

Ribu napunite vodom i kuhajte, nakon ključanja uklonite nastalu pjenu i masnoću. Dodajte nasjeckani krompir. Odvojeno procijedite luk, stavite ga u riblji čorbu, pa dodajte i zelje i sol. Gotovu masu samljeti mikserom. Začinite mlijekom i kuhajte još dvije minute. Ispada nježna krem ​​čorba.

Juhe od pire je idealan dodatak prehrani. Doprinose pravilnoj probavi jer ne vrše pritisak na gušteraču.

Vrijedi napomenuti da se mogu pripremiti ne samo slane, već i slatke, na primjer, slatka riža ili juha od bundeve. Razmotrimo recepte za mliječne prve obroke koji po svojim korisnim svojstvima za pankreatitis nalaze na drugom mjestu nakon krem ​​supa.

Prvi tečajevi za mliječne proizvode

Recepti za mliječne supe sa pankreatitisom su prilično raznoliki. Ovdje sastojci mogu biti žitarice, povrće i voće.

Recepti za supe na mlijeku:

  1. Sa rižom.
  2. Sa heljdom.
  3. Povrće.
  4. Sa mrkvom i kašom.
  5. S ovsenom kašom.
  6. Sa jabukama.
  7. Sa bundevom i grizom.

Razmislite o receptima za slatke prve tečajeve.

Veoma ukusna je juha od maslačka s mrkvom.

  • 0,5 l udio mliječne masti do 2,5%,
  • 50 gr voda
  • 250 gr mrkva
  • 3 žlice. l kaša
  • 1 kašika kašike. šećer i puter,
  • so.

Mrkva se mora isjeći na kolutiće i pirjati vodom dok ne omekša, a potom isjeckati u blenderu. U kašu, postepeno unesite kašiku, obavezno promiješajte, u protivnom će se stvoriti kvržice. Kuvajte oko 10 minuta. Zatim pospite mrkvu, dodajte sol i šećer i kuhajte još 5 minuta. Gotovo jelo premažite uljem.

Slatka supa od heljde mlijeko se takođe lako priprema, recept je sljedeći:

  1. 3 žlice. l sortirajte, heljdu, operite i kuhajte u slanoj vodi dok ne omekša.
  2. Ulijte vruću kašu od 0,5 litara. mlijeko s malo masti.
  3. Dodajte 1 kašika kašike. šećera i 1 kašika kašike. puter, kuhajte dok ne omekša.

Ispada da se čini i prilično ukusna juha od jabučnog mlijeka.

Trebat će vam ovi sastojci:

  • 0,5 l mlijeko
  • 200 gr. jabuke
  • 1 kašika. l šećer
  • 1/3 žlice skrob
  • pileći žumanca
  • so.

Takvo jelo je pogodnije kao desert.

Za kuhanje, ogulite jabuke, isecite na kockice, pirjajte sa vodom i šećerom. U ovo vrijeme žumanca izmiksajte sa šećerom, škrobom i dodajte oko 100 g. mlijeko. U ovu masu sipajte kipuće mlijeko. Nakon hlađenja dodajte jabuke.

Gotovo jelo možete naribati kroz sito ili usitniti u blenderu.

Dijetalna pileća supa

Ljudi koji su patili od akutnog pankreatitisa neko vrijeme trebaju slijediti strogu dijetu. Pacijenti s kroničnim oblikom bolesti trebaju stalno pratiti dijetu.

U tom se slučaju pridržavajte sljedećih preporuka:

  1. Prva jela se ne mogu pripremiti od mesa mlade piletine.
  2. Preporučljivo je koristiti piletinu, nema kožu, tetive i masti.
  3. Meso kuhajte najmanje 20 minuta, nakon čega se juha ocijedi, pa meso prelijte čistom vodom. Nastavite kuhati oko pola sata. Kuhanje prvih jela s takvom bolešću moguće je samo na drugom juhu.
  4. Gotov juha je posoljena i dodaje se zelje, ponekad začinjeno kiselim vrhnjem. Za juhu se dodaje povrće ili žitarice.

Za pacijente sa upalom gušterače postoji puno recepata za prve kurseve. Ali ne može svatko biti prikladan za određenog pacijenta, jer morate uzeti u obzir tok bolesti i prisutnost pogoršanja. Preporučljivo je konzultirati se s liječnikom koji prati dijetu, bez njegovog odobrenja za napuštanje dijeta ne može. To se posebno odnosi na vrhnje i mlijeko, koji su dozvoljeni samo jedinicama.

Seljačka supa

Da biste napravili ovu supu pripremite sastojke. Dakle, kupus narežite na manje komade, krompir na kockice, a korijenje usitnite na male krugove. Posebno stavite juhu da prokuha. Nakon što juha prokuha, u nju možete staviti kupus. U međuvremenu odvojeno luk, mrkvu, peršun, pire od rajčice ili običnu rajčicu odvojite odvojeno. Paster je bolji u maslacu ili luku. Dajte kupusu da prokuha, pa dodajte sve ostalo - krompir, povrće s umakom. Kuhajte još 10-15 minuta, a na samom kraju možete staviti korijenje, ali nemojte koristiti nikakve začine. Možete koristiti i žitarice, ali tada treba smanjiti količinu krumpira ili čak ukloniti. Grožđice je potrebno kuhati odvojeno dok ne omekšaju i uvesti u juhu zajedno s povrćem. I proso se polaže na samom početku kuhanja. Prilikom posluživanja, jelo se začinjava kiselom pavlakom i začinskim biljem.

Biljne supe protiv pankreatitisa, klasična supa

Trebat će vam razno povrće. Obično ih se režu na male komade i prokuhaju. Najbolja opcija bi bila supa, koja će uključivati ​​peršin, kopar, šargarepu. Celer, pastrnjak, luk. Ne samo da se kombiniraju međusobno, već imaju i odlična ljekovita svojstva. Ovo je rijedak slučaj u kojem je moguće kombinirati odličan ukus s koristima, pa čak i ljekovitim učinkom.Ne vrijedi se dovesti u stanje u kojem se povrće raspada, samo prokuhajte i dodajte krompir. Ostavite da ove komponente ključaju, a u međuvremenu izmiješajte kiselo vrhnje s žumanjcima. Pričekajte da krompir omekša i začinite čorbu kuhanom masom. Kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje, te začinite biljem. Serviran do stola s krutonima.

Pire od pankreatitisa

Jušni pire također ne postoji jedna, njihova prilično velika raznolikost. Na primjer, trebalo bi da isprobate mrkvu sa povrćem (krompir, šargarepa, kupus). Za kuhanje sve trebate isjeći na sitne komade, nakon što se sve komponente mogu pomiješati i kuhati na srednje jakoj vatri, dok ne postanu mekane. Ne izlijte vodu u kojoj je povrće kuhano, već je ocijedite, malo ohladite. Zatim, pomoću sita, obrišite sve to i dodajte ostatak juhe koja je tek proprana (nakon što se ohladi). Dodajte aromatične supstance, začinite pavlakom.

Pire od paradajza i jabuka

Ova supa ne može bez mrkve i luka. Pripremite ih unaprijed: isjecite na male kriške, procijedite malo. Za pasiviranje koristite suncokret ili maslac, a začinima i biljem dodajte ukus. Preporučuje se upotreba korijena. Ispada prilično ukusna supa začinjena celerom, peršinom, peršunom. Nakon prženja dodaje se mala količina brašna, koja se koristi za vezivanje proizvoda i daje im svježu, hrskavu hladovinu. Pržite oko 2 minute, prethodno posolite po ukusu. Zatim sve te komponente možete staviti u tavu, sipati juhu. Zatim sadržaj dovedemo do vrenja nakon čega dodamo rajčicu i jabuku. One se moraju unaprijed isjeći na male kriške i ostaviti ih da malo odstoje. Jabuke se prvo moraju oguliti uklanjanjem kore i uklanjanjem semenki. Kuhajte najmanje 20-30 minuta. Zatim obrišite masu. Pustite da prokuha. Dodajte malu količinu soli. Nakon što se juha skuva, može se poslužiti na stolu u porcioniranim tanjurima. Obično za takvu supu je potrebno prilog. Kao prilog dobro se slaže svako jelo od riže posluženo na zasebnom tanjiru, ukrašeno biljem, sosom.

Sluzave juhe za pankreatitis, sluzav kuleš

Prokuhajte proso 1-2 puta (ne treba ga bacati u hladnu vodu, već u kipuću i slanu). Također, za ukus se preporučuje odmah dodavanje nekoliko lovorovih listova. Oko 10-15 minuta je dovoljno za kuvanje. Obično je ovo vrijeme dovoljno da proso postane potpuno kuhano, kuhano. Zatim ga zdrobite guračem, kašikom. Dobivenu masu začinite lukom, prethodno prženim. Kuleš se priprema i na bazi krumpira, a zatim morate smanjiti količinu žitarica.

Pileća supa od pankreatitisa

Priprema je prilično jednostavna. Postoji mnogo recepata i metoda za pravljenje takve supe. Uz to, postoji širok prostor za kreativnost. Zapravo jedini uvjet je dodavanje piletine u supu. Za kuhanje čorbe preporučuje se pileći goveđi juh zasebno. Piletinu možete koristiti zajedno s kostima. U početku se za poplavu koristi hladna voda. Tada će se juha prokuhati i kuhati dok se zagrijava voda i ključa krissa. U skladu s tim, povećava se mogućnost zasićenja vode hranjivim tvarima i pilećom masnoćom. U otopinu se difuzuju i različite ekstraktivne komponente koje omogućavaju da juha postane zasićena, hranljiva i hranjiva. Kuvajte 40 minuta. Tokom kuhanja stvorit će se pjena koja se mora ukloniti. Činjenica je da u sebi akumulira sve toksine, proizvode koji propadaju koji nastaju u mesu tijekom kuhanja. Nakon vađenja možete nastaviti sa kuvanjem. Možete dodatno dodati sirovo jaje ili luk koji će sakupljati sve otrovne proizvode.Piletinu treba povremeno kušati: treba je kuhati dok ne postane mekana i kuhana. U pripremi kostiju treba prosječno 3-4 sata. Ako juha nije stekla željenu nijansu ili prozirnost, možete dodati liniju tipa koja će juhi pružiti upravo ove kvalitete. Priprema se odvojeno: trebate sitno nasjeckati pileće kosti, sipati ih. Temperatura vode treba biti dovoljno niska da se ona tijekom kuhanja ravnomjerno zagrijava. Zatim je ostavite, ostavite da se ohladi i stavite u frižider najmanje 2 sata. Ostavite da vari, nakon čega se dodaje bjelanjka, jelo se slani. Nakon toga, haubica se može smatrati spremnom za daljnju upotrebu.

Sada se može razrijediti toplim juhom, dodaje se dodatni juha bez masti, približno 60 stepeni. Sve dobijene smjese dobro izmiješajte. Tokom zagrevanja formiraće se pena koja se mora povremeno uklanjati. Sve kuhajte oko sat vremena na vrlo maloj vatri. Sada juhu procijedite. I jedite ga uz prilog. Kao prilog možete koristiti razna jela i grickalice, na primjer, krutone, krekere, profiterole, knedle, mangu.

Mlečna supa protiv pankreatitisa

sa pankreatitisom, možete koristiti i mliječnu čorbu. Možete ga kuhati na različite načine, koristeći drugačiji sastav. Dobro uspostavljena supa sa krompirom, žitaricama, tjesteninom. Uzmimo za primjer način pripreme supe od krompira. Da biste to učinili, pripremite krumpir unaprijed, isjecite ga na male komade. Nakon toga stavite u kipuće mlijeko. Požar je najbolje učiniti velikim. Dovedite da prokuha, ne zaboravljajući povremeno promiješati. Odvojeno istopite maslac u šerpici, dodajte povrće. Takva supa dobro će se kombinirati s lukom, mrkvom i slatkim paprikama. Ne zaboravite soliti i začiniti korijenjem. Probajte krompir. Ako je već gotovo kuhana, može sigurno ulijevati u strast koju ste pripremili. Kuhajte još 10 minuta. Da biste napravili knedle, zamijesite tijesto od brašna, jaja. Prirodno dodajte sol i vodu, sve to razvaljajte u tankom sloju i isecite na male kvadrate. Nakon toga, poslužite jelo do stola, ukrašavajući zelenilom. Bolje je koristiti kopar.

Vegetarijanska supa za pankreatitis, tarator hladne supe

Priprema se na bazi kefira. Trebate pobijediti kefir, smrviti češnjak i orahe. Temeljno pomešajte sa solju. U toj masi ugrižimo puter, pomešamo sa kefirom, nastavimo da umutimo. Kad je masa ujednačena i glatka, dodajte nasjeckano svježe povrće. Preporučuje se korištenje krastavaca i raznog bilja, na primjer, kopar, peršun. Razblaživši vodom, oblikujemo masu potrebne gustoće.

Juha od pankreatitisa - osnova pravilne prehrane pacijenta

Pankreatitis je upala gušterače koja je sa svoje strane odgovorna za preradu štetnih materija u tijelu i nadgleda nivo šećera. Uzroci pogoršanja gušterače mogu biti brojni - alkoholska intoksikacija, prepadanje masne i začinjene hrane, produženo liječenje antibioticima. Iako je rijedak, kod djece postoji pankreatitis, koji se javlja zbog genetskih abnormalnosti.

Tijekom egzacerbacije gušterače preporučuje se jesti frakcijski i često - barem 5-6 puta dnevno u malim obrocima, a hrana ne smije biti gruba. Potrebno je potpuno isključiti masnu hranu, začinjena jela, konzerviranje iz jelovnika i usredsrediti se na pire i tečnu hranu koju gušterača lako može preraditi.

Nakon ovih riječi prvo nam pada na pamet juha, čiji se opći principi pripreme bitno razlikuju od pripreme svakodnevnih supa. Mnogi se pitaju - da li je uopće moguće jesti čorbu s pankreatitisom?

Juha protiv pankreatitisa nezamjenjiva je i ima ljekovita svojstva, pomaže pri smanjivanju i ublažavanju bolova te čak u potpunosti eliminira žarište pogoršanja. Juhe su vrijedne po tome što poboljšavaju rad gastrointestinalnog trakta, imaju visok sadržaj vitamina i minerala, a također su u stanju ukloniti toksine iz tijela. Stoga se najveća prednost daje juhama, čiji su recepti neograničeni.

Sastojci za juhe kod pogoršanja gušterače mogu se odabrati po vašem ukusu, ali trebali biste slijediti savjete nutricioniste o odabiru namirnica. O proizvodima i juhama koje se mogu konzumirati kod pankreatitisa, želio bih detaljnije reći. Juhe u ljudskoj prehrani trebale bi biti svakodnevne, a s pogoršanjem kroničnog pankreatitisa njihova konzumacija u hrani povećava se i do nekoliko puta dnevno, jer tijekom tih razdoblja gušterača posebno treba nježnu i nježnu prehranu.

Preporučljivo je kuhati recepte za supu protiv pankreatitisa s mesom na sekundarnom juhu (tj. Kuhati meso dva puta) od nemasnog mesa, koje prvo treba pažljivo ispitati na prisustvo masnih slojeva. Bolje je samim seckanjem mesa isjeći na kockice ili kocke za optimalnu probavu pankreasa.

Masne sorte mogu izazvati iritaciju pankreasa i izazvati novo pogoršanje. Da biste pripremili zdravu supu, možete odabrati meso od piletine, puretine, zeca i govedine s niskim udjelom masnoće, a osliće ili pollok je savršen za ribu. Osim masnih vrsta mesa s pankreatitisom, ne preporučuje se kuhanje supa od mahunarki, kupusa i prosa, jer povećavaju izlučivanje soka pankreasa i mogu izazvati mučninu, izazivati ​​novi napad boli.

Zbog toga, kod pankreatitisa preporučuje se pripremati mliječne juhe razrijeđene vodom u omjeru 1: 1, i kuhati ih jednom do dva puta tjedno. Priprema supa s mekom konzistencijom, kao što je pire od juhe, krem ​​čorba, prioritet je. Nema optimalnije i uspješnije opcije tijekom razdoblja prehrane i pogoršanja hroničnih oboljenja gastrointestinalnog trakta od supa od pire.

Njihova karakteristika je da zahvaljujući načinu kuhanja zadržavaju maksimum korisnih tvari. Pire kašika ima meku, osjetljivu teksturu i zbog toga nježno djeluje na gušteraču. Postoji mišljenje da se tijekom kuhanja gube sva vrijedna svojstva proizvoda, pa se preporučuje povrće i meso pirjati prije kuhanja ili ih lagano pržiti u maslinovom ili ulja repice.

Trenutno su Internet i mnogi naslovi u tematskim časopisima prepuni raznih recepata za supe kako bi ublažili napad pankreatitisa. Slijede recepti za supe koji su relevantni za pankreatitis.

Juha od cvekle

4 Posluživanje sastojaka:

    3 repe 1 mrkva srednje veličine 1 kom. luk 1 mljeveni češanj češnjaka 1 kašika maslinovog ulja za prženje.

Način kuhanja:

  1. Kuhanu mrkvu i repe naribajte na sitnoj rerni.
  2. Sitno nasjeckajte luk i pržite na maslinovom ulju do svijetlo zlatno smeđe boje.
  3. Sjedinite luk i mrkvu, pa pržite na umjerenoj vatri 5 minuta.
  4. U tavi prokuhajte 1 litru vode, nakon ključanja dodajte tu pečenku i kuhajte, miješajući, dvadesetak minuta, dok mrkva i repa nisu mekane.
  5. Dvije minute prije završetka, u supu dodajte nasjeckani češnjak. Alternativno, možete dodati sjeckani korijen đumbira.
  6. Na stolu poslužite i toplo i hladno, začinjeno kiselom pavlakom ili prirodnim jogurtom.

Juha od pire krompira

Sastojci:

    krupni krompir - 3kom. mrkva - 1 kom. luk - 1 kom. kukuruzni škrob - 1/2 200 ml vodene soli

Način kuhanja:

  1. Ogulite krompir, šargarepu i luk i isecite na male kockice.
  2. Zatim ovu mješavinu povrća pržite na umjerenoj vatri 3-5 minuta uz dodatak maslinovog ulja u dubokoj posudi.Kad povrće malo potamni, stavite 200 ml vode, sol u lonac i kuhajte dok krompir ne omekša.
  3. Pomoću potopnog miksera ili žbuke pirjajte krompir i mrkvu dok ne dobijete smoothie, dodajte kukuruzni škrob i tucite dok ne ostanu kvržice.
  4. Pire krumpir kuhajte na laganoj vatri 2 minute. Želio bih napomenuti da u jednom dijelu recepta sadrži samo 4 grama. masnoća. Ako se prženje zamijeni kuvanjem, udio masti smanjuje se na jedan gram po obroku.

Pileća supa od krompira

Sastojci:

    500 ml sekundarne pileće zalihe 3 kom. mrkva krumpir -2 kom. 2 stabljike celera Nekoliko grozdova peršuna i kopra 350g kuhanog fileta pilećih prsa.

Način kuhanja:

  1. Krumpir, šargarepu i kuhani file pilećih prsa narežite na kockice.
  2. Samljeti celer i peršun.
  3. Nakon što prokuha pileći fond, povrće bacite u tavu.
  4. Smanjite toplinu na minimum, poklopite tavu poklopcem i kuhajte dok povrće ne postane mekano.
  5. Potom dodajte piletinu i kuhajte 3-5 minuta na laganoj vatri. Kao začin možete dodati kurkumu, što je dozvoljeno kod akutnog pankreatitisa.
  6. Čorbu poslužite tako da je začinite kiselim vrhnjem.

Juha od heljde sa mlekom

Sastojci:

    Mlijeko - 1,5l vode - 200ml heljdina kaša -3 žlice. l Šećer - 1 kašika kašike.

Kuvanje:

  1. Poredati heljdu i kuhati u slanoj vodi dok heljda ne skuha na pola.
  2. U istu posudu sipajte mlijeko, dodajte šećer i kuhajte na umjerenoj vatri do ključanja.
  3. Poslužite vruće dok na tanjir dodate malo putera.

Pileća supa od piletine s krumpirom i mrkvom

Sastojci:

    Pileća prsa - 500g Krompir - 3-4 kom. mala mrkva - 1 kom. Sol luka od brašna

Kuvanje:

  1. Pileća prsa odvojite od kože i masnoće, sitno nasjeckajte i kuhajte u slanoj vodi dok ne budu gotova.
  2. Ogulite i naribajte mrkvu. U tepsiju s dobivenim juhom stavite oguljeni i na kockice krompir i kuhajte dok ne skuhajte.
  3. Jednom kada je krompir mekan, dodajte šargarepu u dobijenu smjesu i prokuhajte, neprestano miješajući.
  4. Sitno nasjeckajte luk i pirjajte u šerpici, dodajući malo brašna 3-5 minuta. Stavite ovu pržicu u tavu u kojoj se kuhala supa. Dobro promiješajte i kuhajte dok ne proključa.

Čim supa ključa, isključite gas. Gotovo jelo pobijte mikserom ili mikserom kada se malo ohladi. Poslužite toplo dok dodajete kašiku kisele pavlake.

Riblja i povrća supa

Sastojci:

    400 gr. riblji file s niskom masnoćom (oslić, pollok), 1 mala šargarepa, 1 tikvice srednje veličine, 1 luk, 0,5 kašike žlice. mlijeko, 2 kašike. l brašno, kopar, peršun i celer, sol.

Način kuhanja:

  1. Riblji file skuhajte u slanoj vodi, a potom, dok ključa, uklonite nastalu pjenu. Izvucite ribu iz tave i ispustite nasjeckani krumpir u riblji luk i kuhajte dok ne bude gotov.
  2. Mrkvu naribajte na sitnoj rerni i prodinstajte sa sjeckanim lukom u tavi koristeći maslinovo ulje. Tikvice narežite na kockice, kombinirajte s krompirom i kuhajte dok povrće ne postane mekano.
  3. Dok juha ključa, pržite brašno u tavi do žute boje, a zatim kombinirajte brašno s lukom s povrćem. 5-7 minuta prije nego što je jelo spremno, stavite riblji pire u juhu i malo ga kuhajte.

Važno je ribu ne probaviti, jer će u protivnom biti suha i bez ukusa. Nakon što uklonite supu sa vatre, treba je malo ohladiti, a potom mikserom umutiti do pastoznog stanja. Sada je došao red na mlijeko koje se mora dodati u supu, nakon što se prvo prokuha.

Temeljno promiješajte dobivenu masu. Na kraju biste trebali dobiti nježni i tekući pire od juhe.Prije posluživanja neće biti suvišno dodati u supu prstohvat mješavine sjeckanog peršina, kopra i celera.

Služite u toplom stanju, razlijte se na porcionirane tanjire. Zaključno želim naglasiti posebno važne savjete i trikove koji će vam dobro doći pri pripremi dijetalnih supa pripremljenih tijekom pogoršanja probavnog trakta.

Ljubitelji začinjenih jela mogu dobiti poseban ukus sa začinima poput kurkume i đumbira, koji imaju protuupalno djelovanje i smanjuju proizvodnju želučanog soka. Za one koji svoj život ne mogu zamisliti bez slatkiša, mogu dodati pola žlice meda u mliječne supe sa pankreatitisom u remisiji, ali pod uslovom da nema kontraindikacija, poput dijabetesa.

Gljiva Stew

Možete kuhati takvu ragu, uzimajući odvojeno gljive u količini od oko 500 grama, kao i oko 100 grama ječma. Sve se to pažljivo sortira, pere, nakon čega možete početi kuhati u zasebnim posudama dok ne skuhate. Kad je ječam gotov, ocijedite vodu u kojoj se kuhao, pa dodajte gljiva čorba. Dodajte unaprijed pripremljeno pasivirano povrće. U ovom slučaju su dobro pogodne razne korenovke. Krompir se također isječe na sitne komadiće, pomiješa se sa glavnim jelom i kuha se dok sve ne bude spremno i mekano. Prije nego što maknete sa vatre, dodajte gljive, kuhajte još par minuta.

Juha od morskih algi

Krompir ogulite, narežite, pržite luk, šargarepu. Stavite krompir da se kuva. Ako je skoro spremna, možete dodati pasivnost koju ste pripremili. Sve stavite na laganu vatru, nastavite kuhati. Nakon otprilike 5 minuta, možete je začiniti morskom travom i kuhati zeleni grašak još 15 minuta. Nakon toga jelo je spremno. Da biste mu dali estetski i ukus, prije posluživanja potrebno je pospite zelenilom.

Riblja čorba protiv pankreatitisa, škotska supa

Svaka riba (po mogućnosti morska vrsta) se uzima, čisti, odvaja od kostiju. Riba se mora sjeći, temeljito oprati, sortirati, sjeći. Stavimo na vatru, stavljamo u hladnu vodu. Odvojeno stavite ječam na vatru, prokuhajte, a potom inzistirajte oko sat vremena. Procijedite tekućinu, prebacite u tavu gdje su već postavljene pripremljene ribe i juha. Na laganoj vatri kuhajte oko sat vremena. Zatim jelo začinimo povrćem: luk, bilje, mrkva, koje je preporučljivo dodatno pržiti u ulju. Često se dodaju šveđanka i zelje. Sve to ključa - i jelo je spremno.

,

Juha od bundeve sa pankreatitisom

Izrežite bundevu na male komade. Odvojeno prokuhajte juhu. Idealno za pripremu mesa, kostiju, ribe. Bilo bi lijepo dodati grašak. Kuhajte oko 10 minuta, a zatim dodajte bundevu i kuhajte još 10 minuta. Odvojeno pripremite umak. Da biste to učinili, skuhajte um i dodajte malo količine sirćeta. Umutite jaja, sve prokuhajte. Koristi se vruće.

Juha od pankreatitisa, gljiva kiseli krastavac

Stavite kašiku biljnog ulja direktno na dno tepsije, a luk isečen na vrlo male komade. Popržite malo, a zatim dodajte malo gljiva. Da bi jelo bilo ukusno, sigurno, gljive je pripremiti unaprijed: sortirati, temeljito oprati, izrezati višak, oštećena mjesta. Izrežite na vrlo male komade i stavite u vodu oko sat vremena. Na taj način će se moći izvući svi toksini i opasnosti koje su obično ispunjene unutrašnjim, sunđerastim tkivom gljive. Tako minimizirate rizik od trovanja, jer se gljive i dalje smatraju prilično opasnim proizvodom. Prednost treba dati kupcima, jer su dani najprikladnija sorta. Imaju najvrijedniji i hranljiviji protein, ne akumuliraju toksine. Pored toga, njih se najlakše prepoznaju i razlikuju od grabeža.Pre nego što ih stavite u lonac sa čorbom, propržite, prelijte kipućom vodom, a potom poklopite i prokuhajte. Kad su gljive dovoljno skuvane (napola spremno) dodajte šargarepu, korijenje, biserni ječam. Takođe sitno nasjeckajte kisele krastavce, prokuhajte. Prije posluživanja trebate ukrasiti sitno sjeckanim zelenilom.

Heljda supa od pankreatitisa

Odvojeno pripremljeni juha (možete koristiti bilo koju). Većina domaćica i iskusni kuhari odlučuju se za juhu od mesa, gljiva ili ribe. Također se često upotrebljaju kravlje i otpadi. Nakon pripreme čorba dodajte oko 100 grama heljde. Umjesto začina možete koristiti začinjeno bilje, korijenje. Daju izvrstan ukus i aromu, a da pri tome ne smanjuju hranjivu vrijednost. Štaviše, formiraju se korisna ljekovita svojstva koja stimulišu aktivnost gušterače, kao i žlijezde koje učestvuju u procesu varenja. Potpuno kuvano jelo napunimo sastojcima mrkve i luka, pasiranim u suncokretovo ulje. Možete kuhati s krompirom, ali tada bi količina žitarica trebala biti upola manja.

Pire od pankreatitisa

Biće potrebni različiti korijeni. Njihova je raznovrsna raznolikost na tržištu, pa odaberite bilo koju. Korisni će biti svi korijeni na bazi biljnih ekstrakata koji pozitivno djeluju na probavni sustav. Izrežemo ih odvojeno, počinjemo pasivizirati. Luk s mrkvom nasjeckajte, sve se to pasira na laganoj vatri. Krompir sa povrćem skuhajte, a potom pomešajte sa pasivom. Stavljaju se oprani i nasjeckani listovi kislice. Prije posluživanja, debeli dio obrišite vilicom.

Luk protiv juhe od pankreatitisa

Oko 200 grama pilećih kostiju prelije se litrom tečnosti. To može biti ili obična voda ili unaprijed pripremljeni juha.

Prokuhajte, pa stavite luk i korijen (trebalo bi biti dosta: najmanje 5-6 velikih luka). Kad je luk potpuno spreman - jelo se može smatrati spremnim za jelo. Prilikom posluživanja malo ohladite i otpustite žumance, pažljivo odvojeno od proteina. Začinjeno zelenilom.

Pire od pankreatitisa

Možete pokušati napraviti kharcho supu, malo drugačiju od one koju poznajemo. Ako je obično vrlo oštro, onda se s pankreatitisom priprema po istom receptu, isključuje se samo paprika. Ispada da kharcho nije oštar. Iz toga ne prestaje da bude manje ukusan. Za kuhanje se preporučuje sjeckalicu isjeckati, staviti u vodu. Nakon prethodnog kuvanja, dodajte prethodno pripremljenu rižu (ona se mora držati u vodi oko sat vremena). Luk, zdrobljeni češnjak, paradajz pasiviraju. Kuhajte dok sve nije potpuno spremno. Prilikom posluživanja, u svaku posudu stavite meso. Pospite zelenilom (bolje je koristiti suvo).

Juha od pankreatitisa

Kuhamo mesne okruglice, a samu supu odvojeno. Za kuhanje mesnih okruglica trebat će vam mljeveno meso, jaje, luk. Izmešajte mleveno meso sa jajetom, dodajte sol. Formiramo masu od sečenja. Zasebno pripremite pasivnost: luk prelijte paradajz pastom. U ovu smjesu stavite masu od koprive.

Podloga za juhu priprema se odvojeno, a koja će sadržavati krumpir, luk, slatku papriku i 1,5 litre unaprijed kuhanog luka, sjeckane stabljike celera.

Juha od karfiola kod pankreatitisa

Ogulite i izmutite krompir i cvjetaču do pire. Zatim odvojeno trebate pržiti slaninu. Za prženje možete koristiti luk i mrkvu. Sve promiješajte, dobro promiješajte. Nakon što masa prokuha, dodajte povrće koje smo prethodno pire pirjali. Prokuhajte oko 5 minuta, a zatim sipajte. Na svaku porciju stavite rendirani sir i pavlaku, promešajte.

Krompirjeva supa od pankreatitisa

Potrebno je pripremiti i kuhati krumpir, pa ga proći kroz sito.Pire od krompira, koji je ostao nakon kuhanja, mora se razrijediti s dekocijom u kojoj se jelo kuhalo i mlijekom. Prije posluživanja začinite sa svim tim žumancem, prethodno mljevenim maslacem. Uz to možete dodati sok od šargarepe.

Zobna supa od pankreatitisa

Neki kuhaju na vodi. Ali većina i dalje radije kuha u mlijeku. Ali bez obzira na metodu koju odaberete, svojstva korisna za gušteraču se neće promijeniti. Stoga bazu zagrijavamo, ovisno o odabranoj metodi, i u nju stavljamo začine, zobene pahuljice. Prokuhajte. Treba stalno mešati. Budući da kaša ima sposobnost da "beži". Neki dodaju med. Takođe začinjeno uljem.

Supa od pankreatitisa od leće

Najvažnije je kuhati leću. Okus i hranjive kvalitete supe, njezin utjecaj na probavne organe, uvelike ovise o njoj. Leća je sortirana, oprana, kuhana u juhi dok ne skuha. Potom se procijedi kroz sito i razrijedi istim mesnim juhom. Obučen kučkom, pasiran u ulju. Serviran do stola s krutonima. Preporučuje se dodavanje soli kada su leće u potpunosti kuhane.

Čorba sa rezancima od pankreatitisa, domaća juha od rezanci

Kuhati takvu supu lako je. Prvo morate skuhati juhu. Dok se kuha, možete pripremiti povrće. Idealno je da za takvu supu odgovaraju mrkva i luk. Nasjeckajte ih slamkama, dodajte ulju ili masnoći, a zatim dodajte čorbi. Nakon što juha prokuha, možete u nju ubaciti rezance i kuhati dok ne bude gotov. Začini su isključeni.

Mlečna supa od pankreatitisa s vermikelom

Juha se kuha u mlijeku. Za to je sasvim pogodno obično mlijeko, ili pečeno mlijeko. Možete čak i pokušati napraviti mješavinu: pola toga, pola drugo. Ako postoji netolerancija na mlijeko ili vam se jednostavno ne sviđa, možete koristiti mlijeko u prahu. Pripremite povrće unaprijed. Temeljito operite, odrežite suvišna područja, samljeti pomoću bilo kojeg oblika za rezanje, prolaznik. Glavu karfiola podijelimo u korijenje i prokuhamo u zasebnoj posudi. Potom kombinirajte s povrćem, stavite u prokuhano mlijeko.

Mlečna čorba sa krompirom i povrćem

Veoma je korisno za tegobe u stomaku koristiti mlijeko u kombinaciji s povrćem, posebno ono koje sadrži skrob. Njihova korisna svojstva samo će se povećavati; na želudac će ih imati obuzimajući učinak. Pripremiti takvo jelo vrlo je jednostavno: prvo morate sjeći povrće i krompir, pa prokuhati mlijeko i staviti ih u već kipuće mlijeko. Kuhajte dok povrće ne bude potpuno kuhano. U tom slučaju jelo trebate stalno miješati. Servirajte do stola s dodatkom malog komadića putera.

Supa od škampa sa pankreatitisom

Kozice treba poređati tako da budu otprilike iste veličine i sipati vruću vodu. Ostavite da stoji oko 10 minuta, to će omogućiti da izađu sve one komponente koje mogu biti velike na stomaku. U ovom trenutku odvojeno pripremamo preljev za naše jelo. Prvo prelijte luk i šargarepu u ulju, pa ih potopite u kipuću vodu i kuhajte oko 10 minuta. Nakon toga umočimo sva ta sredstva u hladnu vodu, damo mogućnost da se neko vrijeme prokuha. Tamo stavite oko 100 grama škampa. Ako želite, možete dodati začine koji vam se najviše sviđaju, samo nemojte jelo učiniti začinjenim. I neposredno prije posluživanja pažljivo pomiješajte sve sa kiselim vrhnjem do stanja u kojem jelo postane bijelo i kašasto.

Pankreatitis Turska supa

Purana sa kostima stavite na poganu vatru (filete i ćureće kosti). Začinite raznim blagim začinima. Bilo bi lijepo dodati lovorov list, jer ima blagotvoran učinak na cijeli probavni trakt.Stimulira aktivnost žlijezda, nadražuje receptore, što rezultira pojačanom sekrecijom sokova. Začini će postati dodatni poticaj, zahvaljujući kojem ne samo da će povećati apetit, već i potaknuti proizvodnju aktivnih sastojaka koji poboljšavaju probavu. Zasebno rasporedite žitarice, koje će se koristiti za pripremu jela, i izlijte ih u poluproizvodnu puretinu. Nakon što je žitarica spremna, možete dodati nešto za ukrašavanje, na primjer, zelenilo.

Grahova supa od pankreatitisa

Kuhajte grašak sa salatom i lukom. Kao začine koristimo različita stimulativna sredstva koja ne iritiraju sluznicu, ali istovremeno stimulišu proizvodnju sokova, pa čak i imunoglobulina. Ova svojstva posjeduju cimet, đumbir, muškatni oraščić. Sve to kuhajte dok grašak ne omekša i ne prokuha. Nakon toga je ocijedite (ali ne dodajte kašiku). Grašak bacite na sito, obrišite i pomiješajte sa lukom. Potom solite i kuhajte neko vreme, dok ne postane toliko koncentrirano koliko biste željeli.

Kao što vidite, potreba da se pridržava dijeta za pankreatitis nije rečenica. Možete jesti ukusno i raznovrsno. Opsežni jelovnik vam omogućuje kuhanje supa s pankreatitisom za svaki ukus.

Recepti za supu od povrća

Juha od povrća neophodna je kod pankreatitisa, kako u akutnom, tako i u produženom stadijumu bolesti. Jedite supu treba biti topla, za kuhanje uzmite samo ono povrće koje je dobro probavlja. Samo na taj način pacijent nakon jela prvog jela od povrća ima neugodne posljedice na hronični pankreatitis.

Vrijedno je ponuditi jednostavne recepte za kuhanje povrtne juhe:

  1. mrkva
  2. nasjeckajte luk i krompir, kuhajte.

Povrće ne treba samo da kuha, već kuhati 30 minuta, ni manje. Juha napravljena od kuhanog krumpira i zelenila bit će vrlo ugodna za ukus. Korisno je i mogu ga konzumirati pacijenti s pankreatitisom. Da bi prvo jelo bilo ukusnije, u njega stavite malo kisele pavlake.

Recepti za dijetne supe

Jednostavno je pripremiti dijetalnu juhu za pacijenta s pankreatitisom, jer je količina dozvoljenih proizvoda mala. Juha se može kuhati na drugom pilećem juhu u koju možete staviti zgnječeni omlet od bjelanjka. Treba imati na umu da je s pankreatitisom strogo zabranjeno koristiti proso, sastojke boba i kupus za kuhanje.

U kašu možete staviti malo tvrdog sira s niskim udjelom masnoće, koji je prethodno narezati na rernu s velikim dijelovima. Možete doista uživati ​​u uistinu zadovoljavajućem dijetalnom jelu koje će se svidjeti čak i onima kojima nije potrebna posebna dijeta.

Recept za supu od pire

Prilikom pripreme pirea za juhu, uobičajeno jelo možete predstaviti u novoj neočekivanoj perspektivi. Ovo će se svidjeti onima kojima je stroga dijeta neophodna, a posebno zato što je priprema ovog jela izuzetno jednostavna. Za kuhanje će vam trebati samo posuda s debelim zidom, kao i blender.

Recepti pire krumpira mogu biti sljedeći:

  1. trebate sipati malo biljnog ulja,
  2. stavite luk, šargarepu,
  3. pržiti
  4. dodajte krompir i malo vode,
  5. sadržaj tave treba kuhati 30 minuta,
  6. onda je treba ohladiti i samljeti u blenderu.

Pire od juhe, koji se priprema po predstavljenom receptu, ukusno je za upotrebu s krušnim mrvicama. Služe se u zasebnoj posudi ili stavljaju direktno u supu. Prvo jelo je prilično korisno svima, uključujući i bolesnike s dugotrajnim bolestima gušterače i želuca. Ako želite, možete običnu juhu skuvati po novom neobičnom receptu. Ovo će dodati raznolikost u ishrani obogaćivanje stola zdravom hranom.

Recept za supu od kokošjih dijeta

Pacijenti s pankreatitisom uvijek bi trebali zapamtiti svoju bolest, posebno ako je u pitanju reaktivni pankreatitis kod djeteta, pa čak i za vrijeme razdoblja olakšavanja bolesti, morate slijediti strogu dijetu koju je specijalist razvio, jer recepti za ovu dijetu nisu teški. Upotreba piletine s pankreatitisom zabranjena je, ali postoje izuzeci.

Ako postoji trajna remisija tijekom 6 mjeseci, tada možete konzultirati stručnjaka kako biste saznali je li unos pilećeg mesa prihvatljiv. Ako je odgovor potvrdan, preporučuje se početak kuhanja pileće supe. Mnogi se sjećaju ove prekrasne arome pilećeg bujona, koju su rođaci donosili pacijentima nakon oporavka.

Mora se primjetiti:

    Juha za pacijenta s pankreatitisom ne priprema se od mlade piletine. Treba uzeti odraslu osobu, jer u njoj nema toliko aktivnih sastojaka kao u piletini. Za kuhanje možete koristiti pileća prsa umjesto pilećih prsa. Prvo, s pilećeg trupa treba ukloniti kožu, masnoću, tetive, kosti i hrskavicu. U tim dijelovima se akumuliraju mnoge aktivne komponente, hormoni, hemikalije, antibiotici. Potom meso treba oprati u hladnoj vodi i kuhati na laganoj vatri 20 minuta. Zatim, ovu juhu treba sipati, isperiti meso i ponovo ga staviti kuhati: ovako se priprema drugi juha. Kad se drugi luk skuha, preporučuje se malo ga posoliti, staviti kopar ili peršun. Gotov juhu možete učiniti ukusnijom, začinivši ga pavlakom ili šlagom.

Recepti za supu od sira

Uz pogoršanje tijeka bolesti, za pankreatitis je zabranjeno koristiti sir. Ovaj proizvod možete početi jesti tek nakon mjesec dana, ali dozvolu se odnosi samo na sortu sira tofu. Tofa je vrsta poroznog sira razvijenog u Japanu. Izgleda kao sir. Uz njegovu pomoć možete kuhati čorbu sa sirom.

Posebno treba obratiti pažnju na povrće: treba odabrati samo svježe povrće kako ne bi bilo plijesni, truleži, znakova kvarenja. Povrće treba oguliti, iz njih ukloniti sjemenke i vene. Mrkvu, bundevu i karfiol trebate narezati na kockice, povrće kuhati 20 minuta. Vodu treba sipati. Povrće se drobi u blenderu, dobije se konzistencija pire krumpira.

Potom treba postepeno dodavati juhu da se formira tekuća kaša. Malo posolite i stavite rendirani sir tofu. Juhu sa sirom kuhati oko 5 minuta na laganoj vatri. Kuhanu juhu od sira serviramo sa krekerima.

Dijetalne supe od pankreatitisa

Juhe kuhane u mlijeku štede za probavne organe, pa se preporučuju kod pankreatitisa. Hranjiva su i lako se apsorbiraju iz tijela.

Bit će potrebno za supu od pire:

  1. Riža - jedna i po kašika.
  2. Mlijeko - pola litre.
  3. Maslac - 5 grama.
  4. Šećer - 5 grama.
  5. Voda - 1 staklena faca.
  6. Sol

Pažljivo peremo odabrane brasne riže pod mlazom vode. Posolite vodu u tavi i kuhajte rižu dok ne skuha. Kuhanu rižu zakuhamo zajedno sa juhom, ulijemo u mlijeko, dovedemo do vrenja, posolimo, dodamo šećer i maslac. Ostavite da mliječna supa prokuha. Možete jesti.

Kremna juha od ribe

Biće potrebno:

    Osjeto srebro - pola kilograma. Krema - pola čaše. Peršun - 1 korijen. Maslac - 3 kašike. kašike. Brašno najvišeg kvaliteta - 30 grama. Glave luka. Krompir - 2-3 korjenasto povrće (za 1 verziju supe). Mrkva - pola komada (za 2 verzije supe). Sol, celer, peršun i kopar. Kuhanje juha.

Ribi uklanjamo glavu i peraje, narežemo je na filete bez kože i kostiju. Očistimo glavu oslice od škrge koja može biti gorka, i temeljito je isprati. Glavu ribe, peraje i kožu ribe stavljamo u hladnu vodu. Kuhajte na laganoj vatri, uklanjajući suvišnu masnoću i pjenu. Posolite juhu, dodajte koren peršuna, luk i bilje. Filtrirajte gotov juhu.

Kuhanje krem ​​juhe: recept broj 1

U gotov riblji luk umočite nasjeckane gomolje krumpira i kuhajte ga dok ne omekša. U supu dodajte file sjeka oslića, isečen na komade i kuhajte još 5 minuta. Komadići oslića se ne mogu probaviti, inače će riba biti suva. Gotovu ohlađenu čorbu umiješamo u blender dok ne omekša. Dobijeno jelo prokuhajte, a zatim dodajte vrhnje, toplo, ne ostavljajući da prokuha. Izlijte u tanjire.

Kuhanje krem ​​juhe: recept broj 2

U tavu prelijte korijen peršuna i šargarepu s lukom. Zasebno napravimo pasiranje brašna i kombiniramo sa prženjem povrća. Skuhajte u juhu filete oslića, nasjeckane na komade. Pustite da se juha ohladi i samljeti je blenderom. Gotova sjeckana supa ponovo se uz miješanje dovodi do vrenja. Ova je opcija bez vrhnja, dijetalna supa se može dovesti do željene konzistencije s običnom vodom.

Dijetalna sluzava supa

4 porcije:

  1. Zobena kaša - 160 grama.
  2. Voda i mlijeko - 600 grama svaka.
  3. Maslac - 20 grama.
  4. Šećer - 20 grama.
  5. 1 pileće jaje.

Sortiramo zobene kaše, operemo je u toploj vodi, stavimo u kipuću vodu i kuhamo sat vremena. Zatim filtrirajte, nije potrebno brisati. Dobijena masa se vraća do vrenja. Pomiješajte jaje s vrućim mlijekom, ulijte talog juhe od zobene kaše, dodajte sol i šećer i promiješajte. Pri serviranju stavite ulje u zobene supe.

Kao što vidite, za pankreatitis je potrebno kuhati juhe s dodatkom proizvoda koji se lako probavljaju. Srećom, takvih je proizvoda dovoljno, a vrlo je malo zabranjenih sastojaka. A kuhati tako ukusne juhe vrlo je jednostavno.

Supe protiv upale gušterače

Bolest pankreatitis uzrokuje upalni proces gušterače, što krši uobičajeni način života. Pacijentu je potrebna štedljiva dijeta uz obavezno uključivanje prvih tečajeva u jelovnik. Za ublažavanje neugodnih simptoma ljekari preporučuju jesti juhe protiv pankreatitisa gušterače.

Korisna svojstva

Juha je prvo jelo. Postoji nekoliko sorti ovog jela ovisno o dodanim sastojcima: čorba, juha, juha od kupusa, borsch, itd. Stručnjaci nazivaju glavne prednosti supa:

    Brza asimilacija. Stimulacija probave. Zadržavanje prijenosa topline. Povećani apetit. Normalizacija krvnog pritiska.

Lagane juhe od povrća ili slane mesne juhe preporučuju se u prehrani kod bolesti gastrointestinalnog trakta, dijabetesa. Pored toga, nežni tečajevi se koriste u ishrani školske i predškolske djece.

Prednosti pankreatitisa

Pacijenti se često pitaju: „Je li moguće supati s pankreatitisom?“ Prvo jelo je osnova ishrane za gastroenterološku patologiju. Istina, postoje određena ograničenja po ovom pitanju, o kojima ćemo raspravljati kasnije u tekstu.

Grahova juha za pankreatitis ima sljedeća svojstva:

  1. stimulacija imunih sila
  2. uklanjanje depresivnih stanja,
  3. kontrola krvnog pritiska
  4. snižavanje šećera u krvi
  5. pozitivno deluje na srce i krvne sudove.

Takva supa sa pankreatitisom može se konzumirati samo nakon savjetovanja s liječnikom kako bi se izbjeglo pogoršanje bolesti. Biljna supa protiv pankreatitisa glavni je izvor hranljivih sastojaka u organizam: esencijalnih proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala.

Pire kašika s pankreatitisom vraća probavnu funkciju, normalizira ravnotežu vode i soli, pruža tijelu naboj živahnosti. Da li je moguće uz juhu od pankreatitisa? Da, tekućina sadrži posebne tvari koje neutraliziraju žarište upale. Pileći buter od pankreatitisa služi nekoliko svrha za tijelo:

    Pojačana peristaltika i povećana kiselost želuca. Pobuđenje centralnog nervnog sistema. Digestijska obnova. Inhibicija zaraznih procesa.

Borsch s pankreatitisom je uravnotežena prehrana koja daje choleretic efekat, pročišćava krvne sudove, ima blagotvoran učinak na jetru. Upotreba borša pomaže eliminaciji toksina i toksina iz tijela. Prije nego što raznovrstite jelovnik juhama, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Kad vrijedi, ograničite se na supe

Prvi tečajevi imaju niz ograničenja koja mogu pogoršati kliničku sliku bolesti. Grahova supa kontraindicirana je kod pogoršanja pankreatitisa zbog nedostatka neophodnih enzima za probavu hrane. Važno! Grahova juha je zabranjeni obrok kod akutnog pankreatitisa. Grahova supa može se jesti uz stabilnu remisiju.

Prilikom pripreme juha od povrća, ne možete dodati gljive i kupus: probava se učitava. Borscht na mesnim juhama, kiseli krastavci, juha od kupusa, okroshka, supa od cikle ne preporučuje se uvrstiti u jelovnik zbog sadržaja masti i složene hrane sa pankreatitisom, kao i bolesti mišićno-koštanog sistema.

Kako koristiti jelo kod pankreatitisa

Glavni uvjet za pripremu supa nije dodavanje masne i pržene hrane. Upotreba dijetalnih sastojaka ne opterećuje probavni sustav. Slijedom toga, metabolizam se normalizira i poboljšava rad probavnih žlijezda.

Važno! Kod pankreatitisa zabranjene su korenovke: rabarbara, rotkvica, kislica, zelena salata, biber, beli luk. Pileće supe konzumiraju se samo kada je pacijent u stabilnom stanju. Pripremaju juhu od dojke bez jama i vena. Prva dva puta nakon ključanja tečnost se ocijedi, supa se kuha sa prstohvatom soli, svježim biljem. Za ukus možete dodati kašiku kisele pavlake.

Prilikom kuhanja supa na žitaricama i povrću potrebna je dugačka termička obrada. U ishrani se koriste riža, heljda, ječam i pšenica, laneno sjeme. Juhe od graška konzumiraju se u malim količinama, podliježu dugoj namakanju i kuhanju mahunarki. Važno! Grašak može pojačati znakove pankreatitisa. Ako se nakon takve juhe pojave akutni simptomi, tada jelo treba isključiti iz jelovnika.

Mogu li dobiti gljivičnu supu sa pankreatitisom?

Gljive i sva ona jela koja se od njih mogu pripremiti, do danas spadaju u kategoriju kontroverznih proizvoda. Uostalom, nutricionisti ih povremeno premještaju iz kategorije prehrambenih u štetne, i obrnuto. Dakle, da li je moguće gljiva supa od pankreatitisa? Uistinu, same gljive su mnogima omiljeni proizvod. A kakvo zadovoljstvo pruža takozvani „lov na gljive“! Koje su karakteristike ishrane kod upale gušterače?

Trebam li jesti gljivičnu juhu za pankreatitis?

Zapravo, prilikom pripreme terapijske prehrane ne uzimaju se ukusne kvalitete proizvoda, već njihova moguća korist ili šteta za ljudski organizam. Na kraju krajeva, glavni cilj kliničke prehrane je sprječavanje recidiva pankreatitisa. Zasniva se na osiguravanju dovoljnog odmora gušterače, štedeći sluznicu gastrointestinalnog trakta.

Pozitivan kvalitet gljiva na pozadini pankreatitisa je njihov nizak sadržaj kalorija. Ipak, definitivno je nemoguće jesti gljikovu juhu s pankreatitisom u fazi njenog pogoršanja. Ovo prije svega dolazi zbog visoke ekstraktivnosti juha od gljiva, kao i svih ostalih jela koja se pripremaju od gljiva. Odnosno, njihova upotreba je aktivator sekrecije enzima pankreasa, kao i želudačnog soka. Nije iznenađujuće da će kod pogoršanja pankreatitisa upotreba juhe od gljiva izazvati samo mučninu i nove bolove.

Juha od gljiva je u svakom slučaju prilično težak proizvod za gušteraču. Uostalom, probavlja se polako i slabo. Stoga, da ne biste preopteretili upalu gušterače, bolje je odbiti takva jela na jelovniku.

Kada se može napraviti izuzetak od juhe od gljiva s pankreatitisom?

Naravno, trebate odbiti i suzdržati se od takvog jela kad god je to moguće. Ali, nema pravila bez izuzetaka.Dakle, za kuhanje takvog prvog jela ne mogu se koristiti čitave gljive, već samo njihovi šeširi. Oni praktično ne sadrže hitin (ova supstanca se ne probavlja u crevima, štoviše, upravo ta supstanca izaziva bolne natečene grčeve). Stoga će takva supa biti nježna.

Štoviše, ako razmotrimo moguću upotrebu gljiva s pankreatitisom, tada nutricionisti samo preporučuju davanje prednosti dekocijama (juhama) gljiva. Iako će u ovom slučaju znatno opterećenje pasti na gušteraču.

Za posebne ljubitelje gljiva povremeno je dozvoljeno jesti gljivu čorbu s pankreatitisom, prilikom pripreme kojih su same gljive prvobitno očišćene od vanjskog sloja, a ujedno su uklonjene i noge. Napokon, upravo su ovi dijelovi najteže probaviti u ljudskom gastrointestinalnom traktu.

Ukupno vrijeme kuhanja supe od gljiva s pankreatitisom ne može biti manje od jednog i pol sata. Samo u ovom obliku jelo može povremeno biti uključeno u prehranu pacijenata s pankreatitisom ako su ustanovili stabilnu remisiju bolesti. Ovako ili onako, ovo je izuzetak, a ne punopravno jelo u kliničkoj prehrani. Ako se ne pridržavate ovog pravila, jednostavno ne možete izbjeći komplikacije.

Pravila za pravljenje supa za dijetu


Juhe od povrća važan su element prehrane za pankreatitis, čiji su recepti rašireni, a uz pravilnu pripremu mogu biti vrlo ukusne, uprkos ograničenim sastojcima.

U ovom procesu nema ništa komplicirano, samo trebate odabrati proizvode koji nisu štetni za tijelo i istovremeno se lako probavljaju, u protivnom mogu prouzročiti bol pacijentu.

Ne zaboravite da tople i hladne supe također nisu najbolja opcija, u idealnom slučaju prvo jelo treba poslužiti toplo. Tečna jela možete pripremiti na ne baš masnom pilećem juhu. Osim toga, kuhanjem povrtne juhe u sporoj šporet s pankreatitisom, možete značajno smanjiti vrijeme provedeno u kuhinji.

Internet nudi mnogo odgovora na vaš zahtjev za receptima vegetarijanskih supa protiv pankreatitisa, ali koji su od njih najukusniji?

Najjednostavniji recept za vegetarijansku supu

Da biste pripremili 4 obroka potrebno vam je:

  • 800 g repe
  • 200 g mrkve
  • 100 g luka
  • jedna kašika biljnog (po mogućnosti maslinovog) ulja,
  • svježe zelje.

Kuhajte povrće i naribajte na rerni srednje veličine, dodajte ih sitno sjeckanom luku prženom na malo ulja, koja bi u ovom trenutku trebala biti blago zlatne boje.

U međuvremenu, dokuhajte do litra vode, a nakon ključanja dodajte cijelu povrtnu smjesu i kuhajte najmanje 20 minuta.

Kad su svi sastojci mekani, u šerpu dodajte sitno sjeckano zelje. Prvo poslužite s jogurtom ili pavlakom.

Pire od juhe od karfiola od pankreatitisa

Da biste skuhali dovoljno prvog za cijelu porodicu, morate imati:

  • Cvjetovi cvjetače od 12-13,
  • 2-3 šargarepe,
  • 4-5 krompira,
  • 500 ml mleka
  • 500 ml vode
  • 250 g tvrdog sira s niskim udjelom masti.

Sve povrće mora se oprati, oguliti, sjeckati i prokuhati u vodi sa mlijekom. Dok se sve komponente kuhaju, naribajte sir na sitnoj rerni i pripremite blender.

Posolite pripremljeno povrće, posolite sol i, miješajući ih sa sirom, kuhajte još 4-5 minuta. Nakon što isključite posudu potrebno je da se malo ohladi i stavite na sto.

Takva supa od karfiola s pankreatitisom postati će nezamjenjiva hrana u pacijentovoj prehrani nakon što prođe akutni stadijum bolesti.

Pileća zaliha bundeve

Računajući na četiri osobe koristi se:

  • ne jaka juha od pilećeg fileta - 900ml,
  • Japanski sir tofu (soja) - 200 g,
  • pire od kuhanog povrća (cvjetača, bundeva, šargarepa) - 300 g,
  • krekeri.

Uz pomoć juhe, razrjeđujemo povrtni pire, ali pazite da konzistencija ostane pire - to je ipak krem ​​čorba.Dodajte malo soli, sitno sjeckani ili naribani tofu sir i kuhajte cijelu smjesu nekoliko minuta.

Gotovo jelo može se jesti uz kriške sušenog hljeba kao ukras.

Juha od tikvica

Ovo je još jedna povrtna supa od pankreatitisa, čiji se recept sastoji od:

  • jedan luk
  • jedna šargarepa
  • jedna srednja tikvica,
  • 3 krompira
  • kašika suncokretovog ulja,
  • soli
  • zelje.

Oprani i nasjeckani krumpir počne kuhati u jednoj i pol litre vode, dok ostalo povrće sitno nasjeckajte. Pržite luk u tavi samo nekoliko minuta, a zatim dodajte mrkvu i, nakon nekoliko minuta, tikvice.

Pirjajte biljnu smjesu na laganoj vatri nekoliko minuta, neprestano miješajući, izbjegavajući stvaranje pržene kore. U posudu izlijte pirjano povrće nasjeckan krumpir i dovedite supu do spremnosti. Pomoću miksera tucite supu i nakon što se ohladi, poslužite je do stola sa začinskim biljem.

Račići na povrća čorba s kozicama

Napominjemo da se takva jela mogu jesti kada prođe akutni stadij bolesti - 2-3 mjeseca nakon napada.

  • povrtni pire (cijeli kuhani luk, mrkva i krompir, doveden do konzistencije pire krumpira mikserom ili guračem) - 400 g,
  • ribani sir - 150 g,
  • škampi bez školjki - 70 g.

Gotov pire od kuhanog povrća preporučuje se malo razrijediti vodom u kojoj su bili pripremljeni, odnosno ne jakim pilećim juhom.

Nakon što ključate povrtni pire od povrća sa sirom nekoliko minuta, trebate u njega sipati oguljene kozice i kuhati sa njima još 3-4 minute. Poslužite jelo na stolu preporučuje se nakon hlađenja.

Ječam od povrća od ječma

  • 200 grama ječma (isperite i napunite vodom 2,5-3,5 sati),
  • 1 tikvice
  • 1 paradajz
  • 2 šargarepe
  • biljno ulje
  • povrtni ili pileći juha,
  • kiselo vrhnje i začinsko bilje po ukusu.

Procijedite žitarice, pa kuvajte oko 60 minuta, pa ponovo procijedite. Pomiješajte kašu s povrćem, prethodno pirjano u loncu na biljnom ulju i malo količine juhe.

Kuhajte sve komponente najmanje 20 minuta, a zatim isključite i poslužite do stola sa pavlakom i začinskim biljem.

Povrća supa s ribom

Lista proizvoda:

  • 500 gr. riba s niskim udjelom masti (fileta oslića ili polloka),
  • 50 gr mrkva
  • 40 gr tikvice
  • 50 gr luk
  • 2 žlice. l brašno
  • 150 ml mlijeka
  • 50 gr celer
  • zelje
  • so.

Ribu skuhajte u slanoj vodi i uklonite joj pjenu kad prokuha, a zatim izvadite ribu iz lonca. U dobijeni riblji luk dodajte narezani krompir i kuhajte dok ne omekša, dodajte tikvice kasnije.

Pomiješajte sitno naribanu mrkvu sa nasjeckanim lukom i dinstajte na bilo kojem biljnom ulju, a zatim dodajte krompir i tikvice. U ovo vrijeme pržite brašno do zlatno smeđe boje i na isti način ga pomešajte sa čorbom.

4-6 minuta prije nego što završite kuhanje, dodajte file, prethodno nasjeckan. Ribu držite van probave.

Pripremljenu supu ohladite i tukli mikserom, a zatim dodajte prokuhano mleko. Rezultat je nježna i ukusna supa od pire krumpira ukrašena celerom i začinskim biljem.

Suha voćna kaša od buče sa bundevom

Kako kuhati povrtnu čorbu s pankreatitisom? Na ovaj zahtjev postoji mnogo odgovora. Međutim, nisu dobre samo vegetarijanske supe za pankreatitis. Izmišljeni recepti neobični za nas, ali iz ovog ništa manje privlačnog slatkog prvih jela.

Trebat će vam:

  • suhe marelice - 100 gr.,
  • suhe jabuke - 100 gr.,
  • kaša od bundeve - 200 gr.,
  • šećer i cimet - mali prstohvat,
  • skrob.

Ulijte oprano i nasjeckano sušeno voće u hladnu vodu i kuhajte na laganoj vatri 20-25 minuta. Nakon što prođe vrijeme, luk ocijedite, a suho voće u pireu pažljivo pržite cjediljkom, dodajući mu šećer i cimet. Odvojeno isecite nasjeckanu kašu tikvice dodajući voćni brod po potrebi.

Umutite bundevu mikserom, dodajte voćni pire i zajedno prokuhajte još malo u voćnom bujonu. U posljednjoj fazi, smjesu se mora ohladiti i uvesti škrob, koji je prethodno razrijeđen malom količinom ohlađenog voćnog juha. Kada se svi sastojci sjedine, dovedite smjesu do vrenja.

Ukratko, vrijedi reći da proizvodi u cjelini imaju mogućnost izbora prema svom ukusu, slušajući glavno pravilo - da ne naštetite gušterači. Za ljubitelje začina dozvoljena je kurkuma i ograničen korijen đumbira. Imaju protuupalno djelovanje i smanjuju proizvodnju želudačnog soka.

U stvari, recepti za povrtne supe sa pankreatitisom su vrlo raznoliki, a svaka osoba može izvršiti podešavanja u trenutku pripreme, glavna stvar je ne naštetiti pacijentu.

  • Upotreba manastirske naknade za liječenje pankreatitisa

Iznenadit ćete se koliko brzo se bolest povlači. Pazite na gušteraču! Više od 10.000 ljudi primijetilo je značajno poboljšanje svog zdravlja samo pijući ujutro ...

Dijete salate protiv pankreatitisa

Povrće se preporučuje koristiti u kombinaciji sa mesom i ribom. Takođe zadržavaju sve hranjive sastojke zahvaljujući nežnoj termičkoj obradi.

Recepti za sufle protiv pankreatitisa kao dijeta

Upotreba takvog proizvoda apsolutno je sigurna za pankreatitis i često se praktikuje dodavanjem takvih pacijenata u prehrambeni meni. Nježna struktura jela djeluje na gastrointestinalni trakt vrlo nježno

Skuta od sira s pankreatitisom

Tepsije se svakodnevno preporučuju kao doručak. Jela na bazi skute, značajno smanjuju opterećenje gušterače, pomažu u smanjenju stvaranja gasova

Prosojna kaša sa pankreatitisom

Prosojna kaša sa pankreatitisom priprema se na više načina, međutim, najpopularnije i najukusnije jelo je dodavanje bundeve.Ova kaša treba biti mrvica! Ovo jelo se preporučuje za večeru.

Pogledajte video: Mučnina i povraćanje (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar