Hrana za dijabetes tipa 2: recepti bez šećera za dijabetičare

Budući da je dijabetes prilično uobičajena bolest, danas su razvijeni recepti za razna jela bez šećera. Takva hrana za dijabetičare nije samo korisna, jer normalizuje nivo glukoze u krvi, već poboljšava i opšte stanje organizma.

Ako je liječnik dijagnosticirao bolest, prvo što treba učiniti je pregledati vašu prehranu i preći na posebnu terapijsku dijetu. Dijabetička dijeta se posebno preporučuje kod dijabetesa tipa 2.

Činjenica je da dijeta pomaže da se vrati ćelijama oštećena osjetljivost na hormon inzulin, pa tijelo ponovo ima priliku da glukozu pretvori u energiju.

Dijetalna prehrana za dijabetičare tipa 2 potpuno je odbacivanje slatke i slane hrane, zamjena redovnog šećera voćem i povrćem te upotreba nadomjestaka šećera. Hrana koja liječi dijabetes priprema se isključivo kuhanjem ili pečenjem, ne preporučuje se jesti ili pržiti hranu.

Ukusni recepti

Kod šećerne bolesti tipa 2, kao i kod prve vrste bolesti, važno je pratiti prehranu, kao hrana može se uzimati samo zdrava hrana bez ugljikohidrata bez šećera. Dijabetički ručak može sadržavati zdravu i hranljivu supu od kupusa.

Za kuhanje će vam trebati bijela i cvjetača u količini od 250 g, zeleni i luk, korijen peršuna, mrkva u količini od tri do četiri komada. Svi sastojci za povrtnu čorbu sitno se sjeckaju, stave u lonac i preliju vodom. Jelo se stavlja na štednjak, dovodi do vrenja i kuha se 35 minuta. Kako bi okus bio zasićen, pripremljena supa inzistira se na sat vremena, nakon čega počinju večerati.

Drugo jelo može biti nemasno meso ili nemasna riba s prilogom u obliku kaše i povrća. U ovom slučaju su posebno prikladni recepti za domaće dijetalne kotlete. Jedući takav obrok dijabetičar normalizuje šećer u krvi i dugo zasiti tijelo.

  • Za pripremu mesnih okruglica koristite pročišćeno meso pilećeg fileta u količini od 500 g i jedno jaje.
  • Meso se sitno sjecka i stavi u posudu, doda se mu bjelanjka. Po želji u meso stavite malo soli i bibera po ukusu.
  • Dobivena smjesa temeljno se miješa, stavlja u obliku kotleti na prethodno pripremljeni i podmazani lim za pečenje.
  • Jelo se peče na temperaturi od 200 stepeni dok se potpuno ne peče. Gotove kotlete dobro probušiti nožem ili vilicom.

Kao što znate, jelo poput pice ima visoki glikemijski indeks, koji dostiže i 60 jedinica. S tim u vezi, tijekom kuhanja, treba pažljivo odabrati sastojke kako bi se pica mogla jesti sa dijabetesom tipa 2. U ovom slučaju, dnevna porcija može biti ne više od dva komada.

Domaća dijetalna pizza lako se priprema. Da biste ga pripremili koristite dvije čaše raženog brašna, 300 ml mlijeka ili obične vode za piće, tri pileća jaja, 0,5 kašika sode i soli po ukusu. Kao nadjev za jelo dozvoljeno je dodavanje kuhane kobasice, zelenog i luka, svježeg paradajza, sira s niskim udjelom masnoće, majoneze s niskom masnoćom.

  1. Svi raspoloživi sastojci za tijesto se miješaju, mijesiti tijesto željene konzistencije.
  2. Na prethodno namašćen lim za pečenje stavlja se mali sloj tijesta, na koji se stavljaju rezane rajčice, kobasice, luk.
  3. Sir se sitno nareže na rernu i prelije povrćem povrća. Po vrhu razmazati tanki sloj majoneze s niskom masnoćom.
  4. Formirano jelo stavimo u rernu i pečemo na temperaturi od 180 stepeni pola sata.

Povrće dijetalnih recepata

Punjena paprika je i srdačan obrok dijabetičarima. Glikemijski indeks crvene paprike je 15, a zelenog - 10 jedinica, tako da je bolje koristiti drugu opciju. Smeđi i divlji riža imaju niži glikemijski indeks (50 i 57 jedinica), pa je bolje koristiti ga umjesto obične bijele riže (60 jedinica).

  • Da biste pripremili ukusno i zadovoljavajuće jelo, trebat će vam oprana riža, šest crvenih ili zelenih paprika, mršavo meso u količini od 350 g. Za dodavanje ukusa dodajte češnjak, povrće, rajčicu ili povrtni juhu.
  • Riža se kuha 10 minuta, u ovo vrijeme paprika se ljušti iznutra. Kuhana riža pomiješana je sa mljevenim mesom i dodajte svakom paprikom.
  • Punjene paprike se stavljaju u šerpu, prelije se vodom i kuhaju 50 minuta na laganoj vatri.

Obavezno jelo za bilo koju vrstu dijabetesa su povrtne i voćne salate. Za njihovu pripremu možete koristiti karfiol, šargarepu, brokoli, papriku, krastavce, paradajz. Sva ova povrća imaju prilično nizak glikemijski indeks od 10 do 20 jedinica.

Pored toga, takva hrana je vrlo korisna, sadrži minerale, vitamine, razne elemente u tragovima. Zbog prisustva vlakana, probava se poboljšava, dok povrće ne sadrži masti, količina ugljikohidrata u njima je također minimalna. Jelo kao dodatno jelo, povrća salate pomažu u smanjenju ukupnog glikemijskog indeksa hrane, smanjuje brzinu probave i apsorpciju glukoze.

Salate s dodatkom karfiola vrlo su korisne jer sadrže povećanu količinu vitamina i minerala. Kuhati ga je vrlo jednostavno, osim toga vrlo je ukusno i hranjivo jelo. Glikemijski indeks karfiola je 30 jedinica.

  1. Cvjetača se prokuha i podijeli na sitne komade.
  2. Dva jaja se pomiješaju sa 150 g mlijeka, u dobivenu smjesu se doda 50 g sitno naribanog sira s malo masnoće.
  3. Karfiol se stavlja u šerpu, na nju se sipa mješavina jaja i mlijeka, a na vrhu se posipa naribani sir.
  4. Posuda se stavlja u rernu, jelo se peče na niskoj temperaturi 20 minuta.

Za lagani zalogaj ili kao prilog uz meso možete koristiti salatu od karfiola sa zelenim graškom. Za pripremu jela trebat će vam 200 g cvjetače, dvije kašike bilo kojeg biljnog ulja, 150 g zelenog graška, dvije rajčice, jedna zelena jabuka, četvrtina pekinškog kupusa, jedna žličica limunovog soka.

  • Karfiol se kuha i isječe na sitne komadiće, dodaju mu se sitno sjeckani paradajz i jabuke.
  • Svi sastojci se temeljno izmiješaju, dodaju im se kineski kupus, narezan na cijelu stranu i zeleni grašak.
  • Prije posluživanja salate na stolu je začinjavaju limunovim sokom i insistiraju sat vremena.

Dijeta za ponovno punjenje goriva

Kod dijabetes melitusa tip 1 i tip 2 morate jelo pažljivo začiniti, koristeći samo prihvatljive proizvode. Preljev koji je dozvoljen dijabetičarima je kremasti sos od hrena.

Za pripremu kremastog sosa koristi se prah wasabi u količini od jedne žlice, jednaka količina sitno sjeckanog zelenog luka, pola žličice morske soli, pola žlice nemasne kisele pavlake, malo korijena hrena.

Dvije kašike vode se dodaju prahu wasabija i tuku se tako da se dobije homogena smjesa bez grudica. Korijenje hrena sitno se nariba i doda u praškanu smjesu, tamo se sipa kiselo vrhnje.

Umak dodajte zeleni luk, dodajte sol po ukusu i dobro izmiješajte.

Koristite spor štednjak

Najbolja opcija za kuhanje dijetalnih namirnica je korištenje sporog štednjaka, jer ovaj aparat može koristiti različite načine kuhanja, uključujući kuhanje i kuhanje.

Kuhani kupus s mesom kuha se vrlo brzo. Da biste to učinili koristite jednu vilicu kupusa, 600 g mršavog mesa, luk i mrkvu, jednu kašiku paradajz paste, dvije kašike maslinovog ulja.

Kupus se nasjecka i sipa u kapacitet višedionika, prethodno namazan maslinovim uljem. Zatim se odabire način pečenja i jelo se obrađuje 30 minuta.

Nakon toga se luk i meso narežu, a mrkva se nareže na sitnu rernu. U kupus se dodaju svi sastojci, a u načinu pečenja jelo se kuha još 30 minuta. Sol i papar po ukusu, pasta od paradajza se dodaju jelu i smesa temeljito izmiješa. U režimu pirjanja, kupus se kuha jedan sat, nakon čega je jelo spremno za upotrebu.

I dalje je vrlo korisna ragu od povrća za dijabetičare tipa 2. Glikemijski indeks jela je relativno nizak.

Preporuke za pravilnu ishranu

Da biste pravilno sastavili dnevnu prehranu, morate koristiti posebnu tablicu u kojoj su navedeni svi proizvodi s naznakom glikemijskog indeksa. Morate odabrati sastojke za jela u kojima je glikemijski indeks minimalan.

Povrće ima najniži glikemijski indeks, a oni također pomažu u smanjenju zasićenja glukozom u drugoj hrani koja se konzumira istovremeno s povrćem. U tom smislu, ako trebate smanjiti glikemijski indeks, glavna hrana uvijek se kombinira s hranom bogatom vlaknima.

Razina glukoze može ovisiti ne samo o konkretnom proizvodu, već i o načinu kuhanja. Dakle, prilikom kuhanja hrane s visokim sadržajem škroba - tjestenine, žitarice, žitarice, krompir i tako dalje, glikemijski indeks se značajno povećava.

  1. Preko dana treba jesti na takav način da uveče pada glikemijski indeks. To je zbog činjenice da tijekom spavanja tijelo praktično ne troši energiju, stoga ostaci glukoze dovode do taloženja šećera u masnim slojevima.
  2. Proteinska jela koriste se za smanjenje brzine apsorpcije glukoze. Zauzvrat, da bi se proteini bolje apsorbovali, potrebno je dodatno jesti hranu s ugljikohidratima. Slična nijansa treba uzeti u obzir pri sastavljanju dijeta.
  3. U sjeckanoj hrani je glikemijski indeks mnogo veći. To se može objasniti činjenicom da probava poboljšava probavu i glukoza se brže apsorbuje. Međutim, to ne znači da hranu ne trebate žvakati. Prije svega, važno je uzeti u obzir da će mljeveno meso, na primjer, biti mnogo bogatije od običnih komada mesa.
  4. Takođe možete sniziti glikemijski indeks jela dodavanjem male količine biljnog ulja. Senf ulje je posebno korisno kod dijabetesa tipa 2. Kao što znate, ulje pomaže usporiti proces probave i pogoršati apsorpciju šećera iz crijeva.

Da biste značajno povećali efikasnost terapijske prehrane za dijabetes, potrebno je jesti često, ali u malim porcijama. Bolje je jesti pet do šest puta dnevno svaka tri do četiri sata. Posljednja večera treba biti najkasnije dva sata prije spavanja.

Također, dijabetičari bi trebali što više odbiti takva jela poput masnih i jakih bujona, peciva i lisnatog tijesta, masnog mesa, kobasica, dimljenog mesa, konzerviranog mesa, vrhnja, slanog sira, slatkog sira, kiselog i slanog povrća, riže, tjestenine , zdrob, slani, začinjeni i masni sos. Uključujući da ne možete jesti džem, slatkiše, sladoled, banane, smokve, grožđe, datulje, kupljene sokove, limunadu.

Koja je hrana dobra za dijabetes, reći će Elena Malysheva i stručnjaci iz videa u ovom članku.

Pogledajte video: 14 zdravih namirnica za dijabetičare (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar