Statini za snižavanje holesterola - koji lijekovi su bolji

Hiperholesterolemija zabrinjava mnoge ljude. Poznato je da je ova patologija ključni faktor razvoja infarkta miokarda, ateroskleroze, perifernog arteritisa i angine pektoris. U 60% slučajeva ove patologije završavaju smrću. Visoko efikasni statini se često koriste u modernoj medicini za snižavanje holesterola. Pregledi ljekara potvrđuju pozitivnu dinamiku promjena koje se primjećuju u laboratorijskim pretragama krvi.

Podaci o "lošem" i "dobrom" holesterolu

Holesterol spada u jednostavne masti (sterole), sintetiše ih 2/3 u jetri, preostala trećina ulazi u tijelo s hranom. Navedena supstanca zajedno s fosfolipidima formira stanične membrane, dio je steroidnih hormona (estrogena, testosterona, progesterona), žučnih kiselina i vitamina D3. Holesterol je također uključen u metabolizam vitamina topljivih u masti (A, D, E, K, F). Steroli služe kao energetski materijal za skeletne mišiće, potrebni su za vezanje i transport proteina.

Povišena koncentracija holesterola u krvi izaziva stvaranje masnih (aterosklerotskih) plakova koji se talože na zidovima krvnih žila. S vremenom se masni plakovi zadebljaju, sužavaju lumen arterija, začepljuju sudove. Kao rezultat tromboze razvijaju se moždani i moždani udari. Da bi smanjili nivo patološkog holesterola u krvi koriste se različita sredstva: tablete, kapi, masti za vanjsku upotrebu itd. Danas postoji ogroman broj lijekova koji smanjuju koncentraciju ukupnog kolesterola u krvi.

Zašto se diže?

Životinjski proizvodi sadrže znatnu količinu kolesterola, a posebno ih ima puno uz uzgojenu hranu, meso, vrhnje, puter, plodove mora, žumanjak. Uprkos tome, holesterol koji u organizam ulazi s prehrambenim proizvodima praktično ne utječe na njegov sadržaj u krvi. Možete kontrolirati koncentraciju ovog elementa u tijelu pomoću proizvoda bogatih polinezasićenim masnim kiselinama. Tu spadaju: riblje ulje, mast, jetra bakalara bakalara, biljno ulje (uljana repica, maslina, kikiriki, soja, konoplja itd.). Donja tabela prikazuje hranu s visokim holesterolom.

Šta su statini

Statini medicina koristi za snižavanje holesterola. Oni djeluju na ljudsko tijelo na ćelijskom nivou. Jetra u fazi sinteze oslobađa mevalonsku kiselinu - ovo je prva faza stvaranja holesterola. Statin, djelujući na kiselinu, inhibira otpuštanje viška u krvnu plazmu. Jednom smješten u žilama i arterijama, ovaj enzim stupa u interakciju sa stanicama vezivnog tkiva (endotela). Pomaže stvaranju zdravog zaštitnog sloja na unutrašnjoj površini krvnih žila, štiti od stvaranja krvnih ugrušaka i upalnih procesa.

Statin je lijek koji liječnik može propisati kako za liječenje tako i za prevenciju srčanih i krvožilnih bolesti (ateroskleroza, moždani udar, srčani udar). Da li je uloga statina za snižavanje holesterola značajna? Odgovor je očit: da, dokazano je. Ali istovremeno, holesterol je štetan i za ostale vitalne sustave, posebno starije ljude. Odluka se mora donijeti zajedno s liječnikom i na temelju određenog broja analiza i ispitivanja tijela.

Kako s statinima sniziti holesterol u krvi kod kuće

O statinu je sniženo puno kod kuće za snižavanje holesterola. Može se smanjiti lijekovima, proizvodima, dodacima prehrani, narodnim lijekovima.Istovremeno treba da znate da je primanje proizvoda samo 20%, ostatak proizvodi jetra. Koje su bolje - prirodni lijekovi ili medicinski proizvodi - odredit će ponašanje tijela i liječnika koji vas promatra.

Lijekovi za snižavanje holesterola

Postoje prirodni i sintetički statini: ovi lijekovi mogu smanjiti holesterol. Spisak lekova protiv holesterola može se nastaviti. Razmotrite sa najmanje nuspojava:

  1. Prirodni statini se prave od gljiva. To uključuje: simvastin, simvastatin, pravastatin i lovastatin.
  2. Sintetički se dobijaju kao rezultat sinteze hemijskih elemenata. To su Atorvastatin, Atoris, Fluvastatin, Roxer i Rosuvastatin / Crestor.

Prirodni statini

Prilagođavanjem prehrane (posebno masti) tijelo može primati statine. Masnoće koje konzumiramo imaju različite interakcije s jetrom i mogu se transformirati u različite vrste kolesterola. Pojmovi „loše“ i „dobro“ temeljno su se unijeli u svakodnevni život ljekara:

  • Prvi je s lipoproteinom niske gustine. Doprinosi blokadi vena.
  • Drugi je s velikom gustoćom, njegov zadatak je čišćenje arterija. Što je viša razina sekunde, to je bolje i obrnuto.

Zdrave masti su dijetalne. Nalaze se u biljnoj hrani: bademi, orasi, zeleni čaj, agrumi. Borovnice, mrkva, češnjak pomoći će brzom snižavanju holesterola. Konzumiranje, morska riba, morske alge, crveno vino (suvo) i svježi sokovi pomoći će u snižavanju kolesterola bez lijekova. Također je važno smanjiti broj na meniju žumanjka, šećera i masne govedine. Liječnik može propisati dijetu koja će pomoći normalizaciji metabolizma lipida.

Dijeta je jedini način snižavanja holesterola kod kuće. Neka pravila će vam pomoći da brzo zamijenite statine da sniže holesterol:

  • praćenje težine
  • aktivan stil života
  • oslobađanje od loših navika,
  • konzumiranje dodataka prehrani.

Potonje se trebaju pažljivo tretirati na preporuku ljekara. Ako se odlučite za snižavanje kolesterola narodnim lijekovima, onda morate obratiti pažnju na pojedinačnu netoleranciju komponenata, uklonite alergene. Ne preporučuje se kupnja velikih pakovanja kapsula odmah, jer se alergija može pojaviti na bilo koji dodatak prehrani, a ne uvijek u prvim danima primjene.

Opće informacije

Holesterol - To je masni alkohol, organsko jedinjenje koje se nalazi u staničnim membranama živih organizama.

Često korištena dva koncepta - holesteroli holesterol. Kakva je razlika između njih dvoje? U stvari, to je naziv iste supstance, samo u medicinskoj literaturi pojam „holesterol"Od završetka"ol„Ukazuje na njegov odnos prema alkoholima. Ova tvar je odgovorna za pružanje snage. ćelijske membrane.

Ali, ako je nivo kolesterola u tijelu povišen, na stjenkama žila formiraju se holesterolski plakovi, koji, puknuvši, stvaraju povoljno okruženje za stvaranje krvnih ugrušaka. Plakovi sužavaju lumen žile.

Stoga nakon analize kolesterola liječnik, ako je potrebno, odlučuje što učiniti s visokim kolesterolom. Ako dešifriranje analize za kolesterol ukazuje na njegove visoke stope, često specijalist propiše skupe lijekove - statini, koji su dizajnirani za sprečavanje bolesti kardiovaskularnog sistema. Važno je da doktor objašnjava da pacijent nakon imenovanja treba takve tablete stalno piti, sukladno uputama za upotrebu.

Ali lijekovi protiv holesterola imaju određene nuspojave, na koje bi liječnici trebali upozoriti pacijente, objašnjavajući kako pravilno piti tablete.

Zbog toga se svaka osoba s povišenom razinom kolesterola mora odlučiti hoće li uzimati takve lijekove.

Trenutno se nude dvije glavne grupe lijekova protiv holesterola: statinii fibrati. Uz to, stručnjaci preporučuju pacijentima koji ih konzumiraju Lipoična kiselina i Omega 3. Slede lekovi koji se koriste za snižavanje holesterola. Međutim, njihova upotreba preporučljiva je samo nakon pregleda i imenovanja od strane liječnika.

Statini za snižavanje holesterola

Prije uzimanja takvih lijekova, morate znati što su statini - kakve su, koristi i štete od takvih lijekova itd. Statini su kemikalije koje smanjuju tjelesnu proizvodnju enzimipotreban za proces sinteze holesterola.

U uputama za takve lijekove možete pročitati sljedeće:

  • Smanjiti holesterol u plazmi zbog inhibicije HMG-CoA reduktazakao i smanjivanje sinteze holesterola u jetri.
  • Smanjiti nivo holesterola kod ljudi koji pate homozigotna porodična hiperholesterolemija, što nije podložno terapiji lijekovima za snižavanje lipida.
  • Njihov mehanizam delovanja smanjuje ukupni nivo holesterola za 30-45%, a "štetan" - za 40-60%.
  • Kada uzimate nivo statina HDL holesterol i apolipoprotein Ausponi.
  • Lijekovi smanjuju vjerojatnost pojave ishemijskih komplikacija za 15%, posebno, prema zaključcima kardiologa, rizik angina pektorisi infarkt miokardasmanjuje se za 25%.
  • Nema mutagenih i kancerogenih efekata.

Nuspojave

Nakon uzimanja mogu se primijetiti brojni negativni efekti:

  • Uobičajene nuspojave: astenija, nesanica, glavobolja, zatvor, mučninabolovi u trbuhu proliv, mijalgija, nadutost.
  • Digestivni sistem: proliv, povraćanje, hepatitis, pankreatitiskolestatska žutica anoreksija.
  • Nervni sistem: vrtoglavica, amnezija, hipestezija, malaksalost, parestezija, periferna neuropatija.
  • Alergijske manifestacije: osip i svrbež kože, urtikarija, anafilaksija, eksudativni eritem, Lyellov sindrom.
  • Mišićno-koštani sistem: bol u leđima miozitis, grčevi, artritis, miopatija.
  • Formiranje krvi: trombocitopenija.
  • Metabolički procesi: hipoglikemija, dijabetes melitusdebljanje gojaznost, nemoćperiferni edem.
  • Najozbiljnija komplikacija liječenja statinima je rabdomiolizaali to se događa u rijetkim slučajevima.

Ko treba uzimati statine?

Informiranje o tome što statini, reklamne ploče i upute za lijekove to ukazuju statini - ovo su efikasni lijekovi za snižavanje holesterola, koji značajno povećavaju ukupni kvalitet života, kao i smanjuju vjerovatnost razvoja udaraca, infarkt miokarda. Prema tome, upotreba ovih pilula svaki dan siguran je način snižavanja holesterola.

Ali u stvari, do danas, ne postoje tačne informacije je li liječenje pacijenata takvim lijekovima zaista sigurno i učinkovito. Zaista, neki istraživači tvrde da potencijalno oštećenje i nuspojave nadmašuju koristi statina kao profilaktički lijek koji se koristi za sprečavanje bolesti kardiovaskularnog sistema. Stručnjaci se još svađaju da li će uzimati statine, odmjeravajući prednosti i nedostatke. Forum liječnika gotovo uvijek sadrži raspravu o temi "Statini - prednosti i nedostaci».

Ali svejedno, postoje određene grupe pacijenata za koje su statini obavezni.

Moraju se koristiti statini najnovije generacije:

  • za sekundarnu prevenciju nakon moždani udarili srčani udar,
  • u rekonstruktivna hirurgija na velikim posudama i srcu,
  • u infarkt miokardaili akutni koronarni sindrom,
  • u koronarna arterijska bolest uz povećanu vjerovatnost za moždani udar ili srčani udar.

Odnosno, lekovi za holesterol su indikovani za koronarne pacijente kako bi im se povećao životni vek.U ovom slučaju, kako bi smanjili nuspojave, liječnik treba odabrati odgovarajući lijek, pratiti biokemijske parametre. Ako se transaminaza poveća trostruko, statini se poništavaju.

Upitno je da li je za takve bolesnike preporučljivo propisati lijekove ove grupe:

Ako su statini propisani pacijentima sa dijabetesom, možda će im trebati dodatne tablete za smanjenje šećera u krvi krv, jer kod takvih bolesnika statini povećavaju šećer. Lijekove za smanjenje šećera u krvi treba propisati i prilagoditi samo njihov ljekar.

Trenutno u Rusiji standardi za liječenje većine kardioloških patologija uključuju upotrebu statina. No, uprkos činjenici da liječničko propisivanje smanjuje smrtnost, to nije preduvjet za propisivanje lijekova svim ljudima koji imaju koronarnu bolest ili arterijsku hipertenziju. Njihova upotreba nije dopuštena od svih ljudi starijih od 45 godina ili od svih koji imaju visok holesterol.

Važno je razmotriti kompatibilnost ovih lijekova s ​​drugim lijekovima.

Ako je potrebno, liječnik propisuje druge lijekove za liječenje kardiovaskularnih bolesti zajedno sa lijekovima protiv holesterola: Diroton, Concor, Propanorm i drugi

Diroton(aktivna komponenta - lizinopril) koristi se za liječenje arterijske hipertenzije.

Concor(aktivna komponenta - bisoprolol hemifumarat) koristi se za terapiju arterijska hipertenzijazatajenje srca angina pektoris.

Kako rade statini


Postoje dva oblika holesterola u tijelu: „dobar“ ili lipoproteini velike gustoće (HDL) i „loši“ - lipoproteini niske gustine (LDL), koji u visokim koncentracijama formiraju aterosklerotske plakove i izazivaju poremećaje cirkulacije.

Djelovanje statina usmjereno je na blokiranje proizvodnje kolesterola nakon čega se razina LDL-a u krvi smanjuje za 45-50%, a za potrebe tijela koristi se već nakupljene masnoće iz aterosklerotskih plakova i masne naslage što pomaže u normalizaciji krvnog tlaka i cirkulacije.

Statini smanjuju i vjerovatnoću pucanja plazmi kolesterola, smanjuju upalne procese i poboljšavaju rad endotela u žilama.

Kada su imenovani

Statini su propisani za visok holesterol u krvi (testiran biohemijskim testom krvi), kao i za visok nivo C-reaktivnog proteina, što ukazuje na prisustvo upalnog procesa povezanog sa razvojem ateroskleroze.

Upotreba statina je indicirana za sprečavanje srčanog udara, srčanog udara, moždanog udara i drugih posljedica visokog holesterola, što se najčešće očituje u kombinaciji sa ovim vrstama bolesti:

  • Kardiovaskularne - koronarna bolest srca, angina pektoris, ateroskleroza, hipertenzija, sklonost trombozi. Liječenje statinom je indicirano nakon srčanog i moždanog udara radi poboljšanja cirkulacije krvi kako bi se spriječili ponovljeni napadi.
  • Endokrini dijabetes tipa 2, otpornost na inzulin, gojaznost, jer s ovim bolestima povećava se vjerovatnoća za razvoj ateroskleroze i naknadnih patologija kardiovaskularnog sustava.
  • Metabolizam - dislipidemija (hiperholesterolemija, hiperlipidemija, hipergliceridemija) ili poremećaji metabolizma lipida uzrokovani različitim mehanizmima razvoja i povećanom koncentracijom određenih oblika lipida. Liječenje takvih patologija treba biti konstantno kako bi se održao uravnoteženi sastav krvi.

Pregled najefikasnijih i najsigurnijih statina

Postoje četiri glavne grupe lijekova za snižavanje kolesterola, među kojima su statini najnovije generacije koji imaju hidrofobna (vodotopljiva) svojstva, za razliku od ranijih lijekova, dokazali svoju efikasnost i sigurnost.


Crestor je sintetički statin četvrte generacije na bazi rosuvatsatina koji brzo snižava loš i povećava „dobar“ holesterol. Krestor je dostupan u obliku tableta u dozi od 5, 10, 20 i 40 mg rosuvastatina. Sastav lijeka uključuje laktozu, kalcijev fosfat, magnezijum stearat.

Terapeutski učinak statina postiže se 3-4 tjedna nakon redovnog unosa lijekova, dok se rizik od infarkta miokarda i moždanog udara smanjuje za 47-54%.

Krestor tablete ne koriste se za individualnu netoleranciju na rosuvastatin mlađe od 18 godina, za vrijeme trudnoće i dojenja, s teškim patologijama bubrega i jetre.


Livazo spada u najnoviju generaciju lijekova za holesterol. Djelatnu tvar Livazo (pitavastatin) odlikuje visoka bioraspoloživost i dugotrajno djelovanje te je propisana u maloj dozi (od 1 do 4 mg dnevno).

Prilikom upotrebe Livaza potrebno je pridržavati se dijeta s niskom masnoćom, pa se preporučuje upotreba tableta redovito u isto vrijeme, najbolje predveče, uzimajući u obzir karakteristike metabolizma lipida u tijelu.

Otprilike 4% ljudi koji koriste statve Livaza imaju jake bolove u mišićima, praćene slabošću i oticanjem, a manje od 3% ima nesanicu i glavobolju.

U nekim slučajevima (u slučaju alergije na druge lijekove, s bolestima izlučujućeg sustava, kao i uz redovitu upotrebu alkoholnih pića), nakon kratkotrajne upotrebe Livaza potrebno je podvrći se ispitivanju kako bi se utvrdili mogući negativni učinci na organe izlučnog sustava.

U slučajevima kada se Livazo koristi za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti kod dijabetesa, treba pratiti glukozu u krvi, jer u nekim slučajevima može doći do povećanja šećera do visokih nivoa zbog kojih je potreban medicinski tretman.

Rosuvastatin-SZ


Rosuvastatin-SZ koristi se za primarnu i porodičnu hiperholesterolemiju, hipertrigliceridemiju, kao i za prevenciju komplikacija kod kardiovaskularnih bolesti.

Rosuvastatin-SZ proizvodi se u obliku tableta od 5, 10, 20 i 40 miligrama. Redovna upotreba statina može da smanji holesterol za 40-50% u 6-8 nedelja lečenja. Lijek možete koristiti bez obzira na doba dana ili obroke. Maksimalna razina rosuvastatina u krvi primjećuje se 5 sati nakon primjene, postepeno smanjujući tokom 19 sati.

U kombinaciji s liječenjem, preporučuje se upotreba dijeta s malo životinjskih i biljnih masti kako bi se eliminirala upotreba alkohola i pušenja.

Kontraindikacije za imenovanje Rosuvastatin-SZ-a su miopatija, zatajenje bubrega i jetre, netolerancija na laktozu, trudnoću i dojenje, upotreba ciklosporina i inhibitora HIV proteaze. Statini s velikom dozom (40 mg) nisu propisani za hipotireozu, kao i istovremenu upotrebu fibrata.


Liprimar je efikasan lijek na bazi atorvastatina i koristi se u slučajevima oštećenog metabolizma masti, angine pektoris i visokog rizika od srčanog udara, za prevenciju ponovnog moždanog udara, kao i za dijabetes melitus tipa 2 kako bi se smanjio rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Liprimar se, ako je potrebno, može propisati djeci starijoj od 9 godina.

U slučajevima kada se statini primjenjuju istovremeno s primjenom nikotinske kiseline, cefalosporina, fibrata, određenih antibiotika (eritromicin, klaritromicin) i antimikotika, tada postoji visoki rizik od razvoja jedne od nuspojava lijeka - slabosti određenih mišićnih skupina (mišićna distrofija).


Atoris, koji uključuje atorvastatin, propisan je za aterosklerozu, dijabetes melitus, visoki krvni pritisak, anginu pektoris i kako bi smanjio rizik ako u porodičnoj anamnezi postoji kvar kardiovaskularnog sistema.

Atoris brzo smanjuje nivo „lošeg“ holesterola (14-18 dana nakon početka terapije) i ima anti-sklerotični efekat, jer pospješuje vazodilataciju, djelujući na faktore rasta unutrašnjeg endotela, razrjeđuje i normalizira zgrušavanje krvi.

Sa smanjenim pritiskom, zloupotrebom alkohola, neravnotežom elektrolita i nakon hirurških intervencija, lijek se propisuje nakon dodatnih testova. Atoris se ne preporučuje tijekom trudnoće, dojenja i prije navršenih 16 godina.


Kaduet je efikasan lijek s kombiniranim sastavom koji, ne samo da snižava kolesterol u tijelu zbog sadržaja atorvastatina, nego i normalizira krvni tlak primjenom amplodipina, blokatora kalcijevih kanala (normalizira razinu kalcija u stanicama i pomaže u smanjenju sistolnog i dijastoličkog krvnog tlaka).

Lijek je dostupan u obliku tableta i može sadržavati aktivne tvari u različitim omjerima. Doziranje statina propisuje se pojedinačno nakon ispitivanja lipidnog profila u biohemijskoj analizi krvi, stanja srca, bubrega i jetre.

Kadet se koristi za sve vrste hipertenzije u kombinaciji sa anginom pektoris, dislipidemijom ili aterosklerozom. Tijekom liječenja statinom, potrebno je pratiti stanje jetre (analiza jetrenih transaminaza) i zuba (kako bi se spriječila hiperplazija i bol u desni) svakih 4-6 mjeseci.

Nagli prekid terapije statinima Kaduet je zabranjen, jer to može dovesti do razvoja angine pektoris, posebno u starijih osoba.

Simvagexal


Simvagexal spada u prvu generaciju statina ali je, uprkos tome, jeftin i efikasan alat, a koristi se kod hronične ishemije, hiperholesterolemije i hiperlipidemije, za sprečavanje koronarne ateroskleroze i srčanog udara.

Budući da se stvaranje lipoproteina u tijelu događa noću, statini se uzimaju jednom navečer, s obzirom na to da se maksimalna koncentracija lijeka postiže nakon 1,5-2 sata, a smanjuje nakon 12 sati.

Terapija ovom vrstom statina ne smije se kombinirati s primjenom citostatika, antimikotika (ketokonazola), imunosupresiva, antikoagulansa (lijek pojačava terapeutski učinak antikoagulansa i povećava rizik od krvarenja).


Zokor je polusintetički statin prve generacije i koristi se za borbu protiv koronarne bolesti srca, visokog kolesterola, prolaznih poremećaja cirkulacije u mozgu sa aterosklerozom.

Zokor brzo smanjuje holesterol, bez obzira na početne pokazatelje: prvi rezultati su vidljivi već nakon dvije sedmice, a maksimalan terapeutski učinak postižu se nakon 5-7 tjedana, dok terapiju treba kombinirati s terapijskom dijetom.


Inegi sadrži kombinirani sastav koji uključuje simvastatin (10 do 80 mg) i ezetimib (10 mg), koji upotpunjuju farmakološki učinak i osiguravaju efikasno smanjenje kolesterola. Za razliku od drugih sredstava, Inegi se može propisati osobama s hroničnom bolesti bubrega, kao i djeci i adolescentima od 10 godina.

Neizostavni uvjet za liječenje Inegi-ja je poštivanje posebne hipohoterološke prehrane (malo masti).


Leskol je sintetički statin koji sadrži fluvastatin i dostupan je u obliku tableta i kapsula. Indikacije za imenovanje Leskola odraslim osobama su liječenje i sprečavanje srčanih i krvožilnih bolesti, a u djetinjstvu (od 9 godina) - porodična hiperholesterolemija.

Prije početka i tijekom cijelog tijeka liječenja lijekom Leskol, treba se pridržavati dijeta s hipohoterolom. Maksimalni učinak Leskol-a na snižavanje lipida pojavljuje se nakon 8-12 tjedana terapije lijekovima, što može biti praćeno dispepsijom, bolovima u trbuhu i probavnim smetnjama.

Leskol se opravdano propisuje u slučajevima kada je potrebno koristiti citostatike (antitumorska sredstva koja usporavaju rast i diobu stanica, uključujući maligna), a koji su kontraindicirani s drugim vrstama statina.

Lista lijekova sa statinom

Koji se lijekovi odnose na statine, a koja je njihova aktivnost u snižavanju holesterola, možete pronaći u tablici ispod.

Vrste statina Aktivnost za snižavanje holesterola Naziv lijekova
Rosuvastatin55%Crestor, Akorta, Mertenyl, Roxer, Rosuvastatin, Rosulip, Rosucard, Tevastor, Rosart
Atorvastatin47%Atorvastatin Canon, Atomax, Tulipan, Liprimar, Atoris, Thorvacard, Liptonorm, Lipitor
Simvastatin38%Zokor, Vasilip, Ovan, Simvakard, Simvagexal, Simvastatin, Simvor, Simvastol, Simgal, Sinkard, Simlo
Fluvastatin29%Leskol Forte
Lovastatin25% popustaKardiostatin 20 mg Holartar, Kardiostatin 40 mg

Kako odabrati statine?

Unatoč svim recenzijama o statinima za snižavanje kolesterola, pacijent bi trebao donijeti odluku o tome hoće li uzimati takve lijekove, ali to treba činiti samo uz preporuku stručnjaka. Važni, prije svega, nisu pregledi, već imenovanje liječnika.

Ako se osoba još uvijek odlučila za uzimanje statina, tada izbor ne bi trebao biti cijena lijeka, nego, prije svega, prisutnost kroničnih bolesti.

Samo-liječenje, ako je povišen holesterol, ne može se uzimati lijekove. Liječenje visokim poremećajem metabolizma kolesterola i lipida propisuje kardiolog ili terapeut. U ovom slučaju, specijalist mora procijeniti sljedeće rizike:

  • starost
  • rod
  • težina
  • loše navike
  • bolesti kardiovaskularnog sistema, druge bolesti (dijabetes melitus i dr.).

Važno je uzimati statine u dozi koju vam je propisao ljekar, a važno je uzimati biohemijski test krvi onoliko često koliko je propisao specijalista.

U slučaju da su vam propisane previše skupe tablete, možete zamoliti doktora da zamijeni lijekovima koji su jeftiniji. Međutim, preporučuje se upotreba originalnih lijekova, jer su generički proizvodi generirani u zemlji lošije kvalitete od originalnih lijekova i generičkih proizvoda koje nudi strani proizvođač.

Oni koji su zainteresirani za informaciju o stvarnim koristima i štetama statina za kolesterol moraju uzeti u obzir nekoliko važnih faktora kako bi se šteta ovih lijekova svela na minimum.

Ako se lijek propisuje starijim pacijentima, treba napomenuti da je rizik miopatijedvostruko je ako ih uzimate zajedno sa lijekovima za hipertenzija, gihta, dijabetes melitus.

Kod hroničnih oboljenja jetre poželjno je uzimati rosuvastatin u malim dozama, možete ga koristiti i Pravastatin (Pravaxol) Ovi lijekovi pružaju zaštitu jetre, ali kad ih upotrebljavate, apsolutno ne biste trebali piti alkohol, a takođe ni prakticirati liječenje antibiotici.

Uz stalnu manifestaciju bolova u mišićima ili rizik od njihovog oštećenja, preporučljivo je koristiti i Pravastatin, jer nije toliko toksičan za mišiće.

Osobe sa hroničnim problemima s bubrezima ne smiju se uzimati. Fluvastin Leskoltakođe ne treba piti Atorvastatin kalcijum (Lipitor), jer su ovi lijekovi toksični za bubrege.

Ako pacijent teži snižavanju holesterola niske gustine, preporučuje se upotreba različitih vrsta statina.

Trenutno ne postoje tačni dokazi da je preporučljivo uzimati kombinaciju "statina plus nikotinska kiselina". Pri uzimanju nikotinske kiseline kod osoba sa dijabetesom može doći do smanjenja šećera u krvi, mogući su i napadi gihta, krvarenje iz gastrointestinalnog trakta, vjerovatnost se povećava rabdomioliza i miopatija.

Studije o utjecaju statina na organizam

Kardiolozi su propisivali statine ljudima koji pate koronarna arterijska bolest, arterijska hipertenzijai koji imaju nizak rizik od kardiovaskularnih patologija.

Trenutno se kod nekih specijalista promijenio stav prema ovoj vrsti lijekova. Iako do sada u Rusiji nisu provedene cjelovite neovisne studije o utjecaju statina na organizam.

U međuvremenu, kanadski naučnici tvrde da je nakon upotrebe statina rizik katarakta u pacijenata se povećala za 57%, i pod uslovom da je osoba patila dijabetes, - za 82%. Takvi alarmantni podaci potvrđeni su statističkom analizom.

Stručnjaci su analizirali rezultate četrnaest kliničkih studija koje su provedene kako bi se proučio učinak statina na organizam. Njihov zaključak bio je sljedeći: prilikom uzimanja ove vrste lijekova smanjuje se vjerojatnost moždanog udara i srčanog udara, no s obzirom na ozbiljne popratne pojave, nisu propisani onim ljudima koji prethodno nisu pretrpjeli moždani udar ili srčane bolesti. Prema istraživačima, ljudi koji redovno uzimaju takve lijekove razviju sljedeće nuspojave:

Ali u cjelini, postoje različita stajališta o tome jesu li ti lijekovi štetni ili relativno sigurni.

  • Naučnici iz Njemačke dokazali su da je s niskim kolesterolom vjerovatnoća da će se razviti rak, bolesti jetre i niza ozbiljnih bolesti, kao i rana smrtnost i samoubistvo, čime se potvrđuje da je nizak kolesterol opasniji od visokog.
  • To tvrde i istraživači iz SAD-a srčani udari i udaraca ne zbog visokog kolesterola, nego zbog niskog nivoa magnezijuma u tijelu.
  • Statini mogu suzbiti važnu funkciju holesterola koji obnavlja poremećaje u tkivima u tijelu. Da bi mišićna masa porasla u tijelu i za njegovu normalnu aktivnost u cjelini potrebne su masne ćelije niske gustine, odnosno "loš" holesterol. Ako se primijeti nedostatak, može se pokazati mijalgija, mišićna distrofija.
  • Kada se uzimaju takvi lijekovi, potiskuje se proizvodnja kolesterola, odnosno proizvodnja mevalonat, koji nije samo izvor holesterola, već i mnogih drugih supstanci. Oni obavljaju važne funkcije u tijelu, pa njihov nedostatak može potaknuti razvoj bolesti.
  • Ova grupa lijekova povećava vjerovatnost razvoja dijabetes melitus, a ova bolest dovodi do povećanja holesterola. Razni izvori tvrde da ako uzimate statine duže vrijeme, rizik od dijabetesa je od 10 do 70%. Pod utjecajem ovih lijekova u stanici se smanjuje koncentracija proteina GLUT4, koji je odgovoran za razinu glukoze u krvi. Britanski istraživači pokazali su da uzimanje takvih lijekova povećava rizik od dijabetesa kod žena nakon menstrualne stanke za 70%.
  • Negativne nuspojave razvijaju se polako, odnosno pacijent to ne može odmah primijetiti, što je opasno kod duže upotrebe.
  • Kod upotrebe statina primjećuje se efekat na jetru. Oni koji su pretili ili vode sjedilački način života, primjećuju neko vrijeme poboljšanje stanja žila. Ali s vremenom se prekidaju složeni procesi u tijelu, što može dovesti do pogoršanja mentalnih procesa, posebno kod ljudi u starosti.

Kada osoba mlađa od 50 godina ima povišen nivo holesterola, to ukazuje na to da se u tijelu razvijaju ozbiljni poremećaji koje je potrebno liječiti. U nekim se zemljama na nacionalnoj razini uvode programi koji promiču snižavanje kolesterola promoviranjem aktivnog načina života, promjenom prehrambenih načela, odvikavanjem od nikotinske ovisnosti i upotrebom statina.

Kao rezultat toga, u mnogim zemljama je ova metoda "funkcionisala": smrtnost od kardiovaskularnih bolesti značajno se smanjila. Ipak, postoji mišljenje da je odustajanje od pušenja, fizičke aktivnosti i promjena izbornika bolji način za produljenje života od upotrebe lijekova koji imaju kontraindikacije, nuspojave.

Statini za starije pacijente

Među argumentima u prilog činjenici da bi stariji ljudi trebali uzimati statine tek nakon pažljivog odmjeravanja štete i koristi, možemo se prisjetiti studije u kojoj je sudjelovalo više od 3 tisuće ljudi starijih od 60 godina koji su pili statinske lijekove. Otprilike 30% zabilježilo je manifestaciju bolova u mišićima, kao i pad energije, visok umor, slabost.

Bol u mišićima je najjača kod onih koji su tek počeli uzimati takve lijekove. Kao rezultat, ovo stanje smanjuje intenzitet fizičke aktivnosti - ljudima je teško vježbati, hodati, što na kraju vodi do povećanog rizika od razvoja moždanih udara i srčanih udara. Osim toga, kod osobe koja ima malo pokreta, tjelesna težina počinje postepeno rasti, što također predstavlja rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Fibrates: šta je to?

Pripreme fibratitakođe se koristi za snižavanje holesterola. Ovi lijekovi su derivati. fibroična kiselina. Vežu se na žučnu kiselinu i na taj način smanjuju aktivnu proizvodnju holesterola u jetri.

Fenofibrati sniziti nivo lijekova lipidi, a to sa druge strane vodi u niži holesterol. Prema kliničkim studijama, upotreba fenofibrata snižava holesterol za 25%, triglicerida za 40-50%, a takođe povećava nivo takozvanog "dobrog" holesterola za 10-30%.

Upute za upotrebu fenofibrata, ciprofibrata govore o tome da sa visokim holesterolom ovi lijekovi smanjuju količinu ekstravaskularnih naslaga, kao i niži kolesterol i trigliceride kod pacijenata sa hiperholesterolemija.

Lista fenofibrata:

  • Taykolor,
  • Lipantil
  • Exlip 200,
  • CiprofibrataLipanor
  • Gemfibrozil.

Ali, prije nego što kupite i uzmete takve lijekove, treba imati na umu da njihova primjena dovodi do ispoljavanja određenih nuspojava. Po pravilu se najčešće manifestiraju različiti probavni poremećaji: nadutost, dispepsija, proliv, povraćanje.

Nakon uzimanja fenofibrata uočene su sledeće nuspojave:

  • Digestivni sistem: pankreatitis, hepatitis, povraćanje, bolovi u trbuhu, mučnina, proliv, nadutost, pojava žučnih kamenaca.
  • Mišićno-koštani sistem: slabost mišića, rabdomioliza, difuzna mijalgija, miozitis, grčevi.
  • Nervni sistem: glavobolja, seksualna disfunkcija.
  • Srce i krvni sudovi: plućna embolija, venska tromboembolija.
  • Alergijske manifestacije: svrbež i osip na koži, fotoosjetljivost, urtikarija.

Kombinacija statina s fibratima praktikuje se radi smanjenja doze i, shodno tome, negativnih manifestacija statina.

Lijekovi koji snižavaju apsorpciju holesterola u crijevu

Medicina Ezetimibe(Ezetrol) Je novi lijek za snižavanje lipida koji smanjuje apsorpciju holesterola u crijevima. Pored toga, Ezetimibe (Ezetrol) ne izaziva razvoj dijareje. Potrebno je uzimati 10 mg lijeka dnevno. Ali važno je uzeti u obzir da tijelo proizvodi do 80% kolesterola, a samo oko 20% ga unosi s hranom.

Svi ostali lijekovi

Vaš lekar može preporučiti uzimanje dodataka prehrani (BAA).

Međutim, prirodni lijekovi kao što su Omega 3, Tykveol, laneno ulje, lipoična kiselina malo snižava holesterol.

Treba imati na umu da dodaci prehrani nisu lijekovi, stoga su takvi lijekovi inferiorniji od statinskih lijekova u pogledu prevencije kardiovaskularnih bolesti.

Lista prehrambenih dodataka koji se koriste u tu svrhu i sadrže prirodne komponente:

Tablete koje sadrže riblje ulje (Omega 3, Oceanol, Omacor) preporučuje se za upotrebu osobama koje teže snižavanju holesterola. Riblje ulje štiti organizam od razvoja bolesti krvnih sudova i srca, kao i depresije i artritisa. Ali riblje ulje trebate piti vrlo pažljivo, jer uzimanjem njega povećavate rizik hronični pankreatitis.

Ulje semenki bundeve indicirano je za one koji pate holecistitis, ateroskleroza moždane žile hepatitis. Alat pruža choleretic, protuupalni, antioksidativni, hepatoprotektivni učinak.

Lipoična kiselina

Ovaj alat je endogen antioksidansKoristi se za prevenciju i liječenje koronarne ateroskleroze. Primjećuje se pozitivan utjecaj lijeka na metabolizam ugljikohidrata. Kada se uzima, poboljšava se trofizam neurona i povećava se nivo glikogena u jetri.

Vitamini doprinose normalizaciji holesterola, povećavaju hemoglobin itd. Tijelu treba vitamin b12 i B6, folna kiselina, Nikotinska kiselina. Veoma je važno da se radi o prirodnim vitaminima, odnosno da je važno jesti onu hranu koja sadrži ove vitamine.

BAA je ekstrakt jele jele, sadrži beta-sitosterol, poliprenole. Treba ga uzeti kad hipertenzija, ateroskleroza, visoki trigliceridi i holesterol.

Ostala sredstva

Sekvestracije žučnih kiselina(Proizvođači kotačaitd.) su lijekovi koji se u složenom liječenju koriste kao pomoćna komponenta za snižavanje kolesterola. Inhibiraju njegovu sintezu u plazmi.

Ciprofibrata Lipanor - inhibira sintezu holesterola u jetri, snižava njegov nivo u krvi, smanjujući nivo aterogenih lipoproteina.

Dakle, lista lijekova protiv holesterola trenutno je vrlo široka. Ali ako pacijent prakticira snižavanje holesterola u krvi lijekovima, mora se sjetiti da lijekovi koji snižavaju kolesterol uzrokuju niz nuspojava. Naravno, prilikom propisivanja lijekova za visoki kolesterol liječnik to uzima u obzir i također obavještava pacijenta o kontraindikacijama za snižavanje holesterola.

Ali ipak, moraju se uzimati lijekovi za snižavanje holesterola u krvi, kombinirajući tako liječenje dijetakao i aktivan stil života. Preporučljivo je uzimati lijekove koji snižavaju kolesterol u krvi, najnovije generacije, jer njihov proizvođač poboljšava lijekove.

Možete smanjiti holesterol u krvi tabletama na određene nivoe. Ali tablete za snižavanje holesterola treba upotrebljavati samo u slučajevima kada postoji visoki rizik od manifestacije kardiovaskularnih bolesti. Postoje grupe pacijenata koji moraju uzimati tablete za holesterol u krvi. U drugim slučajevima, prije nego što počnete uzimati pilule za snižavanje kolesterola, trebali biste se posavjetovati s liječnikom koji vadi prednosti i štete takvog liječenja.

Da biste živjeli pun život, osim uzimanja tableta potrebno je jesti i pravilno, baviti se sportom. Ako je kolesterol vrlo visok, bolje je odmah promijeniti način života, što će doprinijeti njegovoj normalizaciji bez dodatnog liječenja. Možete i vježbati uzimanje narodnih lijekova, koji uključuju med i druge najzdravije komponente koje vam omogućavaju "čišćenje" organizma. Kako i koliko puta dnevno konzumirati takva sredstva, reći će stručnjak.

Statini: šta je to i zašto su prihvaćeni?

Statini - Ovo je skupina lijekova za snižavanje lipida koji se koriste u liječenju hiperholesterolemije, tj. Kod stalno povišenih nivoa holesterola (XC, Chol) u krvi, koji nije podložan korekciji bez lijekova.

Djelovanje statina temelji se na inhibiciji enzima koji su odgovorni za proizvodnju holesterola u jetri (izvor oko 80% tvari).

Mehanizam delovanja statini se sastoje u njihovoj indirektnoj interakciji s jetrom: blokiraju izlučivanje enzima HMG-KoA reduktazu, koji katalizira reakciju prekursora unutarnje sinteze kolesterola.

Ovo pomaže smanjiti broj lipoproteina niske gustoće (LDL, LDL) - nosioce "lošeg" XC u tkivima i, obrnuto, - povećati koncentraciju lipoproteina visoke gustoće (HDL), prenosilaca "dobrog" XC u jetru, za preradu i kasnije uklanjanje .

Odnosno, vraća se direktan i obrnuti transport holesterola, dok se ukupni nivo smanjuje.

Osim glavnog djelovanja, statini imaju i druge pozitivne učinke: smanjuju endotelnu upalu, održavaju stabilnost aterosklerotskih plakova i potiču sintezu dušičnog oksida, koji je neophodan za opuštanje žila.

Na kojem su nivou holesterola propisani?

Statini se uzimaju sa visokim holesterolom - od 6,5 mmol / litra. Ali čak i sa takvim pokazateljima, u roku od 3-6 mjeseci vrijedi ih pokušati smanjiti rješavanjem ovisnosti, kompetentnom prehranom s hipohoterolom i sportom. Tek nakon ovih mjera razmatra se pitanje imenovanja statina.

Stvaranje naslaga na zidovima krvnih žila zbog povišenog holesterola u krvi.

U nekim slučajevima ljekari propisuju statine kao dio sveobuhvatnog liječenja čak i nižim stopama - od 5,8 mmol / litra, ukoliko pacijenti imaju povijesne otežavajuće okolnosti:

Uzimanje čak i blago djelujućih statina može imati negativne posljedice, stoga je strogo zabranjeno sami ih propisivati. Zato samo liječnik odlučuje na kojoj je razini kolesterola vrijeme da počnete piti statine.

Moguća šteta i nuspojave

Uz pravilan recept, nuspojave statina su rijetke (do 3% slučajeva) i uglavnom kod pacijenata koji koriste lijekove više od 3-5 godina, ili kod onih koji prelaze preporučenu dozu. Uz samostalnu primjenu, velika je vjerojatnost da ćete pogriješiti ne samo s doziranjem, već i s izborom lijeka, koji povećava vjerojatnost nuspojava na 10-14%.

Negativni efekti predoziranja statina imaju simptome tipične za intoksikaciju:

  • kršenje stolice (zatvor, proliv), napuhanost, mučnina, povraćanje, slab apetit,
  • žutica, akutni pankreatitis i ne lokalizirani bol u trbuhu,
  • pojačano znojenje i mokrenje, oslabljena bubrežna funkcija,
  • crvenilo, oticanje i svrbež tijela, osipi na koži u obliku urtikarije,
  • vrtoglavica, glavobolja, slabost, umor, zamagljen vid.

Paralelno sa smanjenjem lipoproteina, statini smanjuju proizvodnju Q10 koenzima, koji daju energiju gotovo svim tjelesnim tkivima. Zbog njegovog nedostatka mogu se pojaviti i ozbiljni problemi:

    povećani rad srca i neispravnost, nagli skokovi krvnog pritiska,

Studija učestalosti nuspojava od uzimanja statina poslednjih generacija.

Manje česte (do 1% slučajeva) nuspojave su pogoršanje sluha i jačina osjetljivosti ukusa, povećana osjetljivost kože na sunce, depresija, oslabljena funkcija mozga i oštećenje živčanih tkiva neupalne prirode.

Kod dijabetičara uzimanje statina može izazvati porast šećera u krvi - do 2,0 mmol / litra, što usložnjava kontrolu metabolizma ugljikohidrata.

Kontraindikacije

Uprkos činjenici da statini (posebno nove generacije) imaju mali broj nuspojava, ipak imaju neke kontraindikacije:

  • teške bolesti bubrega, jetre i štitne žlijezde,
  • preosjetljivost (alergija) na komponente sastava,
  • nasljedna mišićno-koštana disfunkcija,
  • period trudnoće i dojenja, uzrasta djece do 18 godina.

Osim toga, zbog previsokog zdravstvenog rizika uzimanje statina ne preporučuje se u sljedećim situacijama:

  • seksualna aktivnost bez upotrebe pouzdanih kontraceptiva (posebno mladih žena reproduktivne dobi),
  • prisutnost ozbiljnih abnormalnosti u endokrinom sistemu, hormonalni poremećaji i upotreba hormonskih lijekova,
  • kombinovana terapija fibratima, niacinom, makrolidnim antibioticima, citostaticima i antifungalnim agensima.

Te kontraindikacije nisu apsolutne, međutim, u takvim situacijama liječnici propisuju statine samo u hitnim slučajevima i prate prijem s posebnom pažnjom.

Kompatibilnost s alkoholom

Istodobna upotreba statina s alkoholom (uključujući malo alkohola) strogo je zabranjena: takva kombinacija štetno djeluje na stanice jetre, uzrokujući toksična oštećenja.

U najboljem slučaju primjena etanola dovest će do porasta štetnih reakcija na tijelu, a u najgorem slučaju zbog masovnog uništavanja hepatocita zamijenit će se njihovo vezivno tkivo, počet će se razvijati nekroza ili ciroza jetre.

Prva generacija

Statini prve (1) generacije su sredstva za snižavanje lipida na bazi prirodnih ili polusintetičkih aktivnih supstanci - lovastatin (lovastatin), pravastatin (pravastatin) i simvastatin (simvastatin).

Učinkovitost djelovanja ranih statina na lipidni profil je očita: oni smanjuju razinu "lošeg" kolesterola (za 27–34%) i sprečavaju daljnju endogenu sintezu. Štaviše, imaju malu bioraspoloživost, odnosno nevoljko se apsorbuju i imaju malo uticaja na koncentraciju „dobrog“ holesterola.

Glavna prednost lijekova je njihova cijena, kao i dugoročna baza dokaza: posebno je, prema HPS-u, testiranje simvastatina za 20,5 tisuća pacijenata pokazalo da njegova dugotrajna primjena poboljšava stanje krvožilnog sustava i sprečava aterosklerozu.

Nedostaci i moguća šteta prvih statina nastaju zbog visokog rizika od rabdomiolize. Zbog toga se maksimalne doze (preko 40 mg) lijekova propisuju izuzetno rijetko, ako druge mogućnosti liječenja nisu moguće.

Uputa za upotrebu uključuje uzimanje tableta 1 puta dnevno, počevši od 10-20 mg, tokom večere ili noću.

Pripravci statinske grupe 1. generacije na bazi lovastatina:

Komercijalni nazivProizvođač, zemlja porijeklaDoziranje, kom. / MgCijena, rub.
Holetar (Koletar)KRKA, Slovenija20/20,40294–398
Kardiostatin (kardiostatin)Hemofarm, Srbija30/20,40210–377

Pripreme statinske grupe 1. generacije na bazi pravastatina:

Komercijalni nazivProizvođač, zemlja porijeklaDoziranje, kom. / MgCijena, rub.
LipostatBristol Myers (BMS), SAD14/10,20143–198
PravastatinValenta Pharmaceuticals, Rusija30/10,20108–253

Pripravci skupine statina 1. generacije na bazi simvastatina:

Komercijalni nazivProizvođač, zemlja porijeklaDoziranje, kom / mgCijena, rub.
Simvastatin (simvastatin)Ozon (Ozon), Rusija30/10,20,4034–114
Vasilip (Vasilip)KRKA, Slovenija28/10,20,40184–436
ZocorMSD, SAD28/10,20176–361
SimvahexalSandoz, Njemačka30/10,20,40235–478

Druga generacija

Statini II (2) generacije su potpuno sintetička droga (kao i sve naredne generacije) koja sadrži fluvastatin (fluvastatin) u obliku natrijumove soli.

Učinkovitost fluvastatina protiv kolesterola leži u njegovom stimulativnom učinku na proizvodnju lipoproteina visoke gustoće, zbog čega se nadoknađuje sadržaj lipoproteina niske gustine (24–31%) i triglicerida, kao i normalizacija nivoa holesterola u krvi.

Glavna prednost lijekova je u tome što imaju visoku bioraspoloživost, što smanjuje vjerojatnost nuspojava. Zbog toga se mogu propisati čak i ljudima nakon transplantacije organa, liječenju citostaticima i djeci od 10 godina uz nasljedni oblik hipoholesterolemije.

Manjak i moguća šteta takvih lijekova za snižavanje lipida je njihovo relativno slabo djelovanje, zbog čega, da bi se postigao izražen rezultat, treba uzimati povećane doze aktivne tvari, što povećava opterećenje lijekova na organizam.

Uputa za upotrebu takođe potvrđuje potrebu za korišćenjem velikih doza - već u početku morate piti tablete od 40–80 mg jednom dnevno, najbolje uveče.

Pripravci grupe statina II generacije na bazi fluvastatina:

Komercijalni nazivProizvođač, zemlja porijeklaDoziranje, kom / mgCijena, rub.
Lescol (Lescol)Novartis, Švajcarska28/20,401287–2164
Lescol Forte (Lescol XL)Novartis, Švajcarska28/802590–3196

Treća generacija

Statini koji se temelje na atorvastatinu treće generacije (3) za liječnike su lijekovi za snižavanje lipida prvog izbora - oni su najviše uravnoteženi u odnosu cijene i kvalitete i univerzalni, tj. Pokazuju stabilan rezultat liječenja u pacijenata različitih dobnih skupina, uključujući starije osobe.

Efikasnost akcije Ovu supstancu za nivo holesterola potvrđuju brojna klinička ispitivanja, uključujući CURVES, GRACE i TNT, koja su pokazala visok procenat smanjenja nivoa labavih lipoproteina (za 39–47%). Uz to, atorvastatin sprečava stvaranje holesterola iz postojećih masnih naslaga.

Glavna prednost lijekovapored njihove očite efikasnosti, to je da pri maloj dozi (10 mg) atorvastatin praktično ne komunicira s drugim lijekovima koje uzimaju pacijenti sa sekundarnim oblikom hiperholesterolemije.

Nedostaci i moguća šteta od Atorvastatina snažno ovise o njegovoj dozi i trajanju kursa. Dugotrajnim intenzivnim liječenjem, međutim, često se primjećuju nuspojave od rada jetre, poput ostalih lipofilnih statina (I, II i III generacije).

Uputa za upotrebu upućuje na veliku varijabilnost početne doze lijeka - od 10 do 80 mg 1 puta dnevno, uzimane bez obzira na obrok u bilo koje doba dana.

Najbolji lijekovi statinske grupe III generacije na bazi atorvastatina:

Komercijalni nazivProizvođač, zemlja porijeklaDoziranje, kom / mgCijena, rub.
TorvacardZentiva, Češka30/10,20,40242–654
LiprimarPfizer, Njemačka30/10,20,40,80684–1284
AtorisKRKA, Slovenija30/10,20,30,40322–718
Atorvastatin (Atorvastatin)Izvarino Pharma, Rusija30/10,20,40,80184–536

Četvrta (nova) generacija

Generacija statina IV (4), tj. Rosuvastatin (rosuvastatin) i pitavastatin (pitavastatin) najnoviji su lijekovi za snižavanje lipida, oni se smatraju najučinkovitijim i najsigurnijim statinima za kolesterol.

Efikasnost akcije moderni statini nadmašuju sve prethodne generacije lijekova u ovoj grupi. Uporedni test rosuvastatina LUNAR pokazao je snažno smanjenje pokazatelja „lošeg“ holesterola (za 47-51%) i porast njegovih antiaterosklerotskih frakcija. Pored toga, potrebna su puno manja doza od, na primjer, Atorvastatina.

Glavna prednost lijekova - relativno mali broj kontraindikacija, kao i nizak rizik od nuspojava. Za razliku od ostalih statina, oni ne utječu na metabolizam ugljikohidrata, pa ih je dopušteno uzimati čak paralelno s općim liječenjem dijabetesa.

Nedostaci i moguća šteta od posljednjih statina prilično su rijetka pojava, ali ponekad njihova dugotrajna primjena inhibira stanje bubrega kod pacijenata čija mokraća sadrži protein ili tragove krvi. S tim u vezi, mogu biti beskorisne ili čak opasne za pacijente na dijalizi.

Upute za uporabu sadrže podatke o potrebi postepene prilagodbe tijela na lijek, pa se preporučuje započeti s njegovim minimalnim dozama - rosuvastatinom 5-10 mg ili pitavastatinom 1 mg 1 put ujutro ili navečer.

Najbolji lijekovi grupe statina IV generacije na bazi rosuvastatina:

Komercijalni nazivProizvođač, zemlja porijeklaDoziranje, kom / mgCijena, rub.
TevastorTEVA, Izrael30/ 5, 10,20321–679
Rosucard (Rozucard)Zentiva, Češka30/10,20,40616–1179
CrestorAstra Zeneca, Engleska28/10,20,40996–4768
Mertenil (Mertenil)Gedeon Richter, Mađarska30/ 5, 10,40488–1582

Najbolji lijekovi statinske grupe IV generacije na bazi pitavastatina:

Komercijalni nazivProizvođač, zemlja porijeklaDoziranje, kom / mgCijena, rub.
LivazoRecordati, Irska28/ 1, 2, 4584–1122

Postojeća imena lijekova: puna lista

Na farmaceutskom tržištu ne prodaju se samo originalni lijekovi statinske skupine, već i kopiraju lijekove, tzvgenerički proizvodi (analozi) koji se izrađuju od iste aktivne tvari pod drugim nazivom (INN).

Lista svih statina koji su zvanično registrovani u Rusiji:

  • lovastatin(I) - Kardiostatin, Mevacor, Holetar, Lovastatin, Rovacor, Medostatin, Lovacor, Lovasterol,
  • pravastatin (I) - Lipostat, Pravastatin,
  • simvastatin (I) - Simvalimite, Zokor, Vabadin, Simvastol, Avestatin, Simgal, Actalipid, Simvastatin-Ferein, Simplakor, Atherostat, Vasilip, Zorstat, Levomir, Ovenkor, Simvageksal, Allesta, Simvakol, Simvastatin, Simvor Zimak, Simvakov, Simvakov , Simvatin,
  • fluvastatin (II) - Leskol, Leskol forte,
  • atorvastasti (III) - Tulip, Liptonorm, Torvakard, Atoris, Liprimar, Atorvastatin, Atorvastatin Canon, Atomax,
  • pitavastatin (IV) - Pitavastatin, Lizao,
  • rosuvastatin (IV) - Roxera, Crestor, Po-statin, Mertenil, Rosulip, Lipoprime, Tevastor, Rosuvastatin-C3, Rosistark, Rosart, Suvardio, Rosuvastatin, Akorta, Reddistatin, Rosucard, Cardiolip, Rosuvastatin Canon, Rosuvastuastatin, kalcij .

Osim trgovačkog imena, generički se razlikuju od izvornog patenta u tehnologiji proizvodnje, cijeni i sastavu pomoćnih komponenata. U suprotnom su potpuno identični, pa osoba ima pravo samostalno odabrati koji je analogni bolji i zamijeniti originalni. Ali samo nakon konsultacija s ljekarom.

Koliko dugo ih treba uzimati?

S pravilno odabranim režimom liječenja, većina statina daje prvi učinak smanjenja lipida u roku od dvije sedmice nakon početka unosa, izuzetak je samo rosuvastatin: on ima izražen efekat nakon 7–9 dana od početka terapije. Maksimalni mogući rezultat razvija se nakon 1–1,5 meseci uzimanja bilo kakvih statina i održava se tokom kursa.

Obično je normalizacija metabolizma masnoća u tijelu vrlo dug proces, pa se statini propisuju na period od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Uz genetski oblik hiperholesterolemije, kao i s posebno teškim poremećajima lipida, uzimanje tableta potrebno je za život.

Prirodni lijekovi za smanjenje lipida

  • biljni steroli (fitosteroli) - ulje heljde i riže, pšenične klice, semenke suncokreta i crnog sezama, mak, pasulj i avokado,
  • antioksidanti polifenoli - chokeberry, vrganj, divlja ruža, šipak, suho voće, persimmons, crna ribizla, paradajz i crveni luk,

Povrće i voće koji doprinose normalizaciji holesterola.

Suplementi na bazi ovih aktivnih supstanci djeluju prilično brzo - tokom 2,5 - 3 mjeseca nivo holesterola se smanjuje za 15-23%. Rezultat proizvoda u naturi treba čekati duže - oko 4-7 mjeseci.

Recenzije o efikasnosti lijekova

Ispitivanja pacijenata koji uzimaju statine za snižavanje holesterola omogućuju sastavljanje cjelovite slike i vaganje svih "prednosti" i "nedostataka":

Prednosti Nedostaci
pogodna jednokratna doza tabletačesto neopravdanog rezultata
brzo smanjenje holesterolaloša tolerancija starijih ljudi
smanjenje tjelesne težine i volumenadoza raste s vremenom
normalizacija krvnog pritiskavisoka cijena novih lijekova
sveukupno poboljšanje zdravljaniska efikasnost sredstava 1 i 2 generacije
dugotrajno održavanje pokazateljapotreba za dijetom

Ovakva mišljenja pokazuju da su mnogi ljudi sumnjičavi prema statinima i bilježe i pozitivne i negativne točke u njihovoj upotrebi. Vrijedno je uzeti u obzir mišljenje koje je mnogima poznato zahvaljujući televizijskom programu "O najvažnijoj stvari", dr. Myasnikov, koji tvrdi da su statini propisani samo za ozbiljnu prijetnju zdravlju: već postojeću progresivnu aterosklerozu ili kombinaciju 3 ili više faktora rizika (loše navike, ekstra težina itd.).Lijekovi iz ove grupe imaju značajno opterećenje na tijelo i nisu propisani za manja odstupanja od norme.

Gdje kupiti statine za snižavanje holesterola u krvi?

Originalne statine i njihove najbolje generičke proizvode možete kupiti kod kuće, naručujući od pouzdane internetske ljekarne:

  • https://apteka.ru - Krestor 10 mg br. 28 - 1255 rubalja, Simvastatin 20 mg br. 30 - 226 rubalja, Leskol forte 80 mg br. 28 - 2537 rubalja, Liprimar 40 mg br. 30 - 1065 rubalja,
  • https://wer.ru - Krestor 10 mg br. 28 - 1618 rubalja, Simvastatin 20 mg br. 30 - 221 rubalja, Leskol forte 80 mg br. 28 - 2714 rubalja, Liprimar 40 mg br. 30 - 1115 rubalja.

U glavnom gradu ove lijekove možete kupiti u bilo kojoj obližnjoj ljekarni:

  • Dijalog, st. Perovskaya 55/56 od 07:00 do 22:00, tel. +7 (495) 108-17-39,
  • Gradsko zdravstvo, st. Bruto 2-4 / 44, str. 1. od 08:00 do 23:00, tel. +7 (495) 797-63-36.

U Sankt Peterburgu

U Sankt Peterburgu u pravilu takođe nema problema sa kupovinom statina:

  • JezeraAve. Specifično 25/18 od 07:00 do 23:00, tel. +7 (812) 603-00-00,
  • Rigla, st. Grašak 41a, pom. 9h od 08:00 do 22:00, tel. +7 (800) 777-03-03.

Zaključno, vrijedno je još jednom obratiti pažnju da statini nisu sredstvo primarne prevencije ateroskleroze, već ozbiljni lijekovi koji mogu donijeti i korist i štetu. Međutim, usprkos strahovima pacijenata, s teškim kardiovaskularnim patologijama, njihova je svrha opravdana, jer u tim situacijama zaista spašavaju živote.

Statini holesterola: kada su propisani, nuspojave

Inhibitori HMG-CoA reduktaze, drugim rečima, statini su glavna grupa lijekova koji se prepisuju za visok holesterol i koji nemaju analoge. Ako je količina štetnog LDL značajno veća od normalne, a prilagođavanje prehrane ne pomaže da se popravi situacija, pacijentu je propisana dugoročna terapija statinom.

Princip njihovog djelovanja je suzbijanje djelovanja enzima koji su odgovorni za proizvodnju holesterola u jetri i usporava napredovanje ateroskleroze. Redovan unos pilula pomaže produžiti život osobama koje pate od hronične ateroskleroze, poremećaja cirkulacije, te su podvrgnute hroničnim kardiovaskularnim patologijama.

Kada i ko treba uzimati statine

Statini holesterola propisani su osobama visokog rizika od srčanog i moždanog udara, kada je visoki holesterol stabilan, ne opada i iznosi 300-330 mg / dl ili 8-11 mmol / l, kao i u slučajevima kada je ispunjen barem jedan uvjet:

  • srčani udar, moždani udar ili ishemijski napad,
  • obilaženje presada koronarnih arterija,
  • aterosklerotska lezija koronarnih arterija,
  • povišeno odlaganje c-reaktivnog proteina i kalcijuma u arterijama.

Liječenje tabletama za kolesterol nije propisano zdravim osobama uz lagano povećanje razine LDL-a, jer će negativni utjecaj na tijelo biti jači od koristi. Takođe se ne preporučuje započinjanje lečenja statinima u sledećim slučajevima:

  • neznatno i nestabilno povećanje holesterola,
  • nedostatak ateroskleroze,
  • nema srčanih udara ili šloga
  • ne postoji taloženje kalcijuma u arterijama ili je beznačajno,
  • c-reaktivni protein je manji od 1 mg / dl.

Treba imati na umu da se liječenje statinima može nastaviti tijekom života. Kada se ponište, nivo holesterola vratit će se na svoje prethodne nivoe.

Upotreba statina treba se provoditi samo po preporuci liječnika zbog mnogih kontraindikacija i nuspojava. Prilikom propisivanja tableta uzimaju se u obzir sljedeći faktori:

  • starost i spol pacijenta
  • prethodnih ili postojećih bolesti kardiovaskularnog i hematopoetskog sistema, uključujući dijabetes.

Stariji pacijenti trebaju uzimati statine s velikom oprezom ako koriste druge lijekove dizajnirane za liječenje hipertenzije, gihta ili dijabetesa. Za ovu kategoriju pacijenata 2 puta češće se rade kontrolni testovi krvi i testovi jetre.

Dijabetes i statini

Statini imaju još jedan značajan minus - povećavaju šećer u krvi za 1-2 mmol / L. To povećava rizik od dijabetesa tipa II za 10%. A kod onih pacijenata koji već imaju dijabetes, uzimanje statina narušava kontrolu i povećava rizik od njegovog brzog napredovanja.

Ali, treba razumjeti da prednosti uzimanja statina mogu biti puno veće od štetnih učinaka koje imaju na organizam. Lijekovi učinkovito smanjuju rizik od srčanih i moždanih udara, produžuju životni vijek, što je mnogo važnije od umjerenog povećanja šećera u krvi.

Kod dijabetesa je vrlo važno da je liječenje sveobuhvatno. Uzimanje tableta treba kombinirati sa dijetom s niskim udjelom ugljika, povećanom fizičkom aktivnošću i doziranjem inzulina.

Klasifikacija statina

U skupinu statina uključen je opsežan broj lijekova. U medicini oni se dijele prema dva parametra: po generaciji (razdoblje puštanja na farmaceutsko tržište) i porijeklu.

  • Ja generacija: Simvastatin, Pravastatin, Lovastatin. Nivo lipoproteina visoke gustoće povećava se u vrlo malim količinama. Blagotvorno deluje na stanje krvnih sudova, poboljšavaju sastav krvi, imaju antioksidativna svojstva. Oni imaju najslabiji efekat od svih droga. Tablete su propisane pacijentima s primarnom hiperholesterolemijom, koji imaju visoki rizik od razvoja koronarne ateroskleroze.
  • II generacija: fluvastatin. Efikasno smanjuje proizvodnju holesterola u stanicama koje sudjeluju u njegovoj sintezi, pospješuje unos i povlačenje LDL-a. Od svih lijekova koji snižavaju kolesterol, on ima najspremniji učinak na organizam. Dodijeliti za kršenja metabolizma lipida da spriječe komplikacije: koronarna ateroskleroza, bolest koronarnih arterija, srčani udar i moždani udar nakon operacije.
  • III generacija: Atorvastatin. Učinkovite tablete, koje se propisuju pacijentima sa složenim oblicima hiperholesterolemije, sa miješanom vrstom bolesti, nasljednom predispozicijom. Primijenjeno za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, s povećanim rizikom za razvoj bolesti koronarnih arterija.
  • IV generacija: Rosuvastatin, Pitavastatin. Najbolji moderni lijekovi s najefikasnijim efektom i minimalnim nuspojavama. Smanjite LDL i povećajte HDL, očistite krvne žile, sprečite taloženje na vaskularnim zidovima holesterola. Koristi se za liječenje i sprečavanje ateroskleroze i njenih posljedica. Za razliku od lijekova prethodnih generacija, Rosuvastatin ne samo da se bori protiv štetnih lipoproteina, već i ublažava vaskularne upale, što je, prema naučnicima, također uzrok ateroskleroze. Pitavastatin je idealan lijek za pacijente sa dijabetesom. Ovo je jedini lijek u grupi statina koji ne utječe na metabolizam glukoze i, shodno tome, ne povećava njegov nivo.

Ako postoje kronične bolesti jetre, preporučuje se upotreba samo modernih lijekova u najnižim mogućim dozama. Statini najnovije generacije štite ćelije jetre i čine manje štete za organizam. Ali njih je strogo zabranjeno kombinirati s alkoholom i bilo kojom vrstom antibiotika.

Svi su statini podrijetlom podijeljeni na:

  • Prirodni: Lovastatin. Lijekovi, čiji je glavni aktivni sastojak kultura izolirana od gljivica penicilina.
  • Polusintetički: Simvastatin, Pravastatin. Oni su djelomično modificirani derivati ​​mevalonske kiseline.
  • Sintetički: fluvastatin, rosuvastatin, atorvastatin, pitavastatin. Tablete za snižavanje holesterola s potpuno novim svojstvima.

Ne treba misliti da su prirodne tablete holesterola sigurnije zbog svog sastava. Ovo je mišljenje pogrešno. Oni imaju višestruke nuspojave, poput njihovih sintetičkih kolega.Štoviše, stručnjaci kažu da apsolutno sigurni lijekovi koji ne izazivaju negativne reakcije ne postoje.

Generacije statina, prosječna cijena u ljekarnama

Koji se lijekovi odnose na statine i koliko su efikasni za snižavanje holesterola možete pronaći u tablici.

Trgovački naziv leka, efikasnost snižavanja holesterolaNazivi lijekova i koncentracija osnovne tvariGdje proizvodeProsječni trošak, rub.
Statini prve generacije
Simvastatin (38%)Vasilip (10, 20, 40 mg)U Sloveniji450
Simgal (10, 20 ili 40)U Izraelu i Češkoj460
Simvakard (10, 20, 40)U Češkoj330
Simlo (10, 20, 40)U Indiji330
Simvastatin (10, 20.40)U Ruskoj Federaciji, Srbiji150
Pravastatin (38%)Lipostat (10, 20)U Ruskoj Federaciji, Italiji, SAD-u170
Lovastatin (25%)Holletar (20)U Sloveniji320
Kardiostatin (20, 40)U Ruskoj Federaciji330
Statini druge generacije
Fluvastatin (29%)Leskol Forte (80)U Švajcarskoj, Španiji2300
Statini treće generacije
Atorvastatin (47%)Liptonorm (20)U Indiji, u Rusiji350
Liprimar (10, 20, 40, 80)U Njemačkoj, SAD-u, Irskoj950
Torvacard (10, 40)U Češkoj850
Statini četvrte generacije
Rosuvastatin (55%)Crestor (5, 10, 20, 40)U Ruskoj Federaciji, Engleskoj, Njemačkoj1370
Rosucard (10, 20, 40)U Češkoj1400
Rosulip (10, 20)U Mađarskoj750
Tevastor (5, 10, 20)U Izraelu560
Pitavastatin (55%)Livazo (1, 2, 4 mg)U Italiji2350

Fibrati - Derivati ​​fibrojske kiseline

Fibrati su drugi najefikasniji lek koji pomaže da se izbori sa visokim holesterolom. Najčešće se koriste u kombinaciji sa statinima. U nekim se slučajevima propisuju kao neovisni fondovi.

Mehanizam djelovanja tableta je da pojača aktivnost lipoproteinplase, koja razbija čestice niske i vrlo niske gustine. Tijekom liječenja ubrzava se metabolizam lipida, raste razina korisnog kolesterola, metabolizam ugljikohidrata u jetri se normalizira, a smanjuje se i rizik od aterosklerotskih plakova i srčanih patologija.

Lijekovi s fibratom holesterola pacijenti dobro podnose. Negativne nuspojave javljaju se u rijetkim slučajevima (otprilike 7-10%).

Najefikasniji lijekovi su:

  • Clofibrate. Ima izraženu hipolipidemijsku aktivnost, pojačava metaboličke procese u jetri, smanjuje viskoznost krvi i trombozu. Nije propisan za prevenciju nasljedne ili stečene hiperholesterolemije.
  • Gemfibrozil. Derivat klofibrata sa manje toksičnosti i nuspojava. Ima izražena svojstva za snižavanje lipida. Smanjuje LDL, VLDL i trigliceride, povećava HDL, ubrzava eliminaciju slobodnih masnih kiselina iz jetre.
  • Bezafibrat. Snižava holesterol i glukozu, smanjuje rizik od tromboze. Ima izražena antiaterosklerotska svojstva.
  • Fenofibrat. Najsavremeniji i najefikasniji lek za holesterol iz grupe fibrata. Smatra se univerzalnim lijekom u borbi protiv poremećenog metabolizma lipida i povećane koncentracije inzulina. Osim svojstva za snižavanje lipida, ima i anti-upalno, antioksidativno i toničko djelovanje.

Vrste fibrataNaziv lijekaOblik oslobađanja i koncentracija bazne tvariPreporučene dozeProsječni trošak, rub.
ClofibrateAtromid

Miskleron

Tablete, kapsule, 500 mg1-2 tablete dva puta dnevno800
GemfibrozilLopid

Ipolipidno

Kapsule, 300 mg2 kapsule dva puta dnevno900
BezafibratBezalin

Bezifal

200 mg tablete1 tableta 2-3 puta dnevno900
FenofibratLipantil

Lipofen

Kapsule 200 mg1 kapsula 1 put dnevno1000

Fibrati su strogo zabranjeni osobama sa kolelitijazom, disanjem žučne kesice, jetre i bubrega. S velikom pažnjom propisuju se adolescentima i starijim osobama.

Sekvestracije žučnih kiselina

Skupina lijekova za snižavanje lipida koji suzbijaju proizvodnju holesterola. Koriste se kao adjuvansi složene terapije.

Žučne kiseline nastaju tokom metaboličkih reakcija između kolesterola i masti.Sekestransi vežu ove kiseline u tankom crijevu i prirodnim putem ih uklanjaju iz tijela. Kao rezultat toga, njihov se unos u jetri znatno smanji. Organ počinje da sintetiše ove kiseline, trošeći više LDL, što smanjuje njihovu ukupnu količinu u krvi.

Sekvestransi koji vežu žučne kiseline konvencionalno se dijele u tri grupe:

  • Kostiramin (kolestiramin). Prilikom ulaska u tanko crijevo, formira ne-apsorbirane komplekse žučne kiseline. Ubrzava njihovu ekskreciju i smanjuje apsorpciju holesterola po crevnim zidovima.
  • Kolestipol. Kopolimer visoke molekulske mase. Smanjuje apsorpciju egzogenog holesterola. Manje efikasan od kolestiramina, zato se najčešće propisuje u složenoj terapiji pacijentima sa primarnom hiperholesterolemijom.
  • Proizvođači kotača. Tablete iz nove generacije holesterola. Učinkovitije su, praktično ne izazivaju neželjene reakcije. Odlično se slaže sa drugim lijekovima. Može se uzimati tokom trudnoće.

Pored smanjenja koncentracije štetnog kolesterola, lijekovi smanjuju i rizik od razvoja koronarne srčane bolesti, koronarnih komplikacija, srčanog udara. Ne upijaju se u sistemsku cirkulaciju, stoga izazivaju minimum nuspojava. U većini slučajeva to su dispeptični poremećaji: nadutost, oslabljen apetit, poremećena stolica.

Derivati ​​nikotinske kiseline

Niacin (Niacin, Vitamin PP, B3) - lijek uključen u metabolizam lipida, sintezu enzima, redoks reakcije.

Uz visoki kolesterol, Niacin se propisuje u kombinaciji s drugim lijekovima za poboljšanje svojstava krvi, proširenje vaskularnog lumena i normaliziranje cirkulacije krvi. Niacin takođe inhibira upalne reakcije, širi i jača krvne sudove, ima kompleksan učinak na organizam.

Terapija se provodi pod strogim nadzorom ljekara. Moguće su neželjene reakcije - alergija, osjećaj ekstremne vrućine, neispravni rad probavnog aparata i povećanje glukoze (opasno za bolesnike sa šećernom bolešću).

Inhibitori apsorpcije holesterola

Lijekovi ove kategorije ne povećavaju izlučivanje žučnih kiselina i ne inhibiraju proizvodnju holesterola u jetri. Njihovo djelovanje usmjereno je na smanjenje protoka kiselina iz tankog crijeva u jetri. Zbog toga se smanjuju rezerve tvari i povećava se njeno povlačenje iz krvi.

Najefikasniji lijekovi u ovoj kategoriji:

  • Ezetimibe (analozi: Ezetrol, Lipobon). Pilule nove klase. Smanjite apsorpciju holesterola u tankom crijevu. Ne smanjujte rizik od srčanog i moždanog udara, ne utiču na ukupni životni vek pacijenta. Najefikasnije u kombinaciji sa statinima. Moguće su nuspojave - alergije, proliv, pogoršanje svojstava krvi.
  • Guarem (guar guma). Ima hipoholesterolemički i hipoglikemijski efekat. Smanjuje apsorpciju holesterola u tankom crijevu, istovremeno poboljšavajući metaboličke procese u jetri. Uz kompleksnu terapiju, smanjuje nivo LDL i triglicerida za 10-15%.

Lijekovi za snižavanje holesterola u krvi propisuju se za primarni i nasljedni oblik hiperholesterolemije, s poremećajima metabolizma lipida u prisutnosti šećerne bolesti.

Lijekovi koji poboljšavaju elastičnost vaskularnog zida

Koriste se za poboljšanje kvaliteta i efikasnosti glavnog liječenja i sprečavanja komplikacija ateroskleroze. Pomoćna terapija uključuje lijekove koji poboljšavaju svojstva krvi, stanje zidova krvnih žila, moždanu krvnu opskrbu:

  • Vinpocetin. Eliminira spazam mišićne membrane krvnih žila, poboljšava moždani protok krvi, normalizira metaboličke procese i krvni pritisak. Blagotvorno deluje na centralni nervni sistem.
  • Dihidroquercytin. Tablete za poboljšanje rada srca i vaskularnog statusa. Normalizira metabolizam lipida, smanjuje glukozu, usporava napredovanje ateroskleroze.
  • Acetilsalicilna kiselina. Dodjeljuju se za razrjeđivanje krvi i smanjenje rizika od stvaranja ugrušaka u krvi.
  • Dodaci holesterolu. Izvodljivost da ih se uzima sa stabilnim porastom LDL-a vrlo je upitna. Za razliku od lijekova za snižavanje holesterola u krvi, dodaci hrani testiraju se samo zbog sigurnosti. Trenutno nema dokaza o njihovoj terapijskoj efikasnosti. Ali mogu se koristiti s laganim odstupanjem LDL-a od norme, zajedno sa dijetnom terapijom i prilagođavanjem životnog stila.

Sve tablete treba uzimati samo prema uputama liječnika. Uz uzimanje lijekova, osobe s velikom koncentracijom kolesterola definitivno moraju promijeniti svoj način života i prehrane. Samo u tom slučaju terapija će biti najefikasnija i najefikasnija.

Literatura

  1. George T. Krucik, dr. Med., MBA. Alternativa statinima za snižavanje holesterola, 2016
  2. Susan J. Bliss, RPh, MBA. Lijekovi za snižavanje holesterola, 2016
  3. Omudhome Ogbru, PharmD. Lijekovi za snižavanje holesterola, 2017
  4. SVEDOK AVRAMOV - ODGOVOR: Smirnov. Uporedna analiza kliničke efikasnosti modernih statina

Građa koju su pripremili autori projekta
prema uređivačkoj politici stranice.

Pogledajte video: Evidence-Based Weight Loss: Live Presentation (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar