Pod kojim pritiskom mogu preuzeti Kapoten: upute i pregledi

Farmakoterapija u svom arsenalu ima stotine lijekova protiv hipertenzije. Jedan od poznatih lijekova za pritisak je Kapoten. Kako ga uzimati sa povišenim i visokim krvnim pritiskom i postoje li nuspojave od njegovog liječenja?

Hipertenzija u modernom svijetu nije rijetka patologija. Prema statistici, svaki treći stanovnik planete s godinama otkriva probleme s krvnim pritiskom. Pri postavljanju dijagnoze važno je započeti liječenje na vrijeme, jer bolest često dovodi do ozbiljnih komplikacija.

Za konzervativnu terapiju propisani su lijekovi koji normaliziraju krvni pritisak. U vezi s tim, lijek Kapoten dobro se etablirao. Ovo je izraziti ACE inhibitor sa brzim hipotenzivnim efektom.

Kapoten se zove hitna pomoć, jer brzo može srušiti krvni pritisak s naglim porastom.

Mnogo studija je već učinjeno na ovom lijeku, što je potvrdilo njegov pozitivan rezultat u liječenju hipertenzije.

Sastav lijeka

Pakovanje sadrži bijele tablete (ponekad mogu imati kremast ton) specifičnog mirisa.

Sastav jedne tablete (25 mg) uključuje kaptopril, kao glavni aktivni sastojak. Zahvaljujući njemu, efekat lijeka nastaje oko 15 minuta nakon njegove primjene, a efekat traje do 7-8 sati.

Od pomoćnih sastojaka: skrob, celuloza, oktadekanojska kiselina, laktoza.

Kako se vrši pritisak

Pri visokom pritisku posude se počinju sužavati, zbog čega krv ne može normalno cirkulirati. Kapoten tablete proširuju krvne žile na normalnu razinu, što dovodi do smanjenja krvnog pritiska i poboljšanja blagostanja.

Još jedna prednost lijeka je njegova trenutna apsorpcija u krv. Najmanje 70 posto glavne tvari se apsorbira i nakon toga izlučuje urinom.

Kapoten obično počinje delovati nekoliko minuta nakon primene.

Maksimalni učinak njegovog djelovanja može se osjetiti nakon 60-80 minuta. Ne preporučuje se piti tablete nakon jela, jer je u ovom slučaju učinak lijeka prigušen.

Kome je propisan lijek

Kapoten se preporučuje za upotrebu ako:

  1. Indikatori BP se povremeno ili redovno precjenjuju,
  2. Uz prisustvo zatajenja srca. Ako se takva bolest pojavi u hroničnom obliku, tada se lijek može uzimati samo kao pomoćno sredstvo za poboljšanje dobrobiti,
  3. Infarkt miokarda je prethodno prenesen,
  4. S razvojem dijabetičke nefropatije u kombinaciji sa dijabetesom.

Nakon duže upotrebe lijeka, bubrežnu funkciju potrebno je povremeno prokuhati.

Pod kojim pritiskom vršite

S obzirom na vazodilatator i hipotenzivni učinak lijeka, može se upotrijebiti za bilo koju hipertenziju.

S Kapotenom možete normalizirati pritisak u hitnim situacijama kada ne postoje drugi lijekovi pri ruci. Takođe, lek je pogodan za upotrebu nakon što je pretrpeo hipertenzivnu krizu ili druge slične komplikacije.

Kako uzimati sa povišenim krvnim pritiskom

Preporučuje se upotreba lijeka slijedeći upute. Važno je promatrati ispravnu dozu ovisno o simptomima i općem stanju.

Dakle, ako je krvni tlak počeo rasti, dovoljno je žvakati jednu tabletu s dozom od 25 mg u ustima. U roku od sat vremena nakon uzimanja, smanjit će se na dvadeset posto.

Ako su pokazatelji precijenjeni, nakon sat vremena možete uzeti drugu tabletu na sličan način. U ovom se slučaju pokazatelji stabiliziraju na normalnu razinu bez uzimanja dodatnih lijekova i bez poziva hitne pomoći.

Upute za upotrebu kod hipertenzije

Potrebnu dozu treba izračunati liječnik, uzimajući u obzir osobitosti tijeka bolesti, uobičajene pokazatelje krvnog tlaka i reakcije tijela na lijek.

Upute za upotrebu kod hipertenzije

Vrijedi napomenuti da ispravan unos lijekova treba biti prije jela. Bolje za 1 - 1,5 sata, u količinama koje je ljekar utvrdio.

Ako se hipertenzija dijagnosticira u početnoj fazi, tada je lijek dovoljno uzimati unutar jedne tablete dva puta dnevno. Ako bolest napreduje, tada je vrijedno uzimati dvije tablete odjednom, dva puta dnevno.

Preuzmite potpuna uputstva za upotrebu lijeka

U slučaju kada je hipertenzija u poodmakloj formi, potrebno je početi je uzimati od pola tablete dva puta dnevno i postepeno povećavati dozu na dvije tablete tri puta dnevno.

Mogu li piti tokom trudnoće?

Kapoten dobro snižava krvni pritisak, ali može li se uzimati tokom trudnoće? Slični testovi jednostavno nisu izvedeni. Mnogi ljekari kažu da, u slučaju iznenadne hipertenzivne krize, kada drugi lijekovi nisu pri ruci, možete popiti minimalnu dozu - pola tablete.

No, za kursnu terapiju prije i nakon porođaja zabranjena je. Ne preporučuje se kao lijek u prvim mjesecima trudnoće.

Prije nego što odlučite sami uzimati lijek, potrebno je da se posavjetujete s liječnikom i dobijete njegovo odobrenje.

Kontraindikacije

U nekim slučajevima se ne preporučuje uzimanje lekova oralno:

  • Ako se primijeti netolerancija na njegove komponente,
  • Tokom trudnoće i dojenja,
  • Djeca mlađa od punoljetstva,
  • Nakon operacija koje su izvedene na bubrezima,
  • Sa smanjenim pritiskom (hipotenzija),
  • Ako pacijent ima zatajenje jetre,
  • Sa hiperkalemijom,
  • Starije osobe (samo ako lekar odobri lek)
  • Sa dijabetesom.

Nuspojave

Lijek ima neke nuspojave, tako da morate uzimati lijek s oprezom. Važno je promatrati potrebnu dozu i ne povećavati je bez odobrenja liječnika.

Takve negativne manifestacije uključuju:

  1. Periferni i plućni edem, vrtoglavica,
  2. Moguća je manifestacija tahikardije,
  3. Opća slabost i letargija,
  4. Bubrežni i mokraćni poremećaji
  5. Možda razvoj anemije,
  6. Manifestacija alergije na komponente lijeka (može biti oteklina, osip, svrab itd.),
  7. Poremećaj organa za varenje (gubitak apetita, bol u trbuhu, labava stolica ili obrnuto, zatvor, itd.)

Uz predoziranje lijeka, negativne manifestacije mogu se pojaviti u obliku: krvožilnog poremećaja mozga, venske tromboze donjih ekstremiteta, infarkta miokarda. U tom se slučaju pritisak mora stabilizirati na normalnu vrijednost s otopinom NaCl (0,9% intravenski). Pacijent treba zauzeti ležeći položaj, donji udovi moraju biti podignuti.

Prednost lijekova

Nekoliko je glavnih prednosti Kapotena:

  • Smanjenje rizika od smrti od kardiovaskularnih komplikacija.
  • Efikasnost i performanse. Takođe, prednost leka je njegov relativno blag uticaj na organizam. Ne utiče na nervni sistem.
  • Ovaj lijek i slični lijekovi ne ometaju rad bubrega. Stoga je dopušteno uzimati ga čak i uz bubrežne patologije.
  • Cijena je još jedna prednost lijekova. To nije skup alat, tako da ljudi sa ograničenim budžetom mogu kupiti lijek.

Kapotenovi analozi

Iako se lijek etablirao kao vrlo dobar inhibitor, ima kontraindikacije i nuspojave koje nisu pogodni za sve koji pate od hipertenzije.

Tada biste trebali obratiti pažnju na lijekove sa sličnim učinkom. Sada je u ljekarnama prilično puno lijekova s ​​istim hipotenzivnim učinkom: Alkadil, Catopil, Captopril, Lisinopril, Vasolapril, itd.

Kao alternativni lijek, pacijenti obično preferiraju kaptopril. Smatra se apsolutno sličnim Kapotenovim djelovanjem i pomaže u slučajevima kada drugi lijekovi ne daju vidljiv rezultat.

Pregledi hipertenzije

Oksana, 31, Krasnodar:„Imam naslednu hipertenziju, pa je lečenje malo koristilo. Međutim, kada me je Kapoten savjetovao zbog pritiska, primijetio sam vrlo dobre promjene. I zdravlje se odmah poboljšalo, a krvni pritisak počeo da opada. Sada uzimam ovaj lijek bukvalno 2-3 puta godišnje, pijem tečajeve, a već neko vrijeme povišeni krvni pritisak uglavnom me prestaje mučiti. Samo se on sada liječi. Čak i ako se problema ne mogu u potpunosti riješiti, barem mogu održati svoje zdravlje i to je, čini mi se, dovoljno. "

Maxim, 38, Voronjež: „Jednom mi je ljekar propisivao lijek„ Kapoten “. Tada je nekako izračunala individualnu dozu za mene i od tada se pridržavam ovog tretmana. Zadovoljan sam što nakon uzimanja tablete krvni tlak brzo pada na gotovo normalno. Nisam primetio nikakve nuspojave od njega, što je takođe dobro. "

Cijena lijeka

Lijek se prodaje relativno jeftino. Na njegovu cijenu utječe regija, doza i broj tableta u pakovanju. U prosjeku, cijena haube je 150-200 rubalja.

To je faktor cijene koji utječe na činjenicu da su lijekovi već dugo traženi među stanovništvom. Međutim, morate uzeti u obzir moguću reakciju vašeg tijela na lijek! Prije nego što počnete sami uzimati, najbolje je da se prvo posavetujete sa svojim lekarom.

KONTRAINDIKACIJE SU DOSTUPNE
POTREBNO JE POSVETOVANJE VAŠEG DOKTORA

Cijene za kapuljače u ljekarnama u Moskvi

tablete25 mg28 kom.≈ 169 rub.
25 mg40 kom.≈ 237,7 rubalja
25 mg56 kom.≈ 311 rub.


Liječnici recenziju o kapotenu

Ocjena 4.6 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Lijek je neophodan da bi pacijenti imali u kompletu za prvu pomoć, bolesnicima s hipertenzijom da ih nose sa sobom, a pomoć će možda biti potrebna u bilo kojem trenutku. Koristite tokom krize ispod jezika za pružanje samopomoći, ako je potrebno, ponovite nakon 20 minuta. Za kontinuiranu terapiju se ne preporučuje kratak period djelovanja.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Kapoten je odličan ACE inhibitor. Učinak je vrlo brz, zato se koristi kao lijek prvog izbora za liječenje hipertenzivnih stanja. Primjenjuje se kod odraslih i u pedijatrijskoj praksi, posebno u adolescenata u pojedinačnim dozama.

Ipak, postoje i drugi efikasni analozi. Akcija je prilično kratkoročna.

Ocjena 2.5 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Kapoten je dobar preparat, ali ne utječe na sve pacijente. Preporučujem ovaj lijek za hitno snižavanje krvnog pritiska, moguće ga je uzimati i do 3 puta dnevno.

Neki pacijenti su se žalili na kašalj.

Ne preporučujem za lečenje arterijske hipertenzije. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, propisujte lijek.

Ocjena 4.6 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

U svojoj praksi preporučujem upotrebu ovog leka. Lijek se obično dobro podnosi, djeluje brzo. Vrlo dobar lijek hitne pomoći.

Nije pogodan za dužu upotrebu. U nekih bolesnika može se javiti kašalj. Može povećati rad srca.

Ima ih u svim apotekama grada.

Ocjena 2.9 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Učinak ovog lijeka je jako dobar u hitnoj pomoći kod visokog broja krvnog pritiska, u nedostatku tima hitne pomoći.

Nije uvijek učinkovit kod njegove česte upotrebe, s hroničnim zatajenjem srca.

S oprezom, potrebno je uzimati ga u velikom broju i prvi put u životu moguće je provocirati takav simptom brzog skoka pritiska "svijeće" koji može izazvati hemoragični moždani udar.

Ocjena 3.3 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Kapoten - originalni lijek kaptopril. Gotovo sve što znamo o ovoj tvari odnosi se posebno na kapoten. Prema pacijentima, Kapotenovi generičari djeluju osrednje. Sam ne propisuje generiku ovog leka, jer originalna haubica je jeftina i pristupačna, pogotovo jer je njena potrošnja vrlo mala ako se koristi za liječenje naglog značajnog povećanja krvnog pritiska. Za liječenje stabilne hipertenzije kapoten je neugodan, jer uzimajte ga 3 puta dnevno. Isto se odnosi na liječenje hroničnog zatajenja srca - nezgodno.

Sve je u redu, ali potreba da ga uzimate 3 puta dnevno za liječenje kroničnih bolesti čini neugodnim, uprkos činjenici da postoje mnogi drugi lijekovi iste farmaceutske grupe za koje je dovoljno 1 put dnevno.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Brzo djeluje kod arterijske hipertenzije, bez obzira na starosnu dob i pripadajuću patologiju. Neželjeni efekti nisu primećeni.

Ponekad prilikom uzimanja lijeka, tlak polako ali uporno opada (ne naglo). I sve se čini u redu.

Lijek je jako dobar, prilično jednostavan i u upotrebi i u doziranju. Morate shvatiti da se radi o hitnim lijekovima, ako osoba ima stalno povišen krvni pritisak, tada morate odmah konzultirati liječnika. I ne bavite se liječenjem.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Odličan je lijek za liječenje hipertenzivnih stanja različitog porijekla u uvjetima umjerene i umjerene težine. Lijek djeluje prilično meko i učinkovito. Nizak učinak kod pacijenata s bubrežnom patologijom i hipertenzijom, u starijih osoba. Vjerujem da bi ga, kao ljekara za hitne slučajeve, trebali imati u svom kabinetu.

Nisam naišao na nikakve nuspojave.

Cijena je vrlo povoljna. Imam dobro iskustvo u hitnoj i hitnoj nezi somatike, u narkologiji i psihijatriji, psihoterapiji (naročito kod paničnih napada i psihosomatskih stanja). Dobra priprema testa za prelazak na produženje.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Dobar lijek za prvu pomoć.

Ne radi uvijek, prirodno. Posebno kod pacijenata sa hroničnim zatajivanjem bubrega. Ali kod pacijenata bez opterećene anamneze, srednjih godina - djeluje u 90% slučajeva. Efekat je prilično brz. Učinak lijeka je blag, ali sve ovisi o dozi.

Jedan od osnovnih lijekova u kabinetu hitne medicine.

Recenzije pacijenata o kapotenu

Hipertenzija je moja dugogodišnja bolest i već sam probala puno lijekova. Bilo je i neefikasnih, nakon čega su se morale lečiti alergijske reakcije. "Kapoten" je sada uvek uz mene iz razloga što deluje gotovo trenutno i smanjuje krvni pritisak, ublažava glavobolje. Čim počnem shvaćati da pritisak raste, stavim pola tablete pod jezik i smireno se bavim svojim poslom. Za mene je "Kapoten" zasigurno efikasan lijek.

Kapoten uzimam već nekoliko godina i sa punim povjerenjem tvrde da je to najefikasniji i najbrži lijek. Dovoljno je staviti pola tablete ispod jezika i u roku od pola sata pritisak se vrati u normalu. Od njega nikad nisam osetio nikakve nuspojave na organizam. „Kapoten“ uvek pomaže i nikada nije propao.

Znam da se Kapoten koristi samo za brzo smanjenje pritiska, a ne za liječenje hipertenzije. Moja majka ima stalne pritiske, ponekad spuštene, a sada visoke. U osnovi, naravno, često se diže. Uzima različite lijekove za snižavanje krvnog pritiska, ali ne uvijek redovito. Ali čak i uz redovan prijem, primjećuju se skokovi pritiska. U takvim slučajevima uzima Kapoten. Ali, iz nekog razloga, on joj ne pomaže uvijek. Ponekad je morate uzimati nekoliko puta tokom noći, čak i ako sluznica ispod jezika „izgara“.

"Kapoten" se savršeno nosi sa svojim zadatkom - normalizuje pritisak kada je to potrebno. Možete ga uzeti po potrebi, nikad nisam imao nikakvih nuspojava, uprkos činjenici da sam alergičan i prilično osjetljiv na sve. Ovo sugeriše da je sastav normalan.

Saznali su za ovaj lek kad je prabaka njenog supruga počela da "skače" po pritisku. Svekrva se odmah počela savjetovati s kardiolozima, čitati materijale na internetu o visokom krvnom tlaku u starijih osoba. Zajedno smo odabrali nekoliko lijekova za poboljšanje zdravlja prabake, a Kapoten se među njima pojavio kao lijek za brzo normaliziranje pritiska. Sada, kad joj se pritisak ponovno naglo poveća, uvijek znamo kako brzo i, što je najvažnije, nježno pomažemo srce i krvne žile - dajući pola tablete ispod jezika - uvijek pomaže.

Znam da je za mnoge ljude pritisak 140 norma, ali za mene je to već mnogo: glava me počinje boljeti, u očima mi potamni. Moja sestra savjetovala je Kapoten da pije u takvim slučajevima, ali kako ne bih pretjerao sa njima, najviše četvrtinu. Zaista, brzo pomaže. Međutim, malo je nezgodno razbijati tablet računajući željenu dozu. Ali činjenica da postoji rezultat je činjenica. Čak je počela da je nosi sa sobom u torbici - možete prestati da je pijete, samo stavite pod jezik.

Moja majka svakodnevno uzima tablete za pritisak, ali ako pritisak raste, Kapoten joj pritekne u pomoć. Djeluje brzo, dovoljno podnih tableta ispod jezika. Osim toga, jeftina je.

Kapoten je odličan lijek za sve. Ako se pritisak naglo podigne, to je jedino što mi uopće pomaže. Sigurnih opcija, naravno. Savjetovao ga je kardiolog prije oko 3 godine. Sve ovo vrijeme kapuljača je uvijek uz mene za svaki slučaj. I više nego jednom spašeni.

Nakon drugog porođaja protiv starenja, kada je izgledalo da je sve iza nas, dijete je odrastalo i postajalo neovisnije, moj pritisak je počeo skakati. Išla sam kod doktora, ona je preporučila da uzme "Kapoten" pri naglom skoku pritiska. Što mogu reći? Lijek se dobro nosi sa svojim zadatkom. Pola tablete je dovoljno da snizim pritisak na normalno. Djeluje dovoljno brzo, nije izazvao nuspojave. Jeftino.

U 24 godine, dok sam uzimao teške hormonske lijekove, dogodilo se da se pritisak povisio na 160. Stoga sam morao potražiti lijek koji je brzo i nježno smanjio pritisak. Odlučio sam se za Kapoten. Lijek je dostupan u obliku malih kvadratnih tableta podijeljenih u 4 dijela. Pri pritisku od 160, 1/2 tableta mi je bilo dovoljno da ga normaliziram. Efekat se javlja brzo - za 5-8 minuta, a pritisak se ne smanjuje naglo, ali na takav način da ga ni ne osjetite, tek dolazi olakšanje. Nikada nisam imao bilo kakve nuspojave navedene u uputama. Prestao sam uzimati ovaj lijek zbog trudnoće.

Sve do 35. godine nikada nije bilo zdravstvenih problema, uvijek poput astronautskih 120/80. Ali, pre par godina, počeli su slučajevi kad bez razloga počne naglo da skače, naglo. Osjeti su takvi da će mi sada srce iskočiti iz grudi, ja počinjem mjeriti pritisak, već preko 250 veći. Sve vreme sam zvao hitnu pomoć, dobro, daju injekcije, odlaze, šta mogu još. Preporučili su „Kapoten“ da pije u takvim slučajevima. Pruža hitnu pomoć, bez nuspojava. Sada ga uvijek nosim sa sobom u torbici, ako odjednom iznenada "prekrije" pritisak, onda je hitna pomoć kod mene.

Nikada nisam bila posebno bolesna ni sa čim, još manje nisam pila nikakve tablete, čak ni za vreme bolesti. Ali, kao što izreka kaže, na staricu postoji varka. Ko je savjetovao ovaj "Kapoten", ne sjećam se. Ali puno pomaže kada pritisak uskoči.

"Kapoten" mi je propisan kada sam počeo da imam čudne napone pritiska sa oštrom glavoboljom. Ogorčenost je na poslu bila u obliku zaposlenog, a mislio sam da to ide na živce. Možemo reći da je „Kapoten“ bila moja „prva pomoć“, jer nisam patila od hipertenzije, a ponekad je pritisak naglo skočio, počela se pojavljivati ​​glavobolja, mučnina i jedva sam mogao puzati do kuće. Ne sjećam se ni kako sam se presvukao kako bih otišao u krevet. Nakon detaljnog pregleda pokazalo se da se moji oštri skokovi pritiska događaju na pozadini napada pankreatitisa. Propisali su mi liječenje i dijetu i pritisak me prestao mučiti. Ovaj lijek mnogo mi je pomogao tokom pregleda da se nosim sa napadima pritiska. Samo pozitivni utisci.

Nepravilan pritisak nikada ranije nije patio. Ali na živce su me, izgleda, nekako prekrili na poslu. Postalo je vrlo loše u pravu. Kolege su izmjerile pritisak - visok za mene. Kolega (žena u godinama i dugotrajno hipertoničan) odmah mi je dao tabletu pod jezik i nakon 10 minuta stvarno sam postala ljepša i stanje mi se vratilo u normalno stanje. A nedavno je njen suprug počeo da skače u pritisku. Odmah sam se sjetila da su mi na poslu dali Kapoten. Kupio sam muža. I on je dobro i odmah pomaže droga. Glavna stvar koja brzo pomaže. Čitala sam recenzije o njemu - dobro. I kao što se ispostavilo - ovaj lijek su ljekari aktivno koristili u svojoj praksi već dugi niz godina. Naravno, ako u budućnosti skokovi krvnog pritiska postanu učestaliji ili će se uopće dogoditi, onda ćemo sigurno ići liječniku. U međuvremenu su bili zadovoljni učinkom lijeka.

Mislio sam da me neće zaraziti nijedna infekcija. Ali s godinama koje razumijete, nažalost, to nije tako. Nedavno sam počeo da imam glavobolje. Bez razloga, u sljepoočnici se počne lupati. Sljedeći napad počeo je u mom poslu. Srećom, na poslu postoji bolničar. Izmjerio je pritisak i pokazalo se da je visok. Dala je tabletu Kapoten pod jezik. Nakon 10-15 minuta to je lakše. Hitna pomoć je rekla da je neophodno videti lekara kako bi joj on propisao kurs lečenja. Još uvijek ne mogu doći do doktora. Razumijem da se ne šale srcem. Ali u svojoj torbi uvijek držim Kapoten tablete za svaki slučaj.

Zadovoljan sam "kapuljačom". Prema mojim zapažanjima, ove tablete imaju mnogo prednosti. Mala bijela pilula podijeljena na četvrtine (postoje posebne ureze). Ne trebate piti vodu, stavlja se pod jezik (dakle može se uzimati u bilo kojim uvjetima). Počinje djelovati od prvih minuta. I nisam našao nijednu kontru. Pa, možda malo gorak okus, ali ovo nije presudno. .) Stavila je sebe i muža u vreće za svakog vatrogasca. Nikada neću tražiti zamjenu za njega. Generike uopće nisu opcija. U „Kapotenu“ nema ništa suvišno u sastavu, a efikasnost se dokazala tokom godina. Štaviše, nema nuspojava.

Najbolje što je došlo do pritiska. Ja bolujem od hipertenzije 6 godina, ali nije stalno, možda me neće mučiti ni mesec dana, a onda bam. Od svih lijekova osim „Kapotena“, nuspojave su se pojavile u obliku brze ili obrnutog palpitacije. Iz „Kapoten“ se brzo olaksa i ne puzi neželjene efekte.

Ja sam hipertonik sa iskustvom, dakle, uvijek na oprezu. Kapoten uzimam već drugu godinu i krvni pritisak mi brzo pada. Obično je dovoljno pola tablete, u ekstremnim slučajevima nakon pola sata uzmem srodnu dušu. Da biste postigli efekat, „Kapoten“ je bolje rastopiti. Okus je gorak, ali podnošljiv. Ako ga samo pijete vodom, ono djeluje sporije.

Moja procjena lijeka 5. Mnogo sam puta u stresnim situacijama popila pola tablete - i nakon 15 minuta to je bilo normalno. Nisu primijećene neželjene reakcije.

U torbi imam „Kapoten“. Ne trpim stalni povećani pritisak, ali u stresnoj situaciji se to dogodi, pritisak raste. Imam nervozan posao, pa ću piti Kapoten u takvim situacijama i nakon nekog vremena se vratim u normalu. Mama je savetovala, ona pije, dobar lek.

Zahvaljujemo vam na Vašoj povratnoj informaciji, koja piše o vašim osjećajima i iskustvima. Na osnovu vaših povratnih informacija i savjetovanja s kardiologom, kupio sam Kapoten, a on mi je već dva puta pomogao. Došlo je do povećanja pritiska, popio sam pola tablete pod jezik i nakon 10 minuta izmjerio sam pritisak, počeo je da se smanjuje. Smanjen na 110 za 60.

Posljednjih godina, nakon nervnih preopterećenja, glava počinje boljeti, raste pritisak. Tada prihvaćam "Kapoten" - pola tablete pod jezik. I nakon 15 minuta, već postaje lakše, to je kao da mi otkida glavu. Bilo je nekoliko puta da mi polovica nedostaje, Zatim sam nakon pola sata uzeo još pola tablete. Glavno je da od toga nema neugodnih nuspojava. Neki lijekovi loše djeluju na mene. Nakon uzimanja glava ili želudac počinju boljeti. Zaista se ispostavilo: jedan iscjeljuje, drugi osakaćuje. Počinjem sumnjati da li da uzimam takve lijekove ili ne. Ako možete i bez njih, prestanite. I "Kapoten" u vezi s tim shvaćam mirno. Pomaže mi bez nanošenja štete organizmu.

Dobar lijek "Kapoten." Radio u trgovini, nagli skok pritiska, pa, vlasnik je bio u blizini! Vodio me u obližnju ljekarnu, tamo su mi izmjerili pritisak - 140/100. Sam se bori s pritiskom, ali zbog punoće težine teži 180 kg, a ja vitkih 56 kg. Kaže gdje je mršav dobio tako visok krvni pritisak, otišao je, dovezao je Kapoten iz automobila. Stavio sam četvrtinu pod jezik, nakon 15-20 minuta bio sam normalan, ali on je odmah rekao da ako mu bude bolje, a onda opet počne da se loše, još četvrtina dok sam pogledao u vodu! Nakon toga ga uvijek nosim u torbi!

Uvijek uzimam tablete za hipertenziju - vamaset, posljednje 4 godine. U principu je pritisak stabilan. Ali ponekad, nakon noćne smjene, ili se nervirate na poslu, a pritisak skače na 180/90. Onda koristim Kapoten. Uzimam 1 tabletu pod jezik, u roku od 15-20 minuta pritisak se obično normalizuje. Dešava se, nije često, možda 1-2 puta u šest mjeseci. Za mene je "Kapoten" takva vrsta "prve pomoći". Nisam primijetio nuspojave.

Dobar dan svima! Propisala mi je kapuljača kao hitni lijek, odnosno kada se iz nekog razloga, na primjer, pritisak nervirao, naglo raste, uprkos stalnoj upotrebi antihipertenzivnih lijekova. I u početku je glumio. Ako se pritisak naglo povisio, pomoglo je pola tablete ispod jezika - pritisak se vratio u normalu. Posljednji put počelo se djelovati nekako čudno: pritisak pada, ali opet raste nakon 20-30 minuta. Potrebno je pored kapotena uzimati i lekove koje stalno pijem. Nisam primjetio nikakve nuspojave. Pa, cijena je sasvim prihvatljiva.

Uz ovaj lijek preporučujem biti izuzetno oprezni. Lično znam smrt nakon uzimanja ove droge. Negativno je uticao i na mene. Nije se oslobodio pritiska, ali podigao ga je odmah i snažno, mada mnogi koji poznajem pozitivno govore o njemu. To je vjerovatno moja fiziološka karakteristika. Pa sam izabrao druge tablete.

Kapoten tablete protiv pritiska zamalo su me poslale na drugi svet! Čuo sam puno pozitivnih kritika o ovom lijeku. Brzo snižava krvni pritisak, „mekog“ delovanja, vremenski testiran itd. Isprobavši mnogo lijekova koji iz različitih razloga nisu odgovarali, odlučio sam da ga isprobam na sebi. Prva doza, pola tablete noću, išla je savršeno: pritisak se smanjio, ukočenost u predjelu vrata otišla, postalo je lakše. Ujutro se pritisak vratio i morao sam ponoviti dozu. Poslijepodne se pojavila golica, što sam pripisao uobičajenoj prehladi. Uveče, prihvativši treće poluvreme, osjetio sam olakšanje i zaspao. U tri sata ujutro probudio sam se iz snažnog kašlja iz kojeg sam jednostavno izašao. Vrat je bio otečen, oči crvene, pojavio se curi nos. Od kašlja mislio sam da ću se ugušiti. Nazvao sam hitnu pomoć, stavio Quinckeov edem. Doktor je dao injekciju antihistaminika. Savjetovao je kapi za akutne bronhopulmonalne bolesti. Pa kod kuće bio je Bromhexine 8, koji je kasnije odmah pomogao ublažiti kašalj. Lečen je nakon leka "Kapoten" još 5 dana. Zato budite oprezni s ovim lijekom.

Prihvaćam i kapuljače, dijagnoza VVD je hipertonička. Pomaže mi, još nisam primijetio nuspojavu Naravno, važno je i pridržavati se najzdravijeg načina života i ishrane, ali ponekad morate pribjeći lijekovima i dobro je što postoje tako efikasni meki preparati. Slažem se da je važno i životni stil, i pridržavanje dijeta, ostalo, i korištenje lijekova kao krajnje sredstvo, ali dogodi se da ne možete bez pilula. Ali to je često situacija sa pritiskom. A onda biste trebali odabrati barem učinkovite lijekove. "Kapoten" pomaže dobro, malo nuspojava, dobar je lijek za hitne slučajeve.

Osobno često imam problema sa niskim krvnim pritiskom. I već nekoliko godina moja svekrva prihvata Kapoten. Čim su se pojavili problemi sa povišenim krvnim pritiskom, obratila se liječniku koji joj je propisao ovaj lijek. Pilula se pije svako jutro, pa čak i u slučajevima kada pritisak naglo raste. Nedavno sam uveče pio čaj od mente i gloga, tada je ujutro često imala normalan pritisak. Zbog toga predlažem na početku bolesti da pokušamo piti ljekovito bilje koje u ovom slučaju pomaže, mada to obično nije pogodno za sve. A preparat Kapoten, nije loše, već duže vrijeme nema pritužbi.

Lijek "Kapoten" propisao mi je moj terapeut. Činjenica je da mi se jednom mjesečno povisi krvni pritisak i glava me strašno boli. Dijagnosticirana je vegetativno-vaskularna distonija. Kapotenu je propisano da polovinu tablete stavite ispod jezika. U prvih mesec dana polovina pilula nije pomogla. Drugi put kad sam pilulu uzeo cijelu, ispostavilo se isto - rezultata nema. Ne mogu reći ništa dobro o Kapotenu. Kad se tlak popeo na 170, uopće nije smanjio pritisak, kao da nisam ništa poduzeo. Možda je, naravno, ovo individualna osobina tijela, ali lijek je bio beskoristan.

Mnogo je pomoglo od srca, jača srčani mišić i krvne sudove. Ovaj lijek je bolje uzimati 2 puta dnevno, a zatim lagano povećati dozu. Iako sve ovisi o stanju pacijenta i njegovom tijelu. U svakom slučaju, bez preporuke ljekara, ne savjetujem uzimanje. Prilikom uzimanja bolje je periodično vršiti pregled kod ljekara. Lijek je prilično moćan i može izazvati negativne reakcije ako se uzima nepropisno. To mi je pomoglo da savršeno ojačam srce i imuni sistem. Usput, prilikom uzimanja morate obratiti veliku pažnju na dijetu i pokušati jesti hranu bez natrijuma.

Sastav i oblik oslobađanja

  • kaptopril
  • mikrokristalna celuloza,
  • kukuruzni škrob
  • stearinska kiselina,
  • laktoza monohidrat.

Oblik za puštanje - u tabletama kvadratnog oblika. Imaju specifičnu aromu i kremasto bijeli ton.

Količina aktivnog sastojka po tableti je 25 mg.

Farmakološko djelovanje, farmakodinamika

ACE inhibitor. Prilikom uzimanja lijeka, opterećenje se smanjuje, žile se šire, smanjuje se količina aldosterona u nadbubrežnoj žlijezdi, suzbijanjem angiotenzinom II.

Brzo se apsorbuje probavnim traktom. Aktivno djelovanje javlja se nakon 2,5-3 sata. Izlučivanje - sa urinom nepromenjeno. 30% vezano za proteine ​​u krvi. Bioraspoloživost aktivnog sastojka je 65-75%.

Lijek je propisan za visoki krvni pritisak.

Načini primjene, preporučena doza

Kapoten tablete se isperu sa malom količinom vode. Recepcija - pola sata prije obroka. Takođe, lek se može razrešiti.

Liječenje se propisuje uz minimalne doze.

Umjerena hipertenzija - dva puta dnevno po pola tablete. Ako je potrebno, doziranje se povećava, ali s razmakom od 14 do 30 dana.

Teški oblik hipertenzije - u početku se uzima pola tablete dva puta dnevno. Doziranje se postepeno povećava na čitavu tabletu, uzima se tri puta dnevno.

Ako se treba liječiti zatajenje srca, to je pod nadzorom terapeuta.Prve dane treba uzimati 3 puta u količini ¼ lijeka. Postepeno povećavajte dozu na čitavu tabletu.

Kod dijabetesa primjena je podijeljena u dva do tri puta dnevno. Preporučena doza nije veća od 100 ml.

Pacijentima sa umjerenim oštećenjem bubrega, lijek se propisuje tri puta u dozi od 75 ml. Ako je kršenje ozbiljno, dnevna doza ne smije prelaziti 12,5 mg.

Starije osobe lijek se propisuju pojedinačno, uzimajući u obzir stanje pratećih kroničnih bolesti. Liječenje je propisano minimalnom količinom lijeka.

Prijem u trudnoći i dojenju

Kapoten je kontraindiciran tokom trudnoće u bilo kojem trenutku. U prvom tromjesečju lijek ne izaziva negativan utjecaj na plod, međutim, rizik od nuspojava ne smanjuje se.

Ako postoji potreba za uzimanjem ACE inhibitora za pacijente koji planiraju postati majke, oni se prebacuju na sveobuhvatni terapeutski tretman koji uključuje lijekove koji su sigurni tokom trudnoće.

Studije su dokazale da uzimanje Kapotena u drugom i trećem tromjesečju krši tijek trudnoće i fetalne komplikacije. Ako je žena uzela lijek, potrebno je provesti cjelovito kliničko istraživanje i ultrazvuk kako bi se procijenilo stanje pacijenta i djeteta. Anomalije u razvoju ploda: nerazvijenost kostiju lobanje, bubrežni zastoj, visok krvni pritisak.

Kada se unosi majčino mleko, aktivna aktivna supstanca ulazi u bebino telo. To uzrokuje ozbiljne neželjene efekte. Zbog toga je lijek zabranjen u periodu dojenja.

Moguće nuspojave

  • Srčana palpitacija
  • gagging
  • alergijske reakcije
  • grkljan edem,
  • uzrujana stolica
  • upaljen želudac
  • smanjena vizuelna percepcija,
  • mučnina
  • stanje nesvjestice
  • povećanje koncentracije azota u urezi,
  • angina pektoris
  • suvi kašalj
  • osipi na koži,
  • glavobolje
  • nesanica
  • kršenje ukusa
  • dvanaestopalačni čir, želudac,
  • cerebrovaskularna nesreća,
  • krvarenje desni
  • upala jetre
  • pospanost

Za bilo kakvo kršenje, treba prestati uzimati lijek i potražiti savjet liječnika!

Interakcija s drugim lijekovima

Terapeutski učinak lijeka se povećava dok uzimate diuretike.

Zabranjeno je zajedno uzimati druge lijekove koji snižavaju krvni pritisak.

Ako se uzima s alopurinolom, povećava se rizik od razvoja neutropenije.

Povreda hematološkog tipa dovodi do istodobne primjene imunosupresiva.

Aktivna supstanca povećava koncentraciju proizvoda koji sadrže litijum što uzrokuje dodatne nuspojave.

Posebna uputstva

Ako se lijek propisuje redovito ili duže vrijeme, potrebno je pratiti rad bubrega.

Ako je primećen kašalj, prijem mora biti zaustavljen.

Istodobna upotreba alkohola je zabranjena.

Lijek može izazvati pospanost, nesvjesticu, zbunjenost. Zbog toga je zabranjeno raditi s mehanizmima koji zahtijevaju koncentraciju i upravljati vozilima.

Proizvod se čuva na mjestu zaštićenom od svjetlosti, na temperaturi koja ne prelazi +26 stepeni.

Rok trajanja je pet godina od datuma koji je farmakološka kompanija navela na pakovanju.

Pušta se lijek na recept.

Popularni analozi Kapotena

  1. Alkadil
  2. Captopril
  3. Vero-kaptopril,
  4. Golten
  5. Blockordil
  6. Epistron.

Prije šest mjeseci propisao mi je lijek Kapoten. U posljednje vrijeme krvni pritisak počeo je prilično jako da raste. Liječenje je počelo s minimalnim dozama, a zatim se postupno povećavalo. Uzimala sam tri puta na dan, jednu tabletu. Poboljšanje se oseti u nedeljama. Nedavno je podvrgnut pregledu u klinici. Pokazalo je da je moj pritisak normalan. Nisam očekivao takav efekt, s obzirom da me hipertenzija mučila od mladosti. Ako sam pio gomilu pilula, sada mogu dobiti samo biljne dekocije. Sjajna droga! Neželjeni efekti nisu izazvani.

Uzeo sam lijek Kapoten. Riječi ne mogu prenijeti moje divljenje. Beletristika! Ja sam sredovječna žena, 64 godine. Dakle, imam gomilu bolesti. Nakon tečaja liječenja ovim lijekom, počeo sam se osjećati 20 godina mlađe! Izliječen sam od vječno visokog krvnog pritiska. Postao sam aktivan, bavim se sportom, trčim ujutro. Ako vam lijek odgovara, a ne znate kako izliječiti hipertenziju, slobodno započnite s liječenjem. Uzgred, efikasan je i u lečenju dijabetesa, ali pod nadzorom lekara.

Oko 15 godina u dvorištu čuo sam da je najbolji lijek za Kapoten pritisak. Kada mi je krvni pritisak počeo da raste, kupio sam ga, pročitao i odmah shvatio da je moj. Uzela je dok se pritisak povećavao. Prije dvije godine pritisak se popeo na nevjerovatne razine. Pozvali su hitnu pomoć. Poke je pritisak pao i bilo je normalno godinu i pol dana, a onda opet takva priča. Napokon sam se odlučila kod ljekara prije šest mjeseci. Prošla sam sva ispitivanja i očitanja tonometra za 10 dana. Doktor mi je propisao lijek za peniju, analapril. Pitao sam kad moj pritisak postane nekontroliran, šta onda da radim? Naručio je Fedining previše jeftino. Uzmite kada se pritisak poveća. Možda su se ljudi suočili sa takvim stavom kada propisuju skupe lijekove. Ali ima ljudi koji i sami kupuju skupe droge, ne veruju jeftino. Hvala vam na vašim videozapisima, sa zadovoljstvom čitam. Zahvaljujući doktorima i onima koji više nisu s nama su nebesko kraljevstvo. Svejedno, ljekari mnogo pomažu.

Obrazac za puštanje

Kapoten je dostupan u obliku kvadratnih tableta sa zaobljenim ivicama. Tablete su dvokonveksne, s jedne strane imaju urez križa, a na drugoj strani ekstrudiranu riječ "SQUIBB" i broj "452". Bijele ili bjelkaste kremne tablete imaju karakterističan miris, dopušteno je lagano marmoriranje.

Tablete su upakovane u blistere od 10 i 14 komada. U kartonsku ambalažu stavljaju se 2 ili 4 blistera.

Farmakokinetika i farmakodinamika

Kapoten je ACE inhibitor. Captopril, koji je dio ovog lijeka, uklanja vazokonstriktorski učinak na venske i arterijske sudove suzbijanjem angiotenzina II. Kapoten smanjuje naknadno opterećenje, smanjuje OPSS, oslobađanje aldosterona u nadbubrežnoj žlijezdi, snižava krvni tlak, pritisak u plućnoj cirkulaciji i u desnom atrijumu.

Bioraspoloživost kaptoprila dostiže 60-70%. Jedenje istovremeno s lijekom može značajno usporiti apsorpciju kaptoprila za 40%. Aktivna supstanca vezuje se za proteine ​​u krvi za 25-30%. Poluvrijeme eliminacije iznosi 2-3 sata. Većina lijeka izlučuje se mokraćom, polovina uzete doze izlučuje se nepromijenjena.

Lijek počinje djelovati 10 minuta nakon primjene. Maksimalni terapeutski učinak očituje se nakon sat i pol i može trajati do 6 sati.

Indikacije za upotrebu

Kapoten je propisan za takve bolesti:

  • infarkt miokarda
  • visok krvni pritisak (kao monoterapija i u kombinaciji sa drugim lekovima),
  • hroničnog zatajenja srca (u kombinovanoj terapiji),
  • dijabetička nefropatija kod šećerne bolesti I stepena.

Doziranje i primjena

Tablete se uzimaju oralno jedan sat prije obroka, možete popiti vodom, a možete uzeti i pod jezik. Terapeutske doze propisuje ljekar. Liječenje je potrebno započeti s malim dozama.

S umjerenom hipertenzijom, početna doza bi trebala biti polovina tablete - 12,5 mg 2 puta dnevno. Ako je potrebno, povećajte dozu, ali potrebno je održavati interval od 2-4 tjedna. Efektivna doza je 2 tablete, tj. 50 mg 2 puta dnevno. Kod teške hipertenzije početna doza treba biti polovina tablete, tj. 12,5 mg 2 puta dnevno. Postepeno, pojedinačna doza se povećava na 50 mg s učestalošću 3 puta dnevno.

Kod zatajenja srca liječenje se odvija samo pod strogim nadzorom ljekara. Liječenje započinje s četvrtinom tablete, tj. 6,25 mg tri puta dnevno. Vremenom se doza povećava na 1 tabletu 3 puta dnevno.

Kod dijabetičke nefropatije preporučena doza je 75-100 mg, tj. 3-4 tablete, podijeljeno u 2-3 doze dnevno.

S umjerenim oštećenjem bubrega, potrebna je dnevna doza od 75-100 mg, tj. 3-4 tablete, podijeljena u 3 doze. Kod teškog oštećenja bubrega početno držanje ne smije prelaziti polovinu tablete - 12,5 mg. Ali s vremenom se povećava na potrebnu terapijsku dozu.

Za starije pacijente starije od 65 godina dozu bira liječnik isključivo pojedinačno. Kao što se očekivalo, preporučuje se započeti tijek liječenja minimalnom dozom i pokušati ga se pridržavati tijekom cijelog Kapotena.

Oprez i preporuke

Tokom terapije ovim lijekom upotreba alkohola je u potpunosti isključena. Kombinacija alkohola i Kapotena dovodi do ozbiljne hipertenzije.

Pacijenti sa kroničnim zatajenjem srca prolaze terapiju lijekovima pod strogim nadzorom liječnika.

Prije nego što počnete uzimati, morate provjeriti funkcionalnost bubrega.

Prva 3 meseca terapije potrebno je kontrolisati broj leukocita, kreatinina i uree.

Ako je prilikom uzimanja Kapotena došlo do arterijske hipotenzije, tada morate zauzeti vodoravni položaj i podići noge.

Lijek može utjecati na koncentraciju. Stoga se tijekom razdoblja terapije kapuljačom treba suzdržati od opasnih aktivnosti, upravljajući vozilima. Nakon uzimanja početne doze može se pojaviti vrtoglavica.

Nuspojave:

Prema studijama i komentarima potrošača, Kapoten može pokazati takve nuspojave:

  • vrtoglavica, ataksija, pospanost,
  • hipotenzija, tahikardija, periferni edem,
  • oticanje udova, usana, jezika, lica, sluzokože grkljana,
  • anemija, agranulocitoza, neutropenija, trombocitopenija,
  • hiperkalemija, acidoza, hiponatremija, proteinurija, velika koncentracija azota uree u krvi,
  • aftozni stomatitis,
  • kršenje ukusa, suha usta, povećani enzimi jetre,
  • u retkim slučajevima mogu se javiti bolovi u trbuhu, proliv, hepatitis, hiperplazija desni,
  • eritem, osip i svrbež, osip, fotosenzibilnost, crvenilo.

Pri prvim znakovima nuspojava potrebno je otkazati lijek i potražiti savjet liječnika.

Kompatibilnost s drugim lijekovima

Diuretici, blokator gangliona i blokatori adrenergičkih efekata pojačavaju terapeutski efekat Kapotena.

Klonidin i indometacin smanjuju hipotenzivni učinak Kapotena.

Kombinacija Kapotena s prokainamidom i alopurinolom može dovesti do Stevens-Johnsonovog sindroma i neutropenije.

Imunosupresivi zajedno sa Kapotenom mogu dovesti do hematoloških poremećaja.

Kapoten povećava koncentraciju litijumskih preparata, što dovodi do rizika od nuspojava karakterističnih za litijumske preparate.

Sastav i oblik oslobađanja

Kapoten je trenutno dostupan u pojedinačnom obliku doziranja. oralne tablete. Tablete imaju kvadratni, dvokonski konveksni oblik sa zaobljenim ivicama, obojane bijelom ili kremasto bijelom bojom, na jednoj je strani ureza u obliku križa, a na drugoj je natpis „SQUIBB“ i brojevi „452“. Tablete imaju karakterističan miris i dostupne su u pakovanjima od 28, 40 i 56 komada.

Kao aktivna supstanca Kapoten tablete sadrže kaptopril u dve doze - 25 mg i 50 mg. Kao pomoćne komponente Kapoten tablete sadrže sledeće supstance:

  • Kukuruzni škrob
  • Laktoza
  • Mikrokristalna celuloza,
  • Stearinska kiselina.

Terapeutski efekat

Kapoten smanjuje krvni pritisak i smanjuje opterećenje na srce, zbog čega se koristi u liječenju hipertenzije i kroničnog zatajenja srca. Djelovanje Kapotena nastaje zahvaljujući njegovoj sposobnosti da blokira aktivnost enzima koji pretvara angiotenzin (ACE), što osigurava prelazak angiotenzina I u angiotenzin II. Činjenica je da je angiotenzin II biološki aktivna supstanca koja ima snažno vazokonstriktivno dejstvo, što u skladu s tim povećava krvni pritisak. Kad se angiotenzin II ne formira, krvne žile ostaju proširene, a krvni tlak opada, a olakšava se i rad srca kojemu je potrebno manje napora da gurne krv u žile. Prema tome, Kapoten, blokirajući stvaranje angiotenzina II, dovodi do širenja krvnih žila i smanjenja krvnog pritiska.

Redovnim unosom Kapotena, krvni pritisak se održava unutar prihvatljivih vrijednosti. Da bi se postigao trajni pad pritiska, lijek se mora uzimati najmanje 4 do 6 tjedana.

Uz to, uslijed širenja krvnih žila smanjuje se i ukupni periferni otpor što smanjuje opterećenje na srce koje lakše gura krv u aortu i plućnu arteriju. Smanjenjem opterećenja na srce, Kapoten povećava toleranciju fizičkih i drugih stresova kod osobe koja pati od zatajenja srca.

Kapoten poboljšava bubrežni protok krvi i zato se može koristiti za liječenje dijabetičke nefropatije. Uz to, lijek ne uzrokuje edeme, što ga razlikuje od drugih antihipertenzivnih lijekova. Kao rezultat, Kapoten nije potrebno kombinirati sa diureticima.

Kako uzimati Kapoten?

Kapoten se mora uzimati oralno, gutanjem tablete ili njenog cijelog dijela, bez grickanja, žvakanja ili mljevenja na bilo koji drugi način, ali s negaziranom vodom (dovoljno je pola čaše).

Doziranje Kapotena bira se pojedinačno, a unos započinje s minimalnim dozama od 6,25 ili 12,5 mg, koje se udvostručuju svaka 2 tjedna dok se ne dosegnu maksimalne dopuštene vrijednosti - 300 mg dnevno. Nije preporučljivo uzimati lijek u dozi većoj od 300 mg dnevno, jer se njegova učinkovitost ne povećava, a težina nuspojava, naprotiv, povećava. Maksimalna dopuštena dnevna doza koja ne izaziva trovanje je oko 600 mg Kapotena.

Kapoten doza za razne bolesti

Za bilo koju bolest, Kapoten počinje uzimati s minimalnim dozama, postepeno ih dovodeći do potrebne potporne doze. Doza održavanja može biti različita za različite bolesti.

Sa arterijskom hipertenzijom Kapoten mora početi uzimati 12,5 mg (1/2 tablete) 2 puta dnevno. Svake dvije sedmice, ako je potrebno, doziranje se udvostručuje, čime se postiže optimalni nivo, s kojim se tlak održava u prihvatljivim granicama. U pravilu, s blagom do umjerenom težinom arterijske hipertenzije, efikasna održavajuća doza Kapotena iznosi 25 mg 2 puta dnevno. Kod teške hipertenzije održavajuća doza lijeka je 50 mg 2-3 puta dnevno.

Kod hroničnog zatajenja srca Kapoten se preporučuje koristiti samo ako diuretici ne pružaju dovoljan i potreban terapijski efekat. U takvim slučajevima lijek se počinje uzimati u 6,25 mg (1/4 tablete) 3 puta dnevno, povećavajući dozu dva puta svake dvije sedmice dok se ne postigne optimalna doza, što daje željeni učinak.Obično je doza održavanja Kapoten za hronično zatajenje srca 25 mg 2-3 puta dnevno. Maksimalna dopuštena dnevna doza je 150 mg dnevno.

U slučaju poremećaja lijeve klijetke nakon infarkta miokarda Kapoten može početi da se uzima tri dana nakon srčanog udara. U tom slučaju počinju uzimati lijek u 6,25 mg jednom dnevno, nakon tjedan dana povećavaju dozu do 6,25 mg 2 puta dnevno. Nakon još nedelju dana doziranje se povećava na 6.25 mg 3 puta dnevno. Zatim proizvedite dvostruku dozu i počnite uzimati 12,5 mg 3 puta dnevno. Ako vam ovo doziranje omogućava postizanje željenog učinka, tada se smatra da je potporna i uzimajte lijek duži vremenski period. Ako doza od 12,5 mg 3 puta dnevno nije dovoljno učinkovita, tada se može udvostručiti i uzimati 25 mg 3 puta dnevno. U principu, najveća dopuštena doza za kršenje lijeve komore je 150 mg dnevno.

Sa dijabetičkom nefropatijom Kapoten se preporučuje uzimati 25 mg 3 puta dnevno ili 50 mg 2 puta dnevno. Ovu se dozu održavanja postepeno povećava, počevši uzimati lijek od 12,5 mg 3 puta dnevno. Nakon dvije sedmice, doziranje se udvostručuje i, na taj način, prilagođava dozirajućoj dozi - 25 mg 3 puta dnevno. Ako je ovo doziranje neučinkovito, nakon 2 tjedna povećava se i uzima se u dozi od 50 mg 2 puta dnevno.

Ako je nefropatija praćena mikroalbuminurijom (količina albumina u urinu je 30 - 300 mg dnevno), tada se doza održavanja mora prilagoditi na 50 mg 2 puta dnevno. S proteinurijom (bjelančevinama u urinu) većom od 500 mg na dan, optimalna doza održavanja je 25 mg 3 puta dnevno.

Sa bolesti bubrega sa klirensom kreatinina od 30 - 80 ml / min, doza održavanja Kapotena za bilo koju bolest je 75 - 100 mg dnevno. A s teškim oštećenjima bubrega s klirensom kreatinina manjim od 30 ml / min, lijek se počinje uzimati u 12,5 mg 2 puta dnevno. Tada se doza polako povećava i dovodi do maksimalno 50 do 75 mg dnevno.

Za starije osobe (preko 65 godina), doza Kapotena mora se odabrati pojedinačno, počevši od 6,25 mg 2 puta dnevno. Potrebno je nastojati ne povećavati dozu kod starijih osoba, već, naprotiv, držati je na minimalnoj razini - 6,25 mg 2 puta dnevno. Ako postoji potreba za povećanjem doze, prvo biste trebali dodati treću dozu dnevno, tj. Piti 6,25 mg 3 puta dnevno. Tek tada se može povećati pojedinačna doza Kapotena kako bi se postigao željeni terapeutski učinak.

Kapoten tokom trudnoće i dojenja

Kapoten tijekom trudnoće i dojenja zabranjen je za upotrebu, jer lijek može imati negativan uticaj na rast i razvoj fetusa. U eksperimentalnim studijama na životinjama ustanovljeno je da Kapoten ima embriotoksičnost i može izazvati smrt ploda, pobačaj itd. Zbog toga, tokom cijelog razdoblja trudnoće, žena ne smije uzimati Kapoten.

Ako žena uzima Kapoten kao rutinsku terapiju, tada treba prekinuti lijek čim postane poznato o početku trudnoće. Ako se planira trudnoća, preporučuje se prije pokušaja začeća prebaciti na drugi antihipertenzivni lijek koji trudnice mogu uzimati (na primjer, Nifedipin itd.).

Interakcija s drugim lijekovima

Uzimanje Kapotena s imunosupresivima, citostaticima, prokainamidom, interferonom alfa-2 i interferonom beta povećava rizik od razvoja leukopenije (smanjenje ukupnog broja bijelih krvnih zrnaca u krvi).

Upotreba Kapotena sa diureticima koji čuvaju kalijum (Veroshpiron, Triamteren, Amilorid itd.), Preparatima kalijuma (Asparkam, Panangin, itd.), Supstituentima soli koji sadrže kalijum, Trimetoprim i heparin može izazvati hiperkalemiju (povećani nivo kalijuma u krvi).

Prilikom uzimanja Kapotena s NSAID-om (Indomethacin, Ibuprofen, Nimesulide itd.) Povećava se rizik od oštećenja bubrega, a s Ciklosporinom raste rizik od razvoja bubrežne insuficijencije i oligurije (izlučuje se mala količina urina).

Uzimanje Kapotena s tiazidnim i petlji diureticima (hlortalidon, Indapamid itd.), Anestetičkim lijekovima, NSAID (indometacin, Ibuprofen, Nimesulid, Aspirin, Paracetamol, itd.) I interleukin-3, Minoksidil, Nitroprusside natrij može izazvati hipotenziju zbog oštrog smanjenja volumena cirkulirajuće krvi. Klorpromazin u kombinaciji s Kapotenom izaziva ortostatsku hipotenziju, kada se krvni tlak naglo snizi pri premještanju iz sjedećeg ili ležećeg u stojeći položaj.

Uzimanje Kapotena s azatioprinom može izazvati razvoj anemije i leukopenije.

Alopurinol u kombinaciji sa Kapotenom povećava rizik od teških alergijskih reakcija, poput Stevens-Johnsonovog sindroma, itd.

Pripravci aluminijum hidroksida, magnezijum hidroksida, magnezijum karbonata smanjuju apsorpciju Kapotena i, prema tome, njegovu efikasnost. Također, djelotvornost Kapotena smanjuje Orlistat i eritropoetine, dok ga uzimate s kojim može doći do hipertenzivne krize, povišenog krvnog tlaka ili moždanog krvarenja.

Uzimanje Kapotena s inzulinom, hipoglikemijskim sredstvima (Glibenklamid, Gliklazid, itd.) I sulfonilurejom može dovesti do hipoglikemije (niske glukoze u krvi).

Kapoten u kombinaciji sa litijumskim preparatima povećava koncentraciju litijuma u krvi i može izazvati razvoj simptoma intoksikacije ovim elementom.

Kratak opis

Kapoten (farmakološki aktivna supstanca - kaptopril) je antihipertenzivni lijek američke farmaceutske kompanije Bristol-Myers Squibb, koji pripada grupi inhibitora enzima koji pretvaraju angiotenzin (ACE inhibitori). Ovo je prvi originalni lijek ove farmakološke grupe, koji je otvorio novu eru u liječenju hipertenzije. Mehanizam njegovog antihipertenzivnog dejstva nastaje zbog sposobnosti suzbijanja ACE aktivnosti što rezultira smanjenjem brzine prelaska angiotenzina I u angiotenzin II. Potonji je, kao što znate, snažan endogeni vazokonstriktorni faktor koji potiče oslobađanje aldosterona iz kore nadbubrežne žlijezde. Uz to, vjeruje se da kaptopril utječe i na sistem kinin-kalikrein, sprečavajući na taj način raspad bradikinina (koji ima svoju negativnu stranu u obliku nuspojava poput kašlja i angioedema povezanih sa nakupljanjem bradikinina). Antihipertenzivni učinak lijeka nije povezan sa aktivnošću renina u plazmi. Dakle, smanjenje krvnog tlaka se opaža ne samo u normalnim nego i pri niskoj koncentraciji ovog hormona što je uzrokovano izlaganjem tkivu renin-angiotenzin-aldosteronskog sistema. Zbog svog vazodilatacijskog učinka, kapoten smanjuje ukupni periferni i plućni vaskularni otpor, pritisak zaglavljenja u plućnoj arteriji, povećava rad srca i toleranciju na vježbanje. Dužom upotrebom smanjuje se ozbiljnost hipertrofije lijeve komore, sprečava se napredovanje srčanog zastoja i inhibira razvoj dilatacije lijeve komore. Smanjuje nivo natrijuma kod pacijenata sa hroničnom srčanom insuficijencijom. U većoj mjeri povećava lumen arterija nego vena. Poboljšava se opskrba krvlju u područjima miokarda zahvaćenim ishemijom. Inhibira agregaciju trombocita (lepljenje). Smanjuje tonus eferentnih (eferentnih) arteriola bubrežnih glomerula, normalizujući intrakubularnu hemodinamiku i inhibira razvoj dijabetičke nefropatije.

Nakon oralne primjene, najmanje 2/3 aktivne tvari podvrgava se brzoj apsorpciji u gastrointestinalnom traktu. Istodobni unos hrane smanjuje apsorpcijska svojstva kapotena za 30-40%. Maksimalna koncentracija u plazmi utvrđuje se nakon 30-90 minuta. Jednom kada je u sistemskoj cirkulaciji 25-30% lijeka veže se na proteine ​​(prvenstveno sa albuminom). Kapoten se metabolizira mikrosomalnim jetrenim enzimima da bi tvorio farmakološki aktivne metabolite. Poluživot lijeka je kraći od 3 sata (u slučaju zatajenja bubrega može se povećati i do 32 sata, ovisno o stupnju bolesti).

Kapoten je dostupan u tabletama. Početna doza lijeka može varirati od 6,25 do 12,5 mg 2-3 puta dnevno. U nedostatku ili slabosti terapijskog odgovora, doza se progresivno povećava na 25-50 mg 3 puta dnevno. Osobama oboljelim od bolesti bubrega propisuju se nježnije doze kapotena. Najveća dopuštena dnevna doza lijeka je 150 mg. Pored izravnih kontraindikacija, postoji još niz ograničenja pod kojima je kapoten potreban krajnji oprez. Na primjer, to uključuje angioedem uzrokovan ACE inhibitorima, stenozu aortne valvule, cerebrovaskularnu insuficijenciju, koronarnu bolest srca, dijabetes melitus, hiperkalemiju, bubrežnu ili jetrenu insuficijenciju i starost. Kapoten se ne preporučuje zajedno sa preparatima kalijuma i diureticima koji čuvaju kalijum (ovo se posebno odnosi na bolesnike sa šećernom bolešću i zatajenjem bubrega). To se objašnjava povećanim rizikom od hiperkalemije, jer ACE inhibitori smanjuju koncentraciju aldosterona, što za sobom povlači kašnjenje u tijelu kalijevih jona. Upotreba kapotena kod djece moguća je samo u slučajevima kada drugi lijekovi nisu bili efikasni.

Neželjeni efekti Kapotena

Kapoten izaziva sledeće nuspojave iz različitih organa i sistema:

1.Nervni sistem i senzorni organi:

  • Umor,
  • Vrtoglavica
  • Glavobolja
  • Pospanost
  • Konfuzija,
  • U nesvijesti
  • Depresija
  • Ataksija (poremećena koordinacija pokreta),
  • Grčevi
  • Parestezije (osećaj ukočenosti, peckanje, "goosebumps" u udovima),
  • Oštećenje vida,
  • Kršenje mirisa.
2.Kardiovaskularni sistem i krv:
  • Hipotenzija (nizak krvni pritisak)
  • Ortostatska hipotenzija (oštar pad pritiska pri prelasku iz sjedećeg ili ležećeg u stojni položaj),
  • Angina pectoris,
  • Infarkt miokarda
  • Aritmija
  • Otkucaji srca
  • Akutna cerebrovaskularna nesreća,
  • Periferni edem,
  • Limfadenopatija
  • Anemija
  • Bol u grudima
  • Raynaudov sindrom
  • Plima i oseka
  • Blijeda koža
  • Kardiogeni šok,
  • Plućna tromboembolija,
  • Neutropenija (smanjenje broja neutrofila u krvi),
  • Agranulocitoza (potpuni nestanak bazofila, eozinofila i neutrofila iz krvi),
  • Trombocitopenija (smanjenje broja trombocita ispod normalnog),
  • Eozinofilija (porast broja eozinofila iznad normalnog).
3.Respiratorni sistem:

Farmakologija

Antihipertenzivno sredstvo, ACE inhibitor. Mehanizam antihipertenzivnog djelovanja povezan je s konkurentnom inhibicijom ACE aktivnosti, što dovodi do smanjenja stope pretvorbe angiotenzina I u angiotenzin II (koji ima izražen vazokonstriktivni učinak i potiče lučenje aldosterona u kore nadbubrežne žlijezde). Uz to, čini se da kaptopril ima uticaj na sistem kinin-kalikrein, sprečavajući razgradnju bradikinina. Antihipertenzivni učinak ne ovisi o aktivnosti renina u plazmi, primjećuje se smanjenje krvnog tlaka pri normalnim, pa čak i smanjenim koncentracijama hormona, što je posljedica utjecaja na tkivni RAAS. Povećava koronarni i bubrežni protok krvi.

Zbog svog vazodilatacijskog učinka, smanjuje OPSS (afterload), pritisak zaglavljenja u plućnim kapilarama (prednaprezanje) i otpornost u plućnim žilama, povećava rad srca i toleranciju na vježbanje. Uz duže korištenje, smanjuje se ozbiljnost hipertrofije miokarda lijeve komore, sprječava napredovanje zatajenja srca i usporava razvoj dilatacije lijeve komore. Pomaže u smanjenju natrijuma kod pacijenata sa kroničnim zatajenjem srca. Prošire arterije u većoj mjeri nego vene. Poboljšava se opskrba krvi ishemijskim miokardom. Smanjuje agregaciju trombocita.

Smanjuje tonus eferentnih arteriola glomerula bubrega, poboljšavajući intrakubularnu hemodinamiku i sprečava razvoj dijabetičke nefropatije.

Kapoten - analozi

Kapoten ima analoge dviju sorti - sinonimi i, u stvari, analozi. Sinonimi su lijekovi koji poput Kapotena sadrže kaptopril kao aktivnu tvar. Kapotenovi analozi su lijekovi iz skupine ACE inhibitora koji sadrže i druge aktivne tvari (ne kaptopril), ali imaju sličan spektar terapijske aktivnosti.

Sinonimi Kapoten Sledeći lekovi su:

  • Angiopril-25 tablete,
  • Blockordil tablete
  • Tablete Captopril.

Kapotenovi analozi Sledeći lekovi su:

  • Akupro tablete
  • Amprilan tablete
  • Arentopres tablete,
  • Bagopril tablete
  • Burlipril 5, Burlipril 10, Burlipril 20 tablete,
  • Kapsule Wazolong,
  • Hypernova tablete,
  • Hopten kapsule,
  • Dapril tablete
  • Dilaprel kapsule,
  • Diropress tablete
  • Diroton tablete
  • Zokardis 7,5 i Zokardis 30 tableta,
  • Zonixem tablete
  • Inhibeys tablete,
  • Irmed tablete
  • Kvadropril tablete
  • Quinafar tablete,
  • Coverex tablete,
  • Corpril tablete
  • Lysacard tablete,
  • Lysigamma tablete,
  • Tablete lizinoprila,
  • Tablete lizinotona,
  • Lysiprex tablete
  • Lizonorm tablete,
  • Lysoril tablete
  • Listril tablete
  • Liten tablete
  • Metipril tablete,
  • Monopril tablete
  • Moex 7,5 i Moex 15 tablete,
  • Parnawel tablete i kapsule,
  • Perindopril tablete
  • Perineva i Perineva Ku-tab tablete,
  • Perinpress tablete
  • Piramilne tablete
  • Pyristar tablete,
  • Preness tablete,
  • Prestarium i Prestarium A tablete,
  • Ramigamma tablete,
  • Ramicardia kapsula,
  • Ramipril tablete
  • Ramepress tablete,
  • Renipril tablete
  • Renitec tablete
  • Rileys-Sanovel tablete,
  • Sinopril tablete
  • Tablete Stopress,
  • Tritace tablete,
  • Fosicard tablete,
  • Fosinap tablete,
  • Fosinopril tablete,
  • Fosinotec tablete
  • Hartil tablete
  • Hinapril tablete,
  • Ednit tablete
  • Enalapril tablete,
  • Enam tablete
  • Enap i Enap P tablete,
  • Enarenal tablete
  • Enapharm tablete,
  • Envas tablete.

Velika većina recenzija o Kapotenu (više od 95%) je pozitivno, zbog brzog i dobro izraženog učinka. Dakle, u recenzijama se primjećuje da lijek brzo snižava krvni pritisak i, u skladu s tim, normalizira dobrobit. Kapoten je efikasan čak i u slučajevima kad se drugi lijekovi ne mogu nositi sa zadatkom. Mnogi ljudi u pregledima ukazuju na to da je lijek efikasan za zaustavljanje hipertenzivnih kriza.

Praktično nema negativnih recenzija o Kapotenu, međutim, dostupne, u pravilu, prouzrokovane su razvojem teško podnošljivih nuspojava, što je prisililo osobu da odbije daljnju upotrebu lijeka.

Corinfar ili Kapoten?

Kapoten je lijek iz skupine ACE inhibitora, a Corinfar je blokator kalcijumovih kanala koji sadrži nifedipin kao aktivnu supstancu. Oba lijeka smanjuju krvni pritisak i smanjuju opterećenje na srcu, međutim, i pored sličnosti terapeutskog efekta, postoje prilično ozbiljne razlike među njima koje jednostavnu usporedbu čine nemogućom.Svaki lijek ima prednosti i nedostatke, a to je ono što određuje najpoželjnija područja njihove primjene.

Dakle, Corinfar se može koristiti tijekom trudnoće i dojenja, a Kapoten je strogo zabranjeno koristiti tokom gestacije. Zato bi trudnice za korekciju krvnog pritiska trebale više da koriste Corinfar.

Kapoten djeluje relativno blago, izaziva malo nuspojava i pogodan je za hitnu upotrebu da bi smanjio pritisak. Corinfar djeluje oštrije, njegovo djelovanje je izraženije, a nuspojave su gore. Oba lijeka brzo smanjuju pritisak, ali Kapoten efekat traje duže nego Corinfar. Zbog toga je, ako je potrebno, za dugotrajno smanjenje pritiska bolje uzimati Kapoten. Ako trebate vrlo brzo, oštro i dramatično smanjiti pritisak, onda je bolje da koristite Corinfar.

Osim toga, Corinfar može izazvati tahikardiju. Zbog toga, sa tendencijom palpitacija, bolje je dati prednost Kapotenu.

Osobe koje pate od dijabetesa melitusa ili hipertenzije zbog bolesti bubrega bolje se slažu s Kapotenom, jer Corinfar je manje učinkovit u normalizaciji tlaka u ove kategorije bolesnika.

Ostavite Svoj Komentar