Kako se pripremiti za test za glikovani hemoglobin

Hemoglobin je supstanca koja se nalazi u krvi i odgovorna je za distribuciju kisika po tijelu. Upravo hemoglobin čini crvenu krv - to je zbog sadržaja željeza u njemu.

Hemoglobin je dio crvenih krvnih zrnaca - crvenih krvnih čestica. Glukoza sudjeluje u stvaranju hemoglobina. Taj je proces prilično dug, jer se crvena krvna zrnca formiraju u roku od 3 mjeseca. Kao rezultat toga, dobija se glikozirani (glikozilirani) hemoglobin, koji pokazuje prosječnu razinu glikemije tokom 3 mjeseca.

Da biste saznali svoj nivo, morate uzeti poseban test krvi. Nažalost, ako testovi pokazuju povećanu razinu glikogemoglobina, to ukazuje na prisutnost šećerne bolesti, čak i ako je ona blaga i prođe neopaženo u ovoj fazi, bez izazivanja nelagode. Zato je tako važno razumjeti kako ispravno proći ovu analizu i što biste trebali znati kako biste izbjegli moguće komplikacije.

Šta je glikogemoglobin?

Glikovani hemoglobin je molekul hemoglobina povezan sa glukozom. Na temelju njegovih pokazatelja možemo zaključiti da postoje bolesti poput dijabetesa.

Razina gliciranog hemoglobina može pružiti informacije o prosječnom sadržaju šećera u posljednja 2-3 mjeseca, zbog čega osobe s dijagnozom poput dijabetesa moraju barem nekoliko puta imati postupak.

Ovo će vam pomoći u praćenju procesa liječenja i biti svjesni promjena vremena kako bi se spriječile komplikacije. Što je viša razina glikogemoglobina, to je češće bila precijenjena stopa glikemije posljednjih mjeseci, što znači da se povećava i rizik od razvoja dijabetesa i pridruženih bolesti.

U normalizaciji situacije s visokim sadržajem glikoziliranog hemoglobina:

  • terapija insulinom
  • sredstva za suširanje šećera u obliku tableta,
  • dijetalna terapija.

Analiza glikiranog hemoglobina pomoći će u postavljanju tačne dijagnoze i otkrivanju dijabetesa, za razliku od uobičajenog mjerenja glukometrom, koji pokazuje sadržaj šećera u vrijeme postupka.

Glikovani hemoglobin u ljudskoj krvi

Krv sadrži mnogo tvari koje neprestano kruže u ljudskom tijelu. Glikolirani ili glikozilirani hemoglobin dio je ukupnog hemoglobina u krvi i usko je povezan s glukozom. Merenje ovog pokazatelja je procenat. Dakle, postotak šećera otkriven u krvi ukazuje na prisutnost ili odsutnost zdravstvenih problema. Specifičnost ove analize omogućava vam da identificirate abnormalnosti koje su se pojavile u posljednja 3 mjeseca. Oznaka laboratorijskog testa je HbA1C. Vrijeme proizvodnje ovisi o laboratoriji koja provodi ispitivanje i obično je 1-2 dana. Svrha ove analize je na diskreciju liječnika ili na pacijentovu osobnu želju da provjeri šećer u krvi, čak i ako nema očiglednih znakova bolesti.

Znakovi abnormalnosti

Simptomi odstupanja od norme mogu se pojaviti kod potpuno zdrave osobe, u djece i trudnica. Morate "osluškivati" svoje tijelo: ako osjetite barem 3 od sljedećih simptoma - odmah morate položiti test na šećer:

  • Sporiji od rana i posjekotina obično zacjeljuju
  • Često i neobjašnjivo oseća se umor i umor,
  • Česta mokrenja
  • Iz mojih usta se javio voćni miris,
  • Suha usta, bez obzira na učestalo ugađanje žeđi,
  • Vid se naglo pogoršao.

Rizična skupina uključuje ljude koji imaju višak kilograma (više od 5 kg), rade u štetnim preduzećima, vode sjedilački način života, zloupotrebljavaju alkohol, pušače, žene kojima je dijagnosticiran policistični jajnik, kao i osobe sa niskim kolesterolom i imaju nasljednu predispoziciju .

Čak i bez gore navedenih znakova, svaka osoba koja prati svoje zdravlje trebala bi proći analizu sadržaja ove komponente. Nauka još nije u potpunosti proučila zašto se javlja dijabetes melitus i može li se potpuno eliminirati. Ako se u visokim vrijednostima otkrije glikozilirani hemoglobin, pacijent mora održavati razinu šećera u krvi posebnom prehranom, lijekovima kao i redovnim pretragama krvi.

Kako se pripremiti i proslijediti analizu kako bi se utvrdio nivo šećera

Pri dodjeli bilo koje analize, svaku osobu zanimaju pitanja: kako se analiza provodi i donosi li se na prazan stomak ili ne. Jedna od glavnih prednosti ove analize je ta što nije potrebna posebna priprema. Od djetinjstva smo se navikli na činjenicu da se bilo koji test krvi mora uzimati na prazan stomak, ali to se ne odnosi na ovu studiju. Možete ga uzimati tokom dana, nakon jela, kada uzimate antibiotike, pa čak i kod prehlade. To je zato što specifičnost laboratorijskih analiza omogućava prepoznavanje glavnih pokazatelja, uprkos sekundarnim podacima drugih tvari koje se nalaze u krvi.

Priprema za polaganje analize ograničena je moralnim stavom i smjerima liječnika (ako laboratorija to zahtijeva).

Kao i svaka analiza, krvni šećer možda neće biti precizno otkriven kod anemije, abnormalnosti u štitnoj žlijezdi i unosa vitamina C i E (ovi vitamini utječu na mnoge pokazatelje u krvi). Stoga se, u slučaju sumnje u točnost analize, preporučuje konzultirati s liječnikom kako ispravno proslijediti analizu određenom pacijentu - mogu postojati pojedinačne karakteristike koje liječnik može lako utvrditi, znajući medicinsku povijest osobe koja se obratila za pomoć.

Značajke analize

Prilika za prolazak na HbA1C analizu pojavila se ne tako davno. Do sada se u nekim malim gradovima takva analiza ne može provesti, pa je liječenje i kontrola dijabetesa teška. Često laboratoriji mogu ponuditi biohemijski test krvi umjesto željenog HbA1C. Ovo nije ispravno i skupo, biohemijska analiza je velika analiza krvi, ali neće pokazati potrebne podatke o sadržaju šećera, a košta 2-3 puta više. Zato pri propisivanju krvne pretrage za kontrolu šećera pažljivo pročitajte smjer i provjerite ispravnost na mjestu davanja krvi.

Standardi sadržaja

U zdrave, prosječne osobe, pokazatelj se smatra od 4,5 do 6 posto. Ako prethodna ispitivanja nisu pokazala odstupanja u ovom pokazatelju, tada brojka od 7% može ukazivati ​​na dijabetes tipa II.

Ako je dijabetes već ranije otkriven i redoviti testovi krvi pokazuju postotak od 8-10, to znači nepravilno odabran tretman, praćen komplikacijama. Ako se indikator povisi iznad 12, treba odmah poduzeti mjere za kompenzaciju dijabetesa. Ako je glikozilirani hemoglobin premašio oznaku od 12% - glukoza se ne može brzo vratiti u normalu, pacijent će morati sniziti razinu šećera za nekoliko mjeseci.

Kod djece se pokazatelj ne razlikuje od onog kod odrasle osobe. Razlika je samo u tome što sadrži visok postotak šećera - on se ne može drastično srušiti, jer u protivnom može prerasti u ozbiljne probleme sa vidom. Dječije tijelo je ranjivije i zahtijeva poseban pristup.

Šećer u krvi tokom trudnoće

Norma šećera u krvi kod trudnica može značajno odstupiti. Do toga dolazi zbog rada tijela "za dvoje" i općenitog neuspjeha uobičajenog stanja buduće majke. Test krvi na šećer obvezan je kod trudnice i ponavlja se nekoliko puta u toku trudnoće. Na to se ne utiče ako je žena uočila trudnoću zbog dijabetesa ili ne.

Ako se glikozilirani hemoglobin u trudnica snizi, rezultati mogu biti sljedeći:

  • Usporeni razvoj fetusa,
  • Pogoršanje blagostanja žene,
  • Prerano rođenje
  • Iznenadni pobačaj.

Često se to događa zbog nedostatka željeza u tijelu buduće majke, što bi trebalo nadoknaditi posebnim vitaminima i hranom. S povećanim pokazateljem, odstupanja su moguća i ne samo u razvoju, već i u fizičkom stanju fetusa, pa biste pažljivo trebali pratiti razinu šećera u krvi.

Trudnice se ne bi trebale pitati kako se testirati - na prazan stomak ili ne - svakako trebaju jesti prije postupka.

To će uticati ne samo na dobrobit, već i na tačnost analize.

Potrebno je kontrolirati indikator šećera tokom trudnoće. Ako se analiza radi u 8. ili 9. mjesecu, ona će odražavati dinamiku za posljednja 3 mjeseca, tj. kada su se odstupanja počela pojavljivati ​​još 6 mjeseci i bilo bi prekasno za operativno djelovanje. Zbog hormonalnog poremećaja ženinog blagostanja tokom trudnoće, ona možda neće osjetiti znakove odstupanja u blagostanju, a liječnik neće obratiti pažnju i jednostavno neće napisati pravac. U tom slučaju će se izgubiti dragocjeno vrijeme i niko ne može garantirati odsustvo komplikacija tokom porođaja i daljnji život bebe i majke.

Učestalost pregleda

Za ljude koji nisu imali problema sa šećerom, dovoljno je da se pregledaju jednom u 2-3 godine. Za ljude u riziku preporučuje se ova analiza ponavljati najmanje jednom godišnje.

S dijagnozom dijabetesa (bez obzira na stupanj), potrebna je pretraga krvi jednom u šest mjeseci. Za složenije bolesnike - koji neprestano prate razinu glikemije glukometrom zbog nemogućnosti kontrole i kompenzacije dijabetesa - barem jednom u tri mjeseca. Redovno praćenje nivoa šećera u krvi pomoći će da se izbjegnu neželjene komplikacije za 40%. Možete biti pregledani i u javnim i u privatnim medicinskim ustanovama. Trošak analize može varirati.

Dijabetes i njegova kontrola

Kad je dijabetes već dijagnosticiran, glavni zadatak je nadoknaditi ga i održavati razinu šećera u rasponu nižem od 7 jedinica. Ovo je cijela nauka, a pacijent to nauči postići tokom svog života od trenutka otkrivanja bolesti. Koriste inzulin (ako je potrebno), strogu dijetu, redovan pregled i glukometri za određivanje nivoa šećera. Ovaj bi uređaj trebao biti u arsenalu svake osobe koja je otkrila dijabetes u bilo kojoj fazi. Načelo djelovanja: uz pomoć ploča za jednokratnu upotrebu koje se ubacuju u uređaj, pacijent samostalno uzima malu količinu krvi. Nakon što krv uđe u aparat, rezultat se prikazuje na zaslonu kao postotak. Jednostavno, praktično i bez posjeta medicinskim ustanovama.

Na razinu šećera direktno utječe pokazatelj ugljikohidrata u hrani. Što manje dijabetičar će ih konzumirati, lakše će mu biti život bez naglog pada i rasta šećera. Ako se ne podvrgnete ispitivanju dijagnosticiranog dijabetesa, možete doći do nagle hipoglikemije ili hipoklikemijske kome, što dovodi do najgorih posljedica.

U ljudskom tijelu ima puno tvari, vitamina i parazita koji su međusobno u ravnoteži. Ako je prekršen ovaj ili onaj pokazatelj, uobičajeni način života može se srušiti i osoba će zauvijek biti vezana za redovne preglede i lijekove. Dijabetes melitus jedna je od mnogih opasnosti koje su u savremenom svijetu otkrili ljekari i nema pun oporavak. Da biste izbjegli probleme sa dobrobiti, preporučuje se držanje glikoziliranog hemoglobina pod kontrolom.

Glikovani hemoglobin

Šta je glikolirani, odnosno glikozilirani, hemoglobin u biohemijskoj pretrazi krvi i šta pokazuje? Supstanca nastaje kombiniranjem hemoglobina i glukoze. Prednost studije je mogućnost utvrđivanja fluktuacije glikemije tokom 3 mjeseca od njegovih rezultata. U početnim fazama dijabetesa primjećuje se porast razine šećera nakon jela i dugo se ne vraća u normalu. Ako rezultat analize uzete na prazan stomak ne prelazi prihvatljive vrijednosti - istraživanje o glikoliranom hemoglobinu otkriće kršenja.

Pacijentima koji boluju od dijabetesa postupak pomaže utvrditi koja je razina glukoze prisutna u krvi u posljednja 3 mjeseca. Rezultati ocjenjuju učinkovitost liječenja i, ako je potrebno, prilagođavaju ga pravilnim odabirom lijekova za snižavanje šećera.

Priprema za laboratorijska istraživanja

Kako se pripremiti za test krvi za glikovani hemoglobin (HbA1C)? Studija ne zahtijeva posebnu pripremu. Predajte ga u bilo koje doba dana, bez obzira na unos hrane. Na rezultate ne utječu prehlade, virusne bolesti, prethodni stres i alkoholna pića konzumirana dan prije.

Preporučuje se analiza glikoziliranog hemoglobina u sastavu krvi jednom godišnje ljudima u riziku: pacijentima koji imaju sjedeći način života i imaju nasljednu predispoziciju, prekomjernu težinu, ovisnost o pušenju ili alkoholu. Istraživanje je takođe korisno za žene koje su imale gestacijski dijabetes tokom trudnoće.

Kakva je priprema za biohemijsku analizu glikovanog hemoglobina? Daju krv, bez obzira na doba dana ili trajanje obroka. Ni lijekovi, ni bilo koja prateća oboljenja ne utječu na rezultat. Dijabetičari moraju redovno obavljati postupak, bez obzira na stepen kompenzacije bolesti.

HbA1C analiza

Kako se testira na glikozirani (glikozilirani) hemoglobin? Za istraživanje se uzima krv kapilarno (iz prsta). Preferirano doba dana je jutro. Važno: prije posjeta laboratoriji odustati od fizičke aktivnosti. Rezultati će biti spremni narednog dana.

Analiza dekodiranja glikoziranog hemoglobina:

  • Ako pokazatelj prelazi 6,5%, dijagnosticira se predijabetičko stanje. Pravovremeno započeto liječenje izbjeći će razvoj bolesti ili ga odgoditi na duže vrijeme. Za potvrdu dijagnoze provodi se dodatni test tolerancije na glukozu.
  • Prelazni rezultat od 6,1-6,5% ukazuje na to da ne postoji bolest i njeno prethodno stanje, ali da postoji veliki rizik od njenog razvoja. Pacijentima se savjetuje povećanje tjelesne aktivnosti, smanjenje težine i revidiranje prehrane, eliminirajući lako probavljive ugljikohidrate i životinjske masti.
  • Pacijenti sa rezultatima 5,7–6,0% su u riziku. Savjetuje im se da promijene način života, pređu na pravilnu prehranu i aktivno se bave tjelesnim odgojem.
  • Odgovor 4,6–5,7% znači da je osoba apsolutno zdrava, metabolizam u njegovom tijelu nije narušen.

Kako se testirati na glikovani hemoglobin? Šta on pokazuje? Kako se rezultati dešifriraju? Studija utvrđuje stepen kompenzacije bolesti i prikladnost promjene liječenja nezadovoljavajućim odgovorom. Normalna vrijednost je 5,7–7,0%; za starije osobe dopušteno je povećanje do 8,0%. Za djecu i trudnice optimalan rezultat je 4,6–6,0%.

Kontrola glikemije za pacijenta je važna faza liječenja, jer stalno povišena razina šećera ili skokovi šećera dovode do ozbiljnih posljedica. Smanjenje glukoze smanjuje verovatnoću komplikacija za 30-40%.

Je li HbA1C analiza točna?

Koja je točnost analize koncentracije glikovanog hemoglobina? Studija pokazuje opću razinu glikemije tijekom 3 mjeseca, ali ne otkriva nagli porast parametra u bilo kojem vremenskom periodu.Razlike u koncentraciji šećera opasne su za pacijenta, stoga je potrebno dodatno donirati kapilarnu krv na prazan stomak, obaviti mjerenja glukometrom ujutro, prije i nakon jela.

Ako u dešifriranju, analiza glikoziliranog hemoglobina pokazuje veliku vjerovatnost za razvoj dijabetesa, prođite test otpornosti na inzulin. Glavni ciljevi liječenja su normalizacija metabolizma, povećanje osjetljivosti tkiva na proteinski hormon, vraćanje funkcioniranja otočnog aparata.

Prednosti i nedostaci laboratorijskih istraživanja

Analiza HbA1C dana je bez prethodne pripreme. Procjenjuje koliko se šećera povećalo tijekom 3 mjeseca, pružajući priliku za dijagnosticiranje bolesti u ranoj fazi.

Istraživanje dijabetičara pomaže utvrditi da li su na zdravoj prehrani i uzimaju lijekove.

Rezultat analize može ukazivati ​​na neučinkovitost liječenja i potrebu zamjene lijekova koji snižavaju šećer, radi prilagodbe doze inzulina. Jedna od njihovih prednosti je brz i jasan odgovor.

Glavni nedostatak su visoki troškovi. Nije svaki grad laboratorija koji istražuju HbA1C. Kao rezultat postoje distorzivni faktori - pogreške u odgovorima.

Kome treba davanje krvi za HbA1c?

Smjernice za takvu analizu dozvoljavaju vam da daju razni ljekari, a sami možete otići na to u bilo kojoj dijagnostičkoj laboratoriji.

Lekar daje uputnicu za analizu u sledećim situacijama:

  • ako sumnjate dijabetes melitus
  • da nadgleda tok lečenja,
  • propisivati ​​određene grupe lijekova,
  • za praćenje metaboličkih procesa u tijelu,
  • kad nosi dete (ako postoji sumnja na gestacijski dijabetes)

Ali glavni razlog je otkrivanje dijabetesa, uz prisustvo simptoma:

  • suha usta
  • povećana potreba za odlaskom u toalet,
  • promena emocionalnog stanja,
  • povećani umor pri malim fizičkim naporima.

Gdje mogu dobiti analizu? Testiranje na glikirani hemoglobin može se obaviti u bilo kojoj medicinskoj ustanovi ili privatnoj klinici, razlika može biti samo u cijeni i kvaliteti usluge. Ima više privatnih institucija nego državnih, a to je veoma zgodno, i nećete morati čekati u redu. Vremena istraživanja takođe mogu biti različita.

Ako redovno poduzimate takvu analizu, tada biste trebali kontaktirati jednu kliniku kako bi bilo moguće jasno nadzirati rezultate, jer svaka oprema ima svoju razinu pogreške.

Pravila pripreme

Vrijedi napomenuti da nije važno da li će ova analiza biti data na prazan stomak ili ne, jer rezultat istraživanja ne ovisi o tome.

Prije odlaska u kliniku možete bez problema popiti kafu ili čaj. Obično će se obrazac s pokazateljima izdati najkasnije u roku od 3 radna dana.

Laboratorijski asistent treba uzeti pacijentu oko 3 kubična centimetra.

Sledeći faktori ne igraju ulogu u analizi glikovanog hemoglobina:

  • psihoemocionalna pozadina pacijenta,
  • doba dana i godine
  • uzimanje lijekova.

Na rezultate istraživanja mogu utjecati:

  • gubitak krvi (značajan volumen),
  • transfuzija krvi
  • menstruacija.

U takvim slučajevima ljekari preporučuju odgoditi davanje krvi za neko vrijeme.

Zaključno, glikirani hemoglobin je označen kao HbA1c.

Njegove vrijednosti mogu biti izražene u:

Normalne vrijednosti glikoziliranog hemoglobina

Da biste shvatili što bi norma trebala biti, morate shvatiti što točno utječe na ovaj pokazatelj.

Norma ovisi o:

Velika razlika u normi s dobnim razlikama. Prisutnost pratećih bolesti ili trudnoće takođe utiče.

Norma u% kod osoba mlađih od 45 godina:

  • ok 7.

Norma u% kod ljudi nakon 45 godina:

Norma u% kod ljudi nakon 65 godina:

Štoviše, ako je rezultat u normalnom rasponu, onda ne brinite. Kad je vrijednost zadovoljavajuća, tada se vrijedi početi baviti svojim zdravljem. Ako obrazac sadrži visoki sadržaj, tada morate odmah konzultirati liječnika, možda već imate dijabetes.

Norma u% tokom trudnoće:

Ako je rezultat analize, šta znači precijenjeni ili smanjeni pokazatelj?

Ako otkriveni pokazatelj glikoziranog hemoglobina premaši dopuštene vrijednosti, onda to ne znači da pacijent ima dijabetes. Ali definitivno možete reći kako je metabolizam ugljikohidrata narušen.

Prisutnost bolesti može potvrditi samo liječnik, možda ćete trebati napraviti dodatne testove da biste isključili druge varijante reakcije tijela.

Dešava se i da glikovani hemoglobin može biti znatno niži od normalnog. Taj se fenomen naziva hipoglikemija, koja se javlja kod mnogih bolesti, uključujući tumor gušterače koji izaziva pojačano otpuštanje inzulina u krv.

U tom slučaju velika količina inzulina smanjuje udio šećera, što zauzvrat uzrokuje hipoglikemiju.

Načini za smanjenje HbA1c

U slučaju povećane vrijednosti HbA1c potrebno je odmah savjetovanje sa specijalistom, koji će odrediti način liječenja i propisati potrebne lijekove.

Kao sredstvo smanjenja glukoze u krvi, valja istaknuti terapijsku dijetu. Mnogo toga ovisi o pravilnoj prehrani, u ovom slučaju je potrebno odabrati dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata.

Treba ga voditi sljedećim pravilima kada jedete:

  • odaberite uravnoteženu prehranu,
  • podijelite obroke u male porcije, najbolje je jesti malo svaka 2 sata,
  • jedite prema rasporedu (tijelo se mora naviknuti i shvatiti da neće biti dugog odlaganja između obroka),
  • jesti više voća i povrća
  • dodajte banani i mahunarkama svoju prehranu,
  • Vrijedno je dodati mliječne proizvode i mliječne proizvode,
  • Na jelovniku bi se trebali pojaviti orasi i nemasna riba,
  • od začina možete dodati cimet,
  • piti vodu i eliminirati sodu,
  • Masnu i visokokaloričnu hranu treba zaboraviti, jer negativno utiče na organizam.

Ako je teško sami uspostaviti dijetu, trebali biste se posavjetovati s nutricionistom koji vam može pomoći razviti pojedinačni jelovnik koji vam odgovara.

Vrijedi obratiti pažnju na svoju fizičku kondiciju. Neophodno je uvesti redovnu fizičku aktivnost.

Dokazano je da bavljenje sportom značajno povećava metabolizam i potiče apsorpciju ugljikohidratne hrane. Ne vrijedi se previše opterećivati, ali morate raditi barem lagane vježbe, barem pola sata.

Stres i uzbuđenje također utječu na vjerojatnost pojave dijabetesa, pa ako ste preterano zagrijani i niste otporni na stres, tada bi se trebali pozabaviti svojim psiho-emocionalnim stanjem. Možda je vrijedno početi uzimati umirujuće.

Ne zaboravite da se posavjetujete s liječnikom koji će vam pomoći praktičnim savjetima i uputama.

Trebam li uzimati HbA1C tijekom trudnoće?

Gestacijski dijabetes u trudnica opasna je bolest koja uzrokuje ozbiljne posljedice za majku i plod. Zbog toga je kontrola glikemije obavezan postupak u periodu rađanja djeteta. Visoki šećer dovodi do teških porođaja, razvoja velikog ploda, urođenih malformacija i smrtnosti novorođenčadi.

Krvni test pražnjenog želuca tijekom patologije ostaje normalan, šećer se podiže nakon obroka, a njegova visoka koncentracija dugo traje. Studija o HbA1C nije efikasna za trudnice budući da omogućavaju dobivanje podataka za posljednja 3 mjeseca, dok se gestacijski dijabetes obično razvija nakon 25 tjedana trudnoće.

Provjerite glikemiju mjerenjem šećera nakon obroka. Analiza se provodi na sljedeći način: žena uzima krv na prazan stomak, a zatim daje otopinu glukoze da pije i prati nakon 0,5, 1 i 2 sata. Rezultati određuju kako šećer raste i koliko brzo se vraća u normalu. Ako se otkriju odstupanja, propisuje se liječenje.

Koliko često treba raditi glicirane analize

Zdravim osobama starijim od 35 godina preporučuje se obavljanje postupka jednom u 3 godine, dok su u riziku - jednom godišnje.

Dijabetičari koji prate glikemiju i imaju dobar HbA1C rezultat treba donirati jednom u šest mjeseci. Za pacijente koji ne mogu da kontroliraju dijabetes i postignu kompenzaciju, svaka tri meseca je potrebno uraditi studiju, uz praćenje porasta šećera glukometrom.

Laboratorijska analiza glikoziranog hemoglobina pomaže otkriti dijabetes u ranoj fazi i započeti liječenje na vrijeme. Za osobe s dijagnosticiranom bolešću, analiza vam omogućava da provjerite koliko oni uspijevaju kontrolirati bolest, postoji li pozitivan trend od primjene liječenja ili su potrebne korekcije. Provode istraživanja na HbA1C u velikim klinikama ili privatnim laboratorijama.

Pogledajte video: SAVETI ZA UČENJE. Kako lako poloziti ispit (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar