Uloga prehrane u liječenju cerebralne arterioskleroze: dozvoljena i zabranjena hrana, tjedni jelovnik

Dijeta br. 10, prema preporukama medicinske ishrane profesora M. I. Pevznera, propisana je za bolesti kardiovaskularnog sistema sa cirkulacijskom insuficijencijom 1-2a stepena, dijeta br. 10-a za arteriosklerozu krvnih sudova mozga i srca, sa koronarnom srčanom bolešću, hipertenzija na pozadini ateroskleroze.

Razlika između jelovnika je u tome što je uz glavnu prehranu dozvoljeno jesti neobranu svinjetinu, a nema ograničenja u unosu jela od jaja. Uz dijetu od 10 hoda, ova vrsta mesa je isključena iz menija, a meko kuhano jaje ili janjetina možete kuhati najviše 2-3 puta tjedno. A također biste trebali ograničiti jela od riže i kaše, tjestenine.

Glavni naglasak je na pravom obroku, njegovoj kulinarskoj obradi, određenoj hrani. Zbog toga je u ovom članku - lista proizvoda i recepata za zdrava jela koja poboljšavaju stanje krvnih sudova, a preporučuju se i kod srčanih bolesti. Ova dijeta je neophodna i ako su zahvaćene arterije nogu.

Dijeta za kardiovaskularne bolesti.

Hrana treba biti frakcijska - barem 5-6 puta dnevno. Tako ćete izbjeći opterećenje probavnog sustava i taloženje "lošeg" kolesterola na zidovima krvnih žila, jer će se hrana apsorbirati na najpotpuniji način.

I jesti u malim obrocima, redovno, u isto vrijeme, omogućit će vam da održavate optimalnu težinu bez povećanja kilograma. Prekomjerna težina stvara dodatno opterećenje ne samo na mišićno-koštanom sustavu, već i na kardiovaskularni sustav.

Ako trebate normalizirati težinu, onda preporučujem članak o sveobuhvatnom programu mršavljenja.

Rijedak obrok u velikim obrocima, prvo, dovodi do činjenice da se ne pretvara u gastrointestinalni trakt, odlaže se u obliku masnih rezervi u nedostatku fizičkog napora, i drugo, prepunjeni želudac vrši pritisak na dijafragmu. Pomaknuta dijafragma komplicira normalnu aktivnost srca.

Na bilo kojem obroku ne preporučuje se čitanje, gledanje televizije ili razgovor, posebno radi rješavanja bilo kakvih problema, jer to ometa proces probave. Kod bolesti kardiovaskularnog sistema to, štoviše, može dovesti do patološkog porasta otkucaja srca i do povećanja pritiska.

Posebna pažnja mora se posvetiti vremenu večere. To bi trebalo biti najkasnije sat i pol do dva sata prije spavanja, tako da proces probavljanja hrane ne ometa oporavak tijela tokom noći.

Večera bi trebala biti niskokalorična, sačinjena od hrane koja je lako probavljiva. To mogu biti morski plodovi, povrće ragu, mrvice od žitarica uz prilog povrću. Pečeni u foliji ili kuhani u dvostrukom kotlu, piletina ili nemasna riba, jela od sira i fermentirani mliječni proizvodi: kefir, bio-jogurt, jogurt.

- Hljeb od cjelovitog zrna, kekse bez maslaca i keks umjereno

- supe na povrtnim juhama od žitarica, krompira i povrća, začinskog bilja. Preporučuje se vegetarijanska cvekla, bogata vitaminima i vlaknima, za vrijeme posluživanja posipajte svježim biljem peršina i kopra. Zelenilo i korijen peršuna posebno su indicirani za edeme uzrokovane srčanim bolestima.

- Meso. Možete kuhati bijelu piletinu, kuhano ili pečeno meso, puretinu i zečje meso, kao niskokalorična jela, dijetsku teletinu. Tokom perioda poboljšanja, kuhano meso može se malo pržiti, kao i 1-2 puta nedeljno, možete nekoliko kriški slanine ili šunke. Korisna jelirana jela.

- Morski plodovi. Preporučuje se vrsta ribe s niskim udjelom masti, posebno morska riba. Kozice i lignje nisu samo elementi u tragovima, već su i čisti protein - kako kuhati filete lignje. Za jačanje organizma i imuniteta, za poboljšanje probave i rada crijeva, 1-2 puta tjedno za večeru, u izbornik uključite morske alge, koje će osim toga nadoknaditi nedostatak joda.

- Jaja. Možete jesti 1 protein tvrdo kuhanih jaja dnevno, a žumance - samo 2-3 do 4 nedelje ili 2—3 jaja, kako biste izbegli višak holesterola.

- Žitarice. Dopuštene su labave žitarice: biserni ječam, heljda, proso, bogata kalijumom, korisna za srce i riža. Žitaricama se mogu dodavati juhe. Pasta se preporučuje samo od tvrdih brašna.

- Masti. Poseban značaj, kako biste smanjili nivo "lošeg" kolesterola, je izuzetak iz vašeg jelovnika za liječenje, sva pržena hrana. Dozvoljeni su nesoljeni maslac ili ghee - tanka kriška na sendviču ili kao dodatak mliječnoj kaši za doručak i ručak.

Maslac se ne treba u potpunosti isključiti - bogat je vitaminima i zdravim mastima. Od biljnih masti posebno su potrebni laneno ulje i maslina. Nerafinirano suncokretovo ulje se može dodati i u gotova jela.

O štetnim i korisnim masnoćama za tijelo - u članku "Osnove zdrave prehrane"

- Mliječni proizvodi. Korisni su fermentirano pečeno mlijeko i kefir, nemasne sorte sira, majoneza s niskim udjelom masnoće, iako je nepoželjna, sir, jogurti s bio-dodacima. Ovsenu kašu možete kuhati u mlijeku, razrijeđenom trećinom vodom.

Jednom nedeljno, u svrhu prevencije i korekcije težine, možete provesti dan skute. Tokom dana, vaš će se jelovnik sastojati od 500 g skučenog sira s niskim udjelom masnoće (prema posljednjim podacima proizvodi s malo masti su mnogo štetniji za organizam nego sa sadržajem masti od 0,5-1%) i 200-300 ml kefira, fermentiranog pečenog mlijeka ili jogurta.

Između prijema ovih proizvoda, koji se moraju raspodijeliti u 5-6 obroka, možete piti infuziju od šipka - ne više od 1,5 šalice dnevno, čistu vodu, jesti 1 voće: na primjer, jabuku, marelicu, grejp. Osjećaj gladi pomoći će da ugasite 1-2 kriške raženog hljeba.

- Povrće i mahunarke. Jela od povrća i mahunarki, bogata netopljivim vlaknima, normaliziraju rad creva, pomažu u uklanjanju viška holesterola iz organizma. Uz edeme, lubenica je korisna.

Vitamini i elementi u tragovima koji se nalaze u tikvicama, pečenom krumpiru, svježoj mrkvi, krastavcima i rajčici, kuhanom repe, pomažu u jačanju kardiovaskularnog sustava, štite ga od krvnih ugrušaka i spazma krvnih žila.

- Voće i bobice. Rastvorljiva vlakna koja se nalaze u jabukama, breskvama, bananama, persimini i marelicama, agrumima, grožđu, pomažu u snižavanju holesterola i uklanjanju žučnih kiselina iz organizma. Grejpfrut je posebno koristan koji pomaže normalizaciji holesterola u krvi.

- sušeno voće. Osušene marelice, suve šljive, grožđice i datulje trebalo bi da stalno budu na meniju, jer u koncentriranom obliku sadrže neophodne mineralne tvari, neophodne za hipertenziju i neadekvatnu cirkulaciju krvi.

Mješavina suhog voća, smrvljenog u mlincu za meso ili blenderu, uz dodatak meda i limunovog soka, može zamijeniti visokokalorični desert i šećer, čija se količina mora svesti na najmanju moguću mjeru. Žličica meda blagotvornije djeluje na krvne žile i srce od iste količine šećera. Recept za vitaminsku mješavinu nalazi se u članku „Optimalna prehrana nakon 45“.

- Orašasti plodovi i semenke. U svoj jelovnik uključite orahe, bademe i pistacije. Oni ne samo da sadrže zdrave masti, vitamine i minerale, nego pomažu u poboljšanju pamćenja i rada mozga.

- Piće. Crni čaj je bolje zamijeniti zelenim, alkohol i kafa su isključeni. Možete popiti kafu ujutro ili slabu kafu ako je vaše stanje stabilno. Tokom dana se preporučuje piti još mineralne ili filtrirane vode, sokova od voća i povrća, infuzija od šipak, svježi sok od grožđa u sezoni, ali ne više od 0,5 šalice dnevno.

Kod koronarne srčane bolesti, aritmija i hipertenzije koristan je sok od marelice. Sok od crne ribeze, kao i bilje, pomoći će u čišćenju posuda.

Od povrća možete pripremiti vitaminski koktel, koji će pomoći smanjiti oticanje, povećati elastičnost krvnih sudova i normalizirati protok krvi.

Iscijedite sok od velike mrkve, četvrtine korijena celera, polovine korijena peršuna, prosječne gomile peršuna. Tokom dana, dobijeni koktel može se čuvati u frižideru. Polovinu volumena pijte odmah u malim gutljajima. Preostalu polovinu rasporedite na 3-4 obroka tokom dana.

Esencijalni vitamini i minerali.

U dnevnom meniju trebalo bi biti najmanje 5-6 voća i povrća, od kojih 2-3 treba biti sirovo, kako bi tijelo primilo maksimalnu količinu vitamina. Za zdravlje srca i krvnih sudova od najveće su važnosti vitamini A, C i E.

Beta-karoten i vitamin A jačaju srčani mišić i zidove krvnih žila, vitamin C je snažan antioksidans, podržava imunološki sistem i štiti srce od utjecaja negativnih faktora.

Vitamin E - pomaže u stabilizaciji pulsa, smanjuje viskoznost krvi, jača zidove krvnih žila i kapilara, povećava nivo „dobrog“ holesterola. Pročitajte više o proizvodima koji ih sadrže, kao i ostalim korisnim vitaminima i mineralima.

Od minerala magnezijum i kalijum najvažniji su za zdravlje kardiovaskularnog sistema i prevenciju ateroskleroze.

Kalijum je uključen u vitalne procese svake ćelije u telu. Da biste normalizirali krvni pritisak, izbjegli grčeve krvnih žila, osigurali normalno funkcioniranje srca, ojačali srčani mišić, rezerve kalija u tijelu trebaju biti na konstantnom i optimalnom nivou.

Mala količina kalijuma u krvnom testu može se čak dijagnosticirati i kao preduvjet za srčani udar. Kako biste izbjegli nedostatak kalija, u izbornik uključite sjeme peršuna, suncokreta i bundeve, orašaste plodove, pečeni krompir, banane, ribu i sušeno voće. Maksimalna količina kalijuma u krompiru je u kore.

Magnezijum je uključen u sintezu enzima neophodnih za rad srca, reguliše otkucaje srca i pritisak, potiče protok krvi i pomaže u smanjenju boli kod angine pektoris. Manjak magnezija pomoći će da se izbegnu jela od heljdine i prosojne kaše, mahunarki, suhog voća, posebno grožđica i grožđa.

Za zdravlje krvi i krvi potrebno je željezo. Stoga će biti korisno zeleno povrće, vodeno kreše, žumanjak, školjke i suho voće, pasulj, sjemenke suncokreta, mršavo meso. Posebno se preporučuju granatno i proklijalo zrno pšenice, zobi, graška.

Brza hrana, pržena hrana, masno meso (svinjetina i janjetina), slanina, margarin strogo su zabranjeni. Preporučuje se ograničiti ili smanjiti upotrebu rafinirane ili konzervirane hrane, posebno marinada i kiselog kupusa.

Zabranjena hrana za aterosklerozu uključuje i: bogate bujone, masne mliječne proizvode, kravice (uključujući jetru), kečape, paste i svu konzerviranu hranu, kobasice i kobasice, sireve s visokim udjelom masnoće, kondenzirano mlijeko i sladoled, majonez, čokoladu i karamelni slatkiši.

Ova hrana koja je bogata lošim holesterolom izravna je prijetnja stanju vaših krvnih sudova i srca. Njihova redovna prisutnost na meniju predstavlja rizik od moždanog udara i infarkta miokarda.

Pod zabranom - sol u količini većoj od 2 g dnevno, te prekomjerna količina slane hrane, što može dovesti do pojave edema i povišenog krvnog pritiska.

Kiseli luk i špinat, sirovi luk i češnjak u velikim količinama, rotkvica i rotkvica ne preporučuju se. No, među narodnim lijekovima za aterosklerozu spada i česna tinktura, koja se mora koristiti dozirano i pravilno.

Uz pogoršanje bolesti kardiovaskularnog sistema.

S prekidom cirkulacije u stupnju 2b-3, sva se jela pripremaju samo u kuhanom i pirenom obliku. Hladna i topla jela se ne preporučuju, sa menija su isključene gljive, mahunarke, sir, proso i biserni ječam, tvrdo kuhana jaja.

Juhe su isključene iz jelovnika ili smanjene na 200 g dnevno. Također ograničavaju unos tekućine - ne više od 800-100 ml dnevno.

Uz lagano pogoršanje, preporučuje se štedljiva dijeta 2-3 dana.

1. doručak. Skuva s jogurtom ili mliječnom zobenom kašom, Art. l grožđice, infuzija od šipka ili zeleni čaj s limunom i medom.

2. doručak. Grejpfrut ili 2 jabuke, 2 ražena hleba.

Ručak Povrće gulaš, kuhana piletina, čaj s medom.

Popodnevna užina. Desert od namočenog u toploj vodi 15-20 minuta, suhog voća, jabuke ili banane, 2-3 oraha.

Večera Pečeni u foliji ili kuvana riba, pečeni krompir. To se, kao i kuhano "u uniformi", preporučuje jesti uz koru, 2-3 krompira. Salata od sveže povrće. Sat i pol prije spavanja - čaša kefira.

Značajno poboljšati stanje organizma sa bolestima kardiovaskularnog sistema, samo pravilna ishrana i pridržavanje preporuka dijeta br. 10 - sasvim je moguće. Naravno, ovo traje dugo, ali snižavanje holesterola na normalan i snižavanje pritiska vaše su buduće zdravlje i dugovječnost.

Jelovnik postu

10 pravila za zdravu prehranu.

Terapijska dijeta broj 2

Stranice stranica na društvenim mrežama - pretplatite se da biste saznali o novim člancima

Zašto dijeta pomaže u borbi protiv ateroskleroze?

Ateroskleroza je patološko stanje tijela u kojem se na zidovima krvnih žila formiraju naslage koje nepovoljno utječu na rad krvožilnog sustava. Plakovi, sužavajući vaskularni lumen, ometaju normalnu cirkulaciju krvi, što dovodi do nedostatka opskrbe organa kisikom, korisnim tvarima i hranjivim tvarima.

Taj je proces spor, ne može se uvijek otkriti u ranim fazama. U zanemarenom obliku patologija može izazvati srčani udar, moždani udar, anginu pektoris.

Posebna prehrana za ovu patologiju nije jedina terapijska mjera, već vam omogućava da bolest držite pod kontrolom. Kod ateroskleroze sudova mozga i vrata važno je pridržavati se dijeta dizajniranog posebno kako bi se spriječio razvoj komplikacija i spriječilo napredovanje bolesti.

Principi terapijske ishrane

Principi dijetalne ishrane za vaskularnu aterosklerozu zasnivaju se na smanjenju unosa „lošeg“ holesterola - lipoproteina niske gustine. Oni izazivaju stvaranje i rast plakova na zidovima krvnih žila. Snižavanje holesterola postiže se jedenjem hrane bogate vlaknima topljivim u mastima.

Dijeta za aterosklerozu krvnih sudova mozga i vrata uključuje dodavanje sterola iz biljnih osnova u prehranu, koji ne dopuštaju apsorpciju holesterola u krv. Steroli se nalaze u biljnim uljima, žitaricama i mahunarkama, orasima. Za sprečavanje ateroskleroze i smanjenje negativnog učinka na posude s holesterolom dovoljno je koristiti svaki dan ne više od dva grama biljnih sterola.

Principi prehrane u dijagnostici ateroskleroze sudova mozga i vrata:

  • U ishrani bi trebalo da postoji "dobar" holesterol - lipoproteini velike gustine i hrana s visokim sadržajem vitamina koji se lako asimiliraju.
  • Hrana se kuha bez masnoće, dozvoljeno je koristiti biljno ulje, od prvih jela (juhe i juhe) potrebno je ukloniti ohlađenu masnoću.
  • Hrana se kuha na pari ili kuhana. Pržena, dimljena jela, kiseli krastavci i konzervirana hrana isključeni su iz prehrane.
  • U procesu kuhanja jela se ne solju, soli se u malo pripremljenoj hrani dodaje u maloj količini.
  • Za pečenje konditorskih proizvoda kod kuće uzima se samo protein pilećih jaja. Jaja žumanjka su potpuno isključeni.
  • Dnevna prehrana bi se trebala sastojati od pet obroka u malim obrocima, što smanjuje rizik od prejedanja.
  • Ishrana bi trebala biti građena prije svega na proteinskim proizvodima - mesu s niskim udjelom masti, sirom, ribom, u količini ne većoj od 150 grama dnevno bilo kojeg od gore navedenih proizvoda. Hrana bogata proteinima pruža duži osjećaj sitosti; tijelu je potrebno više vremena i energije da bi ih probavila.

Ispod je tablica dozvoljenih, zabranjenih i dozvoljenih proizvoda za aterosklerozu krvnih žila.

Deseti dijetalni stol

Dijeta br. 10 koju je 1920. godine razvio terapeut Pevzner i danas je jedna od najboljih za arteriosklerozu. Program se široko koristi u medicinskim ustanovama i nalazi se na popisu petnaest tablica koje su službeno usvojene za ishranu pacijenata sa bolestima različitih organa.

Dijeta ima opće preporuke u vezi s prehranom, ovisno o konkretnom toku bolesti kod određenog pacijenta, proširuje se ili ograničava. Na primjer, kod pretilosti važno je smanjiti sadržaj kalorija u jelima.

Izbornik za cerebralnu arteriosklerozu na osnovu desete tabele sugerira šest obroka dnevno. Posluživanje prvih jela svodi se na ½ standardne posluživanja, hljeb i šećer se konzumira u minimalnoj količini. Dnevna norma soli je 4 grama, dok se u procesu kuhanja jela ne solju, nego dodaju u proces konzumacije.

Parna ili kuhana, pržena hrana u potpunosti se isključuje iz prehrane. Tokom dana je naznačeno pitka voda, sokovi, voćni napici u ukupnoj zapremini ne većoj od jedne litre.

Na osnovu dijetalne tablice br. 10, možemo dati primjer laganog petodnevnog menija za tjedan dana za pacijenta sa vaskularnom aterosklerozom:

Opće preporuke

Ako se otkriju simptomi ateroskleroze žila mozga i vrata, morate posjetiti liječnika koji će propisati lijekove i dati srodne preporuke. Jednako važnu ulogu u terapiji igra pravilna prehrana, zasnovana na dijetalnoj prehrani za određenu patologiju.

Korisne preporuke za aterosklerotske vaskularne lezije:

  • Jedite više ribe i morskih plodova. Riblje ulje utiče na rad srčanog mišića, normalizujući njegov ritam. Dokazano je da se količina "lošeg" holesterola u krvi smanjuje kada jedete hranu bogatu kalcijumom. U manjoj mjeri, ali i blagotvorno djeluju na smanjenje holesterola jona bakra i magnezijuma, joda. Ovi elementi u tragovima nalaze se u dovoljnim količinama u morskoj hrani. Posebno je relevantna njihova upotreba u vansezoni, kada je nedostatak vitamina i hranjivih sastojaka izraženiji.
  • U ishranu trebate dodati hranu bogatu kalijumom: grožđe, brokoli, suho voće, citruse, banane, mlijeko. Kalijum obezbeđuje normalizaciju krvnog pritiska, sprečava razvoj hipertenzije.
  • Jabuke sadrže probavljivi pektin. Pektinske materije utiču na brzo uklanjanje holesterola iz organizma, što znači da imaju antiaterosklerotsko delovanje.
  • Za preljeve za salatu i za kuhanje treba odabrati biljna ulja, izuzev životinjskih masti (maslac, ghee), rijetko je dozvoljeno sezonske salate sa malo masne kisele pavlake.
  • Prehrambena prehrana za cerebralnu arteriosklerozu uključuje upotrebu dodatnih vitaminskih kompleksa na bazi kvasca s visokim sadržajem vitamina A, PP, C i E.
  • Tokom perioda liječenja, alkohol bi trebao biti potpuno eliminiran, dozvoljeno je koristiti jednu ili dvije čaše suhog crnog vina tjedno.
  • Smotre od nikotina i cigareta štetne su za žile, od pušenja treba napustiti.

Korisni savjeti o prehrani kod ateroskleroze

Dugi niz godina neuspešno boreći se sa CHOLESTEROL-om?

Šefica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako sniziti nivo holesterola tako što ćete ga jednostavno uzimati svaki dan.

Ateroskleroza arterijskih žila s pravom se smatra patologijom koja određuje zdravlje i životni vijek moderne osobe. Ljudi koji pate od srčanih i koronarnih bolesti srca znaju koliko je važna prehrana za aterosklerozu u liječenju i sprečavanju komplikacija.

Sužavanje koronarnih žila srca dovodi do ozbiljnih posljedica u obliku angine pektoris, akutnog srčanog udara i doprinosi aritmiji. Moždane arterije oštećene aterosklerotičnim plakovima ili tromboembolijom ne mogu isporučiti kisik tkivima. Stoga akutna hipoksija izaziva kliniku moždanog udara, a hronične promjene dovode do postepenog gubitka pamćenja i "brisanja" osobe kao osobe.

Prehrambeni uslovi za aterosklerozu

Uloga prehrane u aterosklerozi svodi se na korekciju masnoća, proteina, ugljikohidrata, mikroelemenata i vitamina koji ulaze u tijelo, pravilnog unosa kalorija ovisno o težini, dobnoj kategoriji i obavljenom poslu.

Pacijent sa aterosklerotskim vaskularnim promenama mora:

  • jesti redovno, isključuj duge pauze,
  • organizovati 4 obroka dnevno (po potrebi i češće),
  • izbjegavajte pržena, dimljena jela, koristite kuhanje ili pirjanje,
  • iz izbornika isključite jela iz masne hrane, ugljikohidrate s laganom probavom,
  • održavati dovoljnu količinu proteina, vitamina i minerala u hrani,
  • s prekomjernom težinom, dogovorite post niskokaloričnih dana u dogovoru sa liječnikom,
  • ograničite sol i začine,
  • pripremajte juhe na juhama s niskim udjelom masnoće, konzumirajte više mliječnih i povrtnih jela.

Kada započeti dijetu?

Prve manifestacije ateroskleroze nalazimo u adolescenciji, pa čak i djetinjstvu. Vjeruje se da se predklinički dijagnostički simptomi mogu otkriti dopplerografijom na promjenama u zidu aorte i karotidnih arterija. Na ovim žilama postoji najveći rizik od stvaranja plaka.

Promjene u koronarnoj opskrbi krvlju procjenjuju se EKG-om. Srce reagira poremećajem ritma, napadima angine.

Dakle, rani pregled (nakon 40 godina) može ukazivati ​​na početak razvoja bolesti, potrebu promjene prehrane.

Koliko kalorija trebate planirati za hranu?

Kalorični sastav treba kod odrasle osobe da odgovara njegovim troškovima. Sjetite se da punoća bliži smrt.

  • Uz "sjedeći" način života dovoljno je 2200 kcal.
  • Osoba sa mentalnim radom ima pravo na najmanje 2500 kcal.
  • Energičnim ljudima nije štetno da potroše i do 3000 kcal.
  • Uz fizički rad 4000 - 5000 kcal, ovisno o težini.

Korekcija starosti za smanjenje kalorija:

  • do 45 godina - po 100 kcal,
  • 45 - 54 - kod 200,
  • 55 - 64 - na 300.

Prehrana za aterosklerozu zahtijeva poštivanje kvalitativnog sastava kalorija:

  • protein treba da osigura 10 - 15% od ukupnog broja,
  • ugljikohidrati - do 60%,
  • masti - ne više od 35%.

Koje su prednosti konzumiranja pojedinačne hrane?

Cilj prehrane za aterosklerozu je pomoći tijelu da promijeni metabolizam, smanji nakupljanje masti iz triglicerida i lipoproteina niske gustine, tako da ne mogu formirati plakove. Stoga se svi dijetalni proizvodi biraju na temelju korisnosti za ovaj postupak i štete.

Ograničenja na masno meso povezana su ne samo s prekomjernim unosom masti, ali postoje snažni dokazi da u slučaju prekomjernog životinjskog proteina tijelo počinje koristiti to za preradu u kolesterol. U tom pogledu, ne preporučuje se svakodnevna konzumacija mesa.

Međutim, prelazak na puni vegetarijanstvo neće riješiti sve probleme, jer je masnoća neophodna za sintezu enzima, s njim vitamini A, E, D ulaze u krv. Dnevni unos holesterola ograničen je na 0,3 - 0,4 g dnevno (uporedite: pileći žumance jaja sadrže do 275 mg ove tvari).

Biljna hrana sadrži puno beta-sitosterola i vlakana. Inhibiraju apsorpciju iz crijeva vezujući žučne kiseline i uklanjajući ih izmetom.

Nutricionisti predlažu zamjenu sastava masti u ishrani: zasićenih masnih kiselina mesa nezasićenim iz biljnih ulja. Mehanizam za snižavanje holesterola objašnjava se velikom sposobnošću polinezasićenih kiselina:

  • oksidira sastav žuči,
  • hvataju molekule holesterola iz ćelijskih membrana i prenose ih u jetru na raspolaganje,
  • uzrokuju rast prostaciklina uslijed konzumiranja ulja bogatih linolenskom kiselinom.

Ova tvar smanjuje prijanjanje trombocita i sprečava stvaranje mikrotromba.

Višak triglicerida sastoji se od lakih ugljikohidrata, šećera, slatkiša i proizvoda od brašna. Posebno su opasni kod kombinacije dijabetesa i ateroskleroze.

Ono što se ne preporučuje jesti sa aterosklerozom

Uvođenje standardnih prehrambenih smjernica. Promjene su u svakom slučaju moguće.

Lista zabranjenih proizvoda uključuje:

  • masno meso (svinjetina, janjetina, patka, bubrezi, mozak, jetra),
  • bilo konzervirano meso, kobasice, dimljeni proizvodi,
  • jake juhe od mesa, ribe, mahunarki, gljiva,
  • masne sorte ribe i konzervirana hrana iz nje,
  • pecivo od maslaca i lisnato tijesto (hljeb, peciva, kolači),
  • čokolade, sladoled,
  • meki sirevi (prerađeni), masna krema, mlijeko, kefir, pavlaka,
  • žumanjke
  • začinjeni začini, kiseli krastavci, grickalice (majonez, umaci, senf, biber),
  • puter, ulje za kuhanje,
  • kaša i kaša od riže,
  • jak kuhani čaj, kafa, kakao,
  • alkoholna pića i slatka gazirana voda,
  • od povrća, rotkvice, špinata, rotkvice, kislice se ne preporučuju.

Šta može biti uključeno u prehrani?

U skladu sa gornjim zahtevima, osoba ne bi smela da oseća glad. Bilo kakvu niskokaloričnu dijetu za istovar trebate porazgovarati s liječnikom. Dijeta mora uključivati:

  • proizvodi od brašna i peciva od raženog brašna sa nečistoćama mekinja, zrnca hljeba, krekera, kolača bez maslaca,
  • nemasno meso (po mogućnosti perad) i kuhana ili pirjana, pečena riba,
  • natopljenu nezaslađenu haringu,
  • povrtne, mliječne supe, sa žitaricama,
  • jela od povrća (kupus, mrkva, tikvice, repa, bundeva, patlidžan, krompir), svježa rajčica, krastavci, zeleni grašak, zelena salata,
  • mliječne proizvode treba kupovati sa malo masti ili malo masti (skuti sir, kefir, pavlaka),
  • tvrdi sir, blag - ograničen,
  • Meko kuhana jaja dozvoljeno je konzumirati ne više od jednom ili dva puta sedmično, možete kuhati proteinske omlete,
  • žitarice, žitarice, kasike i prilozi (heljda, zobena kaša, proso, ječmena kaša),
  • sva su jela pripremljena s biljnim uljima (suncokretovo, kukuruzno, maslinovo), maslac se može dodati u tanjir u količini ne većoj od 1 žlice,
  • slab čaj, bolje je piti s mlijekom, limunom, kafu zamijeniti napitkom od cikorije, bujona od šipka, svježeg nezaslađenog soka od povrća i voća.

Uzorak menija tablice broj 10c za 1 dan

Doručak 1:
• komad kuvanog mesa sa vinjegrom začinjen biljnim uljem,
• Doktorov kruh,
• napitak od kafe s mlijekom.

Doručak 2:
• salata od morskih algi,
• raženi hleb.

Ručak:
• juha od žitarica (biserni ječam) sa povrćem,
• parne kotlete s kuhanim krompirom,
• raženi hleb,
• juha od divlje ruže s medom.

Večera:
• pečena riba,
• raženi hleb,
• čaj s mlijekom, krekeri.

Uveče: čaša kefira bez masti.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Sastav prehrane omogućuje vam raznolikost jelovnika i pripremanje ukusnih jela. Za kršenje prehrane tokom praznika bit će potrebne "strože" restriktivne mjere u sljedećoj sedmici. Nutricionisti tvrde da strogo pridržavanje preporuka može smanjiti nivo lipoproteina niske gustine mjesečno za 10%.

Šta mogu jesti sa aterosklerozom?

Kao i kod većine bolesti, ateroskleroza luči hranu koja se može jesti i koja je zabranjena. Pravilna prehrana je takođe lijek, samo se njen rezultat ne vidi čim uzimanje konvencionalnih lijekova. Često ljudi moraju jesti mjesecima, pa i godinama, strogo u skladu sa dijetom koju je propisao ljekar. Evo glavnih proizvoda koje dijeta za aterosklerozu mozga u potpunosti isključuje iz ishrane:

  • proizvodi od maslaca,
  • dimljeno meso
  • gljive
  • hrana koja sadrži vitamin D,
  • so.

Prehrana za aterosklerozu krvnih sudova mozga i cervikalne kralježnice ne zabranjuje:

  • kefir i druge mliječne proizvode, ali samo s malo masti,
  • povrće i voće
  • nemasno meso
  • proizvodi koji sadrže vitamine B i C.

Činjenica da su ovi proizvodi odobreni za upotrebu ne znači da ih možete jesti u neograničenim količinama. Ne preporučuje se konzumiranje hladne hrane, jer je tijelo teže dobiti hranjive tvari iz ohlađene hrane.

Nivo holesterola: na šta treba paziti

Holesterol je najvažniji spoj koji sudjeluje u stvaranju steroida, hormona i sintezi vitamina D. To je jedan od glavnih sastojaka staničnih membrana. Odnosno, ono drži sve što se nalazi u ćeliji. Kiseline koje nastaju u žuči baziraju se i na ovom spoju. Bez njih, ljudski bi probavni sustav bio u opasnosti. Oko 3/4 svih holesterola u ljudskom tijelu troši se na njihovo stvaranje.

Da biste smanjili količinu „lošeg“ holesterola, morate smanjiti količinu konzumirane biljne masti. Potrebno je ograničiti upotrebu sljedećih proizvoda:

  • meso s visokim udjelom masti
  • puter
  • različite vrste sira,
  • masni mliječni proizvodi.

Preporučuje se kupnja vitkog mesa, a treba ga kuhati bez prženja, odnosno kuhano na pari ili kuhano. Bolje je ukloniti svu perad meso, jer ono sadrži oko 80% masti. Prilikom kuhanja mesa, prvu juhu treba procijediti, jer sadrži visok udio masti. Od masne hrane možete jesti ribu, jer ona sadrži veliku količinu proteina i korisnih masnih kiselina.

Može se primijetiti da se holesterol nalazi u većini životinjskih proizvoda. Odnosno, bolje je odmah smanjiti količinu mesnih proizvoda koji se konzumiraju u obliku poluproizvoda kao što su kobasice, sirevi, razni instant ručkovi i tako dalje.

Tijekom ove prehrane preporučuje se stroga kontrola količine konzumirane tekućine. Trebali biste uzimati više od 1,5 litara tekućine dnevno. Morate jesti u malim porcijama i najmanje 5 puta dnevno. Dozvoljeno je jesti oko 250 g hljeba - 150 crnih / raženih i 100 - bijelih.

Prekomjerni kolesterol pomaže u uklanjanju proizvoda sa anti-sklerotičnim svojstvima. Tu spadaju semenke belog luka i lana. Često ih konzumiraju pacijenti.

Približna hrana za tjedan dana

Ovaj jelovnik za aterosklerozu krvnih sudova vrata i glave samo je približna ishrana, smišljena nedelju dana za jednu osobu.

  • doručak: kaša od zobene kaše, salata od svježeg povrća i šolja kafe ili čaja,
  • popodnevni čaj: kukuruzni hljeb, skuta, jabuka,
  • ručak: povrtna supa ili svježe meso,
  • ručak: kefir,
  • večera: kuhana piletina, pire krompir.

  • doručak: kaša od kukuruza, hljeb od žitarica,
  • ručak: čaša sveže iscijeđenog soka,
  • ručak: biserni ječam i povrća salata,
  • popodnevni zalogaj: voće (kruška),
  • večera: kuhana riba sa prilogom.

  • doručak: omlet i nekoliko tosta, šalica čaja,
  • ručak: jabuka
  • ručak: kuhane kotlete, dinstani sok, bobice,
  • popodnevni zalogaj: skuta bez masnoće,
  • večera: pečena riba, pire krompir, čaša čaja sa mentom.

  • doručak: kaša hercules, paradajz, šalica kafe,
  • ručak: suho voće (30 g),
  • ručak: supa od leće, zelena salata, sok,
  • popodnevna užina: kefir,
  • večera: niskokalorični pileći pilaf, krastavac.

  • doručak: raženi hljeb 2 kriške, čaj, voće,
  • ručak: suho voće,
  • ručak: piletina u paru, paradajz,
  • popodnevna užina: sok,
  • večera: variva od povrća, pire krompir, čaša mlijeka.

  • doručak: nekoliko zdravica sa džemom, šalica čaja,
  • ručak: sendvič sa šunkom,
  • ručak: kuhano meso, sok, salata od krastavca,
  • popodnevni zalogaj: skuta,
  • večera: ječam kaša sa prezlenjem.

  • doručak: kaša od heljde, sok,
  • ručak: voće
  • ručak: borsch s niskim udjelom masnoće, salata od rajčice,
  • popodnevna užina: kefir,
  • večera: riba pečena u foliji, krumpir sa jaknom, šalica čaja.

Gore opisane preporuke treba slijediti kako bi se poboljšalo opće stanje tijela. Ova dijeta pomoći će pacijentu u borbi protiv ateroskleroze mozga i vrata. Ona će također pomoći da se njeno tijelo dovede u dobru formu i oslobodi se toksina i toksina u tijelu, što će zauzvrat dovesti do blagog gubitka kilograma. Ali ako osoba koja boluje od ove bolesti ima priliku, tada je bolje obratiti se visoko kvalificiranom nutricionistu koji će razviti osobnu prehranu pacijenta.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Dijeta za različite vrste ateroskleroze

Dijeta za aterosklerozu je veoma važna, jer je jedna od osnovnih teorija porijekla bolesti endogene prirode. Bolest je gotovo u potpunosti ovisna o metaboličkim procesima koji se odvijaju u tijelu. Ateroskleroza, ljudska krvožilna bolest koja se javlja bez ikakvih simptoma u početnoj fazi, ali ako zanemarite ovu bolest, može dovesti do nepovratnih posljedica. Savremena medicina pruža puno lijekova i metoda za liječenje ove bolesti. Ali svi uglavnom ublažavaju simptome i ublažavaju stanje. Da bi se oporavio, osoba prvo treba da promeni svoj životni stil.

Dijetalna terapija

Uz aterosklerozu metabolizam lipida ne uspijeva, zbog toga dolazi do taloženja kolesteroloških plakova na unutarnjem zidu kapilara. Ali u svakom slučaju, holesterol je neophodan ljudskom tijelu. Uz njegovu pomoć sintetišu se spolni hormoni, kao i vitamin D. Takođe, zbog holesterola, dolazi do normalnog funkcioniranja nadbubrežnih žlijezda, kao i živčanog i imunološkog sistema. Najviše se proizvodi jetra, ali dio holesterola unosi se u tijelo s hranom. Zbog toga su ateroskleroza i ishrana vrlo usko povezani.

Dijeta za aterosklerozu dijeli se na dvije vrste - u profilaktičke svrhe i za liječenje ateroskleroze. Ali u svakom slučaju, proizvodi koji uključuju trans nezasićene masti su isključeni iz izbornika.

Dakle, koja se hrana koristi u prehrani sa smanjenjem lipoproteina niske gustine? Vrijedi napomenuti da su proizvodi za aterosklerozu prilično raznoliki.

Dijeta za snižavanje holesterola uključuje sljedeće sastojke:

  1. Mršavo meso, sva vidljiva masnoća uklanja se s njega prije kuhanja. Meso je izvor bjelančevina, zato bi trebalo biti u ishrani da bi se normalizirao metabolizam proteina. Prednost treba dati goveđoj, teletini ili kuniću.
  2. Riba je također sastavni dio prehrane, biraju se i nemasne sorte, kao što je slučaj i sa mesom. Riba je zasićena fosforom i „zdravim mastima“, koji pomažu u snižavanju lipoproteina niske gustine koji stvaraju aterosklerotske plakove. Najbolje je jesti bakalar, namočen haringu, štuka.
  3. Povrće i voće, ova hrana je zasićena vlaknima. Preporučljivo je koristiti ih svježe i najmanje pola kilograma dnevno. Mnogo voća i povrća ima specifičan učinak i uništava plakove nađene na vaskularne zidove. Oni uključuju repu i beli luk. Zbog toga dijeta, kod ateroskleroze žila srca, uključuje vinagrete i salate, kao glavna jela. U isto vrijeme, prva jela trebaju biti i pretežno vegetarijanska. Mesne juhe dozvoljene su samo nekoliko puta nedeljno.
  4. Od žitarica, uglavnom sa cerebralnom aterosklerozom, preporučuje se upotreba herkula, heljde i prosa. Ne možete jesti kašu s aterosklerozom, a rižu je bolje izbjegavati tjestenine.
  5. Ljubitelji čaja i kafe trebali bi ih zamijeniti cikorijom. Nije lošiji u ukusu i vrlo je djelotvoran u borbi protiv ateroskleroze. A možete koristiti i fermentirane mliječne proizvode i niske masne vrste pršuta i sireva.

Dijeta za cerebralnu arteriosklerozu iz prehrane isključuje određene namirnice:

  • sve masno meso i riba, slanina,
  • namazi i margarini - proizvodi koji zamjenjuju maslac i napravljeni na osnovu trans masti zabranjeni su u meniju za aterosklerozu aorte srca i druge vaskularne bolesti,

  • dimljeno meso
  • zabranjeni, naravno, umaci na bazi majoneza.

Postoji popis namirnica koje se mogu konzumirati u ograničenim količinama kada dijetom smanjite holesterol:

  1. Pileća jaja Odavno je dokazano da ovaj proizvod sadrži puno masti. Istodobno, u tijelu kada se jaja konzumiraju, kolesterol se može transformirati u lipoproteine ​​velike gustoće ili dobre masti ili lipoproteine ​​niske gustoće (loše masti). To ovisi o pripremi jaja i o proizvodima koji se s njima koriste.
  2. Tanjuri, proizvodi su koji sadrže mnogo masti. Štaviše, u svom sastavu imaju puno željeza, što pozitivno djeluje, na primjer, na cerebralnu cirkulaciju.
  3. Minimalne količine alkohola pozitivno utiču na snižavanje holesterola.

Primjerni izbor ateroskleroze za dan izgledat će ovako:

  • jutro - zobena kaša u mleku, šolja cikorija,
  • snack se sastoji od voća po ukusu pacijenta,
  • ručak - supa od bujona od povrća, bakarni barok i vinjegre,
  • međuobrok - skuta, možete mu dodati kašičicu kisele pavlake,
  • uveče - pečena riba, nekoliko pečenih krumpira, povrtna salata. Slabi čaj.

Dijeta za aterosklerozu krvnih sudova donjih ekstremiteta u velikoj mjeri ovisi o tjelesnoj težini. Ako je pacijent gojazan ili ima mali višak, tada trebate ograničiti unos kalorija. Na primjer, u zdravstvenim školama ili bolnicama polovine su smanjene, hljeb i sol su ograničeni. Ostatak menija se ne menja.

Dijeta za aterosklerozu donjih ekstremiteta uključuje ne više od 300 grama ugljenih hidrata dnevno.

Pevzner dijeta

U medicinskoj praksi za bolesti kardiovaskularnog sistema široko se koristi sistem ishrane koji je razvio dijetetičar Pevzner. Terapeutska dijeta za aterosklerozu aorte i krvnih žila br. 10. U srcu stola za liječenje nalazi se nekoliko jednostavnih pravila. Obrok treba biti fraktan, svaka tri sata, 5-6 puta dnevno. Frakcijska prehrana pomoći će da se izbjegne taloženje lipoproteina niske gustine na vaskularnim zidovima, jer probavni trakt neće biti preopterećen, a hrana će se bolje apsorbirati. Također, takva prehrana pomaže u održavanju tjelesne težine u granicama normale, što pozitivno djeluje i na krvne sudove. Uz aterosklerozu cerebralnih žila, prehrana uključuje isključenje svinjetine i janjetine iz prehrane, a pileća jaja se konzumiraju ne više od jednom tjedno.

Pazite na aterosklerozu, vitamini i minerali su uključeni u ishranu. Oni se mogu sveobuhvatno uzimati u tabletama ili ampulama i u obliku voća i povrća. Najpotrebniji vitamini za ovu anomaliju su - vitamin A, C i E. Ako govorimo o mineralima, tada su za žile najvažniji kalijum i magnezijum.

Magnezijum snižava krvni pritisak, normalizuje rad srca, a takođe otežava stvaranje krvnih ugrušaka. Takođe pojačava kalijum. Kalijum je glavni građevni materijal za ćelije. Normalizuje pritisak i povećava izdržljivost organizma u celini.

Sedmični obrok

Terapijska dijeta broj 10 nudi prilično raznolik jelovnik. Dakle, analiziraćemo jelovnik tjedan dana s pogoršanjem vaskularnih bolesti.

  • jutro: proso, radič,
  • snack: kruška,

  • ručak: supa od povrća, pirjani brokoli sa pilećim grudima,
  • snack: bilo koji mliječni proizvod,
  • veče: krompir i pileća prsa, povrća salata po ukusu sa uljem.

  • jutro: omlet od jednog žumanca i dva proteina (bez ulja), čaj,
  • grickalica: banana, kivi,
  • ručak: supa od pilećeg bujona (od prsa), parna govedina ili teletina sa karfiolom,
  • grickalica: čaša fermentiranog pečenog mlijeka,
  • veče: kuhana riba s povrćem.

  • jutro: kaša od heljdinog mlijeka, radič,
  • snack: voćna mliječ,
  • ručak: borsch od povrća, vinjegre sa bakalarom,
  • snack: sok od jabuka sa suhim marelicama,
  • veče: kuhana govedina sa povrćem, čaj.

  • jutro: mliječni zob, čaj,
  • snack: bobica mus,

  • ručak: goveđa supa sa povrćem, govedina sa povrtnom salatom,
  • snack: čaša kefira,
  • veče: pečena pileća prsa, heljda.

  • jutro: dva sendviča na raženom hlebu sa sirom s malo masnoće, čajem,
  • snack: kruška i kivi,
  • ručak: supa od piletine s mesom, salata od kupusa i mrkve, kuvana bijela riba,
  • grickalica: juha od šipka s dva keksa,
  • veče: kuhana riba sa salatom i kriška smeđeg hljeba.

  • jutro: kaša od prosene kaše s malim komadom putera, možete dodati čajnu kašiku meda, čaj,
  • grickalica: banana, kompot,
  • ručak: supa od bijele ribe, heljda s govedinom, kompot,
  • snack: skuta, možete dodati kašiku džema, meda ili pavlake,
  • veče: ječam kaša s mesom, zeleni čaj.

  • jutro: ječmena kaša, šolja cikorija,

  • snack: dva kivija,
  • ručak: juha od kupusa od svježeg kupusa, pileće kotlete s kuhanim krompirom, slab čaj,
  • snack: pečena jabuka, možete dodati desertnu kašiku meda,
  • veče: salata s algama, kuhana prsa, kriška raženog hljeba, zeleni čaj.

Vrijedno je napomenuti da čak i uz postojeće vaskularne bolesti, uključujući aterosklerozu, dijeta treba kombinirati s kompleksnim liječenjem. Ista dijeta je pogodna i za prevenciju ovih bolesti, ali dijetu ne trebate koristiti duže od dvije sedmice, jer nedostatak kaloričnog sadržaja može negativno uticati na organizam.

Kada koristite meni za vaskularnu aterosklerozu, nemoguće je smanjiti kalorije više od 25%, a kod pretilosti, dnevna prehrana bi trebala biti oko 1500 kalorija. Preporučuje se, naročito u fazi pogoršanja bolesti, raditi dane posta, ali ne više od jednom sedmično. A takođe, pri snižavanju holesterola u krvi potrebno je konzumirati dovoljne količine kalcijuma jer se intenzivno ispire iz kostiju.

Ugljikohidrati se konzumiraju samo iz namirnica koje sadrže mnogo vlakana i pektina. Vrijedi obratiti pažnju na unos soli, najbolje je ograničiti na 5 grama dnevno.

Pravila ishrane za vaskularnu patologiju

Dijeta za aterosklerotske lezije krvnih sudova mozga usmjerena je na smanjenje stope razvoja bolesti. Pravilna prehrana pomaže u normalizaciji metabolizma lipida, smanjenju količine viška masnoće, poboljšanju cirkulacije krvi u mozgu.

Za pripremu načina ishrane i ishrane postoje preporuke:

  1. Jedite treba 5-6 puta dnevno, u malim porcijama (do 250 g).
  2. Posuđe treba pirjati, kuhati ili kuhati. Dozvoljeno je pržiti bez dodavanja ulja.
  3. Treba povećati upotrebu čiste vode, nezaslađenog čaja, ograničiti kafu, jak čaj, slatke sokove.
  4. Alkoholna pića su strogo zabranjena.

Ograničenje masti

Aterosklerotski plakovi se formiraju zbog povećanja holesterola niske gustine. Smanjenje životinjskih masti u ishrani pomaže u smanjivanju njegovog sadržaja u tijelu. Kao rezultat toga, smanjuje se stvaranje novih plakova i ubrzava se resorpcija postojećih. Za održavanje normalnog funkcioniranja tijela, treba dnevno konzumirati 30-40 g životinjskih masti.

Mogućnosti dijetetske terapije

Za liječenje ateroskleroze koristi se dijetalni stol br 10. Ovisno o stanju pacijenta, stupnju oštećenja krvnih žila, moguće su neke slobode u prehrani (mala količina slatkog) ili dodatna ograničenja (maksimalno smanjenje životinjske masti).

Prehrana za gojaznu aterosklerozu pretežno je vegetarijanska, niskokalorična (ne više od 1400-1500 kcal), sa unosom soli do 3-4 g / dan. Ako je potrebno smanjiti težinu, dijeta se sastoji od biljne hrane, kuhane svježe ribe, mesa. Jelovnik za ljude s normalnom tjelesnom težinom što je više raznolik.

Dijeta za cerebralnu arteriosklerozu

Prosječni dnevni unos kalorija za žene nije veći od 1800–1900 kcal, za muškarce - 2100–2200 kcal. Norma ugljikohidrata iznosi do 400 g, bjelančevina do 80 g, masti - do 65 g. Količina soli treba biti ograničena na 5 g dnevno. Osnova prehrane je nemasno meso, vlakna. Važno je promatrati udjele makronutrijenata:

  • ne manje od 40% - polisaharidi (žitarice, žitarice i povrće),
  • 20% - biljne masti (orasi, sjemenke, ulja),
  • 20% - životinjski proteini (nemasno meso, riba, morski plodovi, bjelanjci, itd.)
  • ne više od 10% - mono-, disaharidi (voće, slatkiši, škrob),
  • najviše 10% - masti životinjskog porijekla.

Strogo zabranjeni proizvodi

Dijeta protiv cerebralne arterioskleroze u potpunosti eliminira svu hranu bogatu životinjskim mastima, holesterolom. Tu spadaju:

  • šećer, slatkiši,
  • majonez, kečap,
  • žumanjke
  • kiseli proizvodi: jetra, bubreg, mozak.
  • pekarski proizvodi od vrhunskog brašna,
  • dimljeno meso
  • puter
  • kobasice
  • začinjeni, masni, slani sirevi,
  • masno meso (svinjetina, janjetina),
  • crvena masna riba (, kavijar,
  • bilo koja konzervirana hrana
  • kafa
  • kakao
  • žitarice visokog glikemijskog indeksa - kaša, riža itd.,
  • pečurke.

Pogledajte video: TRADICIONALNA KINESKA MEDICINA (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar