Sastav lijeka "NovoMix 30 Flexpen", oblik oslobađanja, indikacije, kontraindikacije, mehanizam djelovanja, cijena, analozi i recenzije

NovoMix 30 FlexPen je kombinirani lijek koji se koristi u kliničkoj praksi za dijabetes melitus različite etiologije. U članku ćemo analizirati "NovoMix Penfill" - upute za upotrebu.

Pažnja! U anatomsko-terapijsko-hemijskoj (ATX) klasifikaciji, „NovoMix 30“ označen je kodom A10AD05. Međunarodno vlasničko ime (INN): asfalt inzulina dvofazni.

Glavni aktivni sastojci:

  • Rastvorljivi (30%) kristali inzulina aspart i protamin (70%).

Lijek sadrži i pomoćne sastojke.

Farmakodinamika i farmakokinetika

NovoMix je brzi djelovanje analoga inzulina u trajanju od približno 3 do 5 sati. Novomix počinje djelovati gotovo odmah nakon primjene (unutar 10 minuta). Lijek oponaša odgovor zdrave gušterače na hranu. Trenutno je upotreba inzulina ultra kratkog djelovanja često poželjnija od upotrebe lijekova kratkog djelovanja jer se može primijeniti neposredno prije (ili čak za vrijeme ili nakon) konzumiranja hrane. Inzulin snižava glukozu i samim tim šećer u krvi. Inzulin inhibira glukoneogenezu i glikogenolizu u jetri.

Glavni farmakološki učinci lijeka:

  • Poboljšanje apsorpcije glukoze u ćelijama mišića i masti,
  • Ubrzanje sinteze glikogena u ćelijama mišića i jetre,
  • Ubrzanje sinteze masnih kiselina,
  • Pojačana sinteza proteina, na primjer, u mišićnom tkivu.

Lijek ima antagonističko (suprotno) djelovanje na glukagon, adrenalin, kortizol i ostale hormone koji povećavaju glikemiju.

Novomix 30 zaista nadmašuje svog prethodnika (NovoRapid) u pogledu početka djelovanja, ali može dovesti i do težih hipoglikemija kod dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu. Nedavne studije faze III koje je vodio dr. Keith Boehring pokazale su da lijek može povećati hipoglikemiju.

Sudionici su bili 689 pacijenata sa dijabetesom tipa 2 sa nedovoljno kontroliranim monosaharidima u krvi, koji su nastavili uzimanje inzulina i oralnih antidijabetičkih lijekova pored lijeka. Kada koristite NovoMix, koncentracije glukoze u krvi bile su niže sat vremena nakon obroka, nego kada uzimate izolirani inzulin aspart. Češće su pacijenti imali hipoglikemiju tokom prva dva sata nakon jela, ako su uzimali lijek.

Ovaj rezultat može biti razočaravajući za kompaniju, a vjerojatno i za neke ljekare. Na kraju, mnogi su se nadali da će dobiti prednost od brzo djelujuće tvari koja se može otkriti u krvožilnom sustavu za 4 minute, što je oko 5 minuta ranije nego kada uzimate NovoRapid.

Indikacije i kontraindikacije

  • Nedavno dijagnosticirani dijabetes sa glikemijom od 16,7 mmol / L i pratećim kliničkim manifestacijama,
  • Trudnoća
  • Infarkt miokarda (terapija tokom najmanje 3 meseca od početka srčanog udara),
  • Dijagnoza LADA (latentni autoimuni dijabetes kod odraslih)
  • HbA1c (glikovani hemoglobin) više od 7%,
  • Želja pacijenta.

Najčešća indikacija je dijabetes ovisan o insulinu. Točan uzrok dijabetesa tipa 1 još uvijek nije poznat. I okolišni i genetski faktori su uključeni u pojavu bolesti.

Kod dijabetesa drugog oblika tijelo može proizvoditi hormon, ali prestaje djelovati na stanice. Dijabetes neovisan o insulinu često se razvija tokom dužeg vremenskog perioda. Možda će biti potrebno nekoliko godina da se postigne apsolutna otpornost na inzulin. U početku, tijelo može nadoknaditi smanjenu osjetljivost stanica na inzulin povećanjem svoje proizvodnje. Ako se dijabetes ne liječi, dovodi do apsolutnog nedostatka inzulina. Kod dijabetesa koji nije ovisan o insulinu, NovoMix se propisuje samo kad promjene životnog stila i oralne antidijabetičke tvari ne djeluju.

Glavni zadatak dijabetičara je što više oponašati aktivnost gušterače. Supkutano ubrizgani ljudski inzulin se polako apsorbira iz tkiva, jer se heksameri prvo moraju razgraditi u monomere kako bi mogli ući u krvotok.

Kod dijabetičara tipa 1, lijek je djelovao dvostruko brže i jače od NovoRapida. Kao rezultat toga, razina glukoze u krvi se poboljšala nakon jela. Iako još nije definitivno rečeno da li najbolja postprandijalna kontrola glukoze zaista ima pozitivan učinak na prevenciju dijabetičkih komplikacija. Međutim, istraživanje iz 2000. godine objavljeno u časopisu "Diabetes Care" pokazalo je da se rizik od mikrovaskularnih komplikacija dramatično povećava s visokim razinama postprandijalnog šećera.

U studiji Onset2, 689 bolesnika s dijabetesom tipa 2 dobilo je ili NovoMix ili NovoRapid 26 tjedana uz obroke u kombinaciji s metforminom. Također u ovoj studiji, smanjenje HBA1c je bilo isto u obje skupine. Lijek također smanjuje nivo postprandijalnih saharida nakon jednog ili dva sata nego NovoRapid. U obje studije lijek nije povećao hipoglikemiju.

  • Preosjetljivost na lijek,
  • Hipoglikemija.

Doziranje i predoziranje

Prema uputama, ubrizgavanje inzulina pacijent obično izvodi s olovkom za olovku. U tu svrhu, terapeut sastavlja raspored u konsultaciji sa pacijentom (takođe poznat kao "režim"). Ovaj raspored ukazuje na to koje se vrste inzulina koriste i kada ih treba primijeniti. Možete dati injekcije (iglom) nakon što ste se složili o doziranju supstance.

Cilj je simulirati oslobađanje inzulina iz zdravih žlijezda, kao i prilagoditi lijek životu pacijenta. Za to se gotovo uvijek koristi kombinacija inzulina dugog ili srednjeg djelovanja, kao i tvari kratkog ili ultra kratkog djelovanja. Lijekovi dugog djelovanja primjenjuju se jednom ili dva puta dnevno: pomažu oponašanju bazalnog i kontinuiranog oslobađanja inzulina. Lijek ultra kratkog djelovanja primjenjuje se nekoliko puta dnevno, obično prije jela, kako bi oponašao povećanje koncentracije hormona inzulina nakon jela.

Uspjeh dugotrajne inzulinske terapije ne ovisi samo o odabranim lijekovima, već i o drugim faktorima - pacijentovoj posvećenosti prehrani i načinu života. Terapija inzulinom daje rezultate samo ako pacijent (općenito) ima razinu šećera u krvi koja padne u željenom intervalu. Normalna razina za dijabetičare na prazan želudac iznosi 4 mmol / L, a nakon obroka - 10 mmol / L.

Samokontrola glikemije vrlo je važan dio liječenja bilo kojeg dijabetičkog poremećaja. Samokontrola nastaje merenjem nivoa saharida u krvi. Obično se to radi jednom ili nekoliko puta dnevno glukometrom. Liječnik također treba redovito mjeriti postotak HbA1c. Na osnovu izmjerenih vrijednosti, preporučuje se prilagodba uzimanja inzulinskih pripravaka.

Samo-praćenje je također neophodno za terapiju inzulinom radi sprečavanja hipoglikemije (preniskog šećera u krvi). Uz pravilnu inzulinsku terapiju, rizik od hipoglikemije može se smanjiti na nulu. Hipoglikemija često nije samo vrlo neugodna, već i potencijalno opasna po život.

Interakcija

Lijek može komunicirati sa svim tvarima koje direktno ili indirektno utječu na glikemiju.

Naziv lijeka (zamjena)Aktivna supstancaMaksimalni terapeutski efekatCijena po paketu, rub.
Rinsulin RInzulin4-8 sati900
Rosinsulin M MixInzulin12-24 sata700

Mišljenje ljekara i pacijenta.

Lijek se može koristiti prije doručka, ručka ili večere. NovoMix, prema istraživanjima, efikasno smanjuje postprandijalni sadržaj monosaharida u krvotoku. Doziranje se treba dogovoriti sa liječnikom.

Boris Alexandrovich, dijabetolog

Dajem lek pre večere. Kao što pokazuje mjerač, lijek učinkovito smanjuje šećer. Negativni efekti nisu zapaženi.

Pogledajte video: Safet Kuduzović-Je li dozvoljeno koristiti lijekove u čijem sastavu ima alkohola (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar