Pravila za njegu stopala kod dijabetesa

Jedna od najozbiljnijih hroničnih bolesti je dijabetes. U trećem dijelu pacijenata koji pate od ove teške bolesti oštećuju se sudovi donjih ekstremiteta zbog povećane glukoze u krvi i razvijaju se patološke promjene u tkivima stopala. Zato se tretman stopala protiv dijabetesa, uključujući i medicinsku pedikuru za dijabetičare, smatra najvažnijim dijelom prevencije čiji je cilj zaštita od razvoja gangrene, naknadne amputacije i invaliditeta.

Šta je sindrom dijabetičkog stopala?

Kompleks strukturnih i funkcionalnih promjena donjeg dijela noge koji se formiraju na pozadini šećerne bolesti naziva se u medicinskoj terminologiji „sindrom dijabetičkog stopala“. Ova vaskularna komplikacija nastala zbog kršenja periferne cirkulacije uslovno je podijeljena u 3 klinička oblika:

  1. neuropatski
  2. neuroishemijski
  3. mešovito.

U ranoj fazi razvoja neuropatskog sindroma, šećerna noga počinje nateći i nakon pritiska na kožu produbljivanje ostaje dugo vremena. Međutim, boja i temperatura kože se ne mijenjaju. Kako se patološki proces razvija, na mjestima visokog pritiska pojavljuju se ulceracije. Čirevi na nogama kod dijabetesa najčešće se javljaju na stopalu i između nožnih prstiju.

Opasnost i podmuklost ovog stanja leži u gotovo potpunom odsustvu bola. Odnosno, s nedovoljnim redovitim nadzorom, osoba možda čak i ne posumnja u problem do određene točke. Zato se često zaraze dijabetični čiri što značajno povećava rizik od razvoja apscesa, difuzne purulentne upale i, kao rezultat, gangrene donjeg udova.

Drugi tipičan simptom sindroma dijabetičkog stopala je aseptično uništavanje zglobova i kostiju. Noge kod dijabetes melitusa (posebno zgloba gležnja, metatarusa i tarsusa) se deformišu, potplat je spljošten, poprima oblik kocke ili gurnera, a često se pojavljuju i spontani prijelomi.

Uz neuroishemijski oblik, gore navedene simptome prati i jaka bol, blijedost i hlađenje kože stopala. U ovoj situaciji nožni prsti u šećernoj bolesti i rubne površine peta vrlo su često prekriveni vezikulama i starostnim mrljama. Nadalje, elementi osipa počinju ulcerirati i, u slučaju naglog smanjenja dotoka krvi u krajnike (tzv. Kritična ishemija), usložnjavaju se gangrenom.

Tretman stopala za dijabetes

Liječenje sindroma dijabetičkog stopala je konzervativno i brzo. Konzervativna (lijek) terapija uključuje:

  • korekcija krvnog pritiska
  • upotreba trombolitika i antikoagulansa (lijekovi koji sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i efikasno rastvaraju krvne ugruške),
  • lokalni i opšti antibakterijski tretman,
  • normalizacija metabolizma lipida (masti).

Pacijentima koji razviju dijabetičko stopalo savjetuje se da prestanu pušiti, nose posebne ortopedske cipele izrađene od prirodnih materijala i u sklopu medicinskih preporuka izvode terapijske vježbe. Uz to, da bi se spriječio i spriječio daljnji razvoj patoloških promjena na koži stopala i noktiju, potrebno je pružiti profesionalnu podijatrijsku njegu i redovno raditi hardversku dijabetičku pedikuru.

Ako je konzervativni tretman neefikasan, s razvojem gnojno-nekrotičnog procesa, donosi se odluka o provođenju kirurške operacije. U ovoj situaciji, obujam hirurške intervencije ovisi o stupnju i području lezije udova. U posebno zanemarenim slučajevima, sa progresivnom gangrenom, lečenje „šećerne noge“ uključuje amputaciju dela udova.

Pedijatura dijabetesa

Jedna od glavnih specijalnosti Klinike za podologiju je profesionalna podijatrijska njega koja može značajno smanjiti rizik od gnojno-upalnih procesa i broj amputacija bolesnika sa šećernom bolešću. Ovo područje uključuje visokokvalitetnu hardversku obradu noktiju i problematičnih područja stopala, kao i pažljivo uklanjanje područja hiperkeratoze (patološkog zadebljanja kože) formiranih na mjestima maksimalnog biomehaničkog opterećenja.

Pedikura za dijabetes izvodi se uz obaveznu upotrebu profesionalnih podoloških krema. Ove specifične hidratantne kreme, koje sadrže vitaminske komplekse i različite koncentracije uree, učinkovito uklanjaju pretjeranu suhoću i keratinizaciju kože, sprječavaju ljuštenje i štite stopala od pukotina i začepljenja.

Pedikuru za dijabetičko stopalo u Klinici za podologiju izvode samo certificirani podolozi koji su prošli posebnu obuku u ovoj tehnici. Prije toga, radi utvrđivanja stupnja oštećenja tkiva, provodi se medicinski savjet i, ako je potrebno, instrumentalni dijagnostički pregled. Zatim se razvija individualni plan liječenja, preventivna njega kod kuće i raspored posjete podologu.

Budući da u dijagnozi šećerne bolesti noga (stopalo) ne može biti komplicirana ili komplicirana deformacijom, prema tome, postupak liječenja dijeli se na preventivni i terapijski.

Podijatrijska njega na Klinici za podologiju, osim hardverske pedikure, uključuje i fotodinamičku antimikrobnu terapiju. Ovo je inovativni razvoj njemačke kompanije Hahn Medical System, ubrzavajući zacjeljivanje čira i gnojnih rana. Djelujući direktno na zarazne agense koji se nalaze u području zahvaćenih tkiva, ozračivač ne uzrokuje negativne nuspojave koje su primijećene prilikom upotrebe antibakterijskih i antigljivičnih lijekova.

Pored toga, lista podoloških usluga uključuje:

  • izrada individualnih ortopedskih uložaka,
  • izrada korektivnih ortoza (fiksatora) koji podržavaju deformirane nožne prste,
  • postavljanje spajalica na ploče nokta,
  • individualni izbor podoloških proizvoda za njegu stopala kod kuće.

Važno! Nepoštivanje medicinskih preporuka i neovlašteno odstupanje od razvijenog plana liječenja ne samo da ne daje željeni terapeutski učinak, već može dovesti i do pogoršanja situacije i razvoja životnih komplikacija.

Dijabetički memorandum: Kako brinuti stopala

Najopasnije komplikacije dijabetesa su patološke promjene donjih ekstremiteta. To se događa na pozadini poremećaja cirkulacije, što može dovesti do djelomične ili potpune amputacije udova. Zato je važno da dijabetičari pravilno i pravovremeno njeguju svoja stopala.

Video (kliknite za reprodukciju).

Razlozi zašto je za dijabetes potrebna posebna njega

Njega dijabetesa najviše trebaju noge, jer za samo 4-5 godina gubi se osjetljivost na donjim ekstremitetima. To je posljedica činjenice da visoka glukoza utječe na živčane završetke. Kao rezultat toga, stopalo se deformiše, razvijaju se neke patologije. Uporedo s tim, utječu i oni živčani završetci koji su odgovorni za izlučujuće funkcije kože. To dovodi do činjenice da se koža osuši, pukne, zarazi se. Tada nastaju rane i otvorene čireve koje dugo ne zarastaju.

Video (kliknite za reprodukciju).

Situaciju pogoršava činjenica da je poremećena cirkulacija krvi u kapilarima i krvnim žilama. Zbog toga nedovoljne količine hranjivih sastojaka ulaze u donje ekstremitete. Bez normalne cirkulacije krvi, zarastanje rana je nemoguće. Stoga je posljedica gangrena.

Dijabetička neuropatija je uzrok slabe njege. Uz ovu bolest zahvaćeni su periferni nervni završeci i kapilare što dovodi do gubitka taktilne i osjetljivosti na bol. Zbog toga dijabetičar može dobiti razne vrste ozljeda - opekotine, posjekotine i još mnogo toga. Štoviše, sam pacijent uopće ne sumnja na oštećenje kože jer to ne osjeća. U skladu s tim, ne osigurava pravilno liječenje otvorenih rana, koje vremenom počinju gnojiti i prerasti u gangrenu. Stopalo se počinje deformirati.

Glavni simptomi su sljedeći:

  • ukočenost udova i osećaj hladnoće,
  • noću - peckanje, bol u nogama i nelagodnost,
  • smanjenje veličine stopala i daljnja deformacija,
  • ne zaceljivanje rana.

Brzina razvoja takve patologije ovisi o mnogim čimbenicima: dobi, tijeku bolesti itd. No, glavni ubrzavač razvoja bolesti smatra se visokim nivoom šećera, što dovodi do komplikacija u najkraćem mogućem roku. Zbog toga je dijabetičarima toliko važno da kontroliraju glukozu u krvi. Što je manje njegovog sadržaja, sporiji je razvoj patoloških procesa!

Uz smanjeni prag boli, dijabetičar ne primjećuje stvaranje rana, ne osjeća pukotine i ožiljke. Dosta često se mogu naći i ogrebotine na stopalu. Kao rezultat toga, razvija se sindrom dijabetičkog stopala - lezija sa trofičnim čirima.

Takođe, kod dijabetesa, pacijent je visoko podložan infekciji, pa se mikoza (gljivica) smatra uobičajenom. Nije ga se lako riješiti, jer najčešće dijabetičari ne primjećuju znakove gljivice, što dovodi do njegove široke rasprostranjenosti.

Smjernice za njegu stopala protiv dijabetesa

Osnovni principi brige o donjim ekstremitetima kod dijabetes melitusa:

Kada kupujete cipele, ponesite sa sobom kartonske uloške, koje ćete sami napraviti obrisom noge. Ako izgubite osjetljivost, ne možete sa sigurnošću utvrditi da li vas obuća drobi ili ne. Ali istovremeno, imajte na umu da se prilikom hodanja svojstvo povećava u veličini (produžuje i širi). Stoga bi uložak trebao biti barem 1 cm duži i širi.

O pravilima za njegu stopala kod dijabetesa možete saznati iz riječi endokrinologa-podijatra Grigorijajeva Alekseja Aleksandroviča iz videa:

Šta se nikada ne može učiniti:

Dokazala ga je suvremena medicina: ako su dijabetičari strogo slijedili sva pravila i zahtjeve za njegu donjih ekstremiteta, mogu se izbjeći komplikacije.

Čak i sa manjim, ali stalnim oticanjem nogu, odmah trebate konzultirati ljekara.

Za sprečavanje simptoma bolesti stopala kod dijabetesa važno je pridržavati se prevencije:

  1. Pratite higijenu i negu stopala.
  2. Riješite se loših navika. Alkoholna pića i pušenje pogoršavaju situaciju s dijabetesom, usporavaju cirkulaciju krvi.
  3. Za njegu donjih udova koristite isključivo posebne kreme i masti koje može preporučiti pohađajući endokrinolog.
  4. Za pranje nogu koristite profilaktička sredstva - tople kupke s dekocijama bilja. To može biti kamilica, neven, kopriva i još mnogo toga.
  5. Nikada ni sami ne koristite tradicionalne recepte. Uvek se posavetujte sa lekarom. Uostalom, dijabetes u svakog pacijenta prolazi pojedinačno. Ogromnu ulogu igraju karakteristike određenog organizma.
  6. Uradite masažu stopala i stopala. Obratite posebnu pažnju na prste.
  7. Kao jednostavna vježba, možete savijati i odvijati stopalo 4-5 minuta tri puta dnevno.
  8. Šetajte više.
  9. Uživajte u laganom sportu ili plesu.
  10. Provedite više vremena na svježem zraku, tako da je tijelo zasićeno kiseonikom.
  11. Jedite dobro tako da korisne materije prodiru u kapilare nogu.

Iz videa ćete naučiti kako pravilno obraditi ploče nokta kod dijabetesa - medicinski profesionalni pedikura:

Terapeutska gimnastika za noge s dijabetesom ubrzaće cirkulaciju krvi u donjim ekstremitetima, poboljšati limfni protok, smanjiti pritisak na stopala i spriječiti deformaciju. Prije početka nastave morate ukloniti cipele i položiti prostirku. Glavne vježbe koje se izvode 10 puta svaka:

Vježba Ratshaw

Ova vježba se koristi za ubrzavanje cirkulacije krvi u kapilarima i venama. Možete ga izvesti na tvrdoj ili relativno mekoj površini (pod, krevet, kauč). Lezite na leđa i podignite noge pod pravim uglom. Navucite čarape i noge. Da biste olakšali zadatak, ruke možete omotati oko koljena. Radite kružne pokrete u nogama. U ovom slučaju jedan okret se mora obaviti u tačno 2 sekunde. Vježba traje 2-3 minute.

Sada sjedite na ivici visoke stolice ili kreveta tako da vam donji udovi vise. Opustite se 2 minuta, a zatim ponovite prethodnu vježbu nekoliko puta.

Na kraju takvog punjenja, potrebno je da 5 minuta hodate po sobi. Dozvoljeno je raditi vježbu nekoliko puta dnevno.

Ako osjetite bol tokom bilo koje vježbe, preporučuje se prekinuti gimnastiku ili smanjiti intenzitet izvođenja. Obavezno se obratite svom ljekaru i posavjetujte se. Liječnik će vam pomoći odabrati pojedinačni program treninga koji ne šteti.

Pravilnom njegom stopala za dijabetes melitus, poštivanjem preporuka liječnika i vježbama terapijskih vježbi možete spriječiti pojavu neugodnih patologija ili ih ublažiti ako već postoje. Glavna stvar je dosljednost u ispunjavanju zahtjeva i pravilnost nastave.

Pravila za njegu stopala kod dijabetesa (napomena)

Dijabetes melitus je endokrino bolest koja ima mnogo oblika i komplikacija. Jedna od najčešćih komplikacija smatra se sindromom dijabetičkog stopala (skraćeno SDS).

Prema statističkim podacima, čir na nozi kod dijabetesa javlja se kod 80% dijabetičara starijih od 50 godina. Mladi ljudi sa dijabetesom također su skloni dijabetesu, ali u mnogo manjoj mjeri - u oko 30% slučajeva.

U cijelom svijetu liječnici posvećuju puno pažnje ranoj dijagnozi, prevenciji i liječenju dijabetičkog stopala, razvijanju novih metoda i memonata za pacijente koji sadrže informacije o tome kako brinuti za stopala s dijabetesom i spriječiti razvoj bolesti.

Zašto je pravilna briga za dijabetičko stopalo tako važna?

Važnost prevencije i pravilne njege stopala s dijabetesom teško je precijeniti. Ako se ta pravila ne pridržavaju, bolest brzo napreduje i počinje gangrena.

Prema WHO, 95% amputacija udova povezano je sa gangrenoznom infekcijom tkiva.

Gangrena je posljednja faza SDS-a, a ispred nje slede sljedeći simptomi:

  • bol u nogama kod hodanja, kao i nepomičan
  • poremećaj cirkulacije (hladne noge, otečene vene, peckanje, utrnulost itd.),
  • pogoršanje mišićnog tonusa udova,
  • pojava deformiteta stopala,
  • suve i vlažne korne, ulceracije,
  • duboki čirevi, gljivična infekcija stopala.

Ako ne liječite ove simptome i ne slijedite pravila njege stopala za dijabetes, tada će s velikim stupnjem vjerojatnosti bolest preći u opasnu fazu.

Nije tako teško izbjeći infekciju gangrenom i naknadnom amputacijom, dovoljno je pravilno paziti na dijabetičko stopalo kod kuće i pravodobno se savjetovati s liječnikom uz najmanje pogoršanje.

Njega stopala za dijabetes: bilješka za pacijente

Pregled se mora obaviti ujutro ili naveče, nakon pranja i sušenja nogu.Ako se nađu keratinizirana područja epidermisa, ždrijela i kukuruza koji nisu povezani s nošenjem novih ili neugodnih cipela, kao i sa ranama, čirima, stanjima kože, preporučuje se savjetovanje s liječnikom i korištenje specijalizirane kozmetike za dijabetičko stopalo.

Takvi proizvodi sadrže hidratantne, hranjive, omekšavajuće komponente koje doprinose obnovi normalne epiderme, kao i štite stopala od infekcije, imaju protuupalni učinak.

3. Svakodnevno pranje i liječenje dijabetičkog stopala.

Suve kurjeze na nogama treba tretirati pepelnicom. Nakon pranja morate noge obrisati mekim ručnikom, ne trljajući već samo namakanje.

Svakako nanesite hranjivu kremu koja sadrži prirodna ovlaživača. Na primjer, linija DiaDerm nudi posebne kreme za njegu stopala kod dijabetesa. Linija uključuje kremu „Zaštitna“, „Intenzivna“ i „Omekšavajuće“, koje su idealne za svakodnevnu upotrebu.

Krema „regenerišući“ je odličan lijek za stopala u slučaju ogrebotina, rana nakon injekcije i drugih ozljeda. Značajka proizvoda DiaDerm je prisustvo uree i ekstrakata ljekovitog bilja i ulja u sastavu 5-15% koji vlaže, njeguju i pospješuju zacjeljivanje i regeneraciju rana.

Kliknite na sliku ispod i saznajte više o dijabetesnim kremama za stopala i naručite ih za kućnu dostavu ili poštom.

Urastali nokti s dijabetesom često dovode do infekcije i upalnih procesa. Potrebno je nježno rezati nokte u pravoj liniji, bez zaokruživanja. Oštri uglovi su podloženi mekom fino abrazivnom turpijom za nokte.

Pri obradi noktiju ne smiju se koristiti škare s oštrim krajevima. Ako je nož stopala ozlijeđen u procesu rezanja, tada se to mjesto mora tretirati hidrogen peroksidom i podmazati mazivom za zacjeljivanje rana, na primjer, furacilinom ili na bazi streptocida. U našoj online trgovini naći ćete dobre i jeftine proizvode za njegu noktiju.

Uz gljivičnu infekciju na nogama se pojavljuju čirevi, ogrebotine, rane. Prisutnost gljivica uvelike povećava rizik od gangrene. Prevencija infekcije je poštivanje higijenskih pravila.

Također, dijabetičari ne bi trebali hodati bosi na javnim mjestima, plažama, u šumi itd. Čarape se moraju svakodnevno mijenjati kako bi se spriječilo nošenje prljavih, loše mirisnih i mokrih cipela.

Obavezno koristite kremu „Zaštitna“ za sprečavanje razvoja bakterijskih i gljivičnih infekcija, obnavljanje zaštitne barijere.

6. Pridržavanje osnovnih načela zdravog načina života, jačanja imuniteta.

Upotreba alkoholnih pića, stalno prejedanje, pušenje, sjedeći način života faktori su koji negativno utječu na stanje nogu kod dijabetesa. Za smanjenje rizika od napredovanja bolesti potrebno je odustati od loših navika, slijediti dijetu i ojačati imunitet.

Svim dijabetičarima su prikazane dnevne šetnje u trajanju od najmanje 30 minuta. Stariji i gojazni ljudi mogu koristiti posebnu preklopnu kantu za šetnju.

Cipele bi trebale biti izrađene od kvalitetnog materijala, ne smiju imati debele, trljaju grube šavove. Poželjno je da je imala vezanje ili čičak, da bi regulirala punoću nogu.

Potplat bi trebao biti dovoljno gust da štiti stopalo od oštećenja. Dozvoljeno je imati nisku stabilnu petu.

Učinkovita njega stopala protiv dijabetesa nije moguća bez kvalitetnog iskrcavanja stopala. U tu svrhu razvijeni su istovarivački ortopedski ulošci i moderni pojedinačni ulošci koji ravnomjerno raspoređuju tjelesnu težinu i sprečavaju deformaciju prstiju i luka stopala, a također sprečavaju stvaranje naočnjaka.

Ulošci sa memorijskim efektom poseduju odlične karakteristike, koje imaju oblik ovisno o fizikalno-anatomskim osobinama njihovog vlasnika. Korištenje dijabetesa u ulošku u kombinaciji s pravom cipelom može spriječiti razvoj mnogih simptoma VDS-a.

Kliknite na sliku ispod kako biste saznali više o dijabetesima i naručite ih za kućnu dostavu ili poštom.

Treba razumjeti da je dijabetičko stopalo posljedica dijabetesa. Savremena medicina ne može izlečiti većinu oblika dijabetes melitusa, što znači da rizik od razvoja SDS-a ostaje tokom života.

Međutim, poštujući sva gore navedena pravila i znajući kako i kako liječiti dijabetičko stopalo, možete značajno smanjiti rizik od razvoja ove bolesti.

Naša internetska trgovina sadrži najučinkovitije i najsavremenije lijekove za stopala protiv dijabetesa. Cijelu Rusiju dostavljamo kurirom do vaše kuće, do mjesta dostave narudžbi i poštom. Kliknite na sliku ispod i saznajte više.

Njega stopala jedna je od najvažnijih preventivnih mjera za dijabetičke komplikacije. Pažljivim brigom i promatranjem nogu možete izbjeći sindrom dijabetičkog stopala koji predstavlja ozbiljnu komplikaciju s daljnjim posljedicama, uključujući amputaciju donjih ekstremiteta. Ovaj sindrom je češći kod dijabetesa tipa 2, ali to ne znači da ljudima s tipom 1 treba manje pažnje na noge. Komplikacije nogu povezane s dijabetesom čine 20 posto prijema u bolnicu, a amputacija povezana s dijabetesom čini polovinu svih ne-traumatičnih amputacija. Prema različitim izvorima, smrtnost nakon amputacije u ranim godinama doseže 50%. Zbog toga je vrlo važno prepoznati sindrom u ranoj fazi i educirati pacijente o prevenciji i pravilnoj njezi stopala.

Svi ovi problemi sa nogama pojavljuju se kao rezultat dugotrajnog prekomjernog nivoa šećera u krvi. Sindrom dijabetičkog stopala je infekcija, čir i / ili uništavanje dubokih
tkiva, koordinirano s kršenjem živčanog sistema i smanjenjem glavnog protoka krvi u arterijama nogu različite težine. Samo će pažnja i pažnja pacijenta pomoći u izbjegavanju teških invaliditeta, pa čak i smrti u budućnosti.

Pa za početak morate svakodnevno provjeravati imate li na nogama, posebno na nogama:

  • ogrebotine
  • rezovi
  • modrice,
  • tuče ili kapi,
  • urasli nokti,
  • mikoza.

Ako ne obratite pažnju na ove naizgled sitnice, riskirate da dobijete ozbiljnu zaraznu bolest, poznatu i kao neuropatski ulkus, a ako uopšte nemate sreće, onda gangrena. Srećom, postoje načini da se ne natjerate da upadnete u ove tužne statistike. Evo glavnih:

  • Svakodnevno provjeravajte i perite noge toplom, ali ne toplom vodom. Mrlje, nemojte ih brisati i ni u kojem slučaju nemojte trljati između prstiju. Koristite ovlaživače, ali opet ne između prstiju.
  • Promenite cipele dva puta dnevno. Nosite kožne cipele sa širokim čarapama, poput tenisica od meke kože.
  • Nosite čiste čarape od pamuka ili vune samo vaše veličine,
  • Držite noge podalje od grijača, radijatora i drugih uređaja za grijanje.
  • Kada sjedite, nemojte prelaziti noge, jer to ometa cirkulaciju krvi u nogama, i ne nose pojaseve.
  • Nemojte rezati nokte na noktima, umetnite ih noktom na nokte tako da budu ravni, a njihove uglove zavijte tako da budu zaobljeni.
  • Ne koristite kukuruzne tekućine i sve vrste jastučića i nosača lukova bez da se prethodno savjetujete sa svojim liječnikom.
  • U početku nosite nove cipele ne duže od sat vremena, dok ne postanu udobne (istrošene), i nikada ne nosite cipele na boso stopalo.
  • Nikada nemojte hodati bosi niz ulicu, a nošenje sandala i sandala traži probleme.

Pa, recimo da imate novi par cipela koji su vam trljali stopalo tako da vam je koža oduzeta. Ovo mjesto postalo je crveno i upaljeno. Čim se pojave upala i širenje infekcije, istodobni edemi počinju komprimirati krvne žile i arterije koje su zbog dijabetesa već oštećene i sužene. Zbog toga se smanjuje protok krvi u upaljenom području, odnosno svježi kisik i krvne stanice koje se bore protiv infekcije s velikim poteškoćama probijaju se tamo gdje su potrebne.

To stvara sve uslove za razvoj ozbiljne infekcije. Jednom kada infekcija dođe do korijena, kako je liječiti postaje vrlo teško. Antibiotici nose i krv, a ne uspijevaju upasti ni u zahvaćeno područje.

Uzrok ove komplikacije je metabolički poremećaj uglavnom ugljikohidratne i masne prirode. Ova kršenja s vremenom dovode do zbijanja zidova i začepljenja. Ova regresija nastaje uslijed komplikacije prolaska masnih i krvnih ugrušaka kroz patološki izmijenjene žile i taložiti se na njihovim zidovima.

Ateroskleroza sudova donjih ekstremiteta ne mora se nužno javiti kod ljudi koji imaju dijabetes. Često ih oboljevaju stariji i stariji ljudi, bez obzira na spol. Jedina je razlika što kod ljudi koji nemaju dijabetes, krvne žile su zahvaćene u malim predjelima, uglavnom u zoni femura i patele. Liječi se lijekovima ili bajpasom u složenijim i naprednijim slučajevima. Što se tiče ateroskleroze kod dijabetesa, sve je puno složenije, jer su pogođeni uglavnom žile ispod koljena i one se začepljuju duž cijele dužine, što je opasnije za život. Kao rezultat, zbog opstrukcije i gladovanja tkiva nastaje njihova nekroza i gangrena nogu.

Najbolji način da se spriječe problemi sa nogama je potpuno nadoknaditi vaš dijabetes. Vrlo je važno spriječiti razvoj ateroskleroze perifernih arterija. I na vrijeme odrediti opasno suženje velikih krvnih žila. To se može učiniti s rendgenom koji se zove angiogram. Da biste usmjerili protok krvi da zaobiđe blokirano mjesto, stvorite zaobilazne metode uz pomoć hirurških metoda. Tijekom ove operacije isječe se fragment zdrave vene s drugog dijela tijela, obično bedara, te se zaguši na jedan kraj prije, a na drugi nakon prepreke. Nova vena omogućava prenos krvi u one ćelije u kojima je ranije nedostajala. Ovo je jedan način sprečavanja gangrene. Ali, sve se to može izbjeći pravilnim liječenjem dijabetesa i njegom stopala.

Jedna od komplikacija dijabetesa je dijabetička polineuropatija. Ova komplikacija je opasna jer uzrokuje smanjenje osjetljivosti na stopalima i nogama. Najčešće vibracija prvo nestaje, zatim temperatura, a potom osjetljivost na bol. Odnosno, najprije nastane oticanje stopala, zatim prestanete primjećivati ​​temperaturne promjene (možete peckati ili prehladiti noge), a zatim osjećaj boli nestaje. I to je već prepunom činjenice da možete zakoračiti na dugme ili staklo i, ne primijetivši to, ići s njim tjednima i mjesecima sve do razvoja suppuracije i upale. Vjerujte mi, ovo nije fikcija, i sama sam u kliničkoj praksi susrela slične slučajeve.

Da, u početku se takve promjene mogu činiti apsurdnim i nemogućim, ali što duže dijabetes doživljava, a viši ili nestabilniji šećer, stvarnije postaju. Možda imate susjeda ili prijatelja s dijabetesom koji je već imao amputaciju ili pati od bolova u nogama. Možda ste vidjeli ulceraciju stopala u bolnicama. Možda nemate pojma o čemu se radi i niste sigurni u sve ove „predostrožnosti“. U svakom slučaju, trebali biste razumjeti da su takve promjene posljedica prirodnog tijeka dijabetesa, ali mogu se spriječiti, odgoditi ili usporiti. Sve ovisi o vama i vašoj saradnji sa ljekarom.

Ovdje ćemo detaljnije pogledati pravila za njegu stopala. Možete pitati svog davatelja zdravstvene usluge za sličnu brošuru ili memorandum. Uvek su u kancelarijama endokrinologa ili u kancelarijama Dijabetičkog stopala.

  • Redovno pregledavajte stopala. Pažljivo trebate pregledati stopalo, interdigitalne prostore radi pojave pukotina, ogrebotina, ogrebotina i tako dalje. Ako vam je zbog ograničenja pokretljivosti teško pregledati noge, možete koristiti podno ogledalo. Ako imate slab vid, onda tražite nekoga da vam pregleda stopala. Vodeći podolozi Engleske takođe preporučuju fokusiranje na miris. Ovo se posebno odnosi na osobe sa slabim vidom. Ako prilikom pregleda stopala osjetite neugodan ili novi smrad, odmah se obratite ljekaru.
  • Nikada nigde ne idite bosi. Kod kuće, u bazenu, u sauni, na plaži, idite samo u zatvorenim papučama. Na taj ćete se način izbjeći ogrebotine i druge ozljede stopala, kao i opekotine i oštećenja (prilikom hodanja po vrućem ili vlažnom pijesku).
  • Ako su vam stopala hladna, obucite tople čarape (na pamučne čarape). Obratite pažnju na čarape od desni. Ako su preuske i ostave dojmove na koži potkoljenica, to otežava cirkulaciju krvi - rezite gumu škarama tako što napravite 1-2 vertikalna rezova na svakom nožnom prstu. Ne pokušavajte zagrijati stopala grijačima, zagrijavajte stopala kraj kamina. Zbog smanjene osjetljivosti možete dobiti jak opekotinu.
  • Svakodnevno perite noge toplom vodom (t 30-35 ° C) sapunom. Nakon pranja obrišite noge suhim ručnikom, a posebno pažljivo osušite kožu između nožnih prstiju.
  • Redovno podmazujte noge posebnom kremom koja sadrži ureu. Potiče aktivnu i duboku hidrataciju kože stopala. Krema ne smije pasti u interdigitalne prostore, ukoliko se to dogodi, uklonite je ubrusom. Slične kreme različitih kompanija slobodno se prodaju u ljekarnama, a posebno su pogodne za ljude sa suvom, ispucalom kožom stopala.
  • U slučaju prekomjernog znojenja nakon pranja nogu, kožu stopala i interdigitalne prostore obradite dječjim puderom, prahom od talka ili dezodoransom.
  • Tretirajte nokte samo fileom. Nikada ne koristite oštre predmete (šipke, makaze). To je najčešći uzrok ozljeda! Rub nokta umetnite strogo vodoravno, bez zaobljenja uglova, jer to može dovesti do stvaranja uraslog nokta. Bolje je uzimati staklene datoteke, a ne metalne - one su efikasnije i sigurnije.
  • Hodite redovno. Hodanje poboljšava protok krvi u stopalima i teladi, a također doprinosi stvaranju anastomoza zaobilazeći zahvaćene arterije ako patite od ateroskleroze arterija donjih ekstremiteta.
  • "Grubu" kožu u predjelu pete, "kurje oko" i guste rane treba redovito uklanjati kamenim peškirom ili posebnim kozmetičkim kartonom (ne metalnim!) Za suvi tretman. Obavezno vizualno kontrolirajte proces. Česti su slučajevi kada su ljudi brisali korice bukvice doslovno "do rupa", a zatim su dugo vremena zaceljivali čireve na nogama.
  • Ne parajte noge prije rukovanja. Ne koristite posebna sredstva za uklanjanje kukuruza (tečnosti, kreme, flastera). Prikladni su za zdrave ljude, ali zbog smanjene osjetljivosti stopala, možete ih prekomjerno izlagati i dobiti kemijsku opekotinu.
  • Kukuruzu, "grubu kožu" ne "režite" sami. Postoji mogućnost ozbiljnog oštećenja kože stopala. Možete se obratiti uredu za dijabetičko stopalo za medicinsku pedikuru - liječenje hiperkeratoza i nokatnih ploča hardverskim metodama. Ako vam kurjelice "potamne", to znači da se ispod njih stvorio krvarenje (hematom), ukoliko postoji iscjedak tekućine ili gnoja, postoji bol, odmah se obratite endokrinologu, hirurgu i po mogućnosti u ordinaciji za dijabetičko stopalo!

Čak i manje ozljede na stopalima trebale bi se pokazati ljekaru, međutim, prvo pomoć morate biti u mogućnosti pružiti sami.

Morate imati kod kuće poseban pribor za prvu pomoć za liječenje ogrebotina, posjekotina i drugih ozljeda. U ljekarni osobe koja ima dijabetes uvijek bi trebala postojati sredstva koja bi mogla biti potrebna za liječenje rana, osipanja i tako dalje.

  • sterilne maramice
  • dezinfekcijske otopine (betadin, hidrogen peroksid, miramistin ili hlorheksidin ili dioksidin)
  • Lepljivi, sterilni zavoj

Sva ta sredstva također morate ponijeti sa sobom na putovanja.

Ako se prilikom pregleda stopala utvrdi rana, abrazija ili pukotina, isperite je dezinfekcijskom otopinom miramistina ili klorheksidina 0,05% ili dioksidina 1%, na ranu nanesite sterilni preljev ili posebni peškir. Popravite zavoj zavojem ili netkanim flasterom. Zapamtite: NE postoji UNIVERZALNI preljev, čak i najmoderniji preljevi (masti, gelovi itd.) Mogu vam pomoći ili naštetiti ako ih ne mijenjate na dulje vrijeme.

  • alkoholne rastvore (alkoholna otopina joda, „zelena“)
  • rastvor kalijevog permanganata (kalijum permanganat)

Oni mogu izazvati opekotine, a osim toga, obojati kožu i maskirati promjene njene boje, na primjer, crvenilo.

Ako primjetite bilo kakvo oštećenje stopala, odmah treba potražiti ljekara, prije toga što manje prođite! Vrlo je važno ograničiti opterećenje na mjestu ozljede, zamolite rodbinu da vas odvede liječniku, ako nemate takvu priliku, koristite taksi.

Ako već imate ulcerativne nedostatke ili strukturne promjene na stopalu, posavjetujte se s liječnikom kabineta za dijabetičko stopalo za odabir i preporuke o odabiru ortopedske cipele, otklanjanju polovine cipela ili rješavanju problema s liječenjem pomoću Total Contact Cast-a.

Dijabetes melitus karakterizira nedostatak inzulina i oslabljen metabolizam ugljikohidrata. Bolest dovodi do poraza svih tjelesnih sistema, prvenstveno - nervnog i kardiovaskularnog. Sindrom dijabetičkog stopala javlja se kao komplikacija kod 5% pacijenata s ovom bolešću. On ne može samo da otrova život, već vodi do invalidnosti.

Sindrom dijabetičkog stopala uključuje ulcerozno nekrotičnu leziju tkiva donjih ekstremiteta i stanje koje mu prethodi. Utječe na rad perifernog nervnog sustava, krvnih žila, mekih tkiva, kostiju i zglobova.

Poznata su dva oblika sindroma: neuropatski i ishemijski dijabetičko stopalo. U prvom slučaju događa se nekroza živčanog tkiva, zbog koje noge postepeno gube osjetljivost.

U onim područjima koja doživljavaju povećan stres prilikom hodanja s dijabetesom nastaju mikrotraume. Zbog oslabljenog imuniteta i promjena u sastavu krvi, oni slabo zarastaju i pretvaraju se u gnojne čireve. Ali pacijent ne osjeća nelagodu u stopalu i ne otkriva odmah da je potrebno poduzeti mjere.

Važno je da je sveobuhvatan i redovan. Pacijent mora:

  • svakodnevno poštujte higijenu stopala,
  • naučite kako odabrati pravu, udobnu i praktičnu obuću i pravovremeno ih promijeniti,
  • uzimati lijekove koje je propisao ljekar,
  • važno je periodično raditi pedikir dijabetičkim stopalom, po mogućnosti nije podrezan,
  • povremeno se savetujte sa stručnjakom.

Glavni cilj mjera njege stopala kod dijabetesa jest pratiti moguće promjene nagore i održavati stabilno stanje stopala, sprječavajući da mikrotrauma postane čir.

Pažnja! Ako nešto u izgledu i stanju nogu alarmira, obratite se lekaru što je pre moguće! Imajte na umu da je dijabetičko stopalo preplavljeno nekrozom tkiva, pa čak i potrebom hirurške intervencije.

Pravila higijene stopala kod dijabetesa:

  • Pažljivo provjerite da li postoje nove lezije na koži stopala i stanje starih da bi se pogoršalo.
  • Operite i osušite noge nakon svakog izlaska na ulicu ili prije spavanja.
  • Uveče, napravite hidratantnu kupku za stopala, ako je moguće uz dodatak prirodnog antiseptika (poput kamilice), 10 minuta.
  • Nakon postupka, liječite čireve i pukotine na nogama.
  • Podmažite stopala antifungalnom kremom ili kremom za ureu kako bi omekšali vašu kožu i uklonili mrtve stanice.
  • Menjajte čarape što je češće moguće.
  • Pravilno obrežite nokte.
  • Ne zaboravite na vežbanje.
  • Prije odlaska u krevet, uradite laganu masažu.
  • Za dijabetes redovno provjeravajte osjetljivost stopala pomoću perja.

Raditi to svaki dan je nepraktično, ali morate stalno pratiti da ivice ploča ne rastu predugo.

Suprotno uvriježenom mišljenju, kod dijabetesa i posebno dijabetičkog stopala ne biste trebali rezati nokte odmah nakon kupanja. Nakon kontakta s vodom, nokat nabubri, a nakon obrade svježi rez postaje povoljno okruženje za razvoj bakterija. Pored toga, nakon sušenja ispada da je neujednačena.

  • Nokti se moraju rezati ne prekratko, u ravnoj liniji, bez zaobljenih uglova kako biste izbjegli njihov ulazak u kožu.
  • Uz škare ili umjesto njih, preporučuje se upotreba staklene pile za nokte. Pažljivim brušenjem površine i ivica nokta sprečavaju se moguće mikro povrede, uključujući i susedne prste. Ako se ploča zadebljala, pomoću datoteke za nokte povoljno je ukloniti njen gornji sloj. I na kraju, može malo preraditi oštre uglove nokta.
  • Nakon svake upotrebe, alat se mora obrisati antiseptikom.

Uz dijabetičko stopalo, čak i najmanja oštećenja kože s vremenom se mogu pretvoriti u neozdravljeni čir. Stoga je svim ranama potrebno hitno liječenje antiseptikom.

  • Možete koristiti: Furacilin, kalijum permanganat, Miramistin, hlorheksidin.
  • Ne možete koristiti: alkohol, hidrogen peroksid, sjajno zeleno, jod.
  • Često se tradicionalna medicina upotrebljava za liječenje manjih ozljeda i čireva na dijabetičkim stopalima: celandin, burdock (korijenje), pulpa od krastavca, neven, kamfor, ulje čajevca i morska heljda. Svi su prirodni antiseptici.

Pažnja! Ako su rubovi rane na stopalu otečeni i upaljeni, potrebno je koristiti antibakterijska sredstva (Levosin, Levomekol).

Kako bi se ubrzao proces, ljekar pacijentu često propisuje pripravke koji sadrže vitamine grupe B, C, E i alfa lipoičnu kiselinu, antibiotike za oralnu primjenu.

Momci! Pokrenuli smo zajednicu autora na temu zdravlja, kondicije i dugovječnosti.

Gradimo zajedno ekosustav koji će nas natjerati da rastemo, bez obzira na sve!

Uđite, ako brinete o svom zdravlju!

Kad je zarastanje već započelo, koži je potrebna pojačana ishrana i hidratacija. Zbog toga se u ovoj fazi koriste urea kreme (Alpresan, Balzamed i druge posebno dizajnirane za dijabetičare), kao i Solcoseryl i Metyluracil masti.

Tokom perioda liječenja, važno je smanjiti opterećenje na nogama i nositi udobne, prostrane cipele.

Vjeruje se da, u prisustvu ovog tegoba, ne možete koristiti usluge kozmetičkog salona. To je razumljivo: dijabetičko stopalo je lako zarazno i ​​teško se liječi. Stoga se od klasične pedikure u kabini zaista vrijedi odreći.

Ali u nekim slučajevima, profesionalna njega pomaže u održavanju zdravlja kože kod dijabetesa. Ovo se odnosi na hardversku pedikuru.

  • Brušenje uz pomoć mlaznica pomaže da se riješite kukuruza i keratiniziranih tkiva bez boli i ozljeda, čak i prilikom obrade naj osjetljivijih i najpristupačnijih područja stopala,
  • Uglavnom se koriste mlaznice za jednokratnu upotrebu ili koje se mogu sterilizirati.
  • Umjesto tople vode koristi se hemijski omekšivač.

Važna poanta! Ako preferirate klasični pedikir, pobrinite se da je kozmetika dizajnirana posebno za dijabetička stopala.

Važne smjernice za njegu stopala kod dijabetesa.

Ova mjera je neophodna jer pomaže poboljšati cirkulaciju krvi u stopalu i potkoljenici, normalizirati metabolizam ugljikohidrata i ojačati tetive i mišiće. Izvođenje fizičkih vježbi je lako, ali ih treba izvoditi najmanje 15 minuta, nekoliko puta dnevno. Svaki pokret treba ponoviti 10-15 puta (jednom nogom).

  1. Ležeći na leđima, podignite noge i, ako je moguće, ispružite ih. Podržajte se ispod koljena ako je potrebno. Izvedite kružne pokrete nogama u oba smjera.
  2. Sjedeći na stolici, stavite noge na pod. Naizmjenično podignite petu, pa nožni prst, kao da napravite kolut.
  3. U istom položaju uspravite noge paralelno s podom i, držeći ih na težini, savijte se u skočnom zglobu.
  4. Sjedeći, namotajte nožne prste oko kugle iz novina bačenih na pod, a zatim ga izravnajte, rastržite i skupite ostatke u hrpu.

Gimnastika je jedan od najpovoljnijih načina za stabilizaciju tijela s dijabetesom.

Formiranje dijabetičkog stopala događa se postepeno. Uz nekoliko simptoma, vrijeme je da se oglasi alarm.

Znakovi razvoja VTS-a:

  • smanjena osetljivost stopala,
  • oticanje nogu
  • previsoka ili niska temperatura stopala,
  • umor tokom fizičkog napora,
  • noćni bol u telećim mišićima, kao i pri hodu,
  • "Goosebumps", omamljenost, zimica, trzanje i ostale neobične senzacije,
  • gubitak kose na gležnju i nogama i promjene boje stopala,
  • deformacije noktiju, gljivica, modrice ispod noktiju, prst je upaljen i bolan,
  • hiperkeratoza, plikovi, urasli nokti,
  • zakrivljenost prsta
  • dugotrajno (nekoliko mjeseci) zarastanje sitnih ogrebotina i ozljeda na stopalu, pojava tamnih tragova na mjestu produženih rana,
  • čirevi okruženi suvom, tankom kožom
  • produbljivanje čireva i stvaranje pukotina, oslobađanje tekućine iz njih.

Kao i mnoge druge bolesti, komplikacije dijabetesa je mnogo lakše spriječiti nego liječiti. Osim svakodnevnih higijenskih postupaka, dijabetičari moraju slijediti mnoga pravila, voditi zdrav način života i obratiti posebnu pažnju na svoje cipele.

Pogledajte videozapis u kojem vam doktor govori kako se zaštititi od razvoja sindroma dijabetičkog stopala.

Spas utopljenika je posao samih utopljenika. Nijedan ljekar nije u stanju pratiti sve promjene koje se događaju s vašim tijelom, posebno jer se sindrom dijabetičkog stopala često brzo razvija. Da biste izbjegli komplikacije, morate se naviknuti da se redovno brinete o nogama. Ovo pomaže poboljšati kvalitetu života osobe s dijabetesom.

Svi dijabetičari i ne samo preporučuju čitanje članka o medicinskoj pedikuri.


  1. Harman M. Dijabetes melitus. Metoda prevladavanja. SPb., Izdavačka kuća „Respex“, 141 stranica, tiraž od 14.000 primjeraka.

  2. Balabolkin M.I. Pun život sa šećernom bolešću. Moskva, Izdavačka kuća Univerzalna izdavačka kuća, 1995., 112 stranica, tiraž 30.000 primjeraka.

  3. Malinovsky M.S., Svet-Moldavskaya S. D. Menopauza i menopauza, Državna izdavačka kuća medicinske literature - M., 2014. - 224 str.
  4. Fadeev P. A. Dijabetes, svijet i obrazovanje -, 2013. - 208 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Fotografije prije i nakon tretmana stopala za dijabetes u našoj klinici

Dijabetes melitus je nemilosrdna bolest koja ne podnosi neozbiljan stav prema sebi. Međutim, stalno praćenje i redovita podijatrijska njega pomoći će da se izbjegnu njegove posljedice i značajno poboljša kvalitet života. To možete sami provjeriti gledajući rad naših podologa koji se nalazi u odjeljku o liječenju dijabetičkog stopala.

Ako ste zabrinuti zbog stanja nogu i želite da se posavjetujete sa stručnjakom za sindrom dijabetičkog stopala, nazovite našeg administratora. Na veb stranici je naveden kontakt kontakt klinike za podologiju u Moskvi.

Primjeri liječenja dijabetičkog stopala

Fotografija 1: 74-godišnja pacijentica s dijabetesom dovela je kćer. Dugo vremena je problem s noktnim pločicama: oni se zadebljaju, nemoguće je samostalno odrezati rastući dio.

Fotografija 2: Obraćena dermatologu, mikroskopskim pregledom otkrivene su patogene gljivice

Fotografija 3: Izvedena je vanjska terapija gljivične infekcije - nema efekta

Fotografija 4: Zbog prisustva višestrukih somatskih bolesti, sistemska terapija je kontraindicirana za pacijenta

Fotografija 5: Specijalist klinike je izvršio medicinsku pedikuru, uključujući čišćenje svih ploča nokta zahvaćenih gljivicama

Fotografija 6: Preporučuje se redovno nastaviti medicinsku pedikuru u kombinaciji sa vanjskim lijekom protiv gljivica.

Fotografija 7: Pacijent star 78 godina došao je u kliniku s pritužbama na promjenu boje, oblik nokatnih ploča nožnih prstiju, bolove prilikom hodanja. U anamnezi dijabetes melitus tipa 1, inzulinski ovisan od 12. godine. Svrha posjete klinici je estetski izgled.

Fotografija 8: Područje pete. Primjećuje se izrazito ljuštenje kože - ljuskasti luk je žut.

Fotografija 9: Metatarzalna regija desnog stopala.

Fotografija 10: Pacijent je podvrgnut hardverskoj medicinskoj pedikuri s naglaskom na problematična područja, naime: nehirurško hardversko čišćenje svih nokatnih ploča desnog stopala.

Fotografija 11: Područje pete.

Fotografija 12: Metatarzalno područje je razrađeno.

Fotografija 13: Isti pacijent. Lijeva noga.

Fotografija 14: Pogled na metatarus lijevog stopala.

Fotografija 15: Područje pete lijevog stopala.

Fotografija 16: Pogled na nokatne ploče lijevog stopala nakon nehirurškog čišćenja hardverom.

Fotografija 17: Metatarzalno područje nakon pedikure medicinskog hardvera.

Fotografija 18: Područje pete nakon pedikure medicinskog hardvera. Odmah nakon zahvata pacijent je uočio lakoću u nogama, odsustvo boli prilikom hodanja.

Fotografija 19: Isti pacijent kao u slučaju 7. Pločica nokta 1. prsta desnog stopala. Svrha posjeta klinici je estetski izgled, oslobađanje od nelagode.

Fotografija 20: Ploče nokta desnog stopala. Pogled sa strane

Fotografija 21: Izvršeno liječenje dijabetičkog stopala. Daljnja posjeta klinici - na zahtjev pacijenta.

Fotografija 22: Pacijentica stara 55 godina otišla je na kliniku sa pritužbama na promjenu boje nokatnih ploča, zadebljanja 10 godina. Svrha posjeta klinici je estetski izgled, oslobađanje od nelagode.

Slika 23: Pogled na ploče nokta s 2. na 4. prst lijevog stopala.

Fotografija 24: Izvršeno nekirurško hardversko čišćenje nokatne ploče 1. prsta lijevog stopala. U procesu čišćenja ploče nokta, materijal je uzet za mikroskopsko ispitivanje gljiva - negativno.

Fotografija 25: Izvršeno nehirurško hardversko čišćenje nokatnih ploča. U procesu čišćenja ploče nokta, materijal je uzet za mikroskopsko ispitivanje gljiva - negativno.

Fotografija 26: Isti pacijent kao i slučaj 3. Desno stopalo.

Fotografija 27: Metatarzalni dio desnog stopala.

Fotografija 28: Područje pete desnog stopala.

Fotografija 29: Oprema je očišćena s naglaskom na ploče nokta nožnih prstiju.

Fotografija 30: Izvršen medicinski hardver pedikura oba stopala.

Slika 31: Pacijent ima 83 godine. Na kliniku sam išla s pritužbama na obezbojenje, zadebljanje, deformacije nokatnih ploča više od 10 godina, bolove prilikom hodanja. Svrha posjeta klinici je osloboditi se bola, estetskog izgleda.

Slika 32: Pogled s udaljene ivice.

Slika 33: Lijevo stopalo nakon čišćenja hardverom.

Slika 34: Pacijent 64 godine, dijabetes tipa 2 od 2000. godine. Periodično se javljaju duboke pukotine na peti s traumom malih kapilara, krvi. Ove rane mogu izazvati upalni proces, s kojim se teško izboriti.

Fotografija 35: Lokalno se nanosi antibakterijski gel PAKT sistema za dubinsku dezinfekciju rane površine i potpuno uništavanje svih mikroorganizama u njoj. Nakon ovog postupka rana brzo zaraste.

Slika 36: Antibakterijski tretman PAKT sistema.

Slika 37: Specijalizirani zaštitni podočni flaster nanesen na površinu rane.Čarape traju 3-4 dana, uobičajena slika nije slomljena, možete hodati, tuširati se i rana se zacijeli u isto vrijeme, zaštićena mrežnom zaštitom.

Fotografija 38: Sindrom dijabetičkog stopala, pacijent star 75 godina. Dijabetes tipa II od 2004. Patološke promjene na koži stopala i noktiju rezultat su "sindroma dijabetičkog stopala".

Slika 39: Zadebljani nokti (onihogrifoza), sa dodatkom gljivične infekcije. Nelagodnost pri hodanju. Rizik od oštećenja integriteta kože tokom obrade je neprihvatljiv.

Fotografija 40: Promjene na koži povlače za sobom povredu integriteta integriteta.

Slika 41: Sušenje kože sindromom dijabetičkog stopala.

Slika 42: Pukotina u peti.

Slika 43: Ako se otkrije pukotina, koriste se ljekovita mast i podološki flaster za zaštitu i zarastanje rane. Zatim pacijent dobiva potrebne preporuke za kućnu njegu do sljedećeg sastanka.

Fotografija 44: Nakon obrade ploča i valjka za nokte.

Fotografija 45: Vrsta noktiju nakon potpune obrade.

Slika 46: Stanje stopala 2 mjeseca nakon izvedenih manipulacija. Pacijent je ispunio sve preporuke specijalističkog podologa za njegu stopala kod kuće.

Završena redovna sjednica našeg kolege, vanrednog profesora Kandidat medicinskih nauka Vadima Dmitrijeviča Trufanova

Tako je završilo naredno zasjedanje našeg kolege izvanrednog profesora K. dalje.

10% popusta za prijavitelje koji se prvi put prijavljuju u julu i kolovozu za nehiruršku korekciju uraslih noktiju za djecu i adolescente mlađe od 14 godina. Spremite bezbolno i brzo.

15% popusta na protetske ploče za nokte u srpnju i kolovozu, prvi put kad se obratite poliklinici. Sezona otvorenih cipela se nastavlja.

15% popusta na medicinski tretman stopala za prvi prijam u Kliniku za podologiju u julu i kolovozu. Odličan početak za upoznavanje naše Klinike.

15% popusta u julu i kolovozu na poklon bonove Klinike za podologiju s protuvrijednošću od 5000, 10000, 15000 rubalja. Poklonite porodicu i prijatelje.

Ovdje možete pročitati recenzije naših pacijenata, kao i ostaviti svoje vlastite povratne informacije o rezultatima kontaktiranja naše klinike. Hvala!

Ispunite obrazac iz ovog odjeljka, u kojem ćete navesti vrijeme i datum koji su prikladni za vas da posjetite stručnjaka naše klinike, a mi ćemo vas brzo kontaktirati radi pojašnjenja podataka i kratkog savjetovanja o vašem problemu.

Možete pročitati odgovore na najčešće pitanja naših pacijenata, kao i postaviti vlastito pitanje i dobiti odgovor u ovom odjeljku. Vrijeme odgovora je jedan dan.

Vrste dijabetičkog stopala

Postoje tri vrste dijabetičkog stopala:

1. Neuropatski. Kod ove vrste se primarno poremećuje opskrba tkiva živcima. Dolazi do smanjenja osjetljivosti stopala, osjećaja pečenja i pojave gnojnih lomova, te smanjenjem praga boli i temperature.
2. Ishemična. Kada utječe uglavnom na mikrovesele. Glavni simptomi su hladna i blijeda stopala, često otečena, grčevi u telećim mišićima.
3. Neuroischemic, koji objedinjuje znakove neuropatskog i ishemijskog oblika bolesti.

Najčešća neuropatska i neuroishemijska dijabetička noga. U početnom stadijumu bolesti koža je pogođena, pojavljuju se hiperkeratoze, pukotine, kapci. U budućnosti se javljaju čirevi, zahvaćaju se mišićno i koštano tkivo. U posljednjim fazama javlja se gangrena, što dovodi do potrebe za amputacijom udova.

Rizik od infekcije

Prisutnost pukotina kod osobe koja ima dijabetičko stopalo nosi veliku opasnost, jer s ovom bolešću često nema bolova, lako se javlja infekcija, a oslabljeni imunitet samo pogoršava ozbiljnost tretmana. Također, s povećanim sadržajem glukoze u krvi, dio se izlučuje znojem, što stvara povoljno okruženje za razvoj raznih infekcija, a posebno gljivičnih oboljenja. Mikoza (gljivica) stopala i noktiju obično se odvija, ali proces ozdravljenja je značajno kompliciran. Stoga i pacijent i majstor trebaju posebno dugo poštivati ​​sva pravila sanitarne obrade stopala. Pacijentima se preporučuje da svakodnevno samostalno pregledaju stopala i redovno posjećuju sobu za pedikuru u preventivne svrhe kako bi se spriječili ozbiljniji problemi.

Klasična pedikura

Razgovarajmo o tome koja pravila treba slijediti prilikom izvođenja klasične pedikure za klijenta koji ima dijabetičko stopalo:

1. Kupka za stopala trebala bi imati temperaturu od 36 ° C. Potrebno ju je mjeriti termometrom, jer dijabetičari imaju smanjenu osjetljivost. Trajanje postupka je 3-5 minuta. Za kupku se koriste posebni proizvodi s oznakom „Dozvoljeno dijabetičarima“, poput ulja za kupanje Sixtumed Öl Fussbad. Uključuje sastojke ljekovitog bilja. Alat ne samo da omekšava kožu, već i nježno čisti, vlaži i ublažava upale. Ulje ima i antibakterijsko i protiv gljivično dejstvo.

2. Obrada stopala provodi se sitnozrnatim, grubim peresnim kamenom. Uporaba strojnih alata, skalpela strogo je zabranjena! Osim toga, majstor mora neprestano nadzirati proces rukom kako ne bi skinuo dodatni sloj kože. Kožu dijabetičara vrlo je lako oštetiti i zaraziti.

3. Nokti urezani u pravoj liniji. Datoteka bi trebala biti od rubova do centra.

4. Kutikule treba odmaknuti. Zabranjeno ga je rezati, jer to može dovesti do upale.

5. Na kraju postupka vlažna stopala treba temeljito mokriti mekim ručnikom ili ubrusom, posebno između nožnih prstiju. Ne trljajte noge kako ne biste ozlijedili. Na kraju je potrebno nanijeti poseban hranjivi sastojak, poput Sixtumed Fussbalsam Plus. Omekšava, hrani kožu i ublažava iritaciju.

Hardverska pedikura

Međutim, hardverski pedikura je najefikasnija za dijabetičko stopalo. To je hardverska tehnologija koja vam omogućava efikasno uklanjanje korneza, ne oštećujući kožu oko sebe, lako je ukloniti zadebljanje nokatne ploče i ukloniti pritisak nokta na koži prstiju.

Upotreba mlaznica koje se lako sterilišu omogućava vam da osigurate sigurnost postupka, da se izbjegne infekcija klijenta, što je posebno važno za pacijente s dijabetesom.

Hardverska pedikura radi se na suvoj koži. Za njega se koriste posebne sitnozrnate dijamantne mlaznice (slika 2, 3), grube keramičke mlaznice (fotografija 4) i abrazivne kapice (fotografija 5). Najpoželjnije su sterilne abrazivne kapice (fotografija 6), koje isključuju mogućnost infekcije tijekom postupka.

Fotografija 2 Fotografija 3 Fotografija 4 Fotografija 5

Kao što je to slučaj s klasičnim pedikurom, tijekom tretmana stopala majstor rukom bez rukavica mora kontrolirati sloj preostale grube kože kako ne bi uklonio višak sloja.

Za uklanjanje kukuruza potrebno je koristiti poseban omekšivač koji osigurava da sloj žive i zdrave kože ne bude povrijeđen. Uz pomoć hardverske tehnologije, lako se uklanja zadebljanje nokatne ploče. Tako ćete smanjiti pritisak nokta na osjetljivoj koži dijabetičara i spriječiti moguće ozljede. Kutikula se ne reže, već se gura natrag posebnom sigurnom mlaznicom. Samo je čista (slika 7).


Slika 7 Fotografija 6

Završite postupak primjenom posebnih terapijskih i prehrambenih proizvoda s oznakom "Dozvoljeno za dijabetičare".

Ilustriramo primjer hardverske pedikure

1. korak. Ispitujemo stopala klijenta i tretiramo ih hlorgescidinom ili drugim antiseptikom koji ne sadrži alkohol.

2. korak. Sigurnim vrhom od karbida Samo čistim odstranjujemo kutikulu i uklanjamo ptegrijum.

3. korak. Sa sitnozrnatom dijamantnom mlaznicom obrađujemo grube dijelove periungualnih grebena.

4. korak. Keramičkom mlaznicom malo uklonite zadebljani sloj nokatne ploče da biste smanjili pritisak nokta na koži.

5. korak. Na posebno grube dijelove stopala primjenjujemo univerzalni omekšivač Nagelhautentferner Plus (br. 6039).

Korak 6. Stopalo tretiramo jednokratnim abrazivnim poklopcem. Tokom obrade rukom kontroliramo kožu klijenta kako ne bismo uklonili višak sloja i ne prouzrokovali ozljede stopala.

Zaključno, primjenjujemo poseban alat za njegu dijabetičkog stopala Fussbalsam Plus (br. 8510).

Sadrži pedikuru za dijabetičko stopalo

Opće karakteristike pedikure za dijabetičko stopalo:

  • Zabranjeno je koristiti strojeve za rezanje, skalpele.
  • Zabranjeno je koristiti proizvode koji sadrže alkohol, poput joda, dijamantskog zelenila ili supstanci koje sadrže druge agresivne i nadražujuće sastojke (alkalije, biber, itd.). Koriste se vodene otopine antiseptika (furatsilin, dioksidin).
  • Zabranjeno je koristiti kupke za hlađenje i zagrijavanje (temperatura treba biti 36 ° C, a trajanje kupke treba biti 3-5 minuta).
  • Finozrnate dijamantne i keramičke mlaznice i grube brusne kapice koriste se hardverskom tehnologijom i nečvrstim sitnozrnatim mahunama klasičnog pedikura.
  • Ne preporučuje se uklanjanje zanoktica - to može dovesti do upale. Može se samo lagano gurnuti natrag.
  • Ne trljajte mokra stopala, samo ih treba temeljito mokriti mekim ručnikom ili ubrusom, posebno između nožnih prstiju.
  • Ne preporučuje se masaža stopala i nogu.
  • Morate koristiti posebnu kozmetiku s oznakom "Dopušteno za dijabetičare".
  • Posebnu pažnju treba posvetiti najvišem nivou sanitarnog stanja čitavog kabineta u cjelini kako bi se spriječila infekcija klijenata.

Zaključno želim dodati da je za dijabetičare vrlo važno neprestano nadzirati i održavati stanje stopala, redovno posjećivati ​​sobu za pedikir kako bi provodili profilaksu kako ne bi došlo do razvoja komplikacija. Dječje dijabetičko stopalo - vrlo popularna usluga. Najpoželjnija je hardverska tehnologija. Upravo hardverska pedikura omogućava vam obavljanje nakita na tretmanu problematičnog stopala bez oštećenja vrlo tanke, ranjive kože dijabetičara. Pridržavanje svih pravila za sterilizaciju mlaznica osigurat će sigurnost postupka. Moderne tehnologije omogućavaju kvalitetnu i efikasnu pedikuru stopala dijabetičara, što je toliko potrebno za naše voljene klijente.

Pogledajte video: Tradicionalna hrana koja njeguje - Sally Fallon Morell - Weston A. Price (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar