Vježbe za dijabetes - terapijske vježbe

Vježba je izuzetno potrebna za pacijente s dijabetesom, jer nam njihova primjena omogućava sljedeće pozitivne promjene:

  • smanjenje šećera u krvi. To je zbog činjenice da se tijekom vježbanja troši energija, uslijed čega ćelije ponovno osjećaju potrebu za novim obrokom glukoze, tj.
  • smanjenje veličine masnog sloja (zbog čega možete vršiti kontrolu težine),
  • pretvaranje lošeg holesterola u koristan. Tokom fizičke aktivnosti, holesterol niske gustine se pretvara u analog koji ima pokazatelje povećane gustoće koji su korisniji za tijelo,
  • povećani životni vijek
  • transformacija u motoričku aktivnost neuropsihičkih stresova.

Kao rezultat sticanja takvog volumena koristi, uklanjanje opasnih i neprijatnih simptoma, kao i poboljšanje kvalitete života pacijenta.

Koje se vrste vježbanja preporučuju pacijentima koji imaju dijabetes?


Sve vježbe koje preporučuju dijabetičari pripadaju aerobnoj grupi. Odnosno, ovo su časovi fizičkog vaspitanja tokom kojih nema snažnog brzog disanja i intenzivnih kontrakcija mišića.

Takva opterećenja ne daju porast mišićne mase ili snage, ali pomažu da se snizi nivo glukoze i smanji količina tjelesne masti.

Kao rezultat aerobnog treninga, glikogen nakupljen u mišićnom tkivu pretvara se u glukozu, koja reagira s kisikom, pretvarajući se u vodu, ugljični dioksid i energiju za rad tijela.

Ako započnete anaerobni trening (na primjer, sprintanje), zbog nedostatka kisika, oslobođena glukoza se ne može pretvoriti u bezopasne tvari, zbog čega pacijent može doživjeti hiperglikemiju, pa čak i komu sa smrtnim ishodom.

Prvi tip


Pacijentima dijabetesa tipa 1 i 2 propisana je umjerena aerobna vježba. Samo za razliku od oboljelih od dijabetesa koji nije ovisan o insulinu, bolesnici s dijabetesom tipa 1 moraju stalno pratiti razinu šećera u krvi i pažljivije pratiti svoje zdravlje.

Svaka neprijatnost za njih je signal da odmah prestanu sa treningom i provjere nivo glukoze.

Da biste izbjegli komplikacije, preporučuje se provjeriti razinu šećera i prije i nakon vježbanja.

Drugi tip

Pacijenti s dijabetesom tipa 2 možda nemaju tako strogu kontrolu indikatora. Međutim, to ne znači da ne trebaju kontrolirati nivo glukoze! Upotreba brojila u ovom slučaju možda nije tako intenzivna.

Kao što smo gore napisali, pacijenti s dijabetesom tipa 1 i 2 traže aerobnu vježbu, koja može uključivati ​​sljedeće aktivnosti:

  • odmjereno hodanje ili hodanje (posebno korisno nakon obroka),
  • trčanje umjerenim tempom (budite sigurni da pratite intenzitet disanja!),
  • biciklizam
  • plivanje
  • klizanje, rolanje ili skijanje,
  • akva-aerobika
  • časovi plesa (bez aktivnih elemenata).

Poželjna dnevna nastava 20-30 minuta. Izbor mogućnosti tjelesne aktivnosti mora se provesti na temelju osobnih preferencija i fizičkih sposobnosti.

Trudna s gestacijskim oblikom bolesti


Gestacijski dijabetes je vrsta dijabetesa koja se razvija kod trudnica.

Da bi se osigurala prevencija razvoja bolesti ili smanjio šećer, preporučuje se redovna fizička aktivnost.

Govorimo o umjerenim aktivnostima koje ne samo što blagotvorno utječu na dobrobit, već i poboljšavaju raspoloženje buduće majke.

To mogu biti svakodnevne šetnje parkom ili šetnje, časovi sa fitnes instruktorom u teretani, izgrađeni po određenoj metodologiji (vježbe s fitballom, aerobika za trudnice), plivanje, aqua aerobika i bilo koje druge aktivnosti koje ne uključuju disanje i intenzivne kontrakcije mišića.

Vježba za snižavanje šećera u krvi

Budući da se glavna opskrba glikogenom nalazi u mišićima, vježbe snage koje se izvode umjerenim tempom doprinijet će brzom smanjenju razine šećera:

  1. vežbajte bicepse sa bućicama, savijajući i savijajući laktove,
  2. izvršite preme ramena sa bučicama (ruke treba da budu savijene u laktu pod uglom od 90 stepeni, a bučice treba da budu na nivou uha),
  3. napumpajte trbušne mišiće, izvodeći klasičnu „mrvicu“ (ruke iza glave, laktovi usmjereni u stranice, noge savijene u koljenima, gornji dio leđa je oduzet) od poda).

Vježbe snage za spuštanje šećera, dovoljna količina. Prije obavljanja bilo čega od toga, obratite se svom ljekaru.

Koja će se fizička aktivnost spasiti od predijabetesa?

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...


Ako ste skloni razvoju dijabetesa, pokazuje vam se fizička aktivnost bez neuspjeha.

Da biste postigli pozitivan rezultat, potrebno je da radite 30 minuta barem 5 puta sedmično. Vrsta tereta može se odabrati nezavisno.

To mogu biti jogging, šetnja, pilates, joga, biciklizam ili skijanje, plivanje i mnoge druge aktivnosti.

Glavna stvar je održavati umjereni ritam nastave i od njih dobiti zadovoljstvo i naputak živosti.

Koje grupe vežbi mogu izvoditi starije osobe?


Starija dob nije kontraindikacija za redovno vježbanje.

Ali, s obzirom na propadanje srca i krvnih sudova, kao i prisutnost različitih hroničnih bolesti kod pacijenata ove kategorije, potrebno je pažljivije pristupiti odabiru aktivnosti.

Najbolja opcija za starije osobe je hodanje, šetnja na svežem vazduhu, jednostavne vežbe snage, vežbe, plivanje. Kao i u svim prethodnim slučajevima, kod starijih dijabetičara je važno pratiti tempo vježbanja. Bolje je provoditi časove na svježem zraku.

Gimnastika za noge

Gimnastiku za noge treba izvoditi svakodnevno u trajanju od 15 minuta. Poboljšava cirkulaciju krvi u donjim ekstremitetima i sprečava razvoj dijabetičkog stopala.


Moguće su sledeće vežbe:

  1. stanite na nožnom prstu i spustite cijelo stopalo,
  2. dok stojite, prelazite od pete do pete i od pete do pete,
  3. vršite kružne pokrete nožnim prstima
  4. ležeći na leđima, radi bicikl.

Tokom vježbe ne zaboravite pratiti tempo provođenja.

Naboj za oči

Gubitak vida je obavezni satelit dijabetesa tipa 1 i 2.

Da biste poboljšali krvne žile i poboljšali cirkulaciju krvi u sudovima očiju, treba svakodnevno izvoditi sljedeće vježbe:

  1. trepnite neprekidno 2 minute (to će osigurati dotok krvi u oči)
  2. zakotrljajte oči udesno, a vodoravnom linijom pomičite ih lijevo, a zatim natrag. Ponovite 10 puta
  3. bez napora pritisnite gornje kapke 2 sekunde, a zatim ga otpustite. Ovo će osigurati odliv očne tekućine,
  4. zatvorite oči i pomaknite očne jabučice gore i dolje. Izvedite 5-10 puta.

Svakodnevno vježbanje spriječit će razvoj komplikacija, kao i zaustavljanje oštećenja vida.

Joga i qigong za dijabetičare


Joga i qigong (kineska gimnastika) omogućavaju vam da se oslobodite nepotrebne energije, pružite tijelu odgovarajuća opterećenja, a takođe smanjuju i šećer u krvi.

Zbog jednostavnosti izvođenja, neke vežbe su pogodne i za starije ljude. Kao primjer dajemo opis jednog od njih.

Stavite noge na širinu ramena i ispravite ih u koljenima. Opusti se. Sada savijte donji dio leđa koliko mačka, a zatim uvucite potkoljenicu. Ponovite 5-10 puta. Takva vježba pomoći će oslobađanju napetosti od donjeg dijela leđa.

Tokom izvođenja tehnike, potrebno je osigurati da je disanje duboko i odmjereno.

Mjere predostrožnosti tokom treninga i kontraindikacije

Opterećenja za dijabetičare svakako su korisna.

Ali moraju biti umjereni i obavezno ih odobri lekar.

Pacijenti s dijabetesom tipa 1 moraju nužno kontrolirati dobrobit i razinu šećera u krvi, prije i poslije nastave.

Ako pacijent ima izraženu dekompenzaciju, zatajenje bubrega, oslabljenu funkciju srca, trofične čireve, retinopatiju, čak i mala opterećenja treba odbaciti, zamjenjujući ih vježbama disanja.

Srodni videozapisi

Kako raditi gimnastiku sa dijabetesom tipa 2? Video sadrži sva potrebna uputstva:

Zapamtite da svaka fizička aktivnost može i koristi i naštetiti. Stoga je neophodno posavjetovati se s liječnikom o vrsti opterećenja, njegovom intenzitetu i pravilima provođenja nastave.

Zašto je dijabetes dobra za gimnastiku

Dokazano je da ljudi koji se bave sportom manje su skloni bolestima i starosnim tegobama, imaju bolji metabolizam, više vitalnosti. Redovnim časovima čovjek se lakše navikava na svoj režim i može kontrolirati tok bolesti.

Skoro Bilo koja gimnastika sa dijabetesom tipa 2 povećava osjetljivost ćelija na inzulin i blagotvorno utječe na kvalitetu krvi. Fizikalna terapija je u ovom slučaju usmjerena na sljedeće:

  • Prevencija patologija srca i krvnih sudova.
  • Normalizacija nivoa šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2 i poboljšanje apsorpcije inzulina u prvom stepenu.
  • Blagotvorno deluje na rad srca i disajnog sistema.
  • Poboljšanje performansi
  • Eliminacija viška kilograma.
  • Jačanje mišića.

Čak i najjednostavniji punjenje sa dijabetesom tipa 2 pomaže u aktiviranju metabolizma proteina, ubrzavanju procesa dijeljenja rezervi masti. Kod prve vrste bolesti postoji niz ograničenja tjelesne aktivnosti. Skup vježbi trebao bi odabrati liječnik, uzimajući u obzir poseban tok bolesti i individualne karakteristike tijela.

Gimnastika za dijabetes tipa 2: Osnovna pravila

Moguće je i potrebno igrati sportove sa dijabetesom, ali važno je to učiniti ispravno. Važno je da se gimnastika za pacijente sa dijabetesom tipa 2 temelji na sljedećim pravilima:

  • Prije toga, zajedno sa stručnjakom, morate sastaviti ispravan program treninga i pridržavati ga se.
  • Preporučuje se započeti s malim opterećenjima, postepeno povećavajući ih. Da biste se navikli na gimnastiku, potrebne su vam 2-3 nedelje.
  • Ne treba se dovoditi u prekomjerni posao i osjećaj slabosti u koljenima. To trebate raditi u zadovoljstvo.
  • Ako osjetite simptome hipoglikemije, kao što su slabost, jaka glad, drhtanje udova, pauzirajte i pojedite malo glukoze.
  • Nastava treba biti dugačka. Alternativne vrste tereta. Imajte na umu da nisu dozvoljeni svi sportovi. Na primjer, lagano trčanje vjerojatno neće utjecati na povećanje glukoze, ali crossfit ili dizanje tegova mogu biti štetni.
  • Važno je pripremiti tijelo na stres. Obavezno zapamtite zagrijavanje i istezanje. Preporučuje se započinjati jutarnje vježbe protiv dijabetesa vodenim postupcima - vrat i ramena trljajte ručnikom namočenim u hladnoj vodi. To će pomoći ubrzati metaboličke procese i poboljšati cirkulaciju krvi.
  • Ako radite na sjedećem poslu i vodite stil niske aktivnosti, pokušajte da napravite petominutne pauze svakih nekoliko sati. Ako osjetite česte bolove u mišićima ili zglobovima, obratite se svom neurologu. On može preporučiti hardversku masažu ili fizioterapiju.
  • Najbolja praksa ujutro. Preporučuje se jesti nekoliko sati prije treninga ili sat i pol nakon njega.
  • Fizička aktivnost kod dijabetesa treba biti propisana uzimajući u obzir dobrobit pacijenta. Brojni sportovi imaju kontraindikacije. Dakle, uz dijabetičko stopalo, ples, trčanje i drugi aktivni sportovi, koji uključuju povećano opterećenje na nogama, kontraindicirani su. Ako imate problema sa očima, ne možete podizati velike utege.
  • Prvi put se preporučuje druženje sa trenerom ili partnerom koji zna za bolest, a ako se ne osjećate dobro, možete pomoći.
  • Sa sobom morate imati uređaj koji mjeri šećer u krvi i lijekove za snižavanje šećera. Ovo je takođe važno ako putujete.

Kompleks vježbi

Vježbe za dijabetes mogu biti različite. Osim gimnastike, stručnjaci inzistiraju na blagodatima ne previše intenzivnog plivanja, savjetuju više hodanje, koristeći glatke i odmjerene vježbe iz pilatesa i joge. Vodeni aerobik, skije, roleri, bicikl takođe mogu biti korisni.

Nakon nastave, hladno se istuširajte ili obrišite. Započnite s vodom sobne temperature i postepeno spuštajte stepen. Potrebno je da se preselite s periferije prema srcu.

Sad razmislite kompleks fizičkih vježbi za dijabetes tipa 2:

  • Gimnastiku morate započeti sa zagrijavanjem. Započnite s glavom i završite u nogama. Važno je kvalitetno razraditi glavne zglobove: vrat, ramena, karlica, potkoljenice i stopala. Zahvaljujući zagrijavanju mišići se zagrijavaju, tijelo se priprema za opterećenja. Zatim nekoliko minuta samo prošetajmo.
  • Lunges. Početni položaj - stojeći sa ravnim leđima, noge raširene u širini. Napravite korak naprijed, savijajući drugu nogu u koljenu, vratite se u početni položaj. Pokreni pet puta za svaku nogu.
  • Mahanje nožnim prstima. Da stojite ravno, noge spojiti. Sada morate podići petu lijevog stopala i nožni prst desne strane, a zatim promijeniti položaj. Ponovite vježbu deset puta. Zatim ustanite na nožnim prstima i izvodite glatke prevrtanje nogu od pete do pete. Ponovite 8-10 puta.
  • Torzo diže. Morate leći na leđima, prekriženih ruku na grudima. Istegnite noge. Sada nežno sjednite, pokušavajući da ne odvojite noge od poda i ne savijajte koljena. Dalje, koljena morate povući do grudi, ostati u tom položaju pet sekundi i vratiti se u početni položaj. Ponovite deset puta.
  • Otkloni leđa. Početni položaj - ležanje na leđima. Savijte kolena, položite ruke uz tijelo. Brojeći od 1 do 10, lagano podignite stražnjicu što je više moguće fiksirajući tijelo na petama i ramenima, a zatim također lagano spustite. Ponovite osam puta.
  • Zamah noge. Morate ustati, odmarajući se na podu nogama i dlanovima. Izvedite naizmjenične ljuljačke lijevom i desnom nogom, pritom održavajući ravnotežu. Ponovite deset puta za svaku od nogu.
  • Istezanje. Morate sjediti na podu, noge su raširene što je više moguće. Morate uzeti plastičnu bocu i pokušati je odvratiti od sebe što dalje, savijajući stomak prema podu. Sada napravite nekoliko nagiba tijela na svakoj nozi, zadržavajući se u donjem položaju 5-7 sekundi.
  • Padine. Morate sjesti na pod, prekrižiti noge „na turskom jeziku“, privući ruke do sljepoočnice i saviti ih u laktovima. Nagnite se u svakom smjeru naizmjenično, pokušavajući laktovima dodirnuti pod. Pokrenite pet puta za svaku stranu.
  • Opuštanje. Morate ustati, raširiti noge ramena, saviti se na pod i pokušati se opustiti, izvodeći njišući pokrete ruku sa strane. Onda stanite, pokušajte dlanovima dodirnuti pod. Izvedite nekoliko opružnih pokreta i lagano se vratite u prvobitni položaj.

Redovno izvodite ove vježbe.Oni će pomoći u kontroli tijeka bolesti, poboljšanju dobrobiti i općeg tjelesnog tonusa.

Prehrambene karakteristike za dijabetes tipa 2

Uz dijabetes, pravilna prehrana je vrlo važna. Izgradit će se na isti način kao i za ostale ljude koji se bave sportom, ali Važno je odabrati hranu sa samo niskim i srednjim glikemijskim indeksom. Dijeta treba da uključuje mršavo meso i ribu, mliječne proizvode, svježe voće i povrće. 2-3 sata prije vježbanja preporučuje se korištenje sportske prehrane bogate ugljikohidratima.

Razina glukoze na početku gimnastike trebala bi biti 4-8 mmol po litri. Kada se ovaj pokazatelj precijeni, metabolizam je poremećen. Tijelo se u ovom stanju brzo umara, a učinkovitost lekcije. Osim toga, opasna je koncentracija iznad 12 mmol / litra. Preporučuje se mjerenje šećera u krvi najmanje 2-3 puta po treningu. Njegov indikator se može stalno mijenjati. Važno je bilo kakve promjene u tijelu shvatiti ozbiljno. Ako osjetite pogoršanje blagostanja, bolje je ranije završiti gimnastiku. Greška mnogih je isključenje ugljikohidrata iz prehrane kako bi se spriječila hiperglikemija. To smanjuje produktivnost treninga i izaziva hiperglikemiju nakon treninga, a istovremeno snižava nivo adrenalina u krvi.

Još jedna opasnost predstavlja hipoglikemija nakon treninga, koja se može pojaviti 5-12 sati nakon vježbanja, najčešće noću. Potrebno je omogućiti tijelu da se zasiti glukozom i neprestano nadzirati glukometre.

Nabavite sebi dnevnik treninga. Ovo će vam pomoći da kontrolirate kako tijelo reaguje na stres. Zapišite datum svih vježbi, vrstu i intenzitet vježbi, vrijeme predavanja i razinu glukoze u krvi. Ako je potrebno davati inzulin, specijalista mora prilagoditi dozu uzimajući u obzir opterećenja i način primjene inzulina (ubrizgavanje ili pumpa).

Predlažemo da pogledate video s vježbama za dijabetes tipa 2.

Pogledajte video: Terapeutske vježbe za skoliozu (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar