Dijabetička ketoacidoza i dijabetička ketoacidotska koma

Dijabetička ketoacidoza se može razviti na pozadini i apsolutnog i relativnog nedostatka inzulina. Učestalost mu je 4-8 na 1000 pacijenata s dijabetesom godišnje. Za ovu komplikaciju potrebna je velika budnost pacijenata i ljekara. Često se pokreće kršenjem unosa inzulina u organizam (zbog smanjenja njegovih doza ili udara katetera inzulinske pumpe), kao i smanjenjem osjetljivosti na inzulin (za sistemske infekcije, infarkt miokarda, opekotine, povrede ili trudnoću). U značajnom broju slučajeva ketoacidoza je prva manifestacija dijabetesa. Uzimanje u obzir ove okolnosti i tačna interpretacija rezultata prvih laboratorijskih ispitivanja pomažu u postavljanju ispravne dijagnoze. Prisutnost kroničnog dijabetesa indicirana je povišenom razinom HbA1s. U specijalizovanim klinikama smrtnost od dijabetičke ketoacidoze je manja od 5%. Vrlo mlada ili vrlo staračka dob pacijenata, kao i koma ili jaka arterijska hipotenzija pogoršavaju prognozu.

Liječenje dijabetičke ketoacidoze

Liječenje dijabetičke ketoacidoze usmjereno je na rješavanje dva glavna problema. Prvo uključuje obnavljanje normalne osmolalnosti u plazmi, intravaskularni volumen i metabolizam elektrolita, a drugo - korekciju nedostatka inzulina suzbijanjem lučenja hormona kontraregulacije, proizvodnju glukoze i ketogenezu, kao i povećanu iskoristivost glukoze u perifernim tkivima.
Budući da nedostatak intracelularne i vanćelijske tekućine dostiže značajan stupanj (u tipičnim slučajevima 5-10 l), potrebno je odmah započeti infuzijskom terapijom. U početku se obično dodaje 1-2 1 izotonične fiziološke otopine (0,9% NaCl) tokom jednog sata. Obnavljanjem intravaskularnog volumena povećava se perfuzija bubrega, što dovodi do povećanja bubrežnog klirensa glukoze i smanjenja njegove razine u plazmi. S ozbiljnom hipovolemijom možete unijeti drugu litru normalne fiziološke otopine. U suprotnom prelaze na uvođenje polu normalne otopine (0,45% NaCl) brzinom od 250-500 ml / sat (ovisno o stupnju dehidracije). Kod dijabetičke ketoacidoze deficit vode obično prelazi nedostatak rastvorenih supstanci. Stoga je uvođenje polu normalnog rješenja usmjereno na ispravljanje i hipovolemije i hiperosmolalnosti. Otprilike polovina ukupnog nedostatka tekućine treba ispuniti u prvih 5 sati infuzne terapije. Uvođenje seminormalne otopine nastavlja se sve dok se intravaskularni volumen potpuno ne obnovi ili nivo glukoze ne spusti na 250 mg%. Nakon toga počinje uvođenje 5% -tne otopine glukoze u vodu što smanjuje vjerovatnoću inzulinske hipoglikemije i razvoj moždanog edema (uslijed kretanja tekućine duž osmotskog gradijenta iz plazme u središnji živčani sustav). Uprkos retkosti razvoja moždanog edema kod dijabetičke ketoacidoze, ne može se zanemariti ni mogućnost ove komplikacije. Potreba za infuzijskom terapijom procjenjuje se na osnovu volumena urina i stupnja nedostatka elektrolita.

Istodobno s početkom punjenja volumena mora se primijeniti inzulin. Koristite samo inzulin kratkog djelovanja (tj., Normalan). Različite sheme terapije inzulinom su učinkovite, ali najčešće se isprva daje intravenozno davanje doze (10-20 jedinica) običnog inzulina, nakon čega prelaze na njegovu stalnu infuziju brzinom od 0,1 U / kg na sat. Ako intravenska primjena nije moguća, inzulin se može davati intramuskularno istom brzinom. Ova šema osigurava održavanje fiziološke razine inzulina u plazmi uz minimalan rizik od hipoglikemije ili hipokalemije. U tom se slučaju razina glukoze u plazmi vraća obnovljenom brzinom kojom se primjenjuju veće doze inzulina. Stopa smanjenja koncentracije glukoze u plazmi trebala bi biti 50-100 mg% na sat. S manjim padom glukoze u razdoblju od 2 sata, brzina infuzije inzulina se udvostručuje, a nakon sat vremena ponovo se određuje koncentracija glukoze. Kada njegova koncentracija u plazmi padne na 250 mg%, počinje se unositi 5% otopina glukoze u vodi kako bi se spriječila hipoglikemija. Neki dijabetolozi preporučuju istovremeno smanjenje doza inzulina (na 0,05-0,1 U / kg na sat). Nastavlja se infuzija insulina za suzbijanje ketogeneze i vraćanje acidobazne ravnoteže.
Kao što je gore spomenuto, deficit ukupnih rezervi kalija u tijelu s dijabetičkom ketoacidozom iznosi otprilike 3-4 meq / kg, a infuzijska terapija i inzulin smanjuju udio kalija u plazmi. Stoga je gotovo uvijek potrebno nadoknaditi njegov nedostatak (važan izuzetak je dijabetička ketoacidoza u uvjetima hroničnog zatajenja bubrega). Brzina takvog nadopunjavanja ovisi o razini K + u plazmi. Njegova početna razina manja od 4 meq / l ukazuje na značajan deficit, a nadoknađivanje bi trebalo započeti dodatkom KCl u prvim litrama injektirane otopine (uz očuvanje funkcije bubrega). U nivou K + u nivou od 3,5–4 meq / L, 20 meq KCl dodaje se prvoj litri normalne fiziološke otopine, a na nivou K + ispod 3,5 meq / L, 40 meq KCl. Pacijenti s tako niskim sadržajem kalija u serumu zahtijevaju posebnu pažnju, jer s početkom terapije inzulinom njegova koncentracija može brzo pasti na vrlo nizak nivo. Da bi se to izbjeglo, primjena inzulina kod takvih bolesnika treba odgoditi sve dok nivo K + ne počne rasti. Njegov se sadržaj mora održavati blizu normalnog, što može zahtijevati unošenje stotina meq KCl za nekoliko dana.
Na pitanje uvođenja bikarbonata u dijabetičku ketoacidozu nema jasnog odgovora. Acidoza ne samo da pojačava rad pluća (Kussmaul-ovo disanje), već i inhibira kontraktilnu funkciju srca. Stoga bi obnova normalnog pH mogla biti korisna. Međutim, uvođenje bikarbonata u takvim uvjetima povezano je sa značajnim rizikom zakiseljavanja središnjeg živčanog sustava zbog selektivne difuzije CO2a ne HCO - 3, putem krvno-moždane barijere i povećanja unutarćelijske acidoze, s daljnjim pogoršanjem srčane aktivnosti. Moguće komplikacije terapije bikarbonatima su voluminozno preopterećenje povezano s visokom osmolalnošću otopine bikarbonata (44,6-50 meq / 50 ml), hipokalemija (zbog prebrze korekcije acidoze), hipernatremija i alkaloza. Pri pH od 7,0 i više, prijetnja po život pacijenta obično ne nastaje, a obnavljanje volumena i inzulinska terapija trebali bi smanjiti ovaj pokazatelj. Kod pH ispod 7,0, mnogi kliničari također preporučuju da se suzdržite od davanja natrijum bikarbonata. Ako se i dalje koristi, tada je potrebno pažljivo pratiti stanje svijesti i rada srca. Liječenje treba biti usmjereno na održavanje pH iznad 7,0, a ne na normaliziranje ovog pokazatelja.
Potreba za primjenom fosfata, koji se smatrao najvažnijom komponentom u liječenju dijabetičke ketoacidoze (procijenjeni manjak fosfata je 5-7 mmol / kg), također je dvojbena. Prije toga, nadoknada ovog deficita (uglavnom fosfatnim kalijevim solima) preporučena je za prevenciju mišićne slabosti i hemolize i za povećanje oksigenacije tkiva povećanjem stvaranja 2,3-difosfoglicerata u crvenim krvnim ćelijama. Međutim, uvođenjem fosfatnih soli opažena je hipokalcemija sa taloženjem kalcijevog fosfata u mekim tkivima, uključujući zidove žila. Stoga se trenutno parenteralna korekcija nedostatka fosfata provodi samo na vrlo niskoj razini u plazmi (+ samo s kalijev fosfatnim solima. Kada pacijent počne jesti i prebaci se na uobičajeni režim terapije inzulinom, ukupne rezerve fosfata u tijelu i njegovu razinu u plazmi, u pravilu, U bolesnika mlađih od 20 godina, potrebu za korekcijom hipovolemije treba uporediti s rizikom od moždanog edema koji se može razviti s previše agresivnom infuzijskom terapijom. Preporuke uključuju uvođenje normalne fiziološke otopine sa brzinom od 10-20 ml / kg na sat u prva 1-2 sata, dok ukupna količina unesene tekućine u prva 4 sata ne smije biti veća od 50 ml / kg. 48 sati, obično je dovoljno unositi normalnu ili polu normalnu fiziološku otopinu (ovisno o nivou Na + u serumu) brzinom od 5 ml / kg na sat. Stopa smanjenja osmolalnosti u plazmi ne smije prelaziti 3 mosm / kg N2O na sat. Djeci istodobna primjena inzulina prije započinjanja kontinuirane infuzije (0,1 U / kg na sat) obično nije potrebna.
Na kraju, potrebno je aktivno razjasniti i liječiti stanja koja su izazvala razvoj dijabetičke ketoacidoze. Urin i krv se zasijavaju (i, prema indikacijama, i cerebrospinalna tekućina) i, ne čekajući rezultate, počinju davati antibiotike protiv najvjerojatnijih patogenih mikroorganizama. Dijabetičku ketocidozu sama po sebi ne prati groznica, pa stoga povišena tjelesna temperatura (ali ne i leukocitoza) ukazuje na infekciju ili druge upalne procese. Često se bilježi hiperamilasemija, ali to obično ne odražava pankreatitis, već pojačanu proizvodnju amilaze u pljuvačnim žlijezdama. U rijetkim slučajevima neposrednog i po život opasnog uzroka dijabetičke ketoacidoze je infarkt miokarda koji može biti asimptomatski kod bolesnika sa šećernom bolešću.

Komplikacije dijabetičke ketoacidoze

Agresivna infuzijska terapija izotoničnom ili hipotoničnom tečnošću, iako je rijetko, uzrok je prekomjernog opterećenja. Zbog toga je potrebno pažljivo pratiti stanje kardiovaskularnog sistema, izvršiti rendgen prsa i izmjeriti diurezu.
Trenutno, kada se koriste niske doze inzulina i počinje se davati otopina glukoze sa smanjenjem njegove razine na 250 mg%, hipoglikemija je relativno rijetka u liječenju dijabetičke ketoacidoze.
Slučajevi cerebralnog edema obično su primijećeni kada je razina glukoze u plazmi pala ispod 250 mg%. U pravilu se ta komplikacija ispoljava u blagom obliku i praktično je neovisna o promjenama osmolalnosti u plazmi. Ovaj pokazatelj brzo umanjite uvođenjem hipotoničnih rastvora trebalo bi biti tek kada on premaši 340 mosm / kg. Njegovo daljnje smanjivanje na normalno (oko 285 mosm / kg) trebalo bi da se odvija znatno sporije - u roku od nekoliko dana. Kod djece sa dijabetičkom ketoacidozom, u 1-2% slučajeva opaža se cerebralni edem, često s teškim posljedicama. Otprilike 30% tih pacijenata umre u akutnoj fazi, a još 30% ostaje trajni neurološki poremećaj. Razvoj moždanog edema kod djece može biti povezan sa agresivnom infuzijskom terapijom dijabetičke ketoacidoze (primjena više od 4 l / m 2 dnevno) i naglim padom koncentracije natrija u serumu, mada ponekad ne postoje očigledni razlozi za ovu komplikaciju. Ako se ne dokaže drugačije, čini se da je prikladno davati tekućine sporijom brzinom (2 dnevno), ako klinička situacija to dopušta. Ako se pojave znakovi cerebralnog edema (gubitak svijesti, žarišne neurološke poremećaje, pad krvnog pritiska ili bradikardija, nagli pad izlučivanja urina nakon početnog porasta), treba unijeti manje tekućine i manitol davati intravenski (0,2-1 g / kg za 30 minuta). Uvođenje manitola ponavlja se u intervalnim intervalima, fokusirajući se na reakciju pacijenta. Nakon započinjanja takve terapije, CT ili MPT mozga se može koristiti za potvrdu dijagnoze. Nije dokazana djelotvornost umjetnog disanja u hiperventilacijskom načinu sa razvojem cerebralnog edema.
Kod dijabetičke ketoacidoze može se razviti akutni respiratorni distres sindrom, vjerovatno zbog oštećenja plućnog epitela i povećanog hidrostatskog tlaka u kapilarima kao rezultat infuzione terapije. Ova komplikacija češće se primjećuje kod pacijenata koji već imaju hripavca u plućima do trenutka dijagnoze dijabetičke ketoacidoze. Povećava se i rizik od razvoja pankreatitisa i sistemskih infekcija, uključujući gljivične (mukoroza).
Bol u trbuhu i pareza želuca kod pacijenata u polusvjesnom stanju mogu dovesti do aspiracije sadržaja u stomaku. Skoro 25% bolesnika sa dijabetičkom ketoacidozom doživljava povraćanje, ponekad i krv. Potonje može biti posljedica hemoragičnog gastritisa. Da bi zaštitili dišne ​​puteve, želudačni se sadržaj evakuiše kroz nazogastričnu cev.
Konačno, preuranjeno povlačenje terapije inzulinom može dovesti do ponovne pojave dijabetičke ketoacidoze. Moderni pristup, koji omogućava povećanje koncentracije inzulina u plazmi samo na fiziološku razinu, smanjuje glukozu i blokira ketogenezu samo na kratko vrijeme. Prekid terapije inzulinom prije pojave efekta inzulina srednje duljine (na primjer, NPH) prijeti ponovnom uspostavljanju ketoacidoze. Da biste to izbjegli, uobičajeni jutarnji inzulin ili inzulin srednjeg djelovanja ubrizgavaju se supkutano već prvog jutra nakon što se pacijent počeo hraniti. Kapiranje insulina treba nastaviti sat vremena nakon takve injekcije, dok ovi lekovi ne počnu da deluju.

Znakovi i liječenje dijabetičke ketoacidoze. Hitna pomoć kod ketoacidotske kome

Dijabetička ketoacidoza je dekompenzirani oblik dijabetesa koji nastaje porastom ne samo glukoze, već i ketonskih tijela u krvi. Identifikovano je u oko 5–8 slučajeva na 1000 pacijenata godišnje sa dijabetesom tipa 1.

Razvoj patologije obično je povezan sa ne najvišom kvalitetom skrbi za pacijente. Smrtnost od ketoacidotske kome se kreće u rasponu od 0,5 do 5% i ovisi o pravovremenosti hospitalizacije pacijenta.

U velikoj većini slučajeva komplikacije nastaju kod dijabetičara mlađih od 30 godina.

Simptomi dijabetičke ketoacidoze. Ketoacidotska koma

Najčešće se dijabetička ketoacidoza razvija kod pacijenata sa bolešću tipa 1, međutim, patologija se može formirati i u obliku neovisnom o insulinu.

Simptomi se javljaju u roku od dva do tri dana, u izuzetnim situacijama njihov razvoj će se vjerovatno pojaviti u periodu do 24 sata.

Ketoacidoza kod šećerne bolesti tipa 2 prolazi kroz stadijum prekoma, koji započinje ketoacidotskom komom i apsolutnom ketoacidotskom komom.

Prve pritužbe pacijenta, što upućuje na pretka, treba smatrati nezasitnom žeđi i brzim mokrenjem. Govoreći o simptomima obratite pažnju na to da:

  • pacijent je zabrinut zbog suvoće kože, njihovog ljuštenja, neugodnog osjećaja zategnutosti kože,
  • kada se sluznica osuši, postoji vjerovatnoća da postoji pritužba na peckanje i svrbež u nosu,
  • ako se ketoacidoza razvije tokom dužeg vremenskog razdoblja, vjerovatno je ozbiljno mršavljenje,
  • slabost, umor, gubitak radne sposobnosti i apetita - sve su to karakteristične pritužbe pacijenata koji su u stanju prekoma.

Početna dijabetička ketoacidotična koma povezana je s mučninom i povraćanjem što ne donosi olakšanje. Vjerovatno je stvaranje pseudoperitonitisa, naime boli u trbuhu.

Glavobolja, ekstremna razdražljivost, kao i pospanost i letargija dokaz su umiješanosti u patološki proces centralnog nervnog sistema.

Dijabetička ketoacidoza kod djece u ovoj je fazi povezana s sličnim simptomima.

Pregled dijabetičara omogućava otkrivanje prisutnosti mirisa acetona iz usta i određenog respiratornog ritma (Kussmaul-ovo disanje). Dijagnosticiraju se fiziološke manifestacije poput tahikardije i arterijske hipotenzije.

Kompletna ketoacidotska koma kod dijabetesa melitusa povezana je s gubitkom svijesti, pogoršanjem ili potpunim odsustvom refleksa, izraženim dehidracijom.

Zato se moraju pažljivo proučiti uzroci razvoja patologije kod šećerne bolesti tipa 1 i 2.

Uzroci ketoacidoze i kome

Čimbenik u nastanku akutne dekompenzacije je apsolutni (s dijabetesom tipa 1) ili relativni (s bolešću tipa 2) nedostatak inzulina.

Dijabetička ketoacidoza može biti jedna od opcija za manifestaciju bolesti kod pacijenata koji nisu znali za vlastitu dijagnozu i nisu dobili odgovarajuće liječenje.

U slučaju da dijabetičar već prima odgovarajuće liječenje, uzrok nastanka tegobe može biti pogrešna terapija. Riječ je o:

  • nepravilan odabir doze inzulina,
  • neblagovremeni transfer pacijenta sa tabletiranih proizvoda za snižavanje šećera na injekcije hormona,
  • kvarovi inzulinske pumpe ili olovke.

Aceton (ketonska tijela) može se pojaviti u krvi ako se ne poštuju preporuke specijalista. Na primjer, s pogrešnim podešavanjem inzulina ovisno o glikemiji.

Patologija može nastati uslijed upotrebe lijekova s ​​istekom roka trajanja (koji su izgubili svoja ljekovita svojstva), neovisnim smanjenjem doziranja ili zamjene injekcija tabletama, kao i zbog odbijanja terapije za smanjenje šećera.

Drugi razlog za pojavu dijabetičke ketoacidoze treba smatrati porastom potrebe za hormonskom komponentom. Najčešće se to događa tokom trudnoće, stresa (kod deteta, adolescenta), usled povreda, zaraznih i upalnih patologija, srčanih i moždanih udara.

Na popisu čimbenika, istodobne endokrine patologije (akromegalija, Cushingov sindrom), treba istaknuti kirurške intervencije. Uzrok pojave ketoacidoze može biti upotreba lijekova koji povećavaju glukozu u krvi (na primjer, glukokortikosteroidi).

U 25% slučajeva uzrok je nemoguće pouzdano utvrditi. Nastanak komplikacija ne može biti povezan sa bilo kojim od predstavljenih provokativnih faktora.

Kako se postavlja dijagnoza?

Obavezna je konsultacija endokrinologa ili dijabetologa. Prilikom imenovanja, lekar utvrđuje stanje pacijenta, zadržavajući svest, ima smisla razjasniti pritužbe.

Početni pregled informativan je u smislu otkrivanja dehidratacije kože, vidljivih sluznica, pogoršanja turgora mekog tkiva i prisustva trbušnog sindroma.

Kao dio dijagnoze identificirani su hipotenzija, oslabljena svijest (pospanost, letargija, glavobolje), miris acetona iz usta i Kussmaul-ovo disanje.

Ništa manje značajni nisu laboratorijski testovi. Uz ketoacidozu, test krvi i urina dokazuje prisustvo glukoze u krvnoj plazmi u količini većoj od 13 mmol. Stručnjaci obraćaju pažnju na to da:

  • otkriva se prisustvo ketonskih tela i glukozurije u pacijentovoj mokraći (ispitivanje se vrši pomoću test traka),
  • u sklopu krvne pretrage utvrđeno je smanjenje indeksa kiseline (manje od 7,25), hiponatremije (manje od 135 mmol po litri) i hipokalemije (manje od 3,5 mmola),
  • pokazatelji hiperholesterolemije su veći od 5,2 mmol; oni identifikuju povećanje osmolarnosti plazme (više od 300 mosm) i povećanje anionske razlike.

Hipoglikemijski komorni algoritam za hitne slučajeve

DIJABETE - NEMA SENCE!

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će zauvijek nestati za 10 dana, ako pijete ujutro ... "pročitajte više >>>

Važna mjera je EKG jer omogućuje isključenje infarkta miokarda što može dovesti do određenih poremećaja elektrolita.

Rentgenom sternuma preporučuje se isključenje sekundarne infektivne lezije respiratornog sistema.

Diferencijalna dijagnoza u smislu prikazane patologije provodi se s mliječnom komom, hipoglikemijskom komom, kao i uremijom.

Kriterijumi uspeha

Liječenje dijabetičke ketoacidoze bit će uspješno isključivo integriranim pristupom.

Govorimo o inzulinskoj terapiji, pružanju infuzione terapije, liječenju popratnih patologija kao i praćenju vitalnih znakova.

Liječenje dijabetičke ketoacidoze konstantno se poboljšava, na primjer, provode se razvoji koji imaju za cilj smanjiti vjerojatnost nastanka patologije u bolesnika sa šećernom bolešću.

Osim toga, važno je da lekar koji bolesnik ukaže ukaže na potrebu da slijedi dijetu i održava aktivan stil života. U ovom slučaju simptomi i liječenje ketoacidoze kod dijabetes melitusa neće biti povezani sa komplikacijama i kritičnim posljedicama.

Terapija inzulinom dijabetičke ketoacidoze

Dijabetička ketoacidoza, kao što je ranije spomenuto, mora se liječiti bez prestanka zbog uvođenja inzulinske terapije. Obavezno prilagoditi dozu hormona ili odabrati optimalnu dozu za prvo dijagnosticirani dijabetes melitus. Liječenje treba provoditi pod stalnim nadzorom glikemije i ketonemije.

Prevencija

Ketoacidoza kod šećerne bolesti može se isključiti ako pacijent slijedi određene preventivne mjere. Radi se o stalnom praćenju šećera u krvi. Pored toga, pacijentu će trebati:

  • planirati akcije za svaki događaj koji može potaknuti porast šećera u krvi ili, na primjer, hiperglikemiju,
  • stalno pratiti nivo glukoze,
  • slijedite dijetu, osigurajte da prehrana bude što uravnoteženija,
  • redovno vježbajte.

Uz to, prevencija se sastoji od ispitivanja na prisustvo ketonskih tela. Za bilo koje nerazumljive ili uznemirujuće simptome, preporučuje se što je prije moguće konsultirati ljekara.

Komplikacije bolesti

Dijabetička ketoacidoza može biti povezana sa određenim komplikacijama. Govorimo o plućnom edemu (uglavnom zbog pogrešne infuzione terapije). U ovom slučaju komplikacija dijabetesa može biti arterijska tromboza različite lokalizacije zbog prekomjernog gubitka tekućine i povećanja stupnja viskoznosti krvi.

U najčešćim slučajevima nastaje moždani edem (uglavnom se razvija kod dece, obično završava fatalno).

Zbog smanjenja volumena cirkulirajuće krvi mogu se pojaviti šok reakcije (acidoza, koja prati infarkt miokarda, doprinosi njihovom stvaranju).

Uz produženi boravak u komi, ne može se isključiti razvoj sekundarne infektivne lezije, najčešće u obliku upale pluća.

Što je dijabetička ketoacidoza i koja terapija je neophodna za stabilizaciju

Dijabetes melitus opasan je zbog svojih komplikacija, a jedna od njih je ketoacidoza.

Ovo je akutno stanje deficita inzulina koje, u nedostatku medicinskih mjera korekcije, može dovesti do smrti.

Dakle, koji su simptomi karakteristični za ovo stanje i kako spriječiti najgori ishod.

Dijabetička ketoacidoza je patološko stanje povezano s nepravilnim metabolizmom ugljikohidrata uslijed nedostatka inzulina, zbog čega količina glukoze i acetona u krvi značajno prelazi normalne fiziološke parametre.

Naziva se još i dekompenziranim oblikom dijabetesa.. Spada u kategoriju opasnih po život stanja.

Kada se situacijom s kršenjem metabolizma ugljikohidrata ne zaustavi na vrijeme medicinskim metodama, razvija se ketoacidotska koma.

Razvoj ketoacidoze može se primjetiti po karakterističnim simptomima, o kojima će kasnije biti govora.

Klinička dijagnoza stanja temelji se na biohemijskim testovima krvi i urina i liječenju:

  • kompenzacijska inzulinska terapija,
  • rehidratacija (nadoknada pretjeranog gubitka tekućine),
  • obnavljanje metabolizma elektrolita.

ICD-10 kod

Klasifikacija ketoacidoze u šećernoj bolesti ovisi o vrsti osnovne patologije kojoj je kodiranje dodano “.1”:

  • E10.1 - ketoacidoza sa šećernom bolesti ovisnom o insulinu,
  • E11.1 - sa dijabetes melitusom koji nije ovisan o insulinu,
  • E12.1 - s dijabetesom zbog neuhranjenosti,
  • E13.1 - sa drugim određenim oblicima dijabetesa,
  • E14.1 - sa neodređenim oblicima dijabetesa.

Ketoacidoza kod dijabetesa

Pojava ketoacidoze kod različitih vrsta dijabetesa ima svoje karakteristike.

Dijabetes tipa 1 naziva se i maloljetnički ovisan o inzulinu.

To je autoimuna patologija u kojoj čovjek stalno treba inzulin, jer tijelo to ne proizvodi.

Kršenja su prirođene prirode.

Uzrok razvoja ketoacidoze u ovom slučaju naziva se apsolutni nedostatak inzulina. Ako dijabetes melitus tipa 1 nije dijagnosticiran na vrijeme, tada ketoacidotsko stanje može biti manifestna manifestacija glavne patologije kod onih koji nisu znali za njihovu dijagnozu, pa stoga nisu primali terapiju.

Dijabetes tipa 2 je stečena patologija u kojoj se tijelo sintetizira inzulin.

U početnoj fazi njegova količina može čak biti normalna.

Problem je smanjena osjetljivost tkiva na djelovanje ovog proteinskog hormona (zvanog inzulinska rezistencija) zbog destruktivnih promjena beta ćelija pankreasa.

Javlja se relativni nedostatak inzulina. S vremenom, kako se patologija razvija, proizvodnja vašeg vlastitog inzulina opada, a ponekad potpuno blokira. Ovo često znači razvoj ketoacidoze ako osoba ne dobije odgovarajuću podršku lijekovima.

Postoje indirektni razlozi koji mogu izazvati ketoacidotsko stanje uzrokovano akutnim nedostatkom inzulina:

  • razdoblje nakon prošlih patologija zarazne etiologije i povreda,
  • postoperativno stanje, posebno ako se hirurška intervencija odnosila na gušteraču,
  • upotreba lijekova kontraindiciranih kod dijabetes melitusa (na primjer, određenih hormona i diuretika),
  • trudnoća i kasnije dojenje.

Prema težini stanja, ketoacidoza je podijeljena u 3 stepena od kojih se svaki razlikuje po svojim manifestacijama.

Blaga karakterizirano time da:

  • osoba pati od čestih mokrenja. Prekomjerni gubitak tečnosti prati stalna žeđ,
  • "Vrtoglavica" i glavobolja, stalna pospanost,
  • na pozadini mučnine, apetit se smanjuje,
  • bol u epigastričnoj regiji,
  • izdisani zrak miriše na aceton.

Prosječno stepen se izražava pogoršanjem stanja i očituje se činjenicom da:

  • svijest se zbunjuje, reakcije usporavaju,
  • reflekti tetive su smanjeni, a veličina zjenica je gotovo nepromijenjena od izlaganja svjetlu,
  • tahikardija se opaža na pozadini niskog krvnog pritiska,
  • iz gastrointestinalnog trakta, dodaje se povraćanje i labava stolica,
  • učestalost mokrenja je smanjena.

Teški stepen karakteriše:

  • pada u nesvjesno stanje,
  • ugnjetavanje refleksnih reakcija tela,
  • sužavanje zjenica u potpunom odsustvu reakcije na svjetlost,
  • primjetna prisutnost acetona u izdisajem vazduhu, čak i na udaljenosti od osobe,
  • znakovi dehidracije (suva koža i sluzokože),
  • duboko, rijetko i bučno disanje,
  • povećanje jetre, što je vidljivo na palpaciji,
  • porast šećera u krvi na 20-30 mmol / l,
  • visoka koncentracija ketonskih tijela u urinu i krvi.

Razlozi razvoja

Najčešći uzrok ketoacidoze je dijabetes tipa 1.

Dijabetička ketoacidoza, kao što je spomenuto ranije, javlja se zbog nedostatka (apsolutnog ili relativnog) inzulina.

To se događa zbog:

  1. Smrt beta ćelija pankreasa.
  2. Nepravilna terapija (nedovoljna količina ubrizgavanog inzulina).
  3. Neredovita primjena preparata sa inzulinom.
  4. Nagli skok potražnje za inzulinom uz:
  • infektivne lezije (sepsa, pneumonija, meningitis, pankreatitis i druge),
  • problema s radom organa endokrinog sistema,
  • moždani udar i srčani udar,
  • izloženost stresnim situacijama.

U svim tim slučajevima, povećana potreba za inzulinom uzrokovana je povećanim lučenjem hormona koji inhibiraju njegovu funkcionalnost, kao i nedovoljnom osjetljivošću tkiva na njegovo djelovanje.

U 25% dijabetičara uzroci ketoacidoze se ne mogu utvrditi.

Važno je znati! Problemi s razinom šećera s vremenom mogu dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, kožom i dlakom, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su naučili gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera uživaju ...

Simptomi ketoacidoze bili su gore spomenuti detaljno kada je riječ o težini ovog stanja. Simptomi početnog razdoblja povećavaju se s vremenom. Kasnije se tome dodaju i drugi znakovi razvoja poremećaja i progresivna ozbiljnost stanja.

Ako izdvojimo skup simptoma ketoacidoze „govorećih“, onda će to biti:

  • poliurija (učestalo mokrenje),
  • polidipsija (uporna žeđ),
  • exicosis (dehidracija tijela) i posljedična suhoća kože i sluzokože,
  • brzi gubitak težine zbog činjenice da tijelo koristi masti za stvaranje energije, jer glukoza nije dostupna,
  • Kussmaul disanje je oblik hiperventilacije kod dijabetičke ketoacidoze,
  • eksplicitna "aceton" prisutnost u vazduhu koji je iscurio,
  • poremećaji u radu gastrointestinalnog trakta, praćeni mučninom i povraćanjem, kao i bolovima u trbuhu,
  • brzo progresivno propadanje, sve do razvoja ketoacidotske kome.

Dijagnoza i liječenje

Često je dijagnoza ketoacidoze komplicirana sličnošću pojedinih simptoma s ostalim stanjima.

Dakle, prisustvo mučnine, povraćanja i boli u epigastriju uzima se zbog znakova peritonitisa, a osoba završava na kirurškom odjeljenju umjesto endokrinološkog.

Za otkrivanje ketoacidoze dijabetes melitusa potrebne su sljedeće mjere:

  • konsultacija endokrinologa (ili dijabetologa),
  • biohemijska ispitivanja urina i krvi, uključujući glukozu i ketonska tijela,
  • elektrokardiogram (za isključenje infarkta miokarda),
  • radiografija (radi provjere postojećih sekundarnih zaraznih patologija respiratornog sistema).

Lekar propisuje tretman na osnovu rezultata pregleda i kliničke dijagnoze.

To uzima u obzir takve parametre kao što su:

  1. ozbiljnosti stanja
  2. stupanj ozbiljnosti dekompenzacijskih znakova.

Terapija se sastoji od:

  • intravenska primjena lijekova koji sadrže inzulin za normalizaciju količine glukoze u krvi, uz stalno praćenje stanja,
  • mjere dehidracije koje imaju za cilj nadoknađivanje pretjerano povučene tekućine. Obično su to kapljice sa fiziološkom otopinom, ali je otopina glukoze indicirana za prevenciju hipoglikemije,
  • mjere za obnavljanje normalnog tijeka elektrolitskih procesa,
  • antibakterijska terapija. Potrebno je spriječiti zarazne komplikacije,
  • upotreba antikoagulansa (lijekova koji smanjuju aktivnost zgrušavanja krvi) za prevenciju tromboze.

Sve medicinske mjere provode se u bolnici, s smještajem na odjelu intenzivne njege. Stoga, odbijanje hospitalizacije može koštati života.

Uzroci dijabetičke ketoacidoze

Razlog razvoja akutne dekompenzacije je apsolutni (s dijabetesom tipa 1) ili izraženi relativni (s dijabetesom tipa 2) nedostatak inzulina.

Ketoacidoza može biti jedna od manifestacija dijabetesa tipa 1 kod pacijenata koji nisu svjesni svoje dijagnoze i ne primaju terapiju.

Ako pacijent već prima liječenje dijabetesa, razlozi za razvoj ketoacidoze mogu biti:

  • Neadekvatna terapija. Uključuje slučajeve nepravilnog odabira optimalne doze inzulina, neblagovremeni prelazak pacijenta s tableta lijekova za snižavanje šećera na injekcije hormona, neispravnost inzulinske pumpe ili olovke.
  • Nepoštivanje preporuka lekara. Dijabetička ketoacidoza može nastati ako pacijent pogrešno prilagodi dozu inzulina, ovisno o razini glikemije. Patologija se razvija primjenom isteklih lijekova koji su izgubili ljekovita svojstva, neovisnim smanjivanjem doza, neovlaštenom zamenom injekcija tabletama ili potpunim odustajanjem od terapije koja smanjuje šećer.
  • Nagli porast potreba za insulinom. Obično prate stanja kao što su trudnoća, stres (posebno kod adolescenata), ozljede, zarazne i upalne bolesti, srčani udar i moždani udar, istodobne patologije endokrinog porijekla (akromegalija, Cushingov sindrom, itd.), Hirurške intervencije. Uzrok ketoacidoze može biti upotreba određenih lijekova koji povećavaju razinu glukoze u krvi (na primjer, glukokortikosteroidi).

U četvrtini slučajeva nije moguće pouzdano utvrditi uzrok. Razvoj komplikacija ne može biti povezan sa bilo kojim od izazivačkih faktora.

Glavna uloga u patogenezi dijabetičke ketoacidoze daje se nedostatku inzulina. Bez njega, glukoza se ne može iskoristiti, zbog čega postoji situacija koja se naziva "glad usred obilja". To jest, u tijelu ima dovoljno glukoze, ali njegova upotreba je nemoguća.

Paralelno se u krvotok oslobađaju hormoni poput adrenalina, kortizola, STH-a, glukagona, ACTH, koji samo povećavaju glukoneogenezu, dodatno povećavajući koncentraciju ugljikohidrata u krvi.

Čim prekorači bubrežni prag, glukoza uđe u urin i počne se izlučivati ​​iz tijela, a sa njim se izlučuje i značajan dio tekućine i elektrolita.

Zbog zgrušavanja krvi razvija se tkivna hipoksija. Izaziva aktiviranje glikolize duž anaerobnog puta čime se povećava sadržaj laktata u krvi. Zbog nemogućnosti njegovog zbrinjavanja, nastaje laktacidoza.

Kontrinsularni hormoni pokreću proces lipolize. Velika količina masnih kiselina ulazi u jetru, djelujući kao alternativni izvor energije. Iz njih se formiraju ketonska tela.

Disocijacijom ketonskih tijela razvija se metabolička acidoza.

Klasifikacija

Ozbiljnost tijeka dijabetičke ketoacidoze podijeljena je u tri stupnja. Kriteriji za evaluaciju su laboratorijski pokazatelji i prisustvo ili odsustvo svijesti kod pacijenta.

  • Lako stepen. Glukoza u plazmi 13-15 mmol / l, pH arterijske krvi u rasponu od 7,25 do 7,3. Siti bikarbonat od 15 do 18 meq / l. Prisutnost ketonskih tela u analizi urina i krvnog seruma +. Anionska razlika je iznad 10. Nema poremećaja u svijesti.
  • Srednjeg stepena. Glukoza u plazmi u rasponu od 16-19 mmol / L. Raspon kiselosti arterijske krvi je od 7,0 do 7,24. Siti bikarbonat - 10-15 meq / l. Ketonska tijela u urinu, serumu u krvi ++. Poremećaji svijesti su odsutni ili je primijećena pospanost. Anionska razlika veća od 12.
  • Teška diploma. Glukoza u plazmi iznad 20 mmol / l Kiselost arterijske krvi je manja od 7,0. Soda bikarbona manja od 10 meq / l. Ketonska tijela u urinu i krvnom serumu +++. Anionska razlika prelazi 14. Postoji oslabljena svijest u obliku stupora ili kome.

Šta je dijabetička ketoacidoza (opis bolesti)

Dijabetička ketoacidoza je komplikacija koja prijeti ljudskom zdravlju, a koja se očituje u nedostatku inzulina u krvi.

Istovremeno, usložnjavanje stanica u tijelu nije u stanju koristiti glukozu (šećer u krvi) kao izvor goriva, ali ljudskom tijelu su potrebne hranjive tvari zbog čega se prehrana osigurava korištenjem postojećih mišićnih rezervi i rezervi masnog tkiva.

Ljudsko tijelo troši vlastito mišićno tkivo i vlakna, stanice jetre i masne rezerve, što nije norma i donosi veliku štetu zdravlju.

Kod ove patologije nastaje osjećaj pospanosti, mučnina, povraćanje, stalni osjećaj žeđi i miris acetona iz usta.

U nedostatku dobro odabranog liječenja, dijabetička ketoacidoza je vrlo opasna, može izazvati pad u komu, a kasnije i smrtni ishod.

U većini situacija stanje ketoacidoze napreduje zbog promjene propisanog liječenja u obliku dugog prolaza ili potpunog odbacivanja uporabe lijekova po volji i bez savjetovanja s kvalificiranim stručnjakom.

Bolest podjednako pogađa i muške i ženske osobe, i djecu bilo koje dobi.

Dijabetička ketoacidoza kod dijabetesa tipa 1 puno je češća, uglavnom u dobnoj skupini ispod 30 godina, ali slične komplikacije se mogu javiti u bilo kojoj dobi. Kod djece je pojava također izuzetno česta.

Također je vrijedno napomenuti da je ketoacidoza kod šećerne bolesti tipa 2, iako rijetka, ali sasvim moguća. Štoviše, tijek bolesti neće biti ništa lakši nego kod pacijenata s dijabetesom tipa 1.

Uzroci pojave

Uzrok tako opasne bolesti (patogeneza dijabetičke ketoacidoze) je apsolutan ili relativan, nedostatak inzulina kod pacijenata s dijabetesom.

Postoje određeni razlozi koji mogu značajno povećati rizik od bolesti:

  • sve vrste ozljeda
  • operacije
  • razne zarazne bolesti i upale,
  • upotrebu seksualnih hormona,
  • upotreba atipičnih antipsihotika,
  • atipično dijabetičko ponašanje (preskakanje injekcija),
  • istekli inzulin
  • neispravna oprema za ubrizgavanje, neispravna dijabetička pumpa,
  • neuhranjenost
  • alkohol i droge.

Ponekad se medicinska nepažnja i netačnost dijagnoze mogu pripisati uzrocima bolesti.

Provokativni faktori

Glavni pokretački faktor je smanjena razina inzulina u ljudskom tijelu. Njegova količina može se smanjiti zbog preskakanja dnevne doze, problema s inzulinskom pumpom ili uložakom, možda oni potpuno ili djelomično ne rade, zbog čega je potrebna količina inzulina poremećena.

Bolesti, stres, hormonalne promjene i trudnoća su također ozbiljni faktori rizika. Usljed proizvodnje adrenalina i kortizola u tijelu se smanjuje djelovanje inzulina.

Važno! Rizik od ketoacidoze povećava se čak i u slučaju gastroenteritisa, infekcije mokraćnih puteva.

U riziku su najčešće ljudi koji se prema svom zdravlju odnose neodgovorno, no vrijedi primijetiti da čak i zbog medicinske pogreške možda nećete dobiti odgovarajući tretman.

Kada se obratiti stručnjacima?

Odmah treba ići u bolnicu ako:

  • kićenje i nemogućnost konzumiranja hrane i tečnosti
  • povećanje količine šećera u krvi (stalno prelazi 300 miligrama po decilitru ili 16,7 mmol / l), a liječenje kod kuće ne pomaže,
  • razina ketonskih tijela u urinu je precijenjena.

Svojevrsna komplikacija

Treba razumjeti da postoji niz razlika između ketoze i ketoacidoze.

Ketoza je proces tokom kojeg se u tijelu stvara prekomjerna količina ketonskih tijela (ketona). To se može dogoditi ako iz nekog razloga niste jeli nekoliko dana. Ova vrsta bolesti naziva se gladna ketoza. Može se pojaviti i kada ste na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata, stoga se prije korištenja ove ili one vrste dijeta savjetujte sa stručnjakom.

Ketoacidoza je opasan i ponekad kritičan sadržaj ketonskih tijela u tijelu. Toliko visoka da se kiselost krvi značajno povećava.

Dijabetička ketoacidoza je kombinacija prekomjerne koncentracije ketona u krvi i hiperglikemije (visoka razina šećera) zbog nedovoljne količine inzulina.

Alkoholna ketoacidoza je drugi oblik ketoacidoze izražen u kombinaciji prekomjernog unosa alkohola i nedostatka unosa hrane. Slična ketoacidoza može biti i posljedica uzimanja droga i odbijanja hrane.

Prema težini bolesti koja je u toku, može se podijeliti u 3 stadija: blaga, umjerena i teška.

Nedijabetička ketoacidoza

Nondiabetička ketoacidoza (acetonemski sindrom u djece, sindrom cikličkog acetonemičkog povraćanja) - izražava se u privatnim epizodama povraćanja s određenim prekidima.

Sindrom cikličkog acetonemičkog povraćanja je patologija s nepoznatom patogenezom, ponavljano povraćanje klasificirano je po znakovima, s periodima relativne smirenosti.

Najčešće je ova patologija problem iz djetinjstva, no u ovom trenutku bolest se postepeno širi i na odrasle.

U djece je ova bolest mnogo lakša, dolazi do poboljšanja lomova, a kod odraslih - mučnina između naleta povraćanja. Učestalost povraćanja može doseći nekoliko sati i može se proteći nekoliko dana.

Uz povraćanje i mučninu, pacijent često osjeća zimus, umor, blijedost i bolove u trbuhu. Povraćanje može sadržavati žuč ili krv.

To je stanje vrlo opasno jer slabi imunološki sustav, a na pozadini izmučenog stanja vrlo je lako uhvatiti infekciju, zbog učestalog povraćanja, primjećuju se skokovi pritiska koji nepovoljno utječu na rad srca i mozga.

Lečenje ketoacidoze

Cijeli proces liječenja zasnovan je na jedinstvenoj shemi, koja uključuje: nadopunu izgubljene tekućine u dehidriranom tijelu, propisivanje inzulinske terapije, nadopunjavanje potrebnih elemenata, normalizaciju acidobazne ravnoteže i uklanjanje popratnih bolesti.

Napomena! Prije otkrića i oslobađanja inzulina, dijabetes tipa 1 bio je kobno, pa je 1922. godine došlo do prave medicinske revolucije. Nakon početka masovne proizvodnje, glavni zadatak liječnika bio je otkriti kako koristiti novi lijek. Koncept liječenja dijabetesa uspostavljen je 1940., a koncept liječenja dijabetičke ketoacidoze tek krajem 1960. godine.

Bolje je ne provoditi liječenje kod kuće, može naštetiti vašem tijelu, jer je toliko iscrpljeno da slučajevi pada u komu nisu rijetkost.

U specijaliziranoj ustanovi kvaliteta lijekova, iskustvo liječnika i moderna oprema ogromna su prednost koja vam može spasiti život, olakšati tok bolesti i spriječiti komplikacije.

Nakon tretmana neće biti suvišno redovito provjeravati kod endokrinologa i dijabetologa kako bi se pratio tok bolesti i spriječio je u ranim fazama.

Važno! U Rusiji redovne posjete klinikama nisu uobičajene i apsolutno nisu tipične, ali morate biti oprezni i paziti na svoje zdravlje.

Tokom liječenja pacijent će biti upućen na odjel terapije ili reanimaciju (prema težini bolesti).

Još prije nego što ga smjeste u odjeljenje, pacijentu treba hitno ubrizgati otopinu soli, litru na sat, zajedno sa inzulinom kratkog djelovanja. Takve mjere će čovjeku spasiti život i uvelike olakšati njegovo stanje.

Ukupna zapremina tečnosti koja ulazi u organizam mora biti u području od 15% od težine osobe ili čini veći procenat. Istovremeno se poduzimaju mjere za ispravljanje poremećaja elektrolita.

Najsigurniji način mogućeg liječenja tokom razvoja ketoacidoze je intenzivna terapija injekcijama inzulina. To je događaj u kojem pacijent mora neprestano ubrizgati inzulin kako bi povećao svoju koncentraciju u krvi. Za takav tretman neophodno je ubrizgati kratki inzulin svakih sat vremena, što doprinosi inhibiciji produkcije glikogena.

Terapija ove vrste je vrlo efikasna i daje minimalan rizik od komplikacija. A budući da bezopasni tijek bolesti nije tipičan za dijabetičku ketoacidozu, morate biti jako oprezni.

Opće informacije

Dijabetička ketoacidoza (DKA) je akutno propadanje mehanizama metaboličke regulacije kod pacijenata s dijabetesom, praćeno hiperglikemijom i ketonemijom. To je jedna od najčešćih komplikacija šećerne bolesti (DM) u endokrinologiji. Registriran je u oko 5-8 slučajeva na 1000 pacijenata s dijabetesom tipa 1 godišnje, izravno je povezan s kvalitetom medicinske skrbi za bolesnike s dijabetesom. Smrtnost od ketoacidotske kome se kreće u rasponu od 0,5-5% i zavisi od trenutne hospitalizacije pacijenta. U osnovi, ova komplikacija se javlja kod ljudi mlađih od 30 godina.

Prognoza i prevencija

Uz pravovremenu i efikasnu terapiju u bolnici, ketoacidoza se može zaustaviti, prognoza je povoljna. Kašnjenjem u pružanju medicinske njege patologija brzo prelazi u komu. Smrtnost je 5%, a kod pacijenata starijih od 60 godina - do 20%.

Osnova za prevenciju ketoacidoze je edukacija bolesnika s dijabetesom. Pacijenti trebaju biti upoznati sa simptomima komplikacije, biti informisani o potrebi pravilne upotrebe inzulina i uređaja za njegovu primjenu, obučeni za osnove kontrole razine glukoze u krvi. Osoba treba biti što svjesnija svoje bolesti. Preporučuje se održavanje zdravog načina života i pridržavanje dijeta koje je odabrao endokrinolog. Ako se pojave simptomi karakteristični za dijabetičku ketoacidozu, potrebno je konzultirati liječnika kako bi se izbjegle negativne posljedice.

Prva pomoć za dijabetičku ketoacidozu

Dijabetes melitus je podmukla bolest, opasna zbog svojih ozbiljnih komplikacija. Jedna od njih, dijabetička ketoacidoza, nastaje kada zbog nedovoljnog insulina ćelije počnu da procesiraju snabdevanje lipidima u telo umesto glukoze.

Kao rezultat raspada lipida, formiraju se ketonska tijela što uzrokuje promjenu acidobazne ravnoteže.

Koja je opasnost od promjene pH?

Dozvoljeni pH ne smije biti veći od 7,2-7,4. Povećanje nivoa kiselosti u tijelu prati i pogoršanje dobrobiti dijabetičara.

Dakle, što se više proizvodi ketonska tijela, veća je kiselost i brže se povećava pacijentova slabost. Ako dijabetičaru ne pomognete na vrijeme, tada će se razviti koma, koja u budućnosti može dovesti do smrti.

Prema rezultatima analiza moguće je utvrditi razvoj ketoacidoze po takvim promenama:

  • u krvi dolazi do povećanja koeficijenta ketonskih tijela više od 6 mmol / l, a glukoze više od 13,7 mmol / l,
  • ketonska tela takođe su prisutna u urinu,
  • promjene kiselosti.

Patologija se češće registruje kod dijabetesa tipa 1.Kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2, ketoacidoza je mnogo rjeđa. U razdoblju od 15 godina zabilježeno je više od 15% smrti nakon pojave dijabetičke ketoacidoze.

Kako bi se smanjio rizik od takve komplikacije, pacijent mora naučiti kako samostalno izračunati dozu hormonskog inzulina i savladati tehniku ​​ubrizgavanja inzulina.

Glavni razlozi za razvoj patologije

Ketonska tijela počinju se proizvoditi zbog poremećaja u interakciji ćelija sa inzulinom, kao i zbog jake dehidracije.

To se može dogoditi kod dijabetesa melitusa tipa 2, kada stanice izgube osjetljivost na hormon ili s dijabetesom tipa 1, kada oštećeni gušterača prestane proizvoditi dovoljno inzulina. Budući da dijabetes izaziva intenzivno izlučivanje urina, ova kombinacija faktora uzrokuje ketoacidozu.

Ketoacidoza može izazvati takve razloge:

  • uzimanje hormonskih, steroidnih lekova, antipsihotika i diuretika,
  • dijabetes tokom trudnoće
  • dugotrajna groznica, povraćanje ili proliv,
  • hirurška intervencija, pankreatktomija je posebno opasna,
  • povrede
  • Trajanje šećerne bolesti tipa 2.

Drugi razlog može se smatrati kršenjem rasporeda i tehnike ubrizgavanja insulina:

  • hormon istekao
  • rijetko mjerenje koncentracije šećera u krvi,
  • kršenje prehrane bez naknade za inzulin,
  • oštećenja špriceva ili pumpe,
  • samo-lijek alternativnim metodama sa preskočenim injekcijama.

Ketoacidoza, događa se, nastaje zbog pogreške u dijagnozi dijabetesa i, shodno tome, odgođenog početka liječenja inzulinom.

Simptomi bolesti

Ketonska tijela formiraju se postepeno, obično od prvih znakova do početka prekomatoznog stanja prođe nekoliko dana. Ali postoji i brži proces porasta ketoacidoze. Važno je da svaki dijabetičar pažljivo prati svoje dobrobit kako bi na vrijeme prepoznao alarmantne znakove i imao vremena poduzeti potrebne mjere.

U početnoj fazi možete obratiti pažnju na takve manifestacije:

  • jaka dehidracija sluznice i kože,
  • česti i obilni izlučivanje urina,
  • neumoljiva žeđ
  • pojavljuje se svrbež
  • gubitak snage
  • neobjašnjivo mršavljenje.

Ovi znakovi često prolaze nezapaženo, jer su karakteristični za dijabetes.

Promjena kiselosti u tijelu i pojačana tvorba ketona počinju se očitovati značajnijim simptomima:

  • nastaju mučnine, koja se pretvaraju u povraćanje,
  • disanje postaje bučnije i dublje
  • postoji usta i miris acetona u ustima.

U budućnosti se stanje pogoršava:

  • pojavljuju se napadi migrene
  • rastuće pospano i letargično stanje,
  • nastavlja se mršavljenje
  • bol se javlja u trbuhu i grlu.

Sindrom boli pojavljuje se zbog dehidracije i nadražujućeg učinka ketonskih tijela na probavne organe. Intenzivna bol, povećana napetost prednjeg zida peritoneuma i zatvor mogu uzrokovati pogrešku u dijagnozi i izazvati sumnju na zaraznu ili upalnu bolest.

U međuvremenu se pojavljuju simptomi prekomatoznog stanja:

  • jaka dehidracija
  • suve sluzokože i kože,
  • koža postaje blijeda i hladnija
  • pojavljuje se crvenilo čela, jagodica i brade
  • mišići i tonus kože slabe,
  • pritisak naglo pada
  • disanje postaje bučnije i prati ga miris acetona,
  • svijest postaje mutna i čovjek pada u komu.

Dijagnoza dijabetesa

Sa ketoacidozom koeficijent glukoze može dostići više od 28 mmol / L. to se utvrđuje rezultatima krvne pretrage, prve obavezne studije koja se provodi nakon što je pacijent smješten na odjel intenzivne njege. Ako je izlučna funkcija bubrega malo narušena, tada razina šećera može biti niska.

Određujući pokazatelj razvoja ketoacidoze biće prisustvo ketona u serumu krvi što se ne opaža kod obične hiperglikemije. Potvrdite dijagnozu i prisustvo ketonskih tijela u urinu.

Biokemijskim testovima krvi moguće je utvrditi gubitak u sastavu elektrolita i stepen smanjenja bikarbonata i kiselosti.

Stepen viskoznosti krvi je takođe važan. Gusta krv ometa rad srčanog mišića, što se pretvara u gladovanje miokarda i mozga sa kisikom. Takva ozbiljna oštećenja vitalnih organa dovode do ozbiljnih komplikacija nakon predomišljenog stanja ili kome.

Još jedna krvna slika na koju će obratiti pažnju kreatinin i urea. Visoka razina pokazatelja ukazuje na jaku dehidraciju, uslijed čega se smanjuje intenzitet protoka krvi.

Povećanje koncentracije leukocita u krvi objašnjava se stresnim stanjem u tijelu na pozadini ketoacidoze ili prateće zarazne bolesti.

Pacijentova temperatura obično ne ostaje iznad normalne ili lagano snižena, što je uzrokovano niskim pritiskom i promjenom kiselosti.

Diferencijalna dijagnoza hipersmolarnog sindroma i ketoacidoze može se provesti pomoću tablice:

Indeksi Dijabetička ketoacidoza Hipersmolarni sindromLagano srednje teška
Šećer u krvi, mmol / lViše od 13Više od 13Više od 1331-60
Soda bikarbona, meq / l16-1810-16Manje od 10Više od 15
pH krvi7,26-7,37-7,25Manje od 7Više od 7,3
Ketoni u krvi++++++Blago porastao ili normalan
Ketoni u urinu++++++Malo ili nikakvo
Anionska razlikaViše od 10Više od 12Više od 12Manje od 12
Oslabljena svijestNeNema ili pospanostiKoma ili stuporKoma ili stupor

Režim lečenja

Dijabetička ketoacidoza smatra se opasnom komplikacijom. Kada se osoba s dijabetesom odjednom pogorša, potrebna mu je hitna pomoć. U nedostatku pravodobnog ublažavanja patologije, razvija se teška ketoacidotska koma i kao posljedica toga može doći do oštećenja mozga i smrti.

Za prvu pomoć morate se sjetiti algoritma za ispravne radnje:

  1. Primjetivši prve simptome, potrebno je bez odlaganja pozvati hitnu pomoć i obavijestiti dispečera da pacijent boluje od dijabetesa i ima miris acetona. To će omogućiti pristiglom medicinskom timu da ne pogriješi i ne unese pacijentu glukozu. Takva standardna akcija će dovesti do teških posljedica.
  2. Okrenite žrtvu na bok i pružite mu dotok svježeg zraka.
  3. Ako je moguće, provjerite puls, pritisak i puls.
  4. Dajte osobi potkožnu injekciju kratkog inzulina u dozi od 5 jedinica i budite prisutni pored žrtve dok ljekari ne dođu.

Takve akcije je potrebno poduzeti neovisno ako osjetite promjenu stanja i u blizini nema nikoga. Potrebno je da izmerite nivo šećera. Ako su indikatori visoki ili mjerač ukazuje na grešku, trebalo bi pozvati hitnu pomoć i komšije, otvoriti ulazna vrata i leći na vašu stranu, čekajući ljekare.

Zdravlje i život dijabetičara ovise o jasnim i mirnim radnjama tokom napada.

Dolazeći ljekari pacijentu će dati intramuskularnu injekciju inzulina, staviti kapaljku sa fiziološkom otopinom radi sprečavanja dehidracije i bit će prebačen na intenzivnu njegu.

U slučaju ketoacidoze pacijenti su smješteni u jedinicu intenzivne njege ili na odjelu intenzivne njege.

Mjere oporavka u bolnici su sljedeće:

  • kompenzacija za inzulin ubrizgavanjem ili difuznim davanjem,
  • obnavljanje optimalne kiselosti,
  • nadoknada nedostatka elektrolita,
  • uklanjanje dehidracije,
  • ublažavanje komplikacija koje potiču iz pozadine kršenja.

Za praćenje pacijentovog stanja nužno je provesti set studija:

  • prisustvo acetona u urinu kontrolira se prvih nekoliko dana dva puta dnevno, a zatim jednom dnevno,
  • ispitivanje šećerom na sat dok se ne utvrdi nivo od 13,5 mmol / l, a zatim s intervalom od tri sata,
  • krv se uzima za elektrolite dva puta dnevno,
  • krv i urin za opći klinički pregled - u vrijeme prijema u bolnicu, zatim uz dvodnevnu pauzu,
  • kiselost krvi i hematokrit - dva puta dnevno,
  • krv za ispitivanje ostataka uree, fosfora, azota, hlorida,
  • satno se prati urin,
  • redovno se vrše merenja pulsa, temperature, arterijskog i venskog pritiska,
  • rad srca se neprekidno nadgleda.

Ako je pomoć pružena pravodobno, a pacijent pri svijesti, nakon stabilizacije premješta se na endokrinološko ili terapijsko odjeljenje.

- materijal o hitnoj njezi pacijenta s ketoacidozom:

Terapija dijabetesa inzulinom za ketoacidozu

Sustavnim ubrizgavanjem inzulina moguće je spriječiti pojavu patologije, održavajući razinu hormona od najmanje 50 mcED / ml, to se postiže davanjem malih doza lijekova kratkog djelovanja svakog sata (od 5 do 10 jedinica). Takva terapija može smanjiti razgradnju masti i stvaranje ketona, a također ne dozvoljava povećanje koncentracije glukoze.

U bolničkom okruženju dijabetičar prima inzulin kontinuiranom intravenskom primjenom putem kapaljkom. U slučaju velike vjerojatnosti za razvoj ketoacidoze, hormon mora ući u pacijenta polako i neprekidno pri 5-9 jedinica / sat.

Da bi se spriječile prekomjerne koncentracije inzulina, u kapaljku se dodaje ljudski albumin u dozi od 2,5 ml na 50 jedinica hormona.

Prognoza za pravovremenu pomoć je prilično povoljna. U bolnici se ketoacidoza zaustavlja i stanje pacijenta se stabilizira. Smrtnost je moguća samo ukoliko nema liječenja ili ako su pokrenute mjere oživljavanja u pogrešno vrijeme.

Uz odloženo liječenje, postoji rizik od teških posljedica:

  • smanjenje koncentracije kalijuma ili glukoze u krvi,
  • nakupljanje tečnosti u plućima,
  • moždani udar
  • grčevi
  • oštećenje mozga
  • srčani zastoj.

Pridržavanje nekih preporuka pomoći će u sprječavanju vjerojatnosti komplikacije ketoacidoze:

  • redovno mere nivo glukoze u organizmu, posebno nakon nervnog naprezanja, trauma i zaraznih bolesti,
  • koristeći ekspresne trake za merenje nivoa ketonskih tela u urinu,
  • savladati tehniku ​​davanja injekcija insulina i naučiti kako izračunati potrebnu dozu,
  • sledite raspored injekcija insulina,
  • ne bavite se samoradom i sledite sve preporuke lekara,
  • ne uzimajte lijekove bez recepta stručnjaka,
  • pravodobno lečiti zarazne i upalne bolesti i probavne smetnje,
  • pridržavati se dijeta
  • suzdržati se od loših navika,
  • pijte više tečnosti
  • obratite pažnju na neobične simptome i odmah potražite ljekarsku pomoć.

Dijabetička ketoacidoza: šta je to?

Dijabetička ketoacidoza je patološko stanje povezano s nepravilnim metabolizmom ugljikohidrata uslijed nedostatka inzulina, zbog čega količina glukoze i acetona u krvi značajno prelazi normalne fiziološke parametre.

Naziva se još i dekompenziranim oblikom dijabetesa.. Spada u kategoriju opasnih po život stanja.

Razvoj ketoacidoze može se primjetiti po karakterističnim simptomima, o kojima će kasnije biti govora.

Klinička dijagnoza stanja temelji se na biohemijskim testovima krvi i urina i liječenju:

  • kompenzacijska inzulinska terapija,
  • rehidratacija (nadoknada pretjeranog gubitka tekućine),
  • obnavljanje metabolizma elektrolita.

Dijabetička ketoacidotična koma

Kada se akutni problemi metabolizma ugljikohidrata uzrokovani ketoacidozom ne riješe pravodobno, razvija se po život opasna komplikacija ketoacidotske kome.

Javlja se u četiri od sto slučajeva, a smrtnost kod osoba mlađih od 60 godina do 15%, a kod starijih dijabetičara - 20%.

Sljedeće okolnosti mogu uzrokovati razvoj kome:

  • doza insulina je preniska
  • preskakanje injekcije insulina ili uzimanje tableta za snižavanje šećera,
  • otkazivanje terapije koja normalizira količinu glukoze u krvi bez odobrenja doktora,
  • pogrešna tehnika davanja insulinskog preparata,
  • prisutnost istodobnih patologija i drugih faktora koji utječu na razvoj akutnih komplikacija,
  • upotrebu neovlaštenih doza alkohola,
  • nedostatak samokontrole zdravstvenog stanja,
  • uzimanje pojedinačnih lijekova.

Simptomi ketoacidotske kome uvelike ovise o njenom obliku:

  • s trbušnim oblikom, izraženi su simptomi "lažnog peritonitisa" povezanog s poremećajem probavnog sustava,
  • sa kardiovaskularnim, glavni znakovi su disfunkcija srca i krvnih sudova (hipotenzija, tahikardija, bol u srcu),
  • u bubrežnom obliku - naizmjenično nenormalno učestalo mokrenje s periodima anurije (nedostatak poriva za uklanjanje urina),
  • s encefalopatičnim - javljaju se ozbiljni poremećaji cirkulacije, što se očituje glavoboljom i vrtoglavicom, padom oštrine vida i pratećom mučninom.

Kombinacija ketoacidotske kome sa srčanim udarom ili cirkulacijskim problemima mozga, kao i odsustvo liječenja, nažalost, daje smrtonosni rezultat.

Da bi se smanjili rizici nastanka stanja o kojem je riječ u ovom članku, moraju se poštivati ​​preventivne mjere:

  • brzo i pravilno uzimati doze inzulina koje vam je propisao ljekar,
  • strogo se pridržavati utvrđenih pravila ishrane,
  • naučite kontrolirati svoje stanje i prepoznati simptome dekompenzacijskih pojava na vrijeme.

Redovna posjeta liječniku i potpuno provođenje njegovih preporuka kao i pažljiva pažnja prema vlastitom zdravlju pomoći će u izbjegavanju tako ozbiljnih i opasnih stanja kao što je ketoacidoza i njezine komplikacije.

Pogledajte video: Dr Ričard Bernstin, Sesija 4: Ketoni, ketoacidoza i hiperglikemija (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar