Šta je glukagon?

Što je hormon glukagon i za šta je odgovoran? Ovu supstancu proizvode ćelije gušterače i igra važnu ulogu u osiguravanju normalnog funkcionisanja osobe. Zajedno s drugim hormonima koje luče endokrine žlijezde on regulira rad mnogih organa i sistema.

Pankreasni hormoni

Gušterača je važan dio ljudskog tijela, bez kojeg on ne može normalno funkcionirati. Proizvodi nekoliko hormona koji direktno utječu na metaboličke procese. Oni sudjeluju u pretvorbi tvari koje dolaze s hranom, pretvarajući ih u spojeve koje ćelije mogu apsorbirati.

Glavni hormoni koji se mogu stvarati u gušterači su:

  • insulin Odgovoran za normalizaciju glukoze u krvi,
  • glukagon. Ima suprotan učinak na inzulin,
  • somatostatin. Glavna funkcija je suzbijanje proizvodnje nekoliko hormonalno aktivnih supstanci (na primjer, hormona rasta, tirotropina i drugih),
  • polipeptid pankreasa. Reguliše probavni sistem.

Opis hormona

Glukagon se naziva hormonom alfa ćelija otočića Langenhansa. Može se sintetizovati i drugim dijelovima gastrointestinalnog trakta. Prema hemijskom sastavu, glukagon ima peptidnu prirodu. Ova supstanca nastaje iz preproglukagona. Proizvodnja ovog hormona ovisi o količini glukoze koja dolazi s hranom.

Takođe, na njegovu koncentraciju utiču inzulin, određene aminokiseline i masne kiseline. Ako osoba povećava količinu proteinske hrane u svojoj prehrani, to dovodi do povećanja količine alanina i arginina. Ove aminokiseline stimulišu porast ovog hormona u ljudskoj krvi. Zauzvrat, potonji djeluje kao katalizator. Pretvara aminokiseline u glukozu što dovodi do opskrbe svih tjelesnih tkiva potrebnom količinom hormona.

Takođe se lučenje glukagona povećava od visokog fizičkog napora. Ako osoba izloži tijelo previše napora (uz ograničenje napora), koncentracija hormona može se povećati više od 5 puta.

Karakteristika ove tvari je da je uništena u nekim organima - jetri, bubrezima. Takođe, ovaj hormon se razgrađuje u plazmi, u ciljanim tkivima. Optimalna koncentracija hormona glukagona u krvi je 27-120 pg / ml.

Funkcionalna svrha

Funkcije glukagona su:

  • utiče na raspad jetre i mišićne mase glikogena, gdje se čuva kao energetska rezerva. Kao rezultat ove akcije, glukoza se oslobađa,
  • aktivira se proces raspada lipida. To je zbog činjenice da se koncentracija lipaze u masnim ćelijama povećava. Kao rezultat toga, proizvodi raspada lipida, koji su izvor energije, ulaze u krvotok
  • započinje proces stvaranja glukoze iz tvari koje nisu povezane sa skupinom ugljikohidrata,
  • povećani protok krvi do bubrega,

  • glukagon povećava krvni pritisak, učestalost i broj kontrakcija srčanog mišića,
  • u visokim koncentracijama hormon proizvodi antispazmodički efekat. To rezultira smanjenjem glatkih mišićnih kontrakcija od kojih su sačinjene crevne stijenke,
  • povećava se brzina izlučivanja natrijuma iz tijela Kao rezultat toga, elektrolitički omjer u tijelu se normalizira. To direktno utiče na funkcionisanje kardiovaskularnog sistema,
  • opaža se oporavak ćelija jetre,
  • postoji efekat na ćelije, kao rezultat toga dolazi do izlaska insulina iz njih,
  • povećana unutarćelijska koncentracija kalcijuma.

Uloga hormona u ljudskom tijelu

Smatra se da mehanizam djelovanja glukagona povećava raspoloživost energetskih rezervi tijela za skeletne mišiće. Takve tvari na koje direktno utječe hormon uključuju glukozu, slobodne masne kiseline, keto kiseline. Također, u određenim situacijama (najčešće stresnim), opskrba krvi skeletnim mišićima znatno se povećava zbog stimulacije srca. Ovaj hormon ima pojačan uticaj na sadržaj kateholamina. To stimulira posebnu reakciju tijela u stresnim situacijama kao što je "udaraj ili trči".

Uloga glukagona, čija je funkcija održavanje optimalne koncentracije glukoze u tijelu, neprocjenjiva je za normalan život čovjeka. Centralni nervni sistem nije u stanju da radi bez ovih supstanci. Za njegovo funkcionisanje u ljudskoj krvi treba da bude oko 4 g glukoze na sat. Takođe, zbog raspada lipida, koncentracija holesterola u tijelu se znatno smanjuje. Ali prekomjerni sadržaj ovog hormona dovodi do negativnih efekata. Na primjer, u ovom stanju često se dijagnosticiraju maligni tumori.

Upotreba droga

Lijek koji sadrži glukagon (upute to potvrđuju) sadrži tvari izvučene iz gušterače životinjskog porijekla (svinjetina, goved).

Identične su onima komponentama koje proizvodi ljudsko tijelo. Učinak lijeka Glucagon na koncentraciju tvari poput glukoze i glikogena omogućava vam da ga koristite u terapeutske svrhe u sljedećim slučajevima:

  • u teškom stanju uzrokovanom hipoglikemijom. Najčešće se opaža kod bolesnika sa šećernom bolešću. Koristi se uglavnom u slučajevima kada nije moguće davati glukozu intravenski,
  • u dijagnostici zračenja kao sredstva za suzbijanje pokretljivosti probavnog sistema,
  • sa šok terapijom kod pacijenata sa mentalnim poremećajima,
  • u prisutnosti akutnog divertikulitisa kao sredstva za uklanjanje grčeva,
  • u prisustvu patologija bilijarnog trakta,
  • za opuštanje glatkih mišića creva.

Način primjene

Uputa za glukagon pokazuje da se ovaj lijek koristi za hipoglikemiju u količini od 1 ml intravenski ili intramuskularno. Povišene razine glukoze uočene su 10 minuta nakon primjene lijeka. Često je to dovoljno da se izbjegne oštećenje centralnog nervnog sistema.

Uputa za upotrebu lijeka kaže da se može koristiti u količini od 0,5-1 ml za bolesnu djecu čija tjelesna težina prelazi 20 kg. Ako dijete manje teži, tada dopuštena doza nije veća od 0,5 ml, što odgovara 20-30 µg / kg. Ako nakon prvog davanja hormona željeni učinak nije došlo, preporučuje se injekcija ponoviti nakon 12 minuta.

Kontraindikacije

Sljedeći faktori smatraju se kontraindikacijom za upotrebu ovog hormonskog lijeka:

  • preosjetljivost na komponente ljekovitog sredstva,
  • hiperglikemija
  • insulinoma
  • feokromocitom.

Ovaj lijek je indiciran za liječenje određenih problema kod trudnica. Ne prelazi placentnu barijeru i ni na koji način ne utječe na plod. U razdoblju dojenja ovo hormonsko sredstvo propisuje se s oprezom.

Šta je glukagon?

Otkrićem inzulina ustanovljeno je da nakon intravenske njegove primjene, koju karakterizira hipoglikemijsko stanje, ovom simptomu prethodi kratka, ali sasvim određena hiperglikemija.

Nakon brojnih promatranja ovog paradoksalnog fenomena, Abel i njegovi suradnici uspjeli su dobiti kristalni inzulin koji nema svojstvo izazivanja hiperglikemije. Istovremeno se pokazalo da privremenu hiperglikemiju uočenu na početku davanja inzulina izaziva ne sam inzulin, već nečistoća koja je u njemu.

Pretpostavlja se da je ta nečistoća inzulina fiziološki produkt gušterače, koji je dobio naziv "glukagon". Odvajanje glukagona od inzulina vrlo je teško, ali Staub ga je nedavno izolirao u kristalnom obliku.

Glukagon je proteinska supstanca koja se ne dijalizira i sadrži sve aminokiseline koje se nalaze u inzulinu, osim prolina, izoleucina i cistina, te dvije aminokiseline, metionin i triptofan, koje nisu u inzulinu. Glukagon je otporniji od inzulina na lužine. Njegova molekularna težina se kreće od 6000 do 8000.

Uloga glukagona u ljudskom tijelu

Glukagon je, prema svim istraživačima, drugi hormon gušterače koji učestvuje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata i doprinosi fiziološkom oslobađanju glukoze u krv iz jetrenog glikogena s hipoglikemijom.

Važno: Davanje glukagona intravenski uzrokuje pojavu privremene glikemije. Povezanost hiperglikemijskog učinka glukagona i sadržaja glikogena u jetri uočena su opažanjima koja su pokazala da je nakon davanja glukagona zdravim životinjama došlo do povećanja šećera u krvi, dok njegova upotreba kod životinja s teškom dijabetičkom ketozom, kod kojih su zalihe u jetri iscrpljene, nije bilo takvog povećanja šećera slavili.

Glukagon se nalazi ne samo u većini komercijalnih inzulinskih preparata, već i u ekstraktima pankreasa. Pretpostavlja se da su alfa ćelije mesto stvaranja glukagona, a beta ćelije mesto inzulina.

Ta je izjava napravljena na temelju toga da u eksperimentalnih životinja s aloksanom dijabetesom, kod kojih su beta stanice selektivno uništene, ekstrakt gušterače gušterače i dalje sadrži glukagon.

Zahvaljujući opažanjima koja su pokazala da kobaltni klorid selektivno destruktivno utječe na alfa stanice, provedena su istraživanja o sadržaju glukagona u gušterači nakon primjene ovog lijeka, dok je primijećeno smanjenje njegove količine za 60%. Međutim, neki autori prigovaraju činjenici da glukagon proizvode alfa ćelije, i vjeruju da njegovo mjesto formiranja još uvijek nije jasno.

Napisalo više autora, znatna količina glukagona pronađena je u 2/3 želučane sluznice i nešto manje u dvanaesniku. Vrlo malo je prisutno u piloričnom predelu želuca, a potpuno nema u sluznici debelog creva i žučnog peska.

Supstance sa istim svojstvima kao glukagon nalaze se i u normalnoj mokraći i urinu pacijenata sa šećernom bolešću, u urinu životinja s aloksanom dijabetesom. U tim slučajevima možemo govoriti o samom hormonu ili proizvodima njegovog raspada.

Glukagon uzrokuje hiperglikemiju, glikogenolizu u nedostatku nadbubrežne žlijezde zbog glikogena u jetri. Hiperglikemija se ne razvija primjenom glukagona kod životinja s uklonjenom jetrom. Glukagon i inzulin su antagonisti i zajedno pomažu u održavanju ravnoteže glikemije, dok njihovo lučenje potiče fluktuacija šećera u krvi.

Još prije otkrića inzulina pronađene su različite grupe ćelija na otočićima pankreasa. Sama glukagon otkrili su Merlin i Kimball 1923., manje od dvije godine nakon inzulina. Međutim, ako je otkriće inzulina izazvalo pomutnju, tada se malo ljudi zanimalo za glukagon.

Tek nakon više od 40 godina postalo je jasno kakvu važnu fiziološku ulogu ovaj hormon igra u regulaciji metabolizma glukoze i ketona, ali njegova je uloga lijeka i danas mala. Glukagon se koristi samo za brzo ublažavanje hipoglikemije, kao i u radijacijskoj dijagnostici kao lijek koji suzbija crijevnu pokretljivost.

Hemijska svojstva

Glukagon je jednolančani polipeptid koji se sastoji od 29 aminokiselinskih ostataka. Postoji značajna homologija između glukagona i ostalih polipeptidnih hormona, uključujući sekrein, VIP i gastroinhibicijski peptid. Aminokiselinski niz glukagona u sisara vrlo je očuvan, isti je kod ljudi, krava, svinja i štakora.

Glukagon nastaje iz preproglukagona, prekursora peptida od 180 aminokiselina i pet domena koji se podvrgavaju zasebnoj obradi (Bell i sur., 1983). N-terminalni signalni peptid u molekuli preglukagona slijedi glicin sličan peptidu gušterače, zatim aminokiselinske sekvence peptida glukagona i glukagona tipa 1 i 2.

Oprez: Prerada preproglukagona vrši se u nekoliko faza i ovisi o tkivu u kojem se nalazi. Kao rezultat, različiti peptidi nastaju iz istog prephormona u a-ćelijama otočića pankreasa i intestinalnim neuroendokrinim stanicama (L-ćelije) (Mojsov i sur., 1986).

Glicentin, najvažniji posredni proizvod prerade, sastoji se od N-terminalnog peptida gušterače sličnog glicinu i C-terminalnog glukagona, razdvojenih s dva ostatka arginina. Oksintomodulin se sastoji od glukagona i C-terminalnog heksapeptida, također razdvojenih s dva ostatka arginina.

Fiziološka uloga prekursora glukagona nije jasna, ali složena regulacija prerade preproglukagona sugerira da svi oni moraju imati specifične funkcije. U sekretornim granulama a-ćelija otočića pankreasa razlikuju se središnja jezgra od glukagona i periferni obod od glicina.

U crevnim L-ćelijama, sekretorne granule sadrže samo glicin; izgleda da tim ćelijama nedostaje enzim koji pretvara glicin u glukagon. Oksintomodulin se vezuje za receptore glukagona na hepatocitima i stimulira adenilat ciklazu, aktivnost ovog peptida je 10-20% aktivnosti glukagona.

Peptid nalik glukagonu tipa 1 izuzetno je moćan stimulator lučenja inzulina, ali on nema skoro nikakav učinak na hepatocite. Glicin, oksintomodulin i peptidi slični glukagonu nalaze se prvenstveno u crijevima. Njihovo izlučivanje nastavlja se nakon pankreatktomije.

Regulacija sekreta

Izlučivanje glukagona reguliše se glukozom iz hrane, inzulina, aminokiselina i masnih kiselina. Glukoza je moćan inhibitor lučenja glukagona. Kada se uzima oralno, on ima mnogo jači efekat na izlučivanje glukagona, nego na iv primenu (kao što je usput rečeno, na lučenje inzulina). Vjerovatno, učinak glukoze posreduju neki probavni hormoni.

Savjet! Izgubi se u neliječenom ili dekompenziranom dijabetesu melitusu ovisnom o inzulinu, a izostaje u kulturi a-kaveza. Posljedično, djelovanje glukoze na a-stanice, barem dijelom, ovisi o njenoj stimulaciji izlučivanja inzulina. Somatostatin, slobodne masne kiseline i ketonska tijela takođe inhibiraju izlučivanje glukagona.

Većina aminokiselina stimulira lučenje i glukagona, i inzulina. To objašnjava zašto se, nakon uzimanja čiste proteinske hrane, kod ljudi ne javlja hipoglikemija posredovana insulinom. Kao i glukoza, aminokiseline su efikasnije kada se uzimaju oralno nego kada se daju intravenski. Stoga njihov učinak može djelomično biti posredovan i probavnim hormonima.

Uz to, lučenje glukagona kontrolira autonomni nervni sistem. Nadraživanje simpatičkih živčanih vlakana koja inerviraju otočiće gušterače, kao i unošenje adrenostimulanata i simpatomimetika povećavaju izlučivanje ovog hormona.

Acetilholin ima sličan efekat. Glukagon za dijabetes. U bolesnika s dekompenziranim dijabetes melitusom povećava se koncentracija glukagona u plazmi.Zbog svoje sposobnosti da pojača glukoneogenezu i glikogenolizu, glukagon pogoršava hiperglikemiju. Međutim, oštećena sekrecija glukagona u šećernoj bolesti izgleda da je sekundarne prirode i da nestaje kada se nivo glukoze u krvi normalizuje (Unger, 1985).

Uloga hiperglukagonemije u dijabetes melitusu razjašnjena je eksperimentima uvođenja somatostatina (Gerich i sur., 1975). Somatostatin, iako ne normalizuje u potpunosti metabolizam glukoze, značajno usporava stopu razvoja hiperglikemije i ketonemije kod pacijenata sa šećernom bolesti ovisnom o inzulinu nakon naglog povlačenja inzulina.

U zdravih ljudi, kao odgovor na hipoglikemiju, lučenje glukagona se povećava, a kod dijabetesa melitusa ovisnog o inzulinu taj se važni zaštitni mehanizam gubi na samom početku bolesti.

Mehanizam delovanja

Glukagon se vezuje za receptor na membrani ciljnih ćelija, ovaj receptor je glikoprotein molekulske mase 60 000 (Sheetz i Tager, 1988). Struktura receptora nije do kraja dešifrirana, ali poznato je da je ona konjugirana na Gj protein koji aktivira adenilat ciklazu.

Važno: Glavni učinak glukagona na hepatocite posreduje cAMP. Modifikacija N-terminalnog dijela molekule glukagona pretvara ga u djelomičnog agonista: afinitet prema receptoru je sačuvan u jednom ili drugom stupnju, a sposobnost aktiviranja adenilat ciklaze u velikoj mjeri je izgubljena (Unson i sur., 1989.). Naročito se ponašaju Phen'-glukagon i des-His'-Glu9-glucagonamid.

Kroz fosforilaciju ovisnu o cAMP-u, glukagon aktivira fosforilazu, enzim koji katalizira ograničenu reakciju glikogenolize. U isto vrijeme dolazi do fosforilacije glikogen sintetaze, a njegova aktivnost opada.

Kao rezultat toga, pojačana je glikogenoliza i inhibirana glikogeneza. cAMP također stimulira transkripciju gena fosfoenolpiruvat karboksikinaze, enzima koji katalizira ograničenje reakcije glukoneogeneze (Granner i sur., 1986). Inače, inzulin uzrokuje suprotne efekte, a kada su koncentracije oba hormona maksimalne, djeluje inzulin.

CAMP posreduje fosforilaciju drugog bifunkcionalnog enzima, 6-foshofrukto-2-kinaze / fruktoze-2,6-difosfataze (Pilkis i sur., 1981, Foster, 1984). Intraćelijska koncentracija fruktoze-2,6-difosfata koja, pak, reguliše glukoneogenezu i glikogenolizu, ovisi o ovom enzimu.

Kada je koncentracija glukagona visoka, a inzulin niska, 6-foshofrukto-2-kinaza / fruktoza-2,6-difosfataza fosforilira i djeluje poput fosfata, smanjujući sadržaj fruktoze-2,6-difosfata u jetri.

Kad je koncentracija inzulina visoka a glukagon niska, enzim defosforilira i djeluje kao kinaza, povećavajući sadržaj fruktoze-2,6-difosfata. Fruktoza-2,6-difosfat je alosterni aktivator foshofruktokinaze, enzima koji katalizira ograničenu reakciju glikolize.

Dakle, kada je koncentracija glukagona visoka, inhibira se glikoliza i pojačava se glukoneogeneza. To dovodi do povećanja nivoa malonil-CoA, ubrzavanja oksidacije masnih kiselina i ketogeneze. Suprotno tome, kada je koncentracija inzulina visoka, pojačava se glikoliza i potiskuje se glukoneogeneza i ketogeneza (Foster, 1984).

Oprez: Glukagon, posebno u visokim koncentracijama, djeluje ne samo na jetru, već i na ostala tkiva. U masnom tkivu aktivira adenilat ciklazu i pojačava lipolizu, u miokardu povećava snagu srčanih kontrakcija. Glukagon opušta glatke mišiće gastrointestinalnog trakta, analogi hormona koji ne aktiviraju adenilat ciklazu imaju isti efekat.

U nekim tkivima (uključujući jetru) postoji druga vrsta receptora glukagona, vezanje hormona na njih dovodi do stvaranja IF3, DAG i povećanja unutarćelijske koncentracije kalcijuma (Murphy et al., 1987). Uloga ovog receptora za glukagon u regulaciji metabolizma ostaje nepoznata.

Farmakološko djelovanje

Glukagon je fiziološki antagonist inzulina.

Glukagon, čije su funkcije dijametralno suprotne funkcijama inzulina, značajno povećava koncentraciju glukoze u drugim organima zbog njegova dva učinka: raspada glikogena (glavnog skladišnog ugljikohidrata) jetre i povećanja glukoneogeneze (stvaranja glukoze iz drugih organskih spojeva) u jetri. Izazivajući glikogenolizu (propadanje glikogena na glukozu) u jetri, hormon glukagon povećava koncentraciju glukoze u krvi nekoliko minuta.

Glukagon, čije funkcije nisu ograničene samo na hiperglikemijski efekat, sposoban je ublažiti grčeve te također imati inotropni (promjena u otkucaju srca) i kronotropni (promjena u brzini otkucaja srca) učinak na srce kao rezultat povećanog formiranja cAMP (posrednik u širenju signala određenih hormona).

Visoke doze glukagona izazivaju ozbiljno crevno opuštanje, koje ne posreduje adenilat ciklaza.

Indikacije za upotrebu glukagona

Glukagon hormon propisan je za:

  • ublažavanje teških hipoglikemijskih stanja,
  • nizak šećer u krvi (hipoglikemija) kod pacijenata sa šećernom bolešću,
  • šok terapija za mentalne bolesti,
  • dijagnostičke studije različitih dijelova gastrointestinalnog trakta kao pomoćna tvar.

Hemijska priroda hormona

Biohemija ovog jedinjenja je takođe vrlo važna za potpuno razumijevanje njegove važnosti. Nastaje kao rezultat aktivnosti alfa ćelija otočića Langenhansa. Sintetišu ga i drugi dijelovi gastrointestinalnog trakta.

Glukagon je polipeptid jednog lanca. Sadrži 29 aminokiselina. Njegova struktura je slična inzulinu, ali sadrži neke aminokiseline koje su u inzulinu odsutne (triptofan, metionin). Ali cistin, izoleucin i prolin, koji su dio inzulina, nisu prisutni u glukagonu.

Ovaj hormon nastaje iz pre-glukagona. Proces njegove proizvodnje ovisi o količini glukoze koja unese u tijelo s hranom. Stimulacija njegove proizvodnje pripada argininu i alaninu - s povećanjem njihovog broja u tijelu se glukagon intenzivno formira.

Uz pretjeranu fizičku aktivnost, njegova količina također se može drastično povećati. Takođe, na njegov sadržaj u krvi utječe i inzulin.

Šta dovodi do viška i nedostatka hormona u tijelu?

Najosnovniji učinak hormona je povećanje broja glukoze i masnih kiselina. Na bolje ili gore, ovisi o tome koliko se glukagona sintetiše.

U prisustvu odstupanja počinje se proizvoditi u velikim količinama - takvim da je opasno za razvoj komplikacija. Ali, njegov premali sadržaj, uzrokovan kvarima u tijelu, dovodi do štetnih posljedica.

Prekomjerna proizvodnja ovog spoja dovodi do zasićenja tijela masnim kiselinama i šećerom. Inače, ovaj fenomen naziva se hiperglikemija. Jedan slučaj njegove pojave nije opasan, ali sistematska hiperglikemija dovodi do razvoja poremećaja. Može ga pratiti tahikardija i neprestani porast krvnog pritiska što dovodi do hipertenzije i srčanih patologija.

Previše aktivno kretanje krvi kroz žile može prouzročiti njihovo prerano trošenje, uzrokujući vaskularne bolesti.

Uz nenormalno malu količinu ovog hormona, ljudsko tijelo doživljava nedostatak glukoze, što dovodi do hipoglikemije. Ovo stanje je i među opasnim i patološkim, jer može da izazove dosta neprijatnih simptoma.

Tu spadaju:

  • mučnina
  • vrtoglavica
  • drhtavica
  • niska radna sposobnost
  • slabost
  • zamagljena svijest
  • grčevi.

U posebno teškim slučajevima pacijent može umrijeti.

Video materijal o uticaju glukagona na težinu osobe:

Na osnovu toga možemo reći da, i pored mnogih korisnih osobina, sadržaj glukagona u tijelu ne bi trebao prijeći normu.

Kakav je hormon glukagon?

Glukagon je polipeptidni hormon koji se izlučuje a-ćelijama lokaliziranim kod ljudi gotovo isključivo na otočićima gušterače. U donjem delu tankog creva nalaze se ćelije slične zvanju "L-ćelije", koje izdvajaju grupu peptida sličnih glukagonu (enteroglukagon) kojima nedostaje biološka aktivnost glukagona.

Smatra se da oni obavljaju neku vrstu regulatorne funkcije u gastrointestinalnom traktu. Radioimunološke metode za određivanje glukagona u plazmi pomoću antitela specifičnih za glukagon ne otkrivaju enteroglukagon, ali otkrivaju dva druga spoja prisutna u plazmi (imunoreaktivni glukagon-9000 IRG9000 i veliki glukagon plazme BHP), čija nivo ne otkriva brze fluktuacije.

Učinci glukagona na fiziološke koncentracije u plazmi ograničeni su na jetru, gdje ovaj hormon suzbija učinke inzulina. Dramatično pojačava jetrenu glikogenolizu i oslobađanje glukoze u plazmu, stimulira glukoneogenezu, a također aktivira transportni sustav dugolančanih slobodnih masnih kiselina u mitohondrijama jetre, gdje ove kiseline prolaze oksidaciju i iz kojih se formiraju ketonska tijela.

Višak glukagona

Izlučivanje glukagona pojačano je smanjenjem glukoze u plazmi, simpatičkom stimulacijom gušterače, intravenskom infuzijom aminokiselina (npr. Arginina), a također pod utjecajem hormona gastrointestinalnog trakta, koji se oslobađaju kada aminokiseline ili masti uđu u crijeva (unos proteina ili masti kao takav raste) nivo glukagona u plazmi, ali to se gotovo ne događa kada su ove supstance dio hrane bogate ugljikohidratima, tokom koje je razina glukagona u plazmi obično smanjena).

Glukagonomi su rijetki tumori koji luče glukagon i potiču od otočića pankreasa (vidi rak gušterače).

Što je glukagon, funkcije i norme hormona

Važan organ našeg tijela je gušterača. Ona proizvodi nekoliko hormona koji utiču na metabolizam tijela. Tu spadaju glukagon, supstanca koja oslobađa glukozu iz ćelija. Uz njega, gušterača stvara inzulin, somatostatin i polipeptid pankreasa.

Somatostatin je odgovoran za ograničavanje proizvodnje hormona rasta i kateholamina (adrenalin, norepinefrin). Peptid reguliše rad probavnog trakta. Inzulin i glukagon kontroliraju sadržaj glavnog izvora energije - glukoze, a ova 2 hormona su direktno suprotna u djelovanju. Što je glukagon i koje druge funkcije on ima, odgovorit ćemo u ovom članku.

Proizvodnja i aktivnost glukagona

Glukagon je peptidna supstanca koju stvaraju otočići Langerhans i druge ćelije gušterače. Roditelj ovog hormona je preproglukagon. Direktan utjecaj na sintezu glukagona ima glukoza koju tijelo dobiva iz hrane. Takođe, na sintezu hormona utiču proteinski proizvodi koje osoba uzme sa hranom. Sadrže arginin i alanin koji povećavaju količinu opisane tvari u tijelu.

Na sintezu glukagona utječu fizički rad i vježbanje. Što je veće opterećenje, veća je i sinteza hormona. Takođe se počinje intenzivno proizvoditi tokom posta. Kao zaštitno sredstvo, tvar se proizvodi tokom stresa. Na njen porast utiče porast nivoa adrenalina i norepinefrina.

Glukagon se koristi za stvaranje glukoze iz proteinskih aminokiselina. Tako on pruža svim organima ljudskog tijela energiju potrebnu za funkcioniranje. Funkcije glukagona uključuju:

  • propadanje glikogena u jetri i mišićima, zbog čega se zaliha glukoze koja je tamo pohranjena oslobađa u krv i služi za energetski metabolizam,
  • razgradnju lipida (masti), što takođe vodi do energetske opskrbe tijela,
  • proizvodnja glukoze iz hrane bez ugljikohidrata,
  • obezbeđivanje povećane opskrbe krvlju bubrega,
  • podizanje krvnog pritiska
  • povećana brzina otkucaja srca
  • antispazmodijski efekat,
  • povećanje sadržaja kateholamina,
  • stimulacija oporavka ćelija jetre,
  • ubrzanje procesa izlučivanja natrijuma i fosfora iz organizma,
  • podešavanje razmene magnezijuma,
  • povećanje kalcijuma u ćelijama,
  • povlačenje iz ćelija inzulina.

Treba napomenuti da glukagon ne potiče proizvodnju glukoze u mišićima, jer nemaju potrebne receptore koji bi reagirali na hormon. Ali popis pokazuje kako je uloga materije u našem tijelu prilično velika.

Oprez: Glukagon i inzulin su dva uporna hormona. Insulin se koristi za akumuliranje glukoze u ćelijama. Proizvodi se s visokim sadržajem glukoze i drži je u rezervi. Mehanizam djelovanja glukagona je taj što on oslobađa glukozu iz stanica i usmjerava je u organe tijela za energetski metabolizam.

Također treba uzeti u obzir da neki organi tijela apsorbiraju glukozu, uprkos funkcioniranju inzulina. Oni uključuju mozak glave, creva (neke njegove delove), jetru i oba bubrega. Da bismo uravnotežili razmjenu šećera u tijelu, potrebni su i drugi hormoni - to je kortizol, hormon straha, adrenalin, koji utiče na rast kostiju i hormona rasta tkiva.

Norma hormona i odstupanja od njega

Stopa hormona glukagona ovisi o dobi osobe. U odraslih je vilica između donje i gornje vrijednosti manja. Tabela je sljedeća:

Dob (godine)Donja granična vrijednost (pg / ml)Gornja granica (pg / ml)
4-140148
Preko 1420100

Odstupanje od normalne količine hormona može ukazivati patologija. Uključivanje, prilikom određivanja smanjene količine tvari, moguće su sljedeće:

  • teška cistična fibroza endokrinih žlijezda i disajnih organa,
  • hronična upala pankreasa,
  • smanjenje nivoa glukagona nastaje nakon operacija uklanjanja pankreasa.

Funkcije glukagona su uklanjanje nekih od navedenih patologija. Visok sadržaj supstancije označava jednu od situacija:

  • povećana glukoza zbog šećerne bolesti tipa 1,
  • tumor pankreasa,
  • akutna upala pankreasa,
  • ciroza jetre (degeneracija ćelija u tumorsko tkivo),
  • prekomjerna proizvodnja glukokortikoida u vezi sa stvaranjem njihovih ćelija tumora,
  • hronično zatajenje bubrega
  • prekomjerna vježba
  • psihološki stres.

U slučaju viška ili smanjenja hormona, liječnik propisuje druga istraživanja za tačnu dijagnozu. Da bi se utvrdila razina glukagona, radi se biohemija krvi.

Sredstva koja sadrže glukagon

Sinteza glukagona vrši se iz hormona životinja, iskorištavajući činjenicu da imaju ovu supstancu slične strukture. Lijek se oslobađa u obliku tekućine za injekcije i u obliku tableta za oralnu primjenu. Injekcije se daju intravenski ili intramuskularno. Lijek je propisan u sljedećim slučajevima:

  • dijabetes s niskom glukozom
  • dodatni tretman za depresiju,
  • potrebu za ublažavanjem spazma creva,
  • za smirenje i ispravljanje glatkih mišića,
  • s bolestima bilijarnog trakta,
  • zračenjem pregleda želuca.

Uputa opisuje da je doza injekcije koja se daje intravenski ili, ako nije moguće ubrizgati venu, intramuskularno, 1 ml. Nakon injekcije opaženo je povećanje nivoa hormona, praćeno povećanjem količine glukoze nakon 10 minuta.

Lijek se može koristiti za liječenje djece. Ako je bebina težina manja od 20 kg, doza ne smije biti veća od 0,5 ml. Za teže dijete doziranje je od 0,5 do 1 ml. Ako učinak primjene lijeka nije dovoljan, injekcija se ponavlja nakon 12 minuta. Potrebno je probadanje na drugom mestu.

Liječenje djece i trudnica može se provesti samo u klinici pod nadzorom specijaliste. U pripremi za dijagnozu zračenja ubrizgava se 0,25 mg do 2 mg leka. Dozu, ovisno o stanju pacijenta i njegove težine, liječnik izračunava. Strogo je zabranjeno uzimanje lijeka u bilo kojem obliku bez recepta liječnika.

Ako se lijek koristi za hitnu njegu, nakon uzimanja morate jesti proteinske proizvode, popiti šalicu toplog zaslađenog čaja i odlaziti u krevet 2 sata.

Kontraindikacije za liječenje glukagonom

Glukagon je zabranjen za upotrebu u sledećim slučajevima:

  • bolest tumora gušterače proizvodnjom inzulina od strane tumorskih stanica,
  • visok sadržaj šećera
  • s benignim ili malignim tumorom (feokromocitom), čije ćelije stvaraju kateholamine,
  • s individualnom netolerancijom na terapijsko sredstvo.

Za rano otkrivanje kontraindikacija za liječenje hormonima, potrebni su dodatni dijagnostički postupci. Nuspojava uzimanja glukagona može biti mučnina i nagon za povraćanjem. Ako primjena lijeka nije dala očekivani rezultat, pacijentu je potrebna primjena otopine glukoze.

Lijek se može koristiti za liječenje trudnica. Odgađa ga posteljica i ne dopire do ploda. Za vrijeme hranjenja upotreba lijeka moguća je samo pod strogim nadzorom stručnjaka.

Ako je glukoza ispod normalne vrijednosti, što trebam učiniti?

Prije dolaska liječnika možete povećati glukozu jedući određenu hranu. Dobro je jesti 50 g meda koji sadrži prirodnu fruktozu, glukozu i saharozu. Uostalom, samo umjetna fruktoza je štetna. A ako se glukagon i glukoza ne proizvode u dovoljnim količinama da bismo nas opskrbili glukozom, šećer se mora uzimati kao hrana.

Pomoću obnavljanja čaja za snagu s džemom. Nakon jakih preopterećenja ili živčanog stresa, korisno je jesti čvrsto s visokokaloričnom hranom. Na njihovoj listi nalaze se morski plodovi, orasi, jabuke, sirevi, sjemenke bundeve, biljna ulja. Prednost će donijeti odmor u prozračenoj sobi i zvuk sna.

Što je hormon glukagon i njegova uloga u tijelu

Glukagon "hormona gladi" malo je poznat u usporedbi s inzulinom, iako ove dvije tvari djeluju u uskoj gomili i igraju jednako važnu ulogu u našem tijelu. Glukagon je jedan od glavnih hormona gušterače, koji je zajedno sa inzulinom odgovoran za regulaciju nivoa glukoze u krvi. Hormonski preparati na bazi njega aktivno se koriste u medicini za oporavak od dijabetesa melitusa i pripremu za dijagnozu gastrointestinalnog trakta.

Struktura i sinteza glukagona

Glukagon se različito naziva, ali najčešće je označen kao hormon - antagonist inzulina. Naučnici H. Kimball i J. Murlin otkrili su novu supstancu u gušterači 1923. godine, dvije godine nakon historijskog otkrića inzulina. Ali tada, malo ljudi je znalo za nezamjenjivu ulogu glukagona u tijelu.

Savjet! Danas se u medicini koriste dvije glavne funkcije „hormona gladi“ - hiperglikemijska i dijagnostička, iako u stvari supstanca odjednom obavlja nekoliko važnih zadataka u tijelu. Glukagon je protein, tačnije peptidni hormon u svojoj hemijskoj strukturi. Po strukturi je polipeptid jednog lanca koji se sastoji od 29 aminokiselina. Nastaje od preproglukagona, još snažnijeg polipeptida koji uključuje 180 aminokiselina.

Uz svu važnost glukagona u tijelu, njegova aminokiselinska struktura je prilično jednostavna, a ako koristimo naučni jezik, on je "vrlo konzervativan". Dakle, kod ljudi, krava, svinja i štakora, struktura ovog hormona je potpuno ista. Stoga se preparati glukagona obično dobivaju iz gušterače bika ili svinje.

Funkcije i efekti glukagona u tijelu

Izlučivanje glukagona događa se u endokrinom dijelu pankreasa pod intrigantnim nazivom „otočići Langerhansa“. Petina tih otočića su posebne alfa ćelije koje proizvode hormon.

3 faktora utiču na proizvodnju glukagona:

  • Koncentracija glukoze u krvi (pad kritične razine šećera može izazvati višestruko povećanje količine „hormona gladi“ u plazmi).
  • Povećanje količine aminokiselina u krvi, posebno alanina i arginina.
  • Aktivna tjelesna aktivnost (iscrpljujući trening na granici ljudskih mogućnosti povećava koncentraciju hormona za 4-5 puta).

Nakon što uđu u krv, "hormon gladi" juri na receptore ćelija jetre, veže se na njih i podstiče oslobađanje glukoze u krv, održavajući je na stabilnom i konstantnom nivou. Takođe, hormon glukagon gušterače radi sljedeće zadaci u tijelu:

  • aktivira razgradnju lipida i snižava holesterol u krvi
  • pojačava protok krvi u bubrezima
  • pospešuje brzo izlučivanje natrijuma iz tela (i to poboljšava rad srca)
  • uključen u regeneraciju ćelija jetre
  • stimuliše otpuštanje inzulina iz ćelija

Takođe, glukagon je nezamjenjiv suparnik adrenalina u pružanju tjelesne borbe ili reakcije na letu. Kada se adrenalin pusti u krv, glukagon gotovo trenutno povećava volumen glukoze kako bi nahranio skeletne mišiće i pojačavao opskrbu mišića kisikom.

Norma glukagona u krvi i njeni poremećaji

Stopa glukagona u krvi varira kod djece i odraslih. U djece starije od 4 do 14 godina, nivo "hormona gladi" može varirati između 0-148 pg / ml, za odrasle je dopušteno trčanje od 20-100 pg / ml. Ali ako indikator glukagona padne ili poraste ispod standardnih vrijednosti, to može signalizirati razne probleme u tijelu.

Pad nivoa glukagona u krvi često ukazuje na cističnu fibrozu, hronični pankreatitis i dijagnosticira se nakon pankreatktomije (uklanjanje gušterače).

Povećanje nivoa hormona mogući je znak sljedećih patologija:

  • dijabetes tipa 1
  • glukagonoma (tumor zone alfa ćelija u pankreasu)
  • akutni pankreatitis
  • ciroza
  • Cushingov sindrom
  • hroničnog zatajenja bubrega
  • akutna hipoglikemija
  • bilo kakav ozbiljan stres (povrede, opekotine, operacije itd.)

Kontraindikacije navedene u uputama za glukagon

Glukagon, čije funkcije mogu biti opasne kod nekih bolesti, kontraindiciran je u sledećim slučajevima:

  • glukagonoma (tumor koji stvara glukagon u višku),
  • insuloma (tumor koji pretjerano proizvodi inzulin),
  • feokromocitom (tumor koji luči kateholamine u višku),
  • preosjetljivost na glukagon.

S oprezom je lijek propisan trudnicama i dojiljama.

Dodatne informacije

Glukagon treba čuvati na temperaturi koja odgovara 15-30 0 C.

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Čak i ako čovjekovo srce ne tuče, tada može dugo živjeti, kao što nam je pokazao norveški ribar Jan Revsdal. Njegov „motor“ zaustavio se 4 sata nakon što se ribar izgubio i zaspao u snegu.

Većina žena može dobiti više užitka od razmišljanja o svom lijepom tijelu u ogledalu nego od seksa. Dakle, žene, teže harmoniji.

Mnogi lijekovi su u početku plasirani kao droga. Heroin je, na primjer, u početku plasiran kao lijek protiv kašlja. A kokain su ljekari preporučivali kao anesteziju i kao sredstvo za povećanje izdržljivosti.

U Velikoj Britaniji postoji zakon prema kojem kirurg može odbiti da izvede operaciju na pacijentu ukoliko puši ili ima prekomjernu težinu. Osoba bi se trebala odreći loših navika i tada mu, možda, neće biti potrebna hirurška intervencija.

U nastojanju da izvuku pacijenta, doktori često idu predaleko. Tako je, na primjer, izvjesni Charles Jensen u periodu od 1954. do 1994. preživjelo je više od 900 operacija uklanjanja neoplazme.

Četiri kriške tamne čokolade sadrže oko dvjesto kalorija. Dakle, ako se ne želite poboljšati, bolje je da ne jedete više od dvije lobule dnevno.

Posao koji osoba ne voli mnogo je štetniji za njegovu psihu nego nedostatak posla uopće.

Ako padnete s magarca, vjerovatnije je da ćete zavaliti vrat nego ako padnete s konja. Samo nemojte pokušavati pobiti ovu izjavu.

Ako se smiješite samo dva puta dnevno, možete sniziti krvni tlak i smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara.

Osoba koja uzima antidepresive u većini slučajeva opet će patiti od depresije. Ako se osoba sama snalazi s depresijom, ima sve šanse da zauvijek zaboravi na ovo stanje.

Stomatolozi su se pojavili relativno nedavno. Još u 19. stoljeću bila je dužnost običnog frizera da izvadi bolesne zube.

Obrazovana osoba manje je podložna bolestima mozga. Intelektualna aktivnost doprinosi stvaranju dodatnog tkiva za nadoknadu obolelih.

Prvi vibrator izumljen je u 19. vijeku. Radio je na parnom stroju i trebao je liječiti žensku histeriju.

Nekada je zijevanje obogatilo tijelo kiseonikom. Međutim, ovo gledište je opovrgnuto. Naučnici su dokazali da zijevanjem čovjek hladi mozak i poboljšava njegove performanse.

Naši bubrezi mogu očistiti tri litre krvi u jednoj minuti.

Znatno je porastao broj zaposlenih koji se bave uredskim poslovima. Ovaj trend je naročito karakterističan za velike gradove. Kancelarijski posao privlači muškarce i žene.

Pogledajte video: Insulinska rezistencija i osnovni principi lečenja (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar