Učinkoviti lijekovi za pankreatitis: režimi liječenja

1930. Frey je prvi put uspješno koristio inaktivator trasilol kallikrein za liječenje akutnog pankreatitisa. Prvi pročišćeni inhibitor proteaze dobili su M. Kunitz i J. H. Norlrop 1936. godine iz pankreasa životinja.

Zajedničko svojstvo inhibitora (antienzimski pripravci) je sposobnost blokiranja aktivnosti proteolitičkih enzima stvaranjem sa njima stabilnih neaktivnih kompleksa. Do danas je objavljeno više od 2.000 radova koji se odnose na upotrebu antienzimskih pripravaka za liječenje akutnog pankreatitisa kako u klinici, tako i u eksperimentu. Međutim, nije bilo konsenzusa o patogenetskoj valjanosti njihove upotrebe, djelotvornosti, dozi, načina primjene. Mnogi kirurzi vjeruju da upotreba inhibitora ne daje efekta, pozivajući se na činjenicu da antifermentski pripravci, čak i u velikim dozama, ne prekidaju nekrotični proces u vlaknima žlijezde i para-pankreasa. Uz edematski oblik pankreatitisa primjena trasilola i drugih antienzimskih pripravaka nije opravdana s kliničkog i ekonomskog aspekta. Međutim, od upotrebe inhibitora proteaze ne treba u potpunosti napustiti.

Iskustvo domaćih i stranih kliničara pokazuje da inhibitori proteolize inhibiraju stvaranje kinina i autolizu inaktivacijom tripsina, kallikreina, kimotripsina i plazmina. Primijetili smo da je uz pomoć inhibitora moguće uklanjati pacijente iz šoka, toksemije, poboljšati opće stanje i normalizirati neke biohemijske parametre. Uz to, poznato je da antifermentski preparati inhibiraju esteraznu, proteolitičku i kininogenaznu aktivnost plazme i pankreasni kalikrein.

Nakon primjene antienzimskog pripravka pacijentu tokom 5 minuta, formira se neaktivni kompleks inhibitora-enzima (Werle, 1963). 60 minuta nakon infuzije, sadržaj inhibitora u krvi se znatno smanjuje, dok do ovog trenutka bubrezi sadrže malo više od 50% ubrizgavanog inhibitora. Potpuna inhibicija enzima opažena je samo u prisustvu viška inhibitora.

Eksperimentalno je utvrđeno da se do 98% antienzima u obliku kompleksa izlučuje iz tijela bubrezima. Smatra se da trasilol i njegovi analozi inhibiraju fibrinolizu, inhibiraju aktivnost kininogenina (kalikrein) u tkivu žlijezde, inhibiraju cjelokupnu metaboličku aktivnost parenhima žlijezde, aktivno utječu na mikrocirkulaciju i zasićenost tkiva kisikom, inhibiraju elastazu, kimotripsin direktno u gušterači. Poluživot trasilola, kontrikala i drugih proteaza iz krvi je 2 sata. Zbog toga se antienzimski pripravci moraju davati često. Intervali između primjena ne bi smjeli prelaziti 3 sata, a razina inaktivatora uvijek treba biti veća od razine proteolitičkih enzima. U tom pogledu, dugotrajno davanje malih doza inhibitora nepraktično je i nije efikasno. Dnevna doza inhibitora treba biti određena uzimajući u obzir njihov poluživot iz krvi (2 sata). Glavna količina antiencimskih preparata trebalo bi se davati prvog dana bolesti.

Prema našim podacima (Mayat B.C. i sur., 1976.), na temelju analize rezultata liječenja 107 pacijenata, intravenska primjena antienzimskih pripravaka čak i u velikim dozama ne zaustavlja početak pankreasne nekroze. Važno je napomenuti da se učinkovitost inhibitora određuje koliko je vremena prošlo od početka bolesti do vremena njihove primjene i doze lijeka koji se daje. Prema mnogim kliničarima, antienzimske pripravke treba davati u prvih 6 sati od početka bolesti. Ohrabrujući rezultati dobiveni su uvođenjem inhibitora u celijakiji. Saveliev B.C. (1983) preporučuje frakcijsku primjenu antienzimskih pripravaka u razmacima od 3-4 sata.

G.P. Titova (1989.) je otkrila da inhibitori proteaze kod eksperimentalnog pankreatitisa ne ograničavaju stepen uništavanja žlijezde i ne uklanjaju lokalne hemoheološke poremećaje.

U kliničkoj praksi sledeći su inhibitori proteaze prilično rasprostranjeni: Contrical, Trasilol (Nemačka), Gordox (Mađarska), Pantripin (Rusija), Tsalol (Italija).

Contrican je lijek izolovan iz pluća goveda. Inhibira aktivnost tripsina, kallikreina, plazmina. Koristi se intravenski i dozira se u antitripsin jedinicama (1 jedinica inaktivira 6 μg tripsina). Jedna doza za akutni pankreatitis je 20 000 jedinica, dnevno - 60 000 jedinica. Tečaj liječenja je 500 000-700 000 jedinica. Lijek se može lokalno koristiti čipiranjem vlakana parapankretre.

Trasilol se dobija iz pljuvačnih žlijezda životinja. Lijek inhibira aktivnost plazmina, kalikreina, tripsina i drugih proteolitičkih enzima. Štaviše, utiče na aktivni tripsin 4 puta slabiji od aktivnosti kallikreina. Polu-ciklus njegove cirkulacije u krvi je 150 minuta. Koristi se u dozi: 50 000-75 000 jedinica, u težim slučajevima - do 100 000 jedinica, daje se intravenski u kapima u 250-500 ml 5% otopine glukoze. Za tijek liječenja - 400000-500000 jedinica. Tijek terapije antienzimom obično se završava do 7. do 10. dana.

Gordox se, poput trasilola, dobija iz pljuvačnih žlijezda životinja. Primjenjujte intravenski. Kao početnu dozu, 500 000 jedinica treba davati polako, zatim 50 000 jedinica svaki sat kapanjem. U narednim danima nakon poboljšanja, dnevna doza može se postepeno smanjivati ​​na 300 000-500 000 jedinica.

Pantripin se dobija iz pankreasa životinja. Jedna njegova jedinica odgovara 800 IU trasilola. Dnevna doza je 300 jedinica, u težim oblicima - do 400-500 jedinica odjednom.

Tsalol se dobija iz parotidnih žlijezda goveda. Jedna doza - 25.000 jedinica, dnevno - 50.000 jedinica. Unesite intravenski. Tečaj liječenja je 300000-400000 jedinica.

Inhibitori proteaze se mogu uvesti u vrećicu za ponovno punjenje, retroperitonealno tokom operacije.

Komplikacije sa primjenom inhibitora proteaze su izuzetno rijetke. Postoje neke reference na anafilaktičke i kožne alergijske reakcije, razvoj tromboflebitisa duž vena. P. Kyrle (1962) promatrao je razvoj pseudocista i apscesa.

Pri propisivanju antifermentnog liječenja pacijentima sa akutnim pankreatitisom treba se pridržavati sljedećih principa: 1) razmatranje faktora vremena (rana dijagnoza, hospitalizacija i liječenje), 2) razmatranje kliničkih i morfoloških oblika akutnog pankreatitisa, 3) rana upotreba velikih doza antienzimskih pripravaka, 4) uporaba kombiniranih metode primjene inhibitora (Savelyev BC et al., 1976).

Intravenski način primjene inhibitora proteaze ne omogućava stvaranje velike koncentracije istih u gušterači. Da bi se poboljšali rezultati liječenja B.C. pankreatitisa Saveliev (1976), Yu.A. Nesterenko i dr. (1978) preporučuju primjenu inhibitora proteaze intra-aorte ili selektivnom kateterizacijom celijakije prema Seldinger-Edmanu. Na klinici je ovu metodu prvo primijenila K.N. Grozinger i Wenz (1965). Trenutno nije popularno.

B.C. Briskin i dr. (1989.) izveli su intraaortnu terapiju kod 92 pacijenta s akutnim pankreatitisom. Kateterizira deblo celijakije ili superiorna mezenterijska arterija, rjeđe obje arterije. Sastav ljekovitih mješavina uključuje: želatinu, poliglucin, albumin, kao i no-spa, papaverin, sukladnost, antibiotike, gordoks (600 000-800 000 jedinica dnevno). Zapremina infuzije ovisila je o BCC i kretala se u rasponu od 2000 do 3500 ml dnevno. Ako je potrebno, dodatna količina tekućine i lijekova davana je intravenski. Autori vjeruju da širenje upalnog procesa u retroperitonealnom tkivu može zaustaviti unošenjem tekućine i lijekova istovremeno u dvije arterije.

V.P. Grigoriev (1978) za uvođenje inhibitora kateterizirao je desnu gastro-omentalnu žlezdu. Prednost označenog davanja proteaznih inhibitora je da, osim direktnog djelovanja na gušteraču, omogućava vam da zaobiđete prirodne biološke filtere - jetru i pluća.

U kliničkoj praksi inhibitori proteaze nisu se naširoko koristili iz ekonomskih razloga, kao i zbog neefikasnosti ukupne nekroze pankreasa. Međutim, kod teške toksemije preporučuje se kombinirano liječenje citostaticima i inhibitorima proteaza, što vam omogućava učinkovito blokiranje samog procesa i žlijezde i inaktiviranje enzima koji kruže u krvi, nimfi i tkivima.

Lijekovi za pankreatitis

Treba imati na umu da se akutni pankreatitis odnosi na hitna stanja, a njegovo liječenje se provodi samo u kliničkoj bolnici, gdje pacijente u većini slučajeva hitno hospitaliziraju hitne ekipe. U težim slučajevima, koji se javljaju kod 20-25% bolesnika, može se primijetiti stanje blisko trbušnom šoku, a u slučaju oštrog gubitka tekućine zbog povraćanja i hipovolemije.

Zbog toga bi lijekovi za akutni pankreatitis u prvom redu trebali ublažavati akutne bolove, praćene mučninom, povraćanjem, povećanim otkucajima srca i padom krvnog pritiska, a također vraćati vodno-elektrolitnu ravnotežu u tijelu. Bol se ublažava parenteralnim davanjem analgetika (Novokain sa glukozom, Analginom, Ketanovom) ili antispazmodicima: No-shpa, Papaverin hidrohlorid, Platifillin hydroartate, Metacin ili Ganglefen hydrochloride.

Istovremeno se provodi obnavljanje tekućine i hemodinamička stabilizacija: više puta se stavlja kapaljka za pankreatitis - s fiziološkom otopinom, glukozom i drugim komponentama koje podržavaju rad različitih sustava i organa. Sindrom sistemskog upalnog odgovora, sepse i zatajivanje više organa razvija se kod pacijenata s ozbiljnim akutnim pankreatitisom zbog činjenice da aktivirani enzimi gušterače prebacuju membrane vlastitih stanica.

Stoga se mjere intenzivne njege kombiniraju s prevencijom infekcije pogođenih tkiva gušterače ili borbom protiv postojeće bakterijske infekcije, a antibiotici se koriste u gastroenterologiji da bi se riješio taj problem (najčešće su to amoksiklav ili cefalosporini treće generacije). O karakteristikama njihove upotrebe u pedijatrijskoj gastroenterologiji pogledajte - Akutni pankreatitis kod dece

Drugi zadatak je suzbijanje sekretornih funkcija žlijezde kako bi se ne samo što više ograničilo njezino opterećenje, već i zaustavilo nepovratno uništavanje stanica što dovodi do nekroze pankreasa. Za to postoje lijekovi koji inhibiraju sintezu enzima pankreasa. Njihova glavna imena:

  • Aprotinin (sinonimi - Kontrikal, Gordoks, Traskolan),
  • Oktotid (Octrid, Octretex, Sandostatin, Seraxtal).

U pravilu se koriste samo za akutni pankreatitis kod odraslih. Više o njima pročitajte u nastavku.

Lijekovi za kronični pankreatitis

Najvažnija točka koja uključuje režim liječenja pankreatitisa lijekovima je inhibiranje funkcionalne aktivnosti gušterače, odnosno smanjivanje proizvodnje njegovih enzima. Opšte je prihvaćeno da stanice parenhima žlijezde oštećuju proteaze koje su sintetizirane i oštećenje se pokreće u akinarnim stanicama nakon preuranjene unutarćelijske aktivacije probavnih enzima.

Kod hroničnog oblika bolesti, Pirenzepin (Gastrocepin) ili Profinia bromid (Riabal) mogu se koristiti za smanjenje proizvodnje proteolitičkih enzima. Ti se lijekovi također propisuju za pogoršanje pankreatitisa: ako je pacijent hospitaliziran, Pirenzepin se koristi parenteralno.

Stanje deficita probavnih enzima pankreasa povezano je sa hroničnom upalom i oštećenjem sekretornih ćelija gušterače. Da bi to pokrijeli, gastroenterolozi propisuju enzimske pripravke koji sadrže proteaze (razgrađuju proteine), amilazu (za hidrolizu složenih ugljikohidrata) i lipazu (kako bi tijelo moglo apsorbirati masti). Tu spadaju pankreatin koji ima mnoga trgovačka imena: Pancitrate, Pangrol, Pancreasim, Penzital, Mikrazim, Creon, Mezim, Gastenorm forte, Vestal, Hermitage, itd. Uz pankreatitis, indikacije za upotrebu enzima uključuju i probleme sa probavnim sistemom različitih etiologija, dispepsiju. , nadimanje, cistična fibroza, greške u ishrani.

Kako bi se suzbila proizvodnja klorovodične kiseline u stomaku, čija povećana proizvodnja aktivira sintezu pankreasnog soka, u režimu liječenja hronični pankreatitis uvode se lijekovi još tri farmakološke grupe:

  • antisekretorni H2 antihistaminici: Ranitidin (Ranigast, Atzilok, Zantak, itd.) ili Famotidin (Pepsidin, Kvamatel, Gastrosidin),
  • inhibitori enzima hidrogen-kalijuma ATPaza (protonska pumpa): Omeprzazol (Omez, Gastrozole, Promez), Rabeprazol ili Lansoprol (Lanzol, Clatinol, itd.),
  • antacidi s hidroksidom aluminija i magnezijuma - Almagel (Alumag, Gastratsid, Maaloks), koji neutralizira kiselinu u stomaku.

Mehanizam djelovanja, oblik oslobađanja, način primjene i doza te ostale farmakološke karakteristike lijekova ove tri skupine detaljno su opisani u materijalu - Tablete protiv čira na želucu

O tome koji su lijekovi potrebni za pankreatitis kod djece i o osobinama njihove upotrebe u djetinjstvu pročitajte u publikaciji - Lečenje hroničnog pankreatitisa

I lijekovi za pankreatitis, koji inhibiraju proizvodnju enzima pankreasa (Aprotinin, Octreotide, Pirenzepin, Prifinia bromid) i nadoknađuju njihov nedostatak koji naknadno nastane (Pancreatin), detaljno su opisani u nastavku.

Upotreba inhibitora proteaze za liječenje gušterače

Kod pankreatitisa aktiviranje proteaza dovodi do upale organa i razvoja nekrotičnih mjesta.

Da bi se spriječili takvi patološki procesi, specijalist propisuje Contrical, Trasilol, Gordoks ili Antagozan. Upotreba ovih lijekova za intravensku primjenu važna je prvog dana akutnog pankreatitisa.

Vrste enzima pankreasa

Glavni zadatak gušterače je obavljanje endokrinih (unutarnjih) i egzokrinih (vanjskih) funkcija. Endokrina funkcija sastoji se u proizvodnji hormona - inzulina koji snižava glukozu, i glukagona, koji pridonosi taloženju glukoze u jetri.

Egzokrinska funkcija gušterače je da proizvode posebne enzime (enzime) dizajnirane za probavu hrane. Treba ih podijeliti u nekoliko skupina - lipolitički, amilolitički i proteolitički enzimi. Razmotrimo detaljnije svaku komponentu.

Lipolitički enzimi. Ova grupa je odgovorna za razgradnju masti na masne kiseline i glicerol. Prolipaza je neaktivni enzim lipaze koji se prilikom ulaska u dvanaestopalačno crijevo kombinira sa kolipazom.

Aktivacija lipaze događa se s dovoljnom količinom žučnih soli i tripsina. Razbijanje lipolitičkih komponenata vrši se za 7-14 sati. Bubrežni glomeruli odgovorni su za njihovu filtraciju: potiču apsorpciju lipaze u strukturi tkiva, tako da čestice lipolitičkih komponenata ne nalaze u urinu. Supstance slične lipazi proizvode i jetra, pluća i crijeva.

Amilolitički enzimi. Postoji nekoliko sorti - alfa, beta i gama amilaza.Ova grupa enzima naziva se i škrobom. U procesu varenja uključuje samo alfa-amilaza.

Također se u maloj količini proizvode pljuvačne žlijezde, posebno kod žvakanja hrane. Dakle, osjećamo slatki okus nakon žvakanja škrobne hrane - riže ili pire krumpira. Zahvaljujući amilazi, proces asimilacije škroba i drugih složenih ugljikohidrata postaje lak.

Proteolitički enzimi. Glavni zadatak ove grupe je razgradnja proteina. Proteolitički enzimi doprinose razgradnji vezivnih aminokiselina sadržanih u peptidima i proteinima. Postoje dvije različite vrste proteaze u soku pankreasa:

  1. Peptidaza, ili egzopeptidaza, odgovorna za hidrolizu spoljašnjih spojeva peptida.
  2. Proteinaza, odnosno endopeptidaza, koja razbija unutrašnja jedinjenja peptida.

Tako lipaza, amilaza i proteaza stvaraju sok gušterače, koji pri ulasku u dvanaesnik razgrađuje složene molekule hrane na jednostavnije spojeve.

Uzroci i simptomi pankreatitisa

U zdrave osobe aktiviranje enzima pankreasa događa se u dvanaesniku.

Ako počne funkcioniranje amilaze, proteaze i lipaze u samom gušterači, možemo govoriti o zatajenju organa.

Pankreatitis se shvaća kao kompleks sindroma i bolesti praćenih aktiviranjem enzima u žlijezdi što dovodi do procesa "samo probave". Kao rezultat toga, ne ulaze u dvanaestopalačno crijevo, a probava je poremećena.

Postoji niz razloga koji vode takvom patološkom procesu:

  • učestalo pijenje
  • neusvajanje uravnotežene ishrane,
  • prekomjerna konzumacija pržene i masne hrane,
  • jesti previše hranjive hrane nakon stroge prehrane ili posta,
  • nekontroliranog unosa određenih lijekova
  • povrede probavnog sistema
  • patologija zarazne prirode.

Aktivacijom enzima u gušterači dolazi do upale: povećava se u veličini i pojavljuju se nekrotična područja. Takav proces ne može biti asimptomatski, osim toga dolazi do kršenja gastrointestinalnog trakta.

Sa manjkom enzima pankreasa u dvanaestopalačnom crevu i upalom gušterače, uočavaju se sljedeći simptomi:

  1. Bol u lijevom hipohondrijumu, često šindralnog karaktera.
  2. Značajno smanjenje invalidnosti, općeg lošeg stanja i slabosti.
  3. Dispeptički poremećaj - nadimanje, mučnina ili povraćanje, nedostatak apetita, oslabljena stolica.

Simptomi bolesti mogu biti različiti ovisno o nedostatku određenog enzima:

  • Manjak amilaze dovodi do dijareje, nedostatka vitamina, oštrog gubitka težine. Izmet postaje tečan, u njemu su prisutne neprebavljene čestice hrane.
  • Nedovoljna količina lipaze koja razgrađuje masti uzrokuje steatorreju - povećanje količine masti u stolici. Uz pankreatitis, pokreti crijeva postaju žućkasti ili narančasti, primjećuje se primjesa sluzi u njima.
  • S nedostatkom proteaze, neprobavljena proteinska vlakna nalaze se u izmetu. Karakterističan simptom je razvoj anemije.

Ako osoba primijeti takve znakove, treba što prije potražiti medicinsku pomoć. Doktor će propisati prolazak testova i adekvatnu terapiju.

Prirodni inhibitori enzima pankreasa

Tijelo ne proizvodi samo enzimske tvari koje doprinose razgradnji složenih molekula, već i inhibitore sekreta gušterače, tj. komponente koje sprečavaju pretjerano stvaranje soka pankreasa.

Encimski blokatori uključuju polipeptid pankreasa (PPP), YY peptid, somatostatin, glukagon pankreasa, pankreastatin i neuropeptide.

Otočići Langerhansa koji se uglavnom nalaze u repu gušterače stvaraju poseban hormon, PPP, koji inhibira proizvodnju pankreasa vodu, enzima i bikarbonata. Takođe inhibira proizvodnju acetilholina.

Izlučivanje PPP-a se povećava u takvim slučajevima:

  1. s zamišljenim hranjenjem ili jedenjem hrane,
  2. nakon stimulacije vagusnog živca,
  3. sa kiselinom dvanaestopalačnog creva,
  4. kada su izloženi gastrinu i peptidu koji oslobađa gastrin,
  5. kada je izložen sekreinu, kolecistokininu i VIP-u.

Distalni ileum i debelo crijevo oslobađaju YY peptid čim masti uđu u probavni trakt. Ovaj peptid pomaže da se smanji podložnost žlezde efektima holecistokinina i sekreta.

D ćelije gušterače i sluznica probavnog trakta proizvode somatostatin. Ovaj hormon inhibira proizvodnju enzima i bikarbonata. Autonomni nervni sistem sudjeluje u proizvodnji somatostatina čim masti i aminokiseline dolaze iz hrane.

Ostali inhibitori pankreasa predstavljeni su takvim hormonima:

  • Pankreasni glukagon koji zaustavlja proizvodnju tekućine, bikarbonata i enzima.
  • Pankreastatin, inhibirajući oslobađanje acetilkolina. Nastaje na eferentnim završecima vagusnog živca.
  • Neuropeptidi, koji se sastoje od peptida s informacijama o kalcitoninu (stimulira somatostatin) i enkefalina (smanjuju proizvodnju acetilholina).

S destruktivnim procesima u žlijezdi, može se poremetiti lučenje inhibitora enzima gušterače, pa morate uzimati lijekove.

Principi liječenja pankreatitisa

Dvije glavne komponente efikasnog liječenja bolesti su dijeta i lijekovi. Režim liječenja razvija se pojedinačno, ovisno o težini bolesti i oštećenju gušterače.

Posebna prehrana za pankreatitis temelji se na dijeti broj 5 prema Pevznerovoj. Eliminiše prekomjernu konzumaciju ugljikohidrata i masne hrane, a usmjeren je i na jedenje proteinske hrane.

S pojavom hroničnog pankreatitisa propisuju se 3-4 dana posta. Za to vrijeme morate potpuno odbiti jesti i piti toplu alkalnu vodu, na primjer, Borjomi.

Nakon gladi sa pankreatitisom, u ishranu se unosi štedljiva hrana koja neće opteretiti probavni sistem. Pacijentima sa pankreatitisom dozvoljena je upotreba:

  • dijetalne sorte mesa i ribe,
  • supe od povrća i mrze juhe,
  • jučerašnji hleb i kekse,
  • obrani mliječni proizvodi,
  • svježe voće, bilje i povrće,
  • žitarice kuhane u vodi ili nemasnom mlijeku,
  • jaja u ograničenim količinama,
  • juha od šipka, med ili džem (ograničeno).

Kod upale gušterače, potrebno je odbiti hranu koja pogoršava probavni proces:

  1. Čokoladni proizvodi, peciva, kolačići.
  2. Svježi kruh.
  3. Pržena hrana.
  4. Konzerviranje, dimljeno meso i kiseli krastavci.
  5. Masno meso i riba.
  6. Masni mliječni proizvodi.
  7. Gazirana pića.
  8. Začini.
  9. Bogat bujoni.
  10. Mnogo je jaja.
  11. Jaki čaj i kafa.
  12. Kobasice.
  13. Mahunarke i paradajz.

Uz pogoršanje hroničnog pankreatitisa potrebno je pridržavati se mirovanja u krevetu.

Lijekovi za gušteraču uključuju upotrebu:

  • enzimskih inhibitora za smanjenje aktivacije pankreasnih proteaza (proteinaza),
  • antibakterijska sredstva za izbjegavanje upalnih procesa trbušne šupljine, gnojne upale omentalnog bursa, razvoja nekroze pankreasa i trule celulitne celuloze prostora iza peritoneuma,
  • H2 blokatori za smanjenje proizvodnje klorovodične kiseline,
  • antacidi za neutralizaciju hlorovodonične kiseline u crevima,
  • antispazmodike kod konvulzija glatkih mišića povezanih s oštećenom funkcijom sfinktera u pankreasnom kanalu,
  • antiholinergički lekovi za blokiranje nenormalnih procesa u ganglijima i kore moždane kore,

Osim toga, enzimatska sredstva koriste se za poboljšanje procesa probave i uklanjanje dispeptičkih poremećaja.

Efikasni lekovi

Prvog dana pogoršanja kroničnog oblika primjena inhibitora proteaze za liječenje pankreatitisa je relevantna. Ovi lijekovi uklanjaju uzrok pojave upalnih žarišta i širenje nekrotičnih mjesta.

Lijekovi se dobijaju iz plućnog parenhima i goveda pankreasa.

Ispod su najučinkovitiji lijekovi, čije doziranje određuje pojedinačno liječnik. Nisu dostupne u obliku tableta, već u obliku koncentrata ili liofilizata za infuziju.

Naziv lijekaAktivne tvariProsečna dozaKontraindikacije
ContrikalAprotinin, inhibitor proteolizeU akutnom obliku bolesti - od 20 000 do 30 000 jedinica lijeka intravenski.Preosjetljivost na aktivne tvari i proteine ​​goveda, DIC, trudnoća, period dojenja, upotreba lijeka u posljednjih 12 mjeseci.
TrasilolAprotininProsječna doza je 50.000 jedinica intravenski.Preosjetljivost na komponente, alergijske reakcije, DIC, rađanje djece i dojenje.
ProudoxAprotinin, inhibitor proteolizePočetna doza za akutni pankreatitis je 50000-1000000 KIE.Preosjetljivost na aktivne tvari, ICE na cider.
AntagozanAprotinin, inhibitor proteolizePočetna doza za akutni pankreatitis je 50000-1000000 KIE.Preosjetljivost na komponente lijeka, alergija na proteine ​​goveda, trudnoća, dojenje, DIC.

Liječenje pankreatitisa inhibitorima intravenskom primjenom provodi se samo u ležećem položaju. Štaviše, medicinska sestra i lekar trebaju pažljivo nadgledati stanje pacijenta. Dijeta br. 5 koja će u kombinaciji sa terapijom lijekovima osigurati uspješan oporavak pacijenta bez ikakvih komplikacija također se mora strogo pridržavati.

Kako liječiti pankreatitis, reći će stručnjaci u videu u ovom članku.

Pogledajte video: Trigliceridi (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar