Rosart: upute za upotrebu, indikacije, pregledi i analozi

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Rosart - lijek povezan sa statinima, a koristi se za snižavanje holesterola u krvi. Lijek Rosart kao aktivni sastojak sadrži rosuvastatin. Lijek je dostupan u obliku tableta od 5, 10, 20 i 40 mg u obliku Actavis grupe na Islandu. Rosart se široko koristi za liječenje hiperhoisterinemije.

  • Indikacije za upotrebu lijeka
  • Liječenje dijetom i statinima
  • Pravila za imenovanje Rosart-a
  • Kada ne mogu koristiti Rosart?
  • Trudnoća i hranjenje beba
  • Koristite Rosart s oprezom
  • Neželjene reakcije
  • Analozi lijeka

Rosart ima sljedeća farmakološka svojstva:

  • snižavanje holesterola - lipoproteini male gustine,
  • snižavanje nivoa holesterola A - lipoproteini vrlo niske gustine,
  • snižavanje ukupnog holesterola i triglicerida u krvi,
  • snižavanje holesterola - liproteini velike gustine,
  • snižava različite omjere kolesterola - lipoproteini visoke i niske gustine,
  • utiče na nivo alipoproteina A i B.

Hipolipidemijski učinak Rosart-a direktno ovisi o primijenjenoj dozi. Nakon početka Rosart terapije, terapeutski učinak se javlja nakon jedne sedmice, nakon dvije sedmice dostiže 90%, a nakon četiri tjedna upotrebe postiže se maksimalan farmakološki učinak i ostaje na ovoj razini. Lijek se apsorbira u probavnom traktu, metabolizira u jetri i u većoj mjeri se izlučuje kroz crijeva, a u manjoj mjeri putem bubrega.

Šta pomaže Rosartu?

Rosart, fotografija tableta

Indikacije za upotrebu lijeka su sljedeće:

  • primarna hiperholesterolemija ili kombinovana hiperlipoproteinemija,
  • nasljedna hiperholesterolemija, koja nije podložna dijetalnoj terapiji i drugim metodama bez lijekova,
  • povećana koncentracija triglicerida,
  • da bi usporio napredovanje ateroskleroze,
  • kao primarna prevencija uobičajenih komplikacija kardiovaskularnih bolesti (moždani udar, srčani udar, ishemija).

Oblik i sastav

Rosart je dostupan u obliku filmom obloženih tableta: bikonveks, na jednoj je strani ugravirano "ST 1" na bijelim okruglim tabletama, "ST 2" i "ST 3" na ružičastim okruglim tabletama, "ST 4" na ružičaste tablete u obliku ovalnog oblika (u blisterima: 7 kom., u kartonskom pakovanju 4 blistera, 10 kom., u kartonskom pakovanju 3 ili 9 blistera, 14 kom., u kartonskom pakovanju 2 ili 6 blistera).

1 tableta sadrži:

  • aktivna tvar: rosuvastatin kalcij - 5,21 mg, 10,42 mg, 20,84 mg ili 41,68 mg, to je ekvivalentno sadržaju rosuvastatina 5 mg, 10 mg, 20 mg ili 40 mg rosuvastatina,
  • pomoćne komponente: laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza (tip 102), kalcijum hidrogen fosfat dihidrat, krospovidon (tip A), magnezijum stearat,
  • film sastav: bijele tablete - Opadry bijeli II 33G28435 (titan dioksid, hipromeloza-2910, laktoza monohidrat, triacetin, makrogol-3350), ružičaste tablete - Opadray pink II 33G240007 (titan dioksid, hipromeloza-2910, laktoza monohidrat, triacetin , makrogol-3350, boja karmin crveno).

Uputa za upotrebu Rosart, doziranje

Rosart se može uzimati u bilo koje doba dana, bez obzira na hranu. Važno je da se pacijent tokom liječenja pridržava stroge prehrane, čija je suština kategorično odbacivanje masne hrane.

Doziranje se bira strogo pojedinačno i potpuno ovisi o faktorima kao što su laboratorijski pokazatelji razine kolesterola, prisustvo kardiovaskularnih patologija i gastrointestinalnih bolesti.

Na početku terapijskog kursa, optimalna dnevna doza je 5 ili 10 mg. Procjena liječenja provodi se četiri tjedna kasnije: ako se razina „dobrog“ kolesterola nije normalizirala, tada se količina lijeka povećava na 20 mg, a po potrebi na 40 mg.

Ako pacijent uzme najveću dopuštenu dozu, tada mu je potreban redovan medicinski nadzor, jer postoji veliki rizik od razvoja nuspojava.

Upute za upotrebu Rosart posebno skreće pažnju na interakcije lijekova s ​​drugim lijekovima:

1. Ako pacijent uzima imunosupresivno sredstvo Ciklosporin, tada je preporučena doza Rosart-a 5 mg.

2. Lijek Hemofibrozil ima sličan farmakološki učinak kao Rosar, pa bi oba lijeka trebalo uzimati u minimalnoj ili srednjoj dozi.

3. Inhibitori proteaze (antiretrovirusni lijekovi propisani za virus imunodeficijencije; lijekovi - Agenerase, Crixivan, Virasept, Aptivus) blokiraju enzim odgovoran za razgradnju poliproteina. Dakle, ako pacijent uzima Rosart s ovom terapijom, tada se učinkovitost potonjeg povećava tri puta. U tom slučaju, maksimalna doza sredstva za snižavanje lipida ne smije biti veća od 10 mg.

Lijek treba ispirati s dovoljnom količinom vode, tablete za žvakanje se ne preporučuju.

Kontraindikacije i predoziranje

Kod teškog oštećenja bubrega, aktivne bolesti jetre i distrofija mišića tablete nisu propisane. Rosart se takođe ne preporučuje ženama koje planiraju trudnoću.

Ostale kontraindikacije - čitav period trudnoće, dojenje (dojenje) i djece mlađe od 18 godina.

Maksimalna doza nije propisana ako pacijent pati od hipotireoze (nedostatak hormona štitnjače) ili zloupotrebljava alkoholna pića (u ovom slučaju preporučuje se blaga doza doze ili lijek uopće nije propisan). Tablete se propisuju s oprezom pacijentima kod kojih neko od rođaka pati od distrofičnog oštećenja mišića. Za ljude mongoloidne rase lijek je propisan strogo u minimalnoj dozi.

U nekim slučajevima uzimanje lijeka može izazvati sljedeće negativne nuspojave:

  • alergijske manifestacije u obliku crvenila kože, sitnih osipa, svrbeža,
  • vrtoglavica, glavobolja, slabost mišića,
  • kršenje endokrine funkcije, što se očituje u razvoju dijabetesa tipa 1,
  • brzi umor i umor,
  • povišen krvni pritisak, palpitacije.

Ne preporučuje se pacijentu da samostalno prilagođava dozu prema gore. U suprotnom, mogu se razviti simptomi predoziranja:

  • mučnina, povraćanje, labava stolica,
  • bolovi u stomaku
  • blijeda koža, gubitak svijesti,
  • kršenje disanja i otkucaja srca.

Ako se pojave ova stanja, hitno treba hitno zatražiti, a prije dolaska liječnika isprati pacijentov stomak.

Farmakodinamika

Rosart je lijek iz skupine statina sa aktivnostima smanjenja lipida. Njegov aktivni sastojak rosuvastatin je selektivni konkurentski inhibitor 3-hidroksi-3-metilglutaril koencim A reduktaze (HMG-CoA reduktaza), enzima koji HMG-CoA pretvara u mevalonat, prekursor holesterola.

Povećavanjem broja lipoproteinskih receptora niske gustoće (LDL) na površini hepatocita, rosuvastatin pojačava unos i katabolizam LDL, inhibira sintezu lipoproteina vrlo niske gustine (VLDL) i smanjuje ukupni broj LDL i VLDL. Snižava povišene razine LDL kolesterola, ukupnog kolesterola, triglicerida (TG), VLDL kolesterola, TG-VLDL, ne-HDL kolesterola (lipoproteini velike gustoće), apolipoproteina B (ApoV). Izaziva porast koncentracije HDL holesterola i ApoA-I. Smanjuje omjer kolesterola-LDL-kolesterola-HDL-a, ukupnog kolesterola-kolesterola-HDL-a, ne-HDL-kolesterola i HDL-kolesterola, apolipoproteina B (ApoB) i apolipoproteina A-I (ApoA-I).

Hipolipidemijski učinak Rosarta izravno ovisi o količini propisane doze. Terapeutski učinak javlja se nakon prve sedmice terapije, nakon dvije sedmice dostiže 90% maksimalnog učinka, a do četvrte sedmice - 100% i ostaje konstantnim. Rosuvastatin je indiciran za liječenje hiperholesterolemije bez hipertrigliceridemije, bez obzira na spol, starost ili rasu pacijenta, uključujući bolesnike sa šećernom bolešću i porodičnom hiperholesterolemijom. Rezultati studija pokazali su da dok uzimanje Rosart-a u dozi od 10 mg za hiperholesterolemiju tipa IIa i IIb (Fredrickson-ova klasifikacija) sa prosječnom osnovnom LDL kolesterolom od 4,8 mmol / L, koncentracija LDL kolesterola dostiže vrijednosti manje od 3 mmol / L u 80 % pacijenata. Kod homozigotne porodične hiperholesterolemije, prosječno snižavanje nivoa LDL kolesterola s rosuvastatinom u dozi od 20 mg i 40 mg iznosi 22%.

Primjećuje se aditivni učinak u kombinaciji Rosart-a s nikotinskom kiselinom u dozi od 1000 mg ili više dnevno (u odnosu na porast HDL-kolesterola) i fenofibrata (u odnosu na smanjenje koncentracije TG-a).

Farmakokinetika

Nakon uzimanja tablete Cmaks (maksimalna koncentracija) rosuvastatina u krvnoj plazmi postiže se nakon otprilike 5 sati. Njegova sistemska izloženost raste proporcionalno uzetoj dozi. Apsolutna bioraspoloživost je oko 20%. Dnevni farmakokinetički parametri se ne mijenjaju.

Vezivanje na proteine ​​krvne plazme (u većoj mjeri sa albuminom) je otprilike 90%. Pretežna apsorpcija javlja se u jetri. Vd (zapremina distribucije) - 134 l. Lijek prevazilazi placentarnu barijeru.

To je nejezgreni supstrat za izoenzime citokromskog P sistema450. Oko 10% rosuvastatina biotransformira se u jetri. Proces unosa rosuvastatina u jetru odvija se uz sudjelovanje specifičnog membranskog nosača - polipeptida, koji transportuje organski anion (OATP) 1B1 i sudjeluje značajno u njegovoj jetrenoj eliminaciji. Izoenzim CYP2C9 je glavni izoenzim metabolizma rosuvastatina, u manjoj mjeri CYP3A4, CYP2C19 i CYP2D6.

Glavni metaboliti rosuvastatina su farmakološki neaktivni metaboliti laktona i N-desmetil, koji je otprilike 50% manje aktivan od rosuvastatina. Inhibicija cirkulirajuće HMG-CoA reduktaze osigurava se više od 90% farmakološke aktivnosti rosuvastatina, ostatak

10% - aktivnost njegovih metabolita.

U nepromijenjenom obliku, približno 90% doze Rosart-a izlučuje se kroz crijeva, a ostatak putem bubrega. T1/2 (poluživot) - oko 19 sati, s povećanjem doze lijeka se ne mijenja. Klirens u plazmi prosječno iznosi 50 l / h.

S blagom i umjerenom težinom bubrežnog zatajenja ne dolazi do značajne promjene razine koncentracije rosuvastatina u krvnoj plazmi ili N-desmetila. Kod teškog zatajenja bubrega s klirensom kreatinina (CC) manjim od 30 ml / min, sadržaj rosuvastatina u plazmi povećava se 3 puta, N-desmetil - 9 puta. U bolesnika na hemodijalizi koncentracija rosuvastatina u plazmi povećava se za oko 1/2.

U različitim fazama zatajenja jetre (7 bodova i niže na skali Child - Pugh), porast T1/2 nije identifikovano. Elongacija T1/2 rosuvastatin se 2 puta opaža kod pacijenata sa zatajenjem jetre u 8 i 9 bodova na skali Child-Pugh. Sa izraženijim oslabljenim funkcijama jetre nema iskustva sa upotrebom lijeka.

Farmakokinetika rosuvastatina nema klinički značajan učinak na spol i starost pacijenta.

Rasna pripadnost utječe na farmakokinetičke parametre Rosart-a. AUC plazme (ukupna koncentracija) rosuvastatina u kineskom i japanskom je 2 puta viši nego u Europljana i Sjevernoamerikanaca. Cmaks i AUC kod Indijanaca i predstavnika Mongoloidne rase u prosjeku se povećava 1,3 puta.

Indikacije za upotrebu

  • hipertrigliceridemija (tip IV prema Fredricksonu) - kao dodatak prehrani,
  • primarna hiperholesterolemija (tip IIa prema Fredrickson-u), uključujući heteroroznu nasljednu hiperholesterolemiju, ili kombiniranu (mješovitu) hiperlipidemiju (tip IIb prema Fredricksonu) - kao dodatak prehrani, fizičkoj aktivnosti i gubitku tjelesne težine,
  • homozigotni oblik nasljedne hiperholesterolemije u nedostatku dovoljnog učinka prehrane i drugih vrsta terapije usmjerenih na smanjenje razine koncentracije lipida (uključujući LDL-aferezu) ili s individualnom netolerancijom na takve vrste liječenja,
  • primarna prevencija kardiovaskularnih komplikacija (srčani udar, moždani udar, revaskularizacija arterija) kod odraslih bez kliničkih znakova koronarne srčane bolesti (CHD), ali s preduvjetima za njegov razvoj (dob za muškarce starije od 50 godina i za žene starije od 60 godina, koncentracija C -reaktivni protein 2 mg / l i više u prisutnosti barem jednog od dodatnih faktora rizika: arterijske hipertenzije, niskog HDL kolesterola, ranog početka koronarne srčane bolesti u porodičnoj anamnezi, pušenje).

Uz to, Rosart je propisan kao dodatak prehrani pacijentima kojima je prikazana terapija za smanjenje ukupnog kolesterola i LDL kolesterola kako bi se usporilo napredovanje ateroskleroze.

Rosart analozi, lista lijekova

Antisklerotski lijek ima mnogo analoga sa sličnim farmakološkim svojstvima. Međutim, ne preporučuje se zamjena jednog lijeka drugim (na primjer, zbog razlike u cijeni). Ovo može dovesti do činjenice da odabrani medicinski proizvod može negativno djelovati na tijelo, pokazujući nuspojave ili nema odgovarajući terapeutski učinak.

Česti analozi Rosart-a:

  1. Akorta. Ovo je sredstvo za snižavanje lipida koje pridonosi povećanju broja lipoproteinskih receptora niske gustine, što dovodi do smanjenja koncentracije štetnog kolesterola.
  2. Crestor. Tablete pokazuju svoj učinak i na jetri (dolazi do metaboličkog raspada lipoproteina niske gustine sa stvaranjem holesterola). Povećani broj jetrenih receptora na staničnim membranama izaziva pojačani katabolizam i hvatanje lipoproteina niske gustine.

Također analozi uključuju lijekove - Rosucard, Rosistark, Tevastor.

Važno - Rosart upute za upotrebu, cijenu i recenzije ne odnose se na analoge i ne mogu se koristiti kao vodič za upotrebu lijekova sličnog sastava ili djelovanja. Sve terapijske termine trebao bi dati liječnik. Kada zamjenjujete Rosart analogom, važno je dobiti savjet stručnjaka, možda će vam trebati promijeniti tijek terapije, doziranje itd. Nemojte samo-liječiti se!

Recenzije ljekara o Rosartu su raznovrsne. Od pozitivnih aspekata može se primjetiti dobar i trajan terapeutski učinak koji se razvija tokom kratkog vremena. S druge strane, može biti teško odabrati pojedinačnu dozu. Pacijenti također osjećaju neugodnosti tijekom liječenja, jer se moraju odreći ukusnih, poznatih jela čak i u minimalnim količinama.

Nuspojave

Nuspojave su rijetke. Slijedeće nuspojave trebaju biti prijavljene svom liječniku ako traju ili se pogoršaju:

Sledeće nuspojave su ozbiljnije. Ako je dostupno, morate prestati uzimati Rosart i odmah se obratiti liječniku. Te neželjene reakcije uključuju:

  • bolovi u mišićima ili slabost
  • groznica,
  • bol u grudima
  • požutelje kože ili očiju,
  • tamni urin
  • bol u desnom gornjem dijelu trbuha,
  • mučnina
  • ekstremni umor
  • neobično krvarenje ili modrice
  • gubitak apetita
  • simptomi nalik gripu,
  • upaljeno grlo, zimica ili drugi znakovi infekcije.

Ako se pojave bilo kakvi znakovi alergijske reakcije, trebate odmah kontaktirati hitnu medicinsku pomoć:

  • osip
  • urtikarija,
  • svrbež,
  • otežano disanje ili gutanje,
  • oticanje lice, grlo, jezik, usne, oči, ruke, stopala, gležnjevi ili potkoljenice,
  • promuklost
  • ukočenost ili peckanje u prstima i nožnim prstima.

Upute za upotrebu Rosart

U uputama za upotrebu, Rosart 10 mg kaže da se lijek uzima oralno, bez prethodnog brušenja. Pijte lijek s dovoljnom količinom tekućine, najbolje vode. Uzimanje tableta je nezavisno od unosa hrane.

Prema Rosartovim uputama za upotrebu, 10 miligrama, lijek treba uzimati u minimalnoj dozi od 5 miligrama ili 10 miligrama, čak i ako su prethodno uzimane visoke doze drugih statina. Izbor početne doze ovisi o:

  • nivo holesterola
  • nivo rizika od srčanog ili moždanog udara,
  • osjetljivost na komponente lijeka.

Uz početnu dozu od 5 miligrama, liječnik može udvostručiti tu dozu na 10 miligrama, a zatim povisiti na 20 miligrama i 40 miligrama, ako je potrebno.

Između svake prilagodbe doze trebalo bi proći četiri sedmice. Maksimalna dnevna doza je 40 miligrama. Ova se doza propisuje samo pacijentima s visokim kolesterolom i visokim rizikom od srčanog udara ili šloga, gdje je doza od 20 miligrama dovoljna za snižavanje holesterola u krvi.

Prilikom propisivanja lijeka za smanjenje rizika srčani udarmoždani ili njihov
relevantnih zdravstvenih problema, preporučena dnevna doza je 20 mg. Doziranje se može smanjiti ako pacijent ima simptome koji su na listi kontraindikacija.

Doza za djecu od deset do sedamnaest godina - uobičajena početna doza je 5 miligrama, maksimalna dnevna doza je 20 mg. Lijek treba uzimati jednom dnevno.

Lijek Rosart, prema uputama za upotrebu, u dozi od 40 mg ne preporučuje se djeci.

Interakcija s drugim lijekovima

Rosart, dok uzimate određene lijekove, može izazvati manifestaciju nepoželjnih reakcija:

  • Rosartov prijem sa Ciklosporin - zadnji lijek potiče višestruko povećanje sistemske izloženosti rosuvastatinStoga bi pacijenti kojima je propisan lijek ciklosporinom trebali uzimati Rosart u minimalnoj dozi - ne više od 5 miligrama dnevno.
  • Hemofibrozil (Gemfibrozil) - značajno povećava sistemsku izloženost rosuvastatinu. Zbog uočenog povećanog rizika od miopatije / rabdomiolize, treba izbjegavati kombiniranu terapiju Rosart i Gemfibrozil. Maksimalna doza ne smije biti veća od 10 miligrama dnevno.
  • Inhibitori proteaze - kombinirana primjena Rosarta s određenim inhibitorima proteaza u kombinaciji s ritonavirom ima različite učinke na rosuvastatin, tačnije na učinak tvari na tijelo. Inhibitori proteaze u kombinacijama: lopinavir / ritonavir i atazanavir / ritonavir može povećati sistemsku izloženost rosuvastatinu do tri puta. Za ove kombinacije, doza Rosart-a ne smije biti veća od 10 miligrama jednom dnevno.

Indikacije za upotrebu lijeka

Prijava za Rosart naznačena je u sljedećim slučajevima:

  • Povećanje nivoa primarnog holesterola, uključujući genetski određenu bolest, kao i mešoviti oblik.
  • Povišeni trigliceridi u krvi.
  • Sa aterosklerozom - da uspori napredovanje bolesti.
  • Prevencija ishemijskih komplikacija kod ljudi koji pate od srčanih i krvožilnih bolesti visokog rizika od razvoja: pušenje, zloupotreba alkohola, starija više od 50 godina, nasljedna predispozicija, arterijska hipertenzija, visok nivo C-reaktivnog proteina.

Lijek se široko koristi u terapijskoj praksi za liječenje i za prevenciju komplikacija kardiovaskularnih bolesti. Trenutno je lijek Rosart i njegovi analozi propisani za većinu bolesnika s visokim kolesterolom u krvi uz neučinkovitu terapijsku dijetu.

Liječenje dijetom i statinima

Prehrana tokom liječenja hiperholesterolemije ne bi trebala biti jako visoka u kalorijama - od 2400 do 2700 kalorija dnevno. Pored toga, dijeta ne bi trebalo da sadrži:

  • masna, dimljena jela, kao i hrana pripremljena na roštilju i roštilju,
  • konzervirana hrana sa visokim udjelom masti i ulja,
  • jaja - više od tri komada nedeljno,
  • puter
  • meso i riba visoke masnoće,
  • kobasice, kobasice, žele, sok,
  • punomasno mleko više od 2,5%, pavlaka, pavlaka,
  • slanina, slanina
  • masni sirevi,
  • Konditorski proizvodi s kremom od maslaca i kremastim punilom.

Dijeta s visokim holesterolom treba da uključuje veliki broj povrća i voća. Povrće treba konzumirati svježe u salatama, pirjanom i pečenom povrću, povrću u paru. Salate, kompoti pripremaju se od voća, pečenih medom. Kao izvor proteina za kuhanje koriste se svježi skuti nemasni sir i nemasno meso (piletina, teletina, zec, ćuretina). Podstiče se upotreba žitarica.

Dnevne prehrane treba podijeliti u nekoliko obroka - od četiri do šest. Jela se konzumiraju u toplom obliku. Takođe biste trebali piti barem jedan i po litra vode dnevno, uz supe, sokove, čaj.

Pravila za imenovanje Rosart-a

U slučajevima kada upotreba ishrane ne daje željeni rezultat i holesterol ostaje na visokoj razini, propisane su Rosart tablete ili drugi statini. Tablete se mogu piti u bilo koje doba dana, bez obzira na vrijeme jela. Lijek treba isprati običnom vodom. Prethodno opisana hipolipidemijska dijeta treba se pridržavati tijekom liječenja statinima. Doziranje lijeka u svakom slučaju odabire se pojedinačno. Liječenje Rosartom u pravilu započinje minimalnom dozom od 5 mg. Ponekad, s visokim brojem holesterola, početna doza može biti 10 mg lijeka. Nekoliko tjedana nakon početka terapije, s neuspjehom liječenja, doza se povećava na 20 mg. Upotreba lijekova koji snižavaju kolesterol uvijek je dugačka, ponekad i tokom života.

Predoziranje

Simptomi predoziranja rosuvastatinom nisu utvrđeni. Jedna doza nekoliko dnevnih doza Rosart-a ne utječe na farmakokinetiku.

Liječenje: imenovanje simptomatske terapije. Treba osigurati kontrolu aktivnosti kreatin fosfokinaze (CPK) i stanja jetre. Ako je potrebno, poduzimaju se mjere za održavanje funkcije vitalnih organa i sistema.

Učinkovitost hemodijalize nije vjerovatna.

Posebna uputstva

Rizik od razvoja miopatije, uključujući rabdomiolizu, povećava se tijekom uzimanja rosuvastatina sa sljedećim lijekovima: ciklosporinom, inhibitorima HIV proteaze, uključujući kombinacije ritonavira s atazanavirom, tipranavirom i / ili lopinavirom. Stoga treba razmotriti imenovanje alternativne terapije, a ako je potrebno, upotrebu ovih sredstava - terapiju rosuvastatinom treba privremeno zaustaviti.

Prilikom primjene Rosart-a u dozi od 40 mg potrebno je redovito nadzirati pokazatelje bubrežne funkcije.

Pri određivanju aktivnosti CPK-a treba isključiti prisustvo faktora koji mogu narušiti pouzdanost rezultata, uključujući fizičku aktivnost. Pacijente sa značajnim povećanjem početne aktivnosti CPK trebalo bi ponovo pregledati nakon 5-7 dana. U slučaju potvrde petostrukog viška norme aktivnosti KFK-a, primjena lijeka je kontraindicirana.

Prilikom propisivanja Rosart-a pacijentima s faktorima rizika za razvoj miopatije ili rabdomiolize, potrebno je posebno paziti, pažljivo procjenjujući omjer očekivanih koristi i potencijalnih rizika od terapije. Ovoj kategoriji bolesnika trebalo bi osigurati kliničko promatranje tokom cijelog liječenja. Ne možete početi uzimati tablete s početnom aktivnošću CPK 5 puta većom od gornje granice norme.

Liječnik treba obavijestiti pacijenta o mogućoj pojavi bolova u mišićima, nelagodi, vrućici, mišićnoj slabosti ili grčevima tijekom terapije i potrebi da odmah zatraži liječnički savjet. Uz značajno povećanje aktivnosti KFK ili mišićnih simptoma, terapiju treba prekinuti. Uz nestanak simptoma i obnavljanje pokazatelja aktivnosti KFK, moguće je ponovno propisivanje lijeka u manjim dozama.

1-2 puta mjesečno treba nadzirati lipidni profil i prilagoditi dozu Rosart-a u skladu s njegovim rezultatima.

Sa poviješću bolesti jetre i kod bolesnika koji zloupotrebljavaju alkohol, preporučuje se prije početka terapije i nakon tri mjeseca korištenja lijeka utvrditi pokazatelji rada jetre. Ako je aktivnost jetrenih enzima u krvnom serumu 3 puta veća od gornje granice normale, trebali biste smanjiti dozu ili prestati uzimati Rosart.

Budući da kombinacija inhibitora HIV proteaze i ritonavira uzrokuje porast sistemske razine rosuvastatina, smanjenje koncentracije lipida u krvi treba pažljivo procijeniti, moguće povećanje koncentracije rosuvastatina u krvnoj plazmi treba uzeti u obzir i na početku liječenja i tijekom povećanja doze lijeka, te treba provesti odgovarajuće prilagođavanje doze.

Otkazivanje Rosarta potrebno je ako postoji sumnja na intersticijsku bolest pluća, što može rezultirati nedostatkom daha, neproduktivnim kašljem, slabošću, gubitkom težine i vrućicom.

Trudnoća i dojenje

Prema uputama, Rosart je kontraindiciran u periodu gestacije i dojenja.

Imenovanje lijeka ženama reproduktivne dobi treba izvršiti samo kada koriste pouzdane metode kontracepcije.

Pacijenta treba obavijestiti o potencijalnom riziku za plod u slučaju začeća tijekom razdoblja liječenja.

Ako je potrebno uzimati Rosart za vrijeme laktacije, dojenje mora biti zaustavljeno.

Sa oštećenom funkcijom bubrega

Primjena Rosart je kontraindicirana u bilo kojoj od doza za teško zatajenje bubrega s CK manjim od 30 ml / min, u dozi od 40 mg za CK od 30 do 60 ml / min.

S blagim ili umjerenim stupnjem zatajenja bubrega, prilagodba doze nije potrebna, početna doza s CC manjom od 60 ml / min trebala bi biti 5 mg.

S oslabljenom funkcijom jetre

Promjena doze rovavastatina nije potrebna za zatajenje jetre od 7 bodova ili niže na skali Child-Pugh, s 8 i 9 bodova na skali Child-Pugh, imenovanje se mora izvršiti nakon preliminarne procjene bubrežne funkcije.

Iskustvo s Rosartom u zatajenju jetre iznad 9 bodova na skali Child-Pugh nije dostupno.

Interakcija lijekova

Uz istovremeno korištenje Rosart-a:

  • lijekovi koji inhibiraju transportne proteine, čiji je supstrat rosuvastatin, povećavaju vjerovatnoću za razvoj miopatije,
  • ciklosporin uzrokuje značajno povećanje efekta rosuvastatina, povećavajući njegovu maksimalnu koncentraciju u krvnoj plazmi za 11 puta,
  • eritromicin povećava Cmaks za 30% i smanjenje AUC rosuvastatina za 20%,
  • varfarin i drugi neizravni antikoagulansi mogu uzrokovati fluktuaciju MHO-a (međunarodni normalizirani omjer koji se koristi za određivanje pokazatelja sustava zgrušavanja krvi): na početku uporabe i s povećanjem doze rosuvastatina, porastom MHO-a, a kada otkažete ili smanjite dozu rosuvastatina, smanjenje INR-a, stoga se preporučuje nadzor MHO
  • Lijekovi za snižavanje lipida, uključujući gemfibrozil, uzrokuju porast AUC i Cmaks 2 puta rosuvastatin,
  • antacidi koji sadrže aluminijum i magnezijum hidroksid smanjuju koncentraciju lijeka u plazmi za 2 puta,
  • oralni kontraceptivi povećavaju AUC etinil estradiola za 26% i norgestrela za 34%,
  • flukonazol, ketokonazol i druga sredstva koja su inhibitori izoenzima CYP2A6, CYP3A4 i CYP2C9 ne uzrokuju klinički značajne interakcije,
  • ezetimib (u dozi od 10 mg) kod pacijenata s hiperholesterolemijom povećava AUC rosuvastatina (u dozi od 10 mg) 1,2 puta, moguć je razvoj štetnih događaja,
  • Inhibitori proteaze HIV-a mogu dovesti do izrazitog povećanja izloženosti rosuvastatinu,
  • digoksin ne izaziva klinički značajnu interakciju.

Tokom upotrebe rosuvastatina trebali biste se posavjetovati s liječnikom ako je potrebno kombinirati ga s drugim lijekovima.

Rozartovi analogi su: Akorta, Actalipid, Vasilip, Lipostat, Mertenil, Medostatin, Zokor, Simvakol, Rosuvastatin, Krestor, Rosucard, Rosistark, Rosulip, Torvazin, Tevastor, Kholetar.

Rosart Recenzije

Recenzije o Rosarteu uglavnom su pozitivne. Pacijenti pokazuju brzi terapeutski učinak, naglašavajući da kolesterol dobro pada sa početkom tableta, ali potrebna je redovita upotreba lijeka kako bi se vrijednosti održale u granicama normale.

Neki pacijenti upozoravaju da su moguće nuspojave u obliku svrbeža i osipa, snižavanja krvnog pritiska, pojave glavobolje i bolova u trbuhu. Ali općenito, napominje se da Rosart daje minimalne nuspojave u usporedbi s drugim sličnim lijekovima. Mnogima je cijena lijeka prilično visoka.

Rosart cijena u ljekarnama

Cijena Rosart-a ovisno o doziranju:

  • Rosart 5 mg po pakovanju od 30 tableta - od 400 rubalja, 90 tableta - od 1009 rubalja,
  • Rosart 10 mg po pakovanju od 30 tableta - od 569 rubalja, 90 tableta - od 1297 rubalja,
  • Rosart 20 mg po pakovanju od 30 tableta - od 754 rubalja, 90 tableta - od 1954 rubalja,
  • Rosart 40 mg po pakovanju od 30 tableta - od 1038 rubalja, 90 tableta - od 2580 rubalja.

Načini primjene

Opis upotrebe lijeka s visokim indeksom kolesterola s glavnom aktivnom komponentom rosuvastatina - Rosart:

  • Početak terapije lijekovima Rosart lijekovima započinje s dijetom s hipokosterolom, koja prati čitav tijek terapije statinima, tj.
  • Liječnik koji će prisustvovati reći će kako uzimati Rosart, kao i dozu liječnika pojedinačno bira u skladu s pokazateljima biohemije s lipidnim spektrom (lipogrami),
  • Tabletu Rosart treba piti cijelu, a ne žvakati, i ispirati velikom količinom vode. Nije potrebno vezati lijek s obrokom, samo trebate promatrati točno vrijeme dnevnog unosa. Preporučuje se uzimati Rosart uveče prije spavanja, i to zbog bioprocesa u ljudskom tijelu, a iz doba aktivne sinteze holesterola od strane ćelija jetre, tj.
  • Rosart početna doza od 5,0 ili 10,0 miligrama, jednom dnevno,
  • Samo dežurni ljekar može povećati dozu ili zamijeniti lijek analogom, ali ne ranije od mjesec dana Rosartinog liječenja. Povećanje doze događa se samo na osnovu rezultata biohemijske dijagnostike i kada je najmanja doza neefikasna,
  • Maksimalna doza dnevno - 40,0 miligrama, propisana je pacijentima koji imaju visoki rizik od formiranja srčanih patologija ili patologija sistema krvotoka, ali samo ako lijek Rosart s dozom od 20,0 miligrama ne dovede do smanjenja indeksa holesterol (sa hiperholesterolemijom genetske ili neobiteljske etiologije). Liječenje dozom Rosart u 40,0 miligrama provodi se samo u bolnici pod stalnim nadzorom liječnika,
  • Maksimalna doza propisana je i za pacijente koji imaju težak oblik sistemske ateroskleroze,
  • Uz terapiju s dozom do 10,0 miligrama, pratite indekse holesterola i transaminaza - nakon 14 dana primjene,
  • S blagim stupnjem razvoja patologija bubrežnog organa, nema potrebe za prilagođavanjem doze, a doza se ne prilagođava u starosti - starijoj od 70 godina, ali liječenje treba započeti s 5,0 miligrama dnevno,
  • U maksimalnoj dozi od 40,0 miligrama dnevno, stalno pratite indeks kreatin fosfokinaze,
  • Ako pacijent ima anamnezu miopatije, tada se liječenje treba provesti dozom Rosart-a od 5,0 miligrama,
  • Pacijenti s patologijama ćelija jetre po Child-Pugh ljestvici, do 7,0 bodova, prije imenovanja provesti temeljitu dijagnozu i ne propisati više od 5,0 miligrama dnevno.

Što je veća doza aktivnog sastojka u tableti, veći je negativan utjecaj na tijelo od njegove primjene.

Indikacije za imenovanje

Rosart je propisan za liječenje takvih patologija:

  • Primarna heterorozna ne-nasljedna i porodična vrsta hiperholesterolemije (tip 2A prema Fredricksonu) pored prehrane sa holesterolom, kao i negenetska hiperholesterolemija, u kombinaciji s prehranom, aktivnim stresom na tijelu kao i liječenje gojaznosti,
  • Uz homozigotnu vrstu hiperkolesterolemije u kombinaciji s dijetom, ako sama dijeta ne pomaže snižavanju indeksa kolesterola,
  • Hiperlipidemija miješanog tipa (2B vrsta prema Fredrickson-u), u kombinaciji sa hranom za holesterol,
  • Patologija disbetalipoproteinemije (tip 3 prema Fredricksonu), zajedno sa dijetom,
  • Porodična etiologija hipertrigliceridemije (Fredrickson tip 4) kao glavni dodatak prehrani sa holesterolom,
  • Za zaustavljanje progresije sistemske ateroskleroze u kombinaciji sa ishranom, adekvatnom fizičkom aktivnošću kao i sa gubitkom kilograma.

Primarna prevencija lijekova Rosart provodi se s takvim patologijama:

  • Sa arterijskom vrstom revaskularizacije,
  • Srčana ishemija,
  • Infarkt miokarda i moždani udar,
  • Sa starosti muškog tijela 50 godina i 55 godina kod žena,
  • Visoka koncentracija proteina C
  • Sa hipertenzijom
  • Sa smanjenim indeksom HDL frakcije holesterola,
  • Uz nikotinu i alkoholnu ovisnost.
Infarkt miokarda i moždani udardo sadržaja ↑

Kada ne mogu koristiti Rosart?

Uputa za upotrebu Rosart uključuje opis slučajeva u kojima se lijek ne može propisati. Rosart u dozama od 5, 10, 20 mg je kontraindiciran u sledećim slučajevima:

  1. Mlade žene koje ne koriste pouzdane metode za sprečavanje trudnoće.
  2. Aktivno oboljenje jetre.
  3. Povišena razina jetrenih transaminaza (enzima) nepoznatog porijekla.
  4. Bolest bubrega, za koju je karakteristično značajno narušavanje funkcije.
  5. Neke vrste metaboličkih poremećaja.
  6. Djeca mlađa od 18 godina.
  7. Miopatski proces.
  8. Period liječenja ciklosporinom.
  9. Period gestacije i dojenja.

Tablete Rosart koje sadrže 40 mg rosuvastatina takođe su kontraindicirane u gore navedenim bolestima i fiziološkim stanjima. Pored toga, Rosart 40 mg se ne može koristiti sa:

  1. Liječenje lijekovima povezanim s fibratima.
  2. Bolest štitne žlijezde (hipotireoza).
  3. Zloupotreba alkohola.
  4. Miopatije u prošlosti nastale su upotrebom statina i fibrata.
  5. Uvjeti koji mogu dovesti do povećanja koncentracije rosuvastatina u plazmi.
  6. Opterećena naslednošću zbog bolesti mišićnog sistema.
  7. Pripadanje mongolskoj rasi.

Trudnoća i hranjenje beba

Budući da je Rosart u mogućnosti proći kroz placentarnu barijeru, primjena lijeka u periodu gestacije je kontraindicirana.

Ako tijekom trudnoće Rosart dođe do trudnoće, liječenje statinima treba odmah prekinuti.

Prilikom propisivanja rosuvastatinskih pripravaka u rodnoj dobi koji ne koriste pouzdane metode kontracepcije i kod kojih postoji visok rizik od trudnoće, potrebno je objasniti mogući neželjeni učinak pripravaka rosuvastatina na plod. Sposobnost Rosuvastatina da pređe u majčino mlijeko nije dokazana, ali nije isključena. Zbog toga se Rosart ne koristi tijekom dojenja.

Koristite Rosart s oprezom

Pored toga, postoje i uvjeti u kojima se Rosart koristi, ali s oprezom. Tablete koje sadrže 5, 10 i 20 mg rosuvastatina propisuju se s oprezom u:

  1. Rizik od miopatije.
  2. Predstavnici Mongoloidne rase.
  3. Preko 70 godina.
  4. Hipotireoza
  5. Nasljedna predispozicija za nastanak miopatskih procesa.
  6. Prisutnost stanja u kojima indikator rosuvastatina u krvnoj plazmi može značajno porasti.

Prilikom imenovanja Rosart treba pažljivo razmotriti postojeće kontraindikacije kako bi se spriječio razvoj nepoželjnih reakcija vitalnih organa i sistema. Nuspojave su karakteristične za sve statine i lijekovi koji sadrže rosuvastatin nisu iznimka.

Neželjene reakcije

  • Živčani sistem i psiha: glavobolja, anksioznost, nesanica, depresivni poremećaji, vrtoglavica, parestezija, razvoj asteničnog sindroma.
  • Digestivni sistem: zatvor, česta labava stolica, bolovi u trbuhu, belching, mučnina, žgaravica, upale gušterače, hepatitis.
  • Metabolizam: dijabetes.
  • Respiratorni sistem: curenje iz nosa, faringitis, upala sinusa, kašalj, bronhijalna astma, respiratorno zatajenje.
  • Mišićno-koštani sistem: mijalgija (bol u mišićima), povišen mišićni tonus, bolovi u zglobovima i leđima, patološki prelomi.
  • Alergijske reakcije mogu se javiti osipima na koži, osipima, oteklinama na licu i vratu, razvoju anafilaksije.
  • Ostali neželjeni efekti.

U pravilu je pojava neželjenih efekata u direktnoj vezi sa doziranjem lijeka. Često s prilagođavanjem doze simptomi se smanjuju ili potpuno nestaju.

Međutim, s razvojem znakova miopatije i alergijskih reakcija, morate odmah prestati koristiti Rosart i potražiti medicinsku pomoć.

Liječnik će propisati potrebne postupke i lijekove za otklanjanje neželjenih reakcija i odabrati zamjenski lijek.

Analozi lijeka

Na ruskom farmaceutskom tržištu postoji puno lijekova koji sadrže rosuvastatin. Rosartove analoge proizvode i ruske i strane kompanije. Lijekovi su prilično popularni: Rosucard, Rosulip, Rosuvastain-SZ, Roxer, Rosufast, Rustor, Rosustark, Tevastor, Mertenil. Svi ovi lijekovi su reproducirane kopije - generičke. Originalni lijek koji sadrži Rosuvastatin je Krestor, proizveden u Velikoj Britaniji od strane Astre Zeneca. Cijena lijekova koji sadrže rosuvastatin različita je i ovisi o registriranoj proizvođačkoj cijeni, dozi i broju tableta u pakovanju.

Prilikom odabira lijeka za snižavanje holesterola u krvi trebali biste se voditi, u prvom redu, preporukama liječnika.

Strogo je zabranjeno sami propisati liječenje statinima!

Samo liječnik može pravilno odabrati pravi lijek i njegovu dozu, uzimajući u obzir indikacije i kontraindikacije. Neophodno je da obavijestite svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate kako biste izbjegli neželjene farmakološke interakcije.

Rosart tablete za holesterol: recenzije i indikacije za upotrebu

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Jedan od najvažnijih i vitalnih elemenata za ljudsko tijelo je holesterol. Vrlo je važno da njegovi pokazatelji odgovaraju normi, jer manjak ili prekomjerna opskrba negativno utječu na zdravlje. Povećanje LDL-a u krvi pridonosi nastanku ateroskleroze koju karakteriziraju promjene u prolaznosti krvnih žila i smanjenju njihove elastičnosti.

Trenutno su osnova za prevenciju različitih bolesti kardiovaskularnog sistema lijekovi koji su uključeni u regulaciju metabolizma holesterola u ljudskom tijelu. Oni postoje prilično velika raznolikost. Jedan od najkvalitetnijih, najučinkovitijih i najsigurnijih lijekova za smanjenje lipida je Rosart.

U pogledu učinkovitosti, Rosart zauzima vodeću poziciju među skupinom statina, uspješno snižavajući pokazatelje "lošeg" (lipoproteini niske gustine) i povećavajući razinu "dobrog" kolesterola.

Za statine, naročito Rosart, karakteristične su sledeće vrste terapijskog delovanja:

  • Inhibira delovanje enzima koji učestvuju u sintezi holesterola u hepatocitima. Zbog toga je primjetno značajno smanjenje kolesterola u plazmi,
  • Pomaže u smanjenju LDL-a kod pacijenata koji pate od nasljedne nasljedne hiperhoisterinemije. Ovo je važno svojstvo statina s obzirom da se ova bolest ne liječi uporabom lijekova drugih farmaceutskih grupa tj.
  • Blagotvorno deluje na rad kardiovaskularnog sistema, značajno smanjuje rizik od komplikacija u njegovom funkcionisanju i pridruženih patologija tj.
  • Upotreba ove komponente lijeka dovodi do smanjenja ukupnog kolesterola za više od 30%, a LDL - do 50%,
  • Povećava HDL u plazmi,
  • Ne provocira pojavu neoplazmi i nema mutageni učinak na tjelesna tkiva.

Rosart Price

Razlika u cijeni lijeka Rosart kolesterola ovisi o sadržaju aktivne tvari u njima (mg) i broju samih tableta u pakovanju.

Cijena Rosart od 10 miligrama od 30 komada u pakovanju bit će otprilike 509 rubalja, ali cijena Rosarta s istim sadržajem aktivne tvari, ali 90 komada u pakiranju dvostruko je veća - oko 1190 rubalja.

Rosart 20 mg 90 komada po pakovanju košta oko 1.500 rubalja.

Lijekove možete kupiti u ljekarnama na recept. Treba imati na umu da prije početka liječenja morate posjetiti stručnjaka, proći kompletnu dijagnozu i voditi zdrav način života kako biste postigli maksimalne rezultate.

Kako uzimati statine, stručnjaci će vam pokazati u videu u ovom članku.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Interakcija s drugim lijekovima

  • Antacidni lijekovi smanjuju koncentraciju Rosarta u krvotoku za 35,0%,
  • Kada se uzima s Digoxinom, postoji rizik od razvoja patologija, miopatije i rabdomiolize,
  • Antibiotici grupe eritromicina i klaritromicina povećavaju koncentraciju lijeka Rosart u plazmi u sastavu krvi u plazmi,
  • U lečenju ciklosporinom. Koncentracija rosuvastatina raste više od 7 puta,
  • Prilikom upotrebe Rosarta i inhibitora povećava se koncentracija rosuvastatina, što je prepuno razvoju miopatije, tj.
  • Pri liječenju varfavirom potrebno je nadzirati vrijeme protrombina, tj.
  • Lijek niacin izaziva rizik od rabdomiolize.
do sadržaja ↑

Preporuke za imenovanje

Lijekove Rosart propisuje samo dežurni liječnik prema rezultatima instrumentalne i laboratorijske dijagnostike.

Prije početka terapije, sve pacijente treba obavijestiti liječnik o mogućim negativnim efektima uzimanja lijeka Rosart.

Poseban naglasak treba staviti na mogućnost bolova u mišićima i razvoj patološke miopatije:

  • Tijekom Rosartove terapije u dozi od 20,0 i 40,0 miligrama aktivnog sastojka, kontinuirano se prati aktivnost indeksa kreatin fosfokinaze u krvi u plazmi, kao i rad mišićnih vlakana i bubrežnih ćelija. Porast aktivnosti kreatin fosfokinaze znak je razvoja patološke miopatije u mišićnim vlaknima. Terapiju treba prekinuti ili dozirati na minimum,
  • Uz bilo koji intenzitet boli u mišićnim vlaknima ili kostima, pacijent treba potražiti liječnika. Često od uzimanja lijeka Rosart dolazi do slabosti u mišićima i u njima se formiraju autoantitijela,
  • Ako je ženi dijagnosticirana trudnoća u vrijeme Rosartove terapije lijekom, tada bi se lijek trebao hitno poništiti, i trudnica treba pregledati, a fetus pregledati,
  • Ako se dogodi predoziranje lijeka Rosart, tada morate hitno konzultirati liječnika. Liječnik će propisati simptomatsku terapiju; hemodijaliza u slučaju predoziranja Rosartom nije učinkovita.
do sadržaja ↑

Domaći analozi

Analozi su jeftiniji od Rosart-aKompanija proizvođač
Lijek Rosuvastatin CanonCanonfarm Production Company
Jeftini analogni Rosuvastatin SZFarmaceutska kompanija North Star
Zamjena AcortaKompanija Pharmstandard-Tomsk Chemical Farm
do sadržaja ↑

Strani analozi

AnalogniZemlja proizvođača
CrestorSAD, Velika Britanija
Mertenil, RosulipMađarska
RosuvastatinIndija i Izrael
RosucardČeška republika
RoxerSlovenija

Naziv lijekaDozu RosuvastatinaBroj komada u pakiranjuCijena u rubaljimaNaziv mrežne ljekarne
Rosart2030 komada793WER.RU
Rosart1030 komada555WER.RU
Rosart2090 tableta1879WER.RU
Rosart1090 komada1302WER.RU
Rosart590 tableta1026WER.RU
Rosart1090 komada1297Zona zdravlja
Rosart2090 tableta1750Zona zdravlja
Rosart4030 komada944Zona zdravlja
Rosart590 tableta982Zona zdravlja
Rosart1030 komada539Zona zdravlja

Zaključak

Upotreba lijeka Rosart za snižavanje indeksa kolesterola dopuštena je samo uz imenovanje tačne doze od strane liječnika. Mijenjanje same doze je zabranjeno.

Ako slijedite sve preporuke liječnika i pridržavate se dijeta, tada možete ubrzati proces terapije.

Liječenje se provodi uz stalno praćenje indeksa kolesterola.

Vitaliy, 60 godina: Vodim Rosart skoro godinu dana. Holesterol će se zapravo spustiti na normalu nakon što je mjesec dana uzimao tabletu.

Doktorica mi je preporučila da uzimam lijek u podjelama jer mi je potrebno da održavam holesterol u normalu.

Prije uzimanja lijeka, prošao sam hipolipidemijsku dijetu, ali nije došlo do snižavanja indeksa holesterola.

Tek uz imenovanje Rosarta i dijetu, uspio sam sniziti, i sada održavam normalni kolesterol. Neželjeni efekti bili su na početku tečaja u obliku osipa na koži i crijevnih tegoba, no nakon 2 tjedna primjene su prošli.

Valentine, 51 godina: Rosart mi je ljekar propisao pored dijeta, zbog prekomjerne težine i visokog holesterola (9,0 mmol / L).

Za 3 mjeseca uzimanja lijekova i dijeta, uspio sam izgubiti 12 kilograma, a holesterol je pao na 6,0 mmol / L.

Zadovoljan sam rezultatom, ali potrebno je nastaviti terapiju Rosart tabletama, sve dok mi se kolesterol čvrsto ne utvrdi. Nisam osjećao nikakve nuspojave od lijeka tokom perioda liječenja.

Pogledajte video: jin kang & moo young I'm not going anywhere 11-12 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar