Pite od dijabetesa bez šećera

Iz knjige ćete ukratko dobiti sve informacije potrebne za dijabetičare: što je dijabetes i koji su glavni principi njegovog liječenja, koje su dijabetičke komplikacije i njihova prevencija, a sve o prehrani i danima posta. Ali najvažnije je nabaviti recepte za ukusna i zdrava jela, jer glavna zapovijed dijabetičara je: „Jedite da živite, a ne da jedete!“ Knjiga je nezamjenjiva i korisna svima koji imaju dijabetes, kao i onima čija je porodica i prijatelji upoznat sa ovom bolešću iz prve ruke.

Sadržaj

  • Uvod
  • Dijabetesne osnove
  • Simptomi dijabetesa
  • Osnovni principi liječenja dijabetesa
  • Malo o alkoholu
  • Dijeta za dijabetes
Iz serije: Duhovno kuvanje

Navedeni uvodni fragment knjige 100 recepata za dijabetes. Ukusna, zdrava, iskrena, ljekovita (Irina Vecherskaya, 2013) koju je pružio naš partner iz knjige - kompanija sa litrama.

Dijeta za dijabetes

Dijabetes je metabolička bolest. A budući da je dijabetes direktno povezan s time koliko tijelo dobro apsorbira hranu, izuzetno je važno znati šta i kada Treba jesti.

Ugljikohidrati iz hrane u procesu asimilacije pretvaraju se u glukozu, koja cirkuliše u krvi. Kada u tijelu pacijenta sa šećernom bolešću nema dovoljno inzulina, stanice tijela ne mogu koristiti glukozu za stvaranje energije. Ostaje u krvotoku i razina šećera u krvi postaje neprihvatljivo visoka. Zato je neophodno planiranje ishrane, zbog čega će konzumacija prave hrane pomoći pacijentu koji boluje od dijabetesa.

Za pacijente s dijabetesom važni su prehrana i prehrana.

Zapamti! Zbog preskočenog ili odgođenog obroka, nivo glukoze u krvi može previše naglo pasti i dovesti do hipoglikemije - životno opasnog stanja!

Dnevna potreba čovjeka za hranjivim tvarima varira ovisno o tjelesnoj težini i intenzitetu rada i iznosi:

1. Proteini - 80-120 grama ili oko 1-1,5 grama po 1 kilogramu tjelesne težine (ali ne niži od 0,75 grama na 1 kilogram tjelesne težine).

2. Masti - od 30 do 80-100 grama.

3. Ugljikohidrati - prosječno 300-400 grama. Prirodno, težina proizvoda koji sadrže ove komponente je mnogo veća, tako da 100 g proteina uđe u organizam, potrebno je pojesti 0,5 kg govedine ili 0,55 kg nemasnog sira.

Prehrana osobe sa šećernom bolešću treba biti uravnotežena i dovoljno visoko kalorična.

Ovisno o vrsti aktivnosti, odrasla osoba treba konzumirati sljedeći broj kilokalorija dnevno:

- osobe koje se bave intenzivnim fizičkim radom - 2000–2700 kcal,

- ljudi koji se bave običnim fizičkim radom - 1900–2100 kcal,

- za vrijeme rada koji nije povezan s fizičkim radom - 1600–1800 kcal,

- osobe sa šećernom bolešću - 1200 kcal (niskokalorična dijeta).

Preporučuje se zamjena životinjskih bjelančevina biljnim - to je leća, soja i gljive. Višak životinjskih proteina nije baš koristan, pogotovo nakon 40-50 godina.

Preporučuje se konzumiranje manje soli jer njen višak leži u zglobovima, a može doprinijeti i razvoju hipertenzije.

Hrana se bolje priprema na takav način da se šećer iz nje apsorbuje postepeno.

Hrana treba biti topla nego vruća, piće više hladna nego topla, konzistencija hrane je također bitna - treba biti gruba, zrnasta, vlaknasta.

Ne preporučuje se jesti teško nasjeckanu ili pire hranu poput pire krompira ili kaše.

Korisno je uzeti u obzir slijedeću okolnost: što više vlakana u hrani ima sporiji šećer iz njih.

Dijetalna prehrana za pacijente sa dijabetesom tipa I

Ova dijeta ima svoje karakteristike. Dakle, kod dijabetičara koji primaju inzulin svi su proizvodi obično podijeljeni u tri grupe:

- prva grupa - proizvodi koji se mogu jesti, ali obavezno ih ubrojite u jedinice hljeba (XE) i kontrolirajte količinu pojedene,

- druga grupa - proizvodi koji se mogu jesti gotovo bez ograničenja i ne računati u XE,

- treća grupa - proizvodi koji se praktično ne koriste u hrani. Oni se mogu koristiti samo za ublažavanje napada hipoglikemije.

„Slatka“ hrana. Tu spadaju: čisti šećer, voće bogato glukozom i fruktozom, sokovi i slatka pića, konzervi, voćni napici, kolači, peciva, keksi, kreme, muffini, pita, jogurt, slatki sirevi, sladoledi i slatkiši svih vrsta.

Neke slatke namirnice sadrže masti - to su vrhnje, sir i čokolade. Ostala slatka hrana su peciva (kolači i peciva). Ostalo se pripremaju od voća (konzervi, kompoti, sokovi, bezalkoholna pića). Četvrto - samo voće ili bobice u njihovom prirodnom obliku (na primjer, grožđe). Svi ovi proizvodi imaju jedno zajedničko - povećani šećer u obliku glukoze i saharoze, odnosno sadrže takve ugljikohidrate koje tijelo iznimno velikom brzinom apsorbira.

Jednostavni ugljikohidrati se vrlo brzo apsorbiraju i ulaze u krv u roku od 3-5 minuta, a apsorpcija počinje već u usnoj šupljini. Kao što je gore spomenuto, složeni ugljikohidrati moraju prvo ući u želudac i pretvoriti se u jednostavne pod djelovanjem želučanog soka, dakle, oni se apsorbiraju sporije i različitom brzinom za različite vrste hrane.

Jednostavna hrana s ugljikohidratima se ne preporučuje dijabetičarima. Ovo ograničenje povezano je s činjenicom da sadrže „instant šećer“, koji vrlo brzo povećava nivo glukoze u krvi. Ovo ograničenje odnosi se podjednako na bolesnike sa šećernom bolešću prve i druge vrste, osim u izuzetnim slučajevima: da biste kod bilo koje vrste dijabetesa izašli iz stanja hipoglikemije, morate jesti proizvode sa „trenutnim“ šećerom.

Za to se koriste sljedeći proizvodi: - glukoza - u obliku tableta ili otopina, - grožđe, grožđani sok, grožđice, - šećer - paprika, granulirani šećer, - karamela, - slatki čaj, limunada, Pepsi, fanta, kvass, - voćni sokovi ( prije svega - sok od jabuke), - med - sadrži podjednako glukozu i fruktozu. Torte, peciva, slatki keksi, čokolade, sladoled sadrže „brzi šećer“ koji počinje delovati sporije: nakon 10-15 minuta. Predugo je za hipoglikemiju. U svom sastavu sadrže puno masti, koje usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata. Dakle, ako su znakovi hipoglikemije vrlo izraženi, potrebno je koristiti čistu glukozu i šećer, vinsku tuču, med, sokove, kvas. Ako su znakovi hipoglikemije slabi, tada možete pojesti kolač, ali bolje - pet komada šećera (za garanciju) i jedan komad hljeba ili tri - kolačiće. Kolačići nisu toliko masni kao kolač od torte ili kreme, a efekat će biti uočljiviji.

Sladoled. Prvo, nikad ne treba ukloniti napad hipoglikemije sladoledom, i drugo, ne zamijenite dio sladoleda grickalicom ili grickalicom prije spavanja - istu hipoglikemiju možete dobiti za sat vremena. Činjenica je da iako sladoled izričito sadrži saharozu, mastan je i vrlo hladan, a te dvije okolnosti značajno usporavaju apsorpciju šećera. Kao rezultat toga, sladoled je jedan od proizvoda sa "sporim šećerom", a može se jesti u količini od 50 do 70 grama tokom dana ili za desert. Sladoled se mora pretvoriti u hljebne jedinice brzinom 65 g = 1 XE.

Sladoled nije potrebno kombinirati s toplom hranom ili toplim napitkom, jer će njegova „hladna svojstva“ oslabiti.

Hleb Zašto dijabetičari trebaju crna hleb? Jer, iako je komad bijelog bijela jednak jedinici kruha, nije toliko zrnat i grub - stoga će apsorpcija ugljikohidrata sadržanih u bijelom hljebu započeti za 10-15 minuta, a šećer u krvi naglo će porasti. Ako ima smeđeg hljeba, tada se šećer počinje dizati nakon 20-30 minuta, a ovo povećanje glatko, jer se smeđi hljeb duže obrađuje u želucu i crijevima - oko 2-3 sata. Dakle, smeđi hljeb je proizvod „sporog šećera“.

Proizvodi od brašna i žitarica. Sve žitarice i žitarice koje se kuhaju od njih - heljda, riža, zdrob, proso, zobene pahuljice - sadrže jednaku količinu ugljikohidrata: 2 kašike žitarica ekvivalentne su 1 XE.

Međutim, žitarice od heljde, proso i zobene kaše upoređene su po brzini apsorpcije sa smeđim hljebom, odnosno prelaze se u želudac i crijeva oko 2-3 sata. Dakle, oni sadrže i "spor šećer".

Slatka kaša nije baš poželjna jer se brže apsorbuje. Njegova konzistencija slična je bijeloj lepinji, gotovo da nema vlakana, i kao rezultat toga, apsorpcija je prebrza - „brzi šećer“.

Tjestenine i tjestenine, koji se pripremaju od finog brašna, mogu se konzumirati računajući ih u jedinicama kruha (XE).

Pri korištenju proizvoda od brašna potrebno je pridržavati se nekih pravila:

- ne jesti tjesteninu, a njima toplu supu od krumpira,

- ako ste jeli tjesteninu, knedle, palačinke, krompir, onda je „pojedi“ sa salatom od kupusa ili mrkve - oni imaju puno vlakana, što će usporiti apsorpciju ugljikohidrata,

- ako ste jeli krumpir - onda u ovom obroku nemojte jesti hleb, datulje i grožđice, „pregrizite“ ga kiseli krastavac ili kiseli kupus.

Školjka knedla je zapravo i tjestenina, ali domaći knedle su ukusnije od tjestenine, a postoje i opcije: ako zaista želite jesti knedle, onda ih sami skuhajte i pojedi, s obzirom na to da su četiri mala knedle jedna jedinica za kruh (XE).

Situacija je slična i kod pečenja kod kuće. Domaće pite i palačinke preferiraju se „kupljene“: prvo, u tijesto ne možete staviti šećer, već koristite zaslađivač, i drugo, koristite samo raženo brašno ili mješavinu raživog i pšeničnog. Testo sirovog kvasca po težini je ekvivalent smeđem hljebu: 25 g tijesta jednako je 1 XE.

Važno je zapamtiti kada početi jesti nakon ubrizgavanja inzulina ili piti tabletu. Sve zavisi od sledećih okolnosti:

- od trenutka početka delovanja inzulina ili lijeka za snižavanje šećera,

- iz koje hrane ćete jesti, sa "sporim šećerom" ili "brzom",

- od razine nivoa šećera u krvi prije ubrizgavanja inzulina ili uzimanja hipoglikemijskog lijeka. Ako je šećer u krvi visok, tada trebate dati vremena lijeku da ga snizi. Na primjer, ako je šećer u krvi u vrijeme ubrizgavanja inzulina ili pilule bio 5–7 mmol / L, tada možete početi jesti nakon 15–20 minuta, ako je šećer u krvi bio 8–10 mmol / L, to znači da morate početi nakon 40–20 60 minuta

Definicija jedinice za hljeb (XE)

Glavni od proizvoda od brašna je hljeb - raženi hljeb napravljen od grubog brašna ili posebni kruh za dijabetičare, koji sadrži dodatke zobi.

Uzmite kruh crnog hljeba standardnog oblika u obliku „cigle“, izrežite komad debljine jedan centimetar preko puta i podijelite ga na pola. Dobijamo komad hljeba - kao što se obično reže kod kuće i u trpezariji. Ovaj komad težak 25 grama naziva se jedinica za hljeb (XE), a odgovara jednoj jedinici za hljeb.

Jedna jedinica za hleb sadrži 12 g ugljenih hidrata. Svi proizvodi koji sadrže ugljikohidrate, uzeti u određenim količinama u težini, mogu se izjednačiti sa 1 XE. Naravno, sve je ovo približna rekalkulacija koja se temelji na eksperimentalnim podacima, ali ipak se usmjerava s obzirom na sadržaj ugljikohidrata u proizvodima.

Koncept preračunavanja proizvoda koji sadrže ugljikohidrate jedna je od najvažnijih točaka za pacijenta s dijabetesom tipa 1.

Jedna jedinica za hleb sadrži:

- granulirani šećer - 1 kašika,

- kvrgavi šećer - 12 grudvica (12 g),

- med - 1 kašika,

- kvass - 1 šolja (200 ml),

- limunada - 3/4 šalice (130 ml),

- sok od jabuke - manje od 1/3 šalice (80 ml),

- sok od grožđa - 1/2 šalice (100 ml),

- hljeb i peciva - bilo koji, osim putera, svaki komad,

- skrob - 1 kašika,

- bilo koje brašno - 1 kašika (sa klizom),

- sirovo kvasno tijesto - 25 g,

- mesna pita - manje od pola pite,

- krušne mrvice - 1 kašika (15 g),

- friteze - jedna sredina,

- knedle - dva komada,

- knedle - četiri komada,

- kaša (bilo koja suva žitarica) - 2 kašike,

- kotlete (pomešane sa pecivima) - jedna sredina,

- jabuka - jedan prosek (100 g),

- kruška - jedna srednja (90 g),

- banana - pola voća (90 g),

- naranča, grejpfrut - jedna srednja (170 g),

- mandarine - tri male (170 g),

- lubenica - 400 g sa koricom,

- dinja - 300 g sa koricom,

- kajsije - tri srednje (110 g),

- breskva - jedna srednja (120 g),

- plave šljive - četiri srednje (100 g),

- ananas - 90 g sa koricom,

- šipak - jedna velika (200 g),

- persimon - jedna sredina (80 g),

- suhe marelice, suve šljive, grožđice - 20 g,

- bobice (jagode, jagode, kupine, ribizla, borovnice, maline, pasulj, limunine) - jedna šolja (150 g),

- krompir - jedan mali gomolj,

- pire krompir - 1,5 kašika,

- prženi krompir - 2 kašike (12 kriški),

- čips (suvi krompir) - 25 g,

- mahunarke - 5 kašika,

- kukuruz - polovina kaše (160 g),

- zeleni grašak - 110 g (7 kašika),

- kupus - 300-400 g,

- bundeva, krastavci - 600–800 g,

- paradajz - 400 g,

- repe, mrkva - 200 g,

- mlijeko, vrhnje bilo kojeg sadržaja masti, kefir - 1 šolja (250 ml),

- syrniki - jedan srednji,

- sladoled - 65 g,

- sok od grejpa ili narandže - 1/2 šalice (130 ml),

- dijabetičko pivo - jedna čaša (250 ml).

Voće, bobice i povrće

Voće i bobice razlikuju se po svojstvima po sposobnosti povećavanja šećera u krvi. Na primjer, voće istog naziva, ali različitih sorti, djeluju na isti način: jednaki u težini kisela i slatka jabuka podjednako povećavaju razinu šećera u krvi. Kiseli ukus jabuke nije iz činjenice da imaju manje šećera nego slatkih, nego iz činjenice da imaju više kiseline. To znači da nema razlike u prehrani između kiselih i slatkih jabuka, a možete jesti bilo koju jabuku, a da ih ne zaboravite prebrojati u jedinicama kruha.

Voće sadrži voćni šećer (fruktozu), odnosno sadrži „brzi šećer“ i može brzo povećati šećer u krvi, u roku od 15 minuta.

Grožđe u kojem postoji čista glukoza može se jesti u količini od 4-5 bobica, ali se češće koristi za ublažavanje napada hipoglikemije. Nepoželjni su plodovi s visokim sadržajem fruktoze - persimmon i smokva. Ne jesti sušeno voće - grožđice, suve šljive i suhe marelice. Osušeno voće pretvara se u jedinice za hljeb (20 g = 1 XE), ali je bolje zamijeniti 4-5 komada suhih marelica jabukom ili grejpom, to je mnogo korisnije, jer svježe voće ima više vitamina.

Dozvoljeno voće i bobice: jabuke, kruške, citrusno voće, lubenica, dinja, marelice, breskve, šljive, šipak, mango, trešnje, trešnje, jagode, ribizla, mrvice.

Manje poželjno, ali ponekad prihvatljivo voće i bobice: banane i ananas.

Posluživanje voća ne smije biti veće od 2 XE dnevno, a treba ga podijeliti na dva dijela: na primjer, jedite jabuku u podne, a grejpfrut u četiri popodne, između ručka i večere. Još jednom treba podsjetiti da je u svim voćem i bobicama - "brzi šećer". To znači da ne biste trebali jesti jabuku pri posljednjem zalogaju - prije spavanja, jer se šećer prvo brzo diže, a zatim umire, a već u četiri ujutro mogu se pojaviti znakovi hipoglikemije.

Voćni sokovi sa šećerom su nepoželjni, osim u slučaju ublažavanja napada hipoglikemije. Sokovi koji se prodaju na tržištu dolaze sa šećerom i bez šećera, prirodnim. Ali prirodni sokovi sadrže fruktozu i ne sadrže vlakna. Vlakna usporava apsorpciju, a njeno odsustvo dovodi do činjenice da „brzi šećer“ prirodnog voća u njihovim sokovima postaje „skoro trenutni“.

Dakle, možemo zaključiti da mljevenje, pretvaranje u kašu ili sok proizvoda koji dopušta pacijent sa šećernom bolešću pretvara u nepoželjni proizvod, a poželjno je da je tvrdo, vlaknasto i hladno za dijabetičare.

Povrće je najvažnija komponenta menija za pacijente sa šećernom bolešću, jer ne sadrže gotovo nikakve ugljikohidrate i masti, ali imaju puno vlakana. Ali postoje ograničenja, jer su određene vrste povrća prilično bogate ugljikohidratima - prije svega krumpir koji sadrži mali kolaps. Krompir se može jesti, ali s strogim računovodstvom: jedan mali kuhani krumpir (malo više od pilećeg jajeta) jednak je 1 XE. Bolje je jesti kuvani krompir, jer on šećer podiže sporije od pire krompira.

Uz krompir, kukuruz koji sadrži škrob (160 g = 1 XE) i mahunarke (grah, grah, grašak, po 5–7 kašika kuhanog proizvoda po obroku) moraju se pretvoriti u jedinice za hljeb.

Ne treba im računovodstvo: kupus svih vrsta, mrkva, rotkvica, rotkvica, repa, rajčica, krastavci, tikvice, patlidžan, zeleno i luk, zelena salata, rabarbara, zelje (peršun, kopar i dr.). Cvekla i mrkva su slatki, ali mogu se jesti bez ograničenja, jer imaju mnogo vlakana. Ali ako pravite prirodni sok od mrkve bez šećera, onda ga, za razliku od cijele ili ribane mrkve, trebate pretvoriti u hljebne jedinice (1/2 šalice = 1 XE).

Također, bez ograničenja (u razumnim granicama, naravno), dozvoljene su gljive i soja koja sadrže biljni protein.

Biljne masti (suncokretovo ulje itd.) Se ne uzimaju u obzir, možete zanemariti orašaste plodove i sjemenke.

Proizvodi poput sladoleda, šećernog jogurta, slatkih sireva i variva slatki su proizvodi, a njihove karakteristike predstavljene su gore. Od ostalih mliječnih proizvoda treba uzeti u obzir samo tekućinu (mlijeko, vrhnje, kefir bilo kojeg sadržaja masti) po količini od 1 šalice = 1 XE. Kisela pavlaka (do 150-200 g), skuta, maslac i sir praktično ne povećavaju šećer u krvi, sadrže puno masti. Potreba za obračunom tečnih proizvoda proizlazi iz činjenice da se u njima laktoza (mliječni šećer) sadrži u rastvorenom obliku, odnosno da se apsorbuje najlakše i najbrže. Cheesecakes kojima se dodaje brašno treba uzeti u obzir u skladu s normom: jedan srednji sirni kolač - 1 XE.

Meso i riblji proizvodi

Meso i riblji proizvodi predstavljaju određene poteškoće u računovodstvu. Nije potrebno uzimati u obzir kuhano meso i ribu (prženo ili kuhano), jaja, šunku, dimljene kobasice, dimljenu ribu i ostale proizvode u kojima su meso i riblji proizvodi predstavljeni u čistom obliku, bez nečistoće - tada oni ne povećavaju šećer u krvi.

Ipak, škrob se dodaje kuhanim kobasicama i kobasicama, a kruh i krompir dodaju se kotletama. Reznice se mogu pripremiti samostalno i dozrijevati sa minimalnom količinom ugljikohidrata.

Otprilike, možemo pretpostaviti da dve kobasice ili 100 g kuhane kobasice ekvivalentne su 0,5-0,7 XE.

Alkoholna pića procjenjuju se i po jačini i na sadržaju šećera u njima.

Vinska grožđa se klasificiraju na sljedeći način:

- menze - bijele, ružičaste i crvene boje, koje se dijele na suhe (grožđani šećer od fermentirane fermentacije u potpunosti) i poluslatke (3–8% šećera), njihov udio alkohola iznosi 9-17%. Asortiman vina: Tsinandali, Gurjaani, Cabernet, Codru, Pinot, itd.),

- jaki - njihov sadržaj šećera je do 13%, alkohol - 17–20%. Asortiman vina: luka, madeira, šerija, marsala itd.,

- desert - sadržaj šećera u njima do 20%, alkoholna pića - do 30% šećera, sadržaj alkohola 15-17%. Asortiman vina je Cahors, Tokaj, Muskat itd.,

- pjenušava - uključujući šampanjac: suva - gotovo bez šećera, polusuha, poluslatka i slatka - sa šećerom,

- aromatizirano - vermuta, sadržaj šećera 10-16%, udio alkohola 16-18%.

Sva vina, uključujući i šampanjac, gdje količina šećera prelazi 5%, ne preporučuju se bolesnicima sa šećernom bolešću.

Pivo koje sadrži lako probavljive ugljikohidrate u obliku maltoze ne smije se konzumirati, osim u slučaju ublažavanja napada hipoglikemije.

Riješena su stolna vina (prije svega suha), koja ne sadrže više od 3-5% šećera i praktično ne podižu razinu glukoze u krvi. Preporučena doza je 150-200 g uveče. Suho crno vino u dnevnoj dozi od 30-50 g je korisno jer ima blagotvoran učinak na žile mozga i suzbija sklerotične pojave. Od jakih pića, votke i konjaka (rakija, viski, džin, itd.) Dozvoljeni su u količini od 75-100 g odjednom, uz redovnu upotrebu ne više od 30-50 g dnevno.

Velike doze alkoholnog pića treba isključiti, jer je gušterača vrlo osjetljiva na alkohol i na interakciju s njim djeluje na prilično kompliciran način. Otprilike trideset minuta nakon pijenja jakog pića u značajnoj dozi (200-300 g), šećer u krvi raste, a nakon 4-5 sati naglo pada.

Zaslađivači su tvari slatkog ukusa iz skupine ugljikohidrata koji se u tijelu ne pretvaraju u glukozu ili se pretvaraju sporije od saharoze. Tako se nadomjesci šećera mogu koristiti za izradu slatkih dijabetičkih pića, slatkiša, vafla, keksa, kolača, pirjanog voća, konzervi, jogurta i dr. Njihova primjena osnova je za cijelu granu prehrambene industrije koja služi dijabetičarima.

Dozvoljena dnevna doza bilo kojeg zaslađivača nije veća od 30-40 g. Ta se doza mora pretvoriti u količinu slatkiša ili kolačića koji se mogu pojesti. Da biste to učinili, morate pogledati ambalažu, koliko zaslađivača sadrži u sto grama proizvoda.

Zaslađivače možemo podijeliti u tri grupe.

1. grupa: ksilitol i sorbitol. Njihov kalorijski sadržaj iznosi 2,4 kcal / g. U količini do 30 grama glukoza u krvi nije povećana. Imaju nuspojavu - laksativni učinak.

Skupina 2: saharin, aspartam, ciklomat, acetacefam K, slastilin, sukrit, slatko, žitarice, sukritit itd. Nije visokokalorično. U bilo kojoj količini, glukoza u krvi se ne povećava. Oni nemaju nuspojave.

3. grupa: fruktoza. Sadržaj kalorija 4 kcal / g. Povećava glukozu u krvi 3 puta sporije od jestivog šećera, 36 grama fruktoze odgovara 1 XE. Nema nuspojave.

Hrana za dijabetičare posebna je hrana kojoj ljudi s obje vrste dijabetesa mogu diverzificirati dijetu. Ovi se proizvodi mogu kupiti u ljekarnama, u velikim supermarketima, gdje postoje posebna odjela za dijabetičare.

Evo kratkog popisa proizvoda s dijabetesom koji možete pronaći na policama naših trgovina:

- nadomjesci šećera (sorbitol, fruktoza, "Tsukli", "Sukrodite"),

- čaj (dijabetički, diuretički, protuupalni), napitak od kafe, cikorijski prah,

- sokovi, kompoti, džemovi raznih sorti, - dijabetični slatkiši (čokolada, Sula bomboni),

- dijabetičke kolačiće na sorbitolu ili ksilitolu,

- vafli, sladoled napravljeni sa nadomjestkom šećera,

- keksi, pšenične mekinje, ražene mekinje, hrskavi kruh različitih sorti (raž, kukuruz, pšenica),

- proizvodi od soje (brašno, meso, gulaš, mlijeko, pasulj, mljeveno meso),

- sol i nadomjestci soli (malo natrijuma, jodirane),

- nadomjestci mlijeka, prehrana sojinim mlijekom i tako dalje.

Vjeruje se da je hrana s dijabetesom sva pripremljena s nadomjescima šećera koji ne povećavaju šećer u krvi. Tako, na primjer, slatkiše nije potrebno pretvarati u jedinice za hljeb (XE). Ali proizvodi od brašna - potrebno ih je prepričati, jer sadrže skrob. Da biste to učinili, na pakovanju mora nužno biti navedena količina ugljikohidrata, a ponekad i broj jedinica hljeba (XE).

Preporuke za dijabetes tipa 1

Možete konzumirati što više bjelančevina i ugljikohidrata kao zdravi ljudi, ali ugljikohidrate treba računati na broj jedinica hljeba i jesti ih u frakcijskim porcijama.

Dnevna prehrana bi trebala biti u prosjeku 1800-2400 kcal. Za žene: 29 kcal na 1 kilogram tjelesne težine, za muškarce: 32 kcal na 1 kilogram tjelesne težine.

Ovih kilokalorija treba dobivati ​​iz sljedeće hrane: 50% - ugljikohidrati (hljeb, žitarice, povrće i voće), 20% - bjelančevine (mliječni proizvodi s niskim udjelom masti, mesni i riblji proizvodi), 30% - masti (mliječne namirnice s niskim udjelom masti, meso i ribe, biljno ulje).

Raspodjela hrane prema obrocima ovisi o specifičnom režimu terapije inzulinom i obično ne smije biti veća od 7 XE odjednom. Uz dvije injekcije inzulina, to može biti, na primjer, ovo: doručak - 4 XE, „drugi“ doručak - 2 XE, ručak - 5 XE, međuobrok između ručka i večere - 2 XE, večera - 5 XE, grickalica prije spavanja - 2 XE , ukupno - 20 XE.

Između ostalog, treba imati na umu da raspodjela hrane prema obroku također ovisi o vrsti aktivnosti. Na primjer, za intenzivan fizički rad potrebno je 2500–2700 kcal ili 25–27 XE, za običan fizički rad je potrebno 1800–2000 kcal ili 18–20 XE, rad koji nije povezan s fizičkim radom - 1400–1700 kcal ili 14–17 XE .

Ako morate previše jesti, tada morate:

- jedite ohlađenu hranu, - dodajte hrani balastnim tvarima, - unesite dodatnu dozu "kratkog" inzulina.

Na primjer, ako želite pojesti višak jabuka, onda možete piti post na sljedeći način: grubo naribajte jabuku i mrkvu, pomiješajte i ohladite smjesu. Ako želite jesti knedle, onda nakon njih vrijedi zalogaj salate od svježeg grubo nasjeckanog kupusa.

Kraj informativnog lista.

Smjernice za kuhanje dijabetesa

O tome kako, koliko i šta treba jesti, pacijentu koji boluje od dijabetesa objašnjava njegov dežurni lekar odmah nakon postavljanja dijagnoze pacijentu i procene njegovog trenutnog stanja. Kako ne bi zbunili i napastovali dijabetičare, stručnjaci radije postavljaju opća ograničenja zabranom čitavim grupama proizvoda, poput peciva, slatkiša ili kobasica. Međutim, detaljnijom analizom ovih zabrana može se utvrditi niz uvjeta, čije poštivanje će djelomično ukloniti ograničenja koja su nametnuta u ishrani i ugoditi pacijentu raznovrsniju ili, obrnuto, njegovu uobičajenu hranu.

Prvi neophodni uvjet je procjena fizičke forme i zdravstvenog stanja pacijenta. Osobe s ozbiljnom prekomjernom težinom, jakim dijabetesom ili gastrointestinalnim patologijama morat će potpuno odustati od proizvoda od brašna, tu se ništa ne smije učiniti. Ali ako se glavna endokrina bolest može kontrolirati, a ostatak pacijentovog zdravlja i fizičkog stanja može se nazvati zadovoljavajućim, postoji razlog za razmišljanje o nekim izuzecima na meniju. Naravno, broj sastojaka i komponenti svojstvenih pečenju i dalje će ostati zabranjen - šećer i slatkiši koji ga sadrže, kao i masne pavlake i kreme, puter, pšenično brašno za kolače i tako dalje. Sve se odlučuje ispravnim odabirom proizvoda i sastojaka, zahvaljujući kojem se pite bez dijabetesa mogu pokazati kako su ne samo ukusne, nego i bezopasne (u cijelosti ili djelomično) - ovo je drugi uvjet.

Važno je u svemu pridržavati se mjere: čak se i peče maksimalno dopušteni proizvod i dalje peče i ne može se zloupotrijebiti u slučaju šećerne bolesti, ograničavajući se na malu porciju koju pojedete tijekom dana.

Što se tiče konkretnih preporuka, prema kojima trebate odabrati recepte, proizvode i metode za pravljenje pita, sve ih je moguće sažeti:

  • pšenično brašno je strogo zabranjeno, uključujući ono od brašna od duruma, umjesto kojeg bi se trebalo koristiti heljdino, raženo ili zobeno brašno,
  • šećer je također isključen iz prihvatljivih sastojaka i ako nije moguće koristiti prirodne zaslađivače, poput meda ili fruktoze, možete se okrenuti umjetnim onima koji pri pečenju ne izgube svoja svojstva,
  • puter kao izvor životinjskih masti i holesterola treba zamijeniti niskokaloričnim margarinom,
  • za cijeli kolač poželjno je koristiti ne više od dva pileća jaja, čija je ograničenje prvenstveno povezana s žumancevima,
  • Kao punjenje morate odabrati ili svježe povrće ili svježe voće s važećim glikemijskim indeksom, odbijajući džem, sir, meso, krompir i drugu zabranjenu hranu.

Recepti za kolače od dijabetesa

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Prilikom odabira recepta za tortu za pacijenta koji boluje od dijabetesa, trebali biste pažljivo proučiti recept i proizvode predstavljene u njemu, odmah primijetivši one koji su u njihovom sastavu. Potrebno je učiniti i malo računarski posao, pitajući se koliko kalorija će se sadržati u 100 grama. obroka, i kakav će biti njegov približni glikemijski indeks. To nije tako teško učiniti, jer su podaci o ovim pokazateljima za bilo koji proizvod u javnoj domeni (u literaturi ili na Internetu). Naravno, prije nego što nešto skuhate, trebali biste o svemu porazgovarati s liječnikom i dobiti njegovo odobrenje, jer u suprotnom možete negirati napore uložene na dijetalnu terapiju.

Pita bez šećera i brašna

Uprkos neverovatnom, prema mnogim kulinarskim stručnjacima, ime, pita za dijabetičare tipa 2 bez šećera i brašna zaista nema, a po ukusu im ni na koji način nisu inferiorni u odnosu na tradicionalne kolege, već ih i pretjeraju u pogledu koristi.

Puna torta bez brašna i šećera može se pripremiti po sljedećem receptu:

  • 100 gr. orasi
  • 100 gr. suve šljive
  • 400 gr. ovsene mekinje
  • 100 gr. grožđice
  • 400 gr. pavlaka
  • tri jaja
  • jedna kašika kašike prašak za pecivo
  • dve mandarine
  • smrznute bobice.

Kuhanje započinje činjenicom da je u kombajni potrebno mljeti pahuljice sa orasima, suhim voćem i praškom za pecivo, dodajući i kiselo vrhnje. U zasebnoj zdjeli morate da razbijete jaja, nakon čega se dodaju glavnim sastojcima, a potom se celokupna masa izmijeni. Nakon što je testo zamelo, položite ga u posudu za pečenje, na njega stavite kriške voća i bobica, a takav kolač pecite oko 35 minuta, na temperaturi ne višoj od 200 stepeni.

Torta od mrkve

Još jedno zanimljivo pecivo je kolač od mrkve, koji pacijentu koristi zbog vitamina i minerala koji se nalaze u njegovom sastavu. Ovdje ne možete bez brašna, pa morate skuhati 200 gr. raženo ili heljdino brašno, ali prije nego što to učinite, prvo morate obratiti pažnju na mrkvu. Dakle, 500 gr. oguljeno povrće treba nasjeckati u blenderu (ili sitno naribati), ali ne dok se pire ne održi željenu konzistenciju.

Dalje, u jednoj posudi pobijte 50 ml maslinovog ulja, četiri pileća jaja, prstohvat soli i 200 gr. zamjena za šećer, gdje se zatim dodaje pripremljena mrkva, 20 gr. prašak za pecivo i prethodno prosijano brašno, pa gnetite testo. Pokrivajući posudu za pečenje papirom za pečenje, napunite ga tijestom i pošaljete u pećnicu na 50 minuta na temperaturi od 180 stepeni, iako krajnje vrijeme ovisi o volumenu kolača i snazi ​​pećnice. Gotovu tortu treba malo ohladiti, a prije posluživanja možete ukrasiti zdrobljene orahe odozgo.

Čokoladna torta

Suprotno zabludama, kod dijabetesa tipa 2 recepti s pecivom mogu sadržavati i čokoladne kolače, pripremljene bez šećera, pa čak i bez brašna. Da bi skuhala tako ukusan i zdrav desert, domaćica će morati:

  • jedna kašika. zdrobljeni orasi,
  • 10-12 datumi
  • jedna banana
  • jedan avokado
  • jedna kašika kašike kokosovo ulje
  • 7–8 čl. l kakao prah bez šećera.

Prije svega, orašaste plodove s datuljama treba nasjeckati na stanje jednolike konzistencije, nakon čega im treba dodati pola banane i pet kašika kakaa, miješajući bazu za pitu od svega ovoga. Ako se tijesto ispostavilo da se malo osuši, možete dodati još jednu kašu banane, ako je naprotiv - onda kakao. Nakon podjele mase na dva nejednaka dijela, veći se stavlja u male posude za pečenje, zatim se stavlja nekoliko minuta u zamrzivač, dok će ostatak tijesta biti potreban za "poklopce" koji će prekriti obrasce nakon što ih napunite nadjevom.

Što se tiče potonjeg, priprema se mešanjem avokada, kakaa, kokosovog ulja i banane. Sve zajedno samljeti do stanja guste kreme kojom se pune kalupi od testa. Tada se prekrivaju poklopcima za tijesto i ostave na pola sata u zamrzivač, a prije posluživanja ovog nevjerojatnog deserta preporučuje se da ga grijete u mikrovalnoj 30 sekundi kako bi mu se dao osjetljiv okus.

Klasična manta treba biti pripremljena na pšeničnom brašnu, ali zbog ograničenja koje nameće dijabetes, od ove se opcije mora napustiti. Da biste udovoljili dijabetičaru sa zdravijim manom, trebate pomiješati jednu čašu kaše s jednom čašom kefira s niskim udjelom masnoće, nakon čega morate sipati jednu čašu nadomjestka šećera i otjerati u tri jaja. Nakon što u posudu dodate pola žličice sode bikarbone, svi sastojci se temeljito izmiješaju i stavljaju u pećnicu, nakon čega se prethodno prebace u posudu za pečenje.

Na 180 stepeni mannik treba peći dok ne bude gotov, a gotovo jelo oduševit će pacijenta svojim laganim ukusom, a ujedno će mu imati koristi zbog esencijalnih mikro i makro elemenata koji se nalaze u kefiru i kaši. Po želji, u recept se može lako uključiti i kakao prah, ako dijabetičar preferira više čokoladnih deserta, a jelo se po vlastitom nahođenju može varivati ​​s cimetom, bundevom, bobicama, pahuljicama od badema i mnogim drugima. Glavna stvar je pratiti sadržaj kalorija u gotovom manu i promatrati mjeru pri njegovom korištenju.

Koje slastice mogu jesti s dijabetesom?

Da bi peciva za dijabetičare bila ukusna i zdrava, prilikom pripreme treba se pridržavati sljedećih pravila:

  1. Koristite samo raženo brašno od punog pšenice (što je niža njegova ocjena, to je bolje).
  2. Ako je moguće, zamijenite maslac margarinom s malo masti.
  3. Umjesto šećera, koristite prirodni zaslađivač.
  4. Kao nadjev koristite samo povrće i voće preporučeno dijabetičarima.
  5. Prilikom pripreme bilo kojeg proizvoda, strogo kontrolirajte udio kalorija u korištenim sastojcima.

Kakvo brašno mogu koristiti?

Kao i drugi proizvodi za dijabetičare, i brašno treba imati nizak glikemijski indeks, ne veći od 50 jedinica. Ove vrste brašna uključuju:

  • laneno seme (35 jedinica),
  • pisani (35 jedinica),
  • raž (40 jedinica),
  • zobena kaša (45 jedinica),
  • amarant (45 jedinica),
  • kokos (45 jedinica),
  • heljda (50 jedinica),
  • soja (50 jedinica).

Sve gore navedene vrste brašna za dijabetes mogu se kontinuirano koristiti. Glikemijski indeks punomasnog brašna je 55 jedinica, ali ga nije zabranjeno koristiti. Sledeće vrste brašna su zabranjene:

  • ječam (60 jedinica),
  • kukuruz (70 jedinica),
  • pirinač (70 jedinica),
  • pšenica (75 jedinica).

Zaslađivač za pečenje

Sladila se dijele na prirodne i umjetne. Zamjenici šećera koji se koriste u pripremi dijabetičkog pečenja moraju imati:

  • slatkog ukusa
  • otpornost na toplotnu obradu,
  • visoka rastvorljivost u vodi,
  • bezopasan za metabolizam ugljikohidrata.

Prirodni nadomjesci šećera uključuju:

Navedena zaslađivača preporučuju se za upotrebu kod dijabetesa, ali trebate uzeti u obzir njihov visoki kalorični sadržaj i konzumirati ne više od 40 g dnevno.

Umjetni zaslađivači uključuju:

Ovi zaslađivači znatno su slađi od prirodnih, dok su nisko kalorični i ne mijenjaju razinu glukoze u krvi.

Međutim, kod duže uporabe, umjetni zaslađivači negativno djeluju na tijelo, pa je poželjna upotreba prirodnih zaslađivača.

Univerzalno tijesto

Za dijabetes tipa 1 i 2, univerzalni recept za testiranje može se koristiti za pravljenje peciva sa raznim punjenjem, muffinima, pecivima, perecima, itd. Da biste pripremili tijesto, morate uzeti:

  • 0,5 kg raženog brašna,
  • 2,5 tbsp. l suhi kvasac
  • 400 ml vode
  • 15 ml biljnog ulja (po mogućnosti maslinovog),
  • so.

U slučaju dijabetesa tipa 1 i 2, univerzalni recept za testiranje može se koristiti za pravljenje peciva sa raznim punjenjem, muffinima, kalahom, perecima.

Zamijesite tijesto (u procesu će vam trebati još 200-300 g brašna da se prosipa po površini za miješanje), pa stavite u posudu, prekrijte peškirom i stavite na toplo mjesto 1 sat.

Korisni ispuni

Za dijabetes je dozvoljeno pripremiti nadjev za pečenje iz sljedećih proizvoda:

  • pirjani kupus
  • skuti sir s malo masnoće
  • pirjano ili kuhano meso govedine ili piletine,
  • gljive
  • krompira
  • voće i bobice (naranče, marelice, trešnje, breskve, jabuke, kruške).

Francuski kolač od jabuke

Da biste pripremili tijesto za tortu, morate uzeti:

  • 2 žlice. raženo brašno
  • 1 jaje
  • 1 kašika kašike fruktoza
  • 4 žlice. l biljno ulje.

Zamijesite tijesto, prekrijte filmom i stavite u frižider na 1 sat. Zatim pripremite punjenje i kremu. Za punjenje trebate uzeti 3 jabuke srednje veličine, oguliti, narezati na kriške, preliti sokom od limuna i posipati cimetom.

Da biste pripremili tijesto za francuski kolač od jabuke, trebate 2 žlice. raženo brašno, 1 jaje, 1 kašika kašike. fruktoza, 4 žlice. l biljno ulje.

Za pripremu kreme morate strogo slijediti redoslijed postupaka:

  1. Umutite 100 g putera sa 3 kašike. l fruktoza.
  2. Dodati odvojeno tučeno jaje.
  3. U šlag umutiti 100 g seckanih badema.
  4. Dodajte 30 ml limunovog soka i 1 kašiku. l skrob.
  5. Sipati u ½ kašike. mlijeko.

Nakon 1 sata, testo treba staviti u kalup i peći 15 minuta. Potom izvadite iz rerne, namažite kremom, stavite jabuke i ponovo stavite u rernu na 30 minuta.

Torta od mrkve

Za pripremu kolača od mrkve potrebno je uzeti:

  • 1 šargarepa
  • 1 jabuka
  • 4 datuma
  • šaka malina
  • 6 tbsp. l zobena kaša
  • 6 tbsp. l nezaslađeni jogurt,
  • 1 protein
  • 150 g skute
  • 1 kašika. l dušo
  • ½ soka od limuna
  • so.

Za pripremu kreme za Tortu od mrkve potrebno je mikserom umutiti jogurt, maline, skute i med.

Tehnologija izrade kolača uključuje sljedeće korake:

  1. Umutite proteine ​​mikserom sa 3 kašike. l jogurt.
  2. Dodajte sol i mlevenu zobene kaše.
  3. Naribajte šargarepu, jabuku, datulje, dodajte limunov sok i pomešajte sa masom jogurta.
  4. Tijesto podijelite na 3 dijela (za pečenje 3 sloja torte) i pecite svaki dio na temperaturi od 180 ° C u posebnom obliku, prethodno podmazanim.

Posebno se priprema krema, za koju svrhu preostali jogurt, maline, skuta i med umutite mikserom. Ohlađene kolače premažite kremom.

Torta od kisele pavlake

Za pravljenje torte trebat će vam sljedeći proizvodi:

  • 200-250 g sira bez masnoće,
  • 2 jaja
  • 2 žlice. l pšenično brašno
  • 1/2 žlice. nemasna pavlaka
  • 4 žlice. l fruktoza za kolače i 3 žlice. l za kremu.

Da biste napravili tortu, potrebno je da pobijete jaja s fruktozom, dodate skuti sir, prašak za pecivo, vanilin i brašno. Sve dobro promiješajte, prelijte u prethodno namazan oblik i pecite 20 minuta na temperaturi 220 ° C. Da biste pripremili kremu, potrebno je da tučete kiselo vrhnje s fruktozom i vanilijom 10 minuta. Krema se može koristiti za podmazivanje vrućih i hlađenih kolača.

Torta od kiselog vrhnja peče se 20 minuta na temperaturi 220 ° C.

Torta od kisele pavlake i jogurta

Da biste napravili keks, morate uzeti:

  • 5 jaja
  • 1 kašika. šećer
  • 1 kašika. brašno
  • 1 kašika. l krompirov skrob
  • 2 žlice. l kakao.

Za ukras će vam trebati 1 limenka konzerviranog ananasa.

Prvo jaja umutite sa jajima, dodajte kakao, škrob i brašno. Kolač pecite na 180 ° C 1 sat. Zatim ostavite da se kolač ohladi i isecite na 2 dela. 1 dio isjeći na male kocke.

Za pripremu kreme pomiješajte 300 g masne kisele pavlake i jogurta s 2 kašike. l šećera i 3 kašike. l prethodno razblaženi želatin s toplom vodom.

Zatim trebate uzeti posudu za salatu, prekriti filmom, položiti dno i zidove na kriške konzerviranog ananasa, a zatim staviti sloj kreme, sloj kockica keksa pomešan sa kockama ananasa i tako dalje - nekoliko slojeva. Premažite tortu drugom tortom. Stavite proizvod u frižider.

Tortu od kisele pavlake i jogurta stavljamo u slojevima, naizmenično kremu i kriške kolača. Premažite tortu drugom tortom. Stavite proizvod u frižider.

Skuva

Za pripremu testa morate uzeti:

  • 200 g suvog sira,
  • 1 kašika. raženo brašno
  • 1 jaje
  • 1 kašika kašike fruktoza
  • prstohvat soli
  • 1/2 žlice slana soda.

Svi sastojci osim brašna su kombinirani i izmiješani. Zatim dodajte brašno u malim porcijama i zamenite testo. Od gotovog tijesta se formiraju peciva i stavljaju u rernu na 30 minuta. Prije posluživanja, peciva se mogu začiniti jogurtom bez šećera ili nezaslađenim bobicama, poput ribizle.

Prije posluživanja, peciva skute možete aromatizirati jogurtom bez šećera ili nezaslađenim bobicama, poput ribizle.

Pita sa narančama

Da biste pripremili pitu od naranče, trebate uzeti 1 narandžu, prokuhati je u tavi sa oguljenjem 20 minuta i samljeti je u blenderu. Zatim dodajte 100 g sjeckanog badema, 1 jaje, 30 g prirodnog zaslađivača, prstohvat cimeta, 2 kašike pire od naranče. isjeckanu limunovu koru i ½ kašike. prašak za pecivo. Sve izmiješajte u homogenu masu, stavite u kalup i pecite na temperaturi 180 ° C. Ne preporučuje se vađenje kolača iz kalupa dok se potpuno ne ohladi. Po želji (nakon hlađenja) tortu možete namočiti jogurtom s malo masnoće.

Tsvetaevsky Pie

Da biste pripremili ovu vrstu pita od jabuka, morate uzeti:

  • 1,5 tbsp. brašno od pira
  • 300 g kisele pavlake
  • 150 g putera,
  • ½ žličice gazirana soda
  • 1 jaje
  • 3 žlice. l fruktoza
  • 1 jabuka

Tehnologija kuhanja uključuje sljedeće korake:

  1. Pripremite tijesto miješanjem 150 g kisele pavlake, rastopljenog maslaca, brašna, sode.
  2. Pripremite kremu šlagom mikserom 150 g kisele pavlake, jaja, šećera i 2 kašike. l brašno.
  3. Jabuku ogulite i isecite na tanke kriške.
  4. Stavite tijesto rukama u kalup, položite sloj jabuka i na vrh sipajte kremu.
  5. Pecite 50 minuta na 180 ° C.

Pecite "Tsvetaevsky" kolač 50 minuta na temperaturi 180 ° C.

Francuska pita od jabuka

Bitni sastojci su:

  • 100 g brašna od pira
  • 100 g brašna od celog zrna
  • 4 jaja
  • 100 ml nemasne kisele pavlake,
  • 20-30 ml limunovog soka
  • 3 zelene jabuke
  • 150 g eritritola (zaslađivača),
  • soda
  • soli
  • cimet.

Da biste pripremili tijesto, jaja prvo umutite sa nadomjestkom šećera, a zatim dodajte preostale sastojke i sve promiješajte. Jabuke ogulite i narežite na tanke kriške. Ulijte ½ tijesta u posudu za pečenje, pa stavite sloj jabuke i izlijte preostalo tijesto. Pecite oko 1 sat na 180 ° C.

Francuski kolač s jabukama peče se oko 1 sat na temperaturi od 180 ° C.

Dijabetička Šarlota

Da biste pripremili testo, pomešajte:

  • 3 jaja
  • 90 g rastopljenog putera,
  • 4 žlice. l dušo
  • ½ žličice cimet
  • 10 g praška za pecivo,
  • 1 kašika. brašno.

Operite i nasjeckajte 4 nezaslađene jabuke. Na dno prethodno namašćenog oblika položite jabuke i izlijte testo. Stavite kolač u rernu i pecite 40 minuta na temperaturi 180 ° C.

Kakao kolači

Za pravljenje kolača trebat će vam sljedeći sastojci:

  • 1 kašika. mlijeko
  • 5 tableta zaslađivača u prahu,
  • 1,5 tbsp. l kakao prah
  • 2 jaja
  • 1 kašika kašike soda.

Prije posluživanja Muffine s kakaom možete ukrasiti orasima na vrhu.

Shema pripreme je sljedeća:

  1. Zagrijte mleko, ali ne ostavljajte da prokuha.
  2. Umutite jaja sa pavlakom.
  3. Dodajte mleko.
  4. U zasebnoj posudi izmiješajte kakao i zaslađivač, dodajte soda.
  5. Sve radne dijelove stavite u jednu posudu i dobro promiješajte.
  6. Posude za pečenje namažite maslacem i obložite pergamentom.
  7. Izlijte testo u kalupe i pecite u rerni 40 minuta.
  8. Povrće ukrasite orasima.

Zobene kaše

Da biste napravili kolače od ovsene kaše, trebat će vam:

  • 2 žlice. Hercules pahuljice (zobene pahuljice),
  • 1 kašika. raženo brašno
  • 1 jaje
  • 2 kašike kašike prašak za pecivo
  • 100 g margarina
  • 2 žlice. l mlijeko
  • 1 kašika kašike zaslađivač,
  • orahe
  • grožđice.

Za pripremu kolačića od zobene kaše svi sastojci se temeljito izmiješaju, kolačići se oblikuju od komada tijesta i peku dok se ne skuvaju na temperaturi od 180 ° C.

Sve sastojke temeljito izmiješajte (po želji zamijenite mlijeko vodom), podijelite tijesto na komade, od njih oblikujte kekse, stavite na lim za pečenje i pecite dok ne skuhaju na temperaturi od 180 ° C.

Postoji mnogo opcija za pravljenje dijabetičnih medenjaka, na primjer, ržični medenjak. Da biste ih pripremili, trebate uzeti:

  • 1,5 tbsp. raženo brašno
  • 1/3 Art. fruktoza
  • 1/3 Art. rastopljeni margarin,
  • 2-3 prepelica
  • ¼ tsp soli
  • 20 g čipsa od tamne čokolade.

Od navedenih sastojaka gustin zamijesite i raširite žlicu na lim za pečenje. Medenjaci se peku 15 minuta na temperaturi od 180 ° C.

Od potrebnih komponenti, tijesto za đumbir zamijesite i kašiku rasporedite na lim za pečenje. Medenjaci se peku 15 minuta na temperaturi od 180 ° C.

Za pravljenje čokoladnih muffina potrebno je ponijeti:

  • 175 g raženog brašna
  • 150 g tamne čokolade,
  • 50 g putera,
  • 2 jaja
  • 50 ml mlijeka
  • 1 kašika kašike vanilin
  • 1,5 tbsp. l fruktoza
  • 2 žlice. l kakao prah
  • 1 kašika kašike prašak za pecivo
  • 20 g mlevenih oraha.

Tehnologija kuhanja je sljedeća:

  1. U zasebnoj posudi umutite mleko, jaja, rastopljeni puter i fruktozu.
  2. Prašak za pecivo pomiješati sa brašnom.
  3. Jaja-mlečna smjesa sipa se u brašno i gnječi do homogene mase.
  4. Čokoladu naribajte, dodajte kakao, vanilin i naribane orahe. Sve promiješati i dodati gotovom tijestu.
  5. Kalupi za muffine napunimo tijestom i pečemo 20 minuta na 200 ° C.

Muffini se peku u posebnim oblicima 20 minuta na temperaturi 200 ° C.

Voćna rolica

Da biste pripremili voćnu rolu, trebali biste uzeti:

  • 400 g raženog brašna
  • 1 kašika. kefir
  • ½ pakovanja margarina
  • 1/2 žlice gazirana soda
  • prstohvat soli.

Zamijesite tijesto i stavite u frižider.

Za pripremu punjenja uzmite 5 kom. nezaslađene jabuke i šljive, nasjeckajte ih, dodajte 1 kašiku. l limunov sok, 1 kašika. l fruktoza, prstohvat cimeta.

Tijesto razvaljajte dovoljno tanko, na njega položite sloj punjenja, zamotajte u rolat i pecite u rerni najmanje 45 minuta.

Mrkva puding

Da biste pripremili puding od mrkve, morate uzeti:

  • 3-4 kom. velika mrkva
  • 1 kašika. l biljno ulje
  • 2 žlice. l pavlaka
  • 1 prstohvat mljevenog đumbira,
  • 3 žlice. l mlijeko
  • 50 g skučenog sira,
  • 1 kašika kašike. začini (korijander, kumin, sjeme kumine),
  • 1 kašika kašike sorbitol
  • 1 jaje

Gotov puding od mrkve možete ukrasiti javorovim sirupom ili medom.

Za pripremu pudinga treba:

  1. Mrkvu ogulite, naribajte, dodajte vodu (natopite) i iscijedite gazom.
  2. Natopljenu mrkvu ulijte mlijeko, dodajte biljno ulje i pirjajte u kotli 10 minuta.
  3. Žumanjke odvojite od proteina i izmrvite sa sirom, protein sa sorbitom.
  4. Izmešajte sve radne komade.
  5. Pekač podmažite uljem, pospite začinima i napunite masom od mrkve.
  6. Pecite 30 minuta.
  7. Gotov puding možete ukrasiti javorovim sirupom ili medom.

Da biste napravili tiramisu, možete uzeti bilo koji nezaslađeni kolačić koji djeluje kao sloj torte i namazati ga nadjevom. Za punjenje trebate uzeti sir Mascarpone ili Philadelphia, meki skuti sir i vrhnje. Sve dobro promiješajte dok ne postane glatko. Dodajte po ukusu fruktozu, opciono - amaretto ili vanilin. Punjenje treba da ima konzistenciju guste pavlake. Gotov nadjev namazan je kolačićima, a na vrhu premazan drugim. Gotov tiramisu stavite u frižider za noć.

Da biste napravili tiramisu, možete uzeti bilo koji nezaslađeni kolačić koji djeluje kao sloj torte i namazati ga nadjevom.

Palačinke i palačinke

Mnogo je recepata za palačinke i palačinke za dijabetičare, na primjer, palačinke od zobenih i raženih brašna. Za pripremu testa morate uzeti:

  • 1 kašika. raž i zobena kaša
  • 2 jaja
  • 1 kašika. nemasno mleko
  • 1 kašika kašike suncokretovo ulje
  • 2 kašike kašike fruktoza.

Sve tečne sastojke umutite mikserom, a zatim dodajte brašno i izmešajte. Palačinke treba peći u dobro zagrijanoj tavi. Palačinke će biti ukusnije ako u njih umotate skuti sir s malo masnoće.

Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar